AIDA a Szegedi Szabadtéri Színpadon

2019 július 25 3:35 du.1 comment

Az olasz mester egyik legérettebb alkotását keveseknek kell bemutatni: viszont nemcsak a zenetörténetben, hanem a Szabadtéri történetében is kiemelt helyet kap ez az opera. Különleges jubileumot ünnepel 2019-ben az Aida – éppen 80 éve, 1939-ben mutatták be először a Dóm téren, Nádasdy Kálmán rendezésében, Ferencsik János vezényletével.

A történet:
Az AIDÁ-t, az operák operáját, Giuseppe Verdi (1813 – 1901) szerezte 1870-71-ben, de nem a Szuezi csatorna megnyitóünnepségére íródott. Verdi szerzeményei az örökkévalóságnak szólnak, ahogy az AIDA is.
Verdi AIDÁja 4 felvonásos, és az egyiptomi parancsnok, Radames történetét meséli el, aki beleszeret a rabul ejtett etiópiai hercegnőbe AIDÁba, mindamellett, hogy házassága ki volt tűzve Amnerisszel a fáraó lányával.
A történet tragikus lefolyása a szerelem és a politikai befolyás között mozog. Amikor AIDA megpróbálja kiszabadítani apját, akit az egyiptomiak bebörtönöztek, őt is elfogják. Egy titkos találka alkalmával Ramadesnek el kell döntenie, hogy megtagadja szerelmét, és AIDA börtönben marad, vagy megtagadja önmagát és menekülésre kényszerül. A szerelmet választja és megpecsételi sorsukat: Ramadeszt és AIDÁT elfogják, és halálra ítélik. „

(forrás: nlc.hu)

Giuseppe Verdi: AIDA
opera
két részben, négy felvonásban
olasz nyelven, magyar szövegfeliratozással

Szereplők:

EGYIPTOM KIRÁLYA: KOVÁCS ISTVÁN
AMNERIS, a lánya: GÁL ERIKA
AIDA, etióp hercegnő: ÁDÁM ZSUZSANNA
RADAMES, ifjú hadvezér: LÁSZLÓ BOLDIZSÁR
RAMFIS, főpap: KISS ANDRÁS
AMONASRO, Etiópia királya: KÁLMÁNDY MIHÁLY
FŐPAPNŐ: KÁLNAY ZSÓFIA
HÍRNÖK: SZEREKOVÁN JÁNOS

Közreműködik továbbá a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar, a Szeged Táncegyüttes gyermektáncosai, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkara, színpadi zenészei, tánckara, és statisztái.

Súgó: Zsoldos Anikó
Ügyelők: Kürtös Petra, Stefanik Sándor, Varga Mónika
A Honvéd Férfikar karigazgatója: Strausz Kálmán
Zenei munkatársak: Zalánki Rita, Kardos Gábor
A produkció karigazgatója: Gyüdi Sándor
Koreográfus asszisztens: Füzi Attila
Videóanimáció: Czakó Zsolt
Szcenikus: Tóth Kázmér
Koreográfus: Kozma Attila
Jelmeztervező: VELICH RITA
Díszlettervező: ZEKE EDIT
Vezényel: PÁL TAMÁS
Rendező: KESSELYÁK GERGELY

(Forrás: színház)

Fotók: Gergely Bea

 

 

1 Comment

  • a szegedi ünnepi játékok hatalmas esemény és mindig nagyszerű, anno még fűzfa koromban használtam a vonatlehetőséget az étkező kocsi ragyogóan működött még az átkosból maradt szép faburkolatú jó kiszolgálás és a szokásosan jó kaja megalapozta az élményt… Margaret Tynes ha valaki emlékszik rá? volt Aida ezeken a képeken a jelmezek nekem furcsák, dehát hagyjuk a rendezőt alkotni… milyen voltba zene és az ének? mert azzal eldől az egész…
    remélem a magyar gárda kitett magáért