Becsengettek

2019 szeptember 4 10:10 de.107 hozzászólás

Magyarországon évszázados hagyomány szerint szeptember első napján kezdődik meg a tanév – az általános és középiskolákban mindenképp. Hagyományos az évnyitó rituáléja is, ünneplő egyenruhába öltözött kisdiákokkal, és szóvirágokkal küszködő tanerőkkel. Ez persze alapvetően az elemi és a középiskolákra jellemző – felsőbb szinteken már talán oldottabb a hangulat.

Mellékszál: személyes pechem, hogy sose voltam diák, csak tanuló. Minél előbb kenyeret kellett keresnem, bár elvégeztem a kötelező stúdiumokat, letettem az egzámeneket, de egészen más munka után – esetleg már család mellett – gyors tempóban összeszedni annyit, hogy legalább azt tudjam, mi a tételpapíron díszelgő kérdés. Egy régi vicc analógiájára azt szoktam mondani: amolyan veréb típusú értelmiségi vagyok. (Mi a különbség a pacsirta és a veréb között? – ??? – Semmi, a veréb is énekesmadár, csak levelezőn végzett.)

De vissza a Himnusz és a Szózat dallamai közé szorított ünnepélyhez. Már 9 évvel ezelőtt is megütött, amikor a most regnáló rezsim a közoktatást átkeresztelte köznevelésre. Ami nem egyszerű névcsere: jelzi, hogy az államhatalom nem elégszik meg feladatával, amelynek keretében fontos ismeretek megszerzését kellene szolgáltatnia felnövő polgárainak. Igényt tart a kiskorúak lelkére is, ezzel vélvén biztosítani alattvalói tömegeit.

Erre aztán fokozatosan rátelepedett a mindenféle papság, tisztelendő és tiszteletes, rabbi és hitszónok, jókora hátszelet kapva a hatalomtól, aminek legutóbbi perverzitása, a „keresztény szabadság” újabb lendületet adott a füstölők lóbálásának, szenteltvíz-szórásnak, a nagy nyilvánosság előtt elkövetett úrvacsoráknak. A mostani országos – oppardonbocsánat – Nemzeti Tanévnyitón már egész kongregáció sündörgött a katedrák környékén, az ökumené jegyében rázta a palástját néhány magasrangú tiszteletes is. A főszónok persze a miniszterelnök-helyettes volt, a nemlétező párt elnöke, aki az összes ótvaros közhelyet eldurrantotta, ami csak eszébe jutott, és ami azt volt hivatva leszögezni: a „keresztény” szellemiség magasabb rendű, és a magyar nép lelkéből fakad.

Leszögezem: semmi bajom az istenhívőkkel. Megértem és elfogadom, ha valakit elrémít a születés-élet-elmúlás konok kérlelhetetlensége. Akinek szüksége van valamilyen fennvaló ígéretére a megváltásra, vagy éppen a rossz ösztönei elnyomásához a spirituális büntetés fenyegetésére. De nem szívelem a „vallásosokat”, akiknek a hitük nyilvános megvallása kötelező rítus, amit szívesen számon kérnek embertársaikon. Ráadásul kizárólag egyféle rítus, amitől a legapróbb eltérés is bűn, aki meg elköveti, bűnös.

De mi köze van mindennek ahhoz, hogy megtanuljunk írni, olvasni, számolni?

Semmi.

Már az is sérti a fülemet, amikor az európai civilizációt minden kétely nélkül „keresztyén, zsidó” alapúnak hirdetik. Nagyvonalúan kihagyva azt a párezer évet, amikor a monoteizmus még csak az iszlám és zsidó hívőknél bontogatta a szárnyát. Elfeledve szinte a mai – alapjában fehér – civilizáció ókori, klasszikus alapjait. Holott ebben a civilizációban ma is ARAB számokkal számolunk a római tízes számrendszerben, és LATIN betűkkel írunk a Föld nagy részén. Persze milliárdok használják az arab, héber, görög, cirill írásjeleket – vagy éppen a nem a hangot jelölő betűre, hanem a tárgy leképezésére fókuszáló ázsiai írásmódokat. Előbb-utóbb azonban egységesülni kell az írásmódoknak – Bábel tornyát csak egymást értő emberek képesek megépíteni, megtámasztani. Valószínűnek tartom, hogy egyik mód sem „győz”: inkább arra tippelek, hogy valami kevert beszéd, írás alakul majd ki. Persze nem szerdára: talán száz év, vagy még több kell.

Miért kell ehhez papoknak sündörögniük kíváncsi kisgyerekeink, serdületlen vagy éppen serdülő gyerekeink körül? Sem az egyházaknak, sem az államnak nem dolguk a nevelés: az pöttyet bonyolultabb folyamat, minthogy egy intézményre – pl. iskolára bízzuk. Kétségtelen: az emberpalánta alakulását erősen befolyásolja a tanintézmény, ahol meghatározó éveit tölti, de legalább akkora súllyal esik latba, mit lát maga körül a kis és nagyobb családban, a barátok, ismerősök körében. Sőt a „világablakban”, a tévén vagy a „világsztrádán”, a neten.

Az állami szolgáltatásnak – az oktatásnak az a dolga, hogy megtanítson a betűkre, számokra, az igazolható tényekre. Dolga lenne az is, hogy segítsen eligazodni a hipotézisek világában: de nem egyetlen dogmát sulykolva. És dolga – sőt – küldetése lenne az állami oktatásnak az, amiért az elmúlt évszázadban létrehozták: hogy ne vesszen el az emberi alkotóerő csupán amiatt, mert a gyereknek nem jut elég ismeret. Hogy minél többre, jobbra legyünk képesek.

A vallások meg hirdessék hittételeiket ott, ahová valók: a templomaikban, imaházaikban, gyülekezeteikben.

Rátesi Margit

107 hozzászólás

  • Az ma tagadhatatlan, hogy a gyeremekek „neveles”-e nagyban az iskolai oktatasokkal esik egybe, mert minden modern tarsdalmakban a szulok a tarsadalmi es anyagi korulmenyeik miatt kenyszerulnek dolgozni.

    Tehat nem igen jut elegendo lehetoseguk a sajat gyermekeiket „nevelni” a sajat erkolcsi, tarsdalmi hatarvonalaik alapjan.

    De a nevelesuk barmi hianyossagaiert inkabb az allamahatalom, s nem a „vallasok” lehtnenek vadolva.

    Nem vagyok vallasos, de tagadhatatlan teny, hogy vallasok, barmi vallasra is gondolna az olvaso, meg a leg-szelszosegesebb, mint pl. a ‘Sandaria’, sot meg a ‘woodoo’ is a tarsdalom alap-alkoto egyseget, a csalad
    megorzesenek es vedelmenek erdekeit tartjak alap-veto elveiknek es celjaiknak.

    Sajnos , manapsag a „csalad” az egy igen elfelejtett, s igen gyatran mukodo tarsdalami alap-egyseg.

    Sot a „csalad” ,ertve a mukodo csalad, nem amely erteleme manapsag nevetsegessen bemutatva majdnem vilagszerte.

    S nem csoda, hogy az csupan boldogtalan, megelegedetlen, sot haragot, eroszakot, rendelleneseget kedvelo es koveto egyeneket produkal ,akik csak a tarsdalmak „baj-okozoiva” valnak fiatal koruktol.

    Persze, csupan egyeni tapasztalatsaim alapjan irom, mert sajat magam lattam, tanuskodtam, hogy az a „nincs Isten” , s majd az u.n. „szabad szerelem” otletenek terjesztesevel indult, s nem csak annakidejen a „szocialista-erdekeket” koveto Magyarorszagon, de meg a tavoli „uj-vilagban” is.

    Igen, az tagadhatatlan, hogy az emberi tarsdalmak erkolcsi hianyossagai a szellemi, ill. az egyenek erkolcsi on-korlatozasainak hianya okozza.

    Semmi mas emberfeletti elkepzelesek azt nem tehetik!!!

    Mind azok a tarsdalmak altal hianyzo kozeleti szokasok amiket eredetileg Mozes vesett kobe.

    Az u.n. Jodo-Cristian emberi magatartasok mind a Torah adataibol eredve. Nem azert mert Mozes hadseregevel kenyszeritette volna barkire is, hanem mert az nyujtott ertelmes, elfogadhato es mukodo reszleteket az emberi elet , ugy az egyen, mint a tarsadalom minden csinnya-binnyara is vonatkozoan.

    Ma az ember-emberfeletti hatalma, s az anyagi lehetosegek eszkozeivel a leg-felsobb befolyasolo eszkozzeve valt az egyenek erkolcsi meggyozodesi folott.

    Annak alapjan minden egyen a sajat elvei es erdekeit kovetve felredobva az altalanos meggyozedesken letezo eletmodot.

    Na de mont a mondas, mindenkinek aludnia kell az agyban amit megvetet sajatnmaganak.

  • Jó írás! Persze azzal a finomítással, hogy működnek egyházi fenntartású iskolák, aki gyereke úgy érzi, járjon azokba.

    Amúgy Magyarországon ez a keresztény vallásosság csak ámítás, hiszen rezzenéstelenül követik el a bűnöket a következő gyónásig és feloldozásig. Aztán ismét lehet lopni, csalni, hazudni, a gyóntatópap majd kiró büntinek pár elmondandó imát, és megbocsájtva feloldoz. 😀

  • A gyermek az Államé.
    Tehát neveli.Saját képmására gyúrja.
    Ez így van itt Szt.István óta.Volt húsz év szünet,de
    kilenc év óta visszatért a REND.Ez kell a jómagyarembernek.

  • Nagyon egyetértek Margit (most is) kitünő írásával.
    A ner un. „keresztény kultúra” – propagandája kizárólag képmutatásra és szolgalelkűségre nevel. Vekerdy idevágó gondolatait érdemes meghallani: „Nem a világra nyitott embereket képezünk, holott évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozókedvre. Ehelyett mi beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahadat képezünk”
    https://hvg.hu/elet/20190902_vekerdy_tamas_vekerdy_daniel_interju_oktatas_koznevelesi_torveny
    https://magyarnarancs.hu/belpol/engedelmes-rabszolgakat-nevelunk-121634

    Nemkülönben B. Laci remek gondolatai is ideillenek:
    „Egy társadalom elbutításának és elnyomásának, vagy fordítva: szellemi fejlődésének és szabadságának fokmérője a különféle vallásoktól és egyházaktól való távolság és függetlenség. Az egyház és az állam szétválasztása minden vallással szemben alapkövetelmény. Egy társadalom szellemi és lelki megsemmisítésének kezdete, ha az emberekre az állam ráhúzza bármelyik vallás szellemi burkát. …Ez maga a sötét középkor.”

  • Margit néném, ismét indulatból írt ! Egyféle ritusokról, következményes bűnökről… és hasonlókkal dobálódzik, igazi harcos ateistaként. Csak az „emberi alkotóerő” kifejlesztését tartja fontosnak, az erkölcs az smafu. A gyerek a net-en ill. más „világablakokon” majd ugyis kikupálódik. Becsengetnek…
    De majd lesz KICSENGETÉS is!! Nem tudom, hogy pl. a nagy ateistákhoz (Voltaire, Kádár János…) hogyan viszonyítja önmagát. A nagy istentagadó Voltaire halálos ágyi őrjöngésén el lehet gondolkodni. Kádár János ezt sokkal diszkrétebben és sikeresen oldotta meg. Papot kért, és Mariska néni teljesitette utolsó kivánságát…

  • Kedves Margitka!

    Most olvastam a cikkét és a teljesség igénye nélkül próbálok válaszolni,illetőleg kérdezni:
    1/ ugye a miniszterelnök helyettese „mellékesen”egy létező kormány tagja
    2/aki valahol,valakitől tanul az ugye diák?ha nem tévedek…
    3/ugyan miért is kellett mielőbb dolgoznia azokban a régi szép,biztonságos időkben?
    4/Amúgy a közoktatás keretében ugye nevelés is folyik,ha jól tudom
    5/Az,hogy ki és hobá járatja a gyerekét iskolába,ugye magánügy?

    Drizari!

    Ugye te is tudod,mint gyarló ember,mindenki követ el bűnt,még a te fajtád is,….csak az a különbség,hogy van aki meggyónja, és tényleg megbánja,igyekszik többé nem elkövetni,és ugye vannak akiknél se a megbánás,se a gyónás,se az újabb bűn elkerülése nem szerepel „napirenden”

    REMÉLHETŐLEG(!!) akár az állami,akár az egyházi iskolába járok gyerekek csak szépet,hasznosat és jót tanulnak a tanáraiktól,és nem értelmetlen,másokkal szembeni uszítást,gyűlölködést??meg kisiskolásként főleg nem pártpolitikát?….ami nagyon szomorú lenne!!!!!
    Na most ennyit!

  • Kedves Rétesi Margit!

    Csak halkan….jegyzem meg,hogy annó a régi szép időkben kisiskolásként olyan sérelem ért,ami ma elképzelhetetlen,és egyszer régebben egy itt másik cikknél meg is írtam:
    Első elemistaként (6 évesen!!!)az iskola buzgó mócsing,jellemtelen tanitónője megkérdezte egy órán,hogy ki hiszi az Istent,ki jár templomba,esetleg hittanra?….
    Na én és pár ki nem okított …..gyerek felálltunk!
    Ezek után ez a moslék nő!!!(sosem felejtem el Emma néni)lerontotta a jegyeinket,nem fogadta el a névnapjára vitt virágot…sírva mentem haza!
    Apám bement az iskola igazgatójához panaszt tenni,aki nagyon tisztességes volt(bár kommunista és pártag) jól leteremtette a tanárnőt(majdnem fegyelmit kapott)……
    Na már gyerekként megutáltam az ilyen túlbuzgó,jellemtelen komcsikat!
    Szerencsére manapság ilyen sérelem nem érheti a gyerekeket,mert ugye van „némi” különbség a komcsik és a mai kormány között!
    Igaz történetet írtam,el lehet rajta gondolkozni….!

  • D. Bernstein: Te nem tudod, milyen az, ha valaki indulatos.
    2. Mi köze az istenhitnek ahhoz, hogy milyen szenvedéssel teli az eltávozás útja? Sok millió igaz Isten(Allah, Jahve, stb.) hívőt ért méltatlan megalázás, szörnyű szenvedés, gyakran épp „igazhitűek” által.
    3. Mi köze a vallásnak az erkölcshöz?

  • Egyébként azon,amit itt írtam nem ártana elgondolkozni a másik cikknél
    ” vallási tanácsokat,véleményt… osztó” hiteltelen,jellemtelen alakoknak,már ha ban némi önkritikájuk?…..!

  • Még egy mai, a témához tartozó szösszenet a kitűnő B. Lacitól: „A “keresztény hit” az Orbán-rendszerben ugyanazt jelenti, mint a Horthy-rendszerben: keresztény az, aki nem zsidó. Ugyanezt fogalmazta meg Rétvári Bence az antiszemita Kornis Gyula szobrának avatásán Vácott, amikor azt mondta, hogy a zsidótörvények megalkotásában és végrehajtásában aktív szerepet vállaló politikus, aki nyíltan hirdette antiszemita nézeteit, “a keresztény hit és nemzeti büszkeség” jelképe… A szervezett történelemhamisítás mindezt szolgálja, amelynek legfőbb koordinátora, a holokausztralativizáló (értsd: tagadó) Schmidt Mária nem maradhatott távol egy antiszemita szoboravatásról…Rétvári Bence államtitkár szerint, “ha győztes, gyarapodó jövőt szeretnénk építeni Magyarországnak, azt azzal kell kezdeni, hogy bemutatjuk a diákoknak a magyarság történetének ilyen szakaszait, nagy teljesítményeit”.
    Ezek a magyar történelem legaljasabb, legmocskosabb, legembertelenebb szakaszai, amelyben az ország nem nagy teljesítményt nyújtott, hanem szégyentelenül és aljas módon viselkedett, amely nem gyarapodó jövőt, hanem az ország pusztulását eredményezte.”
    https://nepszava.us/azert-avatjak-antiszemita-szobrat-mert-antiszemitak/

  • Boda Marcsi
    2019 szeptember 4
    2:52 du.

    És mindezt a hülyeséget az a Boda írja ide be,
    aki most legutóbb Nőnapkor közölte velem hogy neki
    nem kell a nőnapi virág és felköszöntés tőlem, a nyomorult balos szerencsétlen mittoménkitől 😀 😀 😀

    Az idiótája 😀
    Azt képzelte neki küldöm egyesegyedül
    Ekkora idióta lúzert….

    Lehet hogy nem is nő?
    A fotója alapján ugyan nőnek láccik
    de az lehet valamiféle biológiai tévedés is.

  • Boda Marcsi
    2019 szeptember 4
    3:29 du.

    „Egyébként azon,amit itt írtam nem ártana elgondolkozn…”

    NEKED kéne azon elgondolkozni,
    hogy mi a bánatos lóf…sznak írogatsz ide, mikor
    a kutya sem kíváncsi rád. Vedd már észre magadat te idióta.

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 4
    1:23 du.

    Hogy te mennyi mindenfélefajta
    hülyeséget össze tudsz hordani..
    Családod hogy visel téged ?

  • Boda, ne fajtázzál, mert szájba kaplak. 😀

  • Poliakoff
    2019 szeptember 4
    1:20 du.

    Minek a Döbrögiknek meg más földesuraknak
    kreatív és szabad polgárság?Ami kell megveszik Kínából,
    a nép meg had robotoljon a NER-lovagok földbirtokjain nemde ?

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 4
    1:23 du.

    ezek népmesék?

    mindenki abban hisz amiben akar, én a végtelen időben és a végtelen anyagban !hiszek! mert az kényelmes, nincs benne semmi fölösleges kanyar…sok minden tapasztalatom van ami megingathatna ebben, de felfogásom szerint azok is ugyanennek a részei… meglehetősen dús fantáziám is van (ezt meg neked nem kell elhinned) de a teremtőt annak semmilyen kitalált formájában nem tudom elképzelni, és valahogy kilóg a lóláb… valakiknek a hatalmához és gazdagságához szükségük volt valamire ami felfoghatatlan és legyőzhetetlen

    emlékezzél Pier Paolo Pasolini Mathé Passió jának Jézusára, azaz annak a megformálására abban a filmben, a Pápa -enyhén szólva- nem volt boldog mikor meglátta, pedig életem egyik nagy élményeként tartom számon

    szóval hagyjuk Kádár Jánost neki mindent megbocsátottam az 1958-1988 közötti tetteiért a többi a világpolitika aljassága és begyűrűzése, amit végűl -nagy örömötökre- O1G meghozott nerktek korbáccsal és ostyával ahogy az illik

    Voltaire-t meg nem a halálos ágyán tettek vagy mondottak miatt tartom nagyon nagyra

  • Szeretnem kerdezni „talalolm”-ot a sajat kerdese alapjan.

    Hogy mi az „erkolcs”, talan mondhatnam ugy a tisztesseg, becsulet, igazsagossag eredtenek alapja ????

  • Egy igen egyszeru kerdest szertenek kerdezni az olvasoktol.

    Mi alapon velik azt ,hogy a gyermekek nevelese, oktatasai, barmi targyon is nem a szuleik egyedulli joga lenne azon hatarozni ????

    S mi alapon velik, ill .honnan vehetne az allamhatalom barmi formaju jogat a jovo generacio nevelese, oktatasa, kepzesen donteni???

  • Boda M:
    1. Ez kérdés, vagy mi?
    2. A diák és a tanuló között szerintem van árnyalatnyi különbség, bár szinonimaként is használjuk. A diák bizonyos értelemben életforma is.
    3. Személyes ügy: édesapám beteg lett, a nővérem épp csak elkezdett dolgozni, a húgom meg 6 éves volt. Szegények régen is voltak: csak volt esély. A felnőttoktatás is INGYENES volt, külön tanulmányi szabadság járt, megbecsülték, aki tanult. (Bár a közvetlen főnök akkor sem örült a „kivételezésnek”, konkurenciának.)
    4. Az oktatásban IS zajlik nevelés – de nem kizárólagos joga.
    5. Nem egészen magánügy, mert közügy, hogy a gyerekek tanuljanak – ezért van a tankötelezettség. Hogy hol tanul, tényleg a család ügyének kellene lennie – csakhogy az állami oktatást ez a kormány folyamatosan ellehetetleníti. A törvény legújabb módosítása pedig az alapítványi iskolákat szünteti meg gyakorlatilag.Már nem is beszélve az olyan eszement rendeletről, hogy minden gyereknek KÖTELEZŐ 16 óráig az iskolában lennie – ennek következtében pl. a 9 éves unokám napi 10 órás „műszakot” teljesít az utazással együtt. Agyrém, hogy még az iskolában lévő szakkörök se kezdődhetnek 16 óra előtt.
    És. Az 1954/55-ös tanévben voltam elsős – hittanra jártam, tavasszal elsőáldoztam az osztálytársaimmal együtt. Többen is kitűnő tanulók voltunk. (Főváros IX.kerület)
    De, sajnos manapság is sok sérelem éri a gyerekeket: pl. a kötelező hittannal, a kötelező mindennapos tornával, amihez nincs tornaterem, a kötelező 16 óráig való bezártsággal. A lelki sérelmekről nem beszélek,és a szülői jogokról sem,mert hosszú. Bizony, a „komcsi” kormányok egészen mások voltak. Például voltak olyan tagjaik, akik öt méternél közelebbről is láttak élő gyereket.
    + Ha a jobb keze kisujját 1 centivel jobbra teszi, ott találja az „á” betűt.

  • Nos Poliakoff a korántsem zsidóellenes és antiszemita mai kormány tagjairól értekezik(teljesen értelmetlenűl,mivel a cikkhez semmi köze..)csak halkan jegyzem meg,hogy ez a fórum nem kicsit ,hanem nagyon keresztény ellenes ,ez ugye nem zavarja?????.Érdekes!….
    Mellesleg az,hogy kisiskolásként valakiket aljas,igazságtalan és
    fájdalmas támadás éri,amivel traumát okoznak neki az ugye nem zavarja?….. Jellemző!
    Hát vegye tudomásul,hogy az akkori mocskos szemétséget a mai napig(72 évesen sem )felejtem el….pláne,hogy az ilyen aljas alakok leszármazottjai ma is hasonlóak!
    Egyébként minden tiszességes zsidót tisztelek(több jó iserősöm,barátom is van köztük)de az ilyen mocskolók a zsidóság
    szégyenei,akiket ők is megvetnek!
    Na pá!szégyent hozott rájuk……!

  • Margit, Margit, többet tételeztem fel… Voltaire nem azért őrjöngött, mert nem kapott morfiumot, hanem azért, mert a haverjai nem engedték be hozzá a haldoklóhoz az abbét, a papot. (Nem úgy mint Mariska néni pár évvel később…)

  • Én nyugodt vagyok. A gyerekek többsége nem hülye, és gyönyörűen túléli és idővel felülbírálja a „nevelést”, amint azt már a Horthy és a kommunista időkben is megtapasztalhattuk.

  • Almási Alma
    2019 szeptember 4
    5:39 du.

    az lehet!!???

    de ajánlom nézzél ennek utána kanadai vonatkozásban… az „oktatás” szent nevében mik történtek és mai napig a szövetségi kormány nyögi ennek nyomait, mert kiderült

    abban igazad van, hogy „egészséges” gyermek lélek túlteszi magát…de nem mindenki „egészséges” mert a „család” olyan amilyen… nem ide tartoznak személyes tapasztalataim…de… az ignorancia öl butít és nyomorba taszajt

    EZ VISZONT MEGGYŐZŐDÉSEM

  • D. Bernstein:
    „Voltaire nem azért őrjöngött, mert nem kapott morfiumot, hanem azért, mert a haverjai nem engedték be hozzá a haldoklóhoz az abbét, a papot.”

    És az Ön számára mi a fontosabb? Az amit Voltaire hosszú élete során alkotott, vagy az, hogy haldoklóként utolsó napjaiban, óráiban papért kiáltozott?

  • Rodeo11:
    „emlékezzél Pier Paolo Pasolini Mathé Passió jának Jézusára, azaz annak a megformálására abban a filmben, a Pápa -enyhén szólva- nem volt boldog mikor meglátta, pedig életem egyik nagy élményeként tartom számon”

    Ojvé, ebben egyezik az izlésünk! A filmet legutóbb épp a napokban vetítettem le a kislányomnak. Egyébként nem értem az Ön elégedetlenségét, a Vatikán most szokatlanul gyors volt, az 1964-ben készült, 1965-ben még elítélt filmet a L’Osservatore Romano úgy tudom már 2014-ben a Máté evangélumából készült legjobb, legkeresztényibb filmnek nevezte, állítólag Ferenc pápa véleményével összhangban.

  • Almási Alma
    2019 szeptember 4
    5:39 du.

    Talán ezen két mondatod miatt, amit Te magad fogalmaztál meg röviden és tömören – ÉS IGAZÁN! – ilyen a mai magyar társadalom, és nem mellesleg, a „keleteik” úgy ám-blokk, mint ahogy a Geyza fentebb le is írta.

    Tudom, hogy számodra gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy milyen az, amikor a gyerekeknek nem politikai agymosásban és lelki terror alatt kell felnőniük, aminthogy a mi egész generációnk kénytelen volt.

    Nyilván vannak aki túl tudnak lépni rajta, nyilván hogy tömegesen vannak olyanok akik nem igazán. És elég sokan, akik soha.

    Csakhogy tudom, hogy az alábbiakat pedig már soha nem fogod megérteni, de azért leírom (ki tudja? – soha nem lehet tudni)
    Akkor akadtál rám ki igazán, amikor a saját elmesélésed szerint – amivel amúgy nemhogy semmi bajom nem volt, hanem teljesen normálisnak tartok – megemlítetted, hogy anyukád (mostoha és nevelő) révén bizonyos „védelemben” részesültél a „rendszerrel szemben”. (a vörös-NER)

    Próbáld megérteni, hogy én akkor is csak arra utaltam volna, hogy a „tanári-kar” vagy egy-egy tanár egy-egy adott gyerekhez való hozzáállása csakis hajszálon múlik.

    És ez a hajszál az ami elválasztja egymástól azokat, akiket az iskolában így vagy úgy kezelnek.
    A tanulási eredmények, magatartás csak ezután jön, mert annak az eredményessége a tanárok hozzáállásától is függ ….

  • A vallásoktatást a közoktatásban – többi tantárgy tanításához szükséges óraszámok adta keretek között – helyesnek tartom. (Nem véletlenül írok vallásoktatást, és nem hitoktatást;a hit ugyanis, legalábbis a keresztény/keresztyén vallási tanítások szerint „kegyelem”, amit szerintem kissé bajos oktatni.)

    A vallásoktatást nem az általános, hanem a középiskolák (de legalábbis a gimnáziumok) első osztályában kezdeném, és választható érettségi tantárgy lenne. Nem ártana, ha a fiatalok megismernék különböző keresztény/tyén, zsidó és iszlám vallások fajtáit és legalább főbb vonásait. A vallástant az én iskolámban bölcsészkaron vallástudomány szakon végzett tanárok (akár laikus, akár egyházi személyek) tanítanák, akiktől határozottan elvárnám, hogy saját felekezeti vagy laikus világnézeti meggyőződéseket a lehető legkevésbé érvényesítsék a tanításban. (Valamennyire úgyis szükségszerűen érvényesíti mindenki.)

    Mindez természetesen nem vonatkozna a felekezeti fenntartású középiskolákra, illetve gimnáziumokra, nekik továbbra is joguk lenne a saját felekezetük szerinti vallástanítást, sőt vallási hovatartozást, aktív vallásgyakorlást megkövetelni az általuk alkalmazott tanároktól, oktatási segéderőktől, a tanulóktól pedig vallási odatartozást és vallásgyakorlást.

  • D. Bernstein: Az emberek többsége nem a haláltól fél, hanem az úttól, ami az élő szervezetet anyaggá alakítja ismét. Nem tudom, Voltairrel mi történt – még az is lehet, hogy halálközeli élményében bizonyítékot vélt találni a lét anyagi természetére –ezt akarta megosztani a pappal. (Fura dolgok esnek meg az emberrel egy hatnapos kómában.) Mariska néni meg nem Kádár János miatt hívott papot, hanem maga miatt. A vallásosok többsége ilyen – így illik.
    Anyukám is vallásos volt, bár nem nagy templomjáró. Amikor Apukám meghalt, misét mondatott, pap temette. Annyi hülyeséget hordott össze, hogy mindannyian feszengtünk. (Pl: Bodához hasonlóan ő se bírta megjegyezni a vezetéknevünket.) Talán ez az emlék is vezette, amikor a véget közeledni érezve (90 múlt, több súlyos műtét után) nekem mondta el, hogyan szeretné a búcsúztatást. Szedessük föl Apukám hamvait, és kettejüket együtt szórassuk el – pap nélkül. Így lett – bár tartottunk attól, hogy a vidéki rokonok mit szólnak majd, hogy a szentségek nélkül engedjük el. De nem lett baj: a Kerepesi nagy ravatalozója majdnem megtelt a búcsúzókkal – meg is lepődtünk, mennyien emlékeznek évek távolából is jószívvel a házmester nénire, a takarító nénire, a lányok Anyukájára. Mindenki nagyon szépnek tartotta a szertartást: de a fő, hogy úgy lett, ahogy szerette volna. Még a téli Nap is fölszikrázott, a környező fákon mókusok ugráltak, egy-egy madár is belebeszélt a zenébe, amelynek hangjainál elmosta a víz kettejük hamvait. A búcsúztatás a hátramaradottaknak fontos – nem az eltávozottnak.

  • Többeknek: a nevelés nem valamiféle tantárgy, amit meghatározott időben leadunk. Összetett, sokszereplős folyamat – ezért nem lehet ráhagyni az államra-iskolára.
    Bár Almához hasonlóan optimista vagyok, de azért aggódom is.
    Az unokám kötelezően hittant tanul, katolikust, bár nincs megkeresztelve. (Hacsak a másik nagyanyja nem vitte titokban a papokhoz.) Pár éve Szegeden járva megnéztük a gyönyörűen felújított Dómot. Hazafelé a kocsiban megszólalt: A Jézuskát a zsidók ölték meg, Melinda néni mondta.
    Hogy magyarázzam meg egy hétéves gyereknek, hogy nem egészen így volt, a Melinda néni meg amellett, hogy egy ótvaros rasszista, még egy hazudós ribanc is. Még a Bibliában is keresgéltem idevágó passzust – de nem találtam. Legalábbis olyat, ami egy hétéves gyereknek is érthetően elmondja: a megtörténtek bonyolultabbak.
    A magyarországi kormány pont ilyen: mégcsak antiszemita SE. Odafordul, ahonnan több voksot remél hatalma megerősítéséhez. Az meg az a tömeg, amelyiknek még az se tűnik föl, hogy a megfeszítést ábrázoló minden képen római egyenruhás katonák állnak a kereszt körül. Sőt, a Kálvária útján is római légiósok verik el Jézus közeléből a híveit. (Túúúdom, a kollaboráns zsidó tanács szolgáltatta ki a helytartónak. De ettől még nem „a zsidók” ölték meg.)
    Szóval, én is optimista vagyok – de azért aggodalmas optimista.

  • Engemet ez az egész tanügyi aljasság szerencsére nem érint, mert a fiaméknak eszük ágában sincsen ezeknek alattvalót szülni.
    Majd valahol külföldön.

    Ostoba Boda meg Bertnstein pediglen had tépjék magukat a hazugságaikkal meg a szemétkedéseikkel.Biztos hasznukra van.

  • Boda Marcsi
    2019 szeptember 4
    4:59 du.

    Ne hazudozzál

  • Kővendég
    2019 szeptember 5
    4:46 de.
    ebben maximálisan nem értek egyet!!!

    az amit te vallás tannak mondasz az része a történelem, irodalom, gazdasági földrajz, és az esetlegesen oktatott aesthetica nak, semmilyen formában nem csinálnék propagandát egyik vallásnak sem!

  • talalom
    2019 szeptember 5
    6:54 de.

    látod, látod ebben most teljesen tévúton jársz, és nem is magyarázom, mert a cenzor nem szeretné, és a mai napok eseményei is aláhúzzák az én valóságlátásomat…
    korrigáld, és ne ferdítsed el a történelmet az unokádnak (mellékesen a Melinda néni sem érdekel sem főve sem nyersen)

  • Kővendég 4:46: IGEN!!!!
    Végülis a mai civilizációs kultúra alapjait a többszáz évig regnáló istenhitek papjai IS teremtették. Amikor nekem 19 éves koromban filozófiát kezdtek tanítani, muszáj volt beszereznem egy Bibliát, mert a felét se értettem annak, min rugózik Platón, Kant vagy épp Lenin és Kautsky. De Thomas Mannhoz se elég, ha istenhívő vagy, vagy ateista: Adrian Leverkühn (dr. Faustus) bírkózását a kétellyel, annak „bűnös” voltával csak akkor fogadod el valóságosnak, ha legalább harangozni hallottál Kálvin János és Luther Márton dilemmáiról. A gyerekeknek szánt katekizmus egy nagy rakás… KB úgy aránylik az istenhithez, mint az ml középiskolák anyaga a marxizmushoz.
    Emlékeim szerint a gyerekkori hittanórákon az volt a legnagyobb baj velem, hogy kérdezősködtem. Miért jó az istennek, hogy mi szegények lettünk? (Pláne a szegényeknek?) Mi az az eredendő bűn, amit elkövettünk? Gyerekésszel arra jutottam: biztos az, ahogy Apu és Anyu megcsináltak minket. A pap végül megtiltotta, hogy bármit is kérdezzek hittanórán,mondván, hogy a kételkedés az ördög műve – megadja az ötöst, csak fogjam be a szám. Nagy rizikója nem volt – a katekizmust pont úgy föl tudtam mondani,mint pl. a kondenzátor meghatározását, holott mindkettőről kevés volt a sejtelmem arról, hogy mire valók. Ezt a kérdezősködési hajlamot a későbbi materialista rendszer se viselte jól, de legalább eltűrte. A mai agresszió nem is tűri – ezért nyomasztóbb, mint akár 1979, akár 1984 Magyarországa.

  • Gabriel
    2019 szeptember 4
    9:47 du.
    _____________

    Kiakadtam volna? Rád? Hol? Érzelmeket nyilvánítottam volna ki feléd? Vagy bárki felé? Valaki felé, aki holmi hozzászólásokat pötyög itt, vagy másutt? 😮
    Nem emlékszem.

    De talán kimondtam a véleményemet az általad leírtakról. Na, az lehetséges. De hát tudod, ez a fórumozás egy ilyen műfaj. Kimondjuk a valódi véleményünket a hozzászólások tartalmáról.

  • Nálunk ez egészen másképp esett meg. Az Esztergomi Keresztény Múzeumban voltunk, ami a két gyerekemre (akkor 5 és 6 évesek voltak), angyon erős hatást gyakorolt. A fiamat a fejlevágások, kivégzések bűvölték el, a lányom pedig hosszasan időzött egy keresztrefeszítés ábrázolásánál. (Múzeumban mindig hagytuk, hogy kedvükre kószáljanak a kiállított tárgyak körül.)
    Hazafelé a kocsiban a lányom a következő megjegyzést tette, miután elmeséltem nekik a keresztre feszítés történetét: „De hát azok a katonák nem is voltak gonoszok! Ha nem feszítették volna Jézust keresztre, nem tudott volna feltámadni és nem jutott volna a mennybe!”

  • Rodeo 11: Hol, miben????

  • Almási Alma
    2019 szeptember 5
    11:08 de.

    nagy, hatalmas köszönet eme soraidért, lányod egy zseni, vagy „csak” pragmatikus…

    titokban, ha már… lányod nem kérdezte meg, hogy miért a római katonák csinálták ezt a jótékonysági cselekedetet, és ha már van rá válasz, akkor Cuius regio, eius religio. cui prodest, cui bono és erre a pragmatizmus mit válaszol? Herodes akit manapság netán yahoo nak hívnak milyen szerepet kreált magának ebben?

    mintha a bolsevik mensevik történet előzménye lenne? vagy tévedek, a kétség gyötör (kuncog) és nem hagy…

  • talalom!
    köszönöm a válaszod,hidd el nem akarok feleslegesen vitatkozni.
    Tény nem csak régen voltak,hanem most is vannak szegények,de ugye
    aki akar dolgozni az ma is megél(kívéve a lumpen elemeket,akik a gyerekek után járó juttatásokat rendre elisszák…)Az sem mellékes,hogy a szociálisan rászorult tisztességes családok gyerekei INGYEN étkezést kapnak,még iskolai szünetben is!
    Nem mellesleg az állami intézményekbem az oktatás ma is ingyenes,(tanterv szerin tanítanak,a minőség a tanárokon és a diákokon egyaárt múlik!!!)és ugye nem rég vezették be,hogy a tankönyek is ingyenesek!!!!(én emlékszem,hogy régen sokat kellett fizetni értük,amikor a fiam iskolába járt. Amúgy a felekezeti,alapítványi iskolákban van tandíj,de ugye a szülő dönti el hová is járatja a gyerekét?…
    Azon meg végképp értelmetlen vitatkozni,hogy mi a különbség tanuló és diák között…kívéve aki nem jár be az iskolába…..
    Hát a témáról csak ennyit akartam elmondani,és ugye nincs okom rá,hogy a kisujjamat a számra helyezzem,ellentétben itt sok hiteltelen acsarkodóval(nem rád gondoltam,de ugye vannak..!)

  • Almási Alma
    2019 szeptember 5
    11:08 de.

    Teljesen logikus.
    Vagyishogy tulajdonképpen jót tettek Jézussal.

  • Kiegészítés!

    Egy normális,tisztességes családban ugye létezik családtervezés?…annyi gyereket vállalnak,ahányat tisztességesen
    el tudtak tartani,és ugye dolgoznak???….a gyareiknek nem kell éhezni!!!!
    Én például a válásom után még mellékállást is vállaltam,(annak ellenére,hogy a végzettségem,beosztásom miatt remdes jövedelmem volt) hogy a gyerekem semmiben ne nélkülözzön!
    Arra is emlékszem,hogy anno a lumpen cigányok mennyi támogatást kaptak(amit elíttak)mivel iskolában voltam gazdasági igazgató és erre céltámogatást kaptunk!
    Jobboldaliként és tárgyilagosan sajnálom,hogy eltörölték a szoci időkben szankcionált !!!!közveszélyes munkakerülés fogalmát ,ami nagyon helyes volt!!!

  • Kedves Margit ! Elérzékenyülve olvastam bejegyzésedet Szüleidről, múltadról, életetekről. Ha néha cinikuskodtam veled, bocsáss meg ! Egyébként három héten belül ugyis eltűnök innen, normális emlékekkel. Ismét egy új Életszakaszba lépek, kissé izgulok, de hát EZ evvel jár.(Egyedül a G-féle udvari bohócok irritáltak néha, de hát ilyeneknek is kell lenniük…)
    Margit, szeretettel üdvözöllek! -D-
    P.S. Egy legeslegutolsó „szakmai” kiegészítés. Csermanek Jánosnét, Tamáska Máriát hivták, apósom szerint, „Mariska néninek”. Sokan szerették.

  • talalom!
    Kihagytam egy részemről nagyon elfogadott,elismert mondást a múltból:”Aki nem dolgozik,ne is egyék”,helyes,kívéve az ártatlan
    gyerekeket!

    Geyza!

    Visszanéztem a „röffenésedet” a nőnappal kapcsolatban,ami megint egy szokásos hazugság részedről……lehet,hogy többeket köszöntöttél,ami szép dolog lehet,hogy engem is?….de ugye én nem kifogásoltam,ugyanis nagy ívben tojok az idétlenségeidre!
    Az meg végképp vicces,hogy ennél a cikknél „emlékezel”…..
    Nos azt tanácsolom „csengess” az ápolóidnak és szakadj le rólam!

  • KOVENDEG;

    De az allam, beavatkozasa az egyenek biztositott (habar az nem letezik ottan) egyeni jogaikba, ugy a vallas, mint barmi mas alanyokon, az allami vallas-diktatura letezese!

    Magtartas, viselkedes, ethika, erkolcs, tisztesseg az alapvato tan-anyagnak kellene lenni iskolakban.

    Talan vallas-tirtenelem, de nem a vallas oktatasok.

    Az szabadon lenne csupan az egyenek jogai az egyhazakon belul, vagy azokon kivul is.

    Azrt irom allandoan, hogy a lakossag egyeni jogai csupan az allamhatalom szigosu toltasaval letezhet !!!

  • ALMASI ALMA;

    Meglepo !

    Tehat valoban vallasoktatava lett.

    Hiszen atheistanak es evolucionistanak allitotta magat.

  • Christopher Adam

    B79,

    Magyarországon olyan nincs, hogy valaki ne lenne „evolucionista”. Az lényegében egy amerikai „specialitás” vagy perverzió.

  • talalom
    2019 szeptember 5
    11:49 de.

    hosszú is lehetne, meg bonyolult is, de azt elemezd, hogy cui bono, cui prodest, azaz az egész saccperkábé 5000 évben mindig másokkal végeztették el a piszkos munkát, és ez mai napig érvényes, ennél többet nem mondok, bár lenne mit …

  • Bendeguz79
    2019 szeptember 5
    1:42 du.

    ALMASI ALMA;

    Meglepo !

    Tehat valoban vallasoktatava lett.

    Hiszen atheistanak es evolucionistanak allitotta magat.
    ________________________

    Ateista és evolucionista is vagyok, természetesen már kisgyerek korom óta (a szüleim, sőt a nagyanyám is az volt). De ez nem jelenti azt, hogy ne tanulmányoztam volna alaposan a Bibliát. (Az Ó- és Újszövetséget is, meg a Koránt is. Meg a görög mitológiát is, és valószínűleg sokkal alaposabban, mint a hívők.) Nagyon fontos iratok ezek, többek között éppen az emberiség szellemi evoluciója szempontjából is. Egyszer már majdnem írtam is erről egy cikket ide (félig-meddig el is készült), csak félúton meguntalak benneteket a sok korlátolt hozzászólás következtében… 🙁

  • Boda: Sajnálom, de teljesen és visszavonhatatlanul ostoba vagy. Reménykedj, hogy a „tisztességes, rendes” hozzátartozóid sose kerülnek a pária helyzetébe: pl. amiatt, hogy a két fülük közé szorult a fejük. A magabiztos korlátoltság – mint a példád mutatja – nem válogat ürügyekben, ha arról van szó, kit kell kiszorítani az emberi létezés méltóságából.
    D. Bernstein: kösz, de semmi szükség meghatódásra: így alakult. Mondhatnám azt is Vörösmartyval, hogy jó mulatság, férfimunka volt. Dehát egyrészt nő vagyok, másrészt meg egyelőre nem „volt”, hanem „van” szerencsére. Ha jól gondolom, jelezte érkezését a legújabb palánta, emiatt búcsúzol. Megértem: nekem három hónapomba telt, mire lett annyi időm az etetés-tisztogatás-mosás körforgásában, hogy alaposabban szemügyre vegyem azt a kis csomagot,aki körül megállás nélkül tüsténkedni kellett. Neked meg, ha jól emlékszem, van még két nagyobbacska „csomagod”, akik szintén igényt tartanak Rád. Azért néha engedj meg magadnak egy kis felnőtt dumcsit – a gyermekeid Apukája nyilván segít ebben. És meséld el, hogy vagytok, mi a baj, mi az öröm. Ez a legfontosabb politika.

  • talalom;

    Gondolkodott mar azon hogy hany „hivo” szivbeli kommunistakat vegeztetek ki Lenin, Stalin, Rakosi, Kadar, stb.stb. elvtarsai a leheto leg-kegyetlenebb modon???

    S velne, hogy talan meg-gyontak tomeg-gyilkossagaikat amig edejuk volt ra ????

    Miert nem valaszol soha a kerdesekre amiket a maga allitasai indikal ????

  • Hölgyek, Urak!
    Pár perce olvastam:
    https://hvg.hu/itthon/20190905_tankonyv_vallas_konok_peter

    Vélemények?

  • Egy valamit azért el kell ismerni: Magyarország jelenlegi kultúráját, azaz anyagi és szellemi értékét, a zsidó-keresztény kultúra együtt alakította ki. Ez igaz akkor is, ha a múlt század harmincas éveitől több mint másfél évtizeden át a zsidók halálos üldözöttekké váltak szülőhazájukban.

    Gondoljunk csak irodalomra, építészetre, előadóművészekre, orvosokra, tudományos kutatásokra, de akár versenysportra, jelentős eredményeket értek el és hagytak maradandót az utókorra zsidó honfitársaink. És persze ne feledkezzünk meg a gyáralapítókról se, akik termékeikkel szintén hírnevet szereztek (Goldberger, Weiss Manfréd), és ami termékek és gyárak mára elenyésztek.

    Most a migráció és egy „arab” vallás elleni politikai-kormányzati harc előtérbe tolta a keresztényi hagyományokhoz való visszatérést és az oktatás keresztényi vonalának erősítését. Ameddig lehet választani, és az állami iskolákban nem lesz kötelező a keresztény hittan, addig különösebb gond nincs.

    Ha kötelezővé teszik, a családok majd megoldják úgy, mint ahogyan megoldották, amikor kötelezővé vált a gyerekeknek úttörővé felesküdni.
    .

  • Ezt az Orbáni úttörős-KISZ-es vallomást hat év alatt nem látták még ezren sem, tehát aki szeretné az utókornak megőrizni, az mentse el magának. Szerintem rövidesen törli a Youtube. 😀

  • Almási Alma

    Igen a cinizmus is vélemény. Mégpedig teljesen frappáns, mint mindig ….

    ————-
    „”Kiakadtam volna? Rád? Hol? Érzelmeket nyilvánítottam volna ki feléd? Vagy bárki felé? Valaki felé, aki holmi hozzászólásokat pötyög itt, vagy másutt? 😮 „”

    a „BÁRKI” és „HOLMI” aláhúzva, a gyerekek, (vagy az írás?) esetében (is)

  • talalom
    2019 szeptember 5
    11:49 de.

    +++ a tudományos azaz matematikai és fizikai (optikai) meghatározás szerint: caustic

    ennek utánanézhetsz, nem adok több magyarázatot csak annyit, nagyon szép jelenségek is létrejöhetnek mikor két görbe tangenciális
    hm

  • Boda Marcsi
    2019 szeptember 5
    1:02 du.

    Mindig mondtam hogy te egy istenverte komcsi vagy.
    Nincs is azzal semmi baj, de miért titkolod?
    Neked azért szépen bejött a régi Pártállam.
    Lehet most is azért propagálod annyira?
    (Csúszómászóknak jó az ilyen..)

  • B79! Régebben megpróbáltam válaszolni. Erre legyilokosoztál, meg jöttél ezzel a sztálinozással. Most se kérdeztél semmit. Most jöjjek azzal, hogy a katolikusok meg hosszú időn át irtották a reformátusokat, huszitákat stb., holott mindegyik keresztyén be-be-beee! Homokozzál nyugodtan az óvodás szintű korlátaid közé zárva.
    Drizari! A magyar állami iskolákban KÖTELEZŐ A HITTAN – nem a vallásismeret, hanem a hittan. Annyi az engedmény, hogy minden gyerek annak a hitnek a dogmáit tanulhatja, amelyiket a szülei választanak. Namost: azért képzeld el, amikor egy harmincfős osztályban van húsz katolikus, öt református, két evangélikus, két zsidó, meg egy unitárius. (Ateistáról nem is beszélek.) Még katolikus hitoktatóból sincs elég – ezért juthatnak szerephez az olyan lélekmérgezők, mint a már említett Melinda néni. Van még egy kiskapu: tanulhat a gyerek etikát is – vagy erkölcsöt, ebben máig nem egyeztek meg, mint ahogy arról sem, egyáltalán miféle felkészültséggel lehet ilyesmit tanítani.
    Aztán képzeld hozzá azt is, hogy sírva jön a 7 éves fiad/lányod, hogy az összes barátja a papbácsihoz/nénihez járhat hittanra, csak neki kell az unitárius lelkésszel üldögélni. Ki is csúfolják. Vagy pláne: istentelen, azért nem járhat hittanra, csak etikára. A gyerekek ezt tanulják meg legelőször a hittételekből: hogy az rossz, bűnös, aki nem az ő istenük híve.

  • Drizari:
    „kötelezővé vált a gyerekeknek úttörővé felmiattesküdni.”

    Kötelező vált? Nem csak „természetes”, „elvárt” volt, hanem kötelező?
    Kicsit rendhagyó, „a sorból kilógó” gyerek lehettem.
    Olyan „rossz gyerek” voltam, hogy már az úttörőség előtt
    („pajtásság”? Így nevezték?) fegyelmileg kirúgtak az un. „mozgalomból”. És később fel sem merült többé, hogy úttörő legyek vagy hogy egyáltalán az lehetnék – ekkor már talán nem csak, vagy nem annyira a magatartásom, mint a „kitünő” tanulmányi eredményeim miatt.
    Hogy engem zavart -e a dolog, vagy hogy apám mit szólt hozzá, arra nem emlékszem.

  • Boda Marcsi
    2019 szeptember 5
    1:02 du

    Láthatóan minden relatív ! Szept.4. 2:22 írt hsz.-ben nyilvánvaló pikírtséggel kérdezed meg Rátesi M.-tól – aki arról írt, hogy csak munka mellett tudott tanulni, mert érettségi után mihamarabb kenyeret kellett keresnie – az alábbiakat:

    „3/ugyan miért is kellett mielőbb dolgoznia azokban a régi szép,biztonságos időkben?”

    Mert az téged meglep, hogy az ’50-’60 években az átlag családok egy pesti bérház egyik házmesteri lakásában -ahol feltehetően nem egyéni rögeszméjük okán laktak – mindennapos gondokkal küzdve gyermekeiket, iskoláikból kikerülve mielőbbi munkavállalásra ösztönözték. Nem azért mert nem örültek volna annak, ha tanultabbak, képzettebbek lettek volna, ha a felnőtt életüket az övéknél könnyebben, megalapozva kezdhették volna – de az anyagi lehetőségek ezt ritkán engedték, kellett a kereset! Akkoriban nagyon sok eszes, tehetséges, rátermett fiatal helyezkedett el érettségi után ( jó ha egyáltalán érettségiig eljutottak) mert nem volt olyan általános hogy felsőbb iskolákba menjenek, és csak később munka mellett, munkahelyi támogatással vagy anélkül, kezdték meg a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat – azok akik ez irányban eltökéltek voltak! Ezt épp te ne tudnád, aki Margittal majdnem egyidős vagy?

    Ám Margithoz intézett 3/számú kérdésed feltevését árnyalja egy kissé a te alábbi vallomásod:

    „Én például a válásom után még mellékállást is vállaltam,(annak ellenére,hogy a végzettségem,beosztásom miatt remdes jövedelmem volt) hogy a gyerekem semmiben ne nélkülözzön!”

    Szóval, hogy van ez? Te a „remdes” jövedelmed ellenére munkát vállaltál, hogy a gyereked ne nélkülözzön – de gúnyos megjegyzést / kérdést engedsz meg magadnak
    azzal kapcsolatban, hogy a ’60-as években Margitnak dolgoznia kellett az érettségi után, és nem tudott nappali tagozaton felsőbb iskolában tanulni?

    Nos én azt gondolom, hogy a „végzettséged, beosztásod és remdes jövedelmed ” ellenére se kerestél annyit, hogy normális szinten tudd nevelni a gyerekedet, azért vállaltál külön munkát – ez becsülendő – mert ha nem így lett volna, valószínű magával a gyerekkel töltöttél volna több időt !- Válás esetén általában erre kell különösen fókuszálni a tapasztalatok, és hozzáértők szerint !

    Szóval mielőtt hülyeségeket irkálsz, ill. ironizálni próbálsz ( ez egyébként marhára nem megy) gondolkodj!

  • Drizari!

    Megint nagyot és főleg okosat ….szóltál.
    Annó régen sokan voltak üttörők,meg KISZ tagok,ami ugye akkor szinte kötelező volt……és akkor mi van?
    Felnőttek lettek!!!!
    Mellesleg én egyik sem voltam,szerencsére és a fiam sem volt
    semmyilyen komcsi szervezet tagja sem régen,sem most!

  • Amúgy a zsidó-keresztény kultúrának sok hatása, haszna volt a történelmünkben,de ugye nem csak szégyenletes zsidó-üldözés
    (deportálás,holokauszt) volt hanem ocsmány keresztény-üldözés,ÁVH
    gyikosságok is amiről „kissé” elfelejtkeztél…..
    Végezetül ezek után remélhetőleg senki sem vágyik kétes migránsokra(köztük terroristákra,gyilkosokra)”kultúrájuk” elterjedésére,természetesen kívétel az itt élő beilleszkedő tisztességes,kultúrált muszlim közösség,akikkel békében
    élünk!
    Talán kissé tárgyilagosabban kéne gondolkozni?…..!

  • ‘talalom’ feltett nemrég egy igen fontos kérdést: „Mi köze a vallásnak az erkölcshöz?” –

    No, erre én még csak utalásként sem találtam itt választ a vallás részéről.

  • Miklós bá’
    2019 szeptember 6
    2:51 du.

    Milyen „vallásról” beszélsz úgy mellesleg?

    Az intézmények, az egyházak (van néhány sok-ezer) deklarációijairól, vagy hogy egyesek ugy általában, vagy valamilyen meggyőződésük alapján mit vallanak?

    A kérdés már ne is sértődj meg de nagyon „egysíkú”

    Halljuk itt folyamatosan Rodeio-tól például, hogy mit vall.

    Jó-néhány marxista is folyamatosan a vallásaikat fitogtatja.
    Vagy szerinted az nem vallás?

    A hitleristák zsidógyűlölete nem volt vallás?

    Minden vallás …

    Tekintettel, hogy a VALLÁS szó maga azt jelenti az általános értelmezések szerint is, minta az értelmező-szótárak szerint, vagy egy adott intézmény deklarációja szerint, hogy az illető megvallást tesz arról nyilvánosan, hogy az adott gyülekezet, formáció, banda, – munkásőrség/SS-kommandó/Vitézi rend – templomos lovagok, magyar-gárda értékrendjét elfogadja, azt élete árán is védelmezi és terjeszti …)

    A lényeg tehát, ha valakinek van Istenhite, az nem vallásos, hanem hisz egy teremtőben. Gondolom, a Te szájad, vagy is értelmezésed erre akart kilukadni.

    Sikeres volt a marxista „tisztogatás, tűzzel/vassal/kötéllel/gumibottal.

    És sikeresen felnevelt igy 2, azaz kettő nemzedéket, akikben ezt a sajátos értelmezésüket elplántálta.

    Akiknek a „vallásosság” amúgy mocskos dolog, mármint a másmilyen vallásosság, mindaz, amely szerint nem lenin a feltámadott (mint tudjuk, hogy lenin élt, él, élni fog és vigyázó szemeiteket moszkvára vessétek)

    De ha orbán vallásosságára akartál célozni, akkor ki kell írni, hogy a Róma püspöke és uralkodója által alapított Latin-germán Birodalmi Hittanokat megvallók/követők rendjéről beszélsz?
    Oksi?

    Köszönöm

  • Besancon: Tévedsz.Inasnak mentem általános után, munka nellett jártam gimibe is. (A munkakönyvem 1962. szept.2-iki kezdetű – még nem voltam 15 éves.) Anyu úgy tartotta – és igaza volt: csak érettségivel munkát is nehéz találni: így volt.A barátnőmet a gimiből nehezen tudták beszerezni adminisztrátornak, míg én szakmunkásként válogathattam a munkák között, és kezdőként is többet kerestem, mint ő, ráadásul az inasévekben is kaptam már ösztöndíjat. Ez a műszerészség jól hangzott, meg nem akartam varrónő lenni, mint a nővérem. A fűrészt meg a reszelőt nem tudtam megkülönböztetni, a korongköszörűtől kifejezetten féltem: nálunk senki nem volt az a barkácsoló típus. De persze tetszett is, hogy a szüleimnek is titokzatos dolgokkal foglalatoskodom.Pl. nekem szóltak,javítsam meg a rádiót, megint nem működik. (Nyomorult két hullámsávos készülék volt, nálunk ezért SZER sem volt: nem volt rajta rövidhullám.) Hiába mondtam, én mechanikai műszerész vagyok – a rádió- tévé-szerelőnek már érettségi kellett volna. Szerencsére a rádiónak szemmel látható hibája volt: egy vékony vezeték volt elégve. Otthon persze szerszám semmi. Azt tudtam, hogy a grafit vezeti az áramot: beledugtam egy ceruzát – hosszú ideig szólt megint.
    A gimi külön történet. Azt tudtam, hogy nem akarok életem végéig zárakkal meg apró izék csiszatolásával foglalkozni. Tanulni akarok.Ezért, amikor első végén kiadták az általános iskolai bizit, elballagtam a legközelebbi dolgozók gimnáziumába, és jelentkeztem. Így 63 szeptemberében megkezdtem a MüM 22-es szakmunkás-képzőben a másodikat, a Bem Dolgozók Gimnáziumában meg az elsőt. Nehogy azt higgyétek, hogy nehéz volt. Sőt. Magyart, történelmet, matekot eleve elég volt egy helyre tanulni – a gimis anyaggal brillíroztam a szakmunkás-képzőben. A gimis fizikában segített a szakismeret, a kémiában az anyagismeret – és fordítva. A gimis öreg (huszonéves) osztálytársaimmal szemben nagy előnyöm volt, hogy családi, munkahelyi gondok nélkül, éveket nem kihagyva tulképpen folyamatosan iskolába jártam. A gimis tanárok kedvence voltam: szinte kínos, volt, hogy a vizsgák után mindig velem példálóztak: Itt ez a kislány, ez majdem gyerek létére tud tanulni, maguk meg nem? Ja, csakhogy nekem nem sírt két gyerek otthon, meg a munkahelyi főnök is csak szordínósan tudott kicseszni az ipari tanulóval (bár azért megpróbálták). Két nagy hátránya volt: az egyik, hogy esti gimiben nem volt kötelező nyelv, aminek a hiányát ma is érzem. A másik, hogy nem volt diákélet, közös csínyek, szerelmek, nyári építőtáborok, nagy világmegváltó viták. Egyetlen gimista osztálytársam nevére emlékszem: rá is csak azért, mert a körzetes rendőrünk volt, és ismerte a házmester Anyukámat. Ő figyelmeztette 68-ban, hogy nézzen utána, mit művelek, mert államellenes szervezkedés miatt érkezett ellenünk feljelentés az őrsre. Hááát bizony: én lelkes KISZ tag voltam, szerettem volna jobbá tenni a hazámat, az életünket. Nem takarózhatok azzal, hogy: jaaaj, én ott se voltam, nem is szóltam, lapítottam – velem csak úgy megtörténtek dolgok.
    De bocs, ez a poszt nem rólam szól.

  • talalom
    Kedves Margit! Igen, a két fiu (4 és 6) is nagyon várja már a kis Sárát… (Szeptember 25-re vagyok kiírva). -D-

  • Miklós úr, nem tudom milyen vallású (volt), de mind a Talmudban mint a keresztény Bibliában bőven találhatott volna utalást az erkölcsre. Ha netán elkezdi forgatni idősödő korában e műveket, s rátalál a „szeresd felebarátodat!” -ra, s ez nem elégíti ki, – akkor a „ne paráználkodj” talán elgondolkodtatja.

  • Drizari!

    „Ha kötelezővé teszik, a családok majd megoldják úgy, mint ahogyan megoldották, amikor kötelezővé vált a gyerekeknek úttörővé felesküdni.”
    ———————————————————

    Azt hogy oldották meg ha egyszer „kötelező” volt – szerinted?
    Egyébként nem volt kötelező úttörőnek lenni, a férjem és én nagyjából azonos korosztály vagyunk, mindketten budapesti kerületben jártunk általánosba, ő nem volt úttörő, én igen! Őt a szülei azért nem engedték, mert ministrált, valószínű úgy gondolták, hogy nem egyeztethető össze a kettő – ennek ellenére minden úttörő megmozduláson ott volt, miután többnyire iskolai időben történtek a programok, és nem igen volt arra személyzet, hogy azt a néhány nem úttörő gyereket őrizze, vagy programot biztosítsanak számukra, míg a többi mással foglakozott! Senki nem erőltette, hogy de bizony muszáj úttörőnek lenni, mint ahogyan a ministrálása miatt sem zaklatta senki, hárman voltak fiú tesók, mind a hárman ministráltak, de a legkisebb fiú már úttörő is volt – úgy tűnik a jó szülék addigra felülvizsgálták a nézeteiket, enyhült a „szigor” vagy csak a harmadik gyereknél – a közbevetőleges tapasztalatok okán – már nem volt olyan lényeges a szempont!

    Már írtam többször, akkoriban elég „csodás kevercse” volt ez a dolog, miután a hittan óra is (nekem már csak az első évben) az iskolában volt, a pap helybe jött, tanítás után aki hittanos volt az maradt az erre a célra kijelölt teremben, aki nem az meg ment Isten hírével haza, csak később változott, hogy a parókián voltak megtartva a hittanok ! Nekem pl egy napon (vasárnap) volt mindkét nevezetes eseményem, azaz az elsőáldozásom és az úttörő avatásom, nagy szerencse, hogy nem egy időben, hanem egyik de. a másik du. és még csak nem is egyedüliként voltam ilyen! Nem emlékszem, hogy ez bármiféle törést okozott volna a „tudati gondolkodásomban” Hidd el, a szülők, de még a tanítók zöme sem úgy fogta fel az úttörősséget, mint valamiféle „komcsi szervezetet”( by Boda) sokkal inkább egy közösségépítő, valahová tartozás jellege volt – mi gyerekek legalábbis csak ezt érzékeltük, és nagyon élveztük a nyári táborozást, a kirándulásokat ahol pontokért meghatározott feladatokat kellett elvégeznünk, a papírgyűjtést, a kerületi „szemétszedést” a különböző vetélkedőket a fák és madarak napján, vagy a helyi nevezetességek feltárását, ami mind mind úttörő feladat volt ! Nem volt annak akkora jelentősége, hogy ki volt vagy ki nem volt úttörő, és ha igen miért nem, mint amekkorát tulajdonítunk neki ma, így utólag!

  • Gabriel
    2019 szeptember 6
    6:29 du.
    @gaga

    most meg én lettem az Enci Klik ‘a? és még mi?

    már megint a fejedre esett a bölcsek köve?

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 7
    5:02 de.

    „ezeknél” a Micimackó csilliárdszor jobb és pont ezért én maradok ennél meg a Dzsungel könyvénél

    bruhaha

  • talalom
    2019 szeptember 6
    10:37 du.

    és miért nem írsz egy novellát, vagy esszét neaggyisten egy regényt,

    IGAZ TÖRTÉNET, ÉS CSODÁLATOS… UGYE A KANDÓ, MEG A BÁNKI, ÉS MÉG JÓ NÉHÁNY…, AZOK MINDAZT KOMBINÁLTÁK AMIT TE KÉT HELYEN brillíroztál

    látnád az itteni oktatást… a lényeg: ne fájjon… és ezért a saját adóbevallását sem tudja sem megcsinálni sem megérteni és+++ kíváló, hogy mást ne mondjak…, a prof nagyon csodálkozott anno mikor azzal az angollal amim akkor volt első nekifutásra 86% os felvételit csináltam mialatt a „bennszülöttek” sokkal kevesebbet, de ők szebben recsegtették és hörögték a zamerikai ingliset

    a latínók angolja vicces ők angolabbak az anyanyelvűeknél is és olyan hörgésekre képesek amitől én azonnal berekedek

  • Kővendég
    2019 szeptember 5
    9:25 du.

    Hölgyek, Urak!
    Pár perce olvastam:
    https://hvg.hu/itthon/20190905_tankonyv_vallas_konok_peter

    Vélemények?

    ——————————————-

    Végig olvasva a mellékelt cikket, azt gondolom, jobb helyen ez ilyen Bánhegyi Ferenc szerű képződményeket nyilvánosan megköveznék a Széna téri piacon! De, mint tudjuk ez itt nem igazán tartozik a jobb helyek közé!

    Nem értem a 9. kérdést, bár a keresztszülőséggel igyekszik némi támpontot adni, de ha a kérdés úgy szól, hogy „sorold fel” akkor nyilván van több „műrokon” is amire a gyerek gondolhat, csupán meg kell neveznie azokat. Én pl nem biztos hogy tudnék u.n. műrokonokat mondani, mert fogalmam sincs kik azok – egy ötödikes gyermeknek vajon honnan lenne?

    A 10. kérdés esetében megint nem értem hogyan lehetne fogalma a falusi ill. a lakótelepi szomszédságról egy olyan gyermeknek aki alig néhány éve él, feltehetően egyféle viszonylatban, vagy lakótelepen vagy falun, esetleg egy harmadik vagy negyedik variációban és semmiféle összehasonlítási alapja nincs. A kérdés azonban magában rejti a választ azaz prejudikál, miközben egyáltalán nem biztos, hogy a falusi szomszédság csak jó lehet, míg a „lakótelepi” csak rossz, zord és idegen – bár a kérdés feltevése ezt sugallja! Az eltérő életmódból fakadóan nyilvánvalóan vannak különbségek, de arra felhívni a kiskamasz figyelmét, hogy mit kell szeretned és mit kell elvetned, már eleve sötét ostobaság. Nekem pl az egyik legjobb és legőszintébb barátnőm a mai napig épp a volt szomszédasszonyom, akivel egyházban laktunk 13 éven keresztül, a gyermekeink néhány hét különbséggel egyidőben születtek, és rengeteg mindent éltünk át együtt – soha senkire, még a saját rokonaimra sem számíthattam úgy mint ahogy rá számíthattam bármikor bármilyen problémát, gondot illetően! Mi 13 év után elköltöztünk, de a kapcsolat él és virul, remélem halálunkig!

    A „alapkérdést”(11.) illetően pedig nagyon egyetértek Konok Péterrel – az égvilágon senkinek semmi köze hozzá, hogy az adott gyermek meg van e keresztelve, és ha igen miért nem, hiszen attól még egyetlen gyermek/ember sem lett „jobb minőségű” hogy meg van keresztelve vagy sem! Azt beültetni egy ötödikes gyermek agyába/lelkébe, hogy a keresztség jóvoltából te már eleve „for”-ral indulsz míg az aki nincs megkeresztelve jóvátehetetlen hátrányt szenvedett élete addigi szakaszában, több mint pofátlan beavatkozás valakik magánszférájába!

    A 8.”tejtestvér” kérdéssel vajon mire és hova akart kilyukadni a szerző? Előbb talán meg kellene magyarázni az ötödikes szintjén, hogy mit jelent a fogalom, miért és kinek volt erre szüksége, de a szerző nem ezt tette, hanem mintegy uszítva szülői hatáskörbe utalja a kérdést, szinte kötelezve őket arra, hogy erről igenis beszéljenek akár akarnak akár nem, mert a gyermek ezt „feladatul kapta” nehogy hülyén üljön a legközelebbi órán! Csak örülni tudok a ténynek, hogy nem vagyok már/még érintett a kisiskolás gyermekeket illetően!

    Ekkora sötét erőszakosság, ostobaság és nyilvánvaló intimpistáskodás láttán, már egy cseppet sem csodálkozom a Mi hazánk mozgalom dicső anyjának, Duró Dórának a nemzeti szalaggal átkötött, felpántlikázott és masniban végződő közszemlére tett terhes pocakján!
    Tényleg ekkora már a hülyeség szintje, hogy nem látszunk ki belőle?

  • Találom!

    Ezért a kreativitásért minden elismerésem!

    Mint ahogy néhány mozaikját az életednek megismertük, bizony valóban erről szólt az életed!
    A muszáj nagy úr, de találékonyság, intelligencia és szeretet nélkül mit sem jelent!

  • Besancon,

    majd aki család ateista, mondják majd a gyereknek: nem kell elhinni, amit mond a pap, de mivel kötelező tantárgy, csak arra ügyelj, hogy ne bukj meg.
    Így oldják majd meg.

  • D.B. Sok erőt, jó egészséget Neked meg a párodnak, hogy bírjátok erővel három ilyen pici fizikai ellátását, meg lelkierőt, hogy a palánták gazdagodni is tudjanak.
    Valláserkölcs. A hívőnek a vallása rítusait is be kell tartania: böjtölnie kell péntekenként, rendszeresen gyónnia-áldoznia kell, a szombatot istene dicsőítésére kell fordítania stb., stb. – ez vallásonként változó.
    Az erkölcsnek nincs köze a valláshoz annyiban, hogy az ateisták túlnyomó többsége se lop, öl, hazudik – viszont láttunk már istenhívő rablót. Sőt, az ateista se kufircol össze-vissza, mint a baknyúl. Bár igaz, nem kizárólag utódnemzési célzattal bújnak össze a párjukkal. A rómkatoknál ez bűn volt: paráználkodásnak számított az is, ha a saját férjeddel-feleségeddel hódoltál az erotika gyönyöreinek, de közben vigyáztál azért, hogy ne szülessenek számolatlanul az utódok. Ez sokat enyhült azóta, amióta én a katekizmust tanultam. Úgy tudom, a Vatikán, ha nem is pártolja, de már nem ítéli bűnnek a fogamzásgátlást. Nem tudom, más vallásoknál mi az előírás.
    Ebből a szempontból állítom, hogy a vallásnak nincs köze az erkölcshöz.

  • talalom

    „…Két nagy hátránya volt: az egyik, hogy esti gimiben nem volt kötelező nyelv, aminek a hiányát ma is érzem. A másik, hogy nem volt diákélet, közös csínyek, szerelmek, nyári építőtáborok, nagy világmegváltó viták….”
    —————————–
    Ez bizony így van /volt – életem legkedvesebb emlékei a gimis éveimhez kötnek, még ma is úgy emlékszem sok mindenre mintha tegnap történt volna, olyan közelinek tűnnek. Ahányszor érettségi találkozónk van, csak nézek hülyén, hogy mennyi év telt el, pedig szinte semmi nem változott: egyikünk elkezdi valahol a másikunk folytatja és hamarosan az egész bagázs ugyanazt fújja! Különösen összetartó jó osztály voltunk, amikor az of. a negyedikes pályaválasztási szülői értekezletet tartotta, meg is mondta, a szülőknek, hogy nem tudja mi lesz ebből mert ezek ( már mint az osztály) fix, hogy nem tudnak majd elszakadni egymástól…mire az egyik apuka állítólag javasolta, hogy nincs más hátra, alakítani kell egy vándorcirkuszt, ahol mindannyian együtt lehetünk, és majd úgy járunk faluról falura! Sok osztálytársnőmmel tartom a kapcsolatot közben is, van kivel napi /heti szinten beszélgetünk, és van kire már csak emlékezünk, mert három, nekem nagyon kedves lány már meghalt, de még viszonylag fiatalon. Mindegyikük itt van eltemetve, nem is messze a gimitől, így a találkozók előtt együtt szoktunk gyertyát gyújtani. Sajnos többen távoztak az országból, van ki már régen, és végleg, van ki csak munkája vagy gyerekei miatt, maga sem tudja még vissza jön e !
    De az építőtáborok csodásak voltak – nyugodtan állíthatom, hogy életem legszebb nyarai odakötődnek. Nem először írom, talán már unalmas is, hogy én pl azért lettem KISZ tag, mert anélkül nem mehettem volna építőtáborba! Mi Baja mellett egy Vaskút nevű településen voltunk, az egész terület egy hatalmas nap égette szőlőföld volt, amerre a szem ellátott csak hosszú, szőlővel beültetett táj látszott, azt kellett kacsolni, sarabolni, a közbeeső gyümölcsfákról az érett barackot leszedni és ládázni stb Volt ott egy lány, ő egy másik suliból jött, és állandóan hülye szövegeket meg akkor divatos olasz slágereket énekelt teli torokból, a tetejébe irtó hamisan, – nos a brigádvezetőnk, a helyi állami gazdaság embere azt találta mondani, hogy biztos sok barackot evett és szervezete feldolgozta pálinkának… – nem túl nagy mondás, de mi egy hétig ezen röhögtünk! A nap totál leégetett, és az egyébként is szőke hajamat úgy kiszívta, hogy szinte fehér volt, mire két hét múlva hazamentünk, úgy, hogy anyukám aki reggel a vonatnál várt a húgommal ( éjszaka utaztunk) alig akart megismerni! De egész évben volt miről beszélni, tervezni, és újra várni az építőtábort, új és régi emberekkel, sok tapasztalattal és még több reménnyel!

    Jó volt most emlékezni rá, az eső megint eleredt, a nap lement, és igencsak szürkül már – én meg egy kis időre megint középiskolás lettem!

  • Besancon!

    Én nem akartam Margitot megbántani,de ugye régen is voltak szegények,ill,szerény jövedelemből élő családok?…..!
    Aztán lehet,hogy nem értetted meg,lehet,hogy rossz szót használtam,ugyanis a fiam a fizetésemből is tisztességesen eltartottam,csak nem akartam,hogy bármiről is le kelljen mondania,mivel „apukája” piti gyerektartást fizetett azt is
    többszöri felszólításra…..és nem mellesleg gyereknevelés mellett én is este tanultam (felsőfokú 3 éves tanfolyam)
    Na ennyi!

  • Kösz Rodeo az elismerést, de az a helyzet, hogy nem tudok irodalmi műt alkotni: semmi fantáziám. Nekem látni-hallani-szagolni kell azt, amiről írok, meg kell kérdeznem, amire kíváncsi vagyok – magamtól semmi nem jut eszembe (legalábbis semmi fontos). Ezért voltam jó újságírónak.
    A munka melletti tanulás meg tömegeknek tette lehetővé a továbblépést, INGYEN, némi kedvezményekkel, semmi különleges nem volt ebben. A nővérem, meg a húgom is így érettségiztek. (A nővérem, mivel műszaki szaktanár volt, a pedfőt is elvégezte.)
    Ma, ha elmúltál 16, csak jó drágán vehetsz részt esti oktatásban. A munkáltató ebben nem segít – kizárólag a multiknál, meg a bankoknál van a dolgozóknak továbbképzés. De ezeken csak a munkakörödhöz – mégcsak nem is a szakmához – szükséges ismereteket oktatják. A munkanélküliek képzése meg többnyire nevetséges és megalázó procedúra: arra jó, nehogy vegzálás nélkül juss segélyhez.
    Arról ugyan esik szó, hogy milyen nehéz és költséges pl. a bachelor szintről a masters-ig eljutni. Arról kevésbé, hogy mire lenne jó,ha pl.egy autógyári beszállító műhelyében dolgozó gépbeállító nem felejtene el írni-olvasni. Ez pedig a munkáltatótól nem várható el: csakis társadalmi szolgáltatás keretében ösztönözhető, hiszen a haszna is társadalmi szinten jelentkezik.
    Megint hosszú leszek, de ezt még muszáj. A rendszerváltás legnagyobb csalódása számomra, hogy elvette a munkás becsületét. (Nem a munkáét – az marhaság.) Tapasztaltam, hogy a Kádár-rendszerben sem volt ez teljesen rendben: de a hivatalos vonal legalább rákényszerítette a nagyokosokat, hogy nyilvánosan ne alázzák a beosztottjaikat, az egyszerűbb munkafolyamatokat elvégzőket. Különbözőek a képességeink: ahogy belőlem se lesz Thomas Mann, de még egy Danielle Steel se, úgy van, aki képtelen egy műszaki rajz absztrahációját megérteni, viszont „fejből” az aranykezével megcsinál bármely bonyolult mechanikus kapcsolatot. Vagy nem szívesen időzik el régmúlt nagy gondolatainál, de készségesen a kezedbe adja a kívánt árut, vagy elbabrál a frizuráddal, esetleg gyorsan és ügyesen képes az apró chipet beilleszteni a tévédbe úgy, hogy az ne essen ki két hét múlva.
    Ez a különbözőség a jövedelmekben megjelenik, ez rendben van. De ez nem jelent értékkülönbséget: a halálom, ha valaki azt mondja: én csak egy melós vagyok. Ennél csak az a dühítőbb, ha valaki azt mondja:Te csak egy melós vagy. A termelésben kell hierarchiának lenni (ahogy szegény Grósz mondta: a technológiában nincs demokrácia – oszt majd megették emiatt), különben a végeredmény igen kaotikus lesz. Ennek belátása miatt kell, hogy a „melós” ne felejtsen el írni-olvasni-gondolkodni, és a „nagyokost” lökjük le a magas lóról.

  • talalom
    2019 szeptember 8
    5:48 de.
    ez már nagyon hajaz a kedvencemre: DÜRRENMATT

    kösz még egyszer mint írám @gaga elvtársnak máshol!

    a demokrácia az diktatúra még pedig kőkemény benne van a nevében ahogy azt a bölcs ó de görögök már mondták is anno… azaz én kiröhögöm az összes félreinformált egyedet akik assziszik hogy, pedig hát ugye…

    még egyszer nagy kösz, üdv.

  • talalom soraira B-79-hoz cimzetten;

    1., „Probaltam valaszolni…”
    2., „Le tomeggyilkosozozott..meg Sztalinozott…”

    Kedves talalom.

    1., Mar nehany evvel ezelott, az elso kerdesem volt magahoz a sajat kinyilvanitasa alapjan, hogy mi vezette maga tamogatni, kovetni, hinni egy olyan ideologiai dogmaaban ami egy egesz tarasadalmi osztaly megsemmisiteset irta elo, s vilagszerete az elmult 100 esztendo allatt 95-100 millio artatlan emberi lenyek kegyetlen tomeg gyilkolasait vitte vegbe.

    Az tagadhatatlan es bizonyotott teny, de NEM MAGAT veltem gyilkosnak. Azt NE allitja valotlanul!!!!

    Az eredeti kerdesre soha nem valaszolt, csupan reagalasaban „hazug”, „gonosz” es „gazemeber”-nek nevezett.

    Az volt a maga „probaltam”-kozasa.

    2., Magat Soha, de senki mast nem vadoltam semmi bubtettekkel !!!!

    De talan lelki-ismerete reagalt a kerdesemre azzal.
    De azert engem, nem vadolhat !

    Onmaga hatarozta alapjan tamogatta es kovette, sot maig is azon mukodik.

    De vajon miert nem hajlando oszinten bevallani es reagakni a regi kerdesemre?

    En nem bujkalok, nem tagadom, sot minden lehetoseggel nyiltan es hangosan allitom, hogy miert hiszem az emberi elet szentseget, sot minden leny eletenek az elsobbseget.

    Minden emberi-leny teljes egyenloseget, egyenlo es elzalofosithatatlan jogait.

    A kozossegek onhatarozainak a korlatlan lehetoseget.

    Az allamhatalom szigoru korlatozasat minden kozossegek alatal.

    Azt hiszem, kovetem lankadtalanul, mert az eletfolyaman meggyozodtem , hogy senki emberilenynek semmi elekpzelheto joga embertersainak az eletet korlatozni, diktalni, sem jogait, lehetosegeit, tulajdonait.

    A maga altal publikalt otlet, elv, ideologia mind azt megsemmisiteni celozza. S a mult 100 esztendon at csupan azt tettek vilagszerte.

    Nem hiszem hogy barkinek is zseniek szukseges lenni, dobteni a ketto kozot, csupan az elkolcse alapjan hatarozhato.

    I rest my case .

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 7
    3:22 de.

    Szívből gratulálok, nekem három hozzád hasonló koru testileg szuper egészséges lányom van(a médiavezérelt fajfenntartási ösztönük azonban -mint a jó példám is mutatja- erősen megkérdőjelezhető!), de ezidáig csak összesen 4 unokáig jutottak és megkacagnak, ha ezért a dinoszauruszok sorsát említem Nekik! 😀 (Pedig ez kicsit sem nevetséges!)

  • Bendeguz79
    2019 szeptember 8
    11:43 de.

    gizi, már megint halandzsázol? szokás szerint
    megidézlek:

    „s vilagszerete az elmult 100 esztendo allatt 95-100 millio artatlan emberi lenyek kegyetlen tomeg gyilkolasait vitte vegbe.”

    ez hazugság!!!
    másrészt -még ha igaz lenne is- labdába sem rúg a kapitálispista usa/nato „eredményeihez” képest

    van egy nagyon érdekes fotósorozat a neten bóklászik: országok demokrácia betörés előtt és demokrácia betörés után… hát mit ne mondjak? semmit! BORZALMAS

    majd a Cenz Ura eldönti (reményem van rá, hogy olvashatod)

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 7
    3:22 de.

    Csak úgy mellékesen megemlítem hogy, a középső lányom VII. kerületi szomszéd barátnője -akivel a Kertész utcai iskolában 8 évig együtt tanultak és sülve-főve sumákoltak- mára már -Novák Katalin inspirálása nélkül is- 7 gyermek boldog édesanyja, Izraelben, de szerintem ha itthon marad is lenne Neki minimum 4!(Na, ebből most lehet hasznos tanulságokat levonni!)

  • Nohát akkor:

    Magyar értelmező kéziszótár (1460. oldal, balra lent):

    vallás (fn)

    1. ritk. Az a tény, hogy vmit (meg)vallanak.
    2. A társadalmi tudatnak természetfölötti erők és lények létezésében vetett hiten alapuló formája.
    3. Ilyen hittel kapcs. megnyilvánulások, tanítások, szertartások rendszere.
    4. ritk biz Vallástan
    5. rég Vallomás, tanúságtétel

    Édesanyám azt mondogatta igen gyakran, hogy hogy egyetlen anya sem azért szülte a gyerekét, hogy erőszakos halállal haljon meg. – 1., 5. számú értelmezés.

    Minden más, amit itt lejegyeztem, a 2., 3., 4. értelmezés szerint értékelendő.

    Tehát:

    Félremagyarázóknak, szándékosan félreértőknek (2. 3. 4.): az ateista nem egyenlő az embertelen senkivel.

    Nem azért nem vagyok gyilkos, mert hívő vagyok!!!

    Azért nem ölök embert, mert ember vagyok.

    Édesapám haláláig mondogatta, hogy ha már nem tudsz hasznára lenni senkinek, legalább nem árts! A hittel pedig ne vitázz! Nincs érve!
    Így élek, így gondolkodom,így érzek immár több évtizede.

    Hajdani általános iskolás osztályfőnököm, akitől a nyolcadik osztály végeztével útravalóul helyesírási szabályzatot kaptam, Arany Jánost és József Attilát, Radnóti Miklóst ajánlotta figyelmembe.

    Ezt én úgy hívom: humanizmus.

    Amit most látok: rémálom. Sajnos, időről időre itt is ezt látom.

  • Nem szívesen teszem, de mégis szóvá kell tennem: A ‘Gabriel’ által megnevezett „vallásosság” hozzávetőlegesen másfél évezredes, vagy a mai iszlám féktelen terrorja igen mély sebeket ütött a humanizmuson. A kommunizmus eszméjét vallásosságnak minősíteni kissé merész teljesítmény. Arról nem is szólva, hogy kimondva-kimondatlanul ‘nevezett hozzászóló’ lekomcsizza a másként gondolkodót: – „marxista tisztogatás”, „lenin élt, él, élni fog és vigyázó szemeiteket moszkvára vessétek)” -; kioktatja – sajnos, lassan már megszokott – igen zavaros eszmefuttatásával (ez „dicséret”!) azt, aki Arany Jánoson, József Attilán, Radnóti Miklóson – a felsorolás nem teljes!!! – nőtt fel …

    Szóval: ha a kommunizmus valamiféle humanizmus, vagy a humanizmus valamiféle egybeesést mutat a kommunizmussal, akkor itt igen nagy baj van a szemlélettel, vagy pedig Tamás Gáspár Miklósnak – értsd: filozófia! – kell rendet vágnia …

  • Miklós bá’
    2019 szeptember 8
    5:24 du.

    Mikike, mondjál már (idesúghatod a fülembe ha szégyelled) egy humánus rendszert, már ami a te felfogásod szerinti humanizmus alapja… ne hagyjál itt bölcs magyarázatod nélkül!

  • Jaj Orsós! Nem arról van szó, hogy egy-egy családban születik 3-4-7 gyerek! Hanem arról: sok családban miért NEM születik meg még az a 2-3 gyerek se, amit eredetileg tervezett a pár.
    Az emberi társadalomban folyamatosan változik a nő és a férfi szerepe. Gondolj arra, hogy pl. a háborúkban a fehér civilizációban – egyelőre maradjunk csak ennél – a nőknek át kellett venniük addig férfiszerepeket a gyárakban, földeken stb. A „traktoristalány” versus „házitündér” ellentéte ma már nem értelmezhető – más a világ nőnek és férfinek egyaránt. Miben más egyiknek és másiknak? És miért okozza ez az utódszám csökkenését? Hogyan lehetne olyan harmóniát teremteni, ami az férfiak és nők életét is jobbá tenné, de nem eszélyeztetné a faj fennmaradását sem. Mellékesen: ezt kutatja a gender-tudomány – kutatná itthon is, ha hagynátok – nem a buziskodást.
    Magyarországon egyelőre viszonylag egyszerűbb a képlet. Ez két adat is mutatja. Az egyik: a népesség 20%-a szegény. (Nem nyomorgó, szegény: vagyis nem éhezik, de „egészséges” táplálkozásra nem gondolhat, fizeti a számláját, de kulturális fogyasztásra, pihenésre, sportolásra, hobbira nem jut.) Ugyanakkor: a gyermekeknek pedig a 40%-a szegény.

  • Folyt. Ez azt mutatja, hogy a szegénység a gyermekek számának növekedésével függ össze. Egy átlagos család -mondjuk egy buszsofőr, meg egy pénztáros házaspár 1 gyereknek még meg tudja adni, hogy necsak jó, hanem divatos ruhákban is járhasson, továbbtanulhasson, családalapításához segítséget kaphasson – 2 gyereknek már nehezen, háromnak meg sehogy. Ehhez az ÁTLAGOS család egyre kisebb társadalmi támogatást kap.
    A másik adat: születik elég magyar – csak minden hatodik immár a nyugatra távozott fiatal családokban.
    Még egy dolog. Egy utód felneveléséhez nem elég az apa jelenléte: két ember fizikai, lelki, érzelmi ereje kell. Ezért egy „felelős” gyerekvállaláskor a nő nem annyira az anyagi lehetőségeket fontolgatja – fiatalon egyébként is azt hiszi, hogy ez majd sikerül -, hanem azt, hogy a párja társa marad-e az utódnevelés nehéz feladataiban? Ebben a magyar férfiak nem túl erősek. Mutatja ezt a minapi nevetséges „családvédelmi konferencia” is, ahol az urak ereje kimerült a hamis közhelyek ismételgetésében.

  • Amúgy a nagy okításban talalom arról is megfeledkezik,hogy az új rendelet szerint a többgyerekesek jelentős adókedvezményt kapnak,egy bizonyos gyerekszám felett(azt hiszem 4?)pedig adómentességet.
    Általánosságban de tényeket írtam,mert ugye én nem uszítok,de nézek hallok,és nyugdíjasként nem érint a dolog,de akit igen annak azt tanácsolom nézzen utánna!

  • Ja és talalom!

    Konkrétan ismerek 9 gyerekes családot!!!!!!ahol „persze” mindkét szülő dolgozik,családi pótlékot és adókedvezményt is kapnak,és nem „segíly”- ből éldegélnek,nem mellesleg meg nem isszák el pénzüket,és tisztességesen szépen élnek!

  • talalom
    2019 szeptember 9
    10:42 de.

    Kedves Margitka, szerintem nem az anyagiakkal van a legnagyobb gond, hanem a fejekkel, mert mi speciel bármelyik lányunk fele akkora egzisztenciájával is mertünk három gyermeket felvállalni és eszünkbe sem jutott hogy, mire vihettük volna Nélkülük! (És annak ellenére hogy, akkor még fingunk sem volt a gender elméletről, mindketten derekasan kivettük a részünket a gyermek nevelésből! Még én is, pedig akkor még speciel a csecsemő fürdetés és a pelenka mosás papucsférji megpróbáltatásnak számított, de szívesen vállaltam, mert a Nejem két hét után ekcémát kapott a mosószerektől.)
    Még egyszer határozottan ki merem jelenteni: a fősodor által manipulált fejekkel van a probléma!

  • Rodeo11:
    „Mikike, mondjál már (idesúghatod a fülembe ha szégyelled) egy humánus rendszert, már ami a te felfogásod szerinti humanizmus alapja… ne hagyjál itt bölcs magyarázatod nélkül!”

    Mit szólna a tisztelt Professzor úr például ennek a régi, szerény javaslatnak a megvalósításához? (Nem humánusabb, akár mint a jelenlegi világgazdasági rendszer, akár mint a háború? Dehogy nem.)

    https://www.magyarulbabelben.net/works/en/Swift%2C_Jonathan-1667/A_Modest_Proposal/hu/26024-Szer%C3%A9ny_javaslat

  • NNnnna. Ha egy „gazdasági vezető” nem tudja, mi az az adómentesség, képzelhetitek a többieket.
    A gyermekesek kizárólag a SZEMÉLYI JÖVEDEMELADÓJUKBÓL (szja) vonhatnak le a gyermekek után, és némi (pontosan nem tudom mennyi) kedvezményt kap a munkáltatójuk a nyugdíjadójukból és az egészségadójukból. Mivel a kormány pontosan tudja, mennyit tudnak a magyarok az adórendszerről, meg annak a céljáról, kizárólag az szja-n rugóznak. Sztem a nagy Idolljuk is ez a típus, és soha nem csinálta meg magának az szja-bevallását.
    Miután az elv az, hogy a költségvetés nagyobbik részét adják össze a szegényebbek, a fogyasztáshoz kapcsolódó adók nőttek, számtalan – szakértők szerint 52 fajta – új adót vezettek be. Csak nem annak hívják – pl. a tranzakciós „díjat” amit minden pénzügyi akció után fizetned kell, pl.akkor is, ha befizeted a gázszámládat, a feladott összeg 2%-át tranzakciós díjként veszi el a költségvetés: persze a 27%-os áfa, meg a gázt terhelő 50%-os jövedéki adó mellett.De az általános forgalmi adón kívűl nőtt a jövedéki adó mértéke, új a „chipsadó” pl. Ezeket mind-mind fizetik a sokgyerekes családok is, tehát szó sincs ADÓMENTESSÉGRŐL.
    Hogy egy politikai hatalom miképp akarja irányítani közös dolgainkat, arra nagyon jó mutató az általa elképzelt adórendszer, abban is pl. az örökösödési adó, ami megszűnt. Nem a személyes vagyon után fizetendő – pl. a közösen használt magántulajdonú lakás után a hátra-maradott olyan örökösödésiadót fizetett, ami gyakran a lakás elvesztésével járt. Rendben van, hogy ezután az adó 0%, bár azért illetéket szednek ilyen-olyan címen, pl. tulajdon átírás címén.
    De megszűnt a nagy tőkevagyonok után is az örökösödési adó, aminek az lenne a célja, hogy a nagy vagyonok akkumulálását gyengítse, az adó révén pedig enyhítse a társadalom kettészakadását. Nem feltétlenül kiosztandó segélyek révén, hanem pl. a társadalmi szolgáltatások -eü., oktatás – fejlesztése útján.
    Ha tehát pl. Csányi gyerekeinek, majd nem kell örökösödési adót fizetniük a Pick szalámigyár, a jelentős földbirtok, a tehenészet, meg ki tudja mi után, az azt jelenti, hogy kizárólag a család gazdagodik, anélkül, hogy ezért a legcsekélyebb erőfeszítést is tette volna.
    Ennek a kormánynak a társadalom – a nemzet! – végletes kettészakítása a célja. A felső tíz (najó, száz)ezer vagyoni helyzetének, kiváltságainak erősítése, a széles középosztály további szegényítése, a nyomorgók kriminalizálása. Amire jó példa,hogy a hajléktalanság ma már pl. börtönnel büntethető. Csak a törvényben úgy hívják, hogy bűnt követ el, aki „életvitel-szerűen közterületen él”. Gyerekeit elvehetik, személyes motyóját megsemmisítik, őt magát elzárják.

  • Ok., az USA és Magyarország adórendszerét szinte lehetetlen összehasonlítani, hiszen ott a helyi adók az államnak – Kalifornia, Kansas, stb. – fizetendők, míg az állami adók a szövetségi államot (USA) illetik. De azért van némi alap. Az államok közül Kaliforniában fizetik a legtöbb fogyasztási típusú adót – helyi és állami adót: összesen 12%-ot. Általánosan 7-8 százalék a FOGYASZTÁSI TÍPUSÚ adók mértéke.
    Magyarországon az általános fogyasztási adó mértéke 27%, erre jönnek a jövedéki meg egyéb különadók.
    A JÖVEDELMEKET TERHELŐ adózás más ügy: azt azok fizetik, akiknek VAN bármilyen jövedelmük, a fogyasztási adót meg mindenki: a csecsemő is, hiszen a pelenkája, réklije, almapüréje után is megfizeted a 27%-ot.

  • Tévedsz Boda, helyesebben megint nem figyelsz a lényegre, csak irkálsz össze- vissza!

    talalom nem okít senkit, levezet valamit, írja amit gondol, és hogy mennyire nem jár messze az igazságtól azt tudnád / látnád, ha egyáltalán értenéd a gondolatait! De neked legfeljebb „talált süllyedt” érzésed lehet, az is csak halványan, miután túl sötét vagy ahhoz, hogy három összefüggő mondatot értelmezz! Pl ha most összekéne foglalnod néhány értelmes mondatban, amit talalom egymás alatt két részletben megfogalmazott, nagy bajban lennél! Ennyit erről.

  • Boda
    szept.9.2:47

    Az max. neked újdonság, hogy az adókedvezmény igénybe vehető – hogy mit jelent, mire és kinek jó, arról nem sok fogalmad lehet! Semmi esetre sem az átlag ill. minimál keresetű családoknak, hiszen adót leírni is csak egy bizonyos jövedelmen felül tud valaki: pl a talalom által említett buszsofőr – pénztáros házaspárnak vagy annak aki álmában sem keres annyit, hogy a kormány nagyívű rendelkezései nyomán azt érvényesítse annak te ajánlgathatod, hogy „minek is nézzen utána!”

    Ugyanígy a négy gyerek utáni adómentesség is csak annak számít/hat – és csak az anyának! – ha jelentős jövedelemmel bír! Aki a négy gyermekét megszülte, nevelte, betegségében ápolta és a családot ellátja, gyes gyed stb mellett, iskolába, óvodába viszi, különórákra kíséri és otthon foglalkozik velük + a háztartás, az eleve nem rendelkezik értékelhető keresettel, kivéve, ha jól menő vállalkozó, vagy olyan jól kereső, magasan kvalifikált állásban van, hogy megengedheti a gyermekei mellett a fizetett segítséget ( bébiszitter) vagy esetleg rendelkezik állandósított, jó egészségnek örvendő és főleg hajlandó nagyszülőkkel, na igen annak téma az adómentesség, mert tud dolgozni, munkát vállalni, illetve a már meglévő, szuper munkahelyére vissza tud menni, mert megéri neki – de azt a te bölcs kormányod pontosan tudta, hogy elenyésző számú aki ezzel élni tud – viszont a jól hangzik, na pláne ha így választások előtt gyújtják be a propaganda rakétát! A gondolkodó réteg pontosan tudja, hogy úgy kapott valamit, hogy az pont neki nem szól! Mivel a gyermekek világrahozatala, nevelése, és a család ellátása ma még igencsak az anyára hárul ( még akkor is ha az apa valamilyen szinten kiveszi a részét) így nem volt nehéz az anyákat részesíteni a kegyben – a felső tízezer aki az „adóelkerülésben” egyébként is jártas lehet, alighanem örülhet, más nemigen!

    Tehát „nézzél és halljál” meg még egykét dolgot, vagy olvass néha más újságot, és nézz más TV-t, mert nem elég a „hiteles forrásokra” hivatkozni, annak hitelesnek is kellene lennie!
    Boda, te nem tudtad, hogy ha valami nyomtatásban megjelenik, és újságnak hívják az még egyáltalán nem biztos, hogy hiteles és komolyan értékelhető?

  • Kővendég
    2019 szeptember 10
    1:58 de.
    nem szólok hozzá, mert nincs idegem kihámozni mi is a lényeg, marad a kapitalizmus, és másképpen csinálják ugyanazt? a kapitalizmus sohasem volt és sohasem lesz humánus, az egy rabló társadalom egymás kirablására alapul! a „mószerek” változnak időben és térben!

    még Jézus is csak dumált és semmi sem történt, mert mielőtt történhetett volna szépen megtömeggyilkolták (1000 számra álltak a keresztek) a nekik nemtetszőket a hatalmon lévők lásd még netán yahoo és bűntársait…

    majd a szocializmus és a kommunizmus megoldja, még ha a gábriel, a geyza és te is sikító frászt kaptok tőle természetesen ismereteitek hiányosak, hogy ne mondjam másképpen

  • Orsós Elemér
    2019 szeptember 9
    3:55 du.

    Elemér, amikor te (meg én is) három gyereket vállaltunk – ugyan az egzisztenciális feltételek lehet, hogy fele akkorák voltak, mint ma, de a létbiztonság a többszöröse a mainak. Ma egy keresetből megélni bérből, fizetésből élő, többgyerekes családoknak szinte lehetetlen, otthont teremteni pláne, és sosem tudhatod, mikor veszíted el az állásodat. Az anyák is hamar az utcán találhatják magukat, ha otthon akarnak maradni beteg gyerekükkel és nincs felmondási tilalom ebben az esetben sem. Így kétszer is meggondolják azt, mennyi gyereket vállaljanak. Arról nem is beszélve, hogy még átmeneti fizetésképtelenség esetén is mehetnek a híd alá, a gyerekek számára való tekintet nélkül.
    A gendert meg alapvetően nem a családon belüli helyzetre (hogy te mennyire vetted ki a részed a család életéből és a feleséged feladataiból) – hegyezték ki, hanem a nőknek a társadalomban elfoglalt helyzetére, ami megint csak sokat romlott ahhoz képest, amikor mi gyereket vállaltunk.

  • Kedves Orsós! Azt írod:”…és eszünkbe sem jutott hogy, mire vihettük volna Nélkülük!” Csakhogy, ha az ember családot tervez, nem azt számolgatja, hogy mire viheti ő maga gyerek nélkül, hanem azt latolgatja, mire tudja segíteni a gyerekét, ha egyke, és mire, ha több gyerek között kell megosztania a fizikai, anyagi, lelki, érzelmi erejét. Nem az számít, hogy a szülő milyen hátrányokat szenved, hanem az: a gyerek milyen hátrányos helyzetbe kerül, ha több testvére van. Ezt kellene kompenzálni a társadalmi segítségnek, de meg se kísérli a mai szisztéma, emiatt magasabb a gyerekszegénység, mint a felnőtteké. Nekem tudatosan emiatt van egy fiam.

  • No, ide is eljutottunk: a humanizmus gúny tárgya.
    (Nem tudom, kicsoda Rodeo11. Mindenesetre elég érdekes a megnyilvánulása, különösen az őt megelőző két egymás utáni szösszenetemre. „Oszt jó napot!”

  • Tüske Zsófia
    2019 szeptember 10
    8:46 de.
    Meggyőztél! De azért abból nem engedek hogy, minket keményebb fából faragtak mint a gyermekeinket!

  • talalom
    2019 szeptember 10
    11:24 de.
    Nem akarlak kioktatni, de szerintem az a gyermek akinek nincs testvére érzelmileg hátrányosabb, mint akinek minimum egy testvére van és ez a többlet még az anyagi hátrányt is kompenzálja. (Ezt le tudom mérni a három saját lányom és a hasonló egzisztenciájú öcsém egy szem fiának életfelfogásának, mentalitásának összehasonlításából! Szerintem a nélkülözések és önmegtartoztatások ellenére is jól döntöttünk!)

  • Besancon!

    Képzeld pechetekre mindent értek,de az ilyen „észlényekre”:rátok hagyom,pláne,hogy
    jó filmet nézek!
    Nos pá,nálam kicsengettek…..szünet van,kikapcsolódom!

  • Besancon!

    az említett gyerekek után járó adókedvezmény mindenk nagycsaládosokra vonatkozik,és ha netán…igazad is
    lenne,ugye a jómódó vállalkozókat akkor sem kellene sajnálni,de benneteket igen!
    Na pá,lassan vége a reklámnak!

  • Miklós bá’
    2019 szeptember 10
    1:50 du.

    mikike teljesen el vagy térítve „a” vonaltól! a jótékonykodás az a „humanitás” egyik megnyilvánulása és a kettő nem fedi egymást… a társadalmak létrehoznak nyomort (nemcsak az anyagi nyomorra kell itt gondolni, az elesettekre elrúgottakra is! sőt)
    és utána nem képesek kezelni sem meg megoldani sem viszont létrejönnek szervezetek (némelyik egyház, nem mind!) és egyebek amelyek a gonosz társadalom bűneit akarja kikezelni közadakozásból, és akik mindezt okozzák azok bűntelenek sőt élvezik az erősebb kutya előnyeit.

    a jótékonykodás nagyon szép emberi vonal, kedvezményezettjeként -valamikor egy fél évig- életet ment! de a megoldás nem ez! ezért én a menekültek befogadásával kapcsolatos herce hurcát gyalázatnak, képmutatásnak és aljasságnak tartom, mert annak okait senki sem akarja megoldani a franciák angolok meg még ki tudja kik okozzák a yemeni népirtást és utána nem akarják befogadni az onnan életüket megmentendő elmenekülő emberek (a túlélők) ugyanez Szíria, Lybia, Afganisztán (beszéltem mert együtt dolgoztunk afgán menekülttel kalandos úton érkezett a nagy hegyeken át Pakisztánba és az úttalan utakon végül Kanada befogadta itt dolgozik és azzal tartják el magukat mindannyian a nagy család…

    ezért mondtam amit mondtam, te meg mindent félremagyarázol tőled megkérdeztem tudsz e egyetlen humanitárius társadalmat mutatni ??? nem tudhatsz, mert nincs Kanada nagyon jó de kísérti a nem is olyan régmúlt aminek százezrek az áldozatai és a bőr leég a politikusok képéről, akik elődeik gyalázatát pénzzel próbálják takargatni, az usa meg… hát arról ha jót nem tudok akkor semmit tehát marad a semmit

    te meg gondolkodj, ha nehéz is

  • Orsós Elemér:
    „szerintem az a gyermek akinek nincs testvére érzelmileg hátrányosabb, mint akinek minimum egy testvére van”

    Ebben a témában (sem) szeretnék általánosságban véleményt mondani, de ebben azért lehet valami. Olyan jókat tudnak veszekedni egymással…

  • Rodeo11:
    „nem szólok hozzá, mert nincs idegem kihámozni mi is a lényeg, marad a kapitalizmus, és másképpen csinálják ugyanazt… majd a szocializmus és a kommunizmus megoldja, még ha a gábriel, a geyza és te is sikító frászt kaptok tőle természetesen ismereteitek hiányosak, hogy ne mondjam másképpen?”

    Doktor, hogy nem szól hozzá, az – ha nehezen is – de intellektuálisan azért valahogy elviselhető. Ha Önnek „nincs idege” elolvasni és megérteni Jonathan Swift hat flekkes írását, ez nem az én problémám. Talán ne is
    próbálkozzon az elolvasásával; Swift azt a kapitalizmusról valaha is létrejött legmaróbb szatírát nyilván nem Önnek, és hasonló üres, nagyszájú álszent fecsegőknek írta.

    Apropó, doktor! Hallottam egy-két, amúgy nem túl keresett állatorvosról, akik talán szívesen utalnának át egy nemlétező, nem akkreditált amerikai egyetemnek a nevükre kiállított, lebélyegzett angol, spanyol vagy portugál nyelvű PhD „diplomájáért” 200-250, de talán még 300 USD-t is, hiszen bekeretezve igen jól mutatna a rendelőjük falán. Mennyi az ára mostanában maguk felé egy ilyen kiprintelt színes tapétadarabnak?

  • Kővendég
    2019 szeptember 10
    5:43 du.

    kedves kavics úr! nem a vendégem, de akármi! nálam a falon csak az aktuális naptár függ a VÉGTELEN IDŐTŐL.

    Jonathan Swift az ég világon semmit sem kívánt megoldani (TE MEG AZZAL A „H” VAL KÜLDTED NEKEM), hanem leírta a kapitalistapisták akcióit vitriolba mártott pennával… és ez nekem nem megoldás!

    a többi rablómese kedves nedves „őkavicssága” és tök röhögény