Spiró György: Honderű a Pesti Színházban

2019 szeptember 4 5:54 de.4 hozzászólás

Pesti Színház 2019-2020-as színházi évadának első bemutatója Spiró György Honderű című komédiája a nagyszerű művészek jutalomjátékát ígéri egy kitűnő színházi estén.

Spiró György így ír nagysikerű komédiájáról: „A keresztény középosztály legjobbjairól írtam meg a Honderűt, és nagyon szeretem. Jó volt árnyaltan és pontosan fogalmazó szereplők lelkéből megszólalni az általános szellemi romlásban, jó volt elidőzni e bölcs és tapasztalt emberek között.”

Három sokat megélt öregúr barátnőjüknél, Annamarinál beszélnek meg találkozót. A látogatás célja azonban nem egy kellemes beszélgetés, nem is a nosztalgiázás – ahogy a háziasszony gondolja-, a régen nem látott barátok egy becsületbeli ügy végére akarnak pontot tenni. A vendégek érkezése előtt váratlanul betoppan egy fiatal végrehajtó, aki Annamari tartozása fejében foglalni készül a lakásban –bármit, ami mozdítható. A többszörös özvegy ugyanis a számláit – kivéve a telefont—meggyőződésből nem fizeti be. A végrehajtó legnagyobb meglepetésére Annamari szemrebbenés nélkül tenne eleget a végrehajtásnak, de ma rég látott barátait várja.

Spiró György: „ 1997 január végén felkértek, hogy írjak egy nyári szerepet Tolnay Klárinak (…)

Tolnay Klári végül színpadon nem, de a rádióban eljátszotta a szerepet.”

Szereplők:

Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Kern András, Márton András, Orosz Ákos

Rendező: Valló Péter

Fotók: Gergely Bea

 

4 hozzászólás

  • Pfff … szalad az idő … köztük Börcsök Enikő fruska az 51 évével …
    (Kern 71, Lukács 72, Márton 75 éves)

    Jutalomjáték lenne nekik? Eredetileg egy olyan színházi előadást jelent, amiben a bevétel a társulat egy tagját illeti búcsúajándékként, mert elmegy a színháztól. A másik értelmezésében ingyen játék, pl. flipperen akkora pontszámot érsz el, hogy kapsz ingyen játékot.

    A morbid jelentésére senki nem gondol szívesen … mint a Willi Lomant alakító Tímár Józsefé, akinek ezt a szerepjátékát a mai napig senkinek nem sikerült túlszárnyalni, s aki az előadás bemutatása után kis idő elteltével meghalt.

    (tudtad? Tímár Józsefet 1950-ben azzal vádolták meg, hogy „fasiszta módon szavalta a Szózatot”, ezért nem csak elbocsátották, de a színi pályáról is eltiltották. Tímár vasesztergályos-átképzős lett a MÁVAG-ban, majd jegyszedő a Sportuszodában)

  • De érdekes hogy Kern művészúr
    megmaradt ” Kernandris”.-nak 😀 😀

  • nagyon nagy kár, hogy élőben nem láthatom… nem lehet feltámasztani Tolnay Klárit? vagy a Mezei Máriát?