A magyar divatkirálynő

2019 november 22 12:14 du.43 hozzászólás

Az egykor – nem túlzás – világhírű magyar divatszalonról és tulajdonosáról nyílt kiállítás hozzá méltó helyen, a Nemzeti Múzeumban. A „CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött” című kiállítás egyszerre mutatja be egy sikeres nő életútját, egy korszak elitjének öltözködési kultúráját, valamint a szocialista Magyarország kétarcú, ellentmondásokkal terhelt időszakát. A Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában és a közelmúltban kibővített, egykori Kertészházban nyíló kiállítás jövő év április 30-ig látogatható.

Rotschild Klára egyszerre volt a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak a divattervezője. Szalonjában rendszeres vendég volt Kádárné, Tito marsall felesége, Gromikó szovjet külügyminiszter, valamint a perzsa sah neje, a magyar művészvilág csillagai. Vajon miként volt lehetséges, hogy a második világháború előtt és után is ilyen kimagasló sikereket ért el? Neve évtizedeken át egyet jelentett a divattal, az eleganciával, a minőséggel és a luxussal. Elhozta Párizst Budapestre, és ismertté tette Budapestet a nagyvilágban. Szalonja már indulásakor, a két világháború között fogalommá vált idehaza. Felöltöztette a Horthy-kor arisztokrata hölgyeit, Faruk egyiptomi király édesanyjának, Nazlinak és világszép lánytestvéreinek is készített gardróbot. Ő bújtatta menyasszonyi ruhába Horthy István feleségét az évtized menyegzőjén, de még a nemzetközi hírű francia ékszerész, Cartier felesége, gróf Almásssy Jacqueline is vásárolt nála.

Ám az igazi „csoda”, hogy a Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedésével. A Különlegességi Női Ruhaszalon mégiscsak az ő csillogó birodalma maradt. A magas rangú külföldi vendégek mellett megfordult nála a magyar művészvilág színe-java: Psota Irén, Tolnay Klári, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit, betért a szalonba Törőcsik Mari, Halász Judit is. A legjobb vevője Jovanka Broz, Tito marsall felesége volt, a „keleti Jacqueline Kennedy”, akinek legendássá vált állítható szabóbábujára készítették távollétében a legújabb ruhamodelleket. Vajon hogyan jutott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe? Hogyan lehetséges, hogy a két világháború közötti elismert szalontulajdonosok közül egyedül ő szerezte vissza irányító szerepét 1945 után? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba inspirálódni, modelleket vásárolni elit divatbemutatóihoz?

Mi tette Rotschild Klárát a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb és egyedülálló alakjává? A Rotschild-projekt kurátora, Simonovics Ildikó divattörténész sok éves kutatással járt utána a fenti kérdéseknek. Itt a divat nagyasszonyának élettörténete, a műhely és a szalon világa elevenedik meg, míg a Múzeum Rotundájában a menyasszonyi ruhákból készült installáció látható. A teret Zólyomi Zsolt kiváló parfümszakértő illatosítja egy különleges Ricci parfümmel, az illúzió fokozása érdekében, hiszen a régi szalonoknak különleges belső illatuk volt. A kiállítási tér alatt a szuterénben, egy összeállításban a korabeli anyagok meg is foghatók, tapinthatók, mellette pedig egy külön kis térben felpróbálható két ruharekonstrukció, amiket a Dalarna Szalonban a kiállítás céljára elkészítettek. Itt a szalon működésének idején használt eredeti parfümökből is lesz kipróbálható illatminta.

A Geraldine-házban négy térben látható a kiállítás. A központi az arany-terem – ide lép be a látogató – ahol Rotschild Klára élettörténetét, magát az embert mutatják be. A pálya fontos pontjait idővonal érzékelteti, 1903-tól 1976-ig. Megtudjuk belőle, hogyan lett valaki a harmincas években egyetlen év alatt sikeres és hogyan ismételte ezt meg az ötvenes években. Itt kapott helyet a különleges ékszerkardigán is. A fekete-terem a műhelyt igyekszik reprezentálni. A babák ott most az őszi-téli szezon ruháit viselik, de február végén majd átöltöznek. Így a kiállítás teljes ideje alatt összesen 24 ruhát viselnek majd. Ha van korabeli fotó valakiről, aki azt a ruhát viselte, az szintén látható.

A fehér-teremben pedig a szalon elevenedik meg, a szalon eredeti, egykori garnitúrájának segítségével. A világhírű vendégek is azon a díványon foglalhattak helyet! A Múzeumkert rekonstrukciója során megújult Kertészház új kiállítóhelyszín, mely ezzel a kiállítással debütál a közönség előtt.

Révay András

43 hozzászólás

  • Azért a kádárrenszer alatt Rotschild Klára is inkább a drágaságáról volt nevezetes, úgy emlékszem. Akkoriban nem volt olyan nagy jelentőségű egy divatos ruha. Ami pedig Kádár Jánosné divatozását illeti, kötve hiszem, hogy nagyigényű lett volna…

    Az édesanyám nagyon ügyes varrónő volt, maszek, és jóval olcsóbb. Kiss Manyi, Domján Edit, Békés Rita, Békés Itala és Sárosi Kati voltak a törzsvendégei.

  • Nekem úgy rémlik, akkor még a szakmában volt bodamarcsi is, ő a polieszter virágminþás otthonkáiról híresült el!
    Fél Magyarország azt hordta, mert csak a férfiak nem….
    Bóda málcsiká.
    Akkor még, mint „vizes kisfiú”! Akkor sem volt túl nőies (mint tudjuk llle lstván korábbi megemlékezéseiből). Oszt később hogy mégiscsak nőnek nézzék, kiszabta az 1. Otthonkát!
    Pontosabban nem is szabta, csak vett a rőföstől 1,25 cm-nyit, majd csak úgy slagba varrta , oszt a nyakánál, meg az ujjainál kivágta, majd mint zsákba belebújt!
    No! Többet nem nézték girhes legénynek! A kondások és a pásztotok szeme megakadt rajta! No, nem a nőiességén, hiszen a beretvált bajúsz gyorsan nőtt, hanem az otthonka virágain, amelyek a kannak és a kosnak a tavaszt juttatták eszükbe így nem kellett inszeminálni, csak bodamariska sétálgatott köztük az új ruhakölteményébe és megvolt a természetes szaporulat….
    A sörte pedig külön szexis volt a háztáji környékén!
    No az 50-es években így találkozott a kitelepített nagysasszonyokkal -bárónékkal és herceginákkal.

    Később róla nevezték el a bodros szoknyát, ruhákat is, mivel hogy tul hosszura szabta a hajtókát az ujjain és alul a korcán a visszatűzést! Emiatt kissé minden irányba feltorlódot, felgyúrodott.
    Még a rajzfilmekbe is bekerült, mint Márisné, Boda Máriska, Mézga Aladárék alsó szomszédja, akiről még Hufnáger Pisti is megemlékezett Ausztráliai birkatenyésztő korában….

  • Nahát Alma!

    Csak nevetni tudok …
    Más kérdés, hogy egyszem lányom se „áldoz” a divatra.
    Ezt csak azért jegyzem meg, mert az én nevelésem (is) – persze az édesanyjáé is.

    Szóval nem adunk a módira, de (!) tudom, hogy sokaknak fontos.
    És kádárné nagyasszonyság miért kellett volna, hogy kivétel legyen?

    Még többen vannak akiknek csak a név számít – a „márka”

    Valóban átok, hogy a „fogyasztói társadalom” ezt tökélyre fejlesztette

    De vajon kik a felelősek ezért?
    Ez a Júdási kérdés
    En meg azt mondom – minden emberben természetes ösztönként létezik a hivalkodás.
    Kiben mennyire. Ki mennyire puritán – persze ezek nevetségesen állandó polémiák a kultúrákban.

    Persze jó üzlet a felfokozása.

    Innen indulnak, ebből az ártatlan kis dologból a nagy társadalmi harcok.

    A divat egyidős az emberiséggel – miután csak „a mások tollával” képes ékeskedni

  • Jó a cikk. Nem látni benne helyesírási hibát.
    Azonban ha a szerző volt oly szűkszavú, hogy csak a „szocialista Magyarország kétarcúságán” akadt meg a tolla, mivel itt pont a cikkírónknak, aki szintén érintett több családtagja által is, illett volna megemlíteni a Horthy Magyarország tömeggyilkos „kétarcúságát” is amely éppen a cikk főszereplőjének, a tehetséges, kétkezi munkájából bármikor és bárhol, ahol megengedték neki, megélő iparosnak okozott akkora veszteséget, mint családja, a számára legkedvesebb hozzátartozói elvesztése, erőszakos elhurcolása, illetve lemészárlása…
    András! Ne kerteljünk, az ilyen egyoldalú, és nem utolsó sorban jobbrahúzó nyelvcsapások különösen neked nem állnak jól. Tudtommal Édesapád sem dolgozott egy harmadrangú munkakörben akkor, abban a „kétarcú” világban, sőt… Titeket – akár Klárát – senki sem üldözött, mint a Horthy időkben viszont nagyon is. Ha mégis, akkor Hofi szavaival: legfeljebb egyes vezetői székekbe… – Akkor meg, hagyjuk meg ezt a Mephysto-szindrómát másoknak !

  • Olykor a komcsiknak is akadtak jó húzásaik, nem vágták le az aranytojást tojó tyúkot. Többszörösen kihasználták CR-t, akit emlegettek szocialista Mata Hariként is, de ennek semmi írásos nyoma nem maradt (rendszerváltáskor pár zsáknyi szigorúan titkos anyagot semmisítettek meg). Kapcsolatait és vevőkörét tekintve aranybánya volt a Clara szalon a titkosszolgálatoknak, de a nemzeti banknak is. Egy-egy Clara ruha 120-400 dollárt ért abban az időben, amikor az átlagfizetés átszámítva havi 80 dollár volt, egy átlagos nő pedig 7 dolláros konfekciós ruhát hordott. Életében érdekesség még Ungvári Tamás visszaemlékezéséből: 1943-ban utaztak Párizsba egy divatbemutatóra, Hegyeshalomnál kitűzték a sárga csillagot (akkor még nálunk nem volt kötelező viselni) amit Párizsban vettek le magukról. 1944-ben férjét és szüleit Auschwitzba vitték, nem tértek vissza, ő megúszta, talán a Horthy családhoz fűződő ismeretsége miatt.

    Erről jut eszembe, 18 ország vetélkedése között Magyarország egy hajszállal maradt le a dobogóról, negyedik lett az antiszemita államok versengésében. Előttünk végzett Ukrajna, az ezüstöt Dél-Afrika vitte, az aranyat Lengyelország nyerte.

    A felmérést az Anti-Defamation League (ADL) végezte, Magyarország az európai dobogó harmadik helyét szerezte meg a 42%-os mutatójával. És mik voltak a kérdések? Nálunk nem nehéz a többségükre IGENnel válaszolni:

    – a zsidók inkább lojálisak Izraelhez, mint a saját hazájukhoz
    – a zsidók kezében túlságosan nagy hatalom összpontosul a gazdasági életben
    – a nemzetközi pénzügyekben túl nagy a zsidók hatalma
    – a zsidók túl sokat beszélnek a holokausztról
    – a zsidók csak magukkal törődnek
    – a zsidók túlságosan befolyásolják a globális ügyeket
    – a zsidók túlságosan befolyásolják az amerikai kormányzatot
    – a zsidók különbnek tartják magukat mindenkinél
    – a zsidóknak túl nagy a befolyásuk a globális médiára
    – a zsidók felelősek a leginkább a világháborúkért
    – a zsidókat a viselkedésük miatt utálják

    Te mennyi állításra válaszoltál (gondolatban) igennel? 😀

  • Jah! Elfelejtettem fotót mellékelni a Clara-szalon VIP vevőfogadó terméről. A képen rögtönzött divatbemutató, amit megtekint Jovanka, Tito marsall felesége és Tamáska Mária, Kádár János felesége. Rothschild Klára a szemüveges hölgy:

    https://magyarhang.org/wp-content/uploads/2019/04/20190412_125251.jpg

  • És ne feledkezzek meg Almási Almáról, hogy kellőképpen szörnyülködhessen, az alábbi fotón Kádár János kombinékat tekint meg. A jobbján arcát kezeivel takaró Kapolyi László ipari miniszter, balján Havasi Ferenc, az MSzMP KB titkára:

    https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2018/02/kadar_kor_ck.jpg

    (na jó, ők nem a Clara-szalonban méricskélték a magyar munkásnőkre adható alsóneműket)

  • Na tessék, mintha „hazai lámpa” v. Geyza lennék, a mai nap az enyém! 😀

    Dúl a vita Újpest régi és új polgármestere között, Wintermantel Zsolt korábbi fideszes polgármester állítja, a kasszát 9 milliárd forintos többlettel adta át, aki mást állít, hazudik! Riposztját frappáns viccel zárta:

    „Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni:
    – Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a kasszából 1000 dollár!
    – Tedd vissza, fiam…”

    Ugye mennyire magyarosch ez a Wintermantel?! 😀

    (na mert hogy Rothschild Klára is zsidó volt, nagyon nem tértem el a témától, és ez itt egy Zsolt és egy Tibor közti vita … pffff)

  • Drizari
    2019 november 23
    3:55 de.

    Miért gondolod, hogy Alma szörnyülködne egy kombiné bemutatón? Volt ilyen vagy nem? Volt, hát akkor mi a kérdés? Még csak nem is ízléstelen, a modellekből ítélve – a kombinéban az akkor még igen fiatal Sütő Enikő, a kosztümös képen pedig Komjáthy Ági – kb a hetvenes évek közepe lehet! Gondolod, hogy Almánál Kádár jelenléte verné ki a biztosítékot? Nem valószínű – bár valóban meglepő, számunkra szokatlan!

  • Hm.A „kétarcú szocialista Magyarországról: a mai is kétarcú, sőt több. Szerencsére, bár komoly erők igyekeznek egyarcúvá faragni.
    A divatról. A proliközegben anyám egy „divatot” sulykolt: ne legyen szakadt, és legyen tiszta.
    Mivel a nővérem a Belvárosban lakik, a hatvanas-hetvenes években sokszor elmentem a Klára szalon kirakata előtt. Soha, egyetlen kollekció láttán se gondoltam, hogy ilyet szeretnék. Biztos közrejátszott ebben, hogy sose voltam az a csontvázra akasztott vállfa típus.
    De bocsi: az ékszerkardigán sztem nem különleges, hanem ízléstelen. Tekintve,hogy a kardigán igencsak polgári viselet, ékszer meg inkább bársonyra, selyemre való. Így olyan, mint amikor a gazdag cigányvajda felesége versenyre kelne a grófnéval.
    Megértem és elfogadom, hogy zsidóként túl akart élni, és méltányolom, hogy ez sikerült is neki. De ne kelljen már tisztelnem is azért, mert méltóságos, meg „elvtársi” hátsók illették szalonja székeit.

  • talalom,

    mindössze világhírű volt, és nyugat-európai hírességek jártak hozzá a „vasfüggönyön” belülre, a Váci utcába, ruhát készíttetni.
    Semmi többet nem kell belelátnod Rothschild Klárába. Mindössze a „keleti blokkban” ő volt a legjobb, ezért járt hozzá Tito marsall felesége is.
    Kodály Zoltánt se kell tisztelned, meg Puskás Ferencet se. Nem kötelező.

  • Kedves Drizari, azon töprengek, milyen bolha csípte meg a fenekedet, hogy rám ugrottál? 😀

    Na, akkor válaszolok…

    1. A kombiné bemutatót szerintem én már AKKOR láttam a Híradóban. Úgy emlékszem, jót mosolyogtunk a Kádár zavarán… 😀 És képzeld, nem tiltották le a hiradót a gaz komcsi diktatúrában…

    2.
    „És mik voltak a kérdések? Nálunk nem nehéz a többségükre IGENnel válaszolni:

    – a zsidók inkább lojálisak Izraelhez, mint a saját hazájukhoz
    – a zsidók kezében túlságosan nagy hatalom összpontosul a gazdasági életben
    – a nemzetközi pénzügyekben túl nagy a zsidók hatalma
    – a zsidók túl sokat beszélnek a holokausztról
    – a zsidók csak magukkal törődnek
    – a zsidók túlságosan befolyásolják a globális ügyeket
    – a zsidók túlságosan befolyásolják az amerikai kormányzatot
    – a zsidók különbnek tartják magukat mindenkinél
    – a zsidóknak túl nagy a befolyásuk a globális médiára
    – a zsidók felelősek a leginkább a világháborúkért
    – a zsidókat a viselkedésük miatt utálják

    Te mennyi állításra válaszoltál (gondolatban) igennel? ”

    Kettőre:
    _ÚJABBAN, A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA túl sokat beszélnek a holokausztról. Előtte még ezt a szót nem is használtuk.
    _Különbnek tartják magukat mindenkinél (akár csak a magyarok, ugyebár)

    De vedd figyelembe, hogy én elég népes zsidó környezetben élek születésem óta, családilag is, lakhelyileg is, szakmailag is. Nekem ők nem titokzatosak, hanem mindennapos, segítőkész emberek – méghozzá SOKKAL SEGÍTŐKÉSZEBBEK irányomban is, mint keresztény „fajtársaim”, holott pontosan tudják, hogy én nem vagyok zsidó.

    EZT ADD ÖSSZE !!!!!! 😀 (Micsoda blőd mondás ez…)

  • talalom
    2019 november 23
    1:16 du.

    „De bocsi: az ékszerkardigán sztem nem különleges, hanem ízléstelen.
    . . . . . .
    Így olyan, mint amikor a gazdag cigányvajda felesége versenyre kelne a grófnéval.”

    ————————

    Még olyan se, mert a grófnénak talán jobb ízlése volt !

  • Almási Alma,

    én sose tudtam, hogy környezetemben ki zsidó, se a lakhelyeimen, se a munkahelyeimen. Társasági körömben se volt olyas valaki, aki zsidó emberekre hívta volna föl a figyelmemet.

    Csak a rendszerváltás utáni évektől kezdődően olvastam a neten, hogy kik zsidók, de a többségüket el is felejtettem, mert nem érdekel ez a téma.

  • Drizari
    2019 november 23
    3:17 de.

    Ez egy jó nagy baromság, ha nem hiszed el kérdezz meg nyugodtan fényes nappal a Dohány, Kazinczy, Síp utcában bármelyik -nem szégyellősen öltözködő és nem lapulva közlekedő- chassidot! Meg fogod ismerni Őket! Kiváncsi vagyok hogy, Párizsban, Brüsszelben, Amszterdamban, Stockholmban tudnál-e ilyen simán találkozni velük, pedig ezek a mintaállamok állítólag sokkal-sokkal hátrább vannak mögöttünk! Azon kívül pedig nézd meg a nemzetközi létszám statisztikákat, alaposan meg fogsz lepődni! Ejnye, Te ezt a baromságot direkt akarod elhinni! 😀 És miért?
    Most már valaki árulja el nekem hogy, mi célból és kik terjesztenek ilyen szemenszedett hazugságokat, amiket akár élőképekkel is bármikor meg lehet cáfolni!!!
    Én nagyon büszke vagyok rá hogy, nálunk így kell rettegniük!!!!!!!!!!!!
    ÍME:

  • Orsós,

    és ez mit bizonyít, vagy mit cáfol? Ilyesféle videót tudok én is hozni … ez se bizonyít semmit, nem is cáfol:
    .
    https://youtu.be/S4dQT6HcIZE

  • Orsós,

    de ha már hozol esküvős példálózást, legközelebb nívósat mutass:
    .
    https://youtu.be/PYuYojyDwN4

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2019 november 23
    3:17 de.

    Egyébbként Te most lányos zavarodban kurva nagyot bakiztál, mert nem a kérdéseket soroltad fel! Lehet hogy, freudi elszólás volt? 😀 😀 😀
    Mellesleg, a Szajna parton Te mernél egy ilyen zabolátlan, vidám egyházi esküvőt rendőri, katonai és idegenlégiós biztosítás nélkül magára hagyni, mert én a Duna parton ezekből egy dekát nem láttam vagy a vendégek kedvéért nagyon profin álcázták!?

  • tudtommal nem az a divatos aki követi, hanem aki csinálja, például a mostani focista sérók a WC kefék rosszulsikeredett másolatai, meg a hálóingnek álcázott kombiné amit estélyi ruhaként próbálnak az egységsugarú nőknek eledni (meg is veszi látnotok kellene az északamerikában napi többszöri „trendeket” bemutató tv förmedvények az össznépi hülyítés és az egyszerű pizzasütő lehányzó így öltözik bakkancsba és térdig érő shortba télen, azután 20-on éves korára hekkszenschussza lesz mert a dzsekiket mindig (minimum) egy számmal kisebbet „illik” venni, azaz kurvára meg és ráfázik és attól tüsszög, hogy trendi…ebben a Klárika éhen halt volna, mert ennyi gurut még életemben nem láttam amint asztalkendőből otthonkát kreálnak és tősarkú papucsokat hogy a teljes bokaficam és térdtörés biztos legyen

    tiszta röhögény még jó hogy vannak igazi hideg telek, amikor előkerülnek a nagyméretű nagymama kendők és az egész trendire ráborítják és azzal úgy néznek ki mint a legfrissebb hajléktalan és akkor még cigizik is a drága és az egyik kezében egy papírpohárban valami színes löttyöt cipel (ő assziszi kávé és kávéáron veszi a starbuck ban)

    nagyon „ünnepi” ahogy én azt anno szoktam mondani

    másik kérdés mióta divat kérdés a kipa és a fekete keménykalap pajesszal és fekete kaftán meg kalucsni és borzolt szakáll amin hintáznak a tetük???

    és hogy mindebben ki mennek az utcára, hát nem akármi ezeket kellene összeereszteni a turbánosokkal és hájdzsabosokkal hogy egyenek halál os kósher disznósajtot

    bruhahahaha

  • tisztelthölgyeimésuraim

    Orsós
    11:26

    Na, és mit szólsz az éveken át Soros, ill. a napokban megjelent zsidózó plakátokhoz?* Mindegyik mögött ott van Orbanisztán alattomos antiszemitizmusa. Ugyanabban a Puschkasch stadionban lejátszódott nacionalista happening utózöngéjeként történt meg két indexes újságíró városszerte antiszemita nyilasnáci típusú kiplakatírozása a következő képpel és szöveggel:
    – A két érintett fotója.
    – Mögöttük: a képen domináns helyet foglaló, izraeli zászló Dávid-csillaggal.
    – Alul nagy betűkkel: m i . is . h a t á r o n t ú l r ó l . j ö t t ü n k .

    Ez a haszid-izé pedig amit mellékelsz . k o r m á n y p r o p a g a n d a . a külföld, a zsidó diaszpóra beetetésére szóló része, amelyet az Orbán számára elvesztett Mazsihisz kiváltására talált ki maga a VEZÉR, melynek fantáziadús mottója: „Magyarországon jó zsidónak lenni”. Ezt a horgot kaptad be te is és csócsálod mint kínai, ostyából sütött szerencse süteményt. Konkrétan e célból . i m p o r t á l t a . Oberländer B. Emihnek elnevezett hitközségét is, amely kölcsönösségi alapon nyújt . p o l i t i k a i . szolgáltatásokat Kormány és Emih között. (A milliárdos üzleti vonatkozásokat itt, most mellőzzük.)
    A videón szereplő helyszín, a Bálna pedig ma már tökéletes FidSS érdekeltség, amiből arra kell következtetni, hogy az esküvőhöz – a KöveSSlómó házikedvenc tábori főrabbin keressztül – helyszint is a FidSS biztosította. Ti. az ugyanaz a bázis, ahol mostanság a választási összejöveteleiket is tartja a Vezérkar…

    A videóban egyetlen érdekes és számomra is nyugtató színfolt volt, a háttérben többször is szereplő Budapesti Szabadságszobor… De talán még ez se volt véletlen…

    Tudod Elemér ez az egész politikai boszorkánykonyha valahol abban a kijelentésben leledzik, ahol Göring marsall kijelentte;
    „hogy ki a zsidó, azt majd én mondom meg” – És az is dagadt volt, mint egy állat…
    ˙

    .

    * A plakát-helyek Budapesten egytől egyig FidSS-érdekeltségbe tartozó vállalkozások tulajdonai. Oszlopoktól az óriásplakát-helyekig…

  • tisztelthölgyeimésuraim

    Korrekció:

    Ugyanabban a Puschkasch stadionban,ahol . O r b á n . a . V I P
    . p á h o l y b a n . f e s z í t e t t .

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2019 november 25
    1:43 du.
    Gratulálok az összehasonlításhoz! 😀

  • tisztelthölgyeimésuraim
    2019 november 26
    7:02 de.
    _____________

    IGEN !!!!

    És bizony Elemérünk be is slukkolta maradék nélkül…

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2019 november 25
    2:02 du.
    OK! Az amerikai szinvonallal magasan túllícitáltál, de mutass még egy -akár harmad szinvonalú is lehet- ilyen friss nem magyarországi, hanem nyugat-európai nyílt terepen, tankakadályok és állig felfegyverzett kommandósok nélküli zsidó rendezvényt, ahol nem kell állandóan hátra nézniük és nyugodtan élhetik -akár nyíltan is- a zsidóságukat!

  • tisztelthölgyeimésuraim
    2019 november 26
    7:02 de.

    Na, és mit szólsz az éveken át Soros, ill. a napokban megjelent zsidózó plakátokhoz?* Mindegyik mögött ott van Orbanisztán alattomos antiszemitizmusa. Ugyanabban a Puschkasch stadionban lejátszódott nacionalista happening utózöngéjeként történt meg két indexes újságíró városszerte antiszemita nyilasnáci típusú kiplakatírozása a következő képpel és szöveggel:
    – A két érintett fotója.
    – Mögöttük: a képen domináns helyet foglaló, izraeli zászló Dávid-csillaggal.
    – Alul nagy betűkkel: m i . is . h a t á r o n t ú l r ó l . j ö t t ü n k .”

    Láttam már ennél sokkal gerintelenebb, hazai goyokat provokáló plakátokat is, sőt olvastam és hallottam is ilyen kiáltványokat! Az is felháborító, hogy a pofátlan goyoknak van merszük rekontrázni! Nem gondolod hogy, abba kellene már végre hagyni ezt a gyerekes kötekedést! Ki a rossebnek van ebből haszna?
    Valamit kurvára nem értek: ránk(keverékekre) is mindig ezt a nyüttmentséget aggatjátok, amit mi legalább időnként elfogadunk! Másrészről pedig, ha Te tudod kik tették ki ezeket a plakátokat, akkor akár alattomos öngerjesztő is lehetsz, mert nem akadályoztad meg és célod volt vele! 😀 Másik, mikor érted már meg végre hogy, Sorosnak nem a vallása az utálat oka, még csak nem is okozata???? Mert azt hiszed így könnyebb egy jóízűt antiszemitázni?
    A „hasszid-izé” meg csak a figyelem felkeltő látvánnyossága miatt került ide demonstrációnak, amit a világ 4. legantiszemitábbjainak is észre kellett volna venni és a kiharcolt helyükhöz méltóan, a helyezésük arányában sokkal jobban le kellett volna csapni mint a párizsiaknak, mert azoknál sokkal előkelőbb helyen vannak! 😀
    Orbánról meg már egy jópárszor, szerintem nem a leghízelgőbben már nyilatkoztam, úgyhogy a legkisebb elfogultsággal sem vádolhatsz 😀

    „Tudod Elemér ez az egész politikai boszorkánykonyha valahol abban a kijelentésben leledzik, ahol Göring marsall kijelentte;
    “hogy ki a zsidó, azt majd én mondom meg” – És az is dagadt volt, mint egy állat…”

    Tudod tisztelthölgyeimésuraim, ezt az „aranyköpést” manapság már csak a zsidó helyére antiszemitát behelyettesítve lehet érzékelni, főleg olyan vitákban ahol elfogytak a reális érvek!
    Te hatalmasat tévedsz, ha azt hiszed hogy, a FidSS-ben 70 %-ban goyok vannak! 😀 (Vigasztalás képpen megsugom hogy, az összes MSZMP jogutód, sőt még a XXI. századi pártok is hasonló arányokkal rendelkezhet, de ezt ne nagyon hangoztasd, mert meggőringeznek! 😀 úgy jársz, mint a -most már egyértelmű- szándékos nyelvbotlásáért a kirekesztő náciból mintagyerekké vállt gyöngyösi mártont! 😀 )
    Na, megyek mert úgy érzem nem érdemes vitatkozni velem! 😀 (Pedig úgy békülnék!)

  • Drizari
    2019 november 25
    1:43 du.
    Szerinted a NAV mindent rendben találna kivagyiéknál?

  • Migránsok, bevándorlók, „mi is határon túlról jöttünk”, nem akarunk bevándorló ország lenni stb., stb, …

    Tényleg ennyire „szédíthető” ennyi ember ebben az országban?
    Tényleg ennyien elfelejtették, hogy ezt az országot „bevándorlók” alapították?
    Tényleg ennyien elfelejtették, hogy történelmünkben hányszor elmúlhatott volna országunk – hogy csak a tatárdúlást, a 150 év török uralmat említsük,- ha nincsenek bevándorlók?
    Tényleg ennyien elfelejtették, hogy történelmünk mártírjainak jelentős része nem „echte” magyar, hogy csak Dugonics Tituszt (ha létezett, ha nem), hogy csak a horvát bán családját említsük akik király adományként kapott Zrín vára után hívták magukat Zrínyinek?
    Tényleg elfelejtettük, hogy pl. az Aradi vértanúk között mennyien nem voltak „echte” magyarok, hanem lengyelek, osztrákok, zsidók stb., stb.
    Unom sorolni …

    És milyenek azok, akik csak mások – zsidó, román, cigány stb., stb.,- utálatától, lenézésétől, megvetésétől képesek erősnek érezni magukat.

    És ha ennyien szédíthetők, ennyien feledékenyek, ennyien másokat megvetők, mit lehet ezzel az országgal kezdeni?

    És ezzel az országgal, és népével érdemes-e bármit is kezdeni?

  • Komodói Sármány

    Le5I1eL
    2019 november 26
    3:26 du.
    TE SZERENCSÉTLEN, C S A K, AZAZ C S A K MUSZLIMOKAT NEM AKARUNK, de te annyit fogadhatsz be a berlini vagy londoni lakásodba amennyit csak akarsz!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    T. Orsós Elemér írod nekem, hogy
    „láttál Te már láttál ennél sokkal gerinctelenebb, hazai goyokat provokáló plakátokat is”..

    Na most tulképp azon túl, hogy ezzel a mondatoddal végsősoron védelmedbe veszed ezt az antiszemita akciót – meg talán a többit is – kérlek csak egy példát ismertess ezek közül…

    Ezen kívül, ha kirohanásodból jól értem magadat úgymond; „keveréknek” tartod, és az egész 10:00-ás tombolásodból az tűnik ki, amit K.Mann/Szabó I. Mephysto-ja mond nézőnek és olvasónak egyaránt… Úgy látszik előbújt belőled az „öngyűlölő” üldözött menekülő ösztöne, melynek során elátkozod azt percet is, amikor valamelyik ősöd betüremkedett az addig érintetlen goy famíliába, ezzel, többek közt tégedet is „”keverékké””, s vele üldözötté tett. Ezért tiltakozol kézzel-lábbal minden olyan törekvés ellen, amely hasonlatosságával a azokat az időket igyekszik visszavarázsolni…

    Tehát az üldözési mánia benned van kisapám, és nem azokban, akik minden olyan rendszer ellen fölveszik, egyelőre az elvi harcot, mely a mi autokráciánk esetén józan mérlegeléssel is, de a programja hátsó falán – ld. pl. Horthy restauráció – ismét a vészkorszakot idéző vad gyűlöletet tűzte a zászlajára, de nem sorolom, úgyis tudod…

    Ami pedig a plakátok készítőit illeti, azok azzal csoportosulással azonos, akik a Stadionban a kiszemelt Index-zsurnalisztákat megszólták, mert azok nem álltak fel egy a focihuligánokat összekötő szar ének hallatán, mint az Orbántól odacsábított és jeggyel megvásárolt többi 70’000, primitív sötétség a Führer jelenlétében. Egy biztos, hogy a nyilasmódra szerkesztett Soros-plakátok és ezek között nemcsak logikai, stílusbeli, de ok-okozati összefüggés áll fenn. Előbbiek nélkül ez utóbbiak sem születtek volna meg. Ez már csak ilyen; Magyarország FidSS-től alaposan elfertőződött légköre…

    Békét a világnak és Elemérnek is:

    thu.

  • Komodói Sármány – 2019 november 26 – 6:25 du.
    Akár méltányolhatnám is, hogy szövegértelmezési nehézségeid ellenére megpróbáltad megérteni néhány soromat..
    Sajnálattal kell tájékoztassalak, nem sikerült.
    A kijelentések, amit hozzászólásom elején hivatkozás nélkül említettem, létező kijelentések, kies hazánkat ideiglenesen megszálló, uraló, fosztogató nagyvezírünk és/vagy rablóbandája valamely tagjának, valamely vazallusának szájából hangzottak el, szemben a te epeömléseddel, amit eddig – rajtad kívül,- senkitől nem hallottam.
    De ne add fel, próbálkozz tovább nyugodtan, egyszer majd csak sikerül egyszerűbb szövegek értelmezése is.

  • Orsós Elemér

    „tisztelhölgyeimésuraim”
    2019 november 27
    3:38 de.

    Gratulálok, Te túlszárnyalod a viccbeli rabbi zsidó kéményseprős tanmeséjét! 😀
    Tudod mit, csak azért sem kezdek el szabatkozni, mert akkor ingyen adnék egy magas labdát, amit már rég ismerek és pofátlanul én is alkalmazok, de csak a nagyon szemtelenekkel szemben! 😀 😀 😀

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Drizari! 2:02

    Köszönet a fergeteges >üvegestáncért<, amely valamit a lelkemben is megmozgatott… Kösz. – Az esküvő a Cápában, az egyáltalán nem, sőt…

    Ez talán a "Hegedűs a háztetőn" hatása, ami anno az Operettben, aztán filmen is nagyon betalált nálam, bár ős-terézvárosi nagyanyám, aki amúgy sokat énekelt pesti operett és kuplé dalokat is, ezeket a keleties dallamokat és ritmusokat soha nem produkálta…

    Édesanyám, aki velem együtt szintén megjárta a 44-es pesti poklokat az ő, mellesleg már gyerek fejjel katolizált barátnőjével háromszor nézték meg a Bessenyei féle Tevjét és boldog lelkesedéssel rajongtak a maguk zsidó létéért… – Mert akkor, a 70-es években tényleg jó volt Magyarországon zsidónak lenni, hisz senki dörgölte az orrod alá…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Helyesbítés:

    „senki . n e m . dörgölte az orrod alá”

  • Orsós Elemér
    2:34

    Azthiszem az utolsó pár szavad az igazság: profimód álcázták.
    Csak nézd meg, a kamera mindig fölfelé irányul, vagy egy ismeretlen hermetikusan zárt helyiségben forgat.

    Nem véletlen az sem a külső felvételeknél folyton a Gellért hegyet, vagy a túlparti háztetőket veszi háttérnek. Ergo, ami itt a parton történik az titok.

    Mindez persze nem baj, legföljebb egy hatóságilag biztosított VIP épületről és rendezvényről van szó…

  • Jichak
    2019 november 28
    4:27 de
    Te nem örülsz ennek? Én piszkosul! 😀
    (Szerintem ez kooprodució lehetett, de ez mellékes, mert a végeredmény a lényeg!)
    (Mellesleg örülök hogy, rájöttél arra, nem ártani akarok, sőt!, ezért fegyverszünetet ajánlok!)

  • „tisztelhölgyeimésuraim”,

    Magyarországon az igazi kultúrát a zsidók és a keresztények együttesen alkották. Ha nézem a világörökségnek számító helyeit, közülük sok épült zsidó építészmérnökök keze-nyomán, alapítottak világhírű ipari és könnyűipari gyárakat, adtak világhírű előadóművészeket, és a Nobel-díjas tudósaink zöme is zsidó származású. Csak néhány területet említek, a versenysportot és az irodalmat nem is említem. Mind-mind Magyarországnak hozott dicsőséget.

    A keresztényeink viszont több alkalommal romboltak és pusztítottak, mint amennyit az ország előnyére cselekedtek, legyenek akár fasiszták, vagy kommunisták. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem építettek, hanem a ténykedésük idején mindig kijelöltek üldözendő népcsoportokat, legyenek azok akár származási vagy vallási alapúak.

    Ezért mondom, hogy ma is a magyar társadalom jellemzője az antiszemitizmus, a rasszizmus és a homofóbia.
    (a KMH kommentelői között megtalálod a képviselőit)

    Történelmi örökség: a múltunk a jelenünkben él.

  • Szállj az égen, és szólj lent a tájon, / szállj az Értől a tág óceánig; / mint, ha sas száll és széttárja szárnyát, / száll a szó: éljen a köztársaság!

    Ismered további sorait ennek az átköltött opera zeneszövegnek? Írom:

    Száll a Kékes, a Kőrös vidékén, / száll az Alföldön, száll a Moszkva téren, / édes, szép föld, te szélfútta síkság, / lesz itt még, lesz itt köztársaság!

    Nem ismered, mi? 😀 Pedig nyilvános helyen elhangzott.

    A dallamát biztosan ismered, hallhattad nem egyszer. Ez a kórusdal valamikor az olaszok szabadságvágyó himnusza volt. Országegyesítési törekvéseik idején.

    S miről szól olaszul? Zsidókról, a zsidó népről, ez a dalbetét nem más, mint a zsidó rabszolgakórus éneke.

    Giuseppe Verdi írta, operájának címe: Nabucco.

    Nincs is szebb annál, amikor keresztény templomban éneklik japán kórustagok japán hallgatóságnak (na mert hogy a japánok zöme sintó és buddhista). Íme:

  • Drizari
    2019 november 28
    9:58 de.

    „Ezért mondom, hogy ma is a magyar társadalom jellemzője az antiszemitizmus, a rasszizmus és a homofóbia.”

    No, ezért ennyire nem sarkítanám le, ezért az idézeted utolsó szavának még betoldanám azt hogy, is!

  • Orsós Elemér Miért is számít, hogy más is antiszemita, rasszista vagy homofóB? Ez felment Téged? Az is számít talán valamit, ha egy más országban van aki ilyen, Magyarországon pedig van aki nem. Szerintem számít az arány. Ha ilyen kellemetlen, akkor miért csináljátok? Fejlődni sosem késő.

  • lofaszt voltak a zsidok rabszolgak a faraok idejeben mozes a farao kedvence volt ;;; persze akkor nem lehetett geci zsido weblapot irni mint most krisz adam teszi es annak hazugsagabol zabalni utazni/.//akkoriban dolgozni kellett fizikai munkat ha zabalni akart a zsido geci

  • Orsós Elemér

    kenny
    2019 november 28
    5:45 du.
    Félreértettél(remélem nem szándékosan!), szerintem sokkal hosszabb a felsorolás, azért toldottam meg az „is” nevű szócskával!

  • Gabriel Ne haragudj, ez a felfogásod a ruházkodással elég faék egyszerűségű. Azért van ott még néhány réteg az igénytelen darócruha és a hivalkodó Vutton között. Sosem értettem, miért akarnak a férfiak a nőkből férfit csinálni. Nem véletlenül teremtették Évát, és nem azért, hogy farkat növesszenek.
    A hölgyek nagyon is tudnának a saját tollukkal ékeskedni, de a civilizációban nem illik. Így marad a ruha.

  • Chris, töröld ezt a provokátort légyszíves…

    drizari
    2019 november 28
    9:04 du.