Üldözött keresztények – Magyarországon

2019 november 28 9:34 de.114 hozzászólás

Novák Katalin államtitkár az üldözött keresztényekről szóló nemzetközi konferencián arról beszélt, hogy a családját annak idején meghurcolták a kommunisták. Most azonban rátaláltunk az ismert tévés, Borbás Marcsi öt évvel ezelőtti nyilatkozatára, amelyből kiderül, hogy ő gyerekként csak álruhában mert misére menni. „Úgy nőttem fel, hogy az ünnepek nagyon fontosak. Igaz, templomba csak úgy mehettem, hogy a sarkon túl vettem le a hétköznapi ruhát, alatta volt az ünneplő, nehogy a párttitkár meglásson.” Így beszélt a Borsnak 2014-ben Borbás Marcsi egykori hányattatásairól.

Mi pedig riadtan kérdezzük: hol nőtt fel ez a nő? A Szovjetunióban? Kínában? Észak-Koreában? Borbás Marcsi ugyanis 1968-ban született, ebből kifolyólag a hetvenes években volt gyerek. Ezekben az esztendőkben tévesztette meg az igen ifjú Borbás Marcsi a párttitkárt, akinek ily módon fogalma sem volt, hogy a kislány nem könyvtárba, játszótérre, hanem templomba megy, s a rendes utcai ruházat csak álca, alatta ünneplőt visel.

Azt sajnos homályban hagyja az elbeszélő, mi történt volna, ha meglátja a párttitkár? Küld érte egy nagy fekete autót? Elviteti a rendőrrel? Kiátkoztatja Kádár Jánossal?

Valószínűbb, hogy megszólítja: szia Marcsi, látom, templomba mész. Ebben a dupla ruhában olyan kövérnek látszol. Elég lett volna az ünneplő.

Jó lenne, ha ennyi év elteltével valaki elmondaná Borbás Marcsinak (elég felnőtt hozzá, hogy el tudja viselni az igazságot), hogy akkoriban már lehetett nyugodtan templomba járni, nem kellett félni sem a párttitkár, sem más haragjától.

Kivéve talán, ha az ember maga is párttitkár volt. Na, akkor tényleg elkélt a dupla ruha.

114 hozzászólás

  • Foldes S. Pter, a szerzo, csupan a feltetelezeset hozta fel ellenvelemenyekent a Judo-Christian hit altalanos ellenzese eseteben.

    De a valosag, s az NEM csak feltetelezes am, hogy a Socialista eszme, dogma, sot eloirt kovetelese, de meg a hivatalos es torvenyes allaspontja is volt, ugy a dicso Soviet Unio mint mind az u.n. „nepi democracia”-inak is az Istentelenseg es a vallas eltorlesenek celkitizese is.
    Mint az „emberiseg opiuma”-nak nyilvanitva.

    De meg ma is , sot hasonloan meg a USA-ban is, az Isten, a termetes, a Judo-Cjristian erkolcsi elvek alapjan levo minden alany emlitese is igen eros es hangos, sot neha meg torvenyes es birosagi ellentetek alkalmazasaval is alnak szemben.
    Nem tudom mennyivel enyheb elehtne az Nyugat Europaban?

    Persze, a „Vallas-szabdsag”,s egyenloen a vallas-elleni elvek kijelenteseit is jelenti.

    Csupan a termeszetes civilizalt magatartas a hatarvonal.

    Sajnos egyre tobben vannak ma a vilagon akik azt nem hajlandok sem gyakorolni, sem elismerni.

  • Kenny Megkereszteltek, elsőáldozó voltam, bérmálkodtam és még ministráltam is. A hittan az iskolában volt. A Mártirok útján a templom tele volt, Máriaremete szintén dugig volt. Ez 64-72 között volt. Sosem akart üldözni érte senki, sőt, a falu tehetősebbjei a templomba járó családok közül került ki. A paplak akkora volt mint egy kisebb palota, a „szerbpapnak” szintén volt mit a tejbe aprítania. Még evangélista temploma is volt a kis falunak. Erősen megszaporodott az üldözöttek száma, vagy csal az emlékezetük, vagy hazudnak.

  • Jaj! Szólhatna már valaki a borbásoknak, novákoknak: nem egészen úgy volt az Húgom! Én 1954-ben lettem elsős: hittanra jártam, 1955 tavaszán lettem elsőáldozó. A kutya nem ugatta meg – a Rákosi rendszerben! – az államosított munkanélküli, meg a takarításból élő anya gyerekét, hogy ádvent idején rorátéra jár. Senki nem irigyelte el a sörcsapot, vagy a söprűt. Ja, hogy ha a kinyílvánítottan materialista Párt uszadékában akart valaki karriert? És félt a templomtól?
    Már bocsi, de ehhez nekem semmi közöm. Kérdezze meg a szüleit, miért kellett álruhában templomba osonnia.

  • Elsőáldozók 1959-ben (fortepan.hu Mészöly Leonóra) :

    http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_10842.jpg?rand=1574958803

    Körmenet 1973-ban (fortepan.hu Szilágyi Marianna):

    http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_130426.jpg?rand=1574959028

    Érdekes, 50 éves koruk fölött többeknél előfordul ilyen emlékezetmódosulás ugyanúgy, mint Marcsinál. Habár Novák Katalin csak 42 éves … de ha a családjában többen kommunista párttagok voltak, akkor elképzelhető, hogy „üldözték” őket vallási hitük miatt.

  • Az üldöztetés mértéke egyenesen arányos az évszámmal, amelyben az illetőt üldözték. A 80-as években már egyenesen az ÁVÓ vitte el az embert a templomokból. Egyébként ez is információ: mutatja, hogy a propaganda manapság olyan erős, hogy az emberek egy része már maga is elhiszi, hogy mindezek vele történtek meg. Cippolának nagy jövője van…

  • Termeszetesen ez hozzatartozik a mai etiketthez (jajde uldozottek voltunk) mondjak ezt foleg azok akik lassan 30 evvel a gengsztervaltas utan sem merik nyilvanossagra hozni az ugynokaktakat, (legalabb is minden ilyen parlamenti kezdemenyezest le tudnak szavazni) pont a legtobb mszmp-s multtal rendelkezo (kereszteny kulturajara oly buszke) partunk es allamunk. Vajon ki is lehet az a nagyon ismert politikusunk aki meg sohasem volt atvilagitva?
    Nincs uj a nap alatt. Ha hinni lehet Moldova Gyuri bacsinak akkor a Magyar Partizanszovetsegnek is tobb mint egymillio tagja volt (akkor meg azzal lehetett karriert epiteni 🙂
    Csak szegeny jo Szenes Hanna errol nem tudott es kicsit mashogy is tapasztalta. Nemhogy senki sem segitette de nehany percre ra, hogy megerkezett Mo-ra fel is jelentettek a csendoroknek azok a csavaros eszjarasu falubeliek.

  • 1958-ban Győrszentmártonban(ma pannonhalma) kötelező volt az általános iskolában a hittan és az apátságból jött pap megtartani. Budaőrsön már nem engedélyezték a Kő-hegyen a háború előtt még minden évben megtartott híres sváb népi Passió játékokat, de valamikor a hatvanas évek elején a Plébánia templomban probléma nélkül bérmálkozhattam, öcsémmel együtt!
    Bizton mondom, Mariska apja valami pártfunkci lehetett vagy valami rebellis, megfigyelt nagyon osztályidegen!

  • Almási Alma
    2019 november 28
    12:01 du.

    Álmaink Almája ez csodálatos matematikai alapon szétzúzni egy „gyagyaitást”

    persze (remélem) tudod ez ma világméretekben trendi az egykori vérrel megpecsételt szövetségesből így lesz halálos ellenség akit meg akarunk semmisíteni mert az is kell ami az ővé és ami mindig is az övé volt, mert rajta született és nem betört oda és gyilkolta le az az ott születetteket akiket lenézően megalázóan „bennszülöttekké” nevez a rohadt gyilkos

  • ’52-ben lettem elsős, ’53-ban elsőáldozó, ’58-ban bérmálkoztam, ’60-ig ministráltam. Testvéreimmel együtt mentünk minden vasárnap misére, jártunk hittanra, nem bújtunk álruhába, nem rúgták ki állásából sem édesanyámat, aki igazán meggyőződéses hívő volt haláláig, sem édesapámat. Mindannyian egyházi esküvőn is mondtuk ki az igent a hetvenes években, bennünket sem rúgtak ki az állásunkból.

    A lényeg, a legfontosabb, amit ‘talalom’ mond ki itt egyértelműen: akit üldöztek, az „Kérdezze meg a szüleit, miért kellett álruhában templomba osonnia”. Mert ez ad magyarázatot szinte mindenre.

  • OK mind a nagyon vallasos es meggyont levtarsak.

    Tehat nem volt semmi „uldozese” , semmi befolyasolas, korlatozasa a vallas-szabad gyakorlasan? De a papoknak kotelessge volt jelntesteket tenni a III/IIm osztalyon.

    De hat akkor miert meg ma sem leheto a vallasgyakorlasa szabadon ???

    Oh, mit velennek szabadnak ????

    Ma, a magyar alkotmany, es az u.n. sarakaltos tovenyeik szigoruan korlatozzak annak szabad gyakorlasat.

    Sot vannak nehany vallasok ma is amiket torvenyesen tiltanak, legalbb is az Orosz Federacioban. Szabadok lehetnenek azok-Magyar orszagban?

    Hasonloan minden mas „elismert” szabadsagokat is torvenuekkel korlatoznak ma.

    Ami SZABAD az nem lehet korlatozott semmifele torvenyekkel, rendeletekkel, hatarozatokkal, stb.

    S ami korlatozott barmifele modon is, az NEM SZABAD !

    Vagy igen fura ertelmet velnek hogy a SZABAD mit jelenthetne ottan.

  • Istvan (Steven) Littke

    Az átkosban a keresztényeséget jobb volt titokban tartani. Azt hogy első áldoztál, bérmáltál nem hirdetted. Miért nem? Mert könnyen a „nép ellensége” kategóriába eshettél. Oszt akkor nem vettek fel egyetemre, stb. Tudom, mert akkor voltam gyerek (50 es évek) és jól emlékeszem rá….

  • En 1951-be születtem, de mint fiatal gyerek, alig tizenévesen (9-11 éves korban 1960-62 között) Balatonlellén ministráns voltam gyakra a Nyári szünetekben ott nyaralva, mert minden ottani szomszédbeli játtszótársam is az volt és a nagynénémék minden Vasárnap templomba jártak. Szerettem minstránsnak lenni, mert kaptunk kakaót, tejet, kiflit és süteményeket az Istentisztelet után.

    Emlékezetem és szüleim elmondása szerint csak 1956 előtt volt úgy, hogy a templomba járással törődött legtöbb párttitkár, utána ez nagyon gyorsan „kiment a divatból”.

  • Bendeguz79
    2019 november 28
    10:38 de.

    szerbusz gizi, hol voltál, amíg a passzátszél lengett?

    én mindig tudtam, hogy az egy nagy hatalmas küzdelem, de hogy ekkora?

    idézlek nagy guru:

    „a Judo-Christian hit …”

    és a tatami mit szól hozzá amikor odacsapják a Jézust meg a Christiánt a nemzetközi dzsúdó világbajnokságon és csak úgy toccsan? olyankor hol marad a dzsúdódba vetett hited???

    nagyon és egyre komplikálttá vedlettél, lefordítanád mindeztetetetet valami még élő nyelvre (akár hottentotta is lehet azt is értem ötödik büfé fokozatom van belőle lila övvel)

    vidám mókás percek gizi a nagy humorista szólt hozzátok

  • Summa summarum
    Ismereteim szerint Rákosi keménykedett a főleg keresztény felekezetekkel és erősen „korlátozta” azokat (Mindszenty per, apáca- és szerzetes rendek feloszlatása és világgá zavarása, stb.) Ezzel összefüggésben a templomba járást is igyekezett korlátozni, sikertelenül különösen vidéken.
    1957-től a Kádár-rendszer liberalizálta a hit-gyakorlást és lehetővé tette a középiskolákban is a hittan oktatását fakultatíve és a tanórák után.
    Azt hiszem csak a kommunista párt-tagoknak volt tiltott a templomba járás

  • Bendeguz. Látom sem okosabb, sem intelligensebb nem lettél. Továbbra is csorgó nyállal elvtársozol. Hiába, van amiból nem lehet várat építeni. Remélem ismered ezt a találó magyar mondást?

  • Nohát, én 1949-ben voltam elsős, és egyben hittanos is – noha nálunk az egész család ateista volt, de azért úgy gondolták, a hittan nem árt meg. (Igaz, hogy akkor még nem volt kommunista családtagunk.) Akkor még az iskolában tartották a hittant, de később (talán 51-ben?)áttették a hittanoktatást az iskolával szemben lévő kistemplomba. Ott is elsőáldoztam, pedig akkor már volt kommunista nevelőanyám, és ő is egyetértett, hogy a hittan nem árt. Ő párttag volt, de nem szándékozott párt-karriert csinálni. Elvből.

    A templomba járást persze a párttagoknál nem nézték jó szemmel. Elvben szabad volt, csak akkor sokat macerálták őket „meggyőzés céljából”,és persze nem lehetett karriert csinálni. Szóval KARRIERNÉL volt akadály a templomba járás. Eszerint tessék értékelni az ilyen irányú emlékezéseket.

    Anyósom például rendszeresen és nyiltan járt misére. Pedig a férje párttag volt, de szintén nem egy törekvő fazon. Szóval ti csak meséljetek az üldöztetésetekről. 😀

    Üldöztetésben a papság részesült, elsősorban azért, mert az egyházak vissza akarták szerezni a hatalmukat, amit korábban élveztek. Mindszentyt gyűlölték, az igaz, de még azokkal a papokkal, főpapokkal szemben is bizalmatlanok voltak, akikkel egyébként látszólag kiegyeztek. Például Lékaival.

    Ami a kommunizmusban volt, azt már régen átírták a visszamenőleges történelemírók. Mivel pedig sajnos volt Sztálin, volt Rákosi és egyéb diktátorok, könnyű volt MINDENT összemocskolni velük. Pedig a Marx megfogalmazta kommunistaság egyáltalán nem ugyanaz, mint a sztálinitmus. A sztálinizmus egyrészt egy szörnyű diktatúra volt, hatalmi harc – ami nem csak kommunizmusban esik meg – másrészt pedig egy nagyhatalom (cári birodalom) politikája.

    De persze nem kell nekem elhinni, inkább gyűlölni kell, mert ezt aztán be lehet mosni a baloldaliak pofájába, különösen választások idején. Egyszerű ez, mint a faék…

  • A FidSS két üdvöskéjének:

    Az . ö t v e n e s . években voltam általános iskolás. Angyalföld munkáskerület több iskoláját is megjártam.
    Volt a közelünkben egy kápolna – azóta ott már templom áll – ahol természetesen minden vasárnap mise volt akkora hallgatósággal, hogy a környékbeliekből álló tömeg(!) még kint, a Váci-úton is ácsorgott… Nagyobb ünnepeken ugyanezen a kulcsfontosságú főútvonalon körmeneteket tartottak, ahol osztálytársaimat láttam, amint a csengőt rázták… Biztosan oda zavarta őket „a párttitkár”…
    – Lehet, hogy ez más lapra tartozna, de egyikükből a 70-es években egy kisipari szövetkezet párttitkára lett. 😀

    A minap pedig a FORTEPAN-hu-n szörfözgettem egy kicsit, amikor az 1912.évjárat egyik fotóján az Váci-úti iskolámat fedeztem föl. Előtte csendőröktől őrzött kb. 200 fős, téglalap alakzatba szorított embertömegre lettem figyelmes… A kép aláírása: „a Vérvörös csütörtök utcai zavargásai során elfogott munkások egyik csoportja”… Azt csak én teszem hozzá, hogy természetesen az összecsapásban és sortűzben életbenmaradott, (addig) békésen tüntető dolgozók tömege volt…

    Tehát Marcsika, és Katalin! Ki üldözött és kicsodát már akkor is ? Sötétek vagytok, mint akkoriban a Váci út éjjel.

    Cukihara Jakumó

  • kissé helyesbítve:

    párttitkára lett helyett: párttitkárának választotta az alapszervezet tagsága…

  • Vérvörös csütörtök legfontosabb adatai:
    Hat halálos és többszáz(!) sebesült áldozat…
    Fortepan 39727. és a
    Wikipédia szócikke

  • 1955 – Budapest V. Március 15. tér, Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia:

    http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_108457.jpg?rand=1575017370

    1957 – Magyarország, Budapest V. Ferenciek tere (Egyetem utca), Belvárosi Ferences templom:

    http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_108552.jpg?rand=1575017580

  • A két hamis nő

    Az egyik most, úgy hatvan évesen megjátszva a nyihogó tinilányt, osztja fid-észt a többi, már sikeresen elbutított egykor még valamire való nyugdíjas matrónának…
    A másik nagy-K., örökké ájtatos, halkmosolyú ábrázattal játssza a magára vett jellegzetes mártír szentjohanna szerepet, amikor széles orcájára felíratik az ima; hogy
    h i s z e k . e g y . O r b á n b a n …

    Meg kell valljam, csak őt néztem, mert „Marcsi” nemtom hol császkált [pedig csak ott őbenne is szívesen elgyönyörködtem volna] akkor, amikor a helyhatósági választásokon a vesztést győzelemnek konferáló Orbanini, a Duce mögött állva sóbálványként fojtotta vissza a zokogását, és a tévében ezt az arcot is közvetítették, én híztam fel azt a vagy száz kilót, amit ez a tenyészemse akkor szemmel láthatóan ott az állítólag róla elnevezett Bálnában leadott, amint az a fájdalmas ájtatossága ráfagyott…

  • No, hát azért van ám ma is keresztényüldözés Magyarországon; elegendő, ha a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és intézményeinek helyzetére utalok, amelyet a Vezér és Kancellár szinte minden lehetséges eszközzel igyekszik lehetetlenné tenni.

  • – Lehet hülyéskedni de a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység…
    – A világ lakosságának 61%-a él olyan országban, ahol nem tisztelik a vallásszabadságot…
    – 38 olyan ország van ahol, ahol súlyosan vagy szélsőségesen megsértik a vallásszabadságot.
    – 21 országban üldözésről beszélünk, ezek: Afganisztán, Szaúd-Arábia, Banglades, Burma, Kína, Észak-Korea, Eritrea, India, Irak, Líbia, Niger, Nigéria, Pakisztán, Palesztina, Szíria, Szomália, Szudán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Jemen. Ezen túlmenően 17 országban diszkriminálják hitük miatt az embereket, vagyis Algériában, Azerbajdzsánban, Bhutánban, Bruneiben, Egyiptomban, az Orosz Föderációban, Iránban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Laoszban, a Maldív-szigeteken, Mauritániában, Katarban, Tádzsikisztánban, Törökországban, Ukrajnában és Vietnámban.
    – Ezen adatokat egybevetve a világ lakosságának 61%-a él olyan országban, ahol nem tartják tiszteletben a vallásszabadságot. A nemzetek 9%-a diszkriminálja, 11%-a pedig egyenesen üldözi a vallási kisebbségeket…

  • Sok szépet olvastam, hogy a kádári magyar szocializmusban mekkora nagy tolarencia volt a kereszténység irányában. Ide kivánkozik csúcsként Gyurcsány Ferenc vallomása: ő vasárnaponként rendszeresen bérmálkozhatott is !
    (Sajnos a zsidó felekezetekkel szemben ocsmányabbul jártak el….)

  • Borbás Marcsit se a lángeszéért szeretjük – de ez egy dolog, a másik, hogy ekkora hülyeséget összehordani külön művészet szerintem. Már a cikk olvasásakor is értetlenül néztem, de átfutva az érdemi hsz.- kat, mind megerősített az alap meggyőződésemben. Borbás – amennyiben 1968-as születésű – szinte mindannyiunknál fiatalabb, és ha neki kb 1980 -ban „hétköznapi ruhában” kellett álcáznia magát templomba menet, akkor tényleg nem értem, hogy a fenébe úsztuk mi meg, hogy különösebb jelmez nélkül vágtattunk vasárnap reggelenként a 9 -órás diákmisére, ami nem annyira saját döntés volt, inkább tartottunk Ferenc atyától, aki a következő hittanórán rákérdezett, ki és miért nem volt a misén – mellé duma nem volt lehetséges ! Na pláne nagyobb ünnepekkor családilag miként meneteltünk a templomba, mert én nem emlékszem rá, hogy bármelyikünk is dupla ruhában lett volna kénytelen megközelíteni a templomot – igaz, mi azt sem tudtuk ki a párttitkár, nem hogy azt figyeljük melyik utcasarkon tűnik fel és mi célból! Valószínű azért mert semmi dolgunk nem volt vele – neki sem velünk.

    Persze, ha valaki ilyen olyan funkcionáriusa is volt a pártnak ez esetben elhiszem hogy okozott némi zavart a templom megközelítése, nem különben a bent tartózkodás ! De, egyébként a mezei párttagoknak sem volt miért izgulnia, bár az is igaz, hogy vidéken ez talán másként működött, mint a nagyobb városokban. Nem hiszem ezzel együtt sem, hogy Borbáshoz hasonlóan minden kislány Ludas Matyinak öltözött volna, ha misére ment, csak mert félt a párttitkár „észrevételeitől” – talalomnak igaza van, tényleg kár, hogy akkoriban nem tette fel a kérdést, valamelyik illetékes felmenőjének, miért is kell nekik bujdokolniuk, ha másnak nem?

  • Kővendég
    2019 november 29
    5:18 de.

    Igen, ebben igazad van, ám ennek az „üldöztetésnek” valójában semmi köze a keresztényüldözéshez, sokkal inkább az E.T. meghatározó vezető lelkészéhez, Iványi Gáborhoz!
    Iványi sok mindent tud a vezérről, még olyat is aminek Orbán fix. hogy nem örül, ezért aztán az igazán kishitű és piti lelkületű emberekhez hasonlóan ott tesz keresztbe neki és egyházának ahol csak tud.Érthetetlen, hogy ez miféle örömet és elégtételt jelent neki!

  • Drizari
    2019 november 29
    3:55 de.

    Nézem ezt a rengeteg embert, akit a két általad mellékelt fotón láthatunk, és csak töröm a fejem, vajon hol hagyták a hétköznapi ruhájukat!

  • Istvan (Steven) Littke
    2019 november 28
    2:55 du.

    Nem tudom hol éltél akkoriban, az országnak melyik részén, én Budapest egyik kerületében, de tény – már itt is többször leírtam, ezért már kissé ciki újra előhozni – hogy nekem pl egy és ugyanazon a vasárnapon volt az elsőáldozásom, és a kisdobos avatásom! Sem én, sem a szüleim nem lettünk a „nép ellenségei”

    Délelőtt a templomkertben sok olyan iskolás társamat láttam, aki délután velem együtt avattatott kisdobossá! Semmi hátrányunk nem származott belőle, igaz akkor még messze voltunk az egyetemi felvételitől, de a későbbiek során sem ért emiatt retorzió, pedig a nővérem is, én is egy elég keresett „túljelentkezéses” szakra felvételiztünk. Egyébként is az a meghatározás, hogy „az átkosban” elég relatív, tekintve, hogy sokáig tartott, így a „nép ellensége” kifejezés sem igen lehetett jellemző a negyven évre!

  • Koszonetemet kell kifejeznem Fold S. Peter elvtarsnak ,honfi-tarsnak, vagy bar mit is ohajtana, a cikkeert.

    Mert a cikke hozta a valosagot. Vagy inkabb, hogy a cikke altal a mondas szerint KIBUJT A SZEG A ZSAKBOL.

    Hogyan ?

    Mind az itteni parthuseges elvtarsak, az on-kijelentett Marxistak, Socialistak, Leninistak, Rakosisitak, stb.stbk, a sajat bevallassaikkal a cikkehez valo megjegyzeseikben BEVALLOTTAK hogy mind vallasos, templobajaro, meg-gyono, cacao-ivo, sekrestyes es stb.stb.mindenfajta vallasos szertartasok huseges kovetoi voltak valojaban.

    Szep az igazsag bevallasa elvtarsak :)))
    Vegre az is megtortent.

    Tehat mifele „szabad-gondolkodasu”, Marixsta, Rakosista, Kadarista, Gyurcsanyistak lehetnetek ??????????????

    De senki NEM cafolta, meg az allando Pesti ingatlan vasarlo sem, hogy szeretett elvtarsaiknak a celjai es tettei voltak az Istenhit elpusztitasa.

    S azon igen erossen dolgoztak. Kezdve az Antisemita Holdomariaikkal, hasonloan a kereszteny egyhaz, s ma meg az Islam eltorlesen is Xing Ian tartomanyban. Ahol Kinai elvtarsaik nem kevesebb mint 1-2 millio Musilant tart razor-wire keritesek mogott. Imahazaik eltorolve a foldfelszinerol. De meg nemzetisegi hagyomanyaik, kulturajuk, szokasaik is megsemmisitve.
    S ki tudna hogy mi mas kegyetlensegekkel is alnak szemben hitukert.

    Sot itten meg Draziri , a nagy templomjaro is kuldte bizonyitekat. Ami nagy-meretben a lakossag kifejezeset kepviselte az Istentagado allamrendszer ellen.

    Mert a Romai egyhaz volt az egyedulli amely nyiltan ellenezte az Isten-tagado allamrendszer letet.

    De vajon MIERT VAN ottan a vallas-szabadsag lehetosege torvenyekkel korlatozva a mai napig is ???

    Mondanam inkabb, hogy csak annak elve, mert valojabn az nem letezik ottan. Ma is torvenyekkel korlatozva ???

    Slapaj, szorgalmaskodott jelentos adatokat kozolni.

  • Mivel alapveto emberi jogokrol leve a szo, ne felejtsuk el a Rohynga nepet sem.
    Habar azok nem keresztenyek,de mivel vallasuk miatt nem csak uldozve, hanem nagymeretben pusztitva is.

    Mivel Musilmanok, s a mai Mayanmar, a volt Burma polgarai evszazadok ota. De mivel Musulmanok, s nem Budhistak, a kormany nem ismeri el oket mint polgaraik.

    A Mayanmari Hadsereg eroszakkal pusztitotta oket. Elkobozta letsziksegleteiket, legette falvaikat, megeroszakolta leanyaikat es asszonnyaikat, gyilkolta sokaikat. Csaupan vallasi hituk miatt.
    Az egesz nacvio aki csak menni volt kepes kenytelen volt menekulni.

    Yehat vallas-uldozes letezett es tortent mindeg, mindenitt, barmi vallasok ellen. A Communistak nem voltak abban egyedul.

    A gyulolet es kegyetlensegnek soha nem letezett hatara.

    De vajon miert ????????????????

  • „Verd meg a pásztort és elszélednek a juhok!” (Zakariás, 13,7).

  • slapaj!

    Felsorolsz egy csomó olyan államot, ahol egyik vallás üldözi a másikat.

    Ezek közt van néhány, amelyik kimondottan általában is vallásellenes. Ez számomra még talán elfogadható is lehetne, de az itt alkalmazott módszerek normális ember számára, így számomra is, elfogadhatatlanok. (A felvilágosodás napjainkban, több mint két évszázad múltán defenzívában van.)

    A felsorolt államok közül kihagytad kis hazánkat, ahol pillanatnyilag, futballpályán szocializálódott falusi kocsmavitéz vezérünk elböffentésének megfelelően, keresztény szabadság regnál.
    Szerinted a szabadság – és a demokrácia – fogalma elvisel bármiféle jelzőt?

  • Még egy kis megjegyzés.
    Ahogy ‘Kővendég’ is írja, nálunk most(!) éppen keresztény(?) üldöz keresztényt: ráadásul a gyermekét megkeresztelő egyházat üti a főkeresztény tuskó, „oszt jó napot”.

  • Szegény üldözött* Marcsika akkori férje, a másik notórius hazudozó, Rákay Philip 2002-ben**, mint a nevezetes Kossuth téri Orbanista seregszemle lelkes, mozgósító narrátora nagyot durrantott a naggyűlés mikrofonjába azzal, amikor belekiáltotta azt, hogy már „k é t m i l l i ó a n . v a g y u n k . a . t é r e n”…
    A Fide SS hívőkön kívül az egész ország ezen röhögött, tudniillik, hogy kétmillióan a Kossuth téren összegyűlhessenek, ahhoz n é g y z e t m é t e r e n k é n t(!) 15-azaz tizenöt fide SS-fannak kellett volna ott tartózkodnia… ))) 😀 (((
    ˙

    .

    ** Gasztroangyal azóta is több, kimondottan jobboldali alapítású díjat kebelezhetett be.

    ** Amúgy 2002. a nagy bukás éve: –> Ezért az egetverő hazugságáért kijáró Orbáni hálából – ti. ő nemcsak bosszúálló, de utólag hálás is tud lenni – Rákay mára már rengeteg állami megbízatás [többekközt: a Magyar állami TV, a Mezőhegyesi állami Ménesgazdaság stb. + egy nagy csomó azóta alapított „”ZRT”” tulajdonosa] igazgatótanácsi tagság, stb. birtokosa.

  • Besancon:
    „Iványi sok mindent tud a vezérről, még olyat is aminek Orbán fix. hogy nem örül, ezért aztán az igazán kishitű és piti lelkületű emberekhez hasonlóan ott tesz keresztbe neki és egyházának ahol csak tud.Érthetetlen, hogy ez miféle örömet és elégtételt jelent neki!”

    Kedves Besancon! Ez akár plauzibilisnek is tűnhető indok, ám sokkal lényegesebbnek tartom, hogy a MET (valóban, Iványi nagyon jelentős, de nem kizárólagos szerepével) és fenntartott intézményei a szűkös lehetősegeikhez mérten túlnyomó részben olyan embereknek próbálnak aktív vagy passzív segítséget nyújtani, akik a jelenlegi rezsim szemszögéből nézve „fölöslegesek”; mélyszegénységben élőknek, azok gyermekinek, hajléktalanoknak, stb. (Dosztojevszkijjel szólva: „megalázottaknak és megszomorítottaknak”), közöttük olyanoknak is, akik a Vezér és Kancellárnak az ország etnikai homogenitásásról szőtt, egyszerre őrült és gonosz lázálmaiba nem feltétlenül illenek bele.
    Én tehát – akár függetlenül is Iványi és Orbán egykori személyes kapcsolatától (Orbán házasságkötésének, első két gyermekek megkeresztelésének I.G. általi celebrálásától) érteni vélem Orbánnak a MET-tel és Iványi Gáborral kapcsolatos magatartását.

  • Bendeguz 79. A te butaságoddal semmi értelme vitatkozni. Te 6–10 éves gyerekeket elvtársazol, kommunistázol, vádolsz együtmüködéssel Rákosival, Kádárral. Te tényleg ilyen sötét vagy? Nyugodtan sértődj, nem érdekel a mocskos lelkivilágod. Te egy gazember vagy, aki gyerekeket gyaláz. Épeszű ember ilyet nem is gondolhat. Ezeknek semmi köze nem volt a valláshoz, hiszen az nem Istenhit, hogy hittanra járok vagy kapok egy ménkű nagy pofont. Üttörők sem elvből voltak a GYEREKEK. Arra viszont jó volt, hogy már fiatalon meglássam, a babona nem segít az emberiségen, csak ront, a megmondják mit csinálhatok szintén nem. A pártot is csak addig zavarta a vallás, amig a papok jártatták a szájukat. Aki befogta, békén maradt. A legtöbb befogta, nem mártir akart lenni, hanem megélni. Az viszont bebizonyosodott, hogy sajnos igazuk volt a „komcsiknak” (sehol nem voltak akkor már komcsik), most igazán látszik mennyire nincs közük Jézushoz. Azt az egy kettőt akinek igen, azt lehetetlenné teszik. Azután kórusban imádják a fideszt, és tartják a markukat. Bizony mondom neked, aki ilyen következtetéseket von le abból, hogy egy hat vagy nyolc éves nélkülöző gyerek elfogad egy pohár kakaót vagy kakaós kalácsot, hatással van rá a csillogás, az közveszélyes és aljas bolond. Te nagyon felettünkállónak mutatod magad, de sajnos kilátszik a lóláb. Egy fekély vagy kedves Bendeguz a KMH-n aki gondosan titkolja miért is menekült el és ki fizeti ezért a szarkeverésért. Gondolom nem egy pohár kakaóért csinálod. Pocsék életed lehet, hogy egy kommentfolyamban játszod névtelenül a nagy megmondót, és arra élvezkedsz, hogy vádolsz ostobán bárkit. Keressél inkább egy nőt, hidd el nagyobb élvezet. Tőlem lehet férfi is, csak gyerek nem legyen. Veszélyesen vonzodsz hozzájuk. Elnézést kérek az őszinteségemért, tudom magad felé érzékeny vagy. Sértegetni szeretsz, elviselni nem annyira.

  • Nnna. Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé! (by Rejtő) Naná, hogy a klérus nem volt boldog, hogy felosztották a több tízezer holdas egyházi birtokokat, meg elvették a közoktatás feletti kizárólagos uralmat. Megszűnt a felsőház is, ahonnan – választás nélkül! – erős befolyást gyakoroltak a politikai döntésekre.
    Slapi! Tényleg nem tudom, mit gondolsz „keresztény üldözésnek”. Pl.Oroszországban, ahol Putyin épp most „tér meg” látványosan az egyházba. Na ja, nem a vatikáni irányítású római egyetemesbe (katholikosz), hanem a keleti pravoszlávba. Ugyan jópárszáz éve kettévált – de kereszthívő mindkettő. Nem vagyok túl jártas a teológiában, de azt tudom, hogy a pravoszlávoknál újévkor van karácsony, a görögkeletieknél meg éppenséggel Vízkeresztkor jön a… mi is jön?
    Ez egy elég nagy katyvasz, a múlt század derekán tán az angolszász világból terjedt el, hogy a Mikulás. De akkor mi jön december 6-án? OK., a reformegyházak nem ismerik a szenteket, így nem ülhetik meg Szent Miklós napját.Nekem gyerekkoromban még a Jézuska jött, esetleg az angyalka. A Mikulás meg december hatodikán hajnalra rakta tele a cipőmet finomságokkal.
    OK.,tudom,ezek külsőségek. Hívő ateistaként úgy tartom: az istenhit – bármelyik – magánügy. Az államnak meg – ami sokféle vallású/nézetű polgárának nyújt szervezeti kereteket, nincs joga különbséget tenni az egyes vallások között. Ez a szekularizáció elve. Azt is tudom, főként a muzulmán országokban gyakori a teokrácia. Dehát a közelmúltban éppen a szekularizáció útjára lépő államokat vertük/verték szét: Líbiát, Irakot, most éppen Szíriát.
    Itthon meg éppen a keresztény/tyén nemzeti államot nyomatja a felsőbbség, holott élnek itt muzulmánok, görögkeletiek, Krisna hívők meg különféle zsidók is. Nem beszélve az óriási többségről, amelyik leginkább közömbös a vallási ügyekben.

  • talalom

    „Hívő ateistaként úgy tartom: az istenhit – bármelyik – magánügy. Az államnak meg – ami sokféle vallású/nézetű polgárának nyújt szervezeti kereteket, nincs joga különbséget tenni az egyes vallások között.”

    Ez egy buta felületes, de sajnos elterjedt, sőt gyakran hivatalos álláspont.

    Gondolj bele! Hogy ne tehetnél különbséget pl. a kannibálok vagy az emberáldozatot bemutató egyes vallások és a keresztény vallás között? Vagy vegyük a hindu kasztrendszert, ami azt tanítja, hogy születésünktől fogva nincsenek egyenlő jogaink, vagy a muzulmánok, akik szerint a nők alsóbbrendűek stb. Hogy ki miben hisz, nem csupán magánügy és a vallások nem tekinthetők egyenértékűeknek.

  • Kenney urta nekem cimezve :

    „Te egy gazember vagy…”

  • talalom;

    A Gorog keleti kjatolikus egyhaz, es az azt koveto Orossz egyhaz nem ismerte el a Romai Kalendart. Azert a kulonseg.

  • Bendeguz79 Szomorúan látom, hogy megint mellébeszélsz, és nem vagy hajlandó észhez térni. Szomorú, de nem meglepő. Gondolom a gazdádat senm nevezed meg, nem baj, nem számít semmit.

  • „kani”:

    Az egyen, az emberi leny leg-alapveyobb jogarol volt szo.

    Nem a kulombozo vallasok theologiajarol.

    A szabad vallas gyakorlas a leg elso, mert az jott mindenek elott. Meg a barlanglako os-ember is hit valammi felsobbrendo eroben. Nagyon sokkal moelott az iras, sajto es minden mas egyeni jogok lehetok lehettek volna.

    Az EGYENI jog, az csupan az EGYEN joga, s nem amit masokra alkalmazhat, kenyszerithet , vagy korlarozhat!

    Az teremszetes jog, mert lete, szulketese alapjan letezo.
    NEM az allamhatalom, politukusok altal ajandekozott !

    Azert senki joga, azt korlatozni. Kuloniosen nem az allamhatalom altal.
    Hiszen normalisan civiliazalt tarsadalmakban az allamhatalom KOTELESSEGE az egyenek jogait biztositani, vedeni.
    S NEM korlatozni, mint meg ma is a magyar allamhatalom korlatozza azt sarkalatos torvenyeivel.

    Az meg HA nem is lenne „uldozes”-nek velve, de a lakossag alapveto jogainak a megtagadasa, legalabb is azon jogaik gyakorlasanak gancsolasa !

  • Bocsanat. a „jani”-nak cimzett sorok.

  • 1. A bizánci ághoz tartozók nem a „Romai Kalendart” nem iamerték el, hanem nem a XIV. sz.-ban a csillagok járásához igazított Gergely pápa alatt kidolgozott naptár szerint számoltak, hanem a korábbi, juliusi (?) kalendárium szerint. A csillagászok ugyanis észrevették, hogy a Föld nem pontosan 365 nap alatt fordul meg a Nap körül, így az eredetileg az európai napfordulókhoz kallibrált naptári év pár száz év alatt teljesen eltér a csillagászati évtől. Ekkor iktatták be a februári szökőnapot, amit pl. a cári Oroszországban nem számoltak még a XX. sz.elején sem. (Ezért volt a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója november 7-én.)
    2.Jani! Kösz, pont az érvelésemet támasztod alá!

  • 2.Jani! Kösz, pont az érvelésemet támasztod alá! A fiatal – 230 éves – polgári állam ugyanis pont a vallási alapon szervezett birodalmak helyébe állt, és nemzeti alapon szerveződött.
    Bár már a feudális birodalmak közül is azok voltak életképesebbek, amelyek vallási türelmet hirdettek, nem egyetlen hit dogmáit követték bigottan, és Isten, Allah stb. kegyelméből való uralkodásuk egyre nagyobb hányadát engedték át a választott képviseletnek lsd Britannia, Dánia, Svédország stb., amelyek alkotmányos monarchiái ma is működnek. Ha szegény II. Józsefnek sikerül a Habsburg birodalmat monarchiává alakítania, mi is megúsztunk volna jópár pusztító „rencerváltást”.
    Ezek a mi életünkhöz képest hosszú, századokon átívelő folyamatok. Ha pl.a múlt század elején Kemal Attatürknek nem sikerül az Allah kegyelméből uralkodó szultánságot világivá alakítania, Törökorzág az I. vh. után szétesik: bár az ország – fejlődés, gazdagodás területén – máig sínyli a szultanátus majd 200 éves vergődését. És ez csak Európa. A laikus államszervezés hatékonyabb, és jobban szolgálja a benne élőket. (lsd: a kasztrendszer a fejlődés gátjává vált, ahogy a muzulmánok se sokáig nélkülözhetik már a nők bevonását a társadalom életébe. Abban meg kifejezetten tévedtek, hogy a muzulmánok a nőket alsóbbrendűnek tekintik. Sőt – de ez hosszú lenne. Az egy dolog, hogy minden államban létezik valamely vallás egyik ágaboga, amelyet az ott élők többsége vall – de „államvallás” csak teokráciákban létezik, ahol a hit előírásai szervezik az életet. Meg olyan zavarosfejű hatalommániákusokéban, akik az „oltárra” kapaszkodva remélik uralmukat.
    „a vallások nem tekinthetők egyenértékűeknek.” Hát, ezt meg honnan veszed? Ezek szerint megégetnéd Husztot, kiátkoznád Kálvint, mert nem tartotta magát az egyetemes (katholikosz) vallás dogmáihoz?Vagy „alsóbbrendű”, aki szerint nem Jézus a megváltó, és a Messiás eljövetele még várat magára? Vagy lenézed az anglikánt, methodistát, mert ugyan hisz a keresztségben, mégsem a római Pápa a feljebbvalója?

  • Bendengúz79

    Természetesen az embernek alapvető joga azt hinni, amit akar. Egész addig, amíg ezzel más életét ilyen-olyan mód nem veszélyezteti vagy korlátozza.

  • talalom

    Szerintem – példákkal alátámasztva – leírtam, hogy miért nem tekinthetőek egyenértékűeknek a különböző világvallások. A középkori európai keresztény vallásháborúk nem a Tízparancsolat vagy más erkölcsi tanítás értelmezései miatt törtek ki. Ceremóniákat és elvont filozófiai-teológiai tételeket vitattak. Olyanokat, minthogy kenyérrel és borral vagy csak kenyérrel áldozzanak? Vagy a predesztináció kérdését, illetve a szentek tiszteletét vitatták. stb. Ezek nem erkölcsi jellegű kérdések. Aztán rájöttek, hogy ezekkel a nézetkülönbségekkel simán együtt lehet élni. Arra is rájöttek, hogy nem kell a zsidókat sem kirekeszteni, mert körülmetélkednek és mert csak kóser ételeket fogyasztanak. Ezek külsőségek, de az erkölcsi tanításokban alapvetően nem térnek el. Csak aztán ezt a fajta vallási toleranciát kiterjesztették olyan vallásokra is, amelyek igazságtalanok vagy nem tisztelik eléggé az embert. Vagy a kereszténységen belül olyan elhajlásokra (szekták) is, amelyek ezért vagy azért veszélyesek.
    Szerintem, ha nem törekszel mindenáron arra, hogy hülyének nézz, szerintem érted, miről beszélek.

  • jani;

    OK , tehat belatod es elismered, hogy minden egyen abban hisz amiben ohajana.

    Persze az mukodik azon az alapon,hogy amig senki nem tudja hogy miben hinne ?

    De ha tudataba jonnel, vagy mondjuk az allamhatalom, akkor annak joga azt korlatozni sarkalatos torvenyekkel?

    De az alapveti kerdesem volt, amit feltettem a kerdest megjegyzesemben, hogy az allamhatolm, vagy barki mi jogon korlatozhatna?

    Mert nem csak hogy a SLAPAJ latal listazott allamok korlatoznak, sot tobbek uldoznek is, de meg ma, a magyar allam torvenyesen is korlatoz, s az a jog megtagadasa.

    S miert tesszi azt meg ma is a magyar allam???
    S miert talaljak ma is azt eldogadhatonak?

    Hasonloan minden mas alapveto teremeszetes emberi jogokat ???

    Azon neman maradtak mind a hozzaszollok !!!

  • Nos elolvastam a cikket és most leírom a véleményem:

    l! Novák Katalin családját(felmenőit)valóban üldözhették a „régi szép Rákosi”időkben….(a komcsikról ez köztudott tény volt!!!!!)
    2/ Borbás Marcsit is érhette atrocitás ,akkor is ha 68-ban született…….
    3/Amúgy a keresztényüldözés ma is folyik több iszlám országban,és főleg ha a mocskos,fanatikus,köztük terrorista migránsok naponta elkövetett robbantásairól,gyilkosságairól beszélünk(TV.Újságok…)
    4/ amúgy én 1948-ban születtem és „Rákosi Matyi bácsi idején”(meg Kádár jani bácsi alatt) voltam első elemista…..a mocskos,jellemtelen komcsi tanárnőnk
    miután megkérdezte tőlünk.hogy ki jár templomba,esetleg hittanra…én és több (otthon ki nem okított)naiv gyerek felálltunk…Na ezek után lerontotta a jegyeink,a névnapjára vitt virágot sem fogadta el….sírva mentünk haza!!!!!!
    Na apám bement az igazgatóhoz,aki párttag és kommunista létére a kevés tisztességes tanárokhoz tartozott és behívatta „komcsi Emmi nénit” egy kis beszélgetésre,akinek fegyelmit akart adni…de ugye nem kértük,csak annyit,hogy fogja be a pofáját….!

    Amúgy itt kiderült egyes ellenzéki „harsogóról”,hogy bizony többeket megkeresztelték,vallásos nevelést kaptak,de ugye később mindezt megtagadták az
    előrejutásuk,pozíciójuk érdekében….amire ugye be legyenek büszkék….!
    Semmi gondom attal,hogy ki hisz,ki nem,történetesen ki ateista…de javaslom,hogy ha nehéz helyzetbe kerülnbek,akkor is a „pártjukhoz” imádkozzanak…..,hátha megsegíti őket….!
    Én hívőként Istenhez imádkozom és nem pártokhoz……mielőtt egyes észlények próbálnak „okítani” közlöm,hogy a Fidesz-KDNP-hez sem fohászkodom,mert ugye normális hívő katolikus voltam,vagyok és maradok,aki ráadásul poziciókért sem kuncsorgott soha,a végzettségemmel,tudásommal töltöttem be vezetői állást hosszú ideig,és most élvezem a megérdemelt jó nyugdíjamat!
    Az Isten a bajaimban,betegségemben is mindig megsegített……
    Ezt a cikket megint kár volt megírni…pláne ezzel a tartalommal….!
    Javaslom gondolkozzanak el a válaszomon!
    Üdv.mindenkinek

  • Föld S.Péter cikkíró!

    Melegen tanácsolom,hogy néha tájékozódjon,nézzen TV-t,olvassob
    újságot…..most pár perce mondták be a híradóban,hogy 2012-2013-ban több ezer keresztényt támadtak meg,gyújtottak fel csak Egyiptomban…….!

  • jani es mind a tobbi-hozzaszollok.

    A hozzaszollok zomei allitottak, hogy mivel annak-idejen magyarorszagon meg-keresztltek, meg-gyont, minisztralt, elso-aaldozok, stb,.stb. kovettek es sokan mentek a romai egyhaz templomaban, tehat vallas ellenesseg nem letzhetett.

    Azt nem tagadtam,sem ellenztem.

    De legelso hozzaszollasomban jelztem, hogy a vallas-ellenesseg meg a mai napig is megy, sot meg a US-ban is.

    Ami torvenyes biztositas alapjan a vilag leg-elsobb nemzete a vallas-gyakorlas biztositasan.

    Sot az u.n. „First Amendment” , a „Bill of Right”-nak, amely TILT mindenfel torvenyeket, rendeleteket, hatarozatokat ugy a vallas, szollas, sajto, kijejezes, eggyuttmukodes, allamhatsalom elleni panaszok elismerese es barmi fajta hatarozatok leten.

    (A „Bill of Right” amit csupan a US Kepviselo Haz 2/3-os, US Szenatus 2/3-os tibbseg, es az osszes tag-orszagok 3/4-es tobbseg szavazata altal modosithato.)
    ( A mi ,Florida Alkotmanyat csak a lakossag 60% szvazatanak jovahgyasa la[kan mofosdithato.Minden orszag a sajat Alkotmanyai alapjan).

    De mint irtam, a Nov.28, 10;38 d.e. soraimban, a vallas-szabadsag gyakorlasat vilagszerte ismert esetben a birosagi eljarasokkal ossze-utkozesben van gyakran.

    Pelda:

    1., Volt a II V.H. alatt, akaik vallasi alapon visszautasitottak a fegyveres katonai szolgalatot.
    Mint a Seventh Day Adventists (Szonmbaristak), Jehowa Tanui, stb. Szolgaltak de nem fegyveres hataskorben.
    Sot meg a Viet Nam idejen is Cnadaba mentek sokan. Europaban mind azokat egyszeruen azonnal kivegeztek.

    2., Manapsag a „Hobby Lobby” esete is.

    Hobby Lobby egy vallalat, amely nyujt egeszsegi biztositas dolgozoinak, de amely NEM fizet az abordalas koltrsegeert.

    Volt noi alaklmazotta ki teherbe esett es abordalst ohajtott, de az alklmazotta altali egeszsegi biztositas azert nem fizet. A tulajdonos valassi hite alapjan az abordalst, magzat-pusztitast, emberi elet puszitasanak veli, s annak nem ohajt reszesse lenni.

    A no perelte. Az ugy a vilagsajtoban oriasi feltunest keltett. Mert az ugy ment a Legfelsobb Birosag ele is.

    3., Hasonlo eset volt a Cake-decorator (cikrasz) esete is. Aki vissza-utasitotta eskuvoi torta kesziteset egy homosexual par eskuvojere, vallasi hite alapjan.
    Azt is bepreltek jogaik elleni kihagasaert.

    A cukrasz, vallasa lapjan ellenzi a homosexual hazassagot, s nem ojat,joga lapjan semi modon reszt veni.

    Tahat a kerdes, gyakorlhatja barki egyen a sajat vallasi hite, vagy meg a vallstalan hite alpjan is amiben hisz?

    Vagy lehtene barki masnak joga megkovetelni, hogy sajat hite ellenere cselekedjen, amig senki mas joga azaltal nem sertve, sem megtagadva ????

    Lenne az „vallas-uldozes”, vagy valaki, barki mas jogainak kihagasa ???

    S hogy kenyszerithet barki is mast ohajai alapjan elni ,dolgozni es cselekedni ?????

    Kersegtelenul, a magyarok , sot meg az itteni olvasok nem talakozta, sem gondoltak barki egyen vallasi jogainak a gykorlasat azon esetekben.

    De hat akkor altaluk, valojaban mit jelentene vallas gyakorlas ukdozeset, es annak korlatozasat.

    Talan, amig a „fekete autok” nem vinnenek el senkit !

  • Amúgy visszetérve az esti híradóra:
    Félreértés ne essék ,nem a muszlim vallással van bajom(bajunk!!!itthon is van bejegyzett egyházuk,az itt élők tisztessésesek,beilleszkedtek,a vallásukkat szabadon gyakorolhatják(!!!!)hanem azokkal az európai országokon kívűlről,ellenséges szándékkal ide érkező terrorista,fanatikus bűnözökkel,akik egy többségében katolikus országban,és főleg Advent idején kívánnak robbantani,gyilkolni és emiatt Európa több
    oszágában fokozott készültséget kellett elrendelni(előzetes információk…)hogy az itt élők békésen ünnepeljenek és részt vehessenek az ünnepi vásárokon!
    Na remélhetőleg ezt még a gyengébbek is megértik?…….!

  • Többségében keresztény országot akartam írni,de ugye a
    katolikuson kívűl.a református,evangélikus,zsidó és a többi vallás hívőit is tisztelem!(sőt még a normális ateistákat is)
    na azt hiszem kimerítettem a témát!
    Elmentem!

  • Jani:
    „Csak aztán ezt a fajta vallási toleranciát kiterjesztették olyan vallásokra is, amelyek igazságtalanok vagy nem tisztelik eléggé az embert. Vagy a kereszténységen belül olyan elhajlásokra (szekták) is, amelyek ezért vagy azért veszélyesek.”

    Hát igen Jani, ugyebár Ön szerint ideje lenne már visszaállítani a Szent Inkviziciót a keresztényen belüli
    elhajlásokra. (Ennek kapcsán csak annyit jegyzek meg, hogy
    például 1824-ig Nagy Britanniában a római katholikusoknak semmiféle politikai joguk nem volt, lévén ők – a korabeli brit állam szerint – egy olyan elhajló idegen szekta tagjai, amely erkölcsileg egy idegen, külföldi állam uralkodójának, nevezetesen a római pápának veti magát alá.)

    Jani:
    „Szerintem, ha nem törekszel mindenáron arra, hogy hülyének nézz, szerintem érted, miről beszélek.”

    Nem kell ilyesmire törekednem, nagyon is értem, hogy mit mond. Nem hülyeség, hanem gyalázat.

  • Jani:
    „Vagy a predesztináció kérdését, illetve a szentek tiszteletét vitatták. stb. Ezek nem erkölcsi jellegű kérdések.”

    A predesztináció (pontosabban a kettős predesztináció) – kérdése – Ön szerint – nem erkölcsi kérdés?
    Hát valóban, a predesztinációban való hit, vagy annak elutasítása – egyebek mellett – „csak” azt a lényegtelen, nem-erkölcsi kérdést dönti egyértelműen el, hogy egyáltalán lehetségesek -e „érdemszerző cselekedetek” (r.kath. felfogás), vagy elvileg sem lehetségesek (Calvin nézete).

  • A reklám alatt!
    Besancon: én csak kisdobos voltam,úttörő,KISZ tag már nem (sikerült valahogy megúsznom)és természetesen párttag sem(noha abból annó előnyöm származott volna!),én megvártam,míg a képességeimmel,végzettségemmel érvényesülök….amit nem bántam meg,és most nem kell szégyenkeznem,mint az akkori 8 elemis vezetőknek,akik közül páran még a főnökeim is voltak(persze rövid ideig….)akik még helyesen írni sem tudtak……!

  • Tudod, ‘jani’, amíg „E gonosz hitűek/ A szent háromság rejtélyes tanában/ A homoiusiont hirdetik,/ Míg az egyház a homousiont/ Alapítá meg a hit czikkeül”, és „Halál reájuk, már a máglya ég”, addig béke nem lesz.
    Amíg az eddigi hozzászólásokban említett vagy nem említett vallás, felekezet, szekta – vagy hívjuk akárminek ezeket – az államhatalomnak bármekkora részére is igényt tart, addig semmiféle szabadságról nem lehet beszélni. Abban a pillanatban, amikor akár te, akár bárki más a magáén kívül bármiféle egyéb más nézetet – nevezzük vallásnak! – veszélynek kiált ki, az már terror, az már inkvizíció. Kereszt, félhold, totemoszlop, egykutya; mindegyik a többiről nyilatkoztatja ki, hogy veszélyes. Innen kezdve már csupán az a kérdés: homoiusion vagy homousion; már gyújtják is a máglyát Isten, Allah, vagy akár egy kutya nevében, „oszt jó napot”.

  • azt írja a fősodratú sajt és média, hogy a Leonardo Caprio meg a Jair Bolsonaro tweetelnek, hogy ki is gyújtotta fel? és a világ ezen röhög, ugyanakkorBolíviában megpuccsolták az őslakos elnököt (ő indián) miondván, hogy Bolívia Jézus Krisztushoz tartozik és nem a Cochabambához és ennek bevezetése érdekében el kezdték a demokrácia szent nevében megfosztani a jogaiktól azokat akik több szá évvel a gyarmatosító fehér ember előtt már ott laktak…

    még hogy üldözik a keresztényeket, a keresztények üldöznek mindenkit aki nem akar nekik péter filléreket adózni és nem hisz annak eljövetelében, hogy márpedig mindenhol demokrácia kell még a máglyák a gilliotinok révén is, mert ugye a keresztények harcosak és tettlegesek

    a Cenz Ura ezt is ki fogja radírozni, mert szólásszabadság van vagy mi a frász?

  • összességében -ahogy belekukkantottam- boda, kavicsúr, janika, bendegizi +++ betűibe, újra felmerült bennem az az egyetlen megoldás, hogy az összes ilyen hitre alapuló izéket be kellene rendelettel (diktátor kell hozzá) tiltani, mert amíg lehet hinni a szentfazék eljövetelében és a Kismalac mennybemenetelében meg a csótányok kerengésében, addig rend nem lesz, és mindig lesz rá alkalom, hogy az uygurokat a kínaiak ellen izgassák, és a hong kong iakat meg usa meg brit zászlókkal vonultassák, pedig mind a kettő több ezer tengeri mérföldre van oda és nem tudnak kínaiúl… és a fideSS hívőket összeugrasszák a fradidrukkerekkel vagy az algyői kátrányos kovászos uborkatermesztőket a paradicsomtenyésztőkkel…

    és amit még akartok

    errefelé Quebec ben felébredtek és hoztak rá törvényt erre ugye ez megint alkalom az emberi jogokra…., hogy mindenki annyira legyen buta amennyire csak akar…

    ha majd egy szikh elárulja nekem, hogy turbán nélkül miért nem szikh és az akármilyen csajszi hogy hájdzsáb nélkül miért nem és hogyan és hogyan tudja elvégezni természetes szükségleteit hájdzsábban, és fogat mosni?

    bruhahahaha

    bruhahahaha

  • 1. Kezd érhetővé válni, miért ment tönkre a 90 előtti gazdasági rendszer: olyan „gazdasági vezetőkkel”, akik nem tudnak különbséget tenni bevétel, nyereség meg adó között. Figyelmeztetés ez a mai hatalmasok számára is, ahol vészesen szaporodnak a némethszilárdságú elmék.
    2.Pár hónapja kíváncsiságból végigkísértem a Duna tv egy napi adását, az óránkénti hírekkel. Az 1 percből 40-45 másodperc „migránstámadásokról” szólt – tehát a hallgatóban azt alakította ki, hogy a világban semmi más nem történik, mint „migránsok támadják Európát”.
    Odafigyelve a tartalomra, megállapítottam: a támadásos hírek minden órában ugyanazok. Tehát jött hír valahonnan egy akcióról, azt óránként elismételték. A hallgató reggel kilenckor azt hallhatta: késelés történt itt s itt. Délben ugyanezt: késelés történt itt és itt. Délután háromkor már nyilván morgott: ezek a migránsok óránként késelnek! Holott ugyanarról a hírről volt szó. Így működik az agymosás.
    És akkor még nem is történt hírhamisítás, amire egyébként volt példa ezen az egy napon is. Aznap egy „arabok által” elkövetett késelés volt a „sztár”, amelynek során egy ember meghalt, egy megsebesült. Az esti híradóban aztán közölték a külföldi hírügynökség nyomán, hogy nem terrorista támadásról volt szó, hanem szerelemféltésről – és a három szereplő közül egy volt muzulmán: az áldozat, aki meghalt.De addigra már a t. tájékozódó tízszer hallhatta, hogy egész nap arabok késeltek. Mellesleg 8 csatornán, mert annyit ural a kormány + 2 kereskedelmi csatornát. De az „egypercesek csak az állami csatornákon mentek – a sportkanálisokon is.

  • Jani! Nem én nézlek hülyének – Te teszed magad annak. Folyamatosan arról beszélek, hogy az ÁLLAM, ami írott és íratlan törvényeivel, az erőszakszervezetek monopóliumával keretet szab egy társadalom együttélésének, nem állhat egyik vallás befolyása alatt sem. Te meg arról, hogy miféle hittételek vannak.
    Az erkölcsöt meg végképp ne hozd ide. Láttam én már istenfélő rablógyilkost, meg jámbor muzulmánt, tolvaj ortodoxot, meg tisztakezű ateistát is.

  • Kővendég

    Ha gondolkodnál is, és nem mindenáron a műveltséged akarnád fitogtatni, akkor rájönnél, hogy a lutheri (kettős) predesztináció nem erkölcsi, hanem teológiai kérdés. Ugyanis, a megigazulásról, pontosabban az isteni (kegyelemről) megbocsátásról szól. De az én mondanivalóm lényege az volt, hogy az ilyen és hasonló elvont vitáktól, szokásoktól vagy ceremóniáktól függetlenül simán lehet a különböző keresztény, sőt zsidó felekezeteknek is egymással együtt élni.

    Vizsgáld meg a lelkiismereted. Mi az oka, hogy gyakran feltételezel másokról (rólam biztos) rosszindulatot?

  • Miklós bá’!

    „Abban a pillanatban, amikor akár te, akár bárki más a magáén kívül bármiféle egyéb más nézetet – nevezzük vallásnak! – veszélynek kiált ki, az már terror, az már inkvizíció.”

    legfeljebb a te agyadban. Nem „akármilyen” vallásokról beszéltem, hanem az igazságtalanokról és amelyek nem tisztelik az embert. És ezt nem „valamelyik’ vallás nevében írtam.

    Egyénként, nem csak erőből (inkvizíció) lehet meggyőzni
    másokat, és hogy mi miért veszélyes vagy épp hasznos. Létezik vallások és világnézetek közti párbeszéd is. Persze, jóindulat és megértési szándék nélkül nem megy.

  • Oszt jo napot „Miklos -ba”.

    Vajon mire ohajt hivatkozni, vagy inkabb hogy mit celzott a kerdesevel tenni ?

    Az osi theologia feltetelezes kerdesen, a „homousion” es a „homoisuin” kozott?

    Az csupan az „egyenlo” es a „hasonlo”-sag kerdesen?

    De barmely esetben, bar-mi vallasi elvek alapjan, az „Isten”, ill. egy vilagegyetemes felsobbrendi ero kerdesen az mind teljesen jelenyektelen.

    Mert semmi vallasban az „ISTEN” hit soha, sehol sem anyagi leny letet erttetek !.

    Vannak igen sok vallasok meg az osidiktol kezdve, de mind lenyegenbenm egyenlo anyag-feletti erokent volt veve, meg az osi magyar „shaman”-izmus is.

    Sot meg a LEG-osib NAP-isten imadasa sem. Mert meg az os-ember is belattak, hogy a NAP nelkul, ez a Fold egy remesen hideg es sotet holt, elettelen egitest lenne.

    Belattak, hogy a Nap volt a Foldon az elet letenek energia forrassa. Nem tudva hogy mi mas vilagegyetemes ero lehtetett volna a vilagegyetem energia forrasanak eredte, vagy okozoja.

    Persze azt maig sem tudja megallapotani a tudomany.
    Tehat maradunk a feltetelezesekkel.

  • Boda Marcsi Aki kicsit is jártas az iskolák világában, az nagyon jól tudja, hogy iskolától senki nem lesz okos értelmes ember. A hülye csak iskolát végzett hülye marad. Főleg, ha az egy himmihummi, papírtadó iskola. Lásd Fidesz vezérkart. Papírjuk az van.
    A hat elemivel nagyon értékes ember lehet valaki, ehhez kétség nem fér. Csak szeretném Beethoven és Mozartot említeni, akiknek annyi sem volt, mégis ezer évig ismerni fogják a nevüket. Remélem hallottál már róluk. Ha nem, fordulj Rodeohoz bizalommal. Tovább nem, mert butul a világ, hiszen az iskolák szakbarbárokat képeznek kevés kivétellel. Mondhatnám analfabéta nagynénémet, aki nem tudom milyen okokból nem végtett el iskolákat, ezért egész életében egy téglagyárban dolgozott mint az állat. (lehet a Te megérdemelt lakásodban is azok a téglák vannak), örökbe fogadott egy testvérpárt, akikből az egyik homoszexuális volt ráadásul, és becsülettel felnevelte és kiiskoláztatta Őket. Egyedül mert özvegy lett. Tudsz ennél nagyszerűbb embert mutatni?
    A himmihummi iskolák végzettsége csak négyképű semmire se jó embereket képeztek, erről neked is lehet fogalmad, a jó nyugdíjaddal két Szulejmán között. Nem godolod?

  • Mindenki. Akit érdekel. A Medici komolyzenei TV még a mai napon, 55%-kal olcsóbban adja az előfizetését. Internetes TV, közel 3000! zenei műsort tartalmazó „videotékája” van amely az egész világon HD-ben fogható. Évi 43 euró, lopás megvenni.

  • Mindenkinek 🙂

    A vallásra – pontosabban, a hitre – az emberi psziché tart igényt. Sokaknak nyújt vigaszt a mindennapi élet nehézségeinek elviselésében.

    Irigylésre méltó ember az, aki attól lesz nyugodt, mert tudja, hogy őfölötte nem áll sem földi, sem pedig égi hatalom. Ehhez viszont vagy nagyon „tudományosnak” és öntudatosnak, vagy pedig hívő ateistának kell lenni. Ti.attól hívő ő is, mert amennyire isten megfoghatatlan fogalom, ugyanannyira megfoghatatlan az a feltevés is, hogy nincs és nem létezik.

    Azonban annyi bizonyos, hogy vallásos hívőnek lenni sokkal kényelmesebb lelki állapot, mint ateistának, hisz a vallásosra már a szülei pici korában „rátestálják” a szülők felekezetének Istenre vonatkozó elképzeléseit és nézeteit. Vagyis „hívő” embermilliók nem is a maguk szabad akaratából, önkéntes választásuk szerint válnak egyházuk, vallásuk, avagy a felekezetük tagjává, annak „istenképe” birtokosává, hanem erős társadalmi nyomásra. A társadalom egyes tagjaira ílymódon kifejtett, nem pusztán szokás, hanem lényegében az ellenállhatatlan presszióban legalább annyi szerep jut a történelmileg éppen aktuális világi hatalomnak,mint az egyházinak hiszen – osztálytársadalmakban legalábbis – ezek egymás nélkülözhetetlen, szükségszerű partnerei, vagyis komplementerei.

    Az ateista általában tanulmányai és szabad akaratából bekövetkező felvilágosultsága hatására, többnyire önként szakad ki az említett erőszakosan rá oktrojált felekezeti kohézióból, melynek két fázisa figyelhető meg:
    1. Az istenhitet először magánügynek tekinti és kezeli.
    2. Az 1.-ből következőleg önerőből eljut ahhoz a hithez, amely már Isten létét is tagadni képes…

    Tehát bármily furcsa is, ateistának lenni és azzá válni sokkal nagyobb szellemi befektetést igényel. Sokkal nehezebb. Mert nem oly kényelmes, mint hívőként beülni egy, a napi rituáléiban élő vallás, egyház, stb. megszokott, és főleg ettől kényelmes gyertya és tömjénfüstös, stb. szentélyébe, mások rég elfogadott nézetein bölcselkedni, vagy csak hallgatni és azoknak alávetni a maga „szabadnak teremtett” egyéniségét is.

    Üdvözlettel:
    Málnaszőr

  • málnaszőr

    Nem helyes, hogy az „ateistáról” való elképzelésed kiterjeszted minden ateistára és istentelenre. Ahogy a jóindulatot sem lehet minden hívőre vonatkoztatni. A te ideálisnak tekinthető ateista példád egy típus csupán. A bibliai Hegyi Beszéd Nyolc Boldogsága is megemlékezik róla:

    – „Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők megelégítettnek!”

    Viszont a Jézust követőket rosszul látod.Szintén csak egy típussal példálóztál, talán mert csak ilyeneket ismersz. Vagy mert nem panaszkodnak.

  • FORTIMBRAS!

    Én ugye a cikkhez szóltam hozzá, őszíntén leírtam a kisiskolás „élményeim”…..,írtam a régi időkről, a mai keresztényeket veszélyeztetőkről….Rákay P. soha nem volt a férjem,soha nem tolongtam a Kossuth téren……se régen se mostanában!
    Azt megszoktam,hogy sok fanatikus kötekedő írogat,de arra nem számítottam ,hogy még ilyen terhelt alak is válaszol,valószínűleg az elmegyógyintézetből…….aki netán
    becsavarodott a politikába……No de lám-lám van ilyen!
    Kérjen egy „szurit”…!

  • FORTIMBRAS!

    Lehet,hogy félreértettem a hozzászólását?….(Mivel és is Marcsi vagyok…)ha nem rám célzott,akkor bocsi,de a lényeget nem vonom
    vissza…többeket a jobboldal sorozatos győzelme (és az ellenzék
    egyre mélyebb szintje!) taszított az őrületbe!
    Ugye nem érdemes 2002 re visszamennni? Ma 2019 van,és amiről én írtam az ugye az 50-es 60-as évekről szól…!

  • BODA MARCSI;

    Ha valoban „vallas szabadsag” letezne ottan, hat miert nem lehetne elfogadhato bar ki korlatozatlan joga azt a sajat modjan es ohaj alapjan gyakorolni ????

    (Kerem, mielott reagalna arra, OLVASSA a „sarkalatos” torvenyeiket azon !!!)

    De lenne az Advent, vagy Ramadan. Miert nem ?

    De a kerdes volt hogy mi jogon korlatozza a magyar allam,ill. a kormany a lakossainak jogait szabadon kovetni barmi vallast???

    Ami torvenyeikkel („sarkalatos torvenyekkel”) korlatozott, az nem lehet szabad. Belatja azt?

    De a leg-elso kerdese annak is, hogy hogyan hatarozhatna szeretett vezetoik ,hogy az „Adventet”, vagy a „Ramadan”-t engedik, tamogatjak es serkentik az adofizetok zsebeibol ?????

    Kerem NE keverje minden polgar jogait, nehanyak bunselekmenyevel !

  • KOVENDEG;

    A „predestination” az egy theologiai felteteleztt alany kerdese, s NEM az egyenek, allampolgarok jogait erinto kerdes.

    Az nem erinti, s nem serti a polgarok jogainak korlatozasat az allamrendszer torvenuei altal.

    De a feltett kerdes volt ,hogy ma maguk magyarok, mi alapon latjak elfogadhatonak, hogy szeretett allamhatalmuk korlatoz sarkalatos torvenyeivel minden egyes polgar jogokat ???

    Hova lettek mind a „szabad-gondolkodasuak” ?????

  • MALNASZOR;

    Maga soraival alatamsztotta, hogy az Atheizmus is egy vallas.

    Sot, mint soraival kimutatta, hogy jelentosen erosebb szellemi meggyozodesre van szuksege mint a maga altal ismert mas vallasok efogadasara es koveteseire.

    De vajon a jelen magyar allam-hatalom sarkalatos torvenyeik korlatoznak az Atheismust is ?????

    S HA NEM, hat mi es hogyan donthetne hogy valojaban melyik vallasi hit korlatozhato az allamuk sarkalatos toevenyei altal ?????

    Mert az meg a szelszoseges reszrehajlas, sot vallas-uldozes bizonyiteka !

    Mas szoval PREJUDICE es BIGOTRY !!!

  • Nos FORTIMBRAS!
    Most,hogy visszanéztem a régebbi „röfögését”,hát kár volt belátni
    a tévedésem,mármint,hogy legutóbb nem rám célzott (én is B.M vagyok a kezdőbetűimmel)

    De ugye maga velem is szórakozott: amúgy nem 60 hanem 72 éves vagyok és én aztán tudom,hogy mi is volt anno a komcsik alatt,megírtam)Maga vajon mennyi idő alatt lett ennyire „okos”???
    Azt nem tudom,hogy hány ember fér el a Kossuth téren,de azt igen,hogy hány ciklusban győzött a Fidesz (törvényesen és a fülkékben),és hányban választáson bukott nagyot a baloldal…….és ez így is marad,jó ideig!
    Az önkormányzati pesti választási győzelmüknek sem biztos,hogy 5 évig örülhetnek…….a hatalmat nem elég megszerezni,el is lehet veszíteni….!
    Amúgy moderálja magát,próbáljon meg viselkedni,akkor is ha egy ilyen fanatikus ballibsinek (mint a többieknek is…)ez nehéz (gyerekszoba,,iskola,neveltetés……)
    Na nyugi!

  • talalom

    Valamiért vagy nem vettem észre vagy csak utóbb került a HSZ-ek közé a válaszod.

    „Az erkölcsöt meg végképp ne hozd ide. Láttam én már istenfélő rablógyilkost, meg jámbor muzulmánt, tolvaj ortodoxot, meg tisztakezű ateistát is.”

    A magad módján továbbra is össze akarod mosni a vallásokat és egyenlőségjelet tenni közéjük.
    Egyénként olyan muzulmánt mutass, amelyiknek az egyháza és a szülei eltűrték, hogy más hitre térjen. (szabad akarat hiánya) Téged – ha közéjük tartoznál és ateistának vallanád magad – már kinyírtak volna. 🙂 🙂

  • Oriasi keresztenyuldozes volt!
    Csak nem Magyerországon es nem a ll. Vh utántol 89ig!
    Rokonsagrol irok!
    A nagyszulok rendszeresen jartak templomba, fiuk egyhazi iskolába járt, mert ott es akkor csak az volt. Később párttag is lett.
    A gimiben es egyetemista koromban 80-90 kozott tobben jartak kozulunk templomba, a nyakukban keresztet is hordtak lathatoan. Nem hallottam rola, h barki piszkalta volna oket ezert!
    Sőt, nekem is volt olyan baratnom, aki rendszeresen jart templomba es megse lottek le a stadionokba terelve!
    De még lehet, hogy hasonlo megtortenhet velunk, mert elunk az ideoologiai szabadsagjogunkkal.
    Vegre hasznosithatoak lesznek az uj stadionjaink, amiket mi epitettunk a mi penzunkbol a mi kiirtasunkra!
    De a tortenelemben emlekszem, h voltak a katolikusok reszerol nagy nepirtasok! Vallashaboruk!
    É es D-Amerikát kiirtottak, Afrikábol is aki tulelte rabszolga lett, de a Kozelkeletet is keresztenyhordak gyilkoltak esraboltak vegig, ha a kereszteshaboruk szazadaira gondolok….
    A papasag 1000 eve meszarolta a mas nezetueket, de a keresztényeket is!
    Korábban engem es a csaladomat is kivegeztek volna, szoval koszonet az o1g-diktatura ideiglenes turelmeert!
    Ha szerencsem van, en elobb szenderulok orok nyugalomra, de a gyerekeim veszelyben vannak!
    Megtanitom, hogyan legyenek olyan nihilista konformistak , mint o1g, es ha kell, legyenek vakbuzgo katolikusok, v orbanistak!

  • Jani:
    „Ha gondolkodnál is, és nem mindenáron a műveltséged akarnád fitogtatni, akkor rájönnél, hogy a lutheri (kettős) predesztináció nem erkölcsi, hanem teológiai kérdés. Ugyanis, a megigazulásról, pontosabban az isteni (kegyelemről) megbocsátásról szól”

    Ha tudna olvasni, akkor feltünt volna Önnek, hogy Calvin kettős predesztinációjáról (amit egy kicsit ismerek) írtam, és nem valamilyen lutheriről)amitől sajnálatos módon még nem hallottam).
    Calvin szerint ha Isten igazságos lenne, akkor kivétel nélkül minden ember a kárhozatra jutna; Isten azonban az embereket már a születésük előtt kijelölte kárhozatra vagy üdvözülésre, és ezen semmiféle jó vagy rossz emberi cselekedet nem változtathat. A jó ember nem azért üdvözül, mert jót cselekszik, hanem azért cselekszik jót, mert az Úr üdvözülésre jelölte ki, a rossz ember nem azért jut kárhozatra, mert rosszat cselekszik, hanem azért cselekszik rosszat, mert eleve kárhozatra lett kijelölve. Nem lehetségesek érdemszerző emberi cselekedetek.
    Nos, ha Ön szerint egy keresztyén ember számára a kettős determináció léte vagy nem léte nem erkölcsi, hanem valamiféle „elvont, ceremoniális” kérdés, akkor homályosítson már föl, Ön szerint mi az erkölcsi kérdés a keresztyének számára?

  • Kedves talalom, nem nevezném magam ateistának, de a költőhöz hasonlóan úgy vélem, hogy…
    „Az meglett ember, akinek
    szívében nincs se anyja, apja,
    ki tudja, hogy az életet
    halálra ráadásul kapja
    s mint talált tárgyat visszaadja
    bármikor – ezért őrzi meg,
    ki nem istene és nem papja
    se magának, sem senkinek.”

  • jani
    2019 december 2
    4:04 de.

    éljen miklósbácsi

    és amit te írtál, az egy merő hülyeség…

    én például az ezüst biliben hiszek tele lötybölve és az illata kezeli a janika hülyeségeit… csak ügyesen kell alkalmazni

    bruhahaha

    van más hitem is de azt nem írom le mi és milyen, mert a Cenz Ura viszketegséget kapna tőle

  • Bebdegúz79!

    Igazad van az a helyes,ha egy normális országban szabad vallásgyakorlat van,szerencsére nálunk jó pár éve:keresztények,zsidók,de még az itt élő tisztességes muszlimok is gyakorolhatják a hitüket,ami ugye régen és a rendszerváltás előtti években egyáltalán nem volt természetes!
    A komcsik alatt üldözés volt,majd később a szociknál már burkoltabb megkülönböztetés (esteleg egy állásinterjún,vagy munkahelyen….)
    Persze ma az ateistákat sem bántja senki,az ő dolguk,hogy Isten helyett a pártjaikhoz imádkoznak……a földi életükben sokaknak bejön rövid távon,hogy mi lesz később,,azt majd megtudják,tapasztalják!

  • KOVENDEG;

    Soroltal tobb nehany emberi kegyetlensegek eseteit, ugy a vallasok ellen, mint egyben a vallasok altal is.

    De elismerned hogy mind az miert tortehetett ???

    Legyunk oszintek es ismerjuk el, ha mar eddig mentunk az emberilenyek kegyetlensegein.

    Tagadhatatlanul az emberi leny ezen a Foldon a LEG kegyetlenebb, veresebb, pusztitobb eloleny!!!

    Egyettlen ragadozo, husevo allati faj nem pusztitja a sajat fajat. Nem vadassza, nem gyilkolja.

    Csupan az emberi-leny amely pusztitja az egesz bolygonkat, a Foldet, teljessegeben. A termeszetet, az athmosferat, a tengereket, minden elolenyt, allati es novenyi fajokat, sot meg sajat embertarsat is.

    Mind a ragadozo allatok vadsznak mas elofajokra taplalekukul.

    Az emberi leny pusztitja sajat embertarsait, de nem letfentartasa celjabol mint a ragadozo allatok.

    Az emberi leny egyedul, amely csupan cel es ok-nelkul pusztit mindent, sot embertarsat is.

    Sajnos azon semmi nem valtoztatott soha.

    Tehat mind az NEM biologia okokbol torternik, csupan gyarlo bonozesenek, gonoszsaganak az eredmenye !!!!

    S az a leg-szegyenletesebb abban.

    Na es azert kit vagy mit vadolnal, s ki vagy mi fog valtoztatni azon ???????????????

  • Ja és Bendegúz79!

    Ma sem az iskolákban,sem a munkahelyeken nem kérdezik meg,hogy ki hívő és ki nem…és az önéletrajzba sem kell beleírni!Magánügy!

  • Boda!

    „Az önkormányzati pesti választási győzelmüknek sem biztos,hogy 5 évig örülhetnek…….a hatalmat nem elég megszerezni,el is lehet veszíteni….!”

    —————————————–
    Álmodik a nyomor? Ezt szinte mindennap leírod, ebből arra következtethet bárki, hogy folyamatosan ezen agyalsz, mert képtelen vagy beletörődni Karácsony és az ellenzék győzelmébe – vegyél nagy levegőket, igyál kicsit több vizet, és nézz még több barom sorozatot a tévében, hátha csodát tesz veled! A „Megtört szíveket” vagy mi a fenét akkor is adják ha akárki a polgi, nincs min keseregned! Egyébként az ellenzék nem pusztán „Pesten” nyert, menj kicsit kijjebb, távolabb, jó néhány eddig masszív fideszes nagyvárost sikerült bevennie – na most szaladj ki egy újabb sörért, rád fér!

    Ami a hatalom elvesztését illeti, ezt vedd a vezéredre nézve egy eshetőségnek szemmel láthatóan megroggyantak!

  • Boda Marcsi
    2019 december 1
    4:30 du.

    „A reklám alatt!
    Besancon: én csak kisdobos voltam,úttörő,KISZ tag már nem (sikerült valahogy megúsznom)és természetesen párttag sem(noha abból annó előnyöm származott volna!),én megvártam,míg a képességeimmel,végzettségemmel érvényesülök…”
    ——————————-

    Kedves Boda, nagyon örülök az önvallomásodnak, de nem értem miért is címezted nekem a fenti hsz-t ? Én nem kérdeztem, hogy mi voltál, és mi nem voltál, hogy jutottál a „zsíros állásodba” milyen oskolát végeztél, és mivel érvényesültél? Nyomát sem látom, hogy írtam volna neked, így lehet, hogy mindez másnak szól?

    Szóval, hidd el, itt mindenki, – még én is – nagyon jól ismerünk téged, nem kell tehát az ünnepi gyónás, vagy ahogy Zsófi mondaná, „ne riszáld magad!” pontosan tudom / tudjuk ki vagy!

  • Kővendég

    Mivel az eleve elrendelés Isten hatalmában van – ezért teológiai kérdés. De igazából – szerintem – nincs szükség a megértésére. Elég, ha jól be tudjuk illeszteni a Biblia egyéb tanításai közé, mert azok döntik el az értelmét.

    Földi életünk célja, hogy nyilvánvaló legyen, hogy milyen lélek lakik bennünk. Ehhez van szabva a sorsunk, a próbatételeink és a jó-cselekedetekre való alkalmak is. Az adott körülmények közt mindig meghagyva, hogy szabad akaratból dönthessünk. Bizony, mert e’szerint lesz az ítéletünk is.

    A kérdés igazándiból az, hogy Isten képes-e olyan embert teremteni, amelyik rendelkezik olyan szabad akarattal, hogy döntéseiért maga viselje a felelősséget. Én csak gyanítom, hogy nem minden a génjeinkben és a körülményeinkben van megírva. Szerintem Isten tud ilyen autonóm szabad akarattal rendelkező embert teremteni, ami persze nem zárja ki, hogy mindent előre tudjon.

    Egyébként bevallom, sose szoktam Kálvint és Luthert keverni. Csak most. Egyszerűen azért, mert – ugyan időnként olvasok róluk – de társalgásaim során a hétköznapi életben gyakorlatilag soha nem kerülnek szóba. Ami újat a protestánsok erkölcsi értelemben hoztak az, hogy a papok házasodhatnak, megjelentek a női lelkészek és magánügy lett náluk a házassági elválás. Ja, és két szín alatt áldoznak, (de az utóbbi már ceremónia.)

  • O1G666!

    Nem tudom maga hol is élt?….én születésem fogva itthon,és amit írtam igaz volt,és a mai normális helyzet is igaz!
    Természetesen voltak anno vallásháborúk: keresztes hadjáratok,senki sem tagadja,de ugye ilyen messzire nem kéne visszamenni,és akkor sem maga,sem a családja nem élhetett,meg ugye a cikk sem az őskorról szól…..

  • BODA MARCSI Dec.2,12;57 du. soraira;

    A maguk ottani varosi valasztasaik utan, nem igen mondhatnak a „baloldal le-egeset”.

    Habar nem vagyok tudataban elveik reszleteivel, hogy mennyire ‘balosak’ lennnek az eggyesult varosi gyozyesek.
    Hasonloan, kepessegeik is igen rejtelyes.

    De a varosi valsztasaik atlag eredmenye azt bizonyitja ,hogy a szavazo lakossag meglatasai es velemenyeik valtozoban vannak.

    S 23 varos vezetoi kozzul 10 et megnyertek.
    Az nem tulsepro gyozelem, de mindnek dacara „gyozelem”.

    S a LEG-jelentosebb abban ,hogy az mi trend-et (iranyt/hajlast)mutat a szavazok meglatasaiban.

    Nem sokat tudok Karacsony-rol, emlekszem a Parlamnti valsztasok idejen a vagyon-elkobzast emlegetett.

    S a Zugloi parkolasi botranybol nem tudom hogyan mosta ki kezet.
    De mivel fiatal egyen, s a szavazok zomei is egyre a fiaralbbak, akik mind hajlamosak mindeg barmi ujjabbat probalni.

    Annak altalanos elemzese inkabb azt mutatja, hogy a regi, elcspelt szloganok ismetlese nem igen megnyero a tomegek alatal, akik mind valami elohaladast es modernebb modszereket ohajtanak.
    Az az emberi remenyek vilagegyetemes osztonei.

    Nekem itten az mind ugy szaglik, ha a jelen allamhatalom a regi elveihez ragaszkodik, kevesebben fogjak majd ohajtani rendszerenek ismetleset.

    Nem josolom azt, az nem szokasom, de az emberi termeszet az egyetemes es itelheto a folyamatokbol !

    Egyszerubben mondva, Orbaneknak uj-gatyara lenne majd szukseguk.

    Persze mind attol fog majd fuggeni, hogy Karocsonyek hogyan produkalnak, s hogy Orban latja-e az irast a falon es hajlando vagy kepes-e valtoztatni jovobeli mukodeset.

  • Kővendég! Nagyjából…

  • Marcsi nevű gyermeteg asszony!
    (11:31 és 12:57)

    Nem magához szólottam – kedves… Az pedig, hogy a maga monogramja azonos* a Borbás Marcsi névre hallgató politikai celebére, lehet csupán a véletlen műve – bár az Ön hozzászólásait elnézve, melyek buta hadakozásait, vagy inkább vagdalkozásait általában inkább kerülni igyekszem, mintsem reagálnék rájuk – még az is lehetséges, hogy ez az azonosság mégsem véletlen, azaz N.O.; vagyis „nomen est omen”… – Sőt még az is Marcsi is… – Ajvéééééé !…

    .

    .

    * Apropó, B.M.: Mondja ez a monogram még magánál is, csak úgy véletlenül nem a Marcsi trollokat foglalkoztató minisztériumra utaló szemfüles rövidítés ? 😀

  • Jani 9:17

    Elfogadom. Véleményem nem volt mindenre kiterjedő…

  • FRONTIMBRAS!

    Én figyelemesen elolvastam a hozzászólásait(igaz az elsőt csak később)és tudomó,hogy főleg Borvás Marcsiról szól a második…de ugye az elsőben két Marcsit emlegetett: másik egyértelműen én voltam!Ezt a sértegetésivel alá is támasztotta!
    Az egy dolog,hogy maga egy elvakult fanatikus baloldali,de tagadni,hazudni is megtanult többiektől…..(a pártjaiktól)
    Nos ne nézzen hülyének ,hála az égnek még normális vagyok,és abszolut nem érdekel a véleménye,a sértegetése,ugyanis nincs azon a szinten…..hogy megsérthessen,se fejben,se jellemben,és
    ugye csak magát égeti!!!!!!!
    Na részemről ennyi!

  • Kedves Mindenki!

    FRONTIMBRAS-ról Karácsony Gergely jutott eszembe,az utóbbi ugye nem emlékszik arr,hogy az előző napon,sőt órában mit is ígért…..(szóban és írásban a választóknak),az előbbi F.meg,hogy előző nap mit is írt…..
    Mind FRONTIMBRAS,mind Karácsony kissé amnéziás,és jellemtelen,mert még utólag tagad,ködösít is……
    Na itt az élő példa arra,hogy az idősek többségének van esze,memóriája és jelleme!
    Talán csak nem rokonok,vagy „munkatársak” a fentiek?…..
    Na nem kell válaszolni,hangosan gondolkoztam,amit le is írtam!

  • To Whom It May Concern:

    Teljesen egyetertek Kővendég-gel (2019 november 29,5:18 de.), hogy „.. van ám ma is keresztényüldözés Magyarországon”, raadasul meg velemenyuk is mereszel lenni:

    „Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyház elnöke, nemzetközi konferencián mutatta be azt az egyházak fölött álló nyilatkozatot, amelyben a “keresztény szabadság” fogalmával való visszaéléssel szembeni ellenállásra szólított fel. .. Ez az első olyan ismert átfogó Nyilatkozat, amely az Orbán-rezsim hamis “keresztény” frazeológiája, a kereszténységgel, a hittel való visszaélésre és a rendszer kereszténységgel ellentétes gyakorlatára hívja fel a figyelmet.”

    https://nepszava.us/ivanyi-gabor-ellenallasra-szolit-fel-a-kereszteny-szabadsag-neveben-valo-visszaelessel-szemben/

    https://www.facebook.com/events/429791401266361/

  • Bendegúz79!
    Orbán gratulált az új győzteseknek,és mindaddig biztosította őket a kormány együttműködéséről,támogatásáról amíg több a választóknak tett hasznos igéreteiket az ellenzékiek betartják….
    Ha nem,akkor a becsapott emberek(köztük több,sok baloldali..)fogják
    meneszteni az ellenzéki győzteseket!
    Orbánnak nem kell „gatyát”cserélni,legfeljebb a csaló ellenzéknek,akik esetleg be fognak csinálni……
    Na elhiheted nekem,én itthon élek,látok,hallok,tapasztalok….!

  • Amúgy csak mellékesen: az utolsó 4 ciklusban ismét a Fidesz győzött….és marad 2022-ig
    2006-van Gyurcsány (őszödi beszéd..)megbukott,2008-ig Bajnaival kihúzták……de akkor végleg megszüntek…-sajnos nem tüntek el,de ugye manapság erősen kisebbségből uszítanak!
    Mindezt a „reménykedő esélytelenek” kedvéért írom!
    Na pá.jó filmet nézek!

  • Helyesbítés!

    Bajnai 2010-ig próbálta helyre tenni az országot…..,ami nem sikerült…!
    A lényeg,hogy azóta mi van,és mi is lesz?……

  • Boda Marcsi
    2019 december 2
    4:55 du.

    Ha csendben maradtál volna, egyesek még azt hihetnők hogy van eszed.

  • SzandiMandi
    2019 november 28
    12:53 du.

    A káderirodában:
    -Mondja elvtárs.Volt maga partizán?
    -Nem, de már készül róla a papír…

    /Hofi/

  • Jani:
    „Mivel az eleve elrendelés Isten hatalmában van – ezért teológiai kérdés.”

    Szerinted teológiai kérdés.
    Mt 10.29-31 – de egy veréb sorsa, vagy néhány hajszálunk kihullása, ugye azért szerinted se teológiai kérdés? 🙂

    Jani:
    „Ami újat a protestánsok erkölcsi értelemben hoztak az, hogy a papok házasodhatnak, megjelentek a női lelkészek és magánügy lett náluk a házassági elválás.”

    Szerintem azért a reformáció ennél erkölcsi értelemben is jóval több változást jelentett.
    Csak részkérdés, de zerinted r.kath. papok cölibátusa vajon alapvetően erkölcsi, avagy inkább egyháztörténeti és kánonjogi kérdés? Szerintem sokkal inkább a két utóbbi. (Nyilván tudod, hogy a római katolikus anyaszentegyház részegyházaként működő görögkatolikusoknál a papok – a felszentelésük előtt – házasodhatnak.)

    Hát, nyilván még el tudnánk vitatkozgatni ilyesmiről, de legyünk némi kímélettel a többiek iránt, javasolom, hogy – nézeteink fenntartása mellett – rekesszük be erről folyó eszmecserénket.

  • BODA MARCSIhoz 12/2, 9;21 d.u. soraimhoz;

    A maguk mai hireben volt, hogy meg az ellenzek is elcsodalkozva azon hogy a Fidesz-KDNP tobbsegu Parlemntjuk planari bizotsaga elfogdata es napirendre tizte a „global-warming” vagy „klima-valtozasi” javaslati ugyek vitait.

    Karacsony kezdte azt a fovarosi tanacs ulesen a mult heten.

    S most azt a Fodesz-KDNP minden ellenzesek, vitak nelkul napirendjere tuzte.

    Olvadoznak, vagy logokakra ebredtek ????

    Politika nem elenzekeskedes, hanem wgyutmikodesek !

  • Fortimbrasz
    dec.3. 6:51

    BM.és Marcsi egybeesésekből már-már 1 lajstrom áll rendelkezésre:

    a Borbás Marcsi,
    a Boda Marcsi, na meg még az Interpol körözte, és elkapott csaló
    Bróker Marcsi is …

    Mind Marcsi és B.M. – Hát lehet ez véletlen ?

  • Málnaszőr és
    Fortimbras !

    Tessenek mondani, ez az önbecéző névhasználat náluk, éppenséggel

    nem az . ö n t ö m j é n e z é s . egy-egy speciális esete,

    amikor az 50 éves Borbás, a 70 éves Boda és a 80 éves Bróker

    Marcsi anyó, magát még ma is a baba-korabeli. M a r c s i .

    becenevén szólíttatja ?

    Persze lehet az is, hogy részükről ez csak valami érthető

    visszavágyódás a gyerekkor tiszta és egyenes, akkor még nem

    hazug világába… 🙂

  • Ezen megjegyzesem nem a „kersztenyek uldozeserol”, hanem inkabb a Keresztenyseg gyakorlasarol lenne.

    Mivel nehanyan vitaztak a del-budai szuper-korhaz elkepzeleseit, hat talan a kovetkezok aktualis lehetne.

    A Szent Jamos Korhaz (nem is tudom hogy hol talalhato az Pesten), de a „24 ora” kozli a korhaz karacsonyi remneyeit.

    Nagyon boldogan vennek, HA a joszivu adakozok Karacsonyi ajandekaikal segitenek a raszorulo korhazat.

    A LEGsziksegesebbek amit kernek:
    plasztik keszthyuk,
    WC papir,
    tisztito szerek,
    WC ulokek,
    papucsok,
    ho-merok,
    vernyomas-merok,
    microwave es jegszekrenyekre is nagy szuksegeik vannak.

    Talan a sok joszivu adakozok inkabb segitenek a varosuk egyeszsegi szuksegleteiknek a kielegiteset ,mielott esznelkul probalank szorni a dolgozo, termelo adofizetok penzet a nagyon szuksegtelen pazarlasokra ?

    Na majd talan meglatjak hogy kik lennenek hajlandok arra.

  • Geyza (Boda Máriának):
    „Ha csendben maradtál volna, egyesek még azt hihetnők hogy van eszed.”

    Rosszindulatú vagy. Vedd tudomásul, hogy Boda soha nem törekedett rá, hogy a KMH fórumának olvasóit ebben a kérdésben megtévessze!

  • Kővendég
    2019 december 4
    9:45 de.

    Geyza (Boda Máriának):
    “Ha csendben maradtál volna, egyesek még azt hihetnők hogy van eszed.”

    „Rosszindulatú vagy. Vedd tudomásul, hogy Boda soha nem törekedett rá, hogy a KMH fórumának olvasóit ebben a kérdésben megtévessze!”

    ——————————————–
    Igaza volt Aczél Gábornak, miszerint „tagadom, hogy B.M ostoba” – igaz te már akkor is aggódtál, hogy a címzett nem biztos, hogy megérti ezt a „bonyolult kitételt!”
    Ez, a második replika (is) telitalálat – bár ezt sem biztos, hogy érteni fogja!

  • Málnaszőr,Kővendég!
    Nagyon „viccesek” voltak….
    Talán a saját köreikből mazsoláztak? ….ahol voltak akik csaltak,hazudtak és menekülniük kellett (ma is vannak ilyenek,akik nem munkából élnek!)
    Én egész életemben becsületesen dolgoztam,nem csaltam,nem csaptam be senkit és ugye menekülnöm sem kellett (mint itt az egyes”ismerőseiknek”..) és ezután sem kell,nem úgy mint majd egyes
    szélhámos,csaló baloldali politikusnak…….
    Amúgy a „szellemességük” tiszteletlenségük lenyűgöző,jellemző!
    Na pá bunkók!

  • Amúgy voltak,vannak és lesznek olyanok akik sajnos nem kerültek,kerülnek börtönbe,de ugye a népharagot nehéz megúszni…..
    Majd írják meg az ezzel kapcsolatos híreket,pláne ha olyan körökben mozognak……!

  • Kővendég 2019 december 49:45 de.

    Bravooo! Ezert a kommentert jottem ma ide 🙂

  • Szíriában,Homsz másnéven Aleppó városában a keresztények nem voltak semmilyen pártnak a tagjai.Nem is üldözték őket.Az iszlám „hős harcosai”egyszerűen kiirtották Őket.A megmenthető sebesülteket Izraelben a Cfáti Ziv kórházban izraeli(zsidó) orvosok kezelése mentette meg.Ezért aztán még a Pápának és a Borbás Marcsinak sem kellett turbékolni.Egyiptomban a Koptokat is terror alatt tartják és sok halottat gyártottak le közülük.Nem a kommunista párttagságuk vagy karrierjük miatt. Egyébként Borbás Marcsi infantilis főzőcskéivel jobban elszórakoztat a Duna TV-ben mint a politikai analfabetizmusának hirdetésével.

  • na, kérem, nincs új a nap alatt.

    mind1, mi a cikk témája, mind1, ki a szerzője, az elbodásodott hozzászólók – élükön a névadóval – mivel részben képtelenek felérni a szerzők színvonaláig, rossz esetben még mondani valójukat sem értik meg, a hivatkozásokat értelmezni sem tudják, hát jó fideszesként szellemi visszamaradottságukat azzal palástolják – érvek, vitakészség és ismeretek híján -, hogy sértegetnek, mocskolódnak, személyeskednek, odaköpnek a (mentális) asztalra, majd büszkén kivonulnak.

    ha egy bonobo megtanulná a számítógép és az internet kezelését, ő is tudna ilyen színvonalú hozzászólásokat írni.

  • Boda Marcsi
    2019 december 4
    2:53 du.

    Ön azt mondja:
    „Én egész életemben becsületesen dolgoztam,nem csaltam,nem csaptam be senkit és ugye menekülnöm sem kellett ”

    Még ha ez így is volt, öreg korára viszont támogatja teljes agynélküliséggel azokat akik lopnak a magyar emberek vagyonából minden egyes nap milliárdokat, csalnak és hazudnak ennek illetve a hatalmuk megtartása érdekében nagyüzemi fokon. Azaz Ön mégis csak cinkosa ezen emberek tevékenységében. Vagyis ön ugyan úgy lop, csal és hazudik gondolkodás és megbánás nélkül folyamatosan azzal, hogy kiszolgálja őket. Ja és ön abban is erkölcsi fertőzésben cinkos, hogy egy olyan pártnak és rendszernek szorít agy nélkül amely csak azért is elindít egy parázna és család szentségét romboló polgármestert, és nem hátrált ki mögüle soha sem. Még egyszer le ne merje írni, hogy nem lop, nem csal, nem hazudik mert folyamatosan olyanokat támogat akik viszont kétkézzel és talicskával lopják a nemzeti vagyont, a közmédiában hazudoznak és szétcsalják a magyar jogrendszer minden elemét. ÖN ugyan ez dettó.

  • „talalom” javasolta elobbi hozzaszollasaban: ” ontsunk tiszya vizet a karthak kozze…” mert a klerus sem volt boldog amikor az egyhazi vagyonokat a part-allam elkobozta.

    Igen, az egyhazaknak volt sok vagyonuk. Fokent mezogazdasagi ingatlanok.
    Ami maga ,nem csak a dolgozoinak nyujtott megelhetesi lehetiseget.

    Hanem a vagyonok jovedelmeibol tartottak el az egyhazakat.
    S az egyhazak nem csak papokat, puspokoket, bibirosokat DE MIND a nep-iskolakat, jozep-iskolakat, polgari0-iskolakat, gymnaziumpokat, egyetemeket, korhazakat, arvahazakat, stb. tartottak fenn annak jovedelmeibol.

    Nem minden jovedelem a katedrelisok epitesere ment am. Sot azok regen a kozep-korban epultek.

    Amig az allam el-nem-kobozta mind az egyhazak tulajdonait, magyarorszagon mind az csupoan az egyhazak alatal letezett.

    Hasonloan volt am a partnak is vagyona !!!
    Ingatlanok es kulombozo ipar-agak.

    Mit gondolt, mobol tartottak el a partot, a part-vezetoket, part-koltsegeit mibol fizettek?
    Mind a pat-neveloket, zakatolokat,part-propaganda-hepezet koltsegeit, a felvonulasokat, unnepeik-koltsegeit, part-felvonulasokat, a pert-vezetok nyaraloit es vadaszatait, stb. stb.?

    A part ugyan azon modon mukodott mint az egyhazak. Csupan a felszinti dolgok voltak maskent elnevezve.

    Miert csak a magyarok kepzeltek el ,hogy a vilagon semi nem kerulhetett volna penzbe ?

    De mondana kerem, hogy mi lett a part-vagyonaival ???

    Kinek a tulakdonava lett mind az ???

    S mive lettek mind azok a foldet-munkalok, videki foldmuvesek? Mive lett maga a lakossagot taplalok elete???
    Miert ment minden kudarcba, s ma minden az adofizetok penzebol tanogatva ?????????????????

  • Kővendég

    Egyébként, ügyesen elterelted a szót a hiduk, de leginkább a muszlimokkal való együttélés nehézségeiről.

  • Jani 6:29: Képzeld,a hinduk,meg a muszlimok meg a keresztényekkel való együttélés nehézségeiről sápítoznak.