Az orbáni köznevelésről

2019 december 1 11:45 de.69 hozzászólás

Gondolom, mindenki – de legalábbis sokan – látta Pink Floyd: the Wall c. oktatáspolitkai kritikáját. Nos, kétségtelen, ez lehetett előtanulmány az orbáni oktatásrombolásnak. Mert hát, minél képzetlenebb a jónép, annál könnyebb megvezetni azt. Orbánnak kétségtelenül lebutított tömegek szolgálják az érdekét. Még agymosásra sincs szükség, hiszen az idejekorán egyenfejekbe betáplált egyentudás, egyenértékrend eleve sikeressé tesz egy autokrata vezetést. Márpedig egy serdülő elme igencsak fogékony a betáplált eszmékre, méghozzá kritika nélkül.

Nos, ez eddig leginkább az oktatás kimenetére vonatkozott, de hála ártunk és ormányunk köznevelési rögeszméjének, már a bemenet is óvó gondoskodás alá kerül.

Lássuk a köznevelési törvény vonatkozó passzusát.

Nkt. 2019/06 45.§(8) : „ A hivatal gondoskodik az óvodai nevelésben részvételre kötelezettek és a tankötelesek nyilvántartásáról, a nyilvántartásból adatokat közöl a területileg illetékes kötelező felvételt biztosító óvodák, iskolák fenntartói számára. A felmentést engedélyező szerv hivatalból, valamint a hivatal jelzése alapjánelrendeli és felügyeli az óvodába járási kötelezettség és a tankötelezettség teljesítését, a szakértői vizsgálatokon való megjelenést.”

Nem, kérem, ha a kedves szülő elsőre nem érti, miről is van szó, nem diszlexiás, csak a jogszabály szövegének készítője nincs tisztában az alapvető követelményekkel, vagyis, hogy a norma szövege legyen világos, és közérthető. No persze, lehet, hogy ez nem is volt cél.

Haladjunk. Az Nkt. 8. § (2) azt mondja ki, hogy : „ a gyermek abban az évben, amelynek aug. 31. napjáig a harmadik életévél betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.” Semmi olyan, hogy kötelező, csak tény, és annyi. Slussz, passz, részt vesz, és kuss van! Ugyanez vonatkozik a hatodik életévét betöltött gyermekre is, aki tankötelezetté válik, és ezt a kötelezettséget iskolába járással teljesíti. Slussz, passz, teljesíti, és kuss!

Ennek értelmében a Nkt. 72. § (1). /b a szülők kötelezettségévé teszi a gyermek óvodai nevelésben való részvételének biztosítását, a tankötelezettség teljesítését. Hogy az alany – azaz a gyermek – erre alkalmas-e, um. iskolaérett-e, közösségképes-e,senki felsőbb nemiszervet nem érdekel. Ám ezért van ennek eldöntésére hivatal, csak éppen nem világos, hol és mi, valamint az sem, kit és miért lehet felmenteni az említett kötelezettségek alól. Mert hát a vonatkozó paragrafus megint kellő képpen értelmezhetetlen. Nkt. 8. § (2) a felmentést engedélyező szervről szólva kimondja, hogy „ …a szülő – tárgyév május 25. napjáig benyújtott – kérelme alapján, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a kormány rendeletében kijelölt szerv (hogy ez ki a franc, nem definiált) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja „. Az iskolaérettségről szó nem esik, pedig talán nagyobb gond, mint az óvodai foglalkozásokon való részvétel elmaradása.

A 2011-ben megalkotott köznevelési törvény még tartalmazott ilyen liberális, testet-lelket mérgező jogokat, mint a tanszabadság, a szülői jogok, a tanulói jogok. Mára már az orbáni oktatási folyamatok értelmében ezek feleslegessé váltak, mint ahogy az önálló gondolkodásra képessé tevő nevelés is. Az egyenállamosítás megszüntette a pedagógiai szakmai intézményeket, felszámolta a tantervi szabadságot, a tankönyvpiacot, visszaállította a tanfelügyeletet, és a szülői jogokkal, valamint a hozzá kapcsolódó intézményi jogokkal egyetemben mindezt átadta a teljesen inkompetens Oktatási Hivatalnak, ami ráadásul minden szakmai hozzáértés nélkül hivatott a felmentés engedélyezésére.

Látható, hogy az orbáni elvek szerint elég törvényben rögzíteni az állam mindenhatóságát az oktatás területén is, az intézményi jogok, a pedagógusok, szülők és tanulók jogosítványai le vannak szarva. Igaz, kötelességeik rögzítése elkerülhetetlen, azok megszegése meg nem maradhat büntetlenül, de ez az apróság könnyen megoldható. Elég, ha jutasi őrmesterek, vagy katonatisztek számára engedélyezik a pedagógusi munkakör betöltését.

A katonai szabályzat beépítését, valamint a fogdák kiépítését az iskolákban apránként is be lehet vezetni.

69 hozzászólás

 • Mit vagytok úgy oda!
  Én egyritka ellenpeldát is tudok!
  Jogirokonságbol adodoan ismerek egy habzoszáju véreskezű o1g-fanatikus álpedagogust , aki 50 éves koráig még – évet sem tanitott, mert 3,5 évente naptárszerűen potyogtatja a gyerekeket. 3 év gyes, felev (elvilég) munkaviszony ,(amit nyáriszunettel, vagy azon tul betegszabadsaggal tolt.)
  A lenyeg, h a ģyerekekse bolcsibe, se oltasra nem mentek! Talán a szukseges ovodai szolgalatot valamilyen szinten…
  Persze a gyerekek szellemileg, beszédileg is elmaradtak, plusz a o1gmajmolas megy odahaza.
  Ilyen esetekben talán valamennyit segitene a rendelet! De ez csak kirivo eset.
  Szegeny nyomorulták!

 • Háborús időben szükséges egy erőskezű irányítás, de akkor is úgy, h teljeskoru felelosseget kell vállaljon egyetemlegesen a vezetői garnituraval utolag!
  Háborúk közötti időszakban (mint most is) a diktaturanak nincs helye! Demokratikus modon a laķossagot teljeskoru informácioval kell ellatni pro es kontra, h doñteskepes lehessen fontos dolgokban!

 • We don’t need no education
  We don’t need no thought control!

 • Van egy, a fentieknél régebbi törvény? rendelet? ami szerint az általános iskolásoknak kötelező 16 óráig az iskolában maradniuk. Ez alapesetben annyit jelent, hogy a hatéveseknek is napi 8 órai műszakot kell teljesíteniük, a közlekedési időt nem számítva.
  Régen ezt iskolaotthonos oktatásnak nevezték. Amikor a fiam iskolájában be akarták vezetni, felháborodtam. Érveltek: dehát nem kell otthon leckét írni, elég, ha hetenként hazaviszi a táskáját a gyerek stb.
  Afenébe! Szóval az összes “nemszeretem” munkát – főzés, mosás, takarítás – végezzem én, és még az a “jutalmam” sem lehet, ahogy nyílik az esze. Különben is mi a csudáról beszélgessek vele, ha azt se tudom, mit csinál egész nap, hol tartanak környezetből, mit nem ért a számtanból?
  A helyzet romlott: az unokámnak már kötelező 16-ig bennmaradnia, sőt ha szakkörbe is jár, az is csak 16 után kezdődhet, akkor is, ha az iskolában tartják. Ja, és leckét is kap mindig, legalább hétvégére.
  Mivel az agglomerációs faluban csak egy penetráns színvonalú suli van, Pestre hordják, így legkésőbb 7-kor el kell indulnia, és öt előtt nem ér haza. Szakkörnapon fél hétre. Ez azt jelenti, hogy napi 10-11 órás műszakot teljesít – hétvégére szívszorítóan fáradt: és akkor jönnének a “szorgalmi” feladatok.
  Megértem a szüleit: szeretnének neki olyan oktatást, amivel később boldogul az életben. (Ez már elemiben kéttannyelvű iskola.) Szerencsére egészséges, jókedvű kislány – de mikor jut ideje saját magára? (A gyerekeknek is szükségük van saját időre.)
  Ez elitiskola: de a kormányerő köznevelési elveit, meg finanszírozó hajlandóságát ismerve: meneküljön mindenki az “államiból”! Csakhogy: mi lesz így a nemzettel????

 • Jurásek Fábián Sebestyén

  Kedves nem kedves Ille István úr!

  Mint köztudott a “nyomor” és a sokszor hozzá szegődő primitív gondolkodás úgy kell a Te fajtádnak mint az élesztőnek a kenyér, mert akkor van miről siránkozni, van lehetőség problémát gyártani és van lehetőség megmentőt játszani. Természetesen a Te fajtád “A PROBLÉMÁT” sose oldotta meg, amikor lett volna rá lehetősége, csak életben tartotta segélyekkel… Nyomorult megoldás nyomorultaknak, de közben ti lehettetek a nyomorultak időleges “megmentői”. Dicső kor volt ez a számotokra! Ma más idők járnak:aki nem dolgozik a nyomorult lesz idővel… Most is csak arról regélsz, hogy milyen jó lenne, ha mindenki olyan buta lenne, mit szeretnétek. Csak remélni szeretném, hogy a mai magyar valóság nem ebbe az irányba halad…!

 • Ez a Járusek teljesen félreértette llle lstván írasat!
  Pont, h a kozoktatast siratja, s szeretne, h minel jobb lehetne!
  De szerintem csak direkt félre akarta erteni. De ez a marro gyűlolet miből táplalkozik?!

 • Jurásek F.S.! Kifejtené bővebben, miért jó az országnak, /nemzetnek, ha egy óriási munkatáborként működik, ahogy ezt a “köznevelési elvek” célzozzák?

 • Jurásek Fábián Sebestyén Érdekes amit írsz Ille “fajtájáról”.
  A butaság és a nyomor éppen a fidesz szövetségese. Ha jól láttam, éppen vidéken nyert a fidesz, ahol kevés az információ, nehezebb az élet, tanulatlanabbak az emberek. Aki azzal van elfoglalva, hogy enni tudjon, kevesebbet foglalkozik politikával. A két kiló krumpli a nyomorban tartott lakosság megvásárlására elég. Nem látom a probléma megoldását sem, csak mélyítettétek a szakadékot. A közmunkának nevezett rabszolgaságot csak a Te “fajtád” látja megoldásnak, éppen úgy mint a német futószalagokat is. Az embert csak értelmes munkával lehet munkára nevelni, amiből meg is tud élni.
  Ahhoz, hogy Kósa, Német, Novák és hát sajnos Orbán szavait valaki elfogadja, ahhoz kell a butaság és a vakság igazán.
  Persze az se baj, ha önzőn, nagyképűen és embertelenül gondolkodik, de ahogy itt olvasom a Te “fajtádat, azzal nincs gond. Tehát mondanivalód tökéletes, ha Ille a fideszes “fajta”, Te meg az ellenzék “fajtája” vagy. Így csak azt látom, hogy Illét elvakultan bántod, és kened rá a fidesz módszerét.
  Abban igazad lenne, hogy az Szdsz rendesen eltolta az oktatást. Ők viszont simán jóindulatú ostobaságból tették. A fidesz szándéka viszont tényleg a tömegek bután tartása, megtartva maguknak a lehetőséget a tanulásra. Az én “fatjtám” meg így látja. Az már csak hab a tortán, hogy az ország kirablásán már túlléptetek, Titeket már nem zavar, sőt, megmagyarázzátok, hogy nekik szabad. Hiszen Gyurcsány is lopott. Nem lopott. Akkor Demszky. Ő sem lopott. Akkor Czeglédy. Ő sem lopott, csak ráfogtátok, de nem sikerült. Nem baj, Mészáros akkor is lophat amennyit akar. Hát akkor inkább Ille “fajtáját”, mint a Tiéteket.

 • Ez is kapcsolódik valahol a “közneveléshez” :
  Le van szarva a múlt, éljen a pragmatizmus, pláne ha a megfelelő zsebekbe rengeteg csúszópénz áramlik:

  https://index.hu/kultur/epiteszet/2019/12/02/lehangolo_pusztitast_vegeztek_a_muemlekvedelmi_kozvagohidon/

 • Jurásek Fábián Sebestyén
  2019 december 2
  1:54 du.

  Mikor így olvasgatom a röfögéseidet, újra és újra meg kell hogy állapítsam:

  Nem HIBA, de BŰN volt hogy az MSzP bezárta a Viccházat.

 • Csak szólok:

  A magyar alsó-, közép-, és felső oktatási rendszer színvonala kb 40-45 éve folyamatosan romlik. Különböző kísérletek történtek de az egyik rosszabb volt, mint a másik. A sok évtizedes züllés mélypontja a magyarbálinti ostoba liberális oktatás-politika volt amit nehéz alul múlni-:)
  Ha valaki nem értené ill. félre akarja magyarázni: Nem a klasszikus liberális politika-, hanem a “magyarbálinti” oktatás-politika volt ostoba, illetve végzetesen káros. Károsabb volt mint a kádár-rendszeré, pedig az sem volt egy matyó hímzés-:)

  ps: Van rálátásom a rendszerre, nejem középiskolai tanárnő,oszt. fő.

 • Ferenc1.Tisztelettel megkérdezném akkor: vajon mi az oka,hogy 2002-ben – jelentős béremelés után – a tanárok hetente sztrájkoltak, mert 0,5 (FÉL) órával megemelték a tanórai időt, 20-ról 20,5-re (Tudom, hogy nem annyi a munkájuk, ahány órát tartanak.) Most meg 24 a kötelező, de az iskolában kell eltölteni a 40 órát – ha ezen belül helyettesítenek, nincs pluszpénz. A rabszolgatörvény évi elrendelhető 400 túlórája se annyira a multikról szól, mint a közalkalmazottakról: orvosokról, tanárokról stb.
  Nem gondolod, hogy az oktatási rendszer színvonala a tanárokon IS múlik?

 • Ferenct 2019 december 3 9:08 de.
  “A sok évtizedes züllés mélypontja a magyarbálinti ostoba liberális oktatás-politika volt amit nehéz alul múlni-:)…a “magyarbálinti” oktatás-politika volt ostoba, illetve végzetesen káros. Károsabb volt mint a kádár-rendszeré, pedig az sem volt egy matyó hímzés-:)”

  Csak kerdezek:
  Tudom, hogy tulzas egy ilyen nagyralatasu szakerto velos iteletet megkerdojelezni, de azert batorkodom megkerni, hogy kerjen mar a kedves nejetol valami komolyabb ervet arra vonatkozolag, hogy miert is volt olyan ostoba es vegzetesen karos a mgyarbalinti oktataspolitika, hogy ezt a nagyszeru fideszes vezetes kozel 10 ev alatt sem tudta rendbehozni. (Sot a leszakadas azota is toretlenul es meredeken folytatodik.)
  Hatha meg tudunk vilagosodni mi is vegre.
  Alazatos koszonettel…

 • A valaha volt második legrosszabb eredményt mérte a magyar tanulóknál a friss PISA-teszt.
  “A 2009-es csúcsponthoz képest a legutóbbi, 2015-ös mérésen történelmi mélypontot ért el a magyar tanulók teljesítménye, minden területen mélyen az OECD-országok átlaga alá kerültünk, a természettudományos és a szövegértési kompetenciák különösen nagyot zuhantak….a 2009-es eredményeknél még mindig körülbelül húsz ponttal vagyunk lejjebb, az oktatási átalakítások közben tehát romlott a tanulók tudása.”
  https://24.hu/kozelet/2019/12/03/pisa-felmeres-jelentes-oktatas-kozoktatas-eredmeny/
  Vajon mivel magyarazza ezeket az adatokat az elismerten szeles ralatasu Ferenct? (magyarbalint? esetleg soros?)
  https://hvg.hu/elet/20191203_PISA_2018_a_magyar_oktatas_stabilan_tartja_az_alacsony_szinvonalat

 • T.Ille Úr !
  A múlt században, mikor Önök “működtették” a tahó-kollaboráns rendszerüket, akkor is volt tankötelezettség, ami nem keverendő össze a közneveléssel…
  – Mivel akkor sem élt a felkinált ismeretszerzési lehetőségekkel, most élete alkonyán, ilyen random ökörségekkel él vissza ezen a jobb sorsra érdemesebb felületen…
  – Több külföldi egyetemen tapasztaltam a hazai diákok brillirozását, vagy olvassa el a – legújabb, az oktatási rendszerünkre nézve sikeres – PISA jelentést…
  – Olvasson sokat, – de könyörgöm ne írogasson…

 • Ferenct
  2019 december 3
  9:08 de.

  Osztán mi a bajod a “kádári oktatással”

 • Kenny
  2019 december 3
  4:26 de.

  semmi gond, én büszkén vállalom, hogy “fajta” vagyok. amúgy sejtettem, hogy a más “fajtáknak” túl színvonalas lesz ez az írás, jó, ha a kötőszavakat megértik belőle. jellemző, hogy Ferenct pl. a feleségén keresztül lát rá a rendszerre (gondolom, a kedvelt misszionárius póza okán), Boda meg hozzá se tud bajszintani.
  Jurásek nem számít, ő von Haus aus torzult szemléletű. a jövőben az ő hozzászólásait is ignorálom. ámbár a KMH hasznos hülyéjeként egész jól lehet rajta tanulmányozni a jobboldali agymosottak egyedfejlődési hiányosságait. 😀

 • O1G666
  2019 december 2
  5:14 du.

  honnan táplálkozik? a rossebb se tudja, de nagy a gyanúm, hogy a neveltetéséből, esetleg a sikertelen, frusztrált életéből, de az is lehet, mindössze csak nem bírta a mosást az agya. gondolom, nem fékezett habzású mosószert használtak nála.

 • Ille István Jó lenne, ha eljutnánk oda, hogy nem a cikket és az íróját gyaláznák, hanem vitába szállnának érvekkel a kormánypárt hölgyek és urak. Tetszett, hogy Boda asszonyság felháborodott, hogy Alex nem áll vele szóba. Gondolom Jókaival és Tolsztojjal is “vitába” szállna, mert Ő jobban tudja. Vajon tudja, hogy halottak?

 • Kenny
  2019 december 4
  9:57 de.

  vitázni, ezek? hiú remény. Boda csak azt tudja, ami a pártpropagandában írva vagyon. igaz, Jókairól és Tolsztojról nem szoktak írni, így hát nem vagyok biztos abban, hogy tudja.

 • slapaj
  2019 december 3
  4:38 du.

  ezzel csak az a gond, hogy a PSA-jelentés ugyancsak siralmas képet alkot pl. a diákság szövegértési képességeiről, ami jól érzékelhető a te képességeidben is. a tankötelezettség valóban nem keverendő össze a közneveléssel, de mivel neked sikerült, a PISA-teszt eredményének élő példája vagy.

  több külföldi egyetemen tapasztaltál – mit is? hogy jó a menza, és az ételmaradék kevés? mert kétségtelen, hogy jártál egyetemre, de max. takarítani, vagy moslékért 😀

  picinyem, ami az ismeretszerzést illeti, két diplomám van, három nyelven beszélek, és négy feleségem volt. van még kérdésed, kicsi huszár?

 • Géza

  Korrekció: A magyar oktatás színvonala csak a kádárizmus utolsó harmadában kezdett romlani.

 • Szandimandi

  A “magyarbálinti” oktatás mélységére az ultra-liberális oktatás erőltetése volt.
  Csak ismétlem: Nem a liberalizmussal van/volt baj, mármint a “normálissal”

  (A legmélyebb kéz csók: Feri)

 • úgy tűnik, a valóságról nem szabad szót ejteni, mert akkor nem marad hely boda és bendegizi szóáradatának

  kösz, de azért majd egyszer talán?

  bruhahaha

 • Ferenct
  2019 december 3
  9:08 de.

  Csak szólok:

  . A sok évtizedes züllés mélypontja a magyarbálinti ostoba liberális oktatás-politika volt amit nehéz alul múlni-:)
  Ha valaki nem értené ill. félre akarja magyarázni: Nem a klasszikus liberális politika-, hanem a “magyarbálinti” oktatás-politika volt ostoba, illetve végzetesen káros. Károsabb volt mint a kádár-rendszeré, pedig az sem volt egy matyó hímzés-:)

  ps: Van rálátásom a rendszerre, nejem középiskolai tanárnő,oszt. fő.

  ————————————

  Hát ekkora kompetenciával bizony nehéz is lenne vitába szállni! Nekem egyik közeli rokonom sebész, elég sokat mesél a munkájáról, tapasztalatairól – ennek alapján én mégsem merném az Ön sérvét megoperálni, sőt véleményt sem mernék mondani egy, már lezajlott műtétről! Példának hozom még a saját nővéremet, aki szintén középiskolai tanár és osztályfőnök volt egy budapesti gimnáziumban, egészen a 2016- ban bekövetkezett haláláig tanított, ám merőben más állásponton volt mint Ön. Nem lenne egy hátrány, hogyha részletezné, miben is látja Ön – illetve a kedves felesége a “magyarbálinti” oktatás ostobaságát és káros mivoltát mivel a kijelentéseinek ilyen formán semmi értelme, ha csak kinyilatkoztat, de nem támasztja azt alá semmi kézzelfogható érvvel!

 • Bár Ferenc1 nem méltatott válaszra, úgy látom: itt alapvetően két felfogásról van szó a nevelés-oktatás ügyében is. Az egyik szerint a nevelés célja, hogy szófogadó legyen a gyerek, aki nem merészeli egyetlen felnőtt szavát se kétségbe vonni, és betűhíven visszaböfögi a tanítottakat. Csak akkor szólal meg, ha felszólítják, és akkor sem kérdez, kizárólag felel – vagyis felmondja, amit a “felsőbbség”, a tanár elvár tőle.Ebben a rendszerben az iskola belügye, mi történik ott – ezt csak a magasságos hivatal értékelheti. A szülőnek annyi köze van hozzá, hogy tisztára fürdetve, taneszközzel felszerelve szállítsa a nevelés alanyát – a gyereket. Önkéntesen kiegészítse a tanintézmény hiányosságait, amelyek pótlására az adójából valahogyan sose jut elég. Ezt a metódust a kormányerő igyekszik a tankötelezettségi kort már elhagyott lakosságra is kiterjeszteni, ami sose lesz résmentes, hiába nyomják-préselik erőszakkal akár.
  A következmény, ami a felméréseken is kiderül: a magyar diák (és a felnőttek jórésze is)gyakorlatilag analfabéta. Ismeri a betűket, szavakká is képes összerakni – de nem érti, vagy félreérti a jelentésüket. Szerintem azért,mert ha szembekerül egy általa nem ismert kifejezéssel, nem kérdezi meg, hogy mi az – hiszen aki kérdez, az “buta”, ezt hallotta az iskolában -, hanem megpróbálja kitalálni. Aztán vagy sikerül, vagy nem.
  Beszéljük arról is: ez a rendszer a tanügyi dolgozók többségének igen kényelmes. Számtalan példa van arra, hogy egy tantestület – felsőbb, hivatali nyomás nélkül is – hogyan lehetetleníti el az igazi pedagógusokat, akik nem a tananyagot akarják megtanítani, hanem a gyerekeket akarják tanítani.

 • A többség által elutált tanügyi reformok pedig hoztak eredményt – persze akadt hiba is bőven. A 85-ös kinyitotta a merev iskolarendszert a szülői igényekhez és a gyermeki képességekhez jobban alkalmazkodva, a Magyar bálinti “bolognai rendszer” meg a nemzetközi trendekhez közelítette volna az oktatást.
  Hát ennek vége: teljes a hátraarc. Ahogy 87 éves nagynéném megjegyezte az egyik tanügyi überokos kijelentésére: Mit akarnak? Azt, ahogy engem is tanítottak a falusi elemiben? Hogy nekünk elég, ha azt tudjuk, hogy álljunk az eresz alá, ha esik az eső? Igen, azt akarják – ez világosan látszik a közoktatás lezüllesztésében, a középfokú oktatás elzárásában az “alsóbb néprétegek” elől, a felsőfok teljes elrekesztése a szegényebbek elől.
  Ja, hogy mi lesz így a magyar nemzettel? Kit érdekel? A kormányerőt biztos nem.

 • dec.5. 12,23 d.u.
  Nagyhuszár ! Szerény vagy, de azért a FOXI-MAXI-t és a SOPRONI NYÁRI EGYETEMET hagyd ki a végzettségeid közül. Meg arról sem ejtettél most szót, hogy egykoron a nyilvánosan éhségsztrájkoló Gyurcsánynak te vittél suttyomban téliszalámit, megmentve az éhhaláltól. -g-

 • “Csak ismétlem: Nem a liberalizmussal van/volt baj, mármint a “normálissal”…”

  Nem-eeee? Nem mondod…? 😀

 • Almási

  De mondom.

 • Persze én is olvasom a tróger sajtó fanyalgását, és tudom, hogy a közoktatás, “hátránykompenzációs képességét” igyekeznek kezelni…
  – De tény, a magyar tanulók a 2015-ös eredményekhez képest jobban teljesítenek – derül ki a PISA-felmérésből. A magyar diákok eredményei mindhárom mérési területen – a szövegértésben, matematikában, természettudományban – javultak.

 • Besancon

  “…Nem lenne egy hátrány, hogyha részletezné, miben is látja Ön – illetve a kedves felesége a “magyarbálinti” oktatás ostobaságát és káros mivoltát…”

  Teljesség nélkül:
  – A magyarbálinti extra liberalizmus tette lehetővé a diákok, szülők erőszakos fellépését a tanórákon ill. a diákok egymással szemben ami elfogadhatatlan – normális körülmények között. (Tanár verések gyakoriak voltak – erről mindenki értesülhetett).
  – Ezeregy féle- és színvonalú tankönyvből tanultak a diákok amelyek ráadásul méreg drágák voltak (csókos kiadók. A tanárok a kiadók “megkeresése” szerint választottak tankönyveket – természetesen korrupció mentesen-:) Ezért (is) a magyarbálinti években végzett diákok tudásának alacsony színvonala most érzékelhető a felső oktatásban résztvevőket látván.

 • Besancon

  Két fiam (öt gyermekkel) költözött haza tíz után az usa-ból első sorban az ottani szélsőségesen liberális (“magyarbálinti”) gyalázatos oktatási rendszer miatt.

 • D.Bernstein
  2019 december 5
  5:18 de.

  dec.5. 12,23 d.u.
  Nagyhuszár ! Szerény vagy, de azért a FOXI-MAXI-t és a SOPRONI NYÁRI EGYETEMET hagyd ki a végzettségeid közül.

  ————————————–

  Netán padtársak voltatok? Csak nem? Te is fiam Brutus?

 • Ferenct 2019 december 4,1:46 du.

  “A “magyarbálinti” oktatás mélységére az ultra-liberális oktatás erőltetése volt.” – Hat igen, ezzel a megdonthetetlen ervelessel lehetetlen vitatkozni. 🙂

  Ferike 🙂 jajde aranyos, de a kezcsokos ajanlatat nem tudom elfogadni (barmilyen csabitonak is szanta), viszont ismerek olyan volt es regnalo ferfi miniszterelnokot aki valoszinuleg orommel odanyujtja Onnek kacsojat ajanlatanak vegrehajtasara.

 • slapaj
  2019 december 5
  10:43 de.
  mihez képest? csak nem a Vasedényhez képest? te mikor végeztél? mert, hogy kimaradtál a PISA-felmérésből, az tuti.
  amúgy hol végeztél? északon, és/vagy erőszakon?

 • Besancon, ne is törődj Ferenckével.
  az az amerikai oktatási rendszer, ahol pl. háztartásvezetésből is diplomát lehet szerezni, ahol a világ többi részét illető legelemibb információkat sem tanítják, tényleg nem követendő. node, ha Ferencke gyerekei a magyar oktatási rendszer kiválósága miatt – amit azért kétlek – költöztek Orbanisztánba, erős a gyanúm, maglehetősen tájékozatlanok. a következményeit meg majd gyerekeik viselik. sajnálom őket. ráadásul halmozottan hátrányos helyzetűek: Ferenct a nagyapjuk.

 • slapaj!

  Elszóltad magad: “tróger sajtó” (2019 december 5 10:43 de.)

  Ettől kezdve bármit mondhatsz…

  Ráadásul igen rövid távot látsz át: 2015-höz viszonyítasz; nekem meg több évtized van a hátam mögött “oktatásügyileg”. Ez nem minősítés!!! (A kor nem érdem, és nem hátrány.) Csak néha értőn kellene meghallgatni az úgynevezett “öregeket”; ezt úgy hívják, hogy tapasztalat. (A feleségem ezt úgy szokta ilyenkor megfogalmazni, hogy több tiszteletet a kornak (= tapasztalat), mert az bölcsességet is jelent. Ebben a témában fordulj Arany Jánoshoz! Sokat segít.)

 • Egyébként pedig:

  Amit Ille István ebben a cikkben leír, az az első szótól az utolsóig igaz. (Három és fél évtized tapasztalata feljogosít arra, hogy ezt kijelenthessem.)

  Álljon itt egy idézet! Nem írom ide, kitől. Tessék keresgélni!
  (Azt azért kérem, hogy az évszámot, amikor el elhangzott, közölje a megtaláló.)

  “Ha így szól hozzánk egyik ellenfelünk: >nem óhajtok hozzátok csatlakozni, és erre nem is fogtok rávenni soha, én nyugodtan így válaszolok: a gyermeked máris az enyém. A nép örökké él. Ki vagy te? El fogsz tűnni. De utódaid már az új táborban vannak. Rövidesen nem is ismernek majd semmi mást, csak ezt az új közösséget<."

 • Jav.: “ez” elhangzott,

 • Megvadultak a félnácik itten.
  Védeni kell nekik a hazai ál-köznevelés “mundérjának” a becsületét.

  Rinyálnak és szűkölnek. Hazudoznak.
  Ez nekik a dolguk, ezért vannak itt.
  Nekem senki ne mondja hogy egy Ferenc vagy Brennstein-szerű félnáci érdeklődésből olvassa ezeket a cikkeket.

 • Ferenct! (2019 december 5 10:46 de.)

  Magyar Bálint regnálása idején történtek bizony ostobaságok – például József Attila nevének megvonása a szegedi egyetemtől -, de ezt olyan mértékben általánosítani, mint ahogyan ön teszi, legalább akkora, ha nem nagyobb ostobaság. Tanárt inzultáltak akkor is, régebben is, de nem késeltek meg egyet sem, mint éppen ma, Orbán regnálása idején -; no, ennyit az általánosításról, meg arról, hogy ki a felelős ezért, azért, emezért, amazért, …

  Az pedig, amilyen sunyi, alattomos módon ön korrupciót sugalmaz a tankönyvrendelésekkel kapcsolatosan, egyenesen sértő, és mindegyik kollégám nevében, aki akkor dolgozott, visszautasítom. Mocskos dolog, amit ön így sugall. “Oszt jó napot!”

 • Szandi
  1) Nagyon sajnálom, hogy vissza utasított-:)
  2) Kézcsókolózást férfiakkal soha. Gondolta volna?

  talalom
  (dec. 3)
  Most válaszolok: Igaza van mindabban amit felsorolt – lényegében. Különösen a tanárok felelősségét illetően (nejem spec. kiváló pedagógus, nagyszerű ember és sok ilyenre lenne szükség az oktatásban. Mindenki szereti, még én.)
  Mellesleg nem írtam, h. a mai magyar oktatási rendszer jó csupán azt gondolom, hogy a mainál rosszabb volt a “magyarbálinti”

 • slapaj 2019 december 5, 10:43 de.
  “… a közoktatás “hátránykompenzációs képességét” igyekeznek kezelni…,” a mit, a kicsodak es miert is??? 🙂
  “De tény, a magyar tanulók a 2015-ös eredményekhez képest jobban teljesítenek – derül ki a PISA-felmérésből. A magyar diákok eredményei mindhárom mérési területen – a szövegértésben, matematikában, természettudományban – javultak.”
  – Igen az eredmenyek egy nagyon kicsit tenyleg javultak Balogh pater regnalasahoz kepest. De vajon mikor erik el megint azokat az atkozott ultraliberalis 2003, 2006 vagy 2009-es ertekeket (vagy a mostani Lengyel es Cseh eredmenyeket) vagy akar az OECD atlagot? (a nem “tróger sajtó” szerint?)

  Ezekkel a kepessegekkel, – persze ha jobban tudnal dekazni -, mar sokkal tobbre is vihetned…

 • Ferenct
  2019 december 5
  10:46 de.

  Kedves Ferenct vitatkoznék veled, mert van min.

  Épp tegnap késelt meg egy diák a tanárát, mert hármast mert neki adni. De ezen kívül érzékelhetően egyre csak nő a verbális és non verbális erőszak az iskolákban Magyarföldön, ha csak azokra a hírekre hagyatkozunk amely eljut a nyilvánosságig már akkor is. Pedig hol van már a “magyarbálint.”

  Az oktatás színvonalának pedig van valid és megfogható mérése, a PISA jelentés. Ez alapján az előző kormány idejében fényévekkel jobban teljesítettek a magyar diákok, akkor értük el a legjobb eredményt is (2009). Épp most jött ki a legfrissebb, ahol a magyar diákok 2015-után a valaha mért második legrosszabb eredményt érték el. Ez a jelenlegi tanulókat méri, nem a tíz évvel ezelőtti oktatás eredménye. Hagyjuk már ezeket a légből kapott dolgokat és az állandó visszamutogatást a megosztottság fenntartására. Tény, hogy most szarabb az oktatás tudásanyagban és morálisan is méginkább semmibe veszik a diákok a tanáraikat.

 • Ferenct
  2019 december 5
  10:46 de.

  Kedves Ferenct – a magam részéről sosem hallottam “extra liberalizmusról”(?) de ha Ön ilyesmiről ír, akkor biztos volt! Ám olyasmit állítani, hogy a “magyarbálinti” oktatás lényege a szülők, diákok erőszakos tanár és egymás elleni fellépésre buzdítása volt, az még az Ön meglehetősen beszűkült nézetei szerint is igazságtalan – már amennyiben visszafogottan szeretnék minősíteni!

  Vajon miért is lett volna érdeke egyetlen oktatási miniszternek is – akár Magyar B. akár más – hogy elszabadítsa a poklot? A “tanárverések” és egyéb erőszakos csemegék úgy általában a rendszerváltás után kezdtek elszaporodni, bár nem állíthatjuk, hogy előtte nem fordult elő, a média világának kiterjesztésével (kereskedelmi adók, Internet, fb) sok mindenről tudomást szerezhetünk, melyről azelőtt nem , vagy csak korlátozva, ám ezek, egy két kirívóbb esetet leszámítva kezelhető – de meg nem engedett ! – szinten mozogtak, minden esetben eljárást vonva maga után! Nem gondolnám, hogy túl sok embernek jut eszébe, hogy ezért M. B. lenne a felelős, a liberalizmus eszméjét pedig – főleg annak aki nem érti – nagyon könnyű ráhúzni mindenre amivel egyébként nem tud mit kezdeni!

  Egyebekben azt gondoltam, hogy az Ön által ostoba “magyarbálintinak” nevezett oktatási elvek valami sarkalatosabb, kifejezetten az oktatást érintő módszerekben csúcsosodnak ki és nem pusztán fegyelmezési kérdésekben! Azt hogy az általa bevezetett vagy módosított oktatási szempontokból mi miért volt jó, vagy elvetendő esetleg rossz, arról nem ír egy szót sem, már pedig ha egy miniszter tevékenységét és munkásságát összességében értékeljük negatívan akkor erről (is) kéne érdemben nyilatkozni ! Az a fajta “poroszos” oktatási rend és fegyelem amire jellemző volt, hogy a tanárnak mindig igaza van, a diáknak meg kuss – nincs apelláta, valóban enyhült és változott a rendszerváltás után fokozatosan, ám ez messze nem egyenlő azzal, hogy bizonyos szülők, tanulók totális szereptévesztésben vannak /voltak – ilyet láthattunk azóta is (legutóbb tegnap Győrben a késelős jó tanuló diák esetében) pedig M. B. 2006 óta nem okt. miniszter, és valahogy a fegyelem csak nem állt helyre? Ezért is ő ill. a liberalizmus lenne a felelős? Ezt Ön sem gondolhatja komolyan, de szerintem a kedves felesége sem

  2006-óta a diákok és a szüleik is jócskán kicserélődtek, ám a színvonal csak sem állt vissza és a viselkedési normák is hagynak kívánnivalót maguk után – ennek nyilván sok oka és magyarázata van, én megszoktam hallgatni szakemberek véleményeit, és látom, hallom értem mi mindenen múlhatnak dolgok. Ám Kádár óta ezért egyetlen miniszter négyéves ciklusát melyet liberális elvek mentén épített fel felelőssé tenni nagy ostobaság, és főleg igen kényelmes dolog, sokkal kényelmesebb mint belátni, hogy valamit – több mindent – elszúrtunk az oktatás terén ugyanúgy mint létünk más egyéb területein!

  A tankönyv választék épp a tanárnak adott egy szabadabb kezet, lehetőséget, hogy az általa elképzelt és felépített módszer szerint oktathasson egy adott intervallumban, felesleges megkötések nélkül ugyan, de nagyjából oda jutva érkezve ahova egy bizonyos időre kellett! Nem voltak sem drágábbak, sem alkalmatlanabbak a tanításra, csak épp színesebbek voltak tágabb világnézetet biztosítottak – de belátom, vannak tanárok akik ezzel nem kívántak , sőt ma sem kívánnak élni – nekik az a jó ha megmondják, sőt előírják, hogy miből és mit tanítsanak és kész, befogják a szájukat és igazodnak! Ez ma elvárás – a liberalizmus ezzel szemben nem kívánt ilyet, embernek tekintette a pedagógust és a gyerekeket is, nem pusztán “oktatni való anyagnak”
  Hát, ha Ön szerint ez ostobaság akkor csak sajnálni tudom.

 • Slapaj! Azt nem tudom, hogy egy tisztességes szakma, (a hordár) német eredetű neve miért lett szinte szidalom, de azt tudom, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a szabad pártnapokon ugyanígy jellemezték a sajtót. Igaz, a “fanyalgó” mellé a “trógert” csak nagyon surmó mamelukok tették hozzá.
  Szabad pártnap: az MSZMP helyi, vállalati szervezetei időnként – fontos intézkedések előtt – szerveztek ilyeneket, amelyeken mindenki (nemcsak a párttagok) részt vehetett,sőt kérdéseket is feltehetett. Igen, akkor még párton kívüliként, részt vettem ilyeneken: egyrészt tudósítani, másrészt magam is kíváncsi voltam, mire számíthatunk. Ráadásul, mint alsókenő, üzemilapos újságírónak,ilyenkor nyílt alkalmam kérdéseket feltenni vezető állású politikusoknak. Nem biztos, hogy használt a karrieremnek a kíváncsiskodásom,mert a válaszok felértek egy “Boldog Karácsonyt”-tal – kb. Rogán-Habony szintű előadóktól -, a közönség meg kuncogott.
  Ha sajtómunkás akarsz lenni, vagy “kommunikációs szakmunkás” – OK. De ha újságíró, sürgősen szokj le az ilyen némethszilárdságú lózungokról.

 • Ferenct Kedves barátunk négy gyerekkel költözött haza, első sorban a jó magyar oktatás miatt. Ez a hivatalos verzió. A valódi ok, hogy nem kaptak megfelelő állást. Ugyan már, fiaid ott hagyták az úszómedencés palotájukat a Mercedesekkel, mert liberális az oktatás? Abban a kis országban nem találtak egyetlen jó iskolát sem? Ezt komolyan elhiszed?

 • Ille István
  2019 december 5
  1:29 du.

  megtörtént, itt

  idegenből ideszakadt a jó édes apukájának a diplomájáról készült fénymásolattal, az a diploma egy idegen ország diplomája egyetemről (valós egyetem) felvételt nyert az itteni egyik egyetemre de neki magának csak általános iskolai végzettsége volt, elvégezte… észak amerika oktatási rendszer…
  bruhahaha kicsit izzadt

 • Kenny

  Valószínűleg nem éltél soha az usa-ban évekig.
  Jól fizető munkájuk volt a gyerekeimnek és az ott megkeresett jövedelmükből élnek most itthon is(!) jól úszómedencés házban a 2.kerületbenNem . megélhetési okok miatt jöttek haza.

  Nem négy, hanem öt gyerekkel jöttek haza. A egyik menyem szines és sok sérelem érte az usa-ban (rendszeres volt, h. a mikor az autóját megállította egy rendőr egyből azt kérdezte: mikor jöttél ki a sittről, nigger?) Az egyenlőség és a demokrácia országában történt mindez. Mo-n ezidáig még senki nem bántotta sem szóval, sem fizikailag.
  Mégegyszer: Nem anyagi okok miatt jöttek haza és élnek itt békében.

 • Kenny
  korrekció első bekezdésben: “…nem anyagi okok miatt jöttek haza…”

 • Besancon

  Hosszan ír, de csak röviden válaszolok mert ugyanazt nem akarom ismételni (engedelmével).

  1) “Extra” helyett inkább szélsőséges liberalizmus talán jobb lett volna. A szélsőségesség még a liberalizmusban is káros és veszélyes.
  (Mellesleg: Extra kifejezés értelemező jelentése “Túlhaladott nagyságú (mérték, tárgy, dolog vonatkozásában), ami a szokásosnál vagy a megengedettnél több)

  2)Nem tételezem fel (bár, kit tudja-:), hogy Magyar Bálint szándékosan rosszat akart volna az oktatásban. Azonban az ő szélsőségesen liberális politikájának egyenes következménye volt annak amit korábban írtam.
  Bizonyára ismeri: “A pokolba vezető út is rózsákkal van kikövezve”

 • Kedves Margit!
  Megszívlelem intelmeidet, tudom, hogy egy igen nehéz korban zaklattad a billentyűket!
  – A mostani kánon szerint, nem az a hunyó aki hazudik, hanem, – az aki elhiszi !
  – Nézd meg hogy milyen nagy számú “álhír portál” van ebből táplálkozik az inkriminált
  “sajtó”… akár orbánfikázó vagy un. köztársaság párti…
  – Sajtózsoldos nem szívesen lennék, mert nem tudom melyik rablóbandát promotálnám…

 • Tüske Zsófia

  Ille István
  2019 december 5
  1:29 du.
  nem tudom, mikor járt és mikor szerzett beható ismereteket az amerikai oktatási rendszerről, de csak szólok, az Egyesült Államoknak 50 tagországa, 332 millió lakosa, számtalan, nyilván különböző színvonalú oktatási intézménye van, de ha ezek olyan alacsony színvonalat képviselnének, akkor nem lenne az egyetemi világrangsor első tíz helyéből öt az Egyesült Államokban és az első húszban is további öt. Míg a magyar egyetemek közül a legjobb a Szegedi Egyetem, a maga 501. helyével. Valahogy az élvonalbeli tudósok legnagyobb része is az Államokban él.

  Nekem volt szerencsém néhány éve egy kaliforniai iskola (primary school) ötödik osztályában tartott földrajzórán résztvenni, ahol a gyerekek Európáról tanultak és fel tudták sorolni fővárosostul Európa országait. Nos, biztosan tudom, hogy nálunk fordítva ez nem így lenne.
  Így elmondható az, hogy az amerikaiak valamit mégiscsak jól csinálnak az oktatás terén. Hogy gyengébb fejűek számára is van képzés, alacsonyabb szinten, az pedig nem hátrányukra írandó, hanem a javukra. Bárcsak nálunk ne hagynának fel a nehezebben képezhetők oktatásával valamikor még az általános iskolában.

 • talalom
  2019 december 6
  8:01 de.

  szerinted slapaj ismeri-e az általa – leginkább becsmérlésre használt – szavak jelentését?
  ahhoz nem eléggé művelt, de tán még olvasott se. a “tróger” (träger) ugyanúgy hazai használatra torzult jövevényszó, mint pl, a vinklivas, vagy angolból a kornerrúgás, vagy a centerhalf.

  ha bármilyen ilyesféle ismerete lenne, sürgősen nicknevet váltana:
  slapaj ugyanis a schlepp német kifejezésből elszármazott pestinémet (volksdeutsch & jiddisch) újságíró szakkifejezés, meglehetősen lenéző. Eredetileg az alárendelt szellemi segédmunkát végző, leginkább kezdő, gyakornok újságíró volt, aki aztán úgy maradt, a képességeiből többre nem tellett.
  persze, szaladj ide, fiam, hozd el azt, fiam típusú
  munkákra azért jó volt. 😛

 • Ferenct
  2019 december 6
  4:07 du.

  mindehhez röviden: ratio educacionis, és a tantárgy latin neve: disciplina; a többit “gondold” hozzá

  a liberalizmusnak mindehhez köze sincs és amit manapság liberalizmusnak gyaláznak annak csak a liberalizmushoz nincs semmi köze (sima etimológiai “tévedés” annak az izének ezzel a szóval való meghatározása)

  ha az ami ma az usa ban dúl az liberalizmus és demokrácia, akkor új nyelvtant kell bevezetni

  bruhahaha

 • Ferenct Nem, nem éltem az USA-ban. Soha nem is volt szándékomban, mert szerintem sok minden van ott, csak demokrácia nincs. Trump óta még turistának sem megyünk. Azt viszont sajnos nem tudom elhinni, hogy ott nincs jó iskola. Véletlenül van néhány arrafelé élő orvosbarátunk, (New York, Washington, Santa Rosa, Houston stb), mindegyik talált jó iskolát. Az viszont megint semmit nem mond, hogy az ott keresett pénzből élnek, mert ami itt kevés az ott lehet nagyon sok. Miután nem látok az életükbe, kénytelen vagyok elfogadni az állítást, kicsit kétkedve. Nem a Te unokáid számában kételkedtem, hanem a hazaköltöző barátomat ajándékozta meg a felesége néggyel. Azt viszont elhiszem, hogy az USA-ban nem jó szinesnek lenni, mint Magyarországon sem jó cigánynak. Cigány barátomat éppen így vegzálják a magyar rendőrök, mert futja neki jó autóra. Soha nem volt büntetve, tetőszígetelő vállalkozása van fehér feleséggel. “Mégis csak egy cigány”. Így nem hiszem, hogy Magyarországon jó színesnek lenni, Semmilyen formában.

 • Ille! Nem szeretem senkinek a képességeit, műveltségét pár hsz-ből megítélni: főként mert tudom, a magaméban is vannak hiátusok.
  Slapaj! Tévedsz – anno nem volt “nehezebb idő” a tollforgató számára, sőt. Egyrészt azért, mert volt munka – ha nem is újságírói. Nekem mindig nagy biztonságérzetet adott, hogy van szakmám, nem vagyok rászorulva a szerkesztőségre. Sose gondoltam, hogy olyan fontos felismeréseim lennének,amik, ha nem kapnak nyilvánosságot, összedől a világ. Emellett azonban a küldetéstudatosoknak mindig akadt búvóhely, ahol szűkebb nyilvánosság előtt megnyivánulhattak. (Meglepődnél, hány mai “nagy név” – innen is, onnan is – dolgozott üzemi lapnál.)
  A másik, a fontosabb könnyebbség az volt, hogy folyamatosan nyílt a világ: 75-ben meg lehetett írni, amit 72-ben még nem, üzemi lapnál meg lehetett írni, amit a Népszabi biztos nem közölt, de a Magyarország (népszerű hetilap volt) boldogan elfogadta. (77-78-ban lett volna módom a Népszabihoz kerülni, jóval több pénzért, magasabb presztízsért – de egy nyomorult címes hírt is átírtak.) Egyre több “szigorúan titkos” anyag került közkézre – a Heti Világgazdaság pl. annak is köszönhette népszerűségét, hogy bőven szemlézett a The Economistból és más nyugati lapokból, más fénytörésbe helyezve a magyar gazdaságot – és ezzel persze az akkori kormány munkáját.
  Ma meg folyamatosan záródik ránk egy rács/kerítés. (Van rálátásom a sajtóviszonyokra – jobbosokra is.) Tegnap még elég volt, ha valaki objektíven, de a kormányhoz lojálisan fogalmazott meg egy hírt – ma már “hazaáruló”, ha nem lelkesedik kellő hőfokkal. Tegnap az ügyeletes sajtómókus, Kovács Zoltán kijelentette: ha az újságíró bírálja a hatalmat, politikai aktivista. Hát persze! A sajtó a politikai élet része, alakítója, az újságíró ennek részese. Ennek a felelősségét vállalnia kell annak, aki erre a pályára lép. Elsősorban az olvasói,hallgatói, nézői előtt.
  Bodaságokkal nincs mit tenni, ők már csak felejtenek. Ferenc1 kérdés. Egyszer ugyan azt írta, kritikusa a mai kormánynak, de ennek nem adta jelét. Viszont szerinte minden “szélsőséges”,ami nem egyezik meg teljes egészében a kormány elképzeléseivel. Hogy ez a “szélsőséges” konkrétan mit jelent – még nem fejtette ki.
  Álhír portálok meg mindig lesznek, voltak is, csak nem portáloknak hívták őket. Ma itthon a legnagyobb álhír-portálok a kormányzati médiák.
  És még csak hazudni sem kell ahhoz, hogy egy tényt hamis színben tüntess föl. Mondok példát: itt a szuperkórház esete. 1,2 millió embert lát majd el! – harsogja a kormány. Holott a tény az, hogy az ELLÁTÁSI KÖRZETÉHEZ tartozik majd 1,2 millió lakos – akik vélhetőleg nem mindannyian, egyszerre lesznek betegek. A másik kérdés az ügyben: erre van-e szükség, vagy arra, hogy mindenki eljusson egy körzeti orvoshoz, vagy szakvizsgálatra. Ezek különböző nézőpontok – a sajtó dolga meg az lenne, hogy ezeket bemutassa. Hogy a vokstulajdonos eldönthesse: olyan eü-t akar, ahol egy “világszínvonalú”intézmény meggyógyít évente pár tízezer embert, vagy olyat,ahol a 9,6 millió (a nemzet!) évente javuló színvonalon képes őrizni az egészségét, és segítséghez jutni, ha megbetegszik?
  Ez lenne a sajtó dolga: bemutatni az alternatívákat – hogy mi között választhatunk. E tekintetben a magyar sajtó nagyjából az 1954-es állapotokat hozza – ha nem lenne internet, akkor 1951-nél tartanánk.

 • slapaj
  2019 december 6
  4:29 du.

  Tudjuk kisapám.
  Te is egy ilyen NER-közeli
  álhír-portálhoz készülsz,ha meguntad Kanadában a hereverést.

 • Talalom:

  Nem nagyon olvasom SOB* unalmasan lapos okodkodásait, de Tőled értesülök hogy ez az izéke itten azt terjeszti hogy
  régebben nehéz volt az íróknak?

  Gondolom ezt azért van mert épp a napokban indít teljespályás letámadást a megbízója a hazai kultúra ellen.
  Ez a kis görcs meg itt alapozgat hozzá.

  *SOB = Slapaj of Bájerzsótti

 • Ille István
  2019 december 7
  3:16 de.

  Már magyaráztuk itt páran SOB* nak ezt,
  de láthatólag egy kukkot sem értett meg belőle.
  Igazi NER-vitéz fog válni belőle.Egy öröm nézni a “fejlődését”

  *SOB = Slapaj of Bályerzsóty

 • Ille István
  2019 december 4
  12:23 du.

  Az öt lóról megfeledkeztél hehehehe

 • Ille!

  “””mivel részben képtelenek felérni a szerzők színvonaláig, rossz esetben még mondani valójukat sem értik meg, a hivatkozásokat értelmezni sem tudják, hát jó fideszesként szellemi visszamaradottságukat azzal palástolják – érvek, vitakészség és ismeretek híján -, hogy sértegetnek, mocskolódnak, személyeskednek, odaköpnek a (mentális) asztalra, majd büszkén kivonulnak.””

  Ille István
  2019 december 5
  2:05 de.

  Mivel valóban nem olvasom el, amivel itt a képernyőt befeketíted, – nem vagyok rá kíváncsi – hiszen ahogy írtad nem tudok LEÉRNI a “szerzők” színvonaláig, amúgy is nagy a valószínűsége hogy plágium mind?
  Vagy legalábbis valami hibás, lejárt, agyonkarcolt lemez?

  Folyamatosan ugyanazt vakkangatod, hát .. ezt valóban nehéz megérteni …

  Tudod milyen kis ostoba, toporzékolós kiskölyök vagy? (majdnem kis-köcsögöt írtam)

  Itt nyalsz befelé, főleg azoknak akik szerinted a hangadó hozzászólók – hát igen neked ennyibe telik az értelem
  Nem véletlenül vagy rettenetesen irigy a Boda asszonyságra, hiszen neki csipöböl jön ez, amiért neked valszinü küzdened kell

  Nem küldelek tükörbe nézni, hiszen már jól el vagy szállva magadtól – így biztos büszkén mutogatod magad magadnak …

  Lesülne a pofámról a bőr …

  neked viszont nem sül ki a szemed akkor amikor olyan hozzászólásra reagálsz, amely kimondja hogy neki mennyit ér a te nyomulásod, azt először lefideszesezed, gondolom nemsokára lefasisztásozod, a következő körökben meg jöhetnének a munkás-örök is .. ugye ?

  Vagy lehet, hogy inkább a nyilasok közé állsz majd be?

  Jelző nélkül sem, és sem azzal, ne szólj hozzám többet, oksi?

  Ez a levelem nem nyilvános, egy kis senkiházihoz szólt, senkiházi, mert más nem csinál, mint csúfolódást, gúnyolódást okád embertársaira, rasszista gyűlölködés dől a soraiból.
  Magyarul szart dobál a ventilátorra …
  Azzal érvelni, hogy a kormányfő lop, mert cigány, aki ilyet mond kis-apám, egy kulturált országban nagyon sokáig szögletesen/rácsosan nézegethetné a napot

  Sajnálom, nem öt minősíti mindez, hanem azt a fórumot, ahol ennek teret adnak.
  Ugyanúgy, mint ahogy más rasszistázóknak, antiszemita megszólalóknak is
  Sajnálom …
  Feltételezetten ennyire szükség van arra, hogy bárki ide írogasson?!

 • Igen Christopher, Ille a KMH Bájerzsótija, nem-e?
  Kell ide is egy olyan ….
  De bocs, ha már a “mentális” asztalra csak egy ilyen ideköpős jutott, akkor legalább olyan lenne, akinek több befolyása van a világra ennél a kisstílű bajerzsótinál, aki úgy adja elő magát, mintha balról előzné azt … (jelen pillanatban, aztán ki tudja …)

 • Gabriel
  2019 december 7
  7:53 du.

  nagyon csodálkozom az igen tisztelt és rettegett Cenz Urán, hogy mindezt beengedte… dehát nagy tanulság, a hollózás és az antizás az egy fatális betegségnek a kétféle megnyilvánulása és dög unalmas, azon kívül, ha a leírtakkal nem vagy képes vitába szállni hiába gyalázod azt aki írta, a leírtak megmaradnak (a KMH szokása szerint max 8 napig reakció engedékenyek)

  bruhahaha

  ezt add át geyza nevű nicknek is, ti egy vérből valók vagytok

 • Christopher!

  Nyilvánossá tetted a hozzászólásomat, amiben Ille válaszára reagáltam, az eredetit viszont nem, amely hozzászólásomra Ö válaszolt az illetékes (címzett) helyett.
  Ez okból kénytelen vagyok most én valamit közzétenni, – ha megengeded – amely nagyon sokaknak szólhat, – bár ez utóbbi kritérium nem jelenti azt, hogy érdekelheti is azokat, pláne nem azt hogy megértik. (azoknak pedig, akik európától távol születtek már – valójában talán érthetetlen is)

  Kezdjük azzal, hogy az én külföldre költözésem oka alapvetően messze áll valami gazdasági exodustól, még messzebb valami vallási indítékoktól.
  Viszont alapvetően (pontosan) az oka az, amely szemléletek itt is, ezen „lap hasábjain” nap mint összecsapnak – a nacionalizmus, sovinizmus, rasszizmus.
  Na nem a finnyásságom nem viseli el, hanem a józan gondolkodásom.

  Mint jelent a szociál-demokratizmus? Liberális társadalmi és gazdasági környezet, amely szociális (társadalmi) empátiával (beleérzéssel) párosul.
  Ahol viszont soviniszta-rasszista-nacionalista szemlélet uralkodik, ott nem lehet szabadság.
  Ha ezt a fentieket szociális szósszal meglocsoljuk – nem lehet belőle más mint diktatúra – szocialista(kommunista) vagy fasiszta.
  Mi a különbség a fasiszta és a kommunista között, ha a fenti ismérvek egyöntetűen megtalálhatók bennük? Egyedül annyi, hogy a fasiszták még egy szósszal meglocsolják, a vallásival. Lehet az úgymond „keresztény”, „iszlám”, „zsidó” kurzus, ami tetszik …
  Értelemszerűn a kommunista diktatúrához csak az ateista vallási szósz párosulhat (ami a marxizmus)
  Tessék megnézni, mi történik ma Európa szerte. (Alias, nagyvilág szerte)
  Mint már máskor is említettem, véletlenül volt alkalmam testközelből megtapasztalni a balkáni (délszláv) folyamatokat, amely gyilkos gyűlöletté fajuló hullámai mai napig nem csitultak el, mélyen benne élnek az ottani emberekben. Ez a generáció ezzel hal meg.
  Röviddel azután volt szerencsém dolgozni olyan helyen, ahol együtt voltak kénytelen dolgozni német, francia mérnökök.
  Késsel lehetett vágni az egymás iránti megvetés légkörét.
  Logikusan gondolkodva – nem lehet-e bármikor ezt egy „ügyes” politikus által felkorbácsolni?
  De igen, bármely órában, ugyanúgy, ahogy délszláv szomszédaink esetében a már elválaszthatatlanul összeforrottnak hitt családi kötelékek ellenére sikerült.
  Tessék megnézni Európa egészét, ne menjünk távolabb azok kedvéért akik csak helyileg tájékozottak:
  A Brit Királyság a szeparatizmus légkörében él már hosszú évek óta. Spanyolország, Olaszország .. soroljam? – Mi sem könnyebb, mint meglocsolni mindezeket akár vallási szósszal is, nem kell mindjárt marxizmus, vagy akár egy alapvetően eltérő vallás.
  Európán belül már a katolikus, görög-keleti, protestáns, anglikánus ellentétek is elégségesek – mint fűszerek.
  Nem ragozom, akinek van kedve gondolja tovább … a nagyvilág irányában és abban a vonatkozásban, hogy mi jelenik meg ebből itt a lap hasábjain ugyanúgy, mint lejjebb a pinceszinten is.

  NAGYON IS EZ TARTOZNA BELE A KÖZNEVELÉS TÉMÁJÁBA

 • T.Geyza !
  Hogy elment az idő, az öt év, én már itthon vagyok…
  – Akkoriban is néha megszólítottál, persze ezen az egy blogon focizunk… – ahol Te inkább öngólokat rugsz…
  – Becsülöm Benned, a bloghűséget…

 • slapaj
  2019 december 8
  7:46 de.

  Dranu..Granulá..izé .. drakunálok neked hozzá.
  Remélem kitartóid elégedettek az általad megfogalmazott
  hazudozásokkal,amikből aztán az álközmédia “valóságot” fabrikál