Az orbáni köznevelésről

2019 december 1 11:45 de.45 hozzászólás

Gondolom, mindenki – de legalábbis sokan – látta Pink Floyd: the Wall c. oktatáspolitkai kritikáját. Nos, kétségtelen, ez lehetett előtanulmány az orbáni oktatásrombolásnak. Mert hát, minél képzetlenebb a jónép, annál könnyebb megvezetni azt. Orbánnak kétségtelenül lebutított tömegek szolgálják az érdekét. Még agymosásra sincs szükség, hiszen az idejekorán egyenfejekbe betáplált egyentudás, egyenértékrend eleve sikeressé tesz egy autokrata vezetést. Márpedig egy serdülő elme igencsak fogékony a betáplált eszmékre, méghozzá kritika nélkül.

Nos, ez eddig leginkább az oktatás kimenetére vonatkozott, de hála ártunk és ormányunk köznevelési rögeszméjének, már a bemenet is óvó gondoskodás alá kerül.

Lássuk a köznevelési törvény vonatkozó passzusát.

Nkt. 2019/06 45.§(8) : „ A hivatal gondoskodik az óvodai nevelésben részvételre kötelezettek és a tankötelesek nyilvántartásáról, a nyilvántartásból adatokat közöl a területileg illetékes kötelező felvételt biztosító óvodák, iskolák fenntartói számára. A felmentést engedélyező szerv hivatalból, valamint a hivatal jelzése alapjánelrendeli és felügyeli az óvodába járási kötelezettség és a tankötelezettség teljesítését, a szakértői vizsgálatokon való megjelenést.”

Nem, kérem, ha a kedves szülő elsőre nem érti, miről is van szó, nem diszlexiás, csak a jogszabály szövegének készítője nincs tisztában az alapvető követelményekkel, vagyis, hogy a norma szövege legyen világos, és közérthető. No persze, lehet, hogy ez nem is volt cél.

Haladjunk. Az Nkt. 8. § (2) azt mondja ki, hogy : „ a gyermek abban az évben, amelynek aug. 31. napjáig a harmadik életévél betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.” Semmi olyan, hogy kötelező, csak tény, és annyi. Slussz, passz, részt vesz, és kuss van! Ugyanez vonatkozik a hatodik életévét betöltött gyermekre is, aki tankötelezetté válik, és ezt a kötelezettséget iskolába járással teljesíti. Slussz, passz, teljesíti, és kuss!

Ennek értelmében a Nkt. 72. § (1). /b a szülők kötelezettségévé teszi a gyermek óvodai nevelésben való részvételének biztosítását, a tankötelezettség teljesítését. Hogy az alany – azaz a gyermek – erre alkalmas-e, um. iskolaérett-e, közösségképes-e,senki felsőbb nemiszervet nem érdekel. Ám ezért van ennek eldöntésére hivatal, csak éppen nem világos, hol és mi, valamint az sem, kit és miért lehet felmenteni az említett kötelezettségek alól. Mert hát a vonatkozó paragrafus megint kellő képpen értelmezhetetlen. Nkt. 8. § (2) a felmentést engedélyező szervről szólva kimondja, hogy „ …a szülő – tárgyév május 25. napjáig benyújtott – kérelme alapján, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a kormány rendeletében kijelölt szerv (hogy ez ki a franc, nem definiált) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja „. Az iskolaérettségről szó nem esik, pedig talán nagyobb gond, mint az óvodai foglalkozásokon való részvétel elmaradása.

A 2011-ben megalkotott köznevelési törvény még tartalmazott ilyen liberális, testet-lelket mérgező jogokat, mint a tanszabadság, a szülői jogok, a tanulói jogok. Mára már az orbáni oktatási folyamatok értelmében ezek feleslegessé váltak, mint ahogy az önálló gondolkodásra képessé tevő nevelés is. Az egyenállamosítás megszüntette a pedagógiai szakmai intézményeket, felszámolta a tantervi szabadságot, a tankönyvpiacot, visszaállította a tanfelügyeletet, és a szülői jogokkal, valamint a hozzá kapcsolódó intézményi jogokkal egyetemben mindezt átadta a teljesen inkompetens Oktatási Hivatalnak, ami ráadásul minden szakmai hozzáértés nélkül hivatott a felmentés engedélyezésére.

Látható, hogy az orbáni elvek szerint elég törvényben rögzíteni az állam mindenhatóságát az oktatás területén is, az intézményi jogok, a pedagógusok, szülők és tanulók jogosítványai le vannak szarva. Igaz, kötelességeik rögzítése elkerülhetetlen, azok megszegése meg nem maradhat büntetlenül, de ez az apróság könnyen megoldható. Elég, ha jutasi őrmesterek, vagy katonatisztek számára engedélyezik a pedagógusi munkakör betöltését.

A katonai szabályzat beépítését, valamint a fogdák kiépítését az iskolákban apránként is be lehet vezetni.

45 hozzászólás

 • Mit vagytok úgy oda!
  Én egyritka ellenpeldát is tudok!
  Jogirokonságbol adodoan ismerek egy habzoszáju véreskezű o1g-fanatikus álpedagogust , aki 50 éves koráig még – évet sem tanitott, mert 3,5 évente naptárszerűen potyogtatja a gyerekeket. 3 év gyes, felev (elvilég) munkaviszony ,(amit nyáriszunettel, vagy azon tul betegszabadsaggal tolt.)
  A lenyeg, h a ģyerekekse bolcsibe, se oltasra nem mentek! Talán a szukseges ovodai szolgalatot valamilyen szinten…
  Persze a gyerekek szellemileg, beszédileg is elmaradtak, plusz a o1gmajmolas megy odahaza.
  Ilyen esetekben talán valamennyit segitene a rendelet! De ez csak kirivo eset.
  Szegeny nyomorulták!

 • Háborús időben szükséges egy erőskezű irányítás, de akkor is úgy, h teljeskoru felelosseget kell vállaljon egyetemlegesen a vezetői garnituraval utolag!
  Háborúk közötti időszakban (mint most is) a diktaturanak nincs helye! Demokratikus modon a laķossagot teljeskoru informácioval kell ellatni pro es kontra, h doñteskepes lehessen fontos dolgokban!

 • We don’t need no education
  We don’t need no thought control!

 • Van egy, a fentieknél régebbi törvény? rendelet? ami szerint az általános iskolásoknak kötelező 16 óráig az iskolában maradniuk. Ez alapesetben annyit jelent, hogy a hatéveseknek is napi 8 órai műszakot kell teljesíteniük, a közlekedési időt nem számítva.
  Régen ezt iskolaotthonos oktatásnak nevezték. Amikor a fiam iskolájában be akarták vezetni, felháborodtam. Érveltek: dehát nem kell otthon leckét írni, elég, ha hetenként hazaviszi a táskáját a gyerek stb.
  Afenébe! Szóval az összes “nemszeretem” munkát – főzés, mosás, takarítás – végezzem én, és még az a “jutalmam” sem lehet, ahogy nyílik az esze. Különben is mi a csudáról beszélgessek vele, ha azt se tudom, mit csinál egész nap, hol tartanak környezetből, mit nem ért a számtanból?
  A helyzet romlott: az unokámnak már kötelező 16-ig bennmaradnia, sőt ha szakkörbe is jár, az is csak 16 után kezdődhet, akkor is, ha az iskolában tartják. Ja, és leckét is kap mindig, legalább hétvégére.
  Mivel az agglomerációs faluban csak egy penetráns színvonalú suli van, Pestre hordják, így legkésőbb 7-kor el kell indulnia, és öt előtt nem ér haza. Szakkörnapon fél hétre. Ez azt jelenti, hogy napi 10-11 órás műszakot teljesít – hétvégére szívszorítóan fáradt: és akkor jönnének a “szorgalmi” feladatok.
  Megértem a szüleit: szeretnének neki olyan oktatást, amivel később boldogul az életben. (Ez már elemiben kéttannyelvű iskola.) Szerencsére egészséges, jókedvű kislány – de mikor jut ideje saját magára? (A gyerekeknek is szükségük van saját időre.)
  Ez elitiskola: de a kormányerő köznevelési elveit, meg finanszírozó hajlandóságát ismerve: meneküljön mindenki az “államiból”! Csakhogy: mi lesz így a nemzettel????

 • Jurásek Fábián Sebestyén

  Kedves nem kedves Ille István úr!

  Mint köztudott a “nyomor” és a sokszor hozzá szegődő primitív gondolkodás úgy kell a Te fajtádnak mint az élesztőnek a kenyér, mert akkor van miről siránkozni, van lehetőség problémát gyártani és van lehetőség megmentőt játszani. Természetesen a Te fajtád “A PROBLÉMÁT” sose oldotta meg, amikor lett volna rá lehetősége, csak életben tartotta segélyekkel… Nyomorult megoldás nyomorultaknak, de közben ti lehettetek a nyomorultak időleges “megmentői”. Dicső kor volt ez a számotokra! Ma más idők járnak:aki nem dolgozik a nyomorult lesz idővel… Most is csak arról regélsz, hogy milyen jó lenne, ha mindenki olyan buta lenne, mit szeretnétek. Csak remélni szeretném, hogy a mai magyar valóság nem ebbe az irányba halad…!

 • Ez a Járusek teljesen félreértette llle lstván írasat!
  Pont, h a kozoktatast siratja, s szeretne, h minel jobb lehetne!
  De szerintem csak direkt félre akarta erteni. De ez a marro gyűlolet miből táplalkozik?!

 • Jurásek F.S.! Kifejtené bővebben, miért jó az országnak, /nemzetnek, ha egy óriási munkatáborként működik, ahogy ezt a “köznevelési elvek” célzozzák?

 • Jurásek Fábián Sebestyén Érdekes amit írsz Ille “fajtájáról”.
  A butaság és a nyomor éppen a fidesz szövetségese. Ha jól láttam, éppen vidéken nyert a fidesz, ahol kevés az információ, nehezebb az élet, tanulatlanabbak az emberek. Aki azzal van elfoglalva, hogy enni tudjon, kevesebbet foglalkozik politikával. A két kiló krumpli a nyomorban tartott lakosság megvásárlására elég. Nem látom a probléma megoldását sem, csak mélyítettétek a szakadékot. A közmunkának nevezett rabszolgaságot csak a Te “fajtád” látja megoldásnak, éppen úgy mint a német futószalagokat is. Az embert csak értelmes munkával lehet munkára nevelni, amiből meg is tud élni.
  Ahhoz, hogy Kósa, Német, Novák és hát sajnos Orbán szavait valaki elfogadja, ahhoz kell a butaság és a vakság igazán.
  Persze az se baj, ha önzőn, nagyképűen és embertelenül gondolkodik, de ahogy itt olvasom a Te “fajtádat, azzal nincs gond. Tehát mondanivalód tökéletes, ha Ille a fideszes “fajta”, Te meg az ellenzék “fajtája” vagy. Így csak azt látom, hogy Illét elvakultan bántod, és kened rá a fidesz módszerét.
  Abban igazad lenne, hogy az Szdsz rendesen eltolta az oktatást. Ők viszont simán jóindulatú ostobaságból tették. A fidesz szándéka viszont tényleg a tömegek bután tartása, megtartva maguknak a lehetőséget a tanulásra. Az én “fatjtám” meg így látja. Az már csak hab a tortán, hogy az ország kirablásán már túlléptetek, Titeket már nem zavar, sőt, megmagyarázzátok, hogy nekik szabad. Hiszen Gyurcsány is lopott. Nem lopott. Akkor Demszky. Ő sem lopott. Akkor Czeglédy. Ő sem lopott, csak ráfogtátok, de nem sikerült. Nem baj, Mészáros akkor is lophat amennyit akar. Hát akkor inkább Ille “fajtáját”, mint a Tiéteket.

 • Ez is kapcsolódik valahol a “közneveléshez” :
  Le van szarva a múlt, éljen a pragmatizmus, pláne ha a megfelelő zsebekbe rengeteg csúszópénz áramlik:

  https://index.hu/kultur/epiteszet/2019/12/02/lehangolo_pusztitast_vegeztek_a_muemlekvedelmi_kozvagohidon/

 • Jurásek Fábián Sebestyén
  2019 december 2
  1:54 du.

  Mikor így olvasgatom a röfögéseidet, újra és újra meg kell hogy állapítsam:

  Nem HIBA, de BŰN volt hogy az MSzP bezárta a Viccházat.

 • Csak szólok:

  A magyar alsó-, közép-, és felső oktatási rendszer színvonala kb 40-45 éve folyamatosan romlik. Különböző kísérletek történtek de az egyik rosszabb volt, mint a másik. A sok évtizedes züllés mélypontja a magyarbálinti ostoba liberális oktatás-politika volt amit nehéz alul múlni-:)
  Ha valaki nem értené ill. félre akarja magyarázni: Nem a klasszikus liberális politika-, hanem a “magyarbálinti” oktatás-politika volt ostoba, illetve végzetesen káros. Károsabb volt mint a kádár-rendszeré, pedig az sem volt egy matyó hímzés-:)

  ps: Van rálátásom a rendszerre, nejem középiskolai tanárnő,oszt. fő.

 • Ferenc1.Tisztelettel megkérdezném akkor: vajon mi az oka,hogy 2002-ben – jelentős béremelés után – a tanárok hetente sztrájkoltak, mert 0,5 (FÉL) órával megemelték a tanórai időt, 20-ról 20,5-re (Tudom, hogy nem annyi a munkájuk, ahány órát tartanak.) Most meg 24 a kötelező, de az iskolában kell eltölteni a 40 órát – ha ezen belül helyettesítenek, nincs pluszpénz. A rabszolgatörvény évi elrendelhető 400 túlórája se annyira a multikról szól, mint a közalkalmazottakról: orvosokról, tanárokról stb.
  Nem gondolod, hogy az oktatási rendszer színvonala a tanárokon IS múlik?

 • Ferenct 2019 december 3 9:08 de.
  “A sok évtizedes züllés mélypontja a magyarbálinti ostoba liberális oktatás-politika volt amit nehéz alul múlni-:)…a “magyarbálinti” oktatás-politika volt ostoba, illetve végzetesen káros. Károsabb volt mint a kádár-rendszeré, pedig az sem volt egy matyó hímzés-:)”

  Csak kerdezek:
  Tudom, hogy tulzas egy ilyen nagyralatasu szakerto velos iteletet megkerdojelezni, de azert batorkodom megkerni, hogy kerjen mar a kedves nejetol valami komolyabb ervet arra vonatkozolag, hogy miert is volt olyan ostoba es vegzetesen karos a mgyarbalinti oktataspolitika, hogy ezt a nagyszeru fideszes vezetes kozel 10 ev alatt sem tudta rendbehozni. (Sot a leszakadas azota is toretlenul es meredeken folytatodik.)
  Hatha meg tudunk vilagosodni mi is vegre.
  Alazatos koszonettel…

 • A valaha volt második legrosszabb eredményt mérte a magyar tanulóknál a friss PISA-teszt.
  “A 2009-es csúcsponthoz képest a legutóbbi, 2015-ös mérésen történelmi mélypontot ért el a magyar tanulók teljesítménye, minden területen mélyen az OECD-országok átlaga alá kerültünk, a természettudományos és a szövegértési kompetenciák különösen nagyot zuhantak….a 2009-es eredményeknél még mindig körülbelül húsz ponttal vagyunk lejjebb, az oktatási átalakítások közben tehát romlott a tanulók tudása.”
  https://24.hu/kozelet/2019/12/03/pisa-felmeres-jelentes-oktatas-kozoktatas-eredmeny/
  Vajon mivel magyarazza ezeket az adatokat az elismerten szeles ralatasu Ferenct? (magyarbalint? esetleg soros?)
  https://hvg.hu/elet/20191203_PISA_2018_a_magyar_oktatas_stabilan_tartja_az_alacsony_szinvonalat

 • T.Ille Úr !
  A múlt században, mikor Önök “működtették” a tahó-kollaboráns rendszerüket, akkor is volt tankötelezettség, ami nem keverendő össze a közneveléssel…
  – Mivel akkor sem élt a felkinált ismeretszerzési lehetőségekkel, most élete alkonyán, ilyen random ökörségekkel él vissza ezen a jobb sorsra érdemesebb felületen…
  – Több külföldi egyetemen tapasztaltam a hazai diákok brillirozását, vagy olvassa el a – legújabb, az oktatási rendszerünkre nézve sikeres – PISA jelentést…
  – Olvasson sokat, – de könyörgöm ne írogasson…

 • Ferenct
  2019 december 3
  9:08 de.

  Osztán mi a bajod a “kádári oktatással”

 • Kenny
  2019 december 3
  4:26 de.

  semmi gond, én büszkén vállalom, hogy “fajta” vagyok. amúgy sejtettem, hogy a más “fajtáknak” túl színvonalas lesz ez az írás, jó, ha a kötőszavakat megértik belőle. jellemző, hogy Ferenct pl. a feleségén keresztül lát rá a rendszerre (gondolom, a kedvelt misszionárius póza okán), Boda meg hozzá se tud bajszintani.
  Jurásek nem számít, ő von Haus aus torzult szemléletű. a jövőben az ő hozzászólásait is ignorálom. ámbár a KMH hasznos hülyéjeként egész jól lehet rajta tanulmányozni a jobboldali agymosottak egyedfejlődési hiányosságait. 😀

 • O1G666
  2019 december 2
  5:14 du.

  honnan táplálkozik? a rossebb se tudja, de nagy a gyanúm, hogy a neveltetéséből, esetleg a sikertelen, frusztrált életéből, de az is lehet, mindössze csak nem bírta a mosást az agya. gondolom, nem fékezett habzású mosószert használtak nála.

 • Ille István Jó lenne, ha eljutnánk oda, hogy nem a cikket és az íróját gyaláznák, hanem vitába szállnának érvekkel a kormánypárt hölgyek és urak. Tetszett, hogy Boda asszonyság felháborodott, hogy Alex nem áll vele szóba. Gondolom Jókaival és Tolsztojjal is “vitába” szállna, mert Ő jobban tudja. Vajon tudja, hogy halottak?

 • Kenny
  2019 december 4
  9:57 de.

  vitázni, ezek? hiú remény. Boda csak azt tudja, ami a pártpropagandában írva vagyon. igaz, Jókairól és Tolsztojról nem szoktak írni, így hát nem vagyok biztos abban, hogy tudja.

 • slapaj
  2019 december 3
  4:38 du.

  ezzel csak az a gond, hogy a PSA-jelentés ugyancsak siralmas képet alkot pl. a diákság szövegértési képességeiről, ami jól érzékelhető a te képességeidben is. a tankötelezettség valóban nem keverendő össze a közneveléssel, de mivel neked sikerült, a PISA-teszt eredményének élő példája vagy.

  több külföldi egyetemen tapasztaltál – mit is? hogy jó a menza, és az ételmaradék kevés? mert kétségtelen, hogy jártál egyetemre, de max. takarítani, vagy moslékért 😀

  picinyem, ami az ismeretszerzést illeti, két diplomám van, három nyelven beszélek, és négy feleségem volt. van még kérdésed, kicsi huszár?

 • Géza

  Korrekció: A magyar oktatás színvonala csak a kádárizmus utolsó harmadában kezdett romlani.

 • Szandimandi

  A “magyarbálinti” oktatás mélységére az ultra-liberális oktatás erőltetése volt.
  Csak ismétlem: Nem a liberalizmussal van/volt baj, mármint a “normálissal”

  (A legmélyebb kéz csók: Feri)

 • úgy tűnik, a valóságról nem szabad szót ejteni, mert akkor nem marad hely boda és bendegizi szóáradatának

  kösz, de azért majd egyszer talán?

  bruhahaha

 • Ferenct
  2019 december 3
  9:08 de.

  Csak szólok:

  . A sok évtizedes züllés mélypontja a magyarbálinti ostoba liberális oktatás-politika volt amit nehéz alul múlni-:)
  Ha valaki nem értené ill. félre akarja magyarázni: Nem a klasszikus liberális politika-, hanem a “magyarbálinti” oktatás-politika volt ostoba, illetve végzetesen káros. Károsabb volt mint a kádár-rendszeré, pedig az sem volt egy matyó hímzés-:)

  ps: Van rálátásom a rendszerre, nejem középiskolai tanárnő,oszt. fő.

  ————————————

  Hát ekkora kompetenciával bizony nehéz is lenne vitába szállni! Nekem egyik közeli rokonom sebész, elég sokat mesél a munkájáról, tapasztalatairól – ennek alapján én mégsem merném az Ön sérvét megoperálni, sőt véleményt sem mernék mondani egy, már lezajlott műtétről! Példának hozom még a saját nővéremet, aki szintén középiskolai tanár és osztályfőnök volt egy budapesti gimnáziumban, egészen a 2016- ban bekövetkezett haláláig tanított, ám merőben más állásponton volt mint Ön. Nem lenne egy hátrány, hogyha részletezné, miben is látja Ön – illetve a kedves felesége a “magyarbálinti” oktatás ostobaságát és káros mivoltát mivel a kijelentéseinek ilyen formán semmi értelme, ha csak kinyilatkoztat, de nem támasztja azt alá semmi kézzelfogható érvvel!

 • Bár Ferenc1 nem méltatott válaszra, úgy látom: itt alapvetően két felfogásról van szó a nevelés-oktatás ügyében is. Az egyik szerint a nevelés célja, hogy szófogadó legyen a gyerek, aki nem merészeli egyetlen felnőtt szavát se kétségbe vonni, és betűhíven visszaböfögi a tanítottakat. Csak akkor szólal meg, ha felszólítják, és akkor sem kérdez, kizárólag felel – vagyis felmondja, amit a “felsőbbség”, a tanár elvár tőle.Ebben a rendszerben az iskola belügye, mi történik ott – ezt csak a magasságos hivatal értékelheti. A szülőnek annyi köze van hozzá, hogy tisztára fürdetve, taneszközzel felszerelve szállítsa a nevelés alanyát – a gyereket. Önkéntesen kiegészítse a tanintézmény hiányosságait, amelyek pótlására az adójából valahogyan sose jut elég. Ezt a metódust a kormányerő igyekszik a tankötelezettségi kort már elhagyott lakosságra is kiterjeszteni, ami sose lesz résmentes, hiába nyomják-préselik erőszakkal akár.
  A következmény, ami a felméréseken is kiderül: a magyar diák (és a felnőttek jórésze is)gyakorlatilag analfabéta. Ismeri a betűket, szavakká is képes összerakni – de nem érti, vagy félreérti a jelentésüket. Szerintem azért,mert ha szembekerül egy általa nem ismert kifejezéssel, nem kérdezi meg, hogy mi az – hiszen aki kérdez, az “buta”, ezt hallotta az iskolában -, hanem megpróbálja kitalálni. Aztán vagy sikerül, vagy nem.
  Beszéljük arról is: ez a rendszer a tanügyi dolgozók többségének igen kényelmes. Számtalan példa van arra, hogy egy tantestület – felsőbb, hivatali nyomás nélkül is – hogyan lehetetleníti el az igazi pedagógusokat, akik nem a tananyagot akarják megtanítani, hanem a gyerekeket akarják tanítani.

 • A többség által elutált tanügyi reformok pedig hoztak eredményt – persze akadt hiba is bőven. A 85-ös kinyitotta a merev iskolarendszert a szülői igényekhez és a gyermeki képességekhez jobban alkalmazkodva, a Magyar bálinti “bolognai rendszer” meg a nemzetközi trendekhez közelítette volna az oktatást.
  Hát ennek vége: teljes a hátraarc. Ahogy 87 éves nagynéném megjegyezte az egyik tanügyi überokos kijelentésére: Mit akarnak? Azt, ahogy engem is tanítottak a falusi elemiben? Hogy nekünk elég, ha azt tudjuk, hogy álljunk az eresz alá, ha esik az eső? Igen, azt akarják – ez világosan látszik a közoktatás lezüllesztésében, a középfokú oktatás elzárásában az “alsóbb néprétegek” elől, a felsőfok teljes elrekesztése a szegényebbek elől.
  Ja, hogy mi lesz így a magyar nemzettel? Kit érdekel? A kormányerőt biztos nem.

 • dec.5. 12,23 d.u.
  Nagyhuszár ! Szerény vagy, de azért a FOXI-MAXI-t és a SOPRONI NYÁRI EGYETEMET hagyd ki a végzettségeid közül. Meg arról sem ejtettél most szót, hogy egykoron a nyilvánosan éhségsztrájkoló Gyurcsánynak te vittél suttyomban téliszalámit, megmentve az éhhaláltól. -g-

 • “Csak ismétlem: Nem a liberalizmussal van/volt baj, mármint a “normálissal”…”

  Nem-eeee? Nem mondod…? 😀

 • Almási

  De mondom.

 • Persze én is olvasom a tróger sajtó fanyalgását, és tudom, hogy a közoktatás, “hátránykompenzációs képességét” igyekeznek kezelni…
  – De tény, a magyar tanulók a 2015-ös eredményekhez képest jobban teljesítenek – derül ki a PISA-felmérésből. A magyar diákok eredményei mindhárom mérési területen – a szövegértésben, matematikában, természettudományban – javultak.

 • Besancon

  “…Nem lenne egy hátrány, hogyha részletezné, miben is látja Ön – illetve a kedves felesége a “magyarbálinti” oktatás ostobaságát és káros mivoltát…”

  Teljesség nélkül:
  – A magyarbálinti extra liberalizmus tette lehetővé a diákok, szülők erőszakos fellépését a tanórákon ill. a diákok egymással szemben ami elfogadhatatlan – normális körülmények között. (Tanár verések gyakoriak voltak – erről mindenki értesülhetett).
  – Ezeregy féle- és színvonalú tankönyvből tanultak a diákok amelyek ráadásul méreg drágák voltak (csókos kiadók. A tanárok a kiadók “megkeresése” szerint választottak tankönyveket – természetesen korrupció mentesen-:) Ezért (is) a magyarbálinti években végzett diákok tudásának alacsony színvonala most érzékelhető a felső oktatásban résztvevőket látván.

 • Besancon

  Két fiam (öt gyermekkel) költözött haza tíz után az usa-ból első sorban az ottani szélsőségesen liberális (“magyarbálinti”) gyalázatos oktatási rendszer miatt.

 • D.Bernstein
  2019 december 5
  5:18 de.

  dec.5. 12,23 d.u.
  Nagyhuszár ! Szerény vagy, de azért a FOXI-MAXI-t és a SOPRONI NYÁRI EGYETEMET hagyd ki a végzettségeid közül.

  ————————————–

  Netán padtársak voltatok? Csak nem? Te is fiam Brutus?

 • Ferenct 2019 december 4,1:46 du.

  “A “magyarbálinti” oktatás mélységére az ultra-liberális oktatás erőltetése volt.” – Hat igen, ezzel a megdonthetetlen ervelessel lehetetlen vitatkozni. 🙂

  Ferike 🙂 jajde aranyos, de a kezcsokos ajanlatat nem tudom elfogadni (barmilyen csabitonak is szanta), viszont ismerek olyan volt es regnalo ferfi miniszterelnokot aki valoszinuleg orommel odanyujtja Onnek kacsojat ajanlatanak vegrehajtasara.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.