Szíjjártó vs. ukrán oktatási törvény

2019 december 13 10:13 de.14 hozzászólás

Mielőtt elmélyednénk a témában, foglalkozzunk egy cseppet Szíjjártó mivoltával. Egy épeszű, magára valamit is adó miniszter – pláne nem egy külügyi – nem visel kakadu-frizurát. Igaz, valszeg nem volt honnan stílust, jó ízlést és szépérzéket tanulnia, de a Fideszen belül ez soha nem volt követelmény, mi több, a kimosakodott aszfaltparasztoknak nem is volt honnan megtanulniuk.

Akad bőven ország, mi több, város, aminek van címerállata, volt nekünk is Európa-szerte híres hollónk. Manapság is akad madár, pl. a turul – háturul – és most meg a kakadu. Így hát szerintem Szíjjártó is egy címerállat. Egész jól beleillik Orbanisztán heraldikai képtárába…

De hagyjunk fel a léha élcelődéssel, mert még egyes jobboldali ítészek megszólnak érte, hát térjünk rá az ukrán oktatási törvényre, amiért a mi kis külügyi kakadunk – persze, nem magától, hanem a Kárpát-medence Géniusza által vezényelve – durcásan meggátol minden ukrán törekvést a NATO-hoz való csatlakozás tárgyában. Állítása szerint mindezt a kárpátaljai magyarok védelme érdekében teszi, amit erősen kétlek.

Miért is? Mert éppenséggel még Orbanisztánnak is az lenne az érdeke, hogy egy NATO által védett ütköző zóna legyen közte és a Nagy Medve közt, mert látványos kardcsörtetés ide vagy oda, jó lenne, ha emlékeznének a korábbi ukrán megnyilvánulásra: ha szükséges, órák alatt Székesfehérvárig jutunk. Nos, kétségtelen, hogy az ukrán hadsereg erre képes lenne. Az orosz meg pláne. Tehát, kinek is érdeke Ukrajna NATO-tagságának megakadályozása? Bizony, Putyinnak. Ezt ölebének, Orbánnak hathatós közreműködésével meg is akadályozza. Méghogy a kárpátaljai magyarok érdekében! Ugyan, kérem, több komolyságot kérek!

Node, térjünk át a boszorkánykőre, az ukrán oktatási törvényre, aminek kvintesszenciája, hogy ötödik osztály fölött az alapvető tantárgyakat is ukránul oktatnák a gyerekeiknek. Valóban isten ellen való vétek, ha matematikát, fizikát, történelmet, földrajzot ukránul tanulnának a kárpátaljai magyar gyerekek? Aligha. Persze, ennek előfeltétele, hogy ukránul értsenek, írjanak, olvassanak. Ami azért már neccesebb, mert magyarul sincsenek igazán mindezek birtokában.

Ám a kárpátaljai magyarok nem nem tanultak meg ukránul, hanem nem tanították meg őket ukránul.
„Érthetetlen, miért feltételezik sokan Magyarországon azt, hogy egy kárpátaljai magyar óvodás vagy egy alsós befogná a füleit, és direkt nem tanulna meg egy nyelvet, ha azt megfelelő gyakorisággal és megfelelő módszerrel, képzett pedagógusok tanítanák. Az ukrán nyelvismeret hiányának oka nem az akarat vagy a fogékonyság hiánya, hanem a tanítási módszerek elavultsága, az alacsony óraszám és az infrastruktúra elégtelensége. Az ukrán államnak először költenie kellene az ukrán nyelvoktatás modernizációjára és a szakembergárda kiképzésére, és ésszerűen csak ezután követelhetné, hogy akkor a már ukránul megfelelően tudó kisebbségek ukránul tanulják az alapvető tárgyakat.

Ez az állapot egyre elterjedtebb lesz, ahogyan a tanárnak készülő kárpátaljai magyarok többsége a magasabb bérek miatt inkább Magyarországra megy tanítani, és a rossz ukrán nyelvtudás miatt eleve hátrányból indulna az ukrajnai ukrán szakokon. Az ukrán anyanyelvű tanárok közül pedig az infrastruktúra hiánya és a magyar többség miatt szinte senki nem akar Kárpátaljára jönni, hogy magyar gyerekeket tanítson.”

Véleményem szerint nem fognak jobban tudni ukránul azok a határmenti, színmagyar falvakban élő gyerekek, akiknek eddig sem sikerült megtanítani a nyelvet, és nem lesz több tanár, aki ezekben a falvakban megfelelően oktatni tudná az ukránt.

Node, maradjunk a magyar nyelvű közép- és felső fokú oktatásnál, amihez való jogot a Nemzet Kakaduja oly’ erősen követeli! Mégis, mi a bánatot fog kezdeni egy magyar nyelven szakképesítést szerzett pl. villanyszerelő, ha nem érti egy villanyboyler ukrán nyelvű bekötési utasítását? Vagy egy esztergályos a CNC-eszterga programozási kézikönyvét? Egy felsőfokú végzettséggel rendelkező gyógyszerészről, orvosról, építőmérnökről inkább ne is beszéljünk! Mit fog tehát tenni? Átjön Magyarországra, és beáll asszisztensnek valamelyik orvosi teambe, mert egyenrangúként aligha alkalmazzák!

A nyelvtörvénnyel érintett nagyobb nemzetiségek aránya a következő: ukrán 77,8%, orosz 17,3%, fehérorosz 0,6%, moldován 0,5%, krími tatár 0,5%, bolgár 0,4%, magyar 0,3%, román 0,3%, lengyel 0,3%, zsidó 0,2%, egyéb 1,8%.

Számottevő különbség van a nemzetiségi és anyanyelvi megoszlásban, például 30 800-an vallják magukat orosznak, de csak 24 100 beszélik az orosz nyelvet. A magyarok esetében 163 000 vallották magukat magyarnak 2011-ben, miközben 298 600-an használják anyanyelvként a magyart. Érdekes módon nem hisztiznek se a románok, se a lengyelek. Ez utóbbiaknak amúgy szintén sérelmes az ukrán nyelvtörvény, de nem aktivizálják magukat. Orbán hepciáskodása jól jön nekik, ez a bohóc kikaparja nekik is a gesztenyét.

Amúgy az Ukrajnában beszélt nyelvek a következők: bolgár, fehérorosz, görög, lengyel, magyar, moldáv, német, orosz, román, szlovák és zsidó/jiddis, valamint karaita, a krimcsak, az urum (mindhárom a Krímben beszélt török nyelv). A Nemzet Kakaduja figyelmébe: a krimcsak nem kipcsak!

Mindezek értelmében az ukrán nyelvtörvényt a kárpátaljai magyarok védelme okán kifogásolni, pláne, a NATO-tagság elgáncsolásával zsarolni tipikus orbáni bunkóság, ráadásul már megszokottan álságos, és értelmetlen.

Jusztisemberke jusztiscselekvése. Pótcselekvés.

14 hozzászólás

  • A magyar-allam-hatalom beleavatkozasa, ezen esetben ,Ukrajna belugyeibe,is egy bizonyiteka, hogy osdi, elavult es elfogult soviniszta elmejuktol nem kepesek szabadulni.

    De sem a cikk, sem a magyar-allam-hatalom NEM adott semmi alapot hogy mi jogon utik mocskos orrukat mas orszag, s ez alaklomjmal egy kozvetlen es szomszedos nemzet belygyeibe ???

    Hiszen az ottan elok, bar kik is lehetnenek szarmazasaik alapjan, mar 101 eve azon nemzet polgarai.

    Akar teszett nekik az vagy nem, de azon idokon at az ottani orszag hivatalos nyelvet alkalmaztak. Ami 3/4 evszazadon at Orosz volt.

    HA, a magyar-allam-hatalom az ottan elo-magyar-szarmazasuak jogait ,a szolidaritas elevenek alapjan remelne kepviselni, azok alapveto emberi-jogait probalna szolgalni. Azt , hogy lenne-e azoknak Ukrajnaban szabadon hatarozani a sajat eletuk iranyitasat, s gyermekleik neveleset ?

    Persze azt a peldamitatassal a leheto legsikeresebb modszer.
    Sajnos , a magyar-allam-hatalom azt meg mind a sajat polgarainak az alapveto jogait is korlatozza.

    Tehat nem is gomdolhatna a peldamutatasra az embeti jogok biztositasan.

    A cikk cime lenne inkabb: El a Kezekkel Ukrajnatol !!!

    Vagy az egyenlo emberi jogok vilagszerti biztositasa.

    Talan az az ottani magyaroknak csak hanyingert okozna?!

  • Bendeguz79
    2019 december 13
    12:02 du.

    az egész csak alibi. Orbán leszarja a kárpátaljai magyarok érdekeit, de indoknak megfelel. a lényeg mögötte Putyin áttételes akarata, amit ölebe farok csóválva teljesít. szolgalélek.

  • Bendeguz79
    2019 december 13
    12:02 du.

    gizi: példaként lebeg előttük az USA

    bruhahaha

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2019 december 12
    2:35 du.

    Ez az általad tragikomédiának felvetett magyar „kardcsörtetés” ne hogy azt hidd hogy, sajátságosan egyedülálló magyar szemétkedés, mert attól hogy Te nem tudsz, vagy nem akarsz tudni róla, az összes általad felsorolt nyelvkorlátozottnak ugyanígy mocskosul nem tetszik és felháborodott hangot is adnak róla! Sőt, most már végre az eddig kutyaszarként lapuló EU is!

  • Vajon milyen egyen abrazolna barmely nemzet, orszag, tarsadalom hivatalos jelkepet, cimeret mint agy jarvanyokat terjeszto kukaracssa ????

    Kritizalni tetteiket, vetkeiket az nem egyenlo azzal!!!

    Gyanitom, hogy tetted volna azt a horopgkereszttel vagy a sarlo-kalapaccsal.

    Talan gondoltad hogy az vicceltel volna ???

  • rodeo;

    Ketsegtelenul, az USA abban is az egyedulli pelda, hogy mindenki joga, sot 100%-osan biztositott lehetosege olyan nyelvet hasnzalni, iskolakat, vallasokat, kozossegeket alapitani amit kerdesek nelkul akarnak.

    S a hivatalos nyelvet nem az allam-hatalom, hanem a lakossag nyelvhasznalat szanja meg.

    Itt az US-ban mag az orvosi koltsegem szamlajanak masolata is 16 nyelven vagyok ertesoyve azon.

    S mivel itt Floridaban sok a Latinok, minden uti-jelzok Spanyolul is.

  • Orsós Elemér

    Ille István
    2019 december 13
    1:57 du.

    Igazad van, valószínű hogy, úgy általában Orbán leszarja a határon kívülre ítélteket, de azért ne hogy azt hidd hogy, Putyin az egyetlen mogyorózgatója, mert legalább még hárman vannak akik azt a lyukas zsebből elérhetőt -ha szemtelenül ellenszegül- nála sokkal keményebben meg is markolásszák! 😀 Nem egy marok áll készenlétben hogy, impotenssé tegyék szegénykét! 😀 (Mondjuk nem kellett volna ilyen sok „önzetlen segítséget” elfogadnia!)

  • Bendeguz79
    2019 december 13
    5:46 du.

    nem , kérlek, nem különbözik, mi több, jellemző Orbanisztánra, a ner-re és a fideszhívekre. ráadásul nem kukaraccsa (az meg mi a bánat?) hanem egy ganajtúró bogár. na jó, lehet, hogy poloska.
    horogkereszt? sarló-kalapács? fiacskám, nem vetemednék tiltott jelképek használatára.
    ez a gúnyrajz bőven elég.

  • Egy ország címerének a meggyalázása a ganéjság legalja !!!

  • Bendeguz79
    2019 december 14
    12:23 du.

    gizi!
    az a gond, hogy én magam sok nyelven kommunikálok, de az usa legnagyobb részén „beszélt” „angolt” (több, mint 35 év napi nyelvhasználat után) nagyon sokszor nem értem, azaz feladom annak kitalálását, hogy az illető miről is akart bármit ez leginkább az un. mai keletű „dalaitokban” csúcsosodik ki ezeket pontosan ez okból sohasem hallgatom meg, mert ugatásra a Bodri sokkal alkalmasabb…, ugyanúgy mint a te magyarnak nevezett piréz hottentotta keveréked…(nem elemzem, csak megjegyzem: beszédtechnikai gondok vannak azt sem tanítják), félig kinyitott szájjal amit azután sohasem mozgat és a nyelve sem mozog csak ilyen gargarizálást lehet … a hírhedt: Saturday night szereplői ebben kimagaslót alkotnak tegnap még utoljára gyorsan csatornát váltottam

    nem ez volt a kérdés de hát szokásod szerint mellébeszélsz, ha leégsz,

    tudatlanságod határtalan és a pofátlanságod még inkább

    bruhahaha

    ennyi fölösleges és unalmas szájtépést csak a gábriel képes, nagy versenytársak vagytok

  • D.Bernstein
    2019 december 14
    3:37 du.

    igazad van, az. csótányt kellene ábrázolnia. amúgy közöd?

  • Ille!

    1/ Az egy dolog,hogy maga próbálja….bírálni Sz.Pétert,mert nem csípi…de ugye mindig ápolt(öltöny,nyakkendő stb) és ugye a haja is tiszta,joga van fiatal politikusként modern frizurát viselni,ezt még senki nem kifogásolta,és ugye a haja alatt(a fejében)is több van mint sok más közismert.de sehol sem jegyzett embernek ( több jól fésült,bunkó,ordibáló baloldali senkiknek)Aztán pont a napokban volt egy kép róla ahol egy fontos külföldi tárgyaláson oldalra fésült hajjal jelent meg,és mindenhol jegyzik,ismerik!
    2/
    Ami a cikket illeti:ugye az Ukrajnai
    magyarok nem jókedvükben és nem önszántukból élnek ott?….
    Kénytelenek beilleszkedni,amit meg is tesznek,de ugye ezt a kinti kormány is tudja és kötelessége lenne az alapvető jogaikat biztosítani!
    3/Mint írja az elemi alsó osztályában magyarul tanulhatnak,5.osztálytól pedig csak ukránul!
    Már az alsó tagozatban kellene a pedagógusoknak az ukrán nyelvvel ismertetni őket,míg a felső tagozatban esetleg magyar nyelvű tankönyveket is kaphatnának…..vagy például magyar iskolába is járhatnának….
    A szülőktől és a környezetükből persze sokat értenek ukránul.
    4/ Az meg,hogy mint dr.Berstein írja mind a magyar címert,mind őket rendszeresen alázzák az nagyon mocskos dolog!
    Nekem és többekbek ez a véleményünk!!!!

  • Pontosítás!

    Természetesen az Ukrajnában élő magyarok többsége ott is született,amikor még magyar föld volt……és szeretne továbbra is ott élni,normális körülmények között!
    Amúgy ma a TV-ben is szerepelt egy fontos tárgyaláson Szijjártó P. és most is oldalra fésült hajjal!
    (Lehet,hogy Ille I. üzent neki?….)na ez vicc volt természetesen!