A csodacsatár megszólalt

2020 január 12 9:57 de.56 hozzászólás

Kicsit unom, meg nagyon nem értem azt a habverést, ami annak szól, hogy a mai magyarországi kormányfő – kilenc év után először! – betartotta a 2013-ban hozott, a tájékoztatási kötelezettségről szóló törvényt. Miközben folyamatosan sérti az országgyűlési törvényt, amikor a képviselői kérdésekre olyasmikkel válaszol, hogy nem ért a női ügyekhez, az üzlethez stb. (A Boldog Karácsonyt! tartalmú válaszokról ő is, társai is október óta érthető módon leszoktak.)

De nézzük, mivel is „ajándékozta meg” az összesereglett sajtósokat. Természetesen nem lehettem ott, hiszen nem vagyok hivatásos újságíró. Így csak a tudósításokból értesülhettem, mi zajlott a kérdés-felelet szakaszban. Igyekszem azonban elkerülni a félinformációkból adódó, esetleg téves következtetéseket. Ezért úgy gondolom, az a legjobb, ha így, utólag teszem fel a kérdéseimet az előadás kapcsán, aminek a teljes szövege megtekinthető itt.

Előre szólok, nem lesz rövid, hiszen a kormányfő szinte minden fontos kérdést érintett.

Naná, hogy a vezető téma a migráns-ügy volt, ami a nemzetközi jelentések szerint ismét megélénkült. Az adatok hosszas sorolása mellett egyetlen szó nem esett arról, miféle megoldás lenne lehetséges európai részről? Kizárólag a határon szolgáló katonák, rendőrök létszámának megemeléséről. (Ebben a részben van egy csúnya leiterjakab:”… egyre többen jönnek föl északról déli irányba a magyar–szerb határhoz.” Úgy tudom, Törökország is, Görögország is délre van még Szerbiától. De legyünk jóhiszeműek – lehet, hogy az élőbeszédben a szónok kijavította ezt a bakit.)

Másodikként a gazdasági ügyeket hozta elő. Érthető módon a sikernek látszó adatokat sorolta. Tény, hogy növekedett a magyar dolgozók foglalkoztatottsága: csakhogy az általa említett +800 ezer munkavállalóból kb. 600 ezer nem itthon dolgozik: az adatba ugyanis beszámolják az Angliában, Németországban stb. dolgozókat is.

Az átlagbérek emelkedése igazi sikersztori lehetne – ha nem lenne ott az az apróság, hogy ennek számításakor nem veszik figyelembe a 6 főnél kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozásokat. Márpedig Magyarországon van egy sajátságos státusz: az ún. egyéni vállalkozó, illetve a betéti társaságban vállalkozó. Mintegy 800ezer-egymillió emberről van szó, akik egyvalamire vállalkoztak: a túlélésre. Vagyis úgy tudták csak megőrizni a munkahelyüket, hogy feladták alkalmazotti státuszukat, és számlára dolgoznak – legtöbbször ugyanott, ugyanazt, jórészt ugyanannyiért. Mellesleg az ő számukra kötelező a minimálbér adóinak befizetése – így minden egyes minimálbéremelés rontja a jövedelmi pozícióikat, miközben többet fizetnek be a költségvetésbe. Ismétlem: ennek, a dolgozók csaknem negyedét kitevő létszámnak a bére nem számít bele a dicsekvésben elhangzott 80%-os növekedésbe.

A GDP (bruttó nemzeti termék) növekedése volt a következő pont.5%-nál is magasabb! – ez mán döfi! Csakhogy már közgazdászok is vitatják, hogy ez a mérőszám a legjobb-e egy gazdaság állapotának jelzésére. Ez ugyanis azt mutatja: mennyit költött az egész gazdaság – állam, gazdálkodók, lakosság – egy évben termékekre, szolgáltatásokra. Ennél jobb jelző lehetne a GNP (Bruttó nemzeti jövedelem) alakulása, ami azt is érzékeltetné – mi haszna volt a gazdasági szereplőknek és az állam polgárainak a termelésből? Ez már kicsit átvezet a versenyképesség kérdésére, amelynek említésekor minden, a makrogazdaságról valaha is hallott ember csuklott egyet. Ez hangzott el: „A versenyképesség kérdéséről most itt hosszabban nem kívánok beszélni, mert Önök tudják, hogy a magyar gazdaság az egyik vagy a legversenyképesebb Európában az adórendszerének és a beruházás-ösztönzési rendszerének köszönhetően.” Megértem: a legjobban hasító magyar vállalatok közül a 98-2002 között favorizált Vegyépszer hat hónap alatt ment tönkre, a Közgép még ennél is sebesebben, miután a tulajdonosa összekülönbözött a miniszterelnökkel. Pedig hát milyen „versenyképesek” voltak! Ennyit a kereszténydemokratákkal közös „országépítő” munkáról.

Természetesen „soha nem látott” mértékű 1700 milliárd forint beruházási tőke jött az országba! (Az 1700 milliárd valós értékét érdemes lenne összevetni a tíz évvel ezelőttivel, – de ne kukacoskodjunk.) A létrejött új munkahelyek 38%-a meg éppen a stratégiai „keleti nyitásnak” köszönhető: ennyi helyet teremtettek az ázsiai – kínai, japán, koreai – beruházások. Remélhetőleg nem Észak-Koreából hozzák a munkaerővel való bánás módszereit.

Belevágott a szónok az egészségügybe is. Nem gyakran hangoztatott, hogy az egészségügyben a háziorvosi hálózat és a fogorvosi ellátás (Valamint a diagnosztika egy része) régóta magánkezekben működik. Ez az a pont, ahol a kormányfő teljes tájékozatlanságát bizonyította, (Ez a jóhiszemű feltételezés.) Hiába ugyanis a közalkalmazotti státuszban dolgozó ápolók, orvosok stb. béremelése – ez jottányit sem változtat azon, hogy az országban már majd kétszáz körzetben nincs háziorvos, gyermekorvos. (Mellékszál: lakókörzetemben hat év alatt távozott négy háziorvos. Egyetlen szerencsém, hogy az, egyébként 70 feletti nővér még működik, így nála fel tudom íratni az évtizede szedett szívritmus-szabályzómat.) A szakrendelőkben hasonló a helyzet – főként az orvoshiány miatt vannak a 3-4 hónapos várakozási idők.

Tisztelettel megkérdezném a miniszterelnököt: akkor most menjünk kórházba, ha torokgyulladásunk van, vagy a gyerek bárányhimlős lett? Vagy feküdjünk a méregdrága kórházi ágyon, ha szükségünk van pl. ízületi gyulladás miatt napi 20-30 perces kezelésre?

Ahol ezek után talán frissen mázolt fal, felrakott csempe fogad – a várószobákban? Csak tán nem elfogyott a lekövezni való tér, meg stadionépítés az McoM cégek elől? És miért pont azokban a helyiségekben, ahová kívülálló is bejuthat, aki orv módon lefotózhatja az állapotokat? Ha mindez meg háromévenként kötelező – addig semmi másra nem költhet a kórház -, akkor sose lehet a műtőben klíma, és lemondhatunk a korszerű operációs eszközökről, diagnosztikai berendezésekről? Miután az orvosoknak, kórházi személyzetnek szigorúan tiltva vagyon, hogy szót ejtsen a körülményekről. Mellesleg az egészségügyi dolgozók távozását legalább olyan mértékben motíválja ez a feudális drill, mint a magasabb fizetés.

A kórházi adósságokról is szót ejtett az előadó. Egyrészt szigorúan megtiltotta ezeket, majd ez a mondat jött ki a száján:

„…az is kiderül a jelentésekből, hogy olyan nagy értékű, külföldi tulajdonú cégektől befogadott szolgáltatások okozzák az adósság nagy részét, amelyek egyébként ezeknél a cégeknél extraprofitot eredményeznek. Úgyhogy azt kértem, hogy kellő bátorsággal, itt nagy erők vannak, nagy testű halak mozognak a vízben, hogy kellő bátorsággal nyúljon oda ehhez a problémához, és ezt, legyen kedves, oldja meg. Január végéig erre  vonatkozóan be is kell számolnia a tervezett intézkedéseiről.” (Nyilván az ezért felelős államtitkárnak, mert eü miniszter nincs.) Ha ennek a mondatnak a jelentését valaki megfejti, kaphat tőlem egy percnyi néma felállást.

A közoktatásról – általában az oktatásról – ezúttal nem kaptunk eligazítást. Nem csoda: zűrök mutatkoznak némi tantervek körül, amik vannak is meg nem is, lesznek is, meg nem is. Elég soványka lenne, hogy „tanuljon meg az a büdöskölyök imádkozni, meg verbunkost járni!” Amúgy is azt mutatják a mérések, hogy a fiatalabb korosztálynak már derogálnak a Fiatal Demokraták. Nem kell őket iskolával, meg tudással froclizni. Hanem itt van ez a klímaizé, amire nagyon rákattantak. Legyenek hát boldogok: „elfogadtuk az új nemzeti energiastratégiát, és az új nemzeti energia- és klímavédelmi tervet.” Ebből annyit mondott: az energiatermelést a „tiszta” atomenergiának kell adnia, amit Magyarország 2030-ra 90 %-ban el is ér. Persze azért futott még egy melldöngető kört: Magyarország a világ azon 21 országa közé tartozik, amely 1990 óta 52 százalékkal csökkentette a széndioxid kibocsátást. Jelezném szerényen, hogy 90 és 2000 között nullára futott a magyar kohászat, bányászat, öntészet: 80 %-ban ez volt az oka a légszennyezés csökkenésének. Esett szó még elektromos városi buszokról, meg Kárpát-medencei élelmiszertermelésről, ivóvízről – ahogy szokott. (Valahogy kifelejtődött a közvilágítás takarékosabbá fejlesztése – hát igaz, a vej nem tagja már az ebből vagyonokat keresett társaságnak.) Idekeveredett még a szemétszedés is. Négy feltételt említett a kormányfő. A klímavédelem drága dolog, akár 50000 milliárd forintba is kerülhet! Az árat fizessék a „klímarongálók” (adjápézt,sokat!) A családok számára nem lehet drágább az energia! Jelzem: a háztartási energia árát eddig is a kormány határozta meg: vajon miért lett csak 10%-kal olcsóbb, amikor a nemzetközi piacon 2010 és 18 között a felére-harmadára esett az ára? (Mer kő a pénz! Sok!) Fizessék a gazdag országok, ne a szegények kohéziós alapjából vegye el az EU! (Ide a pénzzel!) Az atomenergiára szükség van! (Jó sok betont meg követ beönthet oda még a MészároscoM cég, meg a kőbánya: nem engedünk a lóvéból!)

És egyetlen szó nem esett arról, hogy a legolcsóbb, legtisztább energia az, amit fel sem használunk. Például sok energia megy kárba a rossz minőségű házakból. Magyarországon 2010-ig több ezer panellakást szigeteltek, újítottak föl, korszerűsítették a fűtőberendezést az államilag támogatott lakástakarékokból. A költségek harmadát az állam állta (a lakástakarékban), harmadát a tulajdonos egyén, harmadát meg az önkormányzat tette hozzá. A program 2010-ben leállt, a lakástakarék támogatása tavaly megszűnt. De majd a paksi árammal olcsóbban fűthetem – az utcát.

Nagyjából ennyi kérdés merült föl. De azért még egyet nem értek. Mi a fenében reménykedik a kormányfőben és társaságában bízó, ha kilenc év alatt, sok százmilliárd forintból azt az egy dolgot se sikerült talpra állítani, ami köztudomásúlag a legjobban érdekli a „csodacsatárt”?

Rátesi Margit

56 hozzászólás

  • Nem érdekelt Orbán Viktor tájékoztatója, a neki feltett kérdésekre adott válaszai sem. Ezt a cikket is csak gyorsolvasással futottam át, mert semmi érdemleges újdonságról nem számolhatott be.

    Elég csak körülnéznem életteremben és életterem körzetében, s látom a valóságot. Nem rossz a soruk a kedvezményezetteknek, akik valamilyen úton-módon kapcsolódnak a NER-hez. Panaszra azoknak sincs különösebb okuk, akik a megszerzett tudásukat jól fizetett állásokban bírják hasznosítani. A gazdák feje se fájhat, többségük könnyen termeszthető és eladható mezőgazdasági terményekkel foglalkoznak, és az őstermelőket se zavarja az adóhatóság adóbevallással évi 8 millió forint (24250 €) bevételig. Még az állami nyugdíjasok egy részének sincs oka panaszra, akiknek a szolgálati éveik és igazolt kereseteik alapján kiszámított nyugdíjuk magasabb a havi nettó átlagbérnél, de azok se, akiknek ugyan alacsony, de más forrásokból jelentős jövedelemre tesznek szert (külföldi, nyugdíjból, szerzői jogdíjakból, lakás v. ház bérbeadásából, társvállalkozásból, tőzsdézésből stb.)

    Végül maradnak a kevésbé tehetségesek, akik rosszul fizetett munkahelyen dolgoznak és kevés bennük a kurázsi külföldi munkavállaláshoz, meg akiknek se magasabb végzettségük, se késztetésük nincs tanulni, és a kisnyugdíjasok, a volt téesztagok és szövőmunkások, meg a segédmunkások. Ők bizony nyomorognak. És nyomorognak a képességeiket meghaladó hiteltörlesztők, a tartós munkanélküliek, a közmunkában foglalkoztatottak, de még a bejelentés nélkül alkalmazott napszámosok is.

    A közegészségügy állapota és okai közismertek, ehhez és a fentiekhez mi meglepő pozitívat mondhatott volna Orbán?

  • Jah, amúgy vidéken a megszokott keretek között zajlik az élet:

    http://www.youtube.com/watch?v=IG7VW8K6PFQ

  • Ha az oroszok által épített PAKS II. olyan jól megállja a helyét, mint az oroszok által „felújított” metrókocsik, hát megnézhetjük magunkat. De legalább nem ingyen!

  • Göllner András

    Nem véletlen, hogy a FIDESZ élcsapata – Orbán, Kövér, Áder – a magyar Bolsevik Párt létráján (KISZ) kezdett felkapaszkodni a hatalomba mielőtt kihúzta azt a lábuk alól Gorbacsov. Ott tanulták ki hogyan kell a hétköznapi embereket félrevezetni a magyar gazdaság állítólagos sikereiről. Ott ismerték fel, hogyan lehett politikai tőkét kovácsolni a térsadalmi hazudozással a tanulatlanok, az alúlinformált tömegek köreiben. Ezt a hagyományt modernizálták, korszerűsítették azokkal a szakmai fejlesztésekkel amelyek Donald Trumpot a hatalomba repítették Amerikában. A mesterségesen szőkített bombázó a Fehér Házban egy év alatt több, és empirikus módszerekkel bizonyított hazugságokkal tömi tele annak a százmilliós táborának a fejét, mint elődjei összetetten kétszáz év alatt. Ennek a sorsdöntő tömegnek fingja sincs a világról: iskolázatlan, a bulvár sajtón nevelkedett, a híreket egyszerű, érzelmeikre és előítéleteikre hangolt, ‘s főleg szórakoztató formában kell tálalnia a pénzéhes, haszon után hajszoló, társadalmilag felelőtlen amerikai sajtónak. Beléptünk a mesterséges valóság korszakába kedves testvéreim. A nukleáris fegyverek felett uralkodó gazemberek olyan technológikkal rüházták fel magukat, amely immáron lehetetlenné teszi hogy a hétköznapi emberek külömbséget tudjanak tenni az illúzió és a valóság közt. Ezeket a technológiákat nem a gonosz Kelet, az Oroszok, a Putyin ügynökei, hanem a Nyugati, szabad-piaci kapitalizmus fejlesztette ki nékünk, a keresztény egyházak áldásával. Annak az egyháznak az áldásával amely Oroszországban Putyint, Magyarországon Orbánt, Amerikában Trumpot isteníti. Mind a három ország gazdasága a szakadék szélén dübörög, az átlagemberek nagy örömére.

  • A miniszterelnok nem nyujtotta az 2019-es gazdasagi adatokat.
    Az meg per heti munkat kovetel majd.

    De a 2018-as GDP 139.9 billio dollar volt.
    S abbol az allamhatalma 63 billiot szedett el a burokracia hizlalasara.

    Tehat kozel mindeki munkaberenek kb. 45%-t.

    Mint a multban KENNY jelezte itten, az Ir kormany csak kb. 20%-ot rabol a lakossai jovedelmebol.

    Florida kormanya meg csak 8.4%-ot.

    Az igert, vagy josolt jovedelmeikre vonatkozo egyeni-jovedelmek emelese, a 72% fokent az inflacio, ill. a Forint ertek-csokkenesenek a jele.

    Remesen gyanus a 4.5 millio magyar dolgozo polgar a 9.5 millios ossz-lakossagbol. Az tobb mint 50% lenne.

    A GDP, Gross Domestic Product, es a GNP, a Gross National Product ugyan az. Csak mas szoval kifejezve.

    Tehat ,akar DOMESTIC , vagy NATIONAL, az orszagban tortent osszes gazdasagi eredemneyek adata.

    Az EGESZSEGI problemaikon, sot minden mas altalanos panaszaikon, ill azok okozoi maga az allamhatalom diktaturaja.

    Belatom, fel-evsdzazados propaganda emesztesek utan attol keptelenek tavozni.
    De a tagadhatatlan teny, hogy barmit is cselekszik, vagy probalkozik is az allam-burokracia cselekdni, mind azt az atlag magyar egyen, dolgozo kepesebb onmaga, ill. a maganszektor megtenni, gyorsabban, olcsobban es sikeresebben mint barmi allam-burokracia.

    Az ottani egeszsegszolgalattasaik ugyeben is.

    HA mind a kepzett es gyakorlott orvosokat es mind az egeszsegi szakertoket SZABADON engedne az allam-burokracia mukodni kepessegeik alapjan mind a szerzo alatal felsorolt problemak NEM lteznenek.

    Igen, de meg kevesebben is mennenek nyugati oszagokba jobb lehetoseget es jovedelmeket talalni az orvosaik.

    Akik menekulnek, s nem csak rohannak a jobb jovedelmekert, hanem menkulnek a burokracia esztelensegeitol is. S az altal okozott sikertelensegeitol is.
    Mivel minden emberileny munkajaval, kepezettsege, kepessege altal a leheto leg-kobb eredemneyit remeli yeljesiteni hazaj es embertarsainak.

    Nem hiszem el, hogy a magyar orvosok lennek abban az egyedulli kuvtelek a vilagon !!!!

    Tehat, az elso lecke maguknak es tarsadalmuknak a tukorbe nezni.
    S minden problemajuk okozjat latjak !!!!!

    Amik elfogadja az allam-burokraciajuk korlatlan hatalmat, annak nincsen sok joga masokat vadolni!!!!

  • György Molnár

    Kinek „csodacsatár” kinek egyszerűen csak tömeggyilkos tolvaj….

  • ALMASI ALMA;

    A Ganz vagon gyar sok eveken at keszitette es szallitotta a vagonokat, utaskocsikat az CCCP vasutanak. Na meg a Mavag a mozdonyokat is.

    Ma nem lenne kepes a szukseges utas-szallito kocsikat ugy a foldalattinek kesziteni?

  • DCKCSP;

    „Nepszava”-d nem nyujt semmi informaciokat az ugyon.

    A „sikkasztas” felteheto, de semmi bizonyiteka, inkabb az oriasi esztelenseg bizonyiteka.

    Hiszen ugy a Matra-i ero,u, mint minjden mas eromuvek az allam-hatalom tulajdonaban voltak.

    Ha Meszeros, vagy barki mas kozel 3/4 reszenek rulajdonossava valt, azt az osszget fizette az allamkasszanak.

    De hat akkor mi a feneert vasarolna vissza az allam azt?

    A logikus cel lenne, a koz-erdekeket szolgallo tulajdonokat az allam-hatalom torvenyeivel korlatoz, s mind azok jovedeleme adoztatva.

    Tehat teljes ostobasag lenne most azt visszfele kezelni.

  • T. Göllner Úr!
    Nemcsak a KISZ-ben és az MSZMP-ben, hanem a különböző demokrata és republikábus, konzervatív és keresztény pártokban is meg lehetett/lehet tanulni a politikai hatalom megszerzésének a módjait is – meg azt is,hogy a politika a társadalom irányítási módja, a közös ügyek irányítása. Úgyhogy nem az a baj, hogy ők éppen a KISZ-ben is dolgoztak.
    B79!
    A Ganz-MÁVAG (és nem Mávag) 1958 óta nem gyártott mozdonyt, mivel csak gőzmozdonyt gyártott – azt már vonták ki a forgalomból. (A Ganz Villamossági Művek gyártott villanymozdonyt (Kandót), de azt sem a Szovjetuniónak. A dízelmozdonyokat a SzövjetunióBÓL vettük, mivel a KGST-ben elvolt osztva, melyik állam mit gyárt. (Csehszlovákiára jutott pl. a személyautó, Magyarországra a városi busz stb.)
    A Ganz-MÁVAG évente 20 ((HÚSZ db) motorvonatot adott el a Szovjetunióba – elég egyszerű járművek voltak, elektricskaként (HÉV-szerűen) használták ezeket, hosszabb távra alkalmatlanok voltak. Ez volt a Ganz-MÁVAG vasúti járműgyárának egyetlen biztos megrendelése, ezért is kellett új profil után nézni: a hetvenes években a német Schindler licenc alapján kezdtek el liftet gyártani – ennek a lakótelepépítések leállásával lett vége. Nem volt elég megrendelése a Ganz-MÁVAG-nak, egyedül az acélszerkezeti gyár volt nyereséges – a hidak mellett itt készültek a nagy,könnyűszerkezetes üzemcsarnokok: ez ma is működik. Ha 2-3 évenként sikerült dollárosmegrendelést szerezni motorvonatra -majdnem mindig veszteséges volt. Egyedül a szovjet motorvonatok hoztak némi kicsi, de biztos nyereséget. Nem véletlen, hogy a KGST összeomlásával a Ganz-MÁVAG is fejreállt.

  • Bendeguz79
    2020 január 12
    2:33 du.

    Mivan apuskám megint rajtad a szófosás ?

  • Göllner András
    2020 január 12
    12:43 du.

    Mégha meg is érterm a Vég Kezdetét,
    csak azért imádkozok hogy ne érjem meg a Vég kifejlődését.

    Túl sok futurisztikus víziót láttam és olvastam,
    amiken anno csak röhögtem…
    most már kételkedek a
    m e g v a l ó s í t h a t a l a n s á g u k b a n

  • * „meg is ÉRTEM” .. így a helyes bocsi 😀

  • Göllner András
    2020 január 12
    12:43 du.

    Ez pontosan így van. A XVI. században vándorlegények járták az országot, és különféle híreket hordtak szét az országban. Szerémi, János király későbbi irnoka ezeket le is írja, és a mai történészek hiába is cáfolják: az AKKORI emberek elhitték és aszerint éltek és itélkeztek. Nem volt ellenszer.

    Ma pontosan tudjuk, hogy ezekben a nemlétező világokban milyen szerepet játszik a tömegtájékoztatás, a propaganda, a szándékos félrevezetés. De úgy tűnik, nincs ellenszer mégse. Legalább is nem hallottam még egyetlen társadalomtudóstól valamiféle receptet, hogyan kell ellenállni a hazugságfolyamatoknak. Így hát marad az egyének józan esze – ami talán már nincs is.

    Ma

  • Nagyon nem érdekel – mint azt írtam föntebb – Orbán Viktor bármiféle értékelője, nyilatkozata Magyarországról, gazdaságáról. Oka mint azt említettem, látom, amit látok.

    És ezt mondhatom el az iskolázatlan, a bulvár sajtón nevelkedett, a híreket egyszerű, érzelmeikre és előítéleteikre hangolt amerikai emberekről (ahogy itt lefestette őket itt egy tanult ember), akik iskolázatlanságukban valamit mégis összehoztak.

    Például Coconut Creekben, ebben a ma már 60 ezres (1980-ban 6288) lakosú Floridai kisvárosban. Vagy itt a másik Floridai „kisváros” a maga 98 ezres lakosával, Boca Raton.

    Hallottál már róluk? Láttad a házaikat, utcáikat, üzleteiket? – kérdezem a Magyarországon lakóktól. Mindezeket „iskolázatlan” emberek alkották/építették és működtetik a mai napig. „Tanulatlanságukban” és „előítéletességükben” valamit nagyon másképpen csinálnak, mert a csekély számú autóbuszaik is elektromos meghajtású, és ingyenes a rajtuk való utazás. És valamennyi munkahelyüknek csak kell lenni, mert a rossz tömegközlekedés miatt csak saját autóikkal bírnak közlekedni. Ehhez meg valamiféle fizetés is kell, pl. Coconut Creek férfi lakosainak átlagfizetés évi 50000 dollárhoz közelít, a foglalkoztatott nők átlagkeresete is van vagy évi 45000 dollár.

    Én járom Magyarország falvait, látom ott mi van, te magyar honfitársam, aki Magyarországon élsz, nézz körül ebben két falunak beillő amerikai városkában az alábbi – tavaly novemberben készített – videó segítségével:
    .

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 január 12
    6:50 du.

    „Úgyhogy nem az a baj, hogy ők éppen a KISZ-ben is dolgoztak.”

    Igazad van ez nem baj, hanem inkább tragédia, mert ugyanazt a beléjük sulykolt, hajdan már jól bevállt mentalitást alkalmazták/alkalmazzák!

  • Göllner András

    @ T Talalom

    Megteccene mondani nekem hol voltak ezek a pártok Magyarországon a rendszerváltás előtt, a velejéig rohadt, hazug, bolsi egypártrendszer fennállásának 40 éve alatt?

    No de valóban nem is ez az érdekes hanem az hogy Magyarország többévszázas politikai kultúrája, ahogy azt Bíbó nagyszerüen dokumentálta, egész életében a hazugságra, az átverésre, a néphülyítésre, a keresztény-nemzeti sovinizmusra, gőgre,a szomszédok lenézésére, a bűnbakkeresésre szakosította magát. Ezt a nép-nemzeti hagyományt ápolgatja a KISZ-bőlcsődéjében nevelt kisvasutas akit sokan O1G néven szóllítanak. Ezt a hagyományt ápolgatják idelenn azok az ágrólszakadt turulbaszorultak, mint a Boda Marcsi vagy az az eszelős vesszőtlen Bendegrúz, hogy most az izraeli lábvízkereskedőről ne is beszéljek.

  • Göllner András:
    „Beléptünk a mesterséges valóság korszakába kedves testvéreim. A nukleáris fegyverek felett uralkodó gazemberek olyan technológikkal rüházták fel magukat, amely immáron lehetetlenné teszi hogy a hétköznapi emberek külömbséget tudjanak tenni az illúzió és a valóság közt.”

    Guy Debord: La société du spectacle (The Society of the Spectacle)
    Guy Debord: Commentaires sur la société du spectacle (Comments on the Society of the Spectacle)

  • Göllner András

    @ Almási Alma

    Ne adja fel asszonyom. Valóban nagyon silány a konzervatív-liberális értelmiség kiállása a mesterságes valósággal kereskedő emberekkel szemben. A munkásosztály, a parasztság, vagy a Romák sajnos e témában nem tudnak labdába rúgni. Bocs az ilyen szavakért, de azok meg mind úgy át lettek baszva mindenki által mint az a húsvéti nyuszi kinn az erdőben. Amerikában a munkásosztály kegnépszerűbb szóvívőjének egy szarházi, mesterségesen szőkített milliárdos bombázót tekint. A baloldali populisták akik most kezdenek Magyarországon csírázni szintén nem értik hogy az igazságosság, alkotmányosság, a fenntartható gazdasági fejlődés nyelvezete, annak gyakorlata nem a jobb vagy a baloldal szótárából, nem Marx vagy Lenin bélmozgásából fog összeállni. Az hogy a késői Kádárizmus felé kacsintgatók mit szeretnének abból a bukott receptből visszacsempészni a tanulatlan, félretájékoztatott elveszettek fejébe pedig már végképp nem érdekel. Érdekes dolgok történnek, itt ott, a digitális kapitalizmus küszöbén amelyek lekötik a figyelmemet. Ezért is járok ritkábban ide le, a Boda Marcsival, a lábvízkereskedővel, a Bendegrízzel, jáccani. Kérem ezt ne vegye rossz néven tőlem Alma. Azt, hogy az új felismerések még időben, közérthető módon, és kellő gyakorlatiassággal, mozgósítási hatékonysággal fognak é működni, nem tudok Önnek jóslatokat mondani. Én mindenesetre igyexem jól végezni a dolgomat. Remélem még időben a nyilvánosság elé tárhatom annak gyümölcseit.

  • Göllner András
    2020 január 13
    3:40 du.

    tecciktunni a zegypártrendszer is struktúrális szerkezet ŰŰŰŰŰŰŰ!

    azaz voltak benne különféle pártocskák mint a KISZ ben is… ez személyes tapasztalatom

    ez akkor vált villámfénnyel ékesített valósággá, amikor 1989 december táján habanai magyar nagykövetségen tartott MSZMP párttaggyűlésen a beolvasott hír hallatán (ugye tudod milyen hír?) egyesek öngyújtóval, mások ollóval megint mások csak úgy cum trucc széttépték a tagkönyveiket…nagyon kevesen maradtak akik könnyekre fakadtak és még sokkal kevesebben akik le merték baszni „azokat” de nem sok idejük lett volna rá, mert oszlásnak indultak és azonnal más klikkekbe csoportosultak

    bruhahahaha

    a Jugóknál ezt bombákkal érték el levédiabasznádon elég volt egy fülbesúgás

    ezért jár nekem egy habos espresso

  • Göllner András
    2020 január 13
    3:40 du.

    más… 1956 dec… jól fűtött tanterem tanarak suttognak a tanáriban, kölkek meg majszolják… és az egyik kitalálta, hogy…na mit is? égessük el az úttörő igazolványainkat… és úgy is, lett a vaskályha hahahaha és másnap kaptunk a NYUGATRÓL a SZER is bemondta namit? svájci tábla csokit karácsonyra, egyet fejenként, jutalom

    bruhahaha

    és ehhez nem kellett megrittyent felnőttnek lenni

  • „Megteccene mondani nekem hol voltak ezek a pártok Magyarországon a rendszerváltás előtt, a velejéig rohadt, hazug, bolsi egypártrendszer fennállásának 40 éve alatt?”

    Én megmondhatom, kedves Göllner András.

    Rengetegen voltak az MSZMP-ben, olyanok, akiknek ez nem politikát, csak karriert jelentett. Azután olyanok, akik AZT HITTÉK, hogy ettől karrierjük lesz, de nem lett, mert kicsiny emberek voltak hozzá, ezért csak a vak helyeslés maradt nekik.

    Továbbá volt a „Népfront”, amely kommunista is volt, meg nem is, vallásos, meg nem is, egyetértett is a hatalommal, meg nem is…

    Az utolsó „szabad választáson” 1948-ban a kisgazdák meg a szociáldemokraták taroltak. A rendszerváltás után nagyjából tíz kisgazdapárt és néhány szociáldemokrata párt indult, legnevezetesebbek a Petrasovics Anna féle véresszájú, és a Torgyán féle demagóg. Maga szerint KIK szervezték ezeket a pártokat, és ki választották a megfelelő vezetőjüket? (20 forintos kérdés).

    Ennek ellenére az MSZMP-nek volt egy becsületes – naiv – résztagsága, akik komolyan gondolták, és még mostanáig is erőlködnek a kommunizmust illetően, elvileg. Még Thürmert is csak később rontotta meg a fidesz.

    Ezen kívül volt az MSZMP-nek egy liberális(abb) szárnya, javarészt a „fényes szelek” nemzedékéből, vagyis azokból, akiket már a pártállam nevelt ki magának paraszt-ivadékokból és munkás-gyerekekből. Náluk már megvolt a szakmaiság, de persze az elvszerűség az már lemaradt, mivel elég okosak és tehetségesek voltak átlátni a szitán.

    Engem azonban az is érdekelne, hogy például egy nagyobb amerikai vagy kanadai pártban hányan vannak, akik nem karrierből forgolódnak ott, és hánynak vannak ott sanda remények miatt? Nehogy már a magyar rosszabb minőség legyen a politikai helyezkedésben… 😀

  • T. Göllner Úr! Félreértés van: nem azt állítottam,hogy volt más párt. Hanem az állítom: egypártendszerekben abban az egy pártban gyűlik össze mindenki, akit érdekel a politika, akinek van elképzelése a társadalom irányításának módjáról. Gyökeresen más elvi alapokon is. (Így keveredtem én is párttagságra a nyolcvanas években. Azt mondták: állandóan pofázol, hogy így nem jó,meg úgy nem jó!Lépj be, mutasd meg, szerinted hogyan kéne?)Két alapvető írányzat élt tovább a népi, meg az urbánus. Jómagam ellenszenvvel figyeltem a Pozsgay-Szűrös vezette népiek működését. De azt hittem,a magyarok – két megsemmisítő vereség,az iszonyú áldozatok árán – valamint a 30 évig fennállt kemény represszió hatására megértették: a soviniszta gőg, irredenta hepciáskodás akár a nemzet vesztét is okozhatja.
    De nem, sőt. Már 1975 után több gesztust tett az ún. balszárny a népieknek.90 után ennek ellenére bugyog föl ez a hordalék, ahogy Spiró megfogalmazta.
    Csak amiatt tartom fontosnak mindezt megemlíteni, mert hamis az a következtetés, hogy „a KISZ meg a párt emlőjén nevelkedtek”hozzák magukkal ezt az aljasságot,akik meg „hótiszták”, sose „voltak párttagok” – vagyis nem csináltak semmit, csak lapítottak -, azok biztos tudják a helyes irányt. A törésvonal nem itt húzódik szerintem.

  • Kedves Göllner András!

    Az MSZMP nem az NSDAP.

  • Göllner András

    Kedves Találom, és Almássi:

    Tiszteletem mindkettőjük szorgalmáért,jóakaratáért, hogy megpróbálnak felvilágosítani. Mindíg is tiszteltem a magyar dolgozó nőket. A helyzet az, hogy engem sajnos már annyian felvilágosítottak azok az évtizedek alatt melyeket Magyarországon töltöttem, az egypárt rendszer előtt és után – hogy most azokról az időkröl ne is beszéljek amikor Viktor Orbánnal, és társaival limuzínoztam – hogy akár egy nagyobb hazai város, vagy település közvilágosítását rám lehetne kötni. Ide lenn már csak egy kis zseblámpával járok, és az számomra elegendő fényt nyújt, hogy kitaláljak a szabadba. Nemrég elhúnyt jó barátom, ifjú Rajk László most megjelent könyvét ajánlanám kedves figyelmükbe a késő Kádári korszakról. Van benne egy pompás kép a kutyámról Hector néven futott, ő is megjárta Magyarországot a rendszerváltás után, sőt, egyszer felcsinált egy belga juhászt. Ő már sehol se ugat.(Ettől az utóbbi hírtől majd remélem a Rodeo11 is bedobbja a taccsot)

  • C,Ádám ,Rétesi Margit….vagy mindkettő?(ki jegyzi a cikket?)
    1/Orbán most is mint minden évben betartotta a tájékoztatási kötelezettségét,ugyanis kormányinfó most is volt,és lesz is!
    2/Amúgy a KSH a hazai itthon élő munkavállalókról közöl hiteles adatokat,létszámot és nem a más országokban élőkről,akik közül nem mellesleg egyre többen hazajönnek!
    3/ Amúgy hivatalosan a GDP (és nem GNP) tükrözi az aktuális nemzeti jövedelmet….a valóságot,ami eddig elfogadott módszer
    mindenütt….!
    Most egyenlőre ennyi,mert más,jobb programmom van!

  • Amúgy a GDP tükrözi az adott időben a hazai bruttó összterméket,és
    a Gross Domestic Produkt rövidítése a három betű…..
    Csak helyesbítek,biztosan elírás volt?…..!

  • Göllner András
    2020 január 14
    2:07 du.

    nagyon szzép amint megemlékezel Hektorról… olyan szívmelengető, a többi meg MSM

    bruhahaha

    még sohasem dobtam taccsot sohasem fociztam, bár sokat utaztam focicsapatokkal IBUSZ vonatokon de ott a környéket jártam a meccs akkor sem érdekelt pláne az ilyen általad kedvelt MSM foci

  • T.Göllner Úr!
    1.Köszönet a válaszért.
    2.Nem kétlem, hogy jól ismerte/ismeri a magyarországi közszereplők elitjét. De csak az elitjét. Márpedig a demokrácia,a jogállam elfogadtatásához ez kevés. (Ahogyan ezt mutatja Trump és Boris Jhonsson tündöklése). Ahogy Bibó tömören megfogalmazta: a demokrácia nem működik demokraták nélkül. Úgy látom,az SZDSZ abba bukott bele, hogy kizárólag az övéit tekintette demokratának.
    Mondok példát. Magam az alsó középosztályhoz tartoztam – újságíró voltam ugyan, de nem neves tévés,vagy népszabis. Csak lelkesen rohangásztam Kisvárda és Szombathely között, hogy riportokban mutassam meg, hogyan működnek a valóságban a jó,vagy rossz szabályok. Miért kell a magyar gyáraknak húsz évre való anyagkészletet felhalmozniuk az örökös hiányok gazdaságában. Egyáltalán:miért van örökös hiány, az évi 8-10%-os GDP növekedés mellett? Ilyen földönjáró dolgok.
    Erre jött az SZDSZ a szabad utazással. Az eszével az ember akkor is tudta,miért fontos. De a környezetemben sem volt, akinek három évnél gyakrabban telt volna nyugati útra- különben is, turistacsoporttal, vagy meghívólevéllel akár évenként is mehetett. Nekünk nem szorult össze a gyomrunk a hegyeshalmi határnál se ki, se be. Egyrészt nem volt pénzünk jelentős mennyiségű fekete-devizára, másrészt nem voltak kapcsolataink, hogy tiltott műveket hozzunk be. (Én pl. a Politikai Főiskola könyvtárában találkoztam ilyenekkel.)
    1994-ben a szavazók jelentős része nem a 3,60-as kenyér bűvöletében szavazott Horn Gyulára. Hanem azt a „nemzeti keresztény, úri középosztály” nosztalgiát utasította el, amit Antallék képviseltek. Bár sokkal kulturáltabban, mint a mostani hepciás bugrisok.
    Érdekes, a környezetemben sokan már 1989-ben láttuk nevezett főajtónálló hmmm „következetlenségeit – 1993-ra aztán még többen. A 94-es parlamentbe 7%-kal kerültek be.
    Az MSZP 52%-ot kapott, Horn mégis koalíciót ajánlott az SZDSZ-nek. Horn jó politikus – megkockáztatom államférfi volt, aki tudta: nem elég a számbeli fölény. Az ország előtt álló nehéz feladatokhoz meg kell nyerni az ellenzék egy részét is. (Adósságkezelés, nyugdíjreform, felsőoktatás stb.)
    Erre mit láttunk mi mszp-sek? A koalíciós partnerek egy része lépten-nyomon minket gyaláz, – sokan ki is léptek akkor. Minket, akik már a hetvenes-nyolcvanas években sokat tettünk a diktatúra puhításáért. Miközben a felmagasztalt szamizdatok párezer emberhez jutottak el, mi az üzemi választásokon keccsöltünk, hogy higyje el a melós: nem kötelező a párt által kijelöltre szavazniuk.

  • Készséggel elhiszem, hogy ifj.Rajk László és még sokan rendes emberek (sajnos már csak – voltak. Hogy Rajk nagy művész is, arra akkor jöttem rá, amikor már vagy egy éve kerülgettem a Hősök terei 56-os emlékművet – naponta jártam el előtte -, mire is fgyelmeztet az a rozsdás oszlophad, a néhány élesre fényesített oszlopával.
    A probléma az t. Göllner Úr: a „lábvízkereskedők” is szavaznak. Nem gondolom, hogy őket meg lehet bármiről is győzni. De úgy vélem: a csendes többség figyelmét igenis fel kell hívni, egyrészt arra, hogy figyeljenek egyáltalán, másrészt arra, hogy ne hagyják magukat szép lózungokkal átvágni. Igaz, nem valami látványos tevékenység.
    Pl. olyanokkal: „a kő marad, a víz szalad” (W.A.). Ja, csakhogy a követ éppenhogy a szaladó víz repeszti, alakítja.

  • Kedves Göllner András! Általában olvasva az ön szavait, empatikus ember (én annak tartom magam) pontosan kiérzi a csalódottságot. Talán ezért is „tapadtam” jobban önre, mint ahogy szerette volna. 😀 De bevallom, a rendszerváltás előtti régebbi és közvetlen utána szerzett újabb tapasztalatai után nem értem, miféle erők kergették önt Orbán Viktorral és társaival limuzinozni… De ez nem az én dolgom végeredményben.
    Annyit azért higyjen el nekem, hogy az ön politikusbarátainak a tájékoztatásai nem pontosan fedik az egyszeri állampogár tapasztalatait sem a kádári átkosról, sem a rendszerváltásról. Most már persze mindegy, ön, és (kissé vagy jobban)megdolgozott, idegenből hazajövők magától értetődően terjesztik a finoman szólva is fals véleményeket némelykor. Őn azonban, mint naagy tudású és széleslátókörű ember, találhatna emptikusabb nézőpontot is a magyar valóság áttekintésáhez. Mi, talalommal midössze ezt nehezményezzük egy kicsit. Én legalább is. Nekünk „a magyar bűnök ostorozására”, valamint a „jellemtelenségek feltárására” adekvátabb személyünk van önnél itt a fórumon: Gábriel. Kérem, sohase cseréljen vele szerepet, még másodercekre sem!
    Tisztelettel és együttérzássel: az egyszeri fizikus, Almási Alma

  • Göllner András

    @ Talalom

    „Úgy látom,az SZDSZ abba bukott bele, hogy kizárólag az övéit tekintette demokratának.”

    Helyes. Ezért is mondta le parlamenti mandátumát Rajk László már 1996-ban. A magyar liberálisok is – hogy a magukat szocialista-ként álcázott szélkakasokról, az MDF-es halbiológusokról, vagy a Fidesz kollegistákról most ne beszéljek. Az egész siralmas rendszerváltó bagázs a beteg magyar politikai kultúrának, a magyar önámításnak, egymásramutogatósdinak, a szomorú leszármazottja.

  • talalom;

    Bar csak hosszu megjegyzeseben nyujtot volna valaszt sajat allitasara.
    Hogyan lehetet a „felhalmozas” leheto az „orokos hianyossagok orszagban” ???

    Kulonosen az allitott „8-10%-os GDP novekese” ellenere ?

    Maga volt a reporter aki mind azt sorai alapjan felkutatta es jelentette reportjaiban.

    Lenne hajlando valmi magyrazatot nyujtani azon, szerncsetlen es teljesen tudatlan „atkozott”-nak ???

  • Göllner András

    @ Almássi

    „nem értem, miféle erők kergették önt Orbán Viktorral és társaival limuzinozni…”

    Asszonyom. Én is egy állat vagyok. Engem is át lehet verni. Nagyon szerelmes voltam akkor a hazámba. Hozzá mentem Kanadából 1990-ben. Kutyastúl, gyerekestül. Sajnos a szerelem gyakran megvakítja, elbódítja a tapasztalatlanabbakat. Ebből a felismerésből építi birodalmát a felcsúti kisvasutas. Halgass a szívedre, szavazz a Fideszre. Akkor csak egy párunkat, ma már egy egész országot szoptat ezzel a nótával a bugris. Nem véletlenül mondják egyre többen azt, hogy O1G. Arról nem tehetek, hogy a Boda Marcsi idelenn, vagy az izraeli lábvízkereskedő a lavórja mellet Tel Avív külvárosába ezt le is nyeli.

  • BODA MARXSI

    Nagyon rovid volt az a jo programja.
    Vagy hosszu volt a hirdetes.

    5;19-tol 5:34-ig tartott.Hmmm????

  • Göllner András
    2020 január 14
    2:07 du.

    azért engem nem igen hagy békén a kis krampuszom, a Hektor az még csak csak, dehogy te teljes terjedelmedben a zo1g vel egy limuzinban? kérek képet arról a limuzinról valószínű hosszított super Trabant lehetett vitorlával? és hol volt benne a bárszekrény és az eszcájg, meg a jégfogó csipesz a jégvödörrel?

    volt e benne lábtartó és milyen borítása volt? gondolom „föl” az a legegyszerűbb és legolcsóbb (na jó gazdaságos, pláne szotyolához… és mivel söpörted le magadról a szotyola héját)

    bruhahaha

    ugye doktor most azután írhacc egy esszét ami a gizinek is nagyon kell, mert már vakarja, hogy…

  • Gollner B. Andras;

    Ha talan eddig meg nem vetted volna eszre, a POPULISM a baloldali-meo-liberismus visszautasitasa az europai enmzetek lakossai altal egymas-utan.

    Tehat ne remelkedj,amodon soha nem leszel megegyszer sajtofonoke senkinek sem. Talan ertelmesebb lenne szamodra a valosagot elismerni.

    Sot, mire orbanelvtarsad eljatsza a szerencsejet, a magyarok nem a sarlo-kalapcsot ohajtjak am majd visszallitani, hanem bizonyara jobbrafordulni.
    Talan inkabb remelned Boda Marcsi utigazatast nyujtani szamodra.

    Na ha jatszani ohajtanal „Bende-grizzel”, kerdezd Gollner-grizit hogyan erezned magad grizesen !?

    Bizonyara a bruhaha nivojat probalod imitalni ?

  • Bendeguz79
    2020 január 15
    9:17 du.

    mea culpa mea maxima culpa elírtam a nevedet most, hogy bevallottad, ezentúl grizi leszel!

    te is jósolsz, mint a zasztrofizikusok, hogy ha jön a kanyar meg a galaxis akkor félre kell ugrani, különben elgázol addig egyik se vegyen levegőt

    szóval jobbra fogan fordulni… és mi van ha nem? és meggondolják alaposabban és nem arra fordulnak hanem spírálisba tudod mint a Tejút és a többi spírál galaxia

    majd a nép eldönti, vagy meg? vagy -esetleg- fel?

    és akkor itt maradsz mint süket Cassandra schlafrokban

    bruhahaha

  • Jichak Perlmutter

    Kedves BruszvikTeri és még Valaki

    Nem csupán a nevet köll ott leragasztani,hanem
    ezt az egész náci bagázst kell felrobbantani!

    Jichak

  • Jichak Perlmutter

    Kitűnő a cikk !!! Annyi bizonyos. 🙂

  • Boda Marcsi
    2020 január 14
    5:34 du.

    Te szerencsétlen féleszű
    Hová olvadna le a „hazai GDP” ha hirtelen
    egy megveszekedett petákot sem adna az Európai Únió ?
    Gondolkodj némber,mielőtt szájat nyitsz és nyivákolni kezdsz

  • Rodeo11
    2020 január 13
    5:09 du.

    Már megenn ANNYIRA lettél..hogy bírod?
    Mert nekem hánynom kell a hülye okosságaidtól.

  • * ANNYIRA okos..

  • Kedves Göllner András, megértem a csalódását. Sajnos ennek egyik oka, hogy ön naív volt (mi lehetett volna más Kanadában, a demokrácia hazájában?), és „messziről jött”. Nálunk a politikához valami is értők már Orbán Viktor újratemetési beszédekor is tudták, kicsoda ő. De helyesbítek: tudták, csak NEM ELÉGGÉ. Engem – aki a rendszerváltás előtt egyáltalán nem foglalkoztam politikával – egy ilyen jószemű, aktívan politizáló barátom világosízott fel: „Ha ez hatalomra jut, az országnak vége” – mondta. Nem bizonyult túlzottan pesszimistának.

  • Rodeo11 (Bendeguz79-nek):
    „mea culpa mea maxima culpa elírtam a nevedet most, hogy bevallottad, ezentúl grizi leszel!”

    Nem inkább grizzly? 🙂 (Mintha egyszer láttam volna egy filmet, „The Grizzly man” cimmel, talán Werner Herzog rendezte.)

  • Hölgyek, Urak, ejnye-bejnye! Átfutva a topic kommentjeit, mintha csak Boda Mária és én, mi ketten szeretnénk őszintén és igazán a Nemzet(meg)vezető urat. 🙂 Mondjon mindenki amit akar, én bizony szeretem (nem Bodát).
    Hogy miért szeretem? Ady írta egy olyan amilyen, de Orbánnál (aki valószínűleg szintén benne lesz a későbbi történelemkönyvekben, mint Magyarország sírásója) mindenképpen jelentősebb államférfiről, gr. Tisza Istvánról:
    „Minden a Sorsé, szeressétek,
    Őt is, a vad, geszti bolondot,
    A gyujtogató, csóvás embert,
    Úrnak, magyarnak egyként rongyot.
    Mert ő is az Idők kiküldöttje
    S gyujtogat, hogy hadd hamvadjon össze
    Hunnia úri trágyadombja,
    Ez a világnak nem közösse.”

    Arról nem tehetek, hogy nem vagyok olyan túlzottan optimista, mint Ady volt anno 1912-ben (neki sem jött be, csak a világháborúba rohant az ország; én úgy érzem, ha most netán rohanunk is valahová, akkor legjobb esetben is a semmibe.)

  • Almási Alma
    2020 január 17
    1:12 du.

    „Engem – aki a rendszerváltás előtt egyáltalán nem foglalkoztam politikával – egy ilyen jószemű, aktívan politizáló barátom világosízott fel: “Ha ez hatalomra jut, az országnak vége” – mondta. Nem bizonyult túlzottan pesszimistának.”

    —————————————————–
    Nem tudom ki volt a „jószemű” barát, de Ranschburg Jenő lényegében ugyanezt mondta. Ha valakinek, hát neki elég meghatározó volt a véleménye ezen a téren (is) de vele párhuzamosan sokan fogalmaztak meg akkoriban ilyen véleményt! Akik látták és el mondták a megérzéseiket, benyomásaikat, azokra nem figyeltünk eléggé oda – most meg csak nézünk, és hisszük is nem is amit látunk, tapasztalunk!

  • F.C.K.Cs.P.
    2020 január 17
    11:12 de.

    kedves Cenz Ura ne porold le, lécci?!

    magának efcékácsépé pártedlire és gumibugyira lenne szüksége, és hogy a cumit néha ne csak rumos cukorral tőccse

    bruhahaha

  • Kővendég
    2020 január 17
    4:58 du.

    filmek, Óh!
    Fellini Roma, Antonioni valamelyik pasztell színűje, Visconti Götterdämmerung-ja és Pasolini Máté passió ja óta nem sokat láttam, bevallom a Tetralógia kifacsarásának készült Új Zélandon forgatott A Gyűrűk Ura (olyan csicsás lett de a Ring után semmi) azóta még a hirdetéseket sem…. tehát a Grizzly Man -t sem még akkor sem ha azt hallottam jegyzik a Werner Herzog-ot a jobbak között

    kár… ennél lejjebb már csak az NFL van

  • Kővendég
    2020 január 17
    4:58 du.

    kis munka megéri(?) pár száz éves kis

    Royer: La marcha de Scytes, előadja Jean Rondeau csemballón… jobb, mint a Beyoncé és Drake összkiadás kakaóval leöntve

    bruhahaha

  • Göllner András

    @ Almássi

    „Kedves Göllner András, megértem a csalódását. Sajnos ennek egyik oka, hogy ön naív volt (mi lehetett volna más Kanadában, a demokrácia hazájában?), és “messziről jött”. Nálunk a politikához valami is értők már Orbán Viktor újratemetési beszédekor is tudták, kicsoda ő.

    Sajnos ki kell ábrándítanom magát a róllam szerzet álmaiból. Én Magyarországról „jöttem”. Nekem nem Kanada volt a hazám hanem Magyarország. (Különben a demokrácia hazája nem Kanada, hanem Görögország.)

    Valóban engem is jól átvert a felcsúti szarjankó mint több millió honfitársát már idestova több mint harminc éve. Én nem akkor fordultam vele szembe amikor Kanadába kerültem, hanem akkor amikor hazám fiaként, a nép által vállasztott hatalmat, s hazámat szolgáltam Magyarországon. Nem akkor mentem neki, amikor a földön feküdt, hanem akkor amikor hatalmának teljes erejében grasszált első Miniszterelnöksége idején és előszeretettel óhajtott volna engem gazdagítani. Ő se, és latom, maga se érti, hogy én miért nem akartam hazám mészárosa lenni.

    Nézze asszonyom. Az az igazság, hogy én inkább a hétköznapi emberek között szeretek biciglizni. Most se az erőműből üzengetek magának, hanem idelenn, egy kis zseblámpával közlekedem, a bringámat odakinn egy fának támasztva hagytam. Elnézését, mint máskor is, hogy megzavartam jóízű álmaiban. Már itt se vagyok.

  • Göllner András
    2020 január 18
    3:24 du.

    mivel ennek a cikknek lejáróban van a szavatossági ideje, még iderakom, hátha?

    ízléseket és pofonokat nem szabad összehasonlítani, aesthetics- i bűntett!

    másrészt az antiság az a rasszizmus egy ágazata és semmi különbség nincs egy rasszista idegengyűlölő zsidó és az őt ugyanazért megvető között… zenéimet és zenészeimet (ők azok akiket én találtam magamnak és nem osztom meg másokkal a listámat) nem ilyen szempontok szerint, hanem ha bármilyen is a sejtbeli genetikai eredete ha számomra olyan, hogy…. akkor igen a többi meg nem érdekel… de járok felfedezni…

    a világ „szellemileg” és az utcán gyalog is még a kőkorszak elején tart és addig amíg a „nagy” Kanada-nak lehet turbános és egyéb jelmezes politikusa és valakije akiket (???? ki???) mutogatnak…ez nem azt akarja mondani, hogy van egyenruha elképzelésem a 21. századra vonatkozóan de azért szükségét érzem manapság egy nagy portörlőre és rozsdavakaróra meg CLR-ra a különféle parlamentjeinkben is(SIC)

    nevetséges tehát bruhahaha

    láttam és eljöttem 1987 és előtte… mert mikor a demokrácia betör levédiabasznádnak O1G jutott Brazilnak Bolsonaro és mennyivel később, máshol másnak hívják ezeket de semmi különbség nincs közöttük a most már agyonhallgatott sikkasztó Juan Guaido….és hadd ne soroljak neveket…egy és ugyanaz a vonulat egységesen MSM és annak áldásával EZT MEG ÉN NEVEZEM ÍGY, MERT HA AZT ÍROM AMIT GONDOLOK AKKOR a Cenz Ura viszketegséget kap és lemossa

  • miközben „kedves” lengyel elvtársak újraírják a történelmet és nem veszik észre, hogy az agnoszticizmus is egy szellemi toprongyság semmi más és a legújabb múltat hirdetni habzó szájjal anyagi érdekekből ( lengyelék nincsenek ezzel egyedül)

    még majd az is kiderül, hogy az a hülye Priamus építette a Falovat hogy bosszantsa Cassandrát aki nem akarta megenni a tejbegrízt

    és az a rohadt gonosz Hannibál akarta nyárson sülve megenni a római szenátort és nem a római szenátor mondta, hogy: … Carthaginem esse delendam…. és az elefántok is fából voltak

    amíg ezért „a valakik” jól fizetnek addig agyonhallgatható minden ellenvélemény és legfőképpen a tények

    bruhahaha

  • van e remény?

    igen, van de küzdeni kell és… van segítség

  • Göllner András
    2020 január 18
    3:24 du.

    Sajnos, ki kell ábrándítsam, kedves András, Görögország csak VOLT a demokrácia hazája úgy két-háromezer évvel ezelőtt, addig, ameddig a kereszténység be nem tette a lábát oda. Azóta: BALKÁN, ha kissé enyhébb is, mint Bulgária mondjuk..

    De mit is beszélek, végül is nem értek hozzá. Tudja, én csak egyszeri (Nem ugyanaz, mint az egyszerű. Egyszeri=egyszervolt, átlagos.)… Szóval egyszeri fizikus, már 17 éve nyugdíjas vagyok, akinek a nyugdíja – Boda Marcsi szíves nyugdíjemelési információjából kikövetkeztetve – fele annyi, mint Marcsié. Sejtheti, hogy a fizetésen is hasonlóan aránylott a hajdani övéhez, szóval hogy jövök én ahhoz ilyen paraméterekkel, hogy önt bármiben kiigazítsam?

    Bevallom,én voltaképpen nagyon tisztelem önt, mint az emberiség tudományainak másik távoli csücskében matató tudóst, aki mégis erőt vesz magán néha lejönni ide, és tanítani minket. Ha a hozzászólásaim kissé csipkelődőnek tűnnek, az csak azért van így, mert én már túl öreg és túl tapasztalt vagyok ahhoz, hogy mindent azonnal elfogadjak, még ha akár egy Nobel díjas is mondaná, és azt gondolom (azt remélem), hogy amit ebből a 77 év tapasztalatából elmondok erről a másik világról, amiben én éltem, az talán még önnek is segít valami újat felfedezni. Például a magyar lelkivilágból.

    Mert úgy tapasztalom, hogy a mai dumák – szándékosan, vagy tudatlanságból, megtévesztik a ma élő fiatalabb nemzedéket. És akkor nekem muszáj belepofáznom. Bocsánat.