Egy pávatáncoshoz

2020 január 29 12:42 du.58 hozzászólás

Te pávák pávája, hiúság tengere, MIT játszol előttem, te tetőtől-talpig komédiás! Hamis vagy: mit beszélsz te – igazságról? Lehet, hogy csalafintábbakat is megcsalál. Én nem vagyok résen a csalafurdiak ellen; kell, hogy vigyázatlan legyek. Neked viszont – KELL csalnod: úgy ismerlek. Neked mindig két-három, négy- és ötértelműnek kell lenned! Te gonosz pénzhamisító, miképpen cselekedhetnél mást! Még a betegséged is kendőznéd, ha orvosodnak mez nélkül mutatkoznál. Épígy kendőzéd előttem hazugságodat, mondván: „csak játékot űzék ezzel!”

Jól átlátok rajtad: varázslója lettél mindeneknek, de magad ellenében már nem maradt hazugságod és cseleiden megtört a bűbáj! Utálatot arattál, egyetlen igazságodul. Egy íz sincs rajtad már valódi, hanemha a szád: vagyis az utálat, amely a szádon tapad…

Becsületedre válik, hogy nagyságra törekedtél, de ez el is árul téged. Nem VAGY nagy…

Én magam persze – én még nem láték nagy embert. Ami nagy, azt fölfedezni még a legfinomabbak szeme is durva manapság. A csőcselék birodalmát éljük. Már nem egyet találék, aki terpeszkedett és fuvalkodott és a nép kiáltá: „Íme, nagy ember!” De mit használ minden fujtató! Végzetére is kiillan belőle a szél. Végezetre szétpukkad a béka, mely nagyon fölfútta magát: a szél kiillan belőle. Puffadt hasút hasba szúrni derék mulatság!

Haljátok azt, fiúk!

A „ma” a csőcselék: avagy ki TUDJA még, mi a nagy, mi a kicsi! Ki keresett – és talált itt nagyságot. Csak a bolond: bolondnak bolond a szerencséje…

Ki TANÍTOTT VALA erre? Ma volna ennek az ideje?

Im-ígyen szóla Zarathustra.

Írta Nietzsche Frigyes.

Fordította Dr. Wildner Ödön

1908.

Grill Károly Könyvkiadó Vállalata

A kötet 343-346. oldaláról

– a kiemelésekkel együtt –

szó szerint másolta

a címadó Aczél Gábor

Nietzsche

58 hozzászólás

  • olyan mint Nitzsche, keresi a nagy embert, nincs, manapság ember keresi a demokráciát, nincs

    (felmérték -ugyan nem brittudósok- de felmérték az utóbbi 20 évre vonatkozóan a legnagyobb „demokráciákban” és a politikusokat kivéve az egységsugarú ember aszongya hogy már oszlásban van szinte semmi sem maradt az ígéretből szinte mérhetetlen),

    annyi minden nincs ami volt, még majd kiderül, hogy a tagadás tagadása: a dialektika alapelve tolatva halad (az is haladás, sőt: MOZGÁS!!!)

    végre valami ami nem valami …na nem mondom ki, mert akkor megint

    de jó volt olvasni

  • Évek óta olvasom a fórumot és fel is fogom, amit írnak,de most
    nem derült ki,hogy kiről,miről is „értekeznek” a vendégszerzők…és Aczél Gábor?,amivel nem vagyok egyedül….
    Több ismerősömnek is felolvastam,továbbítottam,de ők sem értik…
    Valószínűleg nem a mi készülékünkben van a hiba!

  • Boda Marcsi
    2020 január 29
    2:18 du.
    marcsi és tsai nem a készüléketekben van a hiba mert az sincs nektek, hanem műveletlenek vagytok, kevesebb Göregábort és több Heynét meg Kantot és legfőképpen Descartes-ot majd felüdülésnek kis Marxot és Engelst és a rózsafűzért is tedd félre egy időre

    bruhahaha

  • Rodeo11!

    Én úgy vagyok vele,hogy elolvasok egy cikket,és általában meg is értem!
    Amúgy ha lenne időm de( ugye más dolgokkal is kell foglalkoznom) erre a fórumra nincs sok időm,mint másoknak sem,akkor utánanéznék,hogy mit is akartak írni itt egyesek……
    Amúgy az sen véletlen,hogy ennyi idő után sem nem szóltak hozzá „tömegesen” a cikkhez,”találoskérdéshez”…
    Amúgy neked sem sikerült „felvilágosítani”?……
    Lapoztam!

  • Boda Marcsi
    2020 január 29
    3:39 du.

    MARCSI, AKAR TÉGED FELVILÁGOSÍTANI A HÓHÉR…
    ugyanúgy mint Shakespeare Vihar jában szinte a 21. század valóságát festené és adná az adequát pragmatikus megoldást is (csak a demokraták nem olvassák, ugyi)
    ugyanúgy Nitzsche is ad egy körképet ragyogóbban, mint a déli Nap fénye amely körkép egy persziflázs a mai (v)iszonyok pofánrögése (hogy a cizellátumhoz hadd legyek vulgáris egy iciripicirit)

    talán visszafelé kellene olvasnod, vagy szótagolva?

    bruhahaha

  • Boda Marcsi
    2020 január 29
    3:39 du.

    Minek olvasod,úgysem érted.
    Még „általában” sem.
    Olvass inkább mesét
    Pl.az Origóét.

  • Az Európai Únió felelős vezetői nem látnak át rajta.
    Vagy ha igen, ők is bűnösök.

  • Rodeo, ne nézd le a göregábort. Bár olvasnák, és megértenék belőle a cigányságot, és főleg a cigányokkal való bánásmódot.

  • Pávatáncos, pávatáncos. Van, ki nem tudja, ki a pávatáncos? (pl.Boda és több ismerőse)

    Kíváncsiságból beütöttem a google keresőjébe, az első találat: „Nézzék Orbán lábát, épp pávatáncot jár!”
    A többi találat se nevezett meg mást pávatáncosként. De most Magyarország közvéleményét nem a pávatáncos foglalkoztatja, és még csak nem is a koronavírus világméretű terjedése.

    Most a minden más hírt elfedő, és kedélyeket fölkavaró esemény a Niedermüller Péternek az ATV élő műsorában elhangzott pongyola mondatai. A Fidesz oldalon ez annyira kiverte a biztosítékot, hogy az 5-ös sorszámú tagkönyv tulajdonosa a tüntetésen beszédet mond ma a DK politikusa, Erzsébetváros (Budapest, VII. kerület) polgármestere ellen.
    A „meghívó”:
    https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2001/20200130niedermuller.jpg?w=644&h=913

  • Most már csak azt kellene világosan látni, hogy miért ekkora és hatalmas a felzúdulás Fidesz köreiben Niedermüller Péternek a tévéműsorban elhangzott szavaira? Valamit telibe talált volna náluk, amit nagyon szeretnének rejtve tartani? Kiderülhet az alábbi videóból, amiben megszólal az egyszerű embereknek (mint pl. Boda Marcsi) félreérthetően fogalmazó DK politikus:
    http://www.youtube.com/watch?v=ImrooU6XvsY

  • Rodeo11!

    Ugye Shakespeare valószínűéeg másra gondolt,és ugye Orbánt nem ismerhette…
    Geyza!

    Te annyira sötét vagy,hogy egyszerűbb dolgokat sem értesz,ne hivalkodj az üres,alkoholmámoros fejeddel……

    Almási!

    Hogy jönnek ide a koszos,lumpen,csaló cigányok,akik a gyöngyöspatai iskola több tanárát is megverték……az igazgató is már régebben lebondott és több tanár is távozott az iskolából….

    Ami a mocskos komcsi N.Pétert illeti,ugye ő sértegetheti a többséget(keresztényeket),pláne hogy heteroszexulásak…és nem homokosok….!

    Na elmegyek,mert ennyi idétlenséget és jellemtelenséget nehéz elviselni……ugye meg a kultúrát nem innen szívom magamba,mert az szomorú lenne!
    Na pá!

  • Almási Alma
    2020 január 30
    5:10 de.

    visszaszívom… kösz! én Móriczot és Mórát…+++

  • Drizari!

    Volt szerencsém („hála” neked )elolvasni a hozzászólásokat az idézett fórumon…A többségnek jogosan hányingere van ettől a bunkó,aljas N.Péterből vallástól,híttől függetlenül…és ugye ebbe fölösleges belekeverni a Fideszt…de az tény,hogy csak egy
    „más” vallású,ill.hit nélküli rongy dk-ás „ember” képes erre,aki hasonlít a főnökéhez Fletóhoz……!
    Nemcsak az egyház,de minden tisztességes ember elítéli (baloldali ismerőseim is!!!),és olyan vastag bőr van a pofáján,hogy bocsánatot sem kér……
    Na aki vele szimpatizál a hozzá hasonló!!!!!!!!!!!!

  • Boda Marcsi
    2020 január 30
    9:54 de.

    Szegény Sékszpír..
    Nem ismerhette Orbánt.
    Mit ér így a kis nyomorult élete?

  • Marcsi Niedermüller nem a többséget sértegette, hanem azt a mechanizmust hívta „rémisztő képződménynek”, ahol deklaráltan a fehér, keresztény, heteroszexuális életnek van CSAK létjogosultsága, és minden mást kirekesztenek. Ez a Fidesz politikája, ez a „rémisztő képződmény” Teljesen világos, ha megnézi a riportot, mármint annak aki tud szöveget értelmezni.
    Ezzel együtt Niedermüllert ostobának tartom, hogy ilyen idióta mód fogalmazott, mert ebben az országban ahol a propaganda uralkodik ott a kiragadott mondata felér egy atombombával, amit tudnia kellene, és nem félreérthetően baromul fogalmaznia.

    A másik, hogy most megy a tüntetés és habzó szájú fő-gyűlölködők szónokolnak , habzószájú nyugdíjas őrjöngőknek, „Állítsuk meg a gyűlöletet”. feliratú színpadon, ahol független újságírókat gyűlölettel teli szidalmakkal és fizikailag is inzultál ez az „állítsuk meg a gyűlöletet” címszó alatt gyűlölködő siserehad.

    A félreérthető mondat tisztázására pedig az lett volna a helyes mód egy nem autokrata, hanem egy valódi demokráciában hogy pl. behívják a köztévébe Niedermüllert és megkérdezik, hogy hogy értette elképesztően félreérthető mondatát, és akkor elmagyarázza azt ami amúgy is világos annak, aki nem csak felületesen és csak a propaganda szavait issza. De nem, Magyarországon a diskurzus, a párbeszéd helyett „állítsuk meg a gyűlöletet” címen inkább felkorbácsolják a gyűlöletet és a fő gyűlöletkeltő Bayer, a szélsőjobbos Bede Zsolt és kormánytagok tüntetést szerveznek a megbeszélés, a kibeszélés, a tisztánlátás helyet, hadd forrjanak csak azok a fröcsögő szájú fidesz nyugdíjasok ott a tüntetésen, hadd verjék pofán a tudósító újságírókat, verjék ki a kamerát a kezükből, mert ez az érdek, nem a béke és az egymással való szót értés forszírozása.

  • Boda,

    te egy végtelenül egyszerű ember vagy, legalább volna belőle anyagi hasznod, de még ehhez sincs tehetséged. 😀

  • A páva is madár,meg a veréb is….de ugye az előbbi szép és szeretik,mig az utóbbi csak egy szánalmas kis,szemtelen,esztelen szárnyas…..

  • HunCanada!

    A gondolataid irányvonalával természetesen egyetértek – leszámítva amit N. „ostoba fogalmazásával” kapcsolatban írtál.
    A gondolat, hiába mélyreható, valóban könnyen kifordítható annak akinek ez a szándéka – a tetejében nem írásban, hanem szóban egy lendületes vita keretén belül hangzott el, a jelenlévők nem akadtak ki, semmi meglepőt vagy megbotránkoztatót nem találtak benne, sem a műsorvezető, sem a másik két meghívott vendég, még az igen kritikus Ónody Molnár Dóra (168 óra) sem, talán mert összefüggéseiben hallották N. okfejtését, és így valóban nem is lehetett!

    Nem az elhangzott mondat, hanem a Fidesz mögöttes szándéka a lényeg – sajnos azt kell, hogy mondjam, majdnem mindegy mit mondott N. vagy bárki aki rajta van a listájukon: nem tudnak és nem is akarnak belenyugodni abba, hogy elvesztették a budapesti kerületek jelentős részét + a fővárost, alig várták, hogy történjen valami amire rávetődhetnek, legyen az bármi! Valamennyi kerület polgármesterét csuklóztatni óhajtják – elég a tegnapi Pikó- féle történésekre gondolni, vagy néhány hete az Örsi Gergellyel szemben megfogalmazott támadásokra, a változatosság kedvéért szexbotrányban érintve! Vagy akár a hódmezővásárhelyi B. Élthes Eszter generálta botrányra gondolni, mely teljesen világos, hogy Lázár aljas húzása volt Márky Zay P. ellen – egy kis hitelrontás! Varjú „rabosítása” az egyébként is abszurd „biztonsági őr megtámadása” c. ügyben miért volt olyan fontos? Felkészül Soproni, Baranyi, V. Naszály meg az össze vidéki. városi pm., a főpolgármester meg folyamatos támadás és vegzálás alatt áll majd továbbra is. Nem sokkal a választások után a Fidesz vezérkar B. almádiba vonult hosszú hétvégére, állítólagos zárt körű évértékelőre, nagy valószínűség szerint az elkövetkező, és a most látható stratégia volt műsoron.

    Nem örülök én sem ennek a könnyen kiforgatható mondatnak, így a szövegkörnyezetéből kiemelve de tisztában vagyok vele, hogy ha nem ez, akkor lenne más! A Fidesz/Orbán nem ereszti a hatalmat, ha egyszer megragadta, az neki kell, mert neki jár – és mindent megtesz a vesztes kerületek visszaszerzése érdekében – szó szerint mindent – izomból, ha kell hazugságok, sorozatos csalások, ha kell erőszak útján, össznépi és teljes letámadást alkalmazva! Ez van, észnél kell lenni, és mindenre fel kell készülni!

  • Geyza
    2020 január 29
    5:29 du.

    Az Európai Únió felelős vezetői nem látnak át rajta.
    Vagy ha igen, ők is bűnösök.

    ——————————-
    Is – is! Egyrészt hiszik is meg nem is amit látnak, mert azért az átlagos gondolkodású embernek – legyen az belga, francia, német vagy görög stb – igen nehéz felfogni, és elhinni, hogy ennyi elvetemültség és megátalkodottság legyen egy emberben melyet semmi más mint a nyilvánvaló személyiségzavarából adódó mérhetetlen hatalomvágya generál!
    Másrészt bizony, hogy bűnösök: 1. ráhagyják 2. a saját önös érdekeik, a már sokszor kitárgyalt német lobby és gazdasági érdekek okán! Veszett fejsze nyele!

  • Kedves Rodeo, Göre Gábor az Gárdonyi figurája, derék falusi magyar parasztember. Akinek az egyszerű gondolkodását, furcsa kalandjait Gárdonyi nagy humorral és szeretettel írja le rövid írásokban, amelyeket valószínűleg újságokban publikált.. A Kádár-időkben nem adták ki, mert féltek, hogy a parasztságot megsértik vele. Nekem még egy háború előtti kiadásom van, amelyben néhány – egymástól független – történet található. Okulni lehet belőle.

  • Besancon
    2020 január 30
    4:21 du.

    Vagyis az EU értékeinek szajkózása általuk egy nagy lufi csupán.
    Nincs semmiféle „érték” . Értékek helyett érdekek vannak és a pillanatnyi érdekük azt kívánta hogy egyszerűen ADJÁK EL az Únió magyarországi plgárait !!

    Már Bartuslaci is tett erre határozott célzásokat, sok-sok évvel ezelőtt.

  • Tüske Zsófia

    „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a »jobboldaliság« címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint »keresztény magyar ember« előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert »keresztény magyar úriember«, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem »keresztény magyar« vagy »úriember«, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva: bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a »jobboldali, keresztény, nemzeti« világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül.

    Ez a fajta soha nem változik meg.”

  • Tüske Zsófia

    Boda, talán sosem foglalkoztál még érintőlegesen sem filozófiával, azért nem ismered fel Friedrich Nietzsche Im-ígyen szóla Zarathustra művét. Hogy sem te, sem a környezeted nem érti meg, az se csoda… na ilyenkor kellene hallgatnod a jó híred érdekében.
    Ami a pávát illeti, nos valóban szép madár, de nem véletlen, hogy nemigen tartják a rettenetes rikácsolása miatt.
    Ami Niedermüller Pétert illeti: a mai fehér keresztény jobboldaliak demonstrációja kapcsán jutott eszembe a fenti naplórészlet.
    Bár nekem úgy tűnik, elnézve azon a tüntetésen megjelent fehér, keresztény heteroszexuális tüntetőket, hogy valami second hand garázsvásáron szedték össze őket, némi aprópénzért. Vöröslöttek, mint a dühös polip, állítom, Jézus a korbácsa után nyúl, ha rá hivatkoznak, és hát… a heteroszexualitásuk is megkérdőjelezhető, mert ezekről a villamosokon az üres helyekre leroskadni igyekvő agg ex-munkásőrökről az embernek sokminden eszébe jud,de a heteroszex nem.

  • Besancon
    2020 január 30
    4:06 du.

    Besancon egyetértünk, ha ez nincs akkor lenne más. Bárkit ki tudnak csinálni, ok nélkül is. Én csak azt mondom, hogy ebben a mai mindent és mindenkit erőből leuraló légkörben és környezetben, amikor úgy is „Lenne más”, akkor nem kell még tálcán felkínálni a fejet, egy tökéletesen célponttá válni. Ezért mondom, hogy sajnos bután fogalmazott, nagyon. A gátlástalan fidesz nyugdíjas siserehad pedig annak rendje és módja szerint összejött gyűlölködni a „gyűlölet ellen”. Csodálom hogy Marcsi nem volt ott, pedig pont úgy habzik a szája itt. Bele illett volna a gyűlölködők hadába akik összecsődültek a főgyülőlködő Bayer és a radikálisan szélsőséges Bede „intelmeit hallgatni.

  • Almási Alma
    2020 január 30
    4:31 du.

    kösz+++ Gárdonyit világirodalmi értékrendszerben szuperzseninek tartom… a többit tudod deriválni

  • Almási Alma
    2020 január 30
    4:31 du.

    Nekem is egy nagyon régi kiadású példányom van belőle, sajnos már sok lapja ki is jár. Nekünk annak idején a magyar tanárnőnk hívta fel rá a figyelmünket, mert bár nem volt tananyag, megemlítette mint érdekességet, és szemelvényeket is olvasott fel belőle, amolyan ízelítő gyanánt, hiszen az író munkásságához ez is hozzá tartozik.

    A Magyar Hírlapban jelent meg az első néhány történet, ennek oka többek között az író akkor tájt igen rossz anyagi körülményei voltak, amennyiben a nagy sikerre való tekintettel azt egy kicsit felturbózta, továbbá az, hogy az akkori főszerkesztő úgy érezte a lap egy kissé leült, unalmas és szürke lett, nem ártana valamivel feldobni, és ezzel a vásárlók számát növelni! Ennek a kettős szempontnak és elvárásnak tett eleget Gárdonyi, amikor a felkérésnek engedve átment „népi mesélőbe” Álláspontja szerint nem volt büszke rá, de egyfajta igényt kielégített vele.
    Nekem különösen a gyógyfürdős részlet tetszett ahol a helyi atyafiak társasága mintegy szívességből „lefürödte” azt a sógornak! Ez nálunk már olyannyira mindennapos szállóigévé vált, hogy gyakran mondogatjuk egy- egy fürdés alkalmával, hogy ” na, ezt is lefürödtük a sógornak!”

  • Ha úgy nézem, csattanós választ adott a tegnapi Erzsébetvárosi tüntetéssel a Fidesz. (mire és miért?)

    Apropóját az ATV „A nap híre” január 23-iki műsora adta, amiben meghívott vendégek előtt a négy téma egyike a „Kommunikációs krízissel küzd a Fidesz” volt. Ennek felvezetőjében mondotta Simon András műsorvezető, hogy – „Mintha egy kicsit bajban lenne a Fidesz kommunikációs gépezete, nincs meg, hogy éppen kit kell gyűlölni Majd a vendégek, Ónody-Molnár Dóra újságíró, Tordai Bence ellenzéki országgyűlési képviselő és Niedermüller Péter polgármester sorra vették az eddigi „gyűlölt célcsoportokat”, kezdve a bankokkal, az IMF-el, a multikkal, az elmúlt 8 évvel, a szolgálati nyugdíjasokkal, a rokkant nyugdíjasokkal, Soros Györggyel, melegekkel, migránsokkal, most a bebörtönzötteknek és a szegregáltaknak megítélt kártérítésekkel. És ezzel kapcsolatban kezdte sorolni a Fidesz alkalmazott politikáját – kihangsúlyozva, hogy politikája – Niedermüller, hogy kiket, milyen csoportokat kell lehántani, végül marad (én nevezem őket így) a White Power. Akik persze keresztények és heteroszexuálisak. Na, ez az a pont, amit rasszistának és gyűlöletkeltőnek talált a Fidesz, ezzel kijelölte az új gyűlöleti célpontot, Niedermüller Pétert.

    Egy hét se telt bele, máris mozgósított a Fidesz a VII. kerületi önkormányzati hivatal elé, „rasszista gyűlölet” elleni tüntetésre. Erről a gyűlölet elleni tüntetésről készült egy rövid felvétel. Íme:
    .

  • Még annyit fűznék a hallottakhoz és a látottakhoz, hogy sajnálom a magyar fiatalokat. A magyar „White Power” magja szinte valamennyien idősek, akik szavazati jogukkal élve, 2010-től jelentős mértékben járultak hozzá a Fidesz kétharmados parlamenti többségben tartásához. Ezzel biztosítva nekik mára egy olyan társadalmi forma kialakítását, ami 40 éven át jellemezte a magyar társadalmat. A mai magyar fiatalok vegyék végre észre, a jelenlegi puha diktatúra is diktatúra.

  • Besancon, most olvastam a Face-n, hogy a Néppárt mégsem rúgta ki Orbánékat, hanem felfüggesztve tartogatja őket továbbra is. Ezen egy kicsit elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy ez még jobb, politikusabb megoldás, „se tülled, se hozzád”, és jóval megalázóbb is, mint a kirúgás. És az se nagyon állítja helyre a renomét, ha most „juszt is” önként kilépnek. Másrészt ha egy másik, szélsőséges frakcióba át akarnak lépni, még azok is meggondolják, hogy egy ennyire megcsúfolt pártot befogadjanak.
    De lehet, hogy rosszul látom.

  • Drizari
    2020 január 30
    12:57 du.

    Boda,

    ” te egy végtelenül egyszerű ember vagy, …”

    ————————————

    Hát, még nem hallottam ilyen szépen kifejezni a föld sötétséget!

  • Gyomorforgató, hogy kedvencemet Zarathustrát, egy műveltség deficites baller nyugger, kínjában „aktuál-politizálni” próbálta …
    – Természetesen, ezen a tüntin [Niedermüller] is ott voltam, néhány tengerentúli portál kért tudósítást tőlünk…
    – Sokkal profibb volt a szervezés, mint a legutóbbi pancser balos megmozdulásokon!
    – Direkt figyeltem, hogy milyen a nyugdíjasok aránya, – hát a balos-bulikhoz hasonló…
    – Természetesen, a célját ez sem fogja elérni, de félek, hogy már a 2022-es kampány előzetes tesztrendezvénye volt…ebben a minőségében rendkívűl sikeres elővágás!

  • Na, azért van „jó hírem” is: a magyar rendőrség döntött (kapott rá pénzt), és lecseréli az 1963-tól használt magyar gyártású PA63-as (9X18 mm Makarov lőszer, 7 a tárban 1 a csőben, kizárólag jobb kezes) és a szintén magyar gyártású 96M P9RC jelű 1996-tól részben (egyidejűleg a PA63-al) használt 9X19 mm Parabellum lőszeres pisztolyait (marokfegyverek, oldalfegyverek, rövid lőfegyverek).

    Mindig nagyon körültekintően választották ki ezeket a kényszerítő eszközök közé sorolt szolgálati lőfegyvereket. Meg kellett felelni olyan követelményeknek, mint * élettartamilag 10000 lövés, * 25 m távolságból 10 lövést leadva 16 cm átmérőjű körben kell lennie a találatoknak, * az elcsettenések (csütörtököt mond), akadályok száma a 2 ezreléket nem haladhatja meg, * mind a fegyvert, mind a tárat úgy kell kialakítani, hogy ne lehessen hibásan összeszerelni és balesetveszélyesen működtetni, * a következő lövés leadásához az elsütőbillentyűt legalább 4 mm-rel vissza kell engedni (a stressz alatti vétlen lövés megakadályozása céljából).

    A választás a cseh tervezésű-gyártású CZ P-07 és CZ P-09 jelzésű modellekre esett, melyekből közel 40 ezret vásárolnak (a CZ a Ceska Zbrojovka márkanevet jelzi). Az igaz, hogy csak 15 méterre vannak „nullázva”, de a markolat 3 tenyérmérethez igazítható, és kétkezes kialakítású, azaz a biztosítók átszerelhetők egyik oldalról a másikra. Rejtve is hordhatók, gépjárműbe beülve se jelentenek egyenruhában akadályt, és a legfontosabb, tisztára olyan körülmények között marad működőképes, mint egy Kalasnyikov. (az amerikai piacon 510 dollár)

    Itt egy kis bemutató 😀 :
    .

  • * na, elütöttem a nevem … pffff.

  • Almási Alma
    2020 január 31
    6:08 de.

    Egyértelmű hogy nem fogják kizárni őket, és nem azért mert bíznak bennük, hogy hátha mégis…. – á, dehogy, pontosan tudják, hogy ezek nem változnak, de hát a saját érdekeik (gazd. lobby) is másról szólnak! Alapvetően igazad van, ez így valóban sokkal megalázóbb a Fidesznek, hogy már jó ideje és még ki tudja meddig csak függőségben vannak, azaz helyzetük nem egyértelmű, ezáltal így inkább szem előtt vannak az EU egésze számára, mintha kerek perec kiraknák őket, és beülnének valami huszadrangú és súlyú csekély érdekérvényesítő bandába.

    Egy biztos, Orbán magától nem fog kilépni, bármit hadovál meg keménykedik össze a hazai közönségének, két kézzel és annál kétségbeesettebben kapaszkodik, még akkor is ha felfüggesztve, csak hogy odatartozzon! Annyira nem hülye, hogy önként elengedje a kötelet melyen lóg, hogy aztán végleg zuhanjon a semmibe!

  • Almási Alma
    2020 január 31
    6:08 de.

    hehe az a lényeg hogy ne szavazhassanak.

  • Drizari
    2020 január 31
    5:13 de.

    Ahogy elnézem a képen ezeket a begőzőlt seggfejeket,
    őket mindennek lehet nevezni csak „heterónak” nem.

    Láthatólag nekik már tökmindegy .
    Csak éppen belepofáznának mások olyan szokásaiba,
    amiktől ők már mesze vannak mint Makó Jeruzsálemtől.

  • Tüske Zsófia

    slapaj
    2020 január 31
    8:48 de.

    összenő, ami összetartozik. te, a szarosszájú bayer zsolt, meg a végtelenül művelt, vibrátorral kampányoló bedezsolt.

  • Aztán próbáják felfogni,hogy mind a keresztények,mind a nem vallásos, de a normális becsületes emberek,és főleg a heteroszexuálisok „általában”…többségben vannak a gyűlölködőkkel,és főleg a homokosokkal szemben itthon,szerencsére!
    Na azt hiszem mindent megírtam és sikerül felfogni az itteni
    „észlényeknek” is?!!!!
    Nem fontos válaszolni…már eddig is sikeresen bemutatkoztak
    és ugye a véleményük nem oszt szoroz!
    Pá,elmentem!

  • slapaj
    2020 január 31
    8:48 de.

    Nagyember lett a kis büdös senki..

    „Tőlünk” .. aszondja..Háát..igazán örvendek hogy itten
    ilyen nagy és híres emberekkel ismerkedhetek…

  • Karinthy is nagyon tisztelte a Zarathustrát, itt egy szemelvény:

    Könnyedén kiugrott a kádból és a viz felé tartott. Ludocska egyik lábát még lehetett látni az áttetsző habok alatt. Sanyi egy ideig gyönyörködve nézte a fehér, leányos bőrt, azután ügyesen megkapta és kirántotta hugát a vizből.

    – Hopla, – mondta egyszerüen.

    Szépen, nyugodtan letörülgette és maga elé téve a füre, mosolyogva nézte.

    Ludocska lesütötte szemeit és elengedte magát, zokogott.

    – Na, na, – biztatta bátyja. – Hát mi az? A plébános; mi?

    A leány csak zokogott tovább.

    – Ugyan, kis mafla. Talán nem esett jól? Mit bőgsz?

    Ludocska nem felelt.

    – Mit érted te az életet, csacsi. Hát mi baj? Gyerek?

    A leány némán bólintott. Sanyi hörgött a nevetéstől és majd megpukkadt.

    – Ojjé! Óriási! Ilyen hamar? Hány?

    – Három, – suttogta elhalóan a hajadon.

    – Fényes! Mutasd.

    Ludocska zsebébe nyult és pironkodva szedett elő belőle három kedves kis csecsemőt.

    – Baj, baj, – vakarta fejét Sanyi. – Ezekkel persze sok herce-hurca van, meg kellemetlenség. Hanem tudod mit: el fogjuk őket kobozni. Ide nézz.

    És állkapcsának három izmos, gyors mozdulatával egymásután leharapta a kicsikék fejét. Mosolyogva nyelte le őket, a maradványokat visszadobálta a vizbe.

    De a leány csak hüppögött tovább.

    – Na, hát még mindig valami baj van? Mi az, ejnye? Ahá, már tudom. Az a baj, hogy félsz, hogy most majd nem kapsz férjet. Pedig hát him, az kell egy nősténynek. Na, de ne mondd, hogy nem vagyok jó fiu. Várj itt egy kicsit, elmegyek Butinoffhoz, idehozom, aztán összeadlak vele. Au revoir.

    És szelid, megértő mosolylyal elsétált Butinoffhoz. Mély, komor gondolatokba merülve találta: gyötrődve elmélkedett az életnek értelmén, előtte feküdt Nietzsche Zarathustrája.

    – Sanyi, – sóhajtott, – mi az élet?

    Sanyi kezébe vette Zarathustrát. Belenézett, de hülyének találta. Hegyeset köpött a 125-ik oldalra és gyorsan összecsukta.

    – Butinoff, – mondta könnyedén, – képzeld, a nővéremnek öt gyereke született. Tehetséges nő, mi? De én leharaptam a fejüket.

    Butinoff hüledezve dadogott.

    – Na ne bámulj trottlimódra. Hazajösz velem és nem bánom, neked adom feleségül. Örülsz, disznó, mi? Ilyen egészséges nőstény.

    – De… de…

    – Mit dedegsz? Hát nem látod? Ez az élet.

    – E… ez? – kérdezte kissé paralitikusan Butinoff.

    – Persze. Gyerünk.

    És magával vitte a csodálkozó fiut. Odaérve, egymás mellé rakta őket, aztán könnyedén legyintett, elment, kissé unatkozva. Mikor hazaért, tizenkettőt köpött a »Társadalmi törvények« felirásu köpőládába, megigazitotta szájában a gummi-zsinórt, ami a mosolygást csinálta és belevetette magát egy karszékbe. Mosolygott, rendithetetlenül, mint egy isten, mint egy fakutya. A hold besütött az ablakon és szelid ezüsttel öntötte el alakját.

    Nomeg el kell olvasni Karinthytól a „Capilláriát’ is hehehe
    Ott már jobban ki van fejtve a nícsei értékek hatalmassága.

  • Orsós Elemér

    Hányan fognak még brexik kapcsán utólag ilyen önkritikusan és talán már későn keseregni, hogy valamit nagyon elbaltáztunk?

    https://mandiner.hu/cikk/20200131_macron_tortenelmi_veszjelzes_a_britek_kilepese

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 január 31
    10:59 de.

    „Egyértelmű hogy nem fogják kizárni őket, és nem azért mert bíznak bennük, hogy hátha mégis…. – á, dehogy, pontosan tudják, hogy ezek nem változnak, de hát a saját érdekeik (gazd. lobby) is másról szólnak!”

    Szerintem is, pontosan! Az egész EUbagázs -válogatás nélkül- a gazdasági lobby tenyeréból eszik!

  • Orsós Elemér

    slapaj
    2020 január 31
    8:48 de.

    Mi van Boda 2.0? Meg kell hálálni a külföldi ösztöndíjat?

  • Slapi! Azért az furcsa, hogy Te, mint ezek szerint tudóító/úságíró – vagyis politikával foglalkozó – „félsz” a kampánytól. Amelyet egyébként ebben az esetben NEM a baloldal kezdeményezett, hiszen a ner-lovagok szervezték. Már a sajátjaid kampányától is félsz? Mondjuk, nem ok nélkül, mert amit mostanában művelnek, egyre cikibb.

  • talalom
    2020 február 1
    8:58 de.

    Olyan ő mint Sanyinál* a

    „A béke barátja
    Bagarja uram sem,
    A csizmacsinálás
    Érdemkoszorúzta müvésze.
    Méltóságos termetü férfi.
    Majd akkora volt ő,
    Mint a bajúsz orrának alatta.”

    *Petoefi Alexandertől idéztem

  • Drizari
    2020 január 31
    10:41 de.

    Jó buli !
    Hozzávetőlegesen sacc per Kb. kétésfél milliárdos üzlet.
    Valakik megintcsak piszok jól járnak a 10 vagy 20 % -os közvetítői jutalékkal.

    Véleményem a régi PA-63 asokról az, hogy azokból még ezer skulót sem löttek ki,de még talán százat sem, tehát mondhatni alig használtak.

    Közben meg -amint hallom- például egy kismama akkorra kapott időpontot ultrahangra, mikor már megvolt a gyerek.

    Mert elsők a MAGYAR CSAAALLLÁÁÁÁDOKKKK !!

  • Kedves Margit !
    – Ma elég a telefon, hogy valaki akárhonnan akár mozgóképpel „tudósítson”…
    – Igazad van, tartok attól, hogy ha ilyen korán elkezdődnek az idióta „beszólogatások”
    a hátra lévő két évben únásig „média háború” tanúi leszünk…
    – A politikában is igaz, hülye felvetésekre csak hülye válaszok vannak…
    – A „NER” oldal bekeményített, minden labdát brutálisan le fog ütni…

  • Slapaj! Nem a technikai eszközökről beszéltem, hanem a hivatásos újságíróságról. Erről sokat vitáztunk: szerintem ez egy szabad pálya, ahol a mostani technikai fetételekkel bárki írástudó részt vehet. A hivatásosnak azonban felelőssége van, és kötelessége.
    Te meg úgy beszélsz, mint egy agitprop titkár:
    – „A “NER” oldal bekeményített, minden labdát brutálisan le fog ütni…” (Tudom, 18 éves koromban voltam agitprop titkár – elég hamar kinőttem.)
    A ner, illetve tagjai 20 éve mást se csinálnak, mint „brutálisan” csapkodnak. Mondhatni ész nélkül, ahogy idolotok legutóbbi előadásán világosan értésetekre is adta. Olyan megvetéssel beszélt rólatok, ahogy az MSZMP agitproposai már a hetvenes években sem engedték meg maguknak – legfeljebb zárt ajtók mögött. (Nem tudom, nem voltam akkor még tag.) Ez a Ti dolgotok.
    A haza és a nemzet ügye azonban mindannyiunk dolga: nem engedhetjük lelkiismeretlen, uszító nemzettemetkezési vállalkozók prédájául.

  • Gárdonyit és sok más érdemes írót, és költőt is olvastam és olvasok. Na túlragoztuk a témát,ne erőlködjenek feleslegesen,nincs mit szépíteni,a tényeket meg nevetséges tagadni……Nem érek rá tovább!

  • Még egy Slapaj!A telefontudósítást se Ti találtátok föl: régen se füstjeleket küldtünk. Főként a külföldi tudósítók éltek ezzel: print lapnak ledikálták a cikket, rádió- és tévéstúdiókban bekapcsolták őket.
    Igaz, a médiumok nem adták le akárki tudósítását. Nyugaton se. Bár a SZER forgószínpada néha akkora baromságokat beszélt, hogy itthon csak vigyorogtunk. Ahogy a TASZSZ hírein is. A TASZSZ a Szovjetunió hírügynöksége volt, semmi köze a mai Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezethez.
    De készült telefonon interjú, néhány nagyon lusta kolléga riportot is képes volt imitálni telefonbeszélgetések sorozatából.
    Nekem ez sose ment – mint említettem, semmi fantáziám: nekem látnom, tapintanom, szagolnom kell, amiről írok. (Még publicisztika – véleménycikk esetében is.)
    Ott van pl. az interjú. Nagyon becsapós műfaj. Az interjú célja ugyebár az, hogy valakitől megtudj valamit, egy bizonyos dologról. Namost: ha elküdöd a kérdéseidet emilkében, ő válaszol – passz. Ez inkább nyilatkozat, amibe beapplikáltad a kérdéseidet, sok dolgod nincs vele.Nem azt mondom, hogy lapzártai szorításban nem követtem el ilyet -, de nem túl gyakran.
    Vegyünk egy egyszerű példát: meg kell írnod, hogy egy üzem hogy zárta a félévet, és mi a kilátása a következő 6 hónapra? (Helyi lapos lévén nem nagyon nyílt alkalmam miniszteriális, vagy pláne KB potentátokat kérdezni.) Egyszerű tétel: I.-V. havi teljesítmény ennyi,
    VI-XII. havi megrendelésállomány annyi. Gond? Munkaerőhiány, amyaghiány stb., stb.
    Hanem:ha szemtől-szembe ülsz a kérdezettel, látod a metakommunikációját. Látod, ahogy megrezdül egy ártatlannak tűnő szám kimondásakor – és akkor rákérdezhetsz. (Persze ehhez kell, hogy azért fogalmad legyen a szóbanforgó tárgyról, tehát nem árt némi felkészülés.) Egy interjú tele van feszültséggel, ha jól csinálod.
    Nekem nagyon sok interjúkérésem kezdődött úgy, hogy: Szó se lehet arról, hogy interjút adjak! OK. Beszélgessünk! De ne jegyzeteljen! Miből gondolja, hogy szenilis vagyok, és elfelejtem amit mond, ha nem írom föl? (Sose használtam magnót: a fene tudja miért,mégse kerültem SOHA abba a helyzetbe, hogy az interjúalany letagadta volna, amit mondott. Ma már nem lennék ilyen óvatlan.)
    Végül mindig megírtam az interjút – és megjelenés előtt elküldtem az alanynak. Ez nem cenzúra: az interjúalanynak a megjelenés előtt joga van tudni, hogy szerintem ő mit mondott. (Más a helyzet publicisztika vagy riport esetében: azok némiképp szubjektív műfajok.)
    A legtöbb esetben az interjút se adni akaró alany beleegyezett a megjelenésbe: Nem is gondoltam, hogy ezt így meg lehet írni! (Naná, hát ez – az újságírás – az én szakmám.)Soha, semmilyen hivatalos elismerést nem kaptam: hacsak nem számítom ide azt a pártfegyelmit, amit 77 körül akartak adni: csakhogy akkor még nem voltam párttag. Nívódíjaim vannak: annyi, ahányszor pályáztam. De kaptam több olyan „díjat” az olvasóimtól, ami fölért bármelyik Rózsa- vagy Táncsics-díjjal.
    Egy meg egyenesen akár egy csillagokkal ékesített lókereszttel.
    Mint tudható, 89 óta nem vagyok hivatásos újságíró. Nem szaladok hírek után, nem járok riportokra stb. stb. Valamikor 93 táján olcsó kocsit kerestem, hogy az éjszakai szemlézés után haza tudjak menni. Egy öreg Skodát hirdetett egy özvegyen maradt asszony, olcsőn. Elmentem megnéztem. Bemutatkoztunk: az asszony rámnézett: Nem volt újságíró a GM üzemi lapnál? De, vagy 11 éve. Jaj, hát mi mindig a maga cikkeit kerestük elsőként! Mert maga mindig azt kérdezte a fejesektől, amit mi is kérdeztünk volna! Fel tudod fogni Slapi, hogy ennek az a sszonynak a szavai miért igazolták nekem egész újságírói-szakmai pályafutásom?
    Sose gondoltam, hogy az én elképzeléseim, gondolataim olyan baromira fontosak lehetnek, amik nyilvános tért követelhetnek. Amolyan híd szerepként fogtam föl mindig az újságíróságomat: aki proli közegben nevelődve, kitanulva, megmutathatja az eltartott kisujjal finnyázó „értelmiségnek”, meg a hőbörgő lakatosnak is, hol lehet a megértés ösvénye.
    A szépirodalomnak ehhez semmi köze, bár eszköze a nyelv – de az újságíró befolyásol – vagyis manipulál. Nem dolga az IGAZSÁG felmutatása – nincs a birtokában a bölcsek köve. Viszont dolga és felelőssége a valóság bemutatása. És nem, nem valamiféle éteri, „független” módon, hanem a maga személyiségén, tapasztalatain, világlátásán átszűrve. És tegye világossá, hogy mely tapasztalatok, világlátás alapján akar befolyásolni (manipulálni).
    Hát, bocs a hosszas újságíró-szakmai fejtegetésekért – tényleg szívesen kifejteném, de a kutyát sem érdekli.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 február 3
    2:18 du.

    Kedves Margitka, nem kell ezt ilyen hosszan fejtegetni:
    minden prímás annak bazsevál aki megfizeti, van akit azért fizetnek hogy, gyönyörűen játszon, mást meg azért hogy, hamisan! Mivel hogy, rokonszakma, ippeg így van ez újságíróéknál is! 😀

  • Ok. Orsós! De nem mindegy, hogy azért a pénzért a prímás az asztalnál nótát húz a füledbe, vagy a vonót dugja a füledbe.
    A terjedelemért elnézést kérek: a saját szabályaimat szegtem meg. De talán nem utál nagyon, aki mégis végigolvasta -, esetleg talált benne új információt.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 február 4
    3:35 de.

    Kedves Margitka, Isten ments’ hogy elnézést kérj, inkább bocsáss meg amiért -akaratlanul- modortalannak tűntem! 🙁

  • SOB* :

    nem tökmindegy hogy min keresztül hazudoztok?

    Csúcsteknikás telón, vagy kockás papírra leskribált irásjelekkel?

    A lényeg ugyanaz: hazudsz éjjel, hazudsz nappal és a kettő között kitalálod mit hazudj másnap.

    Evvan köszike a figyelmet 😀

    *SOB : Slappi of Bájer

  • Na mindent értek ,mind a „moderátort,szerkesztőt”,mind a híveket….nincs ekfogadható mentségük, önkritikájuk és főleg tisztességük….nincs mit szépíteni rajtuk….de sebaj,nem veszem a szívemre és levonom a konzekvenciát,és természetesen írok az erzsébetvárosi jellemetelen polgármesternek,meg illetékes és befolyásos embereknek……
    Na levizsgáztak,de ugye még nincs vége a dolognak?és engem nem érint szerencsére….!!!!!!!!!!!!!

  • SchumackerLady

    Orsós 4,06

    Kérdésedre József Attilánk már 1930-ban válasszal szolgált, de furcsamód e régi történelmi tényre és figyelmeztetésre sem figyel oda senki. – Még ez az elegáns ősnémet-nevű Ursula von der Leyen EU-főtitkár sem …

    ” . T ő k e é s F a s i z m u s j e g y e s e k
    M i n d e n k ü l ö n é r t e s í t é s h e l y e t t.”

    🙁

  • Orsós Elemér

    SchumackerLady
    2020 február 5
    6:04 de.

    „Az egész EUbagázs -válogatás nélkül- a gazdasági lobby tenyeréból eszik!”

    Ha ez egy józsefattilai elszólás volt, akkor ezegyszer remélem megérdemlek egy önvállveregetést?! 😀