Méltó halál

2020 február 19 9:35 de.17 hozzászólás

Kamaszkori álom, ami megvalósulva csillogóbb, és öregkori emlék, ami a volt valóságnál halványabb, aztán álomként megvalósulva egyszerűen kudarc.

Ki vagyok én? Vagy csak kivagyok? Kivagyok a rövid és csillogásában is sötét jövőre várva, öregen remélve a méltó halált. Van-e méltó halál, vagy csak pelenkás, kikötözött kezű szenvedés, esetleg ketrecágy kábítószer-csíktapasszal a háton? Vajon meghallhatok-e orvosi segítség nélkül, büszkén viselve a halállal járó szenvedést?

Vajon Jézus halála méltó halál(?) és ha nem érdemlek különbet van-e jogom panaszra? Jézus halála méltó -Jézushoz méltó- halál. Önként vállalt szenvedés, még az „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?” (Mt 27, 46) jajkiáltás ellenére is méltó, és a kivágott nyelvű Giordano Bruno halála is méltó halál a máglyán, hisz Ő sem tagadta meg (időnként zavaros) tanait. Méltó halál a kereszten szíven szúrt Krisztusé, vajon miért nem az a szaros pelenkában fekvő öregé. A „Mi van vén szaros”-é, aki szólni már nem tud, de övé minden szó okozta szenvedés. „Vén szaros.” hallja kábán a ködön át, pedig valamikor ifjú volt és hőn szertett szerelmes, a lepedő bajnoka, meg a munka hőse, szeretett szerető és apa. Alkotott. Ő volt az első mozgatók egyike. Jár-e neki a méltó halál? Van-e méltó halál(?) vagy csak a halál méltatlanságát méltósággal tűrő ember létezik. Büszkeség az elmúlás küszöbén? Van-e különbség az elfogadás és a beletörődés között?
Láttam a halált, és jártam a halál árnyékában is, mégis félek, hogy közeledve hozzá legfontosabb értékemet: méltóságomat veszítem el. A képességet, hogy méltósággal viselve méltatlan helyzetem ne kérdezzem: Miért hagytál el Istenem? Vajon miért szeretnék én, a hitetlen, méltóbb lenni a kereszten szenvedő Krisztusnál.

Akkor, amikor jött az autó, és a felgyorsuló időben már csak az az ember számára érzékelhetetlen idő töredék választott el az ütközéstől, arra gondoltam, hogy még egy pillanat fájdalom nélkül. Aztán sötét -bár miért lenne sötét, ami nincs(?) hiszen a sötét is van, inkább valami nem érzékelt szünet, olyan vágytalan NINCS, ami nem a VANNAK ellentéte- és az elveszett idő után ott térdeltem az úton, két kezem fájó mellkasomon, és a kétségbeesett sofőrnek intettem: Várjon! Majd visszaültem biciklimre, és most félek a méltatlan haláltól.

tetlenként kérdezem: Miért hagytál el Istenem?

Szukits Rezső

Fotó: Szukits Rezső

17 hozzászólás

  • 1., A romaiak reagalasa lenne: „Memento moris”!

    2., Tisztan Mozes kozelebb jott a valosaghoz irva;
    „Minden a Fold porabol van, minden a Fold porava lessz”!

    3., De aki aggodna a halalrol, annak leheto Dr.Kavorkian kozbelepese !!!

    4. Nem a Termetod hagyott-el Teged,hanem Te a Teremtodet!

    5., Persze a halal az eletben az utolso es elkerulhetetlen cselekedet. Az adohivatal leg-jovedelmezobb bevetele.

    Na tudsz tobbet, jobbat es csattanosabbakat, kozold ,hogy logikusak es humorosak maradjunk ezen az alanyon!!!!

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Kedves nem kedves Rezső!

    Sajna bizalmamat annyira lenulláztad, hogy még agóniádat is csak félve, messziről van merszem megfigyelni, már amennyire hiteles… Amennyiben netán hiteles úgy sajnállak, de veled kapcsolatban mindent csak utólag merek kijelenteni, mert még lelken rúgsz! Legjobb amit tehetsz, hogy elgondolkozol… Úgy vélem csak „nyavajogsz” egy kis esszé kedvéért, aztán jön az asszé, mondd hova jutottál…? Játszod a széplelkűt, aztán a fél világgal kitolsz?! Libsi életfelfogás, semmi más. Egyébként nem az Isten hagyott el, hanem fordítva történt a dolog…

  • „O Herr, gib jedem seinen eignen Tod,
    das Sterben, das aus jenem Leben geht,
    darin er Liebe hatte, Sinn und Not.”
    (Rainer Maria Rilke)

  • Bendeguz79:
    „De aki aggodna a halalrol, annak leheto Dr.Kavorkian kozbelepese”

    Mr Bendeguz79, Ön szokása szerint ismét elmaradt több brosurával…
    https://www.nytimes.com/2011/06/04/us/04kevorkian.html

  • Rég láttam ennyire határtalan gyűlöletet cinizmussal vegyítve egy emberben mint a „kedves nem kedves” kommentelőtől.
    A „libsi” fóbia mint minden fóbia, betegség. Nem tudom mi okozta, de orvosnál kellene kibeszélni nem itt, kedves nem kedves kommentelő. Magadat mérgezed, közben elfelejtesz az íráshoz szólni.

  • Jurásek Fábián Sebestyén!

    Ritka nagy naci szemetlada vagy akit minden tisztessegesebb kocsmabol 2 perc alat kivagnanak mint macskat szarni.
    Megis milyen alapon becsmerelsz egy olyan embert akit nem is ismersz! Csak ugy sut beloled a keresztenyi szeretet 🙂
    „Játszod a széplelkűt, aztán a fél világgal kitolsz?! Libsi életfelfogás, semmi más.”

    Szerencsere ez a website azon egyre kevesebb magyar nyelvu oldalakhoz tartozik ahol meg lehet szabadon gondolatokat kozolni es nem az allamparti partpropagandat nyomjak! (Persze te es Ferenc kivetelek vagytok 🙂

    Megis minek szenvedsz itt a liberalisok kozott mikor annyi remek nekedtetszo feknyuzszite van forgalomban az orszagban?
    Jol megfizetnek erte?

    Ti nacik nem nyugszotok amig ver nem fog folyni az orszagban!
    Jol haladsz a felkeszulesben, nemsokara siman kibelezel barkit akire ramondja a propagandatok, hogy migrancs, libsi vagy cigany.
    Kedves Elemer es Bernstein csalad, hiaba simultok es baratkoztok elobb utobb utol fog erni mindannyiunkat ez a gyulolethullam!

  • JFS ! Jól beletrafáltál remek pár soroddal többek lelkivilágába. Bár még számithatsz az unatkozó felháborogott hölgyek 80 soros nácizására… SALOM ! -gábor-

  • „elobb utobb utol fog erni mindannyiunkat ez a gyulolethullam!”
    Igen, kedves Szandimandi, sajnos ennek ki vagyunk téve. Nagyon pontosan kell tudnunk, kik vagyunk, és mit akarunk, ha nem akarunk ebbe a mentális csapdába beleesni. Nekem, 77 éves lévén, már szinte mindegy, de mégis elhatároztam, hogy amíg közösségi portálokra járok, felemelem a szavam ez ellen a hatás ellen. Ennyit tehetek még, nem többet.

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Szandi Mandi!

    Az a baj, hogy személyesen ismerem…és ismerem a vélekedéseit is!

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Szandi Mandi!

    Az a másik baj, hogy a „fajtáját” is ismerem és azért vesződök itt veletek libsikéim, mert ennek látom értelmét. Veletek ellentétben engem nem elégít ki az, hogy egy zárt körű klubban szidjuk a másikat! Én odáig alacsonyodok, hogy vitázok veletek! Mi a gond? Nem értem. Ti Orbán Viktor leváltására tesztek fel mindent mocskos eszközökkel, mert nincs tehetségetek tisztes módszerekkel bármit elérni. Én meg azon vagyok, hogy terjesszem beteg gondolkodásotokról szóló véleményemet, mert meggyőződésem, hogy káros amit képviseltek, rossz úton jártok és nem tisztesek a módszereitek! Mi a gond? Elvégre nincs diktatúra, hiszen akkor már börtönben ücsörögnétek minimum rágalmazás vagy hazaárulás vétkével! Mi a gond?

  • JFS – ervek hianyaban nem vitazol itt senkivel, csak a naci gyuloletprogagandat terjeszted.
    Vajon milyen lehet a „libsiked fajtaja”?
    Istenkiralyodat mar nem lehet levaltani, foleg nem „tisztes módszerekkel” – erre te vagy a legszemleletesebb garancia 🙂
    Jurásek Fábián Sebestyén „testver” ismet eljott a te idod – orulj neki!
    Minden evszazadban kotelezoen kitermelunk egy nagypofaju, szelhamos nemzetvezert aki tragediaba viszi az orszagot.

  • Kedves Bernstein Gábor!
    Egyszer meg, talan nem is olyan sokara, nagyon de nagyon fogod szegyellni az itteni kommentjeidet.
    Sabbath Shalom

  • SzandiMandi
    2020 február 21
    11:15 de.

    duci, és mi van a houthikkal? kanadai indiánokkal? palesztínokkal? a bolíviai bennszülöttekkel akiket most a katolikus fasiszták ütöttek ki (időlegesen, idén új választások lesznek)

    és amit imádok az USA ban Black Remembrance Month ha nem gyilkolták volna őket és nem szegregálták volna őket most nem kellene üzletet csinálni a halottakból?

    pofátlanságnak nincs felső határa

    gondolkodásod …??? na, az nincs

    trallalalalá trará

  • A gyűlöletről, gyűlölet hullámról.
    Szomorú, de igaz.
    Gyáva és gyenge az az ember, csoport, párt, felekezet, nép és nemzet, akinek a gyűlölet és mások utálata ad egyedül erőt.
    Az erőseknek, az erőnek, bármi a forrása, nincs szüksége sem a gyűlöletre, sem bárki másnak az utálására.
    Az erő, erről ismerhető fel, ismerhető meg.

  • MÉLTATLAN HALÁL IS VAN!!! Pandora Szelencéje kinyílt… Kanadában Toronto ban egy áldozat magára zárta az összes lehetségeset, a többiek várják a békés elmúlást…

    HIV>EBOLA>SARS>CORONA

    minden egyéb tőzsdei zuhan egy nap alatt -500000000000 kivéve a gyógyszergyárakéit (majd ha nem lesz aki oda bemenjen? akkor azok is)

  • Lekéstem a másik cikk hozzászólását, ezért itt válaszolok. Rodeo, te egy ízig-vérig pappjancsi vagy.

    Hogy melyik színész mondja, lényegtelen. Hogy melyik szereplő mondja álruhában, mellékes.

    A Hóhér mondja: az élet szép, tenéked magyarázzam? – EZ A POÉN.

  • Ja és: az elítéltnek mondja… Kapis?