Egy kis székbe becsücsülünk, coki

2020 február 24 12:23 du.79 hozzászólás

A minap két, eredetileg az MSZP támogatását kérő, és annak segedelmével székbe ült polgármester átült a DK ölelő ölébe. Az izgalmakat pedig sikerült felkorbácsolni ennek kapcsán. Amihez egyébként a két polgármesternek is nyugodtan gratulálhatnak majd. Mondjuk a Fideszből. Mert ott minden ilyen, az ellenzéki megosztottságról árulkodó információnak értéke van. Nem is kicsi.

Pestszentlőrinci Szaniszló Sándor, illetve Óbudai Kiss László pedig elmehet alkalmasint zabot hegyezni. Már csak azért, is, mert a döntésükkel maguk cáfolják az ellenzéki összefogás-retorikát. Amiről, természetesen, amúgy is meg lehet mindenkinek a saját véleménye. Miközben azért az elgondolkodtató, hogy tegyük fel: igaz. Mármint a cél szentesítette összefogás. Ebben az esetben a DK, az MSZP, és megannyian mások összepacsiztak a Fidesz kereteinek a megbontására. Az ellenzéki polgármesterek ennek jegyében kerültek a székükbe. Ha az együttműködés nem l’art pour l’art, akkor az egyes összefogóknak később sem érdekük a közös támogatással megválasztott polgármesterek gyengítése. Ebben az esetben, kedves Sanyika és Lacika, nem lett volna édes mindegy, hogy milyen párt nevében ültök ott, ahol ültök? De, valószínűleg mindegy lett volna. Csak akkor, ugyebár talán a kutya sem foglalkozik veletek. Márpedig micsoda dolog, hogy Nektek nem jár ki az a pár perc hírnév? Naugye!

Ellenben a Fidesz szóvirág-faragói rákezdhettek arra, hogy Gyurcsány megoszt, hogy uralkodhasson. Ami nem kicsit vicces a Fidesz tömegpárttá válásnak útvesztőit, a megosztott majd bedarált pártok sorát nézve. Mert ugyebár azért a megosztáson alapuló hatalomgyakorlás arra felé sem ismeretlen. Legfeljebb egy fokkal gusztustalanabb. Azt látva, hogy Orbán a saját stábjának egyes figuráit is rendre kijátssza egymás ellen. Elég ehhez Hódmezővásárhely egykori főkaparnokának esetét látni. Nem mintha Lázárért túl sokan hullatnának krokodil-könnyeket. Ahogy a nagy színjátékok után elsüllyesztett hegyvidéki polgármester is maga kereste magának a színpadot. Ami persze korántsem jelenti azt, hogy a Fidesz ne használná ki az olykor amúgy is kérdésesen ellenzékivé vált MSZP, illetve a DK közt nyíló azon rést, amit a két pártkatona repesztett.

Ami, ugyanakkor nem egy akkora látványosság. Az egykori, rendszerváltásnak is titulált, elitváltást követően se szeri, se száma azoknak a képviselőknek, tisztségviselőknek, akik az egyik szervezet soraiból átülnek máshova. Mert hirtelen megvilágosodnak. Esetleg besötétednek. Esetleg rájönnek, hogy a jobb kezük bal. Vagy fordítva. Legtöbbjük egyvalamit nem tesz meg. Nem mond le a mandátumról. Az azzal járó fizetésről, pozícióról. Ami azért gond, mert legfeljebb ez a gesztus tehetné hitelessé a hirtelen felbuzduló változás-vágyat. Elvégre az bárkivel előfordulhat, hogy megváltoznak a nézetei, vagy a nézetei alatt az a szervezet, illetve az a választói sokaság, akivel, akikkel korábban nézetazonosságot ápolt. Tekintettel azonban arra, hogy ez a legritkább esetben fordul elő, alapvetően minden ilyen gesztus gyengíti a hazai politika művelőinek a hitelességét. Amikor pedig az egyes pártok magasabb fórumaiból jön egy-egy mentegetése a gesztusnak, akkor különösen.

Ebből a szempontból teljesen mindegy a kért polgármester esetében is, hogy hova és miért pont oda ültek. Az egyik pártnak bezsebelték a támogatását? Be. Azzal, hogy ilyen esetben bármelyik párt befogadja az átülőket alapvetően nem az ellenzéki hitelességet erősíti. Ha a DK, akkor a DK. De ugyanez lenne a helyzet bármely más esetben is. A DK ellenzékisége legalább kevésbé kétséges, mint jó néhány másik, a hatalom potenciális megszerzése érdekében most éppen ellenzéki bőrbe bújt, de gesztusaiban, előéletében kétségesen ellenzéki izének. Mely izéket a bírósági bejegyzések akár pártoknak is nevezhetnek.

Egyébként azok az érvek, amiket előrángattak a polgármesterek, legfeljebb a „felejthető” kategóriát öregbítik. Ha ugyanis a DK politikája szimpatikusabb számukra, akkor indulhattak volna annak a pártnak a színeiben is. Ha valós az ellenzéki együttműködés, akkor nyilván keveset kockáztatnak. Ha a DK politikájában hisznek, de a hatalomszerzés érdekében az MSZP színeiben indultak, akkor az átülős moralitás-hiányt egy haszonelvű dörgölődzéssel mentegetni elég sajátos hozzáállás. A választóikhoz is.

79 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    Kedves Szerző, maximálisan egyetértek és had erősítsem egy örökbecsű mantrámmal:
    A magyar politikus nem ember, hanem külön állatfaj!

  • Tisztelt Endre István Úr!
    Tisztelt Kanadai Magyar Hírlap és „Csapata”!

    Én itt Magyarországon kvázi nem tudom magamat „hová tenni”.
    Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem vagyok FIDESZ párti, mivel független politikai elveket vallok, de……..!

    1.) Kérdezném, hogy melyik párt áll ki Magyarországért és melyik párt nem akarja feledni a Magyar történelmet illetve a kvázi Ezer évre alapítható államiságot és ennek polgárait?

    2.) Kérdezném továbbá, hogy melyik párt „harcol” a mostani Magyarország szuverenitásáért stb.?

    3.) Hallottunk ugye olyan kifejezést, hogy „elkúrtuk”.
    -Álláspontom szerint ez nem egészen kulturált megnyilvánulás
    sem politikailag, sem „köznyelven”.
    -Másrészt, ha „elkúrtuk”, akkor mi „lesz a zabi gyerekkel”?

    *** Ismereteim szerint van egy „szlogen”.
    – ” Egy mindenkiért, mindenki egyért!” –

    – Nos én laikusan úgy tudom értelmezni, hogy a magyarországi ellenzék politikájában el kell gondolkodni, hogy ki van mindenkiért. („Elkúrás” nélkül)
    – Mindenki egyért? De kiért?

    Nekem legalábbis nem szimpatikus, hogy úgymond színlelt „összefogással” kívánnak „támadni” a hatalomra törekvés motivációival.

    Üdvözletem

    Parács Péter&Pál

    Ui.: Bocsánat, ha valakit megsértettem volna.

  • Tisztelt PPP!
    Elnézést hogy belekotyogok – nyilván majd t. Szerző is reagál.
    Elsőül. mitől független Ön? Szíve-joga, hogy ne kössön párthoz – ami a közös ügyekkel való aktívabb foglalkozást jelenti – de csak van valami elképzelése, ami az ismereteitől, tapasztalataitől stb. függ. (Persze hogy van, hiszen szól – ez a jó.)
    1-2. kérdése, egyben. Ma mindegyik párt Magyarországért és annak megmaradásáért, szuverenitásáért áll ki. Még a kormánypártokról sem gondolom, hogy szánt szándékkal verik szét a hazát-nemzetet. Csak szerintem „bátrak” – mint a cigány lova – és nem mérik föl tetteik következményeit. (Számítsa le az eszes, ám cinikus főkolomposokat.) Mivel a jobbikosok elég bizonytalanok az ügyben, a momentumosok meg még nem nyilvánultak meg, így elsősorban a baloldaliakról beszélek.
    Egészen biztos, hogy a jobboldaliak „feledték el” az ezeréves államiságot, meg azt, hogy mivel járt az államalapítás, hogy a Magyar Királyság elismert hatalommá válhasson. Különben nem rohangálnának turulokkal, meg sámándobokkal. A”szuverenitás” sok évszázadon át alakult ki, és tartalma folyamatosan változik. Még az egységes nyelvhez is kellett 700 év – csak 1844-ben vált a magyar nyelv a Habsburg birodalom Magyar Királysághoz tartozó részein hivatalossá. (Addig a latin volt, bár korábban II. József a németet szerette volna.)
    Az nem úgy megy kedves PPP, hogy kilesek Árpád lovának fara mögül, és hipp-hopp szuverén nemzet vagyok. Egyetlen nemzet életében sem.
    A szuverenitás tartalma meg folyamatosan változik. Éppen két nagy európai nemzet ismerte föl elsőként, hogy szuverenitását csak egymással szövetségben őrizheti meg a nyomulókkal (amerikai, orosz nyomulókkal) szemben: a német és a francia. És felajánlották ezt a szövetséget a többi európai államnak-nemzetnek is, sőt emellé segítő támogatásukat. Az EU-ban 28(!) hivatalos nyelv létezik: köztük a magyar. Ez azt jelenti, hogy minden törvényt, határozatot, sőt vitát mind a 28 nyelven meg kell jeleníteni, hogy az EU minden polgára hozzáférhessen. Minden állam vezetője (függetlenül nagyságától, a lakosság számától) azonos súlyú szavazati joggal rendelkezik az Európa Tanácsban. Emiatt aztán az ET sokszor sikeresen blokkolja az Európai Unió elképzeléseit. Emiatt kellene az Unióban a föderális vonalat megerősíteni – egészen a közös külügy, pénzügy, hadügy kialakításáig, ami megerősíthetné az EU világpolitikai, gazdasági és honvédelmi jelentőségét. (Benne Magyarországéval.)
    Az államok (nemzetállamok???) vezetőinek ez persze nem tetszik: naná, mindegyik szeretne korlátok nélkül kukorékolni a saját kis dombján. (Nem szemét, persze.) Csakhogy: ezeket a „kis dombokat” egyesével seperc alatt eldózerolhatja akár az amerikai, akár az orosz, akár a kínai. (Vagy ki tudja, a közeljövőben még ki.)
    Azt szoktam mondani: elsősorban embernek születtem, aztán nőnek, aztán európainak, aztán magyarnak. Naná, hogy nekem esnek – negyedik a magyar? És nem értik – bár folyamatosan magyarázom – ez nem rangsor,mégcsak nem is fontossági sorrend. Az identitásom erről a négy tőről fakad. Ahogy a nacionalistáké is: hiszen a nemzet fogalma európai „találmány”. Az usákok most kínlódnak ezzel, az oroszok meg mindig is a szubszidiaritást erőltették – vagyis azt, hogy az orosz a szláv népcsoportban felsőbbrendű, ezért azok vezetésére hivatott. A soviniszták más tészta: ott hiányzik a „tövek” közül az „emberi” gyökér.
    Az elkúrásra még visszatérek.

  • Nos „Kedves Orsós Elemér Úr”!

    Mindenek előtt szeretném kikérni magamnak az Ön hozzászólásában megfogalmazottakat. De, talán honfitársaim nevében is.
    Másrészt, kérdezném, hogy akkor kvázi miért kommunikál a Kanadai Magyar Hírlappal?!
    Harmadrészt, kérdezném az Ön származását, vagy csak álnév az Orsós családi név?
    Negyedrészt, kérdezném, hogy az Ön felfogása egy „kicsit” nem hitleri árija vagy netalán fals goj?

    Minden esetre jobbulást kívánok!

    Hi

    PPP

  • Írtam itt már több alkalommal, hogy „jelenünkben él a múltunk”. Frázisnak tűnhet, pedig nem az, lásd az országgyűlési képviselők választási eredményének elmúlt 10 évét.

    A trend iránya is efelé mutat, a politika megvalósítja a választói akaratot. A kommunisták egyeduralma (1948-1989) mély nyomokat hagyott a magyar társadalomban, aminek hatása érződik napjainkban is. E mély sebek még nem gyógyultak be, ezért is sikeres a Fidesz politizálása és nyerte el folytatólagosan harmadszor a parlamenti kétharmados többséget.

    Sokan nem értik ezt, főleg a baloldali és liberális érzületűek, ez hogyan lehetséges? Pedig a válasz egyszerű, a jelenünkben él a múltunk.

    Például a parasztság körében nagyon erős ez a sértettség, ami kihat a leszármazottakra is. Mennyi idő telt el 1951-től, vagy 1961-től? Az akkor születtek őrzik szüleik emlékeit, amiket továbbadtak gyerekeiknek, unokáiknak. Ez azért is érdekes, mert mára, mint parasztság, teljesen megszűnt ez a társadalmi réteg, vagy ahogyan nevezték a kommunsták: társadalmi osztály.

    A jobb megértés kedvéért ajánlom megnézésre az alábbi videót, miért kapott hatalmas sebet a magyar parasztság az általános földosztás és a mezőgazdasági nagybirtokosrendszer megszűnése után pár évvel:

    http://www.youtube.com/watch?v=KXQ8MHSg3OY

    A filmből kitetszik, hogy miért ma is a vidék a legnagyobb támogatója a Fidesznek. A támogatókhoz társulnak a Trianoni békeszerződés miatt az új országhatárvonalakon kívülre rekedt volt magyar állampolgárok és leszármazottaik, de támogatóik a kommunisták megbélyegzése szerinti osztályidegenek és a kulákok leszármazottai. A kommunisták kíméletlenül leszámoltak ellenfeleikkel. Láss erről is egy rövid összeállítást:

    http://www.youtube.com/watch?v=Fl_kL50tGIs

    Miért az ajánlásom? Mert a mai nap (január 25.) 2000-től a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.
    (értelmetlennek tartok bármiféle számcsatát áldozatok összehasonlításában)

  • *az a január 25. az február 25.

  • Orsós Elemér

    Petriko&Pál
    2020 február 25
    4:04 de.

    Bocsánatot kérek, ha akaratlanul megbántottam, de miből kellett volna tudnom hogy, Ön is érintett? Egyébbként meg vagyok aki vagyok, de ez magánügy! A Kanadai Magyar Hírlappal meg természetesen azért kommunikálok, mert egetverő szükségük van rám, ugyanis nélkülem halálra unnák magukat! 😀 😀 😀 Örömmel megnyugtatom hogy, az én felfogásom meg sem nem hitleri árja, sem nem fals goy, sőt még kriptozsidó sem, hanem olyan egyedülállóan egyéni, hogy sokszor még a nejem sem ismer ki és képzelje, az emberi hülyeség tud CSAK felidegesíteni, mint például az Ön álhülye(?) kérdései! Gratulálok, Önnek sikerült az, ami még itt nem sok makacs próbálkozónak! 😀

  • Drizari!

    2020 február 24 5:52 du. óta kezdem érteni, hogyan éri el a mi gyalog-Mussolinink, hogy uralkodjon az egész országon. Ez az igazán elkeserítő.

  • PPP,

    A maga ősei ezer éve mind itt éltek a Kárpátok ölében? Sorolja már fel valamennyit. Köszönjük.

    A putyinizálódó vályogvető mitől nemzeti. Sőt! az a „nemzeti” történelem mitől szuverén, ahol csak a fenekek változtak, de a vezérkék nyelve és szája széle mindig barna volt?

  • Endre István Simay!

    Irt egy nagyon érdekes,elgondolkoztató és főleg aktuális cikket!

    Tény,hogy az ellenzéki oldalon naponta jelentős változások történnek….Több pártból kilépnek polgármesterek,képviselők és átállnak a DK-hoz..(Gyurcsány aknamunkája miatt).persze a jellemtelen,elvtelen,hatalomvágyok,akiket több hűséges pártársuk is megvet,és joggal…..(se becsületük.se eszük…!)
    Ennek ellenére nem értek egyet a szerző azon kijelentésével,hogy a politikusokat „állatfajnak” nevezi….mert ugye szerencsére vannak kivételek szép számmal!
    Mindezt több tisztességes baloldali ismerősöm is igazolja!!!!
    Ezek az emberek tényleg jellemtelenek és még ráadásul hülyék is,mert azt hiszik,hogy a bukott Gyurcsány révén labdába rúghatnak a következő választáson?.(hogy az elmebeteg Gyurcsány valaha is miniszterelnök lehet itthon?….).Nos a választók ugye többnyire normális emberek és nem, hülyék!!!!!
    Mint jobboldali ember ezt a baloldal védelmében írom,arról már nem is beszélve,hogy a jobboldalon szerencsére (hibáikkal együtt sincsenek!!!)ilyen aljas és terhelt politikusok,meg ugye
    a jobboldalról nemigen állnak át az ilyen szennyes bandához?!!!!!
    Tehát összességébben elmondható,hogy az ellenzéket maga az idióta Gyurcsány semmisíti meg…!Azokra akik „loptak,csaltak,hazudtak reggel,délben meg éjjel…”valószínúleg csak elenyésző és terhelt kisebbség szavaz!
    Na ez a véleményem sok társammal,ismerősömmel együtt!!!!!

    egy

  • AMÚGY az sem mellékes,hogy az állatok többsége (ha nekik nincsenek is elveik…)hűséges a gazdájához és pár jó „falatért” nem hagyja el!!!!
    Egyes ellenzékiek még a tisztességes állatok szintjét sem érik el….hát sajnos itthon ez a helyzet…….!

  • Aurora Boreálisz

    T.Drizari
    4:13

    TÖBB MÉG MOHÁCSNÁL SEM VESZETT

    Rejtélyes amnéziádban anyagodból hirtelen kifelejtetted a Horthy-éra nagybirtok-rendszerét – na meg azt megelőző ezer évet – ahol a parasztnak vagy a kuss, vagy a csendőr, nameg deres jutott. Ezért hagytad ki magát a földosztás forradalmi jelentőségét is, amit mégiscsak és letagadhatatlanul nekik is a szovjet felszabadítás hozott el.

    És, ha már a Horthyzmus került szóba, valahol ez is csak neki volt köszönhető, ez az egész szerencsétlen történelmi sorozat, a maga 25 éves (19-től 45-ig) néphülyítésével és permanens démonizálásával egyetemben, majd az egész nép – benne a „dolgozó parasztsággal” – egy igazságtalan háborúba taszításával együtt, hisz ha nem támadjuk meg a SzU-t, akkor a Horthy család és csatlósai még ma is teljhatalmú urai azoknak a siratott földeknek…
    1.) Ezt is be kéne látni, mint ahogy azt is, hogy a sértődöttség oka alapvetően nem a parasztság 45-ben végre megkapott közös jussa, hanem a mezőgazdaság nagyüzemivé tétele, mint világjelenség – okán történt tagosítása, amely aztán be is váltotta a hozzáfűzött gazdasági reményeket.
    2.) A sértődöttség másik oka az a népen 1945-től tényleg végivonuló frusztráció, amelyet a mindvégig győztesnek beígért háborús magyarvirtus kaland fiaskója, illetve az említett intervallumban a horthysta propaganda útján beléjük diktált, az orosz nép fölötti egyfajta übermens típusú fölényérzet, mint a magyarok egy bizonyos lelki támaszának a hirtelen elvesztése. Amely csalódottság érzés egy célirányos revánsvételben reményében 1956-ban összpontosult… Ám abból is csak bukás jött ki…
    3.) Ugyanezek a kiváltó okok motiválják a magyarság mai jobbrahúzását, a jobboldali „szimpatizánsok” részéről figyelmen kívül hagyva, a nagybirtok visszatérését, a falu mesterséges el-slumosítását, nem is beszélve a végsősoron, az egykori sértett parasztok élő gyermekei és unokái számára elvileg jogos juss, a TSZ-földek* napjainkban történő jobboldali átjátszását éppen a maguk által favorizált FidS-S lovagok családjai, rokonai és haverjai (strómanjai) számára…
    ˙

    .

    * Ide tartoznak a mára máris összeharácsolt egykori nagybirtokok , óriási állami világszínvonalú mintagazdaságok, ménesgazdaságok és nagyüzemi pincészetek is, a maguk felszerelés és eszközállományával együtt…

  • Aurora Boreálisz

    Utóhang:

    Tény, hogy az Antall, Torgyán és orbánista jobboldali mezőgazdasági politika összjátszmája hozta vissza horthyrestauráció ma látható összképét, benne, mint ártatlan báránnyal, v. inkább bálvánnyal a folyton csak sértett, illetve sértettségben tartott magyarsággal.

    Ennek az összjátéknak a széles, mindenre és mindenkire kiterjedő propagandája (ld.Dr. 4:13 is) csúsztatások garmadájával mozdít meg minden szalmaszálat a történelemhamisítás, legalábbis annak hamis és hiányos színben történő bemutatása érdekében.

  • Jó lenne, ha a hozzászólók a cikkel kapcsolatban írnák le a véleményeiket és nem egymással szórakoznának főleg nem „szómenéssel”.

    A fenti cikkhez:
    „…teljesen mindegy a kért polgármester esetében is, hogy hova és miért pont oda ültek…”

    Van akinek nem mindegy (mszp), van aki örül (dk és fidesz) és van akinek mindegy (ez én vagyok)

    Orsóssal szólva: A politikus különös állatfaj. A politikusok is többnyire olyanok mint maga a politika: A pillanatnyi (egyéni-) érdekek felül írják az etikát. Tisztelet az igen elenyésző számú kivételnek azoknak akik képesek hűek maradni az elveikhez akiknek nem az „üléspontjuk határozza meg az álláspontjukat”.

  • Aurora Boreálisz,

    lenyűgöző a hited.

  • Boda,
    febr.25. 5:11

    „Ennek ellenére nem értek egyet a szerző azon kijelentésével,hogy a politikusokat “állatfajnak” nevezi…”

    ——————————————–

    Megköszönném, ha rámutatnál, hol írt a „szerző” ilyesmit!

    Ennek a cikknek nem Orsós Elemér a szerzője, ezt illene tudnod, miután teljes nevén megszólítod Simayt, majd évek óta először helyesled a téma választását!

    Boda fiam, hozd ki az ellenőrződet, te már megint lebuktál!

    A cikket természetesen el sem olvastad – ez mondjuk nem tragédia, hisz úgysem értenéd – csak kitapogattad az elején, hogy miről is van szó, aztán rábuktál az első. Orsós féle hozzászólásra, de nagy lelkesedésedben nem figyeltél rá, hogy a „szerző” azaz Simay E. I. cikke már vagy 15-20 centivel felette a végére ért!
    Ejnye bejnye Rebeka!

  • Kedves Aurora Boreálisz, a rendszerváltás utáni politika kidobta az egész konszolidált kádár-időszakot (1960-tól rendszerváltásig) a tudatából, és behelyettesítette azt a Rákosi féle utolsó 4-5 év (1951-1955) elfajult korszakával. Azt sulykolják, azt gyalázzák lépten-nyomon kommunizmus címszó alatt. Ezért aztán semmit sem látnak, és semmit sem értenek, legfeljebb, ha valami kétely merül fel homályosan, akkor gyorsan hamisítanak egy kis történelmet, oszt jóvan…
    Kár már erről beszélni, összes gyűlöletüket – amit Miviktorunk (ki van a mennyekben) beléjük táplált – ezeken a képzelt komcsiidőkön élik ki.

  • Besancon!.

    Mielőtt teljesen el lennél telve magaddal……az ellenőrzöm,nem viszem ki…..mert szerencsére te és a hasonlók nem (voltatok) vagytok a tanítóim(különben hasonló szinten lennék,ami nagy szégyen lenne!)
    Az tény,lehet,hogy egy másik cikkben újságban olvastam,hogy a pártok képviselői nem emberek,hanem „állatfaj”,így lehet,hogy nem a szerzőnek kellett volna írnom…de ez legyen a legnagyobb „bűnöm”,én legalább belátom ha tévedek,mert ugye ember!!vagyok!
    De ugye ez egyes baloldali vezetőkre nagyon is érvényes?…..!
    Minden mást fenntartok a hozzászólásomban!!!!

  • Nos Orsós írta a hozzászólásában,hogy a politikus nem ember….
    „állatfaj”na ezt olvastam a szerzőnek írt hozzászólásom előtt,közvetlenűl (de máshol is volt régebben hasonló vélemény!)
    és ebben Orsóssal tökéletesen egyetértek,a baloldaliakat illetően!!!!!
    Tehát egy friss és találó véleményt helyeseltem!!!!!!

  • Úgy értelmezem egyesek hozzászólását, mintha „saját zsebből” át akarják írni a történelmi múltat. Beleértve Magyarország államalapítását és a Szent Korona mivoltát.
    Lehet nem tudom laikusan értelmezni pl. az Állam fogalmát, mivel szerintem egy állam nem csupán egy nemzetiségből áll.
    Nem tudom, hogy jöhetett szóba Putyin, de többek között tanulmányozni kellene az 1947.évi Párizsban kötött és Moszkvában ratifikált „ismételt” Békeszerződést.
    Az oroszok újabb verziója sem piskóta Zsirinovszkij részéről, de valahol közelít a történelmi Magyarországhoz.

    Én ezzel befejeztem a „mondókámat” és további „jó szórakozást egymással.

    PP&P

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2020 február 26
    2:30 du.

    Kedves Marcsi, most már utólag bevallom hogy, csak olyan baráti körben szoktam ezt a -kissé- tulzó mondást elsütni, ahol értik a tréfát!
    Azonban mégiscsak lehet valóság alapja, mert alig kaptam ezért leminősítést.

  • a rendszerváltás utáni politika kidobta az egész konszolidált kádár-időszakot (1960-tól rendszerváltásig) a tudatából …. – találta írni itt egy tanult komment-társunk.

    Konszolidált kádár-időszak …. Mit is jelent ez? A Rákosi diktatúra és a szovjet befolyás ellen kitört fegyveres ellenállást letörve, 1963-ra stabilizálta magát újra a szovjet irányítású kommunista diktatúra. Az ENSZ ebben az évben levette napirendről a magyar kérdést a politikai foglyok általános amnesztiája fejében.

    Hogyan sikerült konszolidálni/stabilizálni a folytatólagos kommunista diktatúrát? Megtorlásokkal, az ’56-os forradalom és szabadságharc résztvevőivel szemben. Sortüzekkel, kivégzésekkel, bebörtönzésekkel, internálásokkal, rendőri felügyelet alá helyezéssel, rendőri megfigyeléssel, állásukból elbocsájtással.

    A konszolidáció számokban jelenítve:

    1956. november 4. és 1963 szilvesztere között 26621 személyt marasztaltak el, zömüket tiltott határátlépésért és azzal összefüggő embercsempészetért (8031 fő, 30,1%), megint másokat izgatás (6949 fő, 25,3%), összeesküvés vagy lázadás (4661 fő, 17,5%), illetve fegyverrejtegetés (3577 fő, 13,4%) miatt ítéltek el. Hazaárulást és kémkedést mindössze 44 fő „követett el”. Az elítéltek 93%-a öt évnél nem hosszabb szabadságvesztéssel „megúszta”, így „mindössze” 613 főt sújtottak 5-10 évig terjedő vagy életfogytiglani (65 fő) börtönbüntetéssel.

    367 embert ítéltek halálra, közel kétharmadukat, 269 főt egyértelműen ’56-os szerepvállalásuk miatt.

    Internálótáborok felé 13 ezer fogoly vette útját, tízezrek kerültek rendőri felügyelet, 300 ezren rendőrségi megfigyelés alá (bár ez a Rákosi-korszakhoz képest enyhülést jelentett), további tízezrek veszítették el állásukat; az elítéltek hozzátartozóit sújtó egzisztenciális diszkriminációt még felmérni is nehéz.

    Mindez azért, mert a társadalom zöme megakarta szüntetni a kommunisták egyeduralmi diktatúráját, és a szovjet befolyást lerázva, semleges státuszú ország kívántunk lenni… 1956 októberében.

    És akkor itt nem beszéltünk azokról, akiket zsarolással és megfélemlítéssel, besúgásra kényszerítettek. Ők azok a bizonyos III/III-as ügynökök, akiknek a zöme semmi használható – a kommunista államhatalomra valóban veszélyes – információt jelenteni nem tudott.
    (más téma a fedőfoglalkozású, operatív hivatásos állományú hírszerzők tevékenysége)

    Ezt jelenti a konszolidált kádári-időszak.

  • Alma!Ez az amit nem értek! A kádári konszolidáció pont a vidéknek adta a legtöbbet (gázprogram, iparosítás, oktatás stb.) A legvérmesebb komcsifaló mégsem a szüleink generációja lett -,akik esetleg személyesen is átélhették a kulákozást, a kedvenc ló, tehén közös istállóba kísérését stb. Hanem a gyerekeinké.
    A kárpótlási törvény idején volt egy kollégám. Falusi srác volt, aki az iskola-körzetesítésnek köszönhetően egészen az egyetemig eljutott – ingyen kollégium stb. Amolyan „bánatos bölcsész” lett, halvány költői vénával.
    Én nagyon elleneztem a kárpótlást – bár érintett voltam, később ki is váltottam a jegyeket -, agitáltam ellene, aláírásokat gyűjtöttem…
    Ő nagyon lelkes volt: ahogy mesélte, a nagyapja volt az egyik legnagyobb földtulajdonos, módos család a környéken. Nem szűnt gyalázni a komcsikat, hogy eltűnt a családi vagyon.
    Hanem: elutasították a kárpótlási igényét. Kiderült: a nagypapa – nem Rákosi nyomására – a harmincas években eljött a fővárosba, hogy bérházba fektesse a vagyonát. Itt meg – nyilván a nagypapának is volt „költői hajlama” – három éjszaka alatt elkártyázta az egészet – földestül, malmostul.
    A kollégám nagyon fel volt háborodva, hogy nem kap kárpótlást. És hiába magyarázta az ember neki: mire föl kapna? Csak hajtogatta: dehát elvették VOLNA a földet is, bérházat is – jár neki a kárpótlás. Sőt, meggyőződése volt, hogy a hivatalban megbúvó, „ejtőernyős” komcsik akadályozták meg a kárpótlását, hiszen végülis eltűnt az a vagyon! Vagy nem?
    Ezzel a logikával kezdj valamit! És ez nem valami boda-féle állatozós fajta – egyetemet végzett, bölcsész. (Még szerencse, hogy nem tanár.) Elégikus, „szép” verseket ír a régi szép időkről, amikre a kérgeskezű, barázdált arcú nagypapa emlékszik, végigtekintve a valaha övé volt éltető – naná, hogy MAGYAR – anyaföldön.

  • Másik Petriko

    Andrew_s!

    A Magyarok Ősei hol éltek? Én erre azt kérdezném automatikusan, hogy hogyan kerültek a Franciák, Angolok, Spanyolok az Amerika földrészre és mi az az Amerikai Egyesült Államok, ahol tudomásom szerint egyik hivatalos nyelv Kanadában a Francia, Délen meg a Spanyol stb. Közben meg létezik az „amerikai-angol” is.
    Akkor most ki van kivel, ki honnan származik, kik az ősök stb.
    Másik hozzászólókhoz: Szerintem ez az egész cikk állati jó. Itt mindenki állat aki nem ért egyet a másikkal. Azaz nem álláspont „csörte”, hanem …? Vagy inkább hadd ne mondjam.
    Üdv. PPP

    ui.: Mikor lesz már szó például USA-ról, Angliáról, Skótokról, Írekről, Ukrajnáról, Kijevi Ruszról, Jugoszláviáról, Szerbiáról stb. vagy csak Magyarország a csámcsogni való szurkálódó kritikákkal. Nincs más téma vagy ennek a lapnak hozzászólóinak ez a célja? De milyen szándékkal.

  • talalom,

    ez a baj veled, nem érted a konszolidáció fogalmát. Ez a szó megerősítést, megszilárdítást jelent.

    Vagyis a kommunista Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány kezdte (1958. január 28-ig), a Münnich-kormány (1961. szept. 13.) folytatta, majd a második Kádár-kormány (1965. június 30.) befejezte a kommunista államhatalom megszilárdítását, azaz konszolidálta az ’56 októberében kialakult, és továbbgyűrűző társadalmi ellenállást a szovjet irányítású kommunista proletárdiktatúrával szemben.

    Lehet úgy is fogalmazni, hogy a kommunistáknak hét évébe került országosan elfojtani az elégedetlenséget. 1963 végétől alakult ki az általános hallgatás, amikor már senki nem beszélt ’56-ról és a megtorlásról, vagyis a konszolidációról. De a gyerekeknek egyáltalán nem beszéltek erről. Emiatt történhetett, hogy ugyan kaptál kárpótlási jegyet, de fogalmad nincs a mai napig, hogy mit jelent a kádári konszolidáció.

  • *fönti (konszolidációs) dátumok érthetően:

    FMPK 1956. november 4. – 1958. január 28.
    Münnich-kormány 1958. január 28. – 1961. szeptember 13.
    Kádár-kormány 1961. szeptember 13. – 1965. június 30.

  • Elképesztő … kárpótlási jegyet igényelt és kapott, de fogalma nincs semmiről …

    1958-ban az alig 170 ezres téesztagság 1962-re 1,2 milliósra duzzadt, a magángazdálkodók több mint 1,6 milliós tábora pedig 145 ezresre apadt; ez a szám a későbbiekben tovább csökkent. Négy év alatt sikerült a kommunistáknak „rábeszélni” a parasztságot, hogy adja vissza a földjeit.

    talalom szerint (gondolom) azért, mert a parasztok felismerték a kollektív munka örömét és előnyét. Rohantak beadni a közösbe lovaikat, teheneiket. Megelégedtek a zöldséges kiskertjeikkel. No persze …

  • Boda Marcsi
    2020 február 26
    2:30 du.

    Kedves Marcsi, nem ártana tisztázni egy-két csúsztatásodat, mert én nem úgy általában beszéltem politikusokról, hanem A magyarokról és azon belül sem kizárólag A baloldaliakról! Viszont PPP-nek abban maximálisan igaza van hogy, nem szabad általánosítani, mert vannak közöttük -igaz csak elenyésző számban- ángyán- és roszik-féle jóhiszeműek is, de Őket meg sajnos még bizonyítási lehetőségük előtt kiutálják maguk közül, mint az illetlen macskát!

  • Másik Petriko
    2020 február 27
    7:34 de.
    „De milyen szándékkal.”

    Mazochista lejáratásival! 🙁

  • Drizari!

    A megtorlások gyakorlatilag 1960-ra – jó, legyen 1963 (nem számháborúzom) – lezajlottak. Természetesen kegyetlen volt, az akkori időknek, és a Szovjetunió elvárásainak megfelelően.
    Ám 1957 eleje után NEM voltak sortüzek. Internálás pedig egyáltalán nem volt 56 után, akkor kik voltak azok a 13ezrek?

    A tiltott határátlépés és embercsempészet MA is büntetendő úgy tudom. Sőt a fegyverrejtegetés is.

    A halálra itélteknek csak egy része volt kifejezetten politikai, voltak néhányan, akik a zavaros időkben közönséges polgári bűncselekményeket követtek el, amelyek idővel megszépültek. De mondom, nem számháborúzom.

    VOLT természetesen általános súlyos megtorlás, ami mai szemmel elfogadhatatlan. Azok egy kissé más idők, más erkölcsök, más tudatállapotok voltak. Ez persze nem mentség, de magyarázat. És a 60-as évek elejére befejeződtek. Nem vagyok biztos benne, de nekem úgy rémlik, az állásvesztéseknek is véget vetettek.

    Ami később is volt, az a rendőri megfigyelés, amelynek néhány későbbi szadeszesés volt az alanya, és volt az ügynökösdi is, amelyben a rendszerváltás utáni népnemzetiek voltak főleg érintettek.

    A magyar állampolgárok nagy részét viszont a 60-as évektől kezdve semmiféle inzultus nem érte. Erős volt a tanulásra ösztönzés, komoly, mai fogalmakkal elképzelhetetlen tömeges lakásépítés volt, nem csak panel. Erős népesedési politika is volt, segélyek, kedvezmények. A falvak jórészt kivirágzottak, a parasztok gazdagodtak – máig láthatod az egészséges, bár nem túl szép, szabványos kocka-parasztházakat, ha vidéken jársz. Nem volt éhezés és nem volt látványos nyomor, mint manapság.

    Egyébként nem a „kommunizmus”, hanem a Szovjetuniótól való függés volt a forradalom oka, méghozzá azzal összefüggésben, hogy Ausztriából akkor vonultak ki az oroszok.

    Én abban a korban éltem, és így láttam. Lehet, hogy tévedek egyben-másban, ugyanis a politika engem akkor nem érdekelt a legkisebb mértékben sem. Engem akkoriban a fizika és a sport érdekelt.

    Dacára annak, hogy nevelőanyám odafigyelt a politikára és rengeteg kommunista politikust ismert még 1945 előttről, még ő sem vett részt a politikai életben a Felszabadulás után.

  • talalom, a komcsizás tanult viselkedés, és az egész világra jellemző, mivel a kommunista ideológia alapvetően ellenáll a globalista kapitalizmusnak, tehát csírájában kell elfojtani. Sztálinék éppen a normális kommunista eszméknek ártottak a legtöbbet a szennyes diktatúrájukkal. Rákosi hozzájuk képest csak kisiskolás volt…

    Persze a Rákosi idők üldözöttjei – értve ezalatt a maradvány dzsentri családokat, a 45 előtt gazdag parasztságot és polgárságot, értelmiséget, valamint azokat, akik ilyesminek képzelték magukat, erősen kommunista és zsidóellenesek voltak mind a mai napig. Az ő utódaik most elemükben vannak. Sokan ostobaságukban azt képzelik, ha nem lett volna a „létező kommunizmus”, ma gazdag emberek lennének. Valószínű, hogy a kommunista rendszerek értelmiségi-ellenes politikáját is ez indukálta, nem tudom. Mindenesetre én nem egy esetben tapasztaltam – fizetésemben, lakáshelyzetemben, hogy a rendszer „nem kedvel túlságosan”. Mesélhetnék erről szomorú-vicces konkrét történeteket, amelyek velem megestek, de engem ez sohasem zavart különösebben. Nem vagyok túlságosan nagyigényű, és nem képzeltem be magamnak soha egyetlen féltéglát sem.

  • Masik Petriko;

    „A magyarok osei hol eltek.?”

    Ketsegtelenul Azsiaban.

    A Hunok a volt Hun-kinai birodalom leszarmazottai.
    Az Ugotok meg a mai Ujgur-ok leszarmazottai.

    Mind terjedtek az azsia nepek szaporodasai miatt.
    Sot meg a Szlavok sokasagai es a Vikingok kereskedelmei es harcai a Byzantine birodalommal kellemetlen allapotokat teremtett szamukra.

    Hasonloan mind az europai nepek is a felfedezett foldreszekre a let-lehetosegert.

    A mai nyelvek az amerikai foldreszen a bevandorlo lakossag nyelvei alapjam.

    Mivel itten Floridaban sok a spanyol-ajku, a Spanyol is a nyelv.
    De barmi nyelv is a hasznalatai alapjan.
    Fogaszom hivatalban, es minden nyomtatott ismertetokon minden 16 nyelveken jelentve.

    Tehat nem jelent semmit hogy ki honnna ered, hanem hogy ma hol es mikent el.

    Persze belatom ,hogy barmi elszigetelt helyen, mint Magyarorszagon az elekpzelhetetlen.
    De szokjatok hozza mert a vilag valtozik am es igen gyorsan.

  • drizari hazudik, és pofátlanul

  • Boda Marcsi
    2020 február 26
    2:30 du.

    Gyakorlatilag tehát azt írod, hogy a baloldali nem ember.
    Nos, a „baloldali” szó gondolom tudod honnan származik. Ergo: attól függ, hogy mit dobott a 2frankos akkortájt.
    Ettől eltekintve a baloldali eszmerendszer szerint az emberek alapvetően egyenlőek, és származástól, munkától függetlenül érdemelnek azonos bánásmódot. Tudod ki mondott még ilyeneket? Buddha, Jézus, és még páran.
    Ráadásul Jézus igencsak politikai, eszmepoltikai véleményt képviselt.
    Tehát a nagybecsű (sicc!) véleményed szerint Jézus állatszámba megy.
    Más: A legtöbb rasszista tömeggyilkos ideológia pont ilyen, hozzád hasonló dehumanizáló idiótával indult.

    Tehát igazi keresztényi gondolkodás a vallás alaptéziseit megfogalmazó állattá nyilvánítása és emberek dehumanizálása.
    Hogy érzed magad a kripto (nem is kripto)faiszta kávészín szoknyádban?

    Elmehetnél már a proszektúrára és kivetethetnéd a fejedből az éhen döglött agyrágó bogarat.

  • SchumackerLady

    Drizary!

    Végigolvastam a fenti „aktáitokat”Aurórával, Almával és Talalommal együtt.

    Az egész polémia a Te „sértettségi” teóriádból indul ki, amelyet tulképp’ Auróra is megerősít azzal a jogos kitétellel, hogy a megsértettek éppen a nekik szétosztott nagybirtokok ellenére lettek sértődöttek, hiszen az ő – legyünk őszinték – szűklátókörű szemléletükkel azt meg elvették tőlük a nagyüzemesítés okán… Pedig hát és lássuk be ezt is, a magyar parasztság soha nem élt olyan normálisabb emberi körülmények között, mint a téeszesítés utolsó évtizedeiben.
    Persze a parasztembernek a föld, mint termelőeszköz (életelem) iránti évezredes éhsége a korszerű nagyüzemi gazdálkodás hatására még nem tűnhetett el, mint ahogyan a 25 éves ellenforradalom nacionalista maszlagja sem vált a földosztással semmivé. A kettő, mint szellemi gyúelegy és mint főhatás így együtt hatott, nemcsak 1945-re.
    Jellemző, hogy az elsősorban földesúri, nemesi vezetésű Horthy-éra által kapkodva nemzeti ünneppé nyilvánított – mondhatni megkaparintott – március 15-ből szinte csak a Habsburg- ill. idegenellenesség került a zászlóra míg, és nem véletlen, a 48-as jobbágy felszabadítást az úrbéri jogok részbeni megszűnését, többezer hold jobbágytelkek kiosztását, valamint a polgári jogok némileg helyre kerülését, mennyire is >negligálta< az a rendszer, legyen szó az általános históriai szemléletről, de különösképp a történelemoktatás erősen jobboldali irányáról. Ergo, amit a magyar nép 1848-ból kapott az egy hazafiasnak beállított maszlagon túl semmit nem adott e valóban Forradalom és Szabadságharc forradalmi feléből, az általános és polgári jogok vívmányaiból…
    Ezzel tudattal találta itt az akkor még valóban többségében parasztokból álló népet az 1945-ös felszabadítás és vele mindjárt a földosztás is, amelyet a Kisgazdapárt és az MKP szervezett meg… Erről a történelmi eseményről több tanú is azt állította, hogy az egykori jobbágyok közül sokan visszautasították a nekik osztott földet azzal, hogy az nem az övék, pedig azt addigra már az Ideiglenes Kormány törvénybe is foglalta, így törvényes volt. Ez a momentum is mutatja azt a szolgalelkű alattvalói beállítottságot, amire Kertész Ákos is utalt ama bizonyos levelében…

  • SchumackerLady

    Sch 4:54
    folytatása

    A föld visszautasítás is rámutat a magyar nép akkori többségének a középkorba visszanyúló alázatára, ami már eleve egyfajta oda-vissza ható sértődöttségi attitűd azok részéről akiket mindig is elnyomtak, de éppúgy rosszat feltételeznek az őket felszabadítani készülő erőkre is… S ha már elnyomás, akkor jobb lesz a régi, mert azt már megszoktuk, sőt az még Istentől is eredeztethető – ahogy azt hittanon is tanította a plebánosúr…
    Azonban, mégiscsak úgy lett, ahogy azt fent valamelyikük már elmondta, s mikor végre kezdték megérezni a saját föld igazi gazdálkodói ízét, addigra elkezdődött a TSZCS szervezés is, amit úgy éreztek, hogy nolám, mégiscsak kifosztják a parasztot… Megmagyarázni lehetetlen volt, hogy ezt a mezőgazdaság nagyüzemi korszerűsítése teszi szükségessé… Utóbbi – világjelenség is – milliók kétkezi munkáját tette fölöslegessé, ami azzal járt, hogy ugyanezen – köztük sok sértett – tömegek előbb vagy utóbb, de fölszármaztak a városokba… Mivel ez a két jelenség történelmileg egybeesett „az elszenvedői” egyetlen okra a 45-ös rendszerváltásra fogták, és azt okolták, holott a városokba került, sok mezitlábas soha életében nem élt olyan komfortos körülmények között, mint ott… – Nem egyszerre, de pár évtized leforgása alatt… Mégis sértett attitűdből morgolódott…
    Megjegyezném, hogy az a sokat szapult „konszolidált kádárizmus” még nyugdíjat is biztosít ezeknek a tömegeknek, kiknek addig ük és szépapjuk is csak látástól Mikulásig dolgozhatott…
    Egyelőre ennyi: SchumackerL.

  • SchumackerLady

    UI Drizaryhoz

    Mellesleg a földosztást szervező pártok is a Szovjet Hadsereg háttér-biztosításával osztották ki a földeket a parasztság között. S minthogy a magyar büszke fajta nem gondolt hálával a neki földet osztókra. Inkább aképp duzzogott, hogy ez a – bocs de jobb kifejezés nem jut eszembe – untermensch* népség, a komcsik, meg a szovjetek felszabadítása lelkileg nekünk inkább vereség, mint győzelem…
    Ezt a sértettséget táplálta beléjük még tovább nemcsak az előző, horthysta rendszer két-és-fél évtizede, de a tovább köztük élő deklasszált érdekeltek hada, plusz még a nyugati rádiók is, elég intenzitással ahhoz, hogy elvezessen 1956-hoz…
    *Untermensch: németül alsóbbrendű; ha nem is pontosan így, de tartalmában a magyarokat 1919.és 1945-között csak erre oktatatta az ellenforradalmi oktatáspolitika. Ez rögzült a magyaragyakban…

  • SchumackerLady
    2020 február 28
    5:58 de.

    HAJSZÁL PONTOSAN onnantól, hogy a magyar büszke fajta (méghogy? buta,mint nagyon kevesen mások, -családi tapasztalat: megkapta és utána szó szerint útálta azt akitől kapta és hallgatta a SZER, Amerika Hangját, és mindig benézett a szőnyeg alá- még a saját létérdekeit is feladja némi maszlagért és kocsmai fellengzősségért) lásd még drizari úrhölgy irredentizmusát
    OGV uralmának egyik sorozat pillérjei

  • Andrew_s
    2020 február 27
    6:40 du.

    Ez a félkegyelmű OIM* itt azt írta hogy ő nemesi származású

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Almási Alma
    2020 február 27
    1:08 du.

    Amit leírtál az MA-RA-DÉK-TA-LA-NUL igaz !!

  • Másik Petriko
    2020 február 27
    7:34 de.

    Azzé ha nem lett volna az USA
    most németül és japénul beszélne az egész világ.

    És minden nemzet a nácik meg a „yamoto faj” rabszplgája lenne.

  • Geyza
    2020 február 28
    11:11 de.

    brühühü

    és most 57 féle angollal és a demokrácia szent nevében gyarmatosítva a Föld nevű bolygót, a Mars már tervbe van véve és foglalkoznak a Tejúttal

    aki nem akar gyarmat lenni abból lesz Iraq, Lybia, Szíria, Cuba, Afganisztán, Venezuela, Bolívia, Chile, Panama, Colombia, Kanada, Mexico….

    kac kac

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 február 28
    11:11 de.

    Azzé, ha nem lett volna pofátlanul kapzsi a németek trianonja és nyomorba döntő háborús kárpótlásuk követelése, eszükbe sem jutott volna a területeiket bőröndben áthozott USA segítséggel visszaszerezni! Mert bizony ezzel a hathatós biztatással kezdődött a rémuralmuk! Bocsika!

  • Drizari! Képzeld, tudom. Hanem az a nem mindegy, hogy ez a megerősítés/megszilárdítás milyen eszközökkel zajlik? Rendőri pofonokkal, vagy hosszúlejáratú kölcsönnel fürdőszobás házak építéséhez? Tizedére csökkent a magángazdálkodók száma. És? A nagyüzemek technológiája kellett ahhoz, hogy megszűnjön az állandó élelmiszerhiány. Bizonyos termékekhez – primőrhöz, gyümölcshöz – meg az, hogy támogatva legyen a háztáji. A magyar agrármunkás, de még a kisbirtokos sem élt olyan jól, mint a téeszidőkben: általános egészség- és nyugdíjbiztosítás, fizetett szabadság stb. A téeszföldek nevesítve voltak: ennek alapján az eredeti tulajdonosok földjáradékot kaptak. Az idősebbek, akiknek már nem volt elég munkaviszonyuk a nyugdíjhoz, pénzben. Nem volt nagy összeg, de a mai minimálnyugdíjnál többet ért. A fiatalabbak természetben: pl. betakarításkor kukoricát a háznál nevelt állatoknak, tüzelőt, ilyesmit földmegváltás címén.
    Azt meg nem is értem, mi a bajod az én kárpótlásommal? Miután hiába talpaltam a törvény ellen, naná, hogy felvettem a nekem járót. Szocialista vagyok, nem lúzer. 50-50 ezer forint értékű jegyet kaptunk a testvéreimmel – a szétcseszett, szegénységben töltött életünkért, a lehetőségeink – főként tanulási esélyeink – elvételéért. De mindegy: a kifolyt tejbe sírni kár, ahogy az orosz mondja. 44 évesen már nem fogok beülni az iskolapadba, főként azért, mert 50 ezer forintból nem lehet felnevelni a fiamat. Amennyiből lehetett – mert korlátozva volt, mennyit vehetünk – részvényeket vettünk. Ami maradt, abból földárveréseken szereztünk földeket. Nem nagy területeket – 120 és 250 négyszögöleket. De Pesten és környékén. A részvényeket a Budapesti Értéktőzsde szárnyalásakor eladtam: kb. hatszoros áron. Ebből van a házam egy része. A földek egy kivételével megvannak: Kőbányán, Soroksáron, Gödöllőn, Pécelen. Egyelőre csak viszik a pénzt az évi kétszeri kaszálásra. Az isaszegi parcelláért viszont 200 ezret fizetett egy vállalkozó kb 20 éve, miközben nekem ezer forint értékű kárpótlási jegybe került.
    Igazságtalan? Ja. Dehát ágáltam ellene eleget. Akkor vonuljak sértődötten a sarokba? Különben is: az én esélyeimet vágta tönkre az az 1952-es államosítás! (Apámnak meg az életébe került.)
    Prolivá lettem gyerekként. Most már az is maradok – nem vagyok büszke rá, de nem is szégyellem.

  • Almási Alma,

    a „gugli” a barátod, írd beléje hogy internálások 1957 után, aztán lessél.

    Kezdem azt gondolni, hogy nem szándékosan írod amit, hanem hitből.

  • Andrew!

    Ne forgasd ki a szavaim,a baloldalon is szép számmal vannak emberek,(sok ismerősöm is)de ugye nem ezen a fórumon,ahol egyre
    kevesebben vannak……..itt különösen az „embernek látszó”Geyzára gondolok……
    Ő nem azért nem ember,mert parasztnak született,és én sem azért,mert nemesi származású vagyok,talán meg kellene neki magyarázni.,hogy a jellem nem származás kérdése…..!

  • Hello Geyza Bátyó!

    Miért pont német vagy japán nyelvet beszélné az egész világ?
    Ez jó feltevés részedről, de ki tudja mi lett volna. Beleértem a Franciákat, Oroszokat. Mára már a kínai sem kizárt.
    Egyébként Magyarországon már egy könyvelő sem nagyon tud elhelyezkedni angol nyelvtudás nélkül. Pechemre nekem oroszt tanították a skólában.
    Anyanyelvemet, de az apait is beszélem hál’ Istennek, még ha „szelypítve” is.

    С уважением

    Peppe-Pínó

  • Tisztelt rodeo11′

    Nem kellene elgondolkodni Amerika és a Szabad Európa Hangján?
    Mire volt ez jó? Szavakkal lehet „buzdítani”, ámítani, de hol volt a tevőlegesség? Nagyon nem ide illő nonszensz eset pl, az egyszerű szobafestő, aki szónoklati tehetségével hál’ Istennek csak majdnem beszédítette az „egész” világot.
    Azaz, a szavakon és röpcédulákon kívül semmi nem történt. A tevőleges segítség csupán virtuális és mondhatnám stroman politika akár 56-ot is említve.
    Érdekes módon hitlerrel szemben a Szovjetek és a Nyugat „össze tudott fogni”, de 1956-ban érdekes módon csak szavakkal és röpcédulákkal kertelt a nyugat a Szovjetek kvázi „hadmúveleteivel” szemben itt Magyarországon.
    Az meg tény, hogy akik kiálltak az 56-os eszmékért, azok itt maradtak Magyarországon. Ők nem futamodtak meg. Többek között ezért is írták be magukat a történelembe, sajnos életük árán.
    Nos, itt kezdődik és végződik a hazafiasság. Ők nem menekültek el, majd kívülről támadták hazájuk politikai rezsimjét stb.

    ppppp

  • SchumackerLady

    Rodeo,
    most kapaszkodj meg! A „büszke fajtához”…
    És ugyanezek – az addig földosztáson „megsértettek” – most pedig már a SZER, meg a többi . t ő k é s-i d e a l i z á l ó . médium által anno 40 évig istenített jóságos tőkés (a Tőke c. nagykönyvben már rég megírt) törtvényszerű(!) magatartásán sértődnek meg, amikor azok az állítólag „jólelkek” az általuk kölcsönzött tőkéjük devizaárfolyam-változását a törlesztési áraikba be, illetve fölszámítják… Pedig az „sem adhat mást, mi lényege”…
    S lám, a falvakban is, hát kik is egymás legnagyobb ellenségei ?
    A másiknak kölcsönt adó, illetve az általuk hitelezett szomszédok…
    Utóbbi, már az első perctől gyűlöli a maga saját hitelezőjét, akinek – úgy érzi, vagy ténylegesen is – tartozik, még akkor is, ha az kamatot se kér…
    Érzed a hasonlóságot a magyar földosztás és a devizahitel kedvezményezett sértett attitűdje között ???

    Na ennyi: SchumackerLady

  • Aurora Boreálisz

    Kedves Almási Alma
    02.26./ 12:58 kissé megkésve:

    Az igazság az, hogy bár a „XX.Kongresszus” leszámolt a sztálinizmussal, mégis az egész mozgalomnak – annak súlyos túlkapásai és bűnei, valamint külső adottsága miatt – sem sikerült kellően megvédeni a „létező” rendszer által majdnem vakvágányra vitt marxizmust.

    Mivel az egész eszme és gyakorlat annak legelső percétől . d e f f e n z í v á b a n . működött és ez minden momentumára rányomta a bélyegét, amely minden – sokszor világraszóló – eredménye dacára sem volt képes meggyőző hatékonysággal kimutatni, vagy inkább kimondani azt, hogy a bolsevizmus nemhogy nem marxizmus, azaz nem kommunizmus, de mint szisztéma oly távol tőle, mint Mako Jeruzsálemtől…

    Ehhez az állapothoz, természetesen járult hozzá az ellenoldal tudatos és folyamatos antipropagandája és aknamunkája is. E hazugságok körébe tartozik a bolsevizmus állandó kommunizmusként emlegetése is, amely éppen azokat a saját hibákat dörgöli a mozgalom orra alá, amellyel önmagának szembenézve, a saját klasszikusai eszközeivel kellett volna leszámolnia, de erre éppen a folytonos készenlét állapotában mentálisan volt képtelen.

    Miért is volt képtelen? Azért, mert 1917-et egy (főként parasztokból álló) nagy-tömegű, háború kiváltotta elégedetlenségi katonatömeg lázadását túlbecsülve, annak nevében hirdetett kommunizmust, holott ez a nagy társadalmi és gazdasági fejlettséget feltételező, sorsdöntő minősítés történelmileg akkor egy cseppet sem volt időszerű, tehát nem volt szükségszerű. Azért, mert hiányoztak hozzá éppen a marxizmus klasszikusai által már korábban feltárt és kimutatott nagyon is szigorú feltételek…

    Vezetői azt, az akkori ösztönös tömegmozgalmat egy a pártot is kettéosztó(!) vita során önkényesen bolsevik melléknévvel illetve nevezték kommunistának… – Így indult neki az elkövetkező több, mint 70 évnek, melynek részletezése ezer és ezer kötetre tehető, néha szorongattatásoktól terhelt hősköltemény, máskor meg diktatórikus önkény váltakozása…

    A lényeg: A SzU bukása nem a marxizmus, mint tudományos szocializmus, hanem az önkényes autoriter világlátásból és stílusból fakadó hatalomgyakorlás sikertelen próbája volt…

    Szeretettel üdvözöl:
    A.B.

  • talalom,

    ha annyira jó élet volt a téesz időkben, akkor ma miért szavaznak a volt parasztok a Fideszre? És miért népszerű közöttük a Jobbik? Nehogy mondd, hogy ez a megvásárolt cigányok miatti?!

    Na jó, nem mondom, a volt parasztok (egy része) fejében ma is sötétség: olvasom a hírt, az egyik somogyi faluban (nem írták le a település nevét) hivatalosan kérték az állatvédőket, hogy távolítsák el a falujuk gólyafészkét, nehogy a gólyák behozzák nekik a koronavírust! És ezt nem cigányok kérték!

  • Boda Marcsi
    2020 február 28
    2:24 du.

    Nem forgattam ki. Azt írtál, ami.
    Ne írj fasiszta szólamokat, és akkor nem kell magyarázkodnod.

    Igaz, a kacsát is kár megkérni, hogy ne hápogjon.

  • Geyza
    2020 február 28
    11:05 de.

    Gondolom nemes fém volt a szájában annak, aki anno a kedves mamával…..

  • Petriko&Pál
    2020 február 29
    2:17 de.

    56 nak volt lelke? szvsz csak egy csődbejutott regimechange mert a SZU nem adta a jogos tulajdonát (SIC) és nem kell annyira távolra menni, hogy lássuk Marx nak mennyire igaza van az USA jelenlegi csinnbummcirkusza (=választási micsoda) mutatja egyetlen dologtól rettegnek és az Bernie Sanders aki egy jól kiherélt Marx -ot akar és a nép meg tapsol neki és nyer sorozatban a demokraták meg tépik a nemdemokrata hajzattyukat

  • Drizari, hát még a te barátod se! Mármint a gugli.

    „Megtorlások és a tábor végnapjai (1957–1960)

    A forradalom leverését követően újrakezdődött az internálás, ezentúl közbiztonsági őrizet néven. Ennek jogi alapjául az Elnöki Tanács december 13-án hatályba lépő, a közbiztonsági őrizetről szóló 1956. évi 31. törvényerejű rendeletének 1. §-a így rendelkezett:[111]

    „Azt, akinek tevékenysége, illetőleg magatartása a közrendet, közbiztonságot, különösen a termelő munka és a közlekedés zavartalanságát veszélyezteti, közbiztonsági őrizetbe (a továbbiakban: őrizet) lehet helyezni.”

    A rendelet értemében a fogva tartás időtartama hat hónap, amely kétszer hat hónappal meghosszabbítható.”

    _________________

    Olvasom, hogy Darvas Iván is itt volt… Akkor pedig ez nem internálás, hanem „börtön” vagyis fogva tartás. Darvas Iván ugyanis börtönben volt, úgy tudom.

    Fogva tartások, börtönökben tartások voltak.
    Kicsit elegem van már ebből az összevissza kutyulásból. Az internálás – én úgy tudom – erőszakos vidékre költöztetés, ahol a delikvens „szem előtt van”…

    De biztos jó, ha minden fogvatartott kettőt számít: egy börtönben tartottat, meg ugyanakkor egy internáltat is.

  • De tudod mit, kedves drizari, ebből nem csinálok presztiskérdést. Vegyük úgy, hogy akik Kistarcsára kerültek, kettőt számítanak.
    Tehát, ahogy írtad: 26621 személyt marasztaltak el,367 embert ítéltek halálra. Az internálótáborok felé 13 ezer fogoly vette útját, kétszer számítva az is 26000. Összesen 65 ezer. Remélem elégedett vagy.

  • „A forradalom leverését követően újrakezdődött az internálás, ezentúl közbiztonsági őrizet néven.”

    Internálás (a neolatin internare, ‘elrekeszteni’ szóból): meghatározott helyen való fogvatartás. Ez, az arra kijelölt helyen történt, ez lehetett vidéken bárhol, akár Kistarcsán is. Vagyis nemcsak börtönökben lehet valakiket fogvatartani.

    Pl. ilyen volt az USA-ban Pearl Harbour japán megtámadása után, a japán származású amerikai állampolgárok összegyűjtése és internálása a katonai övezetnek kinyilvánított területekre. Az Egyesült Államokban tíz ideiglenes internálótábort állítottak fel: Kaliforniában, Arizonában, Utah államban, Coloradóban, Idahóban és Wyomingban. Az internálás keretében mintegy 120 ezer embert zártak internálótáborba, és 1988-ban Ronald Reagan amerikai elnök törvényt írt alá, amely részben bocsánatot kért a történtekért, részben pedig anyagi kárpótlást – fejenként 20 ezer dollárt – biztosított a túlélőknek.

    Almási Alma, nagyon el vagy szakadva a valóságtól, ha hiszed, hogy a fogvatartás kizárólag börtönt jelent.

  • Almási Alma:
    „Az internálás – én úgy tudom – erőszakos vidékre költöztetés, ahol a delikvens “szem előtt van”…”

    Kedves Alma, nem jól tudod. Az erőszakos vidékre költöztetést (ez tartalmában kényszerlakhely kijelölés volt) akkoriban kitelepítésnek hívták, ami viszont nem keverendő össze az un. „svábok” (népi németek, Volksdeutschok) 1946 januárjában kezdődött és kb. 1947 közepéig tartó kirablásával és Magyarországról történt elűzésével, amit akkor szintén kitelepítésnek neveztek. Ez utóbbit a szépnevű Népgondozó Hivatal készítette elő, első vezetője id. Antall József volt.
    (Megjegyzem, hogy akár egyének, akár egész társadalmi vagy földrajzi csoportok kényszerlakhelyre történő telepítésére a jelenlegi honvédelmi törvény szerint is egyszerű államigazgatási döntéssel ma is lehetőség van – más kérdés, hogy jelenleg tudtommal nem alkalmazzák.)

  • Hölgyek, Urak! Talán egyik-másik kommentelő furcsálja, de nemcsak Drizari ténymegállapításait tartom helyénvalónak, hanem teljesen egyetértek talalom 2020 február 28. 1:07.du-i kommentjében írt véleményével is. A kettő – szerintem – nem üti egymást, mindkettő igaz volt. Ha a magyar falvakban valaha is volt valamiféle tömeges, többé-kevésbé polgári átalakulás, akkor az a Kádár-rendszerben történt.

  • Kővendég, Drizari, nálatok a pont. Ma is tanultam valamit.

  • Drizari
    2020 február 29
    9:01 de.

    Bár nem tőlem kérdeztél, de…
    „ha annyira jó élet volt a téesz időkben, akkor ma miért szavaznak a volt parasztok a Fideszre? ”
    A politikai emlékezet három napig tart. Amellett felnőttek azok a generációk, akiket tizenévesen kapott el a gengszterváltás, és legfeljebb a nagyapó meséinek szintjén ismerik a téeszesítésnek ellenálló hős nagyapót, és a kádárizmusban nyomorgó parasztot (akiknek megjegyzem sokszor nagyobb „luxus” jutott, mint a csepeli melósnak.
    Magam viszont emlékszem olyan helyekre, ahol a TSZ zsellérnosztalgikus antalista szétverése majdnem olyan nehéz volt, mint anno a létrehozása.
    Alkalmasint mára sikerült a mezőgazdasági termelés, és feldolgozóipar színvonalátnagyjából a ‘930-as évek szintjére süllyeszteni. Hála az antalli néplerabló, idióta vezetésnek. Amely vezetési „eredményért” van hely, ahol nem szobor, hanem egy golyó jár. Tarkóba.

    „És miért népszerű közöttük a Jobbik?”
    A populizmus mindig vonzóbb a gondolkodásnál. Te ne tudnád?

    „távolítsák el a falujuk gólyafészkét, nehogy a gólyák behozzák nekik a koronavírust! És ezt nem cigányok kérték!”
    Erről gondolom cseppet sem tehet a hivatalos információforrások pánikkeltésre orientált és a realitásoktól elrugaszkodó stílusa. Amellett, hogy annak idején neves tudosok is letettek szakmai hírnevet olyan baromságok mellett, mint a lapos föld és társai. Ha nem olvasol utána az interneten máshol, akkor Te mit tudsz a Coronaviridae csoportról? Ja, semmit (szinte biztos vagyok). Mert az emberek nem így születnek. Amúgy van madarakban terjedő tagja a víruscsoportnak. Tehát lehet, hogy a bácsi félinformált volt csupán.

  • Tisztelt „Kővendég” Úr!
    Hál’Istennek kitértünk az „állatozás” vonatkoztathatóságától és mindenféle jelzők nélkül tudunk kulturáltan „párbeszédet” folytatni.
    -Azt viszont nem tudom, hogy hozzászólásaink közvetett „társalgási” célú vagy esetleg más célokra is felhasználásra kerülhet?

    – Az Ön álláspontjával úgy gondolom és ha jól értelmezem, egyet értek az alábbiak szerint:

    1.) Milyen „indulatok” váltották ki 56-ot?
    – Szerintem Rákosi Matyinak és Sztálinnak „köszönhetően”.
    2.) A Kádár rendszer szerintem próbálta helyre tenni itt
    Magyarországon a Szovjet hatalom befolyásolását. A már
    megcsonkított Országunk a maga lehetőségei módján kvázi
    önállóan kezdett volna talpra állni. Majd jött a békés
    rendszerváltás 1989-90. években a privatizációval egybekötve.
    – Nagy húzás volt ebben például a kárpótlási jegyek. Ez
    ugyanis nem „szabad felhasználású” volt, hanem….?????!!!
    (Ne feledjük éppen ezen időszaki Gorbacsovot és a Szu
    szétesését.)
    3.) Laikusként úgy gondolom, hogy Magyarország, itt Európában az
    Államalapítás által illetve a Szent-Korona „jelképében”
    úgymond nagy-hatalom volt a nemzetiségiekkel való békés
    egyetemlegességével. (Most is van 13 nemzetiségi önkormányzat)
    4.) A Kádári időszak álláspontom szerint az 1970-es évektől kezdve
    stabil előremutatást motivált mind szociálisan, mind gazdasági
    értelemben.
    – Én még vissza emlékszem a „csirke, konzerv stb,) exportra,
    úgy, hogy még nálunk is maradt bőven.

    *************
    A békés és kvázi nagyhatalmi Magyarország azonban elkúrta és többszöri(!) nagy-hatalmi békepaktumok (Legutóbbi: A Párizsban kötött, de már „megint” Moszkvában ratifikált 1947.évi XVIII. törvényben foglalt békeszerződés) értelmében maradtunk „megcsonkítva”, de a határainkon túliakat nem feledve.

    5.) Azon is el kellene gondolkodni, hogy ki védte meg Európát a Tatár-járástól, Török-megszállástól stb.

    SZERETNÉK KÉRNI AZONBAN IRÁNYMUTATÁST, ÁLLÁSPONTOT HOZZÁÉRTŐ EMBEREKTŐL!!

    – KÁRPÁTALJÁRÓL LENNE SZÓ –

    *** Milyen jogon tartozik (Petőfit is idézve) „Kárpátoknak Vadregényes tája”- (Ungvár, Munkács, Bátyu, Beregszász, Nagyszőlős, Técső stb, Ukrajnához?????????????????????

    Az idézett párizsi „ismételt” békeszerződést én úgy értelmezem. hogy a Szovjetunió „kebelezte” be a korábbi hókuszpók Csehszlovákiától.
    Azaz utoljára Szovjetunó területi „bekebelezéséről” beszélhetünk.
    Mára viszont sem Csehszlovákia, sem pedig Szovjetunió nem létezik.
    **Van viszont Magyarországnak történelmi térképe és ha, megnézzük Zsirinovszkij térkép szerinti történelmi tényeket, akkor meg tudhatjuk, hogy valójában mi is az ukrán történelmi terület földrajzilag stb.

    Üdvözlettel

    Parács Péter&Pál

  • Alma febr 27:Pár nap eltelt, elkerülte a figyelmemet. De talán nem felesleges. Egyszer (néhai) Figyelő emlegette föl, hogy nem érti, miért védem a „kommunistákat”, hiszen… Úgy tapasztalom, sokat számít az ügyek feldolgozásában az egyéni mentalitás, érzület,amit viszont képes erősen befolyásolni az uralkodó kurzus.És hát valljuk be: a személyes kvalitások is befolyásolták, ki, melyik család, hogy vészelte át a méltánytalanságokat. (A hatvanas években sok, korábban üldözött kulákból lett sikeres vezető, faluját is gazdaggá tett téeszelnök. 90’után hálából lezöldbárózta őket a sok kisgizda.))
    Apukám 52 után tulképpen nem állt lábra: nyilván bántotta, hogy pár évig állandó munkahelyre se vették föl a vendéglátásban, vendéglősmesteri álmait csak talponállók csaposaként tudta realizálni. (Nagyon jó, érzékeny ember volt -, de nem a harciasságáért szerettük.)
    Anyu egészen más. Egyszer, tán a hetvenes években, Apu megint az üzlet elvesztésén borongott, – látva, mit kínlódunk mi az önálló életkezdéssel: Bezzeg, ha meglenne a kocsma! Mire Anyu: Ha meglenne a kocsma, a lányod nem lehetne tanár (a nővérem tanműhelyvezető volt), a Margit meg legfeljebb a Ráday utca legjobb kasszírnóje lenne nem újságíró!
    Azt hiszem ilyesmire szól az amerikai mondás a citromról, amiből lehet limonádét is csinálni, vagy fancsali képpel szopogatni…

  • Petriko&Pál
    2020 március 1
    6:35 de.

    palcsika, ez a rablómeséd az MSM: azaz tök hazug ferdítés

    Andropov mint a KGB főnöke támogatta személyesen Kádárt abban, hogy létrehozzon türelemmel egy konszolidált és életképes másik rendszert, mert közben kiderült az ÓOZ A CSODÁK CSODÁJA MARHARÉPA TECSÖR ÉS A BUKOTT STATISZTA RÉGEN SEM VOLT SENKI elérték azt, hogy a kapitalistapistáéknál is legyen szar sőt szarabb egyre szarabb, és ennek tükrében (lásd még Orwell) el is kezdődött azonnal az acsarkodás és csináltak a seggfej Gorbacsovból Juan Guaido t és sikeresen szétverték a XXII Kongresszus minden reményét és ki kellett várni (a furfangos Nyesztyerka nem adja fel soha) hogy kialakuljon a putyinjelenség és most a sikítófrász jön a 2008 és a 2020 teljes nemzetközi csődtömegre a bankárok kapnak friss nyomdafestékkel (AIG stb Lehmann Brothers…, Madoff) meg az egész Ponzi scheme) és most lesz krach újra és rendszerspecifikusan

    de ti a kővendéggel állmaink almájával, találommal meg a többi hozzáértővel csak harsogjátok amit harsogtok én a magam részéről harsányan röhögök

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2020 március 1
    7:09 de.

    Kedves Rodeo, PPP-nek nem arra a kérdésére válaszoltál, amit Ő itt jogosan feszeget, miszerint: 100 évvel Trianon után, miért CSAk a mi határaink változtathatatlanok, miközben ezen idő alatt Európa térképe oda-vissza, keresztül-kasul de -néha ésszerűen- végre kialakult, miközben Csehszlovákiából Csehország és Szlovákia, Jugoszláviából egy fél tucat délszláv állam, sőt Szerbiából kiszakítva még egy önnálló és ott soha nem létező albán állam(Koszovo!) is létrejöhetett, a mindkét világháború főkolomposa és lealázott vesztese Németország demokratikusan újra egyesülhetett, az oroszok kikanyaríthatták Kelet-Poroszország volt fővárosát Kalinyingrádra átkeresztelve, a románoktól Besszarábiát, Ukrajnából a tatár Krímet??? 1920-óta Szelmenc lakói ötször cseréltek állampolgárságot és még olyan is előfordult, hogy a falut gázaihoz hasonló fallal kettéválasztva a családok egyik fele a szlovák Nagyszelmencre, másik fele az ukrán Kisszelmecre került anélkül hogy, a házaikat elhagyták volna! Most akkor szerinted a magyarokat jogosan olyan dogmatikus új- vagy ószövetségi átok sújtja amit nem lehet megmásítani?! Oszt mire fel csak ellenünk ez a kivételesen kiméletlen diszkrimináció? No persze tudom hogy, nem Neked kell megválaszolni ezeket a költői kérdéseket, mert szerintem Neked sem lenne rá píszí magyarázatod!

  • Petriko P:
    „5.) Azon is el kellene gondolkodni, hogy ki védte meg Európát a Tatár-járástól, Török-megszállástól stb.”
    Hááát, Magyarország biztosan nem. Sok oka van ennek, elssőként az, hogy nem létezett Msgyarország (Ahogy Németország, Olaszország sem), csak a Magyar Királyság a mindenféle népeivel. Az is elég legyengült állapotban, csekély hadi potenciállal.
    Több körülmény is volt, ami „megvédte” a Lajtán túliakat. Pl. a távolság: lovas haderőnek fontos körülmény. Az Alpokban amúgy se túl eredményes a lovasság – arról nem is beszélve, hogy rablóhajáratről lévén szó, felégették az utánpótlást jelenthető hátországot. A sokkal modernebb, páncélosokra épülő frank seregekkel szemben sem volt sok esélyük. Végül: elesett a vezérségre erősen építő sereg vezére, aki mellesleg attól is tartott, hogy amíg ő a Kárpát medence virányain kalandozik, odahaza a testvére kilöki a hatalomból.
    Párizsi békeszerződés. Felhívnám a figyelmét, hogy az egy olyan háború lezárásaként született, ahol Magyarország a vesztes oldalon állt. A Szovjetunió meg a győztes szövetségesek egyike volt, amelynek tagállama volt az Ukrán SZSZK. Ennek utóda Ukrajna – így maradt része a Kárpátalja. Ahol a magyar nemzetiség már akkor sem volt többségben. Megkockáztatom: a lakosság se rajonghatott olyan nagyon a korábbi megszálló seregekért.
    Ha valaki „megcsonkította” Magyarországot, az az öntelt, szűklátókörű, soviniszta és irredenta úri népe, meg az általuk uszítottak voltak. Az is sikeres, országgyarapító vezetés volt: 1 millió halott a harctereken, a koncentrációs táborokban, meg a lebombázott településeken, az ország javainak 70 százaléka romokban, vagy a változó seregtestek martaléka.
    Nem kéne már abbahagyni ezt a beszari siránkozást?

    .

  • Rodeo11
    2020 március 1
    7:09 de.

    Anno a nyugatnak úgy kellett a CCCP, mint egy falat kenyér. Mert a néhány emigráns ki lehetett ültetni, hogy elmondják a maguk üldözéstörténetét. Lehetett rajta szörnyűlködni, mint egy horror-mozin (ami jó messze van), és lehetett őket mutogatva megmagyarázni, hogy miért sokkal jobb a szalag mellett gályázó detroiti melósnak, mint a csepelinek.

    Valójában azonban pl. Magyarországon az emberek többségének nem volt közvetlen elnyomatásérzése. A ’80-as években szinte biztosan nem. Beárazták, hogy nem fognak Ibizán kokózni, de nem is igen akartak. Ahogy a többit is. Viszont tudható volt, hogy néhány egyszerű játékszabály betartásával kiszámítható a napi élete, van pénze kenyérre, és húsz év múlva is lesz, stb. Már a ’73-as diáktüntivel is többet foglalkozott a rendőrség, mint a lakosság többsége. Nem véletlenül egyre jobban le se sz*ták az egészet. Pár hangadót begyűjtöttek prevencióként, és ennyi.

    Persze volt pár külföldre abajgatott elitista betűnyaló. De őszintén: Heller Ági (&Co.) munkásságával ki a fene foglalkozott úgy általában? A 3,80-as rozscipó sokkal érdekesebb volt a többségnek. Azt a pár önjelölt értelmiségit hagyták bomolni. A társadalmi relevanciájukat az SZKH/SZDSZ tündöklése és bukása demonstrálta legjobban. Mint a viccbeli Mórickáé. Lesetek maguktól.

    Valójában volt egy belülről moreless konszolidált, kivülről démonizált kelet, és volt egy belülről konszolidált a kelet démonizálásával szemben pozicionált nyugat.
    Az utóbbinak a hidegháború megnyerése úgy hiányzott, mint üvegesnek a hanyatesés a 10. emeletről. Valószínűleg kiegyeztek volna egy rekonsziliációs mini-pittyy-puttyal. A nyakukba szakadt katyvasszal 30 éve nem tudnak érdemileg mit kezdeni.

  • Orsós Elemér
    2020 március 1
    11:17 de.

    „az” a határmódosítási baromság a „netuggykik” anyagi érdekei szerint zajlott meglehetős katonai eszközökkel, jogtalanul és pofátlanul, a világ összes bűneit a németekre kenő rohadt nyugat, amely valós okozója volt a 3 világháborúnak (a 3. folyamatos) és annak, hogy a németek életterét vették el megfojtva azokat azután a németek megunták… manapság a kedves dánok (csak mert megtehetik) betartanak a csövek építésénél az atlanti pocsolyán túli érdekeknek megfelelően és mindenhol ahol érik (geopolitika hahaha)

    most van már egy kedves és csendes világgazdasági válság még nem robbant de sokkal nagyobb várható mint a kis 2008-as

    a túltermelési anyag és energia pazarló kapitálistapista gazdaság nem tartható fenn mert a nagy túltermelésben hiánygazdaság létezik (lásd kicsiben a torontoi lakáshelyzetet amit szerintem már csak géppisztollyal lehet megoldani mert a „vállalkozók” önmaguktól nem fogják feladni az extraprofitot… az mégsem megy a végtelenségig, hogy emberek milliói arra költsék jobbra hivatott bevételüket, hogy munkába járjanak mert ahol munka van ott nincs lakás és fordítva a teljes szarkeverés

    most még a közelkeleti határproblémákat kell megoldani… nem látom a megoldás lehetőségét addig amíg idegenek nem mennek haza az atlanti pocsolya másik oldalára és esznek ott hamburgert budweiserrel

  • Andrew_s
    2020 március 1
    4:19 du.

    telitalálatod van lottó max!… „az” az ideológiai fellazítás csak egyik formája a más életébe jogtalanul és szemét módon való belepofázásnak, az EU létrehozása leegyszerűsítette a zsinóron rángathatóság mindennapi élvezetét sok fakauriért egy a bank egy a pénz a többit meg ugye… így lehet ingyen élni kis nemzetközi harci marci áron felül eladott fegyverek bevételéből és a lopott holmiból van NBA, MLB, NHL, MLS, meg a celebekről szól a veréb az ágon… majd ha néhány ország munkából és termelésből lesz kénytelen megélni és zenés katonai csinnadrattából akkor lesz valami normálishoz közelítő

    már nem lehet olyan egyszerűen lukat dumálni a jól meg és kioktatott egységsugarúnak a gyomrába, bár még vannak próbálkozások és itteni hozzászólások bizonyítják milyen sikeresen és akkor az utca egyszerű egységsugarújait nem is említem… meg van ez katyvasztva….még? de meddig?

  • Andrew_s
    2020 március 1
    4:19 du.

    kimaradt egy „nem” de majd beleérted az első bekezdés végén.

    vigyázó szemedet az USA ra vessed az ottan most folyó csinnbummcirkusz (ők ezt elnökválasztásnak nevezik még nem jöttem rá mi okból)

    a nép szava hangzik!!! (persze ha nem MSM cikkekből tájékozódsz) és a sohasem volt demokrata „Demokrata” párt „jelöltjeinek” ügyes kihullajtása mert látszik… (na mi is?) jaaa csak „azt” nem akarja az egységsugarú amit akarnak hogy akarjon… és le akarják tolni a torkán a nagy döngölővel

    lehet, hogy már nem sikerül?

    A LÉT MEGHATÁROZZA TUDATOT ÉS A LÉT IS

  • Tisztelt Találom!

    Akkor idéznék abból a bizonyos 1947.évi február hó 10. napján kelt Párizsi Békeszerződésből:

    „I. Rész”:
    * Magyarország határai*

    -1.Cikk/3.pontja:
    -„A Magyarország és a Szocialista Szovjet Köztársaságok Uniója közötti határ…….”

    *- Azaz, nem Ukrajnáról, hanem az CCCP-ról szól a paktum és ne feledjük, hogy ugyanez a Kárpátalja előzőleg (trianon) Csehszlovákiához lett elcsatolva egy másik hókuszpók által.

    *- Az Ön „jogutódlási” feltevése tehát eleve ellentmondásos. Ennyi erővel lehetett volna a Szu tagállamaiból bármelyik is az utódlásra jogosult, de akkor is hibádzik, hogy hová tűnt az Anyaország, Ung- Munkács- Bereg stb. váraival?
    Az viszont tény, hogy a Kárpátaljaiak a mai napig Anyaországnak tekintik Magyarországot.
    Nem kell nagyon utána járni, csak elmenni Csop vasútállomásra és rá kell tekinteni az órára, ami magyar idő szerint mutat, de voltam már számtalan magánlakásban is, ahol a falióra szintén a magyar idő szerint járt.
    – Olyan meg szintén mindennapi, amikor például érdeklődtem, hogy mikor indul a vonat vagy a marsutka és illedelmesen tájékoztatást adtak, hogy a MI IDŐNK SZERINT ….órakor. E-miatt egyszer le is késtem a vonatot, mivel nem gondoltam, hogy a magyar idő szerinti infót kaptam „Ukrajnában”.

    ***Ami meg az Oroszokat illeti át kellene olvasni ezt a bizonyos Párizsi Békeszerződést, melyben Magyarország elmarasztalásra került a német csatlósság miatt. (A Románok viszont miért nem?)
    -Az senkinek nem fordult meg a fejében, hogy Magyarország netalán a trianoni területek visszacsatolása miatt fűzött reményeket?
    ***Az meg nonszensz, hogy éppen az oroszok kritizálták Magyarországot, holott meg kellene kérdezni őket, hogy mi is volt az a győzelmi zászló lengetés Lengyelországban a Náci horogkeresztes zászlófelvonás és szovjet katonák „győzelmi mámorával (inkább „hulla” fáradtan néznek ki a fotón)
    ***Az is jó kérdés, hogy az oroszok miért álltak meg Berlinnél, majd ketté osztatva és lett Nyugat- és Kelet Németország, sőt egész Kelet-Európát kvázi bekebelezte Moszkva irányítása alá.
    ***A probláma szerintem, hogy nem kizárólag az oroszokon múlott a területek sorsa.
    -Utalnék Jaltára és ha nem fals az információm, akkor Churchill Magyarországot és Földközi-tenger északkeleti partvidékétől eltekintve tulajdonképpen egész Kelet-Közép- és Délkelet-Európát szovjet érdekszférának ismerte el.
    (Gondolom, mint ahogy Berlin sem lett véletlenül „megfelezve”!!)

    Szóval ennyi a bánatom, mivel együtt-érzek a kinti barátaimmal is, mint ahogy itt Magyarországon is baráti viszonyt érzek az itt élő nemzetiségiekkel. Azonban nehogy már a Tisza vonalától kezdődjön Magyarország határa és a végén el tűnik a térképről? Nagyon nincs kedvem más állampolgár lenni. Inkább harcolok hazámért, szülőföldemért és a jó értelemben vett történelmi múltjáért.
    ” Ahol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak. ”
    Ez a hely meg nem más, mint Magyarország.

    Üdv
    PP&P

  • Andrew 4:19
    Gratula! 🙂

    Mindehhez még annyit, hogy a Nyugatnak mi kárt okozott ez a démonizált, ám önmagától „szétesett ellenség” üzleti szempontból, arról talán a NATO, vagy inkább az egyes nyugati országok > h a d i g a z d a s á g t a n i . k o m p l e x u m á n a k < veszteségi adatai tudnának rengeteget regélni.

    – Nincs az a JamesBond-i népmese, amely azt a kiesést bármivel is pótolni tudná, amit a Szovjetunió, illetve a Varsói Szerződés megszűnése nekik okozott.

    És, hiába próbálják pl. az "orosz démont" valahogy feltámasztani , k é t . v i l á g r e n d s z e r . szembenállása nekik többé már nem terem profitot, mert világrendszer onnantól már csak egy van. Csupán csak a politikák változók*, amelyek ennek érdekében újfajta . c a s u s . b e l l i-k, vagy hisztériák és pánikok gerjesztésére sarkallhatnak… 😀
    ˙

    .

    .
    * Egy Churchill kéne ide megint egy igazi, egy törőlmetszett hidegháborús fikció kiötlésére… 😀

  • Kedves Andrew_s, a fő dolgokban egyetértek veled. Volt egy-két jelenség, amit viszont nem említettél.
    Egyrészt a hetvenes évek közepétől vezető gazdasági pozíciókba kerültek a „fényes szelek” nemzedék egyes tagjai, akiknek jó gazdasági tudással illetve érzékkel egyes nagyvállalatokat, állami gazdaságokat sikerült feljavítani. Ez a nemzedék ideológiailag már meglehetősen cinikus társaság, akik aztán a gazdasági munkaközösségek (GMK, VGMK) segítségével szépen kibontakoztatták a mai értelemben vett korrupciót. Régebben is volt korrupció, de az még a feudális sógor-koma protekción alapult, viszont a GMK-k esetében a „zsebbe fizetett hála” – alapra tevődött át, ami már egészen modern, globalista korrupció, és sokkal nagyobb károkozásra képes.. A gazdaság felső szintjei alaposan elfertőződtek vele.

    És erre a bimbózó korrupciós világra jött a rendszerváltás. Ha csak 10 évvel hamarabb jön, sokkal jobban jártunk volna.

    A másik megjegyzésem: Igaz, hogy könnyebb lett a politikai diskurzus, már csak a Szovjet befolyás volt tabutéma, és én a forradalom 30 éves évfordulójára valamiféle enyhülést vártam. De a Berecz féle emlékezés sorozat úgyszólván teljesen a 60-as évek hivatalos politikai értékelésén alapult, alig volt benne enyhülés. Bár ez már téyleg senkit sem érdekelt.

    Én személy szerint a 80-as éveket nagyon rossz szájízzel éltem meg, mivel egy GMK tagjaként szemtől szemben találtam magam a legocsmányabb korrupciós trükkökkel. Ott is hagytam az egészet.

  • Rodeio

    Ugyan már magyarázd el nekem, kis kezdő hány-évesnek, hogyha Cuba „egetverö gazdagsága” a „gaz USA” miatt nem jöhetett létre, mivelhogy „embargózza” azt – magyarul ba..ik kereskedni vele, vagyis nem eteti a cubai rezsimet – ez miért jelenti annak romba-döntését???
    Cuba miért nem százszor gazdagabb már, ha az a rezsim evolúciósan annyira felette áll a kapitalizmusnak?

    Én csak azt tudom, hogy mindössze egy támaszpontot bérelnek az amcsik – mondom bérelnek! – a szigeten, amiért rendesen, évente átutalják a bérleti díjat.
    És semmiféle csili-vili rakéták sincsenek se ott, hanem iszlám-fanatikusok, tömeggyilkosok – voltak egy ideig.
    Mellesleg a brazil Dilma épített egy modern kikötőt a brazil adófizetök pénzéböl kb 1 (egy) billio (milliárd) dollárért, amit a Raul Nagytestvér (Bigbrother) rögtön Putyinnak adományozott. Természetesen a brazil állam egy petákot nem kapott vissza.
    Vajh miért, ezeket már nem is kérdezem

    Meg azt is tudom, hogy nem az amerikaik menekülnek mindenféle lélekvesztőkön a szigetekre, hanem a szerencsétlen cubai éhezők amcsiba onnan a szigetről.
    Persze számodra azok kalandorok, akik a kolbász-fonott sövények közé igyekeznek?
    Te mi a jó istent keresel abban a mocskos-elátkozott kapitálpista Kanadában?
    Csak nem félsz felzabálni a sövényt amivel bekerítettek, hogy kimenekülhess onnan?

    Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik. Az aranykészlete a második a világon (mine) A negyedik legnagyobb gyémántkészlete van. Ne beszéljünk rézről, vasról, egyéb ásványokról.
    Nincs télen hideg, fűteni sem kell – soroljam még?

    Szóval miért is éheznek?
    Ja mert Amerika nem „hajlandó” kereskedni velük – miután „államosították” az amerikai üzemeket, mondjuk ki, a bennfentes tábornoki kör einstandolta.
    A „népnek” az istenadta népnek meg annyi haszna lett belőle mint nekem, vagy az Almák Almájának!

    álljon neked itt egy kép:
    csak magyarul tudóknak lefordítom a felírást:

    „A MAGYARÁZAT EGYSZERŰ ARRA, HOGY MIÉRT VANNAK, AKIK A BALOLDALRA SZAVAZNAK: – MERT A MÉHECSKE IS HIÁBA MAGYARÁZZA A LÉGYNEK, HOGY A VIRÁG MENNYIVEL JOBB MINT A SZAR, HISZ A LÉGY MINDIG IS ABBAN ÉLT”
    (Én teszem hozzá, a Braziloknak elég volt 13 év szocializmus ahhoz, hogy felfogják azt is, hogy a szocializmus és a fasizmus egy és ugyanaz, egy töröl fakad)

    http://keptarhely.eu/view.php?file=20200302v00rr38gz.jpeg

  • Almási Alma
    2020 március 2
    7:25 de.

    Álmaink Almája

    a GMK-k és VGMK-k saccperkábé év után le lettek másolva és az USA (a többiek is enélkül már régen csődbe mentek volna de manapság az a kép van, hogy hozzánemértés miatt ezzel együtt mennek csődbe) nagyvállalatai ebből képeznek extra profitot az a szar szocializmus mire nem jó?

    te a szocialista (kisméretű korrupciót ismerted meg) gyere kies Kanadába és ismerd meg itt, mekkora is lehet???

    meg a kedvencem a tőzsde

  • Almák Almája

    Sajnos nekem változatlanul nagyon szánalmas, ahogy ki akarod mosni a szennyest.

    Szennyes bizony, mert hiába van diplomád, lófüttyöt se ér, ha intelligenciát nem kaptál vele.
    Mert ha úgy lenne, akkor szégyentől kullognál, mert felfognád, hogy amikor megszólsz egy akárkit, hogy a NER táborába beállva keresi a kollaborációt a mai rezsimmel, Te magad nacsságos Almák Ág(i)ja ugyanazt tetted egész életed során, emezekhez hasonlóan …
    Amiért egészen addig nem szóltalak meg, amíg nem kezdted féltéglával verni a melledet, hogy Te bezzeg bűntelen vagy!

    Ehhez képest a bibliai farizeusok, sokkal-sokkal becsületesebbek voltak, mert amikor a házasságtörő asszonykával próbálkoztak, hogy „tetten-érjék” Jézust valami törvényellenességgel, akkor az csak annyit mondott, ” az vesse rá a követ, aki maga is bűntelen”
    Azok elkullogtak – mert volt szégyenérzetük, de babám neked nincs, nyilván sohase volt…

    Ajánlom újra, hogy próbálj művelődni, lapozz bele abba a könyvbe néha, nem fog fájni – annyira.

    Sajnos az úgynevezett baloldali ideológiák lovagjai azért irtóznak tőle, mint macska víztől, mert hamar elérnek olyan lapokra, ahol kiviláglik, hogy néha szembe kell nézni önmagukkal …

    Tudom, mennyivel könnyebb rajtam cinikuskodni úgy össznépisen.

    Babám, nem veszem fel, ez lepereg rólam – mert nekem van szégyenérzetem, és tudom miben voltam és vagyok bűnös …

    AKI AZ ORSZÁGBAN MARADT TE SZERENCSÉTLEN FÉLNÓTÁS, ANNAK IGENIS VALAMILYEN SZINTEN IDŐNKÉNT KOLLABORÁLNI KELLETT A PÁRTTAL (AZ AKKORI „NER”-REL) – HA NEM AKART RÖGTÖN INTERNÁLÓTÁBORBA MENNI (AZTÁN VOLT AZ UGY, HOGY KI IS KELLETT JÖNNI ONNAN)
    PERSZE TE ÉRINTETLEN, HABFEHÉR SZÜZ LÁNYKA MÓDJÁRA, MÉG AZT SEM TUDOD MA SEM, HOGY AZ MI VOLT!???

    VAGY NEM? TE TISZTA MARADTÁL – HŰHA! – ÉS SOHA NEM HAZUDTÁL AZ ÉLETEDBEN – HŰHA!

    Mert ugye egy totalitárius rendszerrel ugy „barátságos” szimbiózisban lehet élni?!
    Vagy titokban a háttérből te „küldted” volna a kádárt, az atyuskát?
    Ugye nem? Ha meg nem …. akkor hazudsz egyfolytában … a veled egy lapáton levőkkel, (zsák a foltját)

    Igenis ASSZONYOM, pont ezért, én nyilvánvalón felvállalom, hogy nekem vannak érzéseim, és amit mondok, érzelemből mondom.

    NEM HIDEG-FEJJEL, KŐSZÍVVEL, KEGYETLEN HIDEGVÉRREL MINT EGYESEK – KOMMUNISTA ÉS FASISZTA (NACIONALISTA, RASSZISTA) GYILKOSOK és KOLLABORÁNSOK!!!
    Igen, mert kollaboráns tömeg nélkül egyetlen diktatúra se állna meg egy percig sem!
    Sem a Hitleré, sem a Sztáliné, sem a Kádáré; úgy ahogy az Orbáné se létezhetne

    Talán ezért érzem magam jobban inkább virágok között, mint nagy rakás sza.okban ….

    http://keptarhely.eu/view.php?file=20200302v00rr38gz.jpeg

    A fordítást olvasd el fentebb a rodeio testvérednél

  • Voronyezs
    2020 március 2
    5:41 de.

    jackpot, vagy másszóval: bingo

    (neked nem fog semmit sem betolni a gábriel? felébredt csipkejózsika álmából és máris fertőz)

    az a „csőrcsill” az a bonus (nála szemetebb aljas politikust keveset hordott a Föld, pedig vannak sokan)

  • Gabriel magyarázatul beillesztett fotója jól ábrázolja a valóságot, képtelen a légy megérteni a méhecske álláspontját.

    Persze ez a légy lehet akár szélsőjobboldali elhivatottságú is, nemcsak szélsőbalos, mint ahogyan lehetne akár fanatikus hívő is.

    Mint ahogyan ezek az iráni férfiak, akik szent hitüktől vezérelve nyalogatják a szent rácsot, nem törődve a koronavírus járvánnyal. Sőt! A videón szereplő egyik férfi meglehetősen büszkén jelenti ki:

    „Most meg fogom ezt [a rácsot] nyalni, és nem érdekel, mi történik. Nem félek a koronavírustól.”
    Egy társa azt mondja: „Vannak, akik szerint e szentély terjeszti a koronavírust. Én azért jöttem, hogy lenyaljam a sírt, és ezzel eltávolítsam róla a vírust. Így már jöhettek, és meglátogathatjátok ti is.”

    https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1233783635007954949

  • Orsós Elemér:
    „100 évvel Trianon után, miért CSAk a mi határaink változtathatatlanok, miközben ezen idő alatt Európa térképe oda-vissza, keresztül-kasul de -néha ésszerűen- végre kialakult,”

    Én egyáltalán nem gondolom, hogy Magyarország határai az idők végéig megváltoztathatatlanok, ahogy egyetlen más állam határai sem azok. Ott volt például a nagy, a korabeli Rómával vetélkedő Karthagó, amely háromszor is viselt abban az időben nagynak mondható háborút; még jelentős volt az első után, még lakható volt a második után, nyoma sem maradt a harmadik után. A jelenlegi Magyarország, ahogy az un. történelmi Magyarország területe is különböző államalakulatokhoz tartozott, a területen különböző nyelvű populációk sora élt akárcsak az utóbbi néhányezer évben is.
    Semmi sem örök, minden változik, panta rhei.

    Nekem különösebb kifogásom nem lenne (sőt!) egy, akár a régiónál is nagyobb föderáció ellen, amelynek Magyarország is része; a lakosság nemzetileg vegyes, akár kevert összetétele se zavarna, legföljebb meg kellene tanulnom még egy-két nyelvet.

    Per pillanat azonban úgy tűnik nekem, hogy a kontinens, ezen belül ez a régió mintha inkább a szétaprózódás felé menetelne, kicsiny, egymással nem igazán jó kapcsolatban álló, talán gazdaságilag nem is igazán életképes államocskák létrejötte felé. De nem lehet még pár évtizedre sem a jövőbe látni, én legalábbis biztosan nem látok. Azt látni vélem, hogy (legalább is) Európa elég kitartóan menetel egy új háború felé. A majd szemben állófelek még nem rajzolódtak ki pontosan, de ez csak idő kérdése; ne feledje, hogy a 19.szd. utolsó, 20.szd. első évében még Anglia és Franciaország konfliktusa (pl. Fasoda kapcsán) is valószínűnek tűnt.
    A jövendő felállást nem tudom, de – legalábbis, ahogy én látom (bár tévednék! – úgy vélem, hogy a Balkán jelenleg, illetve a közeljövőben is puskaporos hordó; én el tudom képzelni, hogy a következő pár évtized múltán Magyarország (akár a jelenleginél kicsikét nagyobb területtel) az Orosz Föderáció tagjaként keveredik háborúba, de azt is, hogy de facto vagy de jure is német tartományként történik ez. Azt se tartom kizártnak, hogy a Magyarország új háború utáni területe hasonló lesz az 1914 előtti alakjához, de mondjuk csak a Dunántúl nyugati harmadán.
    Tehát változhat az ország területe akár a következő pár évtizedben is, azonban eléggé konzervatív habitusú ember lévén, valahogy jobbnak tartanám, ha területe úgy maradna ahogy van. Ám különbözőek vagyunk, az én habitusom aligha
    lesz képes megakadályozni, hogy az önhöz hasonlóan „forradalmi” habitusú magyar és más nemzetiségű politikusok
    megkíséreljenek (akár tömegtámogatással és sikerrel is) változtatni a jelenlegi helyzeten. Végül is Önök hivatkozhatnak szellemi elődeiknek arra a szinte példátlan „sikerére”, hogy sok tízezer magyar katona és munkaszolgálatos 1941-ben és azt követően jelentős ukrán, orosz, belorusz területeket vett birtokba, és mai napig ott vannak. Igaz, hogy 2-3 méterrel a föld mélyén, de hát nekem úgy tűnik, hogy Önöknek ennyit (főként ha nem közvetlenül Önöket érinti) megér a magyar „dicsőség”.
    Nekem nem, de hát én nem vagyok akkora és olyan hazaffy, mint Önök.