Járvány idejére…

2020 március 13 9:23 de.53 hozzászólás

Néhány felvetés járvány idejére, elsősorban a hozzám hasonló 70+-os, veszélyeztetett korosztálynak.

  1. Ha nem dolgozunk – nem vagyunk orvosok, ápolók, mentősök stb. – maradjunk otthon a hátsónkon.
  2. Ne riogassuk ismerőseinket, aktív hozzátartozóinkat olyasmikkel, hogy: a szomszédasszony látta, hogy a veje öccse a saját fülével hallotta, hogy miféle szörnyűségek történnek a közelben és a távolban.
  3. Mondjunk le átmenetileg az olyan múlhatatlanul szükséges, megszokott dolgaink beszerzéséről –és ennek hiányával a hozzátartozóink fülét se rágjuk -, mint például az almazöld, ovális kuruttyin. Átmenetileg megteszi a fehér, négyszögletes is. Bár ki tudja? Lehet, hogy rájövünk, egyáltalán nincs szükségünk kuruttyinra – micsoda megtakarítási lehetőség a jövőre!

Nemcsak a veszélyeztetteknek!

  1. Tilos naponta háromnál többször híreket hallgatni, olvasni! Reggel megtudhatjuk, mire számíthatunk arra a napra. Délben tudomást szerezhetünk az új intézkedésekről, amiket be kell tartanunk. Estefelé összefoglalják, merre tart, csökken, vagy terjed a járvány – ez elég. A félóránkénti, tízpercenkénti ismétlések csak a helyzet szörnyűségét erősítik bennünk, új tudnivalót nem tartalmaznak. (Ha tízszer halljuk, hogy 19 a fertőzöttek száma – az 19 marad, nem lesz 190 -, de erősíti bennünk a számosság érzetét.)
  2. Ne zargassuk feleslegesen a munkában lévőket, orvosokat, ápolókat, ügyintézőket! Nem kell feltétlenül most érvényesíteni az augusztusi nyaraláshoz az útlevelünket, de szerintem egy lejárt személyi is megteszi még néhány hétig.
  3. Foglaljuk el magunkat szabadidőnkben! De TILOS az Armageddon, vagy az Apokalipszis x-edik részét nézni! Idősebbeknek ajánlom a Mici néni két élete c. örökzöldet. Fiatalabbaknak is vannak jó vígjátékok a youtube-n, pl. a Kilenc és fél randi, vagy a Nőm, nejem, csajom. Végső esetben valami amcsi romkom is megteszi: legfeljebb a bugyutaságán dühöngünk, addig se a rémületünket ajnározzuk. Mellesleg a tévékanálisok is műsorukra tűzhetnének egy-két nézhető filmet, és nem végnélküli sorozatokkal, meg debil vetélkedőkkel riogatnák maradék nézőiket.

A könyvek közül sem ajánlanám Camus Pestis-ét – bár kétségkívül remekmű. De nyugtatónak a legkiválóbbak Mikszáth fordulatos, humort se nélkülöző történetei – miközben a színvonalra sem lehet panasz. Elnézést, a kortárs irodalmat kevéssé ismerem – biztos van, aki a mai szerzők közül is tud ajánlani olyat, aki nem az öröklét kérdéseivel birkózik – beéri múltunk, vagy mindennapjaink történeteivel.

A bestseller írókkal már vigyázni kell: két kötet után kimered a mesterségbeli (esetenként kiváló) tudás, így óhatatlanul unalmassá válik az azonos szerkezetre épülő történet.

  1. Kerüljük el az unalmat, ami szabad agykapacitásunkat rémisztő dolgok feltöltésére használja.

Végül: Az orvosok, ápolók, mentők munkáját megköszönve, ne feledkezzünk el a közszolgáltatásokat fenntartó dolgozókról sem! Elektromos hálózat, gázszolgáltatás, hulladékszállítás, tömegközlekedés, telefon, internet nélkül vakok lennénk és süketek – az lenne csak a rémisztő. Csak ismételni tudom: ne zavargassuk őket feleslegesen!

És még egy: ezúttal fogjuk vissza averzióinkat a rend őreivel szemben is – minket is védenek, amikor fegyelmezetlenebb, hisztisebb társainkat fékezni igyekeznek.

Rátesi Margit

Illusztráció: Pierce Boshelly

53 hozzászólás

  • Egy mindennapos csalamádé a Kispesti piacról mindennél többet ér.

    Ha nem akarsz mindennap elugrani érte, lehet bespájzolni otthonra egy kisebb hordócskával

  • Margitka, ajánlom még Balsac-tó a Szamárbőr elolvasását… És azonnal hagyd abba a dohányzást!!! Ez állitólag 20 százalékkal növeli a védettséget. -üdv’ D.-

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2020 március 13
    11:26 de.
    Ennél még sokkal hatásosabb varázsló nejem téli vitamin bombája:
    végy egy fekete retket, egy céklát, egy sárgarépát és két almát, majd ezek nyers reszelékét keverd el egy kanál alma ecettel, egy kis sóval, mézzel és egy evőkanál reszelt tormával! Kettőnknek két napra elég. Kicsit macerás, de nagyon hatásos! Ja és még nagyon hatásos roboroláló a gyömbér tea! És mindezen jókivánságokat ingyen adom! 😀

  • GABRIEL;

    Elhitetted velunk, hogy Brasilban elsz, de valojaban a Kispesti piacrol etkezel ?

  • Tudod hogy letezo es alkalmazva az injekcio a korona-virus ellen?

    De az csupan a szarvasmarhak coronavirus fertozesei eseteben alkalmazva a terhes tehenek eseteben megelozni a tulmeretu hasmenseiket a borju fejlodesenek lassitasa ellen.

  • Orsós Elemér
    2020 március 13
    3:17 du.
    szabadalmaztasd! isteni lehet, bár a sót és a reszelt tormát (viszont javallom neki a reszelt torma helyett a wassabi t használja: az friss zöld zsenge tormalevél kőmozsárban péppétörve) én nem tenném bele (van itthon mind a kettő), viszont a mézet gránátalma lé koncentrátummal keverném vagy egyszerűen az egészet úgy ahogy van behabzsolnám egy könnyű vacsora után semmi reszelés arra van a fogazatom olyan mint a kardfogú tigrisé, saláta helyett

    piros rebetli

  • A hírekből a terjedős/csökkenős hírek nyugodtan kihagyhatók.
    A járvány terjedni fog. A hírektől, és a politikai statisztikáktól függetlenül. Ha kellően manipulálják a szűréseket, a híreket, akkor legfeljebb a tudtunk nélkül fog terjedni.
    Egyszerűen azért, mert :
    1./ Adott egy fertőzött ember, akin még nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetek. A „normál” üzemmódja, hogy vesz levegőt, napjában egyszer tüsszent, nem tulajdonít neki nagy jelentőséget egy zsufoltabb szmogosabb városban.
    2./ Tegyük fel, hogy 10 másikat exponál. (többet különben). Ebből sacimetrikusan, de általában a fele elég fertőző anyagot inkorporál, hogy potenciális áldozat legyen. Ez nagyjából 50%. Elég ha ezeknek csak a fele válik maga is fertőzőképessé. Ez is nagyjából 20%-os terjedési rátát. Biztosít.
    3./ Meddig? Nagyjából addig, amíg a keresztfertőzések és a fertőzési kitettség egyensúlyba nem kerül. Ez belátható módon nagyjából az a szint, ahol a tényleges fertőződés kezdeti infekciós rátája van, mert a nem megbetegedő, de fertőződő 50% ellenállóképessége, kevésbé az életmódja, stb. nyújthat tartós védelmet.

    Ergo a lakosság közel 50%-a át fog esni a fertőzésen. Akkor is, ha ebből egy darabot nem mond be a rádió, és akkor is, ha reális képet festenek. Az utóbbit az általános szűrések elmaradása eleve kizárja.

  • Talalom:

    Megvan a koronavírus ellenszere, csak nem jól (vagy nem teljesen hatékonyan) alkalmazzák:

    Alkohol!!
    Azt mondják azzal kell kezet mosni mert az megöli.
    De akkor inni is kell ! Had ölje őket belülről is !

    Kellemeset a hasznossal…

  • D.Bernstein
    2020 március 13
    1:20 du.

    te akkor vagy a legundorítóbb amikor kedvesnek akarsz látszani..

  • Szerencsére a szerző építő jellegű kulturális javaslatainak nem én vagyok a címzettje, mert úgy tűnik, elég erősen eltér az ízlésünk. Bernsteinnel viszont egyetértek, ha többen nem is, de abban igen, hogy Balzactól – sok más műve, például „az ismeretlen remekmű” mellett – „A szamárbőr”-t is érdemes legalább hét-nyolc évente újraolvasni.

    A cikk szerzőjének véleményével ellentétben én javasolnám Camus „A pestis” c. regényének az ismételt vagy akár első elolvasását. Nem a koronavírus, hanem egészen más, jópár éve Európa-, sőt lassan világszerte terjedő, nem kevésbé pusztító hatású járván miatt. Ja, s ha már a „járvány” ész irodalom jött szóba, érdemes elolvasni Eugéne Ionesco Rinocéroszok c. kis elbeszélését.

  • Orsós Elemér
    2020 március 13
    3:17 du.

    óhatatlan hogy innentől nekem egy rejtői mondás ugrik be:

    főúr,
    hozzon ki két deci vöröset, azonban nem tisztán :
    hanem három deci rummal hígítva…

  • Elemér

    Köszi a receptet – Margitkának is ajánlom!

    Ráadásként még kénytelen vagyok kedves örült barátunk tanácsát is figyelembe venni, mivel itten sajnos a torma hiányában csakis Wassabit tudok alkalmazni.
    A gyömbért (gengibre) a keverékbe is lehet belevágni, nemcsak teának.

    A forralt vörösbor sok-sok szegfűszeggel, gyömbérrel kiváló vírusölő.

    Nem válogatós-fajta, mindegy hogy az ONU-nak nevezett bohóctársulat hogyan kódolja – egyformán irtja a vírusokat.

    Forralt vörösboros megoldás esetén már nem is kell a tea.

    A csalamádét ebéd táján akkor se hagyjátok ki.
    Itt sajnos nincs.

    Géyzának meg a mézes pálinka – jó sok szegfűszegbe áztatva

  • Bocs Elemér,

    az ONU helyen ENSZ-t értsél, már megszoktam itteni nyelvezeten hívni
    Ha már pontosítok, akkor megjegyzem, hogy WHO-nak híják az egészség elhárító részlegüket, a világsajtó most ettől hangos

  • Géyza

    hát igen az alkohol mindenhonnan lemossa/kimossa a fránya vírust, de hát akkor se jó érzés tüdőre inni.
    Ha már oda jutott – mert ott árt.

    Bár a pálinkás/kamillás/hársfa gőzölést kiválóan elbírom képzelni.

    Szaunában még tutibb. Na onnan egy vírus se szökik ki élve, már csak azért is mert ez a fajta vírus ellentétben a legtöbbel elég érzékeny a melegre. Szaunában nem terjed, sőt még a nyári melegben sem, úgyhogy az északi féltekén nem sok ideje van hátra.

  • Na miert tilos meg a Nicotine-patch-et is javasolni aki ohajtana feladni rabszolgasagat a fustolestol ???

    Miert a tobacco ipar erdekeit serkented „talalom” egeszsege helyett?

  • Ja öregek és nem vének ezt se hagyjátok ki amíg bezárkózva mulattok:

    A koronavírusnak micsoda ideális összejövetel!!! – vének a porondon, meg vele szemben:

    Aki még emlékszik (Suzy Quatro, egy ideális vérkeveredés szülötte: magyar anya, olasz apa)

    Ha magyar földön jött volna a világra, akkor ugye a mindenható Aczél elvtárs miatt soha mikrofon-közelbe se mehetett volna
    (persze nem mindenkinek az ízlése, na und ….?)

    (((Ugye-ugye ennyit a a NER-t elítélőkről, a PÁRT-ot istenítőkről – mindezt csak szigorúan zárójelben)))

  • A fenti bejegyzésben egy szócska kimaradt: „énekesnek”

    vagyis így értettem: énekesnek egy ideális vérkeveredés

    – a többit nem tudom, mert hasonló keveredésből származóként mint például király; István örököse, Orseolo Péter már nem volt nyerő, de ugyanez a párosítás Nagy Lajosra rendesen bejött.

  • Jichak Perlmutter

    Andrew_s 5:51
    utsó.bekezdés

    A Klubrádióban nyilatkozott egy orvos-közgazdász (SOTE) aki azt a feltételezést volt bátor közvetíteni, miszerint nem zárható ki az, hogy – pl. Magyarországon – már jóval korábban elkezdődött a járvány, mint azt az egészségügy képes lett volna vírus pontossággal belőni, illetve regisztrálni.

    Tehát: bár illetékes szervek és hírcsatornák már jó hetekkel korábban pedzegettek egy „közönséges” influenza járványfélét, s mint – mostmár végre – köztudott a koronavírussal fertőzött beteg tünetei egyszerű, hétköznapi módszerekkel ugyanazt produkálják, mint a szürke mezei influenza, az a néhány így simán átcsúszott a rutinvizsgálatokon, nem is beszélve, ama rengeteg hétköznapi influenza-hordozóról, aki minden évben „ugyanezt” megkapván már nem is fordult orvoshoz…

    Ergo, akkor még, a járványnak abban a szakaszában pl. a körzeti orvosok, ebből a tünetegyüttesből maximum egy-egy közönséges influenzát diagnosztizáltak tekintettel arra, hogy nem ismerték a koronásnak ezt a mutánsát sőt, pláne nem annak a hosszú, tehát eltérő lappangási idejét, mely tévdiagnózisból, vagy elmaradt vizsgálat miatt nem is zárható ki, hogy a kitudja- hány, több szerencsés megfertőzött egyedül az immunitásának köszönhette a megmaradását…

  • Geyza for prezident!
    2020 március 13, 6:29 du.
    „A görög hatóságok tájékoztatása szerint fertőtlenítésre használják majd a vámhatóság raktáraiban lévő mintegy 155 tonna lefoglalt alkoholt, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus-fertőzés terjedését.” 🙂

    https://hvg.hu/vilag/20200312_Gorogorszagban_fertotlenitesre_hasznaljak_a_lefoglalt_alkoholkeszleteket

  • Orsós Elemér

    Jichak Perlmutter
    2020 március 14
    2:14 de.

    Ha a sejtésed helyes, az nekünk magyarországiaknak(sic!) nagyon jó, mert a másokénál nagyobb rezisztencia miatt relatíve sokkal kevesebb ellenszérumra lesz szükségünk, mint mondjuk az olaszoknak! Lehet hogy ez a nagyobb ellenálló képességünk a tömegesen, kételkedve visszautasított infuenza oltóanyag hiánya miatt spontán alakult így? Öcsém már öt éve oltatja magát és mégis minden évben átesik egy kisebb-nagyobb influenzán, míg mi a nejemmel még oltatlanul is dafke megússzuk enyhe megfázásokkal. De az is lehet hogy, a makacs szittya virtus, a házilag kikisérletezett vitamin- és nyomelembomba teszi vagy az hogy, túlságosan féltettük a bizonytalan munkahelyeinket és ezért a sok orvos mentes lábon kihordástól edződtünk meg a korona vírus ellenében? 😀

  • Kedves Elemér!
    Valamit megint nagyon nem értesz. A bánatos lópicit se érdekli, – a ragályt biztosan nem -,hogy Te szittya virtusból, vagy sima szerencsével úszod meg a betegséget.
    JÁRVÁNY VAN -, amit elsősorban nem a már betegek, hanem az „öntudatos”, mindennek ellenálló magyagyúak terjesztenek.
    Vagyis, miközben vidáman dalolászol, hogy nem érhet baj, mert van rezidenciád (vagy mid), aközben a vírus ott ül a kabátodon, a fülcimpád mögött, meg a szádon kibocsátott aeroszol láthatatlan cseppecskéin, és figyeli, hol talál olyan szervezetet, ahol szaporodhat. Ezt „tudja”, más nem is érdekli. Szittya vagy szittyátlan, lótüdő vagy kukacbőr – mindegy neki. Mellesleg, nem tudom reménykedhetünk-e a melegben? Hiszen ha vígan elél egy egészséges, 36-37 fokos szervezetben, miért bántaná egy 32 fokos kánikula?
    Ezt majd a hozzáértők kikutatják. Bízom abban, hogy a többségük nem a magyar egészségügyért felelős vezető ráolvasásos módszerét követi a tízparancsolattal.
    Mi annyit tehetünk, hogy nem virtuskodunk feleslegesen, betartjuk a szabályokat.
    Úgy látom lesz legalább egy év, mire sikerül visszaparancsolni ezt a kis élőlényt eddigi búvóhelyeire. És akkor jön a neheze: meg kell fékeznünk a koronÁS vírussal már jóval régebb óta fertőzötteket. Még mielőtt önkéntes vírusölők kezdenének szelektálni, ki maradhat, ki nem.

  • Mindeközben a jelenlegi magyar kormány ordas baromságokat követ el. A hivatalos tájékoztatás arra szorítkozik, hogy éppen hány fertőzött van – holott tudjuk: még az önként jelentkezőket se tesztelik, mert nincs elég teszt. Most – vasárnap 11:40- 32 fertőzötről és 96 vesztegzár alá vettről szólnak a hírek.
    A határokon is csak rendőri ellenőrzés van, ahol bemondásra hiszik el, honnan jött az érkező. Nincsenek mobil vizsgálóhelyek, hozzáértő járványügyisek, fertőtlenítő pontok. Budapesten ugyan alakítják az elkülönítő osztályokat – vidéken azonban a megyei kórházakban 10-12 ÁGY van ilyen célra. Nincs hír arról, van-e, és mekkora élelmiszerkészlet egy szigorúbb időszakra, és ahhoz hogy juthatnak hozzá az üzletláncok, kiskereskedők. Szükség van-e a közszolgáltatók – víz-, gáz-, elektromosművek, hulladékgyűjtók, tömegközlekedés megerősítésére, és mit tesznek ezért központilag,hiszenaz utóbbi években ezerrel államosították ezeket. Az önkományzatokat már régen kivéreztették, erejük minimális, bár sok helyen – a lakosság együttműködésére építve, azért történnek intézkedések. Pl. az eddig rosszhírű Havanna-lakótelepen lakossági kezdeményezés indult, hogy vigyen mindenki magával fertőtlenítőt – ha mást nem, egy hypós kendőt – és törölje le maga előtt-után a kapukilincseket, liftajtókat, kapaszkodókat.
    Nagyon visszaüt a kormánymédia egyenirányítása – ha meg is szólal nagy nehezen valaki, az az ember érzése, össze-vissza beszélnek. Nagyon úgy tűnik központi parancs van: kizárólag a kormányfő beszélhet. (A 150 milliárd forinttal kitömött Rogán minisztérium felszívódott.)
    A kormányfő meg beszél: nem túl gyakran ugyan. De miket mond! Névsort sorol, ahol a legkisebb sarzsi is tábornok, hogy ki, miért felelős. Megkezdik a lélegeztető gépek, fertőtlenítők, tesztek, védőeszközök beszerzésének vizsgálatát. MOOOST??? Hiszen a közvélemény is két hónap óta tudja, járvány várható KÍnából! Neki ne szóltak volna kínai barátai???
    Nyomatja: az itteni fertőzöttek nagy része NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR. ÉÉÉS?! Úgy látszik, ő és a slepje nagy hasznot remél a vírusból is soviniszta, irrendenta politikája számára. Egyetlen dologról nem esik szó – ez sérthetetlen, szent téma a kormányerő számára. Hogy a költségvetésből megnövelik a járványra szánt 8(azaz nyolc!) milliárd (billió) forintot! Például a köztévé 90, a propagandaminisztérium 150 milliárdjából, esetleg lemondjanak a tizenmilliárdba kerülő konzultációról.
    Ahol az első kérdés nyilván olyasmi lesz, hogy: Akarja-e, hogy a migránsok vírusokkal, baktériumokkal fertőzzék meg a magyar népet?

  • Értelmetlenség politikát generálni ebből a járványból. Sikerült rátalálnom hozzáértők megszólalásaihoz, tőlük vettem át, és írtam is már itt a KMH-n, ez a járvány a lakosság 60-70 százalékának átfertőződése után lanyhul majd, végül elhal. A túlélők a hátralévő életükre védettséget szereznek.

    A covid-19 ellen nincs semmi védelem, egyedül és kizárólag csak az ember immunrendszere. Ez az immunrendszer az életkor vége-felé meggyengül, „elfárad”, ezért életveszélyes ez a fajta vírus a 65 éven felüliekre.

    Ami bonyolítja a covid-19 elleni védekezést, hogy a fertőzött és teljesen tünetmentes emberek fertőzik meg a még nem betegeket. Ennek a vírusnak ez a sajátossága, és teljesen másképpen viselkedik az influenza vírusától. A láncreakció-szerű fertőzés terjedését kizárólag lakhelyelhagyási rendelkezés bevezetésével lehetne lassítani. Persze ezt betartatni lehetetlen. Gondoljunk az egyedül-élő idősökre, akiknek muszáj kimozdulni élelmiszert vásárolni, gyógyszert kiváltani, csekkeket feladni, ehhez akár készpénzt bankból fölvenni. Elvégre mégse adhatja át egy másik embernek a bankkártyáját, hogy mindezt intézze helyette.

    Szóval, várhatóan a hónap végére, de legkésőbb április végére, Magyarországon is sok lesz a beteg.

  • Talán még annyit fűznék hozzá a fönti monológomhoz, hogy ez a vírus azért rendkívül veszélyes, mert mire a fertőzött beteg tünetet produkál, addig a beteg tünetmenetesen megfertőz egy rakás embert. Emiatt tkp értelmetlen egészségügyi intézetben (kórházban) karantén alá helyezni a már tüneteket produkáló fertőzöttet. Elég lenne a saját lakásában.

    Ez persze azonnal fölveti a vele egy háztartásban lakók további sorsát, ők hová mennének?

  • Lám, logikai bukfencet elkövetek olykor-olykor én is. Rossz 5let a vírusfertőzőt a saját lakásában karanténba helyezni, hiszen állapota rosszabbodhat, lélegeztetőgépre kellene kapcsolni azonnal, talán nem élné túl a szállítást. De az első mondatom sajnos igaz.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 március 15
    5:58 de.
    Kedves Margitka, nincs Neked egy kis ideológiai elfogulságból adódó,fertőző üldözési mániád? 😀
    Mellesleg hogyan lehet hogy, a marakodásairól elhíresült demokratikus ellenzéknek, sokkal több a nagytudású demokratikus ellenzéki járványügyi szakértője és tanácsadója, mint a járvánnyal ténylegesen, tevőleg foglalkozó aktiv, átpolitizálatlan szakszemélyzet?

  • Orsós Elemér
    2020 március 13
    3:17 du.

    Gabriel
    2020 március 13
    11:26 de.
    Ennél még sokkal hatásosabb varázsló nejem téli vitamin bombája:
    végy egy fekete retket, egy céklát, egy sárgarépát és két almát, majd ezek nyers reszelékét keverd el egy kanál alma ecettel, egy kis sóval, mézzel és egy evőkanál reszelt tormával!

    ——————————-

    Elemér, ez a „vitaminbomba” kétségtelenül nagyon hatásos lehet az immunrendszer erősítése céljából – sok orvos szerint ez most elsődleges szempont – de nem véd meg a jelenleg tomboló vírustól! Annak akinek a szervezeti védekezőképessége megfelelő, talán könnyebb legyűrni a vírust, de ezzel nem kerülheti el a fertőzést, bármit reszelsz is össze bármivel!

  • Kedves Elemér! Üldözési mániám nincs, annak ellenére, hogy gyakran „magyargyűlölőznek”. Viszont képes vagyok mániákusan üldözni az ostobaságot, rossz automatizmusokat. (Hogy sikerrel-e, azt Ti döntitek el.)
    Pl. azt a fajtát, ami szerint létezik „átpolitizálatlan szakszemélyzet”. Szerintem minden „szakszemélyzet” gondolkodik valahogyan a világról. De ilyen esetekben nem is a „személyzet” a döntő – hanem az irányítás, hiszen az dönti el, hol, mire van szükség. (Járványban nincs visszapofa.)
    A demokratikus ellenzék egyébként nem „marakodik”, hanem tisztázni igyekszik eltérő álláspontját – hiszen a demokratikus oldalon nem kötelező mindenről ugyanazt gondolni.
    Emellett nem nevezném „ellenzéki” szakértőnek az orvosi kamarát, vagy az Antall-kormány államtitkárát, akik mindössze azt kérik: hallgassák meg az irányítók a javaslataikat.De nem uszítanak az intézkedések ellen – az ellenzéki önkormányzatok sem. Csekély anyagi – ám számottevő befolyásolási – lehetőségeiket arra használják, hogy megszervezzék a hátrányba szorultak támogatását: az iskolai ebéd kiszállítását a rászorulóknak, telefonvonalakat, netesoldalakat, címeket szabadítanak föl a lakosság kérdéseinek, és folyamatos tájékoztatásra.

  • Még egy kedves Elemér! Nagyon érdekes dolgot vetett föl Lukácsi Katalin, volt kdnp-s. Azt mondta: szerencse, hogy most a fidesz hatalmon van,és nem ellenzékben, mert már égne a város. Ahogy tizenéve a H1N1 vírusnál a propagandájuk a védőoltás ellen uszított. Neki, mint konzervatívnak megnyugtató, hogy bár az ellenzéknek vannak kifogásai, de nem uszít.
    https://www.youtube.com/watch?v=Www1wMGOfxc&t=70s
    A 7. percnél indokol. A beszélgetés résztvevőinek egyike sem gyanúsítható baloldalisággal – tán Csintalan, aki egykor az MSZP egyik vezetője volt, de kb. húsz éve szembefordult egykori pártjával.

  • talalom
    2020 március 16
    8:13 de.

    Naja.

    Vannak akiknek minden minnél roszabb, annál jobb.

  • Orsós Elemér Öcséd nem influenzás lesz ha be van oltva, hanem náthát vagy más influenza szerű tüneteket produkáló betegséget kap.
    Az influenza nagyon veszélyes betegség, az utca embere mégis keveri minden olyan betegséggel, ahol orrot kell fújni. Az oltásellenesség ugyan olyan baromság mint a „laposföld” hit, csak gyilkol.
    Az alapfogalmakkal nem vagy tisztában, de terjeszted az életellenes propagandádat. Ez nem vicces. Öcsédet kövesd meg, sokkal okosabb nálad.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 március 16
    8:13 de.

    Kedves Margitka, először is azzal kezdeném, nehogy már megorrolj rám, mert magam sem tudom, mikor nem hülyéskedek! 😀
    Lukácsi Katalinnak meg lehet hogy, igaza van a H1N1 ellenpropagandával kapcsolatban, viszont abban meg Puzsérnak, hogy Orbán nélkül sem úsztuk volna meg a korona vírust. Egyébbként nem irigylem Puzsér vitapartnereit, mert nagyon erőszakos tud lenni, de mentségére legyen mondva, szerintem legtöbbször neki volt igaza. Csintalanról és Pörzséről meg inkább nem mondok semmit.

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 március 16
    2:32 de.
    OK, lehet hogy, igazad van, akkor viszont visszaállok a legjobb népi gyógymódhoz, a kósher szilvapálinkához:
    lehet hogy, a vírus ellen hatástalan, de félelem ellen a legjobb! 😀

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2020 március 16
    11:19 de.
    Köszönöm! Biztos igazad van, de nem vagyok oltásellenes, csak az influenza ellenire egy kissé gyanakvó! Egyébbként könnyű Neked okos tanácsokkal ellátni egy nagy tudású asszonykával a háttérben! 😀

  • Elemér! „Orbán nélkül sem úsztuk volna meg…” Ezt mindenki tudja: sem itt, sem másutt nem olvastam mást.
    Orbán „vírusa” más természetű, és sokkal veszélyesebb, mivel a „fertőzés” kellemes bódulattal jár, aminek a hatására olyasmiket cselekszel, amire magad se gondoltál volna, mielőtt kivégez. De ezt most hagyjuk.
    Hanem a szatmári kóser! Magam sose voltam barátja a rövidnek, inkább boroztam mindig. Persze van néhány kivétel Chivas Regal wishky, Henessy konyak, ilyesmik. (Ezek ára eleve megment mértéktelen fogyasztásuktól.)
    Vagy 40 éve volt egy autentikus forrásunk, egyenesen a szatmári szilvafák alól. Mmmmm. Ma is érzem azt a kellemes melegséget, ami szétárad benned, és utóízként marad egy lehelletnyi szilvaíz, -illat.(Nem a cefre bűze, mint kevésbé igényes páleszokban.)
    Csalós jószág az istenadta – nem is érzed, hogy egy éjjelbe nyúló beszélgetésen elszopogattál 1-2 decit. Csak csöndesen elalszol. Reggel meg frissen ébredsz – semmi fejfájás, macskajaj.

  • Jichak Perlmutter

    Kedves mindnyájuk!

    Amikor én egy valóban elhangzott, a koronavírus feltételezett korábbi jelentkezéséről szóló tudományos teóriát ismertettem (14/2:14) az a szándék vezérelt, hogy felhívjam a nagyérdemű figyelmét – a TI figyelmeteket –
    a MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY TARTHATATLAN ÁLLAPOTÁRA.

    Tehát nem azon filóztam és nem is arról akartam vitát nyitni, hogy érdemes e, vagy nem oltatni magunkat, avagy sem, hanem hogy a mai egészségügy állapotáért egyedül, és csakis egyedül a cinikus és saját zsebre játszó FID SS kormányzata a FELELŐS. Mely hatalombitorló semmittevő rakás óriási anyagi erők birtokában első pillanattól hagyta magára nemcsak a betegeket és rászorulókat, de magát az egész orvostársadalmat, sőt ennek megfelelően az egész magyarságot. Csak most, a válsághelyzet derekán(!), tehát hónapok elteltével kezd úgy tenni, azt imitálni mintha segíteni akarna… Pedig ki tudja, hogy már mióta garázdálkodik a vírus és még meddig és mennyit fog aratni…

    Orbaaaan „a haza bölcse” mostmár hiába alakítja nap-mintnap az aggódó atyát és szakértő kuruzslót, 😀 bizony kilóg a lóláb…
    – Ezt inkább le kéne vágni.

    Mindenkinek gyógyulást és mielőbbi felépülést: J P

  • Jichak Perlmutter

    ui

    Teszi mindezt szemforgató ártatlan pofával

    ,a HADD HULLJÉK A FÉRGESE, már rég bevált,

    hatalmi privilégium birtokában és jegyében.

  • Jichack! Nem azt akarod mondani, hogy ez a sötét fosszilis ösmaradvány, a Fidss az elmúlt 10 évében mindenre költött, csak az állapolgárok egészségére nem ?!

  • Jichak Perlmutter

    DéGé

    De bizony azt. Nagyon is…

    Méghozzá ezek az úgynevezett >Fiataldemokraták< azt állítják, a Vezér instrukcióinak megfelelően az az elvük, hogy a stadionokban tököt rugdaló profi gladiátorokra, vagy/és a Duna-arénában a vizet hasogató egyetlen gladiátára érdemesebb a közpénzt elkölteni, mint kórházakban agonizáló fölösleges matrónákra és aggastyánokra elherdálni, utóbbiak mögött hiába is áll óriási élet és szakmai tapasztalat. – Ezekkel nem lehet gólt rúgatni… Ugyebár?

    És lám a statisztika igazolja az Fid SS – a NER* – számítását, hisz lám; eredménnyel fogy a nemzet, csökken a létszám. Különös tekintettel az EÜ ellehetetlenítésének gyorsító hatására, a születettek száma nem fedezi az elhalálozottak számát…
    ˙

    .

    *NER=Nemzeti Együttműködés Rendszere=Volksgemeinschaft=[hitleri] Népközösség, melynek jegyében már kezdetben is [1933-tól] programszerűen tartós betegségben és elmbetegségben szenvedőket végeztek ki erre kijelölt intézményi hálózatban… A dolog "pikantériája", hogy a Vezér egyik [névazonos!] unokahúga is bekerült ebbe a "szórásba", amit az elvhű diktátor nem akadályozott meg, bár a renomé megőrzése érdekében minden dokumentációjában titokban kezeltetett…

  • Jichak Perlmutter

    Utóirat:

    Ez a koronavírus kapóra jöhetett a mi drága Führerünknek, amikor a járvánnyal kapcsolatos immár nyilvános polihisztori értekezésében külön is felkérte az említett problémás csoportot, a 65 éven felülieket a nyilvános megjelenés mellőzésére…

  • Besancon
    2020 március 16
    2:32 de.

    Igen, a szervezet immunrendszererének erősítésére van szükség!

    Ezt az erősítést nem tudom miért, de a közvélemény úgy képzeli, mintha izmot erősítenénk!

    Pedig csak annyiról van szó, hogy amikor az immunrendszer akcióba lép, akkor a védekező sejtek termeléséhez megfelelő környezet kialakulását segítsük.
    Az ezekben a növényekben levő komponensek segítik a humorális rendszert.

    Minden gyógyszer ugyanezt teszi, csak a gyógyszerek esetében a laboratóriumok már specifikálták a hatóanyagokat, és nagyobb részt szintetikusan állítják elő azokat.

    Csak hogy a legegyszerűbb valamit hozzam példának, a C-vitamint Szentgyörgyi mint tudjuk a paprikából izolálta, de érdekes is lenne ha ma azért termelnénk paprikát millió tonna számra, hogy ebből C-vitamint vonjunk ki ezer-tonna számra.
    Vagy a Cavinton, ami a kis-meténg kivonata. Az egész magyar országot be kellene vele vetni, ha ma közvetlenül ebből a virágból csinálná a Richter.

    Szóval az immunrendszer erősítése működik, egyik napról a másikra!
    éspedig nem attól, hogy az edzőteremben a futópadon lohol. Attól lehet valakinek formás segge, de mellette szar immunitása.

  • Ne haragudj kedves Jichak,de erre MOST nincs szükségünk. Sokan tudjuk, mire vezet a korlátoltság, a pökhendi bezárkózás.
    A kerületünk szakrendelőjében a megjelenteket egy külön sátorban kikérdezik, hőmérőzik, egy másik sátorban elkülönítik a gyanús eseteket. Tesztről egyelőre nincs hír: állítólag nem lehet kapni.

  • Drizari Nem mondtál butaságot. Lélegeztetni nem csak géppel lehet, párezer forintos lélegeztető ballonnal oldottuk meg a mentőben gép hiányában. Ezt nagyon sokáig lehet csinálni, amíg a kéz bírja.
    Fejlett CT nélküli kórházakból így vittük a betegeket CT-re.
    Kitünő ötlet az otthoni karantén ha mód van rá,
    itt alkalmazzák is.
    A kórházbaszállítást biztos kibírná a beteg, csak minek, ott sincs lélegeztető gép. A kormány tagjai pedig nem fogják pumpálni társadalmi munkában, arra garancia van.

  • Drizari. Hozzátenném, hogy kórházi felhasználásra már nem alkalmas mert erre a betegségre, a pozitív „végnyomású” lélegeztetés kell, és ezt csak gép csinálhatja.
    A szállítást viszont kibírja a beteg szerencsére.

  • Orsós Elemér. Nem igazán értelek, sosem tagadtam a forrásomat, sőt! Ezért már küldtek el itt a francba nem éppen kedvesen.
    Mert ha megírom a forrásomat az a baj, ha nem akkor az. Ez van.
    Ha viszont nem vagy oltásellenes akkor fogalmazhatnál pontosabban, mert éppen az oltásellenességet propagáltad. Sajnos.

  • Nagyon egyetértek Jichak hozzászólásaival.
    A magyar egészségügy valóban szörnyű állapotba került.
    (Igaz, sosem volt túl jó állapotban.)
    Hogy is szól a mondás? „Ha jó magyar orvossal akarsz találkozni akkor Londonba vagy Berlinbe kell menni”.
    Az oktatás leépítésével együtt persze, amiben jelentős szerepet vállaltak az utóbbi évek „nagyszerű” emberminiszterei, (Balog páter, Czunyiné :), vagy a tízparancsolatot betartató Kásler doktor. Nem elfelejtve a múlhatatlan érdemeket szerzett Hoffmann Rózsa elvtársnőről (aki szinte be akarta tiltatni az angol nyelv oktatását).
    A NER egyre jobban teljesít a nyugdíjkérdés megoldásában valamint az összeszerelő üzemi szakmunkásképzés területén.
    Hajrá magyarok!

  • Mindeközben:
    Pártunk és kormányunk erős bástyaként áll a keresztényszabadság vártáján: Nem elég az ötmilliárdos Trianon-árok, még egy Trianon-emlékművet állít fel a kormány.
    “a magyarság azonban száz év és két diktatúra alatt is megőrizte vezető szerepét a Kárpát-medencében.” – Semmi kétségünk nem is lehet erről, amit az alábbi idézet is alátámaszt:
    „Magyarországon elsőként izolálták a koronavírust – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos gratulált a tudósoknak, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a vakcinafejlesztésre, a vírus jobb megismerésére. A vírus elleni szer kifejlesztése akár egy-két évig is eltarthat, ”
    https://24.hu/belfold/2020/03/17/koronavirus-operativ-torzs-2/

  • Ez a mostani helyzet meg fogja mutatni, hogy létezik-e még szolidaritás az emberek között (persze nem csak Mo-on).
    Tudunk-e segíteni a szükségben levőknek, főleg az időseknek. A munkanélküliekről és a hajléktalanokról nem is beszélve!
    És még csak az elején tartunk…

    „Jordán Ferenc hálózatkutató biológus szerint fájdalmas időszak jön, de muszáj tanulnunk belőle, mert ha nem, ennél is durvább vírusok jönnek.”
    https://hvg.hu/elet/20200317_Vissza_fogjuk_meg_sirni_a_kozepkori_pestisjarvanyokat

  • Gabriel
    2020 március 17
    8:17 de.

    maradok a vitamin bombánál, és máris kész a fekete retek jobb, mint a C vitamin tabletta… és a gyomrot vesét meg a pisirendszert kimossa látnod kellene amikor alpakka vagy ezüst étkészlettel használod és benne hagyod kis sóval…és a rostok ananász, alma, jégcsapretek, és igazi érett paradicsom harapva

    pagát uhu

    általában a retkek nagyon jó tisztítószerek (konyhában a gonosz csetrest szódabikarbonátba citromcseppek és rajta hagyni ott ahol bánt és másnap? vadi új… bármi műanyag acél vas, aluminium….

  • SzandiMandi. A gond az, hogy kínai,olasz, stb tudósok IS izoláltak koronavírust már sokkal korábban. Úgy tudom,most az a kérdés, hogy a különböző területeken azonosak-e ezek a kártevők, vagy vannak változataik, mutánsaik, mert ettől is függ milyen szer használ ellenük.
    Egészen szánalmas, amikor ezeket a „magyar az első, meg vezető” cuclikat vetik be vész idején tesztek, meg fertőtlenítők helyett.
    Naná, hogy van erről egy régi vicc. Hatalmas viharban ül a magyar, az amerikai meg a német a parton. Át kellene kelni a háborgó vizen, de hogyan? Már több hajó is vesztét lelte, csak egy ócska ladik maradt a parton. Az amcsi azt mondja: nincs mit tenni, meg kell várni, amíg csitul a vihar. A német méregeti a ladikot: ha ezt itt megerősítenénk egy szálfával, itt meg kibővítenénk, nem lehetetlen – és elmegy alkalmas fát keresni. A magyar az első, a népek eleje! – kiált a magyar, és vízre löki a rozoga alkotmányt. Ötven méterre se jut, amikor elnyeli a hullámsír.

  • 1., „The Guardian” mai jelentese, hogy a Kinai kozegeszsegi szervek alaklmazva egy Japan keszitmenyu „anti-flu” orvossag sikeresnek mutatkozik a corona-virus ellen.

    Mas;
    2.,Olaszorszag „socialis-medicine” modszere teljes sikertelenseget mutatja.

    3., Hasonloan Swajc, ahol a szocialis-nedicine modszeruk itelve a vilagaon a leg-jobban mukodonek, hivatalosan bejelentetek a hatosagok hogy az 10-mapnal tobbe nem lessz mukodtetheto.

    Az matol 9 nap lenne. Remelve tevedtek !!!

  • Rodeo 11

    Fekete retek helyett ajánlott a lábmosás…

  • SzandiMandi 1:14

    Frisebb hír szerint a nőszemély megváltoztatja a nevét
    Münchausen Cecil-re…