Vezetésről, nem csak vezetőknek

2020 március 17 2:24 du.6 hozzászólás

 

Az idősebb generáció tagjai közül bizonyára sokan emlékeznek még a mondásra, mely szerint; akinek az isten hivatalt adott, annak észt is ad hozzá. Az is valószínű, hogy ugyanolyan sokan – ha nem többen – vannak, akik a saját bőrükön tapasztalták, hogy ez bizony nincs mindig így, Sőt, többnyire nincs így! Miközben igaz ennek az ellenkezője is: vannak jó, olykor kiváló vezetők. Ami pedig még ennél is fontosabb; a vezetés tanulható!

A közelmúltban jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában két szerző, dr. Ali Qassim Jawad és prof. Andrew Kakabadse munkája, „A vezetési intelligencia”. A könyvnek alcíme is van, ami a főcímnél is beszédesebb: A kiváló vezető 5Q-ja. A figyelem felkeltésére ez nagyon megfelel, mert az „intelligencia” és a „Q” együtt emlegetése az IQ képzetét sokakban felkelti – még ha nem is tudják pontosan, mi az – de hogy valami hasonlóból mindjárt öt legyen? Ennyi elegendő hozzá, hogy a téma iránt érdeklődők hajlandóak legyenek kézbe venni ezt a könyvet. Nem is járnak vele rosszul, mert valóban alaposan, részletekbe menően tárgyalja a legfontosabb vezetői tulajdonságokat, szerepüket egy munkahelyen, fejlesztésük lehetőségeit és az alkalmazásukkal járó buktatókat. A magyar kiadót dicséri, hogy a 2019-ben Londonban és New Yorkban megjelent eredeti után ilyen gyorsan mi is forgathatjuk ezt a kötetet. Sajnos a gyorsaság néhol a pontosság rovására ment, maradt benne pár hiba, de ez ne vegye el senkinek a kedvét az olvasástól! Az apróbb elgépeléseken túl, a leginkább zavaró a végén, a megtanultak hasznosulását segítő ellenőrző listában van. Az instrukció szerint összesen 14 csoportban, egytől ötig kellene rangsorolni állításokat, miközben a választható tételek mellett nem számok, hanem a-tól e-ig betűjelzések vannak és az eredményt kiadó, összesített táblázat is keveri a számokat a betűkkel. A lapszámozás is furcsa, több helyen megszakad. A 21. oldal után például két – szöveget is tartalmazó – számozatlan oldal következik, majd a számozás a 22-vel folytatódik, egészen az 51-ig, ahol két számozatlan után jön az 52., majd ugyanez még további két helyen megismétlődik. Vannak tehát olyan oldalak a könyvben, melyekre – ha egyszer szükséges lenne – nem lehet hivatkozni.

Ám ezek csak formaságok, a tartalom erényei lényegesen nagyobbak! A szerzők – dr. Ali Qassim Jawad és prof. Andrew Kakabadse – a kutatásaik során megállapították, hogy a magas szinten teljesítő vezetők egyidejűleg öt, kulcsfontosságú intelligenciát alkalmaznak, melyeket 5Q-nak neveztek el. Ezek: a kognitív intelligencia (IQ); az érzelmi intelligencia (EQ); a politikai intelligencia (PQ); a rezilienciahányados (RQ); és a morális intelligencia (MQ). A bevezetőben pontosan tisztázzák mind az öt mibenlétét, majd pedig mindegyikkel külön fejezet foglalkozik. Az elsőnél rávilágítanak az IQ és a stratégia összefüggésére, megállapítva: bármilyen szervezet túlélése, növekedése és felvirágzása azon áll vagy bukik, hogy milyen minőségű stratégiát követ. Az IQ meghatározza, milyen hatékonyan gondolkodnak a vezetők. Az IQ az 5Q egyetlen olyan alkotóeleme, amely mindig jelen van, függetlenül attól, hogy az illető milyen vezetői szinten áll.

Az érzelmi, emocionális hányados, az EQ, a saját és mások érzelmeinek kezelési képessége. A kutatások bizonyítják, hogy a magas EQ-jú emberek mentálisan egészségesebbek, jobban teljesítenek a munkahelyükön és kifinomultabb vezetési készséget mutatnak. Az olvasó megtalálja itt, milyen EQ tulajdonságokra van szüksége a vezetőnek, miként jut el az őt körülvevő emberek megértéséhez, hogy azok érzelmileg miként viselkednek, mi vált ki pozitív vagy negatív reakciót belőlük? Fontos az emberek és környezetük megismerésének sorrendje, a viselkedésükre ugyanis a környezeti összefüggések magyarázatul szolgálhatnak. Ezekből induljunk ki, miközben számunkra – végső soron – a leglényegesebb elem mégis csak az ember! Az alkalmazottak körében a munkahely iránti pozitív elköteleződés létrehozása időt és gondoskodást igényel, mindegyiküket megilleti a meghallgatás, a minőséget erősítő hozzászólás és a mások általi tisztelet joga! Sok vezető mondja: az üzlet nem arról szól, hogy kedvesek legyünk az emberekhez, nekem eredményeket kell produkálnom. De a költségekre irányuló rövid távú és túlbuzgó figyelem a cég eredményessége ellen dolgozik.

A politika elnevezést naponta használjuk, megfeledkezve arról, hogy a szó a görög polisz – város vagy a politeia – polgárjog kifejezésekből származik, végső soron a közösséget érintő tevékenységek irányítását jelenti és ebben az értelemben kétségtelenül helye van a vállalatvezetésben is. A könyvben meglepő meghatározást kapunk a politikáról. A szerzők kimondják: „A politika arról szól, hogy addig tárgyaljunk a lehetetlenről, míg lehetségessé válik!” Valójában egyeztetési folyamat, ahol fel kell használni az EQ fogékonyságot, empátiát segítő készségeit, hiszen eltérések olyan kezeléséről van szó, amikor csak kevesen hajlandók az álláspontjukat megváltoztatni. A családi vállalkozásokra nézve is fontos felismeréssel lesz gazdagabb az olvasó, ha elfogadja: a családtagok között is politikai interakciók zajlanak, amelyeket ha nem jól kezelnek, akkor azok károsíthatják az üzletet és tönkre tehetik a családot is. A PQ tehát a vezető képessége arra, hogy a különböző érdekelt felek között megtalálja az előre vezető utat, a leginkább érintett szereplők folyamatos bevonása mellett. Ennél a fejezetnél derül ki a könyv egy másik erénye, erősen napjainkra koncentrál. Sokak számára hasznosítható példát hoz Donald Trump sikeres amerikai elnökválasztási kampánya elemzésével.

Valószínűleg az 5Q közül a negyedik lesz az, ami a legkevésbé ismerős. A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta – azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék. Lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát, testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után. Annak a képessége, ahogyan feldolgozunk és megélünk egy kifejezetten kimerítő tapasztalatot és miként küzdjük át magunkat rajta. Képesség a csapások és képesség a kudarc túlélésére. Az RQ, a reziliencia hányados tükrözi a vezető azon képességét, hogy folyamatos nyomás és ellenállás alatt fenntartsa a magas teljesítményt. Ez kevéssé ismert terület, de sokan valószínűleg itt, a 105. oldal környékén kapják majd a magánéletben is legjobban felhasználható tanácsokat. Érdemes ezért a könyvet lassan olvasni, időt hagyva az átgondolásra. Segít benne, hogy az egyes fejezetek végén kérdések állnak, melyeket az olvasó önmagának válaszolhat meg.

Nem véletlen, hogy az utolsó fejezet a morális tényezőt tárgyalja. Az MQ a vezető azon képessége, hogy tisztában van saját értékrendjével, ebből merít ahhoz, hogy kijelölje az egyének, a csapatok és a szervezet morális határait. A morális intelligencia azt jelenti, hogy valaki képes integritással, felelősségteljesen, megbocsátással és együttérzéssel vezetni. Az integritás bizalmat szül; a felelősség inspirál; a megbocsátás elősegíti az innovációt és az együttérzés növeli a szervezeti hűséget. Az alkalmazottak figyelik a vezetőiket és tanulnak tőlük. Ha rossz példát mutatnak, számíthatnak rá, hogy a követők utánozzák az ilyen magatartást. Az MQ sok szempontból ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint az IQ. Erkölcseinkben, etikánkban az élet lényegét ragadjuk meg – szögezik le a szerzők. A könyv annak áttekintésével zárul, hogy az 5Q miként működik a különböző munkaterületeken, míg végül a 158. oldalon kimondja: „A vezetés valószínűleg a legnehezebb munka a világon.”

6 hozzászólás

 • Hát ez sajnos nagyon idevaló (bocs András 🙁 )

  Ez ma így lement a közszolgálati tévén
  – Hont András fészéről:
  https://www.facebook.com/watch/?v=224885261969667

 • Vezetesi kepesseg, nem az egyen inteligenciajan fugg.

  Hanem kepessegen, de az fokent a demokratikus eletmodok alapjan. Nem a kleptokraciakban es oligarkiakban.

  1. Bizonyitani, ill. megnyerni a valasztokat otleteivel a kozosseg elott allo problemak megoldasan.

  2., Megnyerni a valsztokat hogy megbizhato, nem csak iger, s aztan mast kovet. De egyben megnyerni a valsztokat hogy kepes es hajlando mas-utat kovetni amint a korulmenyek valtoznak.

  3., Megnnyero egyeniseget es viselkedest muatatni. Remlve nem talalva csontvazakat szehrenyeikben:))

  4.,Megvalsztasi sikereire a szervezkedese, anyagi es eggyuttmukodesi szeleskoru-tamogatast serkenteni es nyerni.

  Az oligarhiakban mind az jelentektelen. Csupan kepesnek kell lennie az elenlevok hajlandosagait lekenyerezni azok husegeire. Lasd pl. Putin, Erdogan esteit. De magyarorszag sem kivetel. Barhol ahol a szavazok csupan partokat vaalszthatnak.

  Sajnos politikai irtalan kovetelmenye egy jogi diploma, de rendszerint soha sem dolgozik egy arva napot sem mint ugyved.
  Csupan a remenyeik igazi “pioca”-nak lenni.
  Es hajlandonak lenni barmire, sikereiket elerni.

  De vannak kivetelek am. Pl. Donald J.Trump.
  A New York Military Academia vegzette es kerskedelmi foiskolat vegzett.

  SOHA NEM VOLT POLITIKUS, sem koztarsagi.
  Csupan egoja nagyobb mint onmaga.

  Egyeni viselkedese gyatra. Megnyero beszedei gyatrak.
  Szobeli kifejezeseiben arogans.

  Egyeni problemaja abbol ered, hogy az eletben soha senki NEM volt kepes NEM-et mondani neki.
  Egesz eleteben csak “fired” barkit, mindenkit.

  De tagadhataln, hogy gazdasagi alapelveiben hibatlan.
  Csupan vegrehajtasai sikertelenek. Mert nem kepes sem hajlando eggyuttmikodesekre.
  Ellenzeket nem ismer el. Nem hajlando alkudozni sikereit elerni.

  Ki volt egy kivallo kozossegi vezeto ????

  Nem hinnem, hogy barki talalna hasonlatot Mozes-esetere.
  Se koronaja, sem tronja, sem hadserege, sem rendorsege, mindent a kozosegre hagyva sikereskedet.

  Persze a Torah, mert onmaga veste, irta, barmi begolyasok alapjan is, de a kozsseg eletenek minden leg-aprobb ugyeeire is kiterjed.

  Taesadalmi, gazdasagi,agrar, tulajdonozas ami a Jubeli-ev alapjan biztosit anyagi igazsagossagot.
  Mindenki let-lehetoseget biztositja, de mindekinek a szorgalmat kell gyakorolni.
  Az elhagytatottakat, arvakat, ozvegyeket gondjat viseli.
  Meg a nemi-elet-re is ertelmesen sikeres.

  Modern idok tarsdalmi igazsagossagai a Magna Cartaval kedodott. Korlatozva az uralkodo hatalmat.

  Sajnos, hogy ma a technikailag elorehaladott tarsdalmak nem hajlandok kovetni ami mindeg sikeres volt.

  Ma meg a “vezetoknek” vizsgat sem kell tenni.
  Hazudhatnak amit csak ohajtanak.

  Lasd a mai US elnoki versenyzest.
  De legalabb van verseny es a kozossegnek lehetosege donteni szabadon, meg ha tevesen is. Hiszen senki mas nem issza a levet hibaiknak.
  De azon is szabadon valtoztathatnak.

  Tehat mi lehetne mind az IQ-kal ?????

 • Kedves Révay András !
  Az Ön írásai messze kiemelkedő nívót jelentenek itt a KMH felületen. Hálás vagyok a témáért, s köszönöm, hogy pontosan megadta a könyv beszerezhetőségének módját. Megveszem férjemnek… (ráfér…)
  Édesapámék akkoriban a vezetésről, csak blöfföket tanultak, hallottak.
  Még emlékszem egy tőle hallott “szellemességről”, amit néha viccesen elsütött: ” A jó vezető olyan mint az ördög. Mindenki tudja, hogy van, de ,még senki sem látta…! Üdv’,-d-

 • Bendeguz79
  2020 március 17
  9:37 du.

  grizi már megint?

  győztél

  és igazad is van, most a DNC megkapja Joe Biden-t ha akarja ha nem, annak van még csak mindene amiről te beszélsz csak lila

  pagát uhu

 • Kenytelen vagyok megeggyezni Ms.Dora Bernstein-al.

  Mr.Revay ertelmesebben es minden mas-egyeni gyuloletkeltesek nelkulliek cikkei.

  Nagyon jol emlekszem az “Edespamek koraiban” levo esetekre.

  Persze annak idejen “vezetes”-re ertett megjegyzes csupan a hoherokra ertelemzheto volt.

  Sajnos oligarchiakban a “vezetes” maig is csupan a hatalmat elvezok nem korlatozott lehetosegeikre ertve.
  A “vezetes” inkabb ferle-vezetes technikajan es sikerein letezik.

 • Hexadodekaéder

  Bendegúz79
  9:37

  . 🙂 !