Gondolatok a sivatagról (Videó)

2020 március 23 9:39 de.46 hozzászólás

Christopher Adam vagyok, a Kanadai Magyar Hirlap főszerkesztője, Ottawából, Kanada fővárosából. A napokban a nagyböjt egyik központi témáját, a sivatagot, jártam be gondolatban. A nagyböjt gondolatvilágában a sivatag az önfeladásról, a nélkülözésről és a önreflexióról szól. Manapság mindannyian, akár itt, akár Magyarországon vagy a másutt a világban egészen közelről ismerkedünk meg ezekkel a témákkal.

Néhány hónappal ezelőtt, reggel nyolckor az irodámban dolgoztam, éppen egy pályázati kérvényen, illetve egy irott beszámolón. Talán többen is tudják, hogy hétköznap és sokszor hétvégén is egy helyi templomnak és karitativ szervezetnek vagyok az igazgatója. Nem örültem túlságosan, amikor a munkaközben azzal telefonált a recepciós, hogy ott áll valaki a bejáratban börönddel, illetve azzal a szándékkal, hogy majd a plébánián tölti el a napot. A papírmunka toronyban állt aznap. Kissé zavartan és talán frusztrálva mentem le a bejárathoz, ahol egy idős, biztosan nyolcvanöt feletti hölgy állt, egy nagy börönd mellett, mosolyogva. Elmesélte, hogy Montreálból érkezett, egy katolikus kongregáció tagja és rendje azért küldte őt Ottawába, hogy majd itt egy új közösséget alakitson a társulatnak. Élete során sokszor imádkozott Szent Józsefhez, ezért természetes volt, hogy a Szent József templomot keresi fel a fővárosban. Mondta még, hogy estére van szállása egy másik helyi plébánián, de napközben nincs hova mennie, viszont szivesen készitene ő is szendvicseket a menhelyünkön és önkéntesmunkája után talán majd ő is kaphatna itt nálunk ebédet.

Néhány percen belül, Clairette nővér két nagy darab férfi között készitette boldogan a szendvicseket — a férfiak nemrég szabadultak a börtönből és kötelező közösségi szolgálatot végeztek nálunk. Közben felhívtuk Clairette nővér montreáli kongregációját, ahol nagy megnyugvással fogadták a hirt, hogy biztonságban van, hogy egyáltalán megvan, és máris is küldtek egy kocsit érte, hogy hazavigyék. Mindez után két héttel, érkezett egy levél a postán, a borítékban pedig egy húsz dolláros. Clairette nővér hálásan köszönte az ebédet és ezzel az összeg kívánta ezt visszafizezni, illetve missziónkat támogatni.

Clairette nővér egy egészen különös, mondhatni hagyományosan katolikus szemszögből közelíti meg a munka, a jótékonyság és a menhely fogalmait. Felmerül bennem azonban a kérdés, hogy miközben alapvetően befogadónak látjuk önmagunkat és társadalmunkat, hány olyan Clairette nővér van, aki egy ilyen helyzetben inkább csak sivatagban találja magát? Még ezekben a rendkivüli napokban is van lehetőség arra, helyi szinten, egészen szerény gesztusokkal, hogy másokat és saját magunkat is segítsük a hosszú és kopárnak tűnő úton.

Juharfa erdő Ottawában 2020. március 22-én — csendes, üres és kicsit olyan mint egy jeges sivatag. A fotót a házamtól mindössze néhány perc sétára lévő Richelieu Park-ban készítettem. (Fotó: Christopher Adam).

46 hozzászólás

  • Göllner András

    Elgondolkoztató jegyzet – további jó gondolatbéli utazásokat kívánok szerkesztő úrnak 🙂 és kérem, ne feledkezzék meg tájékoztatni bennünket további élményeiről. Jó magam most tértem vissza Montrealba egy két hónapos Fehér Ház melletti kirándulásból- miniszterelnökünk kérésére kellett megszakítanom a mesterségesen szőkített bombázóval a kapcsolatomat. Ezért, kb egy hete, egyik fiammal karanténba zárva, csíráztatjuk szerteszét ágazó gondolatainkat. Tegnap éjfél után pl Montenegrót, a kis fekete macskámat sétáltattam Szent György hegyen (Hegymagas felett) mert nagyon nyugtalan volt a lelke.

  • Kedves Chris! Ez a „sivatag” az, ami miatt a jótékonyság – bár hasznos, elismerést érdemlő -, de kevés. Szolidaritás kell.
    Szép hely – a vödrökben a juharszirupot gyűjtik??? Akár Zalában, a fenyőfák törzsén a gyantát valamikor.

  • Christopher Adam

    Kedves talalam, igen! A juharszipot gyűjtik a vödrökben, amit aztán feldolgoznak és hógolyókra öntenek, amit pedig sokan (főleg gyerekek) fogyasztanak a tavasz első napjaiban.

  • Azt hiszem most rengeteg Clairette nővér dolgozik névtelenül és hősiesen.

  • Talan valaki kivancsi lenne hogy Clairette nover sikereskedd-e alakitani azt a Montreali szervezetet ami calbol kongrigaciaja kuldte ot oda?
    Erthetoen a cikkbol az nem tortent,inkabb kuldtek valakit kocsival Montralbol hazavinni a kedves novert. Tehat orom kivenni, hogy nem egy menedeket kereso holgy volt a nover. S onkentes sandwich keszitesi kepesseget szivesen vette a Szent Jozsef egyhazkozosseg.

    Magyarorszagiaknak;

    A fak idovel a tavasz kezdete es megfigyelhetosege elott joval a taljbol felszivjak es szervezeteik a fak minden agaiban folyatjak az eletet-letuk folyadekat. Az eszak-amerikai juhar-fa (Maple-fa) azon folyadekat mar a XVI. szazadban Francia telepesek eszleltek annak rendkivulli izet. Manapsag az erdokben meglekelve es csovezettekel osszekotve a fozohazakba pumpalva keszitik a Maple syrup-ot.

    Nagyon nepszeru edesito es izesito. Tortak, sutemenyek, mindenfele eses-termekek, sot palacsintan is nagyon nepszeru szirup. Maine orszag evi ado-jovedelem kozel 200 millio dollar abbol. Evente 4-5 millio gallon keszitve es arusitva.

  • talalom Te is ehetnél több juharszirupot. Egészséges és finom, Kanada igazi kincse.

  • Koszonet a felfrissito es a lelkileg fellendito cikkert.

    Vegre valami olvashato, elterve a corona-virus rem-hiretol es a politikai ocsarkodasoktol.

  • Christopher Adam!

    Az Isten áldása legyen rajtad továbbra is mert jó ember vagy.

    ps: Miért távoztál el Magyarországról?

  • Életem során azon már én is sokat elgondolkodtam, hogy az oly mélyen hívő Clariette nővérek látták el valamikor kórházi szolgálatokat, mint a mai bérmunkás, úgymond „””nővérek””” valódi elődei. Gyerekkoromban a Rókus kórházban, még nővérek szolgálták az Urat, amikor nagyanyámat operálták…

    Nem volt az egy butaság sőt. Ha valaki tényleg tanúbizonyságot akar tenni a maga igaz keresztényi elhivatottságáról, annak ilyen szolgálatot kell végeznie, legyen nő, avagy férfi.
    Ez lenne a valódi jótékonyság, míg a pénzen megváltott, az nem az. Sőt, rosszul mondom, ez nem is jótékonyság, hanem igaz jóság, amely hivatásból fakadna.

    Most, hogy az Egyház – Magyarországon – visszaköltözött a köztudottan évezredes és hatalmas vagyonába, valahogyan újból szokásba kéne hozni a hivatástudatból vállalt egészségügyi jószolgálatot ugyanúgy, mint ahogy a tanító-rendek is újra kezdhették. Gondolom igazán rengeteget segíthetnének a még mindig világi kézben senyvedő magyar egészségügyön, azon belül is a nővér hiányon.

    Biztos vagyok benne, hogy névadója Assisi Szent Ferenc szellemében, maga Ferenc pápa is jó-szívvel fogadná a magyar katolicizmusnak az ilyen, egyszer végre haladó törekvését – ha végre már felé is fordulna ez a – tisztelet a kivételnek – álszent gyülekezet, vagy méginkább nemzeti szekció.

  • Voronyezs

    „Most, hogy az Egyház (melyik egyház?!) – Magyarországon – visszaköltözött a köztudottan évezredes és hatalmas vagyonába…(!)”
    Ez konkréten nem igaz. Csupán visszakaptak egyes ingatlanokat (iskolákat, rendházakat, kórházakat) amelyekkel a „közjó” szolgálatában tevékenykednek kiválóan. (Ld a piarista oktató rend, stb).

    A fentiekkel való ellenérzés néhányakban abból fakad (szerintem), hogy a keresztény egyházak az „ördögtől való”, stb) orbáni nemzeti politizálás mellett kiállnak – – nem haszon elvűségből és nem megalkuvásból.

  • Göllner András

    @ Voronyezs

    Sajnos, a nagy baj a keresztények egyházával (nam csak azzal) az, hogy a Krisztusi jó szolgálatukon kívül képtelenek saját pénzükön, szerényen élni, már Krisztus halála után 300 évvel beálltak a Római birodalom szolgálatába, évszázadokon át, kéz a kézben vagyonosodtak a királyságokkal, hülyítették a népeket, a közrablás eszközeivé váltak, meséikkel, hihetetlenül komplex, napi szinten ismételgetett, bűntudatot gerjesztő rituáléikkal, szertartásaikkal álcázták, álcázzák ma is mind ezt.

    Ha Krisztus valóban ott ülne odafenn, az apja jobbján, annak egyszülött fiaként, alaposan közénk kallene csapnia, hogy hagyjunk már fel ezzel a gyalázattal, szentségeléssel. Természetesen, Clariette nővért és mindazokat átölelve akik önzetlenül és szeretettel szolgálják elesett, gyenge, kiszolgáltatott, átvert, szerencsétlen felebarátaikat, kicsiket és nagyokat egyaránt, ha azok az igazságosság, a felebarátaik iránti igaz szeretettel, alázattal az orcájukon végzik dolgaikat. Nem az Úrat kell szolgálnunk odafenn. Neki mindene meg van. Nekünk egymást,megtévesztett, elesett embertársainkat kellene szolgálnunk. Ide lenn van a hiány. nem odafenn.

  • Hey VORONYEZS;

    Az a „nover”, „sister”, magyarul=APACA !!!

    Ment a Sent Jozsef egyhazhoz ,nem menedket kerni, hanem gyakorlatukat kovetni, hogy amodon szervezze kozossegeik munkaijat. Tisztan irta azt Cris.
    Nem egy tanyer levesert keregeto idos holgy volt.

    De mielott „alszent”-kednel tegy onmagad legalbb egy par lepest a „sivatgba” onmagad is.

    Meg ha masok, sok mindenki is „alszent” lenne, be sure hogy te nem vagy az !!!!

    MASIK.
    A vilag-mediban megy nagyban a Reuter-report, hogy a Pesti magyarok onfelaldozoan es boldogan segitenek mindeki masokat a jarvany alatt. Ingyen Pizza-kkal, lakasaikkal, hotelaikkal akinek az szukseges.

    Ugyanakkor a KHM megjegyzesei tele egymast-szido, atkozo , ocsarkodasokkal.

  • Gollner, miota lettel Baptista preacher ????

  • Ferenct „Térdre csuhások.” Milyen nagyot változik a világ, ugye?
    „nem haszon elvűségből és nem megalkuvásból.”
    Ha Te mondod.
    Gondolom ez mit sem változna, ha visszavenné a pénzt, vagyont és kisöprüzné a hatalomból öket. Te elhiszed amit írsz?

  • דוד הוא נביא

    Chris, nem felsz, hogy radszakad a mennyezet egyszer? Komcsi szarkevero dolgozik egy katolikus intezmenyben, mint igazgato? Azt mar megszoktuk, hogy a komcsik beferkoznek mindenhova es mindenhol aknamunkat fejtenek ki, mint peldaul a kanadai konzervativ partban is, de ez azert mar tulzas.

    Tudom, hogy mint ateista teged igazabol nem erdekel semmi csak a penz, es mint olyan nem felsz az Isten buntetesetol sem, de hidd el nekem, hogy erre nagyon ra fogsz baszni.

  • Kenny

    1) Eleve rossz indulatúnak tűnsz, komoly ember ennél objekítvebb, de ez legyen a te problémád.
    2) Elhiszem amit írtam: A magyarországi klf. egyházak (nem csak a keresztények!) kórházakat, iskolákat kaptak vissza és nem a korábbi nagybirtokaikat!
    3) Ezekben az intézményekben kitűnő munkát végeznek.
    4) Nézz utána amit írtam és utána mond: Bocs.

    Igazad van: Nagyot változott a világ. Nem csak Orbán világa, de a tiéd is az enyém is és mindenkié. Ezzel egy dolgot lehet tenni: Tudomással venni.

  • Ferenct A reális gondolkodás, rossz tapasztalat nem rosszindulat, de ha neked úgy tetszik, legyen. Beteszem a listába a többi közé. Temérdek pénzt kapnak, cserébe teljes mellszélességgel prédikálnak Orbán mellett. Mikor gyalázzák a Pápát, szemérmesen elfordulnak. Mikor a védteleneket bántják és lehetetlenné teszik Őket, akkor is hallgatnak. Az egyházadót bezzeg tudják követelni nyolcvanéves nyugdíjastól. Keresztelőn zsidózni? Az is Krisztusi? Krisztus tanítása szóba sem jön. Még a nyiltan nácit sem teszik félre, hagyták bomolni.
    Teszik a dolgukat? Hol? Igen, tartozol egy bocsánatkéréssel.
    Azt a néhány kivételt nem számolhatod, mert nagyon kevés,
    és hamar elhallgattatják Öket.
    A farkas bárányá változása pedig a mese kategória. Hat év fölött nem hiszünk benne.
    Nem emlékszem a képmutató KDNP elleni egyházi lázadásra. Te igen? Vagy nem is tartod Őket képmutatónak? Akkor semmit sem tudsz róluk.

  • Chris. Egyre izgalmasabb a KMH. Már nem csak arkangyalunk, prófétánk is van?

  • Húha, ez igen Dávid Próféta!

    Feltételezem, hogy azt sem tudod mi az, hogy kommunista és nem is ismered Christophert, mert ha bármelyiben tévednék, akkor viszont Te ökörségeket beszéltél itt, igen ótvar hangnemben.

    Ja és, hogyan fog „rábaszni” Chris? Azért azt még mondd már el, legyen tököd hozzá.

  • Mivel ez eegyhazi es vallasi vitava valt, talan megjegyezheto lehetne itten, hogy Lengyelorszag a Mayflower 400-ik eves megemlekezesere egy hasonlo megismetlo esemenyt sponzoral.

    Yeah, a Pylgrimek akkor nem atkozodtak, hanem nekivagytak es cselekedtek hituket probara tenni.

    Sokat valtozott a vilag azota, de erkolcsileg mondhato hogy visszafele a Babyloni modokra.

  • Kenny:

    Előző, lezárult topic-hoz, a rasszizmus kérdéséhez:

    Valóban nem vok rasszista,
    fenntartások nélkül megiszom mindet,
    nemre fajra való tekintet nélkül 😀 😀

  • דוד הוא נביא
    2020 március 25
    12:24 de.

    Hát ez a náci meg kijajóbánat,
    ezekkel az ákombákom kínai betűivel?

  • Chris:

    Piszok jó a fotó !
    Fiatalabb koromban, mikor még volt bennem kalandvágy,
    mindig ilyen helyeken vertem fel a kemping-sátramat !

  • דוד הוא נביא

    sorminta (vagy a …m tuggya mi?)
    ma korábban követtél el itt nyilvános sértegetést és igaztalan vádakat, szídd vissza azaz kérjél bocsánatot nemcsak atóól akit név szerint hanem tőlem is

    nem te vagy -te rohadt- akit Chris már egyszer fel kellett hogy jelentsen a rendőrségen

    tűnj el amíg az RCMP ki nem vág innen

    pagát uhu

  • Bendeguz79
    2020 március 24
    12:11 du.

    grizi meglehetősen undorító ahogy „kommentelsz, kiválogatod mire mondasz bármi seggséget és mit hagysz ki mert a válaszod nyilvánvalóvá tenné tudatlanságodat és rosszindulatodat

    zöld makk ulti recontra rebetli

  • Körülnéztem US-ben az EarthCam segítségével, több államában és városaikban. Elképesztő! Kiürült utcák, alig gépkocsiforgalom, gyalogosok elvétve és szólóban! A járvány padlóra küldte az amcsikat.

  • És érdekes, Izraelben nem bírnak magukkal a siratófalnál, mintha nem is lenne világjárvány! Ottani idő szerint 18:40-kor láttam mindezt.

  • HunCanada
    2020 március 25
    9:15 de.

    Na ja
    nem akartam nagyon belemenni
    ennek a görénynek a szemétkedésébe,
    de van erre egy jó NET-es (csetes) szófordulat
    (általam kitalálva) mikor egy ilyen nevesincs senki elkezd
    on-line mocskolódni meg fenyegetözni :
    „És mond öreg: hogyan csinálod?”

  • Ferenct 10:21

    Amikor AZ egyházról beszélek, akkor a keresztény gyülekezetek összességét értem alatta. Ahogy mondják, az egyik katolikus, a másik katolizált protestáns és fordítva…

    Ahol az egyházi vagyon „visszakapását” emlegetem, ott az 1500 év alatt összehordott vagyont látom magam előtt, amelyet a dolgozó és gyógyító jótékony rendek kivételével mások (jobbágyok) verejtékével hizlalta az egyházi kincstár trezorjait, földjeit és pületeit…

    Az egyház a jelzett idő intervallumban a feudalizmus azonos erejű, stabil tartóoszlopa volt, mégpedig a világi földbirtokossággal anyagilag és eszmeileg kölcsönösen támaszkodtak egymás szolgálataira, amely szolgálatból a paraszti-jobbágyság húzta a rövidebbet. DE, hát alapvetően az egésznek ez volt a végső célja…

    A Felvilágosodás, ill. 1848-ban, amikor igazán megmutathatták volna, hogy ”” , ők akkor is a Habsburgok mellett foglaltak állást – tisztelet a kivételnek, amely …stb.

  • Göllnerem’

    Amikor a szolgálták az Urat, akkor épp arra gondoltam, hogy úgy írom le, hogy az urukat… Az ott szolgáló nővérek pedig komoly hittel hitték, hogy ezzel isteni hivatást teljesítenek.

    A többiben is egyetértek veled… 😀

  • UI kieg.

    …teljesítenek, ami valóban társadalmilag hasznos.

  • Szerencsére még vannak normális emberek.
    A remek Lackfi János írta tegnap a fészén:
    (szerintem nagyszerű 🙂
    „Magányos voltam,
    és videóchaten hívtatok.
    Elfogyott az ennivalóm,
    hoztatok, és letettétek az ajtóm elé.
    Járvány idején
    veszélyeztetett voltam,
    és nem látogattatok meg,
    én meg dühös voltam,
    hiába, hogy miattam teszitek.
    Forrásaim kiapadtak,
    és azonnali utalással pénzt küldtetek.
    Nem volt munkám,
    és távmunkát adtatok.
    Nem volt gyógyszerem,
    és kiváltottátok.
    Nem volt jókedvem,
    és az erkélyre kiállva énekeltetek,
    váltakozó hamissággal,
    de aranyos kedéllyel.
    Nem voltam humoromnál,
    és mémeket küldtetek.
    Magamba zuhantam,
    és kedvet csináltatok az olvasáshoz.
    Elszáradtam,
    és a múltbanéző posztjaitok nyomán
    levettem a polcról a régi albumokat,
    befotóztam párat,
    aztán csak túráztattam,
    túráztattam az emlékezetemet.
    Süvítő csend lett bennem,
    de zenéket javasoltatok,
    én meg fürdöttem a jobbnál jobb
    koncertekben.
    Nem tudtam kimozdulni,
    de feldobáltátok régi utazós képeiteket,
    s én fejben utaztam.
    Amit eggyel is tettetek e kicsinyek közül,
    énvelem tettétek.”

  • Semmi kerdes, sem ketelkedes, de a teny, hogy a regi feudalista rendszer-idejen az orszag-agrar-foldteruletenek egy reszet a korona az egyhazknak nyujtotta.

    De az egyhazak csereben vegeztek mind a koz-oktatasokat, alapitottak es fentartottak a korhazakat, arvahazakar, minden jotekonysagi munkakat, stb.

    S ugyan akkor mind az egyhazi gazdasagok termeltek a nemzet elelmiszer-szuksgletenek jo reszet.
    Ami nem csak etette a lokssagot latta-el, de nyujtott export jovedelmet is.

    Ma meg az agrar-teruletek lakossait sem kepes ellatni.

    S amikor az allam-hatalom vette azt kezebe, ugy az afrar dolgozokat, es minden hianyossagokat okozott.

    De azert csupan a foldet-duro termeloket vadoltak, sulytottak es nyomoritottak.
    Az egesz nemzet munkas-osztalya szenvedte annak kovetkezmenueit.

    Nem is emlitve, hogy mifele erdemenyeket produkal az ma is mindenutt ahol az a gazdasagi-modszert alaklmaznak?

    Nagyon hamar elfelejtettek mindent !!!!

    Talan annak gyakorlatbeli megismetlese emlekeztetne ?!

  • Muszáj voltam kimozdulni élelmiszerért. A közelebbi patikában kezdtem, lesz-ami lesz alapon. És lett! Kaptam „vizsgálati kesztyűt”, 27 Ft/db, 1 pár 55Ft. Szájmaszkot, filteres-gumis, 597 Ft/db. Ezek egyszer használatosak. Kézfertőtlenítőt 1/2 lit/1920 Ft. A gumikesztyűkből vettem 10 darabot, ami 5 párnak felel meg. Közben elgondolkodtam: a kisnyugdíjasoknak ilyesmire nem telik.

    Ezután következett a távolabbi Spar. Volt minden. Meglepett, hogy elég sokan viseltek arcmaszkot és eü. gumikesztyűt. A boltban se voltunk sokan a tágas térben. Talán csak a kasszák mögötti kijáratnál lehet feltorlódni, de az emberek figyeltek az egymás közti távolság betartására.

    Jah, igen. Az eü.gumikesztyű rendkívül sérülékeny, a bolti műanyag kosarat fogva az egyik kezemen kiszakadt a hüvelyk és mutatóujjam közötti részen. A szájmaszkos bolti dolgozók egyike mutatta, az övé is.

  • Drizari Soha nem orvosi gumikesztyűt használunk otthon, mindig szerszám, munka vagy kertész felszerelés boltban szerezzük be.
    Most az utcára is azt használjuk, strapabíró, tisztítható és többször használható.
    Az orvosi kesztyű és maszk nem ilyen igénybevételre van tervezve.

  • Kenny
    2020 március 27
    9:43 de.

    Elég hamar rájöttem én is, hogy jelen helyzetben a legokosabb és a legcélszerűbb a közönséges háztartási – sárga színű – gumikesztyű, az a kicsit talán kevéssé „kecses” ősidők óta használatos darab, amit előszeretettel használnak a háziasszonyok (háziurak!) szennyezőbb munkák pl mosogatás, mosdó tisztítás, nagytakarítás „földmunkák” stb végzésekor otthon. Bevallom, most „felértékelődtek” számomra is, mert én magam gyakran nem húztam fel amikor kellett volna sem, csak pihent a szekrényben, mert elég ügyetlen vagyok benne, nem tudom mások hogy csinálják, de nekem sokszor csúszott ki a kezemből tányér, pohár stb a mosogatáskor, így negligáltam szegényt. De épp tegnap jöttem rá, hogy most milyen jó szolgálatot tehet, mert a patikában vásárolt eü. kesztyű vészesen fogy, (a férjem még 22 ft-ért vásárolta darabját, kb három hete, lám Drizari már 55 ft. ért vette ugyanezt ) utánpótlás meg egyelőre nincs, nálunk legalábbis! Vásárláshoz biztos, hogy ez a megfelelőbb, ha valakinek van – a kényes gyógyszertári darabokat max. közlekedés alkalmával stb érdemes egyszer viselni, aztán eldobni !

  • Besancon Igazad van. Az orvosi kesztyű vékony, és csak pontos méretben szabad használni. Az orvosok is duplán használják, ha kényesebb feladatot látnak el (fertőzésveszély).

  • Mindenkinek. Tegnap rám írt egy régi kollégám, mert Orbán szerint Írországban világ vége van. Megnyugtatnám Orbánt, nincs pánik és nincs világvége.
    Reggel voltunk vásárolni, MINDENT kaptunk. Van minden élelmiszer, kesztyű, fertőtlenítő, pelenka és wc papír,(ha nem is a megszokott gazdag választék), pedig mi tényleg a világ végén lakunk.
    A cukkini például elfogyott egy üzletben mint hallottam, de a Tesco tele van vele.
    Az emberek betartják az előírásokat, mindenhol fertőtlenítő a bevásárló központokban.
    Sajnos az átszivárgó angolokról ez nem mondható el, elég ostobán viselkednek.
    Igen, kevés lesz a kórházi hely, most még elég a 2500 betegnek (nálunk 18), de ez sajnos szinte minden országban így lesz. A baj, hogy Magyarország ennyi beteggel már nem birkózna meg, itt meg majd csak baj lesz. Sajnos nem csak a lélegeztető gépek számán múlik, hiába vett Tiborc kettőt (is)? Ha jól tudom, 700 milliárdot kell miattuk visszatéríteni az EU-nak? Az hány gép? Hány EÜ fizetés?
    Ha nincs személyzet rendes védőruhával ellátva, hiába a gép. Nem dobálodzni kellene, hanem vásárolni, vásárolni. Gyorsan pótolni, amivel kilenc évig nem törödtek.
    Megjegyzem az orvosi védőfelszerelés MINDEN orvosnak rendelkezésére áll itt, nem imakönyvet küldenek a háziorvosoknak sem.
    Orbán törődjön Magyarországgal, nekünk nincs szükségünk rá, és ne hazudjanak rólunk. Megoldjuk.

  • Besancon
    2020 március 27
    3:55 du.

    ki kell keresned a megfelelő méretet, ha laza a kezeden akkor nem tudsz benne dolgozni ha rásimul akkor olyan, mintha nem is lenne a kezed kesztyűben

  • SchumackerLady

    SzandiMandi
    6:30

    ((((((((((((((((((((((((( 🙂 )))))))))))))))))))))))))))))))

  • Bendegúz79
    03.25/1128
    ˙

    1.) A korona a földbirtokokat nem véletlenül, hanem a saját jól felfogott ideológiai és propaganda szükséglete kielégítése végett nyújtotta az egyháznak.

    2.) Az egyház által „végzett ellenszolgáltatások” mind magukba foglalták az isteni elrendeltetésként, sorsként aposztrofált feudális hagyomány, vagyis a rendiség fellebbezhetetlen mivoltát.

    3.) Az egyházi gazdaságok egy része, mint földbirtokok az élő munkát az adott földrajzi terület jobbágyai által saját világi földesuruknak végzett mindennapi fizikai munkán felül az egyházi birtokok által is rájuk kirótt penzum szerinti munkákat is csak ők látták el – azaz nem a papok. (Kivétel volt ez alól a „Voronyezs 03.25/1:25 II.bekezdésben”-ben is említett dolgozó egyházi rendek, amely egy elenyésző kisebbség.)

    4.) Az pedig egy nagyon blöffszerű megközelítés, hogy úgymond’ ők termelték volna a „nemzet élelmiszer szükségletének jó részét”, meghogy az „export” forgalmát is(?)- mikor is, a középkorban? Ez egyszerűen értelmetlen*. De ettől függetlenül mindezek kereskedelmi hasznát nyilván szintén az egyházi kincstár vágta zsebre.

    5.) „Amikor az államhatalom vette azt a kezébe” írja, evidens hogy azt a háború utáni – újjáépítés évtizedeit – vette figyelembe, amikor egy mindent elpusztító háborút követően egybe esett a mezőgazdasági gépesítés okozta felvándorlás, azaz a tömeges városiasodás szükségszerű folyamatával. Ebben az időben a városi lakosságot, tehát a munkásosztályt igenis el kellett látni nemcsak alapvető élelmiszerekkel…, mely szükségszerűség időnként a falusiakat drákói szigorral kényszerítette erre a feladatra.

    6.) Ma pedig már a nemrég még eredményesen működő sokmillió paraszt szövetkezeti „nagybirtokának” a tőkés privatizációja van n a p i r e n d e n, mely immár magán latifundiomokon néhány – írd és mondd’pár-tízezer – tűzközeli, fid SS politikus földbirtokos . o s z t o z k o d i k . e g y m á s k ö z t . földön és az Uniótól ingyen kapott „földalapú”** járadékon.
    ˙

    .

    * A feudalizmusban a legtöbb esetben a nagybirtok határokon, az utak mentén vám sújtotta az áthaladó szállítmányokat s ha csak ezek alapján állítanánk fel statisztikát, Magyarország területén belül is, csupán csak az egyes vármegye határokat figyelembe véve, több-száz „”export”” ügylet is lebonyolódhatott. 😀

    ** Földalapú úniós járadék: hektárra átszámítva… Sok közülük bérbe adva, mások pedig parlagon… 🙁

  • Ui a 6.) ponthoz:

    Érdekesség, hogy a nagybirtok „privatizációját” éppen a jelenleg rajta osztozkodó rablóbanda (az egykori MDF, a Kisgazdapárt, a KDNP és a FidSS) akadályozta meg azzal, hogy a – sokszor többezer tagot számláló – termelőszövetkezetek számára törvényileg megtiltották a tőkés, pl. részvénytársaggá átalakulást…

  • Voronyezs
    2020 március 29
    5:40 de.

    rövidebben: a fidexkft az egy lepukkant változata az usa kétpártrendszernek álcázott egypártrendszerének ami csak egy egyszerű vetésforgó: 8 évenként kicserélik a gazokat (másképpen csikicsuki), most a „kedvencem” az infantilis literal dementia tremens patient… igaz nem sokban különbözik a Hilláry Holláry Cli(n)to…tól

    running against an incoherent reality TV star sok narancsszínű sminkben

    a dajcstomi meg a gulyás mittudomki és a többi zsenik halványkék másolatai a fentieknek az O1G meg semmi más, mint egy kacskalábú lótolvaj és zsebtolvaj

    ennek az eredménye a mai világhelyzet (helyzet mindig van dehát kérem ez a mostani…ez már a ….szóval ha ez nincs akkó’ beesik a lila hó)

    kártyázzunk? zöld recontra betli

  • A „boldogsag” szot ki kell cserelni „bunkosag” szora, es maris ervenyes az ide irogato elvtarsakra:
    https://www.youtube.com/watch?v=UnOtDyh4A2A
    De aze’e’e’r’ ne sirjatok el magatokat elerzekenyultsegetekben!

  • Voronyezs
    03.29/5:30-5:40 folytatása:

    A latifundium hatása és
    fejlődése napjainkig

    Óriás földbirtokok a Római Birodalom egész területén – természetesen magán tulajdonban. Ezek sem különböznek a római gazdaság más alapelemeitől, melyek működése és működőképessége ugyancsak a rabszolgamunkán alapulnak.

    A birodalom bukását többek közt, de alapvetően idézte elő a rabszolgamunka eldevalválódása éppen a rabszolgák – az élő gép – fokozatos, de egyre szélesebb körben elterjedt érdektelenné válása. Ezt a törvényszerűen jelentkező recessziót ellensúlyozandó kényszerült Róma a provinciákon többekközt olyan kolóniákat létrehozni, ahol a „kolónusok” már felszabadult rabszolgák is lehettek. – Nem volt más út, mert szükségszerűen az addigi termelési mód vált értelmetlenné, amely évezredeken át adta az impérium alapvető gazdasági lényegét és erejét. Ám még mindig gyökeres problémát jelentett, hogy az új telepesek továbbra is csak a rabszolgatartásban maradtak érdekeltek.

    Látszólag ennek az antagonizmusnak a feloldását szolgálta, amikor a rabszolga társadalmi státuszát lassan fölváltotta a neki – ma úgy mondanánk – „”háztájiban”” juttatott saját földszelet*, a jobbágytelek, azzal látszattal betömve a szolganép száját, hogy mégiscsak van igazság a földi pokolban is, hisz a családját mégiscsak a saját keze munkájának gyümölcséből etetheti…

    Igaz, hogy ez az új szakasz nem változtatott a az emberi munka kizsákmányolásán, legföljebb annak formáján, viszont – a mostmár jobbágynak nevezett rabszolga – öntudatát volt képes további, legalább két évezredre újra elaltatni…

    Tudniillik, „csak” annyi történt, hogy a rabszolgatartó osztály átalakult rendi nemességgé, mely ideológiájában a maga hatalmának az isteni elrendeltetését igyekezett beplántálni a lakosság 95%-át adó tanulatlan(!) parasztnépnek. Ebben az eredményes – máig is kiható – kábításban, hű és nélkülözhetetlen társa és kiszolgálója a Katolikus Egyház volt, amely már a kereszténység kialakulásakor és az evangéliumok II.századi megjelenésekor sem ellenkezett az akkori, rabszolgaságon alapuló gazdasági rendszer, illetve társadalmi rend ellen. – Sőt…

    Tanítás ide, betegápolás oda, az egyház hivatása és hitvallása mindig – még a XX.században is – a rendiség, a latifundium és egyházi birtok, vagyis az ezek összességéből táplálkozó feudális rend fenntartása volt.

    A jelenlegi kormányzat a maga neohorthysta és klerikus politikájával nagy elánnal ugyanezen fáradozik, az elavult, csakis a történelem süllyesztőjébe illő rendszerek feltámasztásán…

    🙁