COVID-19: Egy kis pánikkal több! Maradhat?

2020 március 26 4:21 du.66 hozzászólás

A COVID-19 (alias SARS-CoV-2) kapcsán már írtam korábban is a kommunikáció jelentőségéről. A kommunikáció az, amivel fel lehet korbácsolni az érzelmeket is. Az Orbán-kormány kiválóan igazolta, hogy miként lehet élni, és akár vissza is élni azzal, hogy a kommunikációs fogások fegyvert jelentenek. Különösen azokkal szemben, akik fegyvertelenek. Mert felkészületlenek. De ezzel nincsenek egyedül.

Hallgatólagosan elég sok helyén a világnak eljutottak arra a pontra, hogy a vírussal kapcsolatos kommunikáció remekül alkalmas a figyelem kisiklatására. Például, a jóval korábban indult recesszióról. Ugyanakkor a magyarországi helyzet annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy a járvány-kommunikációt felcsatlakoztatták a korábbi, elsősorban ellenség-kereső, kommunikációs kisvasútra. Ami aligha okozott nehézséget. Tekintve a több éve folyó gyűlölet-kommunikációt. Az, hogy most éppen, pusztán a saját érdekükben, az idősebbek kerültek a célkeresztbe? Most őket dobta a hatalmi gép.

Mert hallgatom, hogy mindenki maradjon otthon. Meg az idősebbek pláne maradjanak otthon. Aztán olvasom az olyan gunyoros írásokat, amilyen például a napokban jelent meg azzal kapcsolatban, hogy pár idősebb ember meg merészelt jelenni az utcán. Elvégre nyilván nagyon blikkfangos lehet belerúgni abba, aki amúgy is kiszolgáltatott. Legyen az akár menekült, szegény, vagy idős. Akik számára a cica vacsorája is fontos lehet, akiknek nem biztosan az a társadalmi érintkezés netovábbja, hogy a küszöbükre messziről odatesznek egy szatyor akármit, akiknek esetleg fizikailag sem előnyös a mozgásszegénység, de nincs otthon edzőtermük, illetve edzéstervük. Úgyhogy csak gratulálni lehet azoknak, akik akár szóban, akár írásban, pláne esetleg egy névtelen fórumbeszólásban, de az időseknek ugranak neki.

De ez a kommunikációnak nyilván csak egy vetülete. A másik az, hogy kifejezetten pánik-kommunikáció zajlik. Tessék csak hallgatni a híreket, és olvasni is azokat. Hosszasan ecsetelgetik, hogy hány új beteg van, és hányan haltak meg. Fontos információ? Nyilvánvalóan az. De korántsem kizárólagos. Ehhez képest igencsak az apró-betűs részekhez sorolódnak az olyan adatok, hogy a fertőzöttek száma nem nő a végtelenségig, és van gyógyulási folyamat is. Holott, ahogy korábban is érintettem, egy sikeres immunválaszt kiváltó kórokozó esetében nincs totális fertőzöttség, és létezik, létezhet egy egyensúlyi állapot. Ami azt jelenti, hogy egy felfutási görbét követően van egy „plató”, amikor már nem nő rohamosan a fertőzöttek száma. Az aktív tünetekkel rendelkezőké a gyógyulási folyamat eredményeként pedig csökkenni is kezd.

De a „plató” eléréséhez közeli állapotokról még csak-csak folyik némi kommunikáció. A halálozások kapcsán azonban szinte kizárólag számháború, egyfajta koporsós licit zajlik. Röpködnek a számok. Olyan képet sugallva, hogy „rettegj, mert betegen rád néznek és meghalsz”. Holott ez korántsem igaz. Illetve. Nem kizárólagosan igaz. A halmaz ugyanis a lakosság egésze. Ami azt jelenti, hogy még a hazai, kiugróan magasnak látszó halálozási arány sem képezi a többséget. Az, hogy a magyar adatokhoz, illetve arányokhoz valószínűleg a gyalázatosan alacsony szűrtségi arány is besegít, az egy külön történet. De vegyük a négy százalék körüli értéket. Még ez is azt jelenti, hogy a tünetes fertőzötteknek is 96%-a meggyógyul. Egy, csak a lakosság mintegy felére, kétharmadára kiterjedő fertőzés esetén ezt az arányt megemelik azok, akiknél ki sem alakul tünet, illetve nem is fertőződnek meg.

Igaz, annak a kommunikálása, hogy a kutya harapta meg a postást, és a világpánik jó része indokolatlan az nem elég ütős a blikkfang-iparnak. Holott az emberi közösségek hosszú távú érdekeit a valós kockázatbecslésen alapuló, és ennek mentén kezelhető félelem inkább szolgálná, mint a kontrollt vesztett pánik. Ellentétben a perc-hatalomban gondolkodó hatalmak, és a klikk-vadászatban utazók érdekeivel.

66 hozzászólás

  • Parács Péter&Pál

    Egyezzünk meg abban, hogy aki egy fenyegető vírus témában kíván támadni egy politikust az a szememben akkora nulla, hogy le sem lehet rajzolni.
    Ha, az Orbán Viktort akarod cikizni, akkor neki címezd érzelmeidet. A vírus komolyságát meg próbáld ki a szerencsétlen Olaszországban vagy Spanyolországban …..!
    Ezzel, magyarul szólván BUNKÓSÁG „szórakozni”. Főleg politikába belekeverni, mint ahogy a kocsiszínnek és a tejszínnek sincs közös nevezője, így nem összekeverhető.

    További „jó” elmélkedést!

    Hüdv. PP&P

  • szerényen és csendben megjegyzem: a COVID-19 vagy nevezzék akárminek számomra a Trójai faló és a láthatatlanná tevő fátyol

    így rövid és nem kell annyit rágcsálni…,

    közben a szokásos business folytatódik némi újabb hajtűkanyar van csak beiktatva

    és kártyajátékok: ultimóka és csapdlecsacsi…,

    már annak aki felül mindennek én nem tartozom ezek közé

  • Parács Péter&Pál

    Ja! Igazíttasd meg a szakálladat, mert nem szimmetrikus.

    PP&P

  • Maradhat? – Mi az hogy, alig vártuk! Már bőven ki van erre éhezve a gyűlöletre trenírozott hazai nagyérdemű és folyik is a nyála a hívó- jelszavakra. Jöhet az éles bevetés, nincs is szükség további kiképzésre.
    Esetleg csak azt az apróságot felejtik el a kormányhű mélymagyarok, hogy ez a gyűlöletpropaganda őket is bármikor a céltáblájára helyezheti. (Nanemáááá! PedigBizony! 🙂
    Érheti még meglepetés Slapikát, Petikét, Ferikét, a nagyon határozott és humoros Sebestyénről nem is beszélve.

  • Egyetemen többevet tanultam biologiat, élettant, mikrobiologiat. Ki kell mondjam, megha sok szakember szemermes is, hogy egy virusos tudogyulladashoz hasonloTöbbnyire csak egy másik alternativa a legyengultek, egeszsegileg hanyatlott idosek halalara.
    A már kialakult tultermelesi valsag es orban felresikerult gazdasagpolitikaja jol eldughato, elfedheto, ha a zembereket behulyitik es meglovagolva egy gerjesztett fertőzést fölé növesztenek!
    Ebből is kialakul tovagyuruzve a vilaggazdasagi valsag, sot, egyre melyebbre visz, hiszen a vilag tulnyomo reszen nem is tudnak igy vedekezni a valsag kilengesei ellen, ezert tovabb, melyebbre gyuruzik!
    Az az 1000.milliard bedőlő bukta pedig ugyis meglett volna, hiszen a tultermeles miatt a tobblet -Audi, -Merci, – Suzuki, markas ruhak, tv-k, porszivok es mosogepek a tobbivel eladhatatlanok! Legfeljebb elégetni lehetett volna, h ne nyomjak le a piaci arakat, vagy kevésbe legyen ciki, hogy fél Kózép es Kelet-Europa Gucci-ban, Adidas-ban , Armani-ban jár.
    Kellett egy tisztitotúz, de az is lehet, hogy csak 2-lagos hozadeka a valsagnak. De a valsag mar elore lathato volt 1-2 éve is folytatolagosan, csak csalással a parameterek el lettek torzitva, eltitkoltak a valosagos helyzetet, ahogy most is a coronavssal kapcsolatban!
    Abban a hamis hitben eltetik a zembereket, h par het mulva megoldodhat minden, a fertozes es a valsag is, ami hazugsag , csak a kormany hulyenek nezi a zembereket, dezinformaciokat sugall, nem all ki az igazsagot elarulni!

  • O1g nem mer kiállni elárulni:
    -a járvány sokáig fog tartani
    – utána hosszu, mély gazdasagi valsag jon, mélyebb, hosszabb, nehezebb, mint a 2008-as
    -a virusos tudogyulladasnak is legalabb ennyi a %-os halalozasi aranya
    – sokan, sokaig elvesztik az allasukat
    -összeomlik az ingatlanpiac
    -bedől a forint (ezert tereltek at a lakossagot az államadossag finanszirozasaba, h ne a kulfoldieknek tartozzon, mert ezt konnyebben csalassal konszolidalja
    -a rendorseg es a katonasag erejevel fogja megakadalyozni az ehseglazadasokat, sztrajkokat, levaltasara valo torekveseket!
    -autoriter modon a parlamentbol bábot hoz létre, monopolizalja a hatalmat!
    – a kozmuvek mind a sajat privát erdekszferajan keresztulfuttatva jutnak el a lakossaghoz, igy lefölözi a fogyasztást!
    -a lakossagot eladositja, h utána adosrabszolgakent röghözkötve gürizzen neki
    – az árak elszállnak, ellatasi gondok lehetnek bizonyos dolgokbol
    – lefoglalhatjak az autodat, a lakasodat, cégedet szükséghelyzet kikiáltásakor
    -rendelkezhetnek veled, kozmunkakra foghatnak, behivhatjak kotelezo katonai szolgalatra a fiaidat!
    – a szemelyisegi jogaidat felfuggeszthetik!
    – statariumot vezethet be!
    – befagyaszthatják a bankszamlaitokat!
    -rendelkezhetnek a devizáitokkal, valutáitokkal
    – a szuperállampapirokat nem fizetik ki

    Vagy mindezek ? Mert még vagy nem kovetkeztek be csak reszben, ill a folyamatuk már beindult!

    Olvassátok el a Vészhelyzet szankcioit, h mit tehet meg o1g!

  • T!Simay Úr !
    – Dolgozata minden elemében, vállalható, erénye hogy elegánsan kerüli az együgyű „orbánozást” amiben az Ön kvalitásait csak ugató egyéb „szerzők” únásig dagonyáznak…
    – Aggodalommal azonosulok mglátásaival, miszerint az „öregeknek” osztott szerep ebben a válságos időben méltatlan…
    – Jobbára az osztrák és kanadai médiumokat, figyelve ugyanaz a számmisztika mindenütt, ami remületet kelt, és a pánik melegágya lett!

  • Valami érdekes ebben a lapban. Ettől függetlenül a szakállad szimmetriájával kellene valamit kezdeni. Nem mintha érdekelne.

    Előző anononimmá tett
    Hozzászóló

    Пока!

  • Georgina Bojana

    Bizony mondom, írom, Magyarországon, egyre fokozottabbak az indulatok az idős emberek iránt. Jómagam is az elmúlt héten, mentem a közeli kis boltba. Az eladó eléggé gúnyos hangon jegyezte meg, miért nem kérek segítséget a helyi önkormányzattól, ha nincs senki, aki bevásárolna? Igen, valóban többen is felajánlották, de kevés alapvető dologért, amit ide most nem írok be, de kenyér és hypó no meg pár üveges lecsóért nem ugráltatok embereket.
    Azon túl az arcomat műselyem sállal kötöttem be, gumi kesztyűt is húztam, amivel a kosár fülét fogtam. A másik kezemmel tettem a kenyeret a zacskóba és azt úgy a kosárba. Amikor bepakoltam az üzlet előtt álló elektromos mocim kosarába, akkor a gumikesztyűt lehúztam és kidobtam az üzlet előtti szemetesbe.
    Mégis rendkívül rosszul esett az, ahogyan az eladó gúnyos megjegyzésben támadt rám. Mintha én és a hozzám hasonlóak miatt ütötte volna fel a fejét ez a járvány. Még azt is mondták, még a vevők is, természetesen kórusban, hogy az öregek miatt zárták be az iskolákat, óvodákat, s miattunk veszítik el munkájukat a fiatalok.
    Szótlanul és gyorsan tettem az előre átgondolt cikkeket a kosaramba. Jólneveltségem tartott vissza attól, ne vágjak vissza az önkéntes „kórusnak”.
    Irgalmatlanul dühös vagyok a jelenlegi magyar kormányra. Mindig uszítják a népet vagy cigányok, v. zsidók, v. Soros, v. migránsok, – most az idős emberek ellen.
    Agyilag én és többen tiszták vagyunk, hajlott korunk ellenére is. Megértettük a járvány veszélyét.
    Haza érkezésemkor, azonnal kezet mostam fertőtlenítővel, kilincset is lefertőtlenítettem, a lábtörlőm is hypóval van átitatva, levetkőztem, a ruhámat mosógépbe tettem. A kabátomat 20 %-os ecettel lekeféltem. Józan ésszel írom, én is élni szeretnék.
    Mérhetetlenül elharapódzott ez a gyűlölet. Már nemcsak az ország házában, de mindenütt megy az acsarkodás.
    Igen, fontos dolog az is hogy a kutyánknak, macskánknak veszünk ennivalót. Megértettük és megértjük a járvány veszélyét, de biztos vagyok abban, csak a legszükségesebb dolgok miatt és a lehető legritkább esetben hagyjuk el az önkéntes karantént, a házunk, lakásunk küszöbét. Csak komoly okkal és indokkal.
    Az orvos által felírt „E” receptre is neten keresztül ránézek és emailben értesítem a gyógyszertárat, h. mikorra készítsék össze a gyógyszer csomagomat. Előtte telefonálok, majd a jövő hét egyik napjának déli időszakában, amikor viszonylag gyér a patika látogatottsága, akkor megyek a csomagomért. Minél kevesebb ideig találkozzak bárkivel is. Megbeszéltem, a csomagomat kihozzák, csak annyi időre megyek be, hogy kártyával fizessek.
    Arról nem is szólva, hogy a központi média naponta többször harsogja, hogy Magyarország vezette be a leggyorsabban, a legszervezettebben stb. stb. szóval megy az öntömjénezés. Bezzeg Németországban, bezzeg Svájcban is, s megy a sarazás. Természetesen napi többszöri alkalommal hívatkoznak rádióban, tévében arra, hogy más országokban sincs elég lélegeztető gép stb.
    Az igazság az, hogy családunk egyik tagja nővér. Tőlem messze él, de a koronás vírusban fertőzötteket ápolja. Arról -természetesen! – nem szól a fáma, hogy annyi védőöltözetet, amennyi a 8-10 órás munkaidőre elég volna, nem kapnak. Mivel pár óra múlva a maszkot el kellene dobni, betegenkénti ápolás után pedig, napi többszöri alkalommal a kesztyűket kellene lecserélni. . Annyit nem kapnak. De erről még szólniuk sem szabad.
    Az egész világ felborult, de nem kellene még jobban szítani az indulatokat. Amúgy is mindenki retteg, mindenkiben az ellenséget, a „bacilus- v. virus gazdát” látják.
    Rettenet.

  • ilyenkor ez azoknak akiknek van hozzá „bejáratuk” lehet hasznos
    két zeneszerző

  • A hét elejétől a hangsúly az ellenzékre irányult. Idézek Bayer Zsolt megjelent „művei” címéből:

    Itt a lista, hogy a nyomorult ellenzék hétfői árulása miatt mely intézkedések kerültek veszélybe.

    Lassan ideje börtönbe vinni ezeket a kártékony, szemét, hazug mocskokat!

    A 24.hu gyorsan megidézte mára is a démoni Orbánt, aki „nekiment az Európa Tanács főtitkárának”.

    Persze ezt jóllakott napközis képű Karácsonynak meg párt- és elvtársának, Godzilla-tekintetű Szabó Tímeának bemondásra elhisszük, ugye?

    Az úgynevezett „demokraták” tökéletesen egyformák mindenhol, tengeren innen és túl, odaát és ideát, óvilágban és újvilágban, USA-ban és EU-ban – mindenütt: közveszélyes idióták, kártékonyak és feleslegesek.

    Tegnap már írtam az O1G maszkokat „gyártó” fehérjehalmazokról, s arról is, hogy aki tudja, kik ezek, közölje nyugodtan.

    Most ez a téma áll a kormánykommunikáció középpontjában is.

  • Kíváncsi lennék, ha a szerző néhány családtagja megfertőződne, -amit nem kívánok, – akkor is ilyen bornírt hozzáállással írogatna? Például Olaszországban vagy az USA-ban miről akarják elterelni a figyelmet?

  • Parács Péter&Pál
    2020 március 26
    4:47 du.

    Ha egy szakáll a legkomolyabb érved, akkor nagy baj nem lehet.

  • Meglepett. Hozzászólásom nem jelent meg. Mindössze tájékoztató jellegű volt, hogy a Fidesz-kommunikációjában most a hangsúly nem az időseken van, hanem az ellenzéken. Bayer Zsolt eheti írásaiból szemezgettem, és csupán művei címeit soroltam.

    Tisztifőorvos: Kérem az időseket, maradjanak otthon!

    Pillanatkép: Áll kosarával a kenyeres gondolától méterekre, a szájmaszkos eü.kesztyűs bolti dolgozót figyeli, aki épp pékáruval tölti az egyik fakkot. Szemében csodálkozás, látom, ahogy elmegyek mellette. Fejét rám kapja, szája szöglete mosolyra nyúlik, meglátta rajtam is a szájmaszkot. A kasszánál fizetek, amikor utoléri a mögöttem két méterre álló fizetésre várót. Szorosan beáll mögé. A fiatalember válláig se ér, az évek súlya nyomhatta össze. Egyedül élhet, semmiről sem tud. Ezért félni se fél.

  • Milyen összevisszaság ütötte föl fejét? 🙂 Mégis megjelent.

  • lelszi
    2020 március 27
    3:33 de.

    Olvasgass újságot. Az USA szügyig állt már a járvány előtt is egy gazdasági és munkaerőpiaci válságban…
    Például.
    Amellett a kommunikáció formája kissé eltér pl. nálunk és az olaszoknál.
    A pánik meg mindig is a „rendpárti” megközelítéseknek kedvez.
    Ettől még a vírus természetesen nem válik veszélytelenné. A helyzet kezelése az, ami olyan, amilyen….

  • Vajon mennyi pénz maradna maszkokra, ha a fidesztrollok fizetését elvonnák?
    Szépen aktivizálta magát a csapat, van amelyik duplán is küldi. Az nem bércsalás? 🙂

  • Drizari

    Ez a Bajer Zsóti már plagizál is.
    Az alábbi mondatot véletlenül nem itt a pincében jeleskedő „társunktól” (Rodeiotól) idézte?

    „”Az úgynevezett „demokraták” tökéletesen egyformák mindenhol, tengeren innen és túl, odaát és ideát, óvilágban és újvilágban, USA-ban és EU-ban – mindenütt: közveszélyes idióták, kártékonyak és feleslegesek.””

    Nekünk Rodeio szokta leírni ezt szinte minden cikknél valamilyen formában.

    Mellesleg, milyen érdekes, Braziliában az elnök, (aki mellesleg a világsajtó balos fele szerint fasiszta), kívánja enyhíteni a szankciókat, minél messzebbre kerülve bármilyen diktatórikus eszköz alkalmazását.

    Na ne tudd meg, hogy a baloldali szocialista média hogyan támadja ezért!! Persze a korrupt politikusok vezényletével és finanszírozásával!

    Mert a sajtó nem lacafacázik sehol a világon, megírja mindazt, amiért megfizetik! (és amiért a jövőben még többet remél)

  • Georgina Bojana:
    „Arról -természetesen! – nem szól a fáma, hogy annyi védőöltözetet, amennyi a 8-10 órás munkaidőre elég volna, nem kapnak. Mivel pár óra múlva a maszkot el kellene dobni, betegenkénti ápolás után pedig, napi többszöri alkalommal a kesztyűket kellene lecserélni. . Annyit nem kapnak. De erről még szólniuk sem szabad.”

    Egyelőre talán még szólhatnának… De kedden a parlament elfogadja majd az un. felhatalmazási törvényt, és annak alapján aki nyilvánosan (ez azt jelenti, hogy oly módon,
    hogy arról legalább 3 ember tudomást szerezhet – nem kell, hogy valóban tudomást szerezzen, elegendő, ha „szerezhet) ilyen – akár valótlan, akár valós! – tényt állít, amely alkalmas a kormányzati tevékenység zavarására (nem kell, hogy ténylegesen megzavarja, elegendő, ha „alkalmas” rá) öt évig terjedő börtönnel „jutalmazható”.

    Eljött tehát a Boda-, Slapaj-, PPP-féle kormányzati lakáj-kommentelők aranykora.

  • Gabriel
    2020 március 27
    9:36 de.

    ismerjük gabikácska a bolsonaro az az új jesszusmária és szetyózseff

    tök betli makk ultival és recontra

  • Georgina Bojana
    2020 március 26
    11:25 du.

    A diktatúrának mindig kell ellenség.
    Csak most itt ezzel egy a baj :
    A fiatalokat már elüldözték,
    javarészt csak a tehetségtelenebbje maradt itthon.
    Magasan képzett szakember-réteg gyakorlatilag idösebbekből áll.
    Momentán mi működtetjük az országot.
    Példa: egy körzeti gyermekorvos nő mondta a rádióban :
    Az ö rendelőjükben 6 orvos van, abból 4 65 feletti (vele együtt) Ezek most nem dolgozhatnak.
    A fogorvosom meséli ma (gyerekkori barátom és pilótatársam) hogy náluk az osztályon a fele orvos 65 feletti. Most ök nem dolgozhatnak. Hááát kérem..a végkifejlet különös lesz.

  • Kővendég
    2020 március 27
    10:17 de.

    Valószínű hogy Chris jobban teszi ha elveivel ellentétben ugyan, de kizárja innen ezt a mocskot , amit Bodáék képviselnek.
    Legalábbis erre az időre.

  • Giorgiana;
    Koszonve a jelenteset.
    Tehat nem csak a KMH-nehany hivatasos gyulokozoik, hanem az a magatartas nemzeti jatvany alatal oeszagszertive valt.

  • Kedves Georgina!
    Az egesz alapjábol van elcseszve!
    Nem lenne szabad az egesz orszagot gazdasagilag lebenitani , bezárni!
    Sokkal hatekonyabb lenne, ha a legyengult idoseket vedenék celiranyosan? Az eroforrasokat is lehetne ugy koncentralni!
    Lehetne kijelolni pl 10-12-ig csak ez a vedett reteg mehetne be a boltokba, irodakba, ugyfelszolgalatokra! Persze, akkor a nyitvatartast is e szerint kene modositani!
    Minket – a tobbieket erdemben nem veszelyeztet a virus!
    Az idosek pedig elsodlegesen otthonukban tudnak atveszelni a helyzetet, ahogy most is! De masokat nem lenne szabad korlatozni, kulonben a gazdasag csodbe lesz lavirozva!

    Azt lehetne tenni, h a nyugdijasok, oregek kerhetnek, hogy ebbe az iranyba valtoztassak meg a vedekezest!
    Ez kulonben igy is lesz kesobb, mert kulonben csodbe menne minden! Ezt nem várhatjak el az elesettek sem!
    Szimpatikusabb , ha maguk kerik, nem tűnnének önzőnek, hogy elvárják, kikoveteljek, h a gazdasagot miattuk dontsek be!
    Igaz, h o1g „Oszd meg es uralkodjot jatszik, polgarhaborus helyzetet provokal.
    A nyugdijas szervezetek inditsanak mozgalmat , irjanak ala peticiokat!
    Kulonben o1g tenyleg a nyugdijasokkal jatszatja el a bűnbak szerepét!
    Ne menjenek bele o1g játekaba, mert csak látszatra es rovidtavon nyernek poziciokat!
    Utána odaveti magukat a gyuloletet keltett helyzetben a provokalt tomeg elé!

  • Kővendég!
    Ez azt jelenti, h keddtől mi is már csak ódákat zenghetünk o1g-ről, v veszélyeztetjuk, h a hazunk elott megjelenik a fekete kocsi es morcos fegyveresek fognak kiszallni es elvinni bennünket!
    Ajánlom akkor, h verseket irjunk be reflexiokent!
    Én el is kezdem Arany Janos- Walesi bárdok

    https://www.google.com/urlsa=t&source=web&rct=j&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3D8Btn0MAqfW0&ved=2ahUKEwjKyPWM0LzoAhURmYsKHX-yCWQQjjgwA3oECAoQAQ&usg=AOvVaw2fhtJ3dC2_J5YOHJC1JP3s

  • Nem vagyunk egyedül, akik beismerjük, h ez a covid19 egy szemfényvesztőn túlfújt lufi, amivel a rossz gazdasági lépéseiket probaljak elfedni!

    https://youtu.be/oTeRaJBetH4

  • Georgina Bojana!
    Istenhozott idehaza!

    Én már többször is megmondtam, hogy Orbánnak sok nyernivalója akad ebben a koronás válságban IS.
    Persze legelső az öregek automatikus . k i s e l e j t e z é s e , a nyugdíj magtakarítás.
    Ez a legretábilisabb egészségügy politika a világon. Ezért nem szólt időben, hogyasszogya: tisztűttttt hölgyejim ésurajim, jaaarvaaany van, tán hordanyi kéne valami maxfélét, Ja! Sőt, mire mégis sor került erre, Führerünk még azt rémhírt is elterjesztette a dicső Operatív Brigád szájába adva a szót, hogy az úgynevezett sebészi maszk alkalmatlan erre a célra, és ne hordják. – Mellesleg kapni se lehet sehol. –
    Most viszont az Orvosi Kamara már kijelenti, és felszólít, hogy
    > m é g . a „r o s s z . m a s z k”is . t ö b b e t . é r . a . s e m m i n é l, viselje minenki ! <
    Tudniillik az Orrban-ormány még erről a minimális kellékről sem gondoskodott, a kellő mennyiségű és alkalmas teszt-készletről már nem is szólva, mely kérdés elkenésével még azt a látszatot is keltették, hogy ah, nálunk mily lassan terjed és mennyire keveseket ért el ez az enyhe vírus, miközben ha időben és nagy tömegben alkalmazzák nem lenne helye ennek a hazug kincstári optimizmusnak, ami éppen a lappangó hatalmas esetszámot hivatott elkendőzni – persze nem maszkkal.
    Az önmaguk mindennapi és igen drága hozsannázása és a gyűlöletkampányolás milliárdos köz-költségeiből már akkor, előre inkább ezekre, az ilyen veszélyekre felkészülve költöttek volna.
    Hisz a fid SS gyakori hencegő állítása szerint a magyar katasztrófavédelemnél nagyszerűbb a világon nem létezik… Nesze neked Rozi !!!

  • Érdekességek:
    „Ellenőriztem”, valóban a 65+ korosztály ment ma élelmiszerért délelőtt 9 órától. Eü.kesztyű és szájmaszk viselése nagyjából fele arányban. Az üzletek előtt (Coop, Spar, Penny, Lidl) rendőrjárőr és polgárőr párosok álltak. Egyiküket se láttam megszólítani valakit. Az üzletekben feltöltve a gondolák, WC-papírral is. 😀 Az úton ma több a személygépkocsi, mint tegnap. Gyalogos viszont alig, valamivel többen csak az élelmiszerüzleteknél.

    Közvéleményt kutatott a Népszava felkérésére a Publicus Intézet március 17-21 között. A reprezentatív felmérésük meglepő eredményt hozott: csökkent a kormánnyal szembeni elégedetlenség szintje, és a választási részvételi kedv. A válaszadók mindössze 38 százaléka szerint teszi rosszul a dolgát a kormány, és a februárban mért 75 százalékos parlamenti választási kedv 48 százalékra csökkent. A Fidesz népszerűsége növekedett, a teljes népesség körében egy százalékkal, így most ez a mutató 30%. A biztosan pártot választó szavazók között viszont a legutóbb mért 48 százalékhoz képest négy százalékkal növekedett a támogatottságuk, így most 52 százalék voksolna az állampártra.

  • „A miénk a hála szava: köszönjük! Köszönjük a munkát mindazoknak, akik ma gyógyítanak, beteget ápolnak, tanítanak, a kereskedelemben dolgoznak, vezetnek, embert, árut és csomagot szállítanak, akik őrzik a rendet és vigyáznak ránk, akik tájékoztatnak, és akik most értünk tesznek, talpon vannak… Mi a legtöbbet azzal segítünk, hogy otthon maradunk, és a zene hídjával kötünk össze mindenkit, aki velünk együtt segítene.” – írta a közreadója:
    .
    https://youtu.be/g9oln0zb8II

  • Drizari Egészségükre. Akkor már minden rendben. Mennyire más kórházi fertőzésben elpusztulni mint koronavírusban.
    A koronavírus elfárad, a kórházi fertőzés megmarad. Ha ettől boldogok, élvezzék.

  • O1G666
    2020 március 28
    3:40 de.

    Ezt írtam másutt is, mármint azt, hogy ez csak fedősztori. Az utolsó olyan járvány, ami valóban jelentős, világra szóló gazdasági válságot okozott az a nagy pestisjárvány volt.
    Az az európai népesség közel felét elvitte, és megtizedelte a nyugat-ázsiai és közel-keleti, illetve észak-afrikai népességet is. Tehát tartalékok sem voltak.
    Azóta is voltak persze járványok. Az utsó nagy a spanyol-nátha volt a maga 10-15% -os népességfogyásával. De az sem okozott világválságot. A COVID-19 a maga 50% körüli infektivitásával és az ezek körében okozott 1-2%-os letalitásával (azaz max. 1%-os népességfogyasztásával) a fasorban sincs ebből a szempontból.

  • FORTIMBRAS Az orvosi maszk tényleg nem véd a fertőzés ellen, de arra jó, hogy kevesebb kórokozó jusson be a szervezetbe, ahol a kis létszám miatt kisebb az esélye a fertőzésnek. Viszont tudni kell, hogy nem tökéletes, ha mód van rá, jobb maszkot kell hordani.

  • Az olaszok megtalaltak remenyuket a jarvanyban.

    Egy 101-eves oreg olasz kigyogyult a coronavirusbol.

  • Drizari;
    Az nem „erdekesseg” hanem valosag.

    Vilagszerte amint az elso panikok helyet adnak a jozan velekedesekenk, a amodon fordul.

    Az ertelem tul tessz az oruleten.

  • Kenny,

    nem vagyok optimista a járványt illetően. Ez a kis genyó vírus furfangos módon jut az emberbe. Ami most folyik nálunk „védekezés” címén, ez nem állítja le a fertőzés terjedését, esetleg és talán csak elnyújtja csúcspontjának időbeliségét. Talán nem lesz egyszerre egy napon annyi új súlyos állapotba kerülő beteg, ami padlóra küldené az egészségügyet. Ugyanis ez azt jelentené, hogy az orvosoknak kellene eldönteni, ki haljon és ki maradjon életben. El kell kerülni, hogy a lélegeztetőkészülékre kerülő betegek száma meghaladja a készülékek számát.

    Tajvan a karantén módszert alkalmazza. Minden gyanús eset karanténba kerül, ellenőrzés mobiltelefonon keresztül. Mindegyik karanténosra jut egy ellenőrző személy, aki időközönként felhívja a szobafogságra ítéltet, de egyben kérdezi hogylétéről és mire lenne szüksége. Miután vége a karanténnak, a telefon GPS adatai alapján látják mozgását, s ha az utcán (ahol kötelező mindenkinek szájmaszkot viselni) véletlenül összefutott volna egy fertőzővel, az utólagos útvonal ellenőrzés alapján, egyből kap SMS értesítést és máris vágtatnak hozzá vírus tesztelésre. A világon egyedül Tajvanon működik minden, az iskolák sincsenek bezárva.

  • Jah, kár, hogy ez a kommentem ma már nem jelenik meg.

  • Bendeguz79
    2020 március 28
    1:03 du.

    Érdekes, a pánik elutasításátz javasló cikkel sem értettél azt hiszem egyet. No de sebaj.

  • Hey, ne harisd a jatvanyt az idossekre, hiszen a tizen-evesek is halanak bele egyenloen, amig az 101-eves olasz kigyogyilt.
    Talan imunna valt baba-koraban a Spanyol-nathaval?

    De vilagszerte a positive oldala is megmutakozik.

    Nem csak hogy a dus-gazdagok es a szorakoztatas csillagai is jotekony adomanyaikkal segitkeznek.

    Sot a fiatalok meg Oroszban is on-szervezetten az idosek segitseget gyakoroljak nagyszamokban.

    Jeleztem mar meg a magyarorszagi egyenek kozossegi tetteiket is.

    Varom olvasni a hirekben, hogy az ottani magnasok kozossegi-erdeku adomanyaik mi lessz ?!

  • Andrews!

    Susogd már el, hogy nem lesz válsag, hamar o1g is elismerte? De mind3n épeszu ember felfoghatja, ha hetekig, honapokig megáll, becsődöl a gazdaság, közben a pénz munka nélkül folyik a társadalom állam altal eltartott feléhez, akkor abbol hogy nem lehet eszre venni a valsagot , sot a tarsadalmi polgarhaborussa gerjesztett helyzetet?!

    Engem már kerestek azsiai ismerőseim, hogy adjak nekik penzt, mert ott mar a lakossag joreszenek nincsen, nem tud meg rizst sem venni sok csalad, a piacokon meg akadozva altalaban van aru, de penz nincs!
    Az egyikőjuk szerencsesebb volt, mert nehany napja meg csaladi tartalekbol 250 forint/nap maradt a családnak!
    Ma mar lehet, hogy a családra jutó napi 1 $-nál is kevesebb penz szűkült!
    Egy másik pedig remeg, mint o1g, hiszen neki van penze, de fel, hogy mi lesz hamarosan, amikor minden ismerőse a nyakán fog csimpaszkodni, nembeszelve a kornyekbeli élelem nélkul maradtak!
    Ott is barmikor megindulhat a tömeg!
    Akár Magyarorszagon is szinte barmely pillanatban!
    Amikor az 1. magyart lelöveti o1g, akkor elkezd kitisztulni az ég, es rajonnek a zemberek, h bebolonditottak oket egy kamuvirussal, hogy a rossz gazdalkodasat leplezze, nemsajnálva, h válságba donti a zországot!

    Szóval Andraws, ha lesz valsag, akkor kiderult, hogy hazudtatok!
    Sajnos, mar a forint bezuhanasa is megtortent! Recesszioba sullyedt az orszag, megjobban eladosodott!
    Ha az EU- Brusszel nem adna penzt, akkor mar most államcsod lenne lincselesekkel az utcan!
    En szomorunak talalom, hogy az o1g altal gyulolt Brusszel -EU menti o1g segget!
    Akkor mar jobb lenne, ha nem adna penzt, es o1g utani vilagban megindulna a teljeskoru elszamoltatasuk!

    Most olvasom, h csak nalunk ilyen draga az uzemanyag!
    Kanadában 64CAD, azaz kb. 150,-/liter!
    USABAN megolcsobb! Pedig Kanada joleti, szociálisan sokkal erosebb orszag, mint Magyarorszag!

    Akkor o1g hova teszi azt a sok benzinadopenzt?
    Vannak ötletek?

  • Drizari márc.28.6:59
    Ne csodáld: ez a járvány nagyon jól jött a magyar ner-kabinetnek. Szítják is a pánikot, ahogy bírják. Főmuftijuk elemében van: vezényel, katonásdit játszik. Hogy miért nem ment ez a jutasi kiképzőbe? Nyilván mondták neki:parancsolni csak az tud, aki magán is képes uralkodni.

  • O1G666
    2020 március 28
    7:13 du.

    Hol írtam, hogy nem lesz válság?
    Illetve de. Nem lesz. Van. q.mély válság van. Valójában a 2008-as kongresszus-keltette válságot sosem sikerült a világnak kihevernie (Tudod, amikor az ellentétes politikai irányból felállt kongresszus juszt sem szavazta meg a társadalmi mentőcsomagot, és cserébe beomlott az amerikai költségvetés és vele a világ erre érzékeny gazdasági gócai).
    A válság a vírustól függetlenül indult és mélyült.
    A vírus szerepe ebben csak annyi, hogy a kamukommunikációval lassított közlésével kapcsolatba bedobták a lovak közé a gyeplőt és elengedték a válságkezelést.
    A németeknél és jó pár helyen látják ennek a veszélyét, és kapálódznak is rendesen mindenféle mentőcsomagokkal. (szolgáltatószektor megomlása, kereslethiány a pénzhiány miatt, így a termelő szféra struktúrális megomlása, tömeges munkanélküliség, elosztási feszültségek, polgárháborús krízis).
    Mivel most, ellentétben a ’29-30 -as válsággal nem „felülről” indul (akkor az amerikai tőzsde piramisjátéka omlott össze), hanem a termelési bázis, és a rá épülő szolgáltatások borulnak meg először, a válság mélyebb lehet, mint akkor, sokkal közvetlenebbül és tompíthatatlanabbul érinti az egyes családokat, keményebb is lehet annál.
    Európa garantáltan el fog indulni valamelyik szélsőséges irányba. A szélsőségesen nemzetállami, sziget-bezárkózásos utat ismerjük, és világháborúhoz vezetett anno. Az egységes válságkezelő, az egyes országok egyedi baromságait felülvezérlő, az erőforrásokra közösen építő utat nem ismerjük, de az út végén gyaníthatóan az USE áll.
    Ha a német-francia kezdeményezések nyomán az utóbbi út nyer, akkor a most szájtépő soviniszták egy végenincs gazdasági mocsárba taszítják az országukat. Ha az előbbi nyer, akkor pedig háborúba (határ-háborúba vagy polgárháborúba).

  • FORTIMBRAS
    2020 március 28
    5:32 de.

    Édekes, hogy a stílusod mennyire hasonlít falusiéra -sajnos már jó ideje nem ír ide, valószínű nem is olvassa a cikkeket meg a hsz-at, mert aligha állná meg szó nélkül! Nekem, személy szerint nagyon hiányzik.

    Müller C. országos tisztifőorvos szerint az egészséges embernek nem kell maszkot hordania, csak a betegeknek – mondta ezt még két három nappal ezelőtt is, azzal a bizonytalan meggyőzéssel ahogy általában mondani szokott valamit.
    Ezzel szemben valamennyi szakember – infektológus, virológus, tapasztalt és gyakorló orvos – azt mondja, hogy a legegyszerűbb maszk is több mint a semmi, mert ami az arcunk ( szánk, orrunk stb ) és a külvilág között van, az mindenképpen egy bizonyos védelmet jelent!

    Kérdés, ki tudja /tudhatja magáról, hogy ő egészséges ? A beteg tudja, hogy ő beteg? Nem, hiszen minimum két hét a lappangási idő, ami alatt bárki fertőzhet bárkit, kortól nemtől függetlenül – amikor már a tünetei alapján nyilvánvaló, hogy valaki beteg, akkor nem hogy maszk, de szigorú karantén otthon, vagy intézményben stb akkor más nem kérdés, hogy kell e maszk!
    Alapvető, hogy az én maszkom téged véd, míg a tiéd engem, ugyanígy a kesztyű, távolságtartás, sűrű, fertőtlenítős kézmosás, a mindennapos eszközök ( telefon, távkapcsolók, távirányítók, kilincsek, villanykacsolók stb na és a kocsi kilincsének kormányának a gyakori fertőtlenítős áttörölgetése, a felsőruházat ártalmatlanítása stb – elvileg lényegesen csökkenti az oda- vissza fertőzés lehetőségét!
    Ám amíg nincs mindenből mindenhol elegendő, addig csak beszélhetünk róla!

  • Semmi baj, kedves Besancon! Most hirdettek a TV-ben (nem tom, melyikben, mert a zembör nézi, én csak idehallom), hogy egy üveg fertőtlenítő szer csupán csak 60 ezer forint, de most van rá valami kedvezmény is! Hogy oda ne rohanjak…

  • Én már úgyis úgy vagyok ezzel – hallgatva és olvasva a tömegkommunikációt, meg a zembört a másik szobából, hogy

    IDE NEKEM AZT A VÍRUST! Jőjjön, aminek jönni kell!!!

  • Roodeo11
    11:42

    Köszönet az égi muzsikárért.
    Csak azt nem értem, hogy Pietro Mascagnit a nyitókép alkotóját (ld.fotód) miért kellett kinthagynod a „bejáratnál”…

    Tudniillik a Parasztbecsület komponistája, e nagy-szerű kis operáján belül alkotta meg az operairodalom egyik legmagasztosabb énekkari jelenetét, a >Husvéti-kórust<. Az általad ide fölrakott CD borítón éppen a kórus ájtatos térdeplő tagjait láthatjuk a legnagyobb katarzis kellős közepén – hmm nemtom' valami, valami elhagyatott szigeten…

    🙂

  • Voronyezs
    2020 március 29
    11:00 de.
    Mascagni ról egy tündi bündi

    anno a Szegedi Ünnepi játékokon is bemutatták és a szerző fel akart menni a színpadra de ugye „magyarul nem tud felmenni” hát a zord őrnek csak a nevét ismételgette, erre a zord őr: itt kérem alássan nem lehet mászká’nyi

    üdv

  • A valsag nem jon, az mar itt van !

    ‘Hova tesszi Orban mind az uzem-anyag-agadokat?’

    Ma a „Canadai Yahoo” jelentese, hogy a Canadai olaj ara
    $ 5.03-re esett.
    Tobbe kerul szalitasa a finomitokba.

    Kozben a ROSNEFT Oroszorszag legnagyobb olaj-cege eladta teljes reszvenyeit a Venezuela-i olaj befektetesekbol.

    Amit egy Orosz-kormannyal kapcsolatos illetek vasarolt meg.

    Olcso az energia koltsege, olcson lehetne termelni , HA a termeles leheto lehetne.

  • Bendeguz79
    2020 március 29
    12:30 du.

    grizi ezzel megint kinyitottad a mosolyalbumomat, csak úgy röhögök hangosan

    (a canadai albertai tarsand olaj korábbi ára is $20 alatt volt és állami szubvenciót kaptak a tulajdonosok, de a texasi vevő és az addig vezető cső menti államok is tiltakoznak ellene mert ugye útjavításra jó Kína meg is akarta venni (persze megmondta az ajánlati vételárat attól sikítófrászt kaptak 2 évvel ezelőtt mert rövidlátóak és nem tudták mekkora üzletet söpörtek le az asztalról)

    csodálom hogy nem a chevron vette meg a venezuelai részvényeket azoknak úgyis nagyon fáj a foga rá, dehát a kis gajdóka nem tud és az EU parlamentben Ír képviselő ma mondott „mindenféle szépet” kies hazádról és az ejjujjujjujj országokról gajdóval kapcsolatban…csípte is a szömüket

    szóval grizi te most megoldottad az összes létező problémát akkor mindenki nyugodjon le

    és igyunk egy Lavazza párlatot tejszínhabbal

  • Voronyezs
    2020 március 29
    11:00 de.

    latifundiumokkal kapcsolatosan

    (a cikknek lejárt a szavatossága mire oda írhattam volna)

    a tőkekoncentráció jut eszembe az iparban(!!!) ahol gmk -kat kellett szervezniük saját területükön (lásd USA)

    vagy offshorozni a többit mert a „rabszolga” teljes érdektelensége és hitelben úszása

    (más …szása is van de az csúnya és a Cenz Urának nem tetszene)

    ugye fuldokolva nehéz versenyt úszni, inkább csak kapálódzás…

    szóval minden birodalom sorsa ez… mikor elér egy bizonyos méretet akkor rádől önmagára (inglisűűl: implodes)

    ez most le van fátyolozva Andrew Cuomo CNN (nem nézem de ismerem a „bácsit”) gyászos COVID-19 van meneküljön ki merre lát zokogása…,

    egyébként sem érkezik az import maszk, gumibugyi, pelenka és a porszívó fordított szellőzéssel…

    de a fegyvereladás sikeresen folytatódik

    (a szőke bombázó most mondta ismét ájrópának hogy a nátócsába szórják a jövedelmük 2,8%-át mert a hálóik már üresen tátonganak abban a tócsában és más bevétel meg nincs olaj trend van …),

    és a szankciók is műxenek, bár van aki felmutatta a középső újját mereven és attól meg a pompass elvtárs ordítósba „ment át” most éppen ez van

    de a verseny folytatódik…kinek van nagyobb és több és kocekás kóviggya

    nekem espresso m van tejszínhabbal

    egyébként mióta nem szabad mászkányi azóta könnyebb bepótolni a szeszhiányt

  • Voronyezs
    2020 március 29
    11:00 de.
    mit gondolsz „ott” is voltak latifundiumok?

    ezeket a híreket „imádom” az a hülye fekete luk 11 billió évig nem csinált semmit hogy ez a hülye gravitációs lencse elkaphassa amint izél,

    hogy azóta mi történt vele az a fotóst nem érdekli ő a MOSOLYALBUMNAK dolgozik ilyen vidám képekre specializálódott… az egységsugarú dolgozó meg kóvidozik 19-20-21-22 -ig számolva hogy ne vágja pofon

    íme a NAGYHÍR:

    Astronomers have managed to capture a supermassive black hole firing out streaking jets of plasma after hungrily devouring matter in its vicinity, in a development that promises to cast light on early galaxies.
    The observation is made even more impressive by the fact that the supermassive black hole sits in the heart of a galaxy a staggering 11 billion light-years away. So, the light the boffins observed dates back to the early days of the Universe, when it was a mere three billion years old.

    és pagát uhu

  • Voronyezs
    2020 március 29
    11:00 de.

    mi az nekem az pár 3 billió év onnan a 11 billiótól mérve…

    arról kellene egy fotó… hogy milyen volt amikor elszakadt a köldökzsinór és kiömlött a magzatvíz de arról is amiből mindez ki….tt

    ennél a Sixtus -i kápolna oltárképe sokkal szebb és attraktívabb

    ott legalább ott az istenujja (t’odd: isten ujja isten ujja hárt a köröm hun van rulla?)

    és recontra zöld betlivel

    ezek a hírek mindig feldobnak és ott is hagynak

  • Aki most nem fog össze az nem is magyar…Hajrá összefogás!
    2020. március reggeli címek, origo.hu: A nemzetközi médiavisszhang durván eltorzította a koronavírus-helyzetre benyújtott magyar törvényjavaslatot.
    888.hu: Hadházy a járvány oldalára állt az egészséggel szemben. Egy DK-s háziorvos, aki inkább lázít, mint gyógyít. Londoni elemzők szerint a magyar gazdaság recesszió nélkül átvészelheti a járványos időszakot; magyarhirlap.hu: Megint teljes tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot Fekete-Győr András – a koronavírus terjedése kapcsán is szamárságokat beszélt a Momentum elnöke; magyarnemzet.hu: Ismét álhírek terjedtek az ellenzéki médiában. Soha ne feledjük, hogy a váláság alatt a DK és a Momentum hitványul viselkedett!
    Ugye, ugye nemzetvédő bajtársak!

  • Bendeguz79
    2020 március 29
    12:30 du.

    grizi nézem a Daily Mail és a CBS vídeóit meg a tweeten megjelent sok mindent

    kórházhajó érkezik Manhattan be! hűtőkamionokban tárolják a hullákat, a Centrál Parkban sátrakat állítanak fel a gyep közepén (út nincs oda) „kórház”, hol van az usa egészségügy, csak nem? hogy is van ez?

    MESÉLJ GRIZI ITT VAGYOK HALLGATLAK

    tövig pánikban, ugye?

    mindezek alapján egyetlen gond marad meg!!!

    ha a $$$$$$$$$$-tól az emberiség nem tud megszabadulni, akkor rabszolgaság lesz még inkább mint máig és az meg elvezet odáig ami a római birodalom bukása lett, a rabszolgának mindegy, hogy él e hal e (nincs élete egyébként) tehát nem dolgozik, azaz nem termel profitot…másik lépés: az egyenruhások jönnek rá, hogy önmaguk ellen lőnek és saját magukat gyilkolják mások érdekeiért és abbahagyják!

    mit fog csinálni egy pentagon ezzel? a sok ócskavasat be sem tudja olvasztani

    pagát uhu

    mesélj grizi

  • SzandiMandi 4:35

    Kérlek, ha idézel, az idézeteidet tedd idézőjelbe.

    Másrészt, ti.nem minden olvasó van tisztában az egyes médiák hovatartozását illetően. Amikor megnevezel egy ilyet, tegyél rövid utalást, egy pici jelzést, annak beállítottságára is.

    Kösz’: V

  • Rodeo11
    12:02 + 24óra 😀

    A kővévált évezredes kórustagokra mégcsak nem is reagáltál, pedig az vótt csak az igazi durchmarsch… – na mindegy.

    Ami viszont a Szegedi Szabadtérieket illeti egy icipici melléfogás, hogy Mascagni idejében ez a hagyomány még gondolatban sem létezett. …Ellenben! Az opera 1903-as budapesti bemutatójáról drága jó Nagyanyám – a kortárs* – mesélte a Pesten azóta elterjedt anekdotát, miszerint a szerző elkésett a premierről. Nosza, átvágva magát a tömegen, az Operaház kapujában álló rendőrposzt viszont nem akarta őt beengedni, mire a „szerencsétlen”, magyar tudás hiányában csak azt hajtogatta ismételgetve, hogy Mascagni, Mascagni…. Node a dicső magyar poszt megunva a kínos szituációt, rá kiabált a mesterre: „mászkányi, mászkányi … – tilos itt mászkálni !!!”

    .

    *Nagymamámék a Hajós utcában laktak, ott volt a kalapos műhelyük is az Opera tőszomszédságában. Ő még ott is születt,ti.otthon…

  • Parács 4:41-4:47

    Túlságosan is kinyílt az a nyolc-osztályos csipád… Emlékszem, nem is rég még magyarul se tudtál rendesen, most meg lebunkózol egy tudományos fokozatokat is magáénak tudó rendszeres szerzőt, aki bátran ki meri mondani, hogy „a király meztelen”…
    Ez a ti bajotok, jobbszélsők…

    SZÓVAL te vagy a BUNKÓ apafej sőt,mi több, egy faragatlan DURUNG.

  • Rodeo11 Pí, azaz 3:14

    Hogy ott voltak e latifundiumok nem valószínű, tekintettel arra, hogy a kultusz érdekében(!) a sziget összes fáját föláldozták a kőemberek „oltárán”, minek okán a Husvét sziget mindennemű gazdálkodásra teljesen alkalmatlanná vált.
    Ám ennek a történetnek legalább volt annyi haszna, hogy a Bolsonaro féléknek már (talán) ezer évvel korábban mégiscsak megmutatta, hogy az erdők kiirtása, felégetése nemcsak egy sziget lakosait, de előbb-utóbb az egész világ pusztulását is magával hozhatja. Aztán már hiába is „zengnénk himnuszt isten szent fiának”, ahogy Mascagni azt is gyönyörűen megalkotta, már mi is csak mint kővé-vált Húsvét-szigeti bálványok bámulhatnánk a messzi semmiségbe, de hiába.

  • Andrew_s
    2020 március 27
    7:33 de.

    Nem akarlak elkeseríteni, de ilyen alapon szinte bármelyik országnál találni indokot, bár Belgiumot nem értem, hiszen ott minden szép és jó és liberális!

  • Voronyezs
    2020 március 31
    2:55 de.

    bocs, úgy tűnik iciripicirit széteső vagyok de a „kórusz” az tényleg nagy felismerésed… látod az én nagyim nem lakott a Hajós utcában Mórról Mátyásföldre ott igen, és én ezt így hallottam nincs vele kapcsolatban semmi más élményem kivéve, hogy nagyszerű mű benne a Húsvéti kórussal

    őrizd meg villámló sziporkáidat hogy máskor is olvashassam, végre valami fény a nagy….setétben

    kártyában? makk ulti recontra

  • Voronyezs
    2020 március 31
    2:55 de.

    „kolosszális” felismerésed a térdeplő Húsvéti Kórus sal kapcsolatban teljesen lenyűgöz (azt hiszem az zavart meg engem, hogy a tökéletes zenei kooperációt küldtem Vivaldi és JS.Bach között amit később mások is alkalmaztak …és nem tettem bele opera részletet és az olvasatodkor nem esett le a tantusz)

    rátérve mondandóm másik lényegére a bolsonaró nevű (sajnos nem egyedülálló jelenség) még meg is magyarázzák, hogy nem csak üzemanyag és kenőanyag lesz a kőolajból és Föld Fingjából,
    (kanadaqi nehézolaj $3,54 ért kelt el tegnap, nehezen)

    hanem mindenféle „termékek” is nekem a „kedvencem” a szívószál amelynél fölöslegesebb anyag és munkaerő valamint munkaidő pazarlást el sem tudok képzelni,

    meg azt látván, hogy „egészen kultúrált” egyedek is palackból meg „doboz”-ból isszák a bármilyent csak ártson alapon és

    nem képesek magukba színi valós kultúrát, hanem vonaglanak és ugricsálnak és azt hiszik na az most már az élvezetek csúcsa…

    gyorséttermekben meg normális éttermekben olyan dolgokat láttam, hogy legszívesebben elhagytam volna az „egységet”hát most hol van az oktatás és a „nevelés”

    ki kit nevel???

    a rettenetes sikolyokat kibocsátó csitri a tanítóját, vagy a tanár aki az egyéniségét nem formálja hanem hagyja nőni, mint a dudva és azzá is válik!!!

    hogy ne vágja szájon hogy hallás károsodást ne okozzon ezzel az örömével (soha nagyobb öröme ne is legyen)

    és akkor kikről „vesznek példát”? celebekről akik (amelyek!!! szvsz) rongyba öltöznek és a kanadai télben zokni nélkül vászoncipőben mutogatják a telefonjukat (arra sohasem voltam kíváncsi) meg képet arról mekkorát tud ásítani…(az műalkotása nekijje)

    bemegy a Roy Thomson Hall ba Berlioz-t hallgatni és Sir Anthony Davis kiáll eléjük és könyörög, ne zörögjenek az izéikkel mert a NAXOS élőben veszi az előadást (hogy miért lehet ilyeneket bevinni oda?? kultúró) erre a rüfke mellettem a legszebb futamok alatt (láthatóan nem érti és nem is érdekli) a PET palackjával készít kíséretet és akkor már hiába hiába vágnám szájon hogy leszakadjon a feje mert az élménynek ezzel vége is

    na jó, tök rebetli és recontra

  • Voronyezs
    2020 március 31
    2:55 de.

    Ezt a történetet Mascagniról én is hallottam még gyerekként, az anyukámtól, hogy igaz volt e vagy csak egy jó poén ami erősen elterjedt, kitudja de akár igaz is lehetett!

    Egy „kalapos műhely” az opera közelében, pedig maga a történelem – behunyod a szemed, majd kimondod, hogy Oktogon, Opera, kalapos műhely stb, és már érzed is a levegőjét a dolognak: egy világ elevenedik meg előtted!
    Ez a legkedvesebb korom, és „helyem” a századeleji Budapest Oktogon környéki része, imádom az ehhez kötődő történeteket, könyveket, novellákat, filmeket , az ekkor keletkező vagy ezt ábrázoló alkotásokat.

  • Besancon
    2020 április 1
    5:11 de.

    akkó’ még a kalap is kalap vó’t nem is akármilyen, a kézműves cipészeket mindig kihagyjuk, pedig micsoda élmény egy a te lábadra „öntött” cipőben flangálni (kipróbáltam, jártam, mint Hermész)

    piros durchmarsch

  • Besancon
    2020 április 1
    5:11 de.

    Nocsak, földik vagyunk? 🙂

  • Nagymező utca – Király utca – Izabella utca – Podmaniczky utca…

  • Almási Alma
    2020 április 1
    10:30 de.

    akkó’ most én érezzem magam kültelkinek az én kis Mátyásföldi és Érdligeti múltammal? bár a sóskúti borospince nagyon helyre kis kégli volt isteni volt bemenni és leszelni egy pár szelet füstölt sonkát a ház kenyérhez amit otthon sütöttünk és tépni zöldhagymát meg paradicsomot az előkertből…

    ott nem volt kalaposműhely

    de volt tehenünk és naponta friss tej amit a kútban hűtöttünk kancsót leeresztve

    makk betli recontrával