Egy millió munkanélküli egy hét alatt Kanadában — Példanélküli segélycsomagot vezettek be

2020 március 29 1:05 du.19 hozzászólás

Egy hét alatt egy millióan nyújtottak be munkanélküli biztosítási kérvényeket, miután a tartományi kormányok, önkormányzatok és Kanada szövetségi kormánya minden nem kulcsfontosságú céget, üzletet, szolgáltatást és munkahelyet bezárt. A szövetségi kormány által elfogadott Karantén Törvény 750 ezer dolláros bírságot, illetve hat hónap letöltendő szabadságvesztést szab ki mindazoknak, akik külföldről Kanadába hazatérve, megszegik a 14-napos önkarantént. Jelenleg az Egyesült Államok és Kanada közös határa a személyforgalom előtt le van zárva és külföldiek nem érkezhetnek be az országba légiközlekedési úton sem. Jövő héttől pedig a gyanúsnak vélt, COVID19-hez hasonlító szimptomákat mutató utasok sem vonattal, sem pedig repülővel nem utazhatnak belföldön. A héten az általában halkszavú Justin Trudeau miniszterelnök bekeményített amikor otthona előtt kijelentette: „Elég volt! Mindenki menjen haza és maradjon is otthon!”

Vasárnap reggelre 5.878-ra emelkedett a fertőzöttek száma Kanadában. Jelenleg Québec tartományban a legrosszabb a helyzet, annak ellenére, hogy a québeci kormány vezette be elsőként a legkeményebb lezárásokat és intézkedéseket. Québecben a fertőzöttek száma vasárnap reggel 2.498 volt. A helyzet Montreálban a legsúlyosabb, ahol a fertőzöttek száma elérte az ezret. A montreáli fertőzések több mint negyven százaléka néhány nyugati városrészen található, különösen az angol többségű Côte Saint-Luc-ban, ahol a lakosság harminc százaléka nyugdíjas és ahol a telet rengetegen Floridában töltik. Az éppen hazatérő „snowbird”-ök hozhatták haza magukkal a koronavírust. Montreálban vészhelyzetet deklarált az önkormányzat, bár végsősoron az egész város karantén alá helyezése tartományi döntés lesz.

Ontario-ban — a legnépesebb tartományban — a fertőzöttek száma vasárnap reggel 1.355-re emelkedett, Brit Columbiában pedig 884-en betegedtek meg. Albertában 621, Saskatchewanban 134, Új Fundlandon 120, Új Skóciában 111, Manitobában 64 és New Brunswickban 51, Prince Edward szigeten pedig 11 a fertőzöttek száma. Északon a legkevesebben fertőzödtek meg – Yukonban összesen négy fertőzött van, a Northwest Territories-ben pedig csak 1. Nunavut területén még nincs megfertőzött. Összesen 63-an haltak meg Kanadában.

Állami segély

Kanada szövetségi kormánya több mint 82 milliárd dolláros segélycsomagot fogadtatott el a parlamentben. Azt már most tudjuk, hogy a segélyezés ennél magasabb árat fog követelni. Trudeau miniszterelnök többek között bejelentette:

  • Minden felnőtt kanadai állampolgár aki jövedelmét elvesztette a COVID19 járvány és a szigorítások kapcsán havi 2 ezer dollárt jogosult kapni segélyként a szövetségi kormánytól. A segélyt áprilisban, májusban és júniusban fogják bankszámlákra utalni. Jelentkezni online lehet, április elejétől, és a szövetségi kormány alig szűri majd a jelentkezőket. Elsőbbséget élvez az anyagi segély gyors utalása, ennek rendelnek mindent alá, beleértve az esetleges visszaélések kiszűrését is.
  • A kormány eredetileg azt ígérte, hogy kis- és középvállalkozás úgy segítik, hogy az általuk kifezetett bérek tíz százalékát a kanadai kormány állja egy speciális szubvención keresztül. Pénteken azonban Trudeau bejelentette, hogy a liberális kormány lényegében a baloldali Új Demokrata Párt javaslatát fogadta el és így a kormány fedezi majd a kis- és középvállalkozások által kifizetett bérek 75 százalékát. Az új program pontos részleteit majd a most következő héten jelentik be. Értesüléseink szerint, a 75 százalékos bér szubvenció nem csak a magánvállalatokra vonatkozik majd, hanem a non-profit szektorra is — ez majd néhány napon belül derül ki.
  • Összesen 9 millió dollárt kap a United Way nevű karitatív szervezet, mely összeget azoknak a helyi non-profitoknak továbbíthatnak, amelyek a idősök megsegítésére koncentrálnak.
  • Összesen 7,5 millió dollárt költ a kormány a kiskorúak mentális egészségére úgy, hogy egy külön telefonvonalat támogatnak, ahol a gyerekek pszichológusokkal beszélhetnek.

Nehéz hetek ezek a világon mindenütt. A múlt héten jelentettem be a 21 munkatársnak emailben, hogy az utolsó fizetést most kapták és ideiglenesen valamennyiünk munkanélküli biztosításra kényszerülünk, mivel az ottawai egyházközség ahol dolgozunk elvesztette szinte összes bevételét. Amint ez a hír az egyházközségi tagokhoz eljutott, érkeztek a telefonhívások hozzám, illetve a telefonon hitelkártyával küldött adományok a templomnak — van aki negyven dollárt küldött, van aki pedig ezret. Ha ez nem is volt elég ahhoz, hogy a munkanélküliséget elkerüljük, egy ilyen krízisben a szolidaritás elve látszik társadalmunkban igazán érvényesülni. A templom egyik tagja videófelvételen mondta el: eddig lehet, hogy agyilag, intellektuálisan értettünk meg a szolidaritás értékét, de ma már inkább szívvel, lélekben és a gyomor szintjén fogjuk ezt fel. Akit esetleg érdekel Joan O’Connell reflekciója, az itt megtalálja videóját.

19 hozzászólás

  • nagyra becsülendő szolidaritás és az, hogy a liberálisok még az NDP vel is összekapaszkodnak hogy megoldásokat hozzanak létre az végre igazi kanadai szellemnek mutatja fel magát mint a reformátusoknál a kenyér és a bor az istentisztelet megfelelő pontján amit nagyon szépen Úrvacsorának hívunk azaz ennek magunkhozvétele feloldoz nincs gyónás meg egyéb álszent ájtatos kacifánt tudjuk hogy bűnösek vagyunk, és legalább néha feloldozást kell kapnunk… ez az egész akció nálam ehhez hasonló,

    egyszerűen csodálatosnak nevezném és a Salvation Army csodálatos tetteire hajaz akiket nagyon tisztelek

    nagyon sokan tanulhatnának ebből(nem sorolom, de 1 biztos jelöltem van)

    az őszinteség és a gyorsaság és amint Justin kiáll ott az ajtaja elé és a maga módján elővezeti az is példaértékű

    a snowbird öket -magam részéről- hülye embereknek tartom és végre az ontarioi kormány felébredt és nem fizeti a horribilis floridai egészségügyi költségeiket az OHIP terhére, az már a pofátlanság ezen hópapagájok részéről ők élveznek (hogy mit élvez azon ragacsos homokon egy nyugdíjas nem tudom?) és mások fizessék

    mindez lehetőség és -talán- kényszer is arra, hogy a fósszilis energiahordozók kitermelése le legyen cserélve minden áron normális alkotó munkára amire az elhízott albertai zokogók nagyon rászolgáltak sírás és követelőzés helyett munkára fel találják már ki miből és hogyan de annál ami van bármi jobb

    kösz a nagyon szép cikket

  • Magyarországon még nem merték nyilvánosságra hozni, hogy hány ember maradt jövedelem, bevétel nélkül, de becslések szerint legalább félmillióan!

    Sajnos, azt o1g nem akarja tudatositani, hogy bejelentese folytán jogos az adok, torlesztok elhalasztasanak lehetősege, de ennel elsődlegesebb, hogy minden áldozata juthasson élelemhez! Ehhez kellett volna mar 2. Hete bevezetni vmilyen jövedelempotlo formajat a támogatasnak!
    Nem nagy, de ahogy az 1. Pillanattol irtam, pl.felnotteknél 100e ,-ig kiegesziteni a bevételt havi szinten, gyerekeknél fele! Utána lehet a 2. Vonalbeli lepeseket megtenni!
    Éhezni nem szabad hagyni 1 napig se senkit sem! A félmillio felnőtt jóresze naprol-napra élt!

  • A járvány és a vészhelyzet elrendelése miatt munkanélkülivé vált ferencvárosi lakosoknak az önkormányzat rendkívüli pandémiás járadékot fog fizetni, összege és részletei még nem ismertek. Április közepétől igényelhető.

    Margós megjegyzésem: ez nem önkormányzati feladat lenne. Ez ügyben a kormány késlekedése olaszországi helyzetet idézhet elő. Az északi részen a munkanélküliek pénz híján elkezdték fosztogatni az élelmiszerüzleteket, fizetés nélkül távoznak a boltokból. A hangulat kezd elmérgesedni.

    Talán nálunk erre felkészülve járőröznek katonai rendészek is az utcákon?

  • Kormanyhatosagok a korulmenyek altal kenyszerultek oriasi kolcsonokbe ugrani, a kozgadasag kepesseget fentartani, hogy az a jarvany megszunesevel letkepes lehessen.

    A munkanelkulive valt dolgozok legnagyobb resze a biztositasokbol eredo alacsonyabb jovedelmei letezok. US-ban minden munkanelkulivalt a biztositas mellett heti $600 cheket kap a kincstartol. Persze ha munkaadoik kozben tonkre mennenek, nem letezne hova visszaterni dolgozniuk a jarvany utan. S az jelentene am az igazi kozgazdasagu osszeomlast.

    A vilag lakossag bizonyitja szolidaritasait. Milliomosok, meg a Hollywoodi csillagok is nagy adomanykoat nyujtanak az egeszsegi kezelesekre.

    Meg Moszkvaban is a fiatalok szervezkedtek a raszorulo idoseket segiteni. Habar Mr.Putin allitja, hogy a jarvany jelentektelen Oroszorszagban. Persze az orvosok, es meg Moszkva fopolgarmestere is ellenkezot allit.

    Remelve a legjobbakat mindenkinek, s hogy sikeres ellenszer es majd vedo-oltas lehto lenne hamarosan.

  • Bendeguz79
    2020 március 29
    2:59 du.

    grizi, azok az (általad) átkozott kormányok, hát mit meg nem tesznek és a magánszféra az ilyenkor hol van? kölcsönöket vesz fel a nincsre amit majd az adófizetőtől levonnak és megy nyaralni a Bahamákra meg a Zöldfoki szigetekre és Mauricius ra yachtot viszi utána a teherszállító magánrepülője

    én úgy élvezem itt a hülyeséged ennyi sok baromságot összehordani? A.hole SOB… grizi az aki mindent jobban tud(?) vagy az Bukfenc a bohóc a Nagycirkuszból?

    tök recontra makk betlivel

  • „tok recontra makk betlive”

    Mindenek elott, hazudsz ismet mint allandoan!!

    Soha, senki egyent, sem egyettlen kormanyt sem soha nem atkoztam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Csupan emlekezetedre hoztam elitelendo kegyetlen tetteiket, amiket te es szellemi ver-testvereid magasztalnak.

    Beside, te vagy az az SOB amit ismetelgetsz amit meg kanasz sem tenne !

  • Csatolom a szakemberek által készített grafikont a covid19 tenyleges veszélyességéről, hogy mely tünetek százalékosan hogy jelentkeznek!

    https://focustaiwan.tw/society/202003215001

    l. a rendszeresen riogatásként említett tüdőödéma, vérzési panaszok : 1% alatt vannak a fertőzöttek között!
    Azaz, ha veszünk egy 100 fős csoportot , ahol 1-től 100 évesig van minden éves, akkor nemegész 1 fő az, aki várhatóan a tüdővérzésig eljut!
    Olaszországban is a jelentések szerint 80 év feletti a virus miatti halottak átlagéletkora!
    Hogy szemléltessem: ha meghal egy 70 éves, akkor egy több mint 90-valahány évessel jön ki a mutató, vagy 2 fő 85-86 éves elhalálozóval!
    Ezt tekintve sokkal természetesebbnek tűnik!

  • Bendeguz79
    2020 március 29
    5:43 du.

    grizi te SOB … A.hole…

    veled hsz-t cserélni olyan, mint sükettel suttogni és vakkal Le Corbusier stílusát elemezni

    szóval akkor most hol vannak az ámen d’mentek??? csak nem diktatúra van?

    zöld recontra makk rebetlivel

  • Bizonytalan, h azidojaras melegedese csokkenti -e a fertozodeseket. Ha igen, akkor sem biztos, h az jó!
    Az azt jelentené, h nyár vegevel berobbanna nagyobb erővel. Azaz hosszabb távon elhuzodna, a gazdaságot mégjobban megfektetné!

    Extrém megoldás, de biztos vagyok benne, hogy ez lenne a leghatékonyabb védekezés!
    Alapja, h a már fertozodott gyogyultak min.évekig védettek lesznek a szervezetukben felhalmozodo ellenanyagok miatt!
    A társadalom leghatekonyabban ugy vedheti a gyengeket, ha a tarsadalomban felhalmozodik az ellenanyag! Igy a tarsadalom fertozokepessege is lezuhan! Ez hasonlit a gyerekkorban beadott oltások társadalomra gyakorolt vedetsegere is! Akkor a tarsadalom kvazi vedi a nembeoltottakat is a tarsadolom majdnem teljes leoldottsaga miatt is!
    A TARSADALOM LEGERTEKESEBB TAGJAI A MAR GYOGYULTAK LESZNEK!
    ŐK ADJÁK MEG A TÁRSADALMI VEDETTSEGET, A FERTŐZÉSMENTESSEGET!
    EZ AZT JELENTI, HOGY ROPPANT FONTOS LENNE, H MINEL TOBBEN GYOGYULTAK LEGYENEK!
    Ezt ugy is el lehet erni, ha minel tobb egeszseges ember valna gyogyultan vedette!
    A fiatalok es a kozepkoruak a legkevesbe kitettek a megbetegedesnek azzal egyutt, h a fertozes keresztul megy a szervezetükön!
    A mar gyogyultak tudnanak segiteni az idoseknek, dolgozni az egeszsegugyben es minden olyan helyen, ahol masokkal surubb kapcsolatba kerulhetnek, azaz a gazdasag mukodteteseben szeleskoruen!
    Igy, ha egeszseges emberek önkéntesen kerülhetnek beoltasra legyengitett virussal, akkor kontrollalt korulmenyek kozott kerülhetnek vedett – a továbbiakban nemfertőző állapotba!
    Roppant fontos a kontrollalt korulmeny!
    Ez megvalosithato lenne nagyobb elkeritett reszen, pl. akar egy kisvarosnyi helyen orszagosan akar tobb helyen is, v mint egy nyari fesztival korulmenyei kozott!

    Nemcsodálkoznék, ha ez a mesterseges vedettseg lenne a megoldas az elesettek megvedesere!

  • Sőt! Az igy gyógyultak folyamatosan tudnanak verplazmat adni , amivel a veszelyeztetett időseket lehetne passzivan immunizálni!

  • Magyarorszag lehetne a viruelleni kúzdelem kozpontja, a világot tapasztalattal, védett munkaerővel, vérplazmával tudnánk ellatni!
    Még közgazdasagilag is sikertörtenet lehetne!

  • Hallgatom (és nézem) ismét az országgyűlési közvetítést; a Fidesz ma szavazza meg magának a „Felhatalmazási törvényt”. Jelen pillanatban (magyar idő szerint 11:30) ugyan másról esik szó a képviselők részéről, de már most keményen és súlyos szavakkal támadják az állampárti képviselők az ellenzéki képviselőket.

    Ezt hallva el kell ismernem, Magyarországon véget ért a liberális demokrácia. Azt is el kell ismernem, hogy ez a forma ugyanúgy életképtelen, mint volt nálunk a szocializmus. Mindkettő hatalmas károkat okozott.

    A liberális demokrácia nálunk 30 év alatt kivérzett. A liberális nézetek érvényesülése tette lehetővé a Fidesz hatalomra kerülését, és egyeduralmát. Mától (éjféltől) diktatúra következik, amiben a kormányzó párt minden ellenőrzés és fék nélkül bármit megtehet. Időkorlát nélküli rendeleti kormányzás lép életbe, kibocsájtója a miniszterelnök.

    Ez a liberális demokrácia bűne.

    (megjegyzem, a pandémia minden országban visszaszorítja a liberális demokráciát, a védekezés csak így eredményes)

  • Nem lehet nem észrevenni, hogy az állampárti képviselők már a gyűlölet hangján (fröcsögnek) szólnak az ellenzéki képviselőkhöz, és képviselőkről. És a vitatott napirendi pont még csak nem is a „Felhatalmazási törvény” kétharmados többségű szavazásának napirendje. Több Fideszes képviselő 2010 előtti esetekkel dobálózik. Elképesztő!

  • Egyértelmű. Az időkorlátnélküli „felhatalmazási törvény” szavazás előtti vitájában egy Fideszes-képviselő ellenségnek nevezte az ellenzéki képviselőket. Se a házelnök (Lezsák Sándor), se a párttársai nem javították ki.

    Holott ma egyetlen ellenség létezik: a Covid-19-es vírus!

    De az állampártnak a véleményükkel velük szemben álló ellenzéki országgyűlési képviselők, rajtuk keresztül a rájuk szavazó választók az ellenség!

    Megismétlem: ez a helyzet a liberális demokrácia jelenléte miatt alakulhatott ki!
    (felesleges a szótépés, az időhúzás, kezdhetik az átnevelőtáborok kiépítését)

  • Na de hol késik az ilyenkor nélkülözhetetlen rendeleti kormányzás a liberálbolsevik Kanadában? 🙂

  • „zold recontra makk rebetlive” ;

    Minden ocsar atkozasod vissza neked tizszeresen !!!

    Akar-hanyszor is rorli a foszerkesztod !

  • Szandi-Mandi;

    Ketsegtelenul, Canadaban nincsen szukseg semmi rendkivulli torvenyeken levo kozigazgatasra.

    S Canada NEM „bolshevik” sem szelszoseges, csak azert mert ezen alaklommal a liberalisok kaptak valamivel tobb szavazatotkat a lakossgatol.

    Bevandorlasi torvenueik nagyon nyitott, barkit be-enfedtek.
    Fiatal es elegge lakatlan oeszag !

  • Bendeguz79
    2020 március 30
    9:59 du.

    grizi te honnan ismered Kanadát? már kétszer voltál a Fallsview -ban (legalább nyertél?)

    rekettye és recontra