Összehangolt turizmusfejlesztés az ASEAN országokban

2020 május 13 5:34 de.27 hozzászólás

Tíz délkelet-ázsiai állam, kormányközi együttműködésen alapuló regionális szervezetet hozott létre 1967. augusztus 8-án. Céljuk: az államaik politikai, gazdasági, katonai, oktatási és kulturális együttműködésének elősegítése. A napokban közös videó konferenciát tartottak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) tömörülő országok idegenforgalmi miniszterei, ahol a koronavírussal kapcsolatos további védekezés és az egyes országok turizmusfejlesztésének kérdéseit vitatták meg.

A házigazda, Thong Khon, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztere elmondta, hogy összehangolt intézkedésekre van szükség a turizmus újraélesztéséhez. A világjárvány következtében drámaian megnőtt a szakmában a munkanélküliek a száma, amely kedvezőtlenül érinti az ASEAN országok gazdasági életét. Az intézkedések elsődleges célja az, hogy ezeket a hatásokat minden ország minimalizálni tudja és a közös cselekvés érdekében olyan stratégiát alakítson ki, amely a legrövidebb időn belül elő tudja mozdítani a régió idegenforgalmát. Kambodzsa és a szomszédos országok gazdaságának tartópillére a turizmus. A régió vezető politikusai egy kommünikében azt hangsúlyozták, hogy új, transzparens intézkedésekre és szabályozásokra van szükség, mert csak így tudják újraéleszteni a belföldi- és nemzetközi turisták érdeklődését Délkelet-Ázsia iránt.

„Mindent meg kell tenni, hogy egészségesebb és biztonságosabb légkört teremtsünk a vendéglátásban és idegenforgalomban dolgozóknak” – tette hozzá Thong Khon. Az ASEAN miniszterek megállapodtak, hogy párbeszédet folytatnak az idegenforgalmi partnerekkel, nemzetközi szervezetekkel és az idegenforgalmi ágazat részvényeseivel, hogy segítségükkel mihamarabb talpra állítsák a turizmust és felkészüljenek a mostanra új szakaszába lépett krízis kezelésére. Kreatív és innovatív megoldásokat kell találni a szektor fellendítésére: ilyen például a digitális technológia fejlesztése, valamint az ún. „top-of-mind” tevékenység adottságainak jobb kihasználása, amely az utazók spontaneitását hangsúlyozza az úti cél kiválasztásakor. Ennél is fontosabb az idegenforgalom promóciójában az ASEAN országok „single tourism destination”-ként történő megjelenése, melyben a csoportok helyett az egyéni utazásokat helyezik előtérbe. A miniszterek ismertették az országaikban a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetet és a közösségi oldalaikon elérhetővé tették a követendő előírásokat, javaslatokat annak érdekében, hogy a turizmus beindításához a legkedvezőbb, legbiztonságosabb feltételeket teremtsék meg.

 

Sárdi Rudolf, Kambodzsa Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és közép-kelet-európai képviselője mindezeket kiegészítve még elmondta: Kambodzsában több mint 2800 idegenforgalmi vállalkozás függesztette fel működését, amely 46.000 ember munkanélküliségét eredményezte. Közel 100 idegenvezető szintén állás nélkül maradt és tevékenységi körét bizonytalan ideig szünetelteti. Ugyanakkor a belföldi turizmus továbbra is jól működik. Március második hetében 190 000 bel- és külföldi turista látogatta meg az ország idegenforgalmi szempontból legfontosabb látványosságait. Naponta, de főleg a hétvégeken, sok család egyénileg vagy kis csoportokban barangolja be az országot.

A régió legnevezetesebb idegenforgalmi eseményére 2021. január 17-21. között kerül majd sor: az ASEAN Tourism Forum (ATF) büszke házigazdája ezúttal Kambodzsa, egészen pontosan a főváros, Phnom Penh lesz. Az ATF-et 1981-ben hozták létre és a régió országai jövőre ünneplik sikeres működésének 40. évfordulóját. A legfontosabb az, hogy az ASEAN „egységes úti célként” jelenjen meg az idegenforgalmi piacon, függetlenül az egyes országok közti kulturális és nyelvi különbségektől. Phnom Penh a régió a legdinamikusabban fejlődő fővárosa, mind a beruházások, mind az infrastruktúra fejlesztése területén. Így nem véletlen, hogy „Ázsia gyöngyszemének” is becézik az élhető, de mindig lüktető várost. Az esemény keretében kerül sor a TRAVEX Idegenforgalmi vásár megrendezésre, amelyen a 10 ASEAN ország (Brunei Darussálam, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Thaiföld, a Fülöp Szigetek, Szingapúr és Vietnam) idegenforgalmi szektorának számos képviselője vesz részt. Az esemény helyszínét rotációs alapon választják ki, tavaly Brunei volt a házigazda.

27 hozzászólás

  • Ők csinálják jol!
    Ugy tudom, Kambodzsaba vegig lehetett utazni egyeduli helykent.
    A belfoldi turizmus ezekben az orszagokban kevesbe meghatarozo bevetelu, mint a fejlett vilagban.
    Kivetel: Szingapur a szolgaltatasai, latvanyossagai miatt (szállas nem, mert mikroállam), Malajzia, ahol hetvegen es unnepekkor eros a belfoldi turizmus reguler áron es azonos aron mennek a szolgaltatasok is. Tájföldön erős a belfoldi turizmus is a tengerpartra, de orszagosan mar nem! A belfoldieknek sok szolgaltatas olcsobban elerhető, a szallasok is szetvalnak erosen, h belfoldi, v kulfoldi.
    Indoneziaban szinte csak Bali maradt oriasi nemzetkozi turistahelykent, kevesse Lombok es Floresz – a korabbi evtizedekkel ellentetesen. A dk-ázsiai valsag utan erosodott meg az orszag es vele egyutt a belfoldi turizmus is. Az arak megdulazodtak, triplazodtak.
    Bar a belfoldi turistaknak a szolgaltatasok, belepok kedvezmenyesek, ill.a kulfoldieket emeltek meg!
    10-18 € lett a belepo a legtobb nemzetiparkba, turistalatvanyossagba, amig a helyiknek csak 10-edébe kerül!
    Az orszagban mar nem is valik szet a szállasszolgaltatas sem, vegyes, hiszen a belfoldi turizmus lett a szinte kizarolagos a korabbinak ellenkezőjekent! Szinte csak balin vannak már hagyomanyosan isturista teruletek!
    Persze elszorva akad mas szigeteken is. (Lombok Nyi oldalán, a Gili szigeteken, Floresz Nyi partjan, ahonnan Komodora indulnak a napi turistautak es a buvarutak mantarajat es cetcápat figyelni,! Ui. Pápua lndoneziai reszere (lrian jaya) Raya ampat tengerparti reszere, ami a vilagon egyedülállo búvárparadicsom 3 tenger talalkozasa es érintetlensege miatt. Nembeszelve a gyönyörű öblei szigetvilagarol!

  • Fulopszigeteken jelentos szinten a hetvegi turizmus, kulonben csak a kisszamu kozeposztaly utazgat 1-1 hetre, hetvegere.
    A kulfoldi turizmus keves helyre koncentralodik, pedig elképesztő mennyiségű lélegzetelállito helyük van!
    A fősziget Luzon, ott csak a hegyekbe Baguio (a termeszetgyogyaszat – faithealing központja), ill a tobbezer eves rizsteraszos Banui.
    Cebu 2 vege. É.K-en a kis Malapasqua buvarparadicsom rokacapaival, D.Ny-on Oslob a cetcápáival (whaleshark) es ujonnan Stander a tengeri rezervatumaval es bébicápáival.
    Bohol D.Ny a bulihely, ahonnan a törpemakik es a panecake-hegyek látogathatóak. Ill.hajoval Siquijor szigetecske.

  • Boracay még egy nagyon hires gyonyoru kicsi sziget, ami zsufolt turista paradicsom kulfoldiek tomegevel….(hasonloan tajföldi szamtalan kis szigetecskehez)
    Palawan Coron es El nido a vilagon egyedulallo szigetecskeivel, lagunaival. Most ezek is uresek!

  • Kambodzsa, Laosz, Burma hihetetlen szegeny, elmaradott , de gyonyoru orszagok. Többnyire erintetlen termeszetti – és ősi kulturális szepsegekkel. Brunei el eldugott kis gazdag szultansag Borneon. Keves turista jut el oda pont ezert. Fejlodik a turizmusa, ill a pandemia elott.
    Szingapur egy világi turista-, kereskedelmi-, kultúrális-, gazdasági kozpont. Hasonló, mint Dubai, de mégis más!

    https://www.google.com/search?q=singapore&client=tablet-android-samsung-nf-rev1&prmd=imnv&sxsrf=ALeKk03Wp30QqzoyhDPeKjv_8cs_PEle0g:1589369723056&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwijjYnO37DpAhXOmIsKHTGcCbMQ_AUoAXoECBcQAQ&biw=1280&bih=800#imgrc=drAnBHKcwx_hNM&imgdii=c7HMrprj0_r3BM

    https://www.google.com/search?q=singapore&client=tablet-android-samsung-nf-rev1&prmd=imnv&sxsrf=ALeKk03Wp30QqzoyhDPeKjv_8cs_PEle0g:1589369723056&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwijjYnO37DpAhXOmIsKHTGcCbMQ_AUoAXoECBcQAQ&biw=1280&bih=800#imgrc=c7HMrprj0_r3BM&imgdii=xJwsoYaC_SeSmM

  • O1G666
    2020 május 13
    7:14 de.
    a filippinók beszélnek spanyolul, El Nido=a bölcső

  • O1G666
    2020 május 13
    7:14 de.

    de fészeknek is értjük, természetesen

  • Egyszoval, a terseg legfontosabb GDP FORRASA a kulfoldi turizmus direkt es áttetelesen!
    A cikkben szereplo kambodzsai turizmusban kárvallottan erintettek szama szerintem sokkal több! És ami szintén fontos, a GDP a turizmusbol!
    Talán Malayziat erinti aranyaiban legkevesbe, mert a helyi turizmus erős es azonos áru a külföldivel, viszont DK-Ázsia legmeghatározobb légitársasaga a diszkont Air Asia Kuala Lumpurban székel, maláj! Ez biztosan a legnagyobb érvágás!
    Megjegyeznem, hogy a wizzairre nagyon büszkek vagyunk. Jelentősnek tartjuk, hiszen egesz Europat berepuli lzraellel, Dubai-jal, Kanari-szigetekkel. Indonézia az egyik legszegenyebb a térsegben, de nemzeti járatai többszörösek a Wizzairének!
    Pl. Szumátra közepes városába napi kb. 10 repulojuk szállt Jakartából! K.L-ből is volt vagy 4….
    DK-Azsia rohamosan fejlődik az elmúlt 25-30 évben!
    Szingapur a vilag legfejlettebb városa talán. K.L. is fejlettebb lett, mint Bp!
    Kíváncsi vagyok a fejleszteseik mennyire esnek vissza, de a régió bőven önfenntarto, függetlenné tud válni a problemas földreszektől, bár a kereskedelem es olcso ipari termelésük is meghatározó!

    Fülopszek egy problemasabb kerdes, mert allando tőkehianyban szenved. Senki sem mer befektetni, mert csak vegyesvallalatokat es vegyes tulajdont enged az ingatlanpiacon, helyi túlsullyal!
    Az orszag tulnyomo tobbsege naprol-napra elt, de most a turistahelyekrol a válsag tovagyuruzik….

  • O1G666
    2020 május 13
    8:18 de.

    Nem hinném hogy Malaysiát különösebben megrázná a turisták elmaradása.
    Velük -hála az USA évtizedes ottani „kizsákmányolásának”-
    irdatlanul elszaladt az „elektronikai ló”.
    Amerika févezetőiparának igen nagy hányada ott van
    (csak a K+F folyik a Szilícium-völgyben)
    és már ők is eléggé belejöttek az iparágba, hála az amcsi technológián felnevelkedett két vagy három helyi generációnak.

    Végül is mi kell egy integrált áramkörhöz?
    Két vödör homok (a szilícium miatt)
    kevéske réz, vas, egyébb nyomelemek és irdatlan szakmai tudás.
    Ez utóbbit megkapták az USA.-tól.

  • Turizmus kivallo uzlet !!!!
    Semmit nem szukseges termelni, produkalni.
    Csak fogadd legalabb felig baratsagosan az idegen latogatokat.

    Mindenert magasabb arakat szedhetsz.

    De ugyan akkor a TURIZMUS a vilag-jarvanyok garantalt terjesztesenek a modszere.

    P.S.
    Az „El Nino”; sozszerinti 100%-os jelentese „A fiu”.

    A romai katolikus ertelemezesben a kis Jezus babat ertelmezve Miriam karjaiban.

    Mint a „La Nina” jelentese „a leany”.

    A Fulopszigetek benszulott lakossainak a leg-altalanosabb/ tobbsegi netelve a TAGALOG.

    De minden hivatalos dokumentumok, szerzodesek, csupan az Angolt hasznalja.

    Igen sokan beszelnek Spanyolt, mert a Spanyol korona tulajdona voltak 1899-ig.

  • Bendeguz79
    2020 május 13
    12:06 du.

    grizi

    szó sem volt Nino vagy Nina -ról ami egyébként:

    La niña; El niño ként írandó!!!

    El Nido az fészek (leginkább madaraké következésképpen a tojások bölcsője is)

    nem tudsz olvasni és írni sem!

  • Bendeguz79
    2020 május 13
    12:06 du.

    grizi

    a „nino” az a cubai gyerekek hangutánzó szava a mentő és tűzoltó autók szirénázására: nino nino nino nino (hahaha)

    olyan, hogy „nina” az nem létezik

  • Mai napi kép Kambodzsából
    Ma kaptam frissen

    http://keptarhely.eu/view.php?file=20200514v00sm2cw3.jpeg

  • A hivatalos nyelvuk a tagalog, amelynek sok árnyalatát beszélik. Az orszag közepe a Visaias, ahol a leginkább a spanyol szavakkal dúsitott a dialektus.
    Nehany szonak kicsit kulonbozo az ertelme, ahogy Latin-Amerikában is.
    Az öregek közül beszelnek meg kevesse spanyolul, de nagyon elterjedt ma már az angol valamilyen szintu tudasa, mert az iskolaban idorendnem ezeket a nyelveket volt kotelezo tanulni.
    A szerzodesekben sokszor belekevernek angol szavakat, de az ügyved angolul szerkeszti, ha hozza fordulnak.
    Az El Niña valoban teljesen mas lenne , ha letezne.
    Amiket csatoltam, ott tenyleg latszik, hogy El Nido valoban bölcső, fészek szerű! A hegyek, sziklaormok között az öblök, lagunák, tengerfolyosok.
    Mondhatnám páratlan helyek, de en azért lattam 1-2 hasonlót.
    Pl.szintén Palawanon Port Bartol-t, apro tajfoldi gyöngysorszeru szigeteket a malaj hatar felé, Krabi-nal, Viet-namban a Halong bay és Palau….

  • Ja! És a korábban emlitett Raja Ampat a madár fején Irian Jaya-n! De szinte biztosra veszem, h Sulawesi partjain is van ilyen, mert hasonlo földtanilag, de oda meg nem jutottam el.
    Viszont egy Szumátrahoz kothető kepet csatolok, ami szerintem az É-Sumatran levo Aceh-tartomany buvarparadicsomaban van. Ez annyira eldugott, ismeretlen regio, h a cunami alatti rombolasrol es halalos aldozatokrol az indonáz kormany sem alkotott képet, pedig ez a regio volt legkozelebb az epicentrumhoz.
    Ezt a teruletet mostoha gyerekkent kezelik, vad természet, vad torzsek lakjak.
    Erdekesseg, h folotte az egyik szigeten olyan torzs el, amelyik idegent nem enged a szigetere. Lenyilazzak a vizben kozeledoket, a hajotorotteket is! Őskori korulmenyek kozott elnek.

    file:///storage/emulated/0/Download/sumatra-indonesia-550×275.jpg

  • https://www.google.com/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwip1oCk57LpAhWwMewKHQgPCKQQjhx6BAgBEAI&url=https%3A%2F%2Fredseaboats.hu%2Fbuvartura-es-nyaralas-szumatran-az-aranyszigeten-2018-november%2F&psig=AOvVaw0AAog6zwPKzjQXoJSSSnXQ&ust=1589526895588806

    Talán sikerül ezen a linken látni!

    Kivancsian varom , h a virusus utani nyitas mit hoz!
    Félek, h a turizmus beindulasa nagyon elnyujtott folyamat lesz, mert ujabb hullámaival ijesztget a kormány.
    Az elmult evtizedekben nem emlekszem, hogy az ilyen virusos jarvanyoknal a barmelyik kormany ilyen intezkedeseket hozott volna, pedig az idos elesettekre ugyan ilyen halalosak voltak! Mindig ezek az influenza szeru jarvanyok vittek el az idosek nagyreszet!
    Csak vissza kell keresni a statisztikakat akar 2015-ig!
    Bár most megtanulhatjuk, h egy gazdasagi valsagot hogy lehet egy virusra kenni!

    Figyelem jövőbeli országvezetők!
    Tanuljatok!

    Csak hülyen fog kinézni, ha o1g 10 ev mulva megint egy influenza, v tudogyulladasvirusra hivatkozva leallitja, bemaszkolja az egesz orszagot, amig a tobbi orszag eli helkoznapi eletet!

    Ezzel a mizeriaval csak az a baj, ha valaki nem vesz reszt a szindarabban, akkor akar gyilkosnak is titulalhatja az ellenzeke!
    Ezert eleg lett volna csak az idoseket otthon tartani es maszkot hordatni! Közben az orszag tudta volna elni világát!
    A kormány bénasaga miatt nem kellett volna a vallalkozok nagyreszet tonkre tenni, szamtalan alkalmazottjukat kirugatni!

    Mostmar elmondhatjuk, h szerencse, h o1g bedöntötte a nemzeti legitarsasagunkat a Malev-ot!
    Ma mar nagy sz@h@rban lennenek vele!
    Bar en kidolgoztam egy valsag idejere vonatkozo üzleti tervet ,amellyel kaszalni tudott volna.
    Az légi áruszállítas Ázsiabol! Az most megoldatlan problema….
    Aznap, amikor összedőlt a szemelyszallitasi piac, elkezdtek leallni a legitarsasagok, mar kerestem is néhanyukat ezzel kapcs, de lesz@rtak. Ma már a reszvenyiket söprögethetik a padlon!
    (Pedig ma a csomagrendelesi- es kiszallitasa a legnagyobb uzlet!)

    Warren Buffet-tet innen is üdvözlöm! Megöregedett, lelassult….)

  • O1G666
    2020 május 14
    3:44 de.
    szumátrai képek alapján! te hogyan készíted a tarisznyarákot amely ott kukucskál sandán a kép baloldalán? nekem van jó eredeti (igaz nem szumátrai) receptem erre (is) portugál barátaim mutatták meg a gamba sütés rejtelmeit

  • Gambas- az indonézul a rákokat, seafoodot jelenti, de ugy emlekszem malajul es tagalogul is.
    (Persze néha mar keverem a nyelveket szereny tudasom mellett)
    Nem emlekszem, h en keszitettem volna valaha is, mert a seafood arrafele az altalanos.
    Jol fűszerezve grillezik es wokban parolt korettel.
    De emlekszem, egyik utazasomkor Kubában a tengerparton berelt hazban sutott egy helyi langusztakat, amiket égy csalad adott nekem, akik feljebb a parton fogdostak azokat (persze teltottan. Varhatoan azert is adtak vagy 3-mat.)
    Ha jol emlekszem, eloszor megfozte, majd fuszerekkel es valamilyen korettel sutotte ossze a konyhaban.
    Közben este pont a mi hazunk elott jatszott a rezort latin zenekara, ami ejfelig meg hangulatos volt, de tele hassal utana már zavaro hajnalig.
    Meg buvarkodasok alkalmaval voltak a vezetok altal keszitett grill-langusztak.
    Ja!
    Szinten Kubában helyi szivarárusokkal jottem ossze, akik szinen keszitettek nekunk a konyhajukban szuper langusztakat, miutan a piacon es haztol megvettuk a hozzavalokat.
    Mivel allinclusive szallodaban voltunk, nem ettunk tul sokat , es kultursokk volt, amikor vendeglatoink -akik nem akartak addig velunk enni, mert nekunk keszitettek- a csaladjaikkal rarepultek az asztalon maradt bőseges maradekra. Hát! Ugy meg nem lattam ehes embereket enni, csak filmeken….
    Mondjuk a korabban emlitett tengerparti esetben is a helyi önkentes szakácsunk hazavitt 1-2 elkeszitett langusztat.
    Emlekezetes volt meg, amikor egyszer az ősidőkben ugy mentem Sumatrara, hogy a komppal Szingapurbol athajoztunk a szomszedos szigetre.
    Este fel erkezven ott szalltam meg es a poros kis falu akkor kezdett megelenkulni. A kovetkezo komppal rengeteg kinai erkezett (a miniállam tulnyomo lakossaga) es spontannak tunő streetfood markette alakult a környek.
    A semmibol elokerultek asztalok, szekek, grillek, kisebb árus kerekeskocsik, olyan triciglifélék. Akkor meg nem voltak motorizalva, sőt, igazan kornyezetvedok voltak, hiszen teherauto, sőt taxi is ritka volt. (Masnap vagy egy orat taxiztunk pár dollarert a sziget tuloldalara az indonez hajoig, ami atvitt Sumatera-ra. Minden kb.negyedebe kerult, mint Szingapurban. A hajon is, amikor a kettonk jegyet fizettem, mindenki zavarba jott, mert amikor az amugy is olcso jegyeket fizettem, azt hittem, h darabonkent kerult annyiba es a szerint adtam a penzt, pedig az a 2 jegy ara volt…. Nem ertettek, miert akartam annyit fizetni.)
    Estefele , ill.sötétedeskor (12 órasak a nappalok es a sötetseg is az Egyenlitón, igy 18 h korul sotetedik) begyujtottak a grilljeiket es berobbant az elet minden irányban.
    Na! Ott emlékszem hihetetlenul nagy tarisznyarakokra nagymennyisegben.
    Valami kinai hapsival is ott ismerkedtunk meg, aki az asztalunknal telepedett le dőzsölni. Grillezett rák – es zöldsegek, jo hideg sorrel a decemberi még mindig forro éjszakában.
    Hasonlo tortenetek voltak Tájföldön es Fülop-szigeteken is, de saját grillezes elmaradt mindig.
    Még, amikor Tajfoldon mar a penzunk veget járva en horgasztam tintahalra, fogtam tarisznyarákokat Krabi tengerpartján (ahol a Part cimu filmet forgattak Leonardo di Caprioval, meg belebotlottam valamilyen kalozos forgatasba is Angelina Jolie-val is) végul egy helyi bambuszkunyhoban lako nenike keszitette el mosolyogva….
    Valahogy mindig ilyen szituaciok keletkeztek a helyiekkel.
    Egyedul Uj-zélandon tudtam magunknak grillezni egy vilagtol távoleso nemzeti parkban , ahol par nap utan elfogyott a kajánk es en gyujtogettem kagylokat, rakokat, de az csak Bear „Grills” volt, túlélő szituácio!
    Különben tényleg az volt napokon keresztul az Abel Tasman nemzeti parkban…. piszok éhesek voltunk, mert pofatlan tyukszerű madarak (weka) leloptak a tuzrol az utolso szelet kenyereinket ugy, hogy ott tettünk-vettünk a tűz mellett! Ilyen pofatlan es bátor madarakat nem is láttam se elotte, se utána!nem is birtuk elhesegetni azokat! Most gondolok bele, h akar lehettek volna a vacsorank is….
    Csak spontán tengerparti kagylogrillezések voltak szépszámmal….
    Így a receptedre kivancsi lennek, mert remelem, meg sokszor lesz ra lehetosegem! Már régota tervezem bejárni D-Amerika országait is, elsodlegesen az Amazonas-medencet, ahol folyamatos grillezest tudok elkepzelni.
    Apropo! Equadori dzsungelben egy indian faluban voltunk vagy egy hetig. Ha rakot nem is, de halakat a folyobol rendszeresen grilleztek nekunk. Fura volt, es eleinte viccnek hittem, h figyelmeztettek, h ne lepjunk rájára.
    Azutan mar csak a rapidba jartam furodni napi 5-ször 10-szer a hőség miatti enyhülésre.
    Ott a törzsfőnok mondta a helyieknek, h ilyet meg nemlatott, h valaki tobb halat fogjon, mint a legjobb halaszuk….
    Na! Azok a napok a helyi ősközösségi életmódú törzsel örök emlékűek maradtak. Talán csak Botswanában az Ocavango delta őslakosaival együtt-töltött napok lehettek hasonloak. Gyalog, fegyvertelenul a vadak között. Voltak zabszemszorito pillanatok! (Beugrott egy másik nagy grillezeses vadas parti! Zimbaweben a Viktoria-vizesesnel. Annyiféle vadhust meg álmodni sem sikerült! Legalább 6-8 különböző volt. Szó szerint 3 napig emésztettem tele hassal. Másnap is csak alig birtam vonszolni magam. Ekkor értettem meg a sikeres vadászat utáni oroszlanok egésznapos pihegését…. ja! Meg volt krokodil es cápa is…. (a safariparkba visszaerve éjszaka elefantok tortek be, ledontottek nehany fat es lampaoszlopot, meg a csorda enyhitette szomjat a medencéből)
    (De van gruziai történetem is, amikor egy hihetetlen tropusi egesznapos felhoszakadas az egesz varosban sarlavinát okozott, az állatkertet is elvitte, ugy, h vagy 2 hettel késobb is a medveket, oroszlanokat es más nagyvadakat keresgettek az utcákon! Így történt, h a Kaszpi-tengerben is találtak pingvint Azerbajdzsanban!)

    Elore is kösz a receptet!

  • O1G666
    2020 május 14
    3:44 de.

    hahaha olyan jó ilyeneket olvasni, mosoly országa!
    a Warren Buffet csak az egyik a 12 (lehet, hogy 13?) csilliárdos közül, akik azt okozták ami most fejbekólintotta őket!!!

    na ez is a Mosoly Országa, miközben „a” Mosoly Országa röhög rajtuk és centralizáltan decentralizál (másszóval -ugye a gábrielnek nem mutatod ezt meg?- erőszakkal bevezeti a demokráciát a szuronyok árnyékában és -mitadisten- az meg így műxik!

    a kapitálistapistáék meg prüszkölnek tőle csupa hapci az egész meg csődtömeg…

    valahol a kies USA ban az állam legfelső bírósága belerúgott a kijárási tilalomba és azonnal mi történt? NAMIIS?

    hát a zemberek megtöltötték a bárokat és egymásba érve dalolnak és bazsalyganak és vedelik a BUD nevű cseh Budweiser-t… és a triple double mekiket hogy csak úgy csorog a zsír szerteszéjjel

    munkába? senki sem indult, az ráér

    hahahaha

  • O1G666
    2020 május 15
    12:51 de.
    december utolsó hete 24 től a nyár első hete az egész déli féltekén!!!
    a gamba az egy hatalmas garnélarák mélytengeri az Atlanti óceán két partján van ugyanúgy grillezzük sok fokhagymával és erős paprikával és pálmaolajjal nem kell megfőzni de gondosan kell megtisztítani a belit kitépni és utána ki is mosni yucca főtt sült szintén fokhagyma és pálmaolaj,…
    a grózok aranyos emberek és hatalmas zabákat lehet velük csinálni Cuba ban mindent ami tengeri és a pulyka roston faszénparázson

  • O1G666
    2020 május 15
    12:51 de.

    ezekben az afrikai élményekben nekem is részem volt… én sohasem félek és nincs is rá okom a vadak sokkal emberségesebbek mint sokan a demokráciákból hahaha,
    a krokodil: Guamaa ban ettem pálmaolajban sütött krokodil farkat ha valami isteni akkor az az!…

    a gamba az nagy banán méretű és az ottani akármik elkészítéséhez pálmaolajat használj, az olyan gesztenye ízt ad neki és gyönyörű zsemleszínűre sül benne akármi… a többi olajokat nem szeretem az oliva az saláta olaj vagy fűtésre való(???)
    a vadhúsok, hát kecskegida roston, kígyót nem sikerült ennem de az én nagy esetem a tanger gyümölcsei sok mindenféle alkalomból sikerült zabálnom, de volt egy eset speciális meghívóval zárt körű ott engem mint díszvendéget a gazda bekísért a konyhába és azt mondta magyarázzam el a szakácsoknak mit és hogyan és milyen sorrendben majd borok, whiskey-k, és sörök… ott tanultam meg, hogy a tenger gyümölcseihez nem igen kell semmi zőccség még alga sem olívaolajban és enyhén párolva sem… bár az isteni és a spárga… hanem a tenger gyümölcseit vademberként kézzel kell enni annyi szalvétát raktak körém, hogy gond egy szál sem és ha az ivás miatt még akartam volna volt ott gyümölcs is amik közűl a maracujá az ami felejthetetlen maradt örökre jégbehűtve nagy szeletekben

    az afrikai safárikat imádtam én nem vagyok vadász de annyit tudok, hogy a vadász csak akkor vadászik ha éhes és nem szórakozásból, cuba ban akkora békacombokat ettem rántva hogy lelógott a kistányérról Sapo nak nevezik amiből azt van… kitépve és a sapo ról van a tréfa hogy akkora szája van mit a sapo nak azaz csupaszáj…

    én ki nem állhatom a trópusi hőséget állandóan árnyékot kerestem és szinte sohasem voltam lesülve egyébként a trópusi eső és a vihar az egy élmény persze védett helyről szemlélve Jereván is nagy élményem maradt az örmények igazi szuperintelligens arany emberek… a törökökről vegyes érzelmeim maradtak fenn a görögök olyanok mint én vagy fordítva (ez utóbbi a helyes!!!) hahaha

  • O1G666
    2020 május 15
    12:51 de.

    vigyázz el ne kábulj tőle… én gyümölcsként ismertem meg de kismillió, mint olvashatod (ha a pt-t kicseréled olyanra ami neked olvasható akkor rajta)

    https://pt.wikipedia.org/wiki/Maracuj%C3%A1

  • Az „El Nino” jelentese a klimai korulmenyek ertelmezese.

    Az „El nino” ami a del-pacifik oceanrol erkezo meleg-esos evszak erkezese.
    Rendszerint karacsony tajan erkezik s hozza meleg monszul-szeru idojarast.

    A meteorologisok, geologusok es kozmologusok megallapitasa, hogy a pacifik alatti vulkanik akciok okozza, s a tengeraltti vulkanik kitoreseket, amit meg a Nap-felszinten torteni kilovesek.

    Amikor a pacifik az esotlen, szazabb legaramlast hoz azt „La nin”-nak nevezuk.

    Az El nino-t meg eszak amerikaban is erezheto.

    La nina, anyak gyakran hivjak leanyaikat „Nina”. leanyom.
    Abbol eredt a Nina noi-nev.

  • Ami valoban erthetetlen a 666 allitasaival szemben.

    HA valoban bejarta volna mind azokat a vilagkorulli helyeket, mi a feneert rakadt-volna Orbanisztanban??????

    Elhihetetlen hogy azt valaki celzatosan tette-volna.

    Talan elkaptak valamiert, s most a racs-mogott korlatlan ideje van ezeket az allitasokat irogatni. Hm????

    Kezd ugy hangzani mint a malarias bika-lovagolo.

  • Bendeguz79
    2020 május 19
    10:28 de.

    grizi, te hány országban voltál kies USA/Florida és Magyarország kivételével, hogy meg tudtad hozni bölcs döntésedet és „odahelyezkedtél”?

    ettél e töltött tarisznyarákot Majungában a tengerparti nádfedelesben?