„Egyetlen magyar sincs egyedül” — A kezünk ott van a zsebében

2020 május 15 12:43 du.102 hozzászólás

A fenti szlogennek ugyan csak az első fele virít a plakátokon, újság oldalakon, harsog a rádiókból, a másik felét minden magyar érzi. Engem már kiráz a hideg, ha a „védelem” kifejezést meghallom a kormány közeléből. De hogy is néz ki közelebbről a „nagyívű gazdaságvédelmi akcióterv?”

Bértámogatás a veszélyeztetett munkavállalóknak

Először is: nem a munkavállaló kapja, hanem a munkaadó – aztán továbbadja (vagy nem) a dolgozójának. Csak annak jár, akinek a bére a korábbinak a 10-50 százalékára csökkent. (Vagyis, aki egyáltalán nem kap fizetést, mert nem tud a vállalkozó munkát adni neki, az úgy járt: a 0 százaléknak a 70%-a is nulla.) Nem a bér 70%-át kaphatja, csak a bérkiegészítés 70 százalékára pályázhat a cég. Vagyis, ha valaki eddig 8 órára kapott 8000 forintot, most hat órára kap hatezret, akkor csak a különbözet, a kétezer forint 70 %-a, vagyis 1400 forint jár – meglehetősen részletes pályázati feltételek mellett. (A pályázati feltételeket április 20-án egyszerűsítették némiképp.)

Adócsökkentés a munkahelyek megtartásáért

Július 1-től 17,5%-ról 15,5%-ra csökken a munkáltatók által fizetett szociális adó (ez a valamikori tb járulék). Könnyebbség, hogy az adóbevallás határideje május 30-ról szeptember 30-ra tolódik, és a mostani 75 nap helyett 30 nap alatt megkapják a cégek az áfa-visszatérítést. Ez ugyan a dolgozók nettó bérén semmit nem változtat, viszont cserébe KÉT ÉVRE nyújtották a munkaidő-keretet. Ez azt jelenti, hogy az adott, most heti 40 órás munkaidő-alapot a munkaadó tetszése szerint oszthatja 24 hónapra. Vagyis: ha most valaki tíz hétig nem tudott dolgozni – és nem bocsátották el -, akkor „tartozik” a munkaadójának 400 órával, aki 22 májusáig bármikor ledolgoztathatja: persze túlmunkadíj nélkül.

Hiteltörlesztések felfüggesztése

Céges és magánhitelekre is vonatkozik, de csak azokra, amelyeket a járvány kitöréséig rendben törlesztettek. A hitelnek a futamideje meghosszabbodik a felfüggesztés idejére, – természetesen a kamatok összegének arányos növelésével.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése

Ez a legszebb átverés. Az idei nyugdíj pótlólagos emeléséről nincs szó, hiába az élelmiszerárak 8 százalékos drágulása. (Az emelés 2,7% volt januárban.) A nyugdíjakat először 21 februárjában egészítik ki 1 HETI juttatással, majd 22 februárjában még EGY HETIVEL, így jutnak el 24-ben a 4 heti (13. havi nyugdíjhoz).

0 százalékos hitel a vállalkozóknak

Erről nem sok konkrétumot tudni, csak annyit, hogy a „kiemelt ágazatokra” 1200 milliárd körüli tőke és hiteltámogatás jár majd 22 végéig. A „kiemeltek” között persze első helyen szerepel a turizmus, aminek első számú embere a vezénylő tábornok lánya. Nyilván már ennek a jegyében jutott 2 milliárd (2000 millió!) forint kikötőfejlesztésre, amit meg a veje érdekeltsége épít. Bár bocsi, ez nem hitel volt, hanem állami támogatás, csakúgy, mint a „sportfejlesztésre” adott – egyelőre ismeretlen számú milliárd.

A sokféle adatból annyi látszik, hogy sehogy nem jön ki a kormánypropagandában sulykolt, a GDP 18%-áról szóló összeg, közgazdászok becslése szerint már a 3-4% is erősen „kerekített”. 2020-ra 21ezer 426 milliárd bevételt terveztek – ez nyilván csökken majd a járvány miatt. Ha azt vesszük, hogy negyedével csökken a költségvetés bevétele, akkor 16 ezer 70 milliárd forinttal számolhatunk.

Ha az akciótervben beharangozott „órrriási” támogatásokat vesszük, a vész miatt az embereknek közvetlenül nyújtott támogatások – a gyes meghosszabbításával, valamint az eü dolgozóknak áprilisra ígért, de máig nem kiosztott egyszeri 500 ezer (-adó) forintos prémiummal együtt nagyjából 800-1000 milliárd forintot tesz ki. A több, mint 16 ezer milliárdból. (Ez annyi, mintha a 16 ezer forintodból „nagylelkűen” 800-1000 forintot költenél.)

Változatlan maradt a munkanélküli segély 3 hónapos időtartama, a családi pótlék összege, és nem változott a minimálnyugdíj 28500 forintja sem

Baj van a valóságos munka- és jövedelemnélküliek számával is. A KSH csak azokat veszi számba munkanélküliként, akik alkalmazotti státuszukat vesztették el, és azokat is csak, ha 4 főnél többet foglalkoztató cég bocsátotta el őket. Nem szerepelnek a 1-4 főt foglalkoztató mikrovállalkozások munka és bevétel nélkül maradt dolgozói – ilyenek a kisboltok, szolgáltatók, az ún családi vállalkozók. Nincs a munkanélküli statisztikában a 438 ezer (KSH adat) egyéni vállalkozónak az a része, akik megrendelés, jövedelem nélkül maradtak.

Nem túlzás, hogy a hivatalos 300 ezer körüli munkanélküli létszám inkább a duplája lehet, ha hozzászámítjuk a külföldről hazatérteket is.

A junta (lánynevén kormány) főkolomposa ugyan azt ígéri, hogy aki 3 hónap alatt nem talál munkát, annak az állam biztosít. Azt ugyan nem részletezi, mifélét, hol és mennyiért. Egy biztos: az új földesurak földjén biztosan lesz palántázni, kapálni való, meg a gázszerelő vasútépítésén is lehet majd krampácsolni, közmunkás-bérért…

Végül egy mai hír: Kedden hajnalban a rendőrök előállították Csóka-Szűcs Jánost, rémhírterjesztés miatt. Számítógépét lefoglalták, rabosították. A „rémhírterjesztés” egy mondat volt, amit Hadházy Ákos képviselő facebook posztjához szólt hozzá, és megosztotta: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.” (A városi kórházban kb 1200 ágy üres.) Sem ügyvédet nem biztosítottak neki, sem a kihallgatási jegyzőkönyv másolatát nem adták oda. Elvették a telefonját is, majd a mozgássérült férfit kitették a rendőrség elé úgy, hogy senkit nem tudott a hazajutásához segítségül hívni. Nem ez volt az első eset, pár nappal korábban egy másik vidéki városban került rendőrségre egy asszony, szintén „rémhírterjesztés” miatt. Ott azonban az ügyészség megállapította, véleménynyilvánításról van szó, így elegendték. Most – még.

Így zajlanak a dolgaink a vírus kb. 15. és a korlátlan felhatalmazással uralkodó kormány 12. hetében.

A vírus békésebb: mára „csak” 28 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 3341 főre emelkedett az országban a fertőzöttek száma, 688 vírusos beteget ápolnak kórházban. Öt idős beteg hunyt el, az áldozatok száma így 430 személy.

Azért a főváros nem ússza meg: a kormány elrendelte, hogy mától MINDEN koronavírusos beteget Budapestre szállítanak, függetlenül attól, hogy a megyei kórházakban is kialakították a járványosztályokat, néhány városban pedig új szükségkórházakat állítottak föl. A cél nyilvánvaló: az összes koronavírusos a fertőzött a fővárosban van – el kell zárni a a „romlatlan” vidéktől.

102 hozzászólás

  • Remelhetoen kedves „talalom” belatna a sajat jelentesebol, hogy mennyire szuksegesseguk lenne az allam-hatalom szigoru korlatozasara.

    S nem onmaguk a politikusok altal, hanem a lakossag dobbseg-hatarozatai altal.

    Na de mind az „talalom”-nak csak „zagyvasag”.
    A tobbi hozzaszollokank meg „buta”-sag, „hulye”-seg, stb.

    Tehat csak tapsolniuk vagy szidni lehet mind amin panaszkodnak.

    2., Nem a „munkahelyek” hanem a „munka-lehetosege” a termeles szuksegessegenek biztositasa lenne talan a cel?
    A „munka-helyek” leteznek a dolgozo-termelo munkasok hianyai esten is.

    3., A TB hozzajrulas, vagy a „szolidaritasi-ado”, a 17.5% az rem magas am, mint minden adoik.

    4,.Az altalanos fogyasztasi cikkek (elelmiszerek) arai emelkedni fognak, mivel a termeles felbeszakadt a viris jatvanua miatt.
    A szukseglet nem csokkent, de a szukseges termekek jelentosen mivel a virus felbeszkitott minden termeleseket.

    5., De nema mardt a szerzo, hogy honnan, ill.mibol fogja majd az allam-penztar a szukseges penzeket kolcsonozni.

    Persze a bankok boldogan nyujtanak kolcsonoket, ill. vasarojak az allam-kotvenyeket, de annak emelkedo ara is lessz am, mert minden allam-hatalom es intezet versenyez a penzert.
    Mind azt csupan magasabb a dokbol kepes barmely allamhatalom visszafizetni.
    Tehat kevesbb penz mard majd a termelo dolgozok zsebeben.

    Maskent a jelentes ugy mint a szerzo sajat kritizalasai is ertelmes.
    Persze, mint a mondas, az ORDOG mindeg a kisbetus magyarazatokban bujkal.

  • Kedves Rátesi Margit!

    Nem értem a címet.
    Szerintem: a kezük van ott a zsebünkben; – mert ezek Móricz hét krajcárját is törvényt alkotva lopják ki a zsebünkből, „oszt jó napot”.

    A „rémhírterjesztéshez”:

    ’89-ben úgy gondoltuk, a szólás szabadsága a szólás utáni szabadságot is jelenti. De éppen ma mondta igazságügyi miniszterasszonyunk, hogy a ne lovagoljunk a szavakon (Egyenes beszéd, ATV).
    Mondja ezt egy jogász! Egy igazságügyminiszter! –

    Szegény Sütő András! Schopenhauert idézi: „Mily hatalmasak és bámulatra méltóak lehettek az emberi nem ősszellemei, akik – bárhol történt légyen – a műremekek legcsodálatosabbikát: a nyelv szabályait fölismerték és rendszerbe foglalták; megalkották a beszédrészeket, a főnév, a melléknév, a névmás nemeit és eseteit, az ige időit és módjait, mikor is oly érzékenyen és gondosan elkülönítették a félmúltat, múltat és régmúltat … s mindezt azzal a szándékkal, hogy megfelelő eszközünk legyen az emberi gondolkozás teljes és méltó kifejezésére, hogy annak minden rezdületét és árnyalatát közvetíteni tudja.”

    Nohát: Magyarország első számú igazságügyi méltósága – akinek a főnöke egy „befejezetlen jogász”, egy „elvetélt futballista” -, azt mondja, hogy ne lovagoljunk a szavakon!

    Van még ennél lejjebb?

  • Szolgálati közlemény. Időközben a május 11-től a minden koronavírusos beteget a fővárosba kell szállítani rendeletet visszavonták. Nyilván a budapesti 13 kormánypárti polgármester, meg sok-sok önkormányzati képviselő szólt: Megőrültetek? Minket meglincselnek! Tán némely vidéki, ner hívő vezetőnek is eszébe jutott: Hülyék vagytok? Hogy az én szavazóimat 200 kilométerre zötyköljétek, amikor itt vannak a szomszédban a kiürített ágyak???

  • talalom;

    Nem tudtam hogy Maga kepzett orvos es szak-gyakorlata lenne barmi pandemic jarvany gyakorlott kezeleseire.
    Az nagyon meglepo.

    De nem velne talan, hogy inkabb hagynak mind azon hatarozatokat a kezlo orvosokra????

    Nem hinnem, hogy barki orvos is diktalana maganak hogyan intezze munkait a LMH lapon.

  • MIKLOS;

    Nincsen semmifele egyeni jogaitok!!!!

    Ha ketelkednel, kerlek olvasd az „Alptorvenyeteket” !!!!

    Minden igeret, elismeres, de MINDEN alapveto emberi jogok korlatozva SARKALATOS torvenyekkel.

    Ami szabad, az nem lehet korlatozpoott.

    S ami KORLATOZOTT, az nem lehet szbad !!!!

    Vajon mi oly nehez azt ertelmezni ????

  • Tisztázzuk, Magyarországon még ez a koronavírus járvány valóban hihető? Itt Kanadában, már az utolsókat rúgja ez a félelmetes, ördögi átverés..

  • B79!
    „5., De nema mardt a szerzo, hogy honnan, ill.mibol fogja majd az allam-penztar a szukseges penzeket kolcsonozni.”

    Mi lenne, ha egyszer elolasnád, amiről beszélsz???
    „Ha azt vesszük, hogy negyedével csökken a költségvetés bevétele, akkor 16 ezer 70 milliárd forinttal számolhatunk.” Az államnak bevételei is vannak.

  • Gratula!
    Kiválo, tenyszerű osszefoglalas!
    Meg engem is megtevesztett o1g, ami csak most derult ki!
    A nyugdijemeles (13.) tenyleg igy teljesen atveres, hiszen elinflaljak!
    Az elozo kormany ota az aremelkedes 80-100%- os volt, de az utobbi evben plusz 25-100% a zoldsegek, gyumolcsok, es minden mas elelmiszer tekinteteben is!
    Tehát, mult ev ota!
    Az elinflaltatott 13. Havi nyugdij szuper otlet o1gnelk, mert azt mar nem fogjak beleszamolni a kesobbi emelesekbe sem!
    Ha a Gyurcsankormany ota keletkeztetett inflacio nezzuk, akkor a nyugdijak tobbszoroset veszitettek az ertekukbol, mint az osszes eddigi kompenzaciojuk! Egy esetleges 13. Es 14 havit is!

    (Ezek tenyek! Annak ellenere, h en a gazdasag mukodokepessegenek megorzese erdekeben csokkentettem volna atmenetileg a nyugdijakat es fizeteseket, viszont automatikusan, konnyitve adtam volna mindenkinek mersekelt osszeget, h ne maradjanak penz nelkul!
    Eddig az allam eloskodott rajtunk, most ideje lett volna egy ilyen kiveteles gesztusnak!
    O1g jelenlegi eljarasa meghosszabbitja a valsagot akar evekkel is, az en megoldasommal gyorsan levezetheto lett volna a valsag, osszessegeben kevesebb karral!
    Én nem kamuigeretekkel alltam volna ki a zemberek ele, hanem a kar merteket szemleltetve, hatekony megoldasokkal)

    En konkretan csak azt tudom, h az ismeretsegi koromben sok vallalkozo csodkozelbe kerult, v csodbe!
    Berleti dijat az önkormanyzatok tovabbra is teljes egeszeben behajtjak, hiaba kenyszeritette az allam bezarasra oket! (Maradj otthon! Felhivassal a lakossag fele)
    15h kor be kellett zarjanak, ha netan kinyitottak!
    Forgalmuk szinte 0 volt!
    Rezsi megmaradt, alkalmazottat fizetni kellett , kirugni nem lehetett! Ha kirugta valaki, akkor tobbhavi kielegitest kellett volna fizessen a semmibol – o1g bejelentese miatt!

    ßokan az utcara kerultek, mert v nem hosszabbitottak meg az alkalmazasat, v fizetes nelkuli szabira kuldtek – amivel nem is latszott a munkanelkuliek kozott!

  • Ismerek olyan vallalkozokat, akik marcius kozepe ota probaljak intezni a jovedelemnelkuli, munkanelkuli regisztraciojukat, de nem sikerul burokratikus akadalyoztatasok miatt!
    Az allami alkalmazottaknak es a nyugdijasoknak is be kene vallalniuk a szolidaritas miatt az atmeneti csokkentest, hiszen a vallalkozasok teremtik meg a beruk es nyugdijaik alapjat!
    A nyugdijasok leginkabb, hiszen a bezarasok, korlatozasok az o erdekukben vannak, a tobbiek ugyan ugy elnek meg ezt a virusjarvanyt is mint az osszes tobbit!

  • Bendeguz batoritasa o1g fele csak amiatt aggalyos,h erosebben diktaljon!
    Egy olyan vezeto eseteben szerencses a hatarozott iranyitas, aki nem sajat zsebre, hanem az orszag erdekeben dolgozik!
    O1g bizonyitotta, h o emiatt alkalmatlan!
    Ha ugyan ilyen intenzitassal nem a sajat zsebet tomne, hañem az orszaget, akkor is bevonulna a tortenelembe, csak nem a tragyadombján emlitve!
    Persze van esely, hogy amikor lefoglaljuk a tragyadombjat, abbol gazdag termotalajt alakithatunk ki!

  • Aurora Boreálisz

    Jó a cikk, úgy ahogy van !

    Én most csak a fasiszta Orbanisztán titkosszolgálatának . r é m h í r t e r j e s z t é s . ürügyén folytatott Facebook-megfigyeléséhez kapcsolnék egy abszolúte idevágó, és azzal összefüggő linket:

    https://nepszava.us/a-facebook-mint-totalis-tevedes-es-katasztrofa/

    Jó lesz róla leszokni !!! 🙁

  • Miklós bá’

    De éppen ma mondta igazságügyi miniszterasszonyunk, hogy a ne lovagoljunk a szavakon (Egyenes beszéd, ATV).
    Mondja ezt egy jogász! Egy igazságügyminiszter! –

    ——————————-

    Ugyanezen miniszter asszony mondotta vala az ő szájával, hogy „az a gond, hogy sehol sincs ez leírva, hanem a szokásjogra hivatkoznak” – már mint az EU-ban, akkor amikor visszautasították az ő miniszteri szintű meghallgatását a magyar kormányt érintő ügyben.
    A „ne lovagoljunk a szavakon” c. hozzáállás alapján feltételezhető még egy ig.ügyi miniszterről is, hogy a fenti hivatkozási alapot elfogadja és nem akad ki rajta, de ez valószínű aszerint működik, hogy mi hogyan érinti őket!

    Orbán az utóbbi időben kétszer is hivatkozott jogász voltára ( „magam is jogász végzettségű lennék… stb”) Tiszta szerencse, hogy csak végzettség szinten említette, és nem azt mondta hogy „magam is jogász vagyok” – valószínű érzékelte a különbséget, ami nála nagy szó!

  • Bp-tel videk szembe forditasa mukodott!
    1 hete Egerszalokon jarva bementunk volna termalfurdobe, de azt mondtak, Bp-ek nem mehetnek be!
    Bementunk egy kisebb elelmiszerboltba, ahol vagy 25-30 ember tolongva allt sorba 10-ből 9 maszk nelkul uGy, hogy szinte homeroztek egymast, mint egy vegtelenitett grouppensex-sorban. Kozben lokdostek a mellettuk allo csemegepulthoz sorban allokat….
    Meg bekeidoben is tul intim lett volna nekem.
    Kozben azon is elmelaztam, h ott videken a teljes csalad egyutt el! 3-4 nemzedek. Tehat remenytelen áz idosek szeparalasa!
    Hat, meg 1 romacsaladban, ahol akar 10-v. Tobben laknak egyutt! A faluban maszkalva, ugy tunt, nem is hallottak vedekezesrol! Vagy, ha igen, akkor arra gondoltak, h a nászágyukra vonatkozhat….

  • O1gstb! Túúúdom, a nyugdíjasokat Ti „tartjátok el”. de ez nem egészen így van: annak idején a mi befizetéseinkből fizették az akkori időseket – nagyszüleiteket. Így hát nincs „megtakarításunk – hiszen kifizették az akkori nyugdíjakra. Ez a szolidaritás alapú felosztó-kirovó rendszer. Vannak előnyei a biztosítás alapú rendszerekkel szemben, de nagy hátránya, hogy amikor Neked járna vissza a szolidaritás, mindig van nagypofájú, akinek nem tetszik.
    Ezzel együtt lemondanék a nyugdíjam 10 százalékáról – nem sokra mennének vele, kb. a minimálnyugdíj fele lenne.
    De ezeknek a kezébe egy fillért se! Csak emlékezz, mi lett 2010-ben a vörösiszap károsultaknak összedobott 2 milliárd forinttal! Azóta én csak konkrétan, a rászoruló kezébe nyomva adakozom.

  • BOREALIS;

    1., Sajnos, a kozolt lapodban levo cikk iroja, talan nem letezne tisztaban lenni, hogy a USA-ban az u.n. „Anti-monopoly” torveny mukodik sikeresen mar az 1800-as evek vegetol.
    A masodik „ipari forradalom” hozta annak szuksegeset.

    2.,Az Anti-monopoly torvenyek celja nem az ertelmetlen ellensegesegek muvei, hanem biztositani az egyenlo verseny-lehetoseget mindenki szamara.

    3.,Ne feledd a Facebokk-nak vannak tobb verseny, elleneben versenyzo „Social media” lehetosegeik.

    4., A mai technikai elohaladasok lehetove tette, hogy barmi is kozolve az internet alklamazasaval, azt barki kepes egy kis gyakorlattaval abba korlatlaanul bele-lepni. Ill. kozbelepni, lehalgatni, stb.

    Minden adat elerheto, s a tisztessegtelenek elol tagadhatatlan.

    Amodon minden cell-phonok adatai, alkalmazasainak a lenyegei.
    S nem csak leheto az, hanem torvenyesen eloirt es minden adatok tarolva, amik birosagi hatarozatok alapjan felyathatok es hasznalhatok.

    Persze a szabad versenyges korlatozas, vagy tiltasai altal mind az megelozhetetlen.
    Abban a technikai lehetoseg a hatalmon.

  • Miklos Banfi
    2020 május 16
    3:09 de.

    egyet értek ami egyetértés…

    és mibe fáj ez azoknak akik nem tudtak időben a börzén börzézni?

    én olyan jól érzem magam, mint már régen nem… ez is a SARS következménye

    az egész egy nagy Covid-19,014 +/-7,25

    most elolvasom amit te utánad körmicéltek ide

  • Bendeguz79
    2020 május 16
    10:55 de.
    grizi ez #1 pofátlan hazugság a többit már nem is érdemes elolvasni

    hülye vagy vagy annak nézel

    éppen most folyik a USA izé hogy meg Donald J krumplee

  • T.Rétesi Margit!
    Adócsökkentés,bértámogatás,hitelcsökkentés ill hosszabbítás és családtámogatás is van,és 13.havi nyugdíj visszaállítása is lesz 2021-ben,először egy heti összeg(amit a szocik választási csalásként adtak,majd visszavontak….)de arról nem hallottam,hogy az év végén nem lesz nyugdíjkompenzáció,prémium….maga hol olvasta?….(én sehol!)tájékoztasson….vagy ne írjon valótlanságokat!!!!!

  • Amúgy az infláció miatti kiegészítést,és emelést törvénybe iktatták,és eddig prémiumot is kaptunk a gazdasági növekedés függvényében…..!
    A 13.havi illetményt 4 év alatt kapjuk vissza(jövőre 1 hetit,majd a következő években minden évben + egy heti nyugdíjjal növelt összeget)!
    Én így tudom,és nem olvastam sehol az ellenkezőjét,TV-ben sem hallottam ilyet.
    Mellesleg független egymástól a két juttatás!!!!!

  • talalom;

    A kulombozo nemzetek, orszagok altal kotelezett Tarsdalom Biztositasi rendszerek azok torvewnyek alatal kotelezettek.

    Persze mindeki vasarolhat fuggetlenul magan biztositasokat.
    Talan magat engedi felrevezetni a szobeli „biztositas” kifejezessel.

    Legtobbek az eletbiztosotasokat alklamazzak.

    De miert ne a sajat egyeni penzugyi terveikkel sikeresiteni, a befekteteseikkel. Mint maga teszi a bankba unokaja szamara a leheto leg-alacsonyabb jovedelmezest nyujto modszerrel.

    Azon csupan a bankok nyeremenyeskednek, mert a bankok fektetik be a penzet.

    Mar mint itten vitattuk, a Meszaros cegebe valo befkeketesek 6%-os osztalekot is hoz.
    Persze az a „kapitalista” modszer, a maguk gyalazasa alapjan.

    Az egyeni „jotekonysagi” modszer alapjan az mindnki „joszivusegen” es kepessegen fugg. Gates, Soros, Rockefelers billiora kepesek, de a tomegek kis adomanyai is biliokra mehet.

    De a „szolidaritas” hogyan kerulhetne ebbe az alanyba?

    S a 13. es 14. havi jovedelmet kinek a zsebebol jonnek?

    Hiszen SENKI nem tesz 13. sem 14 befizetest.
    Sem 13. vagy 14 munkatermelest.
    De valakinek azt fizetni mkell am !!!
    Gondoltak arra valah is?

    Abbol ered a regi mondas:
    „HA valaki kap egy heti fizetest egy heti munka nelkul, akkor valakinek, valahol dolgozni kell egy hetet fizetes nelkul”.
    Velnek azt tiszressegesnek, vagy elfogadhatonak???
    Sehol, soha ,semmi nem pottyan az egbol !!!!

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 május 16
    9:48 de.

    „Csak emlékezz, mi lett 2010-ben a vörösiszap károsultaknak összedobott 2 milliárd forinttal! Azóta én csak konkrétan, a rászoruló kezébe nyomva adakozom.”

    Kedves Margitka, a 2 milliárd forint számonkérése teljesen jogos, na oszt mi lett avval a jogosan követelhető kártérítéssel, amit a 10 ártatlan halott hozzátartozóinak és a többszáz tetemes anyagi kárt szenvedőnek a független bíróságok még meg sem ítéltek? Kevés volt rá 10 esztendő vagy nem volt rá bátorság a politikai és maffia összefonódások miatt?

  • Miklos Banfi
    2020 május 16
    3:09 de.

    te meg rángatod itt a lepleket… még majd kiláccik? már akkó’ gyanússá vált az ügy, amikor a statisz tik tok okat láttam…mert ugye egy kis heveny bombázás Szíriában, vagy Szomáliában, Yemenben, Lybiában, Belgrádban -ugye- sokkal több kikezelhetetlent hozott létre még a HIV +/- is pedig ott igazán igyekezett a Ví Russ Ka… dehát azóta már olyan sokféle scarecrow és gömbvillám, hogy ember legyen a talpán aki álarcosbál nélkül kibírja…zenéje válogatja…a bécsi kerengve merengő azaz a Wiener Schnitzel az igazi némi Stella Artois val

    közben sokan csődbe mennek és országhatárokat toszogatnak (még jó, hogy a Google Earth kibírja… már volt a Déli sarok Zimbabwe ban is ugyanakkor a Zészaki sarok (ez már piskótából merengue vel és apricot jam mel) Budapesten a Kálvin tér keleti sarkán

    én nagyon várom a híreket csupa táblázat és kies Kanadánkban az NDP Andrea Horwath most írt nekem levelet (Ő elnök!!!), hogy „mileszmosthanemlépünkéskürtöljükszéjjel®” és az emil csak úgy izzott a dühtől a chrome alig bírta ki röhögés nélkül

    szóval fel mókára és tréfásabb időkre (de legalább kitakarították Gardiner alatti „kisvárost” ott laktak azok akik nem akartak máshol lakni) most majd lesz bejegyzett lakcímük is

  • Kedves Talom!
    Itt most senki sem beszelt arrol, h a nyugdijasok korabbi nyugdijbefizetesei mire, meddig lettek volna elégsegesek!
    Teljesen mas kerdes amit jelen esetre emlitettem, h a nyugdijasok erdekeben tortenik az egesz mizeria!
    Szerintem az egesz egy oriasi atveres, penzkidobas, fikciora epulo mizeria, hiszen (leegyszerusitve) azok nem elik tul, akik hasonlo virusokban, tudogyulladasban, bakteriumos fertozesekben, frontvaltozasban meghaltak volna szinten rovid idon belul, mert a szervezetuk ellenallokepessege 0 kozeli! Elhasznalodott lett a szervezetuk, nincs mar immunrendszeruk!
    Akinek mukodik, azok nem halnak bele!
    Csak azt irtam, h ezt a nyilvanvalo dolgot, ha altalaban udvariassagbol nem is mondjuk ki, azert ez igy van, es minimum ennek tudataban a nyugdijasoknak is meg kell erteni, toleralni kell, szolidarisnak kene lenniuk azokkal, akik megtermelik az o nyugdijaikat es most pont a nyugdijasok vedelme, biztonsaga erdekeben az egesz aktiv versenyszferai tarsadalmat sújto rendeleteket kell elszenvedni!
    Tonkre lehet tenni a versenyszferat, de akkor nem lesz aki eltartsa a nyugdijasokat, az allami alkalmazottakat!
    Mint ahogy most tortent….
    Nem kotelezo az eltartoinkat eletben tartani! Ki lehet véreztetni!
    Csak akkor alljanak ki a nyugdijasok főleg es az allami alkalmazottak is, hogy nem akarnak szolidarisak lenni, nem erdekli őket, h a versenyszferabol eltunt a minimalis nyereseg is, sokhelyen a bezaratasok miatt a bevetel is, csak a kovetelozesek , es azok behajtasa maradt meg!
    Lesz@h@rhatják a versenyszfera resztvevoinek csaladjat, a gyerekeiket is, csak legyen gerincuk kiallni!
    Mondjak azt, h a teremtett valsagban is csak nyugdijemelesen gondolkodnak, az allami szferaban pedig teljes fizetesben, mikozben erosen megkerdojelezheto a legtobbjuk tenylegesen hatekony munkaja!
    Homeoffice?!
    Nevetseges kamu a legtobb esetben, ahogy mindenki tudja, de max szemermesen nem mondja ki!
    Ha a rohadt ossznepi homeoffice mukodne, akkor azoknak eddig sem kellett volna bejarni dolgozni, csak otthon tvzgetes kozben kamumozdulatokat tenni a latszat kedveert! Ha feleve igy akartak volna elmenni dolgozni, akkor kirohogtek volna es ketlabbal rugtak volna ki!
    Az esetek tulnyomo reszeben, csak alibifoglalkoztatas!
    A csaladban mi gunybol akkor mondjuk, h homeoffice-olunk, amikor a teve ele lefekszunk, vagy napkozbeni hederezest tartunk!
    Szoval meg lehet csinalni, h allami hitelekbol fizetjuk az orszag eladositasaval a nyugdijakat, az allami alkalmazottakat es a megrokkantott versenyszferai resztvevoknek nem adunk semmit sem vissza az altaluk befizetettekbol amikor a kormanyrendelet tonkre teszi, bevetel nelkulive teszi oket!
    Csak vallaljak fel, alljanak ki, mondjak meg, hogy csak a penzetek kell, nagy budos loszerszomokat nektek! Nem kaptok vissza semmit a befizeteseitekbol! Pusztuljatok ehen a kölykeitekkel! Éljetek fel a rokonaitokét, adjatok el amitek van, ha enni akartok adni a gyerekeiteknek!
    Bő felmillio emberrol beszelunk! Lehet, h 1- 1,5millio is megvan a csaladtagjaikkal!
    Magyarorszagon nem adtak minimalbevetelt a megelhetesuket vesztetteknek!
    Amit igergettek, az burokratikusan nehezitve van, az en ismeroseim nem jutottak marcius kozepen elvesztett beveteleik ota semmihez sem!
    Mit szonanak a tarsadalom tobbi resztvevoi, ha marc 15-e ota nem kaptak volna fizetest, nyugdijat?
    Ki akarjak probalni varatlanul elveszitve minden beveteluket? Mert ezt csinaltak mosz sokakkal!

    Érre irtam, h ebben a valsaghelyzetben csokkenteni kell minden fizetest, nyugdijat, h minimalis osszegeket tudjanák kifizetni szolidaris alapon!

    Nem kotelezo szolidarisnak lenni!
    Ahogy le lehet sz@h@rni a covides vedekezest is az egesz tarsadalom szintjen!
    Mondhatjuk, h mindenki termelje meg a bevetelet, ahogy mindenki vedekezzen, ha akar!

    Szerintem egyebkent is csak azokat kellett volna es kellene vedeni, akik raszorulnak, a tarsadalom tobbi resztvevoje pedig hadd dolgozzon, hadd tanuljon szabadon!

    Idovel nyilvanvalo lesz ez az igazsag vilagszerte, es az is, h csak az elore tudhato gazdasagi valsag elkendozesere talaltak ki ezt a Covides kamuvedekezest!
    (Ami nem is hatekony es tobbnyire felesleges penzkidobas volt!)
    A hatalmon levo kormanyok praktikaja, ami a valsag kozbeni, utani valasztasok miatti felelmukbol taplalkozott!

    Szoval lehet megtagadni az eltartoinktol a szolidaritast!
    De emlekezni fognak arra evek mulva is, h a tarsadalom mely retegei hogy viszonyultak hozzajuk!
    Ugyis mely valsag lesz, tehat a most antiszolidarisak evekig megszivjak, de azutan is, ha elkezd javulni a lehetoseg, meg erosen meggondolhatjuk, h melyik allamot, tarsadalmat mennyire fogjuk vallalkozasainkkal, adoinkkal segiteni!
    Lehet majd ugy vegetalni, h az egeszsegugyi szakembereink kivandoroljanak megtobben, a szolgaltato- es epitoipari szakembereink elmenjenek, es horror aron javitsak a selejtes hazazavart „szakemberek” a nyugdijasok vizcsapjat, konektorat, tv-t, rádiot, mosogepet! Alig maradjon gyogyszeresz, patikakat zarjanak be. Legyenek zavarok a kozmuellatasban, a szemetet maguk vigyek a ritkasan kialakitott gyujtohelyekre!

    En sem fogom magam torni az itthonvallalkozasban, adofizetesben! Es erre fogok buzditani masokat is!

    Lehet Magyarorszag a nyugdijasok, allami alkalmazottak es kulfoldrol hazazavartak orszaga!
    Elég tré hely lesz!
    Államcsod, hiperinflacio, élelmiszerhiany, sorbanallas kenyerert, gyogyszerhiany, sorbanallas, ….
    Azutan johet sztrajk, éhseglazadas es sokkal komolyabb konfliktusok!
    De lesz erosen felfegyverzett rendorsegunk, es tovabbi fegyveres eroink, amelyek rettegesben tartjak majd a lakossagot!
    Mivel a nyugdij mar ma sem jaradekszeru, hanem adojelleguve valtoztatta o1g, ezert adni is csak annyit fognak, amennyit akarnak, es annak! Szabad akaratuk szerint kegykent kezelve!
    „Hiszen mit akarnak a nyugdijasok a korabban befizetett havi párszáz, esetleg 1000 forintjukert ?
    Annak mar sokszorosat kifizettuk nekik!”

    Ezt teljesen maskent kellett volna csinalni!
    De legalabb sikerult a tarsadalom resztvevoit szembe forditani!
    OSZD MEG ES URALKODJ! (ERRE MEGY MEGINT O1G!)

  • Elemér! A két milliárdot MI dobtuk össze, 100, meg ezer forintonként. A kártérítést meg a cégnek kellett fizetnie – néhány százmillót kis is fizetett, de nem egyéneknek. Az akkori felelős vezetők teljes vagyonelkobzás alá estek. (Úgy tudom páran börtönbütetést is kaptak.)Hanem: a vörösiszap több falut, meg egy kisváros jó részét elpusztította. Ez akkora összeg, amelyben a magánvagyonok eltűntek, mint csepp a tengerben. Ha a cég teljes vagyonát a kártérítésre fordítják, csődbe megy. Ezt még a károsultak se akarták, hiszen többezren ott dolgoztak/ dolgoznak.
    Az egyéni kártérítési perekben a bíróság azt vizsgálta: foglalkozás/tevékenység körében elkövetett VÉTLEN károkozásról van szó, vagy pedig MULASZTÁSOS károkozásról.(A szándékosságot már a per elején kizárták.) Évek alatt sok szakértői vizsálatot végeztek, és a cégre nem tudták rábizonyítani a MULASZTÁSOS gondatlanságot.(A két esetben más és más a kártérítési kötelezettség.) A tárolóval kapcsolatos, előírt, független környezetvédelmi szakértők általi vizsgálatokat elvégeztették, a kifogásokat figyelembe vették. A tároló bitonsági szintet meghaladó túltöltése sem okozott volna katasztrófát, ha azon az őszön nem esik a szokásosnál jóval több eső, ami miatt megcsúszott az agyagos talajon álló gát.Így lett vétlen károkozás, amikor a felelősnek nem kell kártérítést fizetnie a NEM vagyoni kárért, valamint nem kell megtérítenie az állami katasztrófa-elhárítás költségeit sem.
    Bocs a terjedelemért, dehát a dolgok nem feketék-fehérek, ezért még folyt. köv.

  • Felhívom a figyelmet: a 10 óta regnáló banda megszüntetett minden, független környezetvédelmi szervezetet – a hatósági jogkör nélküli civil egyesületeket meg ezerrel üldözi.
    Így hát föl sem merült, hogy a nemrégiben a Mátrai Hőerőmű környezetében okozott súlyos környezeti károkért felelős lenne a cég tulajdonosa. Márcsak azért sem, mert a levegő és vízszennyezés forrása nem is az erőmű volt, hanem a tulajdonos egy másik cége eresztette a bűzt meg a zrityót a falvakba, patakokba. Az állam a járvány közben, gyorsan megvásárolta 17,4 milliárdért (március 29-én) az erőművet, mindenféle kárttérítési kötelezettség nélkül.
    Ha meg nincs köryezetvédelmi hatóság – nincs felelősség sem.

  • Aért még mindig meg tud lepni az emberi ostobaság határtalansága. „…a szocik választási csalásként adtak,majd visszavontak…” Igen furmányosak ezek a szocik: VÁLASZTÁSI CSALÁSKÉNT beváltják az ígéretüket – majd a 2008-as gazdasági válság miatt – mellesleg fokozatosan, hat év elteltével megszüntetik.
    Ahhoz is virtigli „gazdasági vezetőnek” kell lenni, hogy valaki ne tudjon 3,6 százalékból 2,7%-ot kivonni. 2019 végén ugyanis a Nemzeti Bank – tehát kormánybirtok – 3,6%-os inflációval számolt 2020-ra: ehhez képest 2,7 % volt a nyugdíjemelés – vagyis még a hivatalos infláció mértékét sem érte el, tehát nem volt inflációkövető. (Tavaly sem.) Azt már el sem várom bodaféle „gazdasági vezetőtől”, hogy tudja, mi az a maginfláció, amihez képest még a 0,9%-nál is jóval magasabb a nyugdíjak elmaradása.
    Nem vagyok híve semmilyen kormányadományozásnak – se nyugdíjprémiumnak, se 13.-14. stb havi nyugdíjnak. Azon egyszerű oknál fogva, hogy egyetlen kormány se adhat egy fillért sem senkinek – csak a közösen összeadott pénzeinket oszthatja a saját szájaíze szerint. A nyugdíjas is adózik: minden kiló kenyér után mmegfizeti a 27%-os áfát. Ha meg még benzinre, csipszre, cigire is futja, akkor a jövedéki adót is, ha meg bankba érkezik a nyugdíja, illetve postán adja föl a csekkjeit, akkor a tranzakciós díjat (különadót) is.
    Szóval kedves O1g666, mi is fizetünk adót, így nem „jótékonyságból” adja – immár a költségvetés, és nem a tb-alap – egyre csökkenő értékű járandóságunkat.
    Aki meg B79 fejtegetéseit olvassa, képet kaphat arról, miféle gazdaságpolitikát oktattak a hatvanas-hetvenes években a marxista-leninista (ml) középiskolákon. Az ml egyetemeken nem – ott már szofisztikáltabb volt az érvelés a rigid tervutasításos rendszer mellett. (Tudom, mindkét stúdiumot elvégeztem.)

  • Boda! (2020 május 16 12:28 du., 1:03 du.)

    Hajdan a bennszülöttek is igen nagyra értékelték az üveggyöngyöt … – ha érti, mire gondolok …

  • USA, TV-S SZEMELYISÉG PRECIZEN FOGLALJA ÖSSZE A COVIDVESZÉLYT (angolul) pár percben!
    Aki jol tud anģolul, annak megkoszonnem, ha mások számára is leforditana! (Nekem hosszú)
    Kötelezővé tennem meghallgatni, mert objektiven preciz!

    https://youtu.be/28I5WyLp15o

  • https://youtu.be/UcvIQJ-QurQ

    Ez is ide tartozik a az észhez térítéshez!

  • Talom

    Kisgyerekemet vittem minden nap ovodaba Vörösiszap idejen is. A bejaratnal elhelyezett penzgyujtobe dobaltak be a szulok a gyerekekkel a penzecskejuket is.
    Kislányom az aprankent osszekuporgatott pénzecsejet lelkesen, átszellemült szemekkel teljes meggyozodessel dobalta bele segitőkész elhivatottsaggal.
    Majd o1g elsikkasztotta!

    Nagy pofon volt Neki!
    Kértem, h soha többet ne adakozzon! Csak es kizarolag kozvetlenul adjon, ha gondolja!
    Azota en sem adok es nem is fogok!
    Csak kozvetlenul adok, amikor ugy alakul.
    Persze, szerintem nem is nagyon ment volna az adakozas, h tudjuk, h o1g elsikkasztja!

  • Teljesen veletlen a Vorosiszapkatasztrofara van ralatasom!
    Javaslatot is tett a csoportunk 100-ad akkora koltsegek mellett a rendezesre, rekultivaciora, de az akkor kizarta volna a panamazasokat, sikkasztasokat!

    Ami fontos, h nemsokkal a tragedia elott volt allami ellenorzese a þarolonak, igy a ceg allamilag bizonyitottnak vehette a szakszeru tarolast! En is megbiztam volna ebben.
    Tehat az allam volt e szerint a legfobb felelose a kaTasztrofanak!
    Ezek miatt az ellenorzesek miatt tartottuk fenn az azt vegzoket!

  • Tüske Zsófia

    O1G666
    2020 május 16
    4:30 de.

    2,03 millió öregségi nyugdíjas van hazánkban. Ebből
    600 ezer idős embernek nem éri el a nyugdíja a 100 ezer Ft-ot: havi 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjban részesül. Vannak azonban, akiknek a nyugdíja még az 50 ezret se éri el, sőt, még a nyugdíjminimumot se: jelenleg 3267 nyugdíjas van Magyarországon, akik 25 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak.
    Mégis, miféle áldozatot várna el ezektől az amúgy is nyomorgó éhező és fázó emberektől, akik sok esetben a munkából kieső gyerekeiket is próbálják támogatni?

  • Miklós bá’ 4:17

    .

    Klasszul írsz 🙂

  • talalom
    contra
    O1G666
    9.54

    Magam részéről O1G 666 érveit
    tartom megalapozottnak, plusz
    logikusnak és szellemesnek is

    Egy alkalommal felvetettem,hogy
    a nyugdíjasság bár nem osztály,
    helyzeténél fogva mégis akként
    él,létezik (ld. a kommentedet)
    sőt a pártok és a politika úgy
    is kezeli őket mert szavazók,
    ők a mai cserépszavazók rétege
    Természetesen a nyd.a ktsvetés
    szerves része s így számítási
    alap, ami indokolja, e csoport
    társadalmi osztály elismerését
    Na!! Margitka akkor erre engem
    majdnem keresztbe nyelt le …

    De azért Üdv mindkettőtöknek!

  • Tuske Zsofi

    Mar tobbszor megirtam, h egy hatarosszeget kell kijelolni, pl.70.000,-ot, ami feletti reszek felet lehetne elvonni es olyanoknak adni, akiknek pl.70.000,-ig ki kéne egészíteni a beveteluket! A nevelt kiskoruak utan a felét!
    Igy az emlitett nyugdijasoktol nem elvennenek, hanem kaphatnanak!

    Neked mennyi a nyugdijad? (Csak mert ennyire felted, hogy olyanok is kapjanak az allamtol ne csak te, akinek pl. honapok ota egy forint sincs!)

    Ez a szolidaritas!

    Nem kell, mert nem jár, ahogy neked sem jár, csak kapod meg egyenlőre!
    (Már nem járulek a nyugdij, hanem ado, igy megszuntette o1g a kotelező jelleget es elszamolasi metodusat kötelező ervenyuen!)
    Biztos lehetsz benne, ha nem kell feljen a barmikori választásoktol, akkor megszunteti, lecsokkenti jelenlegi ósszegeit is, ahogy mar bizonyos esetekben ma is!

  • Margit 4:18

    Orsósnak a vörös-iszap katasztrófával kapcsolatban adott válaszoddal kapcsolatban szerintem tök korrekt. Különös tekintettel a katasztrófát
    >megelőző 3 hetes megállás nélküli esőzésre< és túlcsordulásra..

  • Valahol a szerencsetlen boda kisimult agyu beszukult latasat irigylem!
    Mennyivel könnyebb a szeprefestett hazugsagok birkanyajaban vegetalni!
    Azert nekúnk ertelmesebbeknek iszonyu teher elszenvedni a valosag natuŕalizmusának silányságát, aljasságát!

    Szoktak a professzorok ovodasokkal vitatkozni?
    Legfeljebb a babaruha szinerol….

    Miert van az, h a szellemi törpék értelmi sivársága kell, h meghatározza szűk keresztmetszetkent a szinvonalat?!

  • Talalom
    4,30

    Orbán nemcsak a környeztvédelmi, de a műemlékvédelmi szervezteket is megszüntette. Ez a „megszűntetés” mind az Ő vezéri, terjeszkedési és gigantomániáját hivatott kiszolgálni.

    Ellőbbit akkor és azért szüntette meg, mert egy védett lápvidéken kivánt tőzegbányát nyitni, amit a a természetvédelem tiltott volna… Egy tollvonással eltörölte a szervezetet.

    Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy mindezekhez a törlésekhez az általa adományozott röhejesen kamu ZÖLDPÁRT címet büszkén bitorló orbán/schiffer jegyezte LMP-nek egy rohadt árva szava, még annyi sem volt…

  • Ui

    Mondanom sem kell, a szanált műemlékvédelem célja pedig többek közt, de elsősorban a Karmelita kolostor Miniszterelnöki Hivatallá alakítása során tönkretételre addig védett státuszt élvező kerülő épületrészek legalizálását veszi célba…

  • Olvasom o1G666 fejtegetéseit, amelyek ugyan személy szerint nem érintenek, de meggondolandók, sőt tovább gondolandóak.
    (O1G666 tündérmeséjet, hogy a vállalkozók „eltartják” a nyugdíjasokat – ehhez még akár azt is hozzátehetné, hogy a dolgozókat is ők, a vállalkozók tartják el, mint „munkaadók” – ami jó esetben tömény ostobaság, rosszabb esetben szándékos ideológiai ködösítés figyelmen kívül hagyom.

    Első megközelítésben O1G666 üzletet szeretne kötni az ő tulajdonát képező, és az ő irányítása alatt működő vállalkozásán kívülállókkal, amely szerint a vállalkozásának az irányításában a jövőben sem vehetnek részt, a keletkező esetleges veszteséségét (legalább részben) viseljék, ám az esetleges profit, mint vállalkozót, őt illeti.
    A magam részéről – ha csak O1G666 valamiféle gazdaságon kivüli (p. állami) erőszakkal nem kényszerítene rá – ilyen
    boltot nem kötnék. Önként abban és csak abban az esetben lennék esetleg hajlandó vállalkozásának esetleges veszteségét részben viselni, ha 1) valamilyen módon részt vehetnék a vállalkozásanak az irányításában is, és 2)részesednék a vállalkozás esetleges profitjából is.

  • talalom es mind a tobbi panaszkodoknak;

    Remelve nagyon elveznek mind amikere tobbszor ramutattam, hogy miert buzlik a maguk hala.

    Persze egy maroknyi KMH olvasok azon keptelenek valtoztatni, de legalabb felismerni es belatni a problemak valtozatasainak lehetoset, hat az is legalabb egy lepes lenne a meg-oldas iranyaba.

    Persze a sirankozsaitok, panaszkodasaitok, vadaitok es egyeni ocsarkodasaitok ami a kielegto mindannyiatok szamra.

    Bravo!

    666;
    Persze fizethetsz tobb es magasabb adokat onkentesen, az allam-kassza azt NEM utasitana vissza!
    Cselekedj, ne csak panszkodj!

    TUSKE ZSOFIA;
    Igen , a leg-kivalobb korulmenyek kozott max. 1.5 miilio dolgozo adojabol tart fenn 2.03 millio nyugdijjast.
    Ma sokkal kevesebbek.
    Hat nem bizonyitek az maguknak, hogy az allam-hatalom altali nyugdij-rendszer (szolidaritas) nem csak sikertelen, de onpusztito???

    A cuclizas mindeg pusztitoja az egynek kepesegei es ambizioinak.
    Eredmenye on-pusztito. Az teny, nem elv/eszme !

    A korlatozhatatlan egyeni-szabadsag es lehetoseg minden emberi problemak megoldasainak a lehetosege.

  • O1g! Az a típus lehetsz, aki szerint a munka kizárólag valami lapátolás, vagy ilyesmi.
    Magam a net létezése óta kvázi „home office-ban dolgoztam – kb. 15 évet. A technikai lehetőségek megadnák sok logisztikai rendszer teljes távolból irányítását. Azt a teljes vakságodnak tudom be, hogy valamiféle „karemelgetésnek gondolod. Bocs, de leszarom, miket gondolsz a szolidaritásról: különben is azt mondtam: hajlandó lennék lemondani a nyugdíjam 10%-áról – de ezeknek a kezébe nem adom. Én voltam az is, aki már évekkel ezelőtt kiálltam az alapjövedelem mellett.
    Ideje lenne átértékelni a munka fogalmát – kapásból tudnék sok példát mondani, amikor a versenyszférában végzett munka nem hogy értéket nem termel – legfeljebb pénzt -, hanem kárt okoz. Vagy úgy gondolod, hogy az orvosokat, ápolókat, tanárokat, mérnököket Te „tartod el”, mert krampácsolsz valahol?
    Mellesleg a családban is van felnőtt, aki március 12 óta egy fillért nem kap, munkába nem kell mennie, de el sem bocsátották, így munkanélküli segély se jár neki: ezt részletesen kifejtettem a fenti írásban. Nem fog éhen halni – a nyugdíjunkból neki is jut.
    Azt kéne valahogy fölfognod:nem a „nyuggerek”, meg az „élősködő” államigazgatásiak, egyebek az ellenségeid, hanem az olyan perverz elosztási rendszerek, mint amit a ner is működtet. Elvi szempontok alapján: elviszem – pont.

  • Még egy O1g! Sehol nem követeltem nyudíjemelést – csak azt bizonyítottam be, hogy a junta „megvédjük a nyugdíjak értékállóságát” dumája pont olyan hazugsyág, mint a többi.

  • „talalom” 5/16, 3;55 de allitasara;

    Kerem asszonyom, probalja mar ertelemzni ,hogy az allamhatalom haztartas anyagi kezelese, ugyan azon modon miukodik mint bar-ki egyen haztartasanak a fedezese.
    Csupan a szamok sokkal nagyobbak.

    Mivel az allam-kincstar, a maga alatal felmutatott oszegekkel csokkent, mert a lezart cegek nem produkalnak , s nem fizetnek adot a semmibol.

    Hasonloan a munkajat vesztett dolgozo NEM produkal, nicsen fizetese, tehat adot sem kepes fizetni.
    (Az hogy a maga szeretet allam-hatalma megadoztatja meg a szegeny munk-nelkullit is a leg-alapvetobb napi elelmiszer szuksegleteiert is, az mint mondeg jeleztem UTCCA-RABLAS. De maguknak az is talan „szolidaritas”.

    Sot mind a munkat-vesztettek az allama-kasszabol kapjak a munkanelkulli tamogatast.ill. biztositast.
    Mind az is nem csak jovedelem-ado vesztesseg a kincstaryknak, hanem fokoztt kiadasa.

    Hasonloan mind a jarvannyal japcsolatos koltsegek.
    Annak osszegeit nem tudhatjuk meg honapokig.

    Se mivel az allamhatalmuknak nincsen sajat penze, hat mit velne honnan a fenebol lehetne az allam mind azokat az osszegeket venni????

    KOLCSONOKT vesz fel, az u.n. allam-kotvenyak, allam-paporok ertelemi alatt.

    De mivel a verseny a kolcsonokert vilagszerti, sot oriasian novekedett, a kolcsonok, ill. a penz ara (kamat) jelentosen emelkedni fog.

    Ami azt jelenti ,hogy sokkal tobbet kell majd az adofizetoknek uzzadni amit csak magasabb adokbol leheto fedezni.

    Konyorgom probalja azt ertelmezni!!!!
    Az nem „szolidaritas”, sem ideologia, sem barmi olvasasa, sem a regen maga es elvtarsai altal le-nyelt maszlagok zomei, hanem VALOSAG!!!!

    U.I.
    Ar-emelkedeseket is hoz mind az automatikusan.
    A korlatozott,ill. hianyzo termeles a hianyok okozoja.

    Nagyon magas arat fog mindeki fizetni ezert a jatvanyert vilagszerte. S maga a virus hatra-marado kovetkemenyei sem lathatok meg.
    Tovabbi fajdakmakkal es koltsegekkel al szemben a vilag emberisege a jovo hosszan. Sajnos.

  • talalom irta O1g-hez cimezve:

    1., „..amikor a verseny szferaban termelt munka erteket nem termel, legfeljebb penzt nem,-hanem kart okoz”.

    Kedves talalom, igen, CSUPAN a versenyszgeraban termelt ertekek hoznak jovedelmet, ill. pemzt.
    S a „jovedelem” ill. a termeles ertek a PENZ-osszgevel leve maghatarozva.

    A pek, a hentes, a fogasz, a fodrasz, stb.stb. termekei-szolgaltatasai annak egyenlo-oszegeiben letezik egyedul.

    Ha „nem termel” akkor bizonyara a micsodajaval jatszik.

    2., Tovabba irta;
    ” Csak ugy gondolod hogy az orvosokat, apolokat, tanarokat ,mernokoket „Te tartod el.”

    Igen talalom.
    Amig azok nem mukodnek, nem termelnek a „versenyszferaban”, hanem az allam-alkalmazottai, akor mindet az adofizatok „tartjak el.”

    Pontosan az pusztitotta a Marxista elkepzelesek alapjan brobalkozo minden szocialista allamokat.

    Nem letezett erdek termelni.
    ERDEK hianyaban NEM letezhet EREDMENY !
    S a kenyszeritett alkalmazotakat mind a kenyszermunkat vegzok eredmeneyibol kellett „eltartani”.

    Miert gazdasagilak sikeres „versenyszferas” tarsdalmak a szocialita elekpzelesk alapjan nyomor, hianyok, kudarcok es a tomekeg meg-elegedetlensegeit produkalta mindeg ???
    Sot produkalja azt a mai napig is.
    Lasd Cuba, Venezuela ( a vilag egyik leg-gazsgabb nemzete) es Eszak Korea. jelen esteit.

    Miert nem hajlando belatni a valosagot?
    Miert a valotlan elekpzeleseket ismeteli?

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 május 17
    4:18 de.

    Sajnos egy jópárezret mi is dobtunk bele! 🙁
    Azonban ha 100 milliót a Kúria az államra rá tudott verni a felemás igazságú -mert a kényszerből más településekre naponta átszállított nemroma/cigány gyermekek jogos költségtérítésének lehetőségét fel sem tételezte- gyöngyöspatai önszegregáltakra kiszabva, akkor a vörösiszap katasztrófa összehasonlíthatatlanul bizonyíthatóbb tuti hogy ártatlan áldozataira miért nem fordított semmi figyelmet? Én úgy tudom hogy, eddig csak egyetlenegy magánszemély kapott kártérítést!

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2020 május 17
    10:52 de.

    Igazad van, de katasztrófa eshetőségekre is szokták az ilyen létesítményeket bőven túlméretezni, ezért még 3 hetes folytonos bibliai záporral sem lett volna szabad a kritikus folyadék magasságot meghaladni! Ezért én ezt a „szakértőkre” hivatkozó bírói magyarázkodást sajnos nem tudom elfogadni, viszont egy felsőbb baráti intelmet el tudok képzelni!

  • Na már megint Orbán!?? De Miért mindég Ő?!! Nincs kompetens konkurencia?

    Ad.1.) Munkahely nélkül nincs munka, nincs love.
    Ad.2.) Munkáltató nincs, ha nem éri meg neki embereket foglalkoztatni.
    Ad.2.) Munkáltató és munkavállaló akkor tud létezni, ha az adott környezetben (országban) működik a gazdaság.
    -Kereslet-kínálat, export-import optimálisan arányos az adott szférában.

    Nos akkor mi az érdeke egy országnak normális esetben?
    Nem más, mint az „egyszerű” gazdaságpolitika.
    -Azaz, akár tartalékokból is fenntartani, támogatni a gazdaság mechanizmusában részt vevőket esetleges krízis helyzetben a remélhető stabilitásig.
    Ellenkező eset kvázi öngyilkosság az államnak és polgárainak illetve, ha képtelen áthidalni akkor menni kellett volna már neki a „sóhajba” már régen. Vagyis, nem is kellett volna megválasztani!!!

    Szóval! Majd kiderül az Orbán kormány tehetsége és előzőleg nem igazán illik „véreskardot” jósolni.

    Mindez attól is függ, hogy Magyarország politikáját megint hogyan akarják térdre kényszeríteni, ahelyett, hogy………!!!!!!!!

    *** Ezt a politikai gazdaságtant egyébként a középiskolában tanultam, de ennek realitását a történelmi múlt is igazolja.
    ** Lásd a válság időszakokat. **

    Parács P&P.

  • Tisztelt Retási Margit Asszony!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mi vagy mi lenne a probléma, ha egyetlen Magyar sincs egyedül??????!!!!!

    Részemről egészen biztos, hogy minden tiszteletre méltó embernek segítek, ha tudok. Mi akadálya lenne, ha éppen honfitársaimat nem fogom egyedül hagyni, mint állítólagos magyarként.??
    Ugye honfitársaimat említettem!!

    Ön szerint ez mit jelent???? Elvonatkoztatva többek között a magyar mivoltomtól????
    **Nos, akkor egy miniszterelnök miért ne lehetne ugyanezen az állásponton???????????????????????????????????????

    Parács PP

  • Kedves Talom!

    A publikáciojáert odavagyok, tökéletes!
    De a hozzászolasai rendre tul szemelyeskedok!
    Engem sohasem magam ,a vallalkozasom erdekel, hanem az altalanos, a tendencia! En azokrol irok!
    Alapbol a pulicisztikajaval 100%-ban egyet ertek, hiszen az altalanos ervenyu, szemelyeskedestol tiszta!
    Epp ezert csodalkozom, h a hozzaszolásokban szemelyeskedesekbe megy bele elvakultan, hiszen szuksegtelen!
    Azokbol is kitunik, h az eredeti tartalmuk altalaban helyes, de a szemelyes indulata miatt neha kifordul!
    Pl. Irja, h maguknal is van, aki marc 15 ota bevetel nelkulive valt! Sőt! Elismeri, h Önok tartjak el nyugdijukbol. Erre mondom en azt, errol irtam, h helytelen! Nem lenne szabad ilyennek elofordulnia! Állitasom szerint nem a csaladban kell ezt kompenzalni, hanem az államnak!
    Azt is irtam, h a valsag miatt ne legyen azonnal csod, ezert SZOLIDARITASRA VAN SZUKSEG! NEM KOVETELOZNI! Itt sem azt irtam, h maga kovetelozik nyugdijemelesert, hanem altalanossagban!
    A szolidaritas a bevetel nelkul maradottak eletben tartasaert pedig egyetemleges kell hogy legyen! A nyugdijasok, az allami szfera es a meg mukodo versenyszfera resztvevoi reszerol!
    Nem azt mondtam, h a nemzet Meszarosa gazdagodjon a maguk teremtette kamuhiszteria aldozatain, mikozben a minimalnyugdijakbol fizessuk a ciganyokat!
    Azert mert mindent minden hozzaszolasomban nem reszletezek ujra es ujra, azert nem lenne korrekt felre magyarazni!

    Azon az altalanos tenyen, h a versenyszfera teremti meg a jovedelmet az allami szfera es a nyugdijasok szamara en nem fogok ezen vitatkozni! Ha forditva gondolja, akkor az nem az en hianyossagom…. (bar azt se hiszem el, h maga maskepp gondolna!)
    Az, h az Ön eseteben mukodokepes a homeoffice – lehetseges, de nem egyetemleges!
    Pl.nem tudja az iskolai takaritono homeofficeban felmosni a folyosot!
    Az ovoda karbantartoja megjavitani a kiscsoportosok ajtajanak kilincset!
    De a tanarok, orvosok, onkormanyzati irodistak munkaja sem teljes erteku homeoffice-bol! Kulonben mar ugy mukodott volna eddig is!
    Nyilvan lesznek olyan munkaszegmensek, amelyeket ezutan tavmunkaval lehet vegezni, amit en is evek ota surgetek, mert egyreszt sok fogyatekos es videken eldugottan elonek megoldast jelentene! Ezert orulok , es talan ez az egyetlen jo oldala a mostani kamunak, jarvanyhiszterianak!
    Lehet, h azert van baja velem, mert en tudom, latom az egyetemi ismereteim alapjan, h ez a virusmizeria egy felfujt kamu, amit teljesen maskepp kellett volna kezelni! De o1gnek nem a pandemia ellen kellett harcolnia, hanem a mar elore lathato valsaggal szemben!
    Ezt takarta le a Covidháború vékonyka leplével, amivel hatékony bűvesz modjára magácskát is átejtette! De ez a szemfenyveszto buveszek taktikaja!
    Nem szegyen! Csak ideje bevallani magunknak is, h csak egy buvesztrukkel allt elő Cipollánk!
    En a kartyatrukkoket is megnezem, de nem hiszem azt, hogy tobb lenne! Megtapsolom.
    De, ha rosszindulatu trukkozesrol van ßzo masok karara, akkor arra felhivom masok figyelmet, akiket megtevesztett!

  • B79 hozzaszolasaval teljesen egyetertek (bar neha nehez volt kovetni ….)

  • Kovendeg, h mirol ir, honnan veszi a fikcioit, nem tudom.
    Ezert erdemben sem tudok hozzaszolni, mert annyira tavol all minden altalam leirttol es a valosagtol, h szamomra kezelhetetlen….

    Talomnak

    Ebben a kritikus helyzetben helyen valo az on altal is irt alapjovedelem! Ezt reszleteztem a szolidaritason keresztul, h ne hitelekbol kelljen megoldani, mert az katasztrofahoz vezet fedezetlensege miatt!
    Arrol meg el lehet vitatkozgatni, h milyen joleti allam szintjen milyen alapjovedelmet lehet alkalmazni nyugodtabb idokben!
    En a munka alapu tarsadalomban hiszek! Mert, ha valaki kap munka nelkul, akkor azt el kell venni, mas dolgozik meg erte!

  • Szerintem a sport, a muveszetek, a tudomany hobbi!
    Azt ki kell erdemelni, hogy a napi 8 ora munkabol mennyit enged el a tarsadalom, ha ezekben eredmenyeket er el barki is!
    Az elsportolo gyerekek is jarnak iskolaba! (Kozvetlenul tudom!) A tanulas mellett edzenek hajnalban es este!
    Az egyetemeken a tudomanyos munka mellett megy az oktatas! Ez igy van jol!
    A muveszeteknel van tul nagy elhajlas, mert nem merheto, igy onjelolt, v akar erdem nelkuli celebek is torekednek a konnyebb eletre megkerdojelezheto munka nelkul!

    Velemenyem szerint, csak nagyon keveseknek kene megadni a lehetoseget, h a tarsadalom eltartja oket munka nelkul!
    De azt is csak fokozatosan kene, valamennyi munka kotelezesevel! Akar a szakmajaban az oktatassal…. Az is fontos lenne, mert a szakmai tudasat igy tudna atplantalni a jovo remenysegeinek!

    Pl.itt vagyok en! Fellabu lezbi felig cigany, felig arabzsido rokkant nyugger. Engem hiaba tart el a tarsadalom focistakent munka nelkul annak ellenere, h apai agon o1g a rokonom, mert nem leszek kiemelkedo focista.
    Amikorra kiemelkedo focieredmenyeket erek el, akkor jogosan csökkenthetnek a Szuzukigyar futuszalagja mellett a munkaidomet! Egyre kevesebbre, ha egyre eredmenyesebb leszek! (Bar a nyugdij mellett mara mar csak 4 orat dolgozom ejszakai muszakban, de a fellabam miatt azþ is csak a hokedkin ulve a futoszalag mellett. Ahogy Talom irta, krampacsolom a turdováltoszivattyúbeömlöcstlakozó kapcsot, hogy jol lett-e odaheggesztve, mert kulonben 180km/h eseten veszelyes lehet a hajtukanyarban!

  • Elemér Gyöngyöspatán az önkormányzatnak azért kell fizetnie, mert többszöri, állami figyelmeztetés ellenére sem szüntette meg a szegregációt, ezzel okozva kárt a gyerekeknek – egészen más ügy a vörösiszap. (A bíró egyébként nem magyarázkodik, hanem indokol. Mégpedig: azt vizsgálja, hogy a vádlott melyik törvényt sértette meg, melyiket nem. Ehhez mérlegeli az ügyészség (vád) által elétárt nyomozati ayagokat, szakértői véleményeket. Ugyanakkor vizsgálja az ügyvéd (védelem) által elétárt bizonyítékokat – vagy azok cáfolatát is. Ezek alapján hozza a döntést, hogy a vádlott melyik törvény megsértésében bűnös. Ez a jog előtti egyenlőség alaptétele.
    Veszélyes útra téved, aki a laikus közvélemény tájékozatlanságát kihasználva a törvénykezés ellen uszít. Se Te, se én nem tudjuk konkrétan egyik ügyben sem, hogy az elkövetők pontosan melyik törvényt sértették meg, és melyiket nem. Lehet persze kárálni az „igazság” nevében – csakhogy melyik fél „igazsága”?
    Pl: hogy juthat odáig egy helyzet, hogy pár hőzöngő felborítja egy iskola rendjét? Mit tettek, vagy nem tettek addig a szülők, a nevelők,az iskola fenntartói, stb???
    Én egy józsefvárosi általánosba jártam 1962-ig.Nem a Palotanegyedbe, hanem a Kálvária tér környékén. Azt se tudtuk, ki a cigány az osztályban – hacsak maga nem dicsekedett azzal, hogy az apja külföldön bazsevál. Úttörő voltam, kötelességem volt a gyengébb osztálytársaimat segíteni. Ahogy beléptem a lakásba, láttam: cigányok. Rikító szűzmária a sarokban, világító, zenélő műanyag gondola a rekamién, művirág mindenütt. A szülők olyan tisztelettel kezeltek, hogy gyerekként kicsit kínos volt: még a széket is megtörölték, amire leültem, hálálkodtak, hogy segítek a gyereküknek.
    Mi az isten történt itt? Abban igazuk van a jobbikosoknak – sajnálom -, hogy a cigányok nélkül nem tudjuk megoldani az ellentéteket. Abban nincs, ahogyan meg akarják oldani.

  • Nem birok aludni!
    Kovendeg fikcioit nem tudom hova tenni!

    Ahogy irta: …”ehhez még akár azt is hozzátehetné, hogy a
    … – ami jó esetben tömény ostobaság, rosszabb esetben szándékos ideológiai ködösítés figyelmen kívül hagyom.

    Micsoda?! A saját feltetelezeset! fikciojat ram vetiti, majd nagylelkuen fegyelmen kivul hagyja?!

    Majd ujabb ramvetitett fikcioja: „Első megközelítésben O1G666 üzletet szeretne kötni…”

    A franc akar üzletet kötni! Honnan szabadult ez a kőagyú? Vendegeskedni se jojjon a közelembe!
    Tisztan o1g agyrothadasu zombikinyilatkoztatasa!

    Szégyennek erzem, h a szabadsagot, a szabad velemenyñyilvanitast összekeverik egyesek a káosszal!

    O1g rohamrendorokkel tamad olyan esetben, amikor neki nemtetszo velemenyeket, tenyeket hangoztat valaki, mikozben futobolondokat kell elszenvedjunk, akik lerontjak, tonkre teszik a szinvonalas KMH-t is!
    Ez a mentalis Covid! Ez ellen kene harcoljunk!

  • Kedves Talom!

    A hozzáállasod megismerve ugy tunik, eleted vegeig maszkban es kesztyuben fogod bezarva karantenban elvezni az eleted! Akar meg sok szep evtizedet!
    Mert a covid es a hasonlo virusok tovabbra is koztunk elnek majd, mint eddig mindig!
    Az önkentes karantenoddal szemben egy reális szembenezest javaslok! En februar vege, marcius eleje ota folyamatosan hangoztatom, de nalam elismertebb szakemberek ís!
    Hallgasd meg ezt is, es, lszi forditsd le, hogy mindenki hozzaferjen magyarul is!
    Alapjaban megvaltoztatna mindenki nezetet!

    https://youtu.be/Lze-rMYLf2E

    Dr. Katz-zal elemzík a pandemia terjedeset, fennmaradásat.
    Racionális, megoldasalapu!

  • A hivatásos ellenzéki politikusoknál se téma. Csak néhány civil aggódott. Ők leírták a véleményüket, és várták a hajnali csöngetést. Tették mindezt azután, hogy a rendőrség bűnügyi eljárást kezdeményezett több mint nyolcvan esetben, amiknek túlnyomó többségét az ügyészség leállította. Erre mondta Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Meg azt, hogy „Előfordul, a hatóság téved”. Közel nyolcvan esetben tévedtek. Ha nem a rendőrségről lenne szó, még hihető is lenne.

    De a rendőrség alá-fölérendeltségi és parancsvégrehajtási viszonyban működik. A lakásajtón csöngető rendőr parancsot kapott végrehajtásra, névvel és azonosító adatokkal, pontos lakcímmel, és az előállítás végrehajtásának pontos idejével. Eközben egy mentőautónak is készenlétben kell valahol állnia, mert előfordulhat sérüléssel járó kemény ellenállás. Ez esetben azonnal kell egy mentő, amit nem a 112 küld a helyszínre. Benne van ez is a pontosan megtervezett hatósági eljárásban, amit aláír (engedélyez) egy erre illetékes parancsnok. Mondjuk a bűnügyi osztályvezető, aki egyben a rendőrkapitányság helyettes vezetője is.

    A rendőrség (ORFK) nyilatkozott: a meglévő törvények alapján cselekedtek. Az elrendelt vészhelyzetnek megfelelően. És – fűzöm hozzá – a kapott instrukcióknak megfelelően. Rendőrségen a szóbeli parancs is végrehajtandó parancs. A rendőrséget közvetlenül a kormány irányítja a rendészeti miniszteren keresztül. S a rendeleti kormányzás idején a kormány maga a miniszterelnök.

    Szerintem kitűnőre vizsgáztak. Hibátlanul. Varga Judit miniszter tévedett, vagy ködösít. A rendőrség kész bárkiket kellő gyorsasággal előállítani, akikre „útmutatást” kapnak. Úgy, mint régen.

  • B79! Próbáld megzabálni a pénzedet, vagy a rózsaszín pónidat, amit el tudsz adni. Értékteremtő munkáról lenne szó, nem keccsölésről.
    Az államháztartás úgy működik, mint a háztartás? Ja, csak picinyég bonyolultabb: kb az a különbség, mint a csapba sz@rni, vagy a sz@rba csapni között.

  • Aurora Boreálisz

    T.Bendegúz!

    Jó hogy említi az USA ANTI-MONOPOLY törvényeit, amelyek magyarországon, ha lennének is, működésképtelenek lennének rendeltetés szerint a feladatuknak eleget tenni:

    1./ Minden(!), az egyensúlyt szolgáló hivatal a Fid s Vezér kézi irányítását élvezi, pl. a Versenyhivatal (de még az úgynevezett Alkotmánybíróság is).

    2./ Vitás esetekben az ügyészség Főügyésze megakadályozza az ügy továbbélését is…

    3./ Magyarország alacsony népességszáma miatt fokozottan >belterjes protekcionizmus< is a kezére játszik a csak oligarcha érdekeket képviselő, egybefonódott politikai és gazdasági Fid s oligarchiának…

  • Petriko&Pál
    2020 május 17
    5:53 du.

    Te itten valami jurátus-féle vagy?

  • O1G666:
    „mikozben futobolondokat kell elszenvedjunk, akik lerontjak, tonkre teszik a szinvonalas KMH-t is!
    Ez a mentalis Covid! Ez ellen kene harcoljunk!”

    No, hát akkor cssk szenvedjen és harcoljon tisztelt uram;
    tudnék Önnek javasolni egy-két, Önhöz hasonlóan „színvonalas” (tudja, 100 méterrel a bányászbéka feneke alatt – az is egy színvonal) kommentelőt, akihez társulva együtt szenvedhetnének és harcolhatnának.

  • Amúgy biztosan te sem vagy „egyedül”…..vannak kórházi ágyak,ahol szakemberek gondozni is tudnak….pláne most,hogy sürgős esetben már orvoshoz,kezelésre is lehet menni!

  • O1g!Ugyan nem vagyok egy túlságosan képzett közgazda, de azt viszonylag józan paraszti ésszel is látni, hogy a „munka alapú társadalom 150 évvel ezelőtti ideája ma már idejétmúlt. A technológia – automatizálás, robotizálás – miatt egyszerűen fölösleges a korábbi típusú munkának jó része. Ha megnézed a válságok természetét, tán az utolsó volt a 29-es, ami klassszikus túltermelési válság volt. Már a XX. sz-i nagy válságok is mások voltak – a 72-es, 79-es olajválság pl.Közgazdászok évtizedek óta vitatják – az államszocializmus bukásával egyre élesebbé váló különbségek okát. És meg fogsz lepődni: nem a „lustaság”, vagy „nem dolgozás” az oka – ez az egy biztos, amiben megegyeznek. Kevesen dolgoznak ma a Földön többet, mint a a kenyai asszony, aki órákig megy vízért, hogy a családja inni-enni tudjon. Mégis a legkevesebbe télvezi a Föld gazdagságából.
    Nem tudom honnan vesyzed, hogy életem végéig maszkban és kesztyűben akarok élni – bár tény, amióta elmúltam hetven kisebb az igényem a kalandokra. (Ki személyeskedik?)

  • Geyza!

    Én vagyok én és Te Geyza. Szerinted?

    Üdv.!

    „P” a köbön

  • talalom;

    Emlekzne mi tortent amikor a varro-gepet a feltalaloja bemutatta ???

    Igen, a szabo-legenyek osszetortek, mert feltek ,hogy azzal majd mind munknelkulive valnak.

    De mifele ruhazatot viselne ma ha mind kezzel kellene vani???

    A technika fejlodesevel akik a mutbeli munkakat vegeztek tanulni kell mas munkat vegezni.
    S robotok vegzik majd a kezi-melokat.

    A termeles mint mindenki eletszinvonala emelkedik.

    Mit okozott a cell-phon ???
    Vagy inkabb fust-jelzeseket ohajtani kuldeni ???

    Nem volt „Olaj-valsag” !
    Az OPEC, arabok megtagadtak az olaj szallitasokat, politokai okokbol haragukban.
    Nem volt olaj-hiany a termeles vonalan.

    A vilag fejlodik, nem lessz a vilagnak vege .
    Legalabb is nem most.

  • Tisztelt P§P!Semmiféle „véreskardot” nem jósoltam. Csupán felsoroltam, valójában mit is tartalmaz a nagyívű gazdaságvédelmi terv.

  • talalom
    2020 május 18
    3:11 du.

    jól megrágjátok a témát?
    minden attól függ mit nevezünk munkának és milyen tevékenységet fogadunk el értékteremtőnek,

    mindez az idők és az élet változásával változik

    még a Kardashianok is termelnek „értéket” (ha tudod kikről beszélek hahaha) csak én azért az „értékért” egy lukas kétfillérest sem adok sőt nem is nézem meg őket, de ugyanakkor nagyon sokan drága pénzekért befizetnek azokra a programokra amiket élőben színpadon és leginkább a tv csatornáin követnek el…persze „ezek” nincsenek egyedül… de a többiekért sem adok egy kanyit sem… még azokat a csatornákat is kiköttettem amelyeken ilyen termékek villognak… és a reklámok (bár be kell vallanom, némelyik Oscar díjas is lehetne mert ragyogó humora is van de azért, mert minden 10000000 -dik ilyen nem nézem egyiket sem csak véletlenül)

    a háziasszony nagy értéktermelő és az „ura” mégsem becsüli eléggé, sőt de ez már más kalap

  • Aurora Boreálisz
    2020 május 18
    7:57 de.

    és? te ezt (is) elhitted a grizinek? az, hogy van valami írva valami félcédulán az egyáltalán nem jelenti azt, hogy érvényesítik …hahahaha és az, hogy a fidexkft mit és hogyan csinál? hát gyenge és sántító másolata a „nagyokénak” de ott nálatok az is elmegy, képzeld el ha az egész a nyakatokba szakadna?

  • Az emberijogok garantalasa, az allamhatalmak korlatozasa es a demokratikus modszer alaklmazasanak emlitese, forralja az itteni olvasok veret, de meg a Canadai professzor veret is.

    Hm??????????

  • B9! Nem varrógép, hanem szövőgép, és nem szabók, hanem takácsok. 1831-ben, Lyonban. Innen számítjuk az első ipari forradalmat. A másodikat a XIX. sz. végétől, a gőzgép feltalálásától.

  • Bendeguz79
    2020 május 19
    9:23 de.

    grizi, mindez hol létezik? és hogyan?

    mármint emberi jogok?
    az állam hatalmának korlátozása (különös tekintettel a jelenlegi és az ezt követő SARS időszakra)
    válaszolj!

  • Petriko&Pál
    2020 május 18
    3:57 du.

    Te nem vagy én.
    Szerencsére.MErtha az lennél (lennék)
    máris elkezdenék keresni egy jó erős spárgát.
    Alkalmas fák vannak a környéken,sámlit meg lehet kérni kölcsön

  • talalom
    2020 május 19
    9:33 de.

    Úgytűnik Bendeguz afféle
    „Varrógép-fetisiszta” hehehehe
    Fel-fel emlegeti , ha kell ha nem kell
    meg zakatol is itt állandóan akár egy beszáradt Singer.

  • talalom
    2020 május 19
    9:33 de.

    Hogy mennyire összekeverte benned a világot a marxista oktatás, az már kurvára fájó.
    Sajnos a Foxi-Maxi megtette a hatását – félvállról vettem ugyan a létezését, hatását, de most esetedben őszintén fáj.

  • A cikkhez még egy apróság,ugye nem igaz,hogy a kormány elrendel te:minden koronavírusos beteget Pestre kell szállítani?
    De az igaz,hogy mint megírtam több vidéki városban is van víruskórház!!!!Én felfogtam…..mig itt többen nem,és még ők próbálnak „okítani”….vicces!

    Geyza!

    Aki csak Népszavát olvas,az ugye pláne nincs képben….ott csak hazug uszítások vannak többynyire(!!!)

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Talalom/Bendegúz
    3 : 11 / 8 : 39

    Már meg ne haragudj Talalom, de amit itt összezagyválsz a munkáról, ill. a munka alapú társadalomról, az valami bődületes …

    – És még nekem kell szégyenkeznem helyetted, ott ahol Bendegúz jó alapos indokokkal megválaszol neked, a Te összevissza, légbőlkapott, hirtelen jött, ötletszerű, és megalapozatlan – mi több – demagóg O1G666-nak adott válaszaid nyomán.

    De nézzünk csak kicsit beljebb.

    Amikor társadalomról beszélünk, akkor . a z . csakis . m u n k a . alapú lehet, mert teremtő, alkotó munka nélkül elképzelhetetlen az emberi élet… Ami akkor is úgy van ha a munka társadalmi jellege és minősége évezredek, vagy évszázadok sőt, ma már évtizedek során a termelőerők fejlődése – az igények – révén folyvást változik és átalakul.

    Jó ha elfogadod, hogy az automatizálás sem teszi fölöslegessé az emberi munkát, legföljebb átcsoportosítja, vagy az addig jórészt fizikai jellegét szolgáltató, avagy szellemi munkává konvertálja … Mindezt persze Marx és Engels is előre megmondta…

    Állításod alapvetésekor abból kiindulva „érvelsz” ott, hogy a hétköznapi ember szeme előtt sokszor csak az tűnik fel, hogy a munkahelyek évekkel korábbi nagyszámú kínálata egyre csökkenő tendenciát mutat. Azonban közben kihagyod a számításból, hogy az alatt a régihez képest éppen a munkaerő piac élt át akkora változásokat, amelyekre régen korlátainknál fogva így, ennyire konkrétan még mi sem gondoltunk.

    Mert, hogy csak példaként említsem: Kína komprádor kapitalistái ma együttműködve az amerikai nagytőkével együtt támaszkodva a filléres kínai munkaerőre az elmúlt harminc évben hatalmas ipari kapacitásra és félelmetes gazdasági előnyökre tett szert… De mondhattam volna a szintén munkaértékén alul fizetett magyar összeszerelő munkásokat is Győrben, Szentgotthárdon, Kecskeméten, Esztergomban, vagy Debrecenben, mely autóipart úgyszintén hazugság lenne nemzeti-iparnak becézni, mert nem az. És bár igaz, hogy nem nemzeti, ámde mindenképp munka alapú gazdasági megoldás, melynek az általa hozzáadott értéket létrehozó munkás látja kárát, még akkor is ha relatíve jobban jár, mint mondjuk munkanélküli, vagy teszemazt éhbérért árokpartot kapirgáló ún. köz-munkás társa.

    Mert a munka(erő) realizálása ma már . n e m . n e m z e t i . keretek között zajlik, hanem országokat, de még a bolygót is átívelő nemzetközi, sőt immáron globális bérrabszolga-piacon a történelemben példátlan szervezett internacionalizmusban történik.- Tudjuk, fáj is ettől Trump-papa feje eleget, amiért büntető sznkciókkal is fenyegette meg nemcsak a kínai munkáltatókat, de azok amerikai megrendelőit is… Azonban épp az utóbbiak ellenállása miatt megvalósítani már nem merte.
    Hát bizony, piacon megmérettetve, ilyen értékes még mindig a hegyeket is megmozgató . m u n k a … 😀

    Talalom, a példánkál maradva a nemzetközi fogyasztási cikk piac folyton növekvő tendenciája sem azt mutatja, hogy a (fizikai) munka csak egy csöppet is fölöslegessé vált volna, legföljebb az áruk finomsága és megmunkálása válik egyre aprólékosabbá, ami nem a munkás létszámot miniatürizálja majd, hanem a . m u n k a . jellegét teszi még finobbá, minek okán csak a munkaerő, a kimunkált agyak válnak még értékesebbé a munka piacán.

    Amikor a Hiradóban a szemünk előtt, néha óriási konténerhajókat látunk kifutni a világóceánra, akkor gondolj arra, hogy a plékasznikban csomagolt áruk és fogysztási cikkek és alkatrészeket ugyan hány – nem a célországban(!) kiképzett – m u n k á s . m u n k á j a . hozta létre. Ilyenkor jegyezd meg, hoyg eddig a konténer-erdőtől nem láttad az áruerdőt, amit az a tízezer kilométerrel odébb lakó x-millió dolgozó , á r u t e r m e l ő . munkás teremtett meg tőle nagyon távoli földrészek lakói számára.

    *

    Bécsi Munkásinduló(1920.k.)

    „Mint tudjuk, e Földön
    Minden érték a . m u n k á b ó l . fakad.
    S mi majdhogy éhen
    Nem veszünk a tőkés rend alatt…

    A lánc lábunkon oly nehéz,
    Ifjúságunk korán elvész.
    A proletárok ifjú gárdája mi vagyunk
    A munkásság felszabadításáért harcolunk.”

    (Talán a dallamát is ismered) 🙂

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Oh bocs’!!! talalom!

    Annak a konkrét kenyai vízhordó asszonynak miért is járna több a föld gazdagságából, mint mondjuk a bosnyák vízhordó kolléganőjének ?

    Sztem’ ez nem az igazságosság, hanem szerencse kérdése: ki hová született – ti. a Földön…

  • “Egyetlen magyar sincs egyedül” — A kezünk ott van a zsebében…
    ________

    Jajj! Már a tökömet is ők akarják szorongatni?

  • Geyza
    2020 május 19
    11:12 de.

    Nem sok vidámságra okot adó irományt találtam ottan. Inkább sírásra

  • Kedves talalom;

    Az u.n. „elso ipari forradalom” a 1760- 1840-ig.
    Az u.n. „masodik ipari forradalom” a 1840-az elso vilaghaboruig.
    Az elso a folyo-viz-et alaklmazta eronek. Habar a folyoviz alapveto ereje lakalmazva volt per-ezer-eve
    A masodik a goz-hajtast.

    Probalaja kattintani a web-en.

    Mechanikai hajtas-nelkulli szoveszet letezett meg az osidoktol is.

    Az Austriai-Alpesokban talalt 5300 eves „icy”-nek is volt szovot oltezete.
    De meg a Vinca civilizacio idejen is amodon oltozkodtek.

  • P.S.
    Anglia kezdte a szoveszettel az elso „ipari forradalom”-at.
    S tartotta a foleneyt abban a XX szazad elso feleben is.

    Emlekezne Mahatma Ghandi-ra?
    Megtagadtak Angol textileokat vasarolni, kezdtek a sajat kezi-szoveszetuket a rokkaval, politikai celokbol.

  • Kővendég
    2020 május 18
    11:36 de.

    Na mi van, elgurult a gyógyszere kedves Kőporos vendég …..?

    kkkkkkkkkkkkkkkkk

    (csak zárójelben jegyezném meg, hogy Marx is azért gyűlölte a zsidóságot – volt antiszemita – mert, hogy mint kikeresztelkedett utálta a szülök kereszténységét is.)

    Így megtalálván a kiutat – az akkor újra éledő materializmust – felkarolván azt, kiötlötte az ateizmust.
    Amely jól megmutatja, hogy mekkora logikával volt megáldva – „harcolni a nem-létező ellen”.

    De nembaj, remélem a kőporosság nem válik puskaporossá – kegyed meg antiszemitává – hűen a nagy előd nyomdokaihoz

  • Almási Alma
    2020 május 19
    12:33 du.

    Tökös csaj vagy!

  • Nem értem, mi a probléma – eltekintve attól, hogy bizonyos, a kormánypárttól feltehetően nem túl távol álló cégek nyilván jól keresnek rajta -az „Egyetlen magyar sincs egyedül!” plakátban?

    Kövér főházmester (követve horthysta és hungarista „szellemi” elődeit) nagyon pontosan meghatározta, hogy az ellenzék – tehát aki nem támogatja a kormány politikáját – az nem része a magyar nemzetnek, nem magyar. Tehát például én e definició azerint épp úgy semmiképp nem vagyok magyar, ahogyan pl. Horthy, Sztójay vagy éppen Szálasi szerint a nagy- vagy dédszüleim sem voltak magyarok – meg is gyilkolták őket.

    No, hát Kövér csak azt mondja, hogy aki támogatja a Fidesz-KDNP politikáját, azon segítenek, hisz azok a magyarok. Akin nem támogatják, azok szerinte nem magyarok, tehát nyugodtan dögöljenek meg (bár meggyilkolásukat egyelőre nem támogatja).

  • Orsós Elemér

    „tisztelhölgyeimésuraim”
    2020 május 19
    12:09 du.

    Uramatyám! De szépen fogalmaztál! Bárha nekem ilyen beszélőkém lehetne! 😀

  • Tisztelt Holgyem es Uram;

    Talan kicsit hosszan, de kivalloan meghatarozta a „munka” ertelmet es jelenteset.

    A jelentekes teny az hogy csupan „munka” produkal erteket.

    Legyen a munka emberi ,kezi, gepi, szellemi, vagy meg a rego modon allatok erejei altali.

    A technikai elohaladasok megszuntettek az allati-munka alkalmazasat , legalabb is az iparosodott vilagreszeken, s egyre gyorsabban az emberi-kezi munka is helyettesitve naprol-napra elektromos ,robotik vegrehajtasokkal.

    De az lehetoseget nyujt a munka-ero mas termelesi lehetosegeire.
    Nem kell megriadni hogy az minkanelkuliseget okoz.
    Ami tortent szegeny Barthalemy Thimonier eseteben a varrogepevel. Meg az eluletet is le-egettek.

    De barmi modszer alaklmazva maskent termek nem jon letre.

    Tehat a munkas, szellemi, szamkmai kepessege letesit termket, ill a kozosseg szuksegleteinek a kieligeteset.
    Magasabb termeles, jobb letlehetoseg, es persze tobb kapaital epites lehetosege.

    Sajnos magyar-orszag jelen esetebn, mivel az allamhatalom oriasi burokracciajanak a feltartasa es az esztelen gazdasagi korulmeneyei alpjan, a GDP 45%-t emeszti fel.

    S amodon, a magyar munkas keptelen „toke-kepesseget” elerni. Kenyszeriteve orokke „melos”-nak maradni, s a nemet auto-opart jovedelmeztetni.

    Sajnos az az gondolkodas-mod a multrendszerek csokevenyessege.
    S a magyar dolgozok fizetik annak arat ma is.

  • Tisztelt h és u! 12:09.
    Nem állítom, hogy mindent összezagyválsz: inkább azt mondom: alaposan félreértetted, amit a munka alapú társadalomról mondtam. Bizonyára én magyaráztam félreérthetően.
    1. A fizikai és a szellemi munka egyaránt lehet értékteremtő IS, meg felesleges, sőt kifejezetten káros IS.
    2. Amit állítottam: termékek,áruk előállításához egyre kisebb mértékben van szükség fizikai erőre. Emiatt a csak fizikai erőkifejtésre épülő munka folyamatosan veszít az értékéből – vagyis romlik az alkupozíciója a javak elosztásánál. Egyszerűbben: szögegyenesítésből csak rabszolgaszinten lehet megélni.
    3. Abban a reményben mondtam, hogy újra kell gondolnunk a munka fogalmát, hogy talán már többen is elismerik: ÉRTÉKTEREMTŐ munka az is, amikor a tanár tanít, az orvos gyógyít, az asszony kivasalja az inget – vagy éppen a meós figyeli, hogy megfelelő-e a minősége egy varratnak. Hiszen egyikük munkája nyomán se lesz új áru, amit konkrétan pénzért el lehet adni, nem hoz pénzt. Így hát mindannyiunkat az „tart el”, aki meghajlítja, befesti a bigyót?
    Van itt még egy csavar. A legutóbbi 300-400 évben a munka fogalmához hozzátapadt, hogy csak az „dolgozik”, aki meghatározott helyen és időben, meghatározott feladatot végez el, és ezért valamennyi pénzt kap. Függetlenül attól, hogy az a munka hasznos-e, termel-e értéket akár új tárgy (áru) formájában, vagy nem – esetleg kifejezetten káros.
    Ez az a munkaalapú társadalom, amiről a magyarországi főkolompos beszél. Bár jobban tetszene, ha nem keccsölne maga is, inkább munkálkodna.

  • Muszáj még a kultúráról, művészetről szólni, amit O1g annyira lesajnál.
    Magam se vagyok az ún. magaskultúra értő élvezője. Bartók Concerto-jának „hangzavarából” ugyan már megérint a diszharmónia felháborító káosza, de a kortársak? Hááát… Egy éjszakai műsorban kortárs zeneműveket mutattak be. A háttérben szólt a rádió, rémülten ugrottam föl: Csak nem a macska szabadult be a konyhába, és pakolta a kőre az egész edénykészletemet? De nem, csak egy fiatal zeneszerző legújabb művét mutatták be.
    Szóval nem vagyok ájult tisztelője semmiféle kulturális kánonnak, legyen az zene, képzőművészet vagy irodalom.
    De. A kultúra, a művészetek minden ága szorosan kötődik az emberségemhez, főként a magyarságomhoz. Hiszen mi mással lehet szebben érzékeltetni a más tájakon élőktől való különbözőségünket, mint pl. „édes hazám, fogadj szívedbe, hadd legyek hűséges fiad!” (Nem biztos, hogy betűhív az idézet, fejből írtam.)
    Vagy a Sorstalanság kopogó mondatai, ami nem is csak a magyar, hanem az emberi szenvedés stációit kommentálják szenvtelenül. Vagy a hamleti gondolatokat élővé, érthetővé varázsoló színész – Arany gyönyörűséges magyar nyelvén. Netán az „Uram, a késemért jöttem” – néha szó szerint is gyilkos humora. Esetleg „az oroszok már a spájzban vannak” példává szervesült mondata, összeépülve a „óbudai vagányt” alakító színész jellegzetes arcjátékával a fergeteges filmvígjátékban.
    A költő, az író, a színész, a rendező, stb. mind élősködők lennének, akik felzabálják a „munka” által teremtett hasznot?
    Persze, kultúrában, művészetben is van, ami kihullik az idő rostáján – selejt. Pont úgy, ahogy van szárán megrohadt paradicsom, elfuserált kosztüm, vagy össze-vissza kalimpáló tengely.

  • „talalom” hivatkozott megjagyzeseben amikor mind az allamhataluk oriasian novekedo koltsegeit emlitette, hogy a magyar allamnak van am „bevetele is”.

    Igen van, sot mindeki jovedelemenk (atlagban) ill. a nemzet GDP-jenek 45% zsebeli-be.

    Mint „talalom” jelezte, hogy most az „negyedevel” esik. Sot a 16 ezer 700 milliardra hivatkozik.

    Megjegyzesem, inkabb kerdesem volt hogy HONNAN fogja majd Orban azt az oriasi osszeget kolcson venni?

    A „kolcson” az allamkassza esetebn az az u.n. allampapirok, ill. kotvenyek el-arverezesevel nyerik az osszegket.
    Mind a nemet bankok boldogan felvasaroljak azt. Ami modon azon bankok zsebeibe tartjak Magyarorszagot.

    De honnan veszik majd a pezt visszafizetni mind azt?
    Nem is emlitve, hogy most meg bovebb-kezekkel szorjak a penzt a jarvany alatali koltsdegek es karok orvoslasaira.

    Mint jeleztem a Kinai Bp-Belgrad vasutvonal epiteset.
    S Kina biztositja erdekeit.
    Nem biztosithato az a Wall Stree-i cegek alatl.

    Kina, vilagszerte alaklmazza modszeret, ha kesel a torlesztessel, minden rogton az oveke lessz.
    Igen, a MAV is nagyveszelybe lehet.
    Ugy tortent Kennya-ban.

    S mind az igert 13-ik es 14-ik nyugdij fizetesek. Barmikent is magyarazza Boda Marcsi.

    Szorja Orban a penzuket mint ha szemet lenne az.

    Az Orban kormany, meg a leg-jobb idokben is kb. 6-8%-os deficittel (tul-koltekezessel) mukodtek.
    Most addjak ahoz a „talalom” 25%-t, s mind a tobbi lekotelezettsegeiket meg az igereteket.

  • Mivel tobb vita tortent a TB nyugdij biztositason, szertenem kerdzeni mind az olvasokat.

    Maguk(talalom sorai alapjan)17.5%-ot fizetnek az allamkasszaba a nyugdijjaikat fedezni.

    Altalaban 30-35-40 evet dolgozik mielott kaphatja annak juatalmat. De az allam-kasszaban a penzek eltuntek.
    (Ami vilagszerti valo esemeny, politikusok vilagszerte ugyan azon fabol faragva!)

    HA, maguk, igen mindenki, heti, vagy havi jovdelemenek 17.5%-at egy atlag jovedelmezo betebe tenne, az atlag kamatos jovedelemmel.

    Nem is emlitve pl. valami „mutual fund” alakalamazasat.

    Kepesek lennenek belatni hogy mi osszergek tulajdonossai lehetnenek 30-35-40 ev utan????
    Boldogan elehtne csupan a kamat jovedelmebol.
    S nem lenne letuk fuggve a politikusok kegyelmen.

    De minden egyen jogainak alkalmazasait, a kepesseguk es lehetoseguk alapjan sikereskedni, s NEM a politikusok alamizsnajain fuggeni, azt elismernek es alkalmaznak ???

    Vagy inkabb elleneznek mint minden alapveto emberi jogokat es lehetosegeket?????

  • Amúgy Miklós Banfi!

    Tény,hogy itthon is vannak új fertőzöttek,de jóval kevesebben,mint akik már meggyógyultak….meg ugye sok ezres nagyságrenddel kevebb a fertőzött,mint Kanadában ,amit tény,meg az is,hogy itthon nincs mellébeszélés…..
    Aztán hiteles forrásokból tudom,hogy 2020,május 31-i törölték az összes járatot Kanadában a vírus miatt,meg hogy a kinti miniszterelnök karanténba vonult…
    Arról sem hallotta,.hogy a még márciusban lezárt USA-Kanadai határt megnyitották volna ???

    Na nem kell mellébeszélni……

  • Hmm… talán nem kellene összetéveszteni magát a munkát, ami (legalábbis a Biblia szerint azóta, hogy az emberpár kiűzetett a Paradicsomból) örök, a munka egy speciális formájával, a bérmunkával, ami viszont az eddigi történelmi tapasztalatok szerint semmiképp nem nevezhető öröknek.

    Amúgy meg csak izelítőül (legföljebb Gabriel úr kissé ideges lesz, de sebaj, tegyen a fejére hideg borogatást):
    https://www.krisis.org/1999/manifesto-against-labour/

  • Talom!
    Megint felremagyarazod a leirtakat!
    A muveszetek, a sportok es a tudomanyok is kedvenceim, sot, leginkabb azokert erdemes elni!
    Reszletesen leirtam, h ezek munka mellett uzendoek szerintem! S ha vki nagyon magyasan uzi, akkor kene csak reszmunkaidoban dolgoznia a szinvonal aranyaban.
    Nem tamogatom a ķonnyebb utat valaszto muveszeket, sportolokat, tudosokat!
    Mind3 retegbol tobbet ismerek, akik vajmi keveset ernek, ezert az a velemenyem, h a joreszuk megelhetesi erdekbol dekkolnak ott!
    Én is sportoltam vilagbajnoksagon, pedig szereny szinten, csak hobbibol tettem. Az egyetemunkon is tobb professzort ismertem, akik csak helyezkedtek, sot, a tudasuk is kerdeses volt….
    Szerintem sokan gondoljuk, h pl.a légtobb focista inkabb menne szenetlapatolni, v komuvesnek!
    Akar a szineszek, az enekesek, zenekarok, kulonbozo muveszek kozott is vannak jonehanyan, akikrol ugy gondolom, munka mellett uzzek a szorakozasukat!
    Termeszetesen sok celeb muveszkedorol ez a velemenyem, de képesek a tárßadalom megrendeleseibol felkapottsagukbol megelni ideiglenesen, igy ezt toleralhatonak elismerem ameddig fut a szekeruk!
    Kulonben azert is erdemes valamilyen hetkoznapokban is bevalt szakmaval rendelkezzenek, dolgozzanak rutint szerezve, mert pl.ilyen kamuCovides idoben , ha a szinhaz bezar, akkor is lehet esélyuk ételhez jussanak, de akkor is, ha mar nem kapnak évtizedek ota megrendelest!
    Mint pl.szegény Szilágyi lstván!
    En el tudom kepzelni, h az elsportolok is dolgoznak napi 4 orat! Kulfoldon ismerek olyan olimpikont, aki kb. 35 evesen edzo es mellette 2 állása van. Nem kenyelmes, de csinálja a megelheteseert.
    Magyarorszagon is lehet sportolo edzo, v mas!
    A művesz is pl. tanithat iskolaban, dolgozhat grafikuskent , v barmi mast….
    A tudosoknal pedig nemcsak adott, hanem szerintem szinte kotelezo is az oktatas!

    Persze nehany tenyleg kiemelkedo eGyenisegnel akar kozos megallapodassal lehet kivetelt tenni,de nagyon, nagyon szűken!
    Elkepzelheto, h tevedek, v a hatarokat hosszadalmasabb belőni, amire nem ez a forum a legjobb, de a vélemenyemet fénntartom es lehet, h nem en tevedek!

  • 666; Holly Smoke, az nem a covid-hysteria, hanem epiteszeti selejt.
    Honnan eredt az ???
    A CCCP-bol szoktak olyan esemenyek-kepei jonni.

  • O1G666
    2020 május 20
    3:20 du.

    nem vagy vele egyedül, mint olvashatod -grizi aki sohasem járt a CCCP ben -mindjárt arra hajazott pedig a kép eredetije az nem szocreál hanem a 4. emeleti lakók egyike a rossz app ot töltötte le a telefonjára Buffaló ban

  • Kővendég
    2020 május 20
    1:32 du.

    tök jó példa arra, hogy nem értesz semmit az egészből

    (mellesleg így meg van a magyarázat arra is, hogy miért nem értesz abból sem egy szót sem, amit én mondok)

    De sebaj, kári-kittyom – több is veszett is veszett mohácsnál
    Nem vagy vele egyedül – nyilván biblia idézetet előszörre lekörmölt úr se értette néhány ezer évvel ezelőtt sem …

  • Slussz. Nincs vitaalap azzal, aki a kölcsönt összekeveri a bevétellel.
    O1g! Amit a sportról mondasz, azt egy bizonyos Coubertin báró 130 éve kitalálta, mármint a munka mellett, kedvtelésből sportolást, és azok versenyét. Lett belőle egy korrupt biznisz, aminek a csúcsa az élsport nevű képmutatás. Aminek semmi köze a testmozgáshoz, pláne nem az egészséghez. Szórakoztatóipari termék, aminek a hasznából az előállítóinak, szegény idomítottaknak jutnak a legkevésbé zsíros falatok.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 május 21
    5:00 de.

    Margitka, a számból loptad ki a szót! 😀

  • 666 talalom-hoz cimzettekre;

    Hey 666, az elet nem talpig tejfel !

    NEM minden sportlo, szinesz, muvesz, buveszm sem csoszerelo, melos, utccai zenes lessz sikere sleteben.

    De ha pofara esel, hat felalsz es ujta-probalkozol.
    Neha talan massal, s sikeresebb is lejetsz.

    De vegul ha nem megy del-alni, hat veszel egy kerekes-szeket, s talan majd valaki hajlando lessz tolni.