Kertész Ákos: Öntudatos kanadai állampolgárként élek itt — Úgy tartom, ez a legjobb ország a világon

2020 június 1 9:51 de.69 hozzászólás

Az alábbi interjút Németh Péter készítette Kertész Ákossal és eredetileg a Hírklikk nevű magyarországi internetes lapban jelent meg. Kertész Ákos 2012 óta él Kanadában és az interjú jelentős része az itt szerzett tapasztalatairól szól, illetve saját identitásáról. Idén nyáron lesz 88 éves. Korábban a Kanadai Magyar Hírlapban is megjelentek írásai. Jó egészséget kívánunk neki. Az alábbi interjú azért is érdekes számunkra, mert Kertész Ákos elsősorban kanadai élményeit osztja meg, pontosabban azt, hogy milyen nyomot hagyott rajta az elmúlt nyolc év ebben az országban és társadalomban. Mint a lapunkban közzétett valamennyi cikk esetében, itt is hozzászólhatnak olvasóink — amennyiben azok a napokban megjelent moderálási elvekhez igazodnak. (C.A.)

***

Montreál nyáron. Forrás: livemtl.ca.

– Majd’ 80 évesen hagytad el Magyarországot, akkor, amikor a jobboldal részéről sorozatos támadások értek. Visszatekintve: helyes döntés volt?

A legjobb döntés volt! Egy társdalomra jellemző, hány ember alkot magától egy sort. Budapesten rendőr nélkül száz se. Itt három ember már egy sor. Nem azért mert ráérnek, hanem mert sietnek. És mit tesz Isten: mindenki sorra kerül, mindenki célhoz ér. Ez társadalom, itt Kanadában – nem csürhe. Pedig az egyik fekete, a másik fehér, az egyik kínai, a másik zsidó, az egyik skandináv a másik hindu. És mind kanadai. Slomó kutyám élete alkonyán néha nem tudott ráállni a hátsó lábaira. Egyszer így jártunk vele, még jó messze a parkoló kocsinktól. Éva, a feleségem, húzta, én megpróbáltam a hasa alá nyúlva talpra állítani, mikor egy jó kiállású, markos férfi se szó se beszéd fölnyalábolta a harminc kilós állatot, és vitte a kocsiig. Mi nem győztünk hálálkodni, ő nem győzött szabadkozni, hogy ugyan, semmiség. Ez egy kanadai pasas. A honfitársam. Haza csak ott van, ahol jog is van. Így igaz, de ez kevés. Ahol a lakosok között együttérzés is van, spontán segítőkészség is van, ahol az utcán biztonságban érzed magad, mert tudod, hogy nem hagynak cserben, ott van a hazád. Ne csodálkozz, ha arra a kérdésre, érzünk-e honvágyat, a mai napig is csak azt tudjuk mondani a feleségemmel együtt: életünk legjobb döntése volt, hogy idejöttünk.

– Ahogy az előbb említettem, otthon súlyos zaklatásoknak voltál kitéve, de mégis magyar vagy, magyarul írsz, gondolkodsz, viszont nem nagyon találkozom az írásaiddal. Nem is írsz?

Dehogynem. Sok esszét, értekezést írtam az Amerikai Népszavába, és kevesebb publicisztikát. Régen rájöttem, hogy aki az ellenkezőjét gondolja, amit én, azt nem tudom meggyőzni, csak azt tudom megerősíteni a hitében, aki velem közös platformon van. Az se semmi! De mindennek a zaklatásokhoz, amiknek ki voltam téve, nincs köze.

– Tehát nem futamodtál meg, vállalod továbbra is a véleményed. Vagyis, gondolom, figyeled, ami ma Magyarországon történik. Ezért nyugodtan megkérdezhetem, hogy szerinted a 2012-es állapotokhoz képest, a magyar demokrácia helyzete rosszabbodott, vagy maradt ugyanolyan, netán javult?

Elégedj meg egy rövid válasszal: Magyarország éppúgy nem ismeri a demokráciát, mint a jegesmedve a púpos tevét.

– Következésképp azok a minősítések, amelyeket a magyar emberekről leírtál, és amelyet sokan tudatosan félremagyaráztak, ma is érvényesek?

Bánatomra, senki sem tett Magyarországon semmit, hogy megcáfoljon engem. Mert mit is írtam? A magyar genetikusan alattvaló. Igenis az! A „nyílt levél” óta eltelt idő alatt, a magyarok ezer százalékig bebizonyították. Ha csak egyetlen ember mer föllázadni a hatalom ellen, már megcáfolt volna. De nem akadt egyetlen ember sem. Egyetlen szó, a genetikus szó az, ami állítólag félreérthető, aminek kettős értelme van. Ez sem igaz. Csak az érti félre, aki félre is akarja érteni, és csak egyetlen egy értelme van. Odaírtam: József Attila még talált mentséget: „…ki ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít vagy parancsot követ”. Ettől az egyetlen József Attila idézettől egyértelmű, hogy a „genetikus” kifejezés nem is jelenthet mást, mint történelmi eredetet, fejlődést feltüntető, oknyomozó tudományos terminust. Vagyis: történeti meghatározottságból adódóan, a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés.

Ez kétségkívül szabatosabb, támadhatatlanabb megfogalmazás, viszont szürke, és unalmas, tehát az olvasóhoz nehezen jut el. Márpedig ez nem lehetett egy nyílt levélben a célom. Ezért használtam erősebb hatású retorikai eszközöket. Még most sem világos? Még mindig hozzá kell fűzni valamit a gyöngébbek kedvéért?

Tehát az alattvalói attitűdöt nem a génjeink örökítették, az nem faji tulajdonsága a magyarnak. Ilyet sosem állítottam, bár ezt akarták a számba adni. Az engedelmességre való hajlam, a retardált feudalizmusra, a polgári demokratikus hagyományok és a szabadságjogok krónikus hiányára, vagyis a történelemre vezethető vissza, ettől nincs igénye a személyes szabadságra, az alapvető emberi jogokra, ettől válik szolgalelkűvé, alattvalóvá a magyar. Bibó István szerint, a zsákutcás magyar történelmi fejlődés torzította el a magyar néplelket. A szabadságharcot vérbefojtó Ferenc Jóskát is, az orgoványi gyilkosokkal, a tiszti különítményesek vérengzésével, Trianon elfogadásával hatalomra kerülő Horthyt is, és az esztelen gazdaságpolitikával, kíméletlen megszorításokkal a népről hét bőrt lenyúzó, a demokráciát eltaposó Orbán Viktort is rajongva tudják szeretni a magyarok. Ezt mondtam. Ezt vállalom. De azt az alattomos, gyalázatos ferdítést, hogy én egyetlen népet, nemzetiséget, népcsoportot, bármiféle embercsoportot kollektíve, genetikailag alattvalónak, pláne: alávalónak neveztem volna, azt kikérem magamnak, az szemenszedett hazugság. Még jó, hogy nincs az a mindent elborító hamu, amiben ne csillogna gyémánt is. Nem igaz, hogy Magyarországon senki sem gondolkodik. Ismertem egy jobboldali családot, nagy Orbán-hívők voltak, és a Fideszre szavaztak kettőezertízben. Amikor elkezdődött ellenem a hajsza, egy nap jöttek szembe az úton. Hűha, merre kerüljek, nem akartam szóváltást, de nem találtam egérutat. Jöttek, rendületlenül… Ám furcsa mód, széles mosollyal, csillogó szemmel, kézfogásra nyújtott kézzel: „Köszönjük, Kertész úr, hogy végre valaki jól megmondta ezeknek! És nem ők az egyedüliek. Ez tartja bennem a lelket.

– Nem tartasz attól, hogy ez a járványos idő a szélsőjobbnak, vagyis azoknak kedvez, akik elől menekültél?

A koronavírus pártsemleges; mindenkinek kedvez. Nagyobb megfontoltságra, fegyelemre, átgondolt védekezésre tanít. Ez a fegyelem, megfontoltság, remélhetőleg a járvány után is megmarad.

– Akkor ez azt is jelenti, hogy higgadtabbak lesznek az emberek, jobban szót értenek majd egymással. Még az is lehet, hogy hajlandó lennél leülni Orbán Viktorral és elmondani neki, mi az, ami nem tetszik neked Magyarországon?

Nincs az a tolmács, akinek a segítségével én szót értenék vele.

– Az előbb azt mondtam neked, hogy te változatlanul magyar vagy, magyarul gondolkodsz. Akkor hogyan élsz itt, Kanadában?

Öntudatos kanadai állampolgárként élek itt, úgy tartom, ez a legjobb ország a világon. Azt mondod, nagy kunszt, tekintettel arra, milyen a világ? Igaz. De a kanadaiak magukért felelnek, nem a Világért. Esztétikai közhely: a boldogság nem ábrázolható, csak ha veszélyeztetett. Kanadáról ezért nehéz írni. Mióta erre a földre tettük a lábunkat, itt csak jó történt velünk. Bárhonnan nézve, Kanada a béke szigete. A tolerancia, a barátság és a szeretet földje. Ezek itt színvakok, nem látják a bőr színét. Itt nincs fekete meg fehér meg sárga, meg kreol – csak ember van. Aki itt él, az kanadai és kész. Hálás vagyok, hogy ez az ország befogadott minket. Azt állítod, hogy megmaradtam magyarnak. Kérdés, magyar voltam-e egyáltalán, bármennyire is magyarnak hittem, éreztem magam. Magyarországi születésű askenázi zsidó vagyok, mindig is az voltam – bár gyerekként nem tudtam róla. Mit kaptam Magyarországtól? Egy csodálatos anyanyelvet. Egy páratlan irodalmat, főleg verskultúrát. Mindent, amit a magyar iskolákban tizenkét éven át tanulni lehetett. Én szerettem ezt az országot, vállalni akartam hazámként a Balsorssal együtt. Még asszimilálódni is akartam, ez szerencsére nem sikerült. Nem hagyták. Nem hagyták, hogy elfelejtsem: idegen vagyok. Még a holokauszt után sem, amelyet nem a hóhérok kegyéből, hanem a saját szerencsémnek köszönhetően úsztam meg tizenkét évesen. Akkor is nekem kellett bocsánatot kérnem tőlük, hogy zsidó vagyok. Viszont én tudtam, mi a demokrácia, amiről a magyaroknak éppúgy nincs fogalmuk ‒ máig sem ‒, mint eszkimónak a hőgutáról. Miért? Csak.

69 hozzászólás

  • amit Kanadáról ír, azzal messzemenően egyetértek … egy érdekes sziget, a nagy zavargó emberóceánban.. és még Salvation Army is van, ami csodálatosan műxik a sok minden más hasonló között…a COVID-19 bennem vegyes következtetéseket generál és nem vagyok ezzel egyedül, remélhetőleg sokkal gyorsabban túl leszünk rajta, mint gondolnánk

  • györgy molnár

    Pontosan így van. Találkoztam Kertész Ákossal nemsokkal azelőtt egy előadáson, mielőtt elindult volna Kanadába. Hosszú boldog életet kívánok neki (és irigylem a bátorságáért…)

  • Egyszer jártam Kanadában. Vancouver szigetén Viktória egyik elővárosában voltam vendég egy egész hónapig, amiért vendéglátómnak örök hálával tartozom. Végig utaztuk a szigetet, egészen északig ahonnét szép időben „tartja a mondás”, akár Japánig is ellátni. Sok helyütt megálltunk. Bementünk komppal Vancouverbe. Mindenütt kedves emberek, segítőkészek, barátságosak. Tényleg akkora a kontraszt a két ország között amit én nem is tudok szavakba önteni. Nincs tülekedés. Az országúton komoly nagy autók, mégsem dudál nem akar leszorítani. A városokban többnyire 30 km-es a sebesség, és betartják. Az üzletekben nincs tolakodás. Szinte csak sokgyerekes családot -olykor 5-6 lurkóval- láttam a nagy bevásárló központokban. Vendéglátóm időben még alig harminc évesen ment el. Én majdnem hetven évesen voltam kinn, és bizony -bár sok országban jártam a világban- ilyen békét, nyugalmat sehol nem tapasztaltam.

  • A kerdes valoban az lehetne, hogy a magyarok atkozzak Kertesz Akost mert negativjaikat megmerte mondani, VAGY talan inkabb halasak lennek magyarok a pozitive kritikajaert ??? Kritizalas hianyaban nem letezheto a hibak orvoslasa!!!

  • Hosszú,boldog életet kívánok Kertész Ákosnak,akiknek érkezésükkor egyik nagyon jó barátom volt Montrealban a vendéglátójuk.Sajnos drága,közös barátunk,B.Gyuri 2018 -ban itt hagyott minket.Kertész Ákoshoz hasonló nézetei voltak Neki és nekem is.Minden a magyarsággal és a magyarokkal foglalkozó mondása,szent és sérthetetlen.Akkor is ha B.Gyurival mindketten ennél keményebb szavakat használtunk magunk között.Neki csak több lehetőség adatott meg a publikálásra.Nálunk itt Izraelben pedig ez a téma, még a magyaroszágon születetteket is csak annyira érdekli mint a Rubik kocka összerakása.Az interjút már olvastam,sőt nem tudom nem-e én küldtem tovább a KMH-nak vagy személyesen Chrisnek. A lényeg,hogy itt megjelenhetett ez az értékes írás.Köszönöm.Gy.

  • Na ma ismét nem tudtam hozzászólni semmit sem,de egyébként sem lett volna mit moderálni….
    Hát erről ennyit….

  • Ha fijatalabb lennék, már én is rég ott lennék…

  • Judit Petenyi

    Kertész Ákos irodalmár volt, mára azonban a Nyílt leveléről és néhány politikai esszéjéről ismert.
    Kilenc év elteltével is ugyanazt a csontját adjuk szájról szájra. Genetikusan vagy genetikailag, történelmileg kultúrálisan, vallásilag meghatározottan olyan-e a magyar? A genetika tudománya nem történelem tudomány és nem is a régészet tudománya. Ezz olyan, mint a mesében a kőleves, nem a kő az, ami megadja a leves ízét. Mint ahogy a magyarok sem általában magyarok, pláne, ha a fővárost vesszük egy homogén példányként és a vidéket egy másikként. Kertész Ákos mindig is Budapestet nézte Magyarországnak és általánosított.
    Pedig kőlevest lehet készíteni hüsleves alappal, rántással, krémesen vagy akár minestrone is lehet belőle.
    Ugyanígy van Kanadában is. Itt viszont sokkal többféle zöldség van, húsok tucatja ad más és más ízt, sok száz népcsoport hozza a saját technikáját. Akkor miért általánosítható Kanada is?
    Mert könnyebb szűk fogalmakban gondolkodni, úgy nem kell észrevenni minden apróságot, ami megmagyarázná a másik cselekedeteinek okait.
    A magyarországi dolgozó polgár, csakúgy, mint a kanadai, egyet akar: élni, és ha lehetne, akkor békében.
    Én személy szerint örülök annak, hogy kilenc évvel ezelőtt és azóta sem vették fel a kesztyűt és nem akarják megcáfolni, hogy a magyar akár genetikusan, akár történelmileg alattvaló.
    Mert ugye akkor a világ kilencvenkilenc százaléka megbélyegezhető, a kínaiak, indiaiak, afrikaiak,még a brittek és az amerikaiak is!
    A politika a jelen homályos helyzet szűk látókörű elemzése, amit az idő lassan kitisztít, és amikor már átlátható, akkor van szükség bátorságra, hogy magunkat is helyreigazítsuk.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 június 1
    1:11 du.

    Most se haragudj meg rám, de elég hülyén hangzik pont egy nagyon tájékozatlan kívülálló szájából a sommás ítélkezés! 😀 Az persze fel sem merült Benned hogy, tucatnyi megérdemelt hazai kitüntetésért természetesen nem kell hálálkodni, de azért modortalanul hálátlannak sem kellene lenni? Azt is alaposan boncolgatni kéne hogy, mi okozta nagy hirtelen Kertész Ákosnak ezt a magyarokra kollektíve vonatkoztatott nem éppen hízelgő szentenciáját!!!

  • Orsós Elemér:
    „tucatnyi megérdemelt hazai kitüntetésért természetesen nem kell hálálkodni, de azért modortalanul hálátlannak sem kellene lenni? Azt is alaposan boncolgatni kéne hogy, mi okozta nagy hirtelen Kertész Ákosnak ezt a magyarokra kollektíve vonatkoztatott nem éppen hízelgő szentenciáját!!!”

    1. Nyilván nem vagyok eléggé tájékozott, ám eddig nem hallottam arról, hogy Kertész Ákos a mutáns-fasiszta Orbán-rezsimtől akár tucatnyi, de akár csak negyed-tucatnyi kitüntetést kapott volna. (S ha kapott volna, ugyan miért kellene a művészi vagy a tudományos tevékenységért adott kitüntetésért hálásnak lenni? Mit jelent az, hogy „modortalanul hálátlan”? Nem kell fejreállítani a dolgot; szerintem a mindenkori rezsim lehet hálás, a rezsim számára megtiszteltetés, ha tőle az illető elfogadja a kitüntetést)

    2. Ön, ha jól értem azt állítja, Kertész Ákos en block a magyarokra, mint magyarokra, tehát minden magyarra vonatkoztatva fogalmazott meg – valóban, szerintem sem eltúlzottan földícsérő – véleményt. Annak idején, a levelet olvasva én nem így éreztem, de könnyen lehetséges, hogy Ön érezte helyesen. Utóbbi esetben az Ön kritikája teljesen helyénvaló politikai – politikai, s nem esztétikai – kritika. S valóban, nem egy művész esetében – hogy hirtelenjében csak olyan jelentéktelen szerzőket, mint például Heine, Petőfi, Arany János, Ady Endre, József Attila, a prózaírók közül Márai Sándor, Kertész Imre említsek – néha elő-előfordul az ilyen eltúlzott általánosítás.
    Hja, senki sem tökéletes, talán még én se, hiszen van pár tömött fogam! 🙂 🙂

    3. Ha nem csal meg a memóriám, Kertész Ákos ominozus levelének már az elején határozottan leszögezte, hogy levele a magyar baloldalhoz szól, a magyar jobboldal nem érdekli. Föltehetően abban a tévedésben volt – ami nem politikus és nem társadalomtudós lévén talán szintén megbocsátható – hogy Magyarországon van baloldal, holott ilyen valójában már akkor sem létezett, ahogyan ma sem létezik.( Baloldali emberek voltak és vannak, de politikailag szervezett baloldal már akkor sem volt és ma sincs.)

  • Judit! Maximálisan egyetértek. Ráadásul a kőleves a kedvenc mesém.
    Miközben tisztelem Kertész Ákos, és mindenki más döntését.
    De. 2010 körül kapacitáltam a fiamékat, hagyják itt ezt az országot: erre a vidékre hosszú időre megint a stupid bodaság fojtogató árnya borul, ami előbb utóbb a fizikai, anyagi létet is tönkreteszi. Fiatalok, (harmincasok voltak), jól bírják a nyelvet, nemcsak társalgási szinten, jó esélyük van a boldogulásra.
    Végül a fiam annyit mondott: Ha mindenki elmegy, ki marad itthon?

  • Tüske Zsófia

    Kertész Ákos minden könyve megvan a polcomon. 1966-ban, negyedik gimnazista korunkban egymásnak adtuk a Makrát, ami az 1956 körüli időkben játszódik, egy magyar szakmunkás a főszereplője, és olyan rendszer- és ember-kritikus hangot, amit abban megenged magának akkoriban más nem mert megkockáztatni.
    Kertész Ákos az ötvenes években maga is szakmunkás – karosszérialakatos volt, az egyetemet munka mellett végezte, így jó rálátása volt a paraszti létből épphogy csak kiemelkedett magyar munkásosztályra, átlátta az összefüggéseket és meg is írta őket. A könyveiből értesülhettünk olyan tényekről, amit különben nem tudtunk volna meg.
    Dramaturg csak 1966-ban lett. Az, ami vele Magyarországon a rendszerváltozás után történt, méltatlan és igazságtalan volt, a Nemzethy Ifjaknak, akik még az uszodában is megtámadták, halványlila segédfogalmuk sem volt arról, kit is vádoltak nem is tudom milyen marhasággal, mert egyetlen könyvét sem olvasták. Két dolgot tudtak róla, hogy zsidó és hogy ennek ellenére bírálni mert a MAGYAROKAT!
    És igen, Elemér, ezzel te is így vagy, mert ha tisztában lennél vele, mekkora bátorság kellett a hatvanas években megírt regényei kiadásához, nem mondanád azt, hogy hálátlan. Az ország a hálátlan és örök szégyene az, hogy ezt eltűrte egy olyan íróval kapcsolatban, akitől tanulhatott volna, szembenézni a múlttal és saját sorsával. De ahogy Makra, a könyve főszereplője, aki öngyilkos lett, mert nem akart szembesülni sem a vágyaival, sem a bűneivel, úgy erre az ország ma sem képes és – szokványosan másra mutogat, ha felelőst kell megnevezni.
    Kívánok Kertész Ákosnak további jó egészségben eltöltött éveket és nekem fájó hiányérzetem van, hogy a hazánkból menekülnie kellett.

  • Tüske Zsófia

    gyuri10
    2020 június 1

    ha Kertész Ákoshoz hasonló nézetei lennének, nem bálványozná az alcsúti Messiást, orbánt. Róla ezt képtelen vagyok elképzelni.

  • Judit Petenyi
    2020 június 1
    6:24 du.

    -Kő leves?
    -Kő hát…

    /Mai witzem../

  • Valószínűleg a személyemmel (és nem a gépemmel..)van a probléma, pláne, hogy a meg sem jelent hozzászólásomon nem lett volna mit moderálni…..! Túlélem…..de azért illene közölni,legalábbis a moderátornak! Nem a stílusommal, hanem az általam közölt tényekkel van problámájuk!

  • ez nekem új: Boda, amint tényeket közöl! vagy a tények mibenlétéről nincs fogalma, vagy az általa közölt „tények” kerülnek más megítélés alá.
    mind1. jól érzékelhetően nem tűri a zablát. így járt.

  • Amúgy örülök,hogy Kertész Ákos jól érzi magát, minden jót kívánok neki.

  • Ille!

    Magához nem szóltam.

  • Tüske Zsófia
    2020 június 2
    8:40 de.

    Gyuri10.-nek annyira
    hasonlóak a nézetei és annyira
    „szentírások” a szavai, hogy megpróbálta
    „felülbírálni” őt még régen az Amerikai Népszavában.

    Gondolom aztán
    Bartus Laci kirakta
    Gyurkánkat onnan Magyarország
    és a Magyarság végetnem érő mocskolása miatt.

    Íme a fenntemlített kommentje:

    **************************************

    Gyuri10
    2014. március 5. szerda
    13:53

    Kertész Ákos nézetem szerint ez egyszer tévedett.Úgy kellett volna fogalmaznia a “genetikusan alattvalók”helyett,hogy a magyarok egy túl nagy része “ALÁVALÓ”. Ezt azonban észre vehette volna néhány évtizeddel előbb is.

    ************************************

    Itt meg pár hete álságosan és álnaívan elmagyaráztatja magának hogy mi a különbség az „alávaló” és az „alattvaló” kifejezés között. A naív széplélek (már nem tudom ki volt) pedig leállt magyarázni ennek a mindenhájjal megkent kültelki stílusú szófacsarónak.

  • Boda Marcsi
    2020 június 2
    10:08 de.

    A te „tényeid” olyanok akár a személyed:
    feleslegesek 😀

  • A cikk az nagyon jó,a hozzászólások fantasztikusak,mindennel egyet lehet érteni
    üdvözletével

  • Boda Marcsi
    2020 június 2
    12:02 du.

    ENNYIT érnek a te születésnapi „jókívánságaid” !
    Olvasgassad magadat itt alább:

    *******************************
    Boda Marcs
    2018 július 18
    12:33 du.

    „…Kertész Ákos 2008-ban (a szoci.kormány idejében)Kossuth díjat kapott írói munkásságáért (meg állítólag szinházi lehetőséget),amit mindenki üdvözölt, akkor még csak a Fidesz elnökeként Orbán Viktor is gratulált neki.
    Aztán amikor Gyurcsány-Bajnai bukása után a Fidesz győzött,nem bírta elviselni nagy baloldaliként és elkezdett gyűlölködni…..
    a magyarokat genetikailag alattvaló baromnak nevezte….amit ugye értetően sokan nem díjaztak,és kifejezésre is juttatták ezt,(például az uszodában,ahol kissé megkergették,de ugye “kiúszott”….).,senki sem ölte meg,kimenekült Kanadába!
    A zsidó származása miatt nem érte itthon atrocitás,akkor sem
    ha esetleg voltak szélsőjobboldali megnyilvánulások(mint minden más országban manapság is)
    A Kossuth díjától képletesen megfosztották….ami nem csoda!
    érdekes nem küldte vissza(????…)
    Az ő esetében egyértelműen beszélhetünk antiszemitizmusról,rasszizmusról(kereszténygyűlöletről!!!)
    Nem hinném,hogy haza kívánkozna…..mert a történtek után nem sokan látnák őt itthon szívesen,pláne ,hogy kint(!!) szeretik is!
    Nem kívánok neki semmi rosszat(csak egy kis elgondolkozást a volt hazájáról….)
    Amúgy itthon teljes a béke a zsidók és a keresztények között,mind az átlagemberek,mind a kormányt tekintve,meg ugye
    tavalyi látogatásán az izraeli miniszterelnök maximálisan értékelte Orbán kapcsolatát a zsidó egyházzal( jelentős támogatás),a rabbikkal,és Izraellel!
    Különben most éppen meghívta Orbánt,aki jelenleg is kint van,sok történelmi helyre ellátogat,sőt még koszorúz is!!!!.
    Kellemes születésnapi ünneplést kívánok! „

  • Ille!
    Én itthon élek,látok tapasztalok és főleg nem kötődöm pártokhoz,fórumokhoz.

  • Boda Marcsi
    2020 június 2
    3:11 du.

    „…nem kötődöm pártokhoz,fórumokhoz.”

    **************************

    PFFfff..fff….ff.. : )))

  • tóth Péter!

    Örülök,hogy mindennel egyetért…meg Kertész Ákossal is?

    de remélhetőleg velem is? aki mint maga is itthon él?….egyébként ma teljes holdtölte volt,ami sokakat megviselt….! (engem is…)így mindenkinek kívánok,stressmentes
    jó éjszakát,némi nyugtatóval!!!

  • Orsós Elemér:
    „Azt is alaposan boncolgatni kéne hogy, mi okozta nagy hirtelen Kertész Ákosnak ezt a magyarokra kollektíve vonatkoztatott nem éppen hízelgő szentenciáját!!!”

    Elnézést, hogy erre a kérdésére – kivéve, hogy az említett levelét olvasva én nem éreztem, hogy en block minden magyar emberről szólt volna – nem reagáltam.

    Nos, én is nagyon szívesen elolvasnám, ha Kertész Ákos – nem feltétlenül csak saját élményeiből, hanem fantáziája alapján is – írna egy kisregényt, novellát, ami arról (is?) szólna, hogyan, milyen külső és belső történések kapcsán születik meg a kisregény, novella talán már nem éppen sihederkorú főalakjában egy, az övéhez hasonló döntés.

    De hát sem Ön, sem én, egyikőnk sem „rendelhet” szépirodalmi kisregényt, novellát se Kertész Ákostól, se mástól.

  • Orsós Elemér – Bendegúznak

    „…Az persze fel sem merült Benned hogy, tucatnyi megérdemelt hazai kitüntetésért természetesen nem kell hálálkodni, de azért modortalanul hálátlannak sem kellene lenni? Azt is alaposan boncolgatni kéne hogy, mi okozta nagy hirtelen Kertész Ákosnak ezt a magyarokra kollektíve vonatkoztatott nem éppen hízelgő szentenciáját!! ”

    ———————————-

    Nem értem ezt a „hálátlanságot” – hiszen te magad írtad Bendegúznak, hogy a tucatnyi megérdemelt hazai kitüntetéséért nem kell hálásnak lennie – ennek az alapja ugyanis épp az, hogy megérdemelte, tehát nem kamu díjak! Amikor azonban a megfogalmazott véleményéről kerül szó, akkor „modortalanul hálátlannak” minősíted? Ha tehát valaki kiérdemelten díjakat, kitüntetéseket kap és azt el is fogadja, egyszersmind alá kell, hogy vesse magát annak, hogy innentől kussoljon, még véletlenül se mondja azt amit gondol, érez, mert akkor „hálátlan lesz?” Végül is ki nem mondottan ugyan, de mégiscsak valamiféle hálát vársz el az írótól? Miért?

    Egyébként a „szentencia” szót használtad hsz.-od végén – vajon tudatosan ? Mert ez esetben viszont ellentmondasz önmagadnak, miután a szó jelentése: tömören, velősen megfogalmazott igazság!

    Ha tehát Kertész Ákos az „igazságot” írta le miért hálátlan? Egyáltalán kinek kellene hálásnak lennie és miért? (a „modortalan” kifejezést nyugodtan elfelejthetjük, annak itt végképp semmi értelme és jelentősége)
    Régi közmondás, de vastagon igaz, hogy „mondj igazat és betörik a fejed” – láthatóan ez történt Kertész Ákossal is!

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 június 3
    4:44 de.

    Ejnye, ügyetlenül forgatod ki a szavaimat, mert éppen hogy azt írtam, miszerint a megérdemelt díjakért és kitüntetésekért nem kell hálálkodni, DE, és ez a LÉNYEG, a hirtelen elégedetlenkedő pálfordulásra mi adott okot, mivel hogy a „rendszerváltozás” utáni időkben sem politikai sem irodalmi aktivitás nem volt tapasztalható Kertész Úrtól ami ilyen megbecsülési elégedetlenséget válthatott volna ki belőle?! Naszóval, ezek alapján én csak a Kornis Mihály úréhoz és Dániel Péter úréhoz hasonlatos, kizárólag felsőbbrendűségtől motivált rasszista gyűlöletre tudok következtetni!

  • Csak egy linket kérem tekintsenek meg.

  • Ilyen egy igazi kormányfő. Diplomatikus, és őszinte.

  • Besancon

    A „szentencia” szó magyarul „ítélet”

    Ha bíró gyakorolja, nagy valószínűséggel az igazsághoz közelít.
    Legalábbis el-várhatólag.

    Ha Elemér barátunk gyakorol „szentenciát”, mindazonáltal nem muszáj annyira közel járnia a teljes igazsághoz.
    Kertész Ákostól már könnyebben elfogadható.

    (Én meg mindezért nem szeretnék szentenciát gyakorolni – hiszen az ÉN ítéletem mely igazsághoz áll közel?)

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 június 3
    4:44 de.

    Na még egy, de ez már tényleg az utolsó csalafinta kérdésem: Kertész Ákos kit ért ebben a kárpát-medencei katyvaszban magyarnak?
    Most mutatok Nektek egy igazi magyart!!!!!
    https://mandiner.hu/cikk/20200603_trianon_nem_egyik_vagy_masik_oldal_hanem_az_egesz_nemzet_tragediaja

  • nagyon érdekes ez a: „genetikailag bármivé válás” „problémakör”!

    le kell már rángatni a lelki gyötrelmekről és csatolt nyalókákról a rózsaszínű fátylat és rámutatni a napfény világossága alatt, hogy az egész piszkos anyagi érdekek érvényesülése azaz érvényesítése erőszakkal, addig amíg a jelenlegi zavaros helyzetben az USA ban sem -amely sokak szerint a demokrácia fellegvára- derül ki mindez, és nyavajgássá degradálódik a mozgalom, amely fej hiányában a seggével (odaűl, hogy lássák, hogy ülve tiltakozik) vezetteti „akcióit” azaz 1000000%-kig bizonyos vagyok benne egy jottányit sem fog javulni a helyzet mert már jól látszik hatalmas lépésekkel rosszabbodik, a hatalom lő és van rá eszköze az egyenruhások tömege, amely privilegizált, túlfizetett és érinthetetlen és ezért van „ember” ha a Derek Chauvin embernek minősíthető, aki lelövi a saját anyját és húgát is mert ő már csak „olyan”

    és erre az egyetlen megoldás egy valódi forradalom és nem az üzletek kirablása és felgyújtása Toronto ban egy színesbőrű leányzó kiesett a 24. emeletről mialatt a rendőrök „alkottak” a lakásában most meg van invesztgálva de még hírzárlat van róla mert ugye a rendőri erőt védeni kell attól, hogy kiderüljön, nem is olyan védeni való… unatkozó rendőr ne kérdezzen tőlem hülyeségeket a nyílt utcán, tegyen valamit és ha felsöpörné a környező összeszemetelt utvcákat amelyek COVID-19 előtt is bűzösek és koszosak voltak már éppen ideje lenne, ha hasznot is tudnának hajtani

    hahahaha

    és a német orvos -aki egy a sok normális között- szavai most értő fülekre találnak Toronto ban a fertőzések száma csökken annak ellenére, hogy egyre nyíltabbak lettünk és még néhány lépés és visszatér a „normális”… kiröhögve azokat akik ki akarják használni a jól propagandizált pandémiát a hatalmuk megőrzésére de az ő hatalmuk a bevétel azaz a profit nélkül semmit sem ér, azaz lábon lőtték magukat az isten majmai… az is igaz már dumálnak a második hullámról, hogy nehogy valakinek eszébe jusson abbahagyni a rettegést mialatt a sok nyílvános és tömeges együttlétből egyetlen egy fertőzés sem származott de erről hatalmas hallgatás van, mert nem felel meg a selejtes retorikájuknak már az első miniszter és a polgármester is minden excusáció nélkül szépen kezdi szétverni a hülyeséget, élni kell és látható a reggeli hírekben a városon átfutó autópályák újra telítettekké válnak és ez nagyon jó jel egészségesebb gondolkodás jele

  • drága kedves wordpress az történjen veled amit én gondolok

  • Orsós Elemér
    2020 június 3
    5:19 du.

    Hát ezért nem lenne szabad hagyni, hogy néhány, a saját pecsenyéjét sütögetni kívánó rabló gazember jól kitervelt uszító propagandája teret kaphasson!

    Értsd alatta – gyűlöletkeltö politikai programmal operálók.
    A karrier-politikusok zömét ilyen fából faragták – amelyeknek az ügyködését a kezdeteken kellene kikapálni mint a gyomot – mielőtt eluralja és megöli vetést. (az ország népe)

    Az ellentétére pedig nagyon jó példát hoztál: Schiffer András, aki baloldali (nem marxista) és zsidó (hazafi)

    Na de vannak itt még a pincében is olyanok, akik amikor a nevét megemlítettem régebben, azonnal rámestek, mint a tyúk a takonyra, mondván, hogy az egy hazug áruló, mert nem nyalja sem a gyurrcsány sem más szoci seggét. Persze az igazi motívum a gyűlölet a szociáldemokrácia iránt, védve ezzel a saját – ráadásul már csak régvolt – szaros pozíciójának igaz-voltát, amit még az átkos pártállamban kitaposott magának (a „tudósok” osztályába tartozást)

    Sajnos a magyarok többsége pontosan az ilyen személyeket utasítja el, inkább szeretik azokat, akik teli torokból üvöltik nekik, hogy majd megvédi őket valami képzetes ellenségtől!

    Mindegy hogy ki/mi az, – az ellen akit akartok, csak mutassatok rá!
    Ez volt a módi – ez a fasiszta-rendszerek és ugyanez a kommunista rendszerek lényege; – egy maffia-állam, ahol egy egymást is zokszó nélkül bármikor kicsináló bűnbanda megragadja az állam vezetését – és annak javait kénye-kedve szerint a csókosok (vazallusok) között parciálja. (nyilván egymást közt van jól kitaposott belső értékrendszerük)

    Magyarul mondva, a magyaroknak nem kell a szociál-demokrácia, mert

    1, félnek a demokráciától – demokráciában egyedileg mindenki felelős magáért, (ez a nagykorúság) – Félnek felvállalni a demokráciát, ahol felelősen mindenkinek döntési joga van; – vagyis taknyos kölkök maradtak megöszült hajjal, kihullott fogakkal – ezért bíznák inkább mindig valaki másokra a döntéseket (csak otthon az asztal alatt hőzöngenek, vagy ilyen internetes helyeken, ahol névtelenség mögé lehet bújni!

    2, még-inkább félnek a szociáldemokráciától – mert már magát a „szocial” szót sem ismerik – amit magyarra „társi”-ként lehetne lefordítani, de a mocsok hazugok, a „marxista tudományukra” alapozva – a hazug szemfényvésztő hittételekkel beadták nekik, hogy a szocialista társadalmi berendezkedést a marxi elveken lehet megvalósítani!

    Valódi szocializmust – vagyis össztársadalmi érdekek mentén, de egyénileg egyetértésben élni – holmi gazemberek (diktátorok) vezetésével???! Hát ilyen csodabogár az ami nincs!

    A valódi szocializmus helyett kreáltak egy hazug, kifestet diktatúrát a „pártunk és népünk” tévedhetetlen vezéreinek!

    A KERESZTAPÁKNAK!

    És a magyarok ebben langyos higfosban jó disznók módjára ellubickoltak – persze tudom, hogy nem volt kiút!

    Amikor megjött a lehetőség, vagyis a megszálló hatalom eltakarodott, akkor mit választottak?
    Na mi mást kedves Elemér, mint fasisztákat és/vagy volt komcsikat a hatalomba!
    A szociáldemokráciára meg köpködnek.
    Így kétséget kizáróan a magyarok, a mai magyar hazában élőknek a nagyobb része – elsősorban a vénfaszok és a vénpicsák minden kétséget kizáróan genetikailag alattvalók!

    Kertész Ákos szentenciája megáll és megdönthetetlen – másodfokon, harmadfokon, egészen a legfelső Biráig – sajnos.

    Hogy ki az akire kimondta a mellbevágó sommás ítéletet, kérdezed; hát azok bizony nem mások, mint azok akik felháborodnak érte.
    Bizony ha a mély-sebre ha rátapintanak, fáj ám piszkosul!

  • Boda Marcsi
    2020 június 2
    4:20 du.

    Veled aztán télleg egyet lehet érteni.
    Például abban hogy az agyad egysejtű

  • Tüske Zsófia,

    Megpróbálom újra minden értetlen értésére adni,hogy szerintem Kertész Ákos az”alattvaló”kifejezésben egy vesszővel kevesebbet és két t-vel többet írt.Egyébként tisztelet és megbecsülés jár Neki.Minden kültelki strici ellenvéleménye dacára.

  • Vajon a foszerkeszto engedne egy hozzaszollast a cikk cimen es alanyan ???

    Hogy vajon melyik orszag, nemzet, vagy allam lenne a leg-jobb a vilagon ???

    Persze az elso kerdes lenne, hogy ki mit velne a „leg jobb”nak ?
    Persze csupan sajat velemnye alpjan, barmi reszrehajlo, vagy oszinte semleges alappn donthetne.

    Utazni, vilagot latni nyujtja a lheto-leg-jobb lehetoseget arra.

    Mint Mark Twain mondasa is volt; „Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.”
    (‘Utazas halalos az eloitelet, on-buzgosag es szuk-latokorusegnek.’).

    Nagyon sok szep , gyonyoru es igen elvezets helyek letznek ezen a Foldon mindenfele!!!!

    Tahiti, Bora-Bora, Society Island, nemely Hawaian kulso szigtek,
    Europa nemely nemzetei igen latvanyosak es tanulsagosak is.
    A nagyvarosoknak mindnek meg van a maga negativjai is.

    Az eszaki vilagresznek meg van a sajatossaga, tisztasaga, minden mint erintetlenek tunik.

    Az Angliai kis „faluk”, a Swajcy hegyekben bujkalo kishelysegek, Luxemburg a leg-amerikaiasabb.

    Swed orszag (Stockholm) a leg-unalmasabb.
    Delebben, Privence, gyonyoru es igen elvezetes a Lake Cuomo videke, kulonosen Vareena (a keleti partjan), ami egy osi halasz-falu volt, de a XIX szazadi europai aristocracia csendes udullo helye volt.
    (Milanbol vonaton egy orai ut.)

    Mind kellemes es elvezetes emlekek helyei, de mint a mondas; „elvezet vizitalni de nem elnek ottan a vilagert”.

    Mindenki csupan a sajat lete, lehetosege es eredemneyi alapjan dont ,hogy mit vel a „leg-jobb”-nak.

    Hiszen az volt Kertesz Akos allitasa es a cikk reszleges cime is. Tehat kovetvettem a legutobbi KMH szabalyait.

  • Nos 4 !!! normális hozzászólásom is eltünt…
    Ez magáért beszél.minősíti a fórumot,a moderátort…ami sajnálatos,nem fetételeztem C.Ádámról,mint egy állítólag „demokratikus fórum” szerkesztőjéről,moderátoráról,hogy ennyire igazságtalan,inkorrekt,meg.hogy még csak nem is szól….de természetesen túlélem…levonom a konzekvenciát és terjesztem az ezzel(és a fórummal )kapcsolatos véleményem minden lézető helyen…….!

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2020 június 4
    2:36 de
    Kedves Gábriel, én kurva büszke vagyok Schiffer Andrásra, csak azt sajnálom hogy, egyedül van!!!

  • Gyuribácsi rendet csinál itt.

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2020 június 4
    2:36 de.

    „Amikor megjött a lehetőség, vagyis a megszálló hatalom eltakarodott, akkor mit választottak?”

    Azt az -utólag horthysta nácinak kinevezett- Antallt, akit kineveztetése előtt háromszor citáltak az USA-ba, és amikor rájött hogy, átverték rákos lett!

  • Orsós Elemér
    2020 június 4
    5:08 du.

    Ugyan már, azt akarod, hogy itt és most lemenjek neked hídba?

    Még hogy az amerikaik ba..ták át?
    Tudod, járja egy régi mondás, hogy a Julcsit könnyű táncba vinni, ha maga is akarja!

    Azt kellett volna akkor is meglátni, amit még ma sem látnak elegen, hogy mit ígért, és adott is meg a mocskos Antall az amcsiknak cserébe azért, hogy elmismásolja a rendszerváltást!

    Visszafizette hiánytalanul kamatostul az „államadósságot”, szétverte és elkótyavetyélte a magyar bankrendszert, ipart, mezőgazdaságot!
    Persze megígérte a NATO-tagságot is – az amcsik ennyit akartak!

    Nézd meg a cseheket, lengyeleket, akik az ellenkezőjét tették anno, és hogy hol állnak most!

    Mit kapott az ország cserébe?!!

    Antall kormánya a harmadosztályba tartozó elvtársak gyülevészbandája volt, akik megszervezték a maguk félfasisztoid „rendszerét” már akkor, hogy az állampárti csókosok számára átjátszhassák a maradékot!

    Már sokszor leírtam, de úgy látszik mindhiába.
    Nem az amcsik baszták át az országot, hanem az Antall körül tömörülő csibészek, akiknek az „országlásához az MSZP-re átkeresztelt MSZMP-es vérszívó banditák asszisztáltak
    (megjegyzem, a még élők változatlanul)

  • Nos a feltételezésem engem igazolt…….bármit is mondok,azzal van gond,de sebaj!

    A régebbi véleményem vállalva(!!!) én itthon maradtam Kossuth díj nélküli szürke”alattvalónak”,nekem ez volt és ma is ez a hazám!

    Amúgy Geyza hiányolta,hogy nem kívántam Kertésznek „boldog születésnapot”,ami ugye csak valamikor nyáron lesz….a barátaimnak,ismerőseimnek sem szoktam előre kívánni,hanem csak akkor amikor esedékes….!Mellesleg minden jót kívántam neki egy előző hozzászólásomban.
    Hát ennyi!

    Egyébként ITTHON Pünkösd is vol,most meg tegnap sok helyen trianoni megemlékezés ünnepség (nemcsak itthoni és kinti templomokban …)hanem sok országban,itthon meg még a parlamentben is,ahol a még tisztességesebb MSZP,LMP és a Jobbik is részvett az ünnepségeken,a DK,Momemtum meg egyes törpe pártok most sem tagadták meg magukat…..kivonultak!
    Talán nincs akadálya,hogy a soraim megjelenjenek?ugyanis nem gyűlölködtem és normális modorban írtam!

  • Kiegészítés:

    Azt azért hiámyolom,hogy se Pünkösd,se Trianon nem téma ezen a fórumon…!

  • Orsós Elemér,
    Antall járt Izraelben.Annak idején a Kneszetben engedték szóhoz jutni.Amikor is kereskedelmi és anyagi „kedvezményeket” akart kicsikarni Magyarország számára,mondván,hogy az „ott élő zsidók biztonsága” érdekében is teszi,amit mond.Az akkor regnáló miniszterelnökünk a boldogult Menáchem Begin ezek után nem fogadta sőt szóba sem állt a zsarolni próbáló agyon magyarral,akinek Apja valóban a”világ igazai”közé tartozott és a Jád Vásémnél fát ültettek a zsidó-mentőnek.Tudomásul kell venni,hogy M.O.-on a hatalom elborítja a birtoklók agyát.A mai viszonyokra és úgy általában többnyire:”Nincsenek barátok és nincsenek ellenségek, de vannak ÉRDEKEK”.

  • Ezt az Interwievt Kertész Ákossal május 26.-án küldtem el barátaimnak és levelező társaimnak.Mivel itt a KMH-n június 1-én jelent meg,feltehető,hogy tőlem kapta meg a blog.Minden esetre örülök,hogy egyáltalán megjelenhetett egy ilyen kiváló írás. Köszönettel: Gyuri10.

  • Boda Marcsi
    2020 június 4
    4:21 du.

    Igen OIM* ,
    úgy terjeszted magadat
    mint vírus-gazda a fertőt.

    *OIM = Vírus

  • Orsós Elemér
    2020 június 4
    5:08 du.

    Mit nem mondasz.
    A USA tette rája a rákot a kis
    Horthy-fan múzeumigazgatóra? Miket meg nem tudok..

  • Orsós Elemér
    2020 június 4
    4:40 du.

    Én annak ÖRÜLÖK
    hogy Sifferandris egyedül van,
    bár még ennyi is túlságosan sok belőle..

  • BODA MARCSI;

    Nekem nem „Punkosd”, de jokivanataimat kifejeztem Mindenkinek. Amit persze tilos lett kozolni.

    De a „Trianon”-jan, jo neheny megjegyzest tettem.

    Az elvtarsak mind sirnakoztak, sot meg maig is a Habsburh csaszarsag (aminek Magyarorsag is resze volt) terulet vesztesen, es nagyon ohajtanak ismet visszafoglalni es leigazni azokat a szomszedos nemzeteket.

    Vajon Maga is kozottuk lenne ???

  • Kertész nemzetáruló.Jöjjön ide és nézze meg a valóságot és ne pofázzon össze mindenféle hazugságot Magyarországról.

  • gyuri10
    2020 június 5
    1:57 du.

    Azért ahogy elnézem
    Netanyahu agyát is elborította a
    hatalomvágy.Nomeg a jó kis „cumók” amik abból fakad(hat)nak !

  • gyuri10
    2020 június 5
    3:11 du.

    Nem tudsz olvasni?
    A cikk 2020_05_23–án jelent meg ITT :

    https://hirklikk.hu/kozelet/kertesz-akos-igenis-a-magyar-genetikusan-alattvalo/364101/

  • Felvezetőszöveg: (megszegem szótlanságom, talán mert ehhez a felülethez térnek be magyarul beszélő valódi demokráciában szocializálódott, gondolkodásra és véleménycserére születettek – leszámítva a magyarországi trollokat, akik locsogásaikkal (változatlanul) elárasztják az oldalsáv kommentfelületét)

    Bevezetőszöveg: Porgg és Bess, az 1935-ös bemutatójára a szerző visszautasított több nagynevű és híres fehérbőrű énekest, akik maguk jelentkeztek szerepjátszásra és éneklésre. A tájékozott olvasók erről tudnak, és értik az okait is.

    Az okokról Magyarország nem vett tudomást, és 1970-ben bemutatta ezt a 3 felvonásos darabot, feketére maszkírozott énekesekkel, hatalmas sikerrel, Radnai György és Házy Erzsébet énekelték a főszerepeket. Hiába no, nem ismerték Jim Crow figuráját.

    2018-ban a Magyar Állami Operaház műsorára tűzte a szerzői jogok örököseinek határozott tiltása ellenére. Ókovács Szilveszter és a musical (ami opera) rendezője viszont ismerhette Jim Crow figuráját, mert maszkírozás nélküli fehérbőrű szereplőkkel adták elő a darabot.

    Főtéma: Olvasom Csepely Adrienn írását a WMN Magazinban. A Liverpool-fanatikus szurkoló, mindenevő zenerajongó és operakedvelő újságíró, nem mentes bohókás öltözködési performanszoktól, erről írt egy cikket. Ebben említi, hogy minden gond nélkül bírt David Bowie, KISS, Joan Jett, és sok előadó bőrébe bújni a maga vezette Popfilter promóképeihez, viszont azonnal akadályba ütközött ily módon tisztelegni egyik legnagyobb ikonja, Missy Elliott előtt. (aki afroamerikai)

    Sokan ajánlották neki a ma már kapható sötét alapozókat, de ő ezektől az ajánlatoktól mindig visszahőkölt. Nem értette, hogy miért nem értik, hogy ez nem technikailag nem kivitelezhető, hanem elviekben? A szomorú ebben az, hogy amikor megpróbálta elmagyarázni, akkor többségében kapott egy kézlegyintést, vagy „Hát akkor hagyd a fenébe” választ.

    Írásával eddig a pontig semmi probléma, ám amikor a téma folytatásában leírja esetét a hosszú ideje a zeneiparban dolgozó két bronxi(!) férfival, onnantól magára haragította a hozzászóló olvasóinak a többségét. Ugyanis ebben a beszélgetésben több száz éves múltra tekintettek vissza, amikből egyértelműen vált világossá George Floyd minapi halálának oka. Ráadásul kicsusszant Csepely Adrienn szájából: – Mi, fehérek, jól elbasztuk, ugye?

    „A (broxi) férfi megtorpant. Először nevetni kezdett, aztán valami furcsa szomorúság ült ki az arcára, és annyit mondott:

    – Eléggé.” – idézte Csepely Adrienn a válaszreakciót.

    Befejezés: A beérkező kommentek zöme támadó, mert ma se értik/értjük miről is van szó, ahogyan nem értették előadóművészeink 1970-ben, és nem értették 2018-ban sem. Közülük idézek egy enyhe hozzászólást:

    „Fiam 4 éve állampolgár. A demokraták külön adót akarnak kivettetni a fehérekre a rabszolgatartás miatt. Soha nem gondoltam volna,(ha összejön nekik)hogy ezért majd egyszer az én gyerekem fog fizetni”

    Azt hiszem, mi tényleg nem értjük, miről is van szó ….
    (cigányság, zsidóság)

    (ja, és kíváncsi leszek, az új moderálási elvek alapján megjelenik-e ez a „témaidegen” komment, a pármondatos locsogásokkal szemben?)

  • Babits ír valami ilyesmit, hogy nem az a fontos, kikre büszke valaki, hanem hogy ővele kik büszkélkednek. Ezt egyik tanító nénim írta az emlékkönyvembe.

    Itt is sokszor emlegettem az egyik legjobb magyar regényt, A ménesgazdát. Annak fülszövegében idézik Gáll Istvántól: „Galgóczi Erzsébet, Kamondy László, Sánta Ferenc, aztán Szabó István, Csurka István, Moldova György, majd Fejes Endre, Szakonyi Károly, Galambos Lajos, Kertész Ákos, Bertha Bulcsu és mi, többiek. Ezt tartom a magam írói nemzedékének, velük volt közös első írói mozdulásom.” Szépirodalmi Könyvkiadó, 1976

    Sajnálatosan a mai nemzedék ezek közül már csak azokat ismeri, akik a politikában elhíresültek. Szerintem meg az írók írjanak jó könyveket, ez még akkor is igaz, ha egy szocialista elvtárs mondta.

  • Bendgúz79!

    Köszönöm a megértésed,és a „megjelenéssel”…kapcsolatos véleményed!
    Egy dologban viszont tévedsz a mai kormány nem akarja az elvett területeket visszakérni,csak a kinnt élő magyarok jogait kéri és megbecsülését!

  • geyzi,
    én nem tudok olvasni!Ez igaz,de te vakon kötekedsz és hazudozod ide a baromságaidat.Ez a cikk 2020 június 1. 9:51 de.jelent meg a KMH oldalon.Én május 26.-án küldtem el mindenkinek.Senkiknek nem! Úgy hogy ne kapd fel a vizet amiért te csak később olvashattad. Olvasást írok,nem megértést.Amit Natanjáhuról gondolnál,ha volna mivel,írd meg Neki egyenesbe.Nekem még azt se prüszköld ide,hogy mi közöd hozzá.Ha már eddig nem kaptam koronát,hát a szentkorona vírusodat tartsd meg magatoknak ide hapcizás nélkül.

  • József
    2020 június 6
    2:10 de.

    Ppffff…fff…ff..

  • BODA MARCSI;
    Koszonom reagalasat.

    De en NEM az allamhatalmuk allaspontjat kerdeztem hanem a MAGA egyeni velemmenyet azon.

    Tisztban vagyok az allmhatalmuk megalazott siranlkozasan.
    Tisztan HA valami olyan teruleti kovetelest meg emlitene is az rogton nemzetkozi botranyt okozna.

    Sot talan meg hasonlo eredmenyek is kovethetnek azt mint amikor Kun Bela haboruval fenyehette a Cseh-Szlovakiat es Romaniat szaz esztendovel ezelott.

    Ma csupan az „atkozott Antant” jovoltabol NEM Romanai resze.

    De Maga mit vel mind azon????
    Azon nema maradt !!

  • Hazai Lámpa:
    „Szerintem meg az írók írjanak jó könyveket, ez még akkor is igaz, ha egy szocialista elvtárs mondta.”

    Önnek kétségkívül igaza van (bár abban, hogy Sztálin – akiől az „Írók, írjatok remekműveket!” felszólítás ered – szocialista lett volna, szerintem negyot téved), ám az ilyen felszólításokkal az a kis probléma, hogy a megvalósításukhoz nem elegendő az író akarata. Kell hozzá még valami más is…

  • gyuri10
    2020 június 6
    9:00 de.

    Nekem nem kell megírnom Netanyahu csibészségeit
    éppen eléggé megírta az izraeli ellenzéki sajtó .
    Azért indult ellene széo kis ügyészségi eljárás.
    Kis lettek plakátolva az ellenzéki újságírók általa rendesen.

    Olvasd tán el hogy mi szerepel a cikk elején a megjelenéséről.

  • Gyuri

    Köszönöm a jókinvánságot, ugyan maga az ünnep elmúlt, de a hét még most telik le.
    Így Neked is.

    itt reagálnék a másik cikknél felmerült kétségeinkre
    Az illetőre rátérve pedig annyit mondanék, hogy ugyan magam is éreztem benne igazi furcsaságot – „másságot”, de ez így mindent megmagyaráz, róla.
    Nem ér annyit, hogy vele foglalkozzunk ….
    Az ellenség valóban nem ellenfél – ez nekem is bejött rögtön, hogy elküldtem az üzenetet, vagyis az, hogy nem kerek ez így
    Sajnos itt a platformon nincs rá lehetőség hogy javíts, így maradt ebben a formában – ellenség kontra ellenfél

  • Gyuribácsi még mindig azt képzeli magáról minden hozzá tartozik ami a zsidósággal kapcsolatos. Legyen az Karinthy Frigyes vagy bármi…az idióta divat-zsidó.

    Ha egyáltalán nevezhető annak mert
    az eddigiekből az látszik inkább ellensége a zsidóságnak.

    Kifejtem miből gondolom:

    Ha valaki eddig közömbös volt a zsidókkal szemben,a mocskolódásai nyomán antiszemita érzéseket fog felfedezni magában, aki pedig idáig csak útálta Izraelt, az gyűlölni fogja.

    Köszönnyük néked Gyuribácsi, csak így tovább !!

  • Geyza
    2020 június 7
    7:44 de.

    a netán yahoo-t azt nem megírni kell, hanem páros lábbal kirúgni a …szóval mindenhonnan.

  • Rodeo11
    2020 június 7
    9:33 de.

    Gondolod hogy a szófacsarásaid mulatságosak?
    Mert ha igen akkor tévedsz…

  • Geyza
    2020 június 7
    12:04 du.

    igen

  • Bendegúz79!

    Nem értett meg!!!!!!: Trianoni szerződés sajnos volt, és a történelmet tényeket ismerő többség szerint(szerintem is!!!) az országunkat jelentősen megcsonkították!(az első világháború után)
    Azt is leírtam,hogy senki nem akar visszakövetelni semmit,igyekszünk békében élni a mostani szomszédainkkal,az meg
    különösen „érdekes”,hogy azóta megszünt Csehszlovákia:van Csehország,Szlovákia,a Szovjetúnió is megszünt szétesett…Ukrajna
    orosz területen van jelenleg is,Erdély meg Romániáé lett!
    Ennyi!

  • Gabriel,
    megint Neked van igazad.Az ellenség,mivel mindössze csak verbálisan tud(na)ártani,nem érdemli meg az idő és a klaviatúra koptatását.