Cigánybűnözés

2020 június 10 11:14 de.73 hozzászólás

Fura dolog az előítélet; azóta, ha valahol cigányozni kezdenek, nekem rögtön az érsebészet jut az eszembe.

Ahogy a szám elé kaptam a kezem, mindenem csuromvér lett. A többiek sóbálvánnyá merevedve figyelték a horrorfilm-jelenetet. Imént még az asztalnál ültem az adyligeti határőrlaktanya kiképzőszázadának géptávíró termében, és bámultam kifelé az ablakon; már nem kellett fókáznom, rajparancsnokként a kopaszok szivatása lett volna a dolgom. De nem tudtam fölnőni a nemes feladathoz; az 56-os busz [lehet, hogy a számra rosszul emlékszem – csak semmi történelem] megállóját kémleltem (adekvát szinonima; akkoriban – hidegháború – gyanút keltett, ha valaki például fényképezőgéppel bóklászott egy laktanya körül) elkeseredetten a kerítésen túl. A szabadság kapuját. [Azóta is viszolyogva utálom a hatalomittas lelkitörpéket. A sorkatonai behívót Facebookon sokszorosító nevelésügyi tanácsadók fasisztoid pedagógiai elméletei (rendszabály – jó szó!) újra és újra meggyőznek róla: a parancsuralmi tekintélyelvű rendszerek dehumanizálják az embert.

[Erről meg az jut az eszembe, hogy Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.]

Ekkor, mintha derült égből, nem egy gázgyár (finom utalás a KFT-slágerre): egy ablak esett rám. Egy csavar kilazulthatott vagy elvetemedett a fa; ahogy egy határőr elvtárs lelkesen dörgölte, a szellőzőablak a fejemre zuhant. Megúsztam volna egy karcolás nélkül, bár az üvegtábla a fejem búbján tört ripityára, ha az ablakkeret nem pontosan az előttem álló pohárra esik, és a felrobbanó pohár szilánkjai nem a tenyerembe fúródnak, felsértve az ütőeremet. Ahogy a szám elé kaptam a kezem, minden csuromvér lett. Senki sem tudta, hol sérültem meg, az üvegcserepek a nyakamat is elvághatták volna.

A felcser – nem tudom, milyen képességei tették alkalmassá a feladatra, de emlékeztem rá: együtt vonultunk be – elégséges gyógyító eljárásnak ítélte, hogy gézlapot leukoplasztozzon a tenyeremre, de az ajtóig sem jutottam el, már csöpögött a vérem az orvosi szoba padlójára. Kísérletezgettünk így egy darabig, végül is szirénázó mentőautóval utazhattam a Belügyminisztérium Korvin Ottóról elnevezett központi kórházába [a Gorkij fasorban rothadó épület a kasleri egészségügy egyik impozáns monumentuma].

Az ápolónő – szőke, hófehérbőrű kékszemű, fiatalasszony, [Kövér László szép szavaival: kettessel kezdődik a személyi száma, magyarul: női princípiuma van] kedvesen próbált nyugtatgatni, mondván: nagy szerencsém van, mert a kórház legjobb érsebésze az ügyeletes éppen. Nekem a szerencséről nem ez a tortúra jutott volna elsőként az eszembe, ráadásul abban bíztam, pár öltéssel összevarrják a sebet, osztjónapot [tollhiba!: ezt a szófordulatot az intertextualitás okán mellőzni kellene]. Aztán majd lesz néhány szabadnapom a gyengélkedőn. Érsebész?! Már nem csupán a vérveszteségtől szédültem.

Az ügyeletes orvos – egy fekete hajú, kreolbőrű, sötétbarna szemű fiatalember [Bayer Zsolt szép szavaival: egy genetikai hulladék, magyarul(!): egy mocskos cigány] (ez a körülmény nekem nem tűnt fel, akkoriban eszembe sem jutott ilyesmivel foglalkozni) – bíztatóan rám mosolygott, de nem tűnt őszintének a gesztus.

Egy kórteremben tértem magamhoz. A szomszéd ágyon egy fegyőr (ő így mondta: nevelőtiszt) – fehérbőrű, világos hajú, savószemű öregember [újmagyar (vagy mégsem annyira új) szép szavakkal: nemzetvédő hazafi [kacsabeszél, (duckspeak) újbeszél kifejezés, jelentése: „kacsa módra hápogni”. Ha ellenfélre mondjuk, gyalázás; ha valaki olyanra, akivel egy nézeten vagyunk, dicséret.”] – lábadozott. A szó szoros értelmében: a baracskai börtönben esett a lábára egy gázgyár. Művelt ember lehetett; a szekrénykéjén egy L. Ron Hubbard könyv hevert.

A reggeli vizitnél keserves kísérlet következett; az ujjaimat köllött volna mozgatni szörnyű kínok árán. A doktor elégedettnek látszott az eredménnyel, de a „mindjárt visszajövök” fenyegetően hangzott. Amikor az orvos kiment, a fegyőr rám vicsorgott: „na ilyenekkel vannak tele a börtönök!”

Érsebészekkel?! Ezen kicsit csodálkoztam.

És jött a doktor. Nem mondta, hogy gyógyultan távozhatok, sőt az ujjgyakorlat – bár a fegyőr éppen a folyosón dohányzott, így kellemesebb légkör uralkodott a kórteremben – vérfagyasztó fordulatot vett. „Balázs, van egy jóhírem: fog tudni zongorázni.” Nem kezdtem rögtön örvendezni, mert kisgyermekkorom óta igyekeztem már elsajátítani az ebben a művészeti ágban való jártasságot, és akkoriban már szerettem úgy gondolni magamra, mint aki – ha barátai szerint nem is túl jól – tud zongorázni. De rögvest kiderült, nem zenekritikusként, hanem orvosként beszél: „Első látásra biztos voltam benne, hogy megsérültek a mozgatóidegek a tenyerében, és, hogy az eredeti állapot helyreállítása majdnem lehetetlen”, mondta, (miközben demeterszilárdként [Demeter Szilárd (szintén „zenész” – kurziválás tőlem; nem tudom kellőképpen hangsúlyozni az idézőjelet!) a keresztes-kulturkampf közben pénzt oszt a zenészeknek, de közben izen az ellenzékifüggetlenobjektív illetőknek: El fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal.] leleményes ujjgyakorlatokkal próbálta a fájdalomküszöbömet az égig tornászni), „de a műtét jól sikerült, maradandó károsodás nincs”. Na akkor ijedtem meg igazán. Addig eszembe sem jutott, hogy a laktanyában lőttek a zongoraművészetnek! Másképpen: a zenei pályafutásomat mintha elvágták volna. Az üvegszilánkok. A doktor láthatta rajtam, hogy váratlanul ért a közlés, beszélgetni próbált, enyhítendő a feszültséget. Elmondta, hogy bár a családjában nincsen zenész (hiába! senki nem szabadulhat könnyen a sztereotípiáktól), a szomszédja, Boros József egy sarokkal arrébb, a Rózsa Ferenc utcai Vasutas Zeneiskolában tanít (ismertem Jóska bácsit, pótolhatatlan mesterem: Garay Attila terme melletti helysiégben oktatta a basszusgitározni vágyókat. Odébb Kőszegi Imre és Babos Gyula [szintén érsebészek!] – jó iskola volt!). Aztán bejött a fegyőr, a beszélgetés félbeszakadt.

Néhány nap múlva hazamehettem; egy hónap egészségügyi szabadság – a hülyének is megéry.

73 hozzászólás

  • Köszi Balázs!
    Nagyon jót mulattam az írásodon.
    (Jöhetnél gyakrabban!)

  • Örülök,hogy egy cigány származásu doktor mentette meg az életét,igazam lett,hogy a romák között is voltak és vannak tisztességes,képzett emberek(köztük ez esetben orvosok…aki ugye akart az tanult,dolgozott…mai most is így van!!!!!!! akkor meg miről is beszélünk?…..!

  • borzasztó hibám, velemszületett (inherens) nem tudott sohasem érdekelni az éppen a közelemben tartózkodó vagy más velem viszonyba kerülő ember rassza… és a róla szóló kérdést is hüjeségnek tartottam mindig is

    ez az orvos beteg viszony nagyon szép emlékeket ébreszt az jó amikor azzal az orvossal aki éppen megmentette az életemet az utókezeléskor kellemes beszélgetésbe tudtunk bonyolódni lévén közös témánk, mint a cikkírónak is

    mellékes! az én esetemben Kiri Te Kanawa Mozart előadása a bécsi operában

    meg hasonló dög unalmas dolgok

    és a kórház az Uzsoki…

    a káslerféle alakokat a főnökeikkel együtt oda kellene elhelyezni ahová én gondolom

  • Ma amikor a vírus miatt sok diplomás,művészemember nem szégyenkezik bármilyen munkát elvállalni,addig a egyes senkik,”válogatnak”,siránkoznak,de dolgozni nem AKARNAK!! CSODÁLOM,hogy mások még nem szóltak hozzá a cikkhez?
    remélhetőleg az én véleményem megjelenik?…!

  • A cikk cime remesen felrevezeto.

    Mert semmifele bun-elkoveteset nem is emlit valami Punjabbol reges regen eltavozott allitolagos leszarmazott egyen altal.

    De maga a cikk, ha nem is buntett, de remesen reszrehajlo es embertasait megalazo hangmodon nyujtott ertesites a szerzo valamikori szerencsetlensegenek esetebol.

    Mert ketsegtelenul, a szak-oprvost, aki serult kezet minden leheto modon elatta es zongora-jatszo kepesse lehetove tette, talan tisztessegesebb meglatast leirasat erdemelte volna meg.

    De eltekintve barmi mutetektol, barki is lett volna az egyen a cikk leirasaban, hat vajon miert nem mint egyenlo magyar polgartarsakent vette????

    Na az nem bun, de erkolcsi merlegeles alapjan igen embertelen tett volt.

    Vajon hogyan venne a szerzo ,HA valaki a szerzot valami hattere alapjan amodon megkulomboztetesek alapjan emlitene??????

  • Engem megütött a történet, hatalmas!

    Talán mert a Honvédkórház traumatológiáján ügyködtem egy ideig, katona is voltam, szóval talán e miatt a háttér is közrejátszatott, hogy számomra élvezetes volt a rövidke írás.
    Jólesne több írásod látni, nem csak a zenéd jó, az írásaid is – és hát múltjuk is van!
    Külön köszönet lenne, ha ilyen írásokkal telnének meg a kiadvány hasábjai, nem az unalomig ismételt orbánozással.

    A lényeg, hogy milyen klasszul mutatja be a rövidke karcolatod a sunyi társadalmi beidegződésekét, a berögözött hozzáállásokat.
    Az ilyen írások pedig oldják.
    Attól, hogy nem beszélünk róla, a dolog ott van a levegőben.
    Az „ügyes” politikusok, vagyis az lelketlen gazemberek meg kihasználják akkor amikor mód van rá. Rögtön.
    Azért kell nyíltan beszélni, őszintén, hogy ne legyen módjuk úgymond rejtett érzelmek felkavarására

  • Egy hozzászólásról:

    „Örülök,hogy egy cigány származásu doktor mentette meg az életét,igazam lett,hogy a romák között is voltak és vannak tisztességes,képzett emberek(köztük ez esetben orvosok…aki ugye akart az tanult,dolgozott…mai most is így van!!!!!!! akkor meg miről is beszélünk?…..!”

    Pont erről beszélünk, és addig beszélünk róla, Boda Marcsi, amíg körülvesz bennünket és fojtogat a „köztük is vannak rendes emberek” jellegű szólásáradat vegytiszta rasszizmusa.

  • Boda Marcsi
    2020 június 10
    1:34 du.

    Pont erről beszélünk, és addig beszélünk róla, Boda Marcsi, amíg körülvesz bennünket és fojtogat a „köztük is vannak rendes emberek” jellegű szólásáradat vegytiszta rasszizmusa.

  • Szívesen látnám gyakrabban Balázs írásait. Van egy nagy erénye:képes röviden, mégis velősen fogalmazni.
    Nekem meg egy gyári hibám – ami sajnos kezd már elmúlni: egyszerűen vak vagyok az ún. rassz jegyekre. Nem „ismerem föl” a cigányt a sötéthajúban, vagy mást, akinek pl. hosszú az orra. Biztos belejátszott ebbe, hogy a nyolcadik kerületben is nevelkedtem. De a családban se dívott a cigányozás, egyebezés. Még a nagyszüleimnél se, pedig állítólag Zala göcseji részében sok volt a cigány. Nem tudom: a faluban ugyan a legtöbben sötéthajúak voltak – mivel a zömük az olajosoknál dolgozott, az arcuk is barna volt.
    Igaz, a gyerek- és fiatal koromban nemcsak „divat” nem volt, hanem kifejezetten tiltották a cigányozást, egyebezést. Bizonytalan vagyok: lehet, hogy mégis tiltani kéne, hiszen látszik: az önkontroll, a belátás nem működik.
    BM meg teljesen belegárgyult ebbe a „dolgozásba”. Ő nyilván egész életében ásott, kapált,kalapált, szőtt, font…

  • Kedves cenzor Asszony! Engedélyezze az alábbiak közlését a „vélemény szabadsága” jegyében. Köszönöm.

    Természetesen nincs genetikailag cigány bűnözés, mint ahogy nincs genetikailag alattvaló és moslékzabáló nép sem.
    Minden általánosítás kártékony.
    Bayer irodalmi alpárisága hasonlatos Kertész irodalmi alpáriságához.

  • Ferenct!

    Jó,hogy hozzászóltál:cigánybűnözés bizony régen is volt(még a szocik is elirmerték….)meg meg napjainkban is létezik,többen tapasztalják,látják!!!!! Aczél Gábor!!!!! nem vagyok rasszista!!!!(erőszakos koldulás,fenyegetés,lopás!!!!!!!)
    Amúgy Kertész Ákos állítása legalább annyira uszító és felháborító,hogy a magyarok genetikailag alattvalók,moslékzabálók…..Nem véletlenül keltett közfelháborodást megvetést…..

  • Ferenct
    2020 június 11
    8:00 de.

    Naaa..

  • Lényeges kiegészítés:
    Annak ellenére,hogy a roma közösség nem a „professzorok” gyülekezete(ez tény és fenntartom)szerencsére van több tehetséges elismert művész, akik sok örömet okoznak az embereknek,nem élősködnek rajtuk,dolgoznak és még jótékonykodnak is,elismerésem nekik!
    Ilyen például Kökény Attila,Oláh Gergő,Gáspár Laci stb.

    Remélem a hozzászólásaim a „gyengébbek” (köztük a tájékozatlan gyűlölködők,uszítók…) is megértették?…!
    Részemről ennyi!

  • Kedves Ferenct! 2020 június 11, 8:00 de. kommenteli:

    „Természetesen nincs genetikailag cigány bűnözés, mint ahogy nincs genetikailag alattvaló és moslékzabáló nép sem.”
    Pedig még két hetes sincs az itt megjelent interjú K. Ákossal. Hátha így összeszedve és ideidézve, másodszorra sikerül megérteni:

    „Egyetlen szó, a genetikus szó az, ami állítólag félreérthető, aminek kettős értelme van. Ez sem igaz. Csak az érti félre, aki félre is akarja érteni, és csak egyetlen egy értelme van. Odaírtam: József Attila még talált mentséget: „…ki ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít vagy parancsot követ”. Ettől az egyetlen József Attila idézettől egyértelmű, hogy a „genetikus” kifejezés nem is jelenthet mást, mint történelmi eredetet, fejlődést feltüntető, oknyomozó tudományos terminust. Vagyis: történeti meghatározottságból adódóan, a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés….Tehát az alattvalói attitűdöt nem a génjeink örökítették, az nem faji tulajdonsága a magyarnak. Ilyet sosem állítottam, bár ezt akarták a számba adni. Az engedelmességre való hajlam, a retardált feudalizmusra, a polgári demokratikus hagyományok és a szabadságjogok krónikus hiányára, vagyis a történelemre vezethető vissza, ettől nincs igénye a személyes szabadságra, az alapvető emberi jogokra, ettől válik szolgalelkűvé, alattvalóvá a magyar…Ezt mondtam. Ezt vállalom. De azt az alattomos, gyalázatos ferdítést, hogy én egyetlen népet, nemzetiséget, népcsoportot, bármiféle embercsoportot kollektíve, genetikailag alattvalónak, pláne: alávalónak neveztem volna, azt kikérem magamnak, az szemenszedett hazugság.”

    Bayer alpárisága egyáltalán nem összehasonlítható Kertész Ákos emberi és irodalmi nagyságával.

  • „Fura dolog az eloitelet…”

    Az tagadhatatlan, de meg sokkal furabban tunik amikor a Kanadai Magyar Hirlap, egy allitolagos „nyilt-gondolkodas” elevet vallo, es neo-Marxista, ball-szocialaista elvet koveto web-lap soraiban olvashato az.

    De mindamellet, mint elobbi hozzaszollasomban tettem a kerdest a szerzohoz, persze barki olvaso es hozzaszolonak is volt az cimezve, hogy hogyan vennek HA valaki, vagy barki a maga szarmazasa, eredetenek hattere, barmi mas allapota, vagy feluleti megjelenese, vagy kinezese alapjan itelnek es emlegetnek?????????

    Egyszerubben HA hasonloan valami eloiteleik alapjan vennek bar kit is?????

    Nem igen hiheto, hogy annak orulnenek !
    De hat akkor miert alkalmazzak ugyan azon mercet mas embertarsaik ellen, fokent polgartarsaik ellen?????

  • BODA MARCSI Minden szonak egy a vege.

    S az hogy amig „romazik” valaki is, megkulomboztetst tesz honfitarsai kozott !!!!

    Barmi is valaki eredete, szarmazasa, stb.stb. de az orszaganak polgara, miert nem tekintve egyenlo pogartasanak????

    Az a pont, nem szukseges semmit tenni senki egyen ellen, csak NE iteljek onmagatol megklomboztetettkent !!!

  • Boda, Boda, hogy nem rasszista, azt Hitler is állította.

  • Orsós Elemér

    Aczél Gábor
    2020 június 10
    11:36 du.

    „Pont erről beszélünk, és addig beszélünk róla, Boda Marcsi, amíg körülvesz bennünket és fojtogat a „köztük is vannak rendes emberek” jellegű szólásáradat vegytiszta rasszizmusa.”

    Kedves Aczél úr, bárha lehetne -és evvel a jókívánsággal nem vagyok egyedül, sőt, mert ez az ország érdeke- azt a vegytiszta fölösleges szóáradatot csépelni ellenük hogy, köztük is vannak nagyon elvétve lumpen, munkakerülő, kizárólag segélyből vagy bűnözésből élő, tanulást és felzárkóztatást, beilleszkedést megtagadó csodabogarak! Bárha nem szignifikánsan a börtönöket, hanem az orvosi, mérnököki helyeket és katedrákat valamint a szorgalmas és minőségi munkáért jól fizető munkahelyeket foglalnák le maguknak! Az csak hatalmas mellébeszélés, sőt bődületes haugság hogy, minden kiemelkedési lehetőségtől -a rasszista, kirekesztő többség által- faji alapon el vannak tíltva! Ha lehet a magyar nevű elegyet genetikai alapokon minősíteni, akkor az ő negativ hozzáállásukat mégis hogyan lehet meghatározni? Ha lehet, most ne lenácizással, lerasszistázással beszéljen gyermekáldást a hasamba, mert az összes hozzájuk hasonlóan ide 700 év alatt betelepült, betelepített vagy bemenekült náció képes volt -még identitását megtartva is!- egzisztenciát és karriert csinálni!

  • Boda Marcsi
    2020 június 11
    10:05 de.

    „….!!! nem vagyok rasszista!….”

    ***************************

    Méghogy ez az
    OIM* nem rasszista ?!
    Akkora egy rasszista vagy te
    hogy hozzád képest a Gellérthegy holmi kis kőrakás.

  • talalom

    „BM meg teljesen belegárgyult ebbe a “dolgozásba”. Ő nyilván egész életében ásott, kapált,kalapált, szőtt, font…”
    ——————————–
    …valamint teljesítette a princípiumát – vagy mégsem?

  • Aczél Gábor!

    Kiegészítés: mint írtam nem vagyok rasszista,de még antiszemita sem,mivel a barátaim,ismerőseim között több zsidó származású is van (mellesleg páran jobboldaliak…)
    Na ezek után ne erőlködjön feleslegesen
    Soha nem számított a megítélésemben az emberek származása,pártállása,vallása csak MAGA az EMBER!!!
    Talán felfogja?…..!

  • Orsós!

    Régebben több dologban egyetértettünk,ne dölj be a hazug,provokátor Aczélnak,akkor sem ha netán roma vagy inkább olvasd el az utolsó pár hozzászólásom,ami engem igazol!!!!!!
    Ha telik internetre,akkor biztosan nem lumpen,hanem tisztességes ás dolgozó cigány vagy!
    Gondolkozz!!!!!!

  • Amúgy a rendes dolgos cigányok maguk is megvetik a lumpen,bűnöző társaikat!!!!!!!!!!!!!!

  • Amúgy mind a nácik(Hitler)mind a komcsik (Sztálin,Rákosi) mocskos
    aljas tömeggyilkosok voltak!!!!!!!!!!!!

  • Örsós Elemér:
    „az orvosi, mérnököki helyeket és katedrákat valamint a szorgalmas és minőségi munkáért jól fizető munkahelyeket foglalnák le maguknak!”

    Nem értem. Szerény ismereteim szerint annak idején, úgy 1916-tól egy másik etnikai-vallási csoportot pontosan ilyesmivel vádoltak, ezeket aztán 1920 tól viszonlag sikeresen próbálták távoltartani az egyetemi tanulástól, 1938-39-tól pedig megfosztani a munkalehetőségtől, míg végül 1941-től 1945 koratavaszáig – ha német segítséggel is – de „sikeresen” szabadultak meg végleg az említett etnikai-vallási populáció tagjainak legalább 75%-ától.

  • Boda Marcsi
    2020 június 12
    3:02 du.

    Amúgy, „meg” neked, a fejedben?? (káposztalé) lötyög!!!!!!

  • Orsós Elemér:
    Bárha nem szignifikánsan a börtönöket, hanem az orvosi, mérnököki „helyeket és katedrákat valamint a szorgalmas és minőségi munkáért jól fizető munkahelyeket foglalnák le maguknak! Az csak hatalmas mellébeszélés, sőt bődületes haugság hogy, minden kiemelkedési lehetőségtől -a rasszista, kirekesztő többség által- faji alapon el vannak tíltva!”

    No, ha lassan forog is az agyam, de végül azért sikerült megértenem Önt, Orsós úr! Azt mondja, hogy kb. 1880 ota – az olyan „áldásos” történelmi eseményekkel, mint pl. kivándorlás, első világháború, trianoni békediktátum, numerus clasus, zsidótörvények, második világhaború, deportálás, népi németek („svábok”) elűzése, Rákosi-rezsim, 1956, stb. – ugyan sikerült az országnak sok állampolgárától megszabadulnia, de még mindig túl sok „fölösleges” ember él ebben az országban.
    Ön azt mondja, elég lesz Magyarországnak az a 2,5-3 millió ember, aki 2010 óta a szélsőjobbal vegyes jobboldalra szavaz, és – ha már deportálni pillanatnyilag nem lehet – a többit csatolja Trianonhoz a Sors és Brüsszel! 🙂

  • Eh, persze nem a Sors, hanem a Soros! 🙂

  • Boda Marcsi
    2020 június 12
    2:47 du.

    Orsós!

    „… ha netán roma vagy inkább olvasd el az utolsó pár hozzászólásom,ami engem igazol!!!!!!
    Ha telik internetre,akkor biztosan nem lumpen,hanem tisztességes ás dolgozó cigány vagy!
    Gondolkozz!!!!!! ”

    —————————-

    Mily meglepő, hogy a saját hozzászólásaid „téged igazolnak!”
    „Amúgy” olcsón megszámítottad Orsósnak a „dicséretet!”

    Mindazonáltal megint okosabbak lettünk, mert megtudtuk, hogy akinek telik internetre, az már biztos, hogy lumpen nem, csakis tisztességes, és dolgozó egyén lehet!
    Az internet tehát egy felmentéssel bíró jó pont ?

    Na, de mi van azokkal, kiknek a net épp a bűncselekményeik elkövetéséhez alapkellék – kvázi „munkaeszköz?”
    Csalnak, átvernek, megtévesztenek, pénzeket zsarolnak ki, stb, netán 19 ezer pornográf gyermekfotót adnak, vesznek, cserélnek a netet felhasználva – mint pl a fideszes diplomata tette – igaz nem egyedülálló ebben (sem) hiszen sok az internetes bűnöző!
    Na, Boda erre varrjál gombot, most főhet a fejed!! -:)))

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 június 12
    5:56 du.

    Nagyon rossz a hasonlat, de megértem hogy, a saját nyomatéka megfellebbezhetetlenségéért olyannal érvel amit még relativizálni is bűncselekmény! 😀 Másrészről megkérdezném az összehasonlításra feltett etnikumait, hogy örülnek-e az egyenlő mérlegelésnek!? 😀

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 június 13
    5:03 de.

    Minden szava igaz, DE nem válasz az általam felvetett problémára, hanem egy mesteri, 100 %-os terelés, amit nemúri körökben tanítani lehetne, mondjuk politikusoknak, ügyvédeknek, bankároknak és egyébb megtévesztésből pazarul élőknek! 😀 (Bocsánat, a felsorolásból kifelejtettem a hivatásos történészek, filozófusok és ideológusok nagyobb részét, akiknak mentségére szolgál hogy, ők csak agyi, míg az előzőek pluszban anyagi leépülést is okozhatnak! 😀 )

  • Kivancsi vagyok, hogy miert csatolva a cikkhez egy noi-kez es emeletes hazanak fenykepe????

  • Orsós Elemér:
    „Másrészről megkérdezném az összehasonlításra feltett etnikumait, hogy örülnek-e az egyenlő mérlegelésnek!?”

    Nem tudom, hogíy eddigi társalgásaink során esetleg nem tünt -e föl Önnek, hogy a saját nevemben, és nem pedig en block ilyen vagy olyan etnikum nevében szoktam véleményt alkotni és mondani.

    Nos, ha érdekli, engem (aki véletlenül az egyyik említett etnikai csoporthoz tartozónak születtem) a legkevésbé sem zavar sem az összehasonlítás, sem az egyenlő mérlegelés. Az viszont zavarna, de nagyon, ha hirtelen olyanná válnéK, mint Ön, de nem mint valamilyen történetesen etnikai, vallási, nemzeti populáció tagja, hanem Ön mint egyén, mint személyíség. (Ez utóbbiért ugyanis tett, tesz valamit, tehát felelős is érte.)

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 június 14
    2:48 de.
    Kedves Kővendég, elnézést kérek, ha netán túlzott bizalmaskodásra és szemtelenkedésre vetemedtem volna, de úgy vélem, Ön nem az általam -szerintem jogosan- kritizált etnikum sorába tartozik, ezért feltételezem hogy, az etnikumaink békés magyarországi együttélése Önnek is szívügye közös hazánk gyümölcsöző jövője érdekében! (Ha mégsem, akkor viszont az én Önhöz való szimpátiámra még véletlenül sem számítson!) Azért mellékesen had jegyezzem meg: a cigánysággal való kitüntetett, csupán megosztó politikai vagy rasszista okokból, számító szolidaritás nem segítség, hanem inkább úszítás a további nagyon káros árokásásra! Nem dafke ellenállásra, hanem aktiv, értelmes együttműködésre kéne kapacitálni őket, mert jelenleg -főleg az ellenzék részéről- ez folyik!

  • Orsós Elemér
    2020 június 14
    10:08 de.

    elemér ne szelektálj!

    mindenféle szegregáció = rasszizmus(!); mondat végi pont!

    addig,a míg bizonyos elemeket ki kell hagyni meg „másképpen” beszélni róluk, addig részemről a l…m tipikus esettye, mind az egész és undorító rasszizmus…másik mondatvégi pont!

    mindenki vigye a p…ba haza a lelki toprongyságát és ott azt csináljon vele amire én most gondolok

    a normális élethez normális emberekre van szükség

    mint amikor valaki megkérdezte mi kell a demokráciához…az a rövid és mellbevágó válasz hangzott el: DEMOKRATÁK!

    de a sok rohadt akárki mindig megpróbál kitalálni valami segg indokot arra, hogy Ő (speciálisan „ő” a 77. senki!) ne legyen egyforma… orvost kéne látogatnia és azt arra kérni, hogy őt ne emberként, hanem „másként” kezelje… nekem vannak erre a kezelésre ötleteim, (egyesek még arra is képesek, hogy megcsonkítsák az ártatlan újszülöttet, hogy „az” már egy különbséggel (minima kalkula) jöjjön a világra a többi egyenlőtlen közé…ezzel azután… be is teszi…

    hahaha, hogy mindez milyen undorító? és 21. század van a kőkorszak 21. százada?

  • Orsós Elemér

    Ugyan ne gyerekeskedj már, nem tudtad, hogy a marxista-hitet valló egyedeknek (fasiszták/kommunisták) az alapelve a népesség csoportokra osztása – osztályokba, rasszokba, kisebbségbe sorolása, és azok gyilkos egymásra uszítása – azzal a felkiáltással, hogy a többség által kizsákmányoltak, elnyomottak, lenézettek és reggelig sorolhatnám!?

    Ötletük van bőven, éjjel-nappal ezekről elmélkednek – a lényeg hogy káosz és nyomor legyen, aminek a „rendbehozatalára/felszámolására” magukat kínálják „mint megoldást”

    Ezek a marxista hitvezetők, (mindenféle lézengők, akik magukat filozófusoknak/politikusoknak, elhivatott vezetőknek hívatják a birkák tengere által) amikor sikerül a hatalmat a markukba kaparintani eleget is tesznek a feltüzelt tömegek kívánalmainak – üldöznek, kínoznak boldog boldogtalant, tömegesen gyilkolásznak – kedvüket lelvén benne – minden egyes egymásra feltüzelt csoport között, hiszen ezzel bizonyítják a szükségességét a létezésüknek és a hatalmuknak.
    Na meg az elrettentés – a megfélemlítés.

    Ennek eszközeiben egyik oldal sem szenved ötlethiányban

    Nem elég bizonyíték az elmúlt 101 év történelme a kárpát bús bércei között?
    Bár jelenleg egyelőre eléggé moderált a szitu, de nem sok jó látok a közeljövőre nézve…
    Sikeresen kicsináltak már szinte minden valamire-való személyt a politika mezejéről – már csak-csak a szélsőséges fanatikusok maradtak a feltüzelt, osztályokba/rasszokba soroltak ütemes tapsai által hajtva

  • Orsós („Nomen est omen”?)
    7: 41

    Érdekes egy pasas vagy egykomám!

    Nemrég itt KMH-n még többekben azzal akartál szimpátiát magad iránt kelteni, hogy azt igyekezted beadni, hogy neked bizony Szatmárban vannak – voltak – valahogy így mondtad, komoly felmenőid (nomeg még b.nejednek is), minthogy viszont köztudott az óriási kulturális hagyományokkal rendelkező szatmári zsidóság 99%-os magyarok által végrehajtott holokausztja.
    Most pedig – és nem először – itt oly véresszájú rasszizmusról teszel tanúbizonyságot ami egy szatmári zsidótól nemhogy nem lenne elvárható, de annál inkább undorító.

    ÉS amikor megláttam e cikk vérforralóan provokatív címét, asszondom magamnak; ha ez az „Orsós” ehhez hozzászól – mert erre már sajnos vártam – akkor én inkább odébb lapozok… De nem bírtam ki, annyira fölháborít ez a szarkeverő ösztönösség részedről, amely ilyenkor, ha cigány téma fölvetül, már nem is először a szavaidból, illetve tebelőled árad…

    Ez már nem a „szabad vélemény” kérdése. Ez épp olyan mint ha valaki véletlen kiborítja a pohár bort az asztalra, az etikett kérdése, hogy bocsánatot is kérjen. De aki a bilijét az ablakon, az közbotrány, ill. bunkóság… [Utóbbi a középkori városban még megszokott mozzanat volt, de ma …] Tartsd inkább magadban! Jó!

  • Ui

    Ne feledd, az előítéletből megcélzottjaid
    közt akadnak
    „dolgozók…, költők is büntelem
    és csecsszopók, akikben megnő az értelem”,
    csak úgy mint akkor
    a M Á V Szatmárnémeti-Auschwitz
    Express vagonjaiban is szép számmal…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Herr Orsós!

    Magát ezzel a szép magyar nevével se a Magyar Gárda, sem az ún

    Betyársereg bizony föl nem venné dicső kipcsák legényei közzé.

    thu

  • BrunszvikTeri

    ˙

    ALULÍROTT,
    TISZTELT
    KŐVENDÉG
    AZ ORSÓS
    KOLLÉGÁNAK
    CÍMZETT
    MINDEN
    SORÁVAL
    100 %-IG
    EGYETÉRTEK,
    AZOKAT A
    MAGAMÉNAK
    VALLOM :

    Brunszvik

  • BrunszvikTeri

    ˙
    Elemer
    Orsós!
    10:08

    Amit itt maga, csak úgy dafke, ellenvetésként felsorol a cigányság polgárjogi védelmével kapcsolatban, azok a szavak akár Teleki Pál, Klebelsberg Kuno, vagy Gömbös Gyula szavai is lehettek volna anno a 20-30-as években…

    Amit ön állít az ugyanannyi, mintha ezek az akkor is hatalmat kapott sötét alakok mondták volna a zsidókat védő, még becsületes magyaroknak azzal a figyelmeztetéssel, hogy vigyázat, mert ezek védelme előbb-utóbb a védenceik akár megsemmisítéséhez is vezethet… – Persze csak a maga logikája szerint.

    Maga szerint a védelem egyenlő a fenyegetéssel, mert ön tudhatja, ismeri mit is akar, mire is készül a fid SS kormány. Persze nincs is kizárva egy ilyen országban, ilyen „lelkes” állampolgárok, mint Ön mellett, ez még akár meg is történhet…

    Ápropos, még 1 K. Orsós úr! Kérem, elárulná, mija véleménye Georges Floyd bestiális meggyilkolásáról ?

    Brunszvik T.

  • Hexadodekaéder

    Nyugállományú
    Geyza Úram

    Maga szorgosan szapulja BM-it
    miközben jó nagyokat hallgat
    a mi kedves Orsós Elemérünk
    nácis kirohanásit illetően.
    Pedig Ön valakinek a minap
    még azt nyilatkozta, hogy a
    náciszagot messziről megérzi.

  • Írtam már itt a KMH-n férjem gyerekkori kórházi élményéről, mikor vakbélműtét után lábadozott, és egy orosz kiskatona feküdt a szomszéd ágyon. Akkor műtötték, de egy óra múlva jött is a parancsnok, hogy magával vigye. Az orvos beszélte le a tisztet, hogy magával vigye a katonát. Persze a frissen műtött betegnek feszes vigyázzban kellett állni az ágy mellett.
    Saját élményem az, hogy a gyerekosztályra nem engedték be a szülőket, és mi, gyerekek akárhogy ordítottunk, a folyosónál tovább nem jöhettek Anyuék.

    Cigányértelmiség és cigánybűnözés, szerintem is megtévesztő a cím is, a visszaemlékezés is. Leereszkedő a dicséret, hogy bezzeg a cigány orvossal el lehetett beszélgetni a zenéről stb.
    Felháborító, mikor olyan városi értelmiség nyilatkozik másokról, akinek még nem lopták el a tyúkjait vagy a jegygyűrűjét, egyetlen arany nyakláncát a komódból, miközben a kertben kapál. Idős nagynénémmel ez utóbbi történt.
    Én azt tenném ehhez hozzá, hogy városi üzemekben, munkahelyeken a személyzetisek ríva fakadnak, mikor „etnikai” munkaerő jelentkezik. Talán a pimaszság miatt, meg hogy nekik természetes, hogy minden nehezebb feladat alól felmentést kuncsorognak ki maguknak. Vagy a szakképzés hiánya?

    Végül, ami a lényeg. Magyarországon a Kádár-kori szocializmusban volt utoljára jóléti állam! Ti. a vidéki tsz-ek látták el a jóléti állam feladatait! Voltak jól képzett szakmunkások persze a tsz-ben. De rengeteg szakképzetlen ember szintén kapott munkát, akik a demokráciában egyszerűen „potyadéknak”, „koloncnak” számítanak, és segélyből tengődnek. A fizetésből és más anyagi juttatásokból mindenkinek volt akkoriban lakhatásra lehetősége, pl. felújított régi házak, tanyák. Annyi volt, hogy be kellett járni dolgozni, nem volt ingyen segély.
    Ehhez hozzá kell tenni, hogy a szegény és középparaszti réteg volt a meghatározó a tsz-ek tagságában, akik hozzá voltak szokva a kemény munkához. Nyilván nem lehetne változatlan formában visszahozni a régi világot, de ami most van, az ontja a képzetlen, dologtalan, tanulatlan emberek tömegeit. Ahol dolgos falvak voltak a szocializmusban, ma nem lehet bemenni bizonyos utcákba, kis túlzással. Ez a no-go zóna, nem a migránsoké! És nem csak az előítéletes magyar-elnyomott kisebbség ellentétről van szó! Inkább az, hogy kialakult egy segélyből élő, erőszakos réteg, aki szó szerint veri az asztalt az önkormányzatnál (másik kezében drága okostelefon!).
    Látni kéne, hogy falunapokon majdnem üres a placc a kulturális műsoroknál. Bezzeg, ahogy megérkezik a „sztárvendég” (mérsékelten ismert tv-sztár play backkel, tizedik hakni a héten), tódul oda ez a réteg, ez nekik a kultúra …

    A rendszerváltás után nem volt olyan politikai PÁRT, amelyik a tsz-ek megmentését tűzte volna ki célnak, akár megváltozott formában. A tsz-tagok közül az idősebbek örültek a privatizációnak, és akik vállalkozni akartak. Sokaknak nem volt ilyen célja, tehát fölösleges a dolgozókat hibáztatni, és „lebutaparasztozni”.

  • Orsós Elemér

    Kedveskéim, tudtam hogy, az ilyenkor szokásos lenácizós, lerasszistázós bírálat sárba fog taposni és pont azoktól akik most letérdelve és Black Lives Matter mozgalmi bakancsokat csókolgatva megalázkodnak(lásd Youtube!), pedig lehet hogy, ők is az európainál sokkal régebbi afrikai és ázsiai fehér rabszolgák egyenesági leszármazottjai! (Tessenek csak nyugodtan utána nézni az európainál sokkal kegyetlenebb és jóvak korábban kezdődő, de sokkal később betiltott rabszolgatartásoknak és akkor kiderül hogy, legelőször is kinek kéne bocsánatot kérnie!) Úgy látom hogy, nagyon sok itt is, nem csak Magyarországon az álhumanista, áljogvédő, akinek politikai haszonszerzésből alapvető kötelessége a cigányság magyarországi integrációjának a sunyi megakadályozása, persze mindenféle hamis emberjogi lózungok hangoztatásával, úgy hogy, még élő cigány 100 km-es körzetében sem voltak! Itt már minden jószándékú, segítő kisérlet kudarcba fulladt 700 év alatt, ezért kedves Nagyokosok, tessenek diktálni a sikerhez vezető gyógymódokat és ha tudnak ilyeneket, akkor nem tiltakozom a hamis béyegek ellen!!! És nem kell újra a zsidókkal és antiszemitizmussal hátbatámadni, mert Őket pont pozitiv példának hoztam!

  • Gabriel
    2020 június 14
    11:04 du.

    én most itt we the north azt olvasom óránként, hogy tőlünk délre meg nálunk is a rendőr hátba lövi az akárkit aki nem engedelmeskedik neki mikor kirángatja szép álmaiból a saját autójából, megveri és mikor elfut hátba lövi azaz meggyilkolja… most felmondtak neki ahelyett hogy villamosszékbe tették volna

    pedig ott azt mondja a fáma demokrácia van (az is igaz halovány lila fogalmuk sincs róla az mit is jelent)

    neked sem!!!

    hahaha

    és marx még a közelben sem volt sőt a füstje sem látszott

    lementettem, hogy újra berakhassam ha moderálják

  • Orsós Elemér

    málnaszőr
    2020 június 15
    12:39 de.

    „Orsós (“Nomen est omen”?)
    7: 41”

    Kegyed nem méltóztatik hosszútávú memoriával rendelkezni:
    egyszer már többek kívánságára kifejtettem hogy, ezt a nevet egy volt kollégám és barátom tiszteletére vettem fel! Bizony! (Jó tudom, az itteni logika szerint ez is a cigánygyűlöletemet bizonyítja, mint ahogy már a VII. kerületi zsidó barátaim felemlítése meg az antiszemitizmusomra volt precedens! 🙁 )

  • Orsós Elemér

    Hexadodekaéder
    2020 június 15
    2:08 de.

    Ez most befolyásolás volt vagy kényszerítés? 😀

  • Orsós Elemér

    BrunszvikTeri
    2020 június 15
    1:57 de.

    „Ápropos, még 1 K. Orsós úr! Kérem, elárulná, mija véleménye Georges Floyd bestiális meggyilkolásáról ? ”

    Távolról jött emberként és csak a globális független amerikai média által tájékoztatottként elfogadom a független amerikai bíróság ítéletét, de ennek ellenére az ott elrendelt bűnüldözői gyakorlat kegyetlen túlkapásának tartom, azaz szadista, felruházott hatalommal való visszaélésnek, ami nem menti fel a rendőrt az alol, hogy a fehér bűnözőkkel szemben is hasonlóan járnak el, mégha a statiszikák szerint erre sokkal kevesebb lehetőségük adódik! (((Csak nagyon zárójelben jegyzem meg hogy, az összehasonlításban meg kettős mércét vélek felfedezni, mert a színesbőrű rendőrök által -főleg fehérek ellen- elkövetett hasonló szadista tulkapások meg rejtélyes okok miatt nem kerülnek nyílvánosság elé!)))

  • Floyd-kérdés:
    Azért ahhoz is sok kellett
    hogy egy rendőr ennyire elvaduljon.
    Meg kellene vizsgálni hónapokra visszamenőleg
    az előzményeket is.És tudjuk hogy az afroamerikaiak
    jelentős hányada nem egy hófehér angyalka.
    Aztán meg le is csukták a rendőrt,tehát
    érvénybe lépett a „sárgamellényes”
    állapot:Balhé a balhé kedvéért.

    Aztán meg ez egy kirívó eset
    volt és mégis mekkora port vert fel.
    De mi van Kínában, É-koreában, vagy egyes délamerikai országokban? Azokról miért nem beszélnek a jogvédök?
    Csak nem benne vannak ők ezeknek a mocsok
    diktatúráknak a zsebében?

  • Geyza
    2020 június 15
    12:03 du.

    nem vagy mérvadó, foglalkozz a Pintérrel

  • Rodeo11
    2020 június 15
    2:18 du.

    te meg azzal akivel egyidős vagy

  • Rodeo11
    2020 június 15
    9:48 de.

    Már szóltam, hogy nem érdekel egy percig sem, hogy mi az ami az USA-ban neked tetszik vagy nem.
    Mindezért mint hivatásos bomlasztó Te kapsz fizetést, nem én.
    Hogy honnan, Havannából vagy Moszkvából, az meg pláne nem érdekel.

    Hogy mint hithű marxista miért Kanadában székelsz – nyilván oka van.
    Jelentések … jelentések …. jelentések ….

    Ami Amerikában folyik az valóban egy marxista taktikai harc – ismerem Gramsci teóriáját … most jobb neked így?

    De igenis marx volt amerikában – nagy dérrel-dúrral el is ment.
    Annyira volt, hogy a NewYork Time- nál slapajoskodott ott várta volna álmai beteljesedését.
    Ellenben érdem szerint fizették – ezért említette meg John Kennedy is, hogy máskor figyeljenek jobban oda a főszerkesztők az ilyen szélsőséges semmirekellő kis uszítókra, fizessék meg jobban őket (adjanak nekik is annyit amennyit kérnek) úgy az ilyenek maradnak annál, hogy nem kutakodják, hanem nyalják a kapitalisták fenekét. Ezek csak ugyanolyan irigy vagabundók, mint rodeio ….

  • Hexadodekaéder

    Geyza
    12:03

    Furcsa, hogy Gejzánk, aki a maga sajátos – nemtom’ talán más addiktív pillanataiban – önmagát szégyenlősen, lehet hogy kevesen értsék – mint „b a l l e r t”, azaz baloldalit határozza meg. Itt, ebben kommentjében mégis ennyire kiáll a fajvédő – finoman fasiszta – rendőr mellett. [Erre mondaná azt Gábriel a haverja, ami vesszőparipája neki, hogy na ugye, hogy „ugyanarról van szó”…] Honnan tudhatjuk, hogy az a rendőr és 3 társa nem tagjai e a Kuk Lux Klannak ?

    Geyza effajta indoklása – az ilyenkor szokásos, „azé’ volt annak előzménye is” – érvei hajaznak a 33-34-es kristály, meg hosszúkések, meg a KZ Lagerek megnyittatásának mindörökké tűrhetetlen kamu érvrendszeri logikájára…

    Egyébként George Loyd nem egyedülálló eset, hisz még nem is telt bele egy hét és még egy „amerikai állampolgárt” nyírt ki az amerikai rend és demokrácia éber őre egy lőfegyver és a . p r e j u d i k á c i ó . eszközével, mely fegyvereket az ebben a vitában is jogosnak vélt . e l ő í t é l e t . ördögi köre ad a kezébe.

    Amúgy meg, ez a valóban világra szóló vita nem arról szól, hogy az adott esetben egy angyalt, avagy egy ördögöt gyilkolt meg a . m i n t a d e m o k r á c i a . állig felfegyverzett őrangyala, hanem arról, hogy ezt bírósági ítélet nélkül, a démosz bizalmából rábízott hatalomra hivatkozva követte el…

    Az „egyedi esetről”, amire itt többen is hivatkoznak, még annyit, hogy történelmileg nem is régen, 1992-ben Los Angelesben szinte ugyanígy, hasonló mód’, egy Rodney King nevű, szintén afroamaerikai, a kutyának enm ártó, ártatlan embert vert majdnem halálra 4, ezekhez hasonló öntudatos rendpribék, és a bíróság mindannyiukat ártatlannak ítélte, ahonnan a video felvételek dacára szabadon távozhattak… Nem csoda, hogy ott helyben többhetes zavargások törtek ki, amelyet aztán csak az úgynevezett „Nemzeti” Gárda tudott leverni… Ha nem készül video a majdnem agyonverésről a világ mégcsak meg sem tudja a hatósági bűncselekményt. (Lásd ott: A Rodney King-i Zavargások Los Angeles video kb.2 ó)

  • BrunszvikTeri

    Orsós Elemér
    10:31

    Hallja e!
    Maga aztán jó alaposan felkészült pl. „fekete rendőrből”? Én meg még el se gondolkodtam azon, hogy ez jellemző lenne… hmmm…
    Az Ön lelkében a rasszizmus, az maga az emblematikus mélypont.
    És még nem jelentkezett Los Angeles-i rendőrnek? Hiba vótt !
    Bár felteszem a kérdést, biztos hogy a maga bőrszíne fehér?
    Mert ha nem,akkor nem alkalmas.No nem baj, magyarnak még elmegy.

    Sieg!Sejj-Hajj-Elemér! 😀

  • Gabriel
    2020 június 15
    11:19 du.

    igen nagyon tisztelt moderátor, köszönettel veszem „üzeneteidet” de egy jottányit rajtam nem fogsz tudni változtatni… megjegyzem, hogy addig amíg a gábriel, a geyza, a gyuri és hasonszőrű egyedek bármilyen „izéjét” közzé teszed, azzal önmagadról festesz képet (természetesen semmiféle kép nincs szobám falán, azaz nem fogsz ott lógni)

    egyre „nagyszerűbb” lesz az egész üdvözítő szófolyam…

    teljesen hajaz arra, hogy ahogy az RCMP országos parancsnokát azonnali lemondásra szólították fel, még hivatalból bazsalyog és hüjeségeket beszél, mialatt lövik az őslakosokat ahol érik (a vídeók hozzáférhetők és ami azon látszik, mintha bedilizett őrjöngő RCMP-s egyedek működnének engedéllyel pedig ugye minő büszkeség: We the North

    hát „ezek” valami speciális „kivitel” lehetnek …mint egy totálkáros Trabant egy Mercedes szel összevetve… szegény Trabant pedig nem akartam megsérteni

    Óh borzalom anyja ne hagyj el

    hahahaha

    és minő minőség?

  • Hexadodekaéder
    2020 június 16
    3:06 de.

    Nem tudjuk hogy fasiszta e a rendőr !
    Ha azt állítjuk hogy az, akkor informácíóval kellene rendelkezni arra nézve hogy híve e a Szt.Ágostoni őállamelméletnek és hogy akarja e a korporatív állam létrejöttét az USA.-ban.
    Még az is meglehet hogy az áldozatnak voltak rasszista nézetei.
    Tudjuk hogy az USA.-ban egyes színesbőrű csoportok meglehetősen durván lépnek fel merthogy abban a tévhitben élnek hogy nekik mindent lehet.

    Nem vok rasszista de meg kell várni a vizsgálatok végső eredményét, ha egyáltalán lesznek olyanok tekintve hogy a hírek szerint néger elítélt nehézfiúk közá dugták be a rendőrt és társait.

  • Hexadodekaéder
    2020 június 16
    3:06 de.

    Egyébként pedig úgylátom eléggé elvakult vagy.
    Például én sohasem „szégyelltem” hogy balos nézeteim vannak
    de a te és még néhányatok elvakult USA gyűlületétől hányingerem van

  • Orsós Elemér

    BrunszvikTeri
    2020 június 16
    3:57 de.

    Ekkora humorérzékkel akár emberi is lehetne! 😀
    (Na félre a komolyságot: megkérdezhetem hogy, mi a foglalkozása, mert munka nélkül a szavak kiforgatásából is pazarul megélhetne! 😀 )

  • Orsós Elemér

    málnaszőr
    2020 június 15
    12:39 de.

    „Orsós (“Nomen est omen”?)
    7: 41

    Érdekes egy pasas vagy egykomám!

    Nemrég itt KMH-n még többekben azzal akartál szimpátiát magad iránt kelteni, hogy azt igyekezted beadni, hogy neked bizony Szatmárban vannak – voltak – valahogy így mondtad, komoly felmenőid (nomeg még b.nejednek is), minthogy viszont köztudott az óriási kulturális hagyományokkal rendelkező szatmári zsidóság 99%-os magyarok által végrehajtott holokausztja.
    Most pedig – és nem először – itt oly véresszájú rasszizmusról teszel tanúbizonyságot ami egy szatmári zsidótól nemhogy nem lenne elvárható, de annál inkább undorító.”

    Engedd meg hogy, egy-két -valószínű szándékos- tévedésedet és mellébeszélésedet korrigáljak:
    1. a származási helyükre a Szatmár és Maros megye igaz, DE soha sem mondtam hogy, „szatmári zsidók” mivel evvel a megnevezéssel az ottani chasszidokat illetik és ők nem azok csak szimla mezei, polgári foglalkozást űző, még nem is túl vallásos zsidók,
    2. fenti okok miatt óriási zsidó kultúrális hagyományokkal sem rendelkeznek,
    3. távoli rokonokról beszéltem,
    4. én budapesti goj születésüként undorító valóban lehetek, DE szatmári zsidó az kizárt,
    5. még egy rossz hír számodra: az összes erdélyi, deportált rokon visszatért szülőhelyére és később Romániából alijázott egy részük, a budapestiek közül viszont sokan nem jöttek vissza, de a visszatértek közül senki nem alijázott

    és még egy utolsó: nem akartam szimpátiát nyalni magamnak, főleg az ilyen jóindulatú zsidószakértőktől! 😀

  • Geyza
    2020 június 16
    8:11 de.

    a rendőr (az USA rendőrei) nem fasiszta!!! egy perverz ferdehajlamú egyed, aki kisebbségi komplexusait azzal vezeti le, hogy különféle fegyvereket kaphat törvényesen és azokat mindegyiket ki is próbálja és neki mindegy, hogy milyen az egyed de kiválasztott típusa az afroamerikai akiket ugye az ő ősei raboltak el rabszolgának és mai napig azt hiszik, hogy azok még mindig rabszolgák… vannak fehérbőrű áldozatok bőven de a fehérbőrű nem volt rabszolga vagy nem nem volt rabszolga őse és -ha túléli a rendőr szerelmét- akkor ügyvédet fogad és az -esetleg- meg is védi… de nagyrész sikertelen bírósági időpazarlás folyik

    ilyenkor jönnek a törvénytelenségek, mert a törvényeket valakik ellen és nem mindenkiért hozták létre
    az igen, az fasizmus nem tudom melyik amendment ben van vagy az összesben?

  • Orsós Elemér
    2020 június 16
    9:33 de.

    Hejjh ha nékem lennének szatmári felmenőim..
    Mindig állna az almáriomban egynehány buttélia
    a jófele kóser szatmáriból !

  • Hexadodekaéder
    2020 június 15
    2:08 de.

    Már leírtam párszor a véleményemet Orsós Elemér
    időnkénti megnyilvánulásaival kapcsolatban.
    Hányszor ismételgessem még el?

  • Hexadodekaéder
    2020 június 15
    2:08 de.

    Előzőhöz:
    Nem szoktam olvasgatni a vitáitokat…

  • Rodeo11
    2020 június 16
    8:10 de.

    Olvasom
    fennti írásodat,
    de értelmét nem látom.
    Talánbizonycsaknemhogy kínaiul van ?

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 június 16
    12:46 du.

    Annak ellenére hogy mindkettő szatmári szilvából készül, lényeges minőségi külömbség van a szatmári szilvapálinka és a kóser szilvapálinka között! Nagyon nehéz és nagyon macerás elérni a kóser szinvonalát, ezért is van majdnem arany árban! Kóser szilvapálinkát ezért legérdemesebb ajándékba kapni! 😀 (Nekem már volt ilyen szerencsém!)

  • Orsós Elemér
    2020 június 16
    3:12 du.

    Én a hálás ügyfelektől szoktam
    kapni ajándékba kiváló italokat.

    A minap kaptam egy flaska NARANCS-PÁLINKÁT !!
    Ilyenről még nem is hallottam!!
    Elképesztöen jó.Izre mint a narancsital,
    de aztán úgy fejbe váááág 😀 😀 És melegíti a szívet-lelket.

    Aztán kaptam igazi indonéz rizspálinkát is régebben
    sőt, egyszer egy Armagnac.-ot is !
    aminek üvegje olyan párszáz dollár

    Egészen egzotikus italokat látta…izé…ittam 😀

    Egy cimborám, volt pilóta társam
    (aki lepárló-szakember is ) mogyoró-pálinkával
    kísérletezik, de azt még nem kóstoltam sajnos .

  • moderátorka, azért már a tréfát sem akarod? mit még?

  • BrunszvikTeri (Orsós Elemérnek):
    „Maga szerint a védelem egyenlő a fenyegetéssel, mert ön tudhatja, ismeri mit is akar, mire is készül a fid SS kormány.”

    >>A Fidesz politikáját valójában könnyű megjósolni. Az iránya világos, a konkrét lépések tekintetében pedig az elképzelhető legocsmányabbat érdemes feltételezni, annál csak kicsit lesz rosszabb.<< (Copyright Ripp Zoltán)
    https://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-zsarnoksag-eselyei-129777

    Nos, Ripp Zoltántól eltérően, én egyáltalán nem gondolom, hogy
    ha a Disznófejű Nagyúr & tsai. Kft. várható lépéseiről az elképzelhető legocsmányabbat feltételezem, akkor annál a valóság csak egy kicsit lesz rosszabb – bőven látok rá esélyt, hogy sokkal rosszabb lesz.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 június 16
    5:26 du.
    Egyszer kaptam vagy 2 éve egy nem is olcsó(fél liter 20 Euro!) 40 %-os mogyoró pálinkát, a második -eröltetett- kontroll korty után tovább kellett ajándékoznom. Egy hete a román határ melletti vejem elfelejtvén hogy, tőlem kapta, újra meg akart kínálni vele. Azt hiszem Neki sem válhatott be, mert 2 év alatt csak egy korttyal csökkent a nívója. (Biztos hogy, elfogy ha nem erős Nutellás aromája lett volna!)

  • Rodeo11
    2020 június 16
    5:38 du.

    A „tréfáid”
    olyanok, hogy az
    embernek a könnye is kicsordul.
    De biztosíthatlak: MEM a nevetéstől

  • bendeguznak mondanam az elhagyott emeletes epulet a bm korhaz

  • a noi tenyer meg nyilvanvaloan ery balazse hiszen latrszik a muteti heg 🙂

  • Orsós Elemér
    2020 június 17
    4:50 de.

    Embertelen..hehehe
    meg fogom kérdezni az illetőt, haladt e
    a dologgal.Mert jó régen, kb ’14 -ben* beszéltünk róla.

    *De azé nem 1914-ben 😀