Megnyílnak a múzeumaink

2020 június 19 7:56 de.10 hozzászólás

Három hónap kényszerű zárva tartást követően június 20-án, szombaton újra megnyitják kapuikat nagy múzeumaink. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum és társintézményei, Fertődön az Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-kastély, valamint az Ybl Budai Kreatív Ház. A részletes információkat a múzeumok honlapján érhetik el a látogatók.

A Szépművészeti Múzeumban a megnyitást követően a múzeum állandó kiállításai tekinthetők meg. Az újranyitásra a múzeum színvonalas grafikai kamara-kiállítással igyekszik a látogatók kedvébe járni. A most nyíló és október közepéig látható Dürer kora. Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázad német nyelvterületen készült rajzait mutatja be. A kiállított rajzok Dürer legkiemelkedőbb réz- és fametszetével együtt láthatóak, így összesen 54 művel találkozhat majd a nagyközönség a kiállításon. Hasonló tárlat a múzeum német rajzainak gyűjteményéből utoljára fél évszázada volt látható a Szépművészetiben.

A Magyar Nemzeti Galériában az Egymásra hangolva – A Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteményének találkozása című időszaki tárlat várja a látogatókat, hétfő kivételével hétköznap 13 és 18 óra között, hétvégén 10 és 18 óra között. A Szépművészeti Múzeum pedig – szintén hétfő kivételével – 10 órától 18 óráig látogatható. A múzeum óvintézkedések betartása mellett nyitja meg kapuit, a látogatókat másfél méteres távolság betartására kérik, a múzeumi dolgozók pedig maszkot viselnek a nyitva tartás ideje alatt. Az intézményekben tárlatvezetésekre és kisebb rendezvények megtartására is lehetőség lesz, megnyílnak a kávézók és a múzeumshopok is.

A Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményei (Esztergomi Vármúzeum, Balassa Bálint Múzeum, Babits Mihály Emlékház, sárospataki Rákóczi Múzeum, visegrádi Mátyás Király Múzeum, vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény, nyírbátori Báthori István Múzeum, balassagyarmati Palóc Múzeum) 2020. június 20-tól, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum pedig 2020. június 23-tól várja az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett, a járvány előtt épphogy megnyitott Közös Időnk ’89-90 című közösségi kiállítás látogatható. A tervekkel ellentétben a „CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött” című időszaki kiállítás technikai okok miatt egyelőre még zárva tart. Az épületben a 2 órás idősávokban 250 látogató tartózkodhat. Előzetes jegyvétellel 200-an érkezhetnek, de az intézmény azokra is gondol, akik korábban nem regisztráltak: az idősávokon belül maximum 50 fő – a pénztárban, bankkártyával történő fizetés után – szintén beléphet. Amennyiben a múzeumban egy időben jelenlévő látogatók száma eléri a 250 személyt, az ezen felül érkező látogatóknak a következő idősávig várakozniuk kell. Akik többet szeretnének megtudni a kert múltjáról és a fák alatt megbújó szobrokról, 2020. június 20-tól, minden szombaton és vasárnap egy vezetett kerti sétán vehetnek részt. A kicsikre és szüleikre is gondolt a múzeum múzeumpedagógiai csapata: öt héten keresztül, 2020. június 29-i indulással tábort szervez, mindegyik turnus más történeti kort érint majd.

A fertődi Esterházy-kastély – június 20-tól, szombattól – a hét minden napján 9 és 18 óra között fogadja ismét látogatóit káprázatosan szép tereiben. A félóránként induló vezetett kastélytúrák a nyári ebédlő – sala terrena – hercegnéi előszoba, majd a Haydn-terem – Apolló-terem útvonalon, a lakk-kabinet – kastélykápolna, végül az Esterházyak mesélő kincsei kiállítás érintésével tárják fel a barokk-rokokó kor fényűző világát a látogatók előtt. A naponta kétszer induló Barokk színháztörténeti túra Pietro Travaglia életművét és a felújított marionettszínházat mutatja be, majd körpanorámás vetítésen elevenedik meg a XVIII. századi Eszterháza. A kastélyparkok nyitásakor népszerűvé vált szabadtéri kastélypark-túra is megmarad a programkínálatban, amelyet naponta egy alkalommal, 10 órakor indítanak.

Június 20-án a nagycenki Széchenyi-kastély is kitárja kapuit látogatói előtt. A kastély földszinti termei a Széchényi-család történetét, felemelkedését, kiemelkedő alakjait, és gróf Széchenyi István életét mutatják be. Megtekinthető lesz ismét a kastélykápolna is. Az emeleten a „Megint, s megint szünetlen” – Széchenyi napjai című tárlat várja az érdeklődőket. Sokak számára erőt adó zarándokhelyeként, a legnagyobb magyar nyughelye, a Széchényi-mauzóleum is látogatható lesz június 20-ától! A múzeumi (beltéri) tárlatvezetésen legfeljebb 25-en vehetnek részt egy időben. Itt, az újranyitott kastélyterekben – de a többi most megnyíló múzeum helyszínein is – fontos a megelőzési, higiéniai szabályok betartása: kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkhasználat, tüsszentés, köhögés esetén a zsebkendőhasználat. Kérik a fizikai érintkezés kerülését, valamint a 1,5 méter kötelező távolságtartást.

Az Ybl Budai Kreatív Ház – két izgalmas, kortárs kiállítással – ugyancsak június 20-án nyílik. A Munkácsy-díjas iski Kocsis Tibor ceruzarajzaiból és egyedi installációiból készült „A HOLD”, valamint a Random fotóművészeti csoport három tehetséges alkotójának „BELSŐ TÁJAK” című kiállítása egyaránt különleges élményt és kulturális feltöltődést kínál a látogatók számára. Az emeleten kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A RANDOM fotóművészeti csoportban, a három különböző karakterű művész alkotásában, közös pont a gyengéd kapcsolódás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. Mindkét kiállítás ingyenesen látogatható 2020. július 20-ig.

10 hozzászólás

 • Halas koszonet Revay urnak a kivallo ertesiteseert.

 • Révay András,
  végre megjelenhetett itt egy írás,amely nem politikával és nem elvont fogalmakkal foglalkozik.Köszönöm.

  Bizony a valós,emberi kultúra a múzeumokban inkább meg van örökítve,mint az ateisták egymást túllicitáló bizonygatásaiban. Sajnos ebben a megkoronázott világban még nálunk(Izraelben)is várni kell a múzeumok,sport létesítmények színházak és egyéb kultúrmegnyilvánulások látogatásától.Ennek is,mint”mindennek vége lesz egyszer”.

 • Ebből a kamumizéria viruskatasztrofa- rémhirkeltesbol is latszik, h mekkora baromsag!
  O1g mar majus 2-an elzavarta a virusokat es azota lehet egymast fertozni, mint marcius 15. elott!
  Kaotikusak a rendeletei, nem konzisztensek!
  Csak arra jok ma mar, h ne engedjek elfelejteni a remhireket, mert meg tömegesen haborodnanak fel az o1g okozta valsagon!
  A valsagkezeles pedig tragikusan pocsek volt idaig is!

  Csak 1 pelda: korabban bezartak az allami ugyintezo irodak, de nem iranyitottak megfelelo mennyisegu telefonos, netes ugyintezot az azt kivaltando helyre!
  Valahogy mindig ugy sikerult minden atalakitas, h mi rosszul jarjunk, az állami alkalmazottak pedig munka nelkul, de fizetessel otthon ucsorogtek!

  O1g a rendeleteivel vagy felmillio munkavallalot karositott ugy, h bevetel nelkul maradtak honapokra, de káros rendeleteit nem kompenzalta!
  Az eletben maradashoz rezsi nelkul napi 1000 ,-bol lett volna esely , hogy az önerzete megmaradhasson az aldozatoknak es ne masokon kelljen kenyszeruen eloskodjon!
  De semennyi atmeneti tamogatas sem volt!
  Emlekezni fogunk a szemelyes elszamoltataskor!
  Eszembe jut Romania es a Csaucseszku par!Nosztalgiaval gondolok a hősi roman forradalmarokra!

 • A Szepmuveszetiben ilyen grafikai nemetalfoldi kiallitast en kb. 35-37 eve lattam.
  Ma nekem megalazo, ha 1 magat vilaghirunek mondo muzeum 54 grafikabol allo kiallitassal tetszeleg! Nekem tobb van!
  Ez hasonlo, mint amikor 10-20 festmenybol csinalnak 1 megnevezett kiallitast ugy, h mellette feltoltik 30-50 kortars muemlekkel!
  Szerintem sokkal tobbet erne oktatasi szempontbol, ha minosegi reprokbol allitananak ki teljes sok100-darabos gyujtemenyt bekeretezve!
  Normalis tavolsagbol nem is latszana az eredetitol valo elteres, de muelvezoi szempontbol fantasztikus lehetoseg lenne a teljes lakossag szamara!

 • Az előző oldalakról is megismerhettünk néhány”kiállítandó”tárgyat mert személynek nem nevezhetők.A szépművészetbe sem lesznek bejegyezve.Még sokszor kell nekifutniuk,mert a közepes méretű léc is túl magas számukra.Átugorhatatlan.

 • gyuri10
  2020 június 23
  10:38 de.

  Mocskolódásra használod ezt a topicot is.Gratulálok.

 • O1G666,
  azért elbagatellizálni,azt hiszem nem kellene.Ha ma még nincs is tökéletes védelem,még megközelítőleg sem,ez világkatasztrófa. Mindenki vigyázzon saját magára és a hozzá közellevőkre.Ebből ne csináljunk politikát,mert nem intézhetjük el kézlegyintéssel. Kár az emberéleteket lutrira tenni.A törvényt és az ellenvéleményt is lehet leinteni.Sajnos,a vírust ez nem érdekli.

 • Almási Alma,
  Bezárult dolgozatodhoz is hozzátéve:
  Örülök,hogy a nevem elfelejtése ellenére Emberként tisztelhetlek, akkor is ha a nézeteink több fényévre vannak egymástól.Nem tehetünk róla,hogy akkor sem találkozhattak az egyenes vonalak, amikor még neveltetésünk elején voltunk.Te nem lehettél cionista én pedig nem lehettem magyar,mert az lett volna az igazi identitás-zavar mindkettőnknek.Beírásom leközléséért külön köszönet.

 • Épp az imént mondta be a rádió, hogy a Szépművészeti Múzeum alig egy éve megnyílt,
  15-milliárdért [=15x1000millió] felújított
  teteje úgy beázott, hogy majdnem egymilliárdos kár keletkezett.

  Azért kíváncsi leszek, hogy NER-lovag és Ligetprojektbiztos és minel.főtanácsadói címeket birtokló Baán László vezérigazgató erre mit fog összehazudozni ez ügyben is.

 • 5:19 Ui:

  Áztatott Bánk Baán:

  Alázatos cikkírónk már többször is előszeretettel szerepeltette

  itt e hasábokon ezt a hűséges NER-lovag Baán-t, többekközt a

  ligeti fák, a Magyar Nemzeti Galéria valamint az Országos

  Széchenyi Könyvtár ősellenségét…

  – Lehetséges, hogy mostmár a Szépművészeti is az ő áldozatai

  közé soroltatik ? [15 MD 🙁 ]