Miért mondott le Kanada pénzügyminisztere a válság kellős közepén?

2020 augusztus 18 10:28 de.31 hozzászólás

Lemondott Bill Morneau, Kanada pénzügyminisztere, akinek gazdaságpolitikai nézeteltérései Justin Trudeau miniszterelnökkel nyilvánossá váltak. Döntését Morneau azzal magyarázta, hogy nem áll szándékában indulni a következő választáson és, hogy két ciklusnál többet nem szándékozott tölteni a politikában. Szerinte a kormányfőnek olyan pénzügyminiszterre van szüksége, aki a távlatokban gondolkodik, ő pedig erre már nem alkalmas. Valójában azonban két ok áll Morneau lemondása mögött — az egyik ideológia, a másik pedig politikai botrány.

Morneau és Trudeau

A két ok közül az első a lényegesebb. Gazdaságpolitikai kérdésekben Morneau a regnáló Liberális Párt jobbközép szárnyához tartozik, miközben Justin Trudeau a járvány kitörése óta az elmúlt ötven év legbaloldalibb szövetségi kormányát vezeti. A Covid-19 járvány és a gazdasági krízis kezdetekor, a Trudeau kormány bevezette a havi 2 ezer dolláros segélyt mindazoknak, akik a válság miatt veszítették el állásukat. A segélyprogram szeptemberben ér véget és várhatóan 71 milliárd dollárba kerül. Ugyanebben az időszakban a kormány először 10, aztán 75 százalékkal szubvencionálta azokat a magánszektorbeli béreket, ahol az adott magánvállalatok jelentős jövedelem csökkenést szenvedtek a járvány által. A Canada Emergency Wage Subsidy (CEWS) bérszubvenció decemberig lett meghosszabbítva, így megmentve számtalan bajban lévő vállalatot és intézményt. Ide tartozik az őszinte bevallás, hogy ennek köszönhetően van még e sorok írójának is állása. A bérszubvenció várhatóan 68 milliárd dollárba kerül.

A válság intézkedéseknek köszönhetően 343 milliárd dollárnál is több lehet az idei hiány, amely a II. Világháború óta mért legmagasabb deficit. Az év végére a gazdaság előreláthatóan csaknem 7 százalékkal fog visszaesni, amelyre a harmincas évek óta nem volt példa.

A kormányon belül Morneau szűkebb, a jelenleginél kevésbé bőkezű segélyprogramok mellett tört lándzsát, miközben Trudeau a markánsan baloldali, a jelenleginél is nagyobb segélyprogramot támogatott, ráadásul azzal a céllal, hogy a segély gyorsan, bürokratikus lassítás nélkül jusson a kanadaiakhoz. Hétfőn négyszemközt beszélgetett a két liberális politikus, pusztán pár órával Morneau lemondása előtt. A National Post napilap szerint Morneau azt reklamálta — állítólag igencsak erélyesen — hogy Trudeau rendszeresen aláásta pénzügyminisztere döntéseit az által, hogy a Miniszterelnökség politikai tanácsadóira hallgatott inkább gazdaságpolitikai kérdésekben. Továbbá Morneau-t aggasztónak tartotta azt, hogy Trudeau és a körülötte lévő balliberális kör komoly elemzés nélkül jelentett be segélyprogramokat úgy, hogy annak óriási költsége nem okozott sok álmatlan éjszakát. Trudeau azonban másképpen látta a helyzetet: szerinte forradalmi időkben forradalmi lépésekre volt szükség — Morneau pedig folyamatosan fékezni próbálta a gazdaságpolitikai forradalmat.

Chrystia Freeland, a baloldali vonalat követő miniszterenökhelyettes lesz a következő pénzügyminiszter. Közben az ellenzéki Konzervatív Párt éppen leköszönő vezetője — Andrew Scheer — pedig kijelentette: egy történelmi népjóléti válság kellős közepén káosz uralkodik a regnáló Liberális Pártban. „Justin Trudeau amputálta jobb karját, hogy saját magát megmenthesse”–tette hozzá Scheer. A baloldali Új Demokrata Párt (NDP) vezetője – Jagmeet Singh – szerint riasztó, hogy hamarosan úgy ér véget a havi 2 ezer dolláros Canada Emergency Response Benefit (CERB) segélyprogram, hogy több százezer munkanélküli kanadai szemptember után nem tudja, hogyan fizet lakbért és nem lesz jogosult hagyományos munkanélküli biztosításra sem. Az NDP kizárólag akkor biztosítja a kisebbégből kormányzó liberálisoknak a további támogatást a parlamentben, ha új segélyprogramokat vezetnek be, többek között 2 milliárd dollárt gyermekgondozására és napközi programokra. Kulcsfontosságú az NDP támogatása, hiszen a Konzervatív Pártra nem számíthatnak, a szeparatista Bloc Québécois pedig Justin Trudeau lemondását követeli.

Trudeau, illetve Morneau is etikai botrányba keveredett az elmúlt hónapokban. Mindketten korábban kapcsolatban álltak és hasznot húztak a WE nevű karitatív szervezettől, mely egyesületet bízott meg a kanadai kormány egy 43,5 millió dolláros szerződéssel. A szerződés szerint a WE adminisztrált volna egy diáksegély programot a kormány számára. Közben kiderült, hogy Trudeau édesanyja és testvére  honoráriumokat kaptak azért, hogy WE rendezvényeken szólaljanak fel. Trudeau felesége, Sophie Grégoire, is szoros kapcsolatban állt a WE-vel az évek folyamán. Morneau is érintett a botrányban, hiszen egyik lánya a szervezet alkalmazottja, továbbá a Morneau család két humanitárius útra ment a szervezettel, mely út költségeit a miniszter csak később fizette vissza a WE-nek. Trudeau határozottan állítja, hogy tőle független tisztviselők döntöttek a WE-vel között szerződésről, semmilyen különös bánásmódnak nem részesült a karitatív szervezet. A látszat azonban mégis az marad, hogy igen szorosan kötődik a WE a Liberális Párthoz.

Kemély ősz elé néz Trudeau, annak ellenére, hogy a járványhelyzet viszonylag kontroll alatt van. A Bloc Québécois továbbra is azt tervezi, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kormánypárt ellen, az NDP kemény baloldali gazdaságpolitikai intézkedéseket vár a liberálisoktól támogatásukért, a konzervatívok pedig e hónap végéig megválasztják új, várhatóan jobbközép, így a jelenleginél kormányképesebb vezetőjüket. A 338Canada legújabb adatai szerint, a Liberális Párt népszerűsége 34,8 százalékra csökkent, míg a Konzervatív Párt 30,8 százalékon, az NDP 17 és a Bloc Québécois 7,5 százalékon áll. Ezek az erőviszonyok a jelenleginél sokkal gyengébb liberális kisebbségi kormányt eredményeznének, amennyiben szeptemberben megbukik a kormány és a járvány alatt kerül sor szövetségi választásokra.

31 hozzászólás

  • BQ (Bloque Quebecois) egész Quebec ben országos „párt” egy agyficam miatt, mert létük egy politikai korrupció eredménye és így bele tudják ütni az orrukat olyanokba amihez semmi közük sincs! az NDP Jagmet Singh nagyon színes turbánokban jelenti be szépen sorban az éppen aktuális „pártlét” -legfőképpen Ontario hoz kötődő- Andrea Horwath provinciális (a szó összes értelmében) vezetője éppen aktuális létfenntartó sirámait amik a párt létéért küzdenek és nem a provincia jobblétéért (még majd a konzervatívokra fogok voksolni ha ezek így folytatják) Doug Ford majdnem „ésszerű” és érdekes baloldali eszméket ületett a vetésforgójába de Ontario egészen jól áll és bástyájává lehet Kanadának ebben a Sars helyzetben! Kanada hatalmas ország nagyon kis népességgel és tagja a G7 nek valami általam ismeretlen okból (ez sem igaz de illetlenségeket nem akarok ide írni) a déli szomszédunk „esete” rémisztő példaként kísértetként lebeg a döntő többség előtt és ezért marad a jelenlegi felállás mert jó az állampolgárnak, Chris kihagytad azt a brilliáns szövetségi döntést amivel a CFL-t lenullázták mert az mégesm lehet, hogy a magántulajdonban lévő csapatok és eszközeik tulajdonosai egy árva kopejkát sem akarnak áldozni az üzletük megmaradására hanem szövetségi segélyre aspiráltak, most kaptak az orrukra be is zárt a bazár (NAGYON HELYES DÖNTÉS VOLT)

    sok sok gazdaságpolitikai döntésre lesz szükség, de az ország így ahogy van az Andrew Sheer (….sége ellenére) nagyon jól áll nemzetközileg és -szerintem is- az ország hitelképes és a mostani beruházás ami a közel 400 milliárd (billió az itteni számrendszer szerint) kormányhitel amit a kormány önmagában és az országban bízva felvesz meg fogja hozni az eredményét és végre az oktatásügyi szakszervezetek a képzett fők kialakítása érdekében együtt fognak működni a kormánnyal Ontarioban ahol ebben a kérdésben Lecce (oktatási miniszter rugalmas és nyílt hozzáállása azaz leadership je) meg fogja oldani és rettegés helyett az oktatási szervezetek a rendelkezésre álló 500 milliójukat eredménycentrikusan költik el és nem arra amire látványos létük fenntartása miatt akarják… szakszervezet akkor létképes ha azért küzd, hogy legyen minek aminek ő a szakszervezete és ne csak úgy l’art pour l’art szakszervezet ami szerte széjjel divat.

    magam részéről maradok liberális még akkor is ha sikerült holmi botrányokat (Black face és hasonlóük) politikaivá pervertálni, mert más eszköze az ellenzéknek nincs a Lavalline és a WE egyformán légbőlkapott és rágcsált rágógumi ami eltereli a figyelmet a valós problémákról amelyek között én a legelsőnek azt tartom, hogy a natíve törzsek valós bevonása az ország gazdasági életébe nem folyik, hanem jótékonykodnak velük ami pofátlanság és hasonló a rasszizmus is meg egyéb emberi együttélési gondok azonnali és keménykezű megoldása szükséges még ha ez néhány „bizonyos” fehéremberi csoportok mondvacsinált érdekei (hatalmon maradás?) ellen van…végre eljött az idő és meg is lehet lépni

  • akkor pukkadjon meg a wordpress a moderációs izéivel együtt… nem engedte be… lementettem majd -esetleg- később újra beteszem de ha nem hát nem

  • Eggyetlen allamnak sem letezik fenketlen kincstara. Habar Putin bejelentette az orosz sikeret a Covid-jarvany elleni vedo-oltasnak, ami persze ketseges hogy sikeres es biztonsagos is lehetne.
    De mindnek ellenere a mai napig sehol, senki , akim atesett a jarvanyos nem valt imunna- a jarvany ismetelt aldozatava lenni.

    Kozgazdasagok mukodo lehetosegeivel az anyagi karok korrektalhatokka valnak nemi ido teltevel. Tehat minden a jarvany sikeres megoldasan fugg. Persze a kerdes jogosan felteheto, hogy Kina mi okokbol sikeresebb a jarvany kovetkezmenyeinek elkerulesen???

    Akik a politikai ideologiakban remelik a megoldasaikat, talan tanulnanak Venezuela esetebol?! A vilag leg-gazdagabb olaj-nemzete, arany es gyement banyaival,a gazdasag-politikaja micsoda kivallo korulmenyeket produkalt sok evekkel barmi jarvanyok nelkul is. Persze minden vilagszerti problemakert csak a USA vadolhato??? Legalabb is tobben cask a US-t fogjak vadolni itten?!

  • Szorítok Nektek. Azt hiszem, most sok-sok milliárd Münchausen báróra van szükség, aki a saját hajánál fogva húzza ki magát a bajból, és nem a szomszédja fejére támaszkodva. Bizonyosságot nyerhet az is: a szolidaritás nem nyálas jótékonyság. Befektetés – méghozzá busásan megtérülő. Végülis az egész – termelés, GDP stb. – az emberekért van.

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 18
    11:43 de.

    grizi a déli határaink még keményen zárva vannak,

    de -esetleges- megnyitásuk után se’ próbálkozz(!!!),

    mert van erre a célra egy nagy szeneslapátom félretéve, csak neked!

    még mindig várom (tudom hiába) hogy válaszolj korábbi kérdésemre… elsasszéztál, mert inkább „ilyeneket” írdogálsz

  • Én nem tudom, h Kanadanak milyen tartalekai, jovobeli lehetosegei vannak a bekovetkezo gazdasagi valsag atveszelesere, a most hitelekbol finanszirozott szocialis juttatasok kotsegeinek kamatos visszafizetesere, de mint kulso szemlelo eddig is hajlottam az ovatosabb osztogatas tamogatasara, (ahogy érzékelem – a volt penzugyminiszterhez hasonloan.)
    Persze is fokozatok vannak, finomhangolasok is lehetnek kulonbsegkent. En nem ismerem az ő pontos szándekait, igy csak az alapelvben ismerek fel hasonlatos ovatossagot.
    Veszelyes, ha a cegek leallnak es tamogatasra bazirozva akarnak tulelni, nem kuzdenek meg önkent az eletben maradasukert! Ez mar eddig is jellemzo volt É-Amerikaban, ahogy hallottam. A nagyvallalatok sokan csak a megsegitesukre vartak….

    Mo-on a masik veglet volt eddig is, az alkalmazottakat es a vallalkozasokat sem segitette ki a kormany a mi, a sajat penzeinkből!
    En nalunk is adtam volna, de az addigi jovedelem regressziv szazalekaval es mindenkinek jovedelelmpoTlassal egy minimalis mertekig, hogy az ehenhalast, eladosodast elkeruljuk!

    En erzekelem, hogy oriasi valsag lesz ebbol, sokkal nagyobb, mint a 2008-as! Épp ezert tudom azt is, h ovatosan szabad csak eladosodni, mert kulonben kesobb teljes mertekben ki lesz mindenki szolgaltatva a hitelezoknek!
    En mar 2008-ban mindenemet elvesztettem, sot a csaladunk mas ingatlanjait is, mert a bankok nem voltak korrektek!
    Minden kormany gyenge volt, a bankokkal kiegyeztek az allampolgarok karara! Minden kormány!
    Az orbankormany is, csak latszateredmenyeket ertek el, az adosagokat kesobbre toltak!

    Nem vagyok 100%-ra bizonyos, h jelen helyzetben a kanadai elore menekules – a polgarok es cegek jovedelmeinek finanszirozasan keresztul a gazdasag mesterseges porgetese hoz-e olyan eredmenyt, amivel tul tudjak elni a valsag termeszetes visszaeseset!
    Lehet, h a mestersegesen tovabbporgetett gazdasag eletkepes szektorai esetleg tovabblendithetik a haldoklo agazatok nehezebb helyzetu erintettjeinek esélytelenségét, de ha megsem, akkor a jelenlegi tultermelesi valsag duplan sulyosan fogja rombolni ezen tendenciaju orszagokat!
    Minden valoszinuseg szerint lesz egy treñdfordulo is, ami kiszamithatatlan!
    Nem lehet meg erzekelni a jovobeli meghatarozo trendeket, ertekiranyokat!
    Ahogy az olaj ara is a kozelmultban minuszba ment, szinte barminek az erteke devalvalodhat, akar mestersegesen is!
    A jeln virusmizeria arra is ramutatott az iranyitok reszere, h a Föld teljes lakossaga es kormanyai iranyithatoak akar egy barmilyen mesterseges ideologia, felelemebresztes altal!
    Vagy egy barmilyen kezzelfoghatatlan uj veszely krealasakor!
    Lehet akar UFO, MIGRANCS, VIRUS, 4. 5. DIMENZIO, METEORVESZELY, KOMMUNISTAK, FASISZTAK, VALLÁSOK, PIREZEK, SOROSOK, KOLESZTERIN, CUKOR, DROG, ALKOHOL, CIGI, ELHIZAS, JOVOTOL VALO FELELEM, …!
    Ezek utan egyertelmu, h barmivel lokalis, de globalis panikot tudnak gerjeszteni akar csak szobeli uton is, nembeszelve a propaganda hadjaratok hatekonysagarol!
    Most hallottam, h pl.olyan szinten panikban van Gémesi Gyorgy – Gödöllő polgarmestere a rendszervaltas ota – valszinuleg csak poziciojat feltve, h a sopankodo, panaszkodo nyugdijas valasztopolgarai irrealis elvarasainak megfelelve -akar csak tudat alatt megzsarolodva- az egyetemre ujonnan szigoru szabalyozasokat vezetett be!
    Pedig sok evtizede mukodik hasonloan az egyetem….
    Tehat szerintem oriasi trendfordulok lesznek belathatatlan katartikus valtozasokkal!
    En aggodom Kanadaert is!

  • Bendeguz79:
    „Eggyetlen allamnak sem letezik fenketlen kincstara.”

    Egy – legalábbis pillanatnyilag – bestseller tanulmány:
    https://www.amazon.com/Deficit-Myth-Monetary-Peoples-Economy/dp/1541736184
    és szerzője:
    https://www.youtube.com/watch?v=a9pAPIUYXxQ
    Igaza van szerzőnek Önnel szemben? Nincs igaza? Még nem tudom…
    De Mr Bendeguz – „Ucsitszjá, ucsitszjá, ucsitszjá!” 🙂

  • O1G666
    2020 augusztus 18
    5:18 du.

    azt bizonyos vagyok benne, hogy tudod, a kapitálistapistaságban a vállalkozások nagyon nagy része kamu és egyszerű lopásra épül, néha leleplezik mint 2008 ban az usa ingatlan piacának borzalmait ami ma Kanadában tobzódik hatalmas inflációt generálva mialatt az aki teheti menekül a nagyvárosok borzalmas körülményei közül, még csak nem is aranyozott rácsok megetti börtönök önmagukra zárva és kidobva a kulcsot

    a pénzverde termeli meg az aranyfedezet nélküli nemzeti valuták értékét könnyen osztható és jól hangzik és jól is jön… majd meglátjuk
    az igazi újat termelő egységek száma egy kezemen meg tudom számolni a többi egymásból él körbefizetnek mint itt valaki nagyon jól idézte a régi mondást hogy mindenki kifizette a rávárót és senki sem ment csődbe…

  • MINDENKIKNEK;
    Mind a mai allami koltekezesek a bakoktol kolcsonzott penzek !!!!
    Senki egyenneknek nem letezik tobb-billioi a szlmazsakban eldugva, sem a kormany kincstaraknak megsporolt penzeik ilyen esetekben eloszedni. Csupoan a KOLCSON a ehetoseg!!!!
    Azert leteznek a bankok.

    S azt igen nevezhetik „SZOLIDARITAS”-nak am.
    Szerencsere a penzek ara manapsag majadnem ingyenes, a kozel 0%-os kamatokkal.

    De a Marxistaknak emlekeztetes hogy kolcsonok nelkul nem letezik a gAZDASAGI ELOREHALADAS LEHETOPSEGE, VAGYis A BEFEKTETESEK lehetosegei.
    Hat ki a fene vasrolna kocsijat, vAGY HAZAT A MULT-HETI FIZETESEBOL????

    Nem azt tettek az Andrasik es Barosok magyarorszAG ESETEBEN IS?
    cSAK UGY LETT Budapest a saros utcak falujabol egy europai varossa?!
    Talan nem ugyan azon celbol kolcsonzott Kadar is 33 billiot nemet bankoktol, persze a „terv-gazdasag” lehetetlen volt a normalis mukpodese alapjam fejlpodni, s azert koltottek a penzt a „gulyas-kommonizmusra”.

    Mind azok akik a modern kozgazdasaggal jaro es szukseges modszereket nem ismerik es nam azok alkalmazasaival elnek, hat alig mondhato hogy elnenek.Mint Venezuela, Kuba, Eszak Korea esetei.
    Nem csoda hogy mincdenki visszautasitotta az ingyenes oda koltoZes igert lehetosegeit.
    S onnan bizony nem pofazhatna senki mint itten tehetik a rodhadt kapitalista lehetosegeikkkel.

    Na KOVENDEG mi abban az „uszitas”??????
    De miert nem a sjast meglatasod irod??? Miert mindeg masok velemenyeire hivatkozol????
    Probald meg egyszer a sajat meglatasod fogalmazni!!!!!

    Persze, aki kepes az megy messze a nagyvarosok es a tomkegek altali kozvetlen virus-terjesztes lehetosegetol.
    Hat mi a feen lehetne abban elitelendo ????”

  • O1G666
    2020 augusztus 18
    5:18 du.
    Őszintén bevallom, nem értek hozzá, de az érveléseid még egy ilyen laikusnak is nagyon logikusak!!!(Ha nem vagy szakmabeli, akkor meg még jobban gratulálok a -szerintem életszerű- megérzéseidhez!)

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 19
    2:33 du.

    grizi
    hitelkártya kamatos kamata 29.4%

    a többit majd máskor a közönségnek és senki másnak nincs zéro kamat csak a FED az államnak adja ezt mert így tartja sakkban az államot

  • Bendeguz79:
    „Na KOVENDEG mi abban az “uszitas”??????”

    Nem tudom, miről beszél uram, én semmiféle uszitast még csak nem is említettem. (Ha már írni sem magyarul, sem angolul nem tud, olvasni azért esetleg megpróbálhatna megtanulni.)

    Bendeguz79:
    „De miert nem a sjast meglatasod irod??? Miert mindeg masok velemenyeire hivatkozol???? Probald meg egyszer a sajat meglatasod fogalmazni!!!!!”

    Azt mondja, hogy Ön elégedetlen a hozzászólásaimmal? Nem probléma, ez kölcsönös. Minden esetre köszönöm az észrevételét, de a jövőben sem fogok annak eleget tenni. Én ugyanis – Önnel ellentétben – próbálok ragaszkodni ahhoz, hogy véleményemet, legyen az helytáálló vagy nem helytálló, megpróbáljam valamivel alátámasztani; és ha a tényeket és érveket mások már jobban megírták, mint amennyire én képes lennék, ugyan miért ne utalnék az általuk megírtakra? Saját gondolataim, érveim soha, semmiben nem voltak, nincsenek, miért ne idézném másokét?
    Önnek ennek ellenére nem kell tartania attól, hogy plagizálom a új és mély gondolatait, meggyőző érveit – csak onnét lopok, ahol vannak.
    Most ismét általam lopott, Önről szóló gondolattal zárok.
    “Ha mestert látok, már futok,
    Eb, aki más nyomába lép!
    Én mindent magamtól tudok!”
    – Olyan is épp!
    (J.W.Goethe)

  • Mindenki figyelmebe;

    Ma nincsen gazdasagi valsag sehol Kuba,Venezuela es Eszak Korea kivetelevel!!!!

    Nincsen munkanelkulliseg sem !!!!

    Csupan a Wuhan virus altal okozott koz-egeszsegi kovetkezmenyek, mert sokan nem mehetnek dolgozni, termelni a jarvany tovab terjesztesenek megelozesei celjabol.

    A Wall Street kivalloan mukodik, sot a US-ban 2 millio talalt uj-munkat Juliusban, ahol a kozeli egyuttlet nem reszkirozza egeszsegeiket.

    Milliok varjak a biztonsagos lehetoseget visszaterni allasaikba a jarvany veszelye nelkul.

    De mind azok NEM munka-nelkulliek, csupan nem reszkirozhatjak egeszseguket.

    Tudom vannak nehanyan itten akik azt keptelenek felfogni.

    Bank alap-kamatok kozel a nullahoz.
    Ingatlan vasarlasi kolcsonok 2.5%

    En NEM fizetek egy arva centet sem a havi hitel-kartya vasarlasommak, sot a bank-kartya tulajdonossa fizet nekem 1.5%-ot havonta hasznalni a penzuket.

    Politikai valsag van ma Bejaluszban, es hasonlo eset is talan kialakuloban Oroszban is, mint ma Novotni eszmeletlenul a korhazba szallitva mergezese miatt.

    Na vajon talan a kis Mikulas tette azt is ????

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    12:19 du.

    grizi ha hallgattál volna bölcs maradtál volna…

    Canada Europa bajnok lesz fociban Alphonso Davis a Bayern München ben megnyeri nekünk azt is, nektek ilyenetek sincs… ti másban vagytok bajnokok

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    12:19 du.

    grizi azt tudtad, hogy a valós usa elnök Vlagyimir Putyin? azt mondjátok évek óta, hogy meg vagytok hekkelve és az oroszok irányítanak benneteket Rachel Maddow is ezt mondja pedig ha ő mondja akkor bizonyos: highly likely

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    12:19 du.
    grizi elfelejtetted a 45000000 munkanélkülit?

  • KOVENDEG:
    Nem letezik „hozzaszollasa” !!!!

    Barki mas velemenyere valo hivatkozas NEM hozzaszollasa, sem masok ostoba Facebook pageit kuldeni.

    Ha nem kepes a sajat meglatasat, velemenyeit nyujtani ne irjon semmit inkabb.

    Ha allitasat ohajtana alatamasztani elfogadhato adatokkal, hivatkozon elismerheto adatokra mint a Wiki, vagy Britanica.

    A Voros Imre, vagy Boros Imre velemenyeire reagaltam Maganak, de a foszerkeszto azt Maganak nem engedte olvasni.

    Ha lenne sajat meglatasa probalja megirni !!!!
    Hagyja ki az egyniskedeseket !!!!

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    12:19 du.
    grizi csak nem? Novotnyij? nálatok nem mérgeznek…;

    elnököt lelövitek puff, volt, nincs!

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    12:19 du.
    Valamelyik kérdésre válaszolhatnál:
    1. Melyik oviba jársz?
    2. Nálatok is bezárt az OPNI?
    3. A Grimm vagy az Andersen meséket szereted jobban?

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    5:08 du.

    kedves Cenz Ura ezt én így szeretném betenni:

    grizi te rohadt állat azt meséld el nekem, hogy a világ operaszínpadain istennőként tisztelt Jessey Norman, aki megkapta a Kanadai legmagasabb elérhető kitüntetést idén!!!

    miért menekült az USA ból az NDK ba és tanult énekelni és zenélni az NDK -s Kurt Mazurral aki később a MET sztárja lett valami kétséges álnokság révén

    te küldenél Jessey Normann nak onewayticket et? dögölj meg!
    és nézd meg azt a vídeót amin Jessey Normann Isolda halálát énekli azon a felvételen amin Herbert Karajan búcsúzik az élettől

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    5:08 du.

    grizi a természetben a szar is hasznos nagyon hasznos! trágya lesz belőle és a jövő ebből táplálkozik és kivirágzik
    de ahhoz ez kell:

    Jessey Norman előadja csak neked ha valaha sohasem értetted a világ valóságát te idióta

    https://www.youtube.com/watch?v=swTTWurVnKc

    ez az első rész
    a vége:
    https://www.youtube.com/watch?v=48ShCmL7Ew0
    ha akarod ha nem eljön

  • Mr Bendeguz79!
    A maga pimasz, ostoba, arcátlanságának határa a csillagos ég? Majd akkor próbálkozhat nmásokat utasítgatni, hogy ki, mit és hogyan írjon, ha maga lesz a lap tulajdonosa! Addig talán inkább csitt, barátocskám…

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 20
    7:29 du.

    Elemér „ott” mindenki szabad! ki vannak engedve, az egész egy nagy OPNI a fő bolond meg másfél méteres nyakkendőkben járkál. hogy a térgyit verdesi és az a fixa ídeája, hogy szankciózgatással megoldja az összes problémáját azután gyorsan kimegy a legközelebbi golfpályájára és két csapás között rendeleteket ír alá csak úgy demokratikusan mert az a kényszer képzete hogyha nem nem ír alá aznap semmit, akkor nem is hiszik el, hogy ő a vezérürü és hogy ellopták a kislapátját a nagy hatalmas homokozójában.

  • Rodeo11
    2020 augusztus 20
    9:44 du.
    Szent Violinkulcs, miről maradtam le idáig!!! 🙁

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    12:19 du.

    Ehhez mit szólsz?

    https://mandiner.hu/cikk/20200821_igy_fest_szerintem_az_amerikai_elnokvalasztas_tetje_a_kulvilag_szamara

    (Feltünően hasonló Rodeoéval a véleménye, pedig szerintem még életükben nem találkoztak! 😀 )

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 21
    4:31 du.
    az enyém ennél sokkal tömörebb: csinnbummcirkusz és tétje sincs, csak csepűrágás, az elnök személye semmit sem dönt el csak a nyakkendőjét és a zokniját cserélik a kesztyűbábon

  • ORSOS 8/21, 4;31 du sorai kivetelevel mind az elozo nyolc (8) Bendeguz-nak cimzett meglatasokra valaszoltam, sot meg akamat-mentes hitel-kartyak alkalmazasan is, de a foszerkewszto-cenzor meglatasa lett, hogy olyan felvilagositasok nem engedhetok a KMH olvasoi szamara.

    S a kozolt cim alatti alany,semmi mas mint Shiffer Andras sajat bohozkodasa!!!!

    Na ,ha valaki, barki,ohajtana eszme-cseret a US ez evi elnok-valasztasan, hat boldogan kezdhetjuk, kiveve persze HA a foszerkeszto nem az agy bal-oldalan kelt fel ismet.

    Hiszen sok ugy ami az elnokvalaszatson fugg erinti az egesz vilagot.

    Sot meg a jeloltek egyenisegei is nyilt vadaszterulet.

  • Hogy „Miert mondott le a Kanadai penzugyminiszter…”

    Ketsegtelenul mert maskent latta Kanada anyagi allapotanak intezeset mint a PM.

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 20
    1:39 du.

    grizi
    hadd segítsek neked? megengeded? én úgy képzelem a demokráciát -csak úgy demokratikusan-, hogy ott demokrácia van és punktum! ha tetszik ez valakinek ha nem!

    namost én azt szeretném olvasni tőled Óh Nagy Guru és Oszlopszent, hogy az USA-ban hogyan műxik ez Pittyentő Grófságban Dél Delavarban Rekkenő Hőségben? (ez utóbbi a lakókocsi park üde és bájos neve, amiben a választópolgár lakik!) és ha nem esnek kisbalták éjjelente a derült égből akkor kit lehet megválasztani és minek? Hogyan megy mindez

    ne haragudj de most nem tudom fellapozni az Enciklikádat amiben kibontottad ezt is Hottentotta tájszólással déltiroli osztrák deutsch -csal?

    itt várom kimerítő elemzésedet és azt, hogyha a lakókocsiparkot elfújja a hejderménkü és a hurrikán aminek Sófiya a neve akkor ki lesz a head honcho?

    olyan izgalmas ez, ugye kifejted? (kűggyek fejtőbabot?)

  • Besancon
    2020 augusztus 23
    3:24 du
    Kódfejtőbabot kűnnyé neki!

  • Besancon
    2020 augusztus 23
    3:24 du
    Pardon, ez félrement, Rodeonak szántam és kűggyével korrigálva! 😀
    Még egyszer elnézést!