Meghalt John Turner, Kanada volt miniszterelnöke

2020 szeptember 20 11:13 de.3 hozzászólás

Szeptember 18-án meghalt John Turner, aki rövid ideig miniszterelnökként szolgált, azt megelőzően pedig a Pierre Trudeau kormányfő által vezetett liberális kormány igazságügyi minisztere és gazdasági minisztere volt. Turner 91 évesen hunyt el Torontóban.

John Turner Angliában született 1929-ben, a Richmond upon Thames nevű településen. Három éves volt amikor édesapja meghalt. Kanadai születésű édesanyjával Ottawába költözött, ahol anyja szövetségi tisztviselőként dolgozott, aztán a II. Világháború után British Columbiában éltek. Először a University of British Columbián, később pedig az Oxford Egyetemen diplomázott jogból. 1953-tól a montreáli Stikeman Elliott nevű ügyvédi irodának dolgozott. 1957-ben kezdett el tevékenykedni a Liberális Pártnak, amikor a választási kampányban töltött vezető szerepet. 1962-ben választották meg először parlamenti képviselőnek. Montreál St. Lawrence—St. George nevű, többségben angol anyanyelvű választókerületét képviselte a parlamentben.

John Turner

Turner igazságügyi minisztersége alatt került sor a homoszexualitás dekriminalizálására. Igazságügyi miniszterként Turner szintén központi szerepet játszott Kanada legsúlyosabb nemzeti válsága idején, az úgynevezett Október Krízis alatt, amikor 1970 októberében a Front de Libération du Québec  terroristái elrabolták és végül megölték Québec tartomány liberális kormányfő-helyettesét, Pierre Laporte-ot, illetve szintén emberrablást követtek el James Cross brit diplomata ellen. A válságra válaszolva a Trudeau kormány felfüggesztette a szabadságjogokat Kanadában, az utcára vezényelte a kanadai hadseregeket és egyetlen éjszaka alatt csaknem ötszáz gyanusítottat tartóztattak le Québecben. A drákói lépés — mely során Turner irányító szerepet játszott — nagy támogatottságot élvezett angol-Kanadában.

Turner nagyon rövid, tulajdonképpen átmeneti jellegű 79-napos miniszterelnökségére 1984-ben került sor. Ekkor már csaknem két évtizedig kormányzott a Liberális Párt és a kanadai lakosság a változásra szavazott. A választást Brian Mulroney, a Progresszív-Konzervatív Párt miniszterelnökjelöltje nyerte meg. A késői nyolcvanas években ellenzékből Turner továbbra is jelentős szerepet játszott a nemzeti porondon. A liberális politikus hevesen ellenezte a jobboldali kormány által kötött szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Államokkal.

„Nem fogom engedni, hogy tönkretegyék azt a 120 éves álmot, amit Kanadának nevezünk”–mondta Turner 1988-ban, a kanadai-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény aláírása kapcsán. Turner szerint az egyezmény a kanadai népjóléti programok gyengítésével járna és Kanada nemzeti szuverenitását is veszélyeztetné, hiszen külföldi gazdasági érdekek érvényesülnének a hazai gazdaságban.

A Kanadai Örökségi Minisztérium erősítette meg a gyászhírt. „John Turner fáradhatatlanul dolgozott a kanadai értékekért. Ügyvédként és politikusként személyes integritásáért és demokratikus elkötelezettségéért volt ismert”–áll a minisztérium közleményében.

Justin Trudeau miniszterelnök szintén gyászolja Turnert, aki néhai édesapja közeli szövetségese és barátja volt. „John Turner egyedülálló volt: egy igazán tisztességes uriember és egy kimagasló kanadai aki mély törődést mutatott a demokrácia, az egyenlőség és a nép iránt. Egy szerény, szociálisan érzékeny ember volt”–mondta Trudeau.

John Turner utolsó éveiben

Turner — mint mindannyian — sok szempontból paradoxon életet élt. Egész élete során hívő római katolikus volt, ugyanakkor az abortusz és a homoszexualitás kérdésében szembement az egyház vezetésével. Toronto legnagyobb és a legbefolyásosabb üzletembereivel érintkezett ügyvédként, ugyanakkor erélyesen ellenezte a szabadkereskedelmet.

Parlamenti ellenfelei tisztelték emberi, őszinte magatartását. Egyik alkalommal éppen azokban a napokban került nyilvánosságra a hír, hogy az egyik ellenzéki képviselő a bűnügyi nyilvántartásban szerepelt egy korábbi súlyos bűntett miatt. Turner átsétált az ellenzéki padsorokhoz és vigasztalni igyekezte politikai ellenfelét.

Egykori jobboldali ellenfele, a szabadkereskedelem atyja – Brian Mulroney – megyjegyezte: „John Turner soha sem hitt mások személyes lerombolásában. Hitt a demokráciában és hitt parlamenti rendszerünkben.”

„Ragyogóan teljesített a magasrangú portfoliókban, amelyek asztalára kerültek”–tette hozzá Mulroney.

John Turnert gyászolja felesége Geills, négy gyermeke és nyolc unokája. A család Turner temetéséről a későbbiek nyújt tájékoztatást.

Tags:

3 hozzászólás

  • hála istennek, nincs egyedül a kanadaiságában, nagy és egyre nagyobb szükség van rájuk!

  • Oh oh, ki lessz a harmadik?

    May they all rest in peace.

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 20
    2:48 du.

    grizi milyen undorító vagy!

    az életük művét értékelem, hogy mindenki meghal egyszer (elmegy beyond -ba) az meg természetes és az a helyzet alkalmas arra, hogy nagyra vagy sehogyse értékeljük valaki életét Mr. Turner esetén egy eredményes és harcos intelligens életre emlékezünk és nem várjuk senki más halálát sem, még a tiedet sem mert nagyon hiányoznának a helyesírási hibáid meg a mókás bölcselmeid amik olyan kellemes röhögéseket okoznak addig amíg a Cenz Ura beengedi grizi addig vidáman röhögök…írjál nyugodtan… de -igazán – meg tudsz tanulni valamilyen nyelvet … valaha???