SZFE és polhakni

2020 október 6 1:12 du.65 hozzászólás

Az SZFE körüli, részleteiben olykor naponta változó helyzetről nyilván mindenkinek meg lehet, és sokaknak nyilván meg is van a véleménye. Nekem is. Akinek meg nincs, az legfeljebb kölcsönveszi valakiét. Ki a diákokét, ki egy tanárét, ki egy államtitkárét, vagy más hatalmi szereplőét. Kinek mi jut. Kinek mihez van gusztusa. Aztán megjelennek a kialakult helyzet ilyen-olyan haszonélvezői. Illetve azok is, akik legalább a maguk pár percét szeretnék megkapni a kialakult helyzetben. Talán nem véletlen, hogy 2012-ben a diákok köszönték, de nem igazán kérték a politikai megmondóemberek megjelenését a terepen. Nem mintha a decemberi hűvösben, illetve addig, amíg jelenthetett némi személyes kockázatot a jelenlét, tolongtak volna.

A politikai megmondók, és pátoszos szó-fogdmegek valószínűleg már csak ilyenek. Jönnek, megmondják, kinyilvánítják, lehurrogják, és helyette is megszakértik. Kinek mihez van gusztusa. kinek mihez van gerince. Azon nyilván lehet vitatkozni, hogy egy felsőoktatási intézmény hallgatóinak mi a felelőssége a társadalommal, netán önmagával szemben. Vannak is ilyen viták szerte mindenfelé a virtuális térben. Mert ott kevésbé fújnak a szelek. Csak a politikaiak. Az SZFE kapcsán is halottam a különböző véleményeket. Nyilván mondhatnám, hogy „bezzeg az én időmben”. De ez egy másik idő. Alkalmasint annak idején sem mindenki simult be a rendszerbe. Még azok közül sem, akik teljesítették a felszínen habzó elvárásokban nekik szént buborékok felfújását. S vannak, akik annak idején úgy maradtak bent egyetemi tanszékeken, hogy lengőbordáig nyaltak, vagy tüdőig szoptak. Hogy aztán most zárkózzanak a nagy megmondókhoz. Vagy csak egyszerűen cserélték a feneket, illetve hímtagot. De ez egy másik idő. Állítólag. Van olyan, aki azt állítja. Csupa „derék, becsületes férfiú”. Meg hölgy. Ha nem is Brutus.

Az azonban a vitáktól teljesen független, hogy adott egy egyetem. Adott egy vezetés. S adott egy hatalom. Mely hatalomnak nem tetszik az egyetem, és még kevésbé a vezetés. Ezért, kerülőmegoldásként, átalakítják az egyetem vezetési struktúráját, és ezzel meghekkelik magát az egyetemet. Ez, érthetően nem mindenkinek tetszik, és akinek nem tetszik az tiltakozik. Akinek szintén nem tetszik, az odamehet, és tiltakozhat. Esetleg vihet pokrócot, vagy ami kell. Ha másutt is hasonló helyzet alakul ki, ott is tiltakozhat. Ha más egyetemen szolidarítani szeretnének, akkor az ottani diákok és tanárok előtt is nyitott a lehetőség. Tiltakozzanak. Legfeljebb a kapuk bezáródnak előttük. De ez egy másik történeti, illetve történelmi fejezet. Ráadásul olyan, amilyet már olvastunk ebben az országban. Ha pedig nemzetközileg is szolidarítanak, akkor azt is jól teszi az, aki tényleg egyet ért a diákok, és tanáraik céljaival.

Annak azonban mégiscsak van valami bája, amikor tiltakozás és szolidaritás címén szerveznek egy zenés dzsemborit, és ott kiosztják a mikrofont annak, aki elég serényen nyúl utána. Elfogadom: nekem kicsit más elképzeléseim vannak az érdekvédelemről a szolidaritásról. Olyanok, amelyek alapján inkább kontraproduktívnak tűnik, amikor félig elfeledett, vagy feledhető, vagy jobb-ha-elfelejtjük figurák kezdenek beszélni arról, hogy szerintük milyen rémesen borzasztó dolgok vannak. Illetve arról, hogy szerintük milyen fasza gyerekek ezek a diákok. Akik esetleg még mindig megvívják helyettük is az esedékes politikai széncsatát. Amit egyébként a politikai ellenzéknek, de a színpadokon olykor fel-feltünedezőknek sem igazán akaródzott megvívni.

Nem vitatva, hogy a diákok, és tanáraik által kikapart, netán kirugdalt gesztenyére most sokkal kényelmesebb rárepülni. Bízva az emberi feledékenységben, abban, hogy elfeledik: hol is voltak ezek a most annyira, de annyira szolidáris politikai roncsok akkor, amikor nem egy „pssszt, most fegyelmezetten menjetek haza” végű tüntikét szervezgettek? Vagy még ott sem. Netán pusztán lehaknizták az egész eddigi felelősségüket.

A szerző fotója 2012-ből

65 hozzászólás

  • Az idő megoldja, és ez az egyetem is belesimul a hatalmi akaratba. Sose volt egységes és országos kiterjedtségű ellenállás Magyarországon a rendszerváltástól (előtte se, visszamenve egészen 56-ig). Minden esetben azok háborogtak, akiket éppen érintett egy-egy kormányintézkedés.

    Legfeljebb egyik-másik tiltakozás hatással volt mások életére. Mint volt a taxis-sztrájk az útbarikádokkal, a vasutassztrájk a leállt vonatokkal. De kiket zavartak a pedagógusok, a rendőrök/tűzoltók, a rokkantnyugdíjasok tiltakozásai? Miattuk szolidárisan kiálltak velük együtt mások is a kormány ellenében?

  • Kövezzetek meg érte, de nem értem, miről beszél a szerző, Simay úr éa azt sem, hogy Warrior miért tekinti sorsszerűnek, hogy előbb vagy utóbb belesimulunk a hatalmi akaratba.
    Simay úr jelen volt az 21956-os októberi megmozdulásokon. Emlékeznie kell, hogy hogyan is kezdődött, mi előzte meg és mit vállaltak az akkor élő fiatal generáció tagjai. Én magam is emlékszem, mert én is akkor voltam egyetemista. Voltak kerekasztal viták előtte, de nem azokból, hanem egy spontán (ésnem szervezett) megmozdulásból forradalom lett. Halálos áldozatokkal a harcok idején, majd azt követően a bosszú halálra ítéltjein. Ma már két generációval később vagyunk és ha nem tette volna a hatalom szándékosan önzővé, a szolidaritást hírből sem ismerővé a mai fiatalokat,talán talán az SzFE mostani kiállásából is Lenne valami.
    Mélységesen tisztelem az „ötvenhatosokat” és ugyanúgy az FSzE most a kultúránk szabadságáért, mindnyájunk szabadságáért kiálló egyetemistákat és tanárokat.
    Most megpróbálta a hatalom pénzért kilóra megvenni őket, de nem ugrottak be a sztrájkolók, pedig nyilván tudják, hogy VAN veszíteni valójuk, de nem hihetnek a hatalom semmilyen ígéretében. Akárhogyan is alakul a kiállásotok, annak a végeredményétől egyáltalán nem függ az a tény, hogy a SZABADSÁGUNKÉRT álltatok ki. Petőfi Sándor is megtette és sokan mások is. Ti magatok is e csoporthoz tartozók vagytok mostantól. Tisztellek benneteket érte és amit tesztek, az olyan meghatározó tény e hazában, amit nem felejtenek el a titeket követő generációk sem, mint ahogyan nem felejtették el na megelőző és a mai generációk sem 1848-at és 1956-ot sem.
    Én magam sem, persze, de nagyon öreg lévén az én emlékezetem már nem tarthat sokáig.

  • warrior
    2020 október 6
    1:45 du.

    Be fognak „simúlni” , ez kéccségtelen.

  • tiltakozni lehet, az demokratikus, megoldani a tiltakozott problémát az egyetlen demokratikus országban sem divat, marad a „tiltakodzás”®

    ezt meg én mondom

  • Orsós Elemér

    Sajnos minden mai anomália a rendszerváltás és elszámoltatás elsumákolásának az egyenes következménye, mert ha teszemazt 89-ben a proletárállami SZFE is megtisztult volna az őt kiszolgáló elvtársaiktól, a régi összefonódásaiktól, rokoni automatikus átöröklődéseiktől, korszerűtlen átkosi mentalitásuktól, ugyanúgy spontán privatizálódhatott volna olyan bravúrosan mint a ma dübörgő gazdaság, akkor most nem kellene gyerekes ripacskodással kikényszerítve privatizálni és a kultúra is a szabad piac igényei és elvárásai szerint működhetne pont úgy mint a példás nyugaton. Viszont a tanárok akkor nem lehetnének művészetükre hivatkozó felsőbbrendű felbújtók, csak fizetésért a főnöknek engedelmeskedő, alkalmazkodó, elvárt profitot termelő alkalmazottak, epedve tanulni vágyó titánok pedig anarchia vágytól mentesen igyekeznének a szüleik által fizetett kemény tandíjakat hatásosan mesterségük elsajátítására hasznosítani. Magyarul: tetszett volna az SZFE-nek is már 89-ben! forradalmat csinálni, egy új kultúra- és világmegváltó -az államtól, mint a sokszor kihangsúlyozott rossz gazdától megszabadított- abszolut szuverén magánegyetemmel!!

  • Valami hianyzik mind a „tiltakozasokbol”.

    Mi koze az SZFE-nek az allamhoz, s mi kozel lehetne az allamnak az SZFE-hez????

    De mint a szerzo kozel jott a valosaghoz, a tomegek mind a masok „haszonelvezetet” kovetelik sajatjuknak.

    Meglepo volt RODEO megjegyzese. Elhihetelenul normalis!!!!

    Persze a valosag, hogy a tiltakozas mindeg a nap hiret jelenti, de a „megoldasok” NEM !!!!

  • Álomvilágban élnek, akik az SZFE fiataljait párhuzamba állítják ’56 egyetemistáival. A környezet és a körülmények se azonosak.

    Pl. bűncselekmény elkövetői kivételével, mindenki kiválthat útlevelet. Ez ma nem engedélyhez kötött. Az útlevél tulajdonosa bármikor, szabad akaratból, bármelyik EU tagállamba beutazhat, ott letelepedhet, munkát vállalhat. Az EU-ban sok helyen útlevél helyett elfogadják a magyar személyi igazolványt is. Nincsenek munkatáborok, politikailag senkit nem börtönöznek be. Törvények senkit nem különböztetnek meg, egyedül az azonos neműek házassága nincs elismerve és gyereket se fogadhatnak örökbe.

    Viszont kétségen kívül, erős a magyarokban az előítélet.

  • 2020 október 6 7:40 du.

    „tetszett volna az SZFE-nek is már 89-ben! forradalmat csinálni, egy új kultúra-és világmegváltó -az államtól, mint a sokszor kihangsúlyozott rossz gazdától megszabadított- abszolut szuverén magánegyetemmel!!” –

    Ejnye már! Tetszett volna ’89-ben ezt hangoztatni jó hangosan! Igaz, akkor még nem létezett SZFE, de mindegy … De azért mégis: 89-ben még nem ez a fasiszta hatalom szállt bele páros lábbal a demokráciába, az alapvető emberi jogokba; – mert ha mindezt, ami most van, előre láthatta volna bárki is …

    Szóval: ne tessék már marhaságokat pötyögtetni ide-oda, hogy mi lett volna, ha …; – most könyvégetés nincs, csak könyvdarálás, „oszt” mi a különbség?

  • ORSPS velemenye is kezd meglepo lenni.

    Talan lassan, de tobben is fejlodnek?!

    Igen, a lovat lehet kersztezni a szamrral, de az oszver nem keresztezheto semmivel sem.

    Pont az tortent az u.n. „rendszeruk”-kel is.

  • Rodeo11
    2020 október 6
    6:26 du.

    Bezzeg a Kínában !
    Ott asztán könnyen megoldódikaz ilyen gond.
    Fejbelőnek 200 embert oszt jónapot. Te idióta.

  • T.E.I.Simai Úr!
    – Napi kapcsolatban vagyok az SZFE nővendékeivel, és azt kell látnom, hogy Ön pontosabban érzékeli a kialakult itteni helyzetet, mint bárki aki ezt állítja…
    – Barátaim között tudhatok, „sztrájkolót” olyat aki egy drámai szerepet képzel, olyat akit az egymást lejárató „tanerők” mágikus hatása alá kerűlt, és olyat is aki miután a „politika” cserbenhagyta őket, alig várják hogy „művészkedjenek” ill.tanulhassanak…
    – Nem kötelező színész palántának lenni, és „oktatónak” lenni sem hitbizomány…
    – Nagyon szomorú, hogy ebből senki sem jöhet ki jó szájízzel…

  • Orsós Elemér

    Miklós bá’
    2020 október 7
    2:02 du.

    „De azért mégis: 89-ben még nem ez a fasiszta hatalom szállt bele páros lábbal a demokráciába, az alapvető emberi jogokba”

    De! Már 40 éve ugyanazok -előbb pufajkában, majd frakkba átöltözve- szállnak bele páros lábbal a demokráciába, tehát ha Ön szerint ezek fasiszták, akkor az már 40 éve recessziven beléjük volt kódolva és a törzsfejlődés hozta ki láthatóvá a valódi énjüket! Tán tagadja hogy, az összes eddig regnált -talán a balek Antall kormányt kivéve- nem a hajdani MSZMP hangzatos nevekkel álcázott jogutódja? 😀
    (Egyébként meg ha nem vette észre a keserű szarkazmust, az lehet hogy az én hibám volt, ami bosszant és elnézést kérek, de ezért nem fogok hamut szórni a fejemre! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 október 7
    9:15 de.

    „Mi koze az SZFE-nek az allamhoz, s mi kozel lehetne az allamnak az SZFE-hez????”

    Csak az a csekélység, hogy az állam tulajdonában van az intézmény, ő a fenntartó és meccénás, ő fizeti -nem is fukaran- a tanárokat és az ösztöndíjakat, az állam, azaz az adófizetők pénzéből! 😀
    (Valójában mivel közvagyon, elvileg a sorsát egy népszavazással lenne legdemokratikusabb eldönteni, ha már a kormány nem bátorkodik ebben dönteni, mert nem lenne szerencsés, ha ez is úgy az ebek harmincadjára kerülne, mint az OPNI!)

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 október 7
    9:26 de.

    „IZRAEKI:

    Nyugodtan es teljes meggyozodessel mondhato, hogy magyarorszagon a zsidosag nelkul nem lett volna magyarorszag, csupan az orok elmaradottsag !!!”

    Kedves Bendeguz, Te evvel a soviniszta dumával nem a hülyeséget gerjeszted! Még szerencse hogy, ezt a fórumot Magyarországon(nagy kezdőbetűvel, mégha gyűlölöd is!) csak kevesen olvassák!

  • Kedves Orsós Elemér!
    Amióta itt olvasgatlak, élő példája vagy annak, ahogy a kormánypropaganda lassan, de biztosan maga felé hajlítja a magukat „függetlennek és pártatlannak” tartó ügyfeleket. Csak szólok.

  • Bendeguz79
    2020 október 7
    9:15 de.

    grizi

    megnéztem (‘stenbizonny) hát ennél lehangolóbb akármit?

    dehát ‘evvan ez USA ma

  • slapaj

    Nem, ebből nem. A sok bemerevedett figura hatására egy tipikus lost-lost helyzet alakult ki.

  • Orsós Elemér 2020 október 6 7:40 du.

    Ebben a hozzászólásban az első mondatod 72 szóból áll. Remélem nem haragszol meg, de pontosan mi értelme van ennek a mondatnak?

  • Orsós Elemér:
    „Sajnos minden mai anomália a rendszerváltás és elszámoltatás elsumákolásának az egyenes következménye, mert ha teszemazt 89-ben a proletárállami SZFE is megtisztult volna az őt kiszolgáló elvtársaiktól,”

    Orsós úr, ha jól emlékszem, korábban mintha azt írta volna, hogy Ön tagja volt az MSZMP-nek (ha nem így van, esetleg rosszul emlékszem, akkor a tévedésémért bocsánatát kérem!).

  • Il-le ? Ez mit jelent ?

  • slapaj
    2020 október 7
    4:45 du.

    Neki „barátai” vannak a sztrájkolók között…

  • Orsós Elemér

    Miklós bá’
    2020 október 7
    2:02 du.

    „Tetszett volna ’89-ben ezt hangoztatni jó hangosan! Igaz, akkor még nem létezett SZFE, de mindegy”

    Ez nem teljesen helytálló, mert hasonló névvel, ugyanilyen céllal, ugyanilyen tulajdonosi viszonyokkal és finanszírozással csak más ideológiához kötött lekötelezettséggel főiskolaként működött, ennek ellenére még az átkosban is tudtak Művész nagyságokat teremteni, ehhez képest a mai egyetem majdhogynem Liptai Klaudiákat termelő celebgyár.

  • Orsós (írja)

    „…minden mai anomália a rendszerváltás és elszámoltatás elsumákolásának az egyenes következménye…”

    „Tetszettek volna forradalmat csinálni” (Antall József)

    De nem tetszettünk, így hát most szívunk 20-30 éve mint a torkos borz-:)

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 október 8
    3:20 de.

    Tisztelt Kővendég Úr, ilyet nálam még -esetleg szökőévenként előforduló- sör, vagy borgőzös állapotban, sőt hipnózisban sem észlelhetett, ezt csak abból érzékelhette hogy, az „átkos” nem kevés jótéteményeit időnként nosztalgikusan pártfogásomba vettem és sajnálkoztam az esztelen elpocsékulásukért! 😀 Ha pedig mégis igaz lenne a feltételezése és ne adj’ Isten most FIDESZESS, Dk-ss vagy MSZP-ss lennék, akkor égne a pofám hogy, mivé fajult a jogutódpártom! A többitől meg élve ásnám el magam! 😀
    (Valóban, sokszor sok hüyeséget mondok elkeseredésemben, ezért kérem még véletlenül se eszkuzálja Magát! 🙁 )

  • Geyza, 2020 október 8, 4:29 de.
    Telitalállat! 🙂 🙂 🙂

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 október 8
    3:20 de.

    Igazad van, alaposan belebonyolódtam! Ennek legalább 3 mondatnak kellett volna lennie! 😀

  • Orsós Elemér

    A 3:20-kor tévesen címzett bejegyzésemet tisztelettel kéretik Pityi Palkónak átirányitani!

  • Kedves Elemér! 2020 október 8, 4:45 de.

    Megint széleskörűen tájékozódtál és mint a színházat és filmeket (is) szerető és ismerő úriember, erre a megállapításra jutottál: „..a mai egyetem majdhogynem Liptai Klaudiákat termelő celebgyár.”
    Áruld el már léccives, kinek (minek) akarsz (esetleg kell)még megfelelned ennyi idősen (nagypapaként)?

  • Orsós Elemér!

    Lehet, nem voltam elég figyelmes; bocs’! Azt viszont fenntartom, hogy ’90 óta még egyetlen gyülekezet sem rúgta félre a demokráciát, ráadásul ilyen mocskos, aljas módon, mint ez a mostani gagyi-Hitler-vezette társaság.

    Egy dologban azonban, úgy gondolom, nem vitatkozunk: ha most itt, kis hazánkban autodafé történik, az már elfogadhatatlan; még akkor is, ha nem máglya, „csupán” daráló. Innen már csak egy aprócska lépés, aztán zúgni fog a „Heil ….”!
    No, ez az igazán félelmetes. Meg az, hogy ezt milyen kevesen veszik észre, milyen kevesen veszik komolyan.

  • Kedves Alma! 2020 október 7, 9:06 du.
    De hát pont ez a feladata a kormánypropagandának, ami a 30-as évek német propaganda gépezet óta nem működött ilyen példás fegyelemmel mint kis hazánkban. Hatékonyan is termeli is a jobb sorsra érdemes „elkötelezett” szavazópolgárokat. Alig kerül évi 2-300 millárdba az adózóknak 🙂
    Félelemre és gyűlöletre a legkönnyebb kondicionálni az embereket -sajnos ez általában tragédiákban szokott végződni, amit viszont mindig felülír a napi harc, a minden napra jutó uszulás 🙂 Libernyákok, körmánydöntést akaró SzFE, mijóurunk határait átlépő mesekönyv, és a mindig mindent vivő, széphazánkat állandójan honvédő harcra kényszerítő sorosbérencezés, migráncsozás, brüsszelezés.
    Háthameg végülis rosszul sülne el a nagy uszulás, arra vannak a jó türkmén barátok és az offshore számlák.

  • Orsós Elemér – Végig futva a cikk alatt található hozzászólásokon, erősen feltűnt a többrendbeli dörgedelmed – úgy tűnik az SZFE szívügyeddé vált, ha nem is egészen úgy mint azt általában gondolnánk. Miután az utolsó három hsz. a tiéd volt (7:59 kor) és láttam, hogy tíz hsz. még várakozóban van, nem is akartam tehát tovább ragozni, mert felételeztem, hogy valaki – esetleg többen – leírták, összefoglalták már amit én is gondolok az írásaidról.
    Most azonban arra jöttem rá, előfordulhat, hogy nem igazán tudod, miért is küzdenek ezek ott a „celebgyárban” – hátuk mögött a szakmai és civil támogatók tömegével?

  • Sajnalom Elemer, hogy nem latja be a tagadhatatlant.

    Hiszen pont az mind a diktaturak onzosegeinek a bizonyitekai 1917 Novemberetol.

    Mindent amagukanek ohajtanak tenni, s aztan keptelenek barminek is az itezeseivel.

    A szuksegesseg, az allam eladni penzert, vagy reszben vagy teljessegeben az alaklmazottainak atadni.

    Kezdve az MNB, MAV, Posta, minden allami-burokracia kezeben levo cegeket.

    Hiszen MIND a magyar adofizetok es dolgozok zsebeibol es munkaikbol erdtek.
    Az allam mind annak csak az elrabloja volt.

    Amodon minden a korulmenyek alapjain mukoden, s NEM az allampolgarok, adofizetoktol elrabolt penzekbol eltartva.

    S akkor ado-jovedelmet nyujtana a a profitjaikibol a kozosseg javara.
    Lehetoseget adna a koz-oktatas, koz-egeszseg, s minden kozszuksegleteket koltsegeinek a fedezesere.

    Talan Maga tisztessegesnek es elfogadhatonak lataja hogy mindenki 27%-os adot fizet meg a leg-alapvatobb letenek a fentartasara is, az elelmiszereken?????????????????????
    Csipan az allamburokracia fentartasara.
    Az maguknak nem megbocsajthataloan gazemberseg?????

    S hasonloan minden amodon korlatozva es gatolva, ami a lakosssag leg-alapvetobb lehetosegeinek a teljes korlatozasa????

    Tudna barmi vilagszerti korrupt, gangszter-szervezetet is nevzni amely hasonlokat kovetne ma ???????

  • Most a Covid jatvany ideje alatt sztrajkolhatnak, hiszen senki sem kepes, sem hajlando a szinhazakba menni.

    Allarcokkal, hat-lab tavolsagokra lenni masoktol.

    Masik.
    Az allam elkobozva a tulajdonaba vette ugy a szinhazakat, mozikat, es a szinesz-oktatasokat is, mert amodon azt a teljes korlatozsait nyerte el, es az allam-propaganda sajat celjaira alkalmazta mind.

    Tudnanak csak egyettlen okot irni itten, hogy miert nem lehetne MINDENKI szabadon, minden korlatozasok-nelkul elni, dolgozni, mukodni, tanulni a sajat ohajai alapjan ?

    Csak eggyettlen-egy erteleemes ellenlatast !!!!!!

  • Orsós Elemér

    SzandiMandi
    2020 október 8
    11:32 de.

    No jó, akkor sorolj fel legalább egy Besenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Koncz Gábor, Törőcsik Mari, Domján Edit tehetségű színészt aki a „rendszerváltás” után lépett szinpadra! Sajnos nem tudsz, mert a mai néphülyítésre gyártott magyar -dél-amerikai szappanoperák szinvonalát talán túllépő- sorozatokhoz nem kellenek ilyen tehetségek, ezekhez bőven elég a Liptai Klaudia ripacsságú tucat termelés is, pedig lenne igény valódi művészekre is!

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 október 8
    1:44 du.

    „Most azonban arra jöttem rá, előfordulhat, hogy nem igazán tudod, miért is küzdenek ezek ott a “celebgyárban” – hátuk mögött a szakmai és civil támogatók tömegével?”

    Tévedsz: határozottan érzem hogy, pont olyan politikai célokért akarják ezeket a beetetett gyerekeket aljasul feláldozni, majd cserben hagyni, mint Pukli Istvánt, a már nem tudom milyen nevű „fekete nővért” és Nagy Blankát!

  • Orsós Elemér

    Miklós bá’
    2020 október 8
    11:58 de.

    Igen, van benne valami, de nem kellene a demokratikus ellenzéknek ennyire túlturbózni, mert kontraproduktívvá válhat!

  • Orsós Elemér

    SzandiMandi
    2020 október 8
    11:32 de.

    „Áruld el már léccives, kinek (minek) akarsz (esetleg kell)még megfelelned ennyi idősen (nagypapaként)?”

    Végülis igazad van, magam sem tudom hogy, ilyen vén hülyén miért aggódom az unokáim -általam már nem látott- jövőjéért? 🙁
    Közkívánatodra abbahagyom az utódok perspektívájába való értelmetlen beleavatkozást!

  • PRESBITER:

    Mirol ohajt Maga beszelni?
    Hogyan hasonlithatna a mai SZFE tuntetok koveteleseit az 56-os nemzeti onallosag es a part vezetoinek a demokratikus modszerek alapjan valo valasztasait????

    Ezek a diakok a Maga jovedelmebol kovetelik eltartasuakat es jovobeli sikereiket biztositani a filmkeszites es szinhazakban levo jovojuket.

    Maga az almat a narncssal keveri ossze!!!!!!

    Vajon miert nem tamogatna onallosagaukat??????

    Sikereskedjenek a saat kepessegeik es szorgalmuk alapjan, NE a termelo, dolgozo adofizetok zsebebol!!!!

    Miert nem inkabb segitene a valoban raszorulokat mint az Ivanyi alatal segitett egyenekeket?????

    Ezek csak unnepelt mozi-csillahok ohajtanak lenni a maguk penzen.
    Vajon miert nem inkabb lenne hajlando biztositani szamukra a korlatlan lehetoseget, s NEM a cuclizast es pelenkazasukat?????

  • O.Elemér, tegnap éjszaka akaratlanul is elküldtem az 1:44 kor kelt írásomat – meglöktem a klaviatúrát, közben valamire rátenyereltem (nem submit-re) és már ment is. Így még nem jártam, de legyen!De akkor most befejezem.

    Miért gondolom, hogy talán nem is tudod mi a tét? Te folyamatosan az állami tulajdon, és a szükségszerű ráhatás elengedhetetlenségéről írsz, mondván, ha egyszer az „államé” valami, akkor miért ne szólhatna bele, hogyan, miképpen működik – ám eközben nagy óvatosan elejted, hogy oké, hogy köztulajdon, tehát az adófizető polgárok pénzelik, de akkor is micsoda dolog, hogy azok a pimasz „apa/anya kedvencei” megmerik kérdőjelezni a kormány fentiekkel kapcsolatos intézkedéseit, szándékait! Nem az állami fenntartás alatt lévő intézmények működését utasította vissza az SZFE -s tagság, hiszen eddig így volt, ha nem is volt minden tökéletes – de! A kormány fehéren feketén megfogalmazott szándékát megismerve, nem marad így! Javaslom fusd át az SZFE alapító okiratát, különös figyelemmel a III. Egyetem célja és jogállása, c. fejezet valamennyi, de főleg a 4. pontban meghatározottat.

    https://szfe.hu/wp-content/uploads/2020/09/Kurat%C3%B3rium-%C3%A1ltal-al%C3%A1%C3%ADrt-AO.pdf

    Az sajnálatos, hogy te ezek szerint csak Liptai K. szintű celebeket ismersz a színművészettel kapcsolatosan – mást el sem tudsz képzelni? Nem tudom mikor és mennyit jársz színházba, mennyi filmet és főleg mit szoktál nézni, és úgy általában mekkora az érdeklődésed a hazai művészeti képzést illetően, de ez talán nem is fontos annyira, hiszen ezeregy ember nem jut el anyagi, távolsági és egyéb szervezési gubancok miatt oda ahova pedig szeretne – de ettől még értékelheti és becsülheti az ott folyó munkát, törekvést. Ha neked mindez csak celebgyár, úgy szar lehet neked! Amit nem ismerünk eléggé, vagy nem érdekel, nem mondunk róla degradáló véleményt, de legalábbis nem azonosítjuk a celebgyárral!
    A „régi nagyok” felett érzett nosztalgiád még nem jelenti azt, hogy az ő elmúlásukkal kihalt volna a színház, mozi és egyéb odaköthető, magas szinten oktatott művészet!

  • „De hát pont ez a feladata a kormánypropagandának, ami a 30-as évek német propaganda gépezet óta nem működött ilyen példás fegyelemmel mint kis hazánkban.”
    Hát igen, kedves SzandiMandi, sajnos ez a helyzet. Nem is szemrehányásként írtam ezt Elemérnek, hanem egy gyenge kis figyelmeztetésnek, ha talán ettől észre térne. Mert – mondom – szinte hétről hétre, sőt napról napra olvashatjuk a hozzászólásaiban ennek a propagandának a hatékonyságát. Pedig régebben „jobb sorsra érdemesnek” találtam… 🙁

  • Christopher Adam foszerkeszto:

    Ha az en megjegyzesemet torl azonnal, velne hogy talan Canada lakossai nem latnak a valosagot az ottani hirekbol???

  • Kedves Besancon, számból vetted ki a szót… 🙂

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 október 9
    4:30 de.

    Sajnos az általad betett linket a linuxom túl szigorú blokkolói miatt nem tudom megnyitni, ezért a felkutatásáig, elovasásáig és értelmezéséig össze-vissza eszkuzálom magam, ha baromságokat védelmeztem volna! 🙁
    (addig egyelőre kivonom magam az itteni uborka szezon egyhangúságának megtöréséből! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2020 október 9
    5:56 de.

    Kedves Alma, én és a szignifikáns mértékadó tömeg, annyival alsóbb kasztba tartozunk hogy, lehetetlen megértened az egyszeri(primitiv) paraszti észjárásunkat, ezért megértem, de nem helyeslem az őszinte szánalmadat!

  • Almási Alma
    2020 október 9
    5:43 de.
    Álmaink Almája

  • Almási Alma
    2020 október 9
    5:43 de.
    Álmaink Almája
    ott a vita bezárult, hátha itt…

    ez ajándék akar lenni, ha a Cenz Ura Beengedi?

    europai kultúra 10000 éve

  • Bendegúz79,
    egy előző,mostanra már bezárt cikkhez,(nem csak Orbánról)kissé hiteltelenül írtál véleményt.Az eredeti mondás a Parlamentben, melyet nem sikerült pontosan vissza adnod,így szólt:”Zsidók nélkül a magyar kultúra még ma is a bőgatyánál,perge kalapnál és a karikás ostornál tartana.”(R.T.)Lehet elfogadni és lehet nem. A magam részéről:Talán nem is érdekel a téma,ami sokévvel ezelőtt, amikor mondta R.T.akkor sem érdekelt.Kérem a fej leharapást mellőzni,minden oldalról.

  • B79,
    elnézést,tévedtem.A szemennyei kiss tamásról szóló nekrológ, bezárás előtti utolsó hozzáírásáról van szó.

  • Kedves Izraeli!
    Írod a lezárt Orbán cikknél: „Ugy latszik,erdekes temat penditettunk meg {nem eloszor es nem utoljara} mivel tobben szoltak hozza.”

    A magyar, a zsidó és minden más kultúrában van egy csomó téma, amit legtöbbször nem emlegetünk, vagy elsumákolunk, mert kínosnak tartjuk. De ha valaki jó szándékkal és nem sértegetve mégis felhozza ezeket a témákat, akkor a többiek felfigyelnek rá, és egyre szívesebben szólnak hozzá, és mondják el az őszinte véleményüket anélkül, hogy bárkit sértegetnének. A gyalázkodások rendszerint akkor harapóznak el, ha nincs érdemleges téma.

  • Almási Alma
    2020 október 7
    9:06 du.

    Csak a gumi-gerincüeket tudja.

  • gyuri10
    2020 október 9
    5:20 du.

    Személyneveket mindig nagybetüvel.
    Legalábbis a magyarban.
    Csak szólok.

  • Kedves Elemér, 2020 október 8, 6:36 du.
    Koncz Gábor kivételével egyetértek (ő sem volt rossz csak kevésbé kimagasló szerintem), a többiek tényleg nagyszerű színészek voltak és még mennyi hiányzik is a listából pl. Somogyvári Rudolf, Gobbi Hilda, Major Tamás vagy Andorai Péter stb.
    Azonban életműveket nem szerencsés összehasonlítani fiatal, szárnyaikat bontogató színészekkel. Azért említek néhány nagyszerű mai színészt: Balsai Móni, Schmied Zoltán, Borbély Alexandra, Jordán Adél, Röhrig Géza, Hajduk Károly, Rudolf Péter, Szarvas József – ja, az utóbbi kettő már nem annyira fiatal, de nagyon jó 🙂
    (és még rengeteget fel lehetne sorolni!)

    Szerintem van igény valódi művészekre és vannak is bőven a mai hazai színházakban és filmeken. A magyar filmművészet talán soha nem volt olyan méltán elismert és valóban remek mint manapság. Persze mindig voltak hatalmas filmek (pl. Szabó Istvántól), de ennyi talán még soha. Csak példaként néhány remek film a közelmúltból: Akik maradtak, Testről és lélekről, Liza a rókatündér, 1945, Tiszta szívvel, Egy nap… stb. (most hirtelen csak ezek jutnak az eszembe).
    A színházak is nagyon jók, amikor hazalátogatok mindig elmegyek otthon moziba és színházba – ezek sokkal jobbak mint itt Albertában (persze ez csak az én szubjektív ítéletem 🙂 A Katona vagy az Örkény legtöbb darabja szinte kihagyhatatlan.
    Szóval Elemér, véleményem szerint semmiben nem tudtunk olyan kimagasló teljesítményt elérni a gengszterváltás óta mint az éppen most megtámadott (és ennek eredményeképpen nagyon jó eséllyel ellaposodó) magyar kultúra olyan területein mint pl. irodalom, színház- és filmművészet. Nagyon fognak ezek hiányozni, ha már nem lesznek! Remélem nem lesz így!

  • Az SzFE korábbi vezetése és a (ma még) diákjai vagy nem hallottak v. nem tudják, v nem akarják tudomásul venni a régi bölcsességet:
    „Amit nem lehet tiltani azt támogatni kell”

    Márpedig a romantikus lázadók nem tudják megtiltani a kormányzatnak, hogy keresztül vigye az SzFE esetében is az alapítványi átalakítást.
    Ergo: Vagy „majd hazamennek” (ahogy azt a nemzet Ferije mondá anno) vagy haza mennek. Nincs több opció.

  • Orsós Elemér
    2020 október 8
    6:36 du.

    Koncz Gábor ??

    „Én nem vagyok az a kabátfelsegítős fajta,
    de ha én egy nőt megszeretek, abból királynőt csinálok”

    Hááát..Konczművészúr (egyik) „kiskátéja”…

  • Kedves Alma- es a tobbi hozzaszolok!
    Mivel lezartak a cikket, ahol valaszoltam,itt probalok
    szolni hozzatok.
    1}Kovendeg- latom,hogy-{ erdekel } erdekli a tema.
    {Nem vagyok biztos a megszolitasban,mert a heber-mindenkit
    tegez, meg a Teremtot is,kiveve, ha formalisan viszonyul
    valakihez- pl. „Tisztelt Allamelnok” stb- de ez- „europaiul”
    szemtelenseg.
    A megjegyzes- kiegeszites az askenazok monogamiajarol-igy van.
    Az orszag elso eveiben-erkeztek pl, temani zsidok-2 asszonnyal.
    Nem voltak ritkak a nagyon fiatalon kotott hazassagok
    sem- a magyarazat szerint, nehogy a muszlimok elraboljak
    a lanyt, mert 1} nem kell mohart fizetni a szuloknek
    mint a muszlim lanyert 2} az o gyozelmuk,mert az Iszlam
    vallasban {ugy mint a keresztenyben}-az apa vallasat oroklik,
    szemben a zsidoval,ahol az anya hatarozza meg a gyermek
    hova tartozasat. A korai hazassaggal talalkoztam pl.
    a marokkoiaknal is- de kerdes, honnan jottek,milyen teruletrol/csaladbol.
    Erdekes,hogy a „szfaradi tahor” „tiszta spanyol”oknal nem
    hallottam poligamiarol-de lehet,hogy volt.
    2} A neokohn cikke a muszlim antiszemitizmus politikai
    es vallasi gyokereirol-elegge pontos, de ujra megemlitenem,
    hogy ugy a zsidok,mint a keresztenyek- „dhimmikent” masod
    rendu polgarokkent letezhettek az iszlam orszagokban.
    3} Meg valami amirol nem irtak- minden, amely valaha muszlim
    fold volt, az idok vegtelensegeig – „dar el iszlam”
    „az iszlam foldje”- ha mar nem az, akkor „dar el harb”
    „a haboru foldje”.

    http://cikkek.soti.ca/hamas-covenant.html

  • Kedves Alma, 2020 október 9, 5:56 de.
    „…régebben “jobb sorsra érdemesnek” találtam…”
    Szerintem még talán most is az Elemérünk 🙂
    Nem is gondolta szerintem senki szemrehányásnak, (nem is jellemző rád).
    Sajnos hatalmas erők mozognak azért, hogy a lakosság nagy részét visszavigyék a „dicsőséges” 20-30-as évekbe. Nagyon nem mindegy, hogy honnan tájékozódik az ember (fia-lánya).
    Számomra az eddigi legobjektívebb mérce a hazai média megbízhatóságra (igazmondásra) az elveszített helyreigazítási perek nagysága volt. (Persze az új Kúria elnök megválasztása után már ez sem biztos 🙂
    Itt a nagyszerű kormánypropaganda behozhatatlanul vezet 🙂
    https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2020/02/10/61-helyreigazitasi-pert-vesztett-a-kormanyparti-4-et-a-fuggetlen-media-tavaly/

    Amúgy ez is csak addig érvényes amíg van/lesz független média. Nagyon erősen bulvárosodik szinte minden un. ellenzéki sajtótermék, talán az egyedüli Magyar Hang kivételével. 🙁

  • Kedves Hozzaszolok,
    Itt folytatom, mivel probalok a tobbieknek is valaszolni.
    Orsos Elemer!
    Koszonet kedves szavaidert.
    En azt hiszem, hogy a legnagyobb problema-itt is, a tulzott
    egoizmus. Nem azt mondom,hogy mondjunk le egyenisegunkrol
    igazunkrol,vagy velt igazunkrol,hanem,hogy HALLGASSUNK MEG
    mast is, foleg,ha TENYEKKEL tamasztja ala szavait.
    Nem kisebb problema, hogy {koszonet az Internetnek?}az embereknek
    egyre kevesebb turelme van az olvasashoz.

    Voronyezs.
    1}Igy igaz ; az is, miert lettek a zsidok azok,akik a penzzel
    foglalkoztak- {a keresztenyeknek tiltva volt a kamatos
    kolcsonzes}. A zsidokat kirekeszto torvenyek {meg a nemetek
    elott} a numerus clausus, kesobb a numerus nullus.
    Egyik nagybatyamat, aki orvos akart lenni,ez akadalyozta
    meg benne,mig kesobb,a munkaszolgalatban,az eletet is elvettek.
    2}Leon Feuchtwanger- Magan konyvtaramban tartom egyik hires
    regenyet~ „A zsido haboru”-t – Josephus Flavius {Joszef
    ben Matityahu} korarol es alakjarol- magyar forditas.
    Neha ugyan furcsa a forditas {bar nem tudok nemetul},amikor
    a Kohen Hagadol-t {a Fo vallasi tisztseg} pl, „Nagy Doktor”-
    nak forditjak. Bar lehet,hogy ezzel a tisztseg fontossagat
    fejezi ki.Ajanlom,nagyon szep es erdekes.
    A masik konyv tole – heber forditasban-” A toledoi zsido no”.
    Vegul- a nyelvekrol- es a nemetrol.
    Erdekesnek talaltam, hogy neha nemetrol-nemetre kell forditani.
    Ez kicsit igy van- az arabbal is. Temani szomszedasszonyomat
    kertem, hogy figyelje a hireket, mit mondanak rolunk
    a TV-ben, Azt felelte,hogy ez mas arab. Ugyan ezt hallottam
    Chaleb-i szuletesu asszonytol is.

    Vegul- hadd idezzem Heinrich Heine-t aki egyike a
    nemet irodalom nagyjainak- de soha nem felejtette el-zsidosagat.
    Tobb verseben ir errol.
    Ez egyike ezeknek:

    http://old.sztaki.hu/~blb/irodalom/faludy/test/clara.html

  • GYURI;

    Vannak akik „gogosnek” neveztek azon soraimert. De kiallok allaitasom melett!!! A zsidosag nelkul, Magyaroszag talan inkabb egy mai Albania lenne. A ruggalmasag, kepesseg, hajlandosag, a reszkirozasokkal valo szembeallasaik es persze a lankadatlan szorgalom !!!

    S nem az allando siralamaskodas, masok atkozasaik es mindeg varni a cuclizast es pelenkasaukat.

    Az a nagy kulombseg, amit atkoznak, ahelyet hogy alkalmaznak!!!!!
    S az csupan trehanysag es lustasag !!!!!

  • Izraeli
    2020 október 10
    3:43 du.

    Na igen.
    Magyarországra is úgy tekintenek a
    törökök hogy mi „TESTVÉRNÉPÜK” vagyunk nekik !!!!!
    Hát egy nagy büdös ló…@szt !Az nekik a testvérnépük,nem mi!
    Erről csak álmodozzanak a kipcsákok vagy kijajóbánatok.
    Én inkább Európához tartozónak érzem magamat,
    Európa összes bajával-problémájával együtt.

  • Úgy tudom, a németeknél van az „anyanyelv”, ami lehet bajor, sváb, szász, stájer, bécsi, stb… Mivel 200 évvel ezelőtt ők még megannyi apró országocska voltak.
    Ezek felett van az „iskolában tanult” német, a „hochdeutsch”. Nagybátyám, aki sokat járt a világban, anyanyelvként a stájert, apanyelvként a magyart, gyerekkori pajtásoktól a svábot, iskolában a hohdajcsot tanulta, és mindegyiket jól beszélte. Németországban rengetegszer „tolmácsolt” a különféle németek között.

    Jókai írta a „Kiskirályok”-ban: „Amikor az egyik azt mondja, nüst, a másik meg, hogy nikt, hát akkor még a semminél is innen vannak.” (Az idézet valószínűleg nem egészen pontos, mert fejből idéztem.)

  • Bendegúz79,
    olvasd újra a beírásomat.Nem magamról szól,hanem R.T.mondását írtam be,melyet a parlamentben mondott.Annak idején teszett a mondása,ma sem cáfolnám meg.Csupán nem érdekel a téma.A magam részéről:”utánam az özönvíz”alapon.Ha nem tudod Ki az R.T.akkor maradhatsz a gyöngébb ,de ugyanazt mondó,kevésbé kulturált, elmarasztaló és mégis durvább hangú megállapításodnál. Felvilágosítást kérhetsz az idejáró ultra intelligensektől(sic).

  • Almási Alma,
    az olaszoknál is van:romanéze,emiliánó, milanése,napoletáná, veneziáner én sajnos a többiről nem hallottam.Az emiliánót így-úgy beszélem,de bizony, úgy van ahogyan Te is írod a németről: Sokszor nem értik meg egymást.Ami egymáshoz viszonylag közel áll az a római és az emiliai olasz nyelv.(Emiliának nincs köze milánóhoz.)Emilia egy megye,amihez Ferrara,Ravenna,Marina di Ravenna,Faenza, Forli,Rimini,San Marínó stb tartozik.Csak úgy mellesleg az olaszoknál az intelligencia egyik fokmérője,hogy franciául is beszélnek.Nem hiszem,hogy a németeknél volna valamiféle nyelvi fokmérő.

  • a cikk alaptémája a „szfe” és a „polhakni”, hogyan csatolható ehhez a sok eltévelyedett rasszista kihaőnem bejegyzés? a grizi egyre jobb lesz ha ezzel a hőzöngéssel és nagyképűséggel összevetem

  • Koszonet Chrisnek {ha eddig nem tettem }, a „cenz uranak”,
    hogy „beenged” hozzaszolasokat,akkor is,ha mar nem az eredeti
    temahoz szolnak hozza,{mivel az elobbi LEZARULT}de sok beirot
    erdekel,es nem sertegeto,lekicsinylo,durva,gunyos{„szellemes”?}
    stilusban jelenik meg.
    „a sok eltevelyedett rasszista kihaonem „bejegyzesrol szolvan-
    ismert a szep magyar kozmondas: „Bagoly mondja a verebnek,
    hogy nagy a feje”.
    Most, hogy ket- ellenkezo polusrol erkezett EMBERT emlitsek,
    akik hittek/remeltek,hogy nem lesz tobbe rasszizmus,es az
    EMBERISEG egyesulni fog-
    1} Beethoven {9-ik szimfonia}Oromoda
    2} Lazar Markovics Zamenhof- az eszperanto nyelv alkotoja,
    mely tobb nyelvbol probalt EGY VILAGNYELVET alkotni,
    az emberisegnek.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Eszperant%C3%B3_nyelv

    Boldogult nagybatyam,akinek csaladjat elpusztitottak,
    annyira HITT az eszmeben, hogy tanult eszperantoul,
    kesobb, csalodott mindkettoben-es o is-alijazott.

    Ugy tudom, a 9-ik szimfoniahoz van szoveg is-

    „Orombuvos egi szikra,Elysium gyermeke
    Ittasan gyul csarnokodba
    Hiveidnek serege
    Egyesited szellemeddel
    mit zord erkolcs szetszakit
    Testver leszen minden emmber
    merre lengnek szarnyaid,”

    https://www.youtube.com/watch?v=treHcOZsmgk

    Hat ettol-sajnos-messze vagyunk- dacara az egesz emberisegre
    kihato jarvanynak.

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2020 október 9
    4:30 de.

    Kedves Besancon, sikerült az SZFE legeslegújabbra -kényszer mentesen?- módosított alapító okiratát elolvasnom és ugyanarra a kárörvendő következtetésre jutottam mint Te, mégpedig: amennyiben az állam kellő elővigyázatosság és biztosítékok nélkül kiadta a kezéből az egyetemet és úgy általában a közvagyont, alapítványi magán intézményt csinált belőle, megérdemli ezt a bolondériát, de ha még az ingatlanok tulajdonlásáról is lemondott, akkor azért bérleti díjat sincs joga követelni, bár ezt igazándiból ebből a jogászi bikkfa nyelvből nem tudtam kihámozni! 😀 Egy szóval: aki túl jóhiszeműen lepasszolja az aranytojást(kulturmonopóliumot) tojó tyúkot az, nem kicsit, nagyon hülye és megérdemel egy alapos pofára esést! 😀 (Napersze, tudom hogy ezt magasabbrendű művészi szempontok alapján is meg lehet magyarázni! 😀 )