Petrezselymes krumpli, halszerű céklával

2020 október 29 9:52 de.47 hozzászólás

Volt otthon krumpli, elég nagyok, amiket gazdaságosabb pucolni, de kiderült, hogy középtájon egyik-másik rohadt egy picit, amiért azzal küldtek ki a piacra, hogy vegyek még, de ne nagyot, de kicsit se, és a legolcsóbbat semmiképpen, meg, hogy hozzak petrezselymet is, ha már ott vagyok.

A petrezselyemért az első árus százötven forintot kért, három kis köteggel volt a pultján, de darabját árulta ennyiért, mondván, hogy friss petrezselyem ma már csak nála kapható. Muszáj volt vállalnom a kockázatot, hogy fussa a nem legolcsóbb burgonyára is. És jól tettem, mert a krumplivételt követően megleltem a petrezselymemet, sok volt belőle, üdék, lombosak és nyolcvanért árulták csokrát, de rábeszéltek, hogy hármat vegyek kétszázért, mert akkor negyven forintot spórolok.

Már-már éreztem a pirított hagymán megforgatott főtt burgonyán a rengeteg petrezselyem illatát, amikor a termelő, akivel krumplivásárlás közben szóba elegyedtem, megállított. A cékláját kínálta, amiről korábban mesélt, amit sárgarépával keresztezett, ami nem ereszt levet, de a burgonyánál tovább kell főzni, és igen jó a petrezselymes krumplihoz.

Felvágott egyet mutatóba.
– Nézze, egyáltalán nem lila, halovány sárga inkább, s szeletekre vágva az erezete is látszik. Egyfajta halszerű feltét lehet az ebédhez.

A már felmarkolt ötven forint nyugdíjkiegészítéssel együtt három ilyen céklát is kaptam a pénzemért.

Aczél Gábor

47 hozzászólás

  • A cékla egy hal? 🙂

  • Ivan Erdos
    2020 október 29
    1:41 du.

    az én szakácsismereteim szerint a hal nem cékla, és nem is lehet sárgarépával keresztezni (hacsak nem a tepsiben?) ez olyan tünemény, mint a citromízű banán, az ráadásul világhírű!

  • Orsós Elemér

    Ivan Erdos
    2020 október 29
    1:41 du.

    Miért ne lehetne, ha már hal ízű csirkét is lehet kapni! 😀

  • Szegyen, h a kormanyunk nyomasaval mestersegesen magasak a zoldseg es gyumolcs arak! A covidra hivatkozassal gatoljak a korrekt versenykepesseget biztosito import bearamlasat es ezzel ellehetelenitik az arak csokkeneset es a korrekt aru zoldseg, gyumolcs piacra keruleset Magyaroon!
    Korulbelul dupla aron kell vasaroljunk o1g miatt!
    Jelzem, h a mediterran orszagokban kb. Fele aron lehet azokat a piacokon, boltokban megvenni!
    Szegyen, h annyiba kerul a zoldseg, gyumolcs kiloja, mint a csirkecomb es a kedvenc kacsaszarnyto!

    Kulonben a cekla tenyleg rokonsagban all a sargarepaval!
    A cukorrepanak (Beta vulgaris) egy valtozata, ami a sargarepa (Daucus carota) rokona.
    Lehet hibrideket letrehozni, bar nembiztos, h azok tovabbszaporithatoak-e generativan! Vegetativan biztos.

    A nyugdijkiegeszites pedig zsenialis! A csekk tobbe kerul!
    Szegyen a merteke, de ha megis ennyi, akkor mindenkepp a jovohavi nyugdijat kellett volna megemelni annyival, mert ez cikibb, mintha nem adtak volna!
    Borravalonak, de a keregetonek is szereny ajandek! Nemhogy 1 honapra!
    En a piacot vasarlas elott mindig korbejarom, mert mindig, ha nem, akkor utolag sajnalom. Van, h emiatt vasarolok 2-3 eladonal paradicsomot es paprikat, de a gyumolcsokkel is rendre megesik.
    Mar csak azert is, mert masmilyet veszek nyersen fogyasztani es gyumolcslevesnek, valamint lecsonak, savanyusagnak….
    (A vegen idovel kb.a fele a kukaban vegzi. Sajnos! Szegyenlem is)
    Vasarlaskor rendre latom, h milyen finomsagokat fogok kesziteni, mennyibol, de a tortenelem rendre kozbeszol.
    Igy a gyumolcsleves es lecso mindig nagyobb mennyisegben keszul karmentes gyanant.

  • Ivan Erdos
    2020 október 29
    1:41 du.

    Rodeo11
    2020 október 29
    2:44 du.

    Fogadják elismerésemet, amiért egy pillanat alatt felismerték, közzé tették és vitatták írásom lényegét.

  • Úgy is van kedves Gábor!

    Mutasson is csak jó példát ennek az eltunyult libernyák tuggyukkiknek a jég hátán is megélő nyugdíjasaink példamutató találékonyságából és rátermettségéből. Nem kell mindig a méregdrága gyümölcsökkel elcsapni a gyomrunkat mikor nagyszerű, saját fejlesztésű és vitaminban jóval gazdagabb céklával gazdagíthatjuk a szintén vitamindús petrezselymes krumplinkat (hála ezért pártunk és államunk nagy formátumú, mindannyiunk által hőn szeretett vezetőjének és még annak, hogy jók voltak a számok amik megengedték mijóurunk kegyelme által az 50 forintos nyugdíj-extrát). Mitsurin elvtárs a hírek szerint már dolgozik a sárgarépa és az üregi nyúl keresztezésén is, ami a választásokra már a boltokban is lesz az MTI szerint, bár az ima-böjt kombináció jól tudjuk mindennél egészségesebb, sőt a betegségek ellen pláne hatásos.
    Továbbra is hajráfradi, egyre jobban teljesítünk!

  • Orsos altal emleGetett halizu csirke pedig megegyszerubb!
    A baromfitap alapbol halliszt joreszt. Halize lesz ettol a csirkenek!
    Pont az, h ezt a halizt probaljak eltuntetni normalis korulmenyek kozott ugy, h vagas elott mas tappal etetik, h kiuruljon a halfeherje.
    (A halliszt az olcso allati feherjeforras)

  • Létezik sárga színű cékla, ahogy lila krumpli, meg lila vöröshagyma is. Nem tudom miért, a cékla nem kedvencem, pedig sok benne az emberi szervezet számára feldolgozható vas.(Otthon nekünk tilos volt ételre azt mondani, hogy pfúj, vagy utálom! Max. azt: köszönöm, nem kérek, nem ízlik.)
    Édesanyám falusi lány volt, bár iparoscsalád sarja – nagyapám kovács volt. (Nagyon büszke voltam a házuk oromfalán díszelgő feliratra: okl. patkoló- és gyógykovács. Az I. világháborúban ugyanis Pesten elvégzett egy állatfelcseri tanfolyamot, és őt hívták a faluban a felfúvódott tehénhez, kehes lóhoz, étvágytalan kocához. Sőt az idősebbek – még a hatvanas években is – hozzá jártak fogat húzatni. A páciens kapott egy borospohárnyi (1 dl) pálinkát érzéstelenítőnek, nagypapa meg seperc alatt kirántotta a beteg fogat, az erre a célra tartott fényes, nikkelezett fogójával. Állítólag sose törte bele a gyökeret, ahogy ez az egerszegi nyápic fogorvosoknál gyakran megesett. Bocs a kalandozásért.
    Szóval nagyapáméknak nem volt „mezőjük” (gabonának), rétjük – így a lisztet, szénát, szalmát a parasztoktól kapta. Felírásra patkolta a lovaikat, sráfozta a szekérkereket, élezte az ekevasat – aratáskor aztán elszámoltak.
    De volt „hegye”, szőlőnek-bornak, gyümölcsfának, meg a ház körül kiskert, és kb 1 holdas telek, ahol megtermett a háztartáshoz szükséges zöldség, krumpli, bab sőt még a kocáknak a kukorica, a tök is. Ez a táj az ország nyugati felében van, a múlt század elején még „sötét” Göcsejnek hívták. Ebből a huszas években talált kőolaj ugyan kiemelte, a háború után viszont a „Nyugat” szomszédsága miatt nem jutott ide központi fejlesztés.
    Bocs az elkalandozásért. Még annyit O1G666! Nem ismertem férfit, akit felügyelet nélkül ki lehetett volna engedni a piacra. Hiába írtad föl, mire van szükség és mennyire. Vett mondjuk hadtáp mennyiségű zöldpaprikát, paradicsomból a szépen mosolygó étkezésit, – holott a lecsóhoz az érett (de nem lottyadt!) paradicsom jó. Hozott rőfnyi füstölt kolbászt – ami főzve megkeményedik. Lecsóba, paprikáskrumpliba a nyersebb, lángolt kolbász a jó.
    Ez nem baj – természetes munkamegosztás. Amelyben viszont minden munka egyenrangú: nincs olyan, hogy Te csak elvacakolsz a főzéssel, de nem tudsz kereket cserélni. Fordítva sincs – hogy: ok befaragod a fenyőfát a tartóba, de nem tudsz kivasalni egy zsebkendőt se.

  • Ez, a sárgarépával keresztezett cékla ( ha jól vettem le) szerintem leginkább az édeskrumplinak felel meg, legalábbis külsőre! Amikor a különböző szupermarketek reklámújságjaiban látjuk félbevágva, ránézésre nekem mindig ez jut eszembe róla – kicsit krumpli, kicsit répa, de leginkább „sápadt cékla!”🙂

  • Ivan Erdos
    2020 október 29
    1:41 du.

    Nem, mert elvi ellentét van közöttük :

    A céklát szedik, a halat meg lövik.

    Minap is kimentem a határba
    és lőttem vacsira egy szép hízott halat.

  • Besancon
    2020 október 30
    5:09 de.

    Hehehe akinek kicsi a répája, pótolja ki egy krumplival hehehe

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 október 30
    4:43 de.

    „Nem ismertem férfit, akit felügyelet nélkül ki lehetett volna engedni a piacra.”

    Ezt áláírom! 😀 Még közértbe sem! Így aztán le is szokott erről az önbosszantó hiábavalóságról a Nejem! Azért néha még mindig reménykedve megpróbálja, de egyszerű krumli vásárlást sem lehet rám bízni! (A rossebb gondolná hogy, abból is -rendeltetés szerint- több féle létezhet és még a szine meg a nagysága sem mindegy! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 október 30
    9:38 de.

    Ezt a mondást most alaposan összekeverted, engedelmeddel helyesen:
    -akinek kicsi a répája, toldja meg egy lökéssel! 😀

  • Orsós Elemér

    O1G666
    2020 október 30
    1:26 de.

    Én a baromfit és a halat is imádom! Namármost, ha sütök egy ilyen Micsurin csirkét, akkor az dupla élvezet és két legyet ütök egy csapásra! 😀

  • talalom;

    A cekla az egyik leg-egeszsegesebb zoldseg!

    A krumpli, az eredeti, del-amerikaban lila es fekete volt, s kicsi mint egy mogyopro.

    Ma minden hybridizalt, de taperteke minimalis.
    A paradicsom meg mint a kokeny.

    Szerencseje hogy nem latott eredeti kukoricat,(maze-t) mielott a Mayak letrejoztak keresztzeseik altal.

    Kovacs az elso iparossa a vilagnak.
    Meg Jing Isz klhan is kovcs inaskent kezdte.

    A sebeszzek meg mint borbely-ok meg a XIX szazadban is.

    Krumplit, burgonyat, barmi neven is nevezne NEM fogyasztok , meg french-fryed sem mar 64 eve.

    Magyarorszagon ettem eleget 300 evre.

  • Felhívom a figyelmet a fotóra, amin egy nyugdíjas kérelmezett és kapott egyszeri segélyösszege látható! A szöveg ehhez íródott.

  • Az utalványon a segély összege forintban!

  • Aczél Gábor
    2020 október 29
    5:42 du.

    kösz!
    Pistike anyukától: mi ez a gyümölcs? kék szilva kisfiam; és miért piros? mert még zöld! ennél csak a lila békák jobbak, magam részéről a halat úszva szeretem és a céklát sok darabolt torma gyökérrel összefőve vastag szeletekben és sötét lilán, ami nem sötét lila az nem cékla az más (vannak ötleteim erre is de nem édes krumpli azt csak az képzeli aki sohasem evett édeskrumplit Afrikában vagy a Carib tengeri országokban, sok vajjal és fokhagymával ott a fokhagyma még csípős és nem édes és pálmaolajban sült csirkével); (semmilyen más olajban sülve nem szeretem, a pálmaolajtól gesztenye ízt kap a csirke még -talán- akkor is ha halliszten nőtt föl, bár én kukoricán és füvön meg hagymazöldjén és keménytojáson nevelt csirkét ettem, az az igazi és semmi szósz (mindig kiöntöm, vagy otthagyom) csak egyszerű tengeri só a csirke ízesítője ez mesterszakács receptje és bevált (ha a Gundelban?)

  • Erdőském!

    A cékla egy piszkosul nagyra nőtt lila/bordó bogyó/gumó, lőtt halhoz nagyon finom köret, de legfinomabb rakott krumplival.
    Bocs’!

  • Orsós Elemér
    2020 október 30
    2:33 du.

    Apuskám…nem vetted észre hogy rögtönöztem ?

    Végy fel laza lelki tartást. Az segít. Talán.

  • Rodeonak a lezárult „Közmédia” topicban előadott interpretálására:

    Rodeo11
    2020 október 30
    10:06 du.

    Hapsikám, nemcsoda hogy idegbajos lettél az ilyan Vágnerségek láttán-hallatán, mint pl. ez a bárgyú Lóhengrin – történet.

    Holottt el lehet intézni -Karinthy szerint-
    pár szóval is, idézem:

    ” Fiatal férj a nászéjszakán szembesül azzal hogy valami nem stimmel az aszonyka pedigréje körül. Ezen annyira elkeseredik, hogy be sem várja a menetrendszerű járatot, elhajózik az első hattyúval.”

    És mindeztetetet három (3) felvonásban !! Rémes..

  • Miklós bá’
    2020 október 31
    8:16 de.

    Kérdés, mivel lövik a halat?
    Mert ha pl. sóspuskával, pláne nagy melegben,
    akkor minnyá szárított hering hull az égből.

    (Legalább nem hat rá a madárinfulenca.)

  • Geyza
    2020 október 31
    12:25 du.

    analfabéta geyza bömbölményei

  • talalok;

    Nincsen „lila voroshagyma” !!!!

    Csak az EDES hagyma, amit Spanyol hagyma neven is ismernek. lila-szinu.
    Egy ket szeletetb elvezhet a szendvicsen vagy a hamburgeren, s sokat aprithat a salatajaba.

    Persze letezik a feher-hagyma, sarga hagyma, s fris zold-hagyma.
    Na meg a Walldosta-i hagyma. Ami igen lapos alaku hagyma, a LEG finomabb hagyma-lepenyt abbol keszitik.
    Finomabb mint barmi gyulomccsel keszitett lepeny!!!!

    Nagy am a vilag, amig igen kicsi Magyarorszag, mindenteren!!!

  • Geyza
    2020 október 31
    12:25 du.

    még néhány konyhai falvédő szöveget betennél oeuvre-öd teljessé válhatna, részemről te a nyasgem tipikus esettye maradtál

  • Bendeguz79
    2020 október 30
    5:48 du.

    grizi azt is elmesélnéd, hogy a krumplibogyó hogyan fejlődött ki a Big Bang-ből, és abból hogyan lett krumplisaláta (sok hagymával szeretem és citromcseppekkel)
    itt várom kimerítő válaszodat, epedve

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 október 31
    12:10 du.

    „Apuskám…nem vetted észre hogy rögtönöztem ?”

    Nyugodj meg, én is, mert eredetileg ez a régi mondás így szól:
    „Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel!”

  • Orbán kutyái úgy gondolják, 50,- Ft elegendő kiegészítés ahhoz, hogy a nyugdíjas átvészelje azt az időt, amíg el nem viszi az ördög, jelen esetben a vírus. Mert valljuk be, mindannyiunknak van valamilyen krónikus alapbetegsége is, amit most nevezhetnénk birkatürelemnek.

    Szóval: ez a mocskos gesztus, ez a megalázás elég még mindig nem elég, hogy elzavarjuk nagyon-nagyon messzire ezt a „befejezetlen jogászt”, ezt a bosszúálló, cezaromániás pojácát.

  • Orsós Elemér
    2020 október 31
    5:01 du.

    Ááá dehogyis: Így hangzik :

    „Ha rövid a f@rkad, told meg egy kocsival.”

    (Mindenki úgy érti ahogy akarja höhö..)

  • Rodeo ANNYIRA úncsi vagy,akár egy Vágner-féle nagyopera 5 felvonásban, negyven veresképű kesehajú pufók keletnémet Brünhildával a fedélzetén.

  • Bendeguz79
    2020 október 31
    3:31 du.
    grizi

    makói csípős vöröshagymáról hallottál e valaha? az vajszínű nem vörös de mi magyarok a hagymát vöröshagymaként nevezzük te meg egyél sweet onion-t ami olajban zsírban szétfő egy használhatatlan péppé azaz főzésre alkalmatlan, szendvicseket meg nem csinálok legkevésbé azokat amiket a hirdetésekben mutatnak 12 cm vastag és tele szósszal ami befolyik az ingem alá (na jó nekem nem mert nem veszem meg) és savanykeserűédes de olyan gyomorégést csinál, hogy a tűzoltókat kell riasztani hozzá és epeömlést is csinál különösen a keccsöpp amibe nem tudom mit tesznek, mert a paradicsomban olyan nincs (esetleg romlott ecettel kezelik?) !!! a hamburger sohasem volt hamburgban és ehetelen gusztustalan csöpög a marhafaggyútól, halálos méreg és akkor tesznek még rá sok mást amitől olyan kövér leszel, hogy nem férsz ki a kétszárnyú ajtón és a temetkezési vállalkozó fel is darabol mert egészben nem férsz bele a koporsóba sem…

    szóval mióta a tömegtermelés betette a lábát a mezőgazdasági iparba én csak úgy szoktam nézni (sohasem hallgatom hang levéve) a reklámokat, hogy: minő gusztustalan és az északamerikai szakácsolás mesterművei? hát mind ehetetlen kutyámnak vagy macskámnak odaadnám a macska megrázza a lábát és napokig nem áll velem szóba a kutyus meg bebújik az asztal vagy az ágy alá és réműlten les ki hogy mi rosszat tett, hogy büntetem

  • Bendeguz79
    2020 október 31
    3:31 du.

    talalok;

    Nincsen “lila voroshagyma” !!!!

    Csak az EDES hagyma, amit Spanyol hagyma neven is ismernek. lila-szinu.

    ——————————-

    Kedves Bendegúz, aki már újfent megtalálni vélte „szarva közt a tőgyét” – bármilyen kicsi is Magyarország, bizony van lila hagyma!
    A közönséges, mindennapi főzéshez használt vöröshagyma ( melynek csak a neve vöröshagyma, valójában sárgásbarna színű ) egyik fajtája, belül fehéres, kívül sötétlila, valamivel lágyabb és gyengébb mint a mindenre elszánt vöröshagyma! Ezért nyersen fogyasztáshoz, kenyérre, de salátákba is nagyon finom, nagy előnye, hogy nem csípi a szemet annak aki épp „pucolja”
    Amire Ön gondol, az alighanem az un. salotta hagyma (más néven mogyoróhagyma) mely valóban világoslila színű, többféle formában fordul elő, de leginkább hosszúkás alakzata ismert, és ez egy kifejezetten ízletes, „gyengéd” sőt, a gyomrot sem bántó csemege!
    Mindezeken kívül még valószínűleg sokféle hagyma létezik világszerte, de általában ezek a leggyakoribbak és leginkább alkalmazott fajták – itt magyar honban legalábbis!

  • Miklós bá’

    „…A cékla egy piszkosul nagyra nőtt lila/bordó bogyó/gumó, lőtt halhoz nagyon finom köret, de legfinomabb rakott krumplival…”

    Meg leginkább a „mindennel” – miután én is nagy céklapárti vagyok!
    Jó, mondjuk a körömpörkölthöz nem ajánlanám, de mivel ezt nem szoktam enni, így maradhatunk a mindennél!😀😀😀

  • SzandiMandi
    2020 október 29
    8:51 du.
    „..Mitsurin elvtárs a hírek szerint már dolgozik a sárgarépa és az üregi nyúl keresztezésén is, ami a választásokra már a boltokban is lesz az MTI szerint,..”

    ———————————

    Na, most kicsi híján én is úgy jártam, mint Geyza szokott a kávéjával, ha ilyesmit lát…!😀

    Azt pedig, hogy mikorra lesz a boltokban a kíván „üregicsemege” azt bizony mifelénk a legkisebb közös többszörös dönti el! Tegnap hallottam a híradásokban, midőn a vírusvakcináról volt szó, hogy aszongya „Orbán Viktor úgy kalkulál (érted, kalkulál!) hogy x hónapban lehet elérhető a vakcina ” – már nem tudom milyen hónapot mondott, de ezúttal nem is ez a lényeg, hanem maga a kifejezés, miszerint ő úgy kalkulál! Nem ám a vírusszakemberekre hagyatkozunk – még ha a háttérben ők dolgoznak is – a bejelentés, a közlendő már nem az övék, hanem Orbán V. kalkulál úgy!

  • Rodeo!

    „..(semmilyen más olajban sülve nem szeretem, a pálmaolajtól gesztenye ízt kap a csirke még -talán- akkor is ha halliszten nőtt föl, …”

    —————–
    Egek! Milyen lehet az a csirke, ami bár halliszten nőtt föl, de a pálmaolajtól mégis gesztenyeízt kap…?

    Hát én inkább maradnék a csirkeízű csirkénél – vagy olyan nincs is? A halízű csirke egyébként valóban förtelmes, volt hozzá szerencsém, utána jó darabig sem csirkét, halat meg pláne nem ettem!

  • Besancon
    2020 november 1
    7:15 de.

    A hal-ízű csirke RÉÉÉMESSS..
    Harminc évekkel ezelőtt ejtették velük
    pofára a hentesboltokban.Ezek nagyüzemileg
    előállított, hal-liszttel feltápolt dögök voltak.

  • Mrs.Besancon;

    a „Yum”-ot nevezik nepszeruen sweet-potato-nak.

    Konyorgom mellozze a palma-olajat, az meg a diszno-zsirnal is egeszsegtelenebb.

  • Besancon
    2020 november 1
    7:15 de.

    ajánlom neked is a pudding próbája című össznépi játékot, utána tátsd el a szád, én már megtettem és nekem jó vala… más húsokhoz is ajánlatos de megint a pudding próbája a döntő

  • Geyza
    2020 október 31
    7:56 du.

    te még a nevét sem jól ismered, a művei számodra a terra incognita sok minden mással együtt, aki a Lúdas Matyiból diplomázott és a Vörös Csillag traktorgyár hetilapjából doktorált az már csak ilyen! most megyek kávét párolni espresso mert ugye kilötyböltem volna röhögtömben látván a világ eszének kinyilatkoztatásait „geyza encyclica” ®

  • Besancon
    2020 november 1
    7:15 de.

    a csirkeízű csirke akkor lehetséges ha úgy van táplálva ahogy fent leírtam! akkor némi só adagolásával a saját zsírjában sül ki a tepsiben (és az a zsír ehető és nem gyilkos zsiradék mint ami a tápokon termelt csirkékből folyik és büdös, azért rakatja a hülye szakács a szószokat amiket …) nem túl magas hőmérsékleten a sütőben semmi más nem kell hozzá csak a köréje darabolt előre megfőzött krumpli köretnek és arra sem kell más, mint só

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 október 31
    7:54 du.

    Kössz, így is jó, de a tied már a XXI. századra van aktualizálva! 😀

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2020 november 1
    12:57 de.

    Hálás kössz! Most egy hétre valót röhögtem maszk nélkül! 😀
    Szerencse hogy, még nem kell pelenka, mert most megtelt volna! 😀

  • Mrs.,Besancon;

    Amire Maga hivatkozik az „shallot”.

    Leg-izletesebb a „chives”. Az mint a fu, s nincsen guboja a foldben. Illata nagyszeru, nem eros mint a nagy hagymake.

    A „voroshagyma” megkonnyezteti a felhasznalojat , vagy az csak valami masfele hagymajuk.

    De orulok hogy megismetelte a tobb hagyuma fajtakat, persze letezzok am tobb mas fajta is.

  • Kedves Besancon!
    2020 november 1, 6:53 de.

    Bocsánat, jövök neked egy kávéval 🙂

    Igen, jó alapos kalkuláció után mindent (is) a mi nagybányai istenkirályunk dönt el, és egyre jobban kalkulál 🙂

  • Orsós Elemér

    SzandiMandi
    2020 november 2
    1:21 du.

    Hál’ Istennek Baia Maren(Nagybányán) még nincsenek birtokai ezért ezt a nemesi előnevet megjósolni neki részedről reménykedő jövőbelátás! 😀 (Én mondjuk jobban elviselném, ha helyette inkább dolgos alföldi parasztembereknek lennének azon a környéken szántóföldjeik, erdőjeik! 😀 Pont mint anno! Nem kell megijedni, egy ilyen titkos fixa idea, még revizionizmusnak sem minősíthető! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Orsós Elemér
    2020 november 3
    5:39 de.

    Javítás: „dolgos alföldi” helyett: dolgos erdélyi(nem transilvaniai!).

  • Orsós Elemér,
    amit a javításban írsz,hogy nem transilvániai azt még néhányszáz év múlva is nagyon halkan kell írni,ne adj’Isten a szomszédok nehogy megharagudjanak.(t.képen nem Neked szól,de van itt néhány irredenta balfék,akik megelégedésemre még jobban fognak engem gyűlölni.Csin-csin.)