Gondolatok Amerika történelmének második katolikus elnökéről

2021 január 21 4:33 du.40 hozzászólás

„Mert mindig van fény” – mondta Amanda Gorman költő az Egyesült Államok történelmének második katolikus elnökének szerdai beiktatásakor. Aztán hozzátette: „ha csak elég bátrak lennénk ahhoz, hogy lássuk / Ha csak elég bátrak lennénk ahhoz, hogy világossággá válljunk.”

Aznap korábban Joe Biden, a Szent Máté apostol székesegyházában tartott misén vett részt. Az olvasmányban Ézsaiás prófétától hallotta, hogy „a fény úgy fog kitörni, mint a hajnal”. Reményekkel teli első elnöki beszédében visszhangozta ezt a témát, felszólítva az amerikaiakat, hogy írják meg együtt az egység, a gyógyulás és a tisztesség amerikai történetét. Még a 30. zsoltárt is idézte, miszerint „Siralmamat vígságra fordítottad, leoldoztad gyászruhámat, körülöveztél örömmel.”

Biden személyes és politikai élete során sokszor támaszkodott katolikus hitére. Sőt: Biden elnök beiktatása történelmünk valószínűleg leginkább katolikus politikai eseménye volt. A beiktatás jól tükrözte Biden hitét mind a demokráciában, mind a feltámadás Istenében. És elért valamit, amit saját egyházi vezetőink nem tudtak soha megtenni. Emlékeztetette az amerikai közvéleményt, hogy az egyház olyan erő is lehet, amely jobb irányba mozitja el a társadalmat.

A halottak megemlékezésétől a kedd esti emlékműnél, egészen addig a döntésig, hogy az avatási napot reggeli szentmisével kezdi, valamint a Szentírásra és a szentekre tett utalásokkal, Biden megragadta annak szükségességét, hogy az ország elforduljon az elmúlt négy év zűrzavarától és pusztulásától. A világjárvány, a rasszizmus és a gazdasági kihívások leküzdéséhez szükséges az egység.

Biden „fő empátiásként” indította el a beiktatását, elsősorban a COVID-19 miatt meghalt több mint 400 000 amerikai megemlékezésének nyilvános emlékünnepével. Az amerikaiak gyertyákat gyújtottak otthonukban, miközben a washingtoni emlékmű tükröző medencéjét 400 fény világította meg. A január 19-i megemlékezésen Wilton Gregory washingtoni bíboros azért imádkozott, hogy „erősítsük meg tudatunkban közös emberségünket és nemzeti egységünket.”

Biden január 20-i beszédében visszhangozta ezt az egységkövetelést. Kijelentve, hogy a demokrácia érvényesült, azt állította, hogy „az egyet nem értés nem vezethet széthúzáshoz”, és felszólította az amerikaiakat arra, hogy eljött az újrakezdés ideje.

„Hallgassuk meg egymást. Itt az ideje hallani, látni, tiszteletet tanúsítani egymás iránt” – mondta Biden. „A politikának nem kell tomboló tűznek lennie, amely mindent elpusztít az útjában. Minden nézeteltérésnek nem kell a teljes háború okát szolgálnia. És el kell utasítanunk azt a kultúrát, amelyben a tényeket manipulálják.”

Nem csak szavak voltak. Biden külön köszönetet mondott Mike Pence volt alelnöknek, aki főnökével ellentétben tisztességesen részt vett az avatáson. Biden átölelte George W. Bush és Barack Obama volt elnököt. Megmutatta, hogyan lehet összehozni az embereket.

Vajon egy olyan egyházban, amelynek neve egyetemességre utal, képesek vagyunk-e megfelelni ennek az egység-felhívásnak? Félretehetjük-e nézeteltéréseinket, legalább egy pillanatra, hogy tudomásul vegyük azt, ami közös bennünk: Jézus Krisztusba vetett hitünk és azon felhívása, hogy az elesettekkel törődjünk?

Beletehetjük-e ebbe a munkába, ahogy Biden mondta, „az egész lelkünket?”

Az egység nem olyan érték, amely felülmúlja az összes többit; és az igazságosság nélküli egység veszélyes lehet. De válság idején az egység szükséges előfeltétele annak, hogy olyan problémát kezeljünk, mint egy járvány, vagy mint a rasszizmus. Bizonyos dolgokat csak akkor érhetünk el, ha együtt csináljuk őket.

Gorman termékeny és prófétai költeményében megjegyezte, hogy „Valahogy átvészeltük és tanúi voltunk / egy olyan nemzetnek, amely nem szakadt meg, de egyszerűen befejezetlen”. Mi, amerikaiak – és különösen mi amerikai katolikusok – segítsük ezt a befejező munkát a tökéletesebb unió felé.

National Catholic Reporter szerkesztőségi cikke. Fordította: KMH

40 hozzászólás

  • Kimondottan egyet lehet érteni katolikus testvéreink újságjának szerkesztőségi cikkével amely a nemzeti egységre, az összetartozás újrakezdésére hívja fel az olvasóit.
    “A politikának nem kell tomboló tűznek lennie, amely mindent elpusztít az útjában. Minden nézeteltérésnek nem kell a teljes háború okát szolgálnia. És el kell utasítanunk azt a kultúrát, amelyben a tényeket manipulálják.”
    Reméljük, hogy az új Biden kormány tényleg ezek szellemében fogja vezetni az országot.

    Érdekes, hogy itt észak Amerikában a katolikusok mennyivel másabbak, pozitívabbak és haladóbbak az otthoniaknál. Pl. Erdő Péternek egy szava sem volt ahhoz amikor Bayer Zsótink le demens öreg urazta a pápát (persze a sajátosan kedves stílusában). Persze otthon is vannak üdítő kivételek (na nem a vezetésben) mint pl. a nyugdíjazott váci püspök Beer Miklós vagy a fiatal blogger Hodász András. Talán majd, ha az államhatalommal nem lesznek ennyire összefonódva, mint utoljára a szép emlékű vitéz nagybányai idejében. 🙁
    Bár talán erre még egy kicsit várni kell …

  • Katolikus, vagy katolikus jelmezben levő.
    Amúgy a Római egyház gyalázatosságáról is sokminden nyilvánosságra került már.

  • Orsós Elemér

    Nagy Gyula
    2021 január 21
    8:45 du.

    Sajnos elég kevés ahhoz hogy, a bigottok is észhez térjenek!

  • Biden január 20-i beszédében visszhangozta ezt az egységkövetelést. Amerika vissza nyerte a szabadságát.. Biden Elnök biztosít az elnöksége idejére. Reméljük sikerül neki és a világon sok politikus követhetné példaképét! Obama elnök minden el ismerést meg érdemel ,segített Biden elnök úrnak. Hivatala elfoglalásában… Amit az előző beképzelt minden idők leg durvább elnökének kellet volna! Sok sikert erőt egészséget Biden elnök úrnak.

  • Paulus,
    nem Saulusból változtál Biden hívővé? Ha igen, akkor megértelek!

  • PAULUSZ;

    Joe Biden ketsegtelenul magatartasaban mindeg uri-ember-modon viselkedett.

    Egesz eleteben politikus volt.

    ’69-ben vegzett jogot,
    ket-evig egy helyi Delaware-i politikai allast foglalt,
    majd szaladt Congreszusi szekert,
    majd Szenatusi meghatalmazasaert,
    majd Obama al-elnokenek valasztotta,
    majd negy-evig $100 ezer + szedett beszedeiert,

    De Joe Biden onmaga keptelen megnevezni egyettlen tettet amit a sajat kepessege-altali cselekedenek nevezhetne!!!

    Idos-ember letere, eletfogytiglani politikus letere, minden lehetosgei ellenere, keptelen nevezni egyettlen tettet, amit valhatna, : ‘na hat azt en tettem!’!

    Mind a johangzasu, szepszavu es mezes-mazos szonoklasokat feleulmulna.

    De remeljuk, hogy ven-korara talan majd bizonyit valami elismerheto cselekedet!!!!!!!!!!!

    Az XL pipe-line, a Putin-al valo START , es az Iran-i atomfegyver-egyezmeny felelesztese manapsag ertelmetlen, valorlansag, sot naiv is.

    Egesz-eleteben az adofiztok koltsegen elt !

    S azt a Xi-k, Vlad-ok, Ajatolah-k, Un-ok tagadhatalanul tudtaban tartjak am!.

    S az ami a mi jovonkre vonatkozoan aggodalmat jelent am, nem Joe igeretei ,beszedei es remneyei!!!!!

    A tagadhatatlan valosag, de az eletben az am a teny!!!!!

  • GYURI:

    Nem Saulus-bol, de talan Paulus-bol, ha emlekeznel hogy ki volt az ?

  • PAULUS:

    Ma az USA-ban nem a „szabadsag”-gal van a baj, hanem hogy tobb tulmeretu vagyonosok tul-sok lehetosget, ill. elonyoket nyerhetnek.

    Mint a NAGY banko, NAGY mediak-nak, mega-korporaciok, melyek sok-millios adokozasaikkal befolyasaikat, elonyeiket kepesek vasarolni az onzo politikusokok kezeiben.

    Lattad Biden beavatasat????
    Lenne fogalmad annak koltsegen?
    Az mind a kezeloinek az adakozasabol volt leheto!
    Nem is emlitve a valsztasi versenyenek a koltsegeit!

  • Paulusz Gyula
    2021 január 22
    10:30 de.

    J.B. Jr. (78 éves) hivatásos politikus 45 éve megszakítás nélkül, egyetlen önálló gondolata sincs, mindent a teleprompter ről szajkózik…

    ezzel az álnok retorikával lehetett eladni Barack Hussein Obama II-t, … is!

    nagyon jó alkalom a kétszer is sikertelenül megimpiccselt Krumplee és a ráragasztott címkék ellen szólni aki „ez ellen” mer szólni azt törlik és domestic terrorist- ává avanzsálják az ország egyik fele DNC a másik meg domestic terrorista akiket -minimum- átnevelő táborokba zárnak, mert az mégsem lehet, hogy a szent DNC nek a szavai nem lennének szentek (lásd még az inkvizíció)

    én is mindenfélét kívánok a J.B.Jr. nak (is)

  • Az esemenyekbol mar is ugy bizonyul, hogy Biden elnok „honey moonja” (nasz-utja)veget ert mielott kezdodott.

    Portland ,Oregon-varosaban a bal-oldal eroszakosan tuntetett Biden ellen.

    Tablajuk olcasva; „Nem Bident akarjuk, hanem bosszut”.

    S a varosban levo Demokrata part kozponti irodajanak ablakait betortek.

    Atkoztak Biden-t a nagy-vallalatok szolgajakent, s igertek hogy nem alanak meg amig a koveteleseik kielegitettlenek.

    https;//www.yahoo.com/news/they’re-breaking-glass-and-criticizing-Biden-from-the-left

  • Ugy latszik a Jehova Tanuinak van igaza, es a Vatikan az ordog talalmanya.
    Maskulonben nehez lenne elkepzelni, hogy a templom nem roskadt ra erre a gyilkos es tolvaj gazemberre. Szemelyesen az ordog tartotta fenn a mennyezetet, amig ez az alak benn volt.

  • gyuri10
    2021 január 22
    11:43 de.

    Aranyapám te csak álmodozzál a Trumpetta feltámadásában.
    Csak nehogy sitten végezze mint esetleg a jelenlegi hatalommániás Netanyahu , aki dettó megérett vagy három évre .

  • ehhez nem is kívánok egyetlen szót sem hozzátenni

    Biden: “There’s nothing we can do to change the trajectory of the pandemic in the next several months.”

    Haven’t we been told for months that restrictions and mandates were necessary to change the trajectory of the pandemic in the next several months?

    azaz elnöksége második napján bevallotta, hogy hazudott a kortesbeszédeiben és semmire sem képes de ma már nem 500000 (ezt tegnap lihegte ki), hanem 600000 halottal számol a következő hónapban 2021 Februárban

  • Elhűlve olvasom itt a szervilis hozzászólásokat… Pár kiegészítés:
    – Biden megjátssza most az ájtatos katolikus manót, miközben nincs is katolikus „szentségi” házassága .(Lévén a felesége elvált és másvallású)
    – Aki az USA-ban előfordult (és él), az kristálytisztán tudja, hogy az ottani katolicizmus közelebb van Makóhoz mint Jeruzsálemhez…
    – Az „egyszerű amerikai” primitivsége elképesztő európai szemmel nézve. Meg a meghirdetett megbékélésről: Most pl. a konzervativ 49.99 százalék egy része egyszerűen democ-rats -net titulálja az 50.01 százalékot…
    – Obamáék százezreket/milliókat irtottak ki az „Arab Tavasz” demokráciájának exportja kapcsán,- mig Trump idejében USA egyetlen háborut se indított.
    – Millió munkahelyet teremtett az USA-ban azáltal, hogy a nagy-multik Kinába telepitett leányvállalatit megszorongatta, – s az ázsiai olcsó munkaerő helyébe amerikai emberek/munkások léphettek pl. a „rozsdaövezetben”… Nos ezek az oligarchák most alaposan visszaadták a kölcsönt !!!
    – Apósom szerint Amerika valaha a „világ csendőre” volt. Várom a fejleményeket ebben a kis lesajnált országomban… s azt, hogy a 79 éves Biden mikor adja át az elnöki székét az általa(?) kiválasztott alelnök-hölgynek…

  • USA bevándorló ország és templomba járó. Tisztelik Alkotmányukat, és aszerint is élnek. Hosszabb idő átlagában folyamatos a társadalmi fejlődés, és működik a demokráciájuk is. A történelem folyamán sok-sok kitűnő képességű ember kényszerült választani új hazájának az Egyesült Államokat, aminek köszönhetően a világ vezető hatalma mindenféle szempontból. Ez nem jelenti azt, hogy ne zajlanának náluk ideig-óráig tartó disszonáns jelenségek, de ezekből profitál Hollywood is.

  • Joe Biden nem toltotte-be a harmadik napot sem az elnoki-hivatalaban ,de mar is tobb Labor Unions (Munkas Szakszervezetek) ellene-fordulatak, kezdve az XL csovezetek hatarozta miatt.

    Szakszervezetek melyek tamogattak anyagilag es szavazataikkal is, de most belattak, hogy a demokrata elnok nem a dolgozok erdekeit kepviseli.

    A LIUNA (olajipari-dolgozok szak-szervezete, a Building Trade Union-ok es a Blumber and pipefitters Union-ok erossen vadoljak, mert az XL pipeline felszamolasa, es a kapcsolatos iparokban dolgozokat munka-nelkulive tesz.

  • D.Bernstein
    2021 január 23
    6:20 de.

    valami ilyen várható?

  • Paulusz Gyula, melyik nyelvrol fordit maga magyarra a google translate-tel?

    Bendeguz79-tol: „Egesz-eleteben az adofiztok koltsegen elt !”
    Bidenrol van szo. De melyik orszag adofizetoirol irt maga? Az amerikai, vagy a kinai, esetleg az ukran adofizetoket ertette?

    D.Bernstein, a rossz nyelvek szerint Kamala le fogja lokni Joe-t a lepcson. De szerintem mas itt a problema. Biden ketszer is elszolta magat az utobbi par honapban, miszerint o rovid ideig lesz csak elnok. Tehat beteg lehet. Nezve, ahogy stutter-ozik (nincs ra jo magyar szo, nem dadogas, hanem sokkal rosszabb) az az erzesem tamadt, hogy lehet agyrakkal kuzd szegeny.

    warrior, maga a Marsrol jott tegnap? Ehhez kepest egesz jol megtanult magyarul. Csak azert mondom, mert ennyi hulyeseget meg a Biden szovegiroi sem tudnak osszehordani ilyen roviden az USA-rol, mint amit maga itt osszehordott.

    Rodeo11, teljesen meg vagyok lepodve a velemenyeden. Mi tortent mikozben en tavol voltam innen?

  • Bendeguz79
    2021 január 23
    5:31 du.

    grizi szarva közt a tőgyit! szokásod szerint!

    az XL pipe line nal kapcsolatosan nem a csővezeték léte a gond!
    az abban áttuszkolt ócska, a mindenkori világpiaci ár 45% ka vagy az alatt eladható minőségű kátrány amit az eladási árának többszöröséért lehet csak betuszkolni a csőbe és az a többszörös az állami szubvenció aminek a profitját az albertai olajlobby elharácsolja azaz Kanada szövetségi kormánya mindenki terhére profitot szubvencionál néhány szemét alak és a Jason Kenney és bandája zsebébe! a Tarsand (mint a neve mondja) kátrányt tartalmazó homok amit a fölötte nőtt erdők kiírtásával ledózerolásával lehet csak elérhetővé tenni és akkor ivóvizet használnak a kimosásához Kína felismerte a lehetőséget és meg akarta venni útépítésre amire való a bitumen de nem jött létre az üzlet 10+ éve megy profitéhség harc és most végre valaki eltörli mert van jobb olaja aminek az ára megfelelő neki a prospektív vevőt nem lehet kényszeríteni arra, hogy olyasmit vegyen ami nem kell neki!

    a szakszervezetek meg rövidlátó vak egerek nem látnak az orruknál tovább!

  • Valoban nagyon csodallom, hogy mit talahatott a cenzor elitolendonek abban, hogy megjegyeztem Ms.Bernstien megjegyzesere, hogy Biden elso felesege es ket kisleanyai egy automobil balesetben vesztttek eletuket.

  • Érdekes mennyire gyűlülőlik a fasisztoidok meg félnácik ezt a Bident, holott nem is tudnak még semmit elmondani a ténykedéséről.

    Undorító magyar szokás. Hazudozni másokról,
    vagy megítélni másokat a tények ismerete nélkül. PPffúúújjj..

    Egy idióta azt találta írni a Más-oldalon,
    hogy Biden BI-TO-ROL-JA a hatalmat !!! Az ész megáll…

  • Egen… az Alberta olajat allitolag sokba kerul eloallitani, de amikor mar elvalasztjak a homoktol, ugyanugy folyik mint minden mas olaj.
    A problema inkabb azzal van, hogy bizonyos „nem” allami szervezetek es politikai partok celiranyosan tuntikeznek es nyomjak a buta propagandat minden olyan esetben, ahol megfizetik oket ezert. Ezt aztan ugy latszik nehanyan be is veszik es ismetelgetik.
    Pl. az arab olaj mar tobb mint 100 eve elixir. Soha senki sem tuntetett ellene, de mas olajak bunosek es egeszsegtelenek. Gondolom mindenki sejti, hogy kik fizethetik ezeket az „N”GO-kat, es allitolagos partokat.
    Az albertai olajat eddig vonattal kuldtek le a Karib-tenger partjara, ezek utan is ez fog menni, mikozben elpuffogtatnak rengeteg uzemanyagot, amivel aztan valoban szennyezik a kornyezetet, de ez mar nem erdekel senkit. (Ezek a 2-3 km hosszu vonat-szerelvenyek aztan vissza is mennek Albertaba uresen, szinten telibuzolve a levegot.)
    Meg annyit, hogy ha meg akkor is van vevo erre az olajra (es nem szuksegkeppen az USA) amikor az olaj vilagpiaci ara nagyon alacsony, akkor eleg nagy a valoszinusege annak, hogy valakik kicsit „meggorbitik az igazsagot” ebben a temaban.
    B
    Geyza, Bidenrol csak annyit, hogy nem ma kezdte a politikai palyafutasat, igy aztan akik kritizaljak nagyon is jol ismerik ot. Tovabba, az a 15 vagy 17 rendelet, amit jova hagyott az elso nap elarulja a kritikusainak, hogy a kedves Joe bacsi (illetve akik megvalasztottak ot) ott folytatja(k), ahol abbahagyta(k).

  • Geyza
    2021 január 24
    11:45 de.

    szokásod szerint tudatlan hőzöngésed pontosan jellemző rád!
    45+ éve ismert a senkiházi még tetszhalott nem volt meg karón varnyú, minden más egyéb igen… és soha egyetlen önálló gondolata sem volt

    azy ugye tudod, hogy a saját pártjának tagjai ordibálva tüntetnek ellene még meg sem melegedett a trónuson, és már hazudik mintha könyvből olvasná (nem könyv, teleprompter)

  • RODEO;

    Sajat szavaid szerint, ketsegtelenul ‘rossz helyen van a togyed, vagy a szarvad’ vagy valamid!

    Az Albertai ko-olaj az valoban aalacsony minosegu, de hasznlata jovedelem a lakossagnak es mind a dolgozoknak.

    Hitler nemetorszaga meg a baranszenbol keszitett gasolin-t, s a Wermacht , Luftwafe azon mukodott!!!!

    Ha nem a US-ba, majd Kinaba fog menni az!!!!
    Az a teny a hatarozat mogott !!!!

  • RODEO;

    NEM a DNC, hanem az FBI, Washington D.C. rendorsege es a US Attorney General hivatala hajtjavegre a Capitoliumba engedelynelkulli betolakodokat es karokozokat.

    A „DNC” (a Democratic National Committee) a part napi fentartasanak az intezeset vegzi!

  • Bendeguz79
    2021 január 24
    5:30 du.

    grizi megint eltaláltad a szarva közt a tőgyit!
    az albertai olajon nincs haszon csak veszteség (SIC) azt a veszteséget Kanada szubvencióval nyereségre váltja azaz az összes tartomány fizeti Albertának,

    ha nem fizetnének és nem termelnének akkor lenne lehetőség nyereséges vállalkozásokat csinálni Albertában

    Rommel ezért ment Észak Afrikán át a kaukázus északi oldalán a Kaspi tó körüli olajmezőkért, mert a barnaszénből kinyert energia nem volt rentábilis

    ma veszi a gázt és olajat az Orosz Federációtól (és nem rabolja mint USA Iraq-ból)

  • Ben Avraham
    2021 január 24
    1:25 de.

    Szerintem csinálj magadnak kistestvérkét.😂

  • Kamala Harris ma Biden alelnoke.

    De a valsztasok idejen, amikor egy Tara Read nevo no , aki Biden Szenatusi szemlyzetenek egyik tagja vadolta Bident, hogy 1993-ban nemileg eroszakosan zaklatta ot, csupan Kamala Harris volt az egyedulli ellenzeke aki nyilvanosan kijelentette: ” en elhiszem Tara Read allitasat”.

    Mindannak daxara Biden hatarozata Harris-ra esett.

    S lenya, Ashley Vinay Biden-nel nemi egyeni, csladi, nemi, hazassagi es kabitoszeres problemajaval egy Floridai intezetben kezelesenek 112 lapos naplojat kozolte a „National File”.

    Mint a mondas; az eletben senki sem kiveteles!

  • RODEO logikaja alapjan allitja hogy Alberta veszit a ko-olaj kiaknazasan, arusitasan, s azert mind a tobbi tartomanyok fizetnek.

    Hmmmm?????

    De hat akkor Alberta miert nem csak veszi a penzt a tobbi tartomanyoktol es dobjak el azt a penzt????

    Ketsegtelenul mind azok a tartomanyok, sot Alberta is Rodeo gondpolkodasa alapjan elnek.

    Nem szukseges kezeiket mocskolni a tar-olajukkal????

    De vajon kiknek fizetett a Texasi es Liousuianai finomitok, s kinek fizetnek majd azert a suru-Albertai olajert a Kinaiak?????

    Another Rodeo theory. Hm??????

    Nem szedolsz el neha sajat ostoba allitasaidon????

    P.S. Irag, ugy mint Venezzuela a nemzetkozi piacon arusitjak az olajaikat.
    Sajnos Venezuella ma alig kepes pumpalni kb. 1/7-at a volt termelesenek.
    Azert a lakosssaag mikkioi az elemisze, villany, sot meg biztonsagos ivo-viz-hianayban elnek ma a dicso Marxista paradicsomban.

    Vajon miert menekul Venezuiella lakossaganak mullioi ????

    Csupoan Maduro taroenakai gazdagodnak!

  • warrior
    2021 január 25
    10:43 de.
    Te is ilyesmi termék vagy?A bátyusod elég gyenge legény lehetett!

  • Bendeguz79
    2021 január 25
    1:47 du.

    grizi én még ennyi hüjeséget egyrakáson sohasem olvastam, mint ez a te mostani bömbölményed

  • Bendeguz

    elovastam az Albertai olaj kapcsán írottakat
    A Teremtore mondom, megleptel

    Ennyire inocente vagy?

    Ennyi evvel es történettel a hátad mögött?

    Egyszerűbb mint az ágybafosás. Az állami közkasszából pénzt úgy kivenni nem lehet, hogy egyszerűen kínyitom a fiókot
    Úgy viszont mar igen, hogy jótékonykodást (munkahely teremtését szimulalok), – a vállalkozónak szubvenciók adok – így mar lesz haszna, es ennek a kedvezményezettje visszafizet abbol a hasznából ami a szubvencioból lett. Csakhogy nem az államkassza számlájára, hanem az illető (felelős) politikus valami titkos svájci számlájára

    Mit nem lehet ezen érteni?

  • Ja Bendegúz

    Ami meg amerikát illeti

    Mint tudjuk, amerikában k..va nagy divat az etanol használata mint üzemanyag.
    Mondjak, hogy környezet kímélő

    Na ja, egy egységnyi etanol energia letrohozasahoz kukoricából 1,8 energiát kell befektetni (elégetni) valami más energiából. Merthogy amerikában (USA) abból állítják elő az Etanolt.
    Tehát majdnem duplaannyi szennyezessel vágtam pofán a földet.
    Nem is éri meg másképp, minthogy a kormány (USA) szubvencionalja a parasztokat (farmer)
    Csak egy példa a nagy gazembersegekre – mert hogy valakik nagyon sok pénzt nyernek ezen – erről miért nem reklamalsz senkinek?

    Csak meg egy masik – az első intézkedése volt a Bidén (az új amerikai Dobzse-Laszlonak), hogy máris érvénybe léptette ujra a Carbon-Kvóta egyezményt.
    Tudod, hogy ennek XXI század első nagy szélhámosságának kapcsán mennyi adófizetői pénzt éget el az USA kormány? Van fogalmad róla, hogy mennyire arcátlan, szégyenteljes hazugság az egész amikor ezt a Carbon-kvóta kereskedelmet környezet-védelemnek nevezik meg?

  • Bendeguz79
    2021 január 25
    1:47 du.

    Biden to make ban on oil & gas drilling on federal property PERMANENT, media reports say

    azaz örökre eltiltja elnöki rendelettel az állami földterületeken olaj és gáz fúrásokat

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 január 25
    1:32 du.

    Szerintem Kamala Harris és Joe Biden egymás szerencsehozó kabalái, mert CSAK ilyen felállásben kerülhettek (látszólagos)hatalomba! 😀
    (Megjegyzem áll még a fogadásom hogy, maximum 2 éven belül A Hölgy lesz az elnökötök, aki aztán legalább még egy ciklusra be lesz betonozva, ha szófogadóan viselkedik! 😀 )

  • Orsos Elemer

    Hat remenykedem, hogy letezik fog meg egy negy eves ciklus (oly edes mindegy kivel, csak letezzen)
    Az esemenyek nem azt mutatjak

  • Itt egyn relevant kerdes feltevese mind a „kizsakmanyolas”, „csalas”, „lopas”, stbk. allitasoknak egy mai jelen esemenyen alapjan.

    Nency Palosi ferje, aki egy „Venture Capital” ceg vezetoje, s maga, vagy maga Nency vasrolt fel-millio es egy millio ertket ero Tesla „put” szerzodeseket, miutan Biden elnok hatarozata az elektromos jarmuvek varsartlasnak serkentese, penz-fizetesekkel, es Eccecutive Order-ekkel, sot tobb mind 600 ezer US kormany alatal hasznalt jarmivek csereleset rendelte el.

    Na azt minek velnek,ill. nevznek az ottani olvasok?????

  • Bendeguz79
    2021 január 27
    7:57 du.

    hivatalosan: insider trading amelyet hosszú börtönbüntetéssel sújt az usa törvénye

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 január 27
    7:40 du.

    Ejnye, csak nem valami saját, öngerjesztésű tavaszra gondolsz?! (Lehet hogy, az eddig tavasz exportban részesültek ennek kajánul örülnének, de attól én is félek hogy, az meg a „nemzetközi helyzet fokozódásához” vezetne!)

  • RODEO:

    Nem erdeme’sz reagalst, de mar ismetelten jeleztem es alatamasztottam tenyekkel, hogy Biden az amerikai munkas alapveto erdekei helyett a Kinai bankarok erdekeit segiti.

    Nem latnad be hogy a Hunter-nek nyujtott 1.5 biilos Beijung-i bank loan guarantee-ja am nem „ingyenes” mint a te csladi-hazad, kerted, kocsid, stb.stb.????????