Magyar sors Kárpátalján (3): Kisebbségben a Csehszlovák Köztársaságban

2021 január 23 12:10 du.56 hozzászólás

Kulcsár Zoltán: Magyar sors Kárpátalján

Tartalom:

Megjegyzés: korábbi fejeztek a linkre kattintva olvashatók

Boldog békeidők Ugocsa vármegyében

A Nagy háborúban és az összeomlás után

Kisebbségben a Csehszlovák Köztársaságban

1920. június 4-én a Trianoni békediktátum értelmében Kárpátalja a megalakuló Csehszlovák Köztársasághoz került jogilag, Podkárpátszka Rusz néven. A magyar lakosság száma rohamosan csökkeni kezdett, ezzel párhuzamosan sok ezer cseh lakost telepítettek be Kárpátaljára. Közülük került ki Erzsébet nagynéném férje, Zámorszki Félix, aki nem volt rossz ember, nagyon jó hentes volt és Nagyszőlősön laktak 1939-ig. Két kislányuk magyar óvodába járt.

(A Csehszlovák Légió egyik alakulata a keleti fronton – a Légió tagjai sokat tettek a csehszlovák állam megteremtéséért)

A cseh állam az első évektől kezdve igyekezett visszaszorítani a magyarokat a közéletből. Az új hatalom olyan földreformot hajtott végre, hogy a magyar földbirtokosoktól elvett földeket cseh és ruszin parasztok közt osztották szét, a magyar fölművesek még 1%-át sem kapták meg. Bátyuban a magyaroknak csak két hektár földet adtak a temető részére. A színmagyar etnikai területeket a 20-as és 30-as években igyekeztek kolonista ruszin településekkel felbontani. A Nagyszőlős közelében fekvő Verbőc község határában alapították Újverbőcöt a földreform által kisajátított földeken. Akli falu közelében létesítették Ruszintelepet, Tiszaújhely mellett Ruszka Dolinát. Szerencsére ez nem igazán sikerült, mert évtizedek múlva sok helyen a ruszinok többsége elmagyarosodott. A cseh hatalom e mellett a magyarság anyanyelvi iskoláik és oktatásának korlátozását tartotta a leghatékonyabb módszernek az asszimilációra. Számos magyarlakta településen – köztük Csepén, Tiszaújlakon, Fancsikán, Karácsfalván, Salánkon és másutt is – ruszin tanintézetek mellett még cseh iskolákat is létesítettek. A Kárpátalján három reálgimnázium közül az ungvári Drugeth Gimnáziumban cseh és ruszin iskolát létesítettek, a Munkácsi magyar reálgimnáziumot változtatták ruszin tannyelvűvé, a Beregszászi Főgimnáziumot magyar-ruszin két tannyelvű gimnáziummá szervezték át. Nagyszőlősön a kereskedelmi iskolán kívül egy állami fémipari iskola működött.

A hatóságok következetesen üldözték a magyar nemzeti érzés bármilyen megnyilvánulását.

(A két világháború közötti Csehszlovákia térképe – Kárpátalja is az új állam része lett)

Amikor sok ezer magyartól megtagadták a csehszlovák illetőséget, addig 1926-1930 között a Kárpátaljára beköltözött galíciai ukránok meg oroszok ezreinek adományoztak csehszlovák állampolgárságot és rögtön állást is kaptak. A Kárpátaljára költözött ukrán és orosz emigránsok egy részét a hatóságok a magyarbaráti görögkatolikus egyház bomlasztására, a pravoszlávia és az ukrán eszme terjesztésére használták fel. Ez idő alatt a pravoszláv egyházhoz tartozó hívők száma több mint százszorosára növekedett. Nagyon sok magyart fosztottak meg állásától, nyugdíjától, állampolgárságától. A magyarlakta városokban és nagyközségekben százával törölték a választásra jogosultakat a listákról állampolgárság hiányában, hogy minél kevesebb magyar jusson képviselői mandátumhoz. Az viszont igaz, hogy a csehek sokat építettek különösen Ungváron. Utakat, hidakat, középületeket, iskolákat. Az életszínvonal is kezdett lassan javulni, bár nem olyan mértékben, mint a hegyvidék ruszinsága várta volna. Azon kívül a ruszinok nem voltak megelégedve Csehszlovákia nemzetiségi politikájával sem. Kurtyák Ivan, a ruszin Autonóm Földműves Szövetség elnöke és parlamenti képviselője többször is keményen bírálta a kormányt, és következetesen küzdött az autonóm Kárpátaljáért. Ez ügyben 1928-ban petíciót nyújtott be a Népszövetséghez. A párt kongresszusa 1932 szeptemberében határozatban követelte a ruszin nép önrendelkezési jogait. Úgy látszik a csehszlovák hatóságok ezt már nem akarták tovább tűrni. Sokáig nem kellett várni, mert Kurtyák 1933 januárjában mérgezési tünetekkel a nagyszőlősi kórházba került. Sajnos legendásan erős szervezete – az orvosok minden erőfeszítésének ellenére – nem tudott megküzdeni a mérgezéssel. Utódja a párt élén Bródy András lett. A csehszlovákok igyekeztek elterjeszteni nyugaton, hogy Kárpátalja Európa egyik legdemokratikusabb államába került, és ami sajnos a mai napig elterjedt. Pedig dehogy is volt az, különösen a magyarok irányában.

(Tomáš Garrigue Masaryk, Csehszlovákia egyik megálmodója, alapítója és első elnöke)

György nagyapám – csak úgy, mint a többi magyar ember – nem értette a cseh nyelvet, de nem is volt szüksége rá, mert tovább gazdálkodott a kis földjén, és közben kerékgyártóként dolgozott. Az ilyen kis emberekkel a csehek nem igazán törődtek, inkább az értelmiségi közeget tartották megfigyelés alatt. Azt sem lehetne állítani, hogy anyagilag rosszabbul éltek volna, mint régen, de azért megérezték a kisebbségi sorsot. Édesanyám családját az 1920-as években áthelyezték Nagyszőlősre, mivel Gergely nagyapám vasutas lévén oda volt kénytelen menni, ahova áthelyezték. Anyagilag ők jól éltek, mert a vasutasokat jól megfizették, majd mikor nagyapa nyugdíjba vonult nagyon jó nyugdíjat kapott.

Következő rész: Találkozás a lengyel-szovjet határon az éhínség elől menekülőkkel

56 hozzászólás

  • Kivallo es oszinte beszamolot nyujt a szerzo, kulonosen az akkor ottan-elo magyarok korulmenyeirol.

    De „Cseh-Szlovakia” megalaputasa 1915-ben az u.n. Cleveland-i Conferenciaval kezdodott.

    Masarick, Benes es tarsai, na meg Wuilson elnok politikai erdekei-alapjan tamogatva azt.

    S valosgabn a Cseh-Szlovak allam hamar a haboru vege-utan, 1918-ban lett valosag.

    Az 1920-as Parizsi-beke azt jogositotta es hatarait alig valtoztatva jobahagyta.

    Mind amit a szerzo leirt, sajnos az emberi onzes, gyarlosag es kegyetlenseget minden politikai erdekek kihasznaltak, s kihasznaljak mindeg.

    Mint a szerzo jelenti, meg a vallasok is annak erdekeben voltak kihasznalva, s tortenik mindeg vilagszerte ma is.

    De a kerdes Mindenkihez, miert nem az egyen, az emberi-leny alapveto jogainak es lehetosegenek biztositasa es vedelme lenne az elet leg-elso celja???

    Amodon mindenki korlatlanul elhetne sajat eletet barki masok alatal valo korlatozasai nelkul.

    Amodon teljesen jelentektelen, hogy az egyen, mi-szarmazasu, vallasu, nemzetisegu, szellemi es politikai felfogasu es hajlamu lenne?????

    Hiszen alapjaban minden emberi-leny let-celja a sajat es csaladja elete , lehetosege es boldogulasat ohajtja.

    Hiszen tagadhatatlan az, hogy MINDEN EMBERI-LENY egyenloen teremtetett, lenyeheben, egy kis minimalis felszinti jelentektelensegein kivul, MIND teljesen egyenlo letu, celu, erdeku egyen.

    Azt figyelembe veve es kovetve elnenek mindannyian eletunket, mind a megkulomboztetesk-nelkul, remelhetobb lehetne az emberiseg bekes egymasmeletti-lete !

    A kerdesem az olvasokhoz, hogy belatjak azt hogy annak megtagadasa volt Europa tobb-ezer-eves onpusztito tett?

    S miert ellenzik azt az itteni hozzaszollok zomei?”?????

  • Orsós Elemér

    Kár hogy ilyen rövid és nincs jobban kifejtve!!!!

  • Bendeguz

    Kerdesed:

    De a kerdes Mindenkihez, miert nem az egyen, az emberi-leny alapveto jogainak es lehetosegenek biztositasa es vedelme lenne az elet leg-elso celja??? …………… Amodon teljesen jelentektelen, hogy az egyen, mi-szarmazasu, vallasu, nemzetisegu, szellemi es politikai felfogasu es hajlamu lenne????
    ………….

    Mert egy nemzet javait a nemzetet kormányzasi hatalommal felruházott egyedi osztják szét.

    A mai korban valasztasok útján úgynevezett hivatásos politikusi pályára avanzsáltak van jogosultsága ehhez a pozícióhoz hozzájutni.

    A mai rendszerek zömében ezt demokratikus választásoknak nevezik ki, – bar mint ismétlem a pályára jutás önkényes, viszont ehhez ugyanúgy támogatók kellenek mint az ókorban.
    Csakhogy kik a mai támogatók?
    Peldaul a vallasi intezmenyek vezetoi, a média vállalkozások tulajdonosai (ezen keresztül alkalmazottaik), az állam által fenntartott kulturális intézmények vezetői es szereplői (akar színészek, irodalmárok es egyéb előadó művész) A lényeg, mindazok, akiket majdani hatalomra jutásuk után privilegialni tudnak. Természetesen a piacot meghatározó szereplőkre szintúgy igaz.

    Ezeket kell megnyernie egy MEGÉLHETÉSI POLITIKUSNAK ELŐZETESEN egy választás alkalmával, mert ezek mar valamilyen szinten közszereplői pozícióban vannak.
    Ezeknek a támogatását előzetes alkukkal megnyerik, a választás alkalmával pedig azoknak ígérnek mindenféle jobbulást akikre az általuk megnyert támogatóknak befolyásuk van.

    ennyire egyszerű

  • Orsós Elemer

    Az igaz, de meg van hét rész – izguljunk

  • Parács Péter

    Hi! Tisztelt Olvasók!

    Én, az I. világháború okaira vezetném vissza Magyarország igazságtalan sorsát. Ezzel Erdély, Vajdaság, Felvidék és Kárpátalja stb.-mint Magyarország történelmileg is meghatározó, államalapító és a Szent Korona „oltalma” alatt álló- területének hová-lettének magyarázatát keresve.
    I.) Egyáltalán, hogyan keveredtünk bele ebbe a háborúba? Hát úgy, hogy a Rákóczi féle szabadságharc csúfos leverése után belecseppentettek a Habsburg Magyar Monarchiába. Abba a bizonyos szarajevói osztrák konfliktusba tehát így keveredtünk bele.
    II.) Nos, ettől függetlenül és továbbá mivel magyarázható, hogy kvázi két ország valós vagy akár provokált konfliktusa világháborút eredményezett.
    III.) A Monarchia hadüzenete továbbá nem világra szóló volt! Azaz, kinek, kiknek és miért volt érdeke ezt világháborúvá globalizálni.
    Mindezt kezdeményezve a Németország hadüzenetével Oroszországnak, ahol éppen a Téli-palota komcsi forradalom győzedelme volt kialakulóban pl. az „Auróra cirkáló” ismeretes „szimbólumával”.
    -Szóval és egyébként mi köze volt Németországnak a Monarchia és Szarajevó kondfliktushoz, de főleg hogy jött képbe Moszkva, majd a szinte domino elv szerinti országok. Gazdasági válság ide vagy oda, de álláspontom szerint ez volt a világháború eredeti okozata.
    IV.) Bendeguz79 Cseh-Szlovák témájában kifejtettek is azt az álláspontomat sugallják, hogy még a Párizsi Trianoni-palota diktátum-paktum előtt elkezdődtek a nagyhatalmi területi motivációi. De, ne feledjük a Szerbia gyökerekkel való Jugoszlávia történetét sem ami egyértelmúen Moszkva-barát motiváció. Nem beszélve éppen a német vonalú Marxizmusról, sőt a Párizsi Kommünről illetve az Olasz partizánokról („Bella csao, Bella csao..)
    DE TÉRJÜNK VISSZA KÁRPÁTALJÁRA, „Kárpátoknak Vadregényes Tájára”:
    1.) Trianon: A Rákóczi féle szabadságharchoz is vonatkoztatható
    Kárpátalja ugyebár a „hókuszpók” Csehszlovákiához került
    elcsatolásra.
    2.) Mi is ez a Trianon, amikor 1945-ben az immár Csehszlovákia
    paktumot kötött a SZU-val és ezek után a Szovjetunióhoz
    tartozott. (Továbbiakban lényeges, hogy nem Ukrajnához!)
    3.) 1947.év, szintén Párizs-Moszkva és immár nagyhatalmak útján
    kvázi ismételt nemzetközi paktum megerősítette, hogy
    Kárpátalja a Szovjetunióhoz „rendeltetett”(Nem Ukrajnához)
    4.) Az 1990-es évektől viszont olyan, mint Csehszlovákia
    illetve Szovjetunió nem létezik!!!!
    -Ukrajna történelmi területe pedig Kijev-Novgorod, sőt az
    anno Galíciai terület is inkább Lengyel motiváció, mint
    Ukrán.(Lemberg-Lviv?)
    AKKOR MOST SE SZU, SE CSEHSZLOVÁKIA tényéból következik a kérdés,
    hogy Kárpátalja per/pillanat és az 1990-es évektől hová tartozhatna a történelmi Anyaországon kívül és a Szent Korona oltalmával?
    Másrészt az említett 1947-es újabb Párizsi-paktum felülírta a csúfos Trianont. Ugyanakkor az abban foglaltak a SZU tekintetében o”okafogyottá” vált.
    Ukrajna pedig semmi módon nem lehet kvázi jogutódja Kárpátaljának, hhiszen éppen Ö vívta ki a történelmi függetlenségét a SSzovjetuniótól.
    -Azaz, meg kell nézni Ukrajna alapításának történelmi területét, mi több a Szovjetunióba való belépése korában is.
    Sőt, a mai napig is kvázi legenda kering Kijev alapítása körül és lehet nem véletlen, hogy a mai napig kvázi „rajon”-ként létezik hivatalosan is a Kijevi Magyar Domb(hegy).

    Üdvözlet
    Parács P&P.

  • Érdekes írás!
    Nem is tudtam, h Kárpátalja először Csehszlovákiához tartozott. A nepesseg összetétele érdekes, hiszen a cseh részen a csehek szinte kisebbségben voltak, a szlovák reszen a szlovákok ugyanúgy!
    Az szörnyű, h azt tették – ahogy a románok is- amivel Magyarországot vádolták!

    Bendeguzra reagalva:

    Amit leír, az egy álom!

    Az egészre a magyarázat a gének örokitese!

    Emiatt volt es van a nacionalizmus, a rasszizmus!
    Mindnek a sajat genjeik megmaradasa, terjesztese a celja!
    A külső genek csak a frissülés, a degeneracio megelozese miatt szuksegesek, de alapvetően a sajat genek atorokitese a nemtudatos, termeszetbol öröklötat cél! Az önző gén!

    Érdekes módon ez a helyzet torzult! A termeszetes cel az egyen genjeinek atorokitese, de , mint tudjuk, tarsadalmunk fogyatkozik. A helyben elo lakosok a joleti tarsadalmakban a genetikai programot reszben felulírják. A joletuk stabilizalasa erdekeben hatterbe szoritjak a genetikai kovetelest. Az egyen genjeinek maximalizalasa helyett egy alacsonyabb szinten levő genorokitest is elfogadnak mar, amikor a csaladjuk, a nemzetseguk orokiti tovabb a genjeik egy reszet. De emiatt felerosodik a rasszizmus, a nacionalizmus, amikor a genjeik a bevandorlok genjeinek rovasara csokken, amig a bevandorloknal a genjeik elszorasa novekszik!
    (Fogy a magyar, …. hasonlo jelszavak, szlogenek mind ezt mondjak, csak a genetikai hatter nelkuli egyszerűsitessel elve ezen a primitiv megnyilvanulasi modon.)
    Tehat csak ideig-oráig tudja a társadalom elnyomni a genetika koveteleset, mert idovel minden tarsadalomban felborul valamelyik krizis alkalmaval az uralkodo osztaly iranyitasi mechanizmusa. (Csehszlovakia, Jogoszlavia, Szu!)
    Ez realis veszély pl. Kanadaban a bekakkal, Spanyoloknal a baszkokkal, torokoknel romanoknal, ukranoknal, Delafrikaban, Fulopszigeteken, Kinaban, talan meg lndoneziaban, Malájziaban is!
    Indoneziaban, Malajziaban, Romaniaban, Kinában a vallasi es etnikai kerdeseket betelepitesekkel oldjak meg, a korabbi homogen etnikumu kozossegre ratelepitik nagyszamban a sajat rasszu tulnepesedett tomegeiket….
    Ez ellen hatekonyan vedekeztek (elsosorban) a koszovoi albanok es a bosnyakok. Mozgalmat inditottak, hogy mindenkinek legyen sok gyereke,. Legalabb 10! A tomegukkel vettek fel a harcot es sikeresen.
    Ha invaziv lennek, en is azt csinalnam, h korlatoznam a szaporulatot (Kina altalaban 1 gyerek) az oslakosoknal, amig a sajat genjeim szaporitasat tamogatnam korlatlanul (koszovoi albanoknal 10 gyerek), mindenfele juttatasokkal.
    Genetikailag igy lehet jol ervenyesulni, de a kulturalis orokseg viszont eltunhet generaciok soran!
    Indoneziaban ez torteni napjainban a Jávan uralkodo muzulman rassz reszerol betelepitve a tobbi szogetre, folyamatosan veszitik el identitasukat az oslakosok…. ( pl. Szumátra, Gili-szigetek, de folyamatosan a tobbi sziget is! Balin meg massziv az ősi kultura, de mara mar a lakossag szamat megduplazva telepultek be muzlimok Javarol.
    A kevesbe infrastrukturalt szigetekre is folyamatosan telepitik be a javaiakat, de a nagyobb szigetek merete miatt ez a folyamat idobe telik, de tart! Lasd Borneora a javaiak es a malajok is.
    Ugy tunik hasonlo folyamatok vannak Latin-amerikaban is! Pl. Gvatemalaban a maya oslakosokra telepulnek ra a mar vegyes genetikajuak. Hasonlo az Amazonas-medencen vegig! Eqvadortol a torkolatig! De ugyan igy a Galapagos – es a Hutvet -szigeteken is az eqvadoriak es a csilleiek. Egyiptomban a Sinai -felszigeten….
    (En csak par peldat irtam, amik bizonyosak, de szamtalan van, amirol olvastam, de bizonyoan nem allithatom.)

  • Parács Péter

    Lehet rosszul látom, de nem igazán tudok olyan országot-államot, ahol, csak egy nemzetiség alkotja az állampolgárokat.
    Nos, ezért is irrealitás és nonszensz többek között a trianoni paktum azon egyik „mondvacsinált” indoklása, hogy nemzetállamokat kell létrehozni Magyarország területi szabdalásával. Ez szerintem nagyon átlátszó hátsó szándék volt.
    Érdekes módon azonban ez a fogyatékos Hitler még komolyan is vette az ária és hitler-júgen elképzeléseivel.
    Én úgy gondolom, hogy a Hazám az, ahol születtem és nevelkedtem, otthonom meg az ahol élek. Az állampolgárság tehát nem zárja ki, hogy egy adott államban nemzetiségi legyek. Normális országok természetszerúen és nyilvánvalóan inkább értéknek tartják az ott élő nemzetiségi állampolgárainak kultúráját, hagyományait stb, mint sem csak ezért különc állampolgárként kezeljék Öket. Nem beszélve jelen esetben Magyarországról, mely állalapítás éppen a nemzetiségieklel egyetemben történt.
    Egyébként az Amerikai Egyesült Államokat alkotó nemzetiségiek elvitathatalan példája is tanusítja a fentieket.

    P.P&P.

  • Bendegúz79
    1:13

    Igaza van.
    Csakhogy az érdek determinálja a tetteket, sajnos nem az ideák.

    Az ideák és hitek formálását is látszólag önzetlen véleményformálók igyekeznek a kezükbe kaparintani. Amikor ez sikerül nekik – mint a történelemben annyiszor – akkor szisztematikusan a saját egyéni gazdasági, vagy szövetségesi, nemzeti-vallási, avagy osztály érdekeik szerint, ha kell harcokban, polgárháborúkban és erőszakkal alakítják olyanná ami ezeknek az elvárásaiknak megfelel.

    Ilyenek a nemzeti és nemzetiségi (etnikai) sokszor jogosnak tűnő feszültségek és torzsalkodások is, amelyek mögött, mindig az aktuális, a gazdasági uralmát féltő, vagy ilyet akaró uralkodó osztály – a gazdasági kocsirúd birtokosainak – a szarkeverése gyújtja meg a kanóc végét… Mert pl. senki sem állíthatja azt, hogy egy adott konfliktusban ennek vagy annak a nációnak volt igaza, hisz minden azértnak egy miért volt az előzménye, oka és okozata.

    Csak egy példát mondanék, éppen Kárpátalja vonatkozásában, ahol előbb az 1941-es Kamenyec-Podolszkíji, majd 1944-ben teljes deportálás az évszázadok óta őshonos zsidó közösséget, a felsorolt magyar, felszínén nacionalista ám valójában dominanciális törekvés semmisítette meg a magyar Országház urainak, bár téves, ám végzetes hegemonikus erőszaktevése.

    Melyhez pusztán ideológiailag még annyit jegyeznék meg, hogy az uraknak ama nagy istenességükben sem fordult meg busa fejükben, hogy a Hadak Ura e bűnrészesség miatt fogja rájuk ejteni a „dicső háborújuk” felelősségének a veszett fejszéjét is …

    Si vis, amari ama!

    Vögelein 🙂

  • O1G666
    7:13

    Néha én is szívesen lennék invazív, amikor

    „Macsákék bögyös Icukája” napozik a szemközti

    erkélyen… Ahhhhhh 😀

  • Orsós Elemér

    gabriel
    2021 január 23
    9:40 du.

    Bár ne lenne igazad!

  • Orsós Elemér

    Parács Péter
    2021 január 24
    7:02 de.

    Gratulálok! Csupa jó kis rázós és felettébb jogos kérdés, de fogadni merek hogy, legjobban a „Szent Koronára” való hivatkozásra fognak rácuppanni! Azért remélem sejted a válaszokat, már ha lesz a feledtetésen kívüli is! 😀

  • nekem csak egy kérdésem lenne:

    Maszarik a Masaryk ?

  • Parács pipi!

    Nevetséges ahogy összevissza írogatsz, bár ismerve konok terveid, már vártam a hozzászólásod e cikksorozathoz.

    De mondd, letetted már legalább az érettségit? Ti.ezt az egész témát itt már tisztáztuk, ha úgy is teszel mintha nem emlékeznél…

    Most csak annyit fűznék hipp-hopp halandzsáidhoz, hogy a Kijevi Nagyfejedelemség (azaz Rusz) már az isz. hetedik és kilencedik század között alakult, ergo – a te stílusodban ipi-apacs!!! – ők voltak előbb a Kárpátokban, de még a „kárpát alján” is… Mi több, volt idő, amikor előttünk ők (ti.a szlávok) uralták egész kelet-Európát is…

    Inkább arra törekednél és törekednének a hozzád hasonló konokfejű nacionalisták, hogy a cseheken, szlovákokon stb.túl az ukránok is minél előbb legyenek tagjai az Európai Unió nevű népek szövetségének, hogy minél előbb szűnjön meg ez az általad is képviselt egymásnak feszülés és a harc… Maradj hát nyugton.

  • Orsós Elemér

    Parács Péter
    2021 január 24
    10:10 de.

    Ez is igaz, de vegyük figyelembe azt hogy, a civilizált Európa legkeserűbb szívfájdalma és bosszúsága az hogy, a legmakacsabb igyekezetük ellenére sem sikesült 1200 év alatt a sokuk által kiszemelt paradicsomi Kárpát-medencéből teljesen kiebrudalni a barbár magyarokat és a totális keveredés miatt testvérré integrálódott idetelepülteket, ami csalódás kettős mércét váltott ki belőlük!

  • PARACS PETER:

    A maga altal adott elkepzeles biztositja a nemzetisegei, szarmazasi, vallasi, stb.stb. alapokon elkepzelet ember-ember-kozotti megkulomboztets es szelszoseges kegyetlensegek lehetosegeit !!!!

    Miert nem lenne kepes es hajlando minden emberi-tarsat egyenlo lenynek velni, elfogadni es amodon elni veluk????

    A maga elekpzelese amig kivaltsagokat iger, de egyben a megkulomvoztetes csiraja !!!!!

    Hat nem minden emberi-leny egyenloen teremtetett?????

    Nem mind egyneloen jott ere a vilagara?????

    Hat akkor miert a megkulombozteteseik?????

    Miert nem elehetne minden emberi-leny szabadon, egyenloen a sajat ohaja, remenye es hatarozatai altal??????

    Kerem arra dajon valaszt, ha tudna, de logikust am!!!!!!

  • Parács Péter
    2021 január 24
    7:02 de.

    Boldog új évet mindenkinek!

    Romsics Ignác történész könyvet és több cikket írt az 1947-es párizsi békeszerződésről.

    Világosan kiderül a diplomáciai iratokból, hogy a nyugati szövetségesek, főleg az amerikaiak, át akarták rajzolni a trianoni határokat úgy, hogy Magyarországnak legyen kedvezőbb. Volt egy magyar (demokratikus) delegáció, akiket megnyugtatott Molotov Moszkvában, hogy Sztálin is támogatja a magyar szándékokat.

    Aztán jött a hidegzuhany: semmi nem változott. Ez a pozitív változás egyes-egyedül a szovjet vezetés ellenállásán bukott meg. Az összes környező ország megtarthatta a területeket, azok is, akik az oroszok ellen harcoltak a háborúban. Erről a szocializmusban nem lehetett beszélni.
    Szerintem a kisebbségek helyzetét nem az elcsatolás határozta meg, hanem hogy akkoriban a liberálisok a nyelvileg egységes nemzetállamokban gondolkoztak.

  • O1G666
    2021 január 24
    7:13 de.

    A szerbek kevesebben vannak, mint a magyarok, a románok meg többen, mégis mind a kettő a magyarok (és egyebek) beolvasztására törekszik.

    De amúgy abban egyetértek, hogy valóságos számháború zajlik a nemzetek között. Viszont a géneknek ehhez mennyi köze van? Közmondásos, hogy a franciák gall (kelta) eredetűnek tartják magukat (genetikailag), akikre a frankok (germánok) rátelepedtek, és latinokkal keveredve alkották meg a francia nyelvet/népet (ami aztán az egységes nemzetállam alapjául szolgált).

    A magyaroknál francia hatásra már igen korán kialakult egy ilyen egységes állam képe, pl. a keresztény krónikások, akik kitalálták a hun eredetet, vélhetőleg francia egyetemeken tanultak. Ezen népszerű magyarázatok mind azt mondják, hogy Attila népe vagyunk, szkíták, és hogy egyedüli keleti népként vagyunk a nyugatiak között.
    Ugyanakkor kevéssé ismert az a tény, hogy a magyar Árpád-házi királyok már a mongolok támadása előtt a kunok betelepítésével kísérleteztek, hogy az egyéb nyugati telepesekről ne is beszéljünk. A magyar törzsterületek a Dunántúl, és a Tisza felső folyása körüli terület, amiről a fenti cikk is szól.

    Tehát: folyamatos utánpótlás volt keletről is.
    Továbbá, van-e értelme éles határvonalat húzni a keleti és nyugati között? Egy római szemében a frankok ugyanúgy barbárok voltak, mint Attila és a hunok. Onnan nézve mindenki barbár volt, még a leendő franciák ősei is.
    Ráadásul, és ez az állandó nemzetiségi villongások alapja a régióban, nincs egy olyan összekötő kapocs, mint Nyugaton a latin örökség vagy a germán törzsek valamikori rokonsága.

  • Voronyezs
    2021 január 24
    11:57 de.

    Bocs, ha tőlem tudod meg, de a Kijevi Ruszt a vikingek alapították (varégok), az addig harciasan pásztorkodó, és államalapítási hajlamot kevéssé mutató keleti szláv parasztok megszervezésével. A vikingek mindenfélével kereskedve a Fekete-tengerig eljutottak, még Bizáncba is. Ha másképp tudod, akkor én kérek elnézést!

    A szlávok a Nyugat-Római Birodalom peremterületén települtek meg, mint határvédők. Ha jól emlékszem a népvándorlás korában, Kr. u. 4. század. A római császárok engedélyezték a mindenféle barbároknak a letelepedést, a határvédelemért cserébe, pl. a hunok ellen (Mindig van valaki előbb.)

  • Vögelein
    2021 január 24
    10:18 de.

    Az tény, hogy a nemzeti királyságok úgy majd ezer évig összetartó erőt tudtak fölmutatni (persze sokszor súlyos árat kellett ezért fizetni). Mint föntebb írtam, a francia egyetemeken jelent meg az eszme, ami az alapja lett a francia királyságnak.

    Az osztálynélküli társadalom 100 éve létezik, de sajnos erről elfelejtették értesíteni a (munkahely hiányában) integrálódni képtelen európai fiatalok millióit. Sajnos munka hiányában megszűnőben a munkásosztály, és csak nincstelenek (segélyesek) maradnak a helyén.
    A tőkés osztály nem a munkás által előállított értékből gazdagszik, hanem virtuális vagyonokból. Ami mögött lehet, hogy nincs is valódi termék, és nem valóságos igények kiszolgálásán alapszik.

    Lassan már ki kéne találni az ember alapú társadalmat, ahol az ember jogait tiszteletben kell tartani a gépekkel szemben. József Attila ezt meg is írta, „gyermekkora gyermekkorunk, velünk nevelkedett a gép”.

  • GABRIEL;

    A kerdesemre nem adott valaszt, csak azt a kifogast listazta amit a demokratikus modszer, s mindenki elzalogosithatlan jogainak a biztositasa tesz lehetove!!!

    A demokratikus modszer alapjan megvalasztott kepviselok, s minden mas letezo kozossegi burokratak nemm kiralyok, hanem felelosegre vonhatoan, s fellosen tartva felhatalmazott tetteikert.

    Azert a szavazo-lakosssag, s nem a politikusok dontesei hatarozza azt meg.

    Manapsag Magyarorszagon, mint a multban, es mint diktaturakban egy maroknyi ____nyalok 100%-os jovahagyasa a mindenhato nagyvezer ohajaoai altal megy.

    Akit tegnap megvalasztottak, ma, vagy holnap vissaahivhatjak, vagy jovo-Novemberben ki-szavazzhatjak.
    Sot meg aztan is felelosegre vonhatjak, mint megy itten a Trump elnok eseteben is.

    Emlekezne Arnold-ra? vagy a magyar Ventura-neven birkozora, (Janos James)aki Minnesota kormanyzojava lett mind a nagy-nevu politikusok ellenebn?

    Ma Californiaban a kormanyzot ismet visszahivjak.

    Maga a regi europai „absolut-ismus”-t keptelen az elmejebol totolnim azert latja ertelmetlennek a demokratikus modszer mukodesenek lehtoseget.

    DEMOKRACIA nem egy plotikai szlogan hazugsaga, hanem egy mindennapi eletmodszer.

    Nem tudja hogy a kumisz muilyen izu, amig meg nem kostolja!!!!

  • JA: A tőkések hasznáról (ezek közül több foglalkozás már nem is létezik)

    „Öblits benzinben selymeket;
    szedd guggolva a vörös hagymát;
    ölj kecskét, amely rád mekeg;
    jól szabj, hogy álljon jól a nadrág;
    csak rajta, mikor abbahagynád!
    Kirúgnak s mit nyerhetsz azon?
    Koldulsz? betörsz?… A rend lecsap rád, –
    a tőkéseké a haszon.
    Költsél epedő verseket;
    pácolj prágai módra sonkát;
    gyüjts gyógynövényt, fejts kőszenet;
    vezess főkönyvet s rejtsd a titkát;
    viselj aranyzsinóros sapkát;
    élj Párizsban vagy Szatymazon, –
    mire a béredet kikapnád,
    a tőkéseké a haszon.”

    JA: A város peremén

    „Ki inti le – talán a földesúr? –
    a juhász vad ebét?
    Gyermekkora gyermekkorunk. Velünk
    nevelkedett a gép.
    Kezes állat. No, szóljatok rá!
    Mi tudjuk a nevét.
    És látjuk már, hogy nemsoká
    mind térdre omlotok
    s imádkoztok hozzá, ki pusztán
    a tulajdonotok.
    De ő csak ahhoz húz, ki néki
    enni maga adott…
    Im itt vagyunk, gyanakvón s együtt,
    az anyag gyermekei.
    Emeljétek föl szivünket! Azé,
    aki fölemeli.
    Ilyen erős csak az lehet,
    ki velünk van teli.”

  • Parács Péter

    Tisztelt Voronyezs!
    Szerintem meg kellene néznie a Kijevi Magyar Szövetség Honlapját.

    Tisztelt Orsós Elemér!
    A téma Ön által, ilyen módon való megközelítésével azt is lehetne kérdezni, hogy az amerikai földrészt mióta nevezik Amerikának illetve az ott élt Őslakosok miért nem tudták kiűzni a tengeren/óceánon túlról „érkező” telepeseket. Egyáltalán hová lettek az Őslakosok stb?

    Üdv.
    P.P&P,

  • Geyza
    2021 január 24
    11:49 de.

    Korabeli vicc:

    – Jónapot, Masaryk vagyok.
    – Én nem bánom, hogy ma szarik vagy holnap szarik, de úgy pofonvágom, hogy beszarik!

  • Parács Péter

    Tisztelt „hazai lámpa”!

    Köszönöm az információt a Romsics Ignác könyv vonatkozásában. Valahogy be fogom szerezni és el fogom olvasni és kiegészítem Kárpátaljára vonatkozó kéziratomat.
    Az viszont érdekes lesz, amikor ez által össze tudom vetni azt a „mende-mondát”, hogy a rendszerváltáskor a SZU állítólag „felajánlotta” Kárpátalját az Anyaországnak, azaz Magyarországnak. De, az akkori Magyar Kormány állítólag nem fogadta el.
    Mint említettem, ezt csak a „verebek csiripelik”. De, ha igaz, akkor……??!
    * Egyébként magamnak sem tudom megmagyarázni, hogy mi motiválja jegyzeteimet. Lehet „Voronyezs” is félre értett. Igaz nem tudja/tudhatja, hogy kvázi ugyanúgy „kiállok” Kárpátalja mellett, mint Ukraina, Krím sérelmei mellet is. Igaz viszont, hogy a Krím-félsziget „csak” autonómiaként tartozott Ukrainához. „Voronyezs” azonban erről minden bizonnyal többet tudna mondani, hogy a Krím valójában hogyan került képbe Ukrainát tekintve.

    Üdvözlettel
    Parács P&P.

  • Bendeguz79
    2021 január 24
    4:58 du.

    köszönd meg szépen, hogy mosolygós állapotomban találtál és nem fogok nyomdafestéket sem tűrő kritikát ordítani a képedbe!

    azt nem nevezem demokráciának, ha kongjesszus és a „szentátokok” tagjainak nagy része 35+ éve be van betonozva a foteljaikba! és ha bárki nem teljesíti azokat a kritériumokat, hogy szolgalelkűen könnyen korrumpálhatóan egy bizonyos politikai – gazdasági irányban szavazzanak az sohasem lesz hivatásos politikus (már a név maga gyalázat, mi az hogy hivatásos? azt tanulta és azt csinálja zsoldban és korrumpálva)
    lásd azt a kis idióta Andrew Young -ot aki New York polgármestere akar lenni, máris süvölti a hivatalos DNC retorikát: ahhoz, hogy valaki munkát kapjon SARS útlevelet kell felmutatnia vagy éhenhal és fekete seggű is lesz… erről még nincs döntés és remélhetőleg nem is lesz de a Bill Gates és bűntársai kontraszelektálni akarják a társadalmat a saját hülye pofázmányuknak megfelelően… nem fog menni: Dániában és Hollandiában már fel is gyújtották ezeket a diliházakat és keményen ordibálva töntetnek ellene de kies usa ban is van ellenállás amit DNC és bűntársai domestic terrorizmusnak kiáltottak ki, mert a demokrácia inkvizíció nélkűl l….t (semmit) sem ér!

  • Orsós Elemér

    Parács Péter
    2021 január 24
    5:06 du.

    Nos, ezek is nagyon jó kérdések, amiről csak erősen vakarózva vagy mellébeszélve tudnának az elkövető érintettek válaszolni, ezért legegyszerűbb az acsarkodva kötekedő kérdés feltevőt szokásosan a vitából minél megbotránkoztatóbb fals jelzőkkel kirekeszteni vagy lehetetlenné tenni! 😀 Magyarul -és ezt már bőven megtapasztalhattuk- még a minimális verbális revizióra vagy udvarias engesztelésre sem hajlandóak azok, akiket trianonban a mi kárunkra alaposan túlfizettek!

  • Parács Péter

    Geyza!

    Van egy szintén Géza nevű barátom. Ö is tömör „vicces” válaszokat, tanácsokat szokott adni. Ez a Géza egyébkén „gázmester” és tényleg jó szakember a fertőtlenítés stb. területen is.
    Ő azt mondaná, hogy telefonálás közben is vegyünk fel száj maszkot. De főleg internetezés közben is ajánlatos, nehogy a számítógépem is elkapjon valamilyen vírust.
    Nos én erre azt válaszolnám, hogy próbálok kopoltyút növeszteni és vodkában fogok ficánkolni, mivel a szesz állítólag fertőtlenít. Ha oxigénre van szükségem, akkor veszek egy nagyfröccsös fürdőt dupla vízzel. Élni fogok tehát, mint hal a vízben, nagyfröccsben, vodkában fürödve.

  • Parács Péter

    Tisztelt Bendegúz79!

    Bizonyára nem jó fogalmaztam vagy félreértés történt.
    Éppen azt akarnám kifejezni, hogy egy ország vagy állam akkor tiszteletre méltó, ha állampolgárait egyenjogúnak tekinti nemzetiségi származása stb. megkülönböztetés nélkül.
    Egyébként ketté kell választani egy adott ország törvényeiben foglaltakat és az állampolgárok egyedi megítéléseit. Egyszerű példa egy rossz szomszédi viszony. Ebben a szituban teljesen mindegy ki milyen nemzetiségű stb.! Szerintem nem csak én tudok olyan eseteket, ahol a szomszédok különböző nemzetiségűek és semmiféle problémájuk nincs egymással, sőt….! Olyan is tény, hogy két magyar szomszéd tiszta ellensége egymásnak. Szóval ezek az emberi gyarlóságok.
    Magyarországra, mint államot tekintve viszont semmiféle felróhatóság nem lehet, hiszen 13 nemzetiségi önkormányzat útján szabadon, állami stb támogatással ápolhatják hagyományaikat, kultúrájukat a nemzetiségiek. Megjegyzem, hogy természetes módon vannak magyar hagyományörző és kultúrát ápoló közösségek is.
    Az viszont fölöttébb érdekes és inkább ezen kellene vetyengeni, hogy mi van a határon túlra rekedt Magyarok ilyen irányú kvázi jogaival, igényeivel stb.??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Üdv.
    P.P&P.

  • Bendeguz

    Nincs ertelme a kerdesedre valaszolni, mert amit kifogasolsz, tudod, hogy miert nincs ugy, sem europaban, de fôlego magyarorszagon.

    Amerika, de elsosorban a Polgari Jogi Nyilatkozat, pontosan Europa elleneben jott letre.
    Az amerikai alapító honatyák az európai feudális monarchiák üldöztetései elől menekült, szabadságra vágyó FIAK voltak, akik a ujvilag földjén születtek es elhatározták hogy egy szabadságon, egyenlőségen es testvériségen alapuló társadalmi rendszert fognak létrehozni.
    Ebben az időben a magyar, cseh, német es más jakobinusokat, szabadkőműveseket lefejeztek, felakasztottak … de minimum bebörtönözték, javaiktől megfosztottak.
    (nemrég elő keveredett itt Kazinczy Ferencz neve, aki megúszta ugyan 7 év varfogsaggal, es haláláig fizette a börtöne költségeit)
    Aztan elokerult egy marx, engels, lenin és hozzahasonlo csavargok, akik nem a szabadsag megteremtesere buzditottak, hanem fosztogatasra, a hatalomba is kerultek jonehany helyen, kifosztottak mindenki, és a kegyeltjeiket hatalomba ultettek, ellattak minden joval, persze mint haramiak kozott szokasos, amig engedelmeskedtek.

    Voltak olyan haramiak is mint Hitler, Stalin, Rakosi, akik a kegyetlenkedeseikben oromuket leltek
    Mindenkit felsorolni se hely, se ido …

    Szóval szerintem magad sem tudod, miről beszélsz.

    Én arról beszélek hogy sajnos ezt úgymond demokratikus választásokkal miért nem lehet megvalósítani – hacsak nem fedeznek fel valahol egy újabb új világot.
    Mintha nem tudnád, hogy Kanada is egy Monarchia, az Államfője, legfelső vezetője, s mint ilyen a Hadsereg Főparancsnoka az angol király (királynő)

    Szoval miről beszélsz?

    Ami aztan meg ennel is fontosabb, ha mar tokerol beszelunk …Ki az angol jegybank tényleges tulajdonosa, vagyis ki nyomtatja a fontsterlinget?
    Ki a FED tenyleges tulajdonosa? Ki nyomtatja a dollárt?

    Majd aztan tessek badarsagokat kerdezni

    KERLEK, NE VALASZOLJ – A KERDESEKET MAGADDAL BESZELD MEG – MERT EN TUDOM A VALASZOKAT, AKI NEM TUDJA, AZ TE MAGAD VAGY.

  • Parács Péter

    Tisztelt Voronyezs!

    Ne haragudj, de nem értem az „egymásnak feszülés és harc” kifejezésedet. Ezt tupoj sutkának tudom csak felfogni.
    Azt sem tudod illetve nem is tudhatott, hogy mit teszek itt Magyarországon az ukránok érdekében.
    Ez a lap továbbá nem igazán szolgál kvázi harcászkodásra.
    Ezen túlmenően hiszed-nem hiszed szeretem Ukrainát, semmi gondom nem volt sem Luck, Lemberg, Szumi, Kijev, Poltava, Donyeck, Dnyepropetrocszk, Odessza, Ivano-Frankovsk итд.és egész Kárpátalja vonatkozásában. Kivéve a „banditákat” (ilyenek minden országban vannak) és a saját zsebre stráfoló rendőröket.
    Ezen túlmenően igen sok ukrán barátom van akik ráadásul ukrán, orosz, magyar stb. nemzetiségűek.
    Akkor most mi a probléma? Tapasztalataim szerint való igaz azonban, hogy egyesekben létezik a „harcászati reakció” mentalitás. Na, de-hát ilyen van máshol is. Szori!

    П.Петро Павел Павлович

  • Hazai Lámpa
    4:51

    Köszönet a felvilágosításért.
    Csak azt nem értem, hogy akkor termékeket és anyagi javakat kik állítanak elő.

    „Osztálynélküli társadalom” pedig egyelőre nem létezik, és a munkásosztály nincs „megszűnőben” – ezt csak a termelőeszközök tulajdonosai szeretnék, ha így lenne – hanem ennek nyugati koncentrációját globális, főleg minibérű jelenleg távolkeleti vidékekre tereli át a tőke, mert ez az „Ő” alapvető és természetes érdeke. Így gazdaságos.

    Sajnos még mindig a munka alapú társadalom a meghatározó, amely mögött még mindig az ember termelő (érték és ebből profit előállító) munkája a döntő tényező.

    Egyébként a robotok is emberi munka termékei, ennél fogva az általuk létrehozott profit is csak kizsákmányolás eredménye.

    Amúgy szellemes az”ember alapú társadalom”vágyának előadása. 🙂

    Üdv: V

  • KARIKAS;

    NEM a POLGARI-jogok, az a Weisthaupt, Robspeir, Marx elveinek az alapjan feltetelezett, s csupan tomeg-verontasokat, Europa-szerti haborukat es onkenyes csaszarsagot es kiralysagokat produkalt.
    NEM a lakossag emberi jogainak a biztositasat !!!!!!!

    A Feudalis rendszer MINDEN nemzetben teljesen mas korulmenyek es modszerek alapjan mukodott!!!!!!

    Az Angol kiraly teljes politikai hatalom-mentesen volt.

    Elso Charles, aki elkepzelte hogy kiraly lettere valami hatalma lehetne, hat fejet veszztette.
    S rovid-ideig Anglia koztarsasag volt.

    De az Angol Fedudalis rendszeben a Parlament, a politikusok kezeben volt es van ma is a teljes politikai hatalom!
    Maig is!
    Azert ma is a Commonwealth tag-orszagai, mint Canada szabadabbak mint a vilagszerti fuggetlen nemzetek 95%-a.

    Hasonloan az Eszak-amerikai Angol gyarmatok teljes onallosagaikat elveztek.
    Valasztottak a (Burgess) torvenyhozo-testuleteiket, biraikat, stb.
    A Korona csupan a kormanyzot nevezte ki.
    Hasonloan Canadaban ma is a Governor General-t a korona nevezi ki.

    Demokracia nektek az jelentektelen ,elcsepelt szo!

    De az nem egy politikai eszme, hanem eletmod !!!

    Az hogy a szavazo lakossag hatafroz,dont mindenen.
    S amodon csak az adminisztratorok valsztva megszabott koteleseeiket vegrehajtani megszabott idotartamra.

    Az iskolak, kozmuvek, vilagitasi keruletek, termeszet, viz, es gazdasagi tervek-kialakitasai, a valsztasi, ado-meghatarozas-korlatozas, a birak, minden koz-intezmenyek vezetoi ,egyenileh-nevszerint a szavazo-lakossag tobbseg szavazata altal hatarozzva, vagy vissza-hivva.

    A torbenyhpozas, alkotmany-modositas, ado-osszeg meghatarozasa, stb.stbk, mind a szvazo-lakossag altal meg-vagy-le-szavazva.
    Azert szavazo listank evente tobb lapos es oldalas.

    Minden ev, November honal elso keffje, az elso hetfo utana valasztas napja.
    Nem egy zsarnok politkus, hanem az Alkotmany altal megszabva.

    Az Amerikai Angol ftarmatok fuggetlensege az adok miatt valt imperativva.

    Az Angol, Soanyol, Francia koronak a vilaghatalomert valo kuzdelmeik sok arnayba kerult, s a Parlament meggyozodese volt, hogy a gyarmatok egyenlo kotelessegenk szukseges lenni az ado-fizetes.

    Az ellen lazdtak es a forradalaomi-haboru dult 8 evig.

    NEM a polgari jogok, hanem minden emberileny elzalogosithatalan jogaiank a biztositasa celjabol alkottak a lakossag-alatal felhatamazott, valasztott kozigazzgatasaikat.

    Meg a koz-nyelvet is szavazat alapjan dontottek el.
    S majdnem a Dutch lett az ifju nemzet nyelve.

    De ,iert nem beszelhetne barki barmi nyelvet a sjat dontese alapjan.
    Vagy a vallasai , elvei, tarsadalami szokasai, stb.stb is mindeki ssjat ogajai alapjan??????

    Mi alapon velitek, hogy valaki joga lehetne a sjat hatozatait masokra kenyszeriteni???

    Feltetelezett elkepzeleseid megrogzodott az elmetekben a mult rendszerek kenyszerei altal.

    Ha jogotok es lehetosegetek letezne masknet latni, velni es gondolni az eletetek lehetosegeit hihetetlen hogy azt a mult-modjan kovetnetek!

    Ha csak nem robotok Vagytok !

    Letelenek vagytik a „dobozon-kivul” gondolkodni.

    De hidd el, leheto am mas eletmod is, csak merni szukseges arra gondolni !!!!

  • Hazai Lámpa/4:51
    –>Vögelein/4:18(+1):

    Írod még, hogy „a tőkés osztály nem a munkás által előállított vagyonból gazdagszik, hanem virtuális vagyonokból.”

    Itt is kénytelen vagyok megjegyezni, az ilyen virtuális vagyon létezése csak időleges lehet. Valami szappanbuborék, amely csak addig tündöklik, amíg egy divathóbort, egy piaci látszatkereslet fenntartóereje, egy propaganda lufi képes további érdeklődést gerjeszteni a semmi irányába… Azután persze kipukkad és lenulláz. …Hogy miért?

    Azért mert az ilyen pl.kriptovaluták mögött nem áll ott a termelés, az értékteremtés, tehát a „megfogható” anyagi*érték, mely valódi, megtestesült értékre a piacon elvileg bármikor átváltható lenne… Én nem hiszem például, hogy bármely bankban X Bitcoin érték x értékű aranyra, mint a ténylegesen létező árura átváltható lenne.

    Ergo, az általad így „virtuálisan meggazdagodott” burzsoá ezt a hólabda-játékféle luxust is csak addig képes élvezni, amíg az adott játékpiramist a hozzá hasonló palimadarak még megeszik, vagy zabálják, aztán fuccs az egésznek…

    Summa summarum: tényleges értéket csak emberi munka képes előállítani. Minden más állítás vagy illúzió kergetés, avagy mások becsapása. A munkás által hozzáadott érték az, amit a termelőeszköz tőkés tulajdonosa profit formájában kisajátít. A kisiparos az egyetlen, aki a saját munkája gyümölcsét viszi a piacra, ahol az vagy értékesül, vagy értéktelen holmivá degradálódik.

    Üdvözlettel: V

    .

    .

    * Természetesen az anyagi értékek körébe sorolom a látszólag nem megfogható, csak úgymond’virtuális termékeket is, mint pl. a könyvelés, a kereskedelem, szolgáltatások, az oktatás, a gépi-programozás, a kultúra körébe tartozó kf. szolgáltatások, stb., melyek nélkül nemzetgazdasági (makro) szinten létrehozott értéktömeg, a GDP létre sem jöhetne…

  • Hazai
    Lámpa
    5:04!

    Köszönet a két abszolúte releváns,”hűdejó” József Attiláért: 🙂

  • SchumackerLady

    Vögelein 9:52

    A gépi programozó egész nap, látástól mikulásig veri a gépet.

    Én őket is a munkások közé sorolom.

    Indiában, százezrek végeznek profi távkönyvelést EU-s és USA

    cégek számára. – Speciális szellemi tömegtermelés…

    Nélkülük leállhatna maga az ipar is.

  • LAMPACSKA Jan.24, 4;51 du. igen gyanus phylozofiai fejtegetesere, habar Wogelein es Cipokeszito-holgy is reagalt diohelyban.

    Ahol allitotta;
    1., „Osztaly nelkulli tarsadalom 100 eve letezik.”

    A valosag persze, hogy meg a halalban es a temetokben sem letezik minden egyenloen.

    Minden emberi-leny egyenloen teremtetett, DE egyenlo magatrtasaikat es eredmenyeiket lehetelen meg eroszakkal sem letrehozni!!!!
    Latta mar Latabar Kalman siremleket???
    Hanyaknak van egyenlo siremleke???

    De meg a naci-hallal-tabotokban is kulombozo magassagu polcokon tartottak az aldozataikat.
    S a Sziberiai gulag-ok sem voltak emberibbek!

    2., „A tokes osztaly nem a munkas alatal eloallitott ertekekbol gazdagodik hanem virtualis vagyonokbol.”

    A Maga altal feltetelezett vagyonokon kivul csupan az elkepzelt es valotlansagok lehetnek.

    Akik (Wogelein es Cipesz-holgy, sajnalom, de nincsen gyomrom a nemet utanzasahoz!), az u.n.Intellectual property, ami persze lehet am meg az idezett Jozsef Attila versei is.

    De Kina mind azok masolasan gazdagodik. Amit persze nem vasarolt, ill. nem fizetett, hanem csak egyszeru lopas-modjan masolnak.
    De miert keptelen a magyar masolni, vagy legalabb tanukni, mas nemzetek sikereibol??????

    3., ” A munka hianyaban megszunik a munkas osztaly.”

    Persze, ha Maga csupan az kalapalast es lapatolast veli munkanak.
    De a tarsadalomban mindenkinek elmaradhatalan szuksege van minden fogyasztasi cikkere.
    Meg ha azok automata-gepek altal is keszitve, de az emberi kepesseg es szorgalom hianyaban csak az allati-let-lehetoseg letezhet.
    Mint pl. a pingwinek a sarkokon.
    Mert meg az allatok is epitik feszkeiket, barlangjaikat, stb. tehat a „munka” elemardhatatlan meg azoknak is.

    4., „Lassan mar ki kene talalni az emberi alapu tarsadaslmat, ahol az ember jogait tiszteletbren kell tartani.”

    Amint adatok bizontitjak meg a Neanderthal-ok is igen jelentos tiszteleben tartottak tarsaik let-lehetosegeit.

    Sajnos az emberiseg vilagszerti szaporodasaval az onzes, kegyetlenseg a hatalom-vagyaik semmibe-vettek az emberi-elet erteket,ill. tiszteletben tartasat.

    De vajon Maguk, s Magacska kozttuk elsokent, mindeg erossen ellenzik az emberi-tarsadalom emliteset amely minden emberileny elzalogosithatlan jogaionak a biztositasan alapult es letezik.

    S vajon miert ellenzik a tarsadalom korlatlan lehetosget az allamhatalom szigosu korlatozasnak ????

    S fokent hogy mit ellenznek valojaban hogy a kozosseg minden tagja, korlatlan harozata alapjan mukodjon a kozigazgatasok minden tisztviseloinek a valasztasa a lakossag hatarozta alapjan egyenileg es nev-szerint????

    Nem csak a politikusok nehai altalanos felhastalmazasai, minden felelosegre-vonhatosagaik nelkul????????

    S az am nem ujdonsag, mukodik mar par-szaz-eve minden emberi gyarlosagokkal es elleneben is.

    A lenyeg, hogy amig a lakossag azon korlatlanul hatarozhat, mert az emberi gyarlosag e;maradhatatlan es kikuszobolhetetlen!!!

  • Bendegúz

    Kertem hogy ne válaszolj. Hiszen nem értetted meg amit írtam. Gondoltam, hogy nem fogod.
    A google nem fordít magyarból angolra.
    Aztán én sem írtam szajbaragosan, nincs arra hely itt.

    Ráadásul mint ezelott mar sokszor máskor, pont azt bizonygatod, amit én írtam le, de közben azt állítod hogy én valami mást írtam
    Olvasd el ujra, meg ujra, all right?

    A FED ügyében viszont hallgattál pedig az viszont fontos, mert mióta az úgy létezik ahogy van, az eredeti, az alapító atyák alkotmánya se ér egy nagy szart se.

  • SchumackerLady

    Kedves 11:22
    Bendegúz79 Oké!

    Kérem vegye észre már, hogy e témában Ön és én nagyjából egyet állítunk.

    De-azért a következő mondatát legalábbis ki kell egészítsem. Tudniillik többekközt azt írja, hogy
    >”mi”… ellenezzük az emberi-társadalom említését, amely minden emberi lény elzálogosíthatatlan jogainak a biztosításán és létén alapul<.

    Ebben a mondatban csupán a "megvalósuló emberi jogok" nem stimmelnek, hisz az egyik ember másik ember által való kizsákmányolása nem emberi jog, hanem ha csak finom akarok maradni, hát közönséges csalás, minthogy az ilyen lehetőséggel (hatalommal vissza-) élő ember a másik munkáját annak nem az értékén*, hanem jóval az alatt fizeti ki, és így sajátítja ki önmaga számára. Ami az Ön egy bekezdéssel korábbi, nagybecsű szavaival sem más, mint – idézem – "önzés, kegyetlenség és hatalomvágy, vagyis az emberi élet értékének a semmibevétele" – Itt nem is részletezve, hogy azt a rengeteg értéktöbbletet a tulaj milyen, miféle gyarlóságokra használja fel…

    Másfelől jómagam, igenis maximálisan támogatom a fenti, vagyonuk által determinált "emberi" tényezőket szolgáló államhatalom és politikusoknak valamint a közigazgatási tisztviselőknek a "közösség minden tagja által hozott határozata alapján működő szigorú ellenőrzését és hatalmának keretek közé szorítását, és legfőképp a jognak beépített fékek és egyensúlyok által való korlátozását…

    Ezen az alapon:
    Vive la liberté, fraternité, és egalité :

    Az Ön kedves elnevezése szerint "a Cipész-hölgy" 😀
    ˙

    .

    *A munka értéke: a munkás, a dogozó,az alkalmazott munkája által a munkadarabhoz hozzáadott [nettó]érték, azaz az értéktöbblet.

  • SchumackerLady

    Ui: a magyarosításhoz:

    Bendegúz uram, már elmondtam Önnek, hogy a Schumacker Lady (eredetileg:Lévi), a szemünk láttára egy, a Jupiterbe zuhant üstökös neve volt.

    Remélem megnyugtattam. Sch

  • KARIKAS;
    Tedd felre a korbe-beszelesed!

    Irjal erthetoen es vAlosagokra hivatkozz, nem valotlan felre-beszeleseidre !

    Angliabol senki nem menekult a feudalis monarchiak kegyetlensegei, sem uldozesei erdekeben!!!!

    Csupan a korlatlan lehetoseget , elsokben a korlatlan mennyisegu szuz-fold lehetosegeert !

    Az allitott Polgari Jogaid elkepzelese is a Francia forradalom felrevezetett igereteinek a propagandaja volt.

    A „Polgari jog” az NEM MINDEN emberileny jogai-t cimezte!
    Hasonloan mint a szocialaitaid sem, csak az ellenzek-mentes uralkodo part vezetoinek a korlatlan hatalmat.

    Probald ertelmezni sajat allitasaidat jelenteset!

    A „Fed”-en tett megjegyzeseden is, talan probalj emlekezni, hogy legutobb amint az itten volt vitatva, a Karikas Gabriel alatali hozzaszollasig, senki nem hitte-el a valosagot, hogy a US kormanynak egy arva-vas befektetese NEM letezik a FED-ben.

    A FED, az 100%-ban magan intezet, mind a US-ban mukodo bankok (igen, ugy a „state” mint mind a „national”) ellenorzesek alatt mukodo bankok szovetsege!!!!

    De orommel latom, hogy a ti „nagy szarotok” igen sokat er nektek!!!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 január 27
    11:33 de.

    „De orommel latom, hogy a ti “nagy szarotok” igen sokat er nektek!!!!”

    Kedves Bendeguz, szomorúan látom hogy, a Ti USAtól is független magánzó FED zöldhasúitok sem a legbizalomgerjesztőbbek, mert sokakban az egyre kétesebb fedezettsége nem kelt bizalmat és ezért egyre intenzivebben pártolnak át a produktiv munkával termelt, agresszivan törekvő jüanra, ráadásul úgy tudom hogy, éppen a kínai állami jegybank felé vagytok legjobban -szerintem visszafizethetetlenül- eladósodja, aminek az azonnali visszakövetelésétől vagy felvásárlásától ti(USA) nyakig benne lennétek a szarban! 😀 Nos, ezért kurva előnyös, ha egy államnak nincs saját felelős jegybankja, csak egy gátlástalanul kapzsi magán pénzkibocsátó bankja! 😀 Na persze nem biztos hogy, jó ez a laikus levezetésem, avval együtt szerintem Kína sem vetemedre ekkora baromságra, mert ha az USAt sikerülne ezáltal befuccsolni, akkor még a csurgatott visszafizetéstől is elesne! 😀 Na szóval, a Ti saját fizetőeszközötök is „jól ki van találva”! 😀

  • Bendeguz

    Egy biztos hogy veszettul be vagy oltva ….
    Hogy mivel oly edes mindegy … legalabb annyira okor modra hiszel az amitasokban, mint a masik oldalnak nevezett csurhe.

    Idezem amit iderittyentettel

    ……………………………………………………………………..
    Probald ertelmezni sajat allitasaidat jelenteset!

    A “Fed”-en tett megjegyzeseden is, talan probalj emlekezni, hogy legutobb amint az itten volt vitatva, a Karikas Gabriel alatali hozzaszollasig, senki nem hitte-el a valosagot, hogy a US kormanynak egy arva-vas befektetese NEM letezik a FED-ben.

    A FED, az 100%-ban magan intezet, mind a US-ban mukodo bankok (igen, ugy a “state” mint mind a “national”) ellenorzesek alatt mukodo bankok szovetsege!!!!

    ……………………………………………..

    Próbáld értelmezni magad elme betegségét Tenmagad.
    Azok akik a PÉNZ VALÓDI TULAJDONOSAI (mint magánemberek) semmilyen módon nem függenek az USA kormánytól
    Hanem hitelre nyomtatnak pénzt az USA Kincstarnak (Trezor)

    Ha nem vagy ennyire hülye hogy ezt nem fogod fel hogy mit jelent, akkor minden szavad egy alávaló álnok aljas hazugság
    Annyira leszarjak az átlag amerikai állampolgárt – meg annak a polgári jogait, mint én
    Én ugyan egy huncut fillért se vettem el tőletek, de azok minden nap a vereteket szívják
    De neked így jó – es másokra vicsirogsz, mint egy rühes kutya.
    Engem addig nem érdekel, amíg a világ nagyobb része nem szopik ezert.
    De szopik, mert azért csinálnak háborúkat, hogy elkendozzek a sok mocskot.
    Hány trillió dollárral tartozik az USA kormánya – magyarul az USA állampolgári a FED-nek?
    Szopjad le őket, olvasd el hogy mit kérdeztem a masik cikknél – ha mar egyre válaszolni tudsz belőlük akkor szoba állhatsz velem.
    Ha nem akkor megkernelek kerülj – én leírtam, hogy se megvaltonak nem hiszem magam – se Madre Tereza-nak.

    Kijött belőled, hogy Te a nagyszarokat védelmezett – mert nem az eredeti ÁLLAMALAPÍTÓ ATYÁK TÉZISEIT – HANEM A BANKÁROK DIKTATÚRÁJÁT.
    Azoknak a bankoknak a tulajdonosai (akiket citalsz) nem csak, (vagy egyáltalán nem) amerikai állampolgárok, a családi kastélyaik (Castellos) a svájci havasok között leledznek. Ahol mindennapjaikat élik a családjukkal

    Te kis hány éves – terad, mint amerikai állampolgárra magas ívben szarnak.
    Mostmár én is.
    Látom (bar eddig is kilatszott) hogy legalább annyira degenerált, stupid tömegek vagytok ott az USA-bán, mint a ven Európa idióta marxistái, es gazember fasisztai.
    De a Covidos stupidsag-teszt ezt ékesen bebizonyította – nem is kell mar semmit magyarázni se

  • A „Cseh-zsoldosok” tobb euroai haborukbanm reszt-vettek.

    Sot Oroszban ugy a voros mint a feher oldalon is harcoltak.

    A fenti-kepen levok a gimnyasztorkasok, velhetoen azok az oroszban tortent harcok resztvevoi lehettek?

  • Bendeguz79
    2021 január 27
    11:33 de.

    grizi, ha te tudnád mit akar a FED?

    mivel az usa tőzsde egy hatalmas üres buborék számok amik megett semmiféle reális érték nincs a tegnapi hercehurca egyre nagyobb lesz és a semmiből teremtett $-ok összeomlanak Kanadában már látszik az ingatlan piac 15-25% -kos árzuhanása és a bérletek ugyanilyen csökkenése jelzi, hogy a valós értékek és a buborék között hatalmas különbség van ami ki fog egyenlítődni nem mindenki szereti.
    közben a FED azt tervezi, hogy mindezt megszüntetendő az 1987 es tőzsdekrach mintájára kiböki ezt a buborékot és a semmit sem érő „részvényeket” lenullázza seperc alatt

    ehhez mit szólsz grizi?

  • SchumackerLady

    Bendegúz79

    Abban is egyetértek önnel, hogy ha úgy is lenne, ahogyan egyesek állítják, hogy Kína csak másolni tud, akkor
    „a magyar miért nem képes legalább másolni, vagy legalább más népektől tanulni” stb.

    Amúgy pedig minden, ami köröttük gyártásból származik, az valamikor egy-egy találmány, vagy újítás volt, ergo egykori, sőt néhai szellemi termékek sorozata. Ez különösen igaz az olyan országok gyártmányaira, mely országok régen, vagy korábban teljes gazdasági függőségben léteztek más, tőkében, ill. termelőeszközökben dúskáló, népüket munkáltató ország mellett, tehát ily-formán (a másolással) legföljebb csupán visszaveszi azt, amit a távmunkáltató profit formájában az ő dolgozói zsebéből így csempészett ki. A távol-keleti népek – közte Kína – szorgalma is a maguk számára részben így „fizetődik ki”.

    Nihao ! 🙂

    SchumackerLady

    Ajánlom szíves figyelmébe a Wikpédia keretében:
    „A magánleglők tragédiája” című erről szóló szócikket.

  • Hazai Lámpa 4:51

    A jómagam 9:52-es reakciójában kifejtett álláspontom mellett így utólag arra gondoltam, hogy Te virtuális vagyon alatt inkább a finántőkét érthetted, mely elképzelés csak addig igaz, amíg a pénz – v. értékpapír – játssza az áru szerepét, mely e folyamat során az nem vesz részt termelésben, hanem csak önmagáért adják és veszik…

    Azonban a tény az, hogy mindezen forgalom hátterében az adott pénz mögött az a gazdasági realitás húzódik meg, amely a pénz valamely valóságos, amennyiben a mögötte megtermelt érték(ek) közvetítését teljesíti…

    Ha mégse így lenne, akkor adott pénz fiktív azaz fedezet nélküli, hamis értékközvetítő, azaz igazából értéktelen inflációs papírmaszlag.

    Ergo, termelés nélkül bármely pénz* csak hazug, értéktelen fikció, ahol minden egyéb, értéket bebeszélő látszat IS csak időleges, múló szeszély.
    ˙

    .

    * Az önmaga értékét hordozó – arany, ezüst és platina valóban egyenértékes – őspénz gazdasági kapcsolata, pláne a modern globális és gigantikus fináncgazdaságban áruszűke(!!) miatt csak bonyolultabb összefüggésben értelmezhető, vagyis gyakorlatilag a saját keresleti (anyagi)értékén túl nem használható másképp, mint bármely más önálló áru, csak a maga csereértékén.

  • ˙

    Nekem a fenti csoportképen az x-edik sorban az a „Svejk nevű

    derék katona” nyerte el az őszinte szimpátiámat, amikor

    tolókocsin vitetve magát, közben mankóval hadonászva éltette a

    háborút a sorozóbizottság felé menet… 😀

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 január 28
    6:34 de.

    Jó puli lett volna Belőled! 😀

  • T.Schuakker
    -Lady 10:20
    +hazailámpa
    &Bendegúz79

    Harmadik bekezdesében Kedves Schuumakker szó szerint azt tetszik állítani, hogy
    „finoman szólva is,a kizsákmányolás nem emberi jog,hanem csalás” – mint egy jogi formula* megtestesülése – teszem hozzá én.

    Na most, ha ezt elfogadom, akkor eszerint a termelőeszközök magántulajdonán alapuló globális (gazdasági) világban – kb.az egész Globus 95 %-án – a csalás lehetősége egy törvényes jog, ami abban az illúzióban valósul meg, hogy a tulajdonos és valamely dolgozó (munkavállaló) úgymond’ „közös akarattal” ennek látszatával egyeznek meg abban, hogy a munkás a tulaj’, tehát az erősebb által . e r ő f ö l é n y b ő l . d i k t á l t . nagyságú munkabérért (úgymond „piaci áron”) végezhet egy adott, a szerződésben leírt munkát. Pedig az effajta megállapodás még jogi terminológiában sem lenne más, mint > s z í n l e l t . s z e r z ő d é s < , szóval csalás.

    Ha ezt társadalmi – makró – méretekben szemléljük, akkor be kell látnunk, hogy ez annyira bevett konvenció – ismétlem – melyet többekközt állami erőfölényből fakadó "szokás" is diktál úgy, hogy mégcsak nem is lenne indítható egy olyan próbaper amely ezt az igazságtalanságot legalább a jogi változás útjára terelhetné.

    Vagyis a más munkájának erővel való fondorlatos kisajátítása, ellopása, ill. e lopás ténye ma úgy, annak ellenére még mindig polgárjogot nyer, amikor a polgári oldal oly sokat hivatkozott Dekalógus vallási törvénye [a zsidó: 8.,9. és 10.; a protestáns-és ortodox keresztény 15.,16. és 17.; és a katolikus 7.,8.,9. és 10. pontjai szerint is!] szigorúan tiltja a másik ember tulajdonának még a puszta megkívánását is, nemhogy a kizsákmányolt felebarát tévedésbe ejtésével, annak munkája gyümölcsének az el-és kisajátítását. 🙂

    Summázva:
    Jól látja; hogy a csalás és a lopás minősítés egyelőre csak elvileg, de egyformán illik rá a kizsákmányolás tényállásra is.

    Minden jót.

    .

    * A csalás fogalma a hatályos magyar Btk. szerint:
    "Csalást követ el az, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz."

  • PARACS PETER;

    Hat ha egy orszag/allam nemm is a 100%-os egyseges szarmazasu is, de a Vatican velhetoen 100%-ban egyenlo vallasuak a poolgarai?!

  • PK ELEMER, ismered a mondast; ” put yout money where your mouth is”???
    Soha ne lass egyetlen „green back”-et, dolgoz Cuban Pesokert, meg Venezuelan Bolovarokert.

    Azt ma meg WC papirert is vasarolhatod !

  • GORGONZOLA es mind a „kizsakmanyolas” allitasan vitazoinak.

    Terjunk el az alsonadrag es zoknik kesziteseitol.

    Velnek, hogy az orvos akik betegsege eseten kezeli, sot eletet menti meg, annak a koltsege is „kozsakmanyolas” lenne ????

    VAGY ha Rodeo allitasat vennek valosagnak, hogy az mind „ingyen” lenne, ami esetben pl. az orvos rabszolga lenne,(habar a rabszolgak es letbentartasuk is penzbe kerult) de az orvos koltseget, mes mint pl. a Covid injekcio koltseget is itelnek „kizsakmanyolasnak”????

    Vagy barmi mas let-szuksegletu szolgaltatast is ???

    Mit velenenek pl. az ingatalan adas-vetelein????

    Mivel nem jon valora tobb „real estate” (igazi-vagyon), sot inkabb kevesedik a tenger-szintek emelkedesevel es a lakosssag tobbanas-szeru szaporodasaval, annak ertekei, ill. ara termeszetesen emelkedik naprol-napra.

    Allitanak hogy az is „kizsakmanyolas ????

    Vagy velnek pl. a politikusok, part-vezerek oriasi jovedelmeit, kivaltsagaik koltsegeit is az adofizeto, dolgozo lakossag „kizsakmanyolasnak”????

    S miert nem ?????

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gorgonzola
    01.29/2:15

    Kommentje szerint a . k i z s á k m á n y o l á s . fogalma
    „fedi a . c s a l á s . és a . l o p á s . jogi formuláját”.

    Azt kell mondjam, hogy a globalizált világ mai állása szerint ez csak azért nem igaz, mert egyelőre nincsenek és nem állnak még a jognak azok az alapjai amelyek ezt az elvet nemzetközi platformok és egyezmények formájában fektetnék le.

    …S ha mégis akad egy-két állam, amely mégis csak érinteni meri ezt a kényes mezsgyét, arra az a legkevesebb „reakció” vár , ahol az illetőt pont a „legnagyobb kizsákmányolók” titulálják „az ördög birodalmának”, és azon felül még, nemcsak-hogy lépten-nyomon átkozzák és gyalázzák őket, de mindenféle szankciókkal – gazdasági embargó, kiközösítés sőt, permanens fegyveres konfliktussal – sújtják, vagy fenyegetik is őket, közülük is éppen a legbátrabbakat…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ui.
    II.bek. kiegészítés:

    Ha „globalizált világról” beszélünk, akkor ez alatt globális kapitalizmust,illetve vele együtt >globális kizsákmányolást< értünk.

  • 1./ A kizsákmányolást nem Gigant Lajos tőkés és Kovács112 Pista munkás viszonyába mérjük, hanem társadalmi méretekben. Sok tőkés és sok dolgozó mérhető munka és jövedelem arányában, illetve ezt súlyozva átlagoljuk.
    2./ Mint azt föntebb többször is ismertettem, az összehasonlításokat nettózott értékeken és jövedelmeken végezzük, tehát az adózás és más állami járulék levonása után.3 3./ Minthogy az Ön által érvként felvonultatott szociális kiadások így már fedezve vannak, ezt nem hozhatja föl, mert azok fedezetét is a dolgozók GDP teremtő munkája hozza létre, még mindig ugyanott vagyunk, ha a két osztály hozzájárulását mérlegre tesszük.
    4./ Az ingatlan, a gyár, a kalapács megvétele tulképp. a termelő tőke növelését, koncentrációját szolgálja, ami új munkahelyként relatíve a munkás érdeke is.
    5./ De a probléma a munkából kinyert, „keletkezett” profit és annak saját részre magán fogyasztásra fordított lefölözés aránya illetve a munkabérre fordított rész mennyiségi viszonya körül dől el.
    6./ A felső pár-ezer szumma magánvagyona és a dolgozók vagyona aránya az U~Á-ban tudtommal 95:5 % arányú, ami még akkor is tarthatatlan, bicskanyitogató ha az am/erikai munkás jövedelme történetesen több-százszorosa a távkizsákmányolt távol-keletiének.
    7./ STB. hamarosan lezárják a cikket.
    8./ Ami fölöttébb fontos, hogy a XXI.századi kapitalizmusnak ez a legfontosabb kérdése, a centruma, most nem írom ide a többit.

    Üdvözlöm Önt! 🙂

  • Bendegúz szívesen folytatom, de most elmenni-valóm van.