Vakvágányokon

2021 március 22 9:39 de.71 hozzászólás

Az utóbbi időben olyan érzete támadhat az embernek, mintha vezértémák kezdenék kirágni magukat a vízcsöveken, és aztán a csapon és mellette is ezek kezdenek csorogni, szivárogni mindenfele. Nem vitatva persze, hogy a vezérmotívumot kétségtelenül a napi horror-híradóval is szinten tartott köznépi pánik és ennek kommunikációs vámszedői határozzák meg. Valamint az ehhez kapcsolódó kommunikációs ötletelések. Ugyanakkor, elgondolkodva a tapasztaltakon, olykor olyan érzésem támad, mintha már-már konszenzus lenne egyes témák szétkenésére, illetve egysíkú kommunikációjára. Mint például az egyes vakcinák használatának a kérdése is.

S innentől, nyugodtan hagyja is abba az olvasást az, aki szerint az ellenzék mindent tökéletesen csinál. Valamint az is, aki szerint egy blogon megjelenő írás, ami nyilvánvalóan legfeljebb reflektál a történésekre, okozza majd az ellenzék vesztét. Mert azért elsősorban az elgondolkodtató, hogy az ellenzéki kommunikáció miért, olyan, amilyen. A kormánypárti teljesen érthetően olyan. Elvégre az teljesen világos, hogy a „Mészáros Lőrinc ma mit nyert, illetve kivel bújt ágyba” sokkal szívesebben szúrják ki a szappanoperákon szocializált híveik szemét, mint a járványkezeléssel kapcsolatos problémák feszegetésével. Ezért sokkal érdekesebb azon töprengeni, hogy az ellenzéki kommunikációban miért válik pártelnöki szinten kifigurázandó eseménnyé, hogy a Fidesz egyik, korántsem a legélesebb kései egyikeként ismert, udvari ostobája elírta a beoltottak számát. Értem, hogy kínos tévedés valakitől, akiből a korábbi pozíciói alapján akár a számok ismerete is kinézhető. De tényleg ez az a problémakör, amire rá kell ugrani? Mert minden más tökéletes? Mert ez az a pont, ahol fogást remélnek találni a kormánypárton? Erre futná csak?

Forrás: Tim Photoguy/Unspash

Aztán itt van a vakcinák kérdése. Hosszasan ment az ellenzéki propaganda arról, hogy melyik vakcinát be ne adassa magának senki. Tudom, a hatpontos záradékban ott szerepelt a flastrom, hogy csak addig, amíg a papírok meg nem jönnek, stb. Azért az alapvető kommunikációs attitűd mégis a tagadás volt. S akkor eszembe jut, hogy tagadásos ökölrázásra, azaz alapvetően negatív kampányra alapozva eddig a Fidesz nyert. Mert ebben a mocsárban otthonosan mozog. Mert meg tudja szólítani vele azt a réteget, aki az ökölrázásban hisz, és nem lát tovább a szomszéd öklénél. Az ellenzék számára ez azért lehet rossz hír, mert a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ezt a mára hithű orbanistává önképzett réteget teljesen felesleges megcélozni. Megnyerni nem lehet, viszont sokakat elidegenít a negatív kampány. Az eddigi választások sem igazolnak mást. A vakcinák kapcsán van persze egy másik bökkenő is. Nem az, hogy a külügyér virológus lenne, akinek a papírja szakmailag mindent visz. Hanem az inkább tényekkel operáló tudományterületek. A biológia, a járványtan, és hasonlók. Ezek alapján a teljes vírust tartalmazó szérum, ahogy arra más vírusok kapcsán százéves tapasztalat van, bőven lehet hatásos a jelenleg fertőző vírus ellen is. Személy szerint, a vírus változékonyságára tekintettel, azt gondolom, hogy hosszabb távon akár hatékonyabb is lehet, de ez jelenleg most részletkérdés.

Tegyük fel, hogy hatásos a kínai vakcina. Ezzel minden olyan kommunikáció, ami negatív felhanggal indul, és hangulatkeltésre alkalmas lehet a kínai, orosz, stb. vakcinára nézve, rá fog égni az ellenzékre. Erről majd Orbán gondoskodik. Egyszerűen, mert a kérdést arra fogja leszorítani, hogy: „Hat? Naugye. Ezek szerint a külügyérem is jobb virológus, mint az ellenzék”. Aminek lehet egy olyan mellékhatása is, hogy eleve jelentősen hitelteleníti majd azokat a kérdéseket, amiket valóban fel kellene tenni. Árról, logisztikáról. Egészségpolitikáról. Ám amelyeknek pont semmi közük a biológiai hatásossághoz, papírokhoz. Amelyekkel kapcsolatban még pozitív üezenet is megfogalmazható lett volna. Azzal, hogy oltassa magát be bárki bármivel, amit orvosával egyeztetve hatásosnak vélhet. De kérjük a kormánytól a papírokat. Tehát alapattitűdként nem valami ELLEN, hanem valamiéÉRT kommunikálva. De ez magánvélemény a részemről. Figyelembe véve azt is, hogy az a bizonyos harmadik szakaszos vizsgálat, amit az egybites fórumhasználók szajkózni szoktak a kínai vakcina hiánybetegségeivel kapcsolatban, a többi vakcina esetében is most zajlik. Alkalmasint mindannyiunkon.

Mert miről is van szó: „A fázis III. vizsgálatok során megerősítik a II. fázisban nyert vizsgálati eredményeket. Nagyobb számú betegen vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, követik a mellékhatásokat és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más gyógyszerekkel. Valamennyi országban követelmény, hogy a gyógyszert biztonsági okokból a bevezetést követően még két évig figyelni kell” (Forrás: SOTE). Márpedig a vírus feltűnését figyelembe véve, ez a két éves, az engedélyeztetést követően, nagyszámú betegen végzett vizsgálat a naptár szerint egyik vakcina esetében sem történhetett meg. Miközben milliókat oltanak velük. Így ez a harmadik fázis az, ami nagyjából másfél év múlva fog lezáródni, az oltottak alanyi részvételével. Így, ha ennek a hiányát kifogásolja valaki, akkor egyik vakcina sem biztonságosabb a másiknál. Viszont minden olyan állításból gyököt lehet vonni, amelyik a megtörténtét állítja. Mármint, ha hiszünk a SOTE kategória-besorolásának. Alkalmasint persze ennyit a mostanság szintén elég sokat hangoztatott „emberkísérlet” kifejezésről is.

71 hozzászólás

  • sok mindent hallani vaxolással kapcsolatban,

    de a számok szerint ragyogó a meglátásod!

    ugyanaz fogja azt eredményezni, hogy a hatásidő (ami alatt nem fertőz tovább aki bevette és nem fertőződik meg saját maga) hamarosan lejár van olyan vax is ami 6 azaz hat hónapot garantál (persze nem fizet ha lejár a garancia) azaz

    2021 harmadik negyedében borzalmas csalások fognak kiderülni… és a világban a mindenkori ellenzék majd akkor … sem (én a kanadai ellenzéket figyelem, kétségbeejtően semmit sem tudnak azon kívűl, hogy most már pedig ők akarnak hatalmon lenni)

  • Egyetértek. Ostoba kommunikáció, ami az ellenzékre rá fog égni. Előre lehetett tudni, hogy egy olyan vakcina amivel már milliókat beoltottak, és nincs valós statisztikailag is releváns negatív kimenet, nos azt előbb utóbb mindenütt engedélyezni fogják. Amúgy az összes jelenleg használt „Covidos” oltóanyag mindenütt „vészhelyzeti” engedélyezésű. Az FDA-tól az OGYÉI-ig.

  • Rodeo11
    2021 március 22
    11:06 de.

    Bármi lehet. Meg az ellenkezője is. Viszont az összes hócipőm van azzal tele, hogy úgy csinálnak, mintha a vakcinákok mindegyike tökéletes lenne, csak a kínai helikopter.
    Alkalmasint az a szegedi prof mondott hasonló hasonlatot, akinek a fia jó eséllyel érdekelt egy biotechnológiai cég vezetőjeként a GMO-vakcinákban.

  • Achille
    2021 március 22
    11:33 de.

    Nem a vészhelyzeti engedélyekkel van baj. Az is bolond lenne, aki nem adna ki ilyen papírt, ha egyébként nem ellenjavalt. Mert igen vannak helyzetek, amik felülírhatják a bürokráciát.
    De akkor még közvetve sem kell megvezetni senkit, hangulatot kelteni ostobaságokkal.

  • Lehet hogy jó a kínai vakcina.
    Elvégre ők találták ki a Kovid világméretű ügyes elterjesztését is.Vélhetőleg azért hogy utána jót kaszáljanak az ellenmérgen.

    Csakhogy előbb el kellene ismertetni a MI VILÁGUNKBAN is azt az izét amit próbálnak rá erőltetni a Harmadik Világra*.

    Egy példabeszéd, már nemtomn kitől :

    „Az utcabálon az első pohár narancslét ingyen adtam mindenkinek.Csak a második pohárért kértem 10 Dollárt. Abban volt azt ellenméreg.”

    *Harmadik Világ : Becsuána-föld, Afganisztán, Magyarország, stb…

  • A ma reggeli hirek elso jelentese, hogy Hungary jovahagyott ker masik vaccina alaklmazasat is ottan.

    Tehat ezen oraig minden jovahagyott es letezo oltoanyag alkalmazasa leheto.

    NE pazarolod idodet, rohanj az orvosodhoz, vagy a patikaba es oltassed be magadat es csaladodat.

    Amint a virus tomboll ma ottan egy perc-sem letezik vesztegenetek!!!!

    Felejtsd el ellenzekeidet es ellensegeskedesedet csak mentsed meg magadat es szeretteidet!!!

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2021 március 22
    1:54 du.

    Kedves Geyza, lehet hogy rosszul gondolkodom, de szerintem ha bármelyik vakcina kamu, akkor a köztudottan leghatástalanabb kínai a legalkalmasabb, tehát ha valaki nem akar mellékhatásoktól napokig és a karanténtól hónapokig fetrengeni mert vírusszkeptikus, akkor azt kell választani! Én persze erről még akkor nem tudtam, amikor az egy hónap múlva beütemezett Pfizer helyett a kinai placebot nagylelkűen azonnalra felajánlották -ami a kutyának sem kellett- csak a szabadító műanyag bárca minél hamarabbi megkapása érdekelt! 😀 Pénteken megkapom a második vuhanit és már megvan a kiskutyám jól fizető éjszakai bérlője is! 😀

  • Andrew_s
    2021 március 22
    1:21 du.

    kösz Bandi

    USÁékről bájosan: CNN most!!!! élőben: ASTRA ZENECA OXFORD vax 79% ban könnyebb esetek ellen és 100% ban nagyon nehéz esetek ellen EZ UGYE AGYFICAM A VAX NEM GYÓGYSZER ÉS AKI BETEG ANNAK TILOS BEADNI ERRE EZZEL HÜLYÍTIK AZ EGYSÉGSUGARÚ USÁKÓKAT és engedélyezni fogják az agytrombózisok tömege ellenére ami mellékhatása

    van e még ettől lejjebb?

  • Geyza
    2021 március 22
    1:54 du.

    Nem a kínaiak jelentették ki, hogy világszintű náthajárvány van, hanem a saját gazdasági pangásának leplezésére ebben nagyon jó függönyt látó „nyugati világ”….. Csak szólok.
    Amúgy az, hogy a kínai típusú vakcina hosszabb távon hatásosabb is lehet a gmo-vakcináknál az biológiai kéréds

  • T.Simay Úr !
    – Gondolom, szellemi fölénye akadályozza, hogy a Geyza féle aljadékkal disputáljon…
    – Persze, tudható, hogy Orbán nem kíván, – senki nem akarja hogy az idők végezetéig – hivatalában vergődjön…
    Az „ellenzék” a kontraproduktiv kinlódásával, sokat tesz az orbánizmus leválthatatlanságáért…Gondolom ez nekik megfelel jó pénzért kutyakomédiát rendezni egy súlyos válság csúcsán, mint állasmosdit játszó szlovák barátaink is teszik…
    – Köszönet illeti soraiért, amiből kicseng az Ön tudásalapú, és józan „politikamentes” megitélése, a mostani, súlyos „vakcina helyzetben”…

  • Nos, Adrew_s következetes maradt. Bár a valamiért való poltizálást kéri számon, ő maga kizárólag és változatlanul az „ellenzék” ellen beszél. (A magyarországiról – a kanadai helyzetet nem ismerem.)
    Eltekintve olyan ‘apróságoktól”, hogy az itthoni ellenzék nem egyforma, bár ettől még megkereshető az a minimum, amelynek alapján képes lesz egységesen fellépni.
    Rodeó persze lelkesen csatlakozik, csodálkozom, hogy ezúttal nem hozta elő a főürdöngöt.Többször is említettem már: bizonyos folyamatokat (természeti törvényeket) nem lehet megerőszakolni. A vírus és ellenanyaga esetében sem.
    El kellett telnie jópár hónapnak, hogy a rémséges tünetek kórokozóját egyáltalán megtalálják, elkülönítsék. Csak ezután kezdhettek a hozzáértők az ellenanyagok után kutatni.
    A valóság viszont sokszínű – a mikrovalóság meg kevéssé ismert még a tudósok előtt is. Természetes hát, hogy többféle megoldást találtak a kórokozó ellen. De még nem telt el elég idő ahhoz, hogy felmérjék ezek hatását az egyes emberekre – koruk,egszségi állapotuk, egyéni érzékenységük miatt ez akár egyénileg is eltérő lehet.
    Csodaszer nincs – ezúttal sincs.
    A helyzet kezelésében azonban lehetnek eltérő módok. Ezen alapulhatnak POLITIKAI döntések. A politika nem valami áfium, jelentése egyszerű: a közélettel – a „város”, polisz dolgaival – való foglalkozást jelenti. Jelenlegi közéletünk legélesebb témája pedig a minannyiunkat érintő járvány – és a megfékezésére tett-teendő intézkedések. Ebben bizony lehetnek eltérések, mégpedig ideollógiai megfontolások alapján. Az ideológia a másik rémisztő mumus sokak szemében.Holott a jelentése ennek is egyszerű – a világról vallott felfogásunk, nézeteink rendszerét jelenti. Leegyszerűsített példával. Aki a személyes kiválóságot tartja elsődlegesnek, rajong az élsportért, minden pénzt ráköltene ennek manifesztumára, az olimpiára. Aki viszont úgy tartja, minden embernek joga van az egészséges élethez, az inkább az ehhez szükséges létesítményekre, akár ingyen igénybe vehető uszodákra, tornatermekre, szakképzett felügyeletre adná a közpénzt. (Mert mindkét esetben közpénzről van szó, amit mi mindnyájan adunk össze.)
    Lesznek még ennek a járványnak rémisztő fordulatai – már bekopogott az első: az a változékonyság, adaptációs készség, amit eddig más kórokozóknál nem tapasztaltunk.
    Természetes, hogy ez fogja meghatározni a közeljövő közbeszédét (politikáját) – nemcsak Magyarországon.

  • Geyza

    Na végre, hogy újra lehet veled vitába szállni, legalábbis értékezni; normálisan ….

    Arról, hogy a covid-ot kik találták ki – és miért …

    Merthogy minden gazember politikusnak – A VILÁG MINDEN TÁJÁN!!! – kapóra jött, ezen nincs mit vitázni, hiszen ez a dolguk, ebből lopják (is) halálra magukat.
    Vitán felül ez most egy menő lehetőség.
    Az ellenzéknek meg jó apropó megpróbálni kiütni a kormányon levőket a nyeregből

    A halálosan komoly és valós kérdés, hogy kik és miért szabadították a világra ezt a rákfenét.
    Innentől akár találgathatnánk is, hogy meddig marad ez a mocsok a világban? – vagyis akik ránkzúdították, meddig feszítik még a húrt?
    Amig az éhség általános nem lesz?

  • Ha már vakvágány …
    egy kis olvasnivaló a magyar vasút-iparról

    https://www.innoteka.hu/cikk/innovaciok_a_magyar_vasut_torteneteben.1410.html

    A cikk utolsó mondatai:
    A második világháború után új korszak vette kezdetét a magyar gazdaságban, így a járműgyártásban is. Jendrassikot az ország elhagyására kényszerítették. Az itthon maradt szakemberek a nehezen átlátható és követhető iparpolitikában igyekeztek szakmai tudásukhoz méltóan helytállni

  • talalom
    2021 március 23
    4:41 de.
    Margit nem tőled fogom megkérdezni melyik vírus mutánsra melyik vax használandó és mire jó ha bedugják?

    magam részéről érdektelenségemet fejezem ki az egész ügyben, mert … csak

  • talalom
    2021 március 23
    4:41 de.

    Margit üzemi lapoknál nem volt kötelező a matematika?
    ha van 12 féle (már nevük is van azaz kódszámuk hivatalosan) vírus és még tovább mutálódik, valamint van 5 féle nyugati és 5 féle átkozott vax és egyik sem 100% -osan hatékony akármire (bármire) akkor kinek melyik vax ot kell bebökni ahhoz, hogy bizonyosan védett legyen minden ellen?

    akkor ha én bekapom az XC-v/54-ayh vírust akkor a 65 % ban hatásos melyik vax ot kérjem magamnak és akkor ha a 35%-ba „esek” akkor ki fizeti meg a káraimat

    ki tudod te ezt számítani papíron plajbásszal?

  • Geyza
    2021 március 22
    1:54 du.

    nem is tudtam, hogy marha tenyészeted is van, benne a szent tehén(SIC)

    tehát hogy geyzát ídézzem (most nagy füstöt képzelj illatos és kábító) ami rossz az mind kínai és orosz; ami jó, az meg a szent tehén… mit szólsz hozzá milyen nagyszabású látogatás lesz Magyarországon? és mit hoz? a szent tehén mit fog mindehhez szólni ha kap levegőt mert kapkodja a levegőt már évek óta mióta a sóskúti búcsú betette a náthát és csak úgy tüsszögnek…

    hogy vagy?

  • Kivallo weblap GABRIEL,kivallo adatok koszonet kozleseert!!!

    Tisztan bizonyitja hogy mit volt kepes tenni barmely tarsadalom a korlatozlatlanasag eseteben.

    S nem csak a magyar vasut kialakulasa es fejlodesen, hanem rengeteg mas jelentos infolacikat is nyujt.

    I bookmarked it !

  • KARIKAS GABRIEL; 3/23, 6;06 de. soraira;

    Sajnos az emberi gyarlosag valtozhatatlan!

    S minel allandoan novekvo emberileny kuzd csokkeno anyagiakert, letlehetosefiert es hatalomukert embertarsaik folott, a verseny csak embertelenebbe valik.

    S amikor hatalomi-erdek mint Kina eseteben megoldhatatlan dermografic, gazdasagi es politikai problemak lehetosegei, csupan eroszak-megoldasat jelenti, a bekes-megoldas remenye a minimalissa valik.

    Kina esete a pelda a vilagnak. Mert meg 500 millio lakossal is a tulnepesedes kuszobenm alna. Ami volt az 1950-es evekben.

    Ami az ezer-millio tobbseg-lakossa jelenti a jelen megoldhatatlan problemajat.

    De Mao’s „Great leap forward” es a „Cultural Revolution” katasztrifiai allapotokat teremtett.

    S a tobb evtizedes „forced one child policy” sulyosabb demografiai problemakat okozott, nem megoldast.
    Kozben Kina lakossag a 400 milliorol az 1500 milliora novekedett.

    Az emberiseg zome abba a rettenetes=-kizsakmanyolo kapitalista USA-ba probalkozik bejutni barmi-aron.
    De a USA-beli lehetosegnek is van am hatara.

  • Nos a cikkírónak és a hozzászólóknak!
    Szörnyű világban élünk,és sajnos erről nem tehetünk!
    Ami a híreket illeti,hát senkit nem dob fel…..de tény a kormány mindent megtesz a hatékony védekezés érdekében,oltóanyag beszerzés,szükséges korlátozások,oltóközpontok működtetése még hétvégén is!!! stb.
    Ami az ellenzéket illeti,eddig semmit nem tett az emberek érdekében,az uszításon kívül…ezt éló közvetitésben hanggal,képpel is előadják,bizonyítják,majd később igyekeznek „kozmetikázni”…!!!!!!!!!!!!
    Később páran belátják az oltással kapcsolatos tévedéseiket…és
    még a vírustagadők is megfertőződnek(Dr,Gödény= görény,és Dobrev Klárika is….)
    amúgy bármelyik oltóanyag jobb a semminél,a vírusnál,és senki nem köteles elfogadni a felkínált oltást,ha úgy érzi,hogy a kora,a betegségei miatt az számára nem jó,és kérhet másikat,amire esetleg várakoznia kell!
    Én is igy tettem és körzeti orvos által felkinált kinait nem fogadtam el,pár ismerősöm panaszkodott rá,míg másoknak semmi baja sem lett(a korom,a betegslgeim miatt)intézkedett és pár nap múlva oltóközponton megkaptam a kért Pfitzer oltást. első adagját,a másodikat április 9-én kapom meg!
    Ilyen egyszerű a dolog és ebbe az amúgy is szánalmas,nem véletlenül lecsúszott ellenzéknek nem kéne beleszólni,és főleg politikai csatározásba kezdenie!!!!!
    Választások csak jövőre lesznek,emlékeztetőül……!

  • talalom
    2021 március 23
    4:41 de.

    De most tényleg?
    Ahogy eddig is: leírtam, hogy szerintem mit bénáznak el, mi az ami félrement, és miként lehetett volna túljutni az ötperces ökölrázáson. Arról, Te egy írás első harmadánál nem küzdöd magad tovább, arról nem igazán tehetek. Egyébként eddig is világosan leírtam, hogy szerintem mit lehetne tenni és miért vakvágány az, ami a végtelenben sem találkozik még önmagával sem.
    Amúgy az ismeretterjesztést köszönjük. Már csak azért is, mert alapvetően pont azt erősíti, ami a cikkben is van.

    Mert hosszas fejtegetésed végén kifejted: „Csodaszer nincs – ezúttal sincs.”
    Nem mondod!!! Ki mondta, hogy van. Ja, hogy kedvenc ellenzékünk a 3. fázissal szeret revolverezni? Hát ki tehet róla, ha nem olvasnak utána? Ugye nem azt akarod mondani, hogy nekem, Rodeonak, vagy bárki másnak kellene a politikusok orrát beleverni?

    Igaz. Mesélsz a politikáról, az ideológiákról mumusként (senki nem emlegette ezeket ilyen szinten Rajtad kívül), de hogy miként kerül ide? Ja, azt nem tudjuk.

  • Sajnos Simay úrnak teljesen igaza van abban, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzéktől nem érdemes sokat várni.
    Alig van néhány ember aki tényleg végezne ellenzéki tevékenységet a parlamentben, tisztelet a ritka kivételnek mint pl. Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Szabó Tímea, Jakab Péter meg talán még 1-2 képviselő akik neve nem jut az eszembe, a többiek lapítanak mint az a bizonyos a fűben és vigyáznak arra, hogy meg ne sértsék a kormánypárti bátor 133 -at, hátha véletlenül leesik egy kis mutyi nekik is. A maszop és az lmp nagy része rajta van a fidesz fizetési listán, a dk meg úgysem tud megszabadulni az orbáni hiúsággal vetekedő gyurcsány elvtárstól. 🙂
    Marhára meg lennék lepve, ha a 22-es választások előtt ne dőlne be az egész ellenzéki összefogás, pont úgy ahogy az eddigi 3 elvesztett választásnál is történt.
    Szeretett örökös nemzeth vezetőnkről meg egyre jobban teljesítő csapatáról pedig magáért beszél néhány mai cikk: 🙁
    https://444.hu/2021/03/23/egyetlen-orszagban-sem-apoltak-meg-korhazban-ennyi-koronas-beteget-lakossagaranyosan

    https://444.hu/2021/03/23/az-europai-bizottsag-szerint-a-konkret-szallitasi-feltetelekrol-a-tagallamok-egyeztek-meg-a-gyartokkal

    https://24.hu/belfold/2021/03/23/magyarorszag-koronavirus-vakcina-oltasok-szama-statisztika-astrazeneca-sinopharm-pfizer-szputynik-v-moderna/

    Kicsit vidámabb:
    Pesach sameach mindenkinek (happy Passover)!

  • slapaj
    2021 március 23
    4:00 de.

    Miért én vagyo az „aljadék” hogy téged idézzelek?

    Azért vagyok aljadék mert TE kispofám összevissza hazudozol és én a hazudozásaidra felhívom a figyelmet?

    Ócska kis álhírlapíró vagy te…egy senki.

    Kanadában az egyetemről is kivágtak tégedet mint a taknyot 😀

  • Gabriel
    2021 március 23
    6:07 de.

    Boccsedli, de én nem vitatkozni járok ide.
    Én azért járok ide, mert az itt megjelenő cikkek
    (Balosak jobbosak egyaránt) nagyjából megfelelnek az ízlésemnek.

    Arról nem tehetek hogy az idejáró trollok hazudozásai és mocskolódásai miatt néha kissé kinyílik a virtuális bicska a virtuális zsebemben.

  • Ma, Moszkvaban Putin Orosz elnok be lett oltva a Covid virus ellen.
    De mifele vccinat alkalmava, az allami titok-nak lett nyilvanitva !!!!
    Vajon miert???
    Valami buzlik Moszkvaban. Hm?????

    Lett volna az a Spitnik V????
    Az orosz lakosssag fele visszautasitja a Sputnik vaccinat.

  • Bendeguz79
    2021 március 23
    11:56 de.

    grizi, te agyament agylúdtalpas senkiházi

    te is bevándoroltál kies usácskába és még ott esz a fene senki más sincs az usácskában mint bevándorló csak most egyik bevándorló nem akarja beengedni a másikat vagy leköpködi mialatt már te is meg még sokan éhen döglöttetek volna a migráncsok nélkül, ezért csináltok migráncsokat más országokban bombázással, hogy menjenek, bombázás helyett még az usácska is jobb alapon

  • Geyza
    2021 március 23
    5:23 du.

    azért az én valódi damaszkuszi borotvaélesemmel nem tudsz versenyre kelni még virtuálisan sem, sajnos amilyen süket műveletlen surmó vagy mást nem is lehet neked csak ilyeneket, hogy utána „megértsed” és mondjál valami leápolós humortalant

    én azért jókat röhögök a nyögve nyelős erőlködéseiden

    te is segítettél a gábrielnek az 5 éves tervek elkészítésében?

  • SzandiMandi
    2021 március 23
    4:55 du.

    Mandilor, te melyik vax -szal dugatod meg magadat és mit vársz tőle ha már benn van?

  • Boda Marcsi
    2021 március 23
    1:21 du.

    Hogyne.
    „Mindent megtesz” a kór leküzdésére.
    Most nemrég is adtak egy olyan focistának 1 (egy) milliárd Forintot, aki 3 (három) év alatt mindössze csak 1 (egy) gólt rúgott. Nomeg Nyíregyháza is kap stadiont húsz (20) milliárd Forintért, hogy jó legyen nekik ott.

    Közben meg az egészségügy az utolsókat rúgja. Már ott tartanak hogy önkénteseket próbálnak toborozni hogy valahogyan fenntarthassák a kórházakat.

    Mindent megtesznek mi ??! Te idióta …

  • Rodeo11
    2021 március 23
    11:05 de.

    Most elménccen maliciózus voltál?
    Mert nálam csak az idétlenséged jön le.

  • GEYZA 3/23, 5;23 du soraira;

    Wauuuu.
    Eldutnam kepzelni mifele reagalosaidat olvashatnank , ha a hozzaszollasok tobbseg NEM „felelnenek meg az izlesed”-nek.

  • Rodeo:
    A másik,
    lezárt topicban
    irgalmatlan böszmeséget
    írtál.Afféle „Rodeós baromságot”.
    Dehát,ha egyszer ennyi telik ki tőled…
    Tanújj fijjam történelmet,me’ mekbux.Mint most is.

  • z a baj ezzel a nyálas Rodeoval,hogy

    1
    tények helyett az idiótikus elméleteit mantrázza

    2
    ragadós mint a bojtorján.
    Az ember nem tudja levakarni magáról őkelmét.
    Ha kell ha nem, a baromságaival terhel mindenkit.

  • Orsós Elemér

    Előre bocsátom, most nagyon csúnyát kérdezek, ezért a szényenlősek fogják be a fülüket:
    Tényleg, hová tűnt az ifluenza?

  • Geyza
    2021 március 24
    1:31 du.
    Cenz Ura nem hagyta, hogy rádfagyjon a kínos vigyor ezért „lemarlak” miután „le esztergáltalak”

  • Rodeo11
    2021 március 24
    5:41 du.

    Kevés vagy te ahhoz,
    mint sz…rban a vitamin

  • Orsós Elemér
    2021 március 24
    4:34 du.

    Az influenca köszöni szépen,jól van.
    Épp tegnap beszéltem vele, aszongya hogy
    sömmi problem,csak kicsit lassan hozzák a nyugdíjt.

  • Könnyen áttekinthető diagramok segítik a számok és arányok megértését. Tényleg jó cikk. Fogyasszátok szeretettel 🙂

    „A magyar állam uniós összehasonlításban sportra kiemelkedően sokat, egészségügyre viszont az egyik legkevesebbet költötte a járvány előtt. A sokéves alulfinanszírozás eredménye többek közt a krónikus munkaerőhiány. A járvány miatt 2020-ban negyedével-harmadával több pénz ment el egészségügyre, a legtöbb ugyanakkor a részben fölösleges eszközbeszerzésre.

    Csak két ország volt az Európai Unióban 2019-ben, amelyik arányaiban kevesebbet költött volna egészségügyre Magyarországnál: Lettország és Ciprus. Magyarország a nemzeti összterméke (GDP-je) 4,5 százalékának megfelelő összeget fordított erre a területre, míg az uniós átlag 7 százalék volt. A GDP arányában 4,5 százalékos ráfordítás a legalacsonyabb szint Magyarország történetében 1995 óta, ameddig az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat összesíti a számokat.

    Az élen Ausztria áll, és az élmezőnyben tanyázik Szlovákia és Csehország is, szóval szó sincs arról, hogy az egészségügy relatíve alacsony súlya az állami kiadások tortájában régiós sajátosság lenne.”
    https://hvg.hu/gazdasag/20210324_egeszsegugy_kiadas_allamhaztartas_koltsegvetes_orban_kormany

  • Geyza 🙂 🙂 🙂

  • Orsós Elemér
    2021 március 24
    4:34 du.

    Köszöni jól van. Csak a kommunikátorok gondolják úgy, hogy felsőlégúti vírusos fertőzést csak az okozhat, amit a kormány(ok) enged(nek) az ő politikai érdekük szerint.
    Természetesen sem az influenza (szintén többkomponensű, mintegy 130 különböző szerotípussal, de nem korona), sem a kőkorszaktól velünk élő nátha (szintén Coronaviridae) nem költözött el Szíriuszra.
    Mondjuk a maszk mindezek terjedésélt gátolja. Viszont egy szívbeteg ugyanúgy belehal egy influenza-szövődménybe, mint öt éve.
    A probléma inkább az, hogy a „gyalog” diagnózis nem tér el nagyon. Inkább attól tartok, hogy mondjuk egy Covid-osztályra, ahol amúgy is legyengült szervezetek hevernek, egy félrenézésből beviszik az influenzát. S ez a felülfertőzés aztán esetleg azt is kivégzi, ami az egyiket még jó eséllyel kiheverné.
    (alkalmasint ilyen okokból is döntöttem úgy, hogy amíg levegőt kapok, addig minden köhögés dacára inkább itthon… Így is esélyes a találkozóm szeretett rokonaimmal így a „célegyenesbe” fordulást követően…)

  • „Mindent meg-tesz…”
    De a rendszer on-pusztito, hat mi lehet a vegeredemnye a mindentevesenek?

    A ptoblema, hogy politikusokat-jatszok az egeszsegugy elen, s nem az egeszsegi szakertok.

    Azok zomei nyugatra immigraltak.

  • Bendeguz
    2021 március 23
    11:34 de.
    2021 március 23
    11:56 de.

    Tudod, csak arról jutott eszembe a dolog, hogy az Almási Alma azzal indokolta Rákosi elvtársa és elv-barátja magyarországi ámokfutását, szó szerinti gyilkolásázásait, parasztok kinzását és a paraszti gazdaság szétverését
    hogy idézek tőle:

    „Rákosi ipart akart. Mert a Rákosi elvtárs „rájött” hogy egy ország akkor lesz fejlett, ha ipara van”

    Szegény beteg elmék – és nem szegény, hanem beteg lelkek!
    Nem hiszem, hogy kellene bizonygatni Magyarország műszaki, tudományos és ipari eredményeit a századelön.
    Mégha az is nem is volt az angol vagy német eredményekkel összemérhetö, de azért nemcsak székeznivalója volt az országnak. Mindenesetre az azelötti elmaradottságon néhány évtized alatt felülemelkedett – persze nem elhanyagolható mértékben a zsidó származásu értelmiségnek köszönhetöen –

    Rákosi kivégeztette a háború utáni a maradék iparnak a maradék tulajdonosait, elüldözte vagy munkatáborba záratta az itthon megmaradt mérnököket, tudósokat – mondván, hogy „kinevelik a szocialista hazához hű értelmiséget.”

    Olyanokat mint az Almasi Alma
    Na ezért fogja védeni halálos ágyáig azt az MSZP/MSZMP szocialista rendszert.

    Magyarország iparilag fejletteb volt mint Ausztria, mezögazdaságaának teljesítménye (hozam/hectár 1938-ban minden termékre nézve nagyobb volt mint 1978-ben

    Igaz kérte, hogy hagyjuk ki a beszélgetésböl, hiszen mondja, hogy ö semmit sem tudott arról, hogy Magyarországon amúgy mi történik, – merthogy el volt zárva a fizika-laboratóriumokba.

    Én teljesen, szívből elfogadnám mindezt neki fentartások nélkül is, ha nem folyamatosan azt az elmult rendszert hirdetné, propagálná itt (is!!) teljes meggyözédésböl.
    Hiszen hihetetlen, ha semmit sem tudott arról, évtizeden át, hogy valójában mi folyik a külvilágban, akkor hogyan tudja most mégis teljes önbedobással bizonyitani annak mindenek-feletti jóságát, mint egyetlen járható utat.

  • Bendeguz
    Vagy egy szó-elírás, amit illik helyesbiteni:
    Helyesen: – szégyenkezni-való

  • Rodeo11
    2021 március 23
    9:41 de.

    Nem nekem szólt és már többször is leírtam. A vírus viselkedése a biológiájából fakad. Viszont nem érdekli a politika 🙂
    Más matematikai feladvény:
    Adott egy vírus, amiben van mondjuk 10-féle olyan fehérje, ami ellen immunválasz provokálható.
    Ebből nyolc ugyan gyenge antigén, de az ellenük kialakult immunvédelem önmagában is lelassítja annyira a vírus szervezeten belüli terjedését, hogy a másik kettő ellen az immunrendszer megtanul védekezni.

    Adott két vakcina.
    1. Az egyik 80-85% os hatásfokkal véd, de csak 1-2 fehérje jelenléte esetén, és ráadásul azok ellen, amelyek a legkönyebben változnak
    2. A másik kb 70%-ban véd a fertőződéskor, de a lassító stratégia miatt az immunrendszer hosszabb távon a súlyos megbetegedések 80-90%-át megelőzio (megúszás kisebb náthaszerű tünetekkel, stb.)

    Egy olyan vírus esetében, ami ránézésre is változik: ez következik a biológiájából melyik lehet a hatékonyabb?

    Szerintem a 2. Miközben a nyugati világ gyógyszeripara anyagilag, és miattuk a kormányok politikailag az 1.-ben érdekelt.

  • Bendeguz79
    2021 március 24
    2:46 du.

    Vannak akiket már észre se nagyon veszek.Magadra ismersz ?

  • Nomegaztán nem a hozzászólások mitt vok itt.
    Feltételezem nem jött le neked egészen
    tisztán mit írtam fenntebb..

  • Geyza
    2021 március 24
    7:32 du.

    gyügyüke, már találtál magadnak veled egy szinten lévő szaktársakat a gábrielben, griziben, bodácskában, +++; így megtaláltad az űrügyet arra, hogy állandóan vartyogjál valami eszement dilinyósat és leközöld… engem tök hidegen hagy az akármid, surmó proli voltodat propagálod meglehetősen jól a fősodratú média hangzatait pöntyögve, ilyenre is szükség van, hogy tudjunk különbséget tenni geyza és a normálisok között

  • GABRIEL. 3/25 , 9;51 de. soraidra valaszom valaki ontudatara talalt, mert eltunt.

    De Chag ha Motzi-t Szamodra es Mindenkinek 18 perccel naplemente elott kezdodik a Pass-over. A szabadsag Napja!

    Mint a mondas, ma a vilagproblemaja, hogy nincsen elegendo zsido a vilagon.

    A fejlodest, elohaladast ugy annak-idejen Magyarorszagon, mint Angliaban, Nemtben, sot meg a US-ban is a zsidosag volt a fejlodes ut-torojei.

  • Tóthpéter és a többi mijóurunkhívő kommenttársunkat biztosan nagyon meglepné, ha véletlenül elolvasnák a most ajánlott cikkeket, bár szerintem tilos nekik, inkább továbbra is a rendkívül szavahihető prostisrácokból fogják átvenni az aktuális libernyákutálkozó hőbörgéseket.

    Node nézzükcsak miújság mijóurunk házatáján:
    „Olyan sok magyar koronavírusos beteg van jelenleg kórházban, amennyinél többet lakosságarányosan soha egyetlen országban sem ápoltak.”
    https://444.hu/2021/03/25/a-kormany-masfel-honap-elonyt-adott-a-brit-mutacionak-itt-az-eredmenye

    Vagy itt van egy másik botrányosan cenzúrázatlan hír:
    „Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója beszél arról, hogy milyen állapotok vannak az intézményben. ”
    A kórosan propagandafogyasztók kedvéért azonban hozzá kell tenni azt az apróságot, hogy a hazai kórházakban katonák vigyázzák a példás rendet és akadályozzák meg a hazaárulással felérő filmezést. Na ezért vagyunk kénytelenek elképzelni vagy felidézni a tavaji olasz képkockékat.
    https://444.hu/2021/03/25/azokat-a-felveteleket-tessek-elkepzelni-az-ozdi-korhazban-amit-annak-idejen-az-olasz-helyzettel-kapcsolatban-lattunk

  • Andrew_s
    2021 március 25
    10:51 de.

    kösz!

    Majd Cenz Ura eldönti… ezt is

    EU nem engedi ki…, Trudeau panaszkodik hogy akkó’ most mit dugjunk fel, látva, hogy kik állnak sorba ülve és tolószékben és azt, hogy az újonnan megnyitott vax centerek panganak… közben mindenki hibás de legfőképpen a gonosz Putyin, meg a kanyar és térdig érő passzát szél… az ellenzék ugyanezt szajkózza csak lilában a legjobban O’Tool szaktárs brillírozik, hogyan lehet kies Kanadát még inkább olyanná tenni mint a déli szomszéd ahová a jelenlegi elnök saját szavai szerint 120 ezelőtt érkezett elfelejtvén, hogy hol is született 78 évvel korábban… van itt vidámság, móka és kacagás közben a világ meg forog mint a búgócsiga…

    sehol, semmilyen eredménye sincs -eddig- a vaxolásnak a számok tükrében…, de dugják feszt

  • SZANDI MANDI ;

    Jovedelem nelkul semmi nem kepes fejlodni.

    De a jovedelemet a kegyetlenul hangzo „profit”-nak belyegeztetek.

    De lenyeltetek hogy a jovedelem az kegyetlen kizsakamanyolas.

    S most annak eredmenyevel, ill. a fejlodes hianyaval kell elnetek!

    Hat akkor mi jogon panaszkodhatnanak ma a fejlodes hianyossagan???

    Csupan a sajat csapdatokba estetek !!!!

  • Orsós Elemér

    Örömmel közlöm a kinai vakcina szkeptikusokkal hogy, ma magyar idő szerint 10 óra 02 perckor megkaptam a wuhani denevérplacebo második adagját és ennek ellenére még most 19 óra 53 perckor is saját kezemmel gépelek, pedig állítólag ezt a halálos ágyamon fekve kellene diktálnom! 😀 (Nejemnek -aki utánam 3 perccel „oltakozott”- egy kicsit fáj a szuri helye, de Ő ezt annak tudja be hogy, biztos azért mert nem desztilált vizet kapott és ez megnyugtatja 😀 )

  • Bendeguz79:
    „GABRIEL. 3/25 , 9;51 de. soraidra valaszom valaki ontudatara talalt, mert eltunt.”

    Öntudatra talált? Nem tudom. De Almában (ellentétben velem) kissé túlteng valami aufklärista optimizmus, így szerintem sokkal valószínűbb,hogy nincs kedve sem olyan emberrel „eszmecserébe” bonyolódni, akit egy közeli favellában alighanem megharapott egy gyanus kutya, ám az illető nem ment el idejében a legközelebbi Pasteur-intézetbe, sem egy pedig ostoba, tudatlan, kókler floridai fajankóval.

  • Geyza
    2021 március 24
    7:32 du.

    Zsuzsi, olvastad?

    áh, dehogy, nem tucc olvasni!

    usánka belekapaszkodott a „független” Bjelorúsz német gyarmattá válásába az IVH (1918!!!SIC) idején, mint a gyemokrácíjá csimborasszója, a bjelorúszoknak hatalmas humoruk van és többek között azt kívánták usánkáéknak, hogy legközelebb ha a gyemokrácíjá lépcsőin másznak felfelé nehogy háromszor essenek le, és minden jót kívántak az usánka nagykövetnőnek is: ha annyira tudja, vegye fel az állampolgárságot és valósítsa meg a Konföderációt ami most fekete seggű lett usánkában… a mosolyalbum a nép meg hasát fogja röhögény

  • Geyza
    2021 március 24
    7:32 du.

    Zsuzsi, olvastad?

    áh, dehogy, nem tucc olvasni!

    usánka belekapaszkodott a “független” Bjelorúsz gyemokrácíjába és ajánlatokat tett nekik, hogyan és miképpen akarják a Szerelmi Álmokat Megvalósítani!!! ez usánkáéknál a történelmi tudásuk alapján Bjelorússzíja német gyarmattá válásába torkollott az IVH (1918!!!SIC) idejéből, ÉS MINDEZ MINT A gyemokrácíjá csimborasszója, ….

    a bjelorúszoknak hatalmas humoruk van és többek között azt MONDTÁK USÁNKÁÉKNAK, hogy dugják föl oda ahová nem süt be a Nap(!) és ugyanakkor azt is kívánták usánkáéknak, hogy ha legközelebb a gyemokrácíjá lépcsőin másznak felfelé

    (Lásd amint Bidén megy az Airforce one lépcsőjén botorkálva)

    nehogy háromszor essenek le, és minden jót kívántak az usánka nagykövetnőnek is: ha annyira tudja, vegye fel a Bjelorúsz állampolgárságot és valósítsa meg a Konföderációt, ami most fekete seggű lett usánkában… a mosolyalbum a nép meg hasát fogja röhögény… a világ meg csak mongya…

  • GEYZA;
    A problemad, hogy magadat eszre sem veszed!!!!

  • Kővendég, „egy vérből vagyunk te, meg én!” (Kipling)

  • Talalom 4:41

    Tudtommal ez a cikk pandemiológiai témát dolgoz fel és nem etimológiai eszmefuttatgatást…

    Szavak jelentésén időzgetni, az aztán az igazi vakvágány. 😀

  • Rodeo11
    2021 március 25
    9:13 du.

    A számok két év múlva kezdenek majd a realitások talajára érkezni. A generációs megfigyeléseké meg majd 10 év múlva. Addig a modelltapasztalatok alapján lehet hitvitákat folytatni.
    Ezek a modelltapasztalatok pedig a kínai típusú vakcina mellett szólnának, mert hasonló technológiáról nem 10-20, hanem 120 éves tapasztalati sorok vannak, amióta Pasteur kitalálta a veszettség ellen.
    A szintén nem új Sabin-cseppek is állítólag jobbak, mint a gyermekek fulladásos halála. S valahogy a fekete-himlő sem népbetegség, amióta rájöttek, hogy az élő és viruló tehén-himlővel való oltás hatásos ellene.

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 március 27
    8:03 de.

    Én tanulatlanul hasonló megérzésekre jutottam, de nekem még két év sem kellett ehhez! Meg tudsz ezért nekem bocsátani, mivel józan paraszti logika alapján -nem csak az időnyerés miatt- szintén a kinai kiközösítettet választám??
    (Viszont felettébb gyanús hogy, pont ezt a vakcina változatot támadják a leghevesebben a túlnépesedés ellenesek!)

  • Vögelin:
    „Szavak jelentésén időzgetni, az aztán az igazi vakvágány. 😀”

    Nem, Ön most téved.

    Szavak

    Szavak, csodálatos szavak,
    Békítenek, lázítanak.

    Eldöntenek egy életet.
    Följárnak, mint a kísértetek.

    Szárnyalnak, mint a gondolat.
    Görnyedve hordnak gondokat.

    Világokat jelentenek.
    Meghaltál, ha már nincsenek.

    Dalolnak és dadognak ők.
    Gügyögnek, mint a szeretők.

    Ölnek és feltámasztanak.
    Szavak, csodálatos szavak.

    (Juhász Gyula)

  • Andrew_s:
    „A számok két év múlva kezdenek majd a realitások talajára érkezni. A generációs megfigyeléseké meg majd 10 év múlva.”

    Igen, nekem is ez tűnik valószínűnek.

  • „Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok.
    Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét?
    Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
    Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt.
    Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik.
    Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.”

    Ma megöltem egy kígyót egy farmon,ahol leszedtünk néhány láda avokádót. A srác megjegyezte, hogy Ö bizony nem akarta megölni.
    Ahogy éppen befejeztük jelent meg az állat, az egyik fára kúszott felfelé, amiről a srác lejött.
    Elgondolkoztatott bizony. Mert miért is öltem meg? Hiszen megvan írva, hogy eljön az idő amikor a vadállatok is megbékélnek, az oroszlán is füvet eszik …
    Igen, csakhogy majd egyszer, amikor az Uj Jeruzsálem az égből a földre száll …

    Addig sajnos a „mérges kígyók fajzatai” sajnos mit sem tudnak erről, és megmarnak, beszédük halálos méreg.
    Nem kellett, hogy engem megmarjon sehol semmilyen veszett kutya. Ilyen „veszett” vagyok magamtól –
    Hogy milyen könnyű a Kövendeg féle kőleves-árusoknak és a többi mérges kígyó fajzatainak egy idős embert ócsárolni, – mint a Bendeguz – bandába verődve, mint taknyos kóbor utca-kölykök csúfolkodni.
    De legyen előtte Illés próféta esete a csúfolkodó kölkökkel.

  • Orsós Elemér
    2021 március 27
    3:54 du.

    Visszaolvashatóan a kezdetektől azt ugatom, hogy ez orvosbiológiai és nem politikai kérdés. Mármint a vírus biológiája és az immunbiológia.

    Meggyőződésem, hogy ha az elölt vírust tartalmazó vakcinát Párizsban fejlesztik, és a kínai tartalmazna berhelt örökítőanyagot, akkor most 500 decibellel menne a kampány a kínai GMO-vakcina ellen és a jól bevált évszázados technika mellett. Jobbára ugyanazon vakegerektől, bocs. politikai széltolóktól hangoztatva.

  • Drága Elemér!

    Engem nagyon érdekelne, hogy kik lehetnek azok a megátalkodott túlnépesedés ellenesek akik támadják, sőt kiközösítették a kína vakcinát(ákat)? Remélem azért ezek nem azonosak a tuggyukkikkel vagy a háttérhatalommal 🙂

    Amúgy meg gratulálok a gyors és jól sikerült oltakozáshoz! Reméljük kellő védelmet fog nyújtani a covid ellen, ami persze mindegyikre igaz, most még csak találgathatunk.
    A kínai vaxnál is 2 hetet kell még várni a teljes védelemhez?

  • Andrew_s
    2021 március 27
    8:03 de.
    Bandi, magam részéről a fáklyás menet és az Ave María meg a Credeasí misera…

    és mivel utálok sorba állni Rákosi Pajtás megutáltatta velem ezt is… hát majd azok feldugják maguknak akik megvették… vagy ki tuggya… én, mint a vas a legjobb Toledói és Damaszkuszi (tudod 68 rétegű acél hidgegen kovácsolva addig nyújtja amíg dupla hosszú lesz összehajtogatja majd újra nyújtja és mikor megvan a 68 réteg akkor kox tűzbe tartja vagy csak keményfa parázsba kicsit hosszabban és akkor újra kalapálja és hagyja kihűlni szobahőmérsékleten utána készít kést vagy tőrt vagy kardot belőle a Notung is így készült!!!)
    szénacél… a rugalmas szilárdság megtestesítője

    szóval nekem nem fogják … és itt a környezetemben asszem senkinek… más kutatás alapján már ki is derült nem lehetett megvalósítani mert senki sem érdeklődött!!! nem mindenki hülye a többiek elemezzenek

    én addig is minden jót kívánok a drfauci nak is
    eddig hány $1 000 000 000 az óránkénti profit?

    nekem vannak értékeim logarlécen kitoltam

    a jó vörös bor jobb! a többi SARS

  • SzandiMandi
    2021 március 27
    10:46 du.
    WTF Karl Schwaab, Bill Gates és tsai-k olvasgassál, sosem árt… a kínai tényleg a hagyományos azaz eredményes vax… a többi profitcsináló csapvíz ampullában, ez máris látszik usa napi adataiból J. Bidén mondta 110 000 000 erre az egészségügyminiszter gyorsan a CNN en élőben hogy 50 000 000 akikbe betolták mind a két felvonást de az esetek száma semmivel sem csökken… viszont Kínában mindenki szabad és vidáman élnek már egy éve néha van valami zizegés akkor lecsapnak és diktatórikusan tökön rúgják az ellenséget az meg megmurdel…

    e’vvan

  • Gabriel
    2021 március 27
    6:32 du.

    szegény kígyó rossz fára mászott és a nagybácsija rögtön lecsapta a fejit, hogy attú’ sántul

    rokonaidat is bántod? most neked lett villás nyelved?

  • Orsós Elemér

    SzandiMandi
    2021 március 27
    10:46 du.

    Kedves SzandiMandi, sajnos nem tudom kiknek köszönhetjük ezt a felettéb gyanus sorscsapást, ami akár valahonnan Vuhanba is expotálódhatott, hasonlatosan mint Irakba a tömegpusztító fegyverek. Az pedig hogy, a kínai vaxhoz volt szerencsém, csak a türelmetlenségemnek köszönhető, mert -finnyásság híján- bármelyik megelőzhette volna, ha előbb ajánlják. Hogy hány hetet kell várnom a teljes védettséghez azt nem tudom, de nem is nagyon érdekel, mert az a gyanum -az abszolut vakcina ellenreakció mentességből levezetve- hogy már 2019 őszén átestem tudatlanul egy szokványos influenzánál sokkal ütősebb, magas lázzal, torokgyulladással és izületi gyengeséggel megspékelt akkor még titkosított vagy anonym tűzkeresztségen, ezért lehetett egy kis saját gyártmányú ellenanyagom, ami a legyengítettet simán hatástalaníthatta. Na persze ha ez a laikus feltevésem hamis, akkor viszont Anrdrew_s segítő helyreigazítását is megköszönöm! Magyarul: csak a veszettség mentességet igazoló műagyag kártya megszerzése volt a szempontom!
    (Zárójelben megjegyzem: annak ellenére hogy,sem tüdőgyulladás, sem infuenza elleni védőoltást nem kaptam, infuenzás sem voltam soha, ezért gyanítom hogy az a 2019-es lórugás akár lábon kihordott Covid is lehetett!)