Történelmi bűnök és a nemzeti bocsánatkérés

2021 május 12 1:11 du.27 hozzászólás

Justin Trudeau miniszterelnök még e hónapban hivatalos bocsánatkérést tervez az olasz-kanadai közösségtől amiatt, ahogyan számos honfitársunkat internáltak a második világháború alatt. Ez lenne az ötödik bocsánatkérése a múltbeli igazságtalanságokért, amióta 2015-ben miniszterelnökké választották. Amíg ellenzéki képviselő voltam, én is a bocsánatkérés mellett érveltem a japán és olasz kanadaiaktól azért, ahogyan bántak velük a világháború alatt. De ma már másképp látom a helyzetet. Azóta Pierre Trudeau néhai miniszterelnök álláspontja felé mozdultam el. Ő úgy érvelt, hogy egy kormánynak nem az a kötelessége, hogy jóvátegye a múltat. Az alsóházban kijelentette: „Az a célunk, hogy korunkban igazságosak legyünk”. Arra bátorított minket, hogy tanuljunk a történelemből, ahelyett, hogy bocsánatot kérjünk érte.

Ha a kormányok bocsánatot kérnének elődeik tetteiért, hol a hátár? A parlamentek végtelen számú bocsánatkéréssel örökké újra és újra felidézhetnék a múltbeli cselekedeteiket.

Olasz származású internáltak Kanadában. Forrás: Pier 21.

A történelmi korszakok mindig különböző körülmények termékei. A második világháború idején például Kanadának még saját alkotmánya sem volt, sem pedig a Jogok és Szabadságok Chartája. Az akkori igazságszolgáltatási rendszer semmiben sem hasonlított a mai rendszerünkhöz. Ráadásul kíváncsi lennék, hogy az olasz kormány hogyan bánt az Olaszországban élő kanadaiakkal a második világháború alatt?

A háborúk szörnyűek. Első áldozataik az igazság és az emberi jogok. A csatatér egy ronda hely, és fájdalmasan tudjuk, hogy az emberiség milyen kegyetlen és szélsőséges volt az évek során. Ráadásul a fegyveres konfliktusok idején a félelmek és aggodalmak az otthoni frontot is megragadják. Amikor tehát Olaszország volt az ellenségünk, és amikor a propagandagépezete túlórázott a Tengelyhatalmak népszerűsítésén, nem volt-e emberi természet, hogy a haza biztonsága iránti kötelességünkből kifolyólag úgy reagáljunk, ahogyan kanadai kormánytisztviselőink tették?

Az állandó bocsánatkérések, úgy vélem, valójában csökkenthetik ezeknek az egyéni nyilatkozatoknak a jelentőségét. A bűnbánat és a helyreigazítás kivételes pillanatai sokkal jelentősebbek és értelmesebbek, mint a rendszeres állami bocsánatkérések. Ha mindig a mea culpa-hoz folyamodunk, az azzal a kockázattal jár, hogy csökkentjük a bocsánatkérés értékét.

Ugyanakkor az Őslakosságot érintő történelmi igazságtalanságokért való bocsánatkérés egy legitim kivétel. Az Őslakossággal szembeni múltbeli viselkedésünket — beleértve a bentlakásos iskolákban történt rendszerszintű atrocitások — nem háborús körülmények közepette követtük el. Ezek úgynevezett normális időkben történtek, azzal az egyértelmű szándékkal, hogy fehérre mossák a társadalmat. Ez egy előre megfontolt, egyértelműen rasszista és kulturális-genocíd gondolkodás által motivált cselekedet volt, amelyet ma már nem lehet és nem is szabad eltűrni.

Visszatérve a kanadai olasz közösséghez: az újabb bocsánatkérés helyett, miért nem gondolkodunk konstruktív alternatívákon? Ilyen lenne egy közoktatási program finanszírozása, annak érdekében hogy a fiatal kanadaiak többet tanulhassanak a történelemből? Egy ösztöndíj nem lenne értelmesebb és tartósabb, mint egy egynapos bocsánatkérés?

Vagy mi lenne akkor, ha a kanadai nemzeti örökségvédelmi hivatal szervezésében egy nemzeti konferenciát rendeznénk, amelyen a különböző etnikumú kanadaiak összegyűlhetnének, hogy megvitassák a múltbéli sérelmeket? És ahol egy olyan jelentés születne, amelyet a jövő generációk még évektizedek múlva is tanulmányozhatnának?

Szeretnék nagyon világos lenni. Nem akarom lekicsinyelni a szövetségi kormány aggodalmát a korábbi kormányok igazságtalan és megkülönböztető intézkedései miatt. Mindenképpen pozitív, hogy a jelenlegi miniszterelnök azon gondolkodik, hogyan lehet elkerülni a történelem megismétlődését. Az igazi kérdés viszont ez: hogyan tudjuk ezt a célt legjobban megvalósítani?

Sergio Marchi
A szerző korábban parlamenti képviselőként, szövetségi miniszterként és nagykövetként szolgált. Angol nyelvű írása eredetileg az Ottawa Citizenben jelent meg május 11-én. Fordítás: KMH.

27 hozzászólás

  • Canadaban az olasz szarmazasu lakossaik internalasa ketsegtelenul tulzott felelem alapjan tortent.

    De NEM voltak embertelenul, kegyetlenul banva!!!

    Ugyan azon idoben a US csak a nyugati tengerparton elo Japanokat internalata.

    A tenyek az elekpzelet felelmet ellen-bizonyototta.

    Sot a Japan internalo taborbol az onkentes katonai-szolgalatra jelentkezok lettek a US hadero LEG-kituntetebb katonai, a 442 Combat group.

    De ugyanakkor, a felelem is valosagon volt am alpozva.
    Mert Azsiaban az ottani Japan szarmazasu lakossag resze huseget bizonyitotta az elorenyomulo Japan hadakhoz.
    Informacikkal hozzajarultak a Japan hadak sikereihez.

    A teny, hogy senki nem tudhatja a jovot elore.

    De a USA nem csak bocsnatot kerete, hanem anyagi karteritest itt tett az internalt Japan lakossainak.

    De a kerdes, hany internalat olasz-canadai van meg eletben ma ?????

    Ugyanakkor ma a US-ban a Congressusi vita resze a polgarhaboru elotti rabszolgak karteretese.

    De nem csak a deli orszagokban a gyapott-remelok, hanem meg ot (5)Indian nemzetek is tartottak fekete rabszolgakat.

    S azok az Indian nemzetek maig sem ismertek el felszabaditasaikat.

    Sot, a Seminole Nemzeti Egeszsegi Szolgalat visszautasitotta azok utodainak a Covid-19 elleni oltasokat is.

    Azok persze igen panaszkodnak, mert a Seminole nemzet tagjai, sot sokuk verbelileg is keverdetek, sot elodeik harom (3) haboruban harcoltak a Seminole nemzettel a US-ellen.

    Talan kovetelhetnenek a magyarok is „karteritest” Istambultol, Becstol, Berlintol, Moszkvatol???????

    S vajon miert ne ???????
    Hiszen a lakossag szenvedett sulyos seruleseket am!

  • Nagyon kilátszik a lóláb…. Ez már a választási kampány része. Justinnak égetően szüksége van az olasz származásúak voksaira is !

  • D.Bernstein, 2021 május 12, 4:52 du.
    Megtudhattuk valamelyik családi szakértőtől, hogy mennyire kilátszik valamije a lónak – ami ugye elkerülhetetlenül a kampány része, de vajon hol is? (hol is tart már 11 éve folyamatosan a kampány? 🙂
    Itt nálunk kedves Dina 2019 októberében voltak a federális választások, így legközelebbi 2023-ban várható. Abban is remekül fején találta a szöget, hogy az olasz származásúak voksaira természetesen minden a választáson induló politikusnak szüksége van.
    Kedves Dinácska ígérje meg nekünk legyen már oly aranyos, hogy legközelebb legalább átolvassa azt a cikkeket amire kommentel egy frappánsat, köszönettel.

  • mivel az én történelmi betekintésemet halálos radírozás érte nem érdemes ide írni semmi mást…

    megjegyzésem: dzsasztinka benyalhatna az indigenous people nek egyenként és összességében és kiutalhatna nekik ivóvizet meg vadászterületeket vagy …

    na jó, ennyi elég

    addig …. meccsek vannak Juniors de Argentina la Universidad Catolica de Chile játszanak

    én mindent levédek már 1200 oldalnál tartok

  • mondja már meg valaki, miért nem lehetünk őszinték itt a KMH-n?

    vagy az igazság fáj? még mindig?

  • „Ő úgy érvelt, hogy egy kormánynak nem az a kötelessége, hogy jóvátegye a múltat. ”
    Máshonnan és mást nézve.
    De azt hiszem egy kormánynak a tényleges károk egyfajta jóvátétele lehet kötelessége.
    Miközben legfőbb az lenne, hogy elkerülje a megismétlését.

    Ez lehet, hogy Kanadában működik. Nem tudom.
    Magyarországon a neohorthysta alapokra építő neobolsevista orbanizmus most a rájátszásra gyúr.

  • Nincs itt semmi új az ég alatt. Kanada amúgy is a diszkriminációk élharcosa. Annak idején az őslakosok, később a kínaiak, japánok, olaszok, stb., manapság meg a normális fehér ember, főleg amelyik heteroszexuális, szereti a hazáját, nem hajlandó a lányát fiúnak hívni és nem hajlandó felvenni a kisérleti szereket a usa-kínai biofegyver ellen,stb. A kommunizmus öl, butít, nyomorba dönt és sajnos elérte Kanadát is száz év késéssel.

  • A bocsánatkérés ingyen van, egy közoktatási program megvalósítása sok pénzbe kerül.

  • Az igazsag a bunosok tetemre-hivasa !!!!

    Azert a cenzurazas elmaradhatatlan itten!!!!

    Na es persze egyre szelesebben minden public mediakon is.

  • A cikk nema, hogy vajon Canada miert az Olasz imigransokat korlatozta a haboru kezdetevel????

    Hiszen a leheto veszelyt talan inkabb a nemetek, a Bund-ok jelenthettek akkor.
    Melyek igen akticak voltak Eszak Amerikaban is.

    A haboru alatt a US-ban jelentos szamu nemet hadifoglyok voltak taratva.
    Fokent az Afrika Corps, Tengeralattjaroasok es valami Luftwaffe foglyok.

    A zomeik amerikaik ohajtottak lenni, s nagyreszuk kesobb visszatert mint imigraltak a US-ba.

    Oreg nemetek mindeg amulataikat ismeteltek az „amerikai reggeli”-n.
    Allitottak hogy Hitler hadseregeben mindeg ehesek volta, sot gyakran napokig nem ettek.
    S hafoglyoknak az amerikai reggeli alom volt.
    (Minden reggel „susage-bacon, fried-eggs to order, grits-oatmeal, toast, biscuit, coffee-tea-milk unlimmited).

    Csupan egyetlen fital nazi-pilota szokott meg (nevere nem emlekszem) de sikeresen eljutott Canadaba, ahonnan sikeresen lehetoseget talalt visszaterni nemetorszagba es ismet harcolt a Luftwaffe-val.
    S eletet azon harcolban vegzodott.

    Ketsegtelenul Canadaban lehetoseget talata sikeresen visszajutni harcolni Hitlerert.

    Persze az olaszok lagerezese nem igen nevezheto „bun”-nek, csupan elhamarkodott hatarozat feltetelzett felelmbol.
    Gyanitom hogy nagyon panaszkodtak volna?!

  • Bendegúz79
    05.12.2:11

    Sok igazság van abban, amit ön felsorol, majd megkérdezi, hogy „Magyarország ugyan kérhetne e kártérítést Istanbultól, Bécstől, Berlintől, vagy Moszkvától ???” 😀

    Hát, ha a cikkből jól veszem ki, itt nem Olaszország kér, kért kártérítést Kanadától. Nevetséges is lett volna, hisz nem Kanada támadta meg a „világot”, hanem a tengelyhatalmak egyik oszlopos tagjaként a fasiszta Olaszország.
    Ergo az, hogy Kanada egy nemes ügy, a fasizmus vissza- és leverése érdekében belépett a háborúba. Ezáltal közöttük, de belső jogviszonyaikban is . h a d i á l l a p o t (!) lépett hatályba, ahol a védekező fél*- esetünkben Kanada – részéről a nemzetközi jog is rendkívüli, tehát különleges katonai jogalkalmazást, többek közt internálást, statáriumot, stb. ismer el. Kémgyanús személyek akárcsak nemzeti sovinizmus, pláne aktív szervezkedés csak látszata esetén is joggal korlátozhatja még azok szabad mozgását is… Így volt ez a kanadai olaszok, de az USA-beli Japánok esetében is.

    Egy más lapra tartozik az, ha közülük valakiről mégis bebizonyosodik, hogy vele személyesen igazságtalanul intézkedtek, mert ő pl. a Kanadai Hadseregben kanadai hazafiként harcolt a frontokon… Kanada ezt elismerheti és konkrét egyedi vizsgálat után rehabilitálhatja, avagy mint Trudeau is szándékszik, az illetőt kárpótlásban is részesítheti…

    Ami Magyarország kártérítési igényét illeti ott egyedül Istanbul felé lehetne indokolt, bár az a háború is inkább mondható vallásinak, mint nemzeti, hisz a közeledő törökre akkor is elsősorban a pápa gyűjtött hadakat, míg a földesurak ódzkodtak a munkaerőt képviselő igás parasztjaikat egy ismeretlen ügy érdekében beáldozni. Dózsa György is erre döbbent rá, már az utolsó pillanatban…

    Az dicső II.Rákóczi Ferenc fejedelmünk a török portán keresett és kapott is menedéket a maga számára, ami a török udvar jószándékát látszik igazolni. De 1848-49.hős tábornoka Bem József – „a Bem apó” – is a Törökországban lelt örök menedékre, ahol mint Murat Pasa tért meg az örökkévalójához …

    Magyarország és Bécs: mint nemzet és antinemzet rosszviszonya is vitatható, hisz köztünk végülis nem is egy megegyezés köttetett, sőt a magyar főurak a Pragmatika Szankciójukkal ezt a viszonyt végül még szentesítették is, azaz a Habsburg Ház jogát a szent koronára ők maguk „sk” legitimizálták… Nincs tehát ma mit rehabilitálni e viszony örökségeként sem…

    Berlin: szoros katonai szövetségben vonult be 44.márc.19-én.

    Moszkva: 1943-45.között agresszió áldozataként, mint megtámadott hadviselő fél szorította vissza hazáig – úgy háztól házig – az agresszor magyar szoldateszkát… Az, hogy aztán itt is maradt, azt egyrészt mint agresszió áldozata, másrészt a korábbi szövetségesei által az USA georgiai Fultonban meghirdetett hidegháborúnak köszönhettük… Lévén, pufferzónává lettünk… 🙁

    Viv la pax: Cukihara Jakumo

    * Kanada Lengyelország megtámadása miatt, annak védelmében lépett be a háborúba.

  • Well CUKIHARA, hosszu-beszamoloja igen erdekes.
    Fokent abban, hogy mennyire teves allitasaiban a valosagtol.

    Az europai-haborut Hitler es Sztalin terulethodito katonai szovetsege okozta.
    Puszi-barat szovetsegesek voltak Lengyelorszag megsemmisitesenek celjabol.

    1920 Augusztusaban a „Voroshadsereg” a leheto LEGnagyobb vereset szenvedte a Warso-i csatabval.

    Ha emlekezne, a Ribbentrop-Molotov egyezmenye szogezte azt le 1939-ben a Fascista-Szoviet „felbonthatatlan” szovetseguket.
    Mert egy-hettel elobb, a nyugatiak (Anglia-Francia) visszautasitottak Sztalin tervet jelenmtos Szoviet hadakat allaomasozni a Lengyel-Nemet hatarra.

    Olaszorszag, mint Magyarorszag is Hitler csatlossava valt.

    Magyarorszag ,mert a ket Becsi Accord alapjan Hitler kihasznalata elavult es gyarlo terulethodito etvagyat a magyaroknak.
    Nemi teruleteket nyujtott Magyaroszagnak Szlovakiaban (felvidek), a delvideken Yugoszlaviabol es kis teruletet Erdelyben.

    Persze Maguk mind itten, sot meg Kun Bela is 1919-ben egy masik sikertelen haborut kezdett Romania ellen a veres negyeves tomeggyilkossag utan, terulet-hodito celjaival.

    De a Romanok sikereskedtek es elfoglalatak Magyarorszagot.
    Sot meg a „Roman-Magyar egyesult kiralysag”-ot is ki-kialatottak a Roman kiraly uralma alatt.

    Csupan, a maguk alatal atkozott „Antant” ellenzesere az nem valt valosagga.

    A „hideghaboru” nem a nyugat tette volt, hanem Sztalin istenuk megszegte ugy a Teheran-i, Yalta-i es Postdam-i negy-hatalmi szerzodesuk minden alapveto sorait.

    Megtagadta a „felszabaditott” nemzetek telejes Szoviet-befolyas-mentes onallaosagait, a lakossag on-hatarozati jogait a szabad valasztasok alapjan.

    Magyarorszag idegen hodito kozott, valojaban a Torok volt a leheto leg-humanisabb!!!

    Erdely sikeresn elerte „Arany-korat”.
    SOHA a magyar uralom alatt!!!!!
    S a Totok nem Islamositott ottan.

    Hasonlo persze nem mondhato a Moszkovitakra vonatkozoan!

    Canada nem lepett a haboruba!!!!!
    Canada resztvett a haboruban, Nagy Britannia reszekent, mint India, Ausztralia, New Zeland, stb.stbk.!!!

    Kontorgom NE probalaja masitani a kozismert tortenelmi valaosagokat!!!!!!!!!!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 május 14
    11:41 de.

    „A cikk nema, hogy vajon Canada miert az Olasz imigransokat korlatozta a haboru kezdetevel????”

    Miért, miért? Mert ez legalább akkora rasszista előítéletes kirekesztés volt, mint nálunk a magyar zsidók esetében, akik az I. világháborúban már a hazájukhoz való lojalitásukat derekasan bizonyították, a másodikban azonban már csak munkaszolgálatosként szolgálhattak, azt is választhatóság nélküli kényszerítéssel! (Az persze más kérdés hogy, hazafias cselekedetnek tartották-e volna ezt az idegenben való „honvédelmet”, amit egyébbként sok nemzsidó sem látott annak, de ellenszegülni nem mert!?)

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 május 15
    9:41 de.

    „Magyarorszag ,mert a ket Becsi Accord alapjan Hitler kihasznalata elavult es gyarlo terulethodito etvagyat a magyaroknak.”

    Kedves Bendeguz, az általad „Bécsi Accordnak” nevezett „jutalomfalat” az Antant mérhetetlenül túlzó -ám „ügyesen” számító- igazságtalan békediktátumának volt az egyenes következménye, ami ha igazságosabban és mérsékeltebb bosszú nélkül sikerül, akkor kurvára nem lehetett volna soha vissza nem térő jogos reviziós és csatlósságra ösztönző lehetőség! Mellesleg a „Bécsi Accordok” ilyetén való megoldása a mizériát okozó Antantnak még egy ideges szemrándulást sem okozott, de sejtem hogy, a fogukat azért titkon bosszúsan szívhatták hogy, miért nem nekik jutott ez az eszükbe! És nyugodj meg, ez nem területhódítás volt, csak jogos és igazságos -sajnos ideiglenes- terület rehabilitálás, amit RAJTUNK KÍVÜL az összes bűnös nemzet jelen ideig megkapott!

  • Bendegúz
    9:41

    Egy nevezetes bejelentés:

    ” VASFÜGGÖNY ERESZKEDIK EURÓPÁRA ”

    Nem Sztálin mondta, hanem

    E kijelentésnél – a nyugat részéről – két szuper személyiség volt jelen, mégpedig Churchill(UK) és Truman a II.Vháborúban közepesből gazdasági szuperhatalommá dagadott USA ugyancsak hirtelenjött, légbőlkapott elnöke. Mindketten látták már, hogy az ugyanabban a háborúban rommá és temetővé vált SzU képtelen lesz követni a rá erőltetett, számukra és katonai beszállítóik számára pedig további gigantikus üzleteket ígérő, sőt biztosan jelentő fegyverkezési versenyt… Így a churchilli/trumani jóslathoz nem kellett semmi jövőbelátó szupertehetség, legföljebb a további háborús veszélyt figyelmen kívül hagyó, vakmerő felelőtlenséggel párosuló üzleti mohóság.
    Tény hogy bejött nekik. 40 évig agyba-főbe fejlesztették a katonai arzenált, sőt helyi háborúkban selejtezhették ki a II.Vháborús fegyverzetet is. Ügyes…

  • ORSOS;
    Nagyon csodalnam ha nem kapna gyomorgorcsoket es hasmenest a tomeges valotlansagainak ismetleseitol.

    Javaslom olvassa a tortenelem adatait, kezdve a Teherani, Yaltai es Postami negyhatalmi egyemnnyel !!!!!!!!

    Vajon miert alkalmazta Joe Paulust a voroshadsereg ujja-alakitasara es szervezesere 1945-50-ig?!

    S melyik fel koltotte a GDP-jenek 60%-at hadicelokra a haboru utan, amikor a US es csatlossai leszereletek, s even-at a haboru hadifelszereleseit a tengereb dobtak.

    Talalhatja mint eredeti docu-filmeken, ma videokon!!!!

  • Bendeguz79
    2021 május 15
    9:41 de.

    grizi, te mindenkit hüjének nézel?

    én – legalább – nem veszem be ezt a maszlagot amit ebben a förmedvényedben elővezecc!

    azért néha nem szégyelled a hüjeségedet?

  • Bendeguz79
    2021 május 16
    4:02 du.

    grizi, ezzel a hüjeségeddel: „Dunát lehet rekeszteni”…;

    ha tengert nem is

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 május 16
    4:02 du.

    „S melyik fel koltotte a GDP-jenek 60%-at hadicelokra a haboru utan, amikor a US es csatlossai leszereletek, s even-at a haboru hadifelszereleseit a tengereb dobtak.”

    Na, és ki kényszerítette és hogyan a háborúban legjobban lerongyolódott és legtöbb áldozatot felmutató szövetségesét az öngyilkos fegyverkezési versenyre?! Na, ki és ki irta a Te fals történelem könyvedet?

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 május 16
    4:02 du.

    Bocsáss meg, hogy nem vettem időben észre Cukihara frappáns válaszát, mert akkor csak megerősítőleg utalnom kellett volna rá! 😀

  • ORSOS es minden elvtarsai;

    Vajon miert nem eltek a vasfugonyotok mogott ??????

    Hiszen ma krlatlanul hetenetek azt magatoknak!!!!!

    Kulonosen a K.Z. cikkevel csatolt osszernacosodott szoges-drot kerites lathato.

    Miert allandoan csak hazuttoljatok hiteiteket allitasaitokkal ????????

    Miert allamdoan nemak mardtok azon ??????

    A kis-ujjacskaitok hegyei nem kepes a billenygyut kattintani a valosagot gepelni????????

    DE meg ha valotlan allitasaitok valosag is nehetne, hat miert epitette szeretett Sztalin isteenetek azt ?????

    Talan felt hogy majd sok menekult menne a veres proletar diktaturakba ????????

    Miert nem eltek ma ugyanazon szoges-drot-kerites mogott, vedeni magatokat a kapitalista eletlehetosegtol.
    Hm????????????????????

    Reszztvettek a Nyizsninovgorodban a Sztalin szobor felallitasan es a Sztalin kozpont megalapitasan?

    S miert nem ????????

  • ORSOS:

    ” fals tortenelmi konyvedet…” es kinek lett a fegyverkezessi verseny az „ongyilkossag..”????
    Minden allitasod a „frapans” hozzaszollasok, mind B.S.!!!

    Valahogyan remeltem volna,hogy talan kepes lehettel bolna kattintani es olvasnod hogy Sztalin mit irt ala a negyhatalmi egyezmeny alapjan, Teheran-ban, Yalaa-ban, Posnan-ban is.

    Miden egyes szavait megszegte!!!!!!!
    Sot 48-Juniusaban Berlin negyhatalmi egyezmenyet eroszakkal probalta valotlanna tenni.

    Talan a „Berlin Blockade”, sem a „Berlin Airlift”-re keptelen lennel emlekezzni????

    De akkor miert nem kattintod es olcasod a valo tenyeket?

    Nem-is emlitve, Stalin onmaga jelntette a kelet-nemet partvezrekenek, hogy; ‘Berlin sorsa nemetorszag sorsa, s az fog tortenni egesz nemetorszaggal, majd egesz Europaval’.
    Molotov is ismetelte azt a Roman es mas kelet-europai partvezerekenek.

    Katonai eroszakkal megtagadott minden kozlekedest Berlinbe. Utakon, vasuton, kanalisokon.

    De a UK, US, Canada, Australia, New Zealand, Del Afrikai legierok 1948 Junius tol 1949 Szeptembereig MINDENT legi-uton szallitottak Berlin lakossaganak.

    12-13 ezer tonnat naponta.
    Minden 30 maspdpercben egy repiulo erkezve.
    Futoanyagtol (szen) elelmiszer, epitoanyag, minden szuksegeleteiket.

    Stalin nem kepzelte hogy kepesek lehetnenek arra.
    Csupan az 1942-es Stalingradban bekerotett nemet 4. Army ellatasat a Luftwaffe keprtlen volt tenni Paulus 92 ezer katonait ellatni.
    De Belinben par millio nemet volt ellatva.

    Talan kepes lennel kattintani a „Berlin Blockade” es a „Berlin Airlift”, talan meg a nemet „Currency Crisis”-t is.
    Mind az Stalin tervezett tette volt!!!!

    Aki nem csak egy kegyetlen diktator, paranoid tomegyilkos, de meg szulo-anyjat is csak „kurvazta” amikor a halanak hire lett jelentve neki. (Suslov tanuvallomasa.)

    Na Elemer, lenne az is mind „frapans” szamodra ????

  • Bendeguz79
    2021 május 17
    5:20 du.

    grizi, mivel Cukika is meg Elemér is „adott neked” én a magam részéről annyit szeretnék – nagyon szerényen – megjegyezni, hogy lehet így is látni a világot, mint te teszed;

    mi ezt a falusi búcsúban, hetivásárban kapható kaleidoszkópunkba betekintéssel csináltuk…

    és mivel azt is, mint a te „látószögedet” lehetett forgatni és egyre szebb és színesebb képeket kaptunk ugyanarról a valóságról… azután eccer – mitadisten – a kaleidoszkópom szétesett és kiderült, az csak egy tükrök és színes üvegcserepek karton papír kúpban összeragasztott gyermekjáték és cirmos cicánk is megmiákolta…

    mai világesemények is másképpen látszanak kinek kinek a kaleidoszkópján át… a valóság köszöni szépen … jól van!

  • Bendeguz79
    2021 május 17
    5:20 du.

    grizi,

    napok óta tele van a ti hazai sajtótok – a CNN élvonalban – azzal:

    hogy az újra megnyílt munkalehetőségek üresek maradnak, a munkáltatók hiába keresnek dolgozni vágyó USA nemzeti érzelmű, vállalkozó szellemű állampolgárokat

    (ugye a törvénytelen bevándorló meg már foglalt!),

    és így a gazdaság libikókája nem akar billenni, miért van ez a te bölcs és egyedülálló meglátásod szerint?

  • Orsós Elemér

    Most olvasom csak vitáid a Bendeguzzal

    Hogy mik történnek itt?!

    Te is sztálinista lettél? A végén még rodeiozol is majd.
    Cukihara nevű akárki is minimum egy III/III (bár sokadrangu besúgó lehetett, de az is lehet, hogy hasonlóan rodeóhoz III/II-es, valahol külföldön.
    A warrior is ügynökösködött „mellékesben”
    na jó – a persze hogy kinek miről vannak fogalmai, de legalábbis halvány sejtései az nyilván sokat nyom a latba.
    Hogy sokan semmit sem sejtenek abból, hogy hogyan működött a kommunista egypártrendszer valójában, az érthető, mert minden képzeletet felülmúl. Na persze nem a „bennfentesek” számára.
    Te dolgoztál „kint”, sohasem jutott eszedbe, hogy valaki hűségesen vezette a naplót rólad is? Gondolod, hogy ha a „kinti viselkedésed” bármi gyanúra okot szolgáltatott volna – mondjuk csak egy sima disszidálást fontolgattál volna – nem azonnal hazarendelnek?
    Az ilyesmik „megelözéséhez” kellettek a „megbízható” beépített elvtársak tömegei, akik „informáltak”.

    Az ország jó része ma sem tud szinte semmit ezekről, nyilván nagyobb félzúdulást okozott volna pl egy ilyen kinevezés:

    http://keptarhely.eu/view.php?file=20210518v01vt9rnr.jpeg

    „Tasnádi László a Belügyminisztérium államtitkára (b) átveszi kinevezési okmányait Áder János köztársasági elnöktől az államtitkári kinevezések ünnepélyes átadásán az Országház Vadásztermében 2014. június 12-én. A háttérben balról Orbán Viktor miniszterelnök (b) Kövér László az Országgyűlés elnöke (b2) és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (b3).”

  • Igen Rodeio, meg úgyis lehet „LÁTNI ÉS LÁTTATNI” a világot ahogy te igyekszel
    Csak nekem kisülne a szemem, és lesülne a kepémről a bör

  • Gabriel
    2021 május 18
    3:23 du.

    akkó’ te most bőrtelen és képtelen vagy? dehát nem kellett volna bevallanod, anélkül is tudtam!