A lakhatási politika és a fiatalok jövője

2021 augusztus 23 10:03 de.22 hozzászólás

Szerencsés voltam. Nyolc éve, 32 évesen vettem meg első lakásomat a városközponttól csupán négy kilométerre. A havi törlesztés összege, a sorházzal járó közös költség, a rezsi és az ingatlanadó együttvéve annyira jött ki mint amit fizettem egy szűk kétszobás lakásért Ottawa belvárosában. Ez még egy olyan időszak volt Kanada fővárosában, amikor nem csak távoli álomnak tűnt viszonylag fiatalon lakástulajdonossá válni. Mára viszont kevesebb mint egy évtizeddel vásárolt lakásom értéke több mint megduplázódott — ráadásul a város egy olyan részén ahol kevésbé gyorsan mentek fel az árak mint más körzetekben. Éppen a napokban beszéltem egy nálam pár évvel fiatalabb munkatárssal, aki tavaly vette első házát. Ottawában reménytelen volt a helyzet, ezért a várostól 26 kilométerre északra, Québec tartomány egyik kis településén talált ingatlant amit még megengedhető áron lehetett megszerezni. Könnyen lehet, hogy a miénk az utolsó generáció, amely valaha lakást tud vásárolni Kanada nagyobb városaiban, vagy a környező régiókban.

Egy eladó sorház Ottawában 2021 nyarán. Összesen 400 ezer dollárt (kb. 93 millió forintot) kérnek az 1979-ben épült 110 négyzetméteres lakásért. Fotó: C. Adam.

Ottawában az átlag családi ingatlan ára július végén 634 ezer dollár volt (kb. 148 milló forint). Pontosan egy évvel ezelőtt az átlag ház, illetve lakás ára Kanada fővárosában 527 dollárba került, 2019 nyarán pedig 465 ezer dollárba. Egy év alatt átlagosan 17 százalékkal mentek fel az amúgyis egekbe szökött lakás árak. És itt fontos kiemelni, hogy Ottawa még mindig „megfizethetőbb” lakáspiaccal rendelkezik mint Toronto vagy éppen Vancouver. Torontóban az átlag ár 1,1 millió dollár, Vancouverben pedig 1,3 millió.

A pandémia előtt is az egekbe kezdtek szökni a lakás árak a nagyobb kanadai városokban. Ekkor a legfontosabb faktor a külföldi befekető volt — elsősorban Ázsiából, illetve a Közép-keletről — akik ugyan nem költöztek kanadai ingatlanaikba, hanem itt „parkolták” vagyonukat. A járvány olajat öntött a lángoló tűzre. Egyre több időt töltöttek otthon az emberek, így sokan akarták lecserélni bérlakásukat vagy kisebb központi öröklakásukat egy tágasabb elővárosi házra, illetve vidéki otthonra. Ugyanakkor a járvány bizonytalansága azt jelentette, hogy az idősebb háztulajdonosok akik korábban esetleg eladáson gondolkodtak, most inkább kivártak. A kínálat rendkívül szűk lett, a kereslet ugyanakkor óriási és a történelmi mélyponton lévő jelzáloghitel kamatlábak tovább ösztönözték a vevőket — akik aztán a meghírdett árak felett vásárolgatták fel és tolták tovább az egekbe a lakás árakat.

Egy 1956-os, felújított bungalow-stílusú ház Ottawában. E hónapban került ki a piacra és 790 ezer dollárért (kb. 185 millió forintért) árulják. Fotó: C. Adam.

Az éppen zajló szövetségi választási kampány egyik főtémája a lakhatási politika. Elsőként az ellenzéki Konzervatív Párt hozta nyilvánosságra részletes választási programját a kampány első hete során. A jobboldal két évre betiltaná a külföldiek számára a lakásvételt Kanadában. Ezen kívül egy millió új otthon építését támogatna egy konzervatív kormány az elkövetkező három év alatt. Ezt részben úgy tennék lehetővé, hogy a szövetségi kormány által tulajdonolt ingatlanok 15 százaléka lenne újrahasznosítva és lényegében átengedve a lakóingatlan piac számára.

A baloldali Új Demokrata Párt (amely ellenzékből támogatta Justin Trudeau kisebbségi liberális kormányát) 20 százalékos különadót vetne ki azokra a külföldi állampolgárokra akik Kanadában vesznek házat, még abban az esetben is ha nem csak befektetés a vétel célja, hanem itt is élnek. Továbbá az NDP félmillió új lakást építene tíz év alatt, az építkezők számára pedig ÁFA-engedményt kínálnának, amennyiben megfizethető, piaci áron alul értékesített házakat építenek.

A kormányzó liberálisok még nem hozták nyilvánosságra részletes kampányprogramjukat. Ugyanakkor az idei költségvetésben már tervezték, hogy 35 ezer megfizethető, vagy szubvencionált lakást építenek országszerte és erre a célre 2.5 milliárd dollárt költenek. Továbbá a liberális különadót vetnének ki az úgynevetett „alulhasznosított” házakra. Itt az üresen álló, spekulánsok vagy külföldiek által megvásárolt ingatlanokról van szó.

A külföldi befektetők kiszűrése és egy állami lakásépítési program fontos lépések lehetnek. De önmagában nem fogják megoldani a lakhatási kérdést. Ameddig a potenciális belföldi vevők szinte pánikszerűen, minden racionális megfontolástól elszakított fellendülésből és az alacsonyok kamatok hamis biztonságával irreálisan magas, sokszor több tízezer dollárral többet ajánlanak egy házért mint amiért meg van hírdetve — és ezzel a másik vevőket próbálják túllicitálni — keservesebb élmény marad egy új otthon vétele Kanadában.

22 hozzászólás

  • Nem csak Magyarországon cél a saját tulajdonú lakás/ház?

  • a real estate kérdésköre az egy nagyon izgalmas téma!

    az első kérdésre kell választ adni: mindenkinek egyforma jogai vannak e lakhatásra, azaz annak bármejik formájára, bér, lease, tulajdon!

    a bérlakások meglehetősen cheap shit jellegűek és a bér bennük jelentős % -kal magasabb annál, amit végülis nyújtanak, a bérlakás előnye az, hogy van felmondási idő és utána oda költözik ahová akar azaz a megélhetése után megy hogy minél közelebb lehessen, mert a transit költségek irracionálisakká váltak és ezzel a tulajdonlás vagy leasing erőteljesen megkérdőjelezhető, mivel {tudtommal} akkor lesz a tulajdonodban amikor az uccsó mortgage -ot kiperkálod addig a kölcsöntadó bank tulajdona? azaz többszörösen röghöz vagy kötve
    egy példa: anno ajánlatot kaptam Edmontonba is meg Windsorba is akkor a bérleményemet seperc alatt fel tudtam adni, mialatt bonyolult eljárás a mortgage kezelése a messzeköltözés miatt és még bonyolultabb ha kapok egy ojan állást kanadai cégtől amej révén én leszek a Mexico -i leányvállalatának vezetője, mi lesz addig az ingóságaimmal {ugye vannak raktárházak} amejek adott esetben annyit érnek, mint a ház vagy condo tehát nem kótyavetyélem el!

    az a megoldás, hogy a spekulációt és a saját építkezést kell lehetővé tenni Kanada -ban építési vállalkozók letarolják a beépíthető telkeket és monopol áron számíttyák be a telket a ház árába adnak egy tenyérnyi előkertet meg egy kutyafuttatót hátul oldalt nem férek át a szomszéd ház mellett azaz csak a házon át tudok a hátsó kertbe menni barbecue zni és a kutyát futtatni! a gyerekekről nem is beszélve!

    mindez tűzveszéjes ami láccik is a napi tűzhírekből és a sorházaknak csakis hátrányát látom a járhatatlan lépcsők amejek magasugrók számára készűltek és nyaktörés már egy kis hexschuss esetén is és 65 éven felül a megviselt öreg testet vonszolni a nyakát szegve ezeken a lépcsőkön életveszéjes!

    és ugyanannyit kérnek érte, mint ha egy ház lenne, pedig nem az átverés és árdrágítás

    összességében a kamatos kamatokkal és az önkölcséggel alaposan megfontolandó mibe és miért költözök már kínnyukban kitalálták a retrográd mortgage t is az is átverés az én számszaki ismereteim alapján

    az affordable az mindenre igaznak kell, hogy legyen és a vállalkozók monoplohejzete és szabad rablása, + spekuláció az egészet nagyon „érdekessé” teszi

  • Laikusként mondom, de úgy tűnik, hogy Magyarországon a médiában nem hirdetett, de valójában igen magas infláció miatt a legjobb befektetésnek az ingatlan tűnik. Áraik az egekben vannak. Egy USD nagyjából 300 Forint és egy jó belvárosi ingatlan ár Budapesten négyzetméterenként meghaladja az 1 millió forintot.
    Még cselesebb, hogy az egyetemi városokban nincs elég lakhatási lehetőség a diákoknak és az ingatlan tulajdonos igen magas albérleti díjért adja ki a tulajdonában lévő lakást egyidejűleg több bérlőnek is.
    Még magasabb az albérleti profit, ha a lakást lényegében szállodai lakásként adják ki napi bérért.
    Igencsak felmentek a korábban csak gazdasági célú ingatlan árak is a nyaraló környezetekben. Vannak ugyan korlátozó rendelkezések, de – ki tudja hogyan – ezeket egyszerűen nem tartják be és tehetik ezt egyesek minden következmény nélkül.
    A kulcsszó: Korrupció, minden szinten, de leginkább politikailag.

  • nagy harc megy Kanada szerte az új választások kapcsán és alapvető téma a lakáskérdés

    ez egy korábbi Montréal i eredetű elemzés ma is érvényes

    In what promises to be a fiercely fought federal election, a bipartisan consensus has emerged on at least one top political issue: there is a „housing crisis” in Canada.
    The Liberal, Conservative and New Democratic Party leaders have all used those words to describe the mind-boggling home prices and dearth of quality rental options that have come to characterize the country’s real estate. The Green Party has similarly called for affordable housing for all Canadians.
    Breakneck price appreciation, once a problem limited largely to areas around Vancouver and Toronto, has become a national emergency during the pandemic, with Canada’s average home price rising by more than 30 per cent between July 2019 and July 2021, according to data from the Canadian Real Estate Association.
    At the same time, COVID-19 has also brought renewed attention to the issue of renting. On the one hand, eviction threats during provincial stay-at-home orders have highlighted the plight of low-income renters, many of whom were disproportionately affected by job losses in the earlier phases of the pandemic. On the other hand, the quality and affordability of rental options is increasingly becoming a middle-class issue as well, as a growing number of prospective homebuyers feel permanently locked out of homeownership.

    nem egyszerű, mert különféle érdekek csapnak össze de a vége az, hogy valakik lakni akarnak és nem igen érdekli őket hogy kié a dwelling csal ki tuggyák perkálni az árát, hatalmas a spekuláció

  • A „korrupcio” persze az ,hogy az 56-beli „bungalow”-n az ado talan 50-100 dollar volt.

    De amikor a 3/4 millios ertekre ment az ado 6-8 ezer dollar is lehet.

    S ha nem fizetve megszabott idoben a varos, vagy megye elarverezi a hazat az adojaert!

    A vagyon adoztatasa a leheto leg-elesebb szocialista eszkoz barkit foldonfutova tenni egy toll-mozditasaval.

  • Bendeguz79
    2021 augusztus 25
    11:03 de.

    grizi, hogy is van ez?

    én a szocializmusban nem fizettem adót, tulajdon átírási illeték létezett, amit illeték béjegben is le lehetett róni egyszer, az átíráskor!

    ezt itt honnan szedted szocializmusról?

    ez kapitalista módszer, kétszer vagy többször is meg kell vennie a „saját” ingatlanát:

    először az eladótól
    másoccor a szöveccségi adóhivataltól havi egységekben {vagy évente}
    harmaccor a municipaly tól
    negyeccer a várostól {township}
    és ha morgage id is van annak kamatos kamatai is téged terhelnek az az ötödik megvétel, így lehet egy kecskéről öt bőrt lenyúzni,

    ezért nagyon sok esetben a bérlet gazdaságosabb de annak belleme meg külleme SARS cheap shit aranyáron

    meg van ez szervezve azután jön a reverse mortgage… és akkor még hiánygazdálkodással fel is srófolják az árakat

    Kanada ban ez most divat és sokkal óccóbb koporsót venni sőt a hamvasztó urna még annál is gazdaságosabb

  • Uram Isten, az allitolagos mindent-tudo meg azt sem tudna, hogy a ‘vagyon-elosztas’ az adoztatas modszerevel a szocializmus LEG-alapvetobb elve ?????????

    De meg a „kooporso” es „hamvasztas”-i arakon sem letezik a leg-halvanyabb felfogasa sem.
    Ami a Covid-19 altal magasabban emelkedik mint az ingatlan arak.

  • Bendeguz79
    2021 augusztus 26
    1:59 du.

    grizi, kösz, azaz a szocializmus megvalósította a normális profitshare-t és nem kellett hozzá 38000000 seggfej pénzügyi guru amivel usa tele van de egy normális mérnököt nem képeznek és a nép nem képes a saját adóbevallását papíron ceruzával elkészíteni guruk kellenek hozzá és az usa adózási rendszerével – ebben igazad van – a koporsó is drágább mint egy bachelor apartment egy townhose ban de nem a SARS miatt döglenek hanem a vax miatt ami lejár még mielőtt hathatna

    esse tunni kívánatos friss elméjű vidám grizi akire buknának a nőnemű hölgyek ott Mondego Beach ben

    agyficamod az a régi

  • Vazul Néni
    2021 augusztus 25
    4:40 du.

    Szerintem amit itt felsoroltál,
    annak kb. a fele hadova.

  • Presbiter
    2021 augusztus 23
    12:53 du.

    Sajnos teljesen egyetértek, de vajon mi csapta fel ilyen abnormálisra az építőanyag és ingatlan árakat, mert nem a keresle-kínalat és a világpiac az hótziher!

  • Geyza
    2021 augusztus 26
    4:00 du.

    Leocádia

    most mit izgatod magad emiatt {is} állandóan csak zsünyögésed… majd a grizi elmagyarázza neked egyébként megint félre vagy tájékozódva a világ eseményeiről és leginkább azok okairól… engem nem zavarna de reklámozod is

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 26
    5:06 du.

    Elemér, ha megengeded szvsz:

    kapzsisága azoknak akik monopolizálták az építőipart és a beépíthető telkek piacát + hiánygazdálkodás {mint írám fentebben} Kanadában most a szöveccségi választások kapcsán előkerült a téma és különféle ígéretek hangzanak arról, hogy az állam beavatkozna olcsó bérű {affordable} lakóhejek kialakításával, ez már létezik 35+ éve de a bérek és jövedelmek befagyasztása valamint az infláció mostani emelkedése {itt még nem életveszéjes} sokkal többet követel, olvastad amit a grizinek kű’ttem? az majd sikoltozik vagy hallgat, mint SARS a fűben?

  • „Profit-sharing” barmely szocialistanak allitott diktaturakban ??????

    Az egyedulli eroszakkal hatalomra jutott part elso titkaranak a korlatlan tulajdonozoja a totalitarian monopol allam-kapitlaizmusnak!!!!!!!!!

    Hol a feneben velhetne meg egy elmebajos is azt a „szocializmus” gyakorlasanak????????????

    A US-ban az adobevallas az onkentes alapon mukodik!!!!!!
    A torveny csupan az „adobevalloas”-t irja elo, de onmagad hatarozod meg a ado-kotelezettseged osszeget.

    Persze billio-dollaros cegeknek sok szak-kepzett ado-szakertoik mukodnek azon.

    De alig az egyen eseteben!!!!
    Habar „H.R.Block Inc.” milliok-altal alklamazva azon celra.

    De vajon miert nem letezik a „Baker Act” Canadaban??????

  • A valosag, hogy milliok kapnak nem csak ingyen lakast, ill. a dolgozo-termelo adofizetok fizetik nem csak lakasdijjaikat, de meg Fentanil sot az anti-drug-therapy es minden mas koltsgeket, kozottuk a bortonokben tartasaikat, nem csak a US-ban de Canadaban is.

    Nem is emlitve a tobb millio apatlan „welfare-gyerkeket” akik az utcan nonek fel apak-nelkul, kabitoszer arusitasaval es gang-haboruik alapjan lovoldoznek kisbabakat meg nagymamakat gyilkolva.

    Mind azt a Biblia-i alapon, az arvak es ozvegyek segitsesere az 1930-as evektol.

    A jo-akarat szelszoseges koruupciova valt a politikusok on-erdekeit szolgalva !!!!

  • Bendeguz79
    2021 augusztus 27
    12:11 du.

    hja, grizi, jól mondod a San Francisco -i sátortáborok ingyen vannak, a többi az adófizetők zsebéből vándorol a homeless -ek kábítószercsomagjaiba és portyázó rendőröket is az adófizetők perkálják
    … egyébként is a fegyveres rendőr minden betegségre gyógyír

  • Bendeguz79
    2021 augusztus 27
    12:00 du.

    grizi, már megint analfabuta vagy kapitalista gazdaságtanból {is}
    gazdaság nincs profit nélkül, a kapitalizmus és a szocializmus közötti különbség a profitshare mértéke kapitalistában a tőketulajdonos elviszi az egészet és semmit sem oszt el csak éhbérért rabszolgákat tart a szocializmusban a néphatalom elveszi a profitot és újra osztya a nép jólétére

    kapitalizmusban semmi sincsen ingyen és a szocializmusban sem de ezutóbbiban a profit tulajdonosa a nép önmagának osztya

    az hogy a kapitalista Magyarországon Orbán és klánja mit csinál annak szocializmushoz semmi köze ugyanojan oligarchikus rendszer mint az usa csak az usában többől többet lehet lopni

  • A jövö?

    ennyike:

  • Ha rodeo valotlan allitasabol csak egyetlen szo is valosag lenne, biztos hogy nem Canadaban bukkalna hanem Cubaban, vagy Venezuelaban, talan Eszak Koraban elvezne mind az allandoan ismetelt hazugsagait!!!!!!

    Minden hazugsagaival, sot eletevel, ONMAGAT hazuttolja meg allandoan, s mind azok akik ugyan azt a valotlansagokat allitjak itten!

    Eld es bizonyitsd amit allitassz!!!!!!!!!!!!!!

  • GABRIEL;

    Ne ijszkess senkit a profeciakat hasznalni felrevezetesekre!

    MIND a profeciak uzente, hogy minden erkolcstelen embertelen, kegyetlensegeknek van am elmaraszthatalan kovetkezzmenyei.

    Sot az a fizika LEG-elso torvenye!!!!!

    Es MINDEN profecia hangosan ismetelt uzente, terj el az igazsagtalanasag, erkolcstelenseg, kegyetlensegek, onzosek kovetesetol!!!!!!!!

    De azon mindenki nema marad mindeg mint a sir.

  • Bendeguz79
    2021 augusztus 29
    10:34 de.

    grizi, szokásodhoz híven agyficamodat teregeted ide, érvek híján, hazucc grizi!

    pofátlanul!

  • Rodeo11
    2021 augusztus 28
    11:22 de.

    …a szocializmusban a néphatalom elveszi a profitot és újra osztya a nép jólétére …

    Nincs ehhez mit hozzátenni – hülyitsd az otthoniakat, tudod az ágy alatt, meg a padláson
    Tudod ami teli volt az igérettel de elöbb jól lesöpörték …
    Szemenszedett hazugságokat állitasz, ennyire hülyének tartasz mindenkit?
    vagy csak magadat hülyited folyvást?

    Igaza van a Bendeguznak – kötsd fel magadra az utilaput, és menj észak-koreába hazudozni.
    Persze mostmár Venezuelába (de még kubába) csak ugy mernéd betenni a lábad, ha az állam bérenc militistái védenének – mert az éhes nép minimum felkoncolna, ha nem tebelöled csinálnának rögtön churrascót

  • Gabriel
    2021 augusztus 29
    9:49 du.

    hogyan volt a szocializmusban? sem churrasco