De mi lesz veled, Budapest?

2021 október 1 11:45 de.16 hozzászólás

Tudom, nincs még végeredménye az előválasztásnak. Ugyanakkor vannak kérdések, amelyeket valószínűleg, szerintem, nem lehet majd megkerülni. Ilyen például egy olyan alapvető kérdés, amit mintha az ellenzék inkább agyonhallgatni, mint megválaszolni szeretne. Azt a kérdést, hogy „Mi lesz Veled Budapest?” Holott a kérdés valójában az előválasztás eredményétől függetlenül ott lebeg a levegőben.

Karácsony Gergelyt, Tarlós István kihívójaként egy igen erős ellenzéki konszenzus, és a budapestiek protest-szavazatai emelték be a vezető pozícióba. Nem a pártjának a hatalmas népszerűsége, és egyáltalán nem a politikai karizmája. Természetesen mindezen lehet vitatkozni, és mindazok, akik Karácsonyban az aktuális „messiást” szeretnék látni nyilván fognak is. Azonban a pártjának a támogatottságát még most is inkább a még indultak között jegyzik. A karizma pedig szubjektív. Számomra Karácsony Gergely ebben is a még indultak kategóriája, ami nem zárja ki természetesen, hogy más másként lássa. Ahogy azt a kérdést is lehet szubjektíven, ha tetszik a kerekek számától függően értékelni, hogy Karácsony Gergely megosztotta-e, és mennyire a fővárosiakat a biciklizős mozgalmárságával.

A Fidesz elég nyilvánvalóan nyert az előválasztós történettel, mert egy, a fővárosiakat megosztó ellenzéki jelölt nyilvánvalóan a fővárosi szavazatokat is széjjelebb szórja. Ráadásul a vidéki szavazók számára alig felépített karakterként. Ha tetszik, Karácsony a Fidesz számára a legkényelmesebb kihívó. Mert jó eséllyel megbukik magától. Az első kormányválságig meg kibekkelhetik, akár ellenzékben is, azt a pár hónapot.

Ugyanakkor Budapest szinte biztosan bukta a fő-polgármestert az előválasztások során. Ha Karácsony Gergelyt, a jelenleg nem létező, választási párt, a jelenleg nem létező, párlistájának első helyén miniszterelnöknek jelölik, akkor azért. Mert nem lehet egyszerre miniszterelnök, illetve Budapest polgármestere. Ha az előválasztások során kiesik a jelöltségből, akkor pedig a morális helyzete lehet tovább tarthatatlan. Elvégre egyszer már semmibe vette a rá szavazókat. Azokat különösen, akik esetleg csak Tarlós ellenében, és orrcsipesszel adták rá a voksukat. Miközben viseli a bukott jelölt bélyegét is.

Az ellenzéknek, vagy a fővárosiaknak, tehát itt lenne az ideje, hogy fő-polgármester után nézzen. Nem a Fidesz bugyuta kampányvideói miatt, hanem a kialakult helyzet okán. Mert azt, remélem, az ellenzéki pártok sem gondolják komolyan, hogy a fővárost egyfajta ügyvivő testületként valami pótcselekvéses klikk fogja vezetni. Olyan tagokkal, akiket vagy nem is ismernek az emberek, vagy jobb lenne, ha inkább nem ismernének. Az, hogy még a kérdést sem tették fel az is lehet persze árulkodó. A válasz hiánya nem kevésbé.

16 hozzászólás

  • Őszintén örülök: végre egy KIVÁLÓ irás/elemzés a KMH felületén ! -g-

  • Hm. Lehet, hogy kiváló – de hogy elemző lenne???
    Az előválasztás tétje nem a főváros vezetése volt – hanem az ellenzéki összefogás lehetősége. Magam is hezitáltam Karácsony és Dobrev között – pedig a DK tagja vagyok, – bár az egészségi állapotom miatt mostanában nem elég aktív.
    Karácsony mellett az szólt, hogy konszenzusosabb személyiség, talán jobban elfogadnák a bizonytalanok. Pedig Karácsony nem gyenge – hiába van olyan kisfiús, mosolygós arca. Igen kemény csatákat kell vívnia a Főkolompossal a város megmaradása érdekében.
    Dobrev egyénisége keményebb – de kell is majd a határozottság az ellenzéki koalíció összetartásához.Neki a férje, Gyurcsány Ferenc hátrányt. Bár… Ha tetszik, ha nem Gyurcsány Ferenc az elmúlt 11 évben – erős kormányzati (és ellenzéki) ellenszélben felépítette a mai ellenzék legerősebb pártját. (Ebben egyébként Dobrev Klára mindvégig mellette állt – a dk-sok már régóta jól ismerik.) És ha most a Főkolomposék megint előkapják az őszödi beszédet, azt remélem, sokan elolvassák /meghallgatják. És összevetik az abban az egészségügyről elhangzottakat a mai valósággal. Csak az a baj, hogy elvssztegettünk 15 évet, és most a járvány döbbent rá a brutális valóságra
    E. Szerző „elemzése” enyhén szólva hiányos. Nekem régóta az a bajom a hasonló „kritikákkal”, hogy inkább fumigálások, nem érvek Tudom, ez népszerű műfaj – ez is kakás, az is kakás… Ó, milyen „független”!(Anyukám erre azt szokta mondani: az se tetszik neki, ha üvegcseréppel vakarják…)
    Végül: MOST nem a főpolgármesterségről szólt az előválasztás. És bízom abban, hogy az ellenzék soraiban nem egyetlen mindeható, mindenhez is értő van. Így meg tudjuk találni Karácsony méltó utódát a főváros élére. (Aki tán az új miniszterelnökkel is szmbeszáll a városért…)

  • Szerintem az összefogást kellene továbbvinni, és megállapodni a közös legjobb variációjában, ahol mindenki a neki eddig is jólfekvő dologban kapna vezető szerepet!
    Praktikus lenne, ha az előválasztás alapján megegyezve felosztanák a pozíciókat!
    – Márki Zay sikeresen vette meglepetésként a hódmezővásárhelyi polgármesterséget, azaz képes jelentős csoportot vezetni és gazdasági problémákat megoldani.
    – Dobrev Klára eddig is a politikai vezetésben teljesített, illetve Brüsszelben az EU irányításában.
    – Karácsony Gergely pedig Sarlós hátrahagyott romossá tett Budapestét igyekszik gatyába rázni. (Nekem sem tetszik a Nagykörút elbikikliutasítása, de lehet rajta racionálisan javítani.)
    Így a triumvirátus 2 tagja miniszterelnökként és helyetteseként erősen támogathatná Karácsonyt Bp működtetésében, fejlesztésében.(Karácsony megerősödve, országos támogatottság mellett építhetné Bp-et.)
    Dobrev Klára a fides célja szerint zsarolható az elszámoltatásban (Gyurcsány Ferencet fenyegetve a fides oldalarol), így félő, hogy az o1g-rezsim elszámoltatásakor társadalmi kiegyezést zsarolna ki a fides, h o1g megússza börtön es strómanjaival teljes vagyonvesztés nélkül, emiatt helyesebb, praktikusabb, ha Márki Zay lesz a miniszterelnök, aki vasmarokkal szorítaná ki o1g golyóiból a maradék energiát, míg Dobrev Klára a helyetteseként szerepelhetne.
    Ezt lehet annyiban finomítani, hogy az EU-vezetéshez hasonlóan 2 év után rotálhatna kettejük pozíciója.
    Ez aź összefogásukra és a korrekt együttműködésükre való képességüket mutatná, ami a választó polgárokat megnyugtatná, megerősítené beléjük vetett hitükben.
    Mindegyikük megerősödve, megszilárdítva pozíciójukban kerülné el a bármiben is vesztességet!

    Megegyezésükkor bejelentenék, hogy az Európai Ügyészséget elismerve bevonnák a vizsgálatokba, akinek miniszteri biztosként fel kellene kérni dr. Hadházy Ákost! Vagy a főügyész mellé civil társelnöknek, tanácsadónak, illetve leheatne letrehozni erre egy korrupcióellenes vizsgálati , nyomozó intézményt, (vagy akár titkosszolgálati vezetőnek….)
    A többi ellenzéki párt vezetőit pedig oktatás, egeszsegügy, kultúra, környezetvédelem , szociális és családügy, … területekre vezetőnek….
    Fodor Gábort az igazságügy vezetésébe lehetne helyezni. Később akár az államelnöki pozícióra is aspirálhatna.

  • Persze o1g mindent, szó szerint MINDEN Törvénytelent is meg fog tenni ezek megakadályozására, hiszen neki az élete, szabadsága, egzisztenciája és teljes vagyona (rokonai es ismerőseié is!) A tét!

  • O1G666 -nál teljesen elszállt a ló… Kiváncsi lennék, hogy ÖNMAGÁNAK milyen poziciót szánna (ha már egy állatorvost is ügyészségi miniszteri biztosnak tenne) ? -g-

  • Orsós Elemér

    O1G666
    2021 október 1
    2:56 du.

    „Dobrev Klára a fides célja szerint zsarolható az elszámoltatásban (Gyurcsány Ferencet fenyegetve a fides oldalarol), így félő, hogy az o1g-rezsim elszámoltatásakor társadalmi kiegyezést zsarolna ki a fides”

    Szerintem meg CSAK az összes MSZMP köpönyegéből kibujt delikvens(kövület és sarjadék) hatalomtól való távoltartásával lehetne valódi számonkérés, elszámoltatást csinálni, namármost akkor a végrehajtókból automatikusan kiesne a Fidesz, az MSZP és a DK is, ja meg a nyugger operettkommunista Munkáspárt is! Tehát ezek közül bárki be kerül a hatalomra nem képes az elvtársi vice-versa zsarolási potenciáljaik miatt elszámoltatást mégcsak kezdeményezni sem, mint ahogy ez az eddigi, huszáros, csak választási mézesmadzag elszámoltatási lózungjaik sürgős elfelejtéséből is kiderült! Sőt evvel a lejáratott, mára populista kijelentéssel már csak komolytalanságot lehet bizonyíani! Úgyhogy a számonkérést, elszámoltatást nyugodtan el lehet felejteni 32 évvel az akkori realitása és jogossága után! Persze -már egy Ön által is többször javasolt- polgárháborúnak álcázott véres puccsal valóban megoldható!

  • talalom
    2021 október 1
    2:46 du.

    „Az előválasztás tétje nem a főváros vezetése volt …”
    A közvetlen tétjének beállítva egy közjogi kamu (miniszterelnök-választás) volt. Azonban Karácsony, a morális anti-etalon, helyére mégis csak kelleni fog valaki.
    Úgyhogy a kijelentésedre, és az ennek nyomán készült levezetésre pihenj rá még egyet szerintem.

    Fumigálás: Miért gondolod, hogy precízebben csúsztatsz, ha nem magyarul teszed. Nyugodtan írd ki magadból, hogy szerinted minden, ami szembe megy a habcsókos rózsás világképeddel az ócsárlás, lenézés, stb.

    Azért figyelmedbe ajánlom a tényeket. Akár egybitesen. A 2018-as választások előtt ntto hangulatkeltésnek, lenézésnek, szőrszálhasogatásnak, tájékozatlanságnak és mindennek lehordtad amit írtam. Mindennek, ami éppen szembe jött. Az egész folyam alapmondandója nagyjából az volt, hogy számos érvvel igyekeztem alátámasztani azt a véleményemet, hogy amit az ellenzék akkor követett az a biztos út a vereséghez. Ezt a fentiekkel, röviden marhaságnak címkézve lesöpörted az asztalról.
    2018-ban megnyerte az ellenzék a választást? Nem.
    Lehet nyöszögni, hogy a Fidesz így, meg úgy, de ugyanolyan szavazati aránnyal az ellenzéknek lenne most kétharmada. Ha megszólítja az embereket és el tudja vinni az urnához. Meg sem próbálta. Párt-felkérésre voltam szavazatszámláló. Az ellenzéket annyira érdekelte történet, hogy a jegyzőkönyvmásolat talán még mindig nálam kallódik, ha el nem égettem, mert aznap nem értek rá átvenni (de egyeztetünk majd), és azóta sem (valahogy nem jutott ideje a pártnak egyeztetni). Ne szépítsük, kerülgessük. A Te kedves pártodról van szó különben.

  • talalom
    2021 október 1
    2:46 du.

    Ja, és az előző végéhez. Nem nem kerestem a pártot. Úgy voltam vele, hogy amennyiben én két vasárnapomat eltöltöm szívességből (sosem voltam egyik pártnak sem a tagja), akkor érje meg azt az ötvenest egy telefon a pártnak. A jelek szerint ennyit sem érdekelte a választás….

  • Orsós Elemér
    2021 október 2
    1:20 du.

    Szerintem már 32 éve sem volt realitása. Lezsák asztalkája körül megdumálták a nagyját okosban.

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 október 2
    7:02 du.

    Most már ezt gyanítom én is.

  • Orsós Elemér

    Budapest a bűnös város!!! Hogy miért? Mert vagy rosszra szavaznak vagy ha véletlenül mégis jóra, akkor hagyják hogy, már félúton elkurvuljon a megválasztott kedvezményezettjük! Hoppá, dehisz’ez az egész országra bűntetlenül vonatkoztatható! Persze ezt is meg lehetne demokratikusan akadályozni, egy alkotmánybírósággal alátámasztott törvényes visszahívással, ha a dicső „honanyák és honatyák” ettől a -szerintük- abnormális törvénytől nem kapnának idegrohamot! Vajh tolonganának-e ennyien a hatalomért, ha nem csak 4-5 évekre való automatikus, kockázat mentes bebetonozással, hanem büntetőjogi felelőséggel is járna a bársonyszék és a husosfazék?! Erősen kétlem!!!

  • Lahár Aladár

    Cumikaim, min izgultok?
    Azok az elmebetegek, akik Karigerire szavaztak hogy fopolgarmester lehessen olyan hulyek, hogy fel sem tunik nekik Geri alkalmatlansaga (mindenre).
    Nem tunt meg fel nektek hogy teljesen mindegy melyik elvtars vezeti a varost a csodbe es a szarba?
    A haborodott marhaknak edesmindegy lesz hogy Gerinek sikerul-e a nagy ugras vagy sem.
    Nameghat Gerinek is eleg vastag a bunko pofajan a bor.

    Delyazer tik csak izgullyatok!!!

  • Nos mára már van végeredménye az előválasztásnak:Dobrev Klára a „győztes”…minő meglepetés?!Még a megvásárolt szavazokkal együtt is!!!
    Rögtön meg is ígérte a leszámolást,ügyész leváltás,Orbán és társai kivégzése,likvidálása!!!!!!
    Na nem semmi…de ugye ez a söpredék nem fog hatalomra kerülni,a béka s..gge alatt vannak !!!őket(Fletóval az élen) kéne sittre vágni,ami már rég esedékes lett volna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Lehet,hogy ezt a hozzászóláomat nem ehhez,hanem a másik cikkhez szántam,d mindegy a lényeg benne van!

  • Az,hogy Budapesttel mi lesz?hát borítékolhatő,hogy Karácsonyt mielőbb leválják,még a legtöbb ellenzéki politikusnak is elege
    van a butaságávól,nagyképúségéből,alkalmatlanságából!
    Közismert politikusok névvel nyilatkoztak TV-ben,újságban!!!!!!!!!!!!

  • Kitérve a járványhelyzetre,a kormány eddig is mindent megtett (ővintézkedés bőséges oltóanyag beszerzás nem csak nyugati,hanem orosz és kínai,nert az EU.tól nem kaptunj eleget!!!)
    Az új vírus,új hullám elleni védekezésre is ugyekeznek felkészülni!
    Egyébként ben csak az elmaraott,szegény irszágokban sok a fertőzözött,hanem pld. a gazdag Amerikábab is,na erről is beszélni kéne!