Ami kézenfekvő — Az előválasztásról

2021 október 6 12:42 du.22 hozzászólás

Talán utóbb Kaltenbach Jenő is belátja, hogy a legújabb javaslata elvetendő.

Azt javasolta – szerintem ezúttal kevéssé megfontoltan –, hogy amennyiben az előválasztás befejező szakaszában a második és harmadik helyezett közös indulását lehetővé teszik, akkor minél többen bojkottálják a szavazást.

Aminek végeredménye – ha jobban belegondol – csak az lehet, hogy az ellenzékiek ezúttal közös szándéka óhajjá torzul és Orbán marad.

Kaltenbach Jenő nem kifejtett indoklásával lényegében egyetértek. Hiszen ha a mostani első helyezettet követő két kormányfőjelöltnek jelölt neve melletti csupán egyetlen rubrikát jelölhetik meg mindazok, akik akár az egyiket, akár a másikat támogatnák szavazatukkal, ez felháborítóan egyenlőtlen esélyeket teremtene az eddigi első után következő páros tagjai javára.

Az egyenlőtlen esély megteremtése azonban utólag hozott, ezért bármilyen, illetve bármiképpen megítélendő következménye legyen is – főképpen – szabálytalan.

Legalábbis a miniszterelnökjelölteket állító pártok (és mozgalom) által az előválasztások előtt kialakított és közösen jóváhagyott szabályok ilyen variációt nem tartalmaznak.

Az a betartandó szabály, aminek alkalmazását a dr. Magyar György által vezetett és felügyelt önkéntes civil szavazatszámlálókat a szabálysértők kizárására kötelezi. Ebbe semelyik ellenzéki párt (vagy mozgalom), és semelyik kormányfőjelölt jelöltjük – akár kiesett a versenyből, akár nem – nem szólhat többé bele.

Ha két rubrikája lesz a még versenyző három pályázónak, a verseny lezárult.

Mert a szavazatszámláló bizottságok tagjai kötelesek érvénytelen szavazatnak tekinteni a két versenyző mellett szerepeltett egyetlen rubrika valamennyi jelölését, tilos őket megszámolniuk is.

A megoldás ilyen egyszerű.

Avagy – egy másik Jenővel szólva – kézenfekvő.

Aczél Gábor

22 hozzászólás

  • Egyet nem értek. 90-től 2010-ig nyivánvaló volt. a kétfordulós választáson születhet kompromisszum a jelöltek között. Vagyis: az egyik jelölt VISSZALÉP a másik javára, így neve többé nem szerepel jelöltként. Így győzött 98-nam a fidesz, amikor Torgyán 80 kisgazda képviselőjelöltet képtetett vissza. Hogy a hála nem politikai kategória, azt Törgyánék keservesen megtapasztalhatták, miután az MDF-et köveően a kisgazdákat is kinyírta a mostani kormányfő és tettestársai.
    A mostani Karácsony- Márki Zay csörtének érekes új vonásai vnnak. Márki Zay erősködött, hogy az első fordulóban jelentős, 7%-kal több szavazatot kapott Karácsony lépjen vissza az ő javára, holott a visszalépést – logikusan mindig a gyengébb jelölt tette meg. Igaz azóta EGY! közvéleménykutató erősebbnek hozta ki Márki Zay-t – dehát a 633 ezer szavazó csak biztosabb mutató, mint egy ezerfős közvélemény kutatás.
    Egy mellékmondatból aztán kibújt a szög a zsákből, Márki Zay azt mondta: Karácsony nem, csak ő képes legyőzni Dobrev Klárát… Hoppá!Hát nem Orbán és rendszere ellen indult a hódmezővásárhelyi polgármester, mint ellenzéki???

  • Nyilván Gábor a cikk megírásakor nem tudhatta, hogy a mai napon megoldódik a jelzett és sokat által bizonyára jogosan vitatott probléma.
    Persze így utólag könnyű okoskodni, de vajon mégis mi lehetett az a mögöttes cél amiért szükségesnek tekintették a 2. fordulót?
    Szerintem akkora károkat okoztak az 1-ső forduló óta eltelt napok átgondolatlan ellenzéki improvizációk (kivétel nélkül az összes üzengetőre vonatkozólag), hogy nehéz lesz ebből épp bőrrel bármelyiküknek is kievickélni.
    Számomra talán csak az ebből a tanulság, hogy az ellenzéki pártok csupán saját támogatóira támaszkodva, a civil szervezetek és mozgalmak kimutyizásával és egymás közti kicsinyes acsarkodásaikkal kevesek lesznek a hőnszeretett mijóurunk leváltására. Úgy tűnik tényleg náluk kéne elkezdeni a tisztogatást. 🙁

    Látom magam előtt drága viktorhívő kommentbarátaink kéjes vigyorgását, mintha ők nem szívnának ugyanúgy a többiekkel – majd meglátjátok a nagy osztogatás utáni elszabaduló inflációt 🙂
    No mindegy fel a fejjel, lesz talán ez még így se 🙂

  • Mindeközben a háttérben csendben dolgoznak az emberek. Teszik dolgukat, csinosítják környezetüket, amiről néha egy-egy vlogger beszámol, mint például Magyarósi Csaba, aki feleségével keresett föl egy 13. századi magyar települést, ami ma megyeszékhely:
    http://www.youtube.com/watch?v=M_JHhBPrnJY

  • Semmi jelentősége, h. Kaltenbach mit javasolt.
    Ez a mostani mutatvány csak(!) egy elő választás (ami önmagában persze jelentős és helyettesíti a két fordulós választást). Azonban a résztvevők a teljes választóknak csak kb 6-8 %-a.
    Ha az összes ellenzéki elment elő választani, akkor a fidesz hátra dőlhet.

  • ferenct
    2021 október 7
    10:40 de.

    nyilván nem ment el az összes…

    Na de legyünk nagyvonaluak, ha az „éles” szavazáson 4x annyian vesznek majd részt (az ellenezék táborára voksolók)
    És akkor mi fog történni, mennyi ez számszakilag?

    Ha a Klára nagyságos asszony, az „egyetlen és igazi” szociális érzékenységü, szivet és leket melengetö „hazamentö” hazafi, (mint Göllner emeritáriusunk végiglihegte) – szóval ez a haza hölgye lesz ennek az amugy arrogáns és nem kevés vonatkozásban aljas bohóctársaságnak a jelöltje, akkor nagy valószinéséggel még ennyien se mennek el majd szavazni.
    A Klára, aki meg amugy lihegve, remegve lesi a Macron által irányitott eurobürökraták minden szisszenését, és amazonként harcol annak teljesitésért.
    A Macronét, aki arra használja az Eu-t, hogy a francia imperialista hegemóniát továbbra is fenntartsa általa

    Hát ilyen értelemben jól fejezte ki magát Göllner, a magyarok többségét azért nem kell ennyire lenézni, hogy ne lenne szemük…

    Csak ez nagy többség azért nem annyira kancsal, mint Göllner Bandink, aki nem csak kicsit félrelát

    (20 évvel ezelött az Orbán után loholt, most meg Gyurcsánné után. …. Hhmmm)

  • talalom
    2021 október 6
    2:11 du.

    Ez igaz: „90-től 2010-ig nyivánvaló volt. a kétfordulós választáson születhet kompromisszum a jelöltek között. Vagyis: az egyik jelölt VISSZALÉP a másik javára, így neve többé nem szerepel jelöltként. ”
    Csakhogy az előválasztás nem az országgyűlési választás főpróbája. Közjogi értelme pont nulla. Az egyetlen értelmezési tartománya egy preferenciasorrend felállítása lehetne.
    MZP és KG idiotizmusának hála immár erre sem alkalmas.
    Valójában az utóbbiak holnap beléphetnek a Fidesz-be. A napidíjért már megdolgoztak.

  • SzundiMandi
    2021 október 7
    1:00 de.

    Orbán nyilvánvalóan inflációs politikát folytat. Recesszív környezetben, marginális helyzetben populistaként szinte nem is tehet mást.
    Gyakorlatilag mindent feltett a 0-ra a ruletten.
    Ha a gyengülő német vezetés, a belső inflációval küzdő oroszok, az államadóssági válság szélén táncoló USA, és a kissé, de határozottan visszaesett kínai gazdaság eredője a 0-t dobja, akkor még meg is úszhatja a nagy reccs-et (mindenki mással van elfoglalva, és nem egy pi–nyi erőforrásszegény diktatúrával egy európai zsákfaluban).

  • Andrew_s
    2021 október 8
    3:26 de.

    mondanál egy országot amejben nem használják az inflációt mint a gazdasági vezetés egyik tényezőjét… egyetlen egyet?

  • Rodeo11
    2021 október 8
    1:11 du.

    Mondj egy gazdasági progressziós politikát folytató államot, amelyben szándékosan turbózzák fel az inflációt, amiről tudjuk, hogy alapvetően piac-visszafogó hatása van.
    Orbánnál ez egy populista osztogatással is párosul. Nem az az inflációs politikájának a hibája, szerintem, hogy van infláció, hanem az, hogy a populista és normatív osztogatás mögött valójában egy szándékos jövedelem-elinflálás a kisebb jövedelműektől többet vesz el.

  • Andrew_s
    2021 október 10
    12:54 du.

    Bandi eszt a FED vezetőjével kellene egyesztetned, ott a bevallott infláció 5,47% a valóságban pedig ennek többszöröse, a teherfuvarozás teljes csőggye miatt {UK detto} sem export sem import nincs és min 2 hónapig, {ez saját adatuk nyílvános kár róla vitát nyitni, hogy most 12.34% vagy 18,72%} azaz fekete kerácsonyuk lesz

    namost az orbán monetáris dilije a HUF alacsony értéken tartása turbóhatású mint mondod elosztási gondok vannak, egyébként bejött az ötlet… de az újaktól sem várható ha lesznek újak??? semmi más, mert azok sem képesek a rendszer {fiskális} megváltosztatására, azaz csak játék a pisilővel az egész választósdi

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 október 10
    12:54 du.

    Csakhogy Magyarországon legalább 20 éve nem nemzetgazdaság, hanem gyarmatgazdaság van, amihez az éppen regnáló kormányoknak belepofázási nem, csak bólogató asszisztálási joguk van, mert külömben úgy repülnek az 1000 forintosra csinált Eurójukkal együtt, mint a szobába illetlenkedő macska! És bármely nagymellényű -gengszterváltó- hazudozónak csak ugyanez vagy még megalázóbb alternatíva jut, akárhogy is próbálják bizonygatni az ellenkezőjét!

  • Marrhaság az egész…
    Mutasson valaki három..de nem is..csak 1 olyan önhatalmárt
    aki holmi népakarat előtt meghajolva lemondott a hatalomról.
    Ugggyan kérem..ez witz.

    Mit össze hisztériázik a félbűnözö Trump is,
    mikor pedig az USA .-ban azért jóval nagyobbak a demokratikus hagyományok és a választóknak is több az eszük mint a mogyorik népének.

  • Geyza
    2021 október 11
    7:46 de.

    óh bölcs mufti, kifelejted a választósdiból az elektoral rendszert

  • Orsós Elemér
    2021 október 11
    4:19 de.

    Túl nagy a mellényed.

    Volt idő, amikor ha lassan is de hónapról hónapra javult a Forint az Eurohoz és a USD -hez képest.
    A bolti árak nem változtak vagy csak nagyon kis mértékben.

    A benzinár szintén kis lépésekben de hónapról hónapra tendált lefelé.Az ember szinte észre sem vette.
    Csak éppen egyszer meglepődve tapasztaltam hogy valahogy egyre ritkábban kell benzint vennem.

    Csakhogy akkor még Magyarország miniszterelnőkét úgy hívták hogy GY U R CS Á NY F E R E N C. Csak szólok.Hogy tudd.

    Sajnos ezeket a dogokat sem akkor sem pedig mostanában nem tudják jól „eladni” a hozzád hasonló politikai rövidlátóknak.
    Nektek az üres ámbár jól csengő hadova kell.Azért lelkesedtek.

  • Rodeo11
    2021 október 10
    11:44 du.

    A FED elnökével felesleges beszélni. Az USA kb. 2006-tól már biztos válságvölgyben van. 2008 körül megpróbálták a biztos, illetve gyors csődöt elkerülni. A kongresszus akkortájt, mert politikailag betartott az elnökének, és mert féltek (okkal) a belső refinanszírozási válságtól, a válság exportja mellett döntött. Csakhogy elszámították magukat, és ahelyett, hogy a világra porlasztott válság ellaposodott volna, valójában egy hosszan elhúzódó válsághullámot generált. Ráadásul a világ egy része, noha komoly gazdasági érdekeltségei voltak az USA-ban, köszönte de nem kért a válság megfinanszírozásából.
    Tehette, mert akkor már látható előzetes, mára pedig nyilvánvaló jelei vannak, hogy az USA, illetve a „nyugat” en groß technológiai lemaradásban van a „hagyományos” technológiai piacon.
    A válságot tehát a világ elkezdte görgetni, mint a szkarabeusz. Csakhogy, miként az a bizonyos, nem szétkenődött, hanem halmozódott. A COVID az állami vezetőket ellátja munícióval, mentséggel, de nem sokáig. A globális erőforrásválság (incl. az ezt erősítő klimatikus változások) akkor is utoléri a gazdaságokat, ha a közvetlen gazdasági válságot egy ideig rá is lehet fogni a vírusra. De mára ez is kifulladóban.

    Ez a pálya valóban nem Orbán, vagy az utódáé. Sokkal nagyobb tétben, más pályákon és nagyon más nagyságrendben játsszák. De van, ami mégis Orbán sara, ugyanis nem lenne kötelező még egyet rúgni a történésekbe.
    De:
    1. Orbán elindít egy normatív osztogatást — azaz a maga nyugdíjjal, fizetéssel, stb. azonos arányban kap pénzt. Akinek magas a nyugdíja, adója az többet,míg a többiek kevesebbet.
    2. Optikailag úgy kommunikálja,mintha marha nagy jót tenne,és ezt egybitesék beszopják.
    3. A kiáramló pénz összességében lehet, hogy nem sok, de elindítja az inflációs spirált, ami előidéz egy 5% körüli átlagos, és inkább 7-8% -os megélhetési inflációt.
    4. A megélhetési infláció a társadalmilag (fizetésében) leszakadó réteget jobban érinti, mert a kosarukban nagyobb részesedést képviselnek a napi megélhetés költségei (lakhatás, élelmiszer, stb);
    5. Ugyanakkor ez az a réteg, amelyiknek nominálisan amúgy is kevesebb jut a normatívan kiosztott pénzből.
    6. A szegények, noha szórnak kopejkát a trojkából, összességében rosszabbul jár, mivel a pillanatnyi „osztogatás” megtapsolása után hirtelen kell majd behúzni a nadrágszíjat.
    7. Ez már jó eséllyel a kormányváltás után fog robbanni, ami retorikai fegyverré válhat, és Orbán valószínűleg pont erre számít. Ha kormányon maradna, akkor majd a vírusra hivatkozva rálép a hangadónak kijelöltek szájára. Ha nem marad kormányon, akkor joggal számít arra, hogy némi bezzegezéssel defenzívába kényszeríti a kormányt, és akkor akár erőszakkal (ha lehet verbálissal) kikényszeríti a kormányválságot, és hatalomra jut (amikor jöhet a szájra-lépés).

    Nos Kedves Rodeo. A világ globális erőforrás-problémájáról, az ennek köszönhető válsághullámról Orbán valóban nem tehet. De annak banán-köztársaságokat megszégyenítő kezeléséről, a folytatólagos (egyelőre még) hideg polgárháborúról, már igen.

  • Orsós Elemér
    2021 október 11
    4:19 de.
    Milyen húsz év? Porold le a történelemkönyvet vagy a neten keress rá a lábon hajtott marhacsordákra és keress hozzá egy évszámot.

  • Andrew_s
    2021 október 11
    7:58 du.

    én ezzel a levezetéssel egyet is értenék, de megjegyzem Orbán örökölte a banánköztársaságot és nem a Gyurcsánytól, a regime change előidézője a seggfej Antall hozta létre belelépett a 22-es csapdájába és a csiki csuki azóta fojtatódik… érdekes jelenségnek látom aszt is, hogy az összes környező € periférikus országokban válság van és a POLEXIT csak az egyik, osztrákok, zslovákok, csehek, a volt jugoszlávok és a kis balti államok mind és akkor a brexiték halálkanyarjáról nem szóltam és teutonok sem mentesek a segg retorikájukkal csak pillanatnyilag és a gallok de Ibéria sem kivétel, és hogy majdnem teljes legyen a lista a görögök

    és ez csak az €{SIC} de skandináv országai kitartanak mert ők beintettek sok ojasminek aminek mind összesen be kellett volna inteni… és a világ összességében benne van a nagy örvényben aminek kö{s}zpontya itt tőlem délre sikító frászban van

    a schwaab reset tye seggség, a C-19 már jól láthatóan a HIV sorsára jutott de valami ojan változásra van szüxég amit én itt nem merek… mert veled egyetértésben a 2008 as Maddoff bűnbaksága nem oldott meg semmit a válság hordozója zöld {szemű} szörny aszt Kukorica Jancsi nem képes majd a szörny pörögni kezd és mikor búgócsigává változik akkor hatalmas pottyanás lesz leesik az asztalról amin pörög hatalmas pofára esése csattogó jószagú guruk jóslatai szerint az áruszállítási válság megoldhatatlan

  • Andrew_s
    2021 október 11
    7:58 du.

    kieg.

    a világ egy része számomra ojannak tűnik, mint a rüfke sétálván lesütött szemmel a keziben az okostelója és bámúlja a kisképernyőt mert az mindent tud, közben belép a robogó villamos elé

  • Andrew_s
    2021 október 11
    8:05 du.

    Bocsi! Nem találtam meg a portól!
    (Azért megpróbálom kidumálni: „legalább 20 évet” írtam, de azt nem hogy hányszor! 😀 Na jó, legalább 24-szer, igazad van, valóban hülyeséget mondtam! 😀 Pardon!)

  • Geyza
    2021 október 11
    8:58 de.

    Te azt hiszed hogy a forint nevű EUROváltópénz EUROhoz vagy dollárhoz viszonyított árfolyamát Magyarországon magyarok szabályozzák és főleg hogy, azt külső befolyásolás nélkül a világpiac spontán modulálja? 😀 A befektetői hangulat nevű szubjektív tényezőről -mely nagyban a referencia pénz kibocsátóinak és alárendelt befektetőinek elégedettségéről és dominamciájáról szól- még nem hallottál? 😀 (Mellesleg nagyon úgy néz ki hogy, most már a jüan is referenciapénz lesz! Sajnos!)

  • Geyza
    2021 október 11
    8:58 de.

    Nektek az üres ámbár jól csengő hadova kell.Azért lelkesedtek.

    ——————————-
    Sajnos így van, a magyar néplélek egy jelentős része erre vevő – bármit, csak konkrétumokat ne, mert akkor meg van lőve! Az illúziók tengerén egész jól ellavírozunk, a mindent is mindennel összemossuk, de abban a pillanatban, hogy szét kéne szálazni dolgokat, már bajban vagyunk!

  • Orsós Elemér
    2021 október 12
    12:29 du.

    Duma.