A Karácsony, mint országos ünnep, szinte kikényszeríti a magányt

2021 december 24 10:04 de.23 hozzászólás

Aki visszaolvas, az azt fogja tapasztalni, hogy igen, többször megemlékeztem a Karácsony egy másik olvasatáról. Az pedig bennem merült fel, hogy mi újat lehetne mondani. Egy olyan helyzetben, amikor csak bízni lehet abban, hogy a sorozatot indító mondatfüzér talán kevésbé lesz aktuális: „A Karácsony hivatalosan ünnep. Hivatalosan a szeretet ünnepe. Kevésbé hivatalosan az öngyilkosok ünnepe”.

Mert az, aki lefeszegeti a szemellenzőket, kötelező kínmosollyal felszögezett rózsaszín szemüveget az könnyen lehet: sivatagot lát. Egy sivatagot, amiben távol, messze vannak kis oázisai az emberségnek. De olyan messze, olyan távol, hogy reménytelenné teszi az elérését. Meg aztán mankók is kellenének oda. Egy őszinte hívó szó, egy emberi gesztus. Ebből márpedig hiánygazdaság van. Ahogy sokaknak eddig sem volt másként. Ahogy sokaknak a Karácsonytól függetlenül sincs másként. Csak akkor kevésbé feltünő.

S talán ezért is igazak a már nyolc éve leírtak. A Karácsony, mint országos ünnep, szinte kikényszeríti a magányt. Kitörnek a szabadságok, a munkahely kényszerviszonyai adta emberi citrompótlók is kimaradnak a mindennapokból. Így az is emberi mérlegre kényszerül, aki év közben sikerrel viseli azokat a bizonyos szemellenzőket. Aztán mérlegel. Aminek az eredménye könnyen lehet, hogy a mérleg neki szánt serpenyőjét olyan magasra lendíti, az életét oly könnyűnek méri, hogy onnan már csak egy lépés. Kilépni. Olykor a sokadik emeletről.

Ilyenkor lehetne azzal a baromi jó tanáccsal folytatni, hogy mindenki keressen maga körül valakit, és mentse meg. Hülyeség! Az emberséget nem lehet parancsra gyakorolni, és elvárásra teljesíteni, ajándékokkal pótolni. Akinek nem természetes, annál kilóg a lóláb. Mindkét oldalon. Alkalmasint akkor is, ha a Karácsony alatt, illetve utána minden megy tovább. Kis kitérővel a kölcsönös alakoskodás terepén.

Így inkább azt lenne érdemes kitűzni, mint egyfajta parancsolatot: „Ne hazudj”. Ne hazudj gesztusokat a naptárra nézve. Nincs értelme, és segíteni sem fog. Két éve idéztem Máté intelmét, mely: „6. Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván” (MT 6). Figyelmébe ajánlva azt a nyájas olvasónak, hogy ez a porosan elhagyatott, tükrökkel körberakott szoba az, aminek sokak számára elfeledett ajtaján az a felirat, hogy „LELKIISMERET”.

Miközben az az érzésem, hogy ott, ahol mindenki pontosan tudná azt, amiről még a katolikus liturgia is megemlékezik, kevesen fordulnak meg. Akkor is, ha egyébként elmennek, és nagy hangosan szavalják a maguk nyelvén: „Confíteor Deo omnipoténti et vobis, fratres, quia peccávi nimis cogitatióne, verbo, ópere et omissióne, mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Ideo precor beátam Mariam semper Virginem, omnes Angelos et Sanctos, et vos, fratres, oráre pro me ad Dóminum Deum nostrum”. Abban bízva, hogy ha közösen és hangosan, akkor úgy is van. De nem. Meg nem történté egy dolog tesz dolgokat. Ha nem történik meg.

Így azt lehetne mondani, hogy az, aki a Karácsonyra készül az ne a Karácsonyra készüljön, hanem a mindennapokra. Ahogy St. Ferenc imája is mondja:

„Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet,
És adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

 

23 hozzászólás

  • záró versért nagy köszönet, Omicron idején embertelenné azaz rettegővé és kétségbeesetté válnak a gyengék, az erősebbek haragosakká de a magány az sok mindenre jó is, bár az ember társas lény, persze szabadon választyuk társainkat

    békés és szabad 2022 -t kívánok

  • Hogy müködjön ez kis liturgikus ima, nem árt tudatositani magunkban ott abban a szobában hogy:

    A GYENGÉK SOHA NEM TUDNAK MEGBOCSÁTANI

    A MEGBOCSÁTÁS AZ ERÖSEK TULAJDONSÁGA

  • Rodeo11
    2021 december 24
    1:07 du.

    Kiragadás St Ferenc imájából, mely kiragadás azt hiszem mindenkié lehetne.
    Itt a teljes szöveg:
    http://www.keresztenyelet.hu/assisi-szent-ferenc-imaja/

  • Rodeo11
    2021 december 24

    Amúgy egy kissé offtopik kérdés. Egyszer rég volt (illetve pro forma ma is van, de újak nélkül) a Varánusz nevű blog.
    A gazdája addig kritizálta a rendszert, míg baleset érte, ha jól tudom (valahol ott olvastam).
    Hátha emlékszel arra, hogy van-e, volt-e több hír is az ügyben. Pl. hogy csak a blognak lett-e vége vagy a szerzőjének is?

  • Andrew_s
    2021 december 24
    5:16 du.
    a Varánusz gazdája egy karakán egyed {nem tudok róla, csak annyit, hogy magára hagyta a blogot} nem moderált és vad társalgások voltak és érdekes módon sohasem fajúlt szardobálássá mint az agyonmoderáltak… sistergő viták voltak nagyon élvesztem oszt’ én is elhagytam

    remélem nem esett bántódása a neve sem ugrik be számomra…;

    Tóta W. még egy valaki aki számottevő de már régóta nem olvasok odavalósi oldalakat,

    másfelé lapozgatok és a keresőmben -szinte automatikusan – latin nyelvű oldalak ugranak be még akkor is ha angolul keresek

    üdv

    kösz a teljes versért!!!

  • Andrew_s
    2021 december 24
    5:06 du.

    Bandi nagyon szépen köszönöm, még eccer!

    elragadott a gondolat, olvasván a „szerény” Szent Ferencet
    {hadd legyek profán egy picinyt, anno egymás között ott ahol egy nagyon jó közösség létezett, mert akartuk és létrehoztuk!!! szoktuk mondani „valakikre” {ugye tudod kikre?} hogy assziszi szent ferenc}

    a szerénység és az egyéniség háttérbe szorítása nagyon szimpatikus lehet, de számomra nem „a” megoldás… ha van értékem akkor mutassam fel, ha nincs??? {SIC} akkó’ kussoljak… igenám de Szent Ferinek igaza van, mert azok akiknek éppen semmijük sincs amit fel tudnának mutatni {vagy amit igen aszt jobb lett volna ágyékkötő mögé dugni} az az óh borzalom isten annya nehaggy el… és „ezek” többen vannak azaz többen mint amit elbírunk!!!

    innen majd fojtatod {hiszek egy emberben aki ember és sohasem veszíti el emberségét}

  • Gyönyörű a költemény
    Bp.2020. 12.24. 5:06

    Azonban mindjárt megjegyezném, hogy a megbocsátás kizárólag az imádkozó személy joga csak az ő ellene elkövetett vétekért, míg más sértett, áldozat, v. áldozatok nevében a Biblia nevében sincs senkinek joga bűnt megbocsájtani…

    Megjegyzem, öröm számomra, hogy Ferenc pápa választott névadója éppen Assisi szt. Ferenc, és a valódi elvárások és kötelmek szerint folytatja nemes és felelősségteljes hivatását.

    Üdv! Đ

  • Orsós Elemér

    Nem vagyok vallásos, da nagy tétben mernék fogadni hogy nem a Karácsony tehet a katasztrófális elmagányosodásról!

  • Mi a problema „olvtarsak”????

    Szabadon es korlatlanul mehettek megvaltotokhoz a piros-marvany elpuletben levo mumiahoz a „Voros-teren” imadkozni es varni a feltamadasat!!!!

    Talan mar nem hisznetek abban sem tobbe???????

    Ketesgetlenul megcsalt benneteket!!!!!

  • ELEMER;

    Tagadhatatlanul!!!!

    Hanem a korlatlan onzes, a megallas-nelkulli penz, hatalom befolyasolas es az anyagiak imadasa ami vezet az emberileny erkolcsi es teljes pusztulasara!.

    Nem csak az emberiseg tortenelmi adatai, hanem meg a bibliai adatok is teljesen bizonyitjak azt, sot figyelmeztet, de azt senki nem hajlanado ertelmezni sem elfogadni es kovetni.

    A halal a bunok kovetkezmenye!

    Az eletben mindennek van elkerulhetelen kovetkezmenye!!!!

  • Tehat allam-vallas !

    S az miert nem korlatozva „sarkalatos torvenyekkel”?????

    Az vallas-diktatura, s nem korlatozatlan vallas-szabadsag!!!!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 december 28
    12:59 du.

    Teljesen egyetértek, de nem akartam a nyílvánvalót ismételten mantrázni! Azért köszönöm hogy kimondtad!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 december 28
    1:02 du.

    Nálunk nincs államvallás, a kereszténység is csak egy civilizáltságra mutogató álságos hivatkozás! Olyan kevés valóban vallásos ember van már nálunk hogy, szerintem a Karácsonyt akár kedves hagyományőrző népszokásnak is nyugodtan át lehetne minősíteni!

  • Orsós Elemér
    2021 december 27
    4:42 du.

    Nem. De ezek az ünnepek óhatatlanul szembesítenek vele.

  • Rodeo11
    2021 december 25
    6:57 du.

    Valójában nincs mit folytatni. Ugyanakkor kicsit mégis. Szent Ferenc lehet, hogy kicsit lökött volt, mert a madaraknak misézett. Ugyanakkor lehet, hogy végtelenül bölcs volt. Mert a madarak nem hazudnak. Az emberekkel ellentétben, akik elmennek ájtatoskodni, majd kitekerik a szomszéd nyakát.
    Valószínűleg jobban hitt Istenben, és az összes nem humanoid teremtményeiben együtt, mint az emberekben.

  • Orsós Elemér
    2021 december 29
    5:28 de.

    Szerintem elég sok vallásos ember van. Ezek egy része Orbánt isteníti. Így még az államvallás hiánya is kérdéses. Orbanizmusnak hívják.
    Ugyanakkor, noha sokan hivatkoznak a kereszténységre, Jézus valószínűleg ki kérné magának azt, hogy értük halt volna meg.

  • ELEMER:

    Allitasod es bevallasod alapjan ha „olyan kevesen vannak…”, hat hogyan lehetne az velhetonek mint „allamvallas”-nak?
    Az talan inkabb ellent-mondasod?

    Inkabb az istentelenseg lett a mai „allamvallas”, nem????

  • ANDREW_S;
    Az talan inkabb „balvanyimadas” lenne, nem????

    De „Jezusod” ( Joshuah ben Josef) senkiert nem halt meg, hanem a fopapok (Sanhadrin) pozicioit fenyegette a Torah terjesztesevel, azert dobtak a romaiak kegyetlensegere kivegeztetni!!!!!!

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 december 29
    10:20 de.

    Serintem meg Orbán istenítése nem vallás, hanem önkéntes -mert nem kényszerített- személyi kultusz avagy bálvány imádás, viszont az utolsó mondatoddal egyetértek.

  • Andrew_s
    2021 december 29
    10:15 de.
    Bandi, kösz…, és tényleg a madarak sem {de emlékezz a szituációra, amikor ez elhangzik: Norma non minte!}

    vannak ijen „szituációk”

  • Rodeo11
    2021 december 29
    7:20 du.

    Ne hazudj, mert fává leszel. Ja, az nem egészen ez 🙂
    De amúgy igen. A viselkedés, a reakció és sokszor a következmény is helyzetfüggő.
    Alkalmasint vannak olyan hazugságok, amiken átlépünk, miközben megtesszük. A példát anyám mondta egyszer, de igaz. Ha egy ritkán látott ismerős a körúton véletlenül összefutva megkérdezi, hogy hogy vagy, akkor sokszor azt mondod,hogy „jól” akkor is, ha szikrázik a szemed a migréntől. Mert 1. nem érdekli valójában; 2. az évenként egyszeri találkozást minek panaszkodással folytatni.

  • Andrew_s
    2021 december 30
    9:38 de.

    sajnálattal tudatom, meghasa’tt a tudatom!!!

    tehát nem ismered „a” művet, akkó’ nekiesek:

    ugye Bellini a XIX. században 1831!!!!-ben komponálta a Norma-t, migrácsos téma vallások és hódítások elnyomás és ami belefér, Norma Druida kirájkiszasszony és Szent Főpapnő teljhatalommal… kavarog a hejzet Polione Római főkonzul {hadúr} az elnyomó római támaszpont teljhatalmú ura, három gyermek attya akiknek annya Norma, csak ők ketten tuggyák és a gyermekek rejtekben a templom méjén nevelődnek de Poliione nak megfájdúl a Foga Adalgisa ra aki kezdő bakfis papnője a Druida istennek és kiderül majd a druidák fellázadnak és elkapják Pollione-t jutalma halál mágján!!4 és akkor előáll a Szent Norma és bevallja és Pollione val együtt elindul a mágjára… Oroveso a kiráj kérdésére hogyan leheccséges mindez te hazucc { az egyház renoméja} és arra mongya Norma: Norma non minte

    és felmegy a mágjára de kéri attyát aki zokogva megfogaggya, hogy a gyerekeknek nem lesz bántódásuk

    erre szoktam én aszt mondani, hogy a RISORGIMENTO óriás volt és mara’tt manapság ijeneket nem lehet leírni sem de beszélni róla pláne

    na ennyike

    tehát a gerinesség és a becsület az önbecsülés magasiskolája

  • Andrew_s
    2021 december 30
    9:38 de.

    nekem itt van DVD-n, nem adok linket, ha érdekel: Bellini Norma L’Orange 1973 {élő} Montserrat Caballe {Caballe önmagát múlta felűl, ami nem akármi}

    ez 2022 re Újévi ajándék lenne ha érdekel?