Konzervatív lázadás Kanadában — Eltávolították az ellenzék vezetőjét

2022 február 2 2:53 du.18 hozzászólás

Hat napja tart Ottawa belvárosának ostroma kormányellenes teherautósok által. Céljuk valamennyi járványügyi korlátozás azonnali visszavonása, Justin Trudeau liberális kormányfő eltávolítása és a szövetségi Liberális Párt felszámolása. Ahogy írom ezeket a sorokat a KMH-ba, olyan hangos a teherautósok dudálása, hogy csakem lehetetlen koncentrálni. Az élet iróniája, hogy Trudeau hatalma szilárd, de éppen ma bukott bele a teherautósok káoszába a jobboldal vezetője, Erin O’Toole.  A 119 képviselőből álló ellenzéki Konzervatív Párt frakcióból összesen 75 politikus szavazott O’Toole ellen. Ezzel azonnali távozásra kényszerül a konzervatív pártvezér. Az első és sürgős feladat egy ideiglenes vezető elfogadása. És alig 18 hónap után, ismét beindul egy pártelnöki választás, ahol a tét lényegében a következő: folytatni mással O’Toole középpárti, szociálisan inkább liberális politikáját, vagy egy kemény jobboldali fordulattal új irányt szabni. Szövetségi választás elvileg bármikor lehet, hiszen a liberálisok kisebbségből kormányoznak.

Képek a tüntetésről. Fotó: Samantha Burke

Miért bukott bele O’Toole a végtelennek tűnő teherautós demonstrációba, amikor a cél éppen Trudeau eltávolítása volt? O’Toole reakciója a példanélküli tüntetésre és polgári engedetlenségre már eddig is jól ismert politikai gyengeségét hozta éles fókuszba. Trudeau határozottan bejelentette, hogy nem áll szóba a tüntetőkkel és lényegében az egész mozgalmat szélsőjobboldali csőcseléknek nyilvánította. Ezzel szemben O’Toole bejelentette, hogy találkozna a tüntetők képviselőivel és felemás, eléggé langyos nyilatkozatokkal próbált mindenkinek kedvezni egy kicsit. Megérti a teherautósok frusztrációját, különösen a kötelező vakcinákkal és az egyéb, végtelen korlátozásokkal. Ugyanakkor támogatja a vakcínákat, az óvatosságot és ellenzi az összeesküvési elméleteket, meg a szélsőjobboldalt.

Szóval O’Toole találkozna a tüntetőkkel, miközben Trudeau távol marad az egésztől és elítéli a fasizmust. Szombaton, a tüntetés első napján — amikor a tömeg elérte a 10 ezer főt a parlament előtt és megbénult az egész belváros a mindenhol parkoló teherautóktól — a botrányos incidensektől volt hangos a sajtó és a társadalom. Vegyük sorba őket:

  1. Horogkeresztes zászlóval vonult néhány tüntető a parlament előtt.
  2. Egy kis csoportnyi tüntető az ismeretlen kanadai katona sírján táncolt, másik pedig lepisilték a nemzeti emlékművet.
  3. A Terry Fox szoborra politikai táblát és egy lefeléfordított kanadai nemzeti lobogót helyeztek el.
  4. Egyesek kövekkel dobáltak meg egy mentőautót.
  5. Immár hat napja bezárásra kényszerítették a belváros bevásárlóközpontját, a Rideau Centre-t, mert szombaton ezer maszk nélküli tüntető ostromolta meg az épületet, került konfliktusba az eladókkal és lebontotta az épületen belüli különböző kordonokat.
  6. Akik a belvárosban laknak arról panaszkodnak, hogy lehetetlen aludni a dudálástól és lényegében rabbá váltak, hiszen közlekedni sem lehet.

Horogkereszt Kanada fővárosában. Fotó: Mark Gerretsen

O’Toole két határozott opció között választhatott volna: az egészet elítélni, ahogyan Trudeau tette, vagy teljes gőzzel beállni a tüntetők, illetve céljaik mögé. Inkább a középutat választotta és nem először két szék közé esett. De úgy tűnik, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban. O’Toole éppen a napokban mondta, hogy nem járható politikailag a befeléforduló, kemény és mérges jobboldali vonal. És nem titok, hogy ezzel nem lehet a két legnépesebb tartományban — Ontarioban és Québecben — választást nyerni. Nyugati győzelmek konzervatívabb vidékeket pedig nem vezetnek kormányalakításhoz, hiszen a parlament felosztása erősen Ontarionak és Québecnek kedvez. De az a hintapolitika amit O’Toole folytatott sem járható.

Erin O’Toole januárban — még mielőtt eltávolították a Konzervatív Párt éléről. Ezen a képen éppen a 2017-es québeci mecset-mészárlásra emlékszik, amikor hat muszlimot megölt egy 27 éves szélsőjobboldali terrorista. 

A jobboldali ellenzék roppant távol került a kormányalakítástól és jelenleg belharcaival van elfoglalva. Mától még vezetőjük sincs. Ottawa utcáin pedig folytatódik a véget nem érő polgári engedetlenség és ostrom, amely kudarca van ítélve. Már csak azért is, mert a szövetségi kormánytól követelik a járványügyi korlátozások visszavonását, amikor ez szinte teljesen tartományi hatáskör. A Trudeau kormány nem vonhat vissza olyan intézkedést, amit tartományi kormányok (köztük jobboldali kormányok Ontarioban és Québecben) vezettek be és tartanak érvényben. Frusztrációból és haragból nincs hiány. És sajnos tudatlanságból sincs.

 

18 hozzászólás

  • Főszerkesztő Úr! Végre egy jelenlévő szemtanú tudósítása,fotókkal. A magyarországi média jelentős része a Fox News-ra hagyatkozva, már 50 ezer kamionról ás 250 ezer tüntetőről delirál. Egyedül a Telex internetes oldal próbált tárgyilagos összeállítást közölni. Minden magyarul tudó kanadai polgárnak javaslom elolvasni: https://telex.hu/kulfold/2022/02/02/fact-checking-ottawa-kanada-kamion-konvoj-kotelezo-oltas

  • Christopher Adam

    Achille,

    Igen, az ötvenezer kamion és a 250 ezer tüntető körülbelül annyira hiteles mint a 2 millió bátor magyar hazafi akik a Kossuth teren tüntettek Orbán Viktor 2002-es választási kudarca után. Amúgy az ottawai rendőrség a szombati tüntetők számát 8 és 10 ezer közöttire becsülte. Jelenleg körülbelül ötszázan maradtak. Kamionból persze még van annyi, hogy a parlament előtti Wellington Street és néhány fontos kereszteződés le van zárva.

  • javaslom elolvasni a Johns Hopkins University legújabb jelentését az adott SARS témában omicron és tsai. -ról
    valamint a Pentagon jelentését a katonák oltásáról és annak „eredményeiről“

    semmi több, ennek a betegségnek azonnal véget kell vetni, mert több, mint 2 évvel ezelőtt a legerősebb kormányok erről nyilatkoztak!!! azaz a gyógyszergyártók és a kutatók teljes csődje van a betegségi statisztikák nem javulnak csak a beoltottak száma van aki már ‘stentuggya hányadik oltását is megkapta, és nincs gyógyszer ellene csak ojasmit akarnak megelőzni ami pájahosszakkal megelőzte a kutatókat és az összes gurut meg szagértőt

    a politkát kívűl kellene tartani a kórházi termekből, azonnal!!!

  • Christopher Adam
    2022 február 2
    3:33 du.

    én láttam más képeket is magasan repülő helikopáterről a tömeg eltakarta a várost és az egész nem Ottawa ban van hanem Kanada szerte Vancouverből indult és elterült végig a prérin Ottawa ig az a 3 kép amin a bűnös jelek láthatók és a szobrok egyedüliek és a kamionosok megtagadták valamint ki is derítették, hogy kik azok ID nélküli fekete álarcosok telse arcukat lefedve és kikapták őket és el is zavarták erről is felvételek vannak,

    szerintem nagy politikai válságot hozott ez létre sem Liberal sem NDP többé nem oszt nem szoroz a Konzik szétestek ki marad???

    és ijen körülmények között hogyan akarnak kormányozni? SWAT team -ekkel az utcákon???

    ugyanakkor D. Ford bejelentette és intézkedett, hogy lazítani kell, mert az egésznek értelme veszett, de kapott a még hatalmon bújkáló fed-től „instrukciókat” hát ha a kormányzatnak bizonyos profitok előbbre valók mint az állampolgárok, lelkük rajta lesz választás ha nem holnap akkor holnap után és nem merek jósolni… de a részvétel lenullázódik választóképtelenné válik az egész és senki sem nyer… valós problémák vannak dögivel amire a kormányzatnak nincs válasza, semmijen csak az erőszak és a senki által nem elfogadott retorika Trudeau teljesen hiteltelenné tette magát ezzel a nyögetével…

  • Rodeio

    Ajánlok egy szélkakas felszerelését a háztetödre!
    Lehet, hogy ha követnéd az iránymutatását megkimélnéd a nadrágodat az összepisilésétöl …
    Nahát … ennyire szembe ….

  • Gabriel
    2022 február 2
    5:50 du.

    még egy gondolat!!!
    Canada nem a tulajdona Justin Trudeau kanadai állampolgárnak!
    Kanada {ha true dope össze is szarja magát} a kanadaiak tulajdona!!! a kamionosoké is!!!

    a többi, drága aranyos és … Justin mese habbal számodra kisfiam!!! amikor nem leszel megválasztva semmire sem, akkor meg fogod tudni és a többi hasonszőrű is!!!

    találj valamit amit sikeresen tudsz csinálni
    üdvözlettel egy választó polgár

  • Szerintem 2 kulon dologrol van szo!
    1. Covidrendeletek
    2. Rendbontas a demokratikus rend ellen

    Lehetnek Covidrendeletek, tulzasba is lehet vinni, de szerintem leginkabb gyavasag, mert nem lehet kordaban tartani, hanem csak a veszelyeztetekre nezve ovatossagot eloirni!
    Masreszt mindenki immunrendszeret megerositeni allami segitseggel! Vitaminokkal es taplalekkiegeszito immunrendszer erosito novenyi keszitmenyekkel!
    Hiaba adnak be egyre tobb oltast, csak a mellekhatasaik rombolnak hosszutavon! Egyre tobben kerulnek korhazba a vakcina miatt, es ugy is, hogy mar tobbszorosen beoltottan megbetegedtek!
    Csak a veszelyeztetetteket, a megfelemlitetteket es rettegoket kell maguknak ovni a kulvilagtol!
    En is voltam mar tobbszor covidos, 1-2 napos enyhebb lefolyassal. Akiknek egeszseges a szervezetuk, az immunrendszeruk fel van toltve, Ők gond nelkul tulesnek rajta, ha az orvosok nem adnak nekik antibiotikumokat , ami az immunrendszert leamortizalja!
    A vitaminok, testunkkel szinbiota bakteriumok, gombak a legjobb barataink, vedoink! Sok ZÖLDSÉG, gyumolcs, savanyitott, erjesztett savanyusag, tejtermek, eleszto, méz es köztudott immunerosito gyogynovenykivonatok!
    Sajnos a legtobb esetben az antibiotikumokkal kipusztitjak azokat a szervezetunkben egyuttelo hasznos, esszencialis bakteriumokat es gombakat, amelyek termelik az immunrendszerunk mukodesehez szukseges alapanyagokat, termekeket, provitaminokat!

    2. Felforgatas….
    Belso rendeszeti kerdes!
    2006-ban o1g szervezeseben mar mi is ateltuk a torvenytelensegeit, demokratikus rend elleni felforgato tetteit.
    Elgondolkodtato, hogy o1g ujabb elcsalt valasztasa utan (mar jelenleg is aź o1g altal atirt valasztasi rendszer csalo, mert kikeruli a tenyleges valasztopolgari akarat eŕvenyesuleset, fiktiv lehetosegekkel biztósit plussz csalasi lehetosegeket akar fiktiv extra-, importszavazokkal, mikozben a tenyleges honi allampolgaraink szavazati jogat korlatozva neheziti pont a miatta elmenekult testvereink internetes szavazasi lehetoseget!) milyen utcai modszereķkel lehet majd ot kenyszeruen eltavolitani es a melysegi elszamoltatast vegigvinni.

  • Rodeo11
    2022 február 2
    8:40 du.

    Az illetö – es sajnos a vele egyhuron pendulö hangadói – sajnos nem össze, hanem nagy ivben le…..
    a polgárt, a demokráciát …
    Sajnos igazságod vagyon nagyon is demokrácia ugyben – temo-krácia meg klepto-krácia az ami volt és van …

  • Béla István

    Úgy látszik, hogy a békés, kulturált Kanadában is a bolondok fújják a passzát szelet (másképpen: keverik a fekáliát). Mindenki megszokta, hogy járványok ellen oltást kap. A Covid mégis kiverte az agyakban a biztosítékot (a világon sok helyen). Pedig csak a biztonságunk fokát emeli. Mi, összesen 8 fő, a fiamékkal unokástól együtt, megkaptuk mind a hármat. Nem haltunk bele. Az egyéni döntés addig egyéni, amíg másokat nem veszélyeztet a döntésünk.

  • Megőrült a világ. Ukrajna keleti határain – vagy már határain belül? – orosz tankok,az USA Kínával márászkodik, a Balkán egy káosz (már megint), az Európai Uniót a magyar Főkolomposhoz hasonlók feszegetik… A britek a splendid isolation jegyében kiléptek, – és még nem is bsszéltünk a Távol- és Közel-Keletről, Afrikáról…
    A járvány meg alájátszik a nemzeti micsodájukkal kérkedőknek. A vírus takarásában mindenütt statriális jellegű intézkedéseket hoznak.
    Szép kilátások…
    És akkor most a nyugodtnak, megfontoltnak tűnő Kanada is?

  • talalom
    2022 február 3
    9:52 de.

    ajánlom figyelmedbe

    Berzsenyi Dániel: A MAGYAROKHOZ

    A MAGYAROKHOZ

    1807

    Forr a világ bús tengere, oh magyar!
    Ádáz Erynnis lelke uralkodik,
    S a föld lakóit vérbe mártott
    Tőre dühös viadalra készti.

    Egy nap lerontá Prusszia trónusát,
    A bálti partot s Ádria öbleit
    Vér festi, s a Cordillerákat
    S Haemusokat zivatar borítja.

    Fegyvert kiáltnak Baktra vidékei,
    A Dardanellák bércei dörgenek,
    A népek érckorláti dőlnek,
    S a zabolák s kötelek szakadnak.

    Te Títusoddal hajdani őseid
    Várába gyűltél, hogy lebegő hajónk
    A bölcs tanács s kormány figyelmén
    Állni-tudó legyen a habok közt.

    Ébreszd fel alvó nemzeti lelkedet!
    Ordítson orkán, jőjön ezer veszély,
    Nem félek. A kürt harsogását,
    A nyihogó paripák szökését

    Bátran vigyázom. Nem sokaság, hanem
    Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.
    Ez tette Rómát föld urává,
    Ez Marathont s Budavárt hiressé.

    [1807]

  • Orsós Elemér

    O1G666
    2022 február 3
    5:09 de.

    Az 1. pontoddal -különösen az immunrendszer erősítéssel- teljes mértékben egyetértek!
    A 2. pontoddal kapcsolatban pedig aktiv szerepet vállalok önkéntes szavazat számláló bizottsági tagként(nem azért a kib…ott netto 33250 forintért, mert azt humanitárius alapítványnak vagy a lányaimnak fogom átutalni!) a többi szavazat számláló, de különös tekintettel az ide csődített teljeskörű EBESZ misszió megfigyelésével, mert meglehetősen bosszant hogy, a „feddhetetlen, megkörnyékezhetetlen” EU vízfej miért CSAK a magyar emberekkel szemben ennyire bizalmatlan!!!

    https://nepszava.hu/3145366_valasztas-teljes-koru-megfigyelo-misszio-ebesz

  • talalom;

    A vilag nem orult meg, de igen sok „orult” es hatalomra-vagyok vannak am vilagszerte.

    Putin nem „orult meg” hiszen kartyait az asztalra tette, hogy a szoviet-birodalom, ill. a volt Orosz-birodalom megalakiasan dolgozik.

    S azt agresszio-fenyegetese, katonai-megszallasok es haboruk-nelkul igen lehetelen megteremteni.

    Ugyan azt tette Hitler 90 evvel ezelott!
    Putin kiovallo peldat kovet?

  • Auróra Borealis

    Orsós Elemér
    22.02.03.1:25
    ˙

    Mitől félsz kedves szavazatszámláló. Csak nem vaj van a füled

    mögött ??? Itt évek óta másról sincs szó,mint a fidSS csalással

    megszerzett hatalmáról:határmenti 2000 lakójú k u n y h ó k r ó

    l, nomeg a buszokon beutaztatott fizetett külhoni nyugdíjasokról

    ,kik még csak magyarul sem beszélnek,a lefényképezett és ház elé

    kivitt,majd visszavitt szavazatokról, megfizetett zsákfalu

    lakosokról, a munkahellyel, v.segéllyel stb. megzsarolt szavazók

    zázezreiről…
    ˙

    Ha már most itt lenne is, késő lenne,mert az EBESZ nem láthatta

    a FidSS óriásplakát-monopólium permanens hazug kampánytermékeit

    és – de főleg – az . á l l a m i (!) m é d i a . felhasználását

    kizárólagos s a j á t . p r i v á t .f e l h a s z n á l á s á t

    . kampány célokra, kizárólag közpénzből – éveken át.

    Az EBESZ bárcsak teljeskörű megfigyelő lett volna az előző

    országgyűlési választásokon is, akkor ma már nem kéne ezt a

    Disznófejű Kertitörpét a nyakunkon ülve nekünk magyar embreknek

    elviselnünk.

    ÍROD még, mint afféle „független” szavazatszámláló, hogy „az EU

    miért csak a magyar emberekkel szemben ennyire bizalmatlan???”

    Kibújt a szög a zsákból Eli, mi-szerint Te tök’a Vezér és annak

    kara retorikáját szajkózod,amikor k o r m á n y . h e l y e t t

    . m a g y a r . e m b e r e k r ő l . szónokolsz, ami úgy

    hazugság ahogy, és amikor te is kimondod !

    Hisz’éppen a föntiek és más egyebek alapján te is tudod, hogy e

    j o g o s . b i z a l m a t l a n s á g nem a magyar embereknek

    hanem a N E R fasiszta, Alkotmány-és köztársasággyilkos

    rendszerének, illetve . k o r m á n y á n a k . öntelt és

    autoriter V e z é r é n e k szól, akik nem azonosak a magyar

    ember fogalmával 🙁
    ˙

    .

    Ui.
    Egy közismerten hasonértelmű, úgyszintén orbáni .h a b l a t y;
    „A haza nem lehet ellenzékben”.

  • Bendegúz79/
    Talalom

    A NATO Oroszországot (Putyint) fokozatosan újra be- vagy vissza-szorította a hidegháború világába. Nem hiába, hisz jó üzlet a fegyvergyártás és hadi beszállítónak lenni is. Ma már gondolom ugyanez a gazdasági vonatkozás náluk is… Ennélfogva talán – ahogy a nyugat úgy – ők se csinálnak problémát egy kis háborús heylzet miatt, hisz a fegyver-biznisz mostmár nekik is csak biznisz. – S a j n o s.

    A NATO először a lengyel „””kéréseknek””” megfelelően a Krímre, majd pedig Bjelorussziára, ill. az onnan jövő migráns-hadakra hivatkozva, stb-stb. immáron beköltöztek az orosz érdekszférába most már közvetlenül a határokra igyekeznek koncentrálni. Oroszország pedig csak azt követeli, hogy az ő érdekszférájából költöztessék ki a támaszpontjaikat és az oda-hozott katonáikat.

    Elsősorban arra hivatkozik, hogy anno, még a kivonulásuk előtt meg lett ígérve, sőt a két fél szerződésbe is foglalta, hogy ha a szovjetek elhagyják az addigi pufferzónát (a szocialista országok területét) a NATO-nak nem áll szándékában csapatokat és fegyvereket azok helyébe oda telepíteni.

    Ma pedig ebben az egész érzékeny zónában mégis csak szaporodnak NATO támaszpontok, ami az 1997-es kétoldalú szerződésnek sem felel meg. A lassú bekerítés taktikáját alkalmazza vele szemben. Ezt pedig Oroszország nem fogadhatja el s így joggal tiltakozik illetve fordítja a fegyvereit ebbe az irányba.

    Annyi viszont tény, hogy a két oldal között ma korántsem ideológiai különbség okoz feszültséget, hanem mindkét oldalon sokkal inkább a fegyverben rejlő magas profit biztos ígérete…

  • Orsós Elemér

    Auróra Borealis
    2022 február 5
    6:16 de.

    Nehogy már az ilyen Jourovákkal, Ursulákkal, Stella Kyriakidesekkel példamutató EU akarjon ide mintademokráciát statuálni, ezek itteni felhatalmazottjaiban én nem bírok megbízni! Az ilyenkor szokásos orbán szopás meg már unalmas elterelő félregyanusítás!

  • Lárifári!
    A világ ébredezik, a demokráciábnak csufolt globalista dikaturábol.Van ahol mederbe terelve ,mint nálunk,máshol hangos durranás lesz.
    A „tolererancia migrácio liberalizmus” fedőnevű globalo uralom minden formája bukni fog látványosan! A népek elkergetik vezetőiket médiástól,szabadelvüstöl.