Ottawai ostrom: Keményebb rendőri fellépés jön a kamionos tüntetés ellen

2022 február 4 12:36 du.21 hozzászólás

Keményebb rendőri fellépésre számíthatnak azok a városon kívüli tüntetők, akik ezen a hétvégén ismét a kanadai fővárosba utaznak, hogy az egy hete tüntető, mára körülbelül 300 fős keménymag és a belvárosi utakat torlaszoló 200 kamion mellé álljanak. Peter Sloly ottawai rendőr főkapitány pénteken bejelentette az új stratégiát, amelyet angolul „surge and contain”-nek hívnak. Az új intézkedések magukban foglalják a parlamenti „vörös zóna” eltorlaszolását több száz beton és nehézgépes barikádok felhasználásával. Továbbá a rendőrség közölte, hogy lezárhatják az autópályákat, a tartományközi hidakat és a főbb utakat, hogy a járművek ne kerüljenek be a belvárosba. Ez azt jelentheti, hogy a kelet-Ontarióból és Montreálból érkező tüntetők nem fogják tudni használni a 417-es autópálya belvárosi kijáratait és esetleg az Ottawát és Gatineau-t összekötő tartományiközi hidakat sem.

Fotó: Freedom Convoy 2022

Kérdés, hogy ez mennyire fogja megállítani a farmerokat és traktorokat — ugyanis a napokban érkezett a hír, hogy egy csaknem 2 ezer fős Facebook-csoport farmer konvojt szervez Alexandria nevű községből, illetve a régió egyéb kis településeiről Ottawába. Alexandria egy órára fekszik a fővárostól és a farmerok különböző vidéki és erdei hátutakon érkeznek majd.

Az Ottawa Police Service (OPS) becslése szerint, 400 kamion érkezik majd a fővárosba a hétvégén és körülbelül 2 ezer tüntető. Továbbá most úgy tűnik, hogy ezer ellentüntető is meg fog jelenni a belvárosban, az Elgin Street környékén. Az erőszak egyre nagyobb veszélyt jelent, különösen hogy immár egy hete blokád alatt van a belváros jelentős része és a zaj, lezárások, kosz és boltbezárások miatt általános a mizéria a városközpont többtízezres lakossága számára.

„A tüntetők továbbra is rendkívül szervezettek, jól finanszírozottak és rendkívül elkötelezettek abban, hogy ellenálljanak a demonstráció biztonságos befejezésére irányuló erőfeszítéseknek. Ez továbbra is egy nagyon ingatag és nagyon veszélyes tüntetés”–jelezte az OPS pénteken.

A tüntetők is megszólaltak csütörtökön este és jelezték, hogy nem mennek sehová.

„Felszólítjuk a kanadai kormány minden szintjét, hogy szüntessen meg minden COVID-mandátumot és korlátozást” – mondta Tamara Lich, a „Freedom Convoy” tüntetés egyik vezetője csütörtökön. Lich elmondta, hogy a szövetségi vagy tartományi kormányzat részéről senki sem találkozott velük a tiltakozás kezdete óta. „Folytatni fogjuk a tiltakozásunkat, amíg nem látunk egy világos tervet a COVID korlátozások felszámolásásra”–tette hozzá.

Freedom Convoy 2022 a parlamentnél. Fotó: Gregory Zink

Belvárosi hangok és válaszok

Három belvárosi önkormányzati képviselő — Catherine McKenney, Jeff Leiper és Shawn Menard — közös bejelentést tett. Mivel a rendőrségre úgy tűnik nem számíthat a belvárosi lakosság vedelemért, önkéntes brigádok fognak rendszeres járőrzést végezni a lakott negyedekben és utcákon. Az első ilyen pénteken kezdődött. Továbbá eddig 32 ezer ottawai írta alá azt a petíciót, amelyben a konvoj eltávolítását követelik a belvárosból. Az egyik alaíró, Laura M. a következőt írta:

„A belvárosban lakom. Elloptátok a békémet. Menjetek haza, és hagyjatok minket békén. Csak élni akarok, és nem félni a zaklatástól. Ha azok az emberek, akik konföderációs és náci zászlókat lengetnek, és gyűlöletbeszédet tartalmazó táblákat tartanak, támogatnak titeket, akkor rosszul teszitek dolgotokat. Még ha nem is támogatjátok őket, akkor is rá kell jönnetek, hogy tévedtek. Csak menjetek haza oda, ahonnan jöttetek, és hagyjátok, hogy visszakapjuk az életünket és a békénket!”

Peter Geuer, egy másik belvárosi lakó ezt írta:

„Több mint egy órán keresztül kellett kint állnom a mínusz 25 fokos hidegben a 17 hónapos lányommal, dudálást, sikoltozást és káromkodást hallgatva, mert a tüntetők elállták a tömegközlekedési buszjáratokat. Én csak haza akartam vinni őt az óvodából. Bár 2 km-re lakom a Parlament-negyedtől, mégis mindenhonnan hallom a dübörgő zajt. A tüntetés megszállássá változott.”

Teresa-Ann Bissonnette a következő írta:

„A Laurier úton lakom. Szexuálisan zaklattátok a lányomat, zavarjátok a nyugalmunkat, az életminőségünk pedig már nem létezik. Ki nevelt fel benneteket? Menjetek haza abba a büdős lyukba, ahonnan jöttetek!”

„Ez alapvetően belföldi terrorizmus”– mondta Timothy Cowger, aki szerint aláírta a helyi petíciót.

Nem tudni, hogy mennyire jár sikerrel az új rendőri fellépés és taktika. Azt sem tudni, hogy számíthat-e honvédelmi segítségre a város. Justin Trudeau kormányfő jelezte, hogy ez az opció jelenleg nincsen az asztalon. Az viszont biztos, hogy immár egy hete tart a belvárosi lakosság és a boltosok számára ez a keserves és reménytelen állapot. A belváros Rideau Centre bevásárlóközpontja — amely egyben tömegközlekedési csomópont–  immár hat napja zárva tart. Nem tudni, hogy mikor nyithat ki biztonságos keretek között.

21 hozzászólás

  • Ez egy rohadt náci karaván. Volt ám ilyen Pesten is anno, amikor a szenny szétverte a fővárost. Nem csodálom, hogy vannak Kanadában jobber magyarok akik most ott folytatják a randalírozást.

  • ha beereszted kedves Cenz Ura:
    trudeau jobb lenne, ha pelenkát cserélne valami tökös bugyira és kiállna oda egy szószékre {nem rogyadozó térgyekkel, hanem kackiásan} és megbeszélné azokkal akik soha többé nem fognak rá szavazni, hogy lehet másképpen is kormányozni, mert közben valami nála sokkal bölcsebb{talán Jean Chretien? } elmagyarázhatná neki, hogy nem beszarni kell hanem kormányozni, viharban is.

    a többi az a politikai legújabb forma miszerint, a kisebbség többséggé válik és ágyúkkal meg rendőrökkel leugatja a többséget… van demokrácia? akkor uccu neki elő a sufniból és tökeit visszavarrni és beszégetni, – esetleg – meghíni egy teára a szóvivőket ügyvédeikkel együtt???

    talán megoldaná??? még van rá lehetőség mert verébre ágyúval ugye már soxor kiderült??? vagy nem mindenki emléxik? rövid esze van, meg a turbánja nagyon felforralja azt ami a turbán alatt van???

  • Be kell venni azoknak a jogosítványát akik nem hajlandóak arra használni amire kiadták nekik :A közutakon árút szállítani.

    Ennyire egyszerű.

    Aztán megnézhetik a büdös nácik magukat, amikor majd el kell menniük mosogatni valami lepukkant csehóba, hogy fizetni tudják a hiteleiket.

  • Rodeo11
    2022 február 4
    1:48 du.

    Te csak tudod.

    Nyamvadt ruszkibérenc kínabarát diktatúrapárti
    félnáci-félkomcsi-magadsemtudodmicsoda.

  • De könyörögni meg sipákolni van eszed hogy az ócska agymenéseidet eresszék át.

  • Rodeo11
    2022 február 4
    1:48 du.

    És namégegyszer:

    Nekem meg, mikor
    belolvasok fennti agymenésedbe
    olyasmi ugrik be hogy valaki VERÉBBEL LŐ ÁGYÚRA hehehe
    Remélem a hasonlatban megfelelő helyre tudod
    magadat tenni végtelen pimasz
    önhittséged dacára.

  • Alakul az ujkökori liberális demokrácia
    Az oly kedves baloldali demokraták már trénálnak a megtorlásokra
    a 2 perc gyülölet

  • Rodeo11 2022 február 4 1:48 du.

    Dugúlj már be te szerencsétlen – jobban tennéd ha főznél egy meleg ételt és megosztanád egy Ottawai hajléktalannal!

  • Ez a rodeo egy teljesen lezüllött ember lehet…aki abban a tévhitben él, hogy valami jópofa zseni.

  • Gabriel 2022 február 4 3:55 du.

    Gabriel – mielőtt megszólalnál, ajánlom, hogy tanúld meg a különbséget a szabadság, amit a liberális demokrácia tanít és a szabatosság között.

  • Gabriel – mielőtt megszólalnál, ajánlom, hogy tanúld meg a különbséget a szabadság, amit a liberális demokrácia tanít és a SZABADOSSÁG között.

  • pityikém meg palkókám

    csak nem tanitani akarsz rá?

    Tudod, mint a régi mondás járja:
    Aki tuggya csinálja, aki meg csak állitja magáról, az tanitja ….
    de mivel az reál dolgokra vonatkozik ez esetben ugy mondhatnám
    Aki tudja, az gyakorolja, aki meg hazudja az másokat üldöz nézeteiért

  • Gabriel 2022 február 4 6:03 du.

    Ne légy beképzelt! – ahogy látom, rád fér egy kis tanulás!

    Írod; ‘Aki tuggya csinálja,’ meg hogy ‘Aki tudja, az gyakorolja,’
    -én meg azt mondom neked, hogy a tudásod nem elég ha nincs benne értelem! Tudni nem egyenlő az értelemmel! Érted?

    Angolul – KNOWING IS NOT UNDERSTANDING!

    -szóval megkérlek, tanúld meg, hogy mi a különbség a SZABADSÁG, amit a liberális demokrácia tanít és a SZABADOSSÁG között.
    (Egy Magyar értelmező szótár segíthet.)

  • Történik mindez a mai Kanadában a demokratikus jogok gyakorlásának legnagyobb dicsőségére-:)

    ps: Demokrácia van ilyen, van olyan és van amolyan is?

  • Pityipatyó

    Az ismétles a tudás anyja ….. nem-e?
    ne fájjon, ismétlem ….

    „Aki tudja, az gyakorolja, aki meg hazudja az másokat üldöz nézeteiért”

  • Rodeo11
    1:48

    Nem vagy te egy – nem is kicsit – anarchista ?

    Ezek a lázadók – szerinted a >hogyan mulat a népe< – miféle célt követnek?

    A kisebbség azon parttalan!!! akaratát, hogy hagyjuk a Covid19-et teljesen elszabadulni s akinek peche van, mert pl. gyenge a szervezete, "annak úgy kell, hadd pusztuljon, dögöljön meg!" Úgyis túl sokan vagyunk e Földön…

    Petőfi nem anarchiát hirdetett, hanem egy majd'-ezer éves gazdasági, illetve politikai rendszer forradalmi megdöntését.

    Az anarchisták ideológia híján, mindennemű hatalmat tagadva szakadékba sodorják a haladó törekvéseket, vissza a középkorba!

    Az ottavai blokád semmi haladó eszmét nem szolgál, ellenben pusztít és rombol olyat is, ami az emberiség közös vívmánya pl. a járványok megszüntetése oltásokkal ennek joga és eszmeisége…

    Egyszóval kedves Rodeo:

    Ez nem a nép! Ez az uborkafán felkapaszkodott,drága eszközöket "fegyvereket"birtokló csőcselék,l u m p e n-b u r z s o á z i a, amely visszaél gépei fizikai erejével. Slussz-passsz…

  • Ps/7.3:31- hez

    Méghogy Freedom Convoy… 🙁 🙁

    Nevetséges, vagy inkább siralmas…!

    Ez a név önmaga a szabadság görbetükre !

    E blokádakció a . k i s p o l g á r i s á g . csimborasszója,

    mert láthatólag hordozza magán a csak magával törődő életvitel,

    a közösséget[többséget] lebecsülő, a közügyeket elhanyagoló,a

    harácsoló vagyongyűjtés& főleg az apolitikusság tipikus jegyeit

  • SchumackerLady

    FerencT
    5. 6:46

    „Demokrácia van ilyen, van olyan és van amolyan is” állítja.

    Ez a megállapítás egy tipikusan jobboldali relativizálási törekvés esete, amely inkább kívánság, mint ténymegállapítás.

    Mert a demokrácia jelentéstanilag arról szól, hogy az
    a . t ö b b s é g . érdekének érvényesülése elosztásban, politikában stb. Így mindjárt világossá válik,hogy korántsem az
    egyes rétegek egyenkénti,hanem a nagy egész – a démosz – teljes érdekét fejezi ki, illetve foglalja magába…

    Az, hogy megvalósítása objektív és szubjektív gátakkal akadályoztatott még nem azt jelenti, hogy történelmi nonszensz lenne, hisz az ókori demokráciáktól napjainkig óriási fejlődésnek lehetünk tanúi. Mondhatjuk, hogy fejlődése során a progresszív és a konzervatív [retrográd] erők különféle összecsapásai csiszolják majd fényesre. Teljesen tökéletes azért sem lehet, mert lévén működő rendszer, az abban törvényszerűen ható erők állandó mozgásai egyszerre formálják, alakítják a jelenjét és a jövőjét…

  • Cukihara
    2022 február 7
    3:31 de.

    én ijen {mint te is} tudós orvosprofeszorokkal nem merek kekeckedni, a pudding próbája meg az, hogy megeszik… és mindig a pudding a hibás, demokráciákban leginkább!

  • GEYZA;

    A caminonosok-nelkul ehen-halsz!!!!!

  • Persze! De nem is az osszes kamionos vesz reszt ebben, csak egy reszuk , akik hoborog a rendszer ellen!
    Nem az osszes kamionos torzfelfogasu, csak a nevukben fellepok!