Rendőri ellenőrzésen esik át mindenki, aki Ottawa belvárosába megy

2022 február 17 8:25 du.2 hozzászólás

Péntektől a hatóságok határellenőrzést vezetnek be Ottawa belvárosában. Összesen száz ellenőrzési pont lesz felállítva a belváros határain. Egy három négyzetkilométeres területről van szó, amelynek keleti határa a Rideau kanális, a nyugati határa a Bronson Avenue, délen pedig a 417-es autópálya. A belváros lakói, üzlettulajdonosok, azok akik a centrumban dolgoznak, illetve olyanok aki bizonyítani tudják, hogy a szükségállapotban is engedélyezett célból kívánnak a belvárosba lépni juthatnak csak be. A száz ellenőrzési pontnál mindenkit igazoltatnak. A belvárosi lakók szabadon távozhatnak a zónából, de amikor hazatérnek, nekik is kötelező lesz átesni rendőri ellenőrzésen. A Centretown nevet viselő városrészt jelenleg egyszerűen „biztonsági területnek” hívják a hatóságok.

Csütörtök este az Ontario Tartományi Rendőrség bejelentette: a 417-es autópálya (másnéven: Queensway) belvárosi kijáratait lezárják. A lezárt kijáratok között van: Rochester, Bronson, Kent, Metcalfe, Nicholas és Vanier Parkway. Nagy kerülővel lehet csak megközelíteni a belvárost az autópályáról és mindenesetben fel kell készülni rendőri ellenőrzésre.

A rendőrség szintén lezárta a könnyűvasúti tranzit vonal (Light Rail Transit) belvárosi állomásait, tehát: Hurdman, Ottawai Egyetem, Rideau, Parlament, Lyon és a Pimisi.

Csütörtöktől a biztonsági helyzet miatt bezárt az Ottawai Egyetem, illetve be van zárva Ottawa Városháza és a Rideau Centre bevásárlóközpont. Ezen kívül a francia nyelvű szekuláris iskolabizottság — a Conseil des écoles publiques de l’Est de l’Ontario — bejelentette, hogy pénteken felfüggeszti a tanítást három belvárosi iskolában. Az ottawai angol szekuláris iskolabizottság összes iskolája zárva lesz pénteken — de ezt már előzőleg tervezték és az ostromnak nincs köze ehhez. Az ottawai angol és francia katolikus iskolabizottság összes iskolája nyítva marad.

Az ostrom vezetősége azt javasolja azoknak, akik esetleg Ottawába utaznának résztvenni az illegális tiltakozásban, hogy szedjék le kocsijaikról a kanadai zászlót és így próbáljanak bejutni a centrumba.

Az úgynevezett „Biztonsági terület” Ottawa belvárosában, vagyis a Centretown negyedben. A sötét vonalon állítanak fel rendőri ellenőrzést. A sárga vonal mutatja a 417-es autópályát. 

Letartóztatták az ostrom egyik vezetőjét

Chris Barber-t csütörtök délután megbilincselve szállították el a rendők a belvárosi Albert Streetről. Jelenleg az Elgin Street-i rendőrkapitányságon tartják előzetesben. Nem tudni, hogy mikor engedik ki. Várhatóan büntetőeljárást indítanak ellene. Feltehetően szabadlábra kerül, de csak akkor ha elhagyja Ottawát. Tamara Lich, az ostrom vezetőjét a CTV riportere kérdezte csütörtök este a hóviharban, hogy mit tesz ha Barber után ő is börtönbe kerül. „Mit teszek? Tartjuk a frontot”–válaszolta.

Hóvihar

A rendőri fellépést és az ostromot egyaránt meg fogja nehezíteni a csütörtök este kezdődő és pénteken folytatódó hóvihar. Összesen harminc centiméter hóra számíthatunk és éjjel mínusz húsz fokra.

2 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    Mint 1989-ig a Szovjetúnióban.

  • jacuzzi a Parliament előtt, a rendőrök fürdőkefével mossák a hátukat a -30C°-ban
    The „emergency powers” haven’t passed the House of Commons yet, someone is
    getting a bit ahead of themselves, and someones are potentially going to
    get rich.
    In the House of Commons yesterday, Trudy was called 7
    different kinds of fool, in french, by a Conservative MP from quebec, so
    he stormed out. The House of Commons is done now until the end of
    March, so that is the earliest the „emergency powers” can be passed, and
    it still has to go to the Senate.
    Friday today, street party starting tonight in Ottawa, weekend long I would assume, bring your
    friends, bring beer