A magyar társadalom többsége retteg a szabadságtól és az önállóságtól

2022 április 4 12:12 du.67 hozzászólás

A másnaposság nem nagyon alkalmas a dolgok józan mérlegelésére. Mégis erre teszek kísérletet. Holott az előválasztásokat követő felmérésekből sejteni lehetett – az a „minimális”, 1-3 százalékos kormánypárti előny, ami mindvégig jelen volt, okozhat még gondot. Az ennél nagyobb arány a választási csalásoknak köszönhető, de ez a lényegen nem változtat. A lényeg meg az: Magyarország népének kétharmada úgy véli: a bizonytalan szabadság, verseny ellenében jobb behúzódni a már ismert védernyő alá. Büdös van, büdös van – na és? De legalább a huzat nem kuszálja össze életünket.

A kétharmadhoz jócskán hozzátett a szomszédságunkban dúló háború – vész idején mindenki ösztönösen is inkább a már ismertet választja, mint a kockázatot hordozó újat.

Szándékosan nem ismételgetem a magyarországi választási rendszer hamisságait, amik miatt a minapi szavazás a legjobb indulattal sem nevezhető demokratikus, szabad választásnak. És nem vagyok hajlandó a „népet” sem hibáztatni. Nem térek ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ügyeire sem – már az előválasztás után azt mondtam: szerintem az ellenzék rossz kompromisszumot kötött a személyében. De ettől még igazságtalan lenne az ő orrára húzni a kudarcot.

Ahogy én látom súlyosabb okai vannak annak, hogy a magyar társadalom többsége ennyire retteg a szabadságtól, önállóságtól. És ezek az okok nem is az elmúlt 12, vagy 30 évben vertek gyökeret a tudatunkban – régebbiek. Ezek közül csak egyet – bár szerintem a legfontosabbat – emelek ki.

A politika elutálása, amiben egyébként az ún. „szabadelvű” értelmiségiek élen jártak/járnak, nem most kezdődött. A politika görög eredetű szó, magyar jelentése egyszerű: közélet. Minden autark, zsarnoki rendszernek alapvető érdeke, hogy a szavazással is megkínált plebs a lehető legkevesebbet törődjön közös dolgainkkal, tartsa élősködő heréknek képviselőit, akik leginkább a saját zsebük megtömésével törődnek. Ez persze hazugság, mint minden általánosítás. (Teszem hozzá: mindkét oldalon.)

Ennek ellenére az ellenzéki kampányt a korrupcióra építették – vagyis az össznépi irigységre. Ideje lenne már a korrupció mibenlétét is tisztázni – bár erre a várható körülmények között kevés az esély. De elsikkadt az az elvi különbség, ami megkülönbözteti az egyszemélyes személyi kultusz rendszerét a demokratikus közösség fékek és ellensúlyok kényes egyensúlyára építő rendszerétől.

Nyilvánvaló: minden politikai szereplőnek apróra meg kell vizsgálnia, mi az, amit nem vett figyelembe, érv, amit nem tudott meggyőzően, de legalább érthetően közvetíteni. Ehhez kérek nyugalmat az ellenzékiek számára. Hiszen máris vannak „független” (vajon mitől?) megmondók, akik fejeket követelnek.

Kérem, hagyják rá azokra, akik évtizedek óta nyíltan, kockázatokat – nemritkán egzisztenciális fenyegetettséget is elviselve vállalják a ner elutasítását, hogy levonják az akár személyi konzekvenciákat. Természetesen a hibákra, tévedésekre rámutatni, nemcsak joguk, kötelességük is a politikával foglalkozóknak. De, néha csak egy-egy jól hangzó poén kedvéért ekézni az ellenzéket – méltatlan egy magára valamit is adó elemzőtől.

Rátesi Margit

67 hozzászólás

  • Én(76) meg igenis hibáztatom a „népet”: tahó népnek tahó főnök dukál (Széchenyi után nagyon szabadon).
    Mert ott, ahol a Bochkor-kultúra leghallgatottabb, az öregező Sebestyén Balázs a véleményvezér, ahol egy különös kutyáról elnevezett „pártot” komolyan vesznek, ott a muszkavezető gyurcsányozva röhöghet a kultúrán, megengedve József Attilának, hogy nézze az úszó dinnyehéjat – de csak ezt! Így aztán „Kész a leltár”.
    A többivel nagyon egyetértek; – különösen az utolsó mondattal: a fanyalgók, a „baráti” sajtó aktív segítsége is sokat jelentett, jelent.

  • „a magyar társadalom többsége ennyire retteg a szabadságtól, önállóságtól.”
    ” Ez persze hazugság, mint minden általánosítás.”
    „De elsikkadt az az elvi különbség, ami megkülönbözteti az egyszemélyes személyi kultusz rendszerét a demokratikus közösség fékek és ellensúlyok kényes egyensúlyára építő rendszerétől.”

    Úgy elsikkadt, hogy MZP-körül gyakorlatilag személyi kultuszt építettek ki.
    „mi az, amit nem vett figyelembe, ”
    Leginkább azt, hogy az alternatíva hiánya nem alternativa, a megszólítás hiánya nem megszólítás, a hajhuzogatás nem udvarlás.

    „Természetesen a hibákra, tévedésekre rámutatni, nemcsak joguk, kötelességük is a politikával foglalkozóknak. ”
    Többen, többször jelezték menet közben, hogy qva nagy bajok vannak. Csaxolok, hogy egyike voltál azoknak, akik lendületből söpörtek le minden kifogást véleményt az asztalról. Már akkor is, amikor lehetett volna talán tenni valamit.

    A társadalom többsége nem retteg az önállóságtól, és szabadságtól. Vulgarizálva azt mondanám, hogy azt sem tudja mi az. Ez ugyan hajaz némileg arra, amit írsz, de nem ugyanaz.
    Alkalmasint a klasszikus demokrácia egy igencsak cenzusos rendszer volt (by Athén).
    Ha ma Magyarországon egy halálprimitív közjogi cenzust bevezetnének, akkor is kibukna a népesség harmada. Ha állampolgári vizsgához kötnék, akkor a négyötöde. A képviselőkkel az élen.

    „De, néha csak egy-egy jól hangzó poén kedvéért ekézni az ellenzéket ” Még jó, hogy sosem állítottam magam elemzőnek. Csak leírtam az olykor a helyzetet is elemző véleményem. Azt talán még szabad. Ha nem is simogatja selyempapírral a választásokat szinte rendre tudatosan elvesztő ellenzék pihepuha lelkecskéjét.

  • Miklós bá’
    2022 április 4
    1:02 du.

    Ha lebüfized a cipődet, vagy leszar egy veréb, akkor az a barátod, aki szól, vagy az a barátod, aki hagyja, hogy hülyét csinálj magadból?
    Ennyit a baráti sajtódról.

    Meg annyit, hogy a véleménypublicisztika, legyen a szintje bárhol az önimádó zsurnaliszta (pl.Juszt), vagy a leggagyibb blog között, egy reflektív műfaj. Megírja, hogy lekvár helyett más van a palacsintában. De nem ő rakja bele.
    Akkor is, ha egy adott tendenciáról ír, és annak várható következményéről. a tendencia elemeit ugyanis nem ő rakja össze. Lehet ennek az ellenkezőjét állítani, bűnbakot keresni, gyártani. De az kb. olyan, mint a haditudósítót hibáztatni a háború kirobbanásáért.

  • Margitka, engedd meg az elektronikus felületeken megszokott tegező formát, ehhez csak annyit, én is abban az évben, márciusban jöttem a világra, apám irodagépműszerész, anyám kereskedelmi alkalmazott( a Nyugati téri Meinlben) volt akkoriban.
    Na vissza a fősodorba.
    Lendvai beírótársnő sok-sok évekkel ezelőtti tévedéseiket és mulasztásukat sem figyelembevéve próbál minket itt olyan eseményekre felkészíteni, melyek a jövő ködébe vesznek – senki sem lehet próféta a hazájában mondta egy tőlem sokkal bölcsebb valamikor régen, Ildikó mégis megpróbálja ezt a mission impossible jóslást.
    Te viszont pont ettől óvsz minket és pont azoknak kérsz tőlünk türelmi időt, szünetet – akik miatt itt tartunk, akik eddig is csak a fizetésük felvételéhez okvetlenül szükséges időben foglalkoztak? dolgokkal, voltak jelen a munkahelyükön ahelyett, hogy az általad „szabadságtól, önállóságtól” rettegő plebs rétegét ebből az állapotából értelmes, az agyukig eljutó alternatívák meg és bemutatásával kizökkentsék a félapátiás állapotukból.
    Ezeket, a „szabadságtól, önállóságtól” rettegő plebs által munkanélkül (a „szabadságtól, önállóságtól” rettegő plebsnél) nagyobb életszínvonalhoz juttató és a gyakorlati eredmények alapján semmittevő, semmit sem érő lényeket kéred kritikamentes élethez juttatni ? Ahelyett, hogy inkább a történelem süllyesztője nyelné el őket, helyet adva a friss eszmékkel, a „szabadságtól, önállóságtól” rettegő plebs életét javítani szándékozó és a való élethez közelítő gondolatiságra nevelő/szoktató ifjabb, friss elméjüeknek ?
    A francba a múmiákkal, akik még a saját vélt „szakmájuk” gyakorlati alkalmazásához szükséges ismeretek hiányában a múlt században ragadva, avitt és penésztől bűzlő sógor-komaságból nem tudnak kilépni ! Akik a kényelmes parlamenti bársonyszékben várva a járandóságukat 12 év alatt nem tudtak egy egységes, a cél érdekében összefogott ellenzéket teremteni(felnevelni, kialakítani, összehozni) ?
    Az utolsó bekezdésedben írtakat meg nem is értem, pedig elég régóta ismerem a magyar nyelvet és van némi olvasásértési gyakorlatom is: ebben azt írod, hogy senki sem tehet az immár negyedik kétharmadról, ez egy vis mayor…. Milyen jobb poén van a negyedik kétharmadnál, gyakorlatilag uazokkal az indulókkal?
    Itt élsz te Magyarországon ?

  • Hát sajnos kb. ez az igazság.
    Ezt szokta meg a magyar az évszázadokon keresztül.

    Van azért ennél rosszabb is: Megkérdeztek egyszer egy irakit hogy miért nem lázad Szaddám Huszein ellen, mikor pedig megölette a családját ?

    A válasz :

    -De hiszen joga volt hozzá
    -Dehát miért ??
    -Mert ereje volt hozzá.Akor pedig joga is van hozzá.

  • Miklós bá’
    2022 április 4
    1:02 du.

    Ez van.
    Az egész mai magyar társadalom
    (vagy legalábbis jelentős hányada) valamiféle
    szürreális „párhuzamos világban” él.
    A valóságról azt hiszik (azt beszélték be nekik )
    hogy az valamiféle kommunista machináció.
    Az EU komunista, az USA megintcsak kommunista,
    mindenki kommunista aki mást mond.
    A sok hülye meg nyálfolyatva csócsálja be a mákonyt.

    Nézzél körbe itt. És nézzed meg az ide küldött rohadt trollokat amint itt is be-be próbálkoznak fáradhatatlanul.

    Ptg akárhány és tsai.
    Ez a PTG már vagy három másik néven elöfordult itt,
    de mindig kitellt neki a „mérték” .
    Egy névtelen senki a nácik megbízásából.

  • Orsós Elemér

    „A lényeg meg az: Magyarország népének kétharmada úgy véli: a bizonytalan szabadság”

    Kedves Margitka fenti mondatod nekem azt sugalja, hogy Te teljesen hülyénak nézed a magyarokat, mert ha az idézet igaz lenne, akkor most a fidesz sopánkodna másnaposan!
    A vereség objektiv okokra való kenése pedig elég szánalmas!

  • Ismetelten bebizonyosodott, h demokratikus uton nem levalthato az o1g diktatura.
    O1g szerencseje, h mi europai demokratak mentjuk meg a lincselestol, mert elobb a teljeskoru elszamoltatast vegigvisszuk!
    Az, h 1 honap, 1 ev, v 4 ev mulva, azt nem tudjuk garantalni.

  • „A magyar társadalom többsége retteg a szabadságtól, önállóságtól.” TELITALÁLAT!

    (szerettem volna tovább olvasni azt a fejtegetésedet Rátesi Margit, hogy hogy a fenében lehet az, hogy ’a szavazással is megkínált plebs a lehető legkevesebbet törődjön közös dolgainkkal’, mikor tudvalevő, hogy modern nevelés, iskolázás működik hazánkban.)

  • Krisztina Katura

    Margit, én nem gondolom: h a magyar társadalom többsége ennyire rettegne a szabadságtól, önállóságtól.
    Szerintem az orbáni média győzött Mo.-on.
    Az állami tévében és rádióban 2010 óta fideszes propaganda folyik, a megyei jogú városokban is csak kormánypárti hír-forrásokból tudnak tájékozódni az emberek.
    Az Orbán-kormány a saját kizárólagos irányítása alá vonta a médiát, s ezzel meggátolta a médián belüli véleménypluralizmust.
    S az egyirányú információért, nem a „nép” a hibás és a rossz döntésért sem.
    Inkább hibáztatom a demokratikus, egyetemes tudással rendelkező közéleti szereplőket, jogtudorokat, a magyar társadalom életét befolyásoló egyéneket, akik még mindig nem találják az ‘ellenszert’ annak, h ismét többféle nézet, több egymással versengő gondolkodásmód legyen hazánkban.

  • Andrews-tőlmár megszoktam, hogy nem lehet kihúzni előle, miért hülye az ellenzék. Miért nem érdekes, amit javasol az okatásba, eó-ben, stb.
    De ptg! Azokat az „avítt, bűzlő” alakokat Te is választottad. De legalábbis nem ajánlottál újakat!Miért nem juttattál a parlamentbe olyanokat, akik csinálnak is valamit?
    Megmondom. Mert baromi macerás – és a feltételezésekkel szemben nem is kifizetődő 0-24 órában talpalni győzködni, szórólapozni, vitázni stb. Úgy, hogy közben ki vagy zéve annak is, hogy nyilvános megvetés súlyt, ha nem elég fitt a frizurád. Nem sajnáltatni akarok senkit, aki politikusi munkára vállalkozik – csak árnyalnám kicsit a „nem csinál semmit, csak melegszik a parlamenten” hazug és ostoba sztereotípiát.
    Ez a korlátoltság teszi lehetővé, hogy egész népeket vezessenek szakadékba önjelölt megváltók.

  • Orsós Elemér: Miért, szerinted mi? És: az objektív okok keresése miért szánalmas? Felmentést kéne keresni, valamiféle ezoterikus indokkal?

  • O1G.66
    2022 április 4
    4:58 du.

    Főleg hogy a magyarparaszt mind rá szavazott.
    Közben meg Putyint éltették.
    És a bajszukat pödörték.
    Ahogy illik.

  • Itt van e !
    A bajszos józsi
    Vagy Putyinos,mindegy
    ezt tessenek megnézni : ) ))

    https://444.hu/2022/04/03/nemhogy-ketharmadra-negyotodre-szamitanak-a-fidesz-eredmenyvarojan

  • Weiss Benammi

    Margitka, kezdesz ertelmetlen dolgokat irni. Kicsit varni kellett volna vele es ujra atolvasni.
    No es az Orsos Elemernek igaza van abban, hogy te is, ugy mint az egesz „ellensegi” vezetes teljesen idiotanak tartjatok a magyarokat.
    Errol is le kell szoknotok, ha nyerni akartok.

  • Kedves Margit !
    Ezt írtam március 11-én ide egy cikk kapcsán!
    Tisztelt Göllner Tanár Úr !
    – Nem vagyok rá büszke, de hála a kanadai oktatásügynek kollégák lettünk…
    – Sajnálom, a vállalhatatlan szamárságokat amiket M-ZP dolgozata kapcsán elkövetett…
    Volt egy kitűnő ötlet, “előválasztás” néven, itt egy pancser visszalépés miatt M-ZP, Dobrev Klárával került meccsbe!
    Itt a baloldal Dobrev undora, proteszt szavazatok formájában
    erre a politikailag is szerencsétlen de jó külsejű figurára
    zúdult.
    – A kormányoldalnak ez ajándék, – akár újra jelentős győzelmi esélyt kapott a kezébe…
    – A lúzer oldalnak is ajándék, mert a brutális vereség esetén M-ZP viszi el a balhét egy személyben..!
    – Ez látható volt, már akkor is, és egy elég primitív politikai képlet…
    – A „társadalom” abból kénytelen gazdálkodni amivel a politikusok megkinálják…
    – Kedves Margit, megértem csalódottságodat, de az senkinek sem jó hogy politikai analfabéták miatt Orbán Viktor túl nyerte magàt…

  • Csodálom azt az immár nagyjából 5700 éve élő népet, amelyik minden kiirtásukra történő igyekezet ellenére a mai napig ad az emberiségnek kiváló tudósokat, művészeket, orvosokat, mérnököket, tanárokat, s hosszan lehet sorolni tovább. Persze adott és ad hitványakat is, de nem ez a jellemző rájuk.

    Fennmaradásukat a hagyományaiknak köszönhetik, amik egyben megszabják életvitelüket. Persze ezek a hagyományok időközben átestek változásokon, de nem olyan mértékűn, ami megszüntette volna létezésüket.

    Nekünk magyaroknak is vannak a hagyományaink, amit történelmünk folyamán próbáltak más népek v. nemzetek befolyásolni, megváltoztatni. Nem sikerült. De mi is ez a hagyomány? Szerintem legjobban Tevje tudja elmondani, nézzed és hallgassad:

    http://www.youtube.com/watch?v=gRdfX7ut8gw

  • Geyza
    2022 április 4
    3:42 du.
    Kisfiam, gésa !
    Eddig minden angyalföldi neveltetésem ellenére visszafogtam magam és igyekeztem tárgyszerű maradni.
    Most, itt, nem ezt teszem.
    Te vagy a legaljasabb, legszemetebb állat, akit az állatkertből erre a felületre beengedtek. Nálad alávalóbb gazember csak a nemlétező személyként említett Hegedűs hadnagy volt anno… szóval anyád sajnálhatja, hogy nem köpött ki, mert te még az emésztőrendszerén keresztül is megfogantál és magadba szívtad az ott található összes szennyet, kártékony és az emberiségre veszélyes mikrovilág legundorítóbb részecskéit, amit itt most és folyamatosan, visszaöklendezve elektronikusan idehánysz. Minden anya igyekszik megtartani még a torzszülöttjeit is, ezért szerencséd, hogy nem a pár ezer évvel ezelötti Spártában kerültél napvilágra, ott szelektálták a hozzád hasonló, életre nem alkalmas egyedeket.
    Sajnálatos tény, hogy ezen a felületen nem spártai értelemben vett „demokrácia” van, így nem csak a trágárságaid, de az oldal eszmeiségét is romboló firkálmányaid is megjelenhetnek.
    Köszönd Chris jóindulatának, hogy eltűri a bomlott agyad firkálmányait és még nem vágott ki.

  • Nem tapasztalom, hogy „a” magyarok félnek. Ugyan mitől?!

  • talalom
    2022 április 4
    7:46 du.
    és képzeld el, most is rájuk szavaztam. Mert azért tőlem, 75 elmúltan, amióta O1G hatalmon van, már ne várja senki fia-borja, hogy kikaparjam neki újra azt a gesztenyét, amit nagyapáim, a szüleim és jómagam nevelgettem, építgettem 53 évig. Avitt, bűzös, egymás ellen pozícióharcot vívó – csak mert a nekem tetsző zászlót hordozzák – ne tegyenek semmit ezen értékek rombolása ellen ? Ezt már 13-ban is megbeszéltük egy másik újság hasábjain, én a szavazatommal tudom koromnál fogva támogatni őket, és ezért a támogatásért elvárom a szakszerű munkát. Gondolom a te munkahelyedre sem csak úgy bejártál és mindegy volt mivel, milyen minőségű munkával töltöd el a munkaidőt. Van az a közmondás a szexuális közmunkások és a nem csodálkozásról, ez pontosan a politikusok agyába vésendő. Mert lehet menni a bányába, az autószerelő műhelybe, vagy az egyetemi katedrára is, azok is munkahelyek, sőt, ott még hasznot is hajtanak. De itt a mi, rájuk szavazók érdekeit kell képviselniük és a ha nem ezt teszik, akkor lépjenek le a langyos vízből. Tanuljanak a fidesz 32 évéből és ne siránkozzanak, főleg azok, akiken múlt az utánpótlásnélküliség, mert ezek a pártok miattuk üresedtek ki, múmiák gyülekezetévé válva. Amíg cicaharcot folytattak a zsírosabb falatokért, az alatt az idő alatt semmi újat nem fogadtak be, eltékozolták az örökölt vagyont(ebben minden benne volt, a médiától az utánpótlásig minden). Most akkor még nekik áll feljebb? Kritikát nem fogadnak el ?

  • Orsós Elemér

    talalom
    2022 április 4
    7:51 du.

    „Orsós Elemér: Miért, szerinted mi? És: az objektív okok keresése miért szánalmas? Felmentést kéne keresni, valamiféle ezoterikus indokkal?”

    Az objektiv okok -úgymint időjárás, háború, covid, árfolyam ingadozás stb.- minden felet egyformán érintik!

  • Orsós Elemér

    https://444.hu/2022/04/05/az-europai-bizottsag-elinditotta-a-jogallamisagi-eljarast-magyarorszag-ellen

    Romlik az idő, ezért most jobb lenne ha a rubel vagy fűtőgyertya beszerzéssel szarakodnának, mert be fog fagyni a seggük vagy a saját energia igényes ipari lobbyjuk fogja őket a gázmezőkig kergetni!

  • talalom
    2022 április 4
    7:46 du.
    Már hogyne lehetne kihúzni belőlem 🙂
    Erre gondolsz?
    https://kozosalap.hu/okos-magyarorszag-kozoktatas/
    Szerinted ebben mi az, ami szakmai konkrétum, és nem vágylózung, felelősség nélküli bemondás, bárki felelősön bármikor is számon kérhető kijelentés. kellene, jó lenne, meg kell oldani, stb.
    Vagy arra a PDF-ben letölthető semmire gondolsz, amiben az egész közoktatást 4 oldalnyi hasonló semmivel intézik el?
    A plebsnek ez van. Meg azok a lózungok, amivel kiáll némelyik politikai szakmarha. Lehet, hogy van egy egyébként csak bennfenteseknek írt, mindenki feje fölött lezsírozott brossúra. Ha Neked van ilyened, akkor legyen a Tied. Amihez nekem, és bárki nethasználónak ezek szerint köze lehet, az ez. A semminél csak terjedelemben több betűhalom.
    Okvetlen tedd publikussá az árnyékkormány oktatásért felelős emberét, aki egy, másfél éve bárki megbeszélhette a kompromisszumokban kiérlelt szakmaiságtól átitatott programot.
    De ezt a kört nem először futjuk.
    Neked egy falra ragasztható jelmondat program. Nekem az kevés. Nem vagyunk egyformák.

  • ferenct
    2022 április 5
    8:23 de.

    Az „önnállóségtól való rettegés” afféle belső dolog a fajmagyarnál.
    Azóta hogy Első István király megtörte a magyarokat.
    Vagy betörte őket.
    Persze nem mindenki olyan, csak jó sokan.
    Pont annyian amennyi elégséges a csalás révén felépített választási rendszer által elérhető mindenkori győzelemhez.

  • ptg028
    2022 április 5
    9:34 de.

    Ezzel tulajdonképpen most mit mondtál?
    Mert amit ideköptél annak se füle se farka.
    Gondolom te is tudod. Afféle Göebbelsi szócsavargatás.
    Legjobb ezekre a hasbarákra vagy mikre nem is válaszolni.

    Ennek a patkánynak itten az a célja ezekkel a sürű
    semmitmondásokkal hogy félrevigye a topic témáját.
    A végén aztán elsikkad az eredeti mondanivaló.
    Rohadt szócsavaró.A trágárkodásairól már nem is beszélve.

    Azért itt az eleddig még nem volt szokásban hogy valakinek bárki is azt mondja hogy menjen haza és dugja meg az anyját.

    Ez a patkány itt ezt (is) megengedte magának.

  • Hát kérem.

    Hír 1 :
    https://444.hu/2022/04/05/szijjarto-uzent-brusszelnek-ideje-leszallni-a-magas-lorol

    Hír 2:
    https://444.hu/2022/04/05/az-europai-bizottsag-elinditotta-a-jogallamisagi-eljarast-magyarorszag-ellen

    Hír 3:
    https://444.hu/2022/04/05/zuhanni-kezdett-a-forint-a-jogallamisagi-eljaras-bejelentese-utan

    A véleményem:
    Ha szeptember környékén üt be a krach,
    (addigra várható a konkrét pénz-elvonás)
    akkor pont a legrohadtabb időpontban fog bekövetkezni.

    A háború miatt addigra minden jelentősen meg fog drágulni,
    az inflációt két számjegyesre prognosztizálják és ha Brüsszel elvonja még a támogatásokat is, akkor a roppant sérülékegy
    hazai gazdaság megnézheti magát.
    Velünk együtt.

    Lehet erre mondani hogy nem baj, ki kell lépni az EU-ból.
    Sakkor milesz?
    Audi nem lesz, se Mercedes, de még a Suzuki is elhúz innen
    a csába mert nem fog tudni eladni az EU-ba autót csak jelentős vámmal.
    Más külföldi cégek is csomagolni fognak.

    Kínától lehet pénzt kunyerálni,
    de nem fog adni mert az EU-n kívüli
    Árvalányhajland már nem lesz neki érdekes.
    Viszont fizethetjük neki a kb 104 év alatt megtérülő
    Bp-Belgrád vasútvonal hitelét a kamatokkal együtt,
    csak éppen nem fog megtérülni mert ha kilépünk az EU-ből akkor hiába jön a kínai csilivili szemét Bp-re, innen nem mehet tovább az EU.-ba csak súlyos vámköltséggel terhelve.

    Putyin ?
    Ugyan kérem.
    Addigra annyira lecsórósodik
    az aljas háborúja miatt hogy örülni
    fog ha eladhat kis olajat mélyen a világpiaci ár alatt.
    Neki addigra vége lesz.

    Múlt héten az volt a hír
    hogy megakadályozzák az oroszok
    arany és gyémánt eladásait is a Világpiacon.

  • Orsós Elemér
    2022 április 5
    11:17 de.

    ANNYIRA szeretem nézni amikor gyáva nyuszi módjára
    füledet farkadat behúzva vinnyogsz.

    BÍZZÁL barátom hazádban, az Európai Únióban!

    Azért vannak a politikusok hogy lopkodáson kívül a nép problémáit is megoldják.

    Ami nem jellemzö a mai magyar vezetésre, már ami a mondatom második felét illeti.

    Nyár jön, van idő kitalálni mi legyen.

    A ruszki gázhoz VÉR TAPAD ! Gratulálok
    hogy térden állva csúszkálsz érte egy háborús bűnösnél.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2022 április 5
    3:02 du.
    „BÍZZÁL barátom hazádban, az Európai Únióban!”

    Ha nem úgy bánna velem mint egy taknyos kis utcagyerekkel vagy mint egy alamizsnáért esengő koldussal, azaz felsőbbrendű lekezeléssel, akkor tudnék bízni benne!

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2022 április 5
    3:02 du.

    Egyébbkénk milyen vér tapad a ruszki gázhoz, tán az indiánoktól rabolják?

  • Semmi más nem történt csak Valóság nagybátyánk ismét rátette nagy vörösrépa kezeit a finomkodó belvár enetellktuellek asztalára:MEGINT MEGJÖTTEM!

    Értsétek meg kedves haladó erők:nem kelletek! Sem most sem máskor.
    Éljünk békében egymás mellett ne akarjatok minket európaizálni és megnevelni.
    Jó nekünk igy ,magyarosan,egyszerűen,egymás között,mert ez a magyr közérzés nem tájidege,n mint az iróasztal-ideológia.mert MEGSZOKTUK!
    ZÁRT SZEMÉLYISÉGSZERKEZETŰ EMBEREK MILLIÓIVAL NEM TUDTOK NYITOTT TÁRSADALMAT CSINÁLNI!

  • „talalom” ismet ‘fejen utotte a szget’ cikkkenek cimevel!!!

    Ha talan nem is „rettegnek” de felnek attol mert a szabdsagukj es onallosaguk feleloseget es onallosagot kovetel, mint a cikk cime jelenti.

    Mas-szoval, a korlatozhatalan egyeni szabadsag, onallosag, feleloseget kovetel am, s az allami pelenkazas es cuclizas megszuneset.

    De legyunk oszintek, amig masok cicliznak es tisztijak piszkos pelenkadat, hat miert nem felne barki is az onallosagatol es felelosegetol, aki hozzaszokott ahoz hogy az allam cuclizza es cserelni penekajat, meg ha az nem a sajat kepesseg, ohaja es remenyei alapjan tortenne?

    Szabadsag, onallosag, felelosseg reszkiros is am!
    Mert a lehetoseg nem garantal sikereket, ahoz kepesseg, ambicio es szorgalom szukseges.
    A siker lehetosege a sikertelenseget is biztosithatja am!

    Azert nevezve a szocial;ismusok a „csorda’ egyenlosegevel.
    A csordas felelos etetni csordajat, de korbacsot is hasz;anhat am a sjat modja-joga alapjan, mert teljes hatalma van, amig az allatait a vagohidra kuldi jovedelmezeseert.

  • GEYZA; Nagyon tevedsz!
    Ha a Forint erteke csokken, az ottani idegen gyarak termekei olcsobba valik mas nyugati orszagokban, tehat tobbet arusithatnak, ami tobb termelest kovetel, s az tobb munka es jovedelem lehetoseg az ottani magyar munkasoknak.

    Persze fizetesuk ertke Forintban is kevesebb lessz!!!!
    De az uzemek jovedelme mert nygaton arusitjak termekeiket a nyugati penzekert, ami magasabb jovedelem.

    Tehat tobb nyugati befektetes tobb, munkalehetoset jelent.

  • ptg028,4:34 „Te vagy a legaljasabb, legszemetebb állat…”
    Ille cenzor Pistát ismerted?

  • charlie
    2022 április 6
    2:15 du.

    Dehogyis Ille…Rám gondolt ez az aranyos ember hehehe

  • Bendeguz79
    2022 április 6
    11:25 de.

    Igen, de én másra céloztam:
    Ha a Főnci (saját döntése alapján, a Népet leszarva)
    kilépteti az országot az EU.-ból,
    akkor vámot fognak fizettetni
    minden magyar termék után az EU-ban.

    A Suzuki például azzal kerüli meg az EU-s vámokat, hogy a magyarországi autói Európai Úniós terméknek minősülnek és így nem kell utánuk vámot fizetni a külföldi vásárlóknak.

    Annyi „Miautónkat” viszont nem tud eladni belföldön mint amennyit előállít.Vagyis bajban lesz.
    Ugyanígy a Mercedes, Audi és BMW is.
    Az EU ÖRÖMMEL fog jó nagyokat belénk rúgni azok után amit 12 év alatt nyelni kellett az Orbán-kormánytól.

    És még most sincs vége :
    Legutóbb pl. a francia nácikat innen pénzelték, tekintve hogy a Kreml már nem tudja a bank-letiltások miatt.

    Még mindig igazad lehet ha csak a számokat nézzük.
    De vedd figyelembe a jelen világfelháborodást.
    Aki a KREML mellé áll és támogatja, az népharagot vált ki Nyugaton és sok más országban is.

    A mindenkori politikusoknak viszont fontosabb a nagy szavazói bázis megtartása mint egy relatíve szűk csoport nem túlságosan nagy profitja.
    Tekintve hogy nem mindenhol csalás révén kerülnek hatalomba hanem választói akaratból.

    Vagyis kezd a szituáció „szürreálissá” válni

  • Orsós Elemér
    2022 április 5
    5:53 du.

    Most nem tudom..
    hiányoztál iskolából mikor
    az „átvitt értelmet” tanították ?

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2022 április 6
    3:10 du.

    „Most nem tudom..
    hiányoztál iskolából mikor
    az “átvitt értelmet” tanították ?”

    Ezt azért elmagyarázhatnád egy iskolakerülőnek, mármint az orosz gáz és a hozzá tapadó vér átvitt értelmű összefüggését és ha meg tudsz győzni, akkor még össze is eszkuzálom magam!

  • Geyza
    2022 április 6
    3:07 du.
    van megoldás, kirúgdosni páros lábbal az összes offshore-t és visszacsinálni Rába, Ganz-Mávag, Vörös Csillag, Ikarus, +++
    és a magyar önálló verhetetlen mezőgazdaságot a téeszcsékkel és állami gazdaságokkal együtt, amiket Heller-Forgó-kal együtt Kies Kanada lekoppintott és kurvajól műxenek Kanada nagy Boldogságára

    de nehogy elárúld mindezt a Suzuki nak {tudod a Madama Butterfly barátnője}

  • Nohát akkor. ..
    A cipőmet még sosem büfiztem le.
    A verebek, amióta léteznek, igen zajosak, és mint minden ilyesfajta élőlény, működik az anyagcseréjük. A gond az, hogy szinte mindenhol megtelepednek, és nem törődnek azzal, „kit hogyan találnak meg” felülről lefelé. Úgyhogy az egy évvel ezelőtti (2021 április 15 3:24 du.) névsorom – természetesen a teljesség igénye nélkül, ahogy ezt mondani szokás – nem szűkült, inkább gyarapodott: Ceglédi Zoltán, Schiffer András, Hont András, Nagy Attila Tibor(!), Puzsér Róbert, Mérő László, Lampé Ágnes, Tétényi Éva, Krug Emília, Hamvay Péter, Révész Sándor, Balavány György, Benyó Rita, Tóta W. Árpád, Konok Péter, Szanyi Tibor, – hú, majdnem kimaradt Mata Hari=Szőllősi Györgyi – (talán még Mesterházy Attila, Hadházy Ákos
    is? – tévedés joga itt fenntartva!) …
    Márky-Zay meg már ma felajánlkozott a gagyi-Hitlernek.

    Aztán: Gyurcsány. Mert mi is a baj ezzel az emberrel? Hisz ugyanonnan -KISZ – jött, ahonnan Orbán. Vagy talán mégsem? Egyszerűen ő egy kívülálló; – outsider, hogy a mostani anglomán őrületnek is megfeleljek. Hogy képzeli ez a város pereméről betáncolt lumpenproligyerek, hogy ő itt labdába rúg? Hogyan mert két diplomát szerezni? Ráadásul még miniszterelnök is lett belőle! Skandalum! Mégsem csinálhatunk belőle Váradi Andrást, Komáromi Andrást, Szebellédi Istvánt, vagy akár Welsz Tamást; van der Lubbe meg nem terem minden májusfán! Mert még egyetlen épkézláb indokolást nem találtam évtizede, amelyik megmagyarázta volna, mi is a baj vele a fentieken kívül.

    Az igazi baj mégis a dinnyehéj, amit József Attila nézhet immár több mint egy évtizede, de csakis azért, mert ez a falusi kocsmavitéz engedélyt adott rá!

  • Rodeo11
    2022 április 7
    2:02 du.

    Jó ötlet! Csináld !
    Csak előbb kérj engedélyt hozzá a Kremlből
    Vagy Pejcsingből.Te pincsi .(Pejcsingi pincsi hehehehe )

  • Orsos :

    Tudsz basic.-ul?

    10 Start
    20 Goto hell
    30 End

  • BrunszvikTeri

    Warrior
    05.2:17

    Fiú! 🙂

    Miféle . h a g y o m á n y r a . gondolsz? Talán csak nem arra a felújított középkori horthysta . t r a d í c i ó r a, amely csakis az . e z e r . é v e s . n é p e l n y o m á s b a n . látta, és láttatja újra megvalósítandónak többekközt a te hungarizmusod feltámasztását is.

    És ma, valóban . i s m é t . a . n a g y b i r t o k . uralja a mezőt, a teret és a . v á l a s z t á s o k a t . is, mely tény már önmagában is „Margit” cikkének a mondandóját t á m a s z t j a . a l á . Azt a szerinted, követendő hagyományt miszerint:

    „Hódították ez országot
    Derék, lelkes úri szittyák.
    Jótevői szegény népnek
    Iskolában így tanítják.

    De nem így volt . e z e r . é v i g,
    Munkás embert ág is húzta,
    Egy-két ezer úr kötötte
    Millió jobbágyát gúzsba.

    C s a k . a gazdag csak a zsarnok
    Élt fel minden földi jókat,
    M e g l á n c o l t á k , butították
    A dolgozó milliókat…”
    [Ady Endre: Történelmi lecke Fiúknak]

    Kár és indokolatlan az „5700 éves nép”, vagy vallás haladó hagyományára tinéktek hivatkozni, mert az egy pofátlan hazugság. A zsidó tradícióban ugyanis már a kezdetekben sem volt földesúri, vagy „tőkés” elnyomás. Ez számotokra tehát nem hivatkozási alap.

    Tudniillik, a >szentistváni Magyarország< viszont felrúgva a törzsi szeretet és összetartozás minden parancsát, csak hűbéri függést és jobbágyságot hozott ezen a földön s ráadásképp, a csekély ezer éve alatt, a legsötétebb gazdasági és kultúrális elnyomásban – középkori sötétségben – tartotta a dolgos magyar nép 99 %-át. Ez még akkor is igaz, ha pechünkre mindezt egy szükségszerű történelmi körülmény hozta így a nyakunkra.

    A magyar kultúra szép hagyományait csak a tiszta forrásból táplálkozó – ezer évig magára hagyott, az uralkodó osztály által nem is ápolt paraszti kultúra, b ú v ó p a t a k k é n t . képviselte, amelyet a Horthy-éra tudatosan, úgy ahogy volt finoman szólva mellőzött, sőt teljesen magára is hagyott és csak Bartók, Kodály, József Attila, meg néhány más bátor művész minkássága, valamint az oly sokat pocskondiázott háború utáni kultúrpolitika élesztette föl, és tartotta benne a lelket…

    Ergo, ami a Te javaslatodat illeti, a magyar nép 1848-as és 1867-es vívmányait a földéhségből és úri kizsákmányolásából fakadó 1000-éves, valóban tradicionális s ó h a j á t . a '45-ös földosztást ez a Fid-SS féle, n e o h o r t h y s t a . N E R hazug, urambátyám . t r a d í c i ó j a . 1000 évvel veti még tovább vissza, nemhogy ápolná azt.

  • Brunszvíg és
    Warrior 5:17

  • Fél e a magyar ?

    http//:www.youtube.com/watch?v=Im3ZHYUGihA

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2022 április 8
    6:13 du.

    Fingom nincs hogy miről kérdezel! De ha szerinted kell ez a basic. nekem, mert anélkül nincs élet, akkor sűrgősen beszerzem!
    Soha nem vertem a mellem hogy, okosabb vagy műveltebb vagyok Nálad, viszont azt sem tagadtam hogy csak 12 évet jártam iskolába, amiért már többször is megkaptam hogy, meg is látszik, oszt akkó mi van, olcsóbb lesz a Heineken?

  • BrunszvikTeri
    2022 április 9
    6:01 de.

    Ez a zsigeri gyűlölet hozta el a Fidesz-KDNP számára a negyedik kétharmadot. Tetejében most először szavaztak rájuk 3 milliónál többen.

    Tanácsolom folytatni a velük szembeni gyűlölet hangoztatását, 2026-ban már kampányra se lesz szükségük, és viszik az 5. kétharmadot.

  • DonGolo!

    Ady már Antallnak sem tetszett.
    Ránézek a választási térképre, és azt látom, hogy ahol kutúra van, ott Fidesz nincs. – … hát kultúra igen kicsi van minálunk: Budapest még él, Szeged immár két évtizede elveszítette József Attilát, Pécs még agonizál … A többi (=az ország) rohadt narancs.
    Hallottad a kampányban Bródy hangját? Hallottad Konczot? „Na ugye!” „Oszt jó napot!”

  • Bocs’! Kihagytam egy betűt a kultúrából. Hibapont.

  • Orsós Elemér
    2022 április 9
    9:56 de.

    Sajnálom evvan.

  • Warrior
    9.11:53

    Lámcsak, nálatok Ady úgymond’ az maga a „tömény gyűlölet” 😀 .
    Ugyanakkor – vedd már észre – eme állításod pontosan a cikkíró Rátesi Margit címben tett bölcs és igaz megállapítását igazolod hatványozottan,mégpedig azt, h a választások tanúsága szerint
    „e társadalom többsége retteg a szabadságtól és az önállóságtól” .
    Persze fogadok, hogy te magad sem olvastad a Történelmi lecke fiúknak, a Grófi szérűn, vagy a Magyar ugaron című, Olymposz mértékű vádiratai közül egyiket sem, melyeket én bátorkodtam az ilyenek számára, mint te is vagy aktualizálni. [Szívesen!]

    Jellemző az is, hogy nem a kommentemre reagáltál, mert ott én tételesen dörgölöm kényes és konzervatív orrotok, illetve ama „”fiatal demokraták”” ))) 😀 ((( orra alá azt a szép hagyományt hogy
    „…Tobzódtatok, tobzódtatok,
    Éppen elég volt ezer évig…”

    Erre mégiscsak tételesen illenék válaszolnod – feltéve, hogy tudsz is – s nem holmi gyűlölködéssel vádolni az igaz és színtiszta beszédet… Mert ez a legkönnyebb, és ez éppen a véresen . d e m a g ó g . Fid-SS „stratégiai” fegyvere, mely szövetség – a N E R – akárcsak anno a Hitleráj, a gyűlölet-politikára ugyancsak egy . a d ó p é n z e n . már 12 éve fenntartott, külön Propaganda [szsz gyűlölet-]Minisztériumot üzemeltet. Ó, most akkor ki is hát a gyűlölködő Kamerad Warrior ?

    Tehát kérem szeretettel, szíveskedj az én neked címzett 04.09. 6:01-es kommetemre . t é t e l e s . választ méltóztatni, ne pedig általános, hazug és méltatlan vagadlkozásba kezdeni: szerinted „mások”,úgymond tömény gyűlöletéről locsogni csacsogni

    Előre is köszönöm:
    Brunszvik Teri 🙂

  • BrunszvikTeri
    2022 április 10
    5:04 de.

    3 057 195 (54,1%) ennyien szavaztak a Fidesz-KDNP-re.
    1 947 117 (34,46%) ennyien a hatpárti ellenzéki összefogásra.

    332 440 (5,88%) és ennyien a szélsőjobboldali radikális Mi Hazánk Mozgalomra.

  • Miklósbá
    4.9.1:03

    Nem mondom,hogy nem baj,azonban amíg van kiket, főleg van mit és van hol idézni tőlük, addig hat a MŰVÉSZET ÖRÖK*; a mondanivaló igazsága.

    Petőfi, Ady és József Attila teste már rég az enyészeté s mégis ugyanazt mondják amit mi többen is, itt ezen a fórumon… 🙂
    ˙

    .

    * Azaz a latin: „Ars longa, vita brevis”
    – = A művészet örök – csak az élet rövid…
    – Másképp: A tudomány hosszú [örök], az élet rövid – csak
    . használjuk okosan…

  • Miklós
    bácsi!
    9.1:03

    Orbántól egy Adyt, vagy egy J.Attila idézetet várni annyi, mint a betyár Sobri Jóskától a Mijatyánkot, vagy a Dekalógust.
    Mert ki hallotta már Fid-SS happenningen azt a főbenjáró Petőfi idézetet, hogy például:

    „…Pirosló arccal és . p . i . r . o . s . z á s z l ó k k a l,
    S a zászlókon eme szent jelszóval: v i l á g s z a b a d s á g ”

    Mely örökbecsűjét zseniális . n e m z e t i . poétánk . végülis’ a következő nemzetközi rebellionista refrénnel zárja, hogy:

    „…kik érted haltak . s z e n t . v i l á g s z a b a d s á g.”

    Te jó ég!!! Ez az „aliasz-Petrovics”, csak nem volt egy internacionalista?! Merthát Marxot,azt talán még olvashatta* is.
    Na!Ezért nem idézi soha Petőfit az az alcsútfaluvégi s immár hatvanpusztai csavargó.
    ˙

    .

    * Marx Károly: Kommunista kiáltvány (1848.)

  • warrior
    2022 április 10
    11:33 de.

    Biztos vagy te abban a háromillióban?

  • Nagyon tetszik a Fideszes egyenruha, itten az a „narancs-voros” a bortonobenlevok egywenruha-viselete!!!!!

  • GEYZA;
    Lehetne a vam az EU-ban alkotmanyos?

    Lehetelen megallapitani, hiszen az EU-nak nincsen alkotmanya, sem alap-torvenye.

    Probalkoztak azzal, de nem sikerult, senki newm volt kepes megerteni, meg az alkotoi sem, s ketszeri probalkozasok utan is leszavAZTAK AZ AKKORI TAG-NEMZETEK lakossai.

  • B.T.

    Az emberileny korlatozhatalan jogai, szbadsaga nem valaki otlete alapjan megszabott dogma, hanem minden biologiai eloleny osztonos celja, meg a mikrobak-nak is, novenyeknek, minden leg-alsobb-rendu allatoknak is, az emberilenynek a „Vilagszabadsag”!!!!

    Lathatoan BT lenyelte a sikertelen nemet ugyved hazugsagait.

  • Bendeguz79
    2022 április 11
    3:05 du.

    Fogalmam sincs.
    Sok „sebből vérzik” az
    EU de mutass jobb utat nekünk.
    Ha nem jön létre, külön külön tiporják
    el az egyes idióták által makacsul preferált
    értelmetlen és gazdaságilag hatékonytalanabb „nemzetállamokat” .

  • francba..előbb rosszul írtam be
    a mail-címemet..azé nem jött fel az önarcpképem

  • Ketsegtelenul ugy tunik hogy az EU a sjat labab lott.

    De a valosag hogy az csak Spach (a volt Belga kulugyminiszter) gazdasagi szervcezese voplt a kezdet, az u.n. SAR-Ruhr ipAri mega-=ceg letrehozasa a nemet-franciak kzotti harcok megeleozesere a szen es vaserc-ert.
    Az nagyon sikereskedett, s legjovwedelmezobbek politikai terjeszteret vettek tovABBI SIKERE CELJARA.

    Az EU nem lAKOSSAINAKSZBADSagat biztositani celozta, az csupan a pletyka alatl erkezett.

    De a megeoldAS IGEN EGHYSZERU, a lakossagnak szukseges felebredni es cselekedni. Ma legalabb azert nem gyilkolnak meg mar senkit.
    S van am igen sikeres pelda azt kovetni.
    Az mindenki elzalogosithatalan jopgainak a biztositasa, az allamhtalom egyedulli celjanak szukseges lenni.

    Masodik a logikus gondolkodas mod a kozgazdasag sikereionek biztositasara, s NEM az allmahatalom hizlalasa.

    Persze azon az alanyon itten a USA-ban az allAndo civakodas megy a liberaalis-bal-demokrata es a szabad-lehetoseg bioztopsitasan, az allamhatalom programjai elleneben.

    Persze az nem garantalaja a sok hulyek korlatlan gazembersegeinek lehetosegeit am.

    De az biztositja mindeg mindenki lehetoseget azon valtoztatni.

    Nagyon mutatkozik a valtozas novebmerben !!!!!

  • Bendegúz79
    04.11.3:10

    A biológiai evolúció nem dogma, mint ahogy a történelmi evolúció sem az.

    Az állatvilág evolúciója mintegy 650-millió év alatt alakult a ma ismert formái szerint.
    Az ember – a homo sapiens – társadalmi változása külső és belső fejlesztő hatások révén, úgy nagyjából háromszázezer évesek.

    Nos, nem az e tényeket részleteiben is taglaló és rendszerező tudós Darwin, avagy Marx okolható például a természetes szelekció, netán a vagyoni differenciálódás évezredeken át mindent megváltoztató, mondjuk úgy (nagy egészében) előre taszító szigorú és a mába vezető komplex hatásmechanizmusáért.

    A törvényszerű gazdaság sőt, társdalom-formáló, manapság már a nagytőkében megtestesülő érdekmechanizmus, amely viszont a dolgozók által létrehozott értékből nyeri minden csepp erejét, egyelőre még képes elnyomni a – még nem egységes, tehát többesszámú – szakszervezeti mozgalmak nemcsak a bér, de néha a legegyszerűbb helyi követelésekért is folyó permanens harcát. Ezek a munkavállalói érdekszövetségek tehát óriási utat tettek meg a kapitalizmus hajnalától napjainkig elért szociális követeléseik végülis teljesített tárházában a termelőeszközöket birtokló tulajdonosokkal szemben…

    Mindez – ismétlem – nem a marxizmus, mint disciplina, hanem a történelem vörös pástján halad előre, elvileg Marx nélkül is.

    +1
    Az, hogy egy „”ügyvéd”” Bende&Gúz&Comp. x79 szerint „sikertelen”, vagy mégiscsak elhivatottságának megfelelő pályát változtatott, az még nem változtat azon, hogy az illető filantróp társadalomkutató zseniálisat alkotott úgy közgazdasági, politológiai, a szociológia sőt még a dialektika és a materializmus, és legfőképpen a történelem nem is oly egyszerű útvesztőnek tűnő labirintusaiban is. Végül is Einstein a sikertelen szabadalmi hivatali tisztviselő sem lett egy bukott angyal. 😀

    A társadalmi (történelmi) evolúció eklatáns példája az alábbi helyzet is: szakszervezet kontra milliárdos tulaj, húzd-meg ereszd-meg viszonyának, és éppen az Usában, mely konfliktust esküszöm, szintén nem Marx okoz, hanem egy adott ügy természeténél fogva, csak úgy van, létezik és kész… :

    https://nbcnews.com/business/business-news/amason-now-employs-almost-1-million-people-u-s-or-n1275539

    Kellemes ünnepeket: B T

  • Végigböngésztem a hsz-eket.
    1. Eleve szóltam, hogy az írás nem elemzés, csak reflexió a választásokról.
    2. Mindannyian tudjátok, hogy az egyik ellenzéki pártnak vagyok a tagja – tagdíjat fizetek, részt veszek a párt életében stb.
    3. Nem fogalmaztam pontosan, amikor „magyar nép”-et írtam. Tömeget kellett volna írnom. De azt tudni kell, hogy egy nagyszámú embercsoport (nép) viselkedését, habitusát, mentalitását sokminden befolyásolja: az elődei, múltja, környezete, életlehetőségei -még az időjárás is. Ennek alapján szoktak „nemzetkarakterről” beszélni, amit én elutasítok, ám figyelembe kell venni, hogy az azonos, nemzedékeken át jellemző körülmények befolyásolják e csoporttok jellemzőit, szocializágióját.
    4. A pártok (részek pars=rész) a társadalom különböző csoportjainak szervezetei, eltérő nézeteket, felfogásokat képviselnek. (Olyan, hogy a”nép” érdeke, nincs, legfeljebb a többség érdeke. De az is csak erős megszorításokkal Pl. a 3millió magyar nyugdíjas érdeke a minél magasabb nyugdíj, miközben a dolgozók érdeke meg az, hogy a munkabérüket ne terhelje túl a nyugdíjasok „eltartása.”
    5. Sotét szobákban készülő programok”. Marhaság. A pártokban az alapszervezetek megtárgyalják a programelemeket, az észrevételeket egy csoport – szakértőkkel közösen – „fésüli össze.Koalíció esetén – mint az Összefogásbaan – a különböző pártrogramokat is össze kell simítgani. Ezek a folyamatok sok-sok kompromisszumot igényelnek, de ez a politika. A pártprogramokba alapvetően a párt tagjai szólhatnak bele – de hiszen ők viszik a bőrüket a vásárra. Kibicnek nincs beleszólása – annyi, hogy elfogadja, vagy elutasítja – erre van módja a szavazáson.
    De mindenkinek joga van – még – pártot alapítani. Tíz ember kell hozzá, meg rengeteg meló, hogy további százakat, ezreket győzz meg az elképzeléseidről.
    A választók kritikájára persze szükség van, de az nem kritika, hogy ezek a meleg szobában üldögélve kitalálnak hülyeségeket.
    A kudarc a választási vereség – ennek tanulságait elemezn kell minden pártban.
    Magyarországon a politika, a pártok elutasításának gyökere a Kádár-rendszerben kereshető. Bár minden diktatórikus rendszer, a mai ner is – igyekszik az embereket távol tartani a politikától – vagyis közös dolgainkba való belesólástól -,mert fúúúj, a politika, meg a pártok csúnya dolgok. „Nyírják” egymást – mitől „nyírás az, ha versengenek a meggyőzésünkért? (Ahogy munkahelyeken is előfordul, hogy „nyírják” egymást egy vezető pozíció elnyeréséért.)
    A programon kívül fontos, sőt ma tán fontosabb az, hogyan juttatod el a választókhoz. Nem véletlen, hogy a Főkolompos és tettestársai már 98-tól fogva nagy hangsúlyt – és sok pénzt! – tettek a sajtó, a média megszerzésébe, amit 2010 óta erőszakosan, durván uralnak..

  • Bendegúz
    11. 3:10

    Juhász Gyula szerint a világszabadság kifejezést először az ön

    megítélése szerint egy másik, úgymond’ „sikertelen ügyvéd”, az a

    Kossuth Lajos használta egyik szegedi beszédében…
    ˙

    Mellesleg később az emigráns Kossuth és Marx közeledtek (volna)

    egymás felé, azonban ezt a szándékukat a bécsi titkosrendőrség

    két ezzel külön megbízott titkos ügynöke(Bangya János ezr.és ?)

    konspiratíve megakadályozta…

  • hexadodekaéder

    Találom
    13.4:15

    Egy cél, egy akarat:

    Egyetértve egészíteném ki azzal, hogy az emberi – az írott – történelem során mindvégig léteztek p á r t o k, melyek nem mindig hordozták magukon a mai értelemben vett párt ismérveit, hanem azok tagjait pusztán közös elveik és céljaik tették egységes párttá, amit sok esetben csak deklaráltak, de nem foglaltak írásba és nem is voltak nyilvántartásba véve, hacsak-nem valami korabeli Kubatov-listán… 😀

    A közelgő zsidó-keresztény ünnepek esemény-sora is a korabeli zsidó-római kapcsolatok, illetve az ilyen kontaktusok, vagyis Rómának köztudottan, a Szentföld megszerzéséért folytatott piszkos politikai praktikái körül forgott, mint például egy tarsusi (tehát római) Saul „pálfordulása” is, aki – ha igazak az Apcsel-ben foglaltak akkor ő – egy hetedik pártot alapított évtizedekkel Jézus halála után, mégis rá hivatkozva, végsősoron Rómának tett nagy szívességet…

    Bizony, történelmi tény az is, hogy Izráélnak ebben az említett kétszáz éves történelmi szakaszában . h a t . p á r t . vívta egymással az . e l v i . harcait, miközben többségük a közös római ellenséget legszívesebben a „”pokolra”” kívánta, illetve időnként kirobbant lázadásaik során küldte is… Ez utóbbi ellen folytatott nem is burkolt háborújuk célja Judea-Samaria-Galilea fel-vagy kiszabadítása Róma, illetve a provinciai státusz alól.

    Még egy stratégiai kérdésben volt tehát abszolút egységes minden . p á r t , mégpedig egy, az ie.37-ben, tehát az evangéliumokban leírt >pészahi események< idején, az akkor már úgy 70 éve elvesztett legitim királyság; élén egy felkent, azaz csakis a tóra előírásainak megfelelő, törvényes "mesiah" uralkodása alatt…

  • hexadodekaéder

    ˙

    Brunszvíg
    4.13.4:05

    Nagyon méltányos komment azok számára, akik pályamódosítással bízonyítják hivatásuk iránti tehetségüket.
    Marxnál külön ki kell emelni a gazdaságtanban az általa megtett hosszú diadalmenetét, amelyben mégiscsak hasznára lehettek azok korábbi jogi tanulmányok is.
    A marxi-engelsi elmélet nagyszerűségét tehát éppen komplexitása igazolja, ahol éppen a kapitalizmus gazdaságtana alkotja máig el nem avult megállapításai révén a tőkés világgazdaság gerincét és jóslatait is, amelyekkel a mai közgazdászok, azokkal mint objektív és megszokott jelenségekkel számolnak, ill. melyeket alkalmaznak, mert kiváló, azóta bizonyított jóslatnak bizonyulnak.