Szolgaságból jeles?

2022 június 24 10:01 de.75 hozzászólás

A napok egyik vezető hírévé vált Anita Álvarez esete. Röviden összefoglalva az eset annyi, hogy történt egy sport-baleset, és az edző megmentette a sportolót. Sport-baleset, mert másnak aligha tekinthető a sportoló ájulása. Még az ő életében sem először. Az edző, miután felmérte a rendezvényen hivatalból megjelent személyzet, akár csak pillanatnyi, cselekvési képtelenségét, cselekedett. Jól tette. A probléma az említett cselekvés-képtelenséggel van.

Az ugyanis aligha vitatható, hogy vízben elszenvedve bármilyen baleset életveszélyes lehet. Az ájulás is természetesen. Ami nem szolgál olyan kulcsingerekkel, mint a vízben terjedő vörös vérfelhő. Ugyanakkor egy versenyszám végén elég szokatlan jelenségnek lehetne értékelhető, ha valaki a medence aljára süllyedve a víz alján gondolná kipihenni a fáradalmakat. Kétségtelenül laikusként, de arra gondolnék, hogy a delegált személyzet erre illetékes tagjait pont azért delegálják oda, hogy szükség esetén cselekedjenek. Olyan helyzetben is, amikor mindenki másnál érthető lehet a pillanatnyi lefagyás. Mert lássuk be, hogy van ilyen.

Egy közúti balesetnél is sokan vannak, akik ugyan testben ott vannak, de cselekvésileg sehol. Mert a hirtelen helyzetben leblokkolnak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokszor életet menthet, ha valaki van a környéken, aki ilyen helyzetben is megőrzi a cselekvőképességét, és azonnal menteni kezdi a balesetet elszenvedőt. Akár azért is megőrizve a cselekvőképességet, mert olyan szakma gyakorlója, amelyben a kialakult helyzetre kellően „edzettnek” kell lennie. Innen nézve a VB személyzetének a felkészítettsége vizsgázott le. Mert világosan jelzi, hogy a személyzet nem volt felkészülve, felkészítve arra, hogy krízishelyzetben mi a teendő. S ebbe a felkészülésbe most beleértem azt is, hogy a személyzet kiválasztását végző sem végezhette túl jól a munkáját. Mert ezek szerint a kritikus helyzeti döntésképesség nem volt kiválasztási szempont. Olyanok esetében, akiknek a helyzetükből adódóan több a szerepük, mint a mosolygó biodíszlet biztosítása.

Az még rosszabb, ha a személyzet a bírótól várt jelzést a mentés megkezdésére. Ugyanis a mentésért is felelős személyzettől eltérően a bírót nem ezért tartják. A bírónak nem alapvetően a krízishelyzet felismerése a feladata. Nem baj, természetesen, ha felismeri, de akkor sem ezért van ott. Ha tehát egy adekvát feladat teljesítésére egy, a helyzet szempontjából inadekvát személytől vár valaki jelzést az baj. Nagy baj. Mert az egyik biztos jele annak, amikor minden felettivé, mindent visz a VS-elv. Amikor a „védd a segged” parancsa, az utasítási lánc feltétlen tisztelete mindent felülír. Amikor mindennél sokkal fontosabbá, még egy, az adott helyzetben, az adott szerepből fakadóan is elvárható cselekvésnél is fontosabbá válik annak az elmondhatósága, hogy a leírt szabályokat maradéktalanul betartották. Mely leírtakat a jelek szerint szintén úgy írták le, hogy a nem életmentő szereppel delegált bíró, illetve a mentésért is felelős személyzet „felhatalmazási” viszonyát összekapcsolták.

Mert náluk is győzött ezek szerint a bíró mint autoritás tisztelete a realitások felett. A realitásokat is felülíró autoritástisztelet pedig az alávetettség, a szolgaság egyik biztos jele.

75 hozzászólás

  • S ha már Anita Alvarez csúful gúnyt űzött a mentés elrendelését hivatottból és a mentésre kész úszómesterekből, a FINA eltiltotta őt a verseny folytatásától.

    Ugyan Anita Alvarez a kimentését követő pár perc elteltével a saját lábán távozott, azonban nem a sportorvos tiltotta el, hanem a FINA, a nemzetközi úszószövetség.

  • „Sport baleset” my foot !!!!

    Anita a syncronized US uszocsapat tagja ,NEM baleset aldozata volt, hanem a vizben eszmeletet vesztette (fainted).

    S az nem az elso esete ami tortent, de a holgy tovabba reszt ohajt venni a versenyben, s nem az eszmeletvesztesenek okat kivizsgalatatni.
    Mert a kovetkezokben talan nem lenne oly szerencses.

    De a kerdes HOL VOLT a life-guard (eletmento az uszodaban?)

  • ez ma USA- ban nyílvános lett! mindent szabályozni kell ha bele is döglik!
    miért kell mindent szabályozni?
    nem lehet csak úgy szabadon élni?
    vagy demokrácia az ilyen? {igen ilyen!}
    és akkó’ má’ nem is kell

    ha a mentőöv helyett a parragrafust keresik akkor az már a vég!!!

  • Bendeguz, Bendeguz,

    Baj lenni magyarkáddal. A trolltartód rossz munkát végzett. Vagy szerinted kiszámított esemény történt, amit így terveztek? Ha valaki előre el nem tervezett módon kárt szenved az balesetet szenved el. A baleset nem csak az, ha a cséplőgép kitépi az agyát, és szalmát tölt bele.

  • Rodeo11
    2022 június 25
    12:51 de.

    A világ szabályrendszerek mentén működik. Ha a szabály tisztelete felülírja a rációt, és mégis azt helyezik előtérbe, az szolgaság. Szerintem.
    S igen, van amikor a szabályokat nem csak meg lehet, de meg is kell hágni. Alig hiszem, hogy a FINA szabályai komolyabb konzekvenciákat rónak a megsértőkre, mint a kádárista néphadsereg. De még az utóbbiban is volt lehetőség a parancs megtagadására.

    Amelyik vizimentő meg azt hiszi, hogy a gyakorlata végén a szinkronúszók egyike pihenni tért kicsit a víz alá, az hülye.

  • Succbus Lilith

    BENDEGUZ 2022 június 24 3:51 du.

    ” S az nem az elso esete ami tortent, de a holgy tovabba reszt ohajt venni a versenyben, s nem az eszmeletvesztesenek okat kivizsgalatatni. ”

    Azt is tudod miota ilyen ajuldozos?

  • Andrew_s
    2022 június 25
    6:53 de.
    én itt valahol elkövettem azután nem látom, írám: a demokrácia 51/49% os döntés, amiben a 49 bűnös ha nem ért egyet 51%-kal és ki is lehet végezni

    és ki is végzik, lásd azt amiről írsz!

  • Végre egy szeplő a sikeresen megrendezett világversenyen.
    Hurrá!
    Persze Milák világrekordja, vagy Hosszú Katinka életműve egy sort sem érdemelnek. És jön a dülledtszemű rácsodálkozás minden választáson, hogy-hogy a magyargyűlölőkre nem szavaznak a Kárpát-medencében. Szomorú látni, ahogy a baloldal szellemi fölénye elporlad a libsiknek való megfelelés oltárán.

  • Andrev_s
    6.25.6:53

    Abszolúte igazad van:

    Orbanisztán mint rendező rezsim tekintélyuralmi rendszer vezetett

    egy . m a j d n e m . v é g z e t e s . tragédiához

    🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

  • Nagyszerű író ment el.
    Moldova igazi(!) és nem megélhetési baloldali ember volt.

    Most, halála alkalmából ismét elolvastam a „Változások őreit” (1968-72) ami kiváló kor rajz, mint a többi műve.

    Az ateisták Istene(-:) bizonyára Kádár János, a „kommunista szent” mellé szállásolja el Őt „oda át”.

  • én mindig szerettem az univerzális szakembereket, egyetemi rektor, a világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője, érsebész klinikavezető, FINA szabálymagyarázó. Teljesen elteltem a nagyszerű, mindenhez hozzá és mindenhez jobban hozzáértő kinevezetti státusszal rendelkezők nyilatkozatainak olvasásával. Ebben világszínvonalat képviselünk. Bár jobban szeretném, ha nem világszínvonalon, de minden faxni nélkül csak tennénk a dolgunkat, hogy utólag ne kelljen magyarázkodni és teljesen életidegen szabályzatokra hivatkozva vállat veregetni a rosszul, esetleg el sem végzett munka tudatában, csak a szabályszerűség megtartására emlékezve.

  • RODEIO

    mit gondolsz mi fog történni, ha a helyzet igy folytatodik tovább németországban?
    Valami hasonló mint 1933-ban?, hány évet saccolsz – akkortájt kellett ama illetö számára egy évtized
    Ma nem hinném hogy van ennyi idö
    A hétfejü fenevad …..

  • Rodeo11!

    Hajdan – úgy harmincegynéhány évvel ezelőtt – azért tűztük ki a „DE” jelvénykét, hogy eljöjjön az a világ, ahol mindent szabad, ami nem tilos.
    Mostanra eljött az a világ, hogy egyetlenegy elmeháborodott, cezaromániás bunkó mondja meg, mit tehtsz, gondolhatsz, érezhetsz, stb.

    A legújabb felmérések szerint „nemzetünk” többségének fontosabb a jólét, mint a demokrácia, a szabadság. No, ezért uralkodik a tahóság, az erőszak. Várom, mikor teszik kötelezővé például az iskolaigazgatóknak a rendőregyenruhát – az egészségügy már katonás rendben agonizál -, „oszt jó napot”.

  • Gabriel
    2022 június 26
    5:30 du.
    a mai az egy döglött zöld varangyosbéka a gólya csőrében!?
    az elvek ugyanazok, a gazdasági célok is, de valami a „szabadvilágból” nagyon hiányzik: emberség, racionalitás, szabadság(SIC);

    Miklós bá’
    2022 június 27
    6:13 de.
    a demokrácia egy szexuális perverzió!
    én, a magam részéről némi szabadsággal beérném, meg a jóléttel!

  • Miklós bá’
    2022 június 27
    6:13 de.

    fussunk neki még egyszer!
    a demokrácia az hajszálpontosan az amit meghatároztam, tehát ami Magyarországon van az demokrácia! következésképpen nincsen szabadság!
    Magyarországon szerencsétek van, mert nálatok a demokratikusan megválasztott képviselőitek akik ugye téged képviselnek és nem saját maguk agylúdtalpas hogyan lopjunk ma többet, mint tegnap eszméit amit szép törvénytárba zárnak és a törvényeket a hatalmi gépezet be is tartattya sarki rendőrnek a feladata ez, meg a börtönőré!
    nekem azzal van gondom, hogy minden bánatos hekmekükütyűt meg akarnak határozni törvényerőre emelve, amit a 4 év után ezeket leváltók nem győznek visszamodósítani kivéve, ha a hongatya és a honbugyi életreszólóan odaereszti gyökereit mert ? miért ne ha megteheti!
    és akkor demokratikusan el vagy nyomva, te vagy a fekete seggű, meg a másodosztályú álompó’gár életre szólóan és el kezdesz undorodni a demokráciától, teljes joggal!

    a „demokratikusan” megválasztottak a fejedre nőnek {meg rád is pottyantyák –
    mint a városi gerlék – az ürüléküket a kloákájukból} és diktálni fognak neked ahelyett hogy szolgálnának téged

    nem tupírozom tovább, remélem világos…
    sehol a FÖLD nevű bolygón {Naprendszer balra a kanyarban} nincs demokrácia és a szabadság és a jólét mértéke {PPP vagy PPI} is különböző a GDP nek mindehhez semmi köse sincs!

  • Succubus Lilith

    charlie 2022 június 26 2:51 de.

    ” Szomorú látni, ahogy a baloldal szellemi fölénye elporlad a libsiknek való megfelelés oltárán. ”

    Nem libsik, hanem globalistak.

    .
    Miklós bá’ 2022 június 27 6:13 de.

    „” A legújabb felmérések szerint “nemzetünk” többségének fontosabb a jólét, mint a demokrácia, a szabadság. No, ezért uralkodik a tahóság, az erőszak. „”

    Amig nem szoktok le errol a buta hazudozasrol, miszerint Magyarorszagon nincs se demokracia se szabadsag, addig sosem fogtok valasztasokat nyerni Magyarorszagon.

    Ami kulonben jo is.
    Tehat mindent bele!!!

    Figyelmedbe ajanlanam a fasiszta, naci, nyilas, rasszista, szelsojobb, populista, eurofob, homofob, transzfob, xenofob szavakat is, azokkal is kivaloan lejaratjatok magatokat.
    Na es ha le lehetne parasztozni es bunkozni a videki magyarokat akkor meg hatasosabb a dolog. De ki ne hagyjatok, hogy a hatarokon kivul elo magyarok idegenek, es jobb ha befogjak azt a mocskos pofajukat!
    Elore elvtarsak a globalizmus szent ugyeert!!! 🙂

  • Az itteni hozzaszollok egyre szelszosegesebbek meg a sportolas alanyan is.

    Mi a fene-koze a „demokratikus” tarsadalmi modszernek a sport-hoz????

    S mivel a syncronized csoportos uszobemutato teljesen mas am a sport-verseny-tol.
    Aki felfogna a cyncronized usza-bemutatao korulmenyeit belathatnaa kovetlenyeit is.Azt hogy az uszok legtobbe a viz-alatt vannak s bemmutatojuk csupan a vizfeszinen.
    Tehat aki kozben eszmeletet veszti az nem igen kepes a csapat-tagjanak lenni.
    Persze az nem sikertelensege, hanem egeszsegi korulmenyeinekm alapjan tortenhet.

    Csodalkozasom hogy nem volt rogton az elso esete alaklamaval orvosi kivizsgalasra kuldve.Mert annak hianyossaga lehet am az igazi „szerencsetlenseg”.
    S annak kovetkezmenyeiert ki lenne felelosnek tartva?

  • MIKLOS;

    Ha „tobbseg” a sajat joletuk lehetosegen hatarozott hat az am a demokratikus modszer.
    A sajat korlatozatlan hatarozataik.
    S az am az igazi „szabadsag”!!!!

    Hat nem jobb az mint szomszedaik leigazasa, amint Putin elvtarsatok teszi?

    S miert inkabb az „eggyetlen-egy elmezavarodott” vezer kovetese!!!!!

    Meg ha az itteni nagy-kissebbseg azt is remelne?!

  • @ Egyre inkább bayerosodó Elemér, 2022 június 26, 10:40 de.

    Ha egyáltalán elolvastad az általad belinkelt egyébként kitünő cikket talán észre is vehetted volna, hogy az pontosan rólad szól.
    https://www.es.hu/cikk/2019-11-22/des-laszlo/hogy-gondozd.html

    „..Fidesz a parlamentben deklarálta, hogy két nagy magyar írót, akár csak politikai számításból, nemzetgyalázó gazembernek tart. Azóta ez náluk általános gyakorlat.
    ..kormányra kerülésük második évében, amikor is einstandolták a nagy múltú és jobb sorsra érdemes Magyar Nemzetet, mindjárt nekimentek Esterházynak, idézve tőle az Így gondozdból, természetesen manipuláltan, részleteket kiragadva, hogy értsen belőle a rendes magyar olvasó.
    ..az eredeti művet azóta sem olvasták a gyalázkodók, és a belőle az egyik legtöbbet idézett szövegről sem tudják, hogy azt Örkény István írta.
    Mert ha az akkori és mostani kultúrharcosok olvasnának, elborzadva tapasztalnák, hogy az általuk „igaznak”, nagynak tartott magyar írók és költők sem bántak kesztyűs kézzel a magyarral. És még irónia sem volt az írásaikban. Berzsenyitől Kölcseyig, Vörösmartytól Petőfiig, Adytól József Attiláig, Móricz Zsigmondtól Kertész Imréig..
    Tehát sikerült Esterházy‑ellenes hangulatot kreálni, az ő életművét, jelentőségét egyáltalán nem ismerő emberek körében, nem kellett erre húsz évet várni!”

  • Rodeo11
    2022 június 25
    10:43 du.

    Igen. De a történelem azt mutatja, hogy amikor a szabály megszeghetetlen dogmává válik, akkor ugyan le is lehet ölni a megszegőket (volt már rá példa), a fejlődés is leáll.
    Nyilván túlmutatva a szinkronúszáson, hanem általában.

  • ezt Dudamel is elővezette 2022 február 25-én és volt hozzá rablómese

    https://www.youtube.com/watch?v=MQEHiHQf6lg

    de ez a zene és a valóság erről!

  • Gustav Mahler II. resurrection symphony
    c-minor

    a lényeg!!! a c moll a halál hangneme!!!
    és ugyanakkor a complementer dúr-ja Esz dúr a vakító déli Napsugár
    és Mahler itt bemutatja!!! a halál sem akármi… mert meghalni és sokféleképpen lehet

  • Andrew_s
    2022 június 28
    1:34 de.

    igen, és ez ma látszik is szerte széjjel mindenhol, ahol pótcselekvésekkel próbálják a valóság látást megakadályozni és ahogy az tapasztalható meglehetős sikerrel, ha lesz ébredés ugye Mahler a II. Feltámadás (c-moll a halál hangneme)szimfóniájában azt adja a kórus és az énekes szólisták szövegében, hogy ahhoz, hogy a rossz jó legyen, meg kell halnunk és feltámadnunk saját hamvainkból ami – ugye – társadalmi forradalom, elsöpörni az önbecsapást… itt az ideje!

  • BENDEGUZ
    2022 június 27
    3:24 du.

    grizi nálatok most azért tilos az abortusz, hogy maraggyon gyerek akiket lelőtök halomba!
    teljes a szabaccság, elvtársak… és akkor a G7 elment a schloss ba tv-t nézni bohózattal? világsiker!

  • Succubus Lilith! (2022 június 27 2:45 du.)

    Kezdetnek: én is vidéki magyar vagyok. (Annyira magyar, hogy gyergyói apai felmenőimet egészen 1711-ig tudom visszavezetni, ami teljes egészében meghatározza világlátásomat; de ez most nem tartozik ide.)
    Hozzászólásod utolsó négy mondatában olyan kifejezések használatát tulajdonítottad nekem, amelyeket én nem használtam. Nem idézem ide őket, mert előfordulhat, hogy később nekem tulajdonítják – volt már rá példa -; ezt elkerülendő teszek így.
    A szóban forgó megszólalásomból viszont kimaradt az esztelen központosítás, illetve a muszkavezető kifejezés. Fogadd el még ezt a hiánypótlást! „Oszt jó napot!”

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2022 június 27
    3:51 du.

    Elárulok Neked egy nagy titkot -mely majdnem felér a szöllöből is gyártható bor hétpecsétesével- Eszterházy egy kifejezetten rétegíró volt, akit főleg a Berlinben székelő liberális, magyartnácizásból profitáló kurzus és annak magyarországi fa…szopó(pardon, de ez az igazság! :d ) utánzói preferáltak, mert az egyszeri magyar magyar mentalitáshoz, morálhoz és szóból értésből volt és van összetákolva és a rafinált, rosszul álcázott magyar gyűlöletet egyből megérti, de -jogosan- nem hajlandó elfogadni akármilyen kurva nagy művészi szabadságba csomagolják!!! 😀
    (És most ne hivatkozz holmi mélymagyarozásra, mert az csak a magyarországi felvett vagy vásárolt ypszilonos nevűek önmeghazudtolása, a mai igazi magyarban több a sváb, a szlovák, cigány és a zsidó(bennem is 😀 ) mint az ősmagyar!!! És ettől az egészséges keveredésből lettünk mára jég hátán is megélők! Bizony, ellentétben az úgynevezett homogén beltenyészethez ragaszkodókkal!)

  • Succubus Lilith

    Rodeo11 2022 június 27 10:43 de.

    ” a demokrácia az hajszálpontosan az amit meghatároztam, tehát ami Magyarországon van az demokrácia! következésképpen nincsen szabadság! ”

    Hogy lenne? A demokracia a tobbseg diktaturaja. A kisebbsegnek joga van cincogni, de a masik fel iranyit.
    Ebben inkabb az a nevetseges, amikor egy-egy orszagban van 10-20 part es akar egy, akar ketfordulos valasztasi rendszeruk van elofordulhat, hogy egy part 20%-os tamogatottsaggal „van tobbsegben”.

    Beszelhetnenk arrol is, hogy azon orszagokban, ahol mar evszazadokkal, vagy evtizedekkel ezelott kialakult a nemletezo hatterhatalom, a valasztasok legjobb esetben csak penzszorasra jok, teljesen mindegy kire szavaz a nagyerdemu kozonseg, aki nezi a show musort. Ha ehhez meg hozzavesszuk azt is, hogy ugy csalnak, ahogy akarnak, akkor az egesz inkabb egy vigjatekhoz hasonlit.
    Olyan orszagokban, ahol meg nem alakult ki a hatterhatalom meg van talan ertelme elmenni szavazni is.

    ” nekem azzal van gondom, hogy minden bánatos hekmekükütyűt meg akarnak határozni törvényerőre emelve, amit a 4 év után ezeket leváltók nem győznek visszamodósítani ”

    Ezert jobb ha van egy eros hatterhatalom, az megakadalyozza ezt a kaoszt. Es igy tkp. nincs is demokracia mar a hatterhatalommal rendelkezo orszagokban. Azok inkabb a fasizmushoz hasonlitanak.

    ” és akkor demokratikusan el vagy nyomva, te vagy a fekete seggű, meg a másodosztályú álompó’gár életre szólóan és el kezdesz undorodni a demokráciától, teljes joggal! ”

    Igy van! Ezert jatszanak a nagyotlatoknak demokraciasat az urak. Minden 4 vagy 8 evben hagyjak, hogy a masik part embere legyen megvalasztva (ha kell csalnak is a szent ugy erdekeben) es akkor megnyugszik a beteg, aki azt hitte hogy o csak akkor lett felreallitva, amikor a neki nem tetszo part nyert.

    ” sehol a FÖLD nevű bolygón … nincs demokrácia és a szabadság ”

    Demokracia talan meg van meg nehany orszagban, ahol valoban a tobbseg altal megvalasztottak uralkodnak, de mivel a nemzetkozi helyzet egyre fokozodik, nem igazan tudjak azt csinalni, amit szeretnenek.
    Szabadsagod pedig akkor sem lesz, ha egyedul elsz a Foldon.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 június 27 3:12 du.

    ” Aki felfogna a cyncronized usza-bemutatao korulmenyeit belathatnaa kovetlenyeit is.Azt hogy az uszok legtobbe a viz-alatt vannak s bemmutatojuk csupan a vizfeszinen.
    Tehat aki kozben eszmeletet veszti az nem igen kepes a csapat-tagjanak lenni. ”

    Na ja, de a szoban forgo kisasszony nem tegnap kezdte, es csak egyszer ajult el elozoleg, tavaly.
    Nem lehet, hogy neki is az elixir „segitett”?

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 június 27 3:24 du.

    ” Hat nem jobb az mint szomszedaik leigazasa, amint Putin elvtarsatok teszi? ”

    Erdekes, hogy azokrol az orszagokrol nem irsz, akik nem a szomszedaikat tamadjak meg, hanem egy olyan orszagot, amelyik egy masik kontinensen vannak.
    Pl. szeretett uj hazad, Anglia, Frankhon… csak hogy emlitsek nehanyat. Roluk mikor fox irni?

  • SzundiMandi
    2022 június 27
    3:51 du.

    Nem baj,
    van helyettük kettő de inkább három
    ugyan unalmas és szar , de legalább echte náci,
    ill. antiszemita, avagy tömeggyilkosságokban résztvett írócska

  • Miklós bá’
    2022 június 28
    12:01 du.

    Rodeoval levelezel. Csak más nevet használ. Az idiótája : ) ))

  • Miklós bá’
    2022 június 28
    12:01 du.

    és a DK-ra szavaztál, a szekértolóikat istenited és Schwab globalista kurzusát védelmezed tízkörömmel a lábvízivó csalánárusokkal egyetemben

    valami mégse kerek
    székely nem árulja gyékényen az öseit

  • Orsós Elemér
    2022 június 28
    2:46 du.

    Ez is BINGÓ

    nem ismétlem a másik cikkbeli hozzászólásodhoz írt további megjegyzéseimet, vedd ugy hogy itt is érvényesek maradék nélkül

  • Boda Marcsi elüldözve, vagy önként távozott?

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2022 június 27
    3:51 du.

    Ezer bocsánat, az úgynevezett „bayerosodásból” a szókimondást makacsul vállalom, de a trágárságot szégyelem, ezért a megrovást jogosnak tartom és innentől evidenciában tartom! 🙁

  • Orsós Elemér

    JAJ!!! Nem elég hogy, Nógrádi úr egy szélsőjobboldai médiumnak nyilatkozik, a szélsőséges véleménye alapján már az is nyilvánvaló lehet hogy még a fideszbe is halkan belelépett, de a legcikibb az hogy, még egy Orsósnak is hihetők a buta feltételezései:
    https://youtu.be/QPPYyvTsgKM

  • Orsós Elemér

    a másik helyen levö bejegyzésem nem ment át az uj „demokrácia” szüröjén. Bendeguzhoz füzött bejegyzésedet tapsoltam meg.
    Ki tudja, hátha ezt az alábbi értékelést (ami véresen tragikus jelzés a jövöre nézve) megengedi a „demokrácia” öre?
    (persze egy másik kontinenesröl nézve egyelöre mindez csak egy film a fotelböl)

  • Geyza
    2022 június 29
    11:35 de.

    el vagy – megint – tévedve!
    a G7 nagysága számokban A VILÁG LEGNAGYOBB GAZDASÁGAI{??? röhögény}
    persze a GDP alapján számolva akárminél nagyobbak lehetnek de a GDP -ben az összes deriváltak értékként vannak rubrikázva, holott a deriváltak teszik ki a kapitálistapistaságok GDP jének nagy részét, usque 65%-át de lehet hogy ez adott esetben rosszabb, tehát holmi értékpapírok kamatait értéknek tüntetik fel, mint bevételt azután hiába keresnek árút hozzá… nincs… és ez van most G7-éknél Ursula és tsai elintézték, matematikában az alaptrörvény, hogy nullával nem szorzunk és sokkal kevésbé osztunk mert akkor kiderül
    na mi is? az a gáz hogy nincs gáz még úgy se ha ellopnak egy egy hajót

  • Geyza, 2022 június 29, 11:33 de.

    Ugyan, szóra sem érdemesek! 🙁
    Asszem talán még a bayert is belevették az érettségi tételek közé.
    Amúgy meg rohan az ország a szakadék felé a nagyfőméltóságú tsz-elnök vezetésével, mert hát előre mentek nem hátra 🙂
    Jó pihenést és nyaralást!

  • Gabriel!

    „Megfordult a világ kereke, összeomlott az ezeréves államforma a társadalmi formákkal együtt, a kommunizmus magával hozta az ország függetlenségét a szovjet tankok itteni állomásoztatásával. Eltűntek a különféle pártok, s jött helyükbe az egypártrendszer. A nagybirtokok szétosztása után igénybe vették a 25 holdon felüli birtokokat. Államosíttattak az összes gyárak,üzemek s a 6 szobásnál nagyobb lakóházak. Új társadalmi rend alakult ki ilyen tagozattal: 1. dolgozók, 2. munkások, 3. parasztok és 4. értelmiségiek. Azonban mindenek felett áll a Párt: a társadalmi osztályok eltűnése után az elsorvadás útján semmisül meg a régi értelmiség, mely új munkakörbe kényszerült. Látni volt ezerholdas birtokost, ki néhány kecskének őrzője, méltóságos asszonyok mint háztartási alkalmazottak helyezkednek el; volt magas rangú törzstisztek, főispánok éjjeliőrként vannak alkalmazva, s örülhet a régiek közül mindenki, aki ilyen vagy hasonló foglalkozást kaphat. Hivatalokban, gyárakban, üzemekben való alkalmazásnál az életrajzi adatok a döntőek. Aki nem munkás vagy paraszt származású, az reménytelen helyzet előtt áll. Egyrészt emiatt határoztam el magamat arra, hogy életrajzi adataimat legalább vázlatosan feljegyzem gyermekeim érdekében, nehogy valami rossz indulat főúri származást véljen bennük.”

    A fentiek nagyapám – (székely gyergyói lófő) – 1961-ben kelt önéletrajzi írásából idézettek.

    Továbbá:
    A sértegetések helyett – pl.: „gyékény”-, ajánlok neked egy igen nemes vállalkozást.

    Ha már Brazíliában töltöd életed egy részét, utána nézhetnél annak, mi lett a sorsa Abilionak, Juannak, Klementinonak. Ha megírnád és kiadnád, én lennék az első, aki legalább tíz-tizenöt példányt megvásárolna belőle. Ők Molnár Gábor „legényei” voltak annak idején; sorsukról nincs ismeretem a baleset utáni időkről.
    (Mielőtt még bárki szóvá tenné Klementinot Clementino helyett: Molnár Gábor: Az óriáskígyók földjén – Vadászúton Brazília őserdeiben – Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1955. Mindenhol K. Édesapám adta annak idején -1956 – a kezembe a könyvet. Egyik meghatározó olvasmányom azóta is.)

    Ezzel én be is fejeztem a veled való párbeszédet. Nem hiszem, hogy ez a fórum arra való, hogy egymást püföljük. Ezzel ugyanakkor nem mondok le a véleményem kinyilvánításának lehetőségéről. Tudod: „A hír szent, a vélemény szabad”. És ne a hírhozót üssük agyon, ha rossz hírt hoz; ez nagyon fontos, sőt: életbevágó!

  • Geyza! (2022 június 29 11:35 de.)

    Hogy is dúdolja Bródy? „Ezek ugyanazok!” – Csak az ember nem mindig figyel oda; a múlt ködbe vész. Pedig fontos. Nagyon. Ezek tényleg ugyanazok …

  • Gabriel! (2022 június 29 12:57 du.)
    Én nem tudom, te kire szavaztál. Te honnan véled tudni, hogy én kire-mire szavaztam? Mintha valami olyasmit mondott volna nemzetvezető (féreg) sarlatánunk, hogy ne azt figyeljük, amit mond, hanem amit csinál. Na most: amit csinál, az rettenetes. Amit mond, az meg hazugság. „Oszt” ilyenkor kezdenek gyurcsányozni az SA-legények; nem olvasták még, mi is az a hosszú kések éjszakája. Pedig az erszcsatorna nem feled.

  • RODEO

    Az „Abortusz” a uSA-ban NEM tilos!!!!
    Sot van kb. 1.5 millio aboetusz evente, nem is emlitve a „Plann B”-t.

    Csupan Texas-ban a hatarido 15 het.
    Az Texas alkotmanyos joga, sot minden fuggetlen onallo orszag a tarsadalom erdekeben torvenyhozas jogat gyakorolni.
    Az emberi jogok korlatozasa lehetetlen!!!!!!

    Olvasd a USA Alkotmanyat!!!!!

    Hiszen csak ot-(5) lap meg az eredeti kezzel-irott formaban is.
    Javaslom a „Bill of Right”-is, ha ertenel Angolt!!!!

  • Mind az itteni Pufalykasoknak akik Putin Ukrajna elleni agressiojat tapsoljak.

    „HALAL A MEGSZALLO FASCISTA FENEVADAKRA””!!!!!

    P.S. Vajon mifele „pre-emptive strajk” ot almodtak?????

    Az tagadhatalan hogy Ukrajna a tobb evtizedes Moszkvai-bab Janakowits-uralam alatt elszgenyedettt es elmardt gazdasagilag es tarsadalmilag is.

    Letezik atom-energia eromuve, de hol az atom fegyver eloallitasanak meg elkepzelese is?????

    Nemzetvedelmi lehetosge csupan sorozott fiuk.
    Semmi legiereje, sem legvedelme, sem jelentos nehez fegyverzete nem letezik.
    Csupan Biden nyujt nemi segitseget ami igen gyer es alaklmazasaik nagyon korlatozott egy kepes fegyveres-erok hianyaban.
    De Putin a haborut mar is elvesztette, mert az orosaznep, sot meg bhadserege is ellenzi, sot nagy problemeik vannak meg a tabornokim rangok kozott is.
    Nem is emlitve hogy Putin oligarchiai erdekei serulnek a haboru miatt, akiknelkul Putin nulla lehet majd.

  • Gabriel
    2022 június 30
    4:46 du.

    az a gonosz kérdésem van:
    van yuki gabona eladásra? vagy csak rablómese? mert ha lenne már eladták volna azokon az útvonalakon amelyeken a fegyverek érkeznek ugyanazzal a szállító eszközzel, hogy ne menjen üresen vissza?

  • ANDY;
    Egy hirjentesen a tagadhatalan esetet megjegyezni Andy-nek „trollmesterseg”.

    Nagyszeru Andy, tisztan lathato hogy kinek a fejebe gyurta acseplogep a szalamt!!!!

  • LILITH-kenek, amit mar irtam,de a cenzor torolte.

    Azt hogy Napoleon es Adolf, na meg a romaiak is mas continensen is hoditottak nepeket es teruleteket.

    Az persze az emberi alap-termeszet erkolcstelen kovetkezmneyei, votak es vannak, sot lesznek a jovoben is, sajnos.

    Na de mi jovahagyhatot talalna Magacska abban orokke ismetelni?

    Fegyveres agressio az az emberi gyalazat legalacsonyabb foka,az onzes, kegyetlenseg es barbarizmus alapja.

    Vajon mikor lenne hajlando a Moszkvai uralkodo hatalmak annak veget vetni??????

    Anglia esetebn, amint elobb irtam, Anglia minden volt gyarmatait segitett onallosagra, es ma is mind a Commonwealth tagjai.

    Israel eseteben, mind az arab-lakosok alatal lakott teruketek Israel terulete, ami volt ev-ezredekkel ezelott is.
    S mind Israeli allampolgarok, egyenlo jogokkal.

    Vajon miert nem maradt Magyarorszag Moszkva, Topkepi, Ausztria, Mongolia hasonlo testverekent, de senki sem?!

    Vajon miert nem csatlkozoot Moszkva diktaturajanak alatvalojava lenni onkentesen, miert csupan a fegyveres eroszakkal, tomegpusztitasaikkal kenyszeritik kegyetlen uralmaukat masnepekre?????
    Mia valassza arra kerem ?

  • RODEO;

    Persze hogy a G-7 tagnemzetek kepezik a vilag leg-lmagfyobb gazdasaait.

    A sorrrendben a USA, Kina (szamitva Hong-Kong es Taiwan), EU.

    Elkpezeleseid es valotlan allitasaid nem valtoztatja a valosagot!

    Olvasd a „Fortune 500” adatait !!!!!

  • GABRIEL;
    Sajnos a „demokracia”-nak nincsen „ore”, sot meg egyetlen nemzetkozi szervezet sem amely annak lehetosegetb elomozditana, vagy valami modon vedehetne, meg a ENSz-sem, ami lenyegeben volt alapkotelezettsegenek a celja.

    Az emberi magatartas a kegyetlenseg, onzes es bekepzeltseg, ami manapsag elonyokben reszesul vilagszerte.
    Ugy az emberi jogok, korlatlan lehetoseg es meberi-elet elsobbseg ma telejes hatterbe kenyszeritve.

    Amint a naponta novekvo szamu emberiseg kuzdelmei az egyre kevesebb let-terulket, lehetoseg es minden let-szuksegleti anyagok csokkeno-mennyisegeert valo kuzdelem okozza azt.
    (A tobb az eszkimo mint a foka elve az.)

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 június 30
    4:46 du.

    Spöttle egy visszafogott úriember, aki profi még píszíből is!!! 😀

  • Geyza
    2022 június 29
    11:35 de.

    €-ban betört a kommunizmus?
    Ursuláék tökéletes intézkedéseinek eredményeképpen megkezdődtek az áramszünetek €-ban te még emléxel arra, hogyan lehet delejezni két sztaniol papírt? van e sztaniol papír hozzá és mibe vezetik bele a delejt?
    a széntüzelésű erőművek még nem indúltak be, a gázzal fűtöttek meg leálltak mert „szusszal” nem műxik a turbinya
    és úgy nagy általánosságban TELJES A SIKER €-BAN geniális vezetők geniálisan vezetnek és a kanyar a hibás…
    nagy kérdés! kire lőnek a yuki nemzeti hősök?

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 június 30 4:46 du.

    Nekem kicsit gyanus az amit a Spottle mond arrol, hogy mennyi mindenfele fegyvert kaptak az ukranok. Nehez elhinni, hogy az orosz karbatett kezzel nezi a szallitmanyokat.

  • BENDEGUZ
    2022 július 1
    1:59 du.

    grizi, én nem vitatkozok!
    a fórcsőn500 azt írja, hogy a világ legnagyobb usája az usában van! és hogy a G7 ben összesen 7 en vannak + Ursula
    ez vitathatatlan!
    de, hogy mekkorák? az vita tárgya,

    tudod a tehén a radiátor békésen kérődzik igen jámbor fajta,

    és a zsebben hordható mászóbot,

    és a mellényzsebben a Bölcsek Köve
    természetesen, grizi tökéletes!

  • Gabriel
    2022 június 30
    4:46 du.
    „Fegyverraktár civil pontokon.”
    ——————————————————–
    Bizony a mi fertájunkon mecsetek és kórházak alatt is. És amikor telibe találunk egy-egy rakéta kilövőpadot,mert a mi rakétáink azt keresik,akkor panasz megy az UNO nevű sóhivatalba.Évente 258 határozatban ítélnek el minket,mert a”gonosz zsidók”visszalőttek. Ezért van az,hogy nálunk a rósékra a”RÁSE”a mérvadó.RÁSE-RÁNTS! Ha emlékszel rá az oviból:Ovónéni,a Jaksi visszaütött!!!

  • Miklós bá’
    2022 július 1
    11:12 de.

    székely gyergyói lófő nagyapja 1961-ben kelt önéletrajzi írásából idézettek ámulatba ejtettek. Tudom, kontextusából kiragadott ez a részlet, ezzel együtt elgondolkodtatott a mondandója.

    Kinek szólt? Az akkori kommunista hatalomnak, hogy egy lófő (lovon katonáskodó vagyonos főember) besimult a rendszerbe? Szólt a szovjet nyomásra megalakult kommunista kormánynak? Vagy a pár év múlva (1964-ben) az ország főemberének, Nicolae Ceaușescunak?

    Érdekes önéletrajzi részlet.

  • warrior
    2022 június 30
    8:53 de.
    Boda Marcsi elüldözve, vagy önként távozott?
    ————————————————————-
    Ezt nem tudhatjuk,de egy biztos:Nehezen viselte el a mocskos szájú gésa félék aljaskodását.Nem akart versenyezni egy kültelki stricivel.

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2022 július 1
    10:49 du.

    Kedves sötétzöld evtársak, hová tűnt Greta elvtársnő? 😀
    Mellesleg az összes patkány eláshatná magát aki egy beteg kislányt használ fel megkérdőjelezhető céljaihoz, beleértve főleg a belőle bőségesen profitáló szüleit is!

  • Miklós’bá

    Köszönet az öszinte beszédért, mindenekelött
    Azt is elfogadom, hogy ne folytassunk párbeszédet,
    de amondó vagyok, hogy kibeszélhetnénk egy-két dolgot
    Arról, amit most kiteritettél az asztalra van mit kibeszélmi.
    A beszédnek kell hogy értelme legyen

    Az eddigi hozzászólásaid (számomra legalábbis) arról szóltak, hogy csepülöd és szívböl gyülölöd a jelen kormányzatot – a diktatórikus kormányzásáért (a felsorolt jellemzöid ezt egyértelmüsitik) helyébe pedig egy másik diktatórikus kormányzatot akarsz mindenáron.
    Lehet ájtatason a korrupcióról beszélni, de nem látom, hogy az ugynevezett ellenzéke – egykori bajtársaik (harcostársaik a Pártban, a KISz-ben) – mennyivel voltak kevésbé korruptak?
    Akik csak egyszerüen lenullázták az 1990 évben létezö, meglévö vagyonát a nemzetnek? a NÉP VAGYONÁT – igy nagybetüvel
    Én ehhez mint már rég elmondtam – évekkel ezelött – partner nem vagyok, tehát nem kivánok reagálni rá.
    Pontosan ezért nem is élek szavazati jogommal (amit ez utóbbi társulat (banda) hivei ugyis elvenni óhajtanak – legszivesebben már létemért is tömlöcbe vetnének), szóval nem élek a jogommal, mert nincs olyan formáció a magyar politikában amely képviselné az én értelmezésem szerinti demokratikus szabadságjogokat, ez okon pedig azt az egyszerü ominózus mondatot, amely igy hangzik:
    „Hass, alkoss, gyarapits és a Haza fényre derül”.

    Van viszont ami túlmegy számomra mindenen, az az aljas székelygyülölet, amit ennek a társaságnak a hivei mindezek mellett ma is képviselnek. Tehát pártokról nem kivánok beszélni.(képletesen szólva dobjuk sutba a gyékényt)

    Kitettél valami nagyon fontosat viszont az asztalra, amit jó lenne már kibeszélni

    A részlet, amit nagyapádtól idéztél, szinte pontokba sorolja azt amiröl beszélni kell
    Amiröl beszélni kellene ebben az országban már évek, évtizedek óta, de senki nem beszél öszintén
    Merthogy tudom én, hogy a saját érdekek okán maradva, menekülni kell töle, ha ezek a kérdések felmerülnek
    Merthogy ki nem fél ugy öszintén attól, hogy mint mondanak róla a régi haverok, kollégák, szomszédok, rokonok – ha erröl nyiltan beszélne?!
    Ez súlyos dolog bizony

    Inditsunk azzal, hogy az én nagyapám ugyan nem írt életrajzot, mára nemcsak Ö, hanem az életének a tanui is kihaltak – de azt bizton tudom állitani, hogy annak idején egy szatmári járásban ö volt a földosztó bizottság elnöke
    Azt is bizton tudom állitani, hogy a század amiben élt, hozzá kegyes nem volt, mert bizony nem kollaborált soha, semmelyik diktatura se felsöbb se alsóbb szintü képviseletével. Ilyenkor (ha nem értenéd) az aktuális hatalom jutalmai elmaradnak, viszont mindegyik megkopaszt (néha megnyomorít) – a vörösek, a zöldek, a feketék – és akiket akarsz
    Magyarán annak az igazságnak a mentén élt, amit egyszerüen ugy lehetne leirni, hogy emberi tisztesség és becsület – másképpen, megpróbált ember maradni az embertelenség korszakában

    Amennyiben erröl van kibeszélni valód, partner vagyok – ha meg úgy érzed, hogy a Te „igazságod” – amit Te magadban megélsz, az az egyetlen valós az emberiség ügyében, akkor kerüljük inkább messziröl

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 július 1 1:53 du.

    ” Fegyveres agressio az az emberi gyalazat legalacsonyabb foka,az onzes, kegyetlenseg es barbarizmus alapja.

    Vajon mikor lenne hajlando a Moszkvai uralkodo hatalmak annak veget vetni?????? ”

    A verbalis hasmenesed soran ez alkalommal sem sikerult megmagyaraznod, hogy mi koze volt az USA-nak Irakhoz, Sziriahoz, Afganisztanhoz, Libiahoz, Jugoszlaviahoz, es Ukrajnahoz?
    Miert keverik a szart szerte a vilagon, babkormanyokat felteve, kamatgyarmatkent tartva es kizsigerelve az orszagokat?

    Csak akkor dumalj nekem az oroszokrol, ha ezekre a kerdesekre elobb megvalaszoltal.

  • gyuri10
    2022 július 2
    12:24 du.

    Geyza kiváló diktátor.

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2022 július 1
    1:30 du.

    Jól sejted, nem is olyan hülyék, a minap buktak le Romániában egy gabonát szállító kisiklott vasúti szerelvénnyel, arról bezzeg mélyen hallgat a háborút -ki tudja miért, tán hízelgő megfelelni vágyásból- kiszélesíteni akaró az EU önbojkottáló, impotensre idomított kibic kurzus! 😀 (A Marshall segély agyáldozatai pedig már lehet hogy olyan állapotban vannak hogy el sem hinnék ezt a Nagy .ét kompromitáló vádat! 😀 ) Mellesleg hajón is szállíthatnák a gabonáikat, ha előtte felszednék a Fekete-tengerbe maguk által telepített viziaknákat, de ezt is a ruszkiktól várnák el, viszont azok sem most jöttek le a falvédőről, mert akkor rájuk lehetne bizonyítani hogy ők a hunyók annak a világ élelmezés szempontjából jelentéktelen 2 % mennyíségű éhinység megelőző gabonának a fegyverekre való beváltásának megakadályozásával! 😀 Naszóval: szegény Joseph Heller, ha várt volna még egy kicsit, -a 22-es után- ebből a gabona mizériából is tudott volna egy bestseller regényt alkotni! 😀 )

    https://karpathir.com/2022/06/30/kisiklott-egy-ukran-gabonat-szallito-tehervonat-romaniaban/

  • warrior!

    Látom, félreértetted az idézetemet. Nagyapám akkor már nyugdíjas volt (1945); sajnálom, hogy nem vetted észre a kegyetlen iróniát a kifejezésben: ” … a kommunizmus magával hozta az ország függetlenségét a szovjet tankok itteni állomásoztatásával.” (Emlékszel: „A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz …”?)
    A monarchia fénykorában alapított családot itt az Alföldön, aztán egyszer csak azt vette észre, hogy Trianon elvágta a szülőföldjétől. Te hogyan döntöttél volna? Családdal Romániába, vagy maradni a család (feleség) mellett a megcsonkított országban? De azért meg kell kérdeznem: hogy a bánatba jön ide Ceausescu? Már ne is haragudj!
    Több részletet szűkebb és tágabb családom érdekében nem óhajtok közzé tenni. Épp eleget látok-hallok-olvasok arról, mi történik … – és itt megállok. Gondolj, amit akarsz!

    warrior! Gabriel!

    Nemzet és állam nem azonos fogalmak. Hogy a fészkes fenébe nem veszik észre értelmes emberek, hogy tudatosan egybemossa a hatvanpusztai hatalom a két fogalmat? Elég abszurd dolog lenne, ha például én összeszedném az összes papírjaimat, „oszt” jelentkeznék Romániában romániai szavazati jogért ugyanazokkal az indokokkal, amelyekért itthon szavazati jogot kaptak-kapnak más államok állampolgárai, holott nem itt élnek, nem itt adóznak, stb. És ettől most egyesek-kettesek szemében hazaáruló vagyok? Hogy is van ez? Ha választásra kényszerülnék, honnan lőnék és hova? Tényleg nem abszurd?

    Épp most érezhetjük-érzékelhetjük itt a közvetlen szomszédságunkban, mi történik a fenenagy nemzeti felbugyorgás „útján”. Hitler is ezt csinálta: azonosította pártját a nemzettel.

    Mi történik nálunk?
    Ha egy nyugati vezető politikus bírálja Orbánt, azt halljuk, hogy megsértették a magyarokat. Hát nem! A bunkót bírálják! A tahót! Nézétek-hallgassátok már meg, hogyan viselkedik ez a sértődött, bosszúálló … (a „pocakos tábornok a halálom”)! Orbán nem a nemzet! A jólétét a demokráciánál többre tartó nép viszont, amelyik ezt mégis elfogadja, megérdemli, ha leminősítik. Keserű italt fogunk mi még nyelni, ha nem kergetjük el, míg nem késő.

  • gyuri10
    2022 július 2
    12:24 du.
    „a” Bodamarcsi egy sajátos színfolt, bátran meri önmagát vállalni, és van véleménye amihez bárkinek joga van, és azok akik képtelenek vitára csak a tudatlanságukat terjesztik azokat sajnálom (le)
    a „jóétvágyat”-odhoz: a lábvízkereskedő leleplezte magát, a francia, olasz, spanyol, portugál mind latin bázisú nyelv és könnyen érthetőek egyik a másikból sőt az angol is latin bázisú ha az a néhány részeges szerzetes a magányában a latinra nem rakott volna rá egy agyficamos fonetikát és egy nyakatekert kiejtést akkor az is megértthető lenne de hála a britishcommonwealth -nek legalább 100 féleképpen brekegik a világban és ember legyen a talpán aki egy bronx-i útszéliről meg tudja állapítani milyen nyelv is az igazán amit hall!

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 július 3
    9:13 de.

    Kiválóan tudsz visszakérdezni! 😀

  • warrior
    2022 július 3
    9:18 de.

    Geyza kiváló diktátor.
    ———————————————————–
    Viccelsz?Biztos hallottál már arról,hogy a diktátoroknak némi eszük is van és nem csak külvárosi strigó dumájuk.Azok a birkák
    akik felett”uralkodni”tudnak,azonos színvonalon(sicc)tépik a szájukat.Ez esetben saját múltjukat takarják hazug meséikkel. Nem akarok itt példákat felhozni,mert éjjel egy óra 30 perckor már álmos is vagyok az ilyenekkel foglalkozni.Jó éjszakát!

  • Szubkugel
    Lilthke
    27.2:45

    Kétszer is megerősíted, hogy a – g l o b a l i z m u s t .

    illetően fogalmi zavaraid vannak:

    Az első, amikor aszondod, hogy

    „nem libsik, hanem globalisták”,

    mely állítás szerint mintha a globalizmus valamiféle baloldali

    összeesküvésből fakadó,sarjadzó „internacionalista” fertő volna

    és ellentmondana a liberalizmusnak. Pedig dehogy…

    A második állításoddal miszerint,

    „előre >elvtársak< a globalizmus szent ügyéért",

    ugyanazt bizonygatod, hogy a globalizmus, alias tőkés

    imperializmus a kommunisták azon szándékából fakadna, hogy ők

    meghódítsák az egész világot.

    Pedig "bizony mondom néked", hogy

    a tőke imperializmusa, azaz globális terjedése egyáltalán nem

    is fakad a nemzetközi munkásszolidaritás talajából, hanem éppen

    fordítva. a tőke legtermészetesebb, a rugalmas tőke kivitel:

    fixtőke; állóeszközök és változó tőke [azaz az occó bér]

    formájában vagyis ennek . g l o b á l i s . kihelyezése révén.

    Aminek "csak" annyi köze van a proletárinternacionalizmushoz,

    hogy a nemzeti munkásosztály szűk kereteit . m a g a . a . t ő

    k e . a saját jószántából, permanens szorgalommal, teszi egyre

    tágabb foglaltba, lényegében egységessé, nemzetközi proletár

    tömeggé a tőle távoli nemzetgazdaságok,országok munkásosztályát

    EZ a globalizmus kvintesszenciája,amely nem vajmi jó vagy rossz

    szándék kérdése, hanem egy önjáró, gépies és világméretű

    folyamat.

    Trump-papa felismerve ezt próbált büntető szankciókkal elibe

    állani, de mivel a tőkék szabad áramlásának elve is már majd-

    száz éves jelenség szükségszerű és szinte már gépies tendencia,

    képtelen volt megállítani, így ez a szándéka is elbukott.

    Merthogy ki is lesz az hülye tőkés, aki majd lemond az "occó

    munkás – magas kizsákmányolás" lehetőségéről ? Semelyik. 😀

  • Utóirat:
    4.4:19hez

    Azonban, ha fenti szavaim éppen s mégis a gazdasági liberalizmus

    fogalmát fednék, akkor kommentemet tekintsük kompromisszumnak.

  • Miklós bá’
    2022 július 3
    2:17 du.

    Valóban, félreértettem.

  • Miklós bá’!

    „Nemzet és állam nem azonos fogalmak. Hogy a fészkes fenébe nem veszik észre értelmes emberek, hogy…

    és itt álljunk meg:
    Én többször leirtam jó régen, hogy attól a perctöl tudtam hogy Magyarországon nagy baj lesz, amikor a fasiszta Antall kijelentette, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke – – Hogy hogyan??!!””

    Nem is lett jó vége, elárasztották az országot prédára gülve olyan egykori magyar kalandorok, akik 56-ban vagy 56 után távoztak (kalandvágyból)
    Igen, két nagy csoportjuk volt a „prédára” gyülteknek, – egyikük amelyek az ország javainak elhárdásából „extraprofitot” zsebeltek be, másikok akik kalandvágyból maguknak poziciókat, valamilyen hírnevet kivántak szerezni.
    Persze voltak még ilyenek-olyanok – ne menjünk ebbe bele – de benne találhatod kedvenc lábvízívódat is – itta magába rendesen akkortájt. Merthogy a zavarosban és a lábvizek maradékában mily jó halászni. Volt akkortájt böven nem csak egy-egy lavórral

    Tehát teljesen jogos a folytatás:

    „….hogy tudatosan egybemossa a hatvanpusztai hatalom a két fogalmat?”

    Én viszont nemzetiségekröl beszélek és beszéltem egyfolytában:

    Mely szerint az a másik hatalom, (amely sajnos tettei alapján megítélve nemhogy semmivel sem különb a jelenleginél, hanem … inkább ne mondjuk)

    Szóval annak a hatalomnak a mai maradványai a székely önrendelkezés ellen szavaztak, és teljes mellszélességel kiállnak ma is ellene az Unióban – amely amugy kardinális Uniós-jog (lenne, ha betartanák)
    És teljes mellszélességgel ma is kiállnak Csauszesku egykori nemzeti-szocialista diktaturája mellett

    forditsam le németre?
    Nemzeti-Szocialista diktatura = ?????

    és forditsam érthetöre hogy kik azok az utóbbiak?
    MSZMP = MSZP+DK (meg egyéb deriváltjaik)

    Nem kéne már egyszer arra is figyelni, hogy a DILI, AMIBEN EGYESEK A PÁRTJUKAT AZONOSITJÁK A NEMZETÜKKEL nemcsak Hitlernél keresendö – nem tudom elégszer ismételni, hogy mily nagy divatban maradt ez …
    Ne beszéljünk most Kádárról vagy Csauszeskuról (A PÁRT EGYENLÖ A NÉPPEL VAGYIS A NEMZETTEL – megéltük)
    KÉTSÉGEK NÉLKÜL UGYANEZZÉ KEZD VÁLNI A NAGYTANÁCS – igen ott Brusszelben

    Csak náluk ezt így mondják:

    Ne arra figyeljetek amit cselekszünk, hanem arra amit mondunk!

    A nemzeti, nemzetiségi kérdés viszont az önrendelkezés joga, (lenne) – egy nemzetiség létezési jogosultságának megtagadása hogy is kezdödött a hitleri németországban? és nem kell oly messze se mennünk, A HORTHY VILÁGBAN?!

    Ha nem kivánnak asszimilálódni, akkor …. ugye – ugye ne folytassam?

    A dolog rettenetesen egyszerü lenne ha csak Magyarországi viszonylatban kellene ezt a kérdést megoldani
    Nem kell itt forradalmakról meg hasonlókról vizionálni
    A magyarok többsége átlátja, hogy az Unió egy igazi diktatura és egy ujabb katasztrófa felé viszi Európát, benne magyarországot, és a többség valóban ennek szavaz ellen
    Mert a magyarok jó része a börén érezte ugy a nácizmus poklát, mint a kommunisták gulyás-diktaturáját – tehát ellenál, ideig óráig – ösztönösen
    Itt a magyarázat, hogy a Boda Marcsi többet lát, mint a magát Péhádés igazolványokkal kifestö szellemi vak.
    Akik nem látják, hogy mi folyik éppen a szemük elött a szomszédos ukrajnában – ahol (állitólag zsidó) vezetö náci miliciákra támaszkodva népírt és nemzeti hösökké avanzsál – amit a „világ demokráciáját védelmezö” imperialista (birodalmi) hatalom finansziroz (imperium=birodalom) a RIVÁLIS IMPERIALISTA BIRODALOM ELLEN – mert én feledem azért, hogy az is az.

    Na ebbe kellene nekünk beleállni – olyan kormányra váltani, ami egyenesen, teljes mellszéléseggel belevezet egy ujabb szörnyü katasztrófába – mindazzal ami vele jár

    De nem kell izgulni, elöbb-utóbb meglesz ez a váltás
    és ilyenkor én meg azt kérdezem csak óvatosan, hogy hogyan lehet az hogy egyesekben (elég sokakban) az ösztön ennyire ne létezzen? Ennyire becsapják önmagukat? Feladják a látszat-oltárán? A jövöjüket, a gyerekeik, az unokáik létét?
    Csak azért hogy nehogy megszólják, mert okosnak, intelligensnek kell látszani – ugye?

  • Gabriel
    2022 július 4
    12:33 du.

    a nyugati világ elindult egy dombtetőről és állandóan hátrafelé nézett a NAGY MAGAS HEGYCSÚCSRA AMIT EMBERI KULTÚRÁLTSÁGNAK lehetne nevezni és hanyattesve most gurul bele a szakadékba aminek az alján a kőbe bele van vésve: ki itt belépsz hagyj fel minden reménnyel és az is sokkal előtte a lejtős sztrádán: MINDEN POKOLBA VEZETŐ ÚT JÓINDULATTAL VAN KIKÖVEZVE

    én meg hozzátenném a nagy római filozófus mondását: ha akarsz magadnak egy halálos ellenséget tégy jót valakivel (ez nálam bevált)

    üdv és a Föld lapos és a fű kék ha a zöldek bele is kékűlnek

  • Succubus Lilith

    DonGolo 2022 július 4 4:19 de.

    “ Az első, amikor aszondod, hogy “nem libsik, hanem globalisták”, mely állítás szerint mintha a globalizmus valamiféle baloldali összeesküvésből fakadó,sarjadzó “internacionalista” fertő volna és ellentmondana a liberalizmusnak. Pedig dehogy…

    A második állításoddal miszerint, “előre >elvtársak< a globalizmus szent ügyéért", ugyanazt bizonygatod, hogy a globalizmus, alias tőkés imperializmus a kommunisták azon szándékából fakadna, hogy ők meghódítsák az egész világot. ”

    Felreertetted egy kicsit amit irtam. Megprobalom viragnyelven, mert egyeseknek ez kinos tema: Csak ugy, ahogy a tortenelem folyaman minden korban, az uralkodo reteg ma is a csocseleket hasznalja a celjai eleresere. Remelem erted, hogy a mi esetunkben az uralkodo reteget a globalista urak teszik ki, a csocseleket pedig a …
    Ez utobbiak a minden korban jeleskedo hasznalhato idiotak, akiket aztan a munka elvegzese utan szep sorban falhoz allitanak majd. Tehat ez egy ideiglenes szovetseg amit csak a hasznalhato idiotak vesznek komolyan. Ugyanakkor ok nagyon jol hasznalhatok az atmeneti idoszakban arra is, hogy tonkretegyenek egy-egy orszagot, ahova sikerul oket benyomni.

    ““ Pedig "bizony mondom néked", hogy a tőke imperializmusa, azaz globális terjedése egyáltalán nem is fakad a nemzetközi munkásszolidaritás talajából, hanem éppen fordítva. ””

    Koszi a felvilagositast! Sosem hittem volna ezt magamtol. Az csak a baj azzal amit irsz, hogy teljesen irrelevans. Idezek ide egy rovid reszletet egy konyvbol bar biztos vagyok benne, hogy a cenzura biztositekjat azonnal kiveri:

    THE ACTORS ON THE REVOLUTIONARY STAGE

    Dear Mr. President:

    I am in sympathy with the Soviet form of government as that best suited for the Russian people…

    Letter to President Woodrow Wilson (October 17, 1918) from William Lawrence Saunders, chairman, Ingersoll-Rand Corp.; director, American International Corp.; and deputy chairman, Federal Reserve Bank of New York

    The frontispiece in this book was drawn by cartoonist Robert Minor in 1911 for the St. Louis Post-Dispatch. Minor was a talented artist and writer who doubled as a Bolshevik revolutionary, got himself arrested in Russia in 1915 for alleged subversion, and was later bankrolled by prominent Wall Street financiers. Minor's cartoon portrays a bearded, beaming Karl Marx standing in Wall Street with Socialism tucked under his arm and accepting the congratulations of financial luminaries J.P. Morgan, Morgan partner George W. Perkins, a smug John D. Rockefeller, John D. Ryan of National City Bank, and Teddy Roosevelt — prominently identified by his famous teeth — in the background. Wall Street is decorated by Red flags. The cheering crowd and the airborne hats suggest that Karl Marx must have been a fairly popular sort of fellow in the New York financial district.

    Es meg lenne sok, meg ennel is erdekesebb idezet is.

  • Auróra Borealis

    Don Goló
    Lilikének
    7. 4. 4:19
    utsó’bek.

    TŐKÉK SZABAD ÁRAMLÁSA,TÁVOLI
    DOLGOZÓK KIZSÁKMÁNYOLÁSA

    Marx pedig a befektetett tőkét két részre osztotta, az állandó (v.fix) tőke azaz – mint írod is – az „állóeszközök” gépek,stb – és a változó tőkére, vagyis a bérek és költségek csoportjára.

    Tehát a tőkés gyárastól, üzemestől kitelepül 10-ezer kilométerekre, főleg”saját”hazai dolgozóitól távol pl. a távolkeletre, akik talán nem is tudják, hogy a tőkés az ő – úgymond nemzeti – munkahelyeiket vitte át – lopta – ki az országból, ezzel növelve a nemzeti munkanélküliség statisztikai hazai átlagát…

    Az amúgy nagytőkés s „úgyszólván republikánus” Trump a többiek magatartásában csak ezt az ellentmondást ismerte föl, de nem azt, hogy emellett a tőke, ha lazítunk a szabályain és az államhatárokon, a legexpanzívabb, nemcsak másokon, de máshol is és távoli nemzetek felett – akaratlanul is -uralkodni hivatott, fölöttébb területigényes, imperitív hatalmi tényező.

    Ez, ha kell, és nyitottak a lehetőségek. még fegyverek nélkül is a legkisebb joghézagon – még „a tű fokán is” – betüremkedve képes hódítva kiépíteni a maga világbirodalmait. Ahol a többeszámot csak a tőkés PR szüntelen nemzeti hivatkozása, vagyis az az illúzió indokolja, mintha ezt a fajta kvázi garmatosítást,azaz kolonializációt a nemzet(értsd az anyország) édeke indokolná… – Egyébként fogjuk rá, valahol tényleg igaz.

    És mitadsten’ a jó kolonialista, általában a tízezer mérföldekről, „Kváziföldről” 😀 hazasíbolt profitot „odahaza” még le is adózza a saját – pl a világ legszabadabb – államának. Na ez az, mely előnyt – a távoli mások extrém kizsákmányolásán megszerzett – extraprofitot TrumpLee nem volt képes felfogni…

  • Gabriel!

    Azért az EU-t Hitlerhez vagy Ceausescuhoz hasonlítani elég „merész” dolog. Brüsszel meg nem Moszkva, bármennyire is tetszik ez a frázis ez a nyavalygóknak.

    Említettél székelygyűlöletet is. Ennek a fogalomnak a használata a kettős állampolgárságot bírálók totális és tudatos félreminősítése. Nem a székelyt gyűlölöm, hanem a tudatosan hazudozót, aki azt akarja a bő lére eresztett, szinte vasvillával összehányt tirádáival elhitetni, hogy mindenki gyűlöl mindenkit. Ez Orbán (és legényei) módszere; – mint a zsebesek a villamoson: zűrzavart csinálunk, „oszt” lopunk.

  • Gyuri10-nek!
    Tisztelt Gyuri 10, kicsit talán off-topic (sőt Geyza barátom egyszer írta is, hogy az ilyen, „őskori” storyk ma már senkit se érdekelnek. Ám engem feltétlenül, s ha jól emlékszem, Önt is.) Talán a moderátor azért beengedi:

    https://www.academia.edu/2511703/Untermenschen_in_SS_Uniforms_30th_Waffen_Grenadier_Division_of_Waffen_SS

  • Hm. Nemzet, állam, nemzetállam. Világszerte vitatott tartalmú fogalmak. Nem furcsább a több állam területén élő magyar nemzet, mint az angolul beszélő ír nemzet. Egy Szlovákiában élő és magyarnak valló magyar, jogilag szlovák állampolgár, de nem tartozik a szlovák nemzethez. Vitatható lenne a magyar nemzethez tartozása? Tagadja meg a magyar állam a magyar nemzethez tartozását?

    Elvakultan lehet mondani, de gyűlöletből is, hogy Antall József fasiszta, mert 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni. Gyurcsány nem akart. A magyar állam magyar állampolgárai azonban akarták nemzettársaiknak az idegen államok területén élő, magukat magyarnak valló magyarokat. Ezt kifejezték népszavazással. A magyar állam ezt elfogadta, és állampolgárságot adott azoknak, akik idegen állampolgárságuk ellenére kérték magyar állampolgárságukat. Ezzel együtt – kérelemre – kaptak magyar útlevelet is.

    Magyarország egyedül állna a világban kettős állampolgáraival? Ugye ezt itt senki nem hiszi?