A sakk

2022 július 12 2:02 du.73 hozzászólás

Amikor úgy éreztem, hogy összeomlott körülöttem a világ elkezdtem kívülről vizsgálni az embert. Valahogy úgy, ahogy a hangyákat, a kerten átbaktató rókát, vagy tóparti békát. Kívülről, de nem felülről, nem istenként, hanem emberi gondolatokkal átitatott földi lényként*, és mégsem tudományoskodó eltávolodással a feszültséget okozó helyzettől (hiszen, akár az isten: „vagyok, aki vagyok”, nézhetem magam kívülről, de nem fordulhatok ki magamból), hanem valamiféle visszatekintéssel Rámájana, Gilgames, Odüsszeusz, Buddha, a bibliai József, Jób, Jónás, Jézus, és napjaink hőseinek életét, álmait, vágyait kutatva milyen, és milyen szeretne lenni az ember.

A sakk.

Nulla összegű játszma, veszítesz, nyersz, vagy döntetlen. -1+1=0. Minden fekete és fehér. (A diktátor fejében ilyen a világ: fehér és fekete, igaz és hamis.) Tizenhat fehér, tizenhat fekete figura, harminckét fehér és harminckét fekete mezőn. (Az ember más, az embernek csak harminckét fehér foga van, de az embernek mindig igaza van. Még akkor is, ha kiveszi szájából, pedáns műfogsorát.) A tér adott, a mezők értéke azonos, de egy szélső gyalog könnyebben ér célba, a középső gyalog megnyitáskor fontosabb, a tábla szélén álló ló kevesebb mezőt ér el.

A király.

Nagy jelentőségű, kis lehetőségű figura. Bármerre léphet egyet. Bukásával elveszik a játszma (matt) ezért lényegében érte és ellene folyik a harc. Az világos király fekete (e1)-, a sötét fehér (e8) mezőn áll. Előtte parasztok, jobbra tőle a királynő, balra pedig vele ellentétes színű futója. (Fehér királynak fehér futója van, a feketének fekete. A király nem rasszista, de ügyel a részletekre.)

A királynő

Lehetőségei, akár a nőké. Léphet keresztbe és kasba (akár félre is), szinte korlátlan ura a táblának. Patrialhális beállítottságúak vezérnek is nevezik, ám a királynő mégis pontosabb. A király, (a férfi!) az első a nő számára (míg nincs gyermeke), és minden férfi a nőért van(oda). A férfi minden tette, minden gondolata a nő körül forog. Az Asszír birodalom tartományainak élére herélt férfiakat (eunukokat) állított a király, legyenek ők függetlenek a nőtől, a dinasztiaalapítás vágyától. (Talán öreg férfiak is jók lennének, gondolom, hisz őket már nem kell kiherélni, hogy megszelídüljenek, erre aztán jön Trump, aki nem szelíd, és Putyin, aki gyilkológép -nekünk meg itt van a lassan öregedő igazmondó, aki még sohasem hazudott az embereknek- így mégis marad a herélés) A király bármit tehet (bármerre léphet), de mindig csak egyet, a királynő is bármit tehet lehetősége a tábla méretein belül korlátlan. Mindent tud, amit a király, a tisztek, és parasztok (gyalogok), csak a ló (huszár) lehetőségeit nem bírja, de a ló nem ember. A ló, ugrásban emberfeletti, a királynő azonban emberből van, és nemnagyon ugrálhat, mert a királynő beáldozható.

A bástya

Jobbra-balra, előre-hátra lép, unalmas, masszív megbízható figura. Személytelen. Ketten vannak induláskor a második sorban a tábla jobb és bal szélén állnak. Két bástya többet ér egy királynőnél.

A futó

Talán a király és királynő hírvivői (szolgái). Ketten vannak. A király és királynő melletti mezőről indulnak. Nevük fehér és fekete futó. Keresztbe járják a táblát, mindig azonos színeken. Párban erősebbek, mind külön. Végjátékban a magányos király ellen, királyi segítséggel két futó mattot ad. A hűség szimbólumai.

A ló

„L” alakban lép. (Macsó neve a huszár) Meglepetésre képes figura. Ketten vannak. Nyitáskor a bástyák mellett állnak. A ló nehezen kiszámítható lény. Nem báb, nem figura, hanem ló. Persze a ló is emberből van.

Ők a tisztek. A király (és a királynő) nem tiszt, ő király (és királynő).

A paraszt. Másik nevén gyalog. Kisméretű figura. Kezdéskor az első sorban áll. Csak előre léphet egyet, első lépésként kettőt is, előre jobbra-balra üthet, ütésvonalán átlépő gyalogot lépés közben is (en passant). Nyolcan vannak, míg a királynőáldozat elmés, a gyalogáldozat gyakori.

A királyt leszámítva a figurák közti rangsor csak érték. A királynő négy- bástya három- futó, ló kettő- a gyalog egy pontot ér. Az érték nem jelent alá-fölé rendeltséget, csak értéket. A parasztnak különös lehetősége, hogy tábla szemközti szélére érve, a királyt leszámítva bármi, akár királynő is lehet. (Nemváltó műtét még a sakkban is.)

Talán a sakk az emberről szól? Az egyén képességei (lehetőségei) mások, célja a másik legyőzése, és e cél érdekében csapattá áll össze. A csapat tagjai az egész számára értékkel bírnak, a győzelem érdekében feláldozhatók (önfeláldozók) A sakktábla figurái, ha szuverének lennének „Életünket, és vérünket a királyért!”, kiálltanák, „Isten, haza, család” harsognák, de a sakkfigurák nem szuverének, két számukra láthatatlan ül felettük, akár két görög isten, akik együttérzés nélkül, a görög isteneknél hidegebben, érzelemmentesen kezelik figuráik életét. Ők a sakkozók, egy háborúban nagy hatalmú urak, és egy háborúban mi vagyunk a figurák.

Személytelen, mondom a bástyára, és -bizonyos megközelítésben- ez az összes figurára igaz, hisz személye csak a sakkozónak van, ám nem igaz a katonára és áldozatára, sem a háza vesztett népre. Ők személyek, élnek és szeretnek, élnek és gyűlölnek, akár a hatalmas, aki játszik velük. Talán ezért gondolok szelíd undorral a „királyok, hősök, szentek” magasztalt gyülekezetére.

Ma Oroszország „különleges hadműveletében” naponta durván ötszáz, vagy több (ukrán és orosz) katona és civil hal meg, havonta tizenötezer, lakóházaik, kórházaik, iskoláik gyáraik válnak rommá, emberek milliói menekülnek a hontalanságba, ehhez az ámokfutáshoz képest Pompei pusztulása szolid homokvihar. Ez a „harc” csak a vezérek számára nulla összegű játszma. A harctér szélén nem sakkfigurák állnak, hanem halottak hevernek. A háború az egyén és az emberi társadalom számára is negatív összegű játszma. Ember és környezetpusztító rombolás, és mégis van, akinek jó üzlet.

Szukits Rezső

(*) Intellektualizáció Célja: érzelmi eltávolodás a kellemetlen érzés, gondolat okozta stresszhelyzettől. Lényege, hogy a  személy a fenyegető dolgokról hideg, tárgyilagos, tudományoskodó módon kezd el gondolkozni, így az ahhoz kapcsolódó érzelmeket eltávolítja tőle ezzel távol tartva magát a szorongástól. Wikipédia

73 hozzászólás

  • Jurásek Fábián Sebestyèn

    Rezsőkèm!

    Csak egy dolgot felejtesz el a nagy moralizálásod közepette, miszerint a te fajtád, a te általad támogatott politikai vonulat idèzte elő ezt a háborút ès tarja èletben fegyverszállításokkal, hamis ès egyoldalú moralizálással! Volt egyszer egy Euròpa, annak volt egy Nyugati rèsze fejlett technològiai kultúrával ès egy Keleti rèsze telis tele energiahordozòval, nyersanyaggal, kiaknázatlan èlőerővel, amelyek kezdtek egymásra találni ès erre jön egy USA Bácsi ès aszongya ez nekem nem tetszik mert mèg a vègèn jòl kijöttök egymással, szòval rondítsunk bele ebbe az együttműködèsbe… Ezt a Szukits Rezső fèlèk lelkesen helyeslik ès hamiskás mòdon összekeverik a jòt a rosszal a valòságot a valòtlansággal ès miközben öntik az olajat a tűzre várják, sőt igènylik az elismerèst! Küzdenek messziről az utolsò ukránig. Magyarul más farkincájával verik a csalánt, olyan országot támogatnak, ahol betiltottak az ellenzèki pártok ès a nemzetisègek sem kívánatosak… Ez is belefèr a nagy gumielvekbe. Viszont az emberek nem hülyèk csak kènyelmesek: idővel feleszmèlnek ès elküldenek benneteket a jò fèszkes fenèbe! Jò hamiskás moralizálást míg megteheted, csak aztán ne csodálkozz, ha a sakktáblán vègül az eredeti szabályok èrvènyesülnek…

  • Csupan a hatalom es a terulethoditas celja, persze Ukrajna volt evszazadokon at Oroszorszag „kenyerkosara”.

    De most Putin hadserege nem igen sikereskedik, habar Ukrajna lenyegeben harc-keptelen jelentos anyagi hianyai es harcrakeszuyltsegenek hianya miatt.

    Prnapja Putin fenyegetett hogy ha Ukrajna nem kap[itulalna onkentesen rettenetes koetkezmenyeklet foh majd Putin okozni.

    Az inkabb ugy hangzik hogy Putin otthon bajpokban van, mert meg a kedvenc oligarchiai sem igen kedvelik a jelen helyzetet.

    Valami azt sugalja nekem hogy Putin lefog egni haborujaval.
    Hadserege rem gyatran mukodik, na meg Iran tamogatasaval sem.

  • Bende István

    Csak kiegészíteni szeretném: Hogy Ukrajnában hány ember hal meg, ki lőtt kire, stb, stb. pontosan ugyanúgy nem ellenőrizhető, mint az, hogy hányan fertőződtek meg, és hányan haltak meg a covidtól, hogy hány % támogatja ezt vagy azt a pártot a „közvélemény kutatás” eredménye szerint, vagy éppen hányan küldték vissza a „nemzeti konzultáció” válaszleveleit. Minden csak közlés, nem tény. Tény az, amiről meg tudunk győződni.

    Még valami. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata nem a személyi jogokról szól. Az ember nem személy. A személy egy avatár, ami mögé vagy beáll az ember vagy nem.

    Ha a sakkfigurák szuverének lennének, egyszerűen lemennének a tábláról és összeölelkeznének a másik csapat szuverénjeivel, hiszen egy szuverént senki sem kötelezhet arra, hogy harcoljon. Kizárólag saját akaratából tenné, de minek tenné egy másik szuverén érdekeiért?

  • Rezső!
    csak, hogy kristály tiszta legyen a „sakk”!!!
    intellektualizáljak egy picirit:
    Trump tömeggyilkos {és zsebtolvaj is meg hülye}
    ugyanezek Putyin ról nem mondhatók el!
    a sakk rasszista és antidemokratikus és „rules based order”-be van belefagyasztva ezt a „rule”-t az találta ki aki a sakkot,
    és mi van amikor berosálok?
    de szép játék, sok olyan emberi készséget és képességet tételez fel amik részben inherens-ek másrészt tanulhatók, matematika ami a stratégia és taktika alapja… a pontrendszer abban a pillanatban felhördűl, amikor a paraszt mattot ad… és most ez készül a fokozódó nemzetközi helyzetben, a paraszt 8*1 azaz kétszeres pontértéke van, mint a királynak… erről nem szeretnek a királyok és királynők dumcsizni pláne nem a parasztokkal,
    de a paraszt nem kér engedélyt, aszongya: add vissza a babaruhát

  • Kedves Rezsö

    Mindig nagyon jó amit irsz, most is
    a gondolatot egyszerü továbbvinni
    Nyilván hogy az élet nem fekete-fehér, de mégis megélni ezt az életet folyamatosan sakkozni kell, még akkor is ha azok akiknek nagy része akik felismerik, azok sem vallják be még önmaguknak sem, és a nagy többség el sem jut arra a szintre hogy ezt felfogja
    Igy vagyunk az igazsággal is, minden igazság egyéni – saját maga éli meg a maga igazságát – tehát a kérdés mindig megmarad:
    Kinek az igazsága??

    ezért a legcsodálatosabb Jézus históriájaban a vétkes asszony esete:
    Döntésre (itélkezésre) akarták kényszeriteni általa, – fehéren-feketén – de a valódi cél a csapdaállitás volt
    a példa arról szól amiröl beszélünk – az életünkröl
    arról szól hogy bizony esendök vagyunk mindannyian
    a megoldás az esetre ezért volt „könnyü” „…az dobja rá az elsö követ, aki maga is vétlen!”

    diktátorok nem léteznek vazallusok nélkül – egyedül nem lehet senki sem diktátor –
    az intellektualizmus kártékonyabb minden másnál – megöli az érzéseket
    a fene nagy intellektualizmus képes arra ideig-óráig hogy eladja azt hazug látszatot, hogy csupa érzö szivböl cselekszi az egyébként hidegvérrel kitervelt álnok játszmáit

  • Succubus Lilith

    A cikkbol:

    Ma Oroszország „különleges hadműveletében” naponta durván ötszáz, vagy több (ukrán és orosz) katona és civil hal meg, havonta tizenötezer, lakóházaik, kórházaik, iskoláik gyáraik válnak rommá, emberek milliói menekülnek a hontalanságba, ehhez az ámokfutáshoz képest Pompei pusztulása szolid homokvihar. Ez a „harc” csak a vezérek számára nulla összegű játszma. A harctér szélén nem sakkfigurák állnak, hanem halottak hevernek. A háború az egyén és az emberi társadalom számára is negatív összegű játszma. Ember és környezetpusztító rombolás, és mégis van, akinek jó üzlet.

    Igazad vagyon. Nagyon jol jar az USA nemletezo hatterhatalma, az orosz es a kinai vezetes, a tobbi pedig meg ha bekes szemlelodo is, szepen lassan tonkremegy. A szlav nep pedig kozben szepen irtja egymast az amerikai nagy oromre.

  • Kedves Rezső! 👍👍👍

    Remek mint mindig, gyere gyakrabban (ha tudsz)!

  • Gratulálok Rezső, imét téged ért ama megtiszteltetés, hogy Soros után Te lehetsz a NER legnagyobb kerékkötője – legalább is a „múértő” propagandisták szerint. 🙂

    Kénytelen leszek megtanulni végre a hazai népmúvészet egyes fogásait, hogy fel tudjam himezni ezeket a velejéig mélyenszántó komment-bölcsességeket egy jó méretes falvédőre …

  • Ennyi istenverte nácit akik itt tépik magukat a modern hitlerista Oroszország érdekében…

  • Orsós Elemér

    Jurásek Fábián Sebestyèn
    2022 július 12
    2:39 du.

    Igazad van, különösen abban hogy, a most februártól moralizálók az előtte levő 8 év alatt egyszer sem moralizáltak -sőt még haszonleső kibicként drukkoltak is az „eurokomform” álukránoknak – pedig avval tuti hogy, el lehetett volna kerülni ezt a mostani revansot, persze ha hagyják őket saját kútfejjel gondolkozni!!! Az összes most bőszen -leginkább önmagát, ds kényszermegfelelésre- bojkottáló agyalágyult vízüvegfej meg már érzi, hogy a hülyeségekkel beetetett szignifikáns kisember kezd a fejére esni és lázongani az átverése és alsóbb gazdasági kasztba devalválása ellen!!! Naszóval, a jólétre és alantas munka derogálására szoktatott őslakók ha újra fellázadnak Veimar utáni állapotokra lehet újra számítani, főleg a legcivilizáltabb nyugaton!!! Oszt kinek is lesz ez megint profitábilis???

  • Orsós Elemér

    Bende István
    2022 július 12
    3:01 du.

    5*!

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2022 július 12
    2:57 du.

    Az ukrajnai szoknya mögüli hősködésre van egy nagyon jó magyar csimaszverebes alapvicc melynek a tanulsága a következő:
    „nem mindig baj az ha az ember szarban van, de ha szarban van akkor ne ugráljon”!!! (Elnézést, de ez szalonképesen elmondva értékelhetetlen, annál is inkább mert a kisverebet történetesen pont egy arra bóklászó tehén lepénye menthette volna meg a megfagyástól, ha nem figyel fel a féktelen viháncolására egy éhes macska is! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Bende István
    2022 július 12
    3:01 du.

    Az emberi káló sajnos nem gazdasági szempont!!!

  • A sakk, mint olyan egy kötött szabályrendszerű játék. A háború is az. Csak a szabályai kicsit egyszerűbbek. Nagyjából olyanok, hogy a szállítók, a politikai elit és az ahhoz közel állók kaszálnak, a többiek meg szívnak.
    Egyelőre az biztos, hogy az USA nem fizetett rá. Sem anyagilag, sem politikailag. Kína sem vesztese a történetnek.
    Ha beindul az újjáépítés, akkor az ukrán oligarchákat sem fogom az éhen pusztulástól félteni. Addig is céllövöldét és éleslövészeti tanterepet rendeztek.

    Mert a helyzet az, hogy a Krím megszállását lehet keresztbe tett ujjal átkozni, de attól még de facto megtörtént.
    ’21 decembere előtt a legvalószínűbb megfejtése a történetnek egy koreai típusú megosztás volt. A szakadár területekkel, mint egyfajta korridorral.

    Decemberben Biden keresztülhajszolta a kongresszuson az ukrán fegyverszállítás lehetőségét. Januárban megindultak a szállítások, noha Putyin világosan közölte, hogy azt casus bellinek fogja tekinteni.

    Azóta százezrek, milliók élete ment tönkre. Haltak meg, nyomorodtak, menekültek. Kinek mit dobott a sors.
    Ma a szakértők mit mondanak? Sokan a megoldást egy koreai típusú megosztásban látják. Azzal az eltéréssel a korábbihoz képest, hogy már senki nem emleget korridorokat. Ergo: még ezzel is nyerne Oroszország területet.

    Tehát jelenleg politikailag ott tart a helyzet, ahol ’21 őszén. A politikusok tehát valóban nulla összegű játékot játszottak.
    Ezért a semmiért haltak, nyomorodtak, menekültek a többiek.
    Közben :
    kilőtték a nyugati raktárkészeltet — nyertek a héjják.
    Európa lassan csődöt jelent — Biden és kínai vezetés kiküld a következő adag nasiért, miközben cserepesre röhögik a szájukat.
    Ukrajna száz évre eladósodik, vagy zsarolhatóvá válik a fegyverszállításokkal — Szerintem nem egy oligarcha vidám steppet lejt örömében. Országfüggetlenül, mert a pénznek nincs szaga, és valójában határai sem.

    A kirobbanásakor írtam mg anno:
    ” a háborúkat, noha eszmék nevében indítják sokszor, a gazdasági előnyök sem kicsit szokták befolyásolni. Marad a régi bölcselet: Cui prodest scelus, is fecit…”
    https://endresy.blogspot.com/2022/02/oroszorszag-nyugatnak-indult-cui.html

    Azóta nyilván történt egy, s más, de ez szerintem érvényes maradt. Azóta nőtt az áldozatok száma. De azokat a politikai vezetés általában lesz..ja. Bidentől Putyinon át Zelenszkijig

  • Andrew_s
    2022 július 13
    8:31 du.

    Bandi, kis krampuszom már megint!!!
    „azok” az „eszmék” arra lettek és lesznek kitalálva, hogy Cui prodest scelus, is fecit-et jól szolgálják és nem fordítva!!!

    „A kirobbanásakor írtam mg anno:
    ” a háborúkat, noha eszmék nevében indítják sokszor, a gazdasági előnyök sem kicsit szokták befolyásolni. Marad a régi bölcselet: Cui prodest scelus, is fecit…”
    https://endresy.blogspot.com/2022/02/oroszorszag-nyugatnak-indult-cui.html

  • Orsós Elemér
    2022 július 13
    3:51 du.
    Görögország örömmel fogadja az idős német turistákat, és menedéket nyújt nekik a közelgő tél, az infláció és az energiaválság elől – mondta Vaszilisz Kikiliász, az ország idegenforgalmi minisztere csütörtökön.

    „Ősszel és télen mi, görögök örömmel fogadjuk azokat a német nyugdíjasokat, akik „mediterrán telet” szeretnének átélni, görög vendégszeretettel, enyhe időjárással és magas színvonalú szolgáltatásokkal” – mondta a német Bild bulvárlapnak. itt vár rád.”

    Észrevételeit Panagiotis Simandirakis, a görög Kréta szigetén fekvő Chania polgármestere is megszólaltatta. „Meghívunk minden egyes németet, aki hozzánk szeretne jönni ezen a télen, és itt maradni – távol a válságoktól” – mondta, a helyi vendégszeretetről és a szerinte Európa legjobb egész éves éghajlatáról emlegetve.

    „Nincs szükségünk házon belüli fűtésre” – emlékeztetett Simandirakis.
    mert buznicc az buznicc és a zemberi összetartás! Madagascar szebb és olcsóbb a mellette levő francia szigetek Mauricius is jobb és kellemes kibaszott jó a kaja és a kiszolgálás próbáld ki

  • Geyza, 2022 július 13, 2:38 du.
    Pontosan! 🥳🤧 👍👍👍 😱🤧

    Meglesz még a párttagkönyv is, csak nem ásták olyan mélyre a nyilas elvtársak.

  • JURASEK sorait olvasva a USA tamadta meg Ukrajnat hadakkal azt elfoglalni es bekebelezni.

    De a tagadhatalan tenyek alapjan azt Putin Oroszorszaga kovette-el Februartol kezdve, de igen sikertelenul, mert meg katonai sot meg tabornokai sem igen eggyeznek meg tervevel.

    BENDE ISTVAN:

    Ha az emberileny nem „szemely” vagy nem egyen, hat vajon Te mifele eloleny lennel??????????

    Ha masok jogait ellenzed, mi alapon gyakorlod sajat jogaidat?????

    Miert nem lehetne az egyenloen MINKENKI szamara elzalogosithatalan????

  • SIBISKUS;
    „A szlavnep…”
    Persze Putin elvtarsa parancsara pusztitjak Ukran testvet-szlav-nepet.

    Nem hiszem hogy emeg a US bortonokben levo tomeggyilkosok is orvendeznenek az ottani hoditohaboru pusztitasain, talan csak magacskanak az orom!

  • ANDY:
    Szeretett es magasztalt Putin elvtarsad ez ev Februarjaban tamadta meg a bekes szomszed szlav-nemzetet Ukrajnat.

    Hat mifele hazugsagnak velned allitasodat hogy a US Congressus tavaly Decembereben hagyta jova Biden tamogatasat Ukrajnanak onvedelmukre.

    Meglatasod alapjan a USA hasonloan fegyveres agressziot kovetet-el Hitler Szoviet Uniod elleni haborujat meghiusitani.
    NEM?????

    Hat vajon azt miert nem velned egyenlonek????????

  • Nagyon furcsa erkolcsikon alapozott velemnbyeket fejeznek ki az itten hozzaszollok, amikor magasztaljak Putin provokalatlan agreszijat Ukrajna meghoditasara es bekebelezesere, de allandoan ellenzik a USA anyagi segitseget Ukrajnanak.

    Ellenzitek ma hogy a USA nem csak anyagilag segitette a SU-t de haboruba is ment Hitler ellen??????

    Velehetem hogy igen boldogan venntek Putin fegyves meghoditasat es bekebelezeset Maguyarorszagnak is. MIERT NE???????

  • GEYZA soraira;

    Putin ma Hitler 1936-39-es tetteit ismeteli.

  • A sakktáblás fotón a sötét király a D8-on áll, nem a fehér E8-on. Miért?

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    4:01 du.

    grizi ezt nem én mondom!!!

    „America is a lunatic asylum.” – Ezra Pound, 80 years ago
    akik nem tudnak angolul:
    amerika a holdkórosok menhelye írta Ezra Pound 80 évvel ezelőtt

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    4:01 du.

    grizi ezt nem én mondom!!!

    https://index.hu/kulfold/2022/07/15/ukrajna-szlovakia-rajka-fegyvercsempeszet/

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    4:01 du.

    Nomen est Omen

    Anyuka : Stalin
    Névadó apuka : Raszputyin
    Szellemi vezérek és mentorok : Mussolin(i) & Hitler
    Volt lakhelye : Berlin
    Jelenlegi lakhelye : Kremlin
    Leendő lakhelye (remélhetőleg) : Sahalin távoli szigete.
    (Jobb lenne neki talán a Hold, de odda eddig még csak amerikai állampolgárok jutottak el.)
    Gyermekei : Szaddám Husszein, Asszád, Kadhafi
    Unokái : Bolsonario, Maduro, nomeg a V4 országok potentátjai
    Unokahuga : Marie Le Pen…

    Szaal van utánpótlás, nem kell aggódni.
    Csak ezeknek szerencséren nincs atombombájuk.

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    3:20 du.

    Ez az állat Hitler-palánta
    belelövetett a fronttól távol fekvő Vinyitcában egy lakótömbbe.
    Több tízen meghaltak, köztük kis gyemekek.

    Ez nem ember..ez egy emberek közé nemvaló alien-szerű szörnyeteg.

    Ilyesmiket, amiket ez művel, idáig csak horrorisztikus futurisztikus rémfilmekben láttunk.

    Russiche Army :
    Eurázsiai vademberekből álló gátlástalanul gyilkoló, erőszakoskodó, fosztogató gyerekrabló rohadt csürhe.

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    3:33 du.

    Fel nem foghatom hogy (állítólag) gondokodó, érző emberek miképpen állhatnak ki a szörnyeteg mellett ?

  • Jordan Klepper Fingers the Globe: Hungary for Democracy 🙁

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2022 július 14
    2:07 du.

    A szülőket, nagyszülőket nem az őket felnevelő gyermekeknek, unokáknak kellene logikusan gyámolítani? (De lehet hogy, én vagyok maradi, korszerűtlenül -szerintem meg normálisan- család centrikus? Azért marha jó, hogy a valaha országépítő „nyugger” mára kényelmetlen kolonccá vált az eminens példaként mutatogatott fejlett civilizált demokráciákban! Még a végén megérjük hogy a nyugati határra újra kerítést kell építenünk, de most nem az innen jobblétbe elszökők, hanem a saját migránsaik és balul elsült önszankcióik áldozatainak ideözönlése ellen!)

  • Rodeo11
    2022 július 14
    11:09 de.

    No de hisz pont azt írtam….
    Eszmék mindig vannak. Fedőmesék is. De a dolgok mélyén csak az érdek.

    S nem most, hanem mindig.

  • Nahát eljött ennek is az ideje. BENDEGUZ a floridai törtmagyarságával a legjózanabb kommentelő sakkolásban idelenn!

    Bravó Bendegúz… 👀 👉 💪💪💪 👈 👀

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    3:33 du.

    „ANDY:
    Szeretett es magasztalt Putin elvtarsad ”
    Fexik, nyuxik, olvas, bocsánatot kér.

    A gyengébbek és így a Te kedvedért is.

    December 9.
    „Megszavazta az amerikai kongresszus az ukrán és baltikumi védelmi támogatást”
    https://www.szabadeuropa.hu/a/megszavazta-az-amerikai-kongresszus-az-ukran-es-baltikumi-vedelmi-tamogatast/31600695.html

    Nem azonnal indult és dec16-án még csak a határozatok:
    https://foreignpolicy.com/2021/12/16/us-ukraine-russia-military-support-congress-biden-delay-aid/

    Majd januárban megindultak a fegyverszállítások. De azt már keresd meg magad. S csak ismételni tudom magam: baromi felkészületlen vagy, hogy ekkora face-palmokba vagy képes belefutni.

    Hányassal végezted a provokátorképzőt? egyes fölé? Szedd már összébb magad nyuszi.

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    3:13 du.

    grizi, most fejeztem be Wolf Blitzer interjújának megnézését amit a ma korábban tartott kétoldalú és zárt ajtók megetti ről ki lehetett szedni az arab diplomatából…amit én értettem az annyi, hogy J.B. MBS-től az öklük összeérintése után a zárt ajtók megett a középső újját is felmutatta magasra
    most mi lesz?
    a hegemónia és a „rule based order” azok a füstbe ment terv?

  • Rodeio

    sajnálom, hogy a szegény öreg Bendeguznak nem tudom ezt a fenti videot elküldeni

    bár talán jobb is igy – jobb ha nem zavarja meg „békés” öregkorát a valóság semmiképp – jobb ha ugyan tudatlanságban, de „boldogságban” éli le a hátravelö idejét ezen a földön
    nem igaz?

    Tudod hogy mennyi konfuziót okozott az Éva ösanyánk, hogy azt az almát harapdálta
    jobb nem harapdálni semmibe

  • BENDEGUZ
    2022 július 14
    3:20 du.
    grizi!!!
    győzd le!!!

  • Andrew_s
    2022 július 13
    8:31 du.
    mit gondolsz?
    ha ezt nem festik be zöldre akkor még van remény?

  • Succubus Lilith

    Rodeo11 2022 július 12 6:42 du.

    ” Trump tömeggyilkos {és zsebtolvaj is meg hülye} ”

    Kit olt meg a Trump? En ugy tudom, hogy hosszu ido ota az egyetlen olyan amerikai elnok, akinek az idoszaka alatt az USA egyetlen orszagot sem tamadott meg.

    Rodeo11 2022 július 14 2:07 du.

    ” Görögország örömmel fogadja az idős német turistákat, és menedéket nyújt nekik a közelgő tél, az infláció és az energiaválság elől – mondta Vaszilisz Kikiliász, az ország idegenforgalmi minisztere csütörtökön. ”

    Ez baromi jo otlet. Sok penzt vinne be Gorogorszagba, es akar az olaszok, spanyolok, portugalok, sot meg az eszak-afrikai orszagok is jelentkezhetnek. Mert nem csak a nemet segge fog kifagyni.

    ” Madagascar szebb és olcsóbb a mellette levő francia szigetek Mauricius is jobb és kellemes kibaszott jó a kaja és a kiszolgálás próbáld ki. ”

    Mauritius-t aze’ nem ajanlanam, nem csak a tomegnyomor miatt, hanem ha kicsit jobban megnezed 5 vagy 6 caldera disziti, ami nem akarmi egy ilyen pici sziget eseteben. Az az egesz barmikor a levegobe repulhet.

  • Succubus Lilith

    Bendeguz, te a politikahoz vagy nem ertesz, vagy fizetnek teged azert hogy hulyenek tetesd magad.
    Barmelyik is az, jobban jarnank itt mindannyian, ha csak a vallasokkal foglalkoznal.

  • Geyza
    2022 július 15
    12:55 du.

    Költői kérdés: El is olvastad amire az általad nagyrabecsülten szerencsementesített Bendegrúz írta azt a sok baromságot?

  • Rodeo11,

    Mivel Ukrajna most eladósodik vagy száz évre.
    Bőven van termőföld (ha majd aknamentesítik),
    Vannak természeti kincsei.

    Most meglocsolják némi honfi-vérrel, aztán valamelyik Edvard bevonul. Vagy tankkal vagy multikkal.

  • Succubus Lilith
    2022 július 16
    3:52 de.

    Rodeo11 2022 július 12 6:42 du.

    ” Trump … etc–etc–

    *****************************************

    Nem az íromány az érdekes, hanem a nickek :

    Saját magával beszélget Rodeo, a kínabérenc, É-korea imádo Iránt dicsőítő magasemtudja náci e vagy komcsi idióta…mindenesetre antiszemita is kissé. Biztos ami biztos, nehogy bárhonnan is megszólják vagy megvonják a rohadt kis filléreit amit ezért kap, amit itt (és máshol is ) művel. A patkány…

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 július 16
    3:56 de.

    A legkevésbé sem hülye, jól látod! 😀 Viszont pont avval a makacs következetességével leplezi le magát hogy, immár első itteni megjelenésétől változatlanul görcsösen ragaszkodik a -szerintem- szándékos elgépeléseihez, nyelvtani és értelmezési megjátszott tudatlanságához és a már többször is leleplezett állítólagos karaita vallásához, pedig ezekből az elterelő gyermekes játékokból még egy 80-as IQ-val rendelkező ember is -a sok korholás és figyelmeztetés hatására- már rég kitanult volna! 😀
    (Meglehet hogy fizetésért, de inkább úgy vélem unalomból űzött polgárpukkasztásért jár ide, ami persze velem is előfordult már, de nem ilyen szignifikánsan! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Vajon mennyit kapna -az egyébbként tűrtőztetett, de jól kiérdemelt rendőrpofonért- ez a kis „hölgy”? Úgy látszik van az a pénz amiért egyeseknek érdemes kivetkőzni látszólagos emberi mivoltukból:

    https://mandiner.hu/cikk/20220716_katatunteto_szitkok_rendorok_tragarsag

    (Bizony mondom, még a szamizdatos enyhületben is kékre-zöldre szinezett kádárkolbász nyomokkal éledezne másnap egy detoxikálóban!)

  • Succubus Lilith

    Most megneztem. A Mauritius-on is van par nagyobb caldera, de inkabb a hozza del-nyugati iranyban kozel levo szigeten, Réunion szigeten vannak a legfelelmetesebb calderak.

  • Christopher Ádám

    nem tudom ki az atuális censor, vagyis cenzurát gyakorló

    de tudod kedves, mi kurvára jól ismerjük már ezt az állapotot – a cenzurázást, a besugást
    ugy a horthy fasiszta diktaturájából, ugy a kommonusta diktaturák idejéböl

    Kivánom, hogy teljes testtel, lélekkel ismerjétek meg ott kanadában ti is
    itt a kárpatokkal ölelt völgyben voltak a zöldingesek, meg a vörösingesek
    Nálatok milyen inget fognak viselni? a szép orweli világban?
    Gondolom már tudod, hiszen ez az egész ujságosdi egy sima training (kiképzés)censorok és besugók részére mint látom
    tiltsál ki végleg minden a mainstrem médiával szemben ellenvéleményt kinyilvánitó személyt, nyugodtan
    nem tudom melyik hiányzik inkább; a képesség, hogy felmérd a cselekedet sulyát, vagy a szégyenérzet?

    KEZD VELEM NYUGODTAN a kitiltást

    a minden ember egyenlö, egyenlö jogokkal eszmét kijelentökkel szemben MOST CSAK CENSURA egyelöre (késöbb nyilván hathatósabb megfenyitések) – ennek ellenében pedig a különféle kivételezettek elhanyagolható számu csoportjainak pedig a teljes terepadás

    Igen, mi akik ebbe a sokszor vérfürdöbe, horrorba taszitott országba születtünk és nöttünk fel, többségében megismertük már a saját börünkön, hogy mit jelent ez (nyilván vannak sokan akik akkor a haszonélvezöi voltak a rendszernek, azok számára az volt az aranykor)

    Nem tehetek mást ismételten, mint hogy ugy Neked, mint „harcostársaidnak” kivánjam teljes valómból, hogy legyen nektek is szerencsés részetek benne ott a kies juharfák földjén – ismerjétek meg, ízleljétek és emésszétek – éljétek benne a hátralevö életeteket, legyen számodra is az „aranykor”
    De a kárpátok vidékéröl el kezeitekkel, ok?
    Mi az az inditék, amelyböl ráakarod kényszeriti ujra a megosztást, a gyülelet rákfenéjét, ami okán a nép, az istenadta nép egymást ölte gyülölte – hisz nem itt születtél, nem itt nevelkedtél, ergo kanadai vagy
    gyerekeid sem születtek magyarföldön, és nem is élnek itt
    a saját házadban és Hazádban seperjél

    Halgass Rátesi Margitkára – halottad mi a kivánságuk (a pártjuknak is dettó, aminek tagja és akit képvisel) – mindenki ott szóljon bele a társadalma életébe, ott szavazzon ahol él
    ha pedig az volt valamikor a szándékod az egykoron elhangzott állitásod szerint, hogy szabad terepet adj különféle vélemények ütköztetésének, amennyiben azok nem személyes gyalázkodások – akkor térj vissza oda
    Amennyiben eme célod megváltozott, az sem baj, a felület a tied, azt olymódon használod ahogy kedved tartja. Senki sem kérdöjelezheti meg eme jogodat, nyugodtan kinyilváníthatod. Ugy valamivel öszintébb

    Legalábbis egyelöre, amig elvileg szabad világban élünk – aztán amennyiben és amikor eljön az a világ, amelyet mint látom teljes mértékben képviselni igyekszel, illetve mint látom elösegiteni igyekszel annak miharabbi eljövetelében – nyilván akkor nem Te fogod meghátorozni, hogy Te mit szeretnél
    Lesznek akik megmondják Neked
    úgy legyen (a juharfák földjén) Ámen!

  • Geyza
    2022 július 16
    11:14 de.

    neked is van egy voksod!
    nekem is!
    tudod (hogy tudnád ezért elmondom)
    2 éves korom körüli időszakomban mint „náci” mikor kaptam spenót főzeléket szépen bepofáztam durranásig a pofazacskómat és adott pillanatban az etetőmre fújtam az egészet, ez volt a véleményem(SIC), mert minden más hatástalanná lett, mert a gyereknek jót akartak és finom spenót főzelékkel etették saját jól fefogott érdekében, hogy szereti e vagy nem? smafú és enni pedig kell

    utána évekig nem volt spenót főzelék és sok más sem… vihogásba és dühös morgásba csapott a hatalom, de mivel még élek nem folyamodtak erősebb eszközökhöz
    a nagy lavór meg működött

    a mai helyzet fokozódik és a vélemények is másképpen csapódnak le, néha elég egy harsány mosoly bele a szömibe ha nem érti majd elmagyarázzák neki azok akik értették és halálos sápadtsággal vették tudomásúl Rijadban a királyi palota termeiben a schnass öltönyösök sehol sem voltak a vakító fehér és aranybarna indiai selyem burnuszok mellett

    ha érted jó ha nem akkor is majd a Cenz Ura eldönti, hogy feldönti e?

  • Ami biztos, a vezér (királynő) alapállásban a saját színén áll, vagyis a világos báb világos mezőn, a sötété a sötét mezőn.

    A fönti képen nem így van, okát nem tudom, talán tévedésből, talán a fotós nem tudta.

    Az is biztos, hogy ma nincs diktatúra Magyarországon, ha ezt sokan úgy is gondolják. Érdekes módon többnyire balos beállítottságú és liberális eszmékkel szimpatizálók gondolják így, akik nézeteiket erőltetnék rá a másként gondolkozókra. Hangjukat hallatva nem riadnának vissza a nekik nem tetszők bebörtönzésétől, vagyonfosztásuktól.

    Április 3-tól erősödtek föl ezek a hangok Magyarországon.

  • warrior
    2022 július 17
    10:51 de.

    hát, teljes bennem a zavar a kép újonnan megtekintése után, mert nem tudom eldönteni, hogy melyik a királynő (vezér) és melyik a király, te tudod róla?

  • warrior
    2022 július 17
    10:51 de.
    a sötét -nél van eltolva!

  • ANDY; Ha ol;vasnad a csatolt adatot Ukrajna evtizedek ota kuklfoldi segelyeken tangodott.
    A „stabilizalas” nem a haborualatti fegyveradopmanyokat jelentette!!!!!!

    De miert nem reagaltal kerdesemre, habvorus-bunnek vetted amikor a usa BILLIUPOKKAL SEGITETTE Stalin apukadat fgeyvertarasai ellen Hitlwer hadaival szemben?????????

    Es miert tamadta meg Putin elvtarsad Ukrajnat??????
    ukrajna keptelen meg fenyegedtni is barki, amit persze soha nem tettek.

    Miert nem reagalsz kerdesekre, bizonyara a „TROLLMESTERED” neked letezik meg ha csak az agyadban is, ,de keptelen vagy logikusan valaszolni.

  • Come on Lilithke, hanyszor tettem a kerdest itten, kit „tamadott meg a USA” ?????

    Tamadasra onvedelembol vagy segelykent a megtamadottak segitsegere vedwelmiszewrzodes alapjan.

    RElfelejtette magacska SZEPTEMBER 11-et????

    Vagy Kuwait elleni aggressziops megszallasat????

    Vagy kb. 200 ezer Iragi lakosokm vegyifegyverekkelvalo pusztitasat?????

    nagyon rovid emlekezokepessege letezik magacskanak!!!!!
    Vajon miert ??????

    keptelen oszinte, realista es logikus lenni????????

  • P.S.
    Az 1812-es haborurol mar tettem a kerdest, ,az amit a US Congresszus hivatalosan deklaralta a haborut.

    Persze volt jelentos oka, de akik a haborusdit vadoljak, miert nem kepesek vagy hajlandok reagalni?

  • PPS.

    Saddam kb. HUSZ EZER lakost, s nem 200 ezret gyilkolt kemiai fegyverrel.

  • GABRIEL
    Chris Adam egy magantulajdonban levo lap cenzora, azt a „szabad-sajto” elve biZtositja.
    Az masok sajtoszabadsagat nem korlaTOZZA! cSAK A HOZZASZOLLOKAT CENZURAZHAT.

    Habar az „elv”-e vitazhato!!!!!

    Canada,sem Orban nem cenzurazza a hozzaszollasaidat.

  • BENDEGUZ
    2022 július 18
    2:42 du.

    grizi!
    ne hazuggy ennyit, ez több, mint sok, pláne 911 az a kedvencem!

  • Kedves Rezső

    „Amikor úgy éreztem, hogy összeomlott körülöttem a világ elkezdtem kívülről vizsgálni az embert.”

    Magasröptű, hosszú lére eresztett filozófiai eszmefuttatásodnál van rövidebb is; hogyha magadba körülnézel, akkor megismered a világot. Vagy fordítva !

  • Rodeo11
    2022 július 17
    8:57 de.

    Neked kettő van amióta női néven megdupláztad itt magadat.

    De biztosíthatlak róla szart sem ér egyik sem.

    Nullák vagytok. pontosabban nulla vagy,
    mégpontosabban dupla nulla vagy.

    Te elkopott kis szófosó kínai-ruszki propaganda-ágens.

  • Andrew_s
    2022 július 16
    10:35 de.

    Inkább azokat NEM szoktam elolvasni amiket te firkálsz CIKK-címszó alatt. Vagy csak futólagosan olvasom.

    Tudod kisapám, rühellem ezt a nyálas,
    finomkodó ÉRTELMISÉGIESCHKEDŐS alamuszi dumát, amit tolni szoktál.

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2022 július 16 1:17 du.

    “ Viszont pont avval a makacs következetességével leplezi le magát hogy, immár első itteni megjelenésétől változatlanul görcsösen ragaszkodik a -szerintem- szándékos elgépeléseihez, nyelvtani és értelmezési megjátszott tudatlanságához és a már többször is leleplezett állítólagos karaita vallásához, ”

    Nekem a legjobban a Karaita vallas tetszik vele kapcsolatban, mert kulonben ismerek valakit, aki ugyanezt csinalta korabban, ugyanigy irt is, Karaitanak mondta magat, de vajmi keves fingja volt arrol mi is az… aztan egyszercsak megjavult a Magyar nyelvtana. 😊
    No es persze szerintem is tud o rendesen irni, csak nem akarja, hogy felismerjuk a stilusarol.

    Az a rendor-bosszantas se akarmi. Hiaba na, jo kezekban van Magyarorszag jovoje, ha ilyenek a fiatal nok manapsag.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 július 18 2:42 du.

    ““ Come on Lilithke, hanyszor tettem a kerdest itten, kit “tamadott meg a USA” ????? ””

    Valaki irja mar meg ennek az idiotanak, hogy tobbszor is valaszoltam erre a barom kerdesere.

    Mintha nem lenne mindegy hogyan gyilkolnak halomra szazezreket. Ez az … meg mindig azt akarja itt propagalni, hogy a tomeggyilkossag rendben van, ha azt az o koreografiaja szerint hajtjak vegre.

  • GEYZA;
    Jul 154, 12;55

    Mind az itteni pufalykassai!!!!!

  • BENDEGUZ
    2022 július 18
    2:47 du.

    Saddam monetáris kötélen végezte, ő is el akarta hagyni a petrodollár nevű cirkálót, és onnan eddig csak átkok, szidalmak és fejvesztés terhe mellett
    sem sokan sikeresedtek (hogy a te szóképzésedet használjam)

  • RODEO:

    Magasztalt EZRA POND-odat kirugtak a USA-bol, es egy Fascista-cooleborator volt Olaszorszagban Mussolini fekete-inges trogerjaival.

  • GEYZA-nak tokeletesen igaza volt megjegyzeseben, habar kicsit fuszeresen is fejezte ki velemnmyet,de tagadhatalan.

    Mifel gondolkodo, erzelmes, tisztesseges egyen tapsolna Putin jelen katonai agressiojat a bekes testvernep Ukranja ellen.

    Vajon mifele egyenek tamogatnak diktaturakat es agressiokat?
    Mi alapon gyulolik az emberilenyek egyeni es elzalogosithatalan jogaiknak a vedelmet?

    Hiszen nem csak az emberilewny, de minden eloleny ezen a Foldon, s bizonyara mas bolygokon is ahol elet lenne, MINDEN elolenyek, kezdve a mikrobaktol, a bakteriumok, a virusok, de meg az egy-sejtuldenyek is termeszetuk alapjan biologiailag tagadhatalanul mind SZABADON ohajt elni letet,szaporodni, terjedni minden korlatozasok nelkul.

    A SZABADSAG gyuloinek minden sejtjei, sot meg agy-sejtjeik is korlatlanul ohajtanak mukodni.

    de azok az osi-Moszkovita hazugsagok alatal „agymosas’ on estek at, azert keptelenek normalisan gondolkodni es elni.

    tagadhatalan a koz-mondas, hogy „Socializmus is „mental illness”
    (szocilizmus elmebetegseg).
    Ketsegtelenul az agysejtjeik nem mukodnek a termeszetes biologiai alpokon, hanem a hazug-propagandak az mosta.

    Csupan azok tapsoljak mind a diktatorok kegyetlensegeit, mint Rpdeo Ezra Pond-ot, meg Putin kegyetlen tomegpusztito hadjaratat a bekes szomszed es testver-nep ellen.

    De MIND meghazuttoljak onmagukat amig ocsarkodnak az emberi szabadsag, demokratikus tarsadalmi rend ellen, de nem elnenek az altaluk magasztalt diktator paradicsomaban,Moszkvaban.

  • OK ANDY;
    Magasztalt Saddam Hussein diktatorodaT AZ iRAGI NEP-BIROSAG HALALRA ITELTE TOMEG-GYILKOSSAG TETTEIERT.

    Azt miert nem tapsolod?

    Ha Moszkvaban valtozas jon, Putinod is ugy jarhat am!!!!

  • OK BENDE ISTVAN, talan volt ideje hatarozni, hogy ha az ember NEM EGYEN, vagy ha az egyen nem ember, hat mifele eloleny lejhetnel???

    S vajon miert nem lehetne MINDEN emberilenynek biztositott elzalogosithatlan joga eletet elni ahogy azt onmaga ohajtana???

    Talan BENDE ISTVAN maig is ohajtja elni eletet ahogya Moszkvai partvereek diktaljak?

    Mint Putin remeli diktalni MINDEN Ukran eletet a sajat elkepzelt diktaturaja alapjan?????

    Miert nem lehetne az jogos az Ukranoknak is, Ha Bende Istvannak az jarna, vagy legalabb is alapvetoen azt talan egyszer majd ohajtana.

    Nemzeti „suverisag” csupan amikor MINDEN lakos egyenloen szabad es koprlatozatlan es korlatozatlanul hatarozhatnak minden kozos ugyeikben.

    Igen , a gazdasagi fej;odes is csuppan a szbad-egyenek korlatlan lehetosegeik alapjan a sjat kepessegeik es szorgalmuk altal leheto!!!!!
    Nem diktalva zsarnokok alatal!!!!

  • Ha megjegyezhetnem ,habar nem a cikk sorait kovetve.

    A USA-ban egy uj-politikai szervezet lepett elo az u.n. „wood-work”-bol.

    Nevezve; „MOMS FOR LIBERTY” (Anyukak a szbadsagert).

    29 oeszagban mukodnek mar is, fiatal anyukak akik jelszvai; „Liberty is from Creation not from politicians” ( Szabdsag a Teremtotol nem a politikusoktol) es „Do not want Government in co-parenting” (a burokracia nem a nevelo-szulok).

    Nagyban megy mar a Novemberi valsztasi verseny. DE LEG-elosszor a LEG-vehemesebben a „Schoolboard” (iskola bizotsagok valasztasai.
    Az anykak hajlandok es kepesek gyermekeik jovojeinek az erdekebn cslekedni, a bvurokracia befolyasat semlegesiteni.

    Mint a regi kozmondas; „the hand that rocks the cradle forms the next generation (a kez amely ringatja a bolcsot neveli a kovetkezzo generaciot).

    Retteg Biden es minden rattikalis socialista demokrata meg partja, megallasnelkul csak az „abortion” ugyet ismeteik, amig kepetelen a jelen inflacio ellen megoldast talalni a dolgozo nep problemait megoldani.

  • Succubus Lilith

    Kedves Geyza!

    Remelem a nyari szabadsagod jol telt el. Mallorca, Ibiza, esetleg Sharm el Sheik? Merre jartal?

    Kepzeld, nem fogod elhinni, amig oda voltal a Pityi Palko sem irt ide, de amint visszatertel azonnal o is azonnal irt. Nagy rokonlelkek lehetettek. 🙂
    Meg a stilusotok is ugyanaz!

    Pityi Palkó 2022 július 18 7:07 du.

    ” Magasröptű, hosszú lére eresztett filozófiai eszmefuttatásodnál van rövidebb is; hogyha magadba körülnézel, akkor megismered a világot. Vagy fordítva ! ”

    .
    Geyza 2022 július 19 10:35 de.

    „Neked kettő van amióta női néven megdupláztad itt magadat.
    De biztosíthatlak róla szart sem ér egyik sem.
    Nullák vagytok. pontosabban nulla vagy,
    mégpontosabban dupla nulla vagy.
    Te elkopott kis szófosó kínai-ruszki propaganda-ágens.”

    Geyza 2022 július 19 10:39 de.

    ” Inkább azokat NEM szoktam elolvasni amiket te firkálsz CIKK-címszó alatt. Vagy csak futólagosan olvasom.
    Tudod kisapám, rühellem ezt a nyálas, finomkodó ÉRTELMISÉGIESCHKEDŐS alamuszi dumát, amit tolni szoktál.”

    Eloszor is, hianyoltunk mar. Az a jo kis semmihez sem erto proli, vagy zseller-hozzaallas, amit bemutattal az Andrewnak is tokeletesen elmondja ki vagy. Neked mar az is faj ha nem ovis stilusban irnak neked.

    De elarulok neked egy kis titkot. Ha a czenzi hagyja.

    Most mar par honapja valtunk minden nap emailt a Rodeoval maganyban, elsosorban megbeszelni a vilagpolitikat, valamint rajtad es az „ikertestvereiden” rohogni (mint Pityi Palko) es hagy lassuk egymas olyan hozzaszolasait is, amit a cenzura nem enged be ide.
    De hiaba probalod rank tolni a ikertestverszerepet, amit igazabol te muvelsz, a Rodeo Torontoban el, emmmeg Edmontonban. Kerdezd meg a czenzit, ha nem hiszel nekem.

    Amugy hallottam, hogy Curipira es megtamadott teged, amikor a coxsackievirus megtamadott teged.
    Errol jut eszembe, nem irtad: Putyint eltemettek mar, es megszunt Oroszorszag? Regota nem tudositottal!
    Szallnak meg nyugatra a vadlibak? 🙂

  • Succubus Lilith

    Te Rodeo, miccosz a „grizi” viccehez, amit 2022 július 21 du
    2:02-kor kovetett el?

    ” Mifel gondolkodo, erzelmes, tisztesseges egyen tapsolna Putin jelen katonai agressiojat a bekes testvernep Ukranja ellen. ”

    Tudod, grizi arrol a bekes testverneprol ir, amelyik 14 ezer oroszt legyilkolt es meg ma is gyilkolna, ha tudna.
    Na meg hany orosz is egett meg Ogyesszaban egy epuletben, es kik gyujtottak rajuk az epuletet?
    Oh… megvan… a bekes ukran testvernep!

    Csupa bekeszeretetbol tiltottak meg minden mas nyelv hasznalatat, es uldoztek meg a karpataljai magyarokat is.

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 július 23
    12:03 de.

    Szerintem nem az egyszeri ukrajnai testvérnépek(ukránok, oroszok, fehéroroszok, lengyelek) és a maguktól betagozódott kisebbségek(románok, zsidók, magyarok, tatárok) hozzáállásával van a probléma, mert speciel az újgyarmatosítok 2014-es dicsőséges színrelépéséig nagyon jól megvoltak spontán összetenyészve egymással, az elfajuló antipánszlávizmust és sovinizmust a modernkori Lukrecia Borgia, azaz Victoria Nuland néni direkt erre gyártott mérgezett sütikéi és főnökeinek a „projektbe” fektetett 5 milliárd dollárocskái okozták, úgy mint Hófehérkénél a sokkal szerényebb alma ajándék! Azonban Te „Grizinek” ezt hiába hánytorgatod, mert ami neki kényelmetlen, arról hiányosak vagy direkte amnéziásak az értesülései, olyannyira hogy simán átlép fölöttük! De azért nyugodtan próbálkozz, mert úgy látom Te is betegesen türelmes vagy! 😀

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 július 23
    12:03 de.

    Szerintem nem az egyszeri ukrajnai testvérnépek(ukránok, oroszok, fehéroroszok, lengyelek) és a maguktól betagozódott más kisebbségek(románok, zsidók, magyarok, tatárok) hozzáállásával van a probléma, mert speciel a demokrácia exportőrök 2014-es dicsőséges színrelépéséig nagyon jól megvoltak spontán összetenyészve egymással, az elfajuló antipánszlávizmust és sovinizmust a modernkori Lukrecia Borgia, azaz Victoria Nuland néni direkt erre gyártott mérgezett sütikéi és főnökeinek a „projektbe” fektetett 5 milliárd dollárocskái okozták, úgy mint Hófehérkénél a sokkal szerényebb alma ajándék! Azonban Te „Grizinek” ezt hiába hánytorgatod, mert ami neki kényelmetlen, arról hiányosak vagy direkte amnéziásak az értesülései, olyannyira hogy simán átlép fölöttük! De azért nyugodtan próbálkozz, mert úgy látom Te is betegesen türelmes vagy! 😀

  • Succubus Lilith
    2022 július 23
    12:03 de.
    a grizi az egy beteg lélek és buta is, kár vele, hacsak azért nem, hogy a többiek felébreggyenek