Kiegyensúlyozott turizmus

2022 július 26 1:00 du.4 hozzászólás

Mostanában egyre gyakrabban találkozunk ezzel a névvel, így hát fejtörő versenyeken is feladható kérdés lehetne: Hol van és pontosan mi Ras Al Khaimah? Röviden összefoglalva, hétezer éves múltra visszatekintő városállam a Perzsa-öböl partján. Mintegy kétszáz évvel ezelőtt a Brit Birodalommal állt háborúban, napjainkban viszont már az Egyesült Arab Emirátusok része, hatodik legnagyobb városa. Mindinkább vonzó turisztikai célpontként hívja fel magára a figyelmet.  Ez a figyelemfelkeltés nem is eredménytelen. Már jelenleg is a világ leggyorsabban növekvő úti céljai közé tartozik, nem véletlenül. Az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb emírsége, de a tagok között nincs kemény határellenőrzés, szabadon lehet utazni egyikből a másikba. Az „Emírségek természeti bölcsője” néven ismert Ras Al Khaimah (a szó kiejtése: raszelhejma) 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdőkkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, lenyűgöző kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme minden tekintetben fokozott elsőbbséget élvez. A természeti környezet, a tengerpart, sivatag, kicsit beljebb a hegyek, változatos pihenési lehetőséget kínálnak, ráadásul a hegyekben kissé hűvösebb is van.  A Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hatóság „Balanced Tourism” néven hirdette meg új turisztikai stratégiáját, amelynek célja, hogy a város az Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re, és addigra hárommillió látogatót vonzzon. A szervezet vezérigazgatója, Raki Phillips, elmondta: „Kulturális örökségünk és természeti környezetünk védelme, valamint az emberek megfelelő kezelése és a jó infrastruktúra iránti vágy sosem volt olyan erős, mint most, a pandémia utáni időszakban. A kiegyensúlyozott turizmus stratégia lényege, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a turizmusra gyakorolt gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. Itt az ideje annak, hogy a kevesebb műanyag felhasználáson túl all-inclusive megközelítéseket is alkalmazzunk, amelyek fókuszában – legyen az szálloda építése vagy új látnivalók létrehozása – a fenntarthatóság áll.” Az új stratégia hosszú távú célokat szolgálva, a fenntarthatóság mind a négy alappillérét (környezet, kultúra, megőrzés és élhetőség) érvényesíteni kívánja a jövőbeli fejlesztések során. Ezzel nemcsak elkerülik a turizmussal kapcsolatos olyan problémákat, mint például a beépítettség aránya, zsúfoltság egy-egy világörökségi helyszínen, vagy egy egyedülálló természeti környezet tönkretétele, hanem úti célként a 21. század felelős utazóinak igényeire is megnyugtató választást kínál. Ezért az új szállodafejlesztéseknél már olyan átgondolt megoldásokat alkalmaznak, mint természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata, tágas vendéglátóterek a zsúfoltság elkerülése érdekében, vagy a megfontolt tereprendezés.

Az integrált stratégiát kulturális téren is érvényesíteni kívánják az Emírségek legtöbb erődjét magáénak tudható régióban. Ras Al Khaimahban mintegy 65 várat találunk, amelyek az egykori kereskedelmi útvonal mentén épültek, és négy olyan régészeti területe is van, amelyek az UNESCO világörökségi helyszínek listájára való felkerülésre várnak. Az egyik ilyen a Dhayah erőd, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik egészen a tengerig. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkálataival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel a Suwaidi Pearls Farm, az Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol ma is kézzel végzik a munkát a régi hagyományok megőrzése érdekében, valamint a Jazirah Al Hamra is, az Arab-öböl utolsó gyöngyhalász városa.  A látnivalók szintén a Balanced Tourism jegyében épülnek fel. Ilyen Jebel Jaisban a világ leghosszabb drótkötélpályája és az Al Hamra Marina tengerpartra tervezett Scallop Ranch is, amely az Emírségek tengeri ökoszisztémájának jobb megértését szolgáló farm lesz. A Ras Al Khaimah-ban 2021 végén megrendezett Global Citizen Forum rendezvényen az állami szervezetek, hotelek és a privát szektor szereplői írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja az, hogy 2025-re Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek zöld zászlóhajójává váljon. Ezért folyamatosan monitorozzák a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek az Emírségek kulturális és természeti örökségeinek megóvásával, törekednek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására, minimalizálják az energia- és vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést, valamint tekintettel vannak a beruházások során a helyi kultúra és a közösségek érdeke

4 hozzászólás

  • Utazzatok szabadon barhova is ohajtanatok!!!!!

    De HA engedheto lenne egy mas alanyon ohajtanek par sort kozoloni.
    S az am az egesz Foldi emberiseg erdekeben, persze politika mentesen.

    S az a Fold eccologiai jelen korulmenyei.
    Szakertok mar evtizedek ota hangoztattak a termeszet egyensulyanak a megseruleset.
    Sajnos, az ma ami esemnyek altal bizonyosodva, hogy nem csak „sereules’ Hanem talan kozel soha visszanem allithato allapotokat bizonyit.

    A Fold athmosferjanak a gyors felmelegedese, hasonloan a tengervizek felmelgedese, a sarki jegek olvadasai.

    A tengerszintek emelkedesei minden tengerparti varosokat azonnal fenyeget.

    Azosfera allandoan oxygent veszit, de az athmosfera es a tengervizek felmelegedesei a Foild klimajat rendkivulli modon valtoztatja.
    Az eros szarazsagok, napi remforro homersekletek. Ugy amerikaban mint Europaban a tuzek pusztitasai rohamosan terjed.

    Az emberiseg, varosok, mezogazdasag szamara terjedo szarazsag es a vizhianyossag rohamosan fenyegeti az emberiseg let-lehetoseget vilagszerte, amig az emberiseg szamaban novedekik naponta.

    Sajnos a, vilag emberisege, tarsdalmak, nemzetek, kormanyok mind a sjat maguk alatal teremtett problemakat szaporitjak, s a vilagszerti broblemakat semmibe veszik.

    Talan a Bibliai profeciak eredmneyeit ohajtja a vilag emberisege????????

  • BENDEGUZ
    2022 július 28
    2:43 du.

    grizi: írád: „Azosfera allandoan oxygent veszit, …”
    ha elvész? hová vész el, a Föld egy zárt rendszer semmi sem vész el, csak átalakul…
    egyébként a zőccségesek alapvető tévedésben és gazdasági analfabutaságban szenvednek… a Föld még mindig egy jégkorszakát éli és mindez természetes folyamat, ami ellen az ember kevés eszközével szinte semmit sem tud tenni!!!
    túltermelési válság van ami hatványozott energiafelhasználással jár a profit létrehozása érdekében, a pándémia miatt mesterségesen létrehozott gazdasági fékek nem hozták meg az eredményüket(SIC)

    talán egy globális recesszió megoldja, de nem sok rmény van hozzá a sok seggfej gurubbnál gurubb agyficamos senkiházi meg tépi a véresre a száját hogy habzik mint a veszett kutya

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 július 28 2:43 du.

    “Szakertok mar evtizedek ota hangoztattak a termeszet egyensulyanak a megseruleset.”

    Ezek kb. olyan szakertok, mint te. Neked is sikerult felsorolnod azt az osszes okorseget, amit a CNN-en hallassz.
    Probalj meg talalni egy regebben kupalt geologust es kerdezd meg a velemenyet errol a sok zoldsegrol.

    Ami a “termeszet egyensulyat” illeti: olyan sosem volt, nincs es nem is lesz. Ha a bioszfera “egyensulyara” gondoltal, megprobalnam a figyelmedet felhivni arra a nehanymillio noveny es allatfajra, amelyek kipusztultak a Fold tortenelme soran.
    Ha a geologiai, fizikai, vagy csillagaszati “egyensulyra” gondoltal, akkor meg szolj, es kuldok nehany konyvcimet, erdemes lesz elolvasnod azokat a konyveket.

    “ Talan a Bibliai profeciak eredmneyeit ohajtja a vilag emberisege???????? ”

    A bugyuta propaganda az egyeduli ember altal csinalt dolog evvel kapcsolatban. Ebbol a cikkbol talan ki tudod olvasni, hogy miert van ez igy:

    https://www.heartland.org/publications-resources/publications/sea-level-rising-gore-buys-multi-million-dollar-oceanfront-mansion

  • Succubus Lilith

    Rodeo11 2022 július 30 2:12 du.

    ” egyébként a zőccségesek alapvető tévedésben és gazdasági analfabutaságban szenvednek… ”

    Szerintem ez szandekos „butasag”. Meg vannak bizva. Nekik megalapitasuk ota az a feladatuk, hogy egyes kiszemelt aldozatokatjelolteket kivegezzenek anyagilag.

    ” a Föld még mindig egy jégkorszakát éli és mindez természetes folyamat, ami ellen az ember kevés eszközével szinte semmit sem tud tenni!!! ”

    Helyes. A foldtortenet soran kb. 95%-ban nem volt allando jellegu jegtakaro a sarkokon. Ha tehat majd valamikor nemsokara ujra eljutunk abba az allapotba, akkor csak visszaterunk a „normalisba”, a szokasosba.

    Az persze elfordulhat, hogy kicsit fajdalmas lesz, ha ez valoban bekovetkezik. Joval tobb csapadek varhato es ezzel joval tobb erozio, azaz pusztitas.
    Nem lesz szukseg gazdasagi vilagvalsagot es vele vilaghaborut generalni, elixirekre se lesz szukseg, elintezi a nepirtast Fold Anyacska fuggetlenul attol, hogy mi emberek mit csinalunk.