Ellentétes történetek árnyékában

2022 szeptember 4 10:08 de.34 hozzászólás

Robert a 20 éves börtönbüntetéséből 12 évet letöltött az Ír Köztársasági Hadseregben (IRA) és a belfasti belvárosban elkövetett robbantásos merényletben való részvételéért. Mark brit katonatisztként szolgált a zavargások idején. Robert ma Belfast Falls Road nevű katolikus városrészének egyik kiemelkedő közösségi vezetője, valamint a Sinn Féin párt aktivistája. Mark a békefal túloldalán, a protestáns Shankill Road negyedben közösségi fejlesztési tisztviselőként dolgozik. A két férfit az hozza össze a legrövidebb pillanatra, hogy ellentétes nézőpontokat nyújtanak a Conflicting Stories (Ellentétes történetek) elnevezésű politikai séta keretében. Mindketten a megbékélés nyelvét beszélik, Robert még egy, az Európai Unió által készített kitűzőt is visel, amely ezt hirdeti.

Idén nyáron találkoztam Roberttel a komor Divis Tower előtt, a 20 emeletes közösségi lakóépület előtt, amely a belfasti zavargások maradandó szimbóluma. 1970-től 2005-ig a torony legfelső két emeletét a brit fegyveres erők számára tartották fenn. A magasban ülve megfigyelhették a közösséget, amelyet 1969 óta szektás erőszak sújtott. A brit mesterlövészek pedig maguk is az erőszak forrásai voltak. Csak viszonylag nemrégiben, 2009-ben alakították vissza a torony legfelső szintjeit lakásokká.

Tízen voltunk a túracsoportban. Rövid bemutatkozás után Robert rögtön belevágott a történetébe. Bár ez nem egy csiszolt túra volt, mégis hiteles és személyes volt. Ahogy a Falls Roadon haladtunk, Robert emlékeztetett minket arra, hogy a 42 láb magas Békefal sosincs messze – az épületek mögött leselkedik, és kígyóként kanyarog a környéken. Kezdetben, magyarázta Robert, a Falls Road környékén élő katolikusoknak nem voltak fegyvereik – hátrányban voltak. Az Egyesült Államokban zajló polgárjogi mozgalom mégis arra inspirálta őket, hogy Észak-Írországban is elindítsák saját mozgalmukat a jogokért. Amikor a rendőrség lövöldözött a Falls Roadon lévő St. Comgall’s katolikus iskolában, tanácstalanul védekeztek. Robert bombakészítésbe kezdett, és 1976-ban 20 év börtönbüntetésre ítélték. Akkor még csak 18 éves volt.

Robert a börtönben az engedetlenség különböző formáit követte el – gyakran súlyos következményekkel. A H-Block 4 nevű börtönben ült, amely egy Belfasttól délre fekvő börtönkomplexum része volt, ahol politikai foglyokat tartottak fogva. A komplexum a zavargások idején az elnyomás jelképévé vált, majd a nagypénteki megállapodás után bezárták és 2006-ban lebontották. A börtönben Robert nem volt hajlandó börtönegyenruhát viselni. Büntetésként napi 24 órán át magánzárkában tartották – ruha és még egy takaró nélkül. Négy évet töltött magánzárkában, és ez idő alatt csak zuhanyozni hagyhatta el a celláját. Tiltakozásból – és talán a mentális egészségének romlása miatt is, amelyet valószínűleg bárki tapasztalna ilyen körülmények között – 1978 márciusában abbahagyta a zuhanyozást, és csak három évvel később, 1981 márciusában kezdett újra fürdeni. Ugyanebben az évben 10 fogoly halt meg éhségsztrájk közben ebben a börtönkomplexumban. Bobby Sands lett ennek az ellenállásnak a vezetője és ikonja.

A Falls Road mentén található falfestményeken nem csak olyan emberek szerepeltek, mint Sands; összekötötték a bajok szimbólumait, történelmét és a törzsi mitológiát is a távoli országok független küzdelmeivel. Robert igyekezett hangsúlyozni, hogy az észak-írországi katolikusok és protestánsok közötti harcot nem vallási harcként kell értelmezni. Valóban, soha nem tudtam meg, hogy Robert járt-e misére vagy sem, soha nem beszélt a szentségek szerepéről az életében, és sehol egy foszlánynyi teológia sem volt fellelhető. Ugyanez elmondható protestáns ellenpéldájáról, Márkról is. Ehelyett a bajokat úgy mutatta be, mint az elnyomott katolikusok gyarmatellenes, antiimperialista harcát a gyarmatosítók – a brit protestánsok – ellen. Bármerre néztem a Falls Roadon, a bajok örökségét mindenhol ebben a kontextusban mutatták be. Néha a politikai párhuzamokat feszültnek és gyengének éreztem.

A másik nemzetközi párhuzam, amely a túra során folyamatosan felbukkant, a berlini fal volt. A graffitikkel összefirkált szürke palánkok valóban erre az összehasonlításra hívják fel a figyelmet. De amikor beszélgetni kezdtem egy német látogatóval a túrán, rájöttem, hogy ő is hasonlóan érzett, mint én a párhuzam felállításával kapcsolatban – csak ő érthetően szenvedélyesebben foglalkozott a kérdéssel. A hidegháborúban megosztott Berlinben a falat nem azért követelték a lakosok, hogy kizárják a másik oldalt. A politikusok és a Szovjetunió azért vetette fel, hogy az egyik oldalt bent tartsa – megakadályozva, hogy a keletnémetek távozásukkal súlyosbítsák az agyelszívást. A berliniek nem a szomszédokkal való törzsi különbségek miatt zárkóztak be. Nem változtatták a hátsó udvarukat valóságos börtönné. Belfast nagy része egyáltalán nem olyan, mint a Falls Road/Shankill Road városrész – nem is beszélve az Egyesült Királyság vagy az Ír Köztársaság többi részéről. Folyamatosan azon gondolkodtam, hogy miért jelentkezne bárki is önként így élni, amikor el is mehetne. Talán a közösség vonzása ennyire erős.

A túra legmegragadóbb része – legalábbis e látogató számára – az volt, amikor Robert szenvedélyesen beszélt a Falls Road-i közösségben való részvételéről. Egyrészt a Sinn Féin aktivistája. Megmutatta nekünk a párt székházát. Másrészt részt vesz a megbékélési kezdeményezésekben – összehozza a katolikus és protestáns fiatalokat. A Clonard Monastery Ifjúsági Központot és az EU Béke és Megbékélés Alapjának támogatását használja. Ebből mintegy egymilliárd euróval támogatják a volt börtönlakókat, hogy részt vehessenek a megbékélés nehéz munkájában.

A Clonard Monastery Ifjúsági Központban Robert megpróbálja meggyőzni a katolikus fiatalokat, hogy a rendőri munkát tekintélyes karriernek tekintsék – és ne az árulók vagy az ellenség terepének. Arról is beszél a fiataloknak, hogy mennyire fontos a másik fél aktív meghallgatása, hogy jobban megértsük, miért félnek az egyesült Írországtól.

Az ír békefolyamat valójában ebben a kolostorban kezdődött 1988-ban. Ezek titkos tárgyalások voltak, amelyeket Reid atya vezetett. Bill Clinton amerikai elnök is itt találkozott Jerry Adamsszel. Hallva erről az örökségről és Robert megbékélési munkájáról, valamint a berlini falra való utalásokról, nem volt meglepő, hogy csoportunkban felmerült a kérdés, hogy mikor dőlhet le ez a fal.

„Minél távolabb élsz a faltól, annál jobban szeretnéd, ha lebontanák” – mondta Robert. „De ha itt élsz, akkor a valóságban élsz.”

Megérkeztünk a kapukhoz, amelyeket Robert „Checkpoint Charlie”-nak nevezett el. A berlini párhuzam ismét csábító és talán érthető volt, de alapvetően pontatlan. Itt Robert átadott minket Marknak. A két – nagyjából egyidős – férfi röviden beszélt, kezet fogtak, és ennyi volt. Mark elbeszélése arról szólt, hogy félreértette őt egy olyan világ, amely „bevásárolt” az ír katolikus áldozatoknak, miközben elhanyagolta a terrorizmus protestáns áldozatait. Ez egy védekező álláspont volt. A Shankill Road egyes részei valóságos szentélyei voltak a terror áldozatainak. Míg a Falls Road mentén az elnyomott népek más küzdelmeire és nemzetközi párhuzamokra emlékeztettek bennünket, a Shankill Road a hűségről szólt: a halottak emlékéhez és a világháborúk áldozataihoz, a királyhoz (vagy királynőhöz) és a hazához.

Mark lojalista, és Roberthez hasonlóan közösségének kiemelkedő tagja. Ez akkor vált nyilvánvalóvá számunkra, amikor a túra során több autó is dudált, amikor végigvezetett minket a környéken, és az emberek üdvözölték őt. Beszélt a 7,3 km hosszú béke vonalról és arról, hogy a mai napig egyáltalán nincs keveredés a két közösség között. Az emberek nem élnek, nem esznek és nem érintkeznek egymással. Nincsenek közös kocsmák, sem közös üzletek. És mindkét közösség külön iskolákat és közösségi központokat tart fenn. Általános gyakorlat, hogy mindenből kettőt építenek.

Mark úgy emlegette a területet, mint Írország gyilkos mezőit. Ő 1963-ban született itt, és heves büszkeséget mutat az általa ostromlottnak és sértettnek ábrázolt közösségére. Az IRA 17 alkalommal bombázta a protestáns közösséget – boltok, egy könyvtár és egy szabadidőközpont volt a célpont. Összesen 317 protestáns civilt ölt meg az IRA, az utolsó ilyen halálos támadás 1993-ban történt.

Nyers, sőt grafikus részleteket kaptunk arról, hogy az IRA támadásai hogyan pusztították el a protestáns civileket; hogy a napalm bombatámadások hogyan égettek el élve 12 embert egy étteremben, köztük egy csecsemőt. Mark beszélt arról, hogy a protestáns embereket hogyan hagyták szenvedni a saját országukban, és hogy a nagypénteki megállapodás hogyan engedte ki a gyilkosokat a börtönből. Hozzátette: olyan emberek ülnek most a kormányban, akik egykor erőszakos bűncselekményeket követtek el.

Mark beszélt arról, hogy szerinte és közösségének véleménye szerint dicsőítik a terrorista csoportokat és az elfelejtett atrocitásokat. Emlékeztetett arra, hogy az IRA nem tűnt el, és nem oszlott fel. Úgy véli továbbá, hogy az IRA tagjainak továbbra is illegális fegyverek állnak a rendelkezésére. A túra során idézett egy számot – miszerint 24 évvel ezelőtt mintegy 6300 IRA-tagot engedtek ki a börtönből. Úgy véli, hogy a Sinn Féin, amely ma a belfasti politika meghatározó politikai ereje, kapcsolatban áll egy terrorszervezettel. Az IRA célja Mark szerint változatlan – eltávolítani az összes britet ebből a térségből és egyesíteni Írországot. A Shankill Road negyed mellékutcái mentén a szerény családi házakat az Union Jack díszíti.

Többen kérdeztük Markot a megbékélési törekvésekről, és azt mondta, hogy ő mindenben támogatja azokat. Sőt, idén Mark meghívta a Katolikus Lakossági Egyesületet, hogy vegyenek részt a protestánsokkal együtt a jubileumi ünnepségeken. Azt javasolta, hogy a katolikus közösség gyermekeit busszal szállítsák. A katolikus egyesület elutasította a meghívást. Megkérdeztük tőle, hogy ivott-e, kávézott-e vagy evett-e már együtt Roberttel. Hiszen évek óta együttműködnek ezen a túrán. Azt hiszem, Márk ezt buta kérdésnek tartotta. Nem barátkozik Roberttel, és valószínűleg soha nem is fog. Nem barátkoznak, és ez a jövőben sem fog változni. Ehelyett továbbra is megosztják majd a történeteiket, és a megbékélésről beszélnek – ami egy jövőbeli horizonton lévő vágy – a fal ellentétes oldalán.

A fenti beszámoló eredetileg angolul jelent meg a KMH főszerkesztőjének honlapján. Az angol változat egyben képriport is. Ide kattintva tekintheti meg az összes képet.

34 hozzászólás

  • Chris, nagy köszönet, bevallom első sorok után nem értettem azután rájöttem, hogy a nagyon nagy írók krónikás irodalmát műveled mint Hérodotosz, Homérosz elmondod mi van és a mindennapok embere hogyan éli meg!!!
    nincs benne semmi olyan ami egy WOKE elemzés lenne meg trans ba sem kell esnünk, hanem tátott szájjal és nyílt szívvel olvasni de nem egyszer!
    azok a sötét színek az épületek jelenségén valamit mondanak önmagukban a fotók igazi őszinte újságírás
    semmi mást nem akarok hozzáfűzni, mint azt az Euklídes-i geometria is felismeri: a párhuzamosok a végtelenben találkoznak, lehet, hogy a végtelennek is van vége?

  • Göllner András

    Elgondolkoztató ez a kis Belfasti kaland. Én is megfordultam egy párszor azon a tájon. Mit ne mondjak: gyerekeim édesanyja onnan származik. Az ő felmenői is eskudtek arra, hogy egy pillantással, látásra képessek megkülömböztetni a protestáns Írt a Katolikuustól. Csak rájuk kell nézni és tudjuk milyen emberek, mondották anno.

    Sok a közös vonás az Írek és a Magyarok közt, valszin egyik közös ősünknek, a Keltáknak köszönhetően. Mindkét nép csodálatos liricistákat, költöket volt képes kitermelni magából, de közösségileg mindkettő képtelennek bizonyult elsajátítani a kommunikatív cselekvés törvényeit, inkább az erőszak, a “portyázás” – mér, az amit Orbán művel az EU adófizetői által kitermelt pénzekkel az mi nem más mint amit Lehelék műveltek anno, mielőtt Ottó oda nem csapott közéjük ? Mondom: Mi, az Írekkel együtt, a kategórikus imperatívák, az önámítás, a nagy mitoszok, népmesék árnyékában érezzük otthonosan magunkat. Mi, Góg és Magóg fiai, ott rugdalózunk, vagdalkozunk a valóság fantomja ellen, önámítással, másokra mutogatva, bűnbak kereséssel próbálunk kompenzálni gyakran megalázott múltjainkért. Ennek a magatartásformának talán egyik legreprezentativabb magyar páldáját nyujtja ma a felcsúti bugris. (Alúljárónk közösségét szemlélve, az illusztráció céljából én két bentlakót javasolnék a figyelmünkbe: az egyiket “csigabika”, a másikat “izraeli lábvízkereskedő” néven próbálom gerjeszteni idelenn ).

    Summa summarum: a két népség, az Ír és a Magyar – és félreértés ne essék, nem egyedüli példák ők a nagyvilágban, sokan próbálják őket követni: a magyarokat most legujjabban Donald Trump republikánosai – képtelen lerázni magáról tragikus, önpusztító szenvedélye iránti titokzatos kötődését (Trump népe képtelen elfogadni hogy pofára esett 2020-ban, úgy menetelnek Trump után mint marhák a vágóhídra). E szenvedélybetegséggel szemben a polgárnak csupán két lehetősége akad: Vagy szembefordul vele, vagy kilép a sorból, elmenekül sodrása elől. Joyce vagy Márai az utóbbit tette. (Ismerem a harmadik alternatívát is, arról Babits már Márai előtt lehúzta a leplet).

  • Chris, eszembe jutott valami??? valaki itt hozzátette az akármihez {ha jól emléxek?}, miszerint vallásos alapon országot alapítani és működtetni zsenánt! és az eredménye szerte szana látszanak… gyógyíthatatlan eszmei sebeket lehet ütni a szubjektum kis érző pejschlijén mert azért lett létrehozva!
    éltem és vidáman mókával teli barátságban olyan országokban, ahol számtalan vallás forma párhuzamosan de leginkább keresztezve együtt élt és közösen gyilkoltak malacot, hogy közösen fektessék fel a rőzsére a parázs fölé és versenyt futottak a kölkek, hogy mki ér vissza előbb a jégbehűtött Hatúey -jel vagy Habana Club-bal ott orientében a hegyek között ahol a patakban mosakodtak {azért mikor másodszodszor mentem, volt csapvíz} és kalákában léteztek

    neked senki sem mutatná meg de nekem igen az életnagyságú Santa Barbara szobrot a rejtett oltáron aki végűlis a másik vallás szerint Xangó a Győzhetetlen harcos és a szobor aki éppen kapott enni kakasvért és a megfelelő magvakat meg banánt

    és nem beszéltek erről de a malacot együtt ropogtatták és réágták le a csontról a legjobb ízületeket mert a farkas is azt eszi a húst meghagyja a hiénának és nem hittem el fekete afrikában, hogy miért válogatták szét a közösen trancsírozott marhát csontok és inak ra meg húsra a húst az európaiak kapták a jobb falatokat az helyi törzsek tagjai de azért nekem is adtak belőle mert én együtt söröztem be velük a fél marha bontásakor és csapkodtuk a machetet, hogy legyen ebéd és magyaráztam hogyan szoktuk mi a hagymát de ők már tudtak másikat és jól éreztük magunkat

    tőlem soha senki sem kérdezte meg miben és miért és én sem de mikor meghívtak akkor tiszteltem és ők is engem!!!

    ezt ott Írországban és sokfelé sohasem fogják megérteni??? dehogynem!!!! lesz egy szüxég jó nagy és akkor majd vállt vállhoz vetve de ahhoz A LÉTNEK KELL KÖZBESZÓLNIA

  • Göllner András
    2022 szeptember 4
    4:25 du.
    véleményem és javaslatom!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=GuPGHIgReEU
    nincs kommentár

  • Succubus Lilith

    ” A magasban ülve megfigyelhették a közösséget, amelyet 1969 óta szektás erőszak sújtott. ”

    Ezen kene helyesbiteni egy kicsit, de hat a czenzura…

    Ugyan nekem nem szivugyem a Keresztenyseg, de az ilyesmiben en az ateista agymosast latom, amikoris a vallasos embereket hulyenek, aljasnak vagy valami mas negativnak akarjak bemutatni.

    Irorszagban nem vallasok harcoltak egymassal, nem a katolikus a protestanssal, hanem az ir a betolakodo angol, illetve skot ellen.
    Ez nemzetek kozti haboru volt, es valahogy en elegge aljas huzasnak tartom, hogy egyesek megprobaljak ezt vallas-haboruva valtoztatni.

  • Succubus Lilith
    2022 szeptember 5
    5:06 de.

    neked, mint aki nem kedveli??? nincs különbség a zsidó, mohamedán és keresztény vallások között SEMMILYEN … monoteista hitvilág gyermekmesék apró kiscsoportos óvodásoknak, a Pápa kipában flangál és a turbánok máshol is divatosak ahol nem tudnak kalapot gyártani ott tekerik be a fejüket hogy a sivatag pora meg a hőség hogy alatta mi van?

    szóval jobbak a bálna tenyésztők vallásai mert ott van választék istenek között nem kell az egyetlent pláne ha valaki únja??? vagy az indiai kismillió oszlopszent és istenek tömege állandóan párttaggyűlés van náluk is arról, hogy melyiknek a pártján is kellene közben globális vihar is van,,, olyan mókás az egész

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2022 szeptember 5 3:09 du.

    ” neked, mint aki nem kedveli??? nincs különbség a zsidó, mohamedán és keresztény vallások között SEMMILYEN … monoteista hitvilág gyermekmesék apró kiscsoportos óvodásoknak ”

    Es? Mi koze van annak amit irsz ahhoz, amit en irtam?

    Hadd segitsek: A tema nem a vallasok minosege volt, hanem hogy az egyik vallast aljas modon eroszakosnak mutatjak be, amikor nem az.

    De jot kunczogok rajtad: Mar megint hadovalsz ertelmetlen dolgokat, mert rajottel, hogy butasagot irtal (mielott megjelent az amit en irtam) es most igy akarod palastolni a tevedesedet.

    Ezt birtad irni: „vallásos alapon országot alapítani és működtetni zsenánt! és az eredménye szerte szana látszanak…”

    Az meg hagyjan, hogy egyetlen tenyt sem kozoltel alatamasztani az ures kijelentesedet, de raadasul en nem is emlexem olyan orszagra, ami vallasi alapon lett letrehozva.
    Letezo orszagok viszont elfogadtak neha vallasokat hivatalos vallasukka.
    Tehat baromi jo szemeid lehetnek, ha a nemletezot te latod.

    Ugyanakkor, az egyetlen vallas altal teremtett rendszer eddig a cuculizmus, fasizmus, es a nacizmus volt. Ha erre gondoltal, akkor lehet, hogy egyetertunk – de hat ott meg renncccert teremtettek, nem orszagot.

  • Annakmidejen sokan csodal;koztak hogy Europaban vannak azok akik meg kozepkori „vallas-haborukat ismetelik”.

    De a kerdes melyebbre megy am, s az ovonenik rendszerint latjak az ovodasok esteiben hogy kik lesznek majd felig-felnottkoraikra az embertarsaik jogainak, tulajdonaiknak mes eleteinek a sertoi, ill. hogy kik valnak majd bortontoltelekekke.

    A zaszloszinek, az utccanevek,vallasok,stbk.stbk. mellektelensegek am.
    A lenyeg es a jelentos dolog az egyen felfogasa es magatartasanak az iranyitoja.

    Mint a regi magyar-mondas „mindenki a sajat eletenek a kovacsoloja”.

    Nemi korulmenyei kozbejatszo lehet, de akik a leheto LEGkegyetlenebb es gyatrab korulmenyeik ellenere is tisztesseges es sikeres tagjava valnak a tarsadalomnak.

    Minden az egyetol fugg, legalabb is magatartasanak az alapja.

    Persze vannak vilagszerte akik mindeg masokat vadolnak mindenert, kezdve a sajat hibaikert!!!!!

    Abban sehol nincsen kivetel!!!!!

  • Ha reagalhatnek Golner ur sorsaira kulonosen a Trump-ra tett meglatasain.

    Elsonek, Trump SOHA NEM VOLT Republikanus sem politikus.

    De mint elnoksege bizonyitotta a vilagnak, hogy a USA tul kicsi nemzet Trump egojat kielegiteni.
    Bizonyara azert becselte dikatatorokat mint Putin es Kimeket, sot talan irigyeli is azokat.

    Tagadhatalan, hogy Trump gyakran tett megejegyzeseket es alliutasokat amik igen b olondnak muttak ot.

    De a Trump bizionyos „nepszerusege” , meg ha igen korlatozott is kissebsegekkel, de Trump az egyedulli „ellenzeknek” nevezheto a jelen es evtizedeken at mukodo radikalis-bal-oldali erdekek ellen.

    A „GOP” valojaban a David Horowitz meghatarozasa alapjan csupan nevbeli politikai part. Persze David Horowitz maskent nevezte azt amit itten nem kozolhetek.

    Sajnos az ma a valosag, vannak igen sok koztarsasagi politikusok akik remelkedok ,de lehetosegeik, ill. kepessegeik igen korlatozopttak, legalabb is az elnoksegre.

    Vannak akkik az egyedulli lehetoseget az ellenzekene egyedul Trump-ban talaljak. Sajnos az kozel a valosaghoz ma.

    A radikalis ellenzekim part mar hatodik-eve minden lehetot megtett Trumpot a falhoz szegezni, de rem sikertelnul.

    A radikalis -demokratak mar bmasodik eve mindent megtettek az u.n. janur 6.-i tuntetesek resztvevoi ellen.

    Szaakat bortonoztek be, elekpzelheto vadakkal vadolva es elitelve, buntetesauk sokszorsan erosebbek mint a bergyilkosok eseteben.
    Pl. a „shaman” esete, aki a Viking sisakkal a fejen ing-nelkul
    USA zaszloval a kezeben setalt a Congressus folyosjan.
    Semmi veszelyes, sem eroszakos, torvenytelen tette nem kovetve el.
    De buntetese nem csak tulzott, amig alapveto jagat, a „bail”-t megtagadva szmara.
    Sot meg az illeto esete is aki Pelosi asztalara tette labat, tagadhatalan hogy remesen fejezteki meglatasat a Congressus elnoke ellen, ill. pozicioja ellen, de mi kart okozott barkinek istettevel???

    Nem is emlitve hogy egyettlen egyen vesztette eletet a tuntesesel a Congressus folyosajan, Ms, babit (egy Californiai no) aki abszolutely veszelytelenul setalt a Congressus folyosojan es egy Congressusi test-or egy uveg-ajton keresztul agyuonlotte.
    Semmi eljarast nem inditottak ellene, sot meg nevet is tagdtak, nem ugy mint George Floyd esetben. Ahol a Minnesotai rendort 21 es felevre itelte a birosag.
    Az atalag (statisztikai atlag) buntetes elofoku gyilkossegert a USA-ban 2.6 ev.

    Persze a kerdes lessz majd hogy az nemasagra kenyszeriti a Trumpot tamogato „ellenzek”-et, vagy lenne az majd „olaj a tuzre” ?????

    Lenne aki levonna a varhatokat a Lenin-altali forradalomrol????

  • Rodeo es Lilth vitajara ,a vallaso alapu hon-alapitason.

    A modern ISRAEL nem vallasi alapokon es nem „alapitva”, hanem ujja-alapitva lett 1948-ban.

    De monddhato hogy a mai USA , ill. eszakamerika leg-elso letelepedoi, a Pylgrime-ek, akik hon-alapitasuk mceljabol es a korlatlan vallasgyakorlasaik erdekeben jottek.

    Persze csak 102 egyen es az elso telet csak 52 uszta meg elve, de tagadhatalanul hon-alapitok voltak , s az elsok, s a korlatlan-szabad-vallas-gyakorlas celjabol reszkiroztak eletuket.

    A „FINN_SEIN” csupan a politikai hatalomszerzes celjabol, a nemzetifuggetlenseg szlogana alatt, de alkalmaztak eroszakot, sot meg gyilkoltak sajat tagjaikat is akik a megbekulest javasoltak.
    Tehat gyatra hasonlat azt allitani.

  • Succubus Lilith
    2022 szeptember 6
    10:16 de.

    mivel a KMH-n én vagyok te; önmagammal nem vitázok, nyugoggy le, a zistennek nem akartad megérteni amit én írtam saját magamnak, tehát saját magamnak nem is fejtem ki a fejtőbabnak álcázott mélyértelmű quintessenciámat…,
    humorodat meg vagy szüld újra, vagy vegyél a sarki kis büdösben fél kilót mert ez így csak uborka savanyításra alkalmas amit mívelsz… nem vagy iciripicirit hisztérika?

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 6
    1:50 du.

    grizi, nálatok a foodbank -ok honnan kapják az éhezőknek szánt és hosszú tömött sorokban látogatott elosztóhelyeken a millió metrikus tonnában kifejezhető „nyomoreltakarót”
    akinek nincs job-ja az miből él ha nem Donald J. Trump, J.B. a 46. a sorban?
    jótékonyság? mi? ki nem kapja meg azt a pénzt ami arra pazarolva mert mert van nyomor a fizetésekből nem lehet megélni, a segélyek is csak kábításra használhatók az a 45 millió szerencsétlen négy és Magyarország nem kap 2-es kalbászt sem és 1.60 -ért kenyeret sem és a Vidámpark beköltözött a Kapitóliumba a Pelosi meg bukása után Olaszországba akkreditált Nagykövet akar lenni de túl sok a verseny a posztért és egyébként sem biztos hogy nem esik szét darabjaira egyik nap közeledve a 4000. életévéhez vagy tévedek és 5000?
    ennyi gond és semmi móka?

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 6
    4:41 du.

    grizi, hadd súgjak?

    Marx és Lenin felfedezései most éppen megvalósulóban vannak és pontosan ott, ahol ők azt megjövendölték!

    Succubus Lillith-nek!!!>

    a cuculuzmusz, kommenyizmusz és egyéb agyficamok hol műxenek a Föld nevű bolygón

    {t’odd Naprendszer balra a harmadik a kanyarban}

    és mitől olyanok amilyennek?

    #1./ te még nem tudtad definiálni csak e pár szót ismétled mint a te vallásodat?

    #2./ bevallod e? hogy halovány lila gőzöd sincs egyikről sem?

    beszéljétek meg grizivel ezeket, ti megértitek egymást

    addig Putyinnak lesz igaza aki aszongya: nagy vihar készül a nemzetközben tornádókkal és tsunamikkal meg szeppukukkal

    de ezt nem mondd el senkinek, megijednek?

  • Chris, tökéletes az írországi cikked, de szeretném ha kanadaiként elmesélnéd egy liberális ország mindennapjait a magyarokat is érdeklő késelések ügyében.
    A magyar balos! sajtó ilyeneket ír nálunk:
    „A manitobai Dakota Ojibway Törzsi Tanács akkori nyilatkozata szerint az opioidoktól, cracktől és metamfetamintól való függőség felelős a bűnözés, az öngyilkosság és egészségügyi problémák mind szélesebb körű terjedéséért. A probléma súlyát jelzi, hogy közlésük szerint az újszülöttek hatvan százaléka volt morfiumfüggő az édesanya függősége miatt!!!!!”
    ………….
    Egy demokráciában van felelőse ennek az állapotnak? Az általam támogatott politikai berendezkedésben lenne..

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2022 szeptember 6 4:41 du.

    „… tehát saját magamnak nem is fejtem ki a fejtőbabnak álcázott mélyértelmű quintessenciámat…,”

    Ezt tudtam elore.

    ” humorodat meg vagy szüld újra, vagy vegyél a sarki kis büdösben fél kilót mert ez így csak uborka savanyításra alkalmas amit mívelsz… nem vagy iciripicirit hisztérika? ”

    Semmi humorost nem irtam. Meg az sem humoros, hogy a stilusvaltasbol mar latom, hogy mire gondolsz.

    Ródeo11 2022 szeptember 6 6:11 du.

    ” a cuculuzmusz, kommenyizmusz és egyéb agyficamok hol műxenek a Föld nevű bolygón ”

    Sehol. Mar csak azert se, mert lehetetlenseg letrehozni.
    Eddig csak allam-monopol-kapitalizmusra futotta az elvtarsaknak, ha mar ennyire szeretitek hasznalni a „kapitalista” szot. Ennek soran a foelvtarsak betegre loptak magukat, tobb hazuk, villaik, nyaraloik, vadaszkunyhoik voltak, jartak a vilagot, a tobbi meg nyomorgott. Persze, tudom en, hogy fel lehet ezt is fogni cuculizmusnak, foleg ha azok koze tartozott az ember, akiknek jutott boven.

    .
    ” #1./ te még nem tudtad definiálni csak e pár szót ismétled mint a te vallásodat? ”

    Mit kene definyianyi? A Naprendszert?

    ” #2./ bevallod e? hogy halovány lila gőzöd sincs egyikről sem? ”

    Meg kell hagyni, ha nem tudom mirol van szo, akkor nem nagyon vannak gozeim.

    De ha veletlenul a cuculizmusra es a komejnizmusra gondoltal mint definialni valot, akkor ajanlom, hogy usd fel a leg szigonyt.
    https://encyclopedia.thefreedictionary.com/socialism es
    https://encyclopedia.thefreedictionary.com/communism

    ” addig Putyinnak lesz igaza aki aszongya: nagy vihar készül a nemzetközben tornádókkal és tsunamikkal meg szeppukukkal ”

    Valami nagyon keszul, ez szent igaz.

  • Succubus Lilith

    charlie 2022 szeptember 7 3:11 de.

    ” Egy demokráciában van felelőse ennek az állapotnak? Az általam támogatott politikai berendezkedésben lenne.. ”

    Nem a politikai berendezkedesen mulik Charlie, hanem azon, hogy kik uraljak a terepet. Ilyesmi meg az amugy a hatunk kozepere sem kivant naci, fasiszta, vagy komcsi rendszerekben sem tortenhet meg.

    Ugyanakkor a tema viragnyelvet kovetel, merhogy tudod a czenzura…

    Volt itt egy miniszterelnokunk regebben, a neve nem erdekes, es
    o vezette be azt, hogy arra a bizonyos helyre a penzt az allam nem a szemelyeknek, vagy csaladoknak kuldi, hanem az ottlevo -mondjuk ugy – politikai vezetonek.
    Az a vezeto pedig annak fizet a kozos osszegbol es annyit amennyit o akar. Tehat pitizni kell, es meg ugy se biztos… mert aztan azok a vezetok is szeretnek Karib tengeri setahalyockazashra menni, evente tobbszor is.
    Ennek a fejeben csak annyit kert akkor a kanadai allam bolcs vezere, hogy a helyi kiskiraly ellenorizze, hogy a helyiek mind a megfelelo partra szavaznak. Hogy melyik az part, nem erdekes, hiszen talpig uriemberekbol all, minden tag honorable.

    Ezt kesobb egy rendkivul gonosz, Harper nevu – mar a neve is gonosz (az egyik jelentese a szonak, hogy valaki sokat pofazik) – miniszterelnok megszuntette. De amint a bolcs Oltarilyolyiak es Kibicziek ujra bevalasztottak a korabbi partot, visszaallt a regi „rend”.
    Es vele egyutt a penztelenseg, a kilatastalansag azokon a bizonyos helyeken, na es az, hogy a megfelelo szavazat elleneben barmit elneznek nekik. (Na es van egy olyan elmelet is, hogy derek vezetoink meg orulnek is, amikor azok fogynak, igy vagy ugy.)

    Ettol demokracia a demokracia. 🙂

  • Succubus Lilith

    Bendeguz, errol erdeklodtel nemregiben.
    Most mar nem mondhatod, hogy senki sem reagalt ra:

    https://fuhu.hu/putyin-parancsara-loktek-ki-az-ablakon-a-lukoil-fonokot/

  • LILITH:

    Ketesehtelenul NEM ongyilkossag volt, sem veletlen baleset!!!!

    De Oroszorszagban maig sem fedezheto fel az igazsag, ill. a valosag az esemnyen, mint pl. az Orosz tomeglakasok robbanasai, amit Putin a Chechnieiekn vadolt es haborujat jovahagyta Chechnia ellen.

    De (talan) velheto az is hogy nem Putin szolgai, hanem Putin ellensegeinek a tette, figyelmeztetni Putint, hogy lehet am a kovetkezo.

    A „hirszerzok” alatli jelentesek hogy a Kreml-ben nagy az aggodalom a ‘mergezesek’ miatt.
    Lenin es Stalin is amodon semmisukltek meg !

    De a vita targya lehetne inkabb, hogy ki vagy mi fog jonni majd Putin utan?????
    Mert minden percben ahoz allunk kozelebb!

  • RODEO:

    Pelosi nem „bukhat meg” mert San Francisco-ban nagyon sok a RODEO szavazok!!!!

  • Az Irek-re vonatkozoan senki nem reagalt.

    Figyelmetekbe ajalnhatnam a nemzetkozi adatokat, hogy az Irek a vilag LEG-produktive dolgozoi?!

    2019-es adatok, de Wiki adatai alapjan az Ir-munkas $125 doolar erteket termel orankenti munkajaval.

    A US munkas csak $73-at, a socialais cuclizas eredmenyekent.

    A magyar munkas meg $34-t.
    Sajnos kozel felet az allamhatalom hizlalasara kolti az allam.

    Az Irek ugyesen kihasznlatak a szabad-korlatlan-globalis-kapitalizmus lehetosegeit, s nem csak invitaltak de korlatlan lehetosegeket is biztositottak minden vilagszerti befektetoknek.

    Ma Ir-orszag, persze Eszak-Ir-orszag nem szamitva abban, de mind Irek !!!!!

  • RODEO:
    Nem kevesebbet mint evi egy TRILLIO dollart adomanyoznak boldogan barki szamara, barmi celokbol (sot meg Pepini-nek is nyujttotak 50 ezret!)

    Barmi is fogna jonni, de mindeg , barmi szabad-tarsadalom elohaladasat hozza majd, mint mindeg a multban is!!!!!!!

    Na azon miert nem sirankozol , vagy inkabb ugralsz, tapsolsz, orevendezel megallasnelkul?

    Mint mar jeleztem az elobbiekben, mind a jlen problemakat az altalad imadott radikalis bal-socialis-ellenzek tetteinek az eredmenye.
    Biden 10 trillios koltsgvetese okozta az inflaciot, de lasd majd mi varhato tortenni November elso Keddjen!!!!!!!

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 8
    1:24 du.

    grizi a lopott pénzt könnyű elajándékozni és kinek név szerint mit kell érte csinálnia? {szerencsétlen}

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 szeptember 8 1:01 du.

    Nagy valoszinusege van annak, hogy Putyin elvtarsnak nem tetszenek ezek a roppant gyanus korulmenyek kozott meggazdagodott orosz oligarchak. Merhogy ok nem az utobbi 30 evben lettek hirtelen milliardosok, hanem mar 1990-ben is azok voltak.
    De hat tudod, vannak olyan emberek akik az evi 10 ezer dollaros fizetesukbol is meg tudnak sporolni 200 milliot. 🙂
    Nem veletlen el kulfoldon tobb is kozuluk.

    Nem vagyok josno, csak egy egszeru demon, de egyelore en nem feltem Putyin atyuskat.

    Irorszaggal kapcsolatban nyisd ki ezt a ket linket:

    https://www.financedublin.com/debtclock/#:~:text=The%20dramatic%20impact%20of%20the,billion%20on%20December%2031st%202021).

    https://countrymeters.info/en/Ireland/economy

    Ez megmutatja mennyire hasznos egy orszag szamara, amikor idegen befektetok jelennek ott meg.

  • Succubus Lilith
    2022 szeptember 8
    9:10 du.

    Apropó idegen befektetők! Amikor még a választások előtt Márki-Zayt USA ügynöknek feltételeztem, akkor itt a nagy többség conteó űrültnek titulált, oszt tessék: most kiderült -és nem is tagadja- másfél milliárd dollárt kapott „független” amerikai NGOktól, valószínű olyan feltételekkel mint Pelikán elvtárs, akinek előre lelkére kötötték, hogy majd valami visszautasíthatatlant kérni fognak tőle! 😀

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 10
    1:27 du.

    Oh pardon, nem dollár csak forint, de szerintem még az is meglehetős skandallum! 😀

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 8
    1:06 du.
    grizi, összekeversz valakivel!!!
    ha lenne ott jogom arra, manapság egyikre sem adnék még voksot sem amit meg igen az itt nem írható le

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 8
    1:15 du.

    „Figyelmetekbe ajalnhatnam a nemzetkozi adatokat, hogy az Irek a vilag LEG-produktive dolgozoi?!

    2019-es adatok, de Wiki adatai alapjan az Ir-munkas $125 doolar erteket termel orankenti munkajaval.

    A US munkas csak $73-at, a socialais cuclizas eredmenyekent.

    A magyar munkas meg $34-t.”

    Kedves jó Bendeguz, minden relativ, mert még az is előfordulhat ha jobban megkapirgáljuk a kiszidolozott tényeket, hogy az ír melós normálisan meg van fizetve, viszont a magyar meg a 80 % külföldi gazdája által -akik között akár ír is lehet- túlságosan kizsákmányolt, kiszolgáltatott, annak ellenére, hogy esetleg ugyanannyit vagy még többet is dolgozik! Vizsgáltad TE ezt vagy csak szívesen és kéjesen kibickedve elfogadtad a Wikinek -esetleg prémiummal díjazott- „független” statisztikáját? 😀 Elgondolkoztál-e már azon, hogy ugyanazon cég anyavállalati és külföldi leányvállalati ugyanolyan szallagján, ugyanolyan norma mellett hogyan lehetnek 3-4-szeres munkabér eltérések és ugyanolyan nyugati és keleti termelékenység mellett(ráadásul sokkal kisebb bérköltséggel) a produktum haszna miért sokkal kisebb a sokkal jobban kizsákmányolt leánykánál? 😀

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2022 szeptember 10 1:32 du.

    ” Oh pardon, nem dollár csak forint, de szerintem még az is meglehetős skandallum! 😀 ”

    Felreerted a helyzetet. Errefele az adobevallas soran surun elofordul, hogy kap az ember vissza a befizetett adojabol.
    Egyszeruen annyi tortent, hogy Marki ur annyi porszivot adott el az USA-ban, hogy tetemes osszeget fizetett be ott adoba, majd rajottek, hogy 4 millio US dollar visszajar neki. 🙂
    Mert azt nehezen lehetne elhinni, hogy az amerikai alkotmany tiltasa ellenere a talpig becsuletes amerikai politikusok beavatkoznanak mas orszagok valasztasaiba.

  • Succubus Lilith
    2022 szeptember 11
    7:52 de.

    Mea culpa, de én tájékozatlan balga nem porszívó árulásra gyanakodtam! 😀

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 11
    5:15 de.

    Elemér hátha a Cenz Ura ezt beereszti {körömlakkal?}
    zöldekről és vita a tőkés gazdaságban az értékről és tőzsdegyilkos szerepéről legutolsó vitarészlet:
    hja, azt is valami másik dolgozó hozta létre és állás közben
    amortizálódik azaz devalválódik, el lehet adni ha lenne rá vevő,
    de az esetek nagy többségében nincs mert döglött lóra
    senki sem tesz nyerget vagy ha igen az már más kategória
    tehát ha nincs autókereslet akkor bezárnak az autógyárak!!!
    az értékük azonnal nulla lesz… hacsak te meg nem veszed és
    nem ültecc benne paradicsomot és fejessalátát de az már
    értéklétrehozás… és ezzel ezt az értéket hozzáadtad a nullához
    ami a döglött ló értéke mostanság ez sok esetben
    elő fog fordulni Délkórea már sikoltozik mert a GM/Ford
    SUV -ket ártámogattyák és vámmentesek azaz beindult a
    Marx-i III. kötet
    én nem venném meg a GM-et bár egyre elfogadhatóbb
    formákat csinálnak de:

    a Trabant és a Renault 4-es is ugyanoda vitte a 4 vagy 5 utasát mint a RAM 8500 köbcentis 500LE-s
    diesel motorja;

    27 LE vel és 600 köbcentiméterrel

    de „az” szocialista kommenyista selejt volt????
    ez manapság már egyre inkább létkérdéssé minősűl
    és ???
    már látszik is nincs delej az elektronyos ótókba, de akkumulátor sem láttál te már lila leveli békát? {én igen!, akkor amikor belépett a ZÖLDPÁRTBA}

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 11
    5:15 de.

    Elemér
    zöldekről és vita a tőkés gazdaságban az értékről;
    és a tőzsde gyilkos szerepéről

    tehát ha nincs autókereslet akkor bezárnak az autógyárak!!!
    az értékük azonnal nulla lesz…

    hacsak te meg nem veszed és nem ültecc benne paradicsomot és fejessalátát de az már
    értéklétrehozás…

    a döglött ló értéke mostanság!!!

    Délkórea már sikoltozik mert a GM/Ford
    SUV -ket ártámogattyák és vámmentesek!

    azaz beindult a Marx-i III. kötet

    a Trabant és a Renault 4-es is ugyanoda vitte a 4 vagy 5 utasát mint a RAM 8500 köbcentis 500LE-s
    diesel motorja; 27 LE vel és 600 köbcentiméterrel

    ez manapság már egyre inkább létkérdéssé minősűl
    és ??? már látszik is nincs delej az elektronyos ótókba, de akkumulátor sem láttál te már lila leveli békát? {én igen!, akkor amikor belépett a ZÖLDPÁRTBA}

    az automotive industry nélkül a Föld nek még adok 25000 + évet boldogságban… a többi deriválható

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 11
    5:15 de.
    Elemér én soxor gondoltam arra, hogy a grizi az a 46. elnök Potus J.B. reinkarnációja {mivel az a szalmabáb ami ott sétál arra egyik ikes ige sem vonatkozik}

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 11
    5:15 de.
    Elemér ha értékeled ezt ebben a bolond időben ???

  • Ródeo11
    2022 szeptember 14
    12:56 de.

    Tetszik, annak ellenére, hogy töredelmesen bevallom: abszolúte nem értek hozzá, viszont még a vájatlan fülemnek is jól esik! 😀