William Shakespeare SZEGET SZEGGEL a Vígszínház új bemutatója

2022 december 6 11:51 de.21 hozzászólás

Egy porond, ami akár cirkusz vagy showműsor helyszíne is lehetne, a jelmezek olykor Bosch világát idézik, a kérdések pedig, amelyekkel az előadás szembesít olyanok, amikkel régóta képtelen megküzdeni az emberiség. Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékának középpontjában egy nagy politikai játszma áll, de tele van őrült vágyakkal, balfácánokkal és sok-sok keserédes szerelemmel. A Szeget szeggelt december 9-én Rudolf Péter rendezésében mutatjuk be a Vígszínházban, a főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.

Bécs városa az erkölcsi romlás útjára lépett. Virágzik az alvilág, szaporodnak a bordélyházak, terjed a korrupció és a prostitúció, az utcákon zsoldosok randalíroznak, várják, hogy kitörjön a következő háború… Vannak ugyan szigorú törvények, de se nem alkalmazzák, se nem tartják be őket. Az uralkodó tehetetlen, de hogy tekintélyét és népszerűségét megóvja, úgy dönt, hogy egy időre átadja a hatalmat a tiszta erkölcsű, feddhetetlen jellemű Angelónak, hogy állítsa helyre ő a morális rendet. A frissen kinevezett helytartó pedig azonnal előás egy régi törvényt, és hogy példát statuáljon, halálra ítél egy szerelmespárt, a fiatal és közkedvelt Claudiót és teherbe ejtett kedvesét, Giuliettát…

A nagy tragédiák árnyékában született Szeget szeggel alaphelyzete inkább tragédiát sejtet, mintsem felhőtlen komédiát. Világa, a kicsapongó Bécs városa egyszerre idézi meg a Shakespeare korabeli Londont és a mai nagyvárosokat, és teszi nyilvánvalóvá számunkra, hogy sem az ember, sem a hatalom működése Jakab király trónra lépése óta túl sokat nem változott.

A darab műfaji megjelölése évszázadok óta még a szakembereket is megosztja. Volt már problémajáték, tragikomédia, szatirikus színmű, december 9-én a Vígszínházban pedig dühös vígjátékként debütál.

„A Szeget szeggel olyan kérdésekről szól, amikkel régóta nem tud megküzdeni a világ. Szinte amióta ember az ember. A történet középpontjában egy hatalmi játszma áll. Ez lehetőséget ad arra, hogy a hatalom természetrajzáról, túlkapásairól és összetettségéről beszéljünk. Mennyi szín, hányféle szemszög van ebben. Miként torzítja a hatalmon lévőt, a frissen hatalomra kerülőt és azokat, akik kiszolgálják azt. Arra törekszünk, hogy bemutassuk, semmi sem fekete-fehér. Meg kell vizsgálnunk az egyéni indítékokat és a körülményeket is. De azt is meg szeretnénk mutatni, hogy még a legsötétebb pillanatokban is ott lehet a játékosság és fordítva. Ezért egy, a cirkusz világát idéző díszletbe emeltük a történetet. Az összes színész pedig szinte végig jelen lesz a színpadon, így valódi csoportszínházi élményt ad majd az előadás” – emeli ki Rudolf Péter, rendező.

„A kilencvenes évek legelején Pécsett eljátszhattam Angelót, akkor nem érzékeltem, hogy a Herceg mekkora szerep, milyen energiákat, koncentrációt igényel. Egy prosperói alkat, összetett személyiség, aki részint a maga habitusából fakadóan, részint a túlzott – mai szóval, akármit is jelentsen – liberalizmusa miatt, engedte, hogy a bűn, az erkölcstelenség eluralkodjon Bécs városában. Egy politikai játszma részesei vagyunk. Le akar számolni tanácsadójával, le akarja rántani róla a leplet, és be akarja bizonyítani, hogy ő sem a megtestesült erkölcs” – meséli a Herceget alakító Kőszegi Ákos.

„Az a legizgalmasabb a szerepemben, ami az előadásban. Megpróbálunk ugyanis arra törekedni, hogy bemutassuk, mindenkinek van felelőssége és igazsága is. Angelo a leggonoszabb karakterek egyikeként van számon tartva. Egyszer nagyot hibázik, amiből aztán nehezen tud visszajönni. Úgy gondolom, tudja, hogy hibát követett el és ezzel igazából ő maga sem tud elszámolni” – teszi hozzá az Angelót játszó Stohl András.

A történet egyik kulcsmomentuma, hogy a hatalom embere a könyörületért cserébe szexuális szolgáltatást követel. A darab kapcsán tehát el kell gondolkoznunk többek között azon is, hogy a Shakespeare-korabeli Londont ábrázoló „romlott” Bécs világa mennyiben különbözik a miénktől, hogy az elmúlt évszázadokban szabadabbak vagy szabadosabbak lettünk-e, hogy a szexuális kizsákmányolás problémájával az idők során tudtunk-e kezdeni valamit. És persze felvetődik a törvény és a rend, az igazság és a kegyelem, az igazságszolgáltatás és az irgalom elsődlegességének és érvényesítésének problémája is. Ezek azok a kérdések, amiért a Szeget szeggel problémafelvetései nem avulnak el, a XXI. században pedig szinte reneszánszukat élik.
(forrás: Vígszínház)

21 hozzászólás

  • a hatalom az eszközei nélkül semmi!
    tehát az alávetettség és a kiszolgálás ellenszolgáltatás fejében még mai napig is … sőt manapság igazán… műxik…
    de meddig

    USA nem talál recrutât mert nem érdeklődnek mással akarnak foglalkozni pláne a kötelező ragályban a kötelező védekezés kötelező szellemi szolgasága idején a világ tele van Angelokkal és Hercegekkel de „mi” többen vagyunk… ha velünk nem tudják kavarni és a szeget majd a Herceg fejébe verem kalapáéccsal

    szeget szeggel van egy érdekes jelentése magyarul:

    ha mégegyszer… akkor szétb…m a fejedet

    és ennek itt a pillanata

    jó előadás lehet… imádom a színházat és a tözsi sem akármi a színpadon

  • kerdezem a szerzot hogy van a politizalas a fidesz ellen vagy mellette ? mert sajnos ma budapesten mindenki azt csinalja itt vagyok budapesten es elmennek erre az eloadasra ha a szerzo megnyugtat hogy nem politizalnak benne

  • Shakespear komediaja egy tagadhatalan valosagot nyujtott minden jovendo tarsadalmak szamara.
    S az az hogy barmely korlatopzhatlan tarsadalmak lehetoseget nyujtanak ugy a pozitiv, mint minden negative lehetosgeknek.

    Igen a diktaturakban az nem leheto, s talan azert a diktaturak nem ohajtottak sehol a lakossag alatal.

    Ne feledd, az elet-elohaladasanak az ellenkezoje tagadhatalan, sot a bakteriumok hianyaban bizonyara semmi-szerves-elet sem lenne leheto.
    A STERIL-elet lehetetlen!!!!!!

  • Gergely Beatrix

    Mivel csak az első felvonást láthattuk, fotózhattuk, így a teljes előadásról nem tudok, de az első felvonásban nincs politizálás. A szöveg az eredeti, de teljesen mai környezetben. Modern rendezés…Van aki ezt szereti, de megoszlanak a vélemények.Én azt szoktam mondani:mindent meg kell nézni–ha lehet..és véleményt alkotni, de a negatív vélemény is benne van a pakliban. Minden ízlés kérdése.

  • Beatrix koszonom enge mar a modern ruha bosszantana

  • RODEO:
    szeget szeggel, de milyen szeggel es milyen szeget?

    Egy betoro kalapccsal verte Paul Pelosi, Nancy-t keresve,ferjenek a fejet, de a szavazok tettek a dontest, s Nancy nem lessz a Haz ulnoke, sot a vezetest at-adta a „fitalabb korosztalynak”.

    Remelve az teged boldogga tenne?!
    ( Mindeg gyulolettel irtal Nancy-re vonatkozoan).

  • Jas Abba
    12.6.9:31

    „Elmennék erre az előadásra, ha szerző megnyugtat, hogy nem politizálnak benne”írja Jas,ártatlan kispolgári egyszerűségével.

    Engedje meg, hogy a megkérdezett helyett én idézzem, Bacsó Péter; Tanú c. 1969-es alapfilmjéből az egyik már szállóigévé vált mondatot:

    [Őrizetesek egymásközt:]

    „Püspök[az új belépő felé]:
    – Politikai vagy ?

    G.:
    -Nem politikai eminenciás uram, egyszerű köztörvényes; feketevágás…

    Püspök:
    – M i n d e n p o l i t i k a , f i a m …”
    `

    Márpedig ezt ők, már kétezer éve tudják és gyakorolják…

  • JAS ABBA

    OV:Adjatok nekem 12 évet és nem fogtok Magyarországra ráismerni.

    A mondat eredetileg AH szájából hangzott el Németországgal.

    Mikola István udvaronc ugyanígy fecsegte el a mi Führerünk így hangzó jóslatát még I.Orbanisztán hajnalán…: ki is rúgták…

    Most,II.Orbanisztán e 12 éve után valóban felsejlik a fenti jóslat: már rá sem ismerni a tejjel, mézzel folyó sötétségtől.

  • vogelein kedves madaram orban monnyon le izibe

  • fortrimbas ha jol emlekszem a nagypolgar nevere de lehet hogy fotrombitas

  • Lehet mindezt ilyen egyszerü, szegbeverös módon is elmondani:
    (’72-böl)

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 december 9 12:30 du.

    ” ( Mindeg gyulolettel irtal Nancy-re vonatkozoan). ”

    Felreertetted a Rodeot. Pont o ne kedvelne a repedtsarku szipirtyot? Mi mindannyian imadjuk ot!
    Te tudsz rola, hogy hany milliarddal gazdagitotta a csaladi vagyont az evtizedek soran, mint politikus?

  • BENDEGUZ
    2022 december 9
    12:30 du.

    grizi

    de azt kihagytad, hogy a szög nem ment bele a fejibe…

    nekem mindig az jut eszembe USA Kong Jesszus és a Szén is feljön magától, ha ha bányarém lemegy Á Tuss hogy mennyire sajnálatos lehet az, hogy egyik sem képes nyugdíjba menni, mert olyan kevéske a nyugdíjuk, hogy inkább a székükből a ravatalozóba direktben?; persze demokratikus az egész miskulancia és nagyon mókás én korábban nem is tudtam, hogy hány tonna botoxot használnak havonta ezek a hongatyák és honbugyik?

    te tudod?

  • Succubus Lilith

    Gabriel, ugy nezem az a bizonyos Babilon fel is epult.
    De ettol fuggetlenul sokkal jobb szoveget is lehetett volna irni erre a temara.

  • Lilith

    Elöre jeleztem hogy szögbeverös – a mód – kkkkkkkk

  • BENDEGUZ
    2022 december 9
    12:30 du.

    grizi, vagy a szög vagy a kalapács nem volt megfelelő?

    te tudod mennyi botoxot használnak a Kongjesszus és a Szenátus tagjai 35+45 éves tenure-jeik alatt, és a bankszámlájuk 12 vagy 15 nullát tartalmaz e az egyes után?

  • RODEO es mindenki masoknak;

    A USA kepviselo hazi kepviselok idotartama ket (2 ev.
    Minden ket evben valasztokkal alnak szemeben.

    A Congressus idotartama ket (2) ev!!!!!!

    A Szenatorok idotartama hat (6) ev.

    VCsupan az elnok hataskore korlatozva ketszeri megvalszthatosagra.

    Tehat amig ohajtanak ismet szaladni es a keruletuk szvazoi megelegedettek, sikereskedhetnek.

    A jovedlemeik evi 174,000.

    Minden sajat vagyonaiakat torvenyaltal kotelezve betebe-helyezni , hogy mukodesaeikk alatal nem, befolyasolhatjak.

    Mind kotelezve evi ossz-jovedelmeiket nyilvanossan bevallani.

    Amint emlekszem, Joe es Dr.Biden tavaly kozel 7 milliot jovedelmeztek, fokent konyveik kiadasaibol.

    De barki talalhatja azon adatokat a www-en.

    Ne feledd; IRIGYKEDES NEM JOVEDELMEZO.

  • Novenber 6-iki valsztasokon a KopztaRSASAGIAK sikereskedtek kiss aranyban, s ma a USA Congressusaban kis felsobseguk letezik, de a Szenatusvab vesztettek, persze minden Trump tamogatott versenuzo VESZTETT!!!!

    De Sen Sinema kijelentette hogy tobbe nem kepes Demorata lenni es csak mint FUGGETRLEN senator fog mukodni.
    Hasonloan Munchin is bejelentese alpjan hasonloan tervez cselekedni.
    TehaT A Senatus 50 Dem. 49 Rep. es 1 fuggetlen, de lehet majd 48 Dem. 49 Rep. es 2 fuggetlen.

  • BENDEGUZ
    2022 december 13
    3:32 du.

    grizi, ez most is jól látszik ezek a választások nagyon ócska kabaré játékok gyengeelméjű kiscsoportos óvodásoknak

    a statisztika szerint a kong + szen összesen több milliárdos {jó a te számaid szerint billiárdos} van mint egyébként… jó üzlet

    dumálni sok hülyeséget és várni, hogy ki akarja jobban korrumpálni € ban le lehetett ezzel bukni de nálatok lehetetlen

    nálatok sokkal erősebb a „demokrácia”

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 december 13 3:32 du.

    ” Ne feledd; IRIGYKEDES NEM JOVEDELMEZO. ”

    Az valoban nem. Viszont a kisfiadat az ukran gaz vagy olajtarsasag igazgato tanacsaba betenni, es ugyanot Kinaba is elkuldeni seftelni, az mar jovedelmezo, ugye?

  • Bendeguz:
    „Novenber 6-iki valsztasokon a KopztaRSASAGIAK sikereskedtek kiss aranyban, s ma a USA Congressusaban kis felsobseguk letezik, de a Szenatusvab vesztettek, persze minden Trump tamogatott versenuzo VESZTETT!!!!
    De Sen Sinema kijelentette hogy tobbe nem kepes Demorata lenni es csak mint FUGGETRLEN senator fog mukodni.
    Hasonloan Munchin is bejelentese alpjan hasonloan tervez cselekedni.
    TehaT A Senatus 50 Dem. 49 Rep. es 1 fuggetlen, de lehet majd 48 Dem. 49 Rep. es 2 fuggetlen.”

    http://www.magyardiplo.hu/kezdlap/349-alain-badiou-barlangjaban

    https://merce.hu/2022/07/14/alain-badiou-ha-komolyan-veszi-a-politikat-a-szavazofulke-kozelebe-se-menjen/