Ontario-i magyar találkozó Fejér és Veszprém megyékben

2007 július 5 8:14 de.1 comment

veszprem20072.jpgveszprem20071.jpgfejermegye20071.jpg

Az áprilisban Kanadában járt Sólyom László Köztársasági Elnök bíztató ígéretekkel tért haza: nem kell már sokat várni a kanadai magyaroknak a két ország közötti kulturális csere-egyezmény megszületésére, és reméljük vízum ügyben is előbb –utóbb változás következik be. Fejér és Veszprém megye Közgyűlése, valamint a megyeszékhelyek, Székesfehérvár és Veszprém városa civil szervezetekkel összefogva úgy döntött, tettekkel lobbizik az egyezmény megszületéséért. Ennek érdekében, röviddel később, már egy ünnepélyes kanadai –magyar találkozókra került sor Fejér és Veszprém megyében.  

A kanadaiak számára gesztusértékűnek számító közösségépítő tervet a kanadai nagykövet, Robert Hage  is örömmel üdvözölte, ezt hivatalos üzenetben meg is erősítette azon a  Közép-dunántúli találkozón, ahol a nagykövetséget Agnes Pust, a Kanadai nagykövetség  politikai és pr tanácsosa képviselte.

A 2007. június 2-ai hétvégén, Fejér megye Önkormányzata, valamint Veszprém Megyei Jogú Város meghívására Székesfehérváron és Veszprémben megtartották az Ontario tartománybeli kanadaiak és közép-dunántúli magyarok első kulturális találkozóját, amelynek eredményeként többszintű kulturális, turisztikai-és gazdasági együttműködésre kerül sor a két ország közösségei és szervezetei között.                   

Fejér megyében, Gombaszöginé Dr. Balogh Ibolya-a megyei közgyűlés elnöke- fogadta és látta vendégül a kanadai magyar szervezetek képviselőit. A kanadaiak csoportját Takács Katalin vezette, több kanadai magyar szervezet képviseletében. A Kanadai- magyar Oktatási Alapítványt Ádám Christopher montreáli történész képviselte. A díszebédre Székesfehérvár város, valamint a megye közigazgatási és gazdasági vezetői, valamint civil kulturális szervezeteinek képviselői is meghívást kaptak, így találkozhattak, és megbeszéléseket folytathattak honfitársaikkal. Székesfehérvár megyei Jogú város képviseletében dr. Csapó Csilla alpolgármester, a magyar és kárpátaljai gazdasági kamara képviseletében Radetzky Jenő elnök vett részt tanácskozáson. A kanadaiak körében a legnagyobb sikert a Fehérvári Huszárok egyesületének kapitánya aratta, aki díszegyenruhában vett részt az ebéden, és az azt követő városnéző sétán. A vendégeket Székesfehérvár belvárosában Balsay István megyei alelnök kísérte.

Este és másnap reggel Veszprém városát csodálhatta meg a kanadaiak csoportja. A Veszprémi Várban rendezett díszvacsorán Veszprém város Önkormányzata nevében Porga Gyula alpolgármester, valamint Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntötte a vendégeket. A találkozón Veszprém megye alpolgármestere Talabér Márta alelnök, valamint Dr. Rédey Ákos professzor, a Pannon Egyetem rektora, valamint veszprémi civil szervezetek vezetői is részt vettek. A kanadai nagykövetséget Agnes Pust tanácsos képviselte.

A találkozót kezdeményező Közösségi Kommunikációért Egyesület Fejér, Veszprém, és torontói képviselői nevében Nagy Judit elnök elmondta, hogy itthon levélben, majd Torontóban személyesen is felkeresték a köztársasági elnököt, és a kanadai nagykövetet, hogy beszámoljanak a közösség eddigi munkájáról. Utalt Dr. Sólyom László Köztársasági Elnök Torontóban tett nyilatkozatára amely szerint az Sólyom László „indokoltnak tartja, hogy többet tegyünk otthonról a második és a harmadik generációk magyarságtudatának megőrzéséért. Meggyőződése szerint nem lehetnek olyan gazdasági nehézségek, amelyek ne tennék lehetővé, hogy például az unokák magyar nyelvű oktatásához a magyar állam legalább valamilyen mértékű anyagi hozzájárulást ne adjon.” Fejér és Veszprém a köztársasági elnök szavaira máris tettekkel reagált, programokat indítottunk el, már ma- mondta Nagy Judit elnök. Agnes Pust -a Kanadai Nagykövetség tanácsosa a két ország között létrejövő felsőoktatási programról beszélt részletesebben, és üdvözölte a két megye szervezetei által vázolt programokat. 

Az identitás megőrzésére a veszprémiek és a fehérváriak –egyebek mellett- magyar történelmi emlékhelyek látogatását tartalmazó turisztikai programcsomagot fejlesztenek kanadai magyarok számára, a térség felsőoktatási intézményeinek bevonásával pedig hallgatói, és oktatói csereprogramot szerveznek, nyári egyetemet indítanak, a kanadai magyar nyelv és hagyománykultúra ápolását (pl. néptánc, lovaglás) ismeretátadást segítő csereprogramokkal, oktatóanyagokkal ( könyv, video, DVD ), a kommunikációt  pedig, média együttműködéssel kívánják segíteni.

Ez év júliusában már a két megye intézményei fogadják is az első ifjúsági csoportot, akik a térség legfontosabb történelmi emlékhelyein érdekes, interaktív programokon, történelmi játékokon vesznek részt. „A jó példa ragadós”, ezt bizonyítja, hogy a  Közép-Dunántúli régió harmadik megyéjének, (Komárom-Esztergom) intézményei és civil szervezetei máris jelezték, hogy már az idén nyáron kulturális programokra szóló meghívásokkal kívánnak kapcsolódni a magyarságtudatot ápoló turisztikai projekthez. 

A Közösségi Kommunikációért Egyesület szerint a gyors siker a honiak példaértékű összefogásának, no és az egyesületi célként megjelölt közösségi kommunikációnak köszönhető. Büszkék arra, hogy a magyarságtudat megőrzését célzó programokat és találkozókat a politika országos és helyi képviselői –pártoktól függetlenül- kiemelt témaként kezelték, így pl. a megyei intézményeken kívül  – Pál Béla régiófejlesztési tanácselnök kérésére -a Közép-Dunántúli Régió  Turisztikai Bizottsága, és Dr. Világosi Gábor országgyűlési képviselő is bekapcsolódik.

A Közösségi Kommunikációért Egyesület szerint a példaértékű összefogás jó kulturális alapot teremt majd a térségben, a két ország üzletemberei közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.        

-Közösségi Kommunikációért Egyesület

Tags:

1 Comment

  • Dávid Vilma vagyok, Budapestről.
    Israelből importálok három-féle termékcsaládot és azt forgalmazom Magyarországon.

    Szeretném ezeket elvinni Canadába.
    Mire számithatok ott, kaphatok-e vagy kérhetek-e segitséget a bevezetésükhöz. Kihez kell fordulnom ?

    Milyen magyar terméket kellene innen vinni, ami ott nincs ?
    Köszönöm a választ.