Folytatódik a kánikula dél-Ontarioban és Québecben

2007 augusztus 2 2:40 du. Folytatódik a kánikula dél-Ontarioban és Québecben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kánikula Kanadában2007 augusztus 2-án hőségriasztást adott közre az Environment Canada, a kanadai  meteorológiai szolgálat Montréal és Laval városokra, ahol 35 fokot várnak a nap folyamán. A nyári kánikula Québec és Ontario tartományok déli térségeiben szinte mindenhol érezhető. Ottawában, Kanada fővárosában 34 fokot mértek délután 3 órakor, Torontóban pedig már 35 fok körül mozgott a hőmérséklet ugyanekkor.

Az Environment Canada akkor szokott közreadni hőségriasztást, amikor 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet és ha különösen jelentős a levegőben a páratartalom. Ha a humidex-szel mérjük a hőmérsékletet, akkor Montreálban olyan a 32 fok mintha 40 fok lenne, Ottawában pedig olyan a 34 fok mint ha 41 fok lenne.

A kanadai meteorológiai intézet legujabb hőségriasztásában jelezte, hogy az idős emberek, illetve mindazok akik szív, vagy légzési betegségekben szenvednek, menjenek légkondicionált helyekre, amennyiben otthonuk nincsen ezzel felszerelve. Ajánlott csökkenteni a kint töltött időt, mivel a kánikula és a levegő páratartalma izomgörcsökhöz, valamint hőgutához vezethet.

Ottawa belvárosában mindenki máshogy védekezik a hőség ellen. Az ottawai Byward piac környékén működő diákszálló bejárata előtt öntözőfejet helyeztek el a turisták, ahol rövidnadrágban és trikóban locsolják le egymást. Szintén a piac környékén lévő Üdvhadsereg pedig „hűsítő helyként” nyilvánította épületét, ahol a város szegényeit várja légkondicionált termekben.  

Az előrejelzések szerint, dél-Ontarioban és dél-Québecben még egy-két napig tart a kánikula. Pénteken Torontóban és Montreálban 33 fokot várnak, Ottawában pedig 31 fokot. Az enyhe lehűlés szombaton kezdődik, amikor Montreálban 27 fokra számítanak. Csapadék viszont hétfőig nem várható.  

-Á.C.

Tags:

Comments are closed