„Elfogadhatatlan” a helyzet a montreáli temetőben

2007 augusztus 9 4:07 du. „Elfogadhatatlan” a helyzet a montreáli temetőben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Montreáli temető2007  május 17.  óta sztrájkolnak a montreáli Notre-Dame-des-Neiges temető dolgozói, miután a temető adminisztrációja kizárta őket egy elhúzódó munkaügyi vita miatt. Majdnem három hónapja nincs aki levágja a térdig érő füvet Québec tartomány legnagyobb temetőjében és több mint 600 temetést kellett elhalasztani. A CTV információi szerint csaknem 500 holttestet tárolnak hűtőtt kriptákban. Most már odáig jutott a helyzet, hogy Montreál katolikus bíborosa, Jean-Claude Turcotte is felszólalt és elmondta, hogy a jelenlegi állapot „elfogadhatatlan.”

Montreáli bâoros„Elég volt. Nem tárolhatjuk a holtakat hűtőszekrényekben. Tisztába vagyok azzal a fájdalommal, amit a gyászoló családok éreznek. Az igazi áldozatok ebben a konfliktusban azok a családok akik nem tudják eltemetni holtjaikat”–mondta Turcotte bíboros. Turcotte szerint az lenne a legjobb megoldás, hogy ha azonnali hatállyal eltemetnék a többszáz holtat és ezt követően folytatná a két oldal a munkaügyi tárgyalásokat. Turcotte felszólította a temető dolgozóit összefogó szakszervezetet, hogy függessze fel a sztrájkot.  

Jelenleg 600 olyan család indított pert a temető adminisztrációja ellen, akik rokonait hónapok óta nem tudták eltemetni a munkaügyi vita miatt. A per inditványozója Debra de Thomassis, aki nagyanyját szeretné eltemetni. Napi 500 ezer dolláros kártérítést követelnek.

A temető dolgozói egy jobb nyugdíjcsomagot, négy napos munkahetet és több szabadságot követelnek. A Notre-Dame-des-Neiges  adminisztrációja szerint a szerződéses dolgozók átlagosan 49 ezer dollárt keresnek évente. A temetőt 1854-ben hozták létre és nem az egyházmegye, hanem egy katolikus szerzetes rend tulajdona. Éppen ezért, Turcotte bíboros hangsúlyozta, hogy ő csak felszólalhat, de nem áll módjában konkrét formában beavatkozni a munkaügyi konfliktusba.

-Á.C.

Comments are closed