Bizalmatlansági indítványra kerülhet sor októberben

2007 szeptember 5 8:34 de. Bizalmatlansági indítványra kerülhet sor októberben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

AlsóházStephen Harper miniszterelnök elnapolta a parlament szeptember 16-ra tervezett őszi ülésszakának megkezdését és bejelentette: felkéri Michaelle Jean kormányzót, hogy mondjon egy trónbeszédet október 16-án. Ezzel Harper egyben megkérte a kormányzót, hogy zárja le a 39-ik kanadai parlament jelenlegi ülésszakát és nyisson meg egy újat. Az új trónbeszéd lehetőséget ad Harper kisebbségi konzervatív kormányának, hogy új terveket és programokat hirdessen. De egyben kihívja az ellenzéki pártokat: támogassák a miniszterelnök új programját, vagy szavazzanak ellene, melynek eredménye a kormány azonnali bukása és újabb választások kiírása.

A Bloc Québécois már jelezte: amennyiben a konzervatív kormány nem kötelezi el magát amellett, hogy 2009-ig kivonja a kanadai katonákat Afganisztánból, a kormány ellen szavaz. Stéphane Dion, a Liberális Párt vezetője is a kivonulást követeli, valamint azt, hogy a kormány fogadja el pártjának környezetvédelmi törvény-javaslatait. Jack Layton, az Új Demokrata Párt (NDP) vezetője időpazarlásnak nevezte a parlamenti ülésszak elnapolását és a tervezett trónbeszédet. „A diákok visszamentek iskolába. A munkás családok hazajöttek a vakációról. Miért zárja ki Stephen Harper a képviselőket a parlamentből?”–nyilatkozta Layton. Ugyanakkor a baloldali NDP még nem döntött a konzervatív kormány támogatásáról, vagy esetleges megbuktatásáról.

A Konzervatív Párt összesen 125 képviselővel rendelkezik a 308 választókerületből álló kanadai parlamentben.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed