Matt Damon a kanadai miniszterelnököt bírálta

2007 szeptember 10 12:07 du.1 comment

Matt Damon Kanadában2007 szeptember 10-én Matt Damon amerikai színész Stephen Harper, kanadai miniszterelnököt bírálta a CTV „Canada AM” című reggeli műsorában. A Hollywood-i színész éppen Torontóban volt egy jótékonysági rendezvényen. Szerinte Harper nem nyújt elég segélyt a szegénységgel küszködő afrikai országoknak. „Harper nem tartja be azokat az igéreteket, melyeket a kanadaiak tettek Gleneagles-ban”–mondta Damon. A 2005-ben rendezett Gleneagles-i G8-as csúcstalálkozón azonban nem Harper képviselte Kanadát, hanem liberális elődje, Paul Martin. A csúcstalálkozón a nyolc ország összesen 25 milliárd amerikai dollárt igért Afrikának.

Damon szerint az amerikaiak azt gondolják, hogy „a kanadaiak alkotják a világ legjobb népét” és éppen ezért szerinte „hihetetlen,” hogy Kanada nem tesz többet a szegénység elleni küzdelemben. „Nem gondoltam volna, hogy Kanada így késne az igéretek betartásával”–mondta Damon.

A CTV online olvasóinak többsége viszont inkább Damon-t bírálta, mint Stephen Harper-t. „Ezek az úgynevezett ‘szakértők’, akiknek általában nincsen tapasztalatuk semmiben, kivéve a zenében és szereplésben, a média figyelmét mégis megtudják szerezni”–írta „Hugh” a CTV.ca cikkére reagálva.  Egy másik hozzászóló, Duane Walton, szerint Damon egy remek szinész, de „nem tartozik szakköréhez a kanadai politikába való beleszólás.” Többen azt kérdezték, hogy a gazdag hollywood-i színészek miért nem inkább a saját vagyonukból adakoznak többet a szegényeknek. „Remek! Itt van egy ujabb ultra-gazdag külföldi szinész aki megmondja a kanadaiaknak, hogy mit csináljanak. Akarja segíteni Afrikát, Mr. Damon? Akkor adja oda egy évnyi keresetét és milliókat fog tudni segíteni ezzel az összeggel”–írta Norma G.

Volt viszont néhány olyan hozzászóló aki egyetértett Damon kritikájával. „Én általában támogatom Harpert, de a helyzet Afrikában több figyelmet érdemel. Amennyiben az e féle nyomás felgyorsítja a segélyt,  gratulálok Matt Damon-nak”–írta ‘Jason’.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

1 Comment