Az EU vízummal fenyegeti Kanadát

2007 szeptember 19 12:18 du.3 hozzászólás

Kanadai útlevélAmennyiben a kanadai kormány nem törli el a vízumkényszert Magyarországgal, Lengyelországgal, a cseh és szlovák köztársaságokkal, Romániával, Bulgáriával és Latviával szemben, elképzelhető hogy csak vízummal utazhatnak majd a kanadaiak Európába. Ezt üzente Franco Frattini, az Európai Unió egyik biztosa a kanadai kormánynak. „Amennyiben nincsen előrehaladás a vízum-ügyben, biztosan lesznek tárgyalások az esetleges ellenlépésekről”–hangoztatta Frattini. Az EU biztos szerint Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke megigérte egy júniusi találkozón, hogy konzervatív kormánya átvizsgálja az egyes EU tagok ellen alkalmazott vízumkényszert. De eddig nem történt érdemi haladás ebben az ügyben.

Diane Finley bevándorlási miniszter egyik szóvivője elmondta, hogy Kanada a közeljövőben valóban átvizsgálja a vízumkényszert. De erre valószínű, hogy leghamarabb 2008-ban kerülne sor.

Heves szóváltást váltott ki a vízum-ügyről közölt tudósítás a CTV kanadai televízió honlapján, ahol a legtöbb hozzászóló bírálta az EU fenyegetését. „Ha akarok Európába utazni, majd kiváltok egy vízumot”–írta ‘David.’ „Mi mégis mikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz? Elegem van abból, hogy más országok diktálják bevándorlási politikánkat”–írta Frank Buchan. „Hány kanadai van eltemetve Európában arrogáns európai vezetők és önérdekű külpolitikájuk miatt?”–kérdezte ‘Martin.’ „Szerintem bojkottálni kéne az EU-t! Biztosan kárt okozna majd gazdaságukban és mi pedig úgy is mehetünk másfelé nyaralni”–írta ‘Anita’.

De nem mindenki értett egyet a kanadai vízumkényszer fenntartásával. ‘Monika’ a  vízumkérvények bürokratikus feldolgozását bírálta. „Csak azért mert valaki az egykori kommunista országokból származik nem jelenti azt, hogy feltétlenül Kanadában szeretne élni”–jelezte ‘Monika.’

A legtöbb elemző szerint az EU nem gondolja komolyan azt, hogy vízumkényszert vezetne be a kanadai állampolgárokkal szemben, mivel ez valóban negatívan befolyásolná az európai turizmust.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

3 hozzászólás

  • Sziasztok!
    Én ezt a Hírt örömmel hallom, és remélem is, hogy az EU végre valami ellenlépésre szánja el magát, nem akar senki semmit előírni Kanadának, hogy hogyan kezelje a bevándorlási politikáját, de a viszonosság, az viszonosság. Majd amikor a kanadai turistákat is feleslegesen szivatják a vízummal, akkor talán eljut valami a tisztelt Ottawai kormányhoz. Én biztos kibontok egy üveg valamit, ha bevezeti az EU a vízumot Kanadával szemben, és ünnepelek egy kicsit:) Kicsinyes dolog, de nekem nagyon jól fog esni, szívják csak meg. Bár a kanadai magyarokat egy kicsit sajnálni fogom, de ez van.

  • En nagyon helyeslem az EU fenyegetozeset. Remelem, nem csak fenyegetozes lessz belole! A Magyar Kovetsegen ugyan ugy kellene kezelnie Magyarorszagra szandekozo Kanadai beutazokat, mint a Kanadaba utazo Magyarokat. Sokan panaszkodnak hogy eleg durva es nem human modon kezelik a Kanadaba utazni szandekozo magyarokat. Szinte vallatjak oket. A volt baratnomet pl.ul jol megsirattak meg mielott masodjara sikerult megkapni a vizumot. En most beszeltem le egy magyar baratomat hogy kanadaba jojjon elni es dolgozni. Mar EU-sok vagyunk es van lehetosegunk dolgozni es elni pl. a UK-ban! Emellett sok elonye van hogy Europaban maradjunk. Nem kell ahhoz ide Kanadaba jonni hogy megtalaljuk a szamitasunkat Europabol!Egy konyvet tudnek irni az itteni 15 evemrol. Sok orszagban eltem Europaban es ott nem volt reszem discriminacioban. Itt Kanadaban kellett megismeri ezt a szot raszizmus! En nagyon buszke vagyok arra hogy Magyar vagyok! A fiam itt szuletett, de beszeli a magyart szepen, emellett az angolt es a Spanyolt is. Tarsunk ossze magyarok, es legyunk buszkek hogy honnan jottunk! Amugy tervezem hogy visszaterunk Europaba!

  • slipknotdevil

    A ciganyok miatt van ez az egesz vízum balhe nem?
    Ki akarja beengedni oket? Te beengedned?
    Egyebkent Kanadaban annyi muzulman pakisztani irani stb van. hogy a nyakukra fognak noni hamarosan. Elobb fognak ott vmi terrortamadast veghezvinni mint az USA ban.