Egyenlő a kanadai és amerikai dollár

2007 szeptember 21 10:27 de. Egyenlő a kanadai és amerikai dollár bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanadai dollár

1976 óta először egyenlő a kanadai dollár értéke az amerikai dollárral. A loonie 2007. szeptember 20-án, reggel 10 óra 59 perckor érte el Greenback értékét. A nap végére pedig egy kanadai dollár  99.87 amerikai centen zárult. Voltak akik azzal ünnepelték a loonie emelkedését, hogy gyorsan átváltottak kanadai dollárt amerikaira. Néhány ottawai átváltó ma reggelre majdnem ki is fogyott a Greenbackből.

Idén a kanadai dollár értéke több mint 15 százalékkal emelkedett az amerikaival szemben. De az emelkedés mértéke akkor érzékelhető legjobban ha belegondolunk abba, hogy 2002-ben egy loonie-ért összesen 62 amerikai centet kaptunk Ez volt a kanadai dollár mélypontja. A mostani magas dollár Kanada erős gazdaságának köszönhető, illetve annak hogy egyre magasabb az olaj és az arany ára a világpiacon. Az úgynevezett „credit crunch,” ami egyre jobban érezhető az Egyesült Államokban, szintén hozzájárult a kanadai dollár emelkedéséhez.

A magas kanadai dollár pozitív fejlemény azok számára, akik az Egyesült Államokban töltik nyaralásukat, valamint az internetes vásárlóknak, akik legtöbbször amerikai dollárban fizetnek. A kanadai turizmusra viszont negatív hatással van a magas dollár, hiszen így egyre drágább országunk amerikai látogatók számára. A Statistics Canada már jelezte, hogy  júliusban hét százalékkal esett a látogatók száma a tavalyi adatokhoz képest.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed