Öt éves a torontói magyar televízió

2007 október 5 9:45 du.10 hozzászólás

Öt éves a Torontóban készített Magyar Képek című heti kanadai magyar televíziós műsor. A program producere Kosaras Vilmos, akit legtöbben egyszerűen Pufiként ismernek. Kosaras Vilmos ismert arc a kanadai magyar médiában. Az évek folyamán nem csak televízió műsort készített, de egy heti rádió műsora is volt és egyben a Menora című lap főszerkesztője.

A Magyar Képek 2007 szeptember 22-ei adásában részletes interjú készült Pufival, aki többek között beszélt a televíziós műsor elkészítésének nehézségeiről. A forgatás és a program összeállítása jelentős anyagi áldozattal jár. A program által használt technikai felszerelés beszerzése több mint 40 ezer dollárba került és anyagi támogatást csak néhány adakozó személytől kap a műsor. Ezen kivül az interjúban Pufi elmondta, hogy a Magyar Televíziótól (MTV) egyáltalán nem kapnak segítséget. Programokat és felvételeket nem küldenek Magyarországról a kanadai tévé adásnak. Pedig mielőtt Pufi 1974-ben kikerült Kanadába, nyolc éven át az MTV-nél dolgozott. A Duna Televíziótól időnként láthatunk anyagot a torontói műsorban, de ezekért is fizetni kellett. Magyar állami szervek és minisztériumok sem tudtak segíteni az évek folyamán, pedig mint ahogy Pufi elmondta: bőven lett volna rá lehetőség. Magyarország turisztikai látnivalóit (mint például a gyógyfűrdőket) lehetett volna hírdetni a műsorban, de ilyen fizetett reklámokat soha sem kapott a televízió.

„A műsorban nagyon sok fáradtság, lelkesedés és munka van. Reméljük, hogy a nézőink ugyan úgy örülnek velünk ennek az öt éves évfordulónak megünneplésének kapcsán mint mi magunk”–mondta Pufi.

A televízió producere minden évben Magyarországra utazik, ahol kihasználja a forgatási lehetőségeket. Legtöbbször interjúkat készít magyarországi színészekkel és politikusokkal. „Ha otthon azt mondom, hogy a kanadai magyar televíziótól jöttem, akkor minden ajtó kinyíllik előttem. Voltam Dávid Ibolyánál, Lendvai Ildikónál és Németh Zsoltnál. Megpróbálok minden párthoz elmenni. (…) Sajnos van itt egy katasztrófális nézet, a ‘határontúli magyarok’ körül. Nevezetesen az, hogy minden kérdés lezárult. De mi nem vagyunk határontúli magyarok. Mi kivül estünk egy határon és soha senki nem foglalkozott velünk”–fogalmazott Pufi.

A nehézségek mellett vannak azért pozitív, lelkesítő pillanatok is. „Nagyon örülök, hogy ha sikerül egy-egy community rendezvényeiről úgy beszámolni, hogy meg van annak a maga ritmusa”–mondta Pufi.

A Magyar Képek című műsor minden szombaton, 12.30-kor látható az OMNI 1 multikulturális csatornán. Vancouverben pedig vasárnap d.e. 10.30-kor játszák le a félórás műsort, a ‘Channel M’ állomáson. A tévé honlapján is megtekinthető egy-egy adás.

Kanadai Magyar Hírlap

Várjuk hozzászólásait! Kattintson a cikk alján található „comments” linkre, irja meg bejegyzését és nyomja meg a „submit comment” gombot.

10 hozzászólás

  • Gratulalunk az 5. szuletesnaphoz!
    Jo egeszseget kivanunk az egesz stabnak,koszonet faradozasaitokert!!!!!!!!!!!!!!

  • Erdélyi származású Magyarországon élő magyar/román állampolgár vagyok.Örülnék ha lehetőségem volna az önök tv műsorait megtekinteni. Messzemenően egyett értek azzal, hogy minden magyar bárhol is él ugyan ahhoz a nemzethez tartozik. Sajnos ezt nem mindenki így látja. Jobban össze kellene fogni elsősorban kulturális és nemzeti identitásunk megörzése érdekében.

  • Hello,

    A szuleim szeretnenek penzt kuldeni a kanadai magyar Tv-nek.

    A pontos cimet szeretnenk megkapni.

    Koszonom es tovabbra is jo munkat kivanok,

    Erika

  • virágh józsef

    gratulálok nektek sok szeretettel

  • Hello,szeretnek latni mast is mint oregembereket a tv-ben minden mas nemzet az aktualis mindennapokkal foglalkozik,a Magyar tv csak az idos embereket teszi boldogga.Valojaban lejaratjak Mo-t,mert aki nem ott szuletett azt hiszi hogy a magyarsag az oskorban el.
    Szeretnek latni fiatal tehetseges embereket, zeneket, riportokat,es az aktualis hireket.Fejfajast kapok az oregemberektol mar.Semmi hasznos info nincs a musorban nem az 50-es evekben elunk .EBRESZTO 2009 van.

  • Ha semmi otletuk nincs akkor nezzek meg a fulopszigeti csatornat.
    Es ne a sirankozassal foglalkozzanak hanem szorakoztassak a nezot.Teljesen elmegy az embernek a kedve a musoruktol.A regi zenek helyett,meg a matyohimzesek,nepviseletek helyett mutassak be az orszagot ahogy van.Senki nem jar az utcan regi magyar ruhakban.
    Jo lenne ha nem lennenek a rendezok onzoek.

  • Tisztelt Cím!

    Segítséget szeretnék kérni. Mácsay Emmi után nyomozok, ki az én szülőfalumban született, majd 1956-ban Kanadába ment, s a Torontói Művész Színház színésze lett.

    Szeretnénk róla szülőfalujában is megemlékezni. Van-e leszármazottja. Minden érdekel, amit róla tudni lehet. Kivel lehetne felvenni a kapcsolatot?
    Kosaras Vilmos elérhetősége?

    Köszönöm előre is a segítséget:

    Végh József
    2643 Diósjenő
    Zrínyi út 21.
    Magyarország
    [email protected]

  • RACZ ANGYALKA VAGYOK
    KÉRDÉSEM KÉRÉSEMLENNE ŐNŐKHŐZ
    2010 DECEMBER 24-TŐL VAGYUNK KANADÁBAN KÉT GYERMEKKEMEL
    16-ÉVES FIAM LATIN VERSENYTÁNCOS NAGYON JO EREDMÉNYEKET ÉRTEL IDÁIG
    DE MIOTA ITTÉLÜNK KANADÁBAN NEM TÁNCOL ÉS NEMIS TUDJUK HOGYAN TUDNÉNK ELKEZDENI HA EBBEN TUDNÁNAK SEGITENI HOGY GYERMEKEM TUDNÁ ITTFOLYTATNI A TÁNC TUDÁSÁT AZT NAGYONSZÉPEN MEGKŐSZŐNÉNK!
    ÜDVŐZLETTEL

  • Minden más nép csatornája nézhető, élvezhető. Mi már nem kapunk mást, csak Erdélyt, mintha Magyarország nem is állna másból csak Erdély utáni sóvárgásból. Nem csak az én véleményem ez, hanem sokan mások is ezt mondják, csak a Kanadai Magyar Tv-nek nem lehet kritikát írni, mert azonnal a pénzzel kezdenek dobálózni. Minden más közösség képes arra, hogy ne úgy mutassa be a népét, mint valami őskori maradványokat. Nem minden magyar élt régebben sem falvakban, nem mindenki volt paraszt, és nem mindenki kíváncsi már a románokra. Ha valaki Canadában erdélyi, az éppen csak nincs szentté avatva, aki meg magyar, az meg kussoljon. Nem csak Erdélyt szakítottál el tőlünk, de a többivel kapcsolatban csak nagy kussolás. Nincs arról szó, hogy mi van az itt élő magyarokkal, csak a saját vállatok veregetése. Tiszta szégyen! A mai műsor is egyszerűen siralmas… minden második szó a műsorban az, hogy román-román-román!!!!!!!!! Romániai zeneiskola!!!!! Talán nincs Kodály Intézet Magyarországon?? Nincs kultúra Magyarországon csak a románoknál?? Marosvásárhelyi szobrászművész?? Kit érdekel?? Nincs nekünk Melocco Miklósunk?? Nincsenek otthon művészek?

  • Köszönöm hozzászólását. A legutóbbi KMTV adás volt az amiben szó esett a határontúli magyarok állampolgárságáról és volt is egy hosszabb interjú ezzel kapcsolatban? Személy szerint a KMTV-ben legjobban azt szeretem, amikor magyarországi együttesek, vagy énekesek számait vetítik, vagy éppen interjút készítenek ismert előadókkal, zeneszerzőkkel (pl. Koncz Zsuzsa, Presser Gábor, Zorán, stb.) A különböző turisztikai videók alatt kimegyek a szobából, hiszen ezek tuljadonképpen eléggé együgyű reklámok, de sajnos tudom azt is, hogy nehéz ingyen (vagy megfizethető áron) beszerezni jó minőségű anyagot Magyarországról. Próbált már levelet írni Kosaras Pufinak, vagy érkezett-e tőle valamilyen válasz a kritikákra? Azt tudom, hogy a KMTV anyagi helyzete valóban nem a legjobb, torontói magyar hírdető is elég kevés van. A legutóbbi adásban csak a Tom Mihalik és Kosaras Mira reklámjaira emlékszem.